Sveriges 100 mest populära podcasts

Edward Bloms smörgåsbord

Edward Bloms smörgåsbord

Det bjuds på underhållning, vardagslivsberättelser, folkbildning, vanvettiga skratt och ? inte minst ? initierade samtal om mat och dryck på detta barockt dignande smörgåsbord, uppdukat av gastronomerna Edward Blom och Mats Ryd. Edward Blom har under de senaste åren blivit populär, för att inte säga folkkär, för sin öppna personlighet, livsglädje och smittande entusiasm, särskilt när det handlar om mat-, restaurang- och kulturhistoria. Här sekunderas han av Mats Ryd, som är kommunikatör inom mat och dryck ? men framför allt en person närmast besatt av att dricka fantastiska viner och äta utvalda delikatesser. Han talar lika lågmält och långsamt som Edward yvigt och snabbt.Tillsammans bjuder de på massor av kunskap samt berättelser, reseminnen och anekdoter från sina liv som gourmeter, präglat av rejäla doser alkoholromantik. Edward Bloms smörgåsbord innehåller även stora portioner kulturhistoria, etikett och poesi. Ibland dyker podden upp på diverse krogar på sta?n. Då det kan bli väldigt uppsluppet, utan att de båda gastronomerna ändå helt tappar konceptet eller trasslar in sig i hörlurstrådarna.Podden har fått en dedikerad lyssnarskara, av vilka många säger sig ha lyssnat flera gånger på varje avsnitt! Och statistiken visar att nästan ingen som börjat lyssna på ett program stänger av innan de nått slutet.Skriv till redaktionen för Edward Bloms smörgåsbord: [email protected]. Vi tar gärna emot lyssnarnas etikettsfrågor, förslag på innehåll, allmänna synpunkter samt glada tillrop. Skål!

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

edwardblom.se/

Avsnitt

132. Friterad älgtunga, cava, blomkålssoppa och andra läckerheter

Vad man kan göra av sin nyskjutna älg, utöver att fritera dess tunga? undrar en jagande lyssnare som gjort och inmundigat just friterad älgtunga. Gastronomerna Mats Ryd och Edward Blom har förstås massvis av idéer om vilka övriga styckningsdelar på en älg man inte får missa ? såsom mule, bräss, testiklar och tarmar. Edward föreslår rentav att man gör köttmjöl av alltsammans och blandar ner i sin färs. (Att man kan äta älgens hjärna och hur den smakar lärde ni er förstås redan i avsnitt 69: https://shows.acast.com/edwardblom/episodes/69.vinjuteravalghjarna)

Dessförinnan har en annan lyssnare inspirerat Mats till att som hastigast berätta den i Sverige så populära cavans historia, och av bara farten kommer han och Edward även in på cavans kusiner: sekt och franciacorta (och ja, även på dess moder, den ädla champagnen, och dess styvsyskon, den mindre ädla prosecco) och huruvida man får säga ?champagnemetoden? eller inte.

Sedan glider samtalet, faktiskt apropå ännu en lyssnarfråga, in på Elblingdruvan och vad som är grejen med den (och med Müller Thurgau).

Hur man äter skaldjur på antingen amerikanskt avslappnat eller franskt klassiskt vis är nästa diskussionsämne, apropå en av flera nyöppnade havsmatsrestauranger i Stockholm. Edward tipsar om en härlig gastronomisk utflykt till krabbornas, de friterade ostronens (och grodlårens!) samt plastmuggdrinkarnas förlovade värld på City Island i Bronx i New York City, och Mats drömmer sig tillbaka till de ?lobster rolls? han ätit i New England.

Från hummerkött i bröd är steget inte långt till en diskussion om annat man kan stoppa i brödet ? nämligen korv. Edward berättar om föregångare till korvbröden, såväl ätbara som icke ätbara.

Edward och Mats ger även tips på massvis av relativt enkla, snabblagade och goda vardagsrätter som man kan sno ihop av ingredienser man åtminstone ibland kan tänkas ha hemma ? som exempelvis omelett, smörrebröd och blomkålssoppa! Det visar sig att Edwards barn kräver att få popcorn med sensorisk profil ? och Mats slår ett slag för sin bordsugn.

 

 

Cavasorterna som det tipsades om:

? Vilarnau Brut Nature Organic (7731) 139:-

? Loxarel i flera olika varianter, t ex: A Pèl rosé (7959) 139:-

? Agustí Torelló i olika varianter (just den sort Mats nämner finns f n inte på Systembolaget)


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-02-23
Länk till avsnitt

131. Rödvin tröstar gastronomerna under oxveckstid

När den glada inledningsjingeln ljudit berättar Mats att han skaffat mustasch, vilket föranleder initierade samtal om mustascher i populär- och finkulturen, exempelvis Fröken Fleggmans och von Heidenstams, och diverse 90-talsminnen av Killinggänget (ja, även Edward har några obskyra sådana).

Men dessförinnan delar Mats med sig av tips från sina måltider på grekiska restauranger, apropå familjen Bloms under året förestående resa till Kalamata, och med sina drömmar om allt gott han ska få äta i Singapore.

Efter mustascherna går samtalet över till matbluffar, och hur illa det är när livsmedelsprodukter fuskigt säljs in som ?västerbottniska? när de tillverkas i Småland, som ?hembakat? när brödet är från industrin, som ?lakrits? när de inte innehåller lakrits, eller att det som kallas ?kalvfond? visar sig vara kycklingbuljong. 

Edward drömmer ? som vanligt ? om Sydtyskland och att ha en julstuga i för-Alperna.

De tu gastronomerna har ytterst svårt att förstå hur någon kan klara av oxveckorna under januari med träning, avhållsamhet och annat asketiskt leverne; det är ju i januari behovet av rött vin kan vara som störst. Apropå en lyssnarfråga tipsar de om flera röda viner som passar till vardagsmåltider (se listan nedan).

Edward reder ut varför det trots allt var en bra idé att bjuda in den franske presidenten till pytt-i-panna med bearnaisesås (det visade sig att den danska motsvarigheten biksemad ofta serveras just så) vid en studentsittning, och delar med sig av sina bästa karnevals- och fastlagstips.


Viner som rekommenderas i detta avsnitt:

? Château Haut-Moulin, Vieilles Vignes (5631001)

? Ruppertsberger Pinot Noir (297401)

? Perequita (257401)

? Alta Cima (7158701)

Siffrorna inom parentes syftar på artikelnumret hos Systembolaget.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-02-09
Länk till avsnitt

130. Bonusavsnitt: Höstmys, novent, advent och jul ? och maträtter att lära sig till perfektion

Detta avsnitt spelades in tidigare i höstas, men publiceras först nu. Bättre sent än aldrig, eller hur?!


Edward och Mats rör sig denna gång i ett furiöst tempo, från höstmys med mustiga köttgrytor via adventsbestyr till julmatstillagningen ? och de hinner med att nämna rekordmånga drycker; dubbelvarm äppeljuice med calvados och kryddor, läskbubbel, julöl och grön absint är bara några exempel av många. (Fast vid närmare eftertanke var det kanske inte rekordantal, utan normal poddstandard.)

Mats undrar varför han inte skaffade barn tidigare och konstaterar att far-dotter-kärleken är något verkligt speciellt. 

Apropå en lyssnarfråga går gastronomerna igenom ett antal rätter man kommer långt med att kunna laga till perfektion ? som köttbullar, inkokt lax, Sjötunga Walewska och chokladmousse. Så rasar de lite lagom mot alla som tjuvstartar julfirandet, men talar desto ömmare om alla härliga (matlagnings)bestyr man kan ägna sig åt före jul. Dessutom delar de tu med sig av goda råd vad gäller kylda respektive rumstempererade viner.

Avslutningsvis önskar de alla god jul, och hoppas på ett gott nytt år och ett kärt återhörande med alla lyssnare!


P S I samtalet berättar Edward om en julölsprovning för privatpersoner som han skulle hålla i december. Den är avslutad, sedan detta spelades in ? så håll utkik efter liknande tillfällen i framtiden!


@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@


Varmda dyrcker

Erbjuder dubbelvärme

Lamb?s Wool

glögg

glühwein


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-12-20
Länk till avsnitt

129. Rödbetsmartini och annan ukrainsk mat och dryck när det lackar

Edward och Mats är tillbaka i sin poddkanal, med nya berättelser och insikter om godsaker och kulturhistoria. Mats är som vanligt värst, och kan den gång berätta att han deltagit i en slags ?Laver Cup?, fast med vinflaskor istället för tennisracketar. 

Detta för samtalet osökt vidare till poddparets åsikter om Socialstyrelsens skärpta rekommendationer för alkoholbruk, liksom en redogörelse för Edwards alltmer eskalerande turer med sin mobiltelefon.

Dagens stora tema är ukrainsk mat och dryck, och med hjälp av bland annat kokboken ?Cmak; vårt ukrainska kök? berättar de tu om Ukrainas kulinariska traditioner, allt från borsjtj och bröd via syrad grädde, kvass, fläsk och Kievkyckling och Vorschmack. Mats redogör för landets vinproduktionshistoria och Edward smuttar på en rödbetsmartini ? blandad av Gunilla ? medan han förklarar varför det blir galet att säga ?dumplings? när man menar klimp, degknyten eller kokta piroger. Båda drömmer de om att en vacker och fredlig dag kunna fara till Kiev för att njuta av allt detta på plats.

En glad lyssnare får veta vad det är för skillnad mellan köttbullar, färsbiffar och järpar ? och dessutom vankas många råd om vad man redan nu bör förbereda inför advent och jul. Det är exempelvis hög eller mycket hög tid att ysta ostar och göra korv!

Skicka gärna respons och frågor till: [email protected]


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-11-15
Länk till avsnitt

128. Livsnjutarrekommendation: 1800-tal och Normandie

Detta avsnitt handlar till största del om mat och dryck (nej, alla poddavsnitt gör faktiskt inte det!) och till mindre del även om alla de fester, ordenstillställningar och finsmakarmiddagar som de tu småbarnsfäderna kanske drömmer om att ordna men tyvärr inte hinner med och tvingas försaka (till exempel ett hundraårskalas för Edwards hus). Kanske kan poddsamtalen om mat och dryck fungera som eskapism, för alla oss som fastnat i samtidens ofattbara elände?!

Mats avslöjar för lyssnarna vad han nyss hittade i Edwards kyl och tipsar om en av sina favorit-förrätter, apropå den ukrainska vodka de testar, Edward berättar om några färska fine dining-upplevelser och tillsammans minns de när de en gång testade löjrom i podden och blev instängda i en vin- och ostkyl.

En så kallad Livsnjutarorden har skrivit till podden för att få tips på vad de skulle kunna hitta på till nästa träff, och får underbara uppslag. Edward föreslår ett 1800-talstema, och Mats tipsar om allt gott som kommer från Normandie och som lämpar sig synnerligen väl för en sådan orden: som skaldjur, gräddig hare, pressad anka och ostar. Inte minst slår han ett slag för Pommeau de Normandie, för livsnjutare och i restaurangernas avsmakningsmenyer.

På temat ?misshandlade maträtter? talar gastronomerna om hur det alls är möjligt att laga coq au vin på kyckling (istället för tupp) och vilket starkt psyke som krävs för att läsa innehållsförteckningarna för butikernas skagenröra. För första gången nämns ?flugsvamp? i podden ? och Mats får något kärleksfullt i blicken när han talar om livfulla men ändock nykokta räkor (och Edward drar sig till minnas inget mindre än friterade råkor).

Skicka gärna frågor och glada tillrop till: [email protected]


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-10-23
Länk till avsnitt

127. Gastronomerna blir ?Gauffin-fryntliga?

Dags för ett nytt avsnitt av smörgåsbordspodden! Denna gång möts Mats Ryd och Edward Blom i den sistnämndes bibliotek, där Edward berättar om hur det var att som nygift lägga ihop sin boksamling med sin hustrus.

Sensommaren uppmuntrar till berättelser om högsommaren, som Mats tillbringade med att äta hummerrullar i Montauk på Long Island i New York och Edward på Lådbilslandet.

På dryckesbordet står denna gång en minst femtioårig, minst sagt patinerad flaska som varit med om många och synnerligen vindlande turer mellan olika ägare i en vin- och sprithandlarfamilj ? från Råå och Snälleröd till Provence och tillbaka igen. Innehållet är den legendariska Gauffins dubbelblandning, som de tu gastronomerna äntligen får inmundiga tillsammans ? med löksill och en och annan snapsvisa (även om det egentligen skulle ha varit faster Magda Perssons lökströmming, a k a Brantevikssill, som serverades till).

Edward redogör för vad han vet om apotekaren Gustaf Reinhold Gauffin (1799?1890) och dennes långa liv och gärning, och berättar även kräftskiveminnen från sina tonår. Apropå dubbelblandningen kommer samtalet även in på andra kryddlikörer, såsom grön chartreuse och allash, samt på ukrainsk vodka. Hastigt och lustigt blir gastronomerna så kallat ?Gauffinfryntliga?, men hinner även med att gå igenom vilka drycker som lämpar sig rumstempererade.

Skicka gärna in frågor och feedback till podden! Adressen är: podden [snabel-a] edwardblom [punkt] se


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-10-05
Länk till avsnitt

126. Smultronlemonad och kypargrogg för er i hängmattan

Det var över ett år sedan sist, men här har ni dem igen: Edward Blom och Mats Ryd dyker upp i era högtalare med ett efterlängtat poddsamtal! 


Tyvärr påstår dessa åldrande småbarnsfäder att deras hjärnor har krympt, så att de blivit mindre intelligenta och mer virriga, men å andra sidan också mer omhändertagande ? och nu vill de ta väl hand om alla poddlyssnare som saknat när de tu gastronomerna går loss i njutningsmedlens förlovade världar.

