Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Edward Bloms smörgåsbord

Edward Bloms smörgåsbord

Edward Blom har under de senaste åren blivit populär för sin öppna personlighet, livsglädje och smittande entusiasm. Efter uppskattade sommar- och vinterprat i radion lanserar han nu sin egen podcast. Precis som namnet antyder innehåller podden en blandning av folkbildning, underhållning och Edwards vardagsliv ? samt, inte minst, en stor portion mat och dryck.

I varje avsnitt finns några lösa teman som kan sträcka sig från wienerschnitzel till klädkoder, eller från sådant Edward stört sig på under veckan till hans favoritämnen som jul och andra högtider. Innehållet kan även bestå av öl, 1800-talspoesi, stadsbyggnad, historia, festtraditioner, krogliv, etikettsfrågor och bebismat.

Poddens sidekick är Mats Ryd, som även han är gastronom samt kommunikatör inom mat och dryck.

Skriv gärna till redaktionen för ?Edward Bloms smörgåsbord?: podden@edwardblom.se Till den adressen kan du exempelvis skicka etikettsfrågor, förslag på innehåll och allmänna synpunkter.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

edwardblom.se/

Avsnitt

45. Välsignad, välsmakande påsk-poddhälsning

Gastronomerna Mats Ryd och Edward Blom följer sin egen tradition att skicka poddens alla lyssnare en liten hälsning med en avslutande skål inför den stora helgen. De passar även på att tala om påskbordets läckerheter och dessas kulturhistoria: ägg, lamm och sill, förstås, men även specialiteter såsom memma och pascha (eller pasjka). Glad påsk!

2019-04-18
Länk till avsnitt

44. Edward Bloms sista måltid

Ljummen Trocadero är drycken för dagen. Så kontrasten kunde inte vara större, när Mats Ryd och Edward Blom vällustigt dagdrömmer om vad de skulle vilja äta och dricka under sin allra sista måltid i livet. 

Det är nämligen ingen hejd på vilka lukulliska läckerheter de fantiserar om! Kaviar, tofsvipeägg, nykoagulerade havskräftor, skaldjursplatåer, grillat kött, chokladmousse och mycket mycket annat, och drycker av yppersta klass därtill. De föreställer sig rentav vissa inslag av gastronomisk experimentlusta när de ligger på sitt yttersta. De respektive livsavslutande måltider de fantiserar ihop tillsammans skulle garanterat göra att de dör lyckliga (även om Edward påminner om att man ju även har en näst sista måltid att tänka på, för att inte tala om vad som skulle kunna hända ifall de skulle hamna i gourmeternas himmelrike).

Eftersom en lyssnare har efterlyst resonemang om alkoholens roll i deckarlitteraturen bjuds alla lyssnare in att bidra med tips ? liksom all respons och alla önskemål kan dessa tips mailas till: podden@edwardblom.se

Episodens etikettfråga kretsar kring hur man ska göra med middagsgäster som eventuellt behöver övernatta, om middagsvärden bor så att det blir knepigt med kommunikationerna hem ? och Edward avslutar med att läsa ?Näktergalen? av Erik Johan Stagnelius (1793?1823).

Detta avsnitt av Edward Bloms smörgåsbord går även att beskåda på YouTube: https://youtu.be/CmHzanfwBM8

Menyerna och dryckerna i sin helhet kommer ? så småningom! ? att finnas här: http://www.edwardblom.se/2019/04/11/poddepisod-44-edward-bloms-sista-maltid

2019-04-11
Länk till avsnitt

43. Soljanka och andra östtyska matminnen

En nyklippt Edward berättar om sin skräck för att någon damfrisör skulle råka få honom att se ut som Mitch Cooper i ?Dallas?, och Mats dukar upp med vad han kallar ?parkbänkslager?. Denna gång handlar dryckesprovningen nämligen om alkoholfria ölsorter.

En förestående Lissabonresa bäddar för viss reseromantik ? men Edward bävar ändå för hur det ska gå att resa med en massa barnvagnar (och ännu fler väskor) och funderar på att använda något som varken han eller hans hustru reste med ens som tågluffare på det glada 80-talet, nämligen ryggsäck.

Reseromantiken når oanade höjder när Mats nämner utrikeskorrespondenten Winston Churchills rese-barskåp, och Edward kommer in på Sven Hedin och varför man alltid ska resa med frack i bagaget. Vilket får Mats att berätta om hur han och några glada vinprovarvänner tvingades dra på sig rosa badbyxor på en societetstillställning i Chianti. 

Smaklökarna försämras med åldern, konstaterar Edward med sorg i rösten, vilket får Mats att inse varför somliga gäster han trakterat med champagne klagat på att den varit sur. Edward avslöjar dessutom att han skriver på ett nytt bokmanus, berättar om sina (snudd på obefintliga) TV-vanor, om söndagsmiddagarnas kulturhistoria och ger oss dessutom sina bästa flamberingstips.

Vidare får vi genom Edwards reseminnen lära känna den märkliga och förtryckande tidskapsel som var DDR, och vad det landet skapade för kulinariska traditioner ? såsom Ketwurst, schnitzel gjord på korv, soljanka och Schwedeneisbecher. Edward berättar också om varför svenska bryggerier exporterat öl till Tyskland och beklagar att det varken tycks finnas alkoholfri stout eller Porter.

Detta avsnitt kan även avnjutas i filmad form, nämligen här: https://youtu.be/Ya3DLW70g6U

P S Dryckerna i denna episod:

? Carlsberg Non-alcohol 

? Kronenbourg Bière blanc 1664

? Mariestads alkoholfria öl 

? Estrella Damm *)

? Einbecker Brauherren

? Eriksbergs Hovmästarlager

 *) 0,0 % alkohol; övriga i listan 0,5.

2019-04-04
Länk till avsnitt

42. Skål i havredryck

Havredryck istället för champagne!? Ja, man kan förstås skåla i vad som helst, och denna gång är det fyra sorters havredryck som fyller Edwards och Mats? bägare. Det är ju fortfarande fastetider, det vill säga läge för späkning. Vilket inte hindrar de båda gastronomerna att ta sig an provningen med initierade proffsgommar (och de kan heller inte låta bli att spekulera om vilka drinkar som skulle lämpa sig att komponera med havredryck).

Förutom fasta är det vår, vilket får Edward att tala om jakten på den perfekta gräsmattan, rosbeskärning och mycket annat som får Mats att undra om detta håller på att bli en trädgårdspodd, och Edward att sakna P1:s ?Trädgårdsdags?. Vilket får Mats att i sin tur sakna P2-programmet ?Alltid på en söndag? med Vassilis Bolonassos, och ännu ett önsketema för en framtida poddepisod har fötts: om radioprogram vi saknar och får fantomsmärtor av.

En lyssnare tar över en stor del av programmet medelst en inmailad liten uppläxning om uttal och uttryck, vilket får Edward att lära åtminstone poddens redaktör ett för henne nytt ord: ?anakolut? (en osammanhängande och ofta ogrammatisk konstruktion, vanlig i så kallat oreflekterat talspråk såsom poddprat). 

En annan lyssnare efterlyser små tips för att ett hem ska kännas generöst och välkomnande, vilket får igång både Edward och Mats ordentligt med tips på gästtofflor, vattenflaskor, fruktskålar och mycket annat. 

Edward berättar också om hur det gick till när han äntligen blev kvitt sitt beroende av att rota i andras badrumsskåp efter öronpinnar, sedan en väninna gillrat en fälla med ? Lecakulor ? och så deklamerar han Bo Bergmans ?Brev på elden?.

P S Dessa drycker inmundigades:

? Arlas mjölk- och havredryck

? Oatly havredryck mellan

? ICA:s havredryck, ekologisk

? Garant havredryck, ekologisk

2019-03-28
Länk till avsnitt

41. Våfflor, ginger beer och Moguls kungaring

Edward Blom inleder denna episod med att slå fast att det är ?samma fulla fart som nästan jämt? och introducerar verbet ?att fullfarta?. Han berättar också om varför han skulle vilja dricka champagne på en viss toalett, och apropå sina tre barn resonerar han om sömnbehov.

Mats Ryd bjuder på sin hemgjorda ingefärsdricka ? ginger beer ? som lär smaka som drycken gjorde på 1750-talet, och berättar lycksaligt att han nyligen besökte och åt på den trestjärniga restaurangen Frantzén i Stockholm för inte mindre än tredje gången i sitt liv. 

Möjligen är det läge att införa en mea culpa-vinjett? Om inte annat blir det denna gång två rättelser ? apropå en felaktighet i ett tidigare avsnitt om Systembolagets sockerhaltsmätningar, och apropå att man inte får göra sig lustig över andras namn.

Avsnittets kulturhistoriska tema är våfflor. Edward berättar hur det kommit sig att den katolska Mariadagen, Vår fru-dagen, blev våffeldagen, och hur oblater, Bellmans epistlar och nationalromantiken hänger ihop med våffelätande. Dessutom får vi veta vad som krävs för att grädda goda våfflor ? värme och smör är grundingredienserna! ? och att teflon är ett nervgift. Mats berättar om hur det gick när han försökte renovera ett semiantikt våffeljärn och om när han besökte en våffelstuga i Nikkaluokta, och Edward förklarar varför det inte finns samma behov av att göra ätbara lustifikationer av våfflorna som av semlor.

Flera lyssnarfrågor handlar denna gång om fastan och påsken, exempelvis om hur fromma katoliker får ihop det där med att fira Irlands nationalhelgon S:t Patrick fast helgondagen brukar infalla under fastetid. Mats får lära sig vad som menas med ?den himmelska födelsedagen? och Edward berättar om hur han helgar vilodagen.

Lite alkoholromantisk nostalgi var oundvikligt även i denna episod, och denna gång handlar den om grosshandlardrinkar och andra groggar.

Allt avslutas med att Edward deklamerar poesi, närmare bestämt ?Moguls kungaring? av Verner von Heidenstam!

