Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

POSTPATRIARKATET

POSTPATRIARKATET

Du har verkligen kommit rätt om man säger så. Natashja ?Lady Dahmer? Blomberg bjuder in till en revolution och det dröjer inte länge innan du är övertygad. Ta av dina rosafärgade glasögon, bränn bh'n och lyssna när Lady Dahmer berättar hur det ligger till. Hon är en nagel i ögat på könsmaktssamhället och en spark i pungen på patriarkatet. Henne blir du snart kär i!

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

ladydahmer.nu/

Avsnitt

En livsfarlig tjockis - #25

Den här kroppspositivitetsrörelsen då, är den verkligen bra? Finns det inte risker med att kvinnor slutar banta och börjar trivas i sina kroppar och med sina liv? Blir det inte lite hets åt andra hållet om tjocka kvinnor får finnas på samma villkor som alla andra? Tänk om alla vill bli tjocka då? Vad händer då med folkhälsan? Är inte denna rörelse livsfarlig snarare än bra??????!!!!1

Ja så låter det i gemene smals mun när glada tjockisar kommer på tal. Men vill verkligen någon vara tjock? Och går man ner i vikt om man blir nedtjatat med hälsoargument? Våra (tjocka) postpatriarkala hjältinnor slår hål på myter och föreställningar dels kring den kroppspositiva rörelsen men kanske främst om den tjocka kroppen.  

2018-10-05
Länk till avsnitt

Inte din hora - #24

Är sexarbete ett fritt val? Är det empowering att ligga för pengar? Inom feminismen råder polemik. Å ena sidan har kvinnor rätt att bestämma över sin egen kropp och detta inkluderar att kunna sälja sex om man så vill, medan man å andra sidan lägger fokus på sexköparen, torsken, mannen som tror sig ha rätt till kvinnors kroppar.

Natashja träffar Ida Wassholm från nätverket ?inte din hora? samt Fanny Åström och pratar om vad det innebär att leva i prostitution. Det blir ett djupdyk ner i kvinnohatets lukrativa träsk. Lyssna på sexarbetaren sägs det, men vem har tolkningsföreträde? Och vad innebär sexköpslagen egentligen och kan det finnas brister i den svenska modellen?

2018-09-28
Länk till avsnitt

Pojkar, flickor & pedagoger - #23

Hur ser jämställdheten ut i skolan egentligen? Har det hänt nåt sen vi var små? Svaret är tyvärr nej. Överallt där det finns män så finns det problem och det går igen i klassrummet. Pojkar bara förstör och de som får betala priset är flickorna. Vid sidan om står vuxenvärlden helt handfallna och famlar i mörkret medan våra politiker ondgör sig över genusflummet.

Våra postpatriarkala hjältinnor går ner på djupet. De frågar sig även varför män inte kan prata som normala människor. 

2018-09-21
Länk till avsnitt

I valet och kvalet - #22

Är det kanske dags att börja gräva bort Skåne? Våra postpatriarkala hjältinnor ältar valet och frågar sig varför så många röstat på SD (och varför så många är så jävla korkade). Natashja berättar vilka hon röstade på i sitt första val (Ni får absolut inte hålla detta emot henne) och funderar lite kring varför så många i arbetarklassen röstar emot sina egna intressen och om självhat kan ha med saken att göra.

Och apropå SD, vad innebär kvinnofällan egentligen och hur drabbar den kvinnor rent konkret? Anja och Natashja granskar sin egen position som ?hemmafruar? och funderar lite på vad som händer när kvinnor blir lämnade high and dry efter ett långt liv tillsammans med en man. De förespråkar inte mord. Eller gör de?

Går det ens att undvika kvinnofällan eller är den en integrerad del av samhället? Lyssna nu: Det är omöjligt att leva jämställt i ett ojämställt samhälle. Luta er tillbaka, ta på er hörlurarna och förbered er på att bli uppläxade!

------------------------------------------------

Stort tack till Alina Deverceski med låten ?flytta på dig?.  

