Sveriges 100 mest populära podcasts

Hemberedskap

Hemberedskap

Den bästa kunskapen om hur du skall vara redo när krisen kommer. Anette Staaf, rådgivare i hemberedskap och Niklas Larsson, handledare i överlevnad. Vi ger dig våra bästa tips om hur du kommer vidare med din hemberedskap baserat på tillsammans 27 års erfarenhet som instruktörer inom de frivilliga försvarsorganisationerna och från skarpa insatser som exempelvis skogsbränder, pandemi, dåligt vatten och social oro.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

hemberedskap.libsyn.com/website

Avsnitt

313. Hemberedskap över en kopp te. Vad är STOP-regeln och hur hänger den ihop med te. Te kan ha en viktig roll i krisen av flera olika anledningar.

Vi gör ett specialavsnitt inför 21 maj ? International Tea Day tillsammans med vår producent Martin Lindeskog. Te har varit en framgångsrik modell genom flera olika fältslag och överlevnadssituationer för att få soldaterna att jobba med STOP-regeln samt att rena sitt vatten. Te innehåller koffein, har flera olika hälsofördelar och är billigare att lagra i prepperskafferiet än kaffe. Martin har haft ett stort intresse av te under många år, skrivit en bok om te samt driver podcasten Produktivitéet.

Du hittar eftersnack på detta avsnitt på https://www.patreon.com/hemberedskap

Shownotes och länkar till medverkande ljudklipp på https://www.hemberedskap.se/avsnitt313

2024-05-15
Länk till avsnitt

312. Du är en del av Sveriges beredskap genom din hemberedskap, men också genom ditt yrke. Det går att engagera sig ytterligare och lära sig viktig kunskap inför krisen.

Vår hemberedskap och förberedelser för olika kriser i vår egen bostad är en viktig grund för Sveriges beredskap. För en stor del av befolkningen handlar nästa steg oftast om att ta sig till sin vanliga arbetsplats och fortsätta lösa uppgifter på arbetsplatsen. Är man krigsplacerad är det en tydlig markör att arbetsplatsen har en viktig uppgift att lösa för att samhället skall fungera i alla olika typer av kriser. Arbetar man inte med samhällsviktig verksamhet kan man engagera sig i de Frivilliga Försvarsorganisationerna och skriva olika avtal exempelvis med Hemvärnet eller den Frivilliga Resursgruppen.

Du hittar eftersnack på detta avsnitt på https://www.patreon.com/hemberedskap

Shownotes och länkar till medverkande ljudklipp på https://www.hemberedskap.se/avsnitt312

2024-05-12
Länk till avsnitt

311. Hur länge överlever man utan mat? Hur bygger du upp ett skafferi hemma för olika kriser? Vi pratar om prisvärda matvaror med bra näring och hållbarhet.

Att bygga upp ett förråd hemma för 3 månader kan vara både billigt och prisvärt om man använder enkla principer och basvaror. Vi ger handfasta exempel på ett antal livsmedel som vi anser de flesta svenska hushåll roterar utan besvär, och som också har lång hållbarhet. Men också hur länge man överlever utan mat och exakt vad det är som gör att vi slutligen avlider på grund av näringsbrist.

Vi fortsätter in på eftersnacket med att prata om olika köttkonserver och hur mycket protein per krona de innehåller. Dagens eftersnack är gratis att lyssna på. Du hittar eftersnack på detta avsnitt på https://www.patreon.com/hemberedskap

Shownotes och länkar till medverkande ljudklipp på https://www.hemberedskap.se/avsnitt311

2024-05-08
Länk till avsnitt

310. Vår kropp behöver regelbundet näring i olika former, vilket vi normalt får i oss genom allsidig kost. Vad är det vår kropp behöver för att överleva?