Först av allt förklarar Edward varför han nyligen grillade och åt en svan (möjligen borde han ha långkokat den till någon sorts cygne bourguignon istället). Både Edward och Mats har koll på svanätandets kulturhistoria och svanarnas tradition som skåderätt på de barocka bankettborden, och av bara farten handlar det också om hur diverse småvilt, stör, val och tumlare historiskt har räknats som kungliga egendomar. 

Edward talar sig varm för den synnerligen initierade kultboken ?Klädvett och klädetikett: en skrift för män i sällskapslivet vilken dessutom upptar något om akademisk dräkt, prästdräkt, uniformer och utmärkelser? av Micael Stehr, och fantiserar om att få spela in podden från fängelset i framtiden på grund av han *råkat* göra reklam för sin högtidssnaps.

Mats tar sig en kypargrogg och Edward en Gröna hissen medan de går loss på dagens stora tema: läsk och groggar. Nu får ni veta vilket land som har högst läskkonsumtion per capita i världen, varför Berzelius borde få Nobelpriset i kemi postumt och varför det heter Champis. Eftersom Edward har ett långt förflutet som bryggerihistoriker berättar han om 1800-talets citronbrus, banancider, smultronlemonad, godtemplarmjöd och waltmeisterlemonad. Mats har ett recept på sockerdricka och avslöjar att han samlar på semiantika läskedrycksetiketter, och Edward sjunger Pommac-reklam.

Nästan sömlöst glider de från läskeblask över till groggar, allt från Ragnar och Lennart till Syttende Mai Tai och tikidrinkar ? bland annat får ni veta vilka som är deras favoritgroggar. Mats redogör för en lunch (nästan) utan slut och Edward om sina problem att leva upp till myten om sig själv inför unga tyska studenter på besök i Sommarstockholm. 

Podden är bara tillbaka högst sporadiskt, men skicka gärna frågor och diverse önskemål till oss! Adressen är [email protected]


P S Lyssna gärna till Edwards första publika medieinsats som bryggerihistoriker och läskciceron i Vetenskapsradion (sändes första gången 2004): https://sverigesradio.se/artikel/379624


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-08-15
Länk till avsnitt

125. Familjeliv ? toppat med klickar av kaviar

Nu är det äntligen åter dags för den glada jingeln till ?Edward Bloms smörgåsbord? att tona fram igen!

Mats Ryd och Edward Blom gör en efterlängtad poddinspelning. Delvis för att vi alla, både avsändare och mottagare, väl saknar vårt kära smörgåsbord av högt och lågt i njutningarnas värld ? men också för att Mats och Edward kände att poddande var något de skulle kunna göra för att uppmuntra lyssnarna till att fortsätta stödja alla människor som drabbas av kriget i Ukraina.

Reklamintäkterna av detta avsnitt går oavkortade till UNHCR, och vi uppmanar alla som läser detta att skicka pengar till valfri insamlingsorganisation (se förslag i listan nedan).

I övrigt är det ett poddsamtal i gammal god smörgåsbordsstil. Vi får höra senaste nytt ur de oftast glada gastronomernas vardag, vilket på sistone inneburit såväl barnkalas och inskolning på förskolan som gemensam akvavitvandring och bokreleasefest. De konstaterar att familjegemenskap är det bästa livet har att bjuda, men att det gärna får toppas med några klickar kaviar också. Mats får anledning att uppdatera det estniska ordspråket om att alla sjukdomar som inte kan botas medelst tjära, bastu eller surkål är obotliga med att lägga till även suröl, och Edward berättar om hur han skapar landskapsrätter till Restaurang Kvarnen i Stockholm. Och så får vi veta vad som egentligen hände på Den Gyldene Freden efter poddinspelningen i höstas.

Det nya verket ?Edward Bloms etikettbok?, som ju till icke ringa del bygger på etikettfrågor som tidigare behandlats inte minst i podden, behandlas, särskilt med avseende på etikettens myter (exempelvis de virriga regler som kommit att utvecklas för kavaj och ?mörk kostym?).

En tre år (!) gammal lyssnarfråga om vilka som är poddarnas favoritkokböcker dyker upp, vilket leder till ett inspirerande samtal om allt från 

receptsamlingar av Gustafva Björklund och August Escoffier till Tore Wretmans kallskänka Karin Chädström, Fergus Henderson, Mathias Dahlgren, Heston Blumenthal och Lisa Förare Winbladh.

Landets bästa inköpsställen, om det finns några, för griskötts-styckningsdetaljen secreto iberico och Lancashireost, efterlyses, och så drömmer Edward och Mats om när de ska få provsmaka Gauffins dubbelblandning.

P S Som sagt, vi vill uppmana alla poddlyssnare att skänka pengar till insamlingar för Ukraina, exempelvis UNHCR:

https://sverigeforunhcr.se/stod-oss/gava-ukraina

Förutom UNHCR vill Edward lyfta fram katolska Caritas vars arbete på fältet ligger honom varmt om hjärtat:

 www.caritas.se/vara-engagemang/engagemang-i-varlden/solidaritet-med-ukraina  

och redaktören Gunilla vill tipsa om A Demand for Action, 

se: www.ademandforaction.com samt detta inlägg om ett barnhem i Ukraina.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-05-26
Länk till avsnitt

124. Grande finale med gravöl (och en massa andra drycker)

Dags att dricka gravöl för podden, men även en hel del andra drycker. Mycket alkoholromantik blir det, som sig bör, i det allra sista avsnittet av ?Edward Bloms smörgåsbord? som även det spelats in på krogen Den Gyldene freden i Gamla stan.

De tu gastronomerna spekulerar om den framtida skafferipodd som Mats Ryd skulle kunna göra tillsammans med Carl Jan Granqvist, med nattchampagne, kaviar och en bubbelpool med anklever ? men de diskuterar också mer världsliga ting, som Bermudasshorts, Hawaiiskjortor och Sandefjordssåsens ursprung.

Edward visar först hur hemmastadd han är i moderna populärkulturfenomen såsom mukbang och TikTok, för att sedan djupdyka ner i den svenska kulturhistoriens allra ädlaste lager. I förra avsnittet avhandlades Den Gyldene fredens äldre historia; här fortsätter han att berätta om Evert Taubes nära koppling till krogen. Mecenater, grosshandlare, vissångare och andra kulturpersonligheter defilerar i samtalet, och Mats och Edward passar även på att apropå lyssnarfrågor slå fast hur man får till en fluffig och tjock béarnaisesås samt utfordrar hela släkten med gås!

Den som inte lyssnat på alla 124 poddavsnitt (egentligen fler, om man räknar in alla halvor!) vi producerat under fyra år får här en behändig sammanfattning av dem alla i några punkter: som att det är viktigt att alltid använda smör och grädde, att worchestershiresås passar till allt och att man inte bör ta höga bostadslån om det innebär att man måste köpa tristare ostar. Mats talar om vilka ?De tre b:na? är, och Edward kommer strax in på sina många egna minnen av Freden, från ?de gyllene timmarna? när det var halva priset på mat och dryck till punschkvällar, dryckeslag och trubaduraftnar med sång och citrinchen.

Alltsammans avslutas med ett långt samtal om Gauffins dubbelblandning samt med att Mats och Edward stilenligt sjunger ?Så lunka vi så småningom?.

Skål ? och tack för allt, kära lyssnare!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2021-10-08
Länk till avsnitt

123. Grande finale med en faslig björn på Freden

Allting har en ände, utom korven som har två. Omgivna av ?grosshandlare? och mahognygroggar på krogarnas krog, Den Gyldene Freden i Gamla stan (snudd på helig mark för alla gamla kroggubbar och -gummor) levererar Edward Blom och Mats Ryd vad som sorgligt nog är det näst sista avsnittet ur den allra sista inspelningen av podden. Så ta fram bingobrickorna (https://www.edwardblom.se/2020/11/26/bingobricka-till-podden) en sista gång!

Här förklarar Edward vad det kan vara som han prioriterar framför att fortsätta poddandet, innan han och kollegan Mats djupdyker ner i Gyldene Fredens snart trehundraåriga historia. Det visar sig att Coronapandemin haft åtminstone en positiv effekt ? nämligen att ?Freden? åter blivit en krog för stockholmare, snarare än för utländska turister. Tillsammans mumsar de båda gastronomerna på godbitarna från menyn: löksill, böckling, tuppleverpastej, köttbullar, saltsill och mycket annat.

Mats berättar att hans cavabarsstamhak har öppnat en proseccofilial, att han bävar för inbrott i vinförrådet och om sin syn på den senaste Michelinstjärneutdelningen. Edward konstaterar än en gång att ?ingenting står mellan Mats och hans njutningar? samt att de tu ändå har något skild syn på sådana, åtminstone vad gäller öl.

Kanske är det dags för Edward att äntra en politisk karriär?! Här levererar han med emfas, apropå en lyssnarfråga, en programförklaring för vad han skulle vilja göra som kulturminister ? bland annat pläderar han för klassisk bildning och mer Dante, Shakespeare och Goethe samt opera i skolorna.

En annan lyssnare undrar hur man bäst införskaffar störrom, vilket får Mats att minnas hur han ätit iransk kaviar så att den sprutat ur öronen.

Edward berättar om sin sommar-semester i Oberfranken i allmänhet och i Bamberg i synnerhet, inklusive en lovsång till de bayerska ölträdgårdarna med lekplatser och skummande öl under skuggiga kastanjeträd.

Dessutom blir det skönsång! Carl Michael Bellman och Evert Taube är båda en synnerligen viktig del av Gyldene Fredens historia ? Edward berättar varför, och sjunger dessutom några strofer. Tidigare i programmet: Fredmans Sång no 19: ?Ack döden är en faslig björn?.

Nästa vecka kommer det absolut sista avsnittet av podden för denna gång!


P S Kaviarförsäljningen som Mats vill slå ett slag för i programmet finns här: https://gastrovin.se/royalcaviar


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2021-09-23
Länk till avsnitt

122. ?Stekpannorna ska skaka!?

Äntligen är det dags för Edward Blom och Mats Ryd att smaka på de dyrbara dropparna som var den fiktive gestalten Eduardo von Eldfalks drömdryck. Den lyssnare som skänkt podden en flaska Château d?Yquem noterar förhoppningsvis att dess innehåll hamnat i rätt strupar, så mycket glädje och eufori som den vållar!

Mats tar dessutom fram ett av sina många skramlande Trangiakök, så att de kan avnjuta nystekt anklever till sitt exklusiva dessertvin. De tu ? som i hel- och halvvaccinerat tillstånd kan träffas, hemma i Edwards trädgård ? kappas om att beskriva den njutning som uppstår och den vilda blick som uppstår av åsynen av eld och sprit i skön förening. ?Det finns ingen som startat krig efter att ha druckit Chateau d?Yquem?, konstaterar Mats belåtet.

Dags för en lyssnarfråga. Hur ska man kunna lära sig etikettvett om någon inte lär en det? Ja, det kan man undrar, och därför talar Edward om hur man sprider sin etikettvisdom omkring sig (som att man bör kunna tala om för sin äkta hälft att det inte går an att slänga strumpor på golvet hursomhelst).

En annan lyssnare vill veta allt om hur man steker och grillar kött, och har helt klart vänt sig till rätt personer ? för här flödar råden om hur man ska handskas med värme (?maxvärme eller avstängt? är det som gäller), att stekpannorna bör skaka på spisen, hur man ska krydda sitt kött, varför kött verkligen inte alltid ska vara rumstempererat före stekning och hur man gör när gästerna inte sitter vid bordet när köttet är perfekt färdigstekt. Kort sagt: oundgänglig lyssning inför sommarens grillning!


Maila oss: [email protected]

Sponsra oss: https://play.acast.com/s/edwardblom


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2021-06-24
Länk till avsnitt

121. Champagne till midsommarsillen och jalapeño på svemestern

Livsglädje och allehanda levnadsvisdom bjuder Edward Blom och Mats Ryd på i detta avsnitt, som att man själv bör brygga sitt öl och baka sitt bröd.

För första gången på femton månader träffas de tu på riktigt och inte bara via tråd, närmare bestämt i Edwards trädgård! Tilldragelsen firas med fyra sorters champagne av finare slag, och denna gång blir det vinnjutning snarare än vinprovning.

Att champagne och sill kan kombineras slås än en gång fast, liksom att höjden av dumhet är vaskning. Apropå en lyssnarfråga går Mats och Edward igenom en rad trevliga sätt på vilka man kan bränna sin lön, på lokal och annorstädes. Mats lär oss vilken roll förkortningen ?FKB? spelar i sammanhanget samt konstaterar att alla människor, likt Edward, borde ha en musselfiskare i bekantskapskretsen.

Vi får också veta varför det är viktigt ? kanske rentav en skyldighet ? att köpa lyxprodukter, vad som är speciellt med den norska matjessillen och lite om Winston Churchills mysdräktsuniform. Edward berättar om sina upplevelser från olika vinbutiker i Harlem, varför det kan vara klokt att skaffa barn sent i livet ? och att det i år är Ignatiusåret, vilket faktiskt gör att alla poddlyssnare bör tillbringa årets svemester med en jalapeñofrukt i fickan! I slutet av samtalet får ni veta varför.


Champagnesorterna i avsnittet:

1. Henri Maillart et fils; Champagne Premier Cru Brut

2. Louis Roederer Champagne Brut Premier brut

3. Taittinger 2014 Brut

4. Pol Roger Cuvée Sir Winston Churchill 2009 Champagne


Stöd oss gärna:

https://www.patreon.com/join/edwardblom


Skriv till oss:

[email protected]


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2021-06-19
Länk till avsnitt

120. Vinprovning med Rieslingromantik

I det här avsnittet blir det ånyo en hel del alkoholromantik och dito -njutning, när Mats Ryd och Edward Blom provar ett urval av fem viner från ?die Königin der Reben?, vinrankans drottning, det vill säga Rieslingdruvan.