2019-03-21
Länk till avsnitt

40. Edward sjunger Lennart Hellsing och berättar om fruktbrännvin

Denna gång provar Edward Blom och Mats Ryd drycker som smakar vitvinsvinäger med bakjäst och socker! Nej, riktigt så illa är det inte ? men genren ?alkoholfria, vita viner? innebär förstås ett visst risktagande. Fyra sorter utvärderas, och de två gastronomerna resonerar även kring andra alkoholfria drycker såsom svartvinbärsmust, pressade blåbär och äppeljuicer.

En lyssnare som frågat om Edwards eventuella fortsatta musikkarriär får honom att börja sjunga Lennart Hellsings ?Nicko Ticko Tinn Tiralla?, och Mats spekulerar i om inte Familjen Trapp vore en bra inspirationskälla i sammanhanget.

En annan lyssnare får igång Edward ordentligt, genom att fråga om vilken snabbmat han föredrar. Här får alla äntligen ta del av vad Edward egentligen anser om maten som serveras på McDonald?s, om hamburgare, korv och kebab ? och Mats tipsar om var i Stockholm man kan hitta ?en gudomlig kalvkebab?.

Sedan är det dags för dagens matkulturhistoriska tema, nämligen allmogeföda ? vilket i praktiken under seklernas lopp var ungefär detsamma som säd i olika former. Edward berättar hur missväxt som ledde till magra sädesskördar kunde innebära att bröd fick bakas inte bara på bark utan även på exempelvis löv, halm, vitmossa, malda nötskal eller daggmask. (På ett märkligt sätt lyckas han faktiskt i det sammanhanget även komma in på hur han i fem år tog trumlektioner med ?Lili och Susie? Päivärintas far Paavo som lärare, och bara tanken på att se Edward försöka spela trummor får Mats att fnissa förtjust.)

Ännu en lyssnare får veta att ?att göra något Von Hofvens? förmodligen var ett hörfel och att det snarare var uttrycket ?von oben? Edward en gång använde. För säkerhets skull påpekar han att det inte är sådan han vill framstå när han besvarar etikettfrågor, och passar på att efterlysa fler sådana från lyssnarna.

På smörgåsbordet serveras även ljuva matminnen av ett enormt, rullande parmesanosthjul och av bulgariska, tyska, kroatiska och andra fruktbrännviner, exempelvis Edwards favoritdito framställt från Moseldalens ?Rote Weinbergpfirsich?. Och så får alla veta vad som menas med en ?dra åt helvete?-smörgås!

Skicka gärna glada tillrop, etikettfrågor, programförslag, persikobrännvinsflaskor och annat roligt till: podden@edwardblom.se

P S Dessa alkoholfria viner testades av Mats och Edward:

Santa Monica Organic White 

https://www.systembolaget.se/dryck/alkoholfritt/santa-monica-organic-white-197701

Natureo

https://www.systembolaget.se/dryck/alkoholfritt/natureo-191201

Torres Santa Digna

https://www.systembolaget.se/dryck/alkoholfritt/torres-santa-digna-198701

Leitz Eins Zwei Zero

https://www.systembolaget.se/dryck/alkoholfritt/leitz-eins-zwei-zero-1190101

Denna episod går även att titta på på YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=3hy67drHhQo&t=105s

2019-03-14
Länk till avsnitt

39. Paus i alkoholromantiken

Denna gång finns podden även filmatiserad! Kolla här: https://youtu.be/gbNp4Xyye-0

Nu har fastan inletts, och därmed blir det paus i alkoholromantiserandet i ?Edward Bloms smörgåsbord? ända fram till påsk. Eller, kanske det dyker upp lite alkoholromantik här och var i denna episod, förresten ? men det är i alla fall betydligt mindre än vanligt.

Edward Blom och Mats Ryd har denna gång spanskt mineralvatten i glasen. Mats avslöjar att han håller på att göra egen ginger beer, och förutom ginger ale och root beer råkar han komma in på smurfarnas favoritväxt: sarsaparill! Edward drar den svenska nykterhetsrörelsens kulturhistoria, och Mats berättar om när han var på svartklubb i något obestämt land vid Gulfen. 

Vi får veta vad fläskkorv, lakritspipor och elefantöl kan ha gemensamt, och Edward slår hål på myten om att EU:s glöggförbud är en myt. Plötsligt kommer de in på ämnet ?tårtor?, och av bara farten så smått på slaveriets framväxt och kopplingen till sockrets under 1800-talet framväxande popularitet.

?Tänk att leva före vispgräddens tid!? suckar Mats, som även hotar Edward med att passa på att ta med sig en Château d?Yquem-flaska till någon av de närmaste poddinspelningarna.

Lyssnarna bidrar med att skicka roliga exempel på skådegrönsaker och annat tallriksgarnityr som är värre än ärtskott, och avslutningsvis kommer flera annorlunda tips på hur man kan tillaga kyckling.

P S Mineralvattnet som dricks i denna podd heter: Vichy Catalan.

2019-03-07
Länk till avsnitt

38. När man fastar, fastar man ?

Detta avsnitt av ?Edward Bloms smörgåsbord? har två stora teman: den förestående fastan, och hur man som gäst eller värd hanterar olika dieter på middagsbjudningar.

Edward befinner sig fortfarande tillsammans med Mats Ryd på Lisa Elmqvist i Östermalmshallen i Stockholm. Efter att ha frossat i Toast Skagen, sjötunga, ostar och desserter är de två gourmanderna så dästa att de inte orkar konsumera så mycket annat än mintsnus och uppiggande Fernet-Branca.

Men det är ändå dags för karneval- och fastlagsfirande, det vill säga veckan före fastan då man bör äta massor av godsaker ? ?allt annat vore okristligt?, som Edward säger ? så i denna anda går samtalen. Exempelvis om hur oxtalg är bättre än till och med ankflott.

Mats drömmer om äventyrsfyllda mumintrollssommarlov, och Edward kommenterar födelsen av miljöpartiet Vändpunkt samt reservoarpennor och semlor.

Apropå en lyssnarfråga om hur man kan lagra exempelvis hushållsostar även när man bor trångt levereras en rad handfasta tips om matlagring, såsom att bygga jordkällare i barnvagnsrummet eller låna en kompis sommarstuga.

En annan lyssnare kommer med smarta knep om hur man kan förbättra vissa rätter med citron eller bakpulver, och Edward talar om skålandets kulturhistoria och vad som är värre än att inte besvara en skål.

Så följer ett långt och fylligt samtal om en av samtidens stora diskussionsfrågor: alla de olika kosthållningar och dieter som förekommer i nutiden, och hur hemmakockar tvingats bli restauratörer för att tillfredsställa sina gäster vare sig de är veganer, glutenintoleranta eller håller kosher. Edward förklarar varför det inte riktigt håller att avfärda gästernas önskemål ? och påpekar att det inte är gott värdskap att låta gästerna behöva peta i maten, gå hem omättade eller bli sjuka. Mats drar fram den franske sociologen Claude Fischlers resonemang om att graden av kulturkrockar kring middagsbordet hänger ihop med om deltagarna tillhör en protestantisk eller katolsk sfär; Edward avslöjar att han har nära vänner och släktingar som är veganer, och berättar om när han i en kokvrå lagade en trerättersmiddag åt gäster med vitt skilda dieter.

Avslutningsvis får lyssnarna många tips om hur de kan fira karneval med hjälp av tokiga kläder, glitter i håret, att dansa på bordet, eller äta blodpannkaka eller ål och kål ? samt till sist en kärleksförklaring av Edward.

2019-02-28
Länk till avsnitt

37. Utan ärtskott i Hallen

?Ni kan väl aldrig tröttna på att höra oss smacka av njutning!? utbrister Edward Blom i denna veckas episod, som spelas in på den klassiska fiskrestaurangen Lisa Elmqvist i Östermalmshallen i Stockholm.

Nej, det kan vi förstås inte. Denna gång är det bland annat Toast Skagen och Sole meunière, det vill säga sjötunga, som Edward och hans poddkollega Mats Ryd avnjuter tillsammans med en gäst ? nämligen Frida Calderon, som vann tävlingen om att få vara med vid ett inspelningstillfälle (www.instagram.com/p/BtAuZrthUbB).

Familjeträd, dalmasar och bebisnamn är bara några av samtalsämnena som dyker upp innan Edward går in på dagens kulturhistoriska tema, eller rättare sagt näringslivshistoriska: torgmarknadernas, basarernas och saluhallarnas framväxt. Detta förstås med anledning av inspelningsplatsen.

Mats lanserar idén att rika knösar skulle kunna investera i skaldjursfiskebåtar istället för i travhästar, och Edward funderar över om det koreanska fenomenet mukbang ? att videofilma och sända sina måltider på nätet ? skulle kunna vara något för podden. 

Byggnadsstilar som funkis och framför allt nyfunkis får sin släng av Edwards ilska, men han konstaterar ändå att utvecklingen i världen inte bara går åt fel håll eftersom det där med ärtskott på alla restaurangportioner håller på att försvinna. 

Sedan fortsätter diskussionen om årets Guide Michelin-stjärnor, poängen med måltidsformen ?lus? (lunch utan slut) och skotsk vis à vis irländsk whisky, och Frida får rådet att palla sockerbetor för att försöka få till fortifierad gotlandsdricka (!). Inte bara Gotland utan även Öland dyker upp som samtalsämne, mer specifikt även drömmar om ålkroppkakor och ett framtida kroppkaks-battle.

P S Denna episods dryck: Pascal Jolivet Pouilly-Fumé (vitt vin; ej på Systembolaget)

2019-02-21
Länk till avsnitt

36. Stor njutning för liten budget

Vad ska man egentligen dricka när man lyssnar på ?Edward Bloms smörgåsbord?? Det undrar en lyssnare, så det reder Mats och Edward omsorgsfullt ut i detta avsnitt.

Själva provar de, under samtalets gång, flera olika sorters Session IPA av mellanölsstyrka, och diskuterar hur snabbt trenderna vad gäller såväl öl som kaffe skiftar numera.