Äta bör vi annars dör vi, inte bara ett uttryck utan en hård sanning. Kommer det att finnas mat att köpa i krisen eller kommer kommunen ge ut mat till de behövande? Hur står det till med Sveriges självförsörjningsgrad när det gäller livsmedel ifall det skulle bli en större samhällsstörning eller till och med krig? Vi går igenom grunderna vad kroppen behöver och exakt hur mycket protein, fett och kolhydrater vi behöver varje dag för att bibehålla vår styrka. Och vad har egentligen kaniner med saken att göra?

Du hittar eftersnack på detta avsnitt på https://www.patreon.com/hemberedskap
Shownotes och länkar till medverkande ljudklipp på https://www.hemberedskap.se/avsnitt310

2024-05-05
Länk till avsnitt

309. Hur löser vi vår hygien och sanitet vid större samhällsstörningar, och hur mycket mediciner bör vi har hemma när det inte funkar som det skall?

I krisen är det viktigt att tvätta händerna och sköta sin hygien. Att inte toaletten fungerar kan ställa till det och ge en utmaning att lösa det på bästa sätt även ur ett hygieniskt perspektiv. Och det kan vara extra viktigt att tänka igenom sitt behov av mediciner.

Du hittar eftersnack på detta avsnitt på https://www.patreon.com/hemberedskap

Shownotes och länkar till medverkande ljudklipp på https://www.hemberedskap.se/avsnitt309

2024-05-01
Länk till avsnitt

308. Du behöver vätska för att överleva. Avsnittet med kunskap om vätska, hur du bör lagra vatten, var du kan hitta vatten och olika sätt att rena vatten.

Vatten är en livsnödvändighet som ofta drabbas av störningar i Sverige både genom olika typer av föroreningar och smitta samt avbrott på vår gamla infrastruktur som är i behov av investeringar. Vatten är turligt nog relativt enkelt att lagra hemma samt att hämta om vi gjort rätt förberedelser, men kan behöva renas. Vi pratar om olika typer av smittor som kan drabba vatten och olika metoder för att rena det beroende på vilken typ av risk vi bedömer är aktuell så vi kan använda det som dricksvatten.

Du hittar eftersnack på detta avsnitt på www.patreon.com/hemberedskap
Avsnittet innehåller ett ljudklipp från podcast Vardagsprepping avsnitt 203, https://open.spotify.com/show/7xrDRXYL4XB3xEpHTBuT0l?si=b0218116c59444e8
Shownotes och länkar till medverkande ljudklipp på https://www.hemberedskap.se/avsnitt308

2024-04-28
Länk till avsnitt

307. Ensam är inte stark, framför allt inte i en kris. Men vem kan man lita på när det känns otryggt, hur har det sett ut i andra kriser och vad kan du göra redan idag.

Att förbereda sig eller till och med preppa tillsammans med andra kan vara en stor trygghet. Vi människor vill gå ihop och hjälpa varandra i kriser. Vi såg bra exempel på detta under Covid och vi ser det i kriget i Ukraina. Inom den svenska prepperrörelsen ser vi exempel på mer organiserade former genom studieförbund men också privata initiativ i olika Facebook-grupper. Hör också preppern Reidar berätta om sin grupp och hur det utvecklades över tid och med vilket syfte.

Du hittar eftersnack på detta avsnitt på www.patreon.com/hemberedskap
Shownotes och länkar till medverkande ljudklipp på https://www.hemberedskap.se/avsnitt307

2024-04-24
Länk till avsnitt

306. Vila och sömn är viktigt både i vardagen och i krisen. Vi ger dig begriplig kunskap om vila, sömncykler, kronotyper, superkompensation och andra tips.

Återhämtning är ett så grundläggande behov hos oss människor både till vardags och i kris. Nästan 40% av Sveriges befolkning uppger att de har olika typer av sömnbesvär och forskning visar att vid en långvarig kris ökar den typer av problematik. Vi behöver vilan både fysiskt och psykiskt för att klara av utmaningar och lösa problem. Att ha kunskap om hur sömn fungerar och hur man kan hantera olika störningar ser vi som riktigt viktig kunskap att ta med sig in i sin hemberedskap.