Edward berättar som vanligt att han har ägnat senaste veckan åt apigheter, närmare bestämt gosedjuret ?Lilla Aps? födelsedagskalas, och ett bilköp. Mats har gjort helt andra saker senaste veckan, bland annat en så kallad ?huliganprovning? av champagne ? så alla som inte redan vet vad en huligandryckesprovning innebär får lära sig det nu!

Eftersom den så kallade Rieslingveckan, eller rättare sagt de två Rieslingveckorna, pågår för fullt på många av rikets restauranger (7?20 juni) så provar poddkonnässörerna ett urval av fem tyska Rieslingviner av olika slag. Det ploppar vinkorkar så det står härliga till!

Förutom att vi får initierade beskrivningar av vinernas smaker och stilar berättar Edward om Rieslingvinets långa och fascinerande kulturhistoria, inklusive hur det gått till när det gått och blivit trendigt på senare år ? och givetvis även om sitt eget långa kärleksförhållande till Rieslingviner.

Sist men inte minst dyker Eduardo von Eldfalk upp, apropå vad som kommer att hända i nästa poddavsnitt!


P S De viner som provades:

1. Stefan Winter Riesling Brut 2019 (7906) 159:? 75 cl

2. 50° Riesling 2019 Riesling Trocken (5824) 99:? 75 cl

3. Dreissigacker 2020 Riesling Organic Trocken (2294) 119:? 75 cl

4. Nik Weis St Urbanshof, Bcokstein Kabinet (tillfälligt sortiment) 189:- 75 cl

5. Dr Loosen, Riesling Beerenauslese (5364) 129:- 18,75 cl


Skriv till oss! [email protected]


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2021-06-10
Länk till avsnitt

119. Om man finge äta en måltid med Bellman

Mats Ryd och Edward Blom befarar att de håller på att förvandlas till gubbarna Waldorf och Statler i Mupparna, även om de inte riktigt kommer på vad det nu var de hette. 

Edward berättar om när han såg sig själv i Skavlan när han var på Mallorca. Mats rapporterar glatt att han återigen varit ute på vad han själv kallar ?dåligheter? ? och att Gyldene Freden, glädjande nog, under Filip Fasténs ledning åter blivit en prisvärd krog för stockholmare, liksom Zum Franziskaner och en hel del andra av Gamla stans restauranger.

Glasmästare av olika fasoner, däribland en för Edward hittills okänd sådan vid namn Karlsson, hyllas, och samtalet handlar i somrighetens namn om hur sill bäst bör läggas in och förtäras.

Mats har redan fått inmundiga sin ?sista måltid? (lyssna gärna på samtalet om detsamma för två år sedan: https://play.acast.com/s/edwardblom/44.edwardblomssistamaltid) på lokal, men är vid liv nog för att berätta vilka gäster han skulle ha velat ha med vid bordet. Även Edward ger sina bidrag till diskussionen, som inkluderar såväl Amelia Earhart och Oscar Wilde som Auguste Escoffier och Carl Michael Bellman. Och hur är det egentligen att umgås med komiker?

Intet poddavsnitt är numera komplett utan att handla åtminstone lite om död och sjukdomar, och Edwards bidrag denna gång handlar om den engelska svettsjukan som i slutet av 1400- och under 1500-talet drabbade personer med utsvävande levnadssätt (https://www.svd.se/englands-glomda-farsot-slog-mot-de-valmaende). 


Skicka gärna brev till oss! Adressen är [email protected]

Hjälp oss gärna med inspelningskostnaderna! Läs mer här: https://www.patreon.com/join/edwardblom


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2021-06-03
Länk till avsnitt

118. Längtan till Bamberg

Det råder glad kalasstämning hemma hos Edward Blom ? där det dels levererats en fatölsanläggning, dels firats en sexåring med köttfärssås, skattjakt, ballonger, serpentiner och tutor i långa banor.

Mats Ryd konstaterar att det är mycket mer underbart än han hade kunnat ana att vara småbarnspappa ? och de båda gamla festprissarna konstaterar att de redan genomlevt så mycket glatt och frekvent nöjesliv att omställningen till bebisförälderlivet förmodligen varit mer oproblematisk för dem än för de flesta. För säkerhets skull lovar Mats (än en gång) att han kommer att fortsätta fylla sitt liv med diverse dekadenta upplevelser ända tills han ligger på lit de parade.

Vilket slags armbandsur bör en riktig gentleman bära? undrar en lyssnare, vilket föranleder en berättelse om hur kyrkklockorna i Freiburg fick Edward att vänja sig av vid armbandsur när han var i 20-årsåldern. Det visar sig att Mats bedrivit en klockagentur, och självklart han han koll på allehanda coola klockmärken. Edward ser klockorna som en dödssymbol men ogillar deras roll som maskulinitets- och statussymbol. Och han har, apropå statussymboler, svårt att förstå hur man kan lägga pengar på dyra varumärken när man istället kan förbättra sitt liv varje dag med eventuella överskottspengar, till exempel genom att äta lagrad Västerbotten istället för prästost.

Vardagslyx kan förstås också vara eteriska dofter, duschkräm och skumbad, och här får vi en analys av vilka som passar herrarna.

Och äntligen får vi veta varför just Bamberg blivit en centralort för Bayerns bryggerier. Edward reder ut det bayerska ölets kulturhistoria, förklarar varför han längtar till Bamberg och varför han kanske får anledning att återkomma i ämnet inom en snart framtid ? och så rekommenderar han i sammanhanget Jankopodden.

Blod och slakt är kanske inte ämnen man förknippar med den skira vårsommaren, men blodmat är alltid aktuellt, eller borde vara det. Mats och Edward tipsar apropå en lyssnarfråga om allehanda blodiga rätter ? och då handlar det inte om biffar, utan om hemlagad blodpudding, sanguinaccio dolce (napoletansk chokladkräm) och blodkorv med vita prickar av fett.


Skriv till oss på: [email protected]

Sponsra oss via: https://www.patreon.com/join/edwardblom


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2021-05-27
Länk till avsnitt

117. När nässlorna spira

Dagens poddsamtal börjar med att Edward Blom förklarar att hälsoneuroser och hälsoångest absolut inte innebär att man inte har en massa livshotande sjukdomar! 

Mats Ryd har avnjutit vårens obligatoriska nässelsoppa, och de både gastronomerna/trädgårdsodlarna tipsar om hur man skiljer på brännässlor ? nej, på ramslök och liljekonvaljer.

En lyssnare undrar varför podden inte håller på i all evighet, eller åtminstone några timmar, och inser kanske inte vilket monster den isåfall skulle bli! En annan lyssnare undrar vilka bestick man bör använda i samband med grillade måltider, vilket föranleder utläggningar inte bara om knivar och gafflar, utan även om reptilhjärnor, ?kockfingrar och ? skoterolja.

Ytterligare en lyssnare får veta allt om hur man firar sin 18-årsdag på bästa sätt (trots att man inte får handla på Systembolaget) och får tips om såväl årgångsviner som trappistöl att önska.

Hur man serverar och konsumerar öl på den engelska landsbygden, liksom hur man bör förhålla sig till skotsk och irländsk whisky får vetgiriga lyssnare också veta i denna episod, som avslutas med att Edward förklarar att han inte riktigt förstår hur folk kan nörda in sig på en enda dryck ? och berättar om sin trädgårds alla blommande bär- och fruktträd.


Stöd oss: https://www.patreon.com/join/edwardblom

Skriv till oss: [email protected]


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2021-05-20
Länk till avsnitt

116. Badhyttsrace, besk kål och middag à la 1890

Vad en ?galopp? och ?lady size? står för när man beställer i baren, och om så kallad shandy och Radler, får ni lära er i dagens muntra poddsamtal, som även idag handlar en smula om död, mer eller mindre välgrundad hypokondri och sjukdomar ? men som även innehåller en rosa flamingo och en livsbejakande lyssnaridé i form av ett badhyttsrace!

Mellan Skanör och Falsterbo kan man nämligen i rätt sällskap äta och dricka sig fram mellan badhytterna. Men även den som inte har tillgång till detta sällskap, eller ens till en badhytt, kan ändå låta sig inspireras av idén ? som är att servera tilltugg på temat vissa länder. Närmare bestämt: Ryssland, Spanien, Frankrike, Italien, Tyskland och England. Mats Ryd och Edward Blom ger massor av lockande, läckra tips på små goda munsbitar, allt från escabeche, boquerones, bottarga di tonno och anklever till Mettbrot och njurpaj (med eller utan heraldiskt vapen) samt vad man kan servera till i glasen. Och på gurksmörgåsar med Pimm?s!

Huruvida brysselkål bör vara förädlat till minskad beska, och om det kan vara gott med banankaviar eller ketchup med lingonsylt, diskuterar de två gastronomerna också. 

Mats konstaterar sedan att läckra ostar såsom gorgonzola och talleggio och massvis med andra delikatesser kan ha skapats av ?svenskättlingar? (det vill säga avkomman till de skandinaver som tog sig till det som blev Lombardiet anno 586) och Edward föreslår en lyssnare en hel 1800-talsmiddagsbjudning. 

Och då handlar det inte bara om vilka maträtter och drycker han ska servera, utan även hur dukningen bör göras och hur underhållningen efter middagen kan gestaltas ? med hjälp av harpister som spelar slagdängor eller någon liten brunnsorkester. Punsch eller punschbål anbefalles, naturligtvis!


Maila oss: [email protected]

Sponsra gärna våra produktionskostnader: https://www.patreon.com/join/edwardblom


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2021-05-14
Länk till avsnitt

115. Wienerschnitzel, vaccin och vithårig pondus

Samtalen om Livet och Döden fortsätter i podden. Edward reder ut hur man egentligen vet om man har hypokondri eller lider av biverkningar, i detta fall av Corona-vaccinering.

Mats förklarar att få saker provocerar honom så mycket som vaccinmotståndare, och än en gång slår podden ett slag för vaccin och vetenskap. Dock visar det sig att varken Mats eller Edward gillar läskiga skräckfilmer eller alltför obehagliga deckare.

Tiden tycks mogen för Mats att sälja sin motorcykel, och Edward vill snarast bli ?en åldring?. Båda är de väl medvetna om det högmodsrus deras ynglingaår varit fyllda av, och drömmer om att nå vithårig pondus enligt diverse gerontförebilder.

Dessa insikter om livets korthet förbyts snart till ett innerligt samtal om wienerschnitzel, ett gammalt kärt ämne i podden som icke desto mindre får nytt liv med tips på hur man får tag på kalvinnnanlår, hur man bäst steker sin schnitzel ? särskilt med tanke på sidenklänningar och vita byxor ? och vilka krogar i Stockholm och Göteborg som serverar den.

Mats tipsar om en akvavitvandring i Gamla stan han organiserar inom kort, och Edward berättar att han gärna bjuder på att han ibland är något av en parodi. Till dagens samtal dricker han bara kaffe. Kanske kan det förklara varför han lyckas med inte mindre än två freudianska felsägningar, när han råkar tala om att dricka såväl wienerschnitzel som punschpudding?!

Till en lyssnare som fyller 40 år just idag (grattis, Olof!) drar Mats och Edward varsitt uppslag till en rejäl 

vårmiddagsmeny för herrar: en elegant och en rustik; en med blott en enda ost och en med minst ett dussin. De går loss ordentligt på att komponera menyerna, innehållande allt från fördrink till vickning ? och här finns mycket att inspireras av för alla middagsarrangörer, oavsett ålder och kön.


P S Här finns polioklippet samt akvavitvandringen som Mats tipsar om:

https://www.historyofvaccines.org/content/blog/video-last-polio-survivors

https://moveat.co/biljetter/#52De8oQFY2U3B9mlnSmLSp


Maila gärna till: [email protected]


Sponsra oss! Klicka här:

https://www.patreon.com/join/edwardblom


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2021-05-06
Länk till avsnitt

114. Saltkråkan, skumma bananer och studentmössor

Åter dags för ett ?vanligt? avsnitt, efter tidigare samtal om liv och död ? men inte mindre seriösa diskussioner för det, när Edward Blom och Mats Ryd är i farten. 

Mats ger först intryck av att vara i gammalt gott finsmakarslag, efter en inköpsrunda med allehanda delikatesser. Men tillvaron är ändå förändrad för gott, när den nyblivne småbarnsföräldern däckar i förtid ? efter att ha njutit av godsaker som hans respektive inte fått äta på flera gravida månader.

Den kommande nyinspelningen av ?Vi på Saltkråkan? har redan engagerat kulturskribentkåren i flera veckor ? men Edward och Mats fortsätter diskussionen, med många goda argument om varför projektet är helt feltänkt och om rollfigurerna Malins och Melkers betydelse. De kommer även in på vilka Astrid Lindgrenfilmer som det vore klokare att göra nya versioner av.

Tack vare en lyssnarfråga om huruvida man som gäst får äta snabbt och glupskt eller ej får Mats tips om hur han enklast kan mota bort risken för blodsockerfall när han är på kalas ? och så lyckas han äntligen få podden att handla om asfalt (åtminstone litegrann). Edward hittar den felande länken mellan banangodis och veteöl, nämligen isopentylacetat ? och Mats tycker plötsligt att hela poddepisoden känns som en lucköppning. 

De båda gastronomerna hinner även komma in på hur man uttalar ?amish?, ?lonkero? och ?karjalanpiirakka?, innan Edward redogör för studentmössans kulturhistoria och talar om när man som student och före detta student bör bära sin vita eller möjligtvis gula mössa ? och så sjunger de tu unisont ?Vintern ra??!