Apropå lyssnare så har flera sådana bett de båda gastronomerna om råd för hur man ska få till stora gastronomiska upplevelser även när man har begränsad budget ? och därför levererar de massvis av oundgängliga tips på hur man får till god mat med små medel. Köttgryta tillagad i tryckkokare, Julia Childs löksoppa, rätter av surkål och strömming, samt friterade pizzabitar i sallad är bara några av deras idéer. Mats berättar om hur han tillreder orrskrov, och Edward drar sig till minnes hur han en tid som student levde flera dagar på enbart salt sill, fetaost och äppelvin. Dessutom tipsar de tu om olika sätt på vilka man för en ringa penning, eller rentav gratis, kan hamna på diverse mingel med vin och mat.

Avslutningsvis får vi veta vilka kötträtter som är Mats tre favoriter, och vilka tio som är Edwards dito. Edward berättar om hur det kan gå till i gourmeternas himmelrike, och förklarar dessutom varför mosad potatis under vissa omständigheter upphäver alla etikettregler ? och att ?béarnaisesås? i butikerna alltsomoftast är en vidrig styggelse. 

Blotta tanken på spansk spickeskinka, jamón ibérico de bellota, får till sist Mats att utropa: ?Fler grisar i ollonskogen!? 

2019-02-14
Länk till avsnitt

35. Livsnjutarnas överlevnadsguide till oxveckorna

Med en elvisp inleder Mats Ryd denna episod av ?Edward Bloms smörgåsbord?. Det vankas Irish coffee, och lyssnarna får veta hur man gör en perfekt sådan ? bra att veta, inte minst för den som har svårt att stå ut med de innevarande ?oxveckorna?. Det vill säga, den mörka, kalla och panka period mellan jul- och påskfirande, som blir ännu längre för dem som envisas med att sluta fira jul redan före nyårsafton.

Edward berättar om sin vardag på sistone, med såväl snöskovlar som magsjuka och en William Morrisutställning på det ? och om hur en föräldraföreläsning fått honom att fundera på fenomenet ?lågaffektivt bemötande?, vilket i sin tur får Mats att börja tala om uppvridbara ankor på styrelsemöten.

Fasta, karnevalsfirande, botaniska trädgårdar, bastubad och sunkpubar ? Mats och Edward har gott om tips för hur man står ut med oxveckorna, och hur man fyller på fettdepåerna så här års. 

Mats föreslår dessutom att man ser filmer som ?Okänd soldat? för att känna att livet ändå kunde vara värre, mycket värre ? och Edward tycker att man ska ordna middagsbjudningar och laga sig igenom sina ?Nya nordiska köket?-kokböcker under denna årstid, som varken är jul eller sommar utan snarare (faktiskt) något slags normaltillstånd. Självklart tipsar de tu även om drycker som kan passa så här års, och Mats hävdar att det estniska ordspråket ?allt som inte går att bota med bastu, surkål eller tjära är obotliga sjukdomar? stämmer.

Lyssnarfrågan denna gång handlar om en knasig svåger som alltid returnerar de presenter han får, vilket får Edward att tala om universella teman såstom gåvor och tacksamhetsskuld ? och hur man ska hantera en sådan svåger.

2019-02-08
Länk till avsnitt

34. Att rata en smörsås är som att riva en kakelugn

?Krogveckan? är i full gång, och Edward Blom och Mats Ryd fortsätter sin upptäckt av asiatiska smaker i form av mat och drycker på Miss Voon på Sturegatan i Stockholm (ett restaurangbesök som inleddes i episod 33). 

De diskuterar såväl chili och sichuanpeppar som huruvida kockar i regel är extroverta eller introverta ? och Mats myntar, apropå en hälleflundra med läcker smörsås smaksatt med chilipasta och rökt vinäger och toppad med avrugakaviar, uttrycket: ?Att rata en smörsås är som att riva en kakelugn?.

Edward berättar om 1800-talets tonårsidol Sigge Wulff, och Mats avslöjar sina drömmar om att få röka på balkongen mot att bjuda grannen på glögg i sommar. Från sommarglögg är steget inte långt till sangria, och Miss Voons restaurangchef Jonas Svensson berättar om när han försökte få stockholmarna att dricka ?sakegria?, samt hur han tycker att restaurangutbudet förbättrats under hans år i branschen.

Åter till den asiatiska maten! Edward och Mats talar om sina kulinariska färdtåg i Österlandet, med besök i bland annat Kina, Singapore och Malaysia, och hur de upptäckt olika asiatiska kök på svensk hemmaplan. Dessutom ger de vissa shoppingtips (och Mats tipsar även om bloggen www.thewoksoflife.com).

Veckans etikettdiskussion avhandlar huruvida man ska äta desserter med gaffel eller sked. Uttrycket ?göra en Edward? definieras denna gång som att ?boka ett resataurangbesök per kväll?, åtminstone under Krogveckan, och avslutningsvis slår de båda gastronomerna ett slag dels för spontanätande på krogen, dels för att äta i bardisken.

P S Tävlingen ? i samarbete med Bookatable ? om att få vara med om en framtida poddinspelning pågår till och med den 1 februari! Se: www.instagram.com/p/BtAuZrthUbB

2019-01-31
Länk till avsnitt

33. Risvin och degknyten på Miss Voon

Magnoliablad, sake och ponzo ? denna gång besöker Edward Blom och Mats Ryd den pan-asiatiska restaurangen Miss Voon på Sturegatan i Stockholm. De båda gastronomerna fördjupar sig i asiatisk fusion-matlagning samt risdrycker och tyska Rieslingviner, och varför de passar så väl till asiatisk mat. Kökschefen Jonas Svensson gästar podden och berättar hur han och hans personal byggt upp de olika smakerna och rätterna på menyn med inspiration från olika restauranger i inte minst USA.

Edward slår ett slag för att alla på svenska borde kalla kinesiska ?jiao zi? och ?wonton? för ?degknyten? ? istället för det gängse ?dumplings?, som ju egentligen är engelska för mer eller mindre stabbig ?klimp? ? och Mats talar sig varm för läsning av ?On Food and Cooking? av Harold McGee. Edward drar även en halsbrytande parallell mellan sake och buffelmozzarella, och berättar om när han kallades till en rättegång som expert på vad som händer när smak- och hörselsinnena krockar ? och om varför han nyligen fick lära sig göra marsipanrosor. 

Med denna podd introduceras även Krogveckan (som egentligen är två veckor: 25 januari?10 februari) och Mats och Edward talar om vilka Stockholmskrogar de lockas av att besöka. Ganska många, faktiskt!

Lyssnarna bjuds även in att tävla om att få vara med om nästa poddinspelning; se Edwards instagramkonto för mer information.

2019-01-24
Länk till avsnitt

32. Två sunda själar i två sunda kroppar

Dags för 2019 års första ?Edward Bloms smörgåsbord?-episod, vilket Mats Ryd inleder med att bjuda på ett vin från delstaten Washington i nordvästra USA vars upphov han berättar om. Han och Edward passar på att jämföra Systembolaget med en zoobutik, innan de redogör för hur de på varsitt håll firat jul och nyår. 

Nyårsaftonen innehöll bland annat en ankleverorgie med Château d?Yquem för Mats del, och en vegansk buffé för Edwards ? som tog igen animaliebristen på en fest på trettondagsaftonen på Skara stadshotell, där han fick njuta av såväl anklever som ostron plockade från underbara isskulpturer (bildbevis: www.instagram.com/p/BsQ7y9YBM9l).

Därifrån är steget inte långt till intressanta resonemang om nyårslöften och träning, vilket får Edward att tänka på den romerska devisen om ?en sund själ i en sund kropp?.

Ärter och fläsk känns som en bra rätt för januari månad, och Edward berättar både om ärtsoppans historia, varför den förknippas just med torsdagar och om varför den ibland ledsagas av varm punsch. 

Därefter går de båda gastronomerna loss på det underbara ämnet ?dessertviner?.

Apropå en fråga från en lyssnare på väg till huvudstaden räknar Mats och Edward upp sina älsklingsrestauranger i Stockholm. En ganska lång lista på krogar, barer och korvmojar, blir det! Edward gör rentav sin egen Oscarsgala och korar ett 30-tal Stockholmskrogar som vinnare i inom olika kategorier ? om än med reservationen att han ändå säkert glömt några av sina favoriter.

2019-01-17
Länk till avsnitt

31. En ovanligt kort episod eller en ovanligt lång nyårshälsning

Inför nyårsaftonen skålar Edward Blom och Mats Ryd med alla poddlyssnare och talar om nyårsfirandets kulturhistoria. Trots att det bara var tänkt att bli en kort nyårshälsning hinner de med såväl initierade utläggningar om livets goda och lyssnarfrågor -- dessutom deklamerar Edward Esaias Tegnér!

2018-12-28
Länk till avsnitt

30. Att kunna njuta och lova

Ett citat om hängivenhet av Verner von Heidenstam får rubricera 2018 års sista riktiga poddavsnitt, där Edward Blom och Mats Ryd diskuterar och problematiserar det knepiga begreppet ?livsnjutare?. Edward förklarar varför han inte självklart vill kallas så, och svarar på frågan om huruvida han är en ?beroendemänniska?. Mats resonerar kring hur ?njutning? och ?skam? relaterar till varandra, och begreppet ?livslovare? lanseras.

Men detta är först en bit in i samtalet, som äger rum medan de tu gastronomerna dricker julöl och äter världens ? enligt Mats ? godaste efterrätt: julpuddingen på ?Rolfs kök? i Stockholm!

Edward drar krogminnen från Trier och en anekdot om när en pitbull-terrier slickade honom i skägget, innan han kommer in på förjulfestandets kulturhistoria och hur det förr i tiden faktiskt var förbjudet att fira jul med sina vänner och grannar.