Du hittar eftersnack på detta avsnitt på https://www.patreon.com/hemberedskap
Shownotes och länkar till medverkande ljudklipp på https://www.hemberedskap.se/avsnitt306

2024-04-21
Länk till avsnitt

305. Hur funkar det med skyddsrum och trygghetspunkter. Vad är kommunens ansvar vid en större kris och vad kan vi förvänta oss av dem?

Trygghetspunkter och skyddsrum är olika former av skydd i samhället som vi kan söka oss till när våra egna förberedelser inte längre räcker till. Men vad är egentligen en trygghetspunkt och finns den i alla kommuner, och när är den tänkt att användas? Kriget i Ukraina har också gjort att skyddsrum diskuterats och många är oroliga över hur dessa funkar. Vi svarar på olika frågor som dyker upp på våra kurser och låter även MSB, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, svara på några av dem.

Du hittar eftersnack på detta avsnitt på www.patreon.com/hemberedskap
Shownotes och länkar till medverkande ljudklipp på www.hemberedskap.se/avsnitt305

2024-04-17
Länk till avsnitt

304. Vårt samhälle har en kunskapsbrist hur vi överlever i utsatta miljöer, både vid kyla och värme. Vad händer i våra kroppar och hur skyddar vi oss på bästa sätt?

Vi bor i ett kallt land och hypotermi är något som kan leda till döden. Hur snabbt blir våra hus utkylda och vilka temperaturgränser finns det att ta hänsyn till innan vi blir tvingade att evakuera? Vilka åtgärder kan vi göra för att bromsa det förloppet i vår bostad. Men även om vi anses bo i ett kallt land blir sommaren även i Sverige varmare och varmare, i framtiden kanske inte kylan är det som bekymrar oss.

Medverkande/material som hörs i podden:

P3 Dokumentär, Tragedin i Anarisfällen - https://open.spotify.com/episode/54rjuUkPiePzfJkY0w4EyE?si=6fpVqRntTUejm28_sEEqfg
Doktor Blund, Hypotermi med Otto Henriksson - https://open.spotify.com/episode/3zfeHR9N6BYyNxAxGbp3jD?si=kBzTBQkgS5CQ5sC7UZjY5Q
P3 Dystopia, Den kommande Hettan - https://open.spotify.com/episode/5GSYqwQCtj6YS2bTNHff3B?si=td36xIcERRaKHWs9aWpKYw

Du hittar eftersnack på detta avsnitt på www.patreon.com/hemberedskap
Shownotes och länkar till medverkande ljudklipp på www.hemberedskap.se/avsnitt304

2024-04-14
Länk till avsnitt

303. Många upplever just nu otrygghet och stress över vad som händer i världen. Krig, ekonomin, klimatet. Hur skall vi handskas med otryggheten?

Otryggheten är hög i Sverige idag enligt många undersökningar. Vilka är de som känner mest otrygghet och hur kan man tänka om man själv känner oro. Kan man minska sin otrygghet genom att köpa en krislåda och konserver? Hur kan vi som preppers motarbeta otrygghet i Sverige och hur bör vi som vuxna tänka och agera kring barnens otrygghet.

Du hittar eftersnack på detta avsnitt på www.patreon.com/hemberedskap
Shownotes och länkar till medverkande ljudklipp på www.hemberedskap.se/avsnitt303

2024-04-10
Länk till avsnitt

302. Trygghet är ett av våra absolut viktigaste grundbehov. Att du bygger upp trygghet både före och under en kris kan vara det viktigaste du gör för att överleva.

Avsnittet inleder med att gå igenom den så kallade 3 regeln. Hur man jobbar med sin trygghet i olika tempusformer med förebyggande, åtgärdande och hanterande efter krisen. Att trygghet är olika för olika människor både i hur man upplever det och vad man konkret gör för att hantera det. Att en stor del av trygghet är kunskapen vi bär med oss om hur man klarar olika situationer, som kan ge mer trygghet än den utrustning vi har köpt in i vår hemberedskap.