P S Sponsra gärna fortsatta nyinspelningar av podden, det vill säga bidra till våra inspelningskostnader! Läs mer här: https://play.acast.com/s/edwardblom


Och skriv gärna till oss, på adressen [email protected]


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2021-04-30
Länk till avsnitt

113. När livet och döden kommer emellan

Den här gången blir det ett minst sagt annorlunda avsnitt, om hur livet och döden gripit in i Mats Ryds och Edward Bloms liv på sistone.

När Edward berättar om sin bäste vän Martin Melin och hans plötsliga bortgång nyligen står det klart vilken otroligt viktig vänskap de två hade, i flera decennier, och hur betydande Martin varit för att forma Edwards personlighet. Edward har beskrivit honom som ?provokatör, pedant, etikettexpert, humorist, upptågsmakare, vetenskapsman, festfixare, samtalspartner ? men framför allt vän?, och i poddsamtalet med Mats lyfter Edward fram anekdoter och händelser som visar vilken estet och gentleman som gått ur tiden. 

?Världen blir en tråkigare plats?, konstaterar Mats om hur det känns när viktiga vänner dör i förtid.

Själv har han just varit med om något av det mest omtumlande en människa kan uppleva, nämligen förlossningen av sin egen dotter. Mats hyllar personalen på BB Stockholm och all landets BB-avdelningar samt först och främst sin dotters mor för deras insatser, och går helt in i den nya fadersrollen när han förvånat berättar om sina beskyddarinstinkter. Dagens fråga kommer från Mats själv, handlar om förnamnsval, och får ett glädjande svar!

Den mer erfarne trebarnsfadern Edward citerar nöjt Mona Sahlins gamla talskrivare ? och de båda gastronomerna konstaterar att dekadenta middagar och årgångsviner visserligen må vara ett livselixir, men att vänner och familj rentav toppar sådana njutningar när det gäller vad som är viktigast här i världen.

Skicka gärna lyssnarfrågor och diverse respons till oss! Adressen är: [email protected]

Sponsra gärna podden (d v s våra kostnader för inspelningarna/tekniken)! Läs mer här: https://www.patreon.com/join/edwardblom


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2021-04-22
Länk till avsnitt

112. Träd i skallen och västkustens njutningar

Edward Bloms hustru, Gunilla Kinn Blom, fick en rutten trädtopp i huvudet och blev därför tvungen att ta över podden. Märkligt orsakssamband? Hon besökte helt enkelt akuten och var rädd att då kunna ha fått covid, varför hon isolerade sig från familjen ? och Edward fick akut anmäla sig pappaledig och ställa in samtliga jobb. 

    Gunilla berättar således om hur hon har ?husmorssemester? på källarplanet, inreder gästrummen, webbshoppar och inventerar vinkällaren, medan Edward är heltidspappa och sköter alla hushållsbestyr på övervåningen. Samtidigt har Mats Ryd lämnat sitt dekadenta nöjesliv och går runt, runt hemma i sin lägenhet i väntan på hustruns nedkomst. 

    När de möts över nätet exploderar dock båda i entusiastiskt tal om tempereringsappar, matematik; advokater, vinkällare, samt bästa terapin för en sönderstressad småbarnsförälder. Via tal om ?lessepska migrationen? och faran att gå barfota vid Medelhavet leds vi naturligt över till dagens huvudämne: Den optimala ?road tripen? (bilsemestern) längs Sveriges norra västkust.

  Mats (som för en gångs skull slipper avbrytas av Edward) gör en ingående genomgång av Västkustens alla för- och nackdelar. Han rekommenderar: gratinerade havskräftor och vit bourgogne i Marstrand, ostron och bad på Kärringön, inspekterande av det historiska badhuset i Lysekil, middag på Brygghuset i Fiskebäckskil, fiskauktionen och nattklubbsbesök i Smögen, bad på Hållö, färska räkor i Grebbestad, solnedgång i Fjällbacka, naturupplevelser på både Väderöarna och Tjurpannan samt slutligen ett besök på, i tidigare poddar lovordade, restaurangen Café Västbacken ? samt (om magen inte vuxit för mycket) en promenad genom det trånga Målarklöva. Förbered er på bilköer, undvik rökta räkor och platser som påminner om Oxelösunds torg lyder Mats allmänna rekommendationer. 

   Gunilla kontrar med lite mer kortfattade minnen från Road Trips i USA. Och avsnittet avslutas med en grundlig genomgång av de bästa råvaror man kan lägga på en kolgrill, samt en sorts vårdikt. 

   Och allra sist uttrycks sympati med de stackars restaurangägare som stångas mot Tillväxtverket, vilket nyligen skildrades i ?Uppdrag: granskning? : https://www.svtplay.se/video/30713170/uppdrag-granskning/uppdrag-granskning-avsnitt-13-4


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2021-04-08
Länk till avsnitt

111. Viner värda att lagra ? och Västerbottenost (japp, igen!)

Våren kommer trots allt att segra, anar Mats Ryd ? och både han och Edward Blom noterar att den vita sparrisen äntligen är på gång. 

Edward berättar om vad han numera gör som rolig gubbe under ritualiserade former, och visar ett rejält prov på högmod snudd på à la Zlatan när han påstår att hans burgundiska köttgryta är godare än självaste Julia Childs.

Mats måste snart hålla sig ?alert, körbar och närvarande?, och passar därför på att besöka det senaste i restaurangväg på Stockholmsscenen. Edward tipsar Mats om vad mer han bör försöka hinna med innan han blir far, inklusive råd som sällan står i föräldrahandböckerna. Mats avslöjar dels hur han kompenserade sina föräldrar för alla koliknätter han vållade dem och dels att han tänkt sig att få ?en liten Edward Blom? som avkomma ? och båda drömmer om att Mary Poppins ska komma flygande någon gång, när eleganta middagsbjudningar riskerar att ersättas av vällingklägg.

Vidare funderar Mats på vilket storföretag som egentligen rimmar på ?dansa?, Edward besparar lyssnarna sina senaste PostNord-turer och så fördjupar de sig en smula i pastans kulturhistoria.

Långlagring av vin ? det vill säga att spara vinflaskor tio, femton, tjugo år ? är något av dagens tema ? och Mats delar med sig av sina som vanligt initierade tips på vad man bör tänka på, och exakt vilka ädla drycker man kan köpa som exempelvis kan passa en framtida artonåring. Edward förklarar apropå lagring att man med fördel kan lägga sin ost i gödselstacken och varför den framtida artonåringen också bör få en portvinstång i gåva.

Huruvida det heter Västerbottenost eller Västerbottensost har blivit en riktig följetong i podden, men än är ämnet långt ifrån uttömt! Idag hittar Edward helt nya argument när han ?ostrasar? om det som en gång i tiden hette Västerbottens sötmjölksost, och lyckas citera såväl Torgny Lindgren som Svenska akademiens ordbok.


P S Tidigare avsnitt om Västerbottenuttalet (en del skulle kanske skriva Västerbottensuttalet): 

? Episod 55 (från 36:36)

? Episod 100 (mellan 29:24 och 33:44 ungefär)


Mats Ryds tips på viner värda att lagra:

? Tahblik Marsanne 2018 ? 119:?. BS med artikelnummer 6404

? Moulin Touchais 2002 ? 289:?. Artikelnummer 4196

? Penfolds Kalimna Bin 28 ? 249:?. Artikelnummer 16320

? Wynns Black Label ? 229:?. Artikelnummer 90449

? Meerlust Rubicon 2016 ? 269:?. Artikelnummer 2064


Att köpa senare i år:

? Torres Mas La Plana 2016 - 449 kr Lanseras 11 maj med artikelnummer 9337801

? Penfolds Bin 389 - Nästa årgång släpps troligen i september


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2021-03-25
Länk till avsnitt

110. Njutningar i en Concorde och varför man ska ?beklaga? sorgen

Edward Blom drömmer om en app som skulle kunna berätta när man ska ta ut ölflaskorna ur kylen, och Mats Ryd kan meddela att Edwards behov av att ha koll på öltemperaturer används som matematikexempel i undervisningen.

Medan Edward spelar schack utan pokerfejs med sin son funderar Mats på om man kan låta döpa sitt barn i tryffelspad eller kanske vichyvatten.

Ett intressant brev från en lyssnare från Östra rikshalvan reder ut hur det egentligen förhåller sig med vissa finska livsmedel, nämligen karelska piroger med äggsmör, lonkero på burk samt ?parisare?/korvhamburgare/?björneborgare? ? vilket i sin tur leder till ett långt och initierat samtal om hur knepigt det kan vara att fastställa maträtters ursprung, med Skagenröra som ett av flera exempel (det där sista blev nästan något för bingobrickan, men bara nästan).

Apropå mathistoria läser Mats upp vilken meny passagerarna bjöds på under Concordeplanets allra första flygning (från Bahrain till London 1976) och vilka drycker som serverades till maten ? och Edward beklagar, tro det eller ej, att teknikutvecklingen vad gäller flygturer faktiskt gått bakåt.

Apropå beklaganden reder Edward en gång ut för alla vad det faktiskt innebär ?att beklaga sorgen? och manar alla att gå till källorna, i det här fallet närmare bestämt Svenska akademiens ordbok.


Skriv till oss! Adressen är: [email protected]

Sponsra gärna podden (d v s våra kostnader för tekniken)! Läs mer här: https://www.patreon.com/join/edwardblom


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2021-03-18
Länk till avsnitt

109. Bilar, bärs och bananer

Edward Blom lider av diverse våndor inför sitt nära förestående bilköp, och meddelar att hans besök i bilverkstäder är att likna vid att kasta in oxfilé i en lejonbur. Mats Ryd bävar inför risken att möta sin gastronomkollega i trafiken, men bjuder ändå på ett fordonsinköpstips.

Både Mats och poddens redaktör visar sig ingå i den så kallade linoljefärgssekten, en läggning som även kan innehålla element av pärlspont.

Bananer, bananer, bananer besjunger sedan de tu, eller rättare sagt berättar de om bananimportens och bananbåtarnas kulturhistoria i Sverige, från 1869 och framåt. Den mytomspunna bananen dyker som bekant även upp i diverse sånger och skämt, och Mats och Edward diskuterar om det lämpar sig bäst att skala bananer såsom apor gör eller som människor.

Apropå bananbåtar visar det sig att Mats drömmer om att tillbringa uppemot 120 dagar på ett lastfartyg, medan Edward hellre skulle vilja göra göra motsvarande resa på ett tåg. Edward berättar vad Münchenbryggeriet heter och inte heter och varför, och så drömmer de om utdragna grosshandlarluncher utan slut, såsom de intogs i fornstora dagar (även om Mats kämpar för att förnya menyn).


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2021-03-11
Länk till avsnitt

108. Trynet och knorren på Särimner

Vårkänslor i gassande sol är vad de båda gastronomerna Edward Blom och Mats Ryd njuter allra mest av just nu, och silluncher i varierande framtider är vad de drömmer om.

Edward berättar att han försöker bilda sina barn i stilfigurer som slutrim, allitteration och assonans ? och i gengäld blir undervisad och förhörd om pokémoner. 

Mats minns hur det var att umgås med kalvar på grönbete och pläderar för att alla barn borde få lära sig köra traktor, vilket i sin tur får Edward att minnas en bilresa i Amishkulturens Pennsylvania där barnen istället fick köra hästspann.

Vari består livet efter detta? Edwards eskatologiska resonemang spårar ur i fantasier om att de tu ska återuppstå som olika delar av Särimner, möjligen dock ? om Mats får som han vill ? i form av en iberisk ekollongris.

Är den utsatta tidpunkten för en middagsbjudning då man som gäst senast ska infinna sig, eller då man absolut tidigast kan komma (men helst en kvart därefter)? Det har visat sig att förvirringen på detta område är mycket större än man kanske skulle kunna tänka sig, även i det förment kulturellt homogena Sverige. Edward berättar om kulturhistorian kring att komma för sent respektive för tidigt, inklusive varför man på vissa håll har ?akademisk kvart? ? och Mats förklarar att människor kan ha antingen monokronisk eller (såsom denna podds redaktör) polykronisk tidsuppfattning.

Apropå att Gula änkan ska gå ur tiden förfasar sig Edward över allmänhetens, inklusive champagnedrickarnas, trendkänslighet, och Mats förklarar i vilket sammanhang Gula änkan kan vara det perfekta att bjuda på (det vill säga när någon mer knastertorr champagne blir som att spruta citronsaft i gästens öga).

Avslutningsvis berättar Edward apropå en lyssnarfråga vilket ämne han skulle vilja forska i ? och varför han inte gör det.


Skriv till poddredaktionen! [email protected]

Sponsra oss gärna: https://www.patreon.com/join/edwardblom


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2021-03-04
Länk till avsnitt

107. Glad sås om våren

?Segt?, tycker Mats Ryd att det mesta känns nu. ?Fint?, tycker Edward Blom om den pågående lite småtråkiga fasteperioden, och givetvis utvecklar de varför.

Edward avslöjar varför han inte kan kolla på ?Sveriges mästerkock? och Mats undrar över hur Edward skulle vara som seriefigur. 

Episodens tema är såser, och de tu gastronomerna nördar ordentligt och vällustigt ner sig i såskastrullerna. Den store Auguste Escoffiers ?fem grundsåser? avhandlas den ena efter den andra (hollandaise-, tomat-, éspagnol- , béchamel- samt velouté-såser). Som vanligt blir det allehanda avvikelser och utvikningar! Edward berättar om hur han första gången fick hemlagad majonnäs i ett belgiskt kloster och om en av de maträtter han uppkallat efter sig själv; Mats längtar efter grekcypriotiska rätter och ger dejtmiddagssåstips. För såsen är den röda tråden i samtalet, och Mats vittnar om hur Edward tar sig an tillagningen av en brun sådan som en konstnär sitt verk. 