Sedan handlar det om vinterns alla härliga drycker och julens i synnerhet, som öl, mumma, julmust och glögg (och dess stygga kusin Feuerzangbowle). Varning! Alkoholromantiken når denna gång sällsynt höga höjder ? eller kanske låga, eftersom Edward påstår att han brukar sitta flera timmar under granen med sin julölsfyllda tomtesejdel. 

Vi får också förklaringen till varför arabisk umgängeskultur är så inriktad på extrema sötsaker, och varför nykterhetsrörelsen är så inriktad på kaffe och kakor (om det nu behövs någon förklaring, när alla vet att summan av lasterna är konstant).

Vidare bekänner sig Edward som ?tant? och berättar om sitt senaste Wedgwoodporslinsfynd på en loppis i Sundsvall. Sedan blir det lyxsnus och snusets kulturhistoria för fulla muggar, bland annat med citat ur 1700-talsverket ?Tal om läckerheter? och snusminnen från Idaho och Skogaholms herrgård på Skansen (där Erik Haag en gång lurade i Edward snus späckat med kaliumkarbonat)

Flera läsarbrev besvaras, bland annat handlar det om sköldpaddssoppa, Johannisfil och lagring av viner ? och så fortsätter gjutjärnspannediskussionen med ett initierat inlägg, vilket får Edward att vricka tungan på ordet ?polymeriseringspotential?.

Alla poddlyssnare önskas en härlig julhelg med lagom mycket mat och dryck ? och tid att lyssna på gamla poddavsnitt. ?Edward Bloms smörgåsbord? börjar igen efter helgerna.

2018-12-21
Länk till avsnitt

29. Två män och ett grishuvud

Denna gång sitter gastronomerna Edward Blom och Mats Ryd på den legendariska Stockholmskrogen ?Rolfs kök?, vars ägare Johan Jureskog medverkar för att berätta dess snart 30-åriga historia ? och så avslöjar han hur mycket oxkind som konsumeras där varje vecka.

Det visar sig att en av Mats? få jultraditioner går ut på att njuta av restaurangens knapriga grishuvud, vilket de såklart gör under poddinspelningen ? men först efter att ha hängett sig åt en härlig portion sill. Tuggorna varvas med initierade, entusiastiska och kunskapsspäckade utläggningar om sillens och strömmingens kulturhistoria och kulinariska ställning, och med en och annan anekdot. Trots att kräftsäsongen ännu är mycket långt borta dyker det faktiskt även upp en hink svenska flodkräftor i berättelserna. Med sill- och grishuvudsmåltiden fortsätter det julmatstema som funnits i de två närmast föregående podd-episoderna.

Dessutom får vi höra talas om ?efterfesternas efterfest?, nämligen Students? Nobel Night Cap på Handelshögskolan som Edward bevistade natten före inspelningen där han förutom av gott sällskap njöt av bland annat ostron, Skagenröra och helstekt gris ? en enligt Mats något dekadent tillställning, som får Edward att tänka på Herman Hesses ?Stäppvargen? och att minnas en gång för länge sedan då han drog till Katarinahissen för att dricka Pommac och absint.

Episoden avrundas med tips på Edwardjulklappar.

Podden drivs mer eller mindre ideellt, men Edward blir glad om lyssnarna visar sin uppskattning genom att bidra till hans insamling hos den katolska välgörenhetsorganisationen Caritas (gironummer 900-4789; Swish 9004789; märk gärna bidraget ?Edward Blom?). Mer information om Caritas verksamhet: www.caritas.se

Lyssnarfrågor, önskemål och förslag till programmet kan mailas till: podden@edwardblom.se

2018-12-13
Länk till avsnitt

28. Från grisfötter över bebismat till linjeakvavit ? ännu mer julmatshistoria

?Edward Bloms smörgåsbord?, som nu blivit Sveriges mest avlyssnade matpodd, är tillbaka med ett nytt, härligt avsnitt!

Här fortsätter Edward Blom att entusiastiskt borra ner sig i julmatens historik och sedvänjor i den fantastiska miljön på Gamla Riksarkivet på Riddarholmen i Stockholm. Han och Mats Ryd har nu hunnit till det småvarma, men de inleder med att avnjuta en tallrik grisfötter tillagade med slarvsylta, anklevermousse, murklor och madeiraglace ? och fortsätter bland annat med Linjeakvavit och läckra ostar.

Poddens redaktör Gunilla Kinn gästar inspelningen tillsammans med matbordsdebutanten Zacharias, fyra månader, och talar bland annat om vilka julrätter som kan tänkas falla bebisar i smaken.

Att det är julmat som ligger på faten hindrar inte de båda gastronomerna från att återigen drömma om hur de skulle kunna tillaga älghjärna, och de lyckas även avhandla gjutjärnspannor (igen!), pariserhjul och drinkbordsförseddda rutschkanor innan de återvänder till julbestyren och Edwards bästa tips för desamma.

Mats Ryd berättar, på lyssnarnas begäran, mer om sig själv och om hur han körde sin Volvo 240 i skytteltrafik mellan ekonomiföreläsningarna på Handels i Göteborg och Rieslingprovningarna i Grythyttan.

Sänd gärna lyssnarfrågor och kommentarer till: podden@edwardblom.se

Bidra ? om ni uppskattar podden ? gärna till Edwards insamling till välgörande ändamål genom den internationella organisationen Caritas: bankgiro 900-4789 eller Swish 9004789 (märk helst bidraget ?Edward Blom?). För information om var Caritas verkar och vad pengarna användas till, se: www.caritas.se

2018-12-05
Länk till avsnitt

27. Allt du behöver veta om julbordet och dess historia

Edward Blom är i sitt esse när han får tala om det han älskar kanske allra mest: julbordsmaten och dess långa historik. Det hela blir inte sämre, utan tvärtom fantastiskt mycket bättre, av att han gör det i den märkliga och underbara miljön i det gamla Riksarkivet från 1880-talet på Riddarholmen i Stockholm ? ett hus där Edward, under sin tid som arkivarie, faktiskt rentav tjänstgjort som spöke.

I matsalen ?Riksarkivarien? docerar Edward om hur man bäst approcherar ett julbord, sekonderad av sin gastronomkompanjon Mats Ryd, med de klassiska sju serveringarna eller ?turerna?. Tillsammans fröjdas de av läckerheter som sill, lax och lutfisk, medan de diskuterar vad som är rätt och fel på julbordet, vad man ätit historiskt till julfirandet, varför julen är fel tid att äta vegetariskt, vad som skilt allmogens julbord från övreståndens och varför dessa skillnader försvann under 1800-talet.

Mats slår ett slag för den estniska rödbetssalladen ?rosolje?, och Edward är liberal nog att tillåta en klassisk midsommarrätt som lerpottasill på julbordet. Annars är de rörande överens om att mattraditioner är till för att följas, och att ingen ska behöva äta semla eller sparris i november ? Mats kallar det ?mindfulness?, och Edward tycker att alla borde ha matkalendrar på väggen.

Episoden avslutas med en spänd förväntan på Riksarkivets grisfot, och julmatshistoriken fortsätter i Episod 28.

Lyssnarfrågor kan sändas till: podden@edwardblom.se

Bidra ? om ni uppskattar podden ? gärna till Edwards insamling till välgörande ändamål genom den internationella organisationen Caritas: bankgiro 900-4789 eller Swish 9004789. (Märk gärna bidraget ?Edward Blom?.) För information om var Caritas verkar och vad pengarna används till, se gärna www.caritas.se.

2018-11-29
Länk till avsnitt

26. Skål i champagne för podden som fyller ett år

Podden blir i dagarna ett år, vilket firas med gyllene Blanc de blancs-droppar! Edward Blom berättar om när han var i Uppsala och på arbetstid sabrerade champagneflaskor med sitt indiansvärd, och sedan drack upp slattarna i en paviljong tillsammans med glada Snerikes-studenter. Tillsammans med Mats Ryd hänger han sig fortsatt åt alkoholromantik, men än mer åt njutningsfyllda utläggningar om delikatesser i form av mat. 

En lyssnare undrar vad de tu gastronomerna tycker är mest över- respektive underskattat i matväg. Sillunch, oxfilé, kroppkakor, kåldolmar och fläskytterfilé finns bland exemplen (vad de är exempel på får ni lyssna till själva).

Edward drar en anekdot om när han blev erbjuden att köpa en vägkrog och Mats berättar om vad han fick erbjudande om när han var på nattklubb i Kiruna ? och så diskuterar de källkritiskt apropå ännu en lyssnarfråga både vad som var Stockholms första och vad som kan vara dess nu kvarvarande äldsta pizzeria. 

Eftersom en annan lyssnare efterfrågat deras respektive ?Bucket list? får vi veta vad som finns på dem. Med anledning därav introduceras den gamle litteräre hjälten deckaren Edwardo Eldfalk och hans livdryck Chateau d?Yquem, och Mats berättar om hur han drömmer om att åka på gastronomiska äventyr i spanska Galicien.

Poddredaktionen har för övrigt ännu inte fått någon lyssnare att skicka en älghjärna till sig, men försöker nu istället att efterlysa pensionerade sköldpaddor och snöripor. 

Alla som uppskattar podden och vill att den ska få leva ännu ett år får gärna bidra till Edwards insamling till välgörande ändamål genom den internationella katolska biståndsorganisationen Caritas för att göra honom glad. Sätt in en slant på bankgiro 900-4789 eller swisha till 900 4789 (märk insättningen ?Edward Blom?).

Skicka gärna frågor och annat till: podden@edwardblom.se.

2018-11-22
Länk till avsnitt

25. Grosshandlarhängslen, Krawowkrubbor och gjutjärnspannor

I detta avsnitt av ?Edward Bloms smörgåsbord? förklarar Edward Blom på vilken (enda) punkt han är mer liberal än etikettgurun Magdalena Ribbing. 

Han och Mats Ryd avhandlar med stor entusiasm toddyns kulturhistoria, och går igenom dess resa från Indien till amerikanska Södern, Skottland och vidare ner i deras egna strupar, samt ger allehanda tips på hur och när man bäst avnjuter sin varma toddy ? nu när säsongen för vinterdrycker har börjat.