Du hittar eftersnack på detta avsnitt på www.patreon.com/hemberedskap
Shownotes och länkar till medverkande ljudklipp på www.hemberedskap.se/avsnitt302

2024-04-07
Länk till avsnitt

301. Hur kan vi tillsammans stärka Sveriges motståndskraft när krisen eller kriget kommer och vad gör du för att få vänner och familj att börja förbereda sig?

Alla i Sverige bör ha god hemberedskap för minst en vecka, och vi måste börja prata hemberedskap oftare för att det skall bli verklighet. Men bör det också inkludera våra barn, och hur pratar man i så fall med dem på bästa sätt? Att börja med sin familj kan vara svårt nog men det finns flera olika ingångar till att det blir något naturligt och det finns hjälp att få från SVT. Kan man lita på sina grannar eller bör man där hålla sin prepping för sig själv, hur kommer det egentligen bli om krisen eller kriget kommer...

Du hittar eftersnack på detta avsnitt på Patreon www.patreon.com/hemberedskap
Shownotes och länkar till medverkande ljudklipp på www.hemberedskap.se/avsnitt301

I avsnittet medverkar Tommy Kreutner från podcasten Krisberedskap med familjen https://open.spotify.com/show/7gWjhRF7zZT9eRzL0VbcJQ samt Herman Geijer från podcasten Beredsam https://open.spotify.com/show/0ow3rj09iQikPtaLrpxi0x 

2024-04-03
Länk till avsnitt

300. Vad är Hemberedskap eller Prepping och varför rekommenderar Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap att alla svenska medborgare har det?

Avsnittet ger en kort tillbakablick på händelser i Sverige de senaste 20 åren som har ökat medvetenheten kring krisberedskap hos de svenska myndigheterna och insikten om behov av hemberedskap hos den svenska befolkningen. Varför det fortfarande är viktigt med hemberedskap eller prepping som det också kallas i olika kriser i samhället. Vi diskuterar också med forskaren Elias Mellander som föreslår en indelning i 3 olika typer av preppers i Sverige och vilken av dessa tre som vi tycker skall vara målbilden.

Du hittar eftersnack på detta avsnitt på Patreon www.patreon.com/hemberedskap
Shownotes och länkar till medverkande ljudklipp på www.hemberedskap.se/avsnitt300

2024-03-31
Länk till avsnitt

Podden Hemberedskap är tillbaka igen med nya avsnitt och Anette och Niklas har en vision för att få fler att komma i gång med sin hemberedskap

Efter att ha sänt 15 remaster-avsnitt är vi nu tillbaka igen med att släppa nyinspelade avsnitt och en ny intro och outro på podden. I detta avsnitt kommer vi prata om poddåret 2024 och vår produktionslinje de kommande 8 månaderna. Det blir lite internt snack och känns det trist så vänta några dagar och lyssna på avsnitt 300 istället som kommer bli annorlunda än tidigare avsnitt.

Vi kör även igång med eftersnack igen. Så lyssna in på ytterligare cirka 20 minuter med våra personliga reflektioner kring dagens ämne https://www.patreon.com/hemberedskap

2024-03-27
Länk till avsnitt

299. Vad vi tar med oss från 2023

NATO och processen kring det har redan skapat svallvågor inom svensk krisberedskap. Svenska kommuner har en lång resa men den har påbörjats och både MSB och Länsstyrelserna sätter krav. Vad är den enskilda personens roll i beredskapen under 2024? Vi pratar också om hur våra preppertester under 2023 har gett oss ett annat fokus för kommande hemberedskap. Sedan avslöjar vi tankar för vårt avsnitt 300.

2023-12-06
Länk till avsnitt

298. Samtal med Maria Byqvist

Författare, föreläsare, kock, poddare, ballongprinsessa... Maria Byqvist har många bollar i luften men brinner alltid lite extra för de som behöver extra stöd i krisen. Vi pratar om bland annat NPF, dryck, resurslådor och poddande.

2023-12-03
Länk till avsnitt

297. Julklapp, en mjuk sådan

För några avsnitt sedan lovade Anette en mjuk julklapp till er lyssnare.