2018-09-14
Länk till avsnitt

Flykten från könsträsket - #21

Handlar genusmedvetenhet bara om klänning på pojkar? Spelar det verkligen nån roll hur barnen ser ut? Svar ja det gör det faktiskt (!) men självklart behöver samtalet gå djupare än så och våra postpatriarkala hjältar dyker ner.

Barn ser hur världen är beskaffad, så enkelt är det ju. Men varför gör män gör si och kvinnor så? Hur pratar man feminism och mångfald med ungarna och hur motverkar man den patriarkala hjärntvätten innan den sätter sig i ryggraden? Natashja och Anja frågar sig hur fasiken man lyckas navigera i könsträsket som förälder och hur man undviker att fostra förtryckare.

----------------------------------------------

Musikcred: Alina Devecerski med låten ?Flytta på dig?

2018-09-07
Länk till avsnitt

Den ofrivilliga influencern - #20

Vad handlar makt och inflytande om och vad är en influenser egentligen? Natashja, den motvilliga influencern träffar Alexandra Rejsmar, en lite mer nyanserad feminist (och influencer) än allas vår Lady D. Natashja får lite matnyttigt att tugga på när hon tvingas granska sin förmåga att manipulera en publik.

Och när vi ändå är på ämnet: vilka instagramkonton är det egentligen som säljer en produkt och vad är produkten isåfall? Handlar valuta bara om kronor på kontot eller kan likes och följare vara en form av betalning och hur påverkas vår trovärdighet när vi jagar bekräftelse? Är vi alla köpta? Varför är det fult att vilja tjäna pengar på sociala medier? Varför är det skit när Blondinbella hänger med Annie Lööf medan det genererar hyllningar när feminister postar bilder ihop med Gudrun Schyman?

________________________

Musikcred: Alina Devecerski med låten ?Flytta på dig?

2018-08-31
Länk till avsnitt

Murder she wrote - #19

Vågar ni öppna dörren när män knackar på? Våra postpatriarkala hjältinnor erkänner att de blir livsrädda när pizzaleveransen står vid dörren. Är det nu man blir mördad liksom? Kanske har de nördat ner sig för mycket i det gemensamma intresset och blivit paranoida men troligen är det pga samlad erfarenhet av kvinnoskapet som lärt dem att män är livsfarliga. Så luta er närmre, för nu får ni vara flugan på väggen när mord och mördare är det efterlängtade samtalsämnet. (Obs givetvis ur det feministiska perspektivet)

Hur kommer det sig att det är främst kvinnor som vill götta ner sig i mord? Är det mest kvinnor som brevväxlar med seriemördare? Varför tänder en del kvinnor på våld och mördare? Och varför kallar sig Natashja för Lady Dahmer egentligen?  

__________________________________

Musikcred: Alina Devecerski med låten ?Flytta på dig?

2018-08-24
Länk till avsnitt

Våld, vilja & vaselin - #18

Våldspyramiden, tippa den uppochner och se vad som händer med analysen. Men är ett skämt bara ett skämt eller vad innebär språk och humor för hur vi ser på saker? Kan språk cementera rasism och sexism? Och hur hänger våld och kultur ihop egentligen?

Våra postpatriarkala hjältinnor undersöker om det är snävt inom våra kretsar och kommer fram till att antingen är du med oss eller så är du en hjärntvättad daddys girl. Förresten, vilken stad i sverige är egentligen landets rövhål? (Inte Göteborg iallafall)

___________________________

Musikcred: Alina Devecerski med låten ?Flytta på dig?

2018-08-17
Länk till avsnitt

Feminism till salu - #17

Varför är det viktigt att känna sig sexig? Handlar det om att överleva i patriarkatet eller kan det ha negativa konsekvenser? Å ena sidan å andra sidan.

Och vad handlar self care om egentligen? Är nagellack en del av kampen eller har feminismen blivit kapitalismens verktyg? Hur kommer det sig att feminister alltid verkar vilja göra det som patriarkatet vill? ?Av fri vilja?? Våra postpatriarkala hjältinnor erkänner att de inte alltid orkar motstå och Natashjas tånaglar är såklart alltid on fleek.