Edward berättar om den utställning med julkrubbor från Krakow han nyligen såg på Hallwylska palatset, och om hur hans son fick honom att baka en pumpapaj. 

Mats lyssnar häpet och oförstående på Edwards argument för att installera en gammaldags, hederlig telefon ansluten till kopparnätet, men blir ändå lite sugen på att gå på personalfest med installationsteknikerna.

Vidare avslöjas att den barrunda som följde på förra poddens inspelning för Edwards del slutade på en FF-fest för några tonåringar och för Mats? del med en Schnitzel Holstein. 

Mats ger oss sitt kanske bästa knep för att känna sig ung (tyvärr får det dock ens bankkort att se ut ?som ett lantchips?) och de båda gastronomerna besvarar en lyssnarfråga från Albin i Säffle om gjutjärnspannor på det mest förtjusande nördiga vis.

Edward vill till sist gärna berätta om vad han förargat sig på på sistone: att Arla trycker ?God jul? på paketen även när mjölken i dem går ut redan före första advent.

Lyssnarfrågor och glada tillrop: podden@edwardblom.se

Bidra ? om ni uppskattar podden ? gärna till Edwards insamling till välgörande ändamål genom den internationella organisationen Caritas: bankgiro 900-4789 eller Swish 9004789.

2018-11-15
Länk till avsnitt

24. Finsk störrom, amerikanska viner och svenska älghjärnor

Gastronomerna Edward Blom och Mats Ryd fortsätter sin kaviarorgie på Löjromsbaren, i Nordic Light Hotel i Stockholm. 

Denna gång får de smaka såväl störrom som sillkaviar, samt en massa andra läckerheter i fast och flytande form ? alltmedan de avhandlar rommens kulturhistoria och drömmer sig tillbaka till den svunna tid då både löjrom, störrom och anklever hade ett humant prisläge.

Edward ägnar sig åt vad Mats kallar ?produktutveckling? då han spekulerar i hur en viss inälva skulle kunna tillredas och serveras för att knocka tyska turister ? nämligen älghjärna. Plötsligt har de hamnat i en vinkällare där de avnjuter amerikanska viner, drar sina bästa kylrumsminnen (inte helt förvånande handlar Mats? kylrumsanekdot om när han skulle skaffa hummeragn) och ger lyssnarna råd om hur man anlägger sin egen vinkällare.

De delar även med sig av sina bästa tips för att mysa av hösten och njuta av november ? och då handlar det inte om att tjuvstarta julfirandet. Sist men inte minst svarar Edward på en lyssnarfråga om hur man bör leva studentlivets glada dagar i Heidelberg.

Här finns bilder från inspelningen på Löjromsbaren:

http://www.edwardblom.se/2018/11/01/podden-edward-bloms-smorgasbord-besoker-lojromsbaren-pa-vasagatan

Som Edward nämner i podden blir han glad om lyssnarna visar sin uppskattning genom att bidra till hans insamling hos den katolska välgörenhetsorganisationen Caritas (gironummer 900-4789; Swish 9004789; märk gärna bidraget ?Edward Blom?).

Lyssnarfrågor, önskemål, förslag till programmet samt erbjudanden om älghjärnor kan mailas till podden@edwardblom.se

2018-11-08
Länk till avsnitt

23. Operaexcesser och löjrom i långa banor

Edward Blom och Mats Ryd har inte tillstymmelse till höstlov, utan arbetar hårt för att leverera ännu ett smörgåsbord fyllt av kunskap, kulturhistoria och småprat om de läckerheter de äter.

Denna gång angriper de ett tjugotal rom- och kaviarburkar med stor entusiasm, beledsagade av rårakor, krabbrillette och andra passande maträtter och drycker ? allt på Löjromsbaren i Nordic Light Hotel i Stockholm. Mats förklarar initierat varför Kalix-löjrommen är världens kanske allra bästa kaviar och varför rom är rena rama hälsokosten, medan Edward stundtals blir så tagen av det han äter att han mest sitter och smackar lyckligt.

Vidare berättar Edward om hur han firade sin 48-årsdag, och om den föreställning han nyligen såg på Stockholmsoperan: allkonstverket Tristessa, ett verk med fascinerande identitetsteman och med musik på en gång så vacker och bombastisk att den ännu sitter kvar i hans kropp. ?Wagner möter Mad Max?, sammanfattar Edward. 

Han berättar även om sina allmänna operapreferenser, och om den galna serie av händelser som inleddes i Operans guldfoajé, fortsatte med tåg till södra Tyskland och avslutades först tre dygn senare ? i samma kavaj.

Eftersom samtalet äger rum strax före Halloween- och Allhelgonahelgsdagarna talar Edward om dessas kulturhistoria och om hur man bäst firar dem, och om Mercedeshuset på Vasagatan de befinner sig i. Och apropå Vasagatan talar de vidare om tågets och centralstationernas betydelse för restauranglivets framväxt ? såväl ostronen på Grand Central Station i New York och järnvägsnätet i Singapore som flamberingsspriten på Tre Remmare i Stockholm får vara med på varsina hörn.

Här finns bilder från Löjromsbaren:

http://www.edwardblom.se/2018/11/01/podden-edward-bloms-smorgasbord-besoker-lojromsbaren-pa-vasagatan

2018-11-01
Länk till avsnitt

22. Vickning mitt på blanka eftermiddagen

Mats Ryd och Edward Blom fortsätter sina kulinariska och kulturhistoriska utsvävningar på Bobergs matsal på NK i Stockholm. Denna gång hinner de med både efterrätt/ost och vickning (japp, vickning mitt på blanka eftermiddagen ? i form av Toast Skagen).

Edward berättar om sina äventyr på Oktoberfesten i München, och om när Lyckoslanten var på besök hemma hos honom, nyligen. De kommer in på såväl NK-varuhusets fascinerande historia som på läckerheter som Flamkuchen, pizzor, Haxe och kalkon ? samt snaps, konjak och armagnac. 

Mats imiterar Carl Jan Granqvist, såsom denne lät när han just ätit undermålig kebab ? och Edward slår fast att alkohol liksom barn är lika naturliga beståndsdelar av alla högkulturer, även samtidigt.

2018-10-25
Länk till avsnitt

21. Lyxlånglunch i Bobergs matsal

Omgivna av arabesker, boaseringar och vindruvsklasreliefer njuter Edward Blom och Mats Ryd av underbara maträtter och drycker i Ferdinand Bobergs matsal på NK i Stockholm. 

De tu befinner sig verkligen i sitt esse, när de lidelsefullt berättar såväl om den vackra inredningen från 1915 som om det de får på tallrikarna: Skagenröra, oxtartar, gräddstekt långarygg och (konjaks-, mejrams- och portvinskryddad) blodpudding. De konstaterar att Bobergs matsal är en av mycket få exklusiva restauranger i Stockholm som är öppen enbart för luncher, och Edward drar kort de långa affärslunchernas kulturhistoria ? varpå Mats kommer in på uttrycket ?att ta en liten morfar?.

Gastronomerna tvistar om hur stor del av mänsklighetens lycka som utgörs av smör, sjunger gubbrörans lov och lyckas rentav komma in på ice cream soda medan de talar om vilken typ av restauranger som bäst skulle representera någon fas i deras respektive liv. De konstaterar att det mesta vinner på att man tillsätter någon form av animaliskt fett ? som talg, ister eller ankflott ? och särskilt barnmat och grönsaksrätter. 

Edward förklarar även sin kärlek till Ferdinand Bobergs arkitektur, och sist men inte minst svarar de på en lyssnarfråga om svenskans (och estniskans) vackraste ord.

2018-10-18
Länk till avsnitt

20:2 Dubbelpanerade spindlar ? eller varför Edward inte vill ha en nakenhund

Höstmörkret sänker sig över landet, och eftersom temat är ?jakt? bjuder Mats Ryd på ett tämligen dyrt Riojavin ? vilket för in Edward Blom på ämnet budgetviner (och om hur drycker som en gång varit inne snart blir hånade, och vice versa). 

De båda gastronomerna resonerar om sin kluvenhet kring jagande och dödande, och Edward för fram tesen att varje person som äter kött för att inte hyckla själv måste ha slaktat ett djur eller åtminstone varit med och jagat djur någon gång. Han berättar även om hur han själv ber en tacksägelsebön när han dödar en fisk eller fäller en tall ? och om när han var med om en andjakt och en Hubertusritt. Rävar, älgkalvar och (dubbelpanerade) spindlar är några av de djur som nämns i sammanhanget, och vidare slår både Mats och Edward flera slag för servering på uppläggsfat istället för tallriksservering. Flera lyssnarfrågor besvaras, bland annat om huruvida man kan ta med sig en plunta att dricka snaps ur på företagets julbord.

2018-10-11
Länk till avsnitt

20:1 Rököl och slaktfest

Episod 20:1

Det tjugonde avsnittet av ?Edward Bloms smörgåsbord? inleds med att Mats förargar sig över bristen på så kallad rököl ? en dryck med medeltida anor som det vore en kulturgärning om fler konsumenter upptäckte. Han passar även på att jämföra Systembolaget med Donald Trump, och bjuder Edward på Schenkerla Rauchbier. Edward nämner även den gotländska kulturdrycken dricku, tipsar om den ölfestival som äger rum på Nackastrandsmässan i helgen, Stockholm Beer & Whisky ? och, apropå Bamberg varifrån inte bara rököl utan även hans familjepräst kommer, berättar han om hur hans yngste son nyligen blev döpt i en kristallskål.

Sedan fortsätter de båda gastronomerna att i ett rasande tempo tala om höstens alla högtider, och om hur dumt det är att många prompt ska fira jul och äta semlor i förtid när det finns så oerhört mycket annat att fira under hösten: svamp, ål och andra feta fiskar, hummer, Halloween, Mårten Gås och Thanksgiving, exempelvis. Apropå höstens slaktfester kommer de in på när Edward blev serverad kyckling tillagad i en urinblåsa från en restaurang på Paul Bocuses restaurang i Lyon för några år sedan, och Bocuse svenske motsvarighet Tore Wretman ger upphov till en diskussion om pepparrot.

