Sveriges 100 mest populära podcasts
Glad nationalafton på er! Varför firar vi egentligen nationaldagen 6 juni? Vi nämner några saker som vi tycker gör Sverige till ett fantastiskt land trots allt.
Hur ser din sjukvårdsberedskap ut hemma när krisen kommer? Har du kunskapen att hantera ett sjukdomsfall? Har du utrustningen för en olycka som kräver första hjälpen?
Semestern närmare sig, pandemin är (kanske?) över. Blir det utlandssemester i år? Då finns det en del förberedelser och tankar för att vara förberedd på det värsta.
Vi pratar om den nya serien Samhällskollaps från SVT och podcasten Beredskap från Sveriges Radio.
Sommaren närmar sig, och just nu vet vi inte hur varm den kommer bli. Men chans finns för nya värmeböljor och då behöver vi vara förberedda.
Kunskap väger lätt men ibland behöver vi också prylarna för att klara av krisen på ett bra sätt. Vi pratar om utrustningskapitlet i boken Alltid Före.
Det finns många situationer där det underlättar att ha ett välfyllt medicinskåp hemma. Vi nämner ett antal av våra favoriter att preppa.
Ibland kan det vara svårt att hålla upp intresset för prepping. Det gäller att påminna sig själv om att vi inte preppar bara för ett eventuellt krig utan för alla vardagens kriser.
De personliga behoven för att överleva. Vi pratar om 3-regeln och om förberedelser inför döden.
Orkar din kropp att göra det du vill i krisens hårdaste timmar? I evakueringen, i sömnbristen, när du inte ätit tillräckligt? Se till att du har en tränad kropp.
Kriget i Ukraina har skapat en stor tillströmning av kvinnor på alla prepperforum. Anette lyfter ett antal kvinnliga perspektiv på personlig krisberedskap.
Vi ser fler och fler politiska val som avgörs med väldigt liten marginal. Samtidigt som det är aktuellare än någonsin att skydda vår demokrati och stärka samhällets krisberedskap.
Finns det några planer för vår krisberedskap eller kommer alla kriser skapa ett nytt oväntat kaos i vårt samhälle?
Den vanligaste olyckan som leder till en natt på sjukhuset står för 70% av olyckorna. Vet du vilken det är? Vi svarar på lyssnarfrågan om de 3 vanligaste olyckorna i Sverige.
Det är många barn som är oroliga just nu över kriget i Ukraina. Hur skall man prata med sina barn om krig och kris.
Vi pratar om grundläggande brandskydd i vår bostad och vilka andra förberedelser vi bör göra själva och tillsammans med vår familj.
Vad innebär personlig frihet både för oss och i det samhälle vi lever i? Vi måste bevara det vi har och öka vår möjligheter till fortsatt frihet, samt beakta de hotbilder som kan hota oss.
Att bli sjuk i en kris kan snabbt förvärra en redan allvarlig sitution. Den personliga hygienen är en viktig del i vår hemberedskap.
Vatten är för de flesta den svaga punkten i hemberedskapen. Vi pratar dunkar, vattenreningstabletter och alternativa lösningar för vätska.
Vi pratar om rotering och inventering av prepps, och varför du bör göra det just denna helgen.
De kanske 3 viktigaste förberedelserna i din hemberedskap för att möta alla typer av olika kriser. Detta är ytterligare tre kapitel från boken Alltid Före.
Vad orsakar ett 10KT kärnvapen för direkt skada och hur ser strålningseffekten ut efter ett eventuellt nedslag. Varför finns det inte skyddsrum för alla i Sverige och hur skall man tänka där?
När du börjar fylla din bostad med bra utrustning inför krisen är det dags för nästa steg, att öva och pröva med din utrustning och dina egna fysiska och mentala gränser.
Att ha rätt mindset kan vara livsavgörande vid en större kris. Vi pratar kring ytterligare ett kapitel i boken Alltid Före av Rekyl och Semper Miles och ger våra erfarenheter och tankar kring ämnet.
Hur blir man varnad om exempelvis en damm skulle brista, och vilka primärt fyra sätt finns det att få denna varning? Det är lyssnarfrågan vi diskuterar kring i detta avsnitt.