Triggervarning tjejsnack. Kan man exfoliera håret? Svar ja. Bör män ägna sig mer åt ?self care?? Svar JA.

Och så avslutningsvis det viktigaste av allt: Hur man pratar samtycke och feminism med barnen.

_________________________________

Musikcred: Alina Devecerski med låten ?Flytta på dig?

2018-08-10
Länk till avsnitt

Flytta på dig - #16

Får man tycka att man är nåt eller ska kvinnor tiga stilla? Det låter som så även i feministiska kretsar och våra postpatriarkala hjältinnor har drabbats av en djup politisk depression. De avhandlar läget just nu, i den lilla ankdammen men också på det större planet. Har vi skördat några framgångar eller står vi mest och stampar? Varför drevas det så jävla mycket och är det egentligen rimligt att man förlorar jobbet för att man gjort ett snedsteg på sociala medier?  

****************************

Musik: Tusen tack till Alina Devecerski för att vi fått låna låten "flytta på dig".

2018-08-03
Länk till avsnitt

#15. Arga flickor

Jag är kronisk förbannad. Är inte ni det? Känner ni inte hur det brinner? Jag känner ilska, bitterhet, hat och jag blir bara ännu mer förbannad när nån säger åt mig att lugna ner mig, att min ilska är okonstruktiv och att hat inte leder nånstans. Människor som aldrig blir riktigt arga är likt pacifister otroligt privilegierade och de använder detta som ett verktyg för att se ner på andra, vi som är lite sämre eftersom att vi är arga och rabiata.

Men behöver man vara förbannad? Behöver man hata? Finns det en plats och tid för allt och finns det ett syfte i att hålla god ton ibland? Absolut. Vi reder ut detta omdebatterade.  Häng med!

2017-12-06
Länk till avsnitt

#14. En intersektionell karamell

Vad innebär det att vara vit? Vem är vit? Är vithet en social konstruktion? Vad innebär det att rasifieras? Och vad handlar intersektionalitet om? Inte fan vet vi och inte har vi tolkningsföreträde heller men likt medokra män som lajvar experter så ska dessa två blekansikten försöka reda ut begreppen.

Vi pratar om slavhandeln i libyen, om vit feminism och om värdet i att tolka varandra välvilligt.

2017-11-29
Länk till avsnitt

#13. Nyrakad & blodig

Är det sexigt med små barn? Om inte, varför försöker kvinnor se mindre vuxna ut? Kvinnor rakar fittan och bantar ner sig till den prepubertala kroppen. Vad kommer detta ideal ifrån och hur påverkar det oss? Vi pratar såklart om infantilisering som innebär att man framställer just vuxna kvinnor som små barn med olika attribut kopplade till barndomen. Sen spårar podden ur i vanlig ordning och vi tappar tråden.  

2017-11-22
Länk till avsnitt

#12. Radikalisera mera

Hur kommer det sig att feminismen blivit så urvattnad? Varför vågar ingen vara radikal längre?

Och radikala teorier i all ära men hur får vi fler kvinnor med på tåget när tågets destination är en hög med otacksam skit? Feminismen ger oss ju bara två alternativ: 1. låta mannen sköta brödfödan och då få vara hemma med barnen. 2. jobba tills man dör. Då är det inte så konstigt att man väljer att backa tillbaka ett par årtionden.

Vi pratar om Kajsa Ekis Ekman och Andrea Dworkin och undersöker varför kvinnohatet är så starkt även inom egna kretsar. Vad handlar det egentligen om? Vi har som vanligt inga svar men tillsammans med er lyssnare så kommer vi iallafall ett steg framåt på vägen.  