2018-10-04
Länk till avsnitt

19:2 Stofilen mitt i trendfåran

I den andra delen av den nittonde episoden inleder gastronomerna Edward Blom och Mats Ryd med att tala om syrade delikatesser, som picklad svamp och hur man kan göra en pytt-i-panna godare med lite kimchi.

Edward konstaterar att han som gammal stofil ändå påfallande ofta lyckas hamna rätt i trendfåran, som när han efter att i åratal känt sig ensam om att göra bryggkaffe plötsligt upptäckte hur anemiska hipstrar i Williamsburg i New York serverade ?drip coffee?. Mats å sin sida talar om hur han vill ha två koppar espresso som ?en käftsmäll? till sina 18-rättersmenyer. 

Som av en händelse kommer de sedan in på öl: Edward berättar vilka ölsorter man bör och inte bör dricka när man exempelvis klippt gräset, medan Mats avslöjar att han faktiskt gillar så kallad fulöl. 

Därifrån är steget inte långt till snaps och brännvin, men där får Edward naturligtvis inte göra någon reklam för sin egen högtidssnaps utan talar sig varm för andra sorter ? exempelvis sådan som hjälper mot gikt. Han kommer även in på skillnaden mellan ?kräftkalas? och ?kräftskiva?.

Inte helt oväntat kommer de sedan in på att tala om den glada folkfesten i München som de båda älskar att frekventera: Oktoberfesten. Där det ju inte bara dricks en massa öl, utan även äts kringlor, obazda, saltgurka och rättika ? för att man ska kunna dricka mer öl.

I podden meddelar Edward att så långt lagret räcker går det fint att helt gratis få prova de kaffekapslar han varit med om att ta fram. (Adressen för erbjudandet är www.minespresso.com)

2018-09-27
Länk till avsnitt

19:1 Kantareller, villaliv och pinot noir.

Äntligen är ?Edward Bloms smörgåsbord? tillbaka! 

Edward och hans poddkompanjon Mats Ryd har laddat upp med samtalsämnen och ädla drycker inför höstens avsnitt, som alla kommer att vara delade i två ? och därmed kommer podden på allmän begäran även att dyka upp varje vecka.

Denna gång har de båda gastronomerna nyazeeländsk pinot noir ? eller Spätburgunder, som Edward föredrar att kalla det ? i glasen. De uppdaterar varandra på sommarens förehavanden, och det tar inte ens sex minuter av podden innan de kommer in på grillminnen med ?knappt koagulerade havskräftor? och grishjärta. Edward citerar Karl Gerhard och berättar om hur galet det var att delta i sommarens DJ Battle i Almedalen ? och hur kaotiskt villalivet blivit med tre småbarn. Dessutom drar han reseminnen från Köln och Haiti (!) och förklarar varför han sedan länge är lovad en resa till skånska Mölle av sin fru. Mats berättar hur man bäst anrättar sin kantarellsmörgås ? på en skiva smörstekt levainbröd.

2018-09-20
Länk till avsnitt

18. Bakfickan

I det sista poddavsnittet före sommaren träffas Edward Blom och Mats Ryd på klassisk krogmark, nämligen ?Bakfickan? i Stockholm ? inte bara Operakällarens och Operans informella matställesdel, utan även under långa tider något av Edwards vardagsrum. Eller matsal.

Här berättar Edward om hur han som yngling hängde på Bakfickan med sina vänner flera dagar i veckan, och hur de åt endast smör, ost och Finn Crisp för att kunna maximera sitt intag av vin ? och hur skräckslagna de alla var när de trodde att lokalen skulle renoveras.

Mats och Edward tycker att de begår en kulturgärning genom att inta lunch på Bakfickan, och minns Tore Wretman och hans insatser för Stockholms restaurangliv över varsin Öjebytoast samt ekivoka pilgrimsmusslor respektive halstrad råbiff ? samt porskryddad ?stenborgare?.

Mats drar osannolika anekdoter om hembränning, om när en champagnesugen Carl-Jan Granqvist hamnade i hans tvättstuga och om när de åt kondenserat nunneinnanlår. Edward å sin sida redogör för sina vedermödor med villalivet (häckbevattning och avloppsrensning) men avslöjar också sin 80-talsfaiblesse för Samantha Fox.

När de två gastronomerna kommer in på opera, och Mats berättar minnen från när han såg ?Aida? i New York, förklarar Edward varför han inte är wagnerian och vad han egentligen tycker om hårdrock. De lyckas även avhandla så vitt skilda ämnen som magnumflaskor och slukhål, och Edward delar med sig av sitt bästa tips för att resa kostnadsfritt om man exempelvis är pank student. Samt, med anledning av en lyssnarfråga, av sina rakrutiner!

Edward blir glad om så många som möjligt av poddens lyssnare tackar för inspelningen genom att skänka en slant till den internationella, katolska bistånds- och välgörenhetsorganisationen Caritas, gärna med ett bidrag märkt ?Edward Blom?. Bankgironumret är 900-4789 (och det går även bra att swisha till: 9004789)!

2018-06-07
Länk till avsnitt

17. Skål i sake

I detta det sjuttonde avsnittet av ?Edward Bloms smörgåsbord? avnjuter Mats och Edward japansk sake, diskuterar det tyska bruket med dubbeldoktorer ? och skålar för Mark- och miljödomstolens beslut att sätta stopp för planerna på att riva de kulturhistoriskt viktiga 1800-talsbyggnaderna på Blasieholmen i Stockholm.

Edward avslöjar sensationella familjenyheter, vilket i sin tur får Mats att avslöja sin fascination för namn.

Sedan berättar de båda gastronomerna om sina erfarenheter av Sveriges enda Michelin-trestjärniga restaurang, det vill säga Frantzén i Stockholm. Är maten som serveras där ?duttig, futtig och fjantig? (vilket Edward ofta befarar när han råkar hamna på krogar i kulinarisk frontlinje)? Nej, snarare serverades han ?kanapéer såsom de görs i himlen? hos Frantzén, där besöket var något av ett allkonstverk och Mats fick stifta bekantskap med en ?Instagramlåda? av högklassiga råvaror. 

Veckans lyssnarfrågor handlar om så speciella ämnen som granskottsbrännvin och surdegsbröd, vilket får Mats och Edward att av bara farten avhandla brännvinskryddning i största allmänhet och Socialstyrelsens samt Brödinstitutets uppmaningar om att man bör äta 6?8 skivor bröd i synnerhet. ?Svenska folket älskar att bli hunsade!? konstaterar Edward apropå myndighetsrekommendationer, och han och Mats lovar att fortsätta poddens alkoholromantiska inriktning.

Avslutningsvis uppmanas lyssnarna att skänka en slant till den internationella, katolska bistånds- och välgörenhetsorganisationen Caritas, gärna med ett bidrag märkt ?Edward Blom?. Bankgironumret är 900-4789 (och det går även bra att swisha till: 9004789)!

2018-05-24
Länk till avsnitt

16. Rosévin och villaträdgårdar

I det sextonde smörgårdsbordsavsnittet dricker Edward Blom och Mats Ryd rosévin och mumsar på mandlar. Edward är förvisso allergisk mot de sistnämnda och får mest nöja sig med att sukta efter dem, vilket får Mats att till sist efterlysa en mandelfysiolog. De diskuterar huruvida rosévinet är på väg ut eller ej, och jämför med andra somriga trenddrycker såsom Aperol Spritz och Campari Soda.

Många anekdoter blir det förstås! Mats drar seglarminnen från Medelhavet och matminnen från San Sebastián, där han en gång rentav fick acne av för hög konsumtion av anklever. Edward berättar om den dramatiska tillvaron som nybliven villaägare i förorten, där han brottas med kompostlådor och pysslar med pallkragar. Vi får veta varför det är bra att ha en bergsingenjör som granne, och hur horror vacui ? ?skräcken för tomrummet? ? kan appliceras på villalivet. Edward förklarar att han inte är särskilt road av att rensa ogräs i rabatterna ? eller ?plocka kvickrot ur nejlikborst?, som han uttrycker det ? men däremot vill att det ska kännas som att gå omkring i en visthusbod när man rör sig i hans trädgård. Han funderar på vilket helgon man ska be till om man behöver hjälp med att montera gräsklippare, och härmar de fåglar han hört på tomten.

Mats berättar om sina veteransbilsäventyr, och vi får veta vilka som är de två lyckligaste dagarna i en veteranbilsägares liv (gissa!). 

Eftersom en av lyssnarfrågorna handlar om calvados sjunger Edward en Lars Demianvisa ? och så letar sig calvadosen in även i ett ganska komplicerat studentminne. Dessutom får vi stifta bekantskap med den litterära figuren och privatdetektiven Eduardo, som till skillnad från Edward brukar dricka slottsvinet Château d?Yquem.

2018-05-10
Länk till avsnitt

15. Schnitzel, schnitzel, schnitzel, denna underbara schnitzel

I det femtonde ?Edward Bloms smörgåsbord? har de båda gastronomerna Edward Blom och Mats Ryd hamnat i den stimmiga barmiljön på Stockholmskrogen Bar Central, som faktiskt också utgör själva poddens vagga.

Över en kullrig sejdel pilsner njuter de av varsin wienerschnitzel, med allsköns tillbehör såsom smetana, honung och sardell- och kaprissmör. Äntligen är det dags att ägna ett helt avsnitt av podden åt denna underbara maträtt, som brukar vara gigantisk även i barnversioner!

Edward berättar om wienerschnitzelns och wienerschnitzelgarnityrets historia, men även om pilsnern och dess ursprung i det tysktjeckiska Plzen ? och som av en händelse kommer de även in på begreppet ?pilsnerfilmer? (och diskuterar bland annat huruvida filmskådespelaren och sångaren Edward Persson har åldrats med värdighet eller ej).

