Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Mellan öronen

Mellan öronen

Mellan öronen - berättelser om hjärnan. Vi är neurologer och hjärnforskare och djupdyker i hjärnans alla märkliga mysterier. Kontakta oss på mellanöronen.se om du vill ställa en fråga eller sponsra oss! Podden är av och med Daniel Jons, Pontus Wasling och Helena Backlund Wasling.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

mellanoronen.se

Avsnitt

26. En raderad livshistoria

Tänk dig att de senaste 18 åren av ditt liv försvinner. Borta är resor, förlossningar, kärlekshistorier och karriären. Vad händer med någon som förlorat en del av sitt liv? Hör Ninas spännande berättelse om när hennes hjärna attackerades av en inflammation, de dramatiska dagarna efter insjuknandet och vägen tillbaka för att återfinna livet och minnena. 

2019-04-22
Länk till avsnitt

25. Träna för hjärna med hjärnforskaren Eric

Det händer saker i hjärnan när du tränar. Vi pratar med en riktig hjärnforskare som förklarar hur en muskel i rörelse kan sätta fart på nervcellerna, om varför man ska strunta i att planera sin karriär och vikten av att alltid säga ja.   

2019-03-07
Länk till avsnitt

24. Alla våra ångestar

Eländiga ångest, varför finns du? Varifrån kommer du och hur blir vi av med dig? I dag lyfter vi åter på locket och blickar in i hjärnan för att den här gången förstå ångest, vårt pris för frihet. Lär dig allt du behöver veta om amygdala och dina betingade reflexer. Lyssna också på de ångestar vi varit med om.

2018-11-28
Länk till avsnitt

23. Hjärnspöken - Om sömnparalys

Befolkas ditt rum under natten av skrämmande vålnader, sjungande flickor i vit särk eller män i Spandexdräkt? Känner du närvaron av någon, skräms av att det ligger någon bakom dig och andas i nacken eller kvävs av maran som grenslar över ditt bröst? Kan du samtidigt inte röra en fena? Då är chansen stor att du drabbats av nattliga hallucinationer med sömnparalys. Lyssna på några som berättar om sina upplevelser vårt Halloween special.

2018-10-31
Länk till avsnitt

22. Lösningen på gåtan?

Vad är det islänningarna har för någon mystisk gen som gör dem gamla och klara i knoppen? Är medicinerna som verkligen stoppar Alzheimer redan här? Och allt detta med livsstil, påverkar det sjukdomen eller ska vi strunta i allt det där? Henrik Z ger alla svar.

2018-10-25
Länk till avsnitt

21. Alzheimergåtan

Det är smärtsamt att se hur en släkting försvinner in i glömskan när synapserna slocknar en efter en vid Alzheimers sjukdom. För att lära oss mer om vad som händer träffar vi professor Henrik Zetterberg, en av Sveriges mest begåvade och underhållande hjärnforskare. Lyssna på allt om det hemliga virus 38 och den nya synen på vad demens är. 

2018-10-16
Länk till avsnitt

20. Är allt en konspiration?

Illuminati? Gröna rymdödlor? Vad har detta med människans inneboende vilja att skapa mening och sammanhang i det som händer runt henne? Lyssna på journalisten Kent Werne som i sin väldigt bra bok "Allt är en konspiration" sammanfattar och försöker förklara det fenomen som nu är större än någonsin och t o m påverkar världspolitiken. Inspelat live från Bokmässan.

2018-10-02
Länk till avsnitt

19. Synestesins ABC

Hur kan vår hjärna producera sådana märkliga fenomen som färgade bokstäver, hus byggda av musik och almanackor som man kan gå runt i? Är det vanligare än vi tror och vad säger LSD om dess mekanismer? Lyssna på detta och mycket mer i dagens avsnitt.

2018-09-26
Länk till avsnitt

18. Synestesi - När sinnena möts

Egendomligt färgade namn, glänsande tredimensionella bokstäver och året som en spelplan att gå runt på. Vi träffar "Synestesi-Lisa" som berättar om hur hon upptäckte sin superkraft och hur hennes värld skiljer sig från de upplevelser vi vanliga människor har. 

2018-09-12
Länk till avsnitt

17. Vad gör jag åt migränen?

Vi har varit på Tjörn och fått prata med en av Sveriges allra bästa specialister på huvudvärk. Han svarar på en lyssnarfråga om migrän, vad det beror på och vad man kan göra åt det. Dessutom är Mattias Linde en av Sveriges allra trevligaste neurologer!

2018-08-27
Länk till avsnitt

16. Alla bollar i luften, funkar det?

Vi får en fråga från en lyssnare som undrar om simultankapacitet finns. Är kvinnor i så fall bättre på det? Med anledning av bollar i luften pratar vi om parallellsamhället som växt fram på LinkedIn och undrar varför vi aldrig blir headhuntade.