Semmeltiderna fortsätter än för somliga, bland annat för en av våra lyssnare, vilket får Edward att ge sig in på ett av sina käraste ämnen ? nämligen varför det är illa med förvridna traditioner, som när de innebär att man äter semlor under fastan, medan Mats tar de sekulära sederna och tisdagshetväggarna i försvar. Edward förklarar varför hetväggar med varm mjölk är vårvinterns motsvarighet till grisfötter, och vädjar till alla att aldrig bli arga på honom, ens när han berättar om vad som gäller.


P S Receptet på såsen med brynt smör, tryffel och citron som Mats tipsar om till fiskrätter finns här:

https://alltommat.se/recept/makrill-med-angad-broccoli-och-brynt-smorsas-med-citron-och-tryffel

Redaktionen nås på: [email protected]

Sponsra oss på https://www.patreon.com/join/edwardblom (beloppet dras en gång per månad, ej per avsnitt)


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2021-02-25
Länk till avsnitt

106. Nakenchock, fredagskyckling och aqua vera

Lagrade maltdrycker, ?nakenarbete?, kakelugnar och saker som kan fastna i segelbåtsvinschar inleder detta samtal. Edward Blom och Mats Ryd går sedan raskt vidare med att återge gamla goda tips från nyss svunna tider på hur man lyckas med karriären (om man nu vill det).

Edward talar om sin svårighet att komma ihåg nummer, vilket är ett problem såväl när det gäller restauranger som ölhallar, och om hur knepigt det kan vara att som stockholmare få vänner i Göteborg. 

Tillsammans minns de två gastronomerna den reklam som försökte sälja in kyckling som fredagsmysrätt, och det visar sig både att det finns massor att berätta om kycklingreklamsånger ? och att poddens egen ljudtekniker varit insyltad.

Så är det äntligen dags för lyssnarfrågan om ?nödkorv?, och om huruvida det är godtagbart eller ej att smaska i sig sådan i smyg för att slippa gå hungrig från en vegetarisk tillställning.

?Vilka är era doftminnen och hur vill ni själva dofta?? undrar en lyssnare, vilket leder till ett samtal om herrparfymer, rakvatten, duschtvålar och mycket annat. Mats ger initierade doftshoppingtips, och Edward berättar vad som döljer sig i hans badrumsskåp.


P S Maila gärna frågor, önskemål och tips till: [email protected]

Sponsra oss lika gärna! Läs mer här: https://www.patreon.com/join/edwardblom (OBS! Beloppet dras inte per avsnitt, utan per månad.)


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2021-02-18
Länk till avsnitt

105. Storken kommer inte med cigarrer

Nu är vi inne i fastlagen ? och den handlar i stora delar av världen faktiskt inte om semlor, utan om allehanda traditionsenliga friterade bakverk och andra karnevals-godsaker inför fasteperioden som Edward Blom berättar mer om. Det visar sig att han drömmer om en klosterliknande tillvaro, där fastan handlar om att endast be och dricka stark öl. 

Men än är det inte fasta, utan fastlag, så därefter läppjar Edward på ett (sällskaps)vin i gränslandet mellan rött vin och rosé, och det visar sig att hans gastronomkollega Mats Ryd hyser smaklökar som ändrats med ökande ålder. De resonerar om vilka alkoholhaltiga drycker som passar bäst till frukost förutom en kylskåpskall Beaujolais.

Därifrån är det inte långt till att skråla sjömansvisor och arbetssånger, à la exempelvis Evert Taube och Jacques Brel, och Edward kan förstås inte låta bli att ge hals ? och Mats resonerar kring shanties och ?call and response?-rytmer (samt tipsar om en viss Nathan Evans: https://www.youtube.com/watch?v=uyMr_jtm8UU). Edward berättar även om sina vinteräventyr med barnen i snön, där han leker såväl Pacman som ?tjuv och polis?, och om sin vildaste vintermösseminnen.

Får man sörpla heta drycker till maten? undrar en lyssnare. Ja, men bara om man är på så kallad ?drängmiddag? ? Edward och Mats förklarar vad som gäller med sörplande och smackande vid bordet (och berättar även om olika säkerhetsventiler i etikettvärlden). Av bara farten blir det apropå ett tidigare episodämne en liten utläggning om den svensk-amerikansk-mexikanska tacokulturen och hur den letat sig till exempelvis Malta. En annan läsare får svar på sin fråga om hur man beklagar sorg i sin perifera bekantskapskrets.

Sedan får nyblivna fäder, deras vänner och alla andra ? även detta apropå en lyssnarfråga ? veta vad som gäller med cigarrer (med eller utan tåräknarfest) och Edward resonerar kring varför sedvanan att bolma efter en bebisfödsel tycks ha slocknat. Mats avslöjar vilken cigarr han tänker röka för att hålla liv i traditionen, och tipsar om hur man bygger upp en cigarrsamling och bygger sin egen humidor. Cigarrälskare får inköpsförslag inte bara på cigarrsorter, utan även på vad de bör förvaras i, vilka drycker som bör inmundigas till dem (såsom lagrad rom, konjak, armagnac och tequila) och vilken av dessa drycker man kan ligga sked med. Edward avslöjar rentav en ?guilty pleasure? i sammanhanget!

Inte nog med det, han avslutar dessutom med ytterligare några tips på hur man firar en Coronasäkrad karneval på hemmaplan.


P S Skriv till oss! [email protected]


Här är några av de drycker som det talades om under samtalet denna gång:

? Rött vin: Verduno Pelaverga, Cascina Massara 2019 (artikelnummer 70074)

? Whisky: Mackmyra Single Reserve

? Konjak: Tesseron Lot Nº76 XO (n:r 80594) 

? Armagnac*3: (n:r 40167)

? Tequila: Jose Cuervo Reserva de la Familia, 2015 (n:r 10120)


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2021-02-11
Länk till avsnitt

104. Bland plommonstop och saltgurkor

Allt roligt är antingen farligt eller förbjudet ? det noterade redan Hasse och Tage (eller om det var de gamla grekerna) och det inser även Edward Blom och Mats Ryd, i detta fall apropå nya rön om Coronarisker och alkoholintag.

Medan Edward förbereder sig inför veckans helgmys med familjen ägnar sig Mats åt vad han glatt kallar ?Coronasäkrad totaldekadens? på lokal. 

En av poddens trogna lyssnare har skapat hyllningsssajten https://fårjagätasemla.nu vilket föranleder en kort diskussion om lämpliga semmeldatum ? och så är Edward än en gång förbaskad på PostNord, som denna gång inte klarat av att läsa en handskriven adress. Mats avslöjar vad i radioprogrammet ?Snedtänkt? som förargar honom, och så kommer de med anledning av en lyssnarfråga in på ämnet huvudbonader!

När började man förr bära hatt, och varför slutade man med det, är frågan ? och av bara farten avhandlas allehanda huvudbonader, såsom plommonstop, tårthattar, cylinderhattar, halmhattar, foliehattar och rentav fezer. Apropå halmhattar får vi även veta varför skånska smågrisar en gång råkade förstöra inspelningen av ?Edward Bloms gästabud?.

Så får vi dessutom äntligen veta att den lagom sorlande lokalen Mats sitter i råkar vara ?Rolfs kök? där han tänker ägna sig åt de rätter Johan Jureskog dyker upp och presenterar under konceptet ?Goffes?: nämligen dry martini, atlantiska långhalsar, jumbohavskräftor, pata negra-skulderschnitzel, duva, ostar och nybakade Madeleinekakor med mera.

En lyssnare som tidigt i höstas ville veta mer om gurkinläggningar blir äntligen bönhörd, för här får vi verkligen höra allt som är värt att höra om hur man lägger in, fermenterar och avnjuter olika typer av gurkor, med och utan salt och ättika (och Edward kommer även som hastigast in på napoletanska piennolotomater/vintertomater/evighetstomater).

Sist men inte minst berättar han om varför rundrökt ål är mycket godare än flatrökt (och, enligt Edward, blir som en aladåb som serveras i himlen)!


P S 

Stöd oss gärna: https://www.patreon.com/join/edwardblom

Skriv gärna till redaktionen: [email protected]


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2021-02-04
Länk till avsnitt

103. Fredagsmys!

Rubiken är inte bara ett substantiv utan också ett verb i imperativform, eller en uppmaning ? dags att sätta igång med helgmyset! 

Japp, efter en som vanligt lååång och välförtjänt julledighet är gastronomerna Edward Blom och Mats Ryd tillbaka i etern, eller kanske snarare i de vindlande fibertrådarna.

För säkerhets skull reder Edward ut hur han och hans familj firat jul, huruvida det fortfarande är jul eller ej, om det fortfarande är OK att säga ?god fortsättning? och hur man bör fira Kyndelsmäss (infaller den 2 februari; firas i kyrkorna den 7 februari).

Därefter får ni höra Mats avslöja en väldigt speciell nyhet! 

Medan Edwards (och hans barns) kulturkonsumtion mest består av tecknade filmer om Greta och George Gris ser Mats på dokumentärfilmer om Greta Thunberg och George Washington. De resonerar om hur Thunbergs belackare alltmer ter sig som smått patetiska i jämförelse med henne, och sedan blir det lite riddarromantik apropå Ivanhoe. Edward talar om hur nervös han varit sedan Donald Trump vann presidentvalet i november 2016, och om hur han satt insnöad och förlamad i sin lägenhet dagen efter valet och inväntade världens undergång.

Ljuvlig entrecote och Biff Rydberg av älgkött, som i sina bästa stunder fåränglakörer att spela trumpet, avhandlas därpå. Edward beklagar sig över sin eländiga elspis och Mats försöker locka honom med hur underbar tillvaron skulle bli med en rejäl gasspisoch korrekta gjutjärnsstekpannor.

Därpå reder Edward ut hur det egentligen förhöll sig med hans synpunkter på Systembolagets plötsliga stopp för hemleveranser i december, varför han stödhandlat drycker från importören Vinonista och varför Aftonbladets läsare antagligen missuppfattat det mesta när de rasat.

Mats reder grundligt och initierat ut varför champagne blir bättre på magnumflaskor, apropå en lyssnarfråga.

Så är det äntligen dags att inte bara fredagsmysa, utan även lära oss allt om alla tänkbara aspekter på fredagsmysoch tacofredagar och hur dessa fenomen nådde den svenska folksjälen (apropå en annan lyssnarfråga). Fredagsmysets kulturhistoria börjar egentligen med söndagsmiddagarnaoch lördagskvällarna, berättar Edward, som också förklarar varför den till synes mexikanska mattraditionen till stora delar är amerikansk, tysk och svensk ? och av bara farten hur varumärket Clock levt vidare inte bara i Härnösand utan även i Köpenhamn, och vad som menas med ?lyx-Orvarkorv?.


P S Det vita vinet från Piedmonte som Edward stödköpt och drack under samtalet heter Rabel Langhe Bianco. Läs mer här: https://vinonista.com/produkt/langhe-bianco


Skriv till oss! Adressen är [email protected]


Sponsra oss! Mer information: https://www.patreon.com/join/edwardblomOBS! Beloppet dras inte ?per podd?, utan endast en (1) gång per månad.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2021-01-28
Länk till avsnitt

102. God nyårsafton med piruetter i gomseglet

Sällan har ett nytt år varit så efterlängtat som 2021! Kanske har vi lärt oss att bättre uppskatta livets enkla glädjeämnen, funderar Edward Blom i denna avslutande poddepisod ? som traditionsenligt är en kortare nyårshälsning. Tillsammans med Mats Ryd ser han fram emot att inom en inte alltför avlägsen framtid under det nya året åter kunna ägna sig åt restaurangbesök och kroghäng, likt ystra kalvar på grönbete.

De båda gastronomerna berättar om hur de ska tilbringa sina respektive nyårsaftonskvällar, tipsar om hur man bäst lägger upp sin champagnekonsumtion och vad som är det enda som är bättre än en flaska champagne.

Trots det korta formatet kan de av våra poddlyssnare som spelar bingo (https://www.edwardblom.se/2020/11/26/bingobricka-till-podden) få sig några kryss ? och Edward avslutar med att deklamera Tennysons ?Nyårsklockan?.