Naturligtvis slår de fast att wienerschnitzel ska lagas av tunt kalvkött, paneras i mjuka brödsmulor och stekas ? eller friteras ? i smör och inget annat, och Edward förklarar varför han blir ?så otroligt ledsen? när kristidsprodukten margarin hamnar i hans väg.

Dessutom avslöjar Edward hur han är som bilförare och drar en glad anekdot från Plzen som bland annat involverar en trenchcoat.

Episodens sponsor MatHem publicerar Edwards mödosamt framtagna recept på wienerschnitzel här (finns även i kokboken ?Kokkonst för livsnjutare? av Edward Blom och Gunilla Kinn Blom):

https://www.mathem.se/recept/akta-wienerschnitzel-av-edward-blom-o-gunilla-kinn-blom

2018-04-19
Länk till avsnitt

14. När vårkänslorna nässlar sig in i Makgeolli

I det fjortonde smörgåsbordsavsnittet talar Mats Ryd och Edward Blom om sina favoritprimörer, som sparris, färskpotatis, ramslök, nässlor och vårkyckling. Edward förklarar på vilket sätt svenska livsmedelshandlare gör helt fel när de säljer tysk, vit sparris, och även varför det är ett extremt grovt och omoraliskt etikettsbrott att spruta minsta droppe champagne (eller för delen dåligt bubbel) någonstans.

De talar om sina erfarenheter av Franska rivieran, till exempel i Nice där Edward nyligen deltagit i en palmsöndagsprocession medan Mats förtjust drar sig till minnes när han besökte en bastuklubb i samma stad.

Vidare berättar Edward om hur det är att ha flyttat till hus, talar om varför någon borde köpa hans fina lägenhet och hur man bör inreda ett hem från tidigt 1930-tal.

Sedan talar de tu länge och vällustigt om koreansk mat och koreanska drycker, efter sina besök på krogar och restauranger i Seoul.

Dessutom kommer två finfina erbjudanden, både för den som blir kund i programmets sponsor MatHem och för den som köper Edwards lägenhet.

2018-04-05
Länk till avsnitt

13. 1970-talet ? den bruna matens decennium

I den trettonde episoden av ?Edward Bloms smörgåsbord? inleder Edward med att efterlysa sin borttappade mobiltelefon (åh nej!) och berätta om hur det var på Melodifestivalens efterfest häromveckan. Sedan gör han och Mats Ryd en riktig djupdykning i 70-talets mat och dryck ? ?jätteintressant, för det finns så många olika trender?, som Edward säger.

Först berättar han om mellanölens korta historia ? om varumärket ?Three Towns? och hur drycken förbjöds på grund av överdrivna föreställningar om ungdomens mellanölsfyllor ? och bryggeriernas utveckling på 70-talet. Sedan handlar det till största del om mattrender (och lite om maskrosvin).

Det började 1967 med klassikern ?Kom in på en öl och en smörgås?, med recept som bidrog till att göra sällskapslivet mer informellt. Sedan fortsatte de kulinariska infallen i en rasande fart med kinakrogar, pizzerior, hälsokostbutiker och mycket annat.

Svenskarna lagade ?exotisk mat? som moussaka, fyllda paprikor och indonesiska grytor; pulverrätterna slog igenom likväl som Mudi-mums politiskt medvetna mat (gärna nedsköljd med algeriskt rödvin). Fransk husmanskost blev i svensk tappning vanligt folks lyxmat, och det klipptes persilja över det mesta. Edward lanserar en teori om hur 70-talets kulinariska experimentlusta i Sverige bäddade för senare innovationsförmåga och crossovermatlagning.

I förra episoden utsåg Edward sina tyska favoriträtter. Denna gång korar Mats med skräckblandad förtjusning ?70-talets mesta rätt? ? listan innehåller såväl chili con carne, Africana som ?Hirams drömskinka? ? och Edward reder ut varför god mat så ofta är brun samt slår apropå ostfondue fast att ?all smält ost är god?

Programmet innehåller även ett blommigt erbjudande till lyssnarna från episodens sponsor MatHem.

Här finns receptet på ?Kreolskans söndagsgryta?, som Mats berättar om: http://blogg.alltommat.se/jenkfood/tag/kreolskans-sondagsgryta

2018-03-15
Länk till avsnitt

12. Varför Edward längtar efter att möta våren i Tyskland

Trots bihåleinflammation, snö och annat elände skådar Edward Blom det berömda ljuset i tunneln. 

På grund av den pågående fastan håller sig han och Mats nyktra och ovanligt lite alkoholromantiska, och låter istället romantiken rikta sig mot sagoslott och barocka gravmonument. (Eller, det var i alla fall tanken ? men en hel del alkoholromantik letar sig ändå in i deras samtal, och en och annan anekdot ? exempelvis om världens äldsta bryggeri: Weihenstephaner som grundades redan 1040.) 

Edward berättar om tankarna bakom den kristna fastan, och även vad det innebär att vara propagnostiker, det vill säga ansiktsblind.

Avsnittets höjdpunkt är när Edward drar en lista över sina tio favoriträtter ur den tyska gastronomin ? nej, det räcker inte! Femton rätter blev det, nej, rentav sexton! Frankfurter Grüne Sauce, Butterbrot, Wurstsalat, Hasenpfeffer, Mettbrot, ?blå forell?, tysk korv och många andra rätter hamnar på listan ? som faktiskt toppas av en viss, synnerligen veganvänlig rätt (även om Edward föredrar att äta den vegetarisk, det vill säga med hollandaisesås). Vilken rätt det är får ni höra själva i podden. Men: det är inte konstigt om ni som lyssnar börjar längta lika mycket efter att möta våren i Tyskland som Edward gör...

Bör man som gäst ta av sig skorna? Det utreder Edward, som svar på en lyssnarfråga. Men framför allt talar han och Mats mycket om hur man som värd handskas med dagens alla dieter ? med vegetariansm, veganism, glutenfria pannkakor, fläskfritt och mycket annat.

Detta avsnitt sponsras av livsmedelsleverantören MatHem, där Edward köper bland annat mineralvatten och blöjor och Mats handlar bläckfisk ? och alla som lyssnar får ett fint erbjudande om rabatt.

2018-03-01
Länk till avsnitt

11. Semlor, Kölsch och glad karneval

I denna episod talar Edward och Mats om karnevalsfirandet, som kulminerar på Fettisdagen och om hur det kan gå till i exempelvis Venedig, Rio, Köln och New Orleans. Edward drar anekdoter från sina egna firanden i Tyskland och USA genom åren, och de provar den tyska karnevalsdrycken Kölsch.

Edward berättar om fastlagens, det vill säga den svenska karnevalens, kulturhistoria ? och givetvis diskuterar de semlor och semleätande.

Dessutom: allt om Edwards vecka med Melodifestivalen!

2018-02-13
Länk till avsnitt

10. Sex, drugs and rock?n'roll

Det tionde avsnittet av ?Edward Bloms gästabud? handlar om sex, droger och rock?n? roll ? eller kanske inte riktigt, det visar sig vara Mats Ryds omskrivning för ?musik?.

Så det är Edwards musiksmak som står i centrum, så här inför första delfinalen av Melodifestivalen! Han berättar om hur han genom åren lyssnat på skiftande genrer: från barnvisor, Povel Ramel och schlagerpop via synt och disko till opera, klassisk musik och 30-talskupletter, visor och jazz. Dryckesvisor, inte minst av Bellman, ligger Edward särskilt varmt om hjärtat att sjunga ? men att han skulle vara med som artist i Melodifestivalen förvånar honom själv lika mycket som de flesta. Han jämför med hur paff han skulle bli om en popsångerska fick vara med i ett mästerskap om att förteckna arkiv eller slå arkivknutar.

Vidare förklarar Edward att han inte har för avsikt att bli turnerande artist, men att han ändå är lite avundsjuk på exempelvis killarna i gruppen ?De vet du?.

Mats och Edward reder ut varför dansbandens scenkläder är så spektakulära, och Edward ifrågasätter varför det är omöjligt att göra skatteavdrag för arbetskläder som man i TV förstör genom att fiska ål och besöka spettekaksbagerier ? samt lyckas, apropå myndighetsregler, komma in på det gamla varietéförbudet.

De hinner med ett stort antal etikettsfrågor från lyssnare, såsom när man egentligen ska lägga ner servetten i knät. Mats slår ett slag för vikta servetter, och Edward för såsskedar!

Dessutom avslöjar Edward att ?När man festar festar man? faktiskt lyckats få en platinaskiva (vilket motsvarar 5,4 miljoner nedladdningar på Spotify).

2018-01-31
Länk till avsnitt

9. Ostronens underbara värld

Ostron är temat för den nionde episoden av Edward Bloms smörgåsbord! Mats och Edward dricker Guinness-porter, och provar och talar ostron så det står härliga till. De kommer in på såväl ostronens kulturhistoria som sina allra bästa ostronminnen ? från New York (där Mats och några kamrater en gång smällde i sig 302 ostron), picknickar, en villakällarverkstad på Ekerö (där Edwards pappa en gång använde skruvstädet för att öppna ett rumsvarmt ostron) och från BB (där Edward och Gunilla mumsade på ostron för att fira sin dotters födelse). 

Såväl ostronrookies som rutinerade ostronätare får lära sig en hel del om såväl myter och fördomar kring ostron som dryckestips till de ädla skaldjuren ? liksom om musslor, som är något av fattigmansostron.

Edward förmedlar även tågluffarminnen från ett bryggeri och en krypta i Dublin, och berättar om alla sina bestyr inför Melodifestivalen (och med sina skosnören). Veckans lyssnarfråga handlar om vad som är gott värdskap vid spontana kvällsbjudningar.

(Från och med denna episod kommer podden varannan vecka, eftersom Edward är pappaledig på deltid under våren.)