2017-11-15
Länk till avsnitt

#11. Klipp kuken

Freud, denna kukfixerade hane, introducerade penisavunden till mänskligheten och utifrån detta så har män satt kuken på en piedestal i snart hundra år (Ok längre än så egentligen). Så vem är det egentligen som lider av penisavund? Och är det inte så att männen egentligen lider av livmodersavund och utifrån det, och sin brist på att likt gudar (eller kvinnor) skapa barn med sina kroppar försöker kontrollera kvinnornas? Vi bär ju ändå mänskligheten. Vad bär männen? Tunga stenar. Vi pratar om dickpics, om bulan i brallan vs den pinsamma cameltoen, om skammen kring kvinnans könsorgan och stoltheten över mannens. Varför kan män onanera skamlöst i grupp medan kvinnor knappt vågar erkänna sin egen? Och slutligen: hur ska männen kunna hitta g-punkten när de inte ens kan hitta klitoris?
2017-11-08
Länk till avsnitt

#10. Vi som alltid sa hora

Sexuella övergrepp och kränkningar är vardag i skolan men ve den som försöker sätta stopp för pojkarna, de små känsliga liven ska väl inte belastas med ansvar? Man måste väl få tycka och säga vad man vill eller hur? Även om det är jävla hora du ska våldtas. Yttrandefriheten är hotad och rektorer och lärare vrider ut och in på sig själva i kampen för pojkarnas rätt att kränka vidare. Natashja och Anja pratar om skolans misslyckanden att värna flickorna och tar en trip down memory lane. Inget har förändrats och inget kommer förändras om ingen tar det här på allvar men är det en revolution vi ser vid horisonten? Vi håller tummarna.
2017-11-01
Länk till avsnitt

#9. Martin Timells kuk

Me too. And you too. Skuldbelägger vi inte männen lite för mycket? Är det synd om Virtanen och Timell? Har #metoo gått för långt? Ett rungande NEJ hörs i studion. Vi konstaterar att kvinnor och barn är rekvisita i en föreställning som är männens liv. Kvinnor är objekt och övergrepp är romantiskt.

Och slutligen, varför pratar Martin Timell som en dagisfröken? Och vad har hans kuk med det hela att göra?  

2017-10-25
Länk till avsnitt

#8. Revolution eller tjejfest?

Varför har en stor del av kampen för frigörelse kommit att handla om att förtryckas mer? Vi tänker såklart på tjock- transaktivister som vill objektifieras och sexualiseras på samma villkor som alla andra. ?Alla har rätt att vara ögongodis?, vi reder ut vad the male gaze handlar om och hur det påverkar feminister och vår aktivism. Anjas teori är att vi har blivit så rädda för att stöta oss med andra att vi inte längre vågar ta i debatten? Vågar vi prata om annat än oss själva? Vi pratar om den nya vågens feminism som kommit att bli en identitet snarare än en kamp och om att feminismen plötsligt går hand i hand med kapitalismen. Och så slutligen: Är det ok att skamma kvinnor som har läppstift?
2017-10-18
Länk till avsnitt

#7. Kvinnohatare är vi allihopa

Kvinnohat, hur ser det ut, hur tar det sig uttryck i samhället? Vad är internaliserat kvinnohat? Hatar vi kvinnor? Hatar du kvinnor? Ja det gör vi och ja det gör du. Och det börjar redan i barndomen. Vi pratar om kvinnan som den andre. Det alternativa könet. Om hur snabbt vi avhumaniseras och sexualiseras och hur detta präglar våra liv och vår självbild. Vi ältar Anders Borg, en ganska normal och vanlig man - och kommer fram till att det är väldigt nära till hands för många att kalla kvinnor för horor. Vad beror det egenligen på? Slutligen: varför sticker män kuken i allt? Cyklar, parkbänkar, tårtor, djur, barn, döda osv. Natashja och Anja reder ut detta mysterium. ------------------------ Natashja och Anja / Vulvagarity samtalar
2017-10-11
Länk till avsnitt