Ett bonusavsnitt där vi pratar om de allra första stegen inom prepping. Vad vi tycker du skall göra just nu om du precis börjat med din hemberedskap. Vi presenterar också oss själva och vår bakgrund för dig som är ny lyssnare.
Askonsdagen - idag börjar den traditionella fastan. En tradition som har många aspekter som vi som preppers kan tillämpa för ökad hemberedskap.
Det är åter krig i Ukraina. Vad händer i Sverige, hur skall vi själva agera?
Hur designar vi vårt liv för att vara alltid före i krisen? För att skapa handlingsfrihet och motståndskraft. Vi pratar om boken Alltid Före från Rekyl och Semper Miles.
Vi pratar om lämpliga åtgärder inför kommande cyberangrepp på ett personligt plan och informationssäkerhet i allmänhet. Även resonemang om viktiga system som kommer att påverkas och tidigare händelser i Östeuropa.
Det finns många orosmoln på himlen just nu. Vi pratar om vad vi ser som problem som behöver beaktas just nu med stigande elpriser, inflation, ökat våld och skjutningar och så Ryssland förstås.
Anette och Niklas är tillbaka och har Anders "Svensk Prepper" Lundwall med sig för den första inspelningen 2022. Vi pratar om fokus för prepping, serien Station Eleven och tipsar om Geocaching.
Tatatatataaaaa... avsnitt 100! Reflektioner, några gäster och vi släpper en nyhet om kommande avsnitt.
Genom personliga intervjuer och analys av tillgänglig statistik samt rapporter har vi tittat på de tre största kriserna i Sverige och dess effekter. Slutsatsen är att det är klokt att planera inför och göra egna förberedelser för dessa.
Vi pratar om aktuella utbildningar, exempelvis MSBs 'Så bör du agera vid terrorattentat' och kurs om 'Cybersäkerhet' och reflektioner kring detta. Insikter från serien 'Ensam i Vildmarken' och tendens kring attityder från amerikanska preppers just nu.
Påsk har passerat och vi diskuterar aktuella händelser, Anettes personliga exodus och tankar kring att förlora allt.
Vi undersöker det svenska dödsorsaksregistret och redogör för de fem vanligaste dödsorsakerna i Sverige. 4 av 5 svenskar avlider av någon av dessa. Vad kan man göra för att undvika dem och få ett längre liv? Lyssna på avsnittet där vi pratar om döden!
Vi reflekterar över saker som kom upp på söndagens zoomhäng med temat "Att ta sig hem" som även innefattade många bra diskussioner kring barn och krisberedskap.
Vi pratar om den nuvarande utvecklingen och delger en för oss mycket tråkig nyhet. Vi tar också upp frågor som kommit in från er lyssnare och funderar bland annat kring om man skall vara anonym som prepper eller inte.
En kris kommer kräva beslutsamhet, fysisk uthållighet och grit för att hantera situationen. Det finns sätt att öva upp detta som inte bara kommer göra dig mer förberedd för krisen men också ger effekt på ditt dagliga liv, och till och förlänger det. Vi pratar om 6 steg för att utveckla stark grit och motivation som gör dig starkare både fysiskt och mentalt.
Flera rapporter lyfter upp problemet med minskat psykiskt välbefinnande kring Covid-19 när många spenderar sin tid hemma. Vi pratar om våra tankar på det, vilka effekter det får och hur man kan tänka kring åtgärder för att minska dessa känslor både hos sig själv men att hjälpa andra med dem.
Vardagsprepping som vi menar är den mest produktivare prepparen online på olika medier fyller 2 år, och vi firar Martin på hans födelsedag med en diskussion via Zoom. Hur det startade, erfarenheter längs vägen och planer för framtiden.
Att inte träffas är det nya sättet att träffas. Vi pratar onlinekurser, tekniska utmaningar och egna erfarenheter. Vi bjuder också in till zoomhäng med oss.
Vaccineringen går trögt och vi diskuterar metoder och strategier för att hålla hoppet uppe. Tre olika copingmetoder inom klassisk psykologi samt den japanska Naikan-metoden.
Vi följer upp med mer om privatekonomi och varför det är så viktigt. Hur man kan tänka när man gör budget samt lägga upp sitt sparande.