2018-08-13
Länk till avsnitt

15. Gå och lägg dig! Om sömn

Alla gör det och alldeles för lite. Kunde du inte sova när det var nymåne häromdagen? Varför behöver vi egentligen sova, är det inte bortkastad tid? Finns skönhetssömn, vad gör de olika delarna av sömnen och är det viktigare med sömn än träning? Svaren får du i dagens podd! 

2018-07-29
Länk till avsnitt

14. Att vara eller inte vara - om feromoner

Reagerar vi människor på feromoner? Kan doften från en annan människa omedvetet påverka våra handlingar? I dag sitter vi på Österlen och pratar om ett komplext och djupt fascinerande sinne - doftens sociala betydelse.

2018-07-04
Länk till avsnitt

13. Richard Juhlin, näsan bland näsor

Det här blev ett superinspirerande samtal som fick oss att skynda till en vinbar direkt efteråt. Richard lyfter fram det mest bortglömda av våra sinnen, ställer det i rampljuset och visar oss runt i en okänd värld som ligger alldeles framför våra fötter.  

2018-06-15
Länk till avsnitt

12. När hjärnan nästan kokar

En forskare, en stek, ett ägg och en hund går in i en bastu. Vi berättar vad som hände sedan och svarar på en fråga från Göteborgs-Posten om hur kroppen och knoppen påverkas av värme. 

2018-06-02
Länk till avsnitt

11. Hur får du öronmasken att släppa?

Vilken roll spelar R. Kelly i Pontus liv, vad har tuggummi med öronmaskar att göra och hur skaffar man sig ett absolut gehör? Och hade Lill Lindfors rätt om musikens byggklossar? Hör svaren i sista delen i vår miniserie om musik.

2018-05-22
Länk till avsnitt

10. Dansa med papegojor

Vi dyker djupare ner i musiken, analyserar introvertas musiksmak, lokaliserar njutningscentrum i hjärnan och funderar på varför papegojor är så grymma på dansgolvet.

2018-05-19
Länk till avsnitt

9. En låt på hjärnan

Vad sker i huvudet när vi lyssnar på en hit, varifrån kommer vår musiksmak och varför finns överhuvudtaget musik? Detta är första avsnittet i vår trilogi om hemisfärernas musik. 

2018-05-07
Länk till avsnitt

8. Morsning korsning Somatic twist

Trettonårige lyssnaren Emil Malmquist ställer en grymt intressant fråga som gäckat forskare under många år. Han undrar varför höger del av hjärnan styr den vänstra kroppshalvan och tvärtom? Som svar  presenterar vi vår favoritteori som kallas "Somatic twist".

2018-04-28
Länk till avsnitt

7. Det luktlösa livet - om dietisten Elin som aldrig känt dofter

I den här intervjun med Elin får vi veta hur det är att leva ett liv helt utan doft. Är det som du tror att inte kunna känna doften av en jordgubbe? Och vad är det mer än matens lukt som får oss att uppleva den perfekta måltiden? Svaren får du i podden.

2018-04-18
Länk till avsnitt

6. Lyssnarfråga: Så fungerar deja vu

En lyssnare undrar vad deja vu är för något och vi ser om gåtans lösning finns bland medier, hos Freud eller om ett långt spett nedstucken i hjärnan kan ge svaret. Och förekommer trappor ofta i en deja vu-upplevelse?

2018-03-29
Länk till avsnitt

5. Möt din inre sjöhäst

Vi tar reda på om en människa kan ha minne som en guldfisk, möter en rysk journalist med obegränsat minne och undrar om Hollywoodamnesi verkligen existerar. Vi undersöker också vad som händer om man sticker en nål genom Talmud och frågar oss om det är så viktigt att komma ihåg allt. 

2018-03-16
Länk till avsnitt

4. Lyckas med Högskoleprovet

Minnesmästaren Jonas von Essen får 2,0 på Högskoleprovet varje gång och siktar nu på att få alla rätt. Nästa prov är 14 april och här berättar han hur du också kan maxa resultatet.

2018-03-04
Länk till avsnitt

3. Minnesexperten Jonas von Essen - Så får du ett superminne

Minnesvärldsmästaren Jonas von Essen lär dig tekniken för att få ett superminne och lära in ett nytt språk på någon månad. Daniel och Jonas drabbar samman i en challenge med binära talserier, vi avslöjar en minnesbedragare och frågar oss om minnet verkligen kan blir fullt. 

2018-02-22
Länk till avsnitt

2. Maria, prästen som helt saknar känsel

Vi pratar om en stor författares lilla hjärna, varför små kanaler för natrium är så viktiga för våra tankar och vi möter en präst som inte har känt något under hela sitt liv. 

2018-02-05
Länk till avsnitt

1. Känn på den!

Vi pratar om vad som händer i hjärnan när någon rör vid dig. Vi undersöker också varför känseln är så viktig och hur kan du påverka andra med beröring. Dessutom reder vi ut hur det perfekta handslaget ser ut och Helena berättar var vi är hårigast. 

2018-01-18
Länk till avsnitt

Teaser Mellan Öronen

[]
2018-01-07
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.