#6. Feminism, klass och kapital

Är det feminism att outsourca kvinnogörat (till andra kvinnor med låg lön)? Vi pratar klass såklart. Natashja har gjort en klassresa men funderar på om hon måste hitta en ny sugar daddy ifall nuvarande maken försvinner. Sitter klass i plånboken eller sitter det djupare än så? Vad är kapital? Vi pratar även om kvinnans plats i reproduktionen, om det omöjliga att leva postpatriarkalt i patriarkatet, om att behöva spela på de spelregler som råder och om det i sig kanske håller oss kvar i status quo. Och så stora frågan: Är kvinnan en egen klass? Svåra ord men Natashja och Anja reder ut begreppen på ett sätt som en femåring förstår. -------------------------- Jag hänger med Anja / Vulvagarity
2017-10-04
Länk till avsnitt

#5. Boys don't cry

Pojkar brölar och flickor passar upp. Är kön en social konstruktion? Varför uppfostrar Natashja sin son som en flicka? Vi tar på oss genusglasögonen och granskar förväntningarna vi har på kvinnor och män och funderar på hur man bäst motverkar machonormer och prinsessideal. ----------------------------- Jag hänger med Anja // Vulvagarity
2017-09-27
Länk till avsnitt

#4. Heta linjen

Anna ligger runt och lever livet i sänghalmen medan Natashja har för mycket trauman i ryggsäcken för att kunna njuta av sex. Hur påverkas man av konstanta sexuella övertramp genom livet? Vi har likande erfarenheter men blev varandras raka motsatser. Vi pratar om porrskador, om porrens inverkan på vår sexualitet, vår mans- och kvinnosyn. Män använder ofta kvinnors kroppar att onanera i medan kvinnor många gånger mest vill vara till lags sexuellt. Anna längtar efter en djupare kärleksrelation och Natashja önskar att hon vågade ge sig hän. __________________________ Natashja hänger med Anna // Apan satt i granen
2017-09-20
Länk till avsnitt

#3. That woman

Finns det frigörelse i att knulla runt eller är det bara ett av två patriarkala recept att följa? Vad händer när man som kvinna inte anpassar sig efter de snäva sexuella normerna? Monica Lewinsky blev ?That woman? med hela amerikanska folket och hon har liksom många andra kvinnor i världshistorien fått spinga gatlopp sen dess. Varför var det hon som fick bära ansvaret när det var han som borde vetat bättre? Vi pratar såklart om det klassiska madonna/hora-konceptet.
2017-09-13
Länk till avsnitt

#2. Mor skiljer sig

Hur vet man när det är dags att gå? Vad gör man när man slutat älska? Varför är vi så rädda för ensamhet och hur överlever man när familjen splittras? Vi pratar om separation, om frigörelse, om kvinnofällan som heterorelationen faktiskt är och frågar oss om det går att leva lyckligt i alla sina dagar. ----------------------------------------------------------------- I detta avsnitt så träffar Natashja sin bästa vän Anna, också mer känd som Apan satt i granen.
2017-09-06
Länk till avsnitt

#1. Separatista sistah!

Separatista sistah! Finns det en längtan efter mansfria miljöer? De dussintals gäris-grupper som ploppar upp på facebook likt en ilsken svampinfektion tyder på det. Vi är trötta på män och letar oss fram i den patriarkala djungeln efter ett systerskap att vila huvudet i. Är kvinnoseparatism svaret? ------------------------------------------------------------------ I detta premiäravsnitt träffar Natashja sin vän tillika granne Anja Lanne / Vulvagarity.
2017-08-31
Länk till avsnitt

#1. Separatista sistah!

Separatista sistah! Finns det en längtan efter mansfria miljöer? De dussintals gäris-grupper som ploppar upp på facebook likt en ilsken svampinfektion tyder på det. Vi är trötta på män och letar oss fram i den patriarkala djungeln efter ett systerskap att vila huvudet i. Är kvinnoseparatism svaret? ------------------------------------------------------------------ I detta premiäravsnitt träffar Natashja sin vän tillika granne Anja Lanne / Vulvagarity.
2017-08-31
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.