2023-11-29
Länk till avsnitt

296. Socker, inflationen, AI och Echelon

En reflektion över senaste tidens händelser som kan påverka vår hemberedskap för Sverige som helhet och vår ekonomi. AI och ChatGPT har också varit i nyhetsflödet och vi hur är det med AI och Echelon?

2023-11-26
Länk till avsnitt

295. Den kokade grodan

Det finns många olika så kallade bias som gör att vi inte alltid tänker förnuftigt. När vi vänjer oss vid nya kriser har de en tendens att bli normala, och framför allt med långsam händelseutveckling kan det vara svårt att reagera korrekt. Vi resonerar kring varför det är viktigt att inte bli en groda i det kokande vattnet.

2023-11-22
Länk till avsnitt

294. En del av Sveriges totalförsvar

Sedan Ukraina har vi sett en stor ökning av individer i Sverige som tagit en mer aktiv del både inom krisberedskap med ökad hemberedskap, men också genom ett aktiv avtal inom militärt och civilt försvar. Vi ser det som en positiv signal att många vill vara en del av Sveriges totalförsvar och vill lyfta några av de alternativ som vi själva jobbar med. Vi bjuder dessutom in till glöggmingel i december.

2023-11-19
Länk till avsnitt

293. Översvämningar, scouter och döden

Vi reflekterar kring vilka typer av BOL som kan behövas, varför man borde prata med sin familj om döden och slutligen pratar vi med scouten Pär som är vinnaren i vår utlottning av boken Slottsdrakens beredskapskokbok. Det blev ett längre avsnitt men vi håller oss till 30 minuter och du kan höra resterande 13 minuter som eftersnack på https://www.patreon.com/hemberedskap

2023-11-15
Länk till avsnitt

292. Prepperstress

Ibland räcker inte tid eller pengar för att gå framåt med vår hemberedskap. Det kan kännas stressande och vissa känner uppgivenhet och funderar på att sluta preppa. Då är det viktigt att byta perspektiv och fundera på hur man kan gå framåt på ett sätt som funkar med livet i övrigt.

2023-11-12
Länk till avsnitt

291. #envecka i skogen

Afrikansk svinpest styrde om vår resa och vi hamnade en vecka i skogen. Vi tog tillfället att plocka upp en prepperutmaning vi fått in att testa Anettes utmaning #envecka fast som bug out istället för bug in. Vad tyckte Anette tog för lång tid och varför kände sig Niklas inte trygg?

2023-11-08
Länk till avsnitt

290. Scenarion och grundbehov

Skall vi förbereda oss för speciella händelser eller ha en allmän beredskap utifrån våra grundbehov. Vi diskuterar vilket synsätt som har fördelar framför det andra och hur vi själva tänker kring detta i vår hemberedskap.

2023-11-05
Länk till avsnitt

289. Alternativa medier

Vi har tittat igenom olika alternativa medier för att se vilka som kan vara värda att ha med i god omvärldsbevakning. Niklas upptäcker en nyhetskälla som han tycker är extra intressant just nu.

2023-11-01
Länk till avsnitt

288. Tidsomställning

Dags för tidsomställning igen och vi repeterar vissa av de åtgärder som vi anser att man skall göra i samband med tidsomställning. Vi utvecklar även några extra råd som vi tycker är viktiga just denna gång.

2023-10-29
Länk till avsnitt

287. Urbant kaos

Niklas Kämpargård har kommit med ytterligare en bok om beredskap, Urbant kaos. Vi har läst den och diskuterar igenom en del av innehållet samt avslöjar om vi tycker detta är en bok man borde köpa eller inte.

2023-10-25
Länk till avsnitt

286. Terror och sömnbrist

Säkerhetsläget just nu är väldigt ansträngt och i måndags mördades två svenskar i Bryssel av en islamistisk man just för att de var svenskar. Hur skall vi tänka kring detta och de krig som just nu pågår med hög intensitet i Europa och närområde. Vi har också prövat att vara vakna ett par nätter utan att sova för att se hur det skulle fungera vid eventuella terrorhändelser eller evakuering i vår serie: Vi testar, så du slipper.

