Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Heja Livet podden

Heja Livet podden

Bakom Heja Livet podden står det kvinnliga nätverket med samma namn. Vi låter 13 utvalda kvinnor och dess historier, alla med aktuella ämnen, stå i rampljuset.

Detta är en upplysande och berörande podcast som sätter den lilla personen bakom den stora historien i fokus. En podcast som upplyser och belyser kvinnors mod, styrka och ärlighet.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

hejalivet.com/

Avsnitt

13. Flyktingkrisen i Grekland, min historia

Vi lever i en tid som ofta känns väldigt mörk. På nyheterna ser vi dagligen orättvisor som utspelar sig från andra sidan jordklotet till vår dörrpost. Man kan känna sig hjälplös, alla kan inte göra allt men alla kan göra något.

Sommaren 2015 var Hedda, då 20 år, på Rhodos. När omvärlden såg vad som utspelade sig på de grekiska stränderna startade hon en gräsrotsorganisation. Detta blev en stor del i hjälparbetet med att ta hand om flyktingarna som kom till Rhodos. Sedan dess har Hedda arbetat med flyktingar på olika sätt i Grekland och Sverige. Lyssna när Hedda delar med sig av ett helt liv som hon hunnit leva sedan sommaren 2015.

2018-04-16
Länk till avsnitt

12. Att välja bort alkohol

Är du gravid eller kör du? Dessa ständiga fördomsfulla fraser så fort du väljer bort alkohol på festen eller vid middagen. Ett nyktert liv i en onykter samtid, något som kräver stort mod och starkt självförtroende, snabba svar på vassa frågor och en enorm styrka att orka säga nej.

Sara Michaelsdotter ger oss en inblick i detta självvalda liv och hur samhällets syn på detta val ser ut.

2018-04-10
Länk till avsnitt

11. När tvångstankarna tog över mitt liv

Psykisk ohälsa breder ut sig som en våt filt över dagens unga, och drabbar många fler än vad man tror. Tillståndet yttrar sig på väldigt olika sätt, och i vissa fall tar det tragiskt nog över hela ens liv. Att tappa kontrollen åt tvångstankar kan sätta en hel familjs liv på sin spets.

I dagens modiga avsnitt berättar Therese om hur det var att leva under tvångssyndromets våld i flera år. Det som ni ska få höra baseras på hennes historia och hennes upplevelser av en sjukdom som kastade omkull hela hennes värld samtidigt som ingen anade vad som pågick och vilket helvete hon gick igenom.

2018-04-03
Länk till avsnitt

10. Att vara i en destruktiv relation

Kärleken är inte alltid blind, men ganska närsynt. Att kunna se klart i en suddig relation är inte alltid det enklaste. Ursäkterna är många till varför det är som det är och ibland skuldbelägger man kanske t o m sig själv fastän det är din partner som är orsaken till det stormiga. Svaret verkar enkelt för dina nära och kära, men lösningen känns så långt ifrån. Att ta sig ur en destruktiv relation kräver mod.

I dagens avsnitt får ni möta Louise som länge levde under destruktiva förhållanden med en man som inte var den hon trodde.

2018-03-26
Länk till avsnitt

9. Älska vem du vill

Kan vi verkligen styra våra känslor? Kan vi välja vem vi blir kär i? Kärlek är inte alltid okomplicerat, och ofta påverkas vi av omgivningens påtryckningar om vem som är den rätta eller fel för just dig. Att följa sitt hjärta i en inskränkt småstad kan få vem som helst att ifrågasätta sina egna beslut.

Idag lyssnar vi på Lisa Svensson, en regnbågsfärgad fackla, som tycker det är viktigt att minnas att ingen är fri, innan vi alla är det.

2018-03-19
Länk till avsnitt

8. Från bipolär sjukdom till att välkomna alla rädslor

Att vara psykiskt sjuk innebär