2018-01-18
Länk till avsnitt

8. En hyllning till det ljuva 1800-talet

I detta åttonde, kulturhistoriespäckade avsnitt av ?Edward Bloms smörgåsbord? lovprisar Mats och framför allt Edward ett ofta missförstått och ringaktat århundrade: 1800-talet. Edward älskar konsten, arkitekturen, näringslivsutvecklingen, livsstilen och inte minst gastronomin som förknippas med det seklet! 

Här förklarar han varför, och varför det är ett tankefel att enbart lyfta fram hur fattigt många levde då (ledtråd: de flesta människor hade det mycket värre på det romantiserade 1700-talet).

Edward hoppas på en renässans för det dynamiska 1800-talet, och ondgör sig över att det ännu förekommer att byggnader från den tiden ? Sveriges ?Gründerzeit? ? rivs, eller hotas av rivning, i våra dagar. Som till exempel tullhusen på Blasieholmen och Astoriahuset i Stockholm.

Mats och Edward går igenom en trettondagsmeny från Hotel Rydberg anno 1882 ? med smörgåsbord, Jerusalemsoppa, gösfilé à la Soto Maior, hammelsadel eller skinka med legymer, stekt fågel och glasspudding samt delikata drycker.

De förundras även av gösfilérättens möjlige skapare: herr Antonio da Cunha de Soto Maior. Han var Portugals (inte Brasiliens, som de råkar påstå) sändebud i Sverige under flera decennier, och hans fascinerande liv i Stockholms innekretsar ? fullt av damer, dueller och diplomati ? får de kanske anledning att återkomma till.

Förutom 1800-talets lyxigare restauranger talar de även om hur ölhallarna växte fram i Sverige, med inspiration från tyska Bierstuben ? och med anledning av att julen snart börjar närma sig sitt slut förklarar Edward varför det blir helt fel att äta saffransbröd, ?semmelwraps? och ?semmelnachos? vid fel tidpunkter. 

Avslutningsvis får Mats inför sitt gymbesök ett mycket edwardianskt träningstips, med inspiration från självaste Bellman!

2018-01-11
Länk till avsnitt

7. Julbordsrester, återställare och en Lidnersk knäpp

I episod sju av ?Edward Bloms smörgåsbord? smälter Mats och Edward julmaten och det mer eller mindre dekadenta nyårsfirandet, och konstaterar att det är läge för julbordsrester så länge mellandagarna pågår. 

På förekommen anledning kommer de även in på hur man kan kurera sina baksmällor, och Edward avslöjar sina bästa knep (efter många års övningar). Han avslöjar även hur det egentligen är med den ökända smälta osten som många förknippat honom med ? mest ett minne från den galna ungdoms- tiden, visar det sig.

De sjunger den jästa fisksåsens lov, särskilt om det är worcestershiresås, och berättar Bloody Maryns kulturhistoria. Mats lovprisar även sin japanska mandolin, och Edward delar med sig av massor av tips från sitt studentliv på hur man drygar ut kassan och lever på stor fot även när man är som mest pank.

En av dagens lyssnarfrågor handlar om hur en vanlig dag i Edwards liv ser ut, och han beskriver sig i svaret bland annat som ?ofrivillig entreprenör? och berättar varför han avböjer alla förfrågningar om att göra videohälsningar. 

Med anledning av att den 4 januari var dödsdagen för den förromantiske poeten Bengt Lidner (1757?1793) deklamerar Edward även ur hans verk ?Grevinnan Spastaras död?, och berättar om den fantastiska traditionen bland hans vänner att ha årliga, överdådiga middagar och rundresor med hyrverk i Lidners anda.

2018-01-04
Länk till avsnitt

6. Nyårspodden

I denna sjätte episod berättar Edward om det glamorösa nyårsaftonsfirandets inte så väldigt långa kulturhistoria. Det talas en hel del champagne! Mats och Edward kommer förstås in på såväl hummer som andra skaldjur, oxfilé, grand dessert och andra läckerheter man med fördel äter till nyårsaftonsmiddagen, men också på sina mer bisarra minnen från olika nyårsaftnar. 

Som när Mats tillbringade årsskiftet i Amazonas regnskogar som var så fuktiga att hans smoking täcktes av gröna alger och när Edward somnade i en snödriva på nyårsnattsspaning efter Joseph Martin Kraus grav i Solna. Edward - som ju gillar att sätta eld på saker och ting - berättar om sina mest vådliga maxipuff- och fyrverkerieskapader, och förklarar varför han tycker att man borde vara max 18 år för att få syssla med raketer.

2017-12-28
Länk till avsnitt

5. Jul, jul, julo?lsspecial

När det drar ihop sig till julhelg berättar Edward för Mats om hur hans julaftonsfirande brukar se ut, hur han ser på tomtetraditionen och vad som står överst på hans önskelista (som tur är något som Mats har en specialleverantör för).

De båda gastronomerna provar sig raskt igenom ett stort antal julöl:

? Lusselelle från Brekkeriet

? Nils Oskars julöl

? Wisby julbrygd

? Oppigårds Winter Ale

? Carnegie Porter

? Fuller?s Winter Ale

? Mysingen midvinterbrygd

? S:t Erik Vesper Ale

? Hibernation Ale

? Harvey?s Christmas Ale

? N'Ice Chouffe

och korar vilka öl som passar bäst att dricka ?till julmaten respektive ?under granen? (!). Edward kommer oundvikligen in på de olika ölsorternas och bryggeriernas historia mellan klunkarna.

Dessutom berättar Edward vilken Stockholmspolitiker som gjort honom riktigt arg under veckan, och hur han lägger in julens godaste sill. Här finns hela receptet på den:

www.edwardblom.se/kokbocker/edward-bloms-portersill

2017-12-21
Länk till avsnitt

4. Smörgåsbord blir julbord

Det fjärde avsnittet av ?Edward Bloms smörgåsbord? borde kanske snarare heta ?Edward Bloms julbord?, för den här gången står den klassiska julmaten i fokus.

Mats bjuder på sin favoritsherry, medan han och Edward går igenom de olika julbordsrätterna ? från det allra mest ursprungliga som smör, bröd och öl till moderniteter som köttbullar och julskinka. Ingen kan tala om julfirandet med samma intensitet och kunskap som Edward! Här delar han med sig av såväl jultraditionernas historia som en hel del åsikter ? till exempel om varför hälsofantaster bör äta surkål på julaftonen, varför man inte får julpynta hemmet förrän sent på kvällen den 23:e, och vilka två irriterande företeelser som riskerar att förstöra julbordsätandet på lokal.

Mats försöker få Edward att avslöja sina tre favoriträtter på julbordet, vilket går sådär ? men vi får veta att han gärna ?värmer på en karp? under mellandagarna och att det minsann inte bara är för att han är konservativt lagd som han värnar om julens magi. 

Dessutom berättar Edward om den mischmasch av kulturtraditioner vi kallar ?Lucia?, svarar på en lyssnarfråga om vad bebisar får äta på julbordet och bjuder på sitt bästa recept på julmumma. Vi får också lära oss Mats pappas magiska knep för att få hela huset att dofta jul!

2017-12-14
Länk till avsnitt

3. Glögg, Glühwein och andra värmande vinterdrycker

I tredje avsnittet av ?Edward Bloms smörgåsbord? korar Edward Blom och Mats Ryd Systembolagets näst godaste glögg, genom att prova sig igenom ett antal sorter. Det visar sig att de har varsin favorit. Mats lanserar en programidé om en särskild glöggsåpa, inspirerad av TV-klassikern Falcon Crest, och Edward redogör för de olika varma vindryckernas kulturhistoria: som glögg, Glühwein, vin chaud, mulled wine och Feuerzangenbowle.

Mats berättar om sin årliga tradition att äta grishuvud följt av flamberad, engelsk pudding, och Edward om hur hektiskt han hade det förra veckan ? då han hamnade i såväl en SVT-bunker som i Sveg och på släktens pepparkaksbak, och om varför han borde gå på kurs tillsammans med Kikki Danielsson.

Edward avslöjar hur han räddade sin Melodifestivalinspelning med hjälp av korv och snaps. Han drar sig även till minnes hur han för några år sedan vållade eldsvådor i inte mindre än två direktsända TV-uppesittarkvällar ? samtidigt! Dessutom besvarar han en lyssnarfråga om hur man etikettsmässigt hanterar de så viktiga mellanläggen under en bättre middag.

2017-12-07
Länk till avsnitt

2. Tweed - en överlevnadsguide i vintermörkret

2. Tweed ? en överlevnadsguide i vintermörkret

Andra avsnittet av Edward Bloms smörgåsbord, i vilket Edward och Mats hyllar tryffelns förmåga att skänka njutning, Mats bjuder på barley wine och en halsflussrosslig Edward beklagar sig över kvällstidningar som påstår att han ?rasar? när han bara är en smula irriterad. Vidare deklamerar Edward poesi som passar bra när man känner sig melankolisk, och listar fem attribut att ta till för att mysa under mörka och ruggiga dagar ? bland annat en vattenflaska, som utses till alternativ ?årets julklapp?. Mats berättar om sin tid på en internatskola i Kuwait, och Edward om när han studerade interkulturell hermeneutik i Tyskland ? och hyllningar till såväl Narniaböckerna som Harry Potter och Tolkien bidrar till episodens brittiska tema.

2017-11-30
Länk till avsnitt

1. St Martin och hans gäss

1. S:t Martin och hans gäss

Första avsnittet av Edward Bloms smörgåsbord, i vilket Edward och Mats diskuterar vilka fåglar som lämpar sig bäst på matbordet och vad som hände när Edward blev sugen på svankött. Mats skålar för den nya podden i bourgognevin, och avslöjar vilken glassbar i Rom som får honom att hamna i koma; Edward förklarar varför man ska bjuda bebisar på jäst fisk och berättar hur han vill odla sin trädgård. De två gastronomerna tar också ställning för att barn bör få heta Pilzner.

2017-11-24
Länk till avsnitt

Trailer - Edward Bloms smörgåsbord

Den 24 november släpps första episoden av Edwards Bloms smörgåsbord.

2017-11-16
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.