2023-10-22
Länk till avsnitt

285. Vilken mat bör man ha i skafferiet

Vad vi äter betyder mycket för vår hälsa och överlevnad ur ett långsiktigt perspektiv. När vi planerar för mat över flera månader finns det flera aspekter att ta hänsyn till. Inte bara kolhydrater, fett och protein utan även vitaminer och mineraler. Vi har tittat närmare på de nordiska näringsrekommendationerna NNR 2023.

2023-10-18
Länk till avsnitt

284. Beans, bullets and band-aids

Utifrån den amerikanska prepperdevisen beans, bullets and band-aids testar vi att leva på bönor en hel vecka. Närmare 700 gram kokta bönor varje dag i 7 dagar. Vi diskuterar vilka utmaningar det kan vara vid en samhällsstörning och andra insikter vad som händer med våra magar. Vi testar, så du slipper.

2023-10-15
Länk till avsnitt

283. Slottsdrakens Beredskapskokbok

Vi pratar om ytterligare en beredskapsbok med en yngre målgrupp. Praktiska kunskaper om hemberedskap som hela familjen kan lära sig av och en massa olika matrecept för en mer varierad kost under krisen. Författaren Maria Byquist har också startat en podd med namnet En Svensk Drake på Spotify.

2023-10-11
Länk till avsnitt

282. 100 timmar utan vatten eller mat

Dags för ett nytt preppertest och den utmaning som hittills fått flest invändningar från vår bekantskapskrets. 100 timmar torrfasta, helt utan vatten och helt utan mat - inte ens vatten av hygieniska skäl. Vi testar, så du slipper.

2023-10-08
Länk till avsnitt

281. Hemberedskap i tätort

Världen är ganska galen just nu, och de närmaste åren ser inte heller speciellt ljusa ut. Majoriteten av Sveriges befolkning bor i tätort och specifikt i lägenhet. Vi har läst Den Urbana Prepparens Guide av Jim Cobb.

2023-10-04
Länk till avsnitt

280. Att hantera prepperutmattning

Ekorrhjulet, virvelvinden eller vilket namn man nu har på fenomenet att vårt liv ibland drar iväg med vår tid. Då kanske vår hemberedskap och prepping hamnar på sparlåga eller vi tappar intresset och det känns bara tråkigt och utmattande. Vi diskuterar olika metoder för att hitta tillbaka och få igång lusten över att få en bättre beredskap.

2023-10-01
Länk till avsnitt

279. Bli en zombieöverlevnadsexpert

Tävla om att få nyutgåvan av boken Bli en zombieöverlevnadsexpert hemskickad, lyssna på avsnittet för mer information. Herman Geijer och Claes Tovetjärn ger genom Alfabeta Bokförlag ut en ny reviderad utgåva av deras överlevnadsbok för barn. Vi ger en snabb genomgång av innehållet och som alltid lite egna reflektioner.

2023-09-27
Länk till avsnitt

278. Öva under beredskapsveckan

MSB har bestämt att årets beredskapstema är öva. Att regelbundet pröva och testa sin utrustning och sin kunskap tycker vi är viktigt. Vi ger ett antal exempel på saker vi tycker är bra att öva på.

2023-09-24
Länk till avsnitt

277. Att skapa trygghet

Det har varit en orolig sommar med krig, terrorhot, väderhändelser och fortsatt inflation. Vi har alltid ansett att trygghet är vårt viktigaste grundbehov. Nu är ett läge att jobba extra med detta inte bara för oss utan också för dem omkring oss.

2023-09-20
Länk till avsnitt

276. Husdjur i krisen

Att skaffa ett husdjur utgör inte bara ett ansvar i vardagen utan även vid kriser. Hur mycket vatten behöver en hund och en katt i jämförelse med oss människor? Vad behöver vi förbereda och öva med våra husdjur innan krisen kommer?