P S Maila gärna redaktionen: [email protected]


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2020-12-31
Länk till avsnitt

101. Julpynt, espresso och älgtalg

Gissa vem som är mest pirrig i hela världen inför den annalkande julen? Jo, det är antingen Edward eller hans femårige son Melchior. Alla deras flyttlådor med adventssaker är såklart tömda, och snart kommer även de ännu fler julpyntslådorna ner från vinden för att fylla hemmets alla tomma ytor. Vilket föranleder den forne arkivarien att berätta om vilken typ av lådor som är bäst att förvara grejer i.De tu gastronompoddarna uttalar sin glädje över all respons på 100-episodsavsnittet, och hoppas att det åter blir läge att fira ? exempelvis när det blivit två miljoner lyssningar på podden ? men avslöjar att de aldrig lyssnar på sig själva.De funderar också på hur de skulle se ut som ?svåra? eller ?anemiska? på ett skivomslag eller en poddbild, och Edward berättar att hans enda kontakt med kokain är att ha hört talas om det via en Karl Gerhard-kuplett.Mats klurar ? apropå nya bidrag till bingobrickan ? på om han ska kalla företeelser såsom champagne och sobrasada för ?celestiala? eller ?olympiska?, istället för det gamla vanliga ?gudomliga?, och Edward uppdaterar oss alla ? också apropå bingobrickan ? om läget för hans senaste vitvaruproblem (nämligen frysen) samt om lagertillgången på ?I full blom: mina betraktelser kring viktiga och oviktiga ting?.Så ber Mats om ursäkt till Sveriges alla baristor och uttrycker efter att på allvar ha nördat ner sig i espressomakandets underbara konst sin respekt för deras yrkeskunnande. Han berättar att han ska ut på ?Coronasäkrade dåligheter?, vad det nu kan innebära, och påminner om hur gott det är med mintchoklad.Ett möjligen ironiskt menat julklappstips (Anya Hindmarchs paljettväskor) får Mats och Edward att tala om varumärken och hantverksprodukter, och om inte de båda i public service-sammanhang borde räknas som ?gastroatleter?.Edward delar med sig av sitt ofta efterfrågade recept på ?Allan Hedbergs mumma? (vilket även finns här: https://www.edwardblom.se/2020/12/16/allan-hedbergs-mumma).?Vad gillar du mest på julbordet?!? är en av de frågor Edward får oftast, och han förklarar utförligt varför den frågan är helt fel ställd. Mats talar om några av julbordets läckerheter, såsom Janssons frestelse och najadlax, och berättar att han nyligen lagat till en massa älgfond ? vilket föranleder Edward att fråga lyssnarkretsen om vad ni använder ert älgtalg till. Kanske till skidpjäxorna?!Så konstaterar Edward att hans julgran, med allt sitt mödosamt insamlade pynt, förmodligen blir hemmets mest värdefulla inredningsdetalj, och berättar hur den kommer att se ut när den kläs (kvällen före julafton). Den som vill pricka av sin bingobricka får ännu en möjlighet när Toast Skagen än en gång kommer på tal.Lämpliga snapsvisor undrar en lyssnare om, och Edward inte bara ger snapsvisematchingsråd utan sjunger en egenhändigt komponerad text till grisens ära. Därpå diskuterar han initierat med Mats om i vilken utsträckning julhelgen bör innebära alkoholhaltigt dryckjom eller ej. De enas om att julfirandet inte är ett bra tillfälle för fylleri, men att det kan vara trevligt med en liten snaps till jullunchen eller ett glas portvin till julklappsutdelningen. (Nota bene! Det kan vara intressant att veta att denna poddepisod spelades in _före_ den vilda Twitterdiskussionen om alkoholförsäljning, som utspelade sig för Edwards del under Luciahelgen.)Manhattanbrunch, julklappsväxling samt hur småbutiker och trevliga krogar ska klara sig framöver hör till den efterföljande diskussionen ? innan Edward tillönskar alla lyssnare en magisk, välsmakande och välsignad jul.P S ? Edward berättar i sändningen att lyssnare som beställer en julgran från Smålandsgran får 100:- rabatt med rabattkoden ?edwardblom?. https://smålandsg...

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2020-12-17
Länk till avsnitt

100. Jubileumsnostalgi ? podden fyller 100 episoder!

Idag är det ingen vanlig dag, för idag är det en bemärkelsedag för podden! Gastronomerna Edward Blom och Mats Ryd firar att ?Edward Bloms smörgåsbord? fyller 100 episoder med varsitt glas champagne. De slår fast att champagne är betydligt bättre än blodiglar, särskilt gäller detta diabetiker.

Denna jubileumspodd innehåller en finfin dos av kulturhistoria, njutningsexcesser och lyssnarfrågor, precis som vanligt ? men framför allt är den uppbyggd på tio typiska klipp från poddens tre år långa historia. 

Här får ni återuppleva oförglömliga anekdoter och utläggningar, som när Mats berättar om Toast Skagen-, ostron- och vinexcesser, och när Edward utgjuter sig över att han av varumärkestalibaner förväntas säga Västerbottensost ? och givetvis dyker älghjärnan upp! Mats upprepar poddens allra första lyssnarfråga till Edward, som spår att det som den handlar om ? nämligen knypplade mellanlägg ? blir Årets julklapp 2021.

Förutom själva ljudklippen bjuds lyssnarna på ?bakom scenen?-anekdoter och på poddmakarnas resonemang kring vad som hänt under poddens tid som livsnjutarnas klart lysande stjärna på mediehimlen. ?Mötet mellan oss är skapandet av podden?, slår Mats fast, och Edward förklarar att podden är en form av mukbang som han ägnade sig åt på TV redan under millenniets första decennium.

Edward berättar även vilken divig primadonna han kan förvandlas till inför ett uppträdande, och Mats avslöjar att han drömmer om att återfödas som drag-queen. De tu återkallar angenäma (glögg och champagne) och inte fullt så angenäma (havremjölk med rapsolja som växer i munnen) minnen av dryckesprovningar, och spekulerar kring varför det inte är lika coolt att vara stjärngosse som det var 1896. Edward berättar om stjärngossarnas och Luciatågens kulturhistoria, och om deras ursprung med ungdomliga skådespel i olika gårdar.

Så drömmer Edward om att åter få en egen TV-serie, men har åtminstone fått en ny och kanske lite oväntad karriär som statist i en hårdrocksvideo. Han berättar om vad han heter på tyska, och talar om den atomism som julfirandet håller på att utvecklas till samt utvecklar begreppet ?julmånad? från förra episodens diskussion (och slår fast att ett ?julkvartal? borde vara från december till februari och ingenting annat).

Apropå Lucia kommer Mats in på spansk och persisk saffran, saffransförgiftning, saffranssprit och fiskgrytor, och av bara farten även på chili och Aleppopeppar (!). Edward spår än en gång starkvinernas renässans (kanske kan det hamna på en framtida bingobricka?) och får ge julklappstips ur sin egen fatabur.


P S Här är champagnen som Edward respektive Mats drack under sändningen, för er som brukar undra över namn och stavning (artikelnumret syftar på Systembolagets dito):

2739 Vve Fourny & Fils, Blanc de Blancs Brut Premier Cru

75308 Laurent-Perrier, Millésimé Brut


Här är de prisvärda champagnesorterna som Mats tipsade om senare:

7553Palmer, Blanc de Blancs

7686André Clouet, Grande Réserve

7602Louis Roederer, Brut Premier


? och här är stjärngossarna utanför Skansens Blekingestuga: https://digitaltmuseum.org/011013835779/stjarngossar-utanfor-blekingestugan-skansen


? Sponsra gärna podden! (Pengarna dras en gång per månad, inte per avsnitt som man kanske kan tro av informationen på sajten) 

https://www.patreon.com/join/edwardblom


? Skriv gärna till poddredaktionen! Adressen är: [email protected]


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2020-12-11
Länk till avsnitt

99. Adventsbingo med ungtuppar

Bästa sättet att bota dödsångest är möjligen en ? bingobricka, i alla fall om en sådan får en att lyssna till ännu ett härligt poddavsnitt ? med den ena associationen än mer halsbrytande än den andra.

Edward Blom och Mats Ryd tvistar om inkubationstiden för Covid-19 bör sättas till 5?7 dagar eller till 14, och om man bör tala om chanser eller risker i sammanhanget ? men enas om att de två lyssnare som konstruerat en särskild bingobricka för denna podd (www.edwardblom.se/2020/11/26/bingobricka-till-podden) är genier.

Av någon anledning kommer samtalet in på ölslattar, och därifrån via så kallade ?sluts? till en textanalys av den klassiska jullåten ?Fairytale of New York?. Medan Edward har druckit just ölslattar har Mats ägnat sig åt ?alldeles för bra viner? (och kaviar). 

Förutom att Edward blir avundsjuk på det berättar han om hur hemskt det är att gå på glöggmingel och andra tillställningar när där enbart serveras sötade drycker, och om hur Gunilla alltid plockar för dyra viner ur vinkylen (när han själv inte är hemma). Det visar sig dock att han har fått en ostkalender, så det är kanske inte så synd om honom som han tror?!

Därefter handlar det om ett av Edwards absolut käraste käpphästämnen ? nämligen om att svenska folket måste lära sig skilja på att fira advent och att fira jul. Han och Mats går igenom alla saker det är dags att förbereda redan nu under adventsperioden och inför julen, såsom att baka fruktkaka, göra pepparkaksdeg och beställa julöl, glögg och andra drycker.

Därefter går samtalet över till ... ungtuppar! Edward tipsar en lyssnare om hur man lagar ?berusad tupp? och Mats tipsar om ?Chicken Marbella? ur Silver Palate Cookbook och andra rätter som borde fungera med ungtuppskött. Edward tipsar dessutom Mats om hur denne borde göra mer och bättre reklam för Edwards glas och andra produkter.

Avslutningsvis minns de båda gastronomerna hur Jacob Dahlin i och med ?Jacobs stege? återinförde flärden i den svenska offentligheten, och Edward talar om sina brustna poesidrömmar och om poem från en olycklig tid då hans verk kunde få titlar som ?Requiem över mig själv? (vilket såklart får Mats att explodera av fniss).


P S Här är dryckerna det tipsades om att förhandsbeställa:

Moscatel de Setúbal: https://www.systembolaget.se/produkt/vin/moscatel-de-setubal-7613901

Tawny Port (portvin) t ex Mats favorit: https://www.systembolaget.se/produkt/vin/quinta-das-carvalhas-8010901

Edward Bloms starkvinsglögg: https://www.systembolaget.se/produkt/vin/edward-bloms-glogg-7216701


Skicka gärna frågor om etikett, kulturhistoria, mat och dryck eller något annat till: [email protected]

Sponsra oss gärna! https://www.patreon.com/join/edwardblom


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2020-12-03
Länk till avsnitt

98.Dags för dunderglögg

Podden får sin hittills gulligaste inledning (tycker åtminstone redaktören) när Edward Blom nynnar med i signaturmelodin med en spontan sång, utan att ana att den spelas in för alla att glädja sig åt.

Mats Ryd antyder att Edward inte tycker att öl är läskigt, och Edward berättar om hur det går med hans stora julölsprovning ? och varför han får panik när han äter köttsurrogat. De båda gastronomerna fördjupar sig även i modern, svensk nöjeshistoria, med aktörer såsom Radio Nord, Nattsudd(arna), Killinggänget och (senare) Jarl Borssén. (Podden, som brukar leka ?Trädgårdsdags? i P1, leker alltså idag ?Snedtänkt?.) 

Mats kommer därefter in på samtids- och gatukonst, och ger oss en grundkurs i vem Banksy är. Edward ger diabetiker och andra en rad tips på hur man kan äta och dricka läckerheter samtidigt som man håller koll på blodsockret, och det visar sig att nämnde Jarl Borssén en gång i tiden fått både Edward och Mats att oroa sig för yrsel, skörbjugg och andra bristsjukdomar. 

Men dessa lasternas män vill förstås leva i nuet, så förutom diabetestips berättar de hur man kan göra just det, det vill säga leva ?här och nu?, genom frukostar och luncher utan slut, dagslångt häng med vänner eller kanske sunkkrogsrundor. Mats vet hur man skapar ?en känsla av odödlighet? och tillsammans tipsar de om hur man kan stödja sina favoritrestauranger på ett coronasäkert vis.

Edward berättar än en gång om hur arkivarier festar, och Mats kommer på att han skulle kunna ta jobb som TV-peppare. Och så får ni veta allt som är värt att veta om Göteborgsglögg, eller kanske snarare dunderglögg!


P S Från och med nu kan ni spela bingo samtidigt som ni lyssnar på podden. Här finns en lyssnarkonstruerad bingobricka: http://www.edwardblom.se/2020/11/26/bingobricka-till-podden


Sponsra oss! https://www.patreon.com/join/edwardblom

Skriv till redaktionen! [email protected]


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2020-11-26
Länk till avsnitt

97. Trubaduretikett, Pokémoner och plumpudding

Senhösten är här, med allt vad det innebär av mörker och lerklafs i dessa ?inte jätteroliga tider?. Edward Blom berättar om hur han motionerar, och funderar på om inte nästa steg i motionsprogrammet skulle kunna vara gyttjebrottning ? vilket får Mats Ryd att minnas ett regnigt och gropigt Roskildefestivalen, vilket i sin tur får Edward att minnas när han som barn grävde sin egen sandpool.

Pokémoner som ser ut som mjukglass är nästa samtalsämne, och dagens första lyssnarfråga får de båda gastronomerna att än en gång gå loss på ett av sina favoritämnen: animaliska fetter. Det börjar nämligen redan bli dags att förberedajulens plumpudding (om man inte föredrar en Weihnachtsstollen). Med andra ord får ni veta allt som är värt att veta omnjurtalg, shredded suet, beef dripping, krögarsmör och konjakssmör.

Mats har nyligen ätit på Frantzén för kanske sjunde (!) gången och suktar Edward med sina berättelser om löjroms-, ål- och fläskrätter, medan Edward fått ägna sig åt sina 50-årsdelikatesser och frystömning. Tillsammans funderar de på om det borde generera förmånsbeskattning om man får låna några hyllor i sin företagsfrys vid avfrostning, och båda längtar efterdekadenta långluncher.

Får man som gäst spela gitarr på fester? undrar en lyssnare, vilket föranleder en lång utläggning om festetikett för amatörtrubadurer från Edwards sida. Mats avslöjar sitt förflutna som strandraggare på en mexikansk surf- och badort (Puerto Escondido) och på något underligt vis kommer de in på den ende person som kanske är mer neurotisk än Edward: skådespelaren Ulf Brunnberg. Här lanseras också en teori om kronologin i hur denne introducerade hoppsa-hoppsa-steget i svensk filmkonst i början av 1980-talet.

Sedan kommer ? apropå ännu en lyssnarfråga ? massor av tips på vardagsräddare i nöden. Det vill säga: maträtter som går hyfsat snabbt att laga till såsom salsiccia eller annan god korv, shakshuka, pytt-i-panna eller lyxig bikini. Tips på hur man kan involvera sin tryckkokare eller mikrovågsugnen kommer också!

Avslutningsvis deklamerar Edward ?Vinterorgel? av Erik Axel Karlfeldt.


P S Till er som undrar om varumärken: Mats talade bland annat om https://www.britishcornershop.co.uk/atora-shredded-suet och delikatesser från spanska Ortiz.

Skriv till oss! Adressen till redaktionen är: [email protected]

Sponsra oss! Läs mer: https://www.patreon.com/join/edwardblom


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2020-11-19
Länk till avsnitt

96. När restaurangerna i Sverige var östtyska

Poddsamtalet inleds denna gång med att Edward Blom berättar om sina vedermödor med gräsklippning och rutschkanor, och Mats Ryd rapporterar från älgjakten. 