2023-09-17
Länk till avsnitt

275. Terrorism, islamism, extremism och klimataktivister

22 år efter nine-eleven står vi i Sverige inför vår kanske allvarligaste terrorhotnivå. Vad innebär det för vår vardag att befinna oss i terrorhotnivå 4, och vad har egentligen SÄPO sagt konkret om hoten. Innebär det någon skillnad för vår hemberedskap?

2023-09-13
Länk till avsnitt

274. Internationella suicidpreventiva dagen

Den 10 september är Internationella suicidpreventiva dagen på initiativ av International Association for Suicide Prevention (IASP) tillsammans med Världshälsoorganisationen (WHO). Vi vill uppmärksamma den genom att ge lite bakgrund och praktiska råd för dig om du skulle hamna i en situation där suicid kan vara en möjlig risk.

2023-09-10
Länk till avsnitt

273. Våra preppertester

Vi har gjort en hel del preppertester genom åren. Vissa bara över dagen men ett antal lite längre och även uppåt 10 dagar. Vi summerar de största och lite av erfarenheterna vi tagit till oss, samt varför vi rekommenderar alla att göra detta utifrån sina egna förutsättningar.

2023-09-06
Länk till avsnitt

272. Det långsiktiga perspektivet

Del 10 och sista avsnittet i vår serie '100 timmar prepping'. Vi summerar vår sommarserie och lyfter fram det långsiktiga perspektivet. Dags att dra erfarenheter, skapa rutiner och hitta en naturlig utveckling för vår hemberedskap.

2023-09-03
Länk till avsnitt

271. Så länge klarar man sig utan vatten

Tre dagar utan vatten brukar man säga, men hur generellt är det? Vi har nerdat ner oss i varför man behöver vatten, hur man bäst bevarar en bra vätskebalans och vad det innebär för hur länge man klarar sig utan vatten. Vi pratar också om det officiella världsrekordet i att klara sig utan vatten.

2023-08-30
Länk till avsnitt

270. Viktig utrustning och stöldskydd

Del 9 i vår serie '100 timmar prepping'. Vi inleder med en diskussion om vilka prylar vi inte vill leva utan och fortsätter med resonemang om hur vi skall skydda vårt hem efter bästa förmåga. Även med tankar om att göra vårt bostadsområde lite tryggare.

2023-08-27
Länk till avsnitt

269. BOB, evakueringsväskan

Ett helt avsnitt om evakueringsväskan. Ibland får vi höra att BOB, but out bagen, evakueringsväskan inte är nödvändig, hemberedskap handlar ju om att stanna hemma när krisen kommer. Men är det verkligen sant, och funkar det som strategi i alla kriser.

2023-08-23
Länk till avsnitt

268. Nyhetsbevakning och att förbereda för evakuering

Del 8 i vår serie '100 timmar prepping'. Vi relaterar till de många nyheterna om olika evakueringar runt om i världen både för skogsbrand och översvämningar. Vi ger tips om hur man kan börja tänka kring sin egna eventuella evakuering och även tankar om nyhetsbevakning.

2023-08-20
Länk till avsnitt

267. Hans och Josef

Det har funnits många anledningar till att ha välfyllt skafferi hemma den senaste tiden. Vi diskuterar stormen Hans och våra olika upplevelser av den. En lyssnare har tipsat om en manual som har många tips om vad man kan fylla sitt skafferi med.

2023-08-16
Länk till avsnitt

266. Inspiration och perspektiv

Del 7 i vår serie '100 timmar prepping'. Vi pratar om olika sätt att hitta inspiration för vår egna prepping och hur detta kan ge perspektiv på hur vi ser på vårt nuvarande liv och olika kriser.

2023-08-13
Länk till avsnitt

265. Framtiden känns mer osäker

Bränder, översvämningar, inflation och upplopp. Vi upplever en sommar där framtiden känns allt annat än förutsägbar. Hur skall vi hantera detta i vår hemberedskap.

2023-08-09
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.