Kaffe och glögg från termos och perkulatorer, mör rostbiff från småländska jerseykor och surnad grädde i Olympiatornet i Östberlin hör till födoämnena som konsumeras, och en lyssnarfråga om det bästa sättet att få till råbiff leder (förstås) till massor av goda råd från Mats och Edward, både vad gäller tillagning och inmundigande. 

Därefter berättar Edward om det besynnerliga förhållandet att Sverige under flera decennier hade ett mer eller mindre östtyskt system med statsägda restauranger, genom det statliga bolaget Sara. Här får ni veta allt om varför den svenska krog- och restaurangmatskulturen sakta men säkert ströps genom att reglera alkoholserveringen och nöjeslivet, och servicen och maten som serverades ofta var i klass med den på ett sämre marketenteri ? ända in på 1980-talet.

En lyssnare som fyller 33 snart vill fira sin födelsedag ? och myndighetsålder i Fylke ? med hobbit-tema, och efterlyser därför ?läckra och roliga svamprecept?, vilket Mats och Edward naturligtvis hjälper till med.

Skriv till oss! Adressen är: [email protected]

Sponsring av poddens produktionskostnader: https://www.patreon.com/join/edwardblom


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2020-11-12
Länk till avsnitt

95. ?Så roligt ska vi visst ha det!?

Eftersom Edward Blom sitter på sitt kontor och ? åtminstone i början av samtalet ? lider av brist på ädla drycker kommer samtalet in på vatten. Inte minst vigvatten, som råkar finnas på just detta kontor. Mats Ryd undrar om det skulle vara möjligt att använda vigvatten i en humidor, för att på så vis välsigna cigarrerna ? och Edward berättar om hur det mesta (inklusive tobaksplantor) är möjligt att få välsignat för den fromme.

Mats får sig ett gott skratt när Edward avslöjar att han under flera år, som den nitiske arkivarie han var, skrev ut all elektronisk postgång på papper. Apropå sin nya gasspis och -ugn med tillhörande stekspett ger Mats oss alla ännu ett finfint tittartips: nämligen matlagningsfilmer med Jacques Pepin (och Julia Child).

Det är inte bara synen på värdet av blaskig öl som skiljer de tu gastronomerna åt, utan även vilken roll utseendet och synintrycken spelar för maträtter. Edward vänder sig mot att även hemmakockar och -konditorer förväntas uppnå optisk perfektion på allt de lagar och bakar; Mats tycker att visuella effekter åtminstone på finare restauranger är en viktig del av upplevelsen, vilket Edward snudd på tycker är trams. De blickar tillbaka till barockens traditioner att duka upp kulinariska skådespel, och till det japanska sättet att servera vackra upplägg på tallriken ? och enas åtminstone om att ?den som inte har KBT-timmar har inte levt?.

Plötsligt får Edward ett champagneglas i handen (Palmer Vintage 2013, om någon undrar ? en födelsedagsgåva från hans barndomsvänner) vilket passar utmärkt eftersom en stor del av samtalet ägnas Mattias Svenssons nyutkomna bok ?Så roligt ska vi inte ha det; en historia om svensk alkoholpolitik? till vilken Edward skrivit förordet. De bisarra alkoholregleringar som funnits ? och i stor utsträckning finns ? i Sverige diskuteras, och hur de inte bara dödade den svenska krogkulturen utan även tillåtits inskränka demokratiska och mänskliga rättigheter. Boken är viktig läsning för alla, således, inte bara för alkoholromantiker!

När bör man som gäst erbjuda sig att hjälpa värden? undrar en lyssnare, varför Edward ger initierade tips på hur man är till god hjälp och när man faktiskt inte är det.

En annan lyssnare vill ha hjälp att skapa en flerrättersmeny att serveras med porter och stout, vilket han naturligtvis får, och en tredje undrar om i vilken mån gästernas berusningsgrad går ihop med god etikett ? och så får både Mats och Edward tillfälle att hylla sina favoriter bland drycker: tyska rieslingviner!


Skriv gärna till: [email protected]

Sponsring av poddens produktionskostnader: https://www.patreon.com/join/edwardblom


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2020-11-05
Länk till avsnitt

94. Matlagning djupt inne i skogen, Teletubbies och gäss som fastnar i ugnen

Gastronomerna Edward Blom och Mats Ryd möts digitalt för ett poddsamtal som faktiskt nästan är ? tro det eller ej ? mer naturlyriskt än alkoholromantiskt.

Edward berättar om hur hans 50-årsfirande förlöpte häromveckan, med skönsång av såväl en Brummelmankör som en kuplettcharmör ? nämligen Mattias Enn ? och en rejäl delikatessfrossa. Han inser att epoken då han kan somna i någon fontän förmodligen är över, och Mats befarar att podden framöver kommer att få handla om dahlior, lodenrockar och fotriktiga skor och annat som kan passa en man med grånande tinningar.

Pilgrimsvandring med bergsprängare och älgjakt med matlagningsutensilier är Edwards respektive Mats? sätt att komma ut i naturen, med eller utan tidiga morgnar. Edward imiterar ?Naturmorgon? och Mats ?Teletubbies?, men framför allt talar de vällustigt om hur god mat som tillagas i det fria blir ? exempelvis stekt fläsk med potatis från en kolbullspanna, glögg i termosen eller kanske popcorn i skogen. Lyssnarna uppmuntras att skicka in sina favorittips för att laga och äta mat ute i naturen!

Mats får oss alla att längta till skogen genom att tala om tjärdoft och solljus som silas mellan trädkronorna, medan Edward rapporterar att det går alldeles utmärkt att prova öl och ha Oktoberfest via nätet.

Mårten Gås är en gammal favorit som dyker upp i podden varje år så här års, så även nu ? Edward berättar såväl missödesanekdoter som firandets kulturhistoria. Mats förklarar att han nyligen bytt från induktions- till gasspis ? för att slippa ?spela TV-spel? och istället få slamra med gjutjärn när han står vid spisen, och Edward har förslag för hur studentlivet i Uppsala skulle kunna Coronasäkras.


P S 

? Studio Ettinslaget om vegoburgare och annat matfusk som Edward fick göra en poddinspelningspaus för att vara med i finns här:

https://sverigesradio.se/artikel/7581939

? Skriv gärna till poddredaktionen! [email protected]

? Sponsra gärna våra produktionskostnader! https://www.patreon.com/join/edwardblom


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2020-10-29
Länk till avsnitt

93. Edward ? 50 år

Plötsligt står Edward Blom allra överst på ålderstrappan, ser ut över allt och står möjligen på topp. Nästan hela episodens samtal ägnas denna gång självaste födelsedagsbarnet! Edward, som medger att han har en narcissistisk ådra, berättar hur det känns att fylla så många år och njuter av att han, för en gångs skull, får tala till punkt och bre ut sig. 

Med ett glas tyskt predikatsvin i handen berättar Edward för sin gastronomkollega Mats Ryd om stora delar av sitt liv: hur han plockade jordgubbar och drack upp öl för förtjänsten på den engelska landsbygden, vilken epok han skulle vilja dimpa ner i och i vilket land han helst skulle vilja leva.

Mats flikar in med ett entusiastiskt tips om en TV-dokumentär om dansbandskulturens historia och föreslår bandet ?Edward Blomz? ? varpå Edward kommer in på musik han lyssnat och inte lyssnat på under sin barndom, om hur vemodig han som barn blev av musik i moll och om hur blyg han var som student.

Med ett stänk av vemod talar Edward om sin studenttid, om vad han lärt sig under de 30 år som gått sedan han var 20 och vad han skulle vilja förmedla till sig själv som yngling. Vidare berättar hur han helst skulle vilja fira sin 50-årsdag, om omständigheterna och ekonomin vore annorlunda. Han blickar tillbaka på sitt liv och sin karriär, och fram mot kommande tio år och 60-årsdagen.

Självklart får lyssnarna även några dryckestips, exempelvis på bourgognevinet Santenay (Louis Jadot 2014, 77493) från Mats som varit på ?en magnifik bourgogneprovning? och hur man kan njuta mer av mindre vin.  


P S Skriv gärna till poddredaktionen! Adressen är: [email protected]


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2020-10-22
Länk till avsnitt

92. Het chili, nördigt naturvin och inlagd gädda

Trots bristande kunskaper i flamländska språket talar sig Edward Blom varm för belgisk öl med flerspråkiga etiketter och hög alkoholhalt. 

Tillsammans med sin gastronomkollega Mats Ryd diskuterar han suröl och framför allt naturviner, apropå diverse sådana som Mats serverats som ?smakar som utfällt rödvinssås? och inte gjort honom så lycklig i själen som man kan förvänta sig av vin. Edward funderar över om naturviner är en modern hipsterprodukt, eller om de är precis så som viner tillverkades för femhundra år sedan.

Årets Nobelpristagare i litteratur Louise Glück inspirerar till ett samtal om fri vers, hexameter och allitteration, och en lyssnarfråga ger upphov till en intressant diskussion om vilka slags fiskar man kan lägga in (förutom sill).

Vilka drycker passar till stark och kryddad mat? Innan den frågan får sina initierade svar ger Edward den historiska bakgrunden till kryddstark och chililaddad mat från Latinamerika, Asien och Europa. Mats talar apropå chilifrukter om Scoville-värden, och Edward berättar att korvar var välkryddade även i Sverige på 1800-talet. Tillsammans noterar de att de växte upp under en era, nämligen 1970-talet, då maten var ovanligt mesig och indonesisk ?bami goreng? var snudd på det enda exotiska man kunde äta. Efter den historiska inramningen rekommenderar Mats och Edward rentav mjölk och ayran, men även diverse alkoholhaltiga drycker, till starkare maträtter. Mats ger den vetenskapliga förklaringen till varför man inte ska dricka vatten, och Edward dömer ut alla som försöker verka macho genom att äta riktigt starka chilifrukter.


P S Några titlar och namn kan vara svåra att uppfatta. Verket som Edward talade om i episodens inledning heter ?Boken för dig som en dag ska dö? och är skriven av Philip de Croy. 

Restaurangen som Mats talar sig varm för heter ?Tjabba Thai? och ligger på Wallingatan i Stockholm, och naturvinsbaren de båda gästat heter ?Tyge och Sessil? och ligger på Brahegatan i samma stad.


Maila oss gärna! [email protected]

Och sponsra oss ännu hellre! Mer information: www.patreon.com/join/edwardblom


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2020-10-16
Länk till avsnitt

91. Edward rasar - och Mats talar vilt

En fantastiskt rolig text om avsnittet finns i Gunillas dator och dyker upp när den är lagad. Förböner mottages tacksamt.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2020-10-08
Länk till avsnitt

90. Om Erik Johan Stagnelius och vad man dricker när man flyger

Varför finns ljus rom, när det finns mörk, och hur kan vi ha missat att Ulriksdals värdshus inhyser en restaurang under annat namn (Emmer)? Det diskuterar gastronomerna och alkoholromantikerna Edward Blom och Mats Ryd ? och så spekulerar de om att Mats? italienska uttal, apropå ett vin från Etnas nordsluttning, skulle kunna få poddens redaktör Gunilla att rymma med en hajtandsförsedd skådespelare med smäktande stämma.

?Nattens poet?, Erik Johan Stagnelius, ?romantiken när den är som bäst? enligt Edward, får stort utrymme i denna poddepisod ? om än med många intressanta stickspår såsom helgongravar i Rom, blomflugor, perfekta räkmackor och andra kroppsliga njutningar (och Mumintrollen). Stagnelius, och andra poeter av samma epok, får Mats och Edward att tala om såväl poetisk mytbildning och gnostiska tankemodeller som om hur man klarar av att leva i nuet även när man förläst sig på romantisk poesi.

Att Stagnelius hängde och rentav bodde på krogen Gyllene freden i Stockholm får Edward att drömskt tänka på dess krögare Filip Fastén ? och Mats att tänka ut en dröm om ?en otroligt lång lunch? på Gyllene freden, med inspelning av åtta poddavsnitt och efterföljande rännstensbesök.

I ett läsarbrev apropå trasiga robotgräsklipparknivar hittar Edward intressanta samtidsfenomen, och ett annat läsarbrev ger upphov till en trivsam diskussion om vad man kan dricka i olika situationer, såsom när man grillar, befinner sig på en flygplats eller äter en klassisk svensk räksmörgås. Det visar sig att Mats och Edward har helt olika angreppssätt, både vad gäller ölsorter och alkohol i samband med flygresor.


Skriv till poddens redaktion via denna adress: [email protected]

Sponsra gärna podden! Mer information finns här: https://play.acast.com/s/edwardblom


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2020-10-01
Länk till avsnitt

89. ?Allt i naturen förgås utan vått? ? ett avsnitt om nästan allt man kan dricka

Den här gången slår nog gastronomerna Edward Blom och Mats Ryd någon form av rekord i antalet olika drycker som nämns! Eller, kanske inte, men det handlar i alla fall om allsköns härliga drycker, och om hur man kan hantera deras effekter.

Det börjar med blåbärsvin och ett spontant samtal om den svenska bär- och fruktvinskulturen, glider över på glögg och handlar senare om såväl champagne och cider som om slivovice och kahlua. Mats tipsar bland annat om hur man kan skjuta baksmällan i sank medelst blodiglar, och Edward drar reseminnen som innefattar skumma attachéväskor i Slovenien.

Mats utnämner hushållsosten till ?solen i kylskåpet?, och det visar sig att han nyligen känt ett lika starkt sug till Brandt-skorpor som Edward till leverpastej.

Därpå får vi lära oss allt om hur man ur ett etikettsperspektiv hanterar flaskor, karaffer, lådor och tunnor med vin, samt får ett tips om en fantastisk vattenkälla i Dalaskogens inre ? och så deklamerar Edward den romantiske poeten Erik Johan Stagnelius (som inte ligger bakom citatet i rubriken, för det gör Bengt Lidner)!


Maila oss gärna, med frågor eller glada tillrop! Adressen till redaktionen är: [email protected]

Här finns mer information om att sponsra podden: https://www.patreon.com/join/edwardblom


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2020-09-25
Länk till avsnitt

88. Kan man servera besk på en rullbräda?

Gammeldansk, Beaujolais-vin eller champagne ? vad passar bäst till frukost? Det reder alkoholromantikerna Mats Ryd och Edward Blom ut, även om det är sydafrikansk gin med getingsurr som inleder inspelningen.

Mats avslöjar att Gammeldansk inte är äldre än att den lanserades 1964, och Edward berättar ? som uppföljning till föregående poddepisods potatistema ? att pommes frites lanserades i svenska kokböcker redan ett sekel tidigare än så.

De tu drömmer om att ?när pandemin övergått till en nysning? smörja kråset på restaurang Omaka i före detta Arkitekturskolans lokaler på Östermalm, och Edward funderar över hur det kom sig att hans mor en gång fick en köttbulle på posten i tjänsten.

Dagens podd betar av flera lyssnarfrågor, vilket bland annat leder till en diskussion om vad Edward och Mats tycker om vanan att servera restaurangmat liggande på exempelvis rullbrädor, issvanar, tidningspapper och palmblad, eller hängande i tvättsnören (eller åkandes modelljärnvägståg).

Mats är arg på en grävling som gett sig på hans potatisodling, och Edward ? som otippat nog inte verkar sugen på grävlingsstek ? föreslår istället att Mats skaffar sig en grävlingskinnsmössa till nästa jakttur.

Därpå får Edward anledning att sjunga herrsällskapens lov, apropå ett sådant som ägnar sig åt att dricka besk ? och vi lyssnare får veta allt som är värt att veta om hur man tillreder besk (och halmad ål) liksom om amerikansk humle och dess historia i Sverige.

Kan man skriva ?högtidsdräkt/mörk kostym? på inbjudningskortet? Edward reder ut detta, och förklarar vad som egentligen gäller med frack på bröllop (och hur man gör när verkligheten, med gäster som föredrar att slippa fracken, gör sig påmind)!


Maila gärna redaktionen, med frågor eller annat! [email protected]

Sponsra oss gärna! Läs mer här: https://www.patreon.com/join/edwardblom


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2020-09-17
Länk till avsnitt

87. Hasselbackspotatis, rösti och andra favoritpotatisrätter

Denna episod handlar huvudsakligen om något som ligger de allra flesta varmt om hjärtat, nämligen potatis.

Men Edward Blom och Mats Ryd inleder poddsamtalet med ingenting mindre än gamla lumparminnen. Rättare sagt, i Mats fall handlar det om tiden som Lapplandsjägare ? men i Edwards fall snarast om minnen från mönstringen när han fick frisedel, vilka i sin tur framkallats av hur det gick till när han bakade schackrutor med sina barn. Därefter jämför de tu de ganska olikartade bestraffningarna inom det militära respektive inom det tyska studentcorps-livet.

Fast det var ju potatis det skulle handla om! Knölar, pantofflor, jordpäron och jordäpplen ? kärt barn har många barn. Mats berättar om vem som först förde potatisplantan till Sverige (Olaus Rudbeck) och Edward om vilka som på olika vis populariserade den för svenskarna (Jonas Alströmer och Eva Ekblad de la Gardie).

Därefter får vi lära oss om varför potatisen blev så vanlig i det svenska köket under 1800- och 1900-talet, vilken roll potatisen spelade för jordkällarens kulturhistoria, vad det är för skillnad på raggmunk och råraka, när pommes frites fick sitt stora genomslag ? och allt annat som är värt att veta om de kära knölarna.

Pommes duchesse, rösti, färskpotatis, potatisgratäng, kroppkakor, Fridas potatissallad och Janssons frestelse finns bland de potatisrätter som Mats och Edward har bland sina favoriter. Edward talar om sin starka längtan till Tyskland, och om den helige andes verkan (vilket möjligen har viss inverkan på Hasselbackspotatisen) och gör reklam för sina olika glas.


Skriv gärna till poddredaktionen! Adressen är [email protected]. Den som vill sponsra podden kan kolla in här: https://www.patreon.com/join/edwardblom


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2020-09-10
Länk till avsnitt

86. Livets bästa njutningar är stora (inte små)

Dags för första poddavsnittet efter sommaruppehållet!

Edward Blom berättar för Mats Ryd om hur sommaren har varit, med björnbärsplockning, bus med barnen och trädgårdshäng ? men också om längtan efter den annalkande hösten med dess läckerheter (inklusive mörk porter och golonka från lokala krogen Julius? polska vecka).

Mats går så långt att han redan nu ger alla lyssnare ett julklappstips, baserat på sommarens ljuva vedermödor med att grilla hel piggvar ? nämligen tillräckligt stora piggvarshalster, som man i god tid inför julafton bör införskaffa från Spanien (googla på ?parrilla para rodaballo?, så hittar ni säkert något som passar i julklappsstrumpan).

Vidare konstaterar han så klokt att livets stora njutningar oftast är bättre än de små, och att livets mest fantastiska njutningar är gratis ? men att de näst mest fantastiska i regel kostar enorma summor.

Edward berättar om hur han brukade grilla piggvar på en campinggrill på Öland, och ? apropå att äta fisk utomhus ? om när han nyligen ställde till med surströmmingskalas i trädgården i direktsändning i TV4, med hundratals surrande gäster. Surströmmingens och surströmmingsskivornas, liksom i viss mån kräftskivornas, kulturhistoria får ni veta allt om.

Hur sjutton gör man för att komma upp till 140 000:- på en enda nota på Operakällaren på 140 000:-? undrar en lyssnare. Inga problem för Mats, som vällustigt fantiserar om hur personalen skulle rulla fram ankpressen, öppna källaren med slottsviner och rentav låta honom röka cigarr. Edward kan förstås inte låta bli att fundera över vilka tyska viner han skulle kunna unna sig med den budgeten.

Mats meddelar en glad nyhet, nämligen att han kommit med i jaktlaget i Österfärnebo och att det möjligen skulle kunna innebära fri tillgång till älghjärna för Edward ? som lyckas bräcka denna gamla poddfavorit genom att komma in på aphjärna och björnögon. Eller rättare sagt är det hans femåring som önskat sig detta till middag.

Brittsommar, kruxet med alkoholtillstånd och sprit med orm och andra udda spritsorter avhandlas avslutningsvis.


Mail till redaktionen: [email protected]

Om sponsring av podden: https://www.patreon.com/join/edwardblom


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2020-09-03
Länk till avsnitt

85. Sommaravslutning med Mats och Gunilla: Från Havstenssund till Quetzaltenango

Edward har denna gång åter lämnat över mikrofonen till sin hustru och kompanjon, tillika poddens redaktör, Gunilla Kinn Blom. Sist detta hände var när han skrev på sin bok sommaren 2019 ? och då gick lyssnarsiffrorna upp! Då flera lyssnare efterfrågat att hon åter ska gästspela ? och Gunilla själv tyckte det var hennes tur att få sitta i chesterfieldsoffan i biblioteket och snacka med Mats över några glas, medan den andra föräldern ensam skötte alla tre trollungarna ? är hon alltså tillbaka. 


Samtalet mellan Mats och Gunilla börjar med journalistik och den legendariska Ester Blenda Nordström, fortsätter med att Gunilla berättar om hennes jobb som poddens redaktör och huruvida hon någonsin får höra någon historia från Edward i podden som hon inte redan hört flera gånger vid köksbordet. Snart kommer Edward in med en aperitif, denna gång svensk starkvinsglögg (vi får inte säga vilken sort) på is med lite pressad citron och en apelsinskiva i. 


Samtalet kommer in på den snart fyra månader långa isoleringen i sitt hem, som familjen Kinn Blom varit försatt i på grund av coronapandemin och att Edward tillhör en riskgrupp. Hur man snarare vänjer sig med den lilla världen på tomten med familjen och alla prunkande blommor och tycker en cykeltur i närområdet är ett äventyr, än får stark längtan efter att resa ut i världen ? i alla fall om man dygnet runt har fullt upp med tre vilda barn. 


Mats berättar om sina sommarplaner, som innefattar besök på det återuppbyggda Café Västbacken i Havstensstund, ?den största hemliga pärlan i hela Sommarsverige?, och ställer frågor till Gunilla om hennes många år som utrikeskorrespondent. Den lista hon tagit med på udda platser hon besökt blir det dock bara av att läsa upp ett enda namn från: Tiwi Island (utanför Australiens norra kust). Andra exotiska händelser hon berättar om är en spelmansstämma vid Siljan (varvid Mats, sin vana otrogen, undviker att vitsa över att hon råkar kalla kulande för en kul sysselsättning), sina elva år i New York, en obekväm resa till Quetzaltenango i Guatemala och hur hon under en sommar i Indonesien köpte en restaurangguide och via taxi systematiskt besökte Jakartas samtliga bättre restauranger ? fast Café Batavia var stället hon konstant återvände till. 


Slutligen diskuteras alkoholfria drycker, hur Edward och barnen är ute och leker samt de planer herrskapet Blom en gång hade att arrangera så kallade gourmetkollon på Öland för barn, innan Mats och Gunilla slutligen önskar: Glad sommar. För nu är det sommarlov för podden, till och med en bit in i augusti. Då möter ni åter Edward och Mats ? men Gunilla kommer också tillbaka ytterligare en gång på sensommaren, så skriv gärna lyssnarfrågor till henne (eller allmänna frågor) på: [email protected]  !


Allt gott och med hopp om en underbar sommar!


Edward


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2020-07-02
Länk till avsnitt

84. Kall anka, sangria och andra bålblandningar i sommarhettan

Edward Blom berättar om hur hans traditionella midsommarfirande avlöpte, med klassiska svenska sommarrätter och med såväl hemlövad midsommarstång som säcklöpning och ringlekar ? och Mats Ryd bräcker nog de flestas midsommarmat, eftersom det för hans del vankades såväl picanha som piggvar.

De båda gastronomerna visar sig sitta inne med rena rama husmorsknepen både för att tillaga och för att kupa potatis ? och dessutom får vi lära oss vad det innebär att tjuva tomater.

Poddens stora tema är sommardrycker, såsom båler och andra härliga blandade drycker. En lyssnarfråga om kalimotxo (baskiska) eller calimocho (spanska) leder inte bara till själva dryckesblandningen utan även till mer eller mindre osannolika utvikningar om kalmucker och ordenssällskap.

Förutom kalmucker tipsar de tu om den tyska lyxbålen Kalte Ente, 1600-talsromdrinken Bajan från Barbados, rhum punch från Haiti, rödvinssangria och mycket annat gott, och en stund senare kommer de in på såväl grosshandlare, lonka och andra groggar som alkoholfria alternativ såsom Pommac, Trocadero, Champis och (Mats mammas) fläderblomssaft.

Edward hävdar att han åtminstone då och då råkar vara trendriktig, såsom när hans bryggkaffe plötsligt lanseras som ?drip coffee? ? men Mats vidhåller att Edward nog ändå lever i en luftficka från 1800-talet.

En diskussion om lättdrycker övergår till ett skarpt fördömande av vaccinationsmotståndare, och 

Edward tipsar om hur man gör Johannesmjölk ? samt berättar om sitt bästa sangriaminne och om sina sommarplaner!


P S Recepten på sangria och Hotel Oloffsons (sic!) Rum Punch finns i vår kokbok ?Kokkonst för livsnjutare? (Norstedts) samt här:

http://www.edwardblom.se/2020/06/25/recept-rodvinssangria

https://www.youtube.com/watch?v=ZViZeyXJkVQ&feature=youtu.be&fbclid=IwAR2l_Q6gAPHL5wpErWeWGctA3GTq4b-s_OM_PKIG-f1yYg9q_-WXl3cok1M


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2020-06-25
Länk till avsnitt

83. Magisk midsommar med Johannesmjölk, bambergeröl och blomkryddat brännvin

Denna vecka har Edward Blom återigen haft anledning att förarga sig på sin gamla antagonist, PostNord, som än en gång påstått att ?ingen var hemma? vid paketleverans. En krönikör på Sydsvenskan, som en gång anklagade Edward för att vara lat som inte själv kunde hämta sina företagspaket, får också sin släng av sleven.

Episodens huvudtema är midsommarens och midsommarfesternas kulturhistoria och magiska inslag. Är midsommarstången en fallossymbol eller ej? Det får ni möjligen veta om ni lyssnar på podden., liksom att man inte bör lägga de sju blommorna under kudden ? utan stoppa i brännvinet. Edward berättar om varför man bör äta johannesmjölk och vitgröt till midsommarlunchen, varför hans föräldrar äter kräftor varje midsommar ? och både han och Mats Ryd redogör för sina respektive favoriträtter till midsommarlunchen. 

Mats berättar också för Edward om vad som händer ute i stora världen, eller i alla fall kring Stureplan, och så går de apropå en lyssnarfråga igenom hur man hanterar bestick om man är vänsterhänt och hur man gör när man äter mat med pinnar.

En annan lyssnarfråga handlar om Mats och Edwards syn på vegetarisk och vegansk kost, vilket de gör uttömmande och initierade svar på även om de själva hellre äter grönsaksrätter med animaliska inslag. 

Slutligen avhandlas apropå ännu en lyssnarfråga den tyska staden Bamberg, som visar sig vara i stort det enda resmål som finns kvar på Edwards ?bucket list?!


P S För er som brukar undra vilka drycker som inmundigades denna gång: 

Edward drack: https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/marin-228701

och Mats: H2O


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2020-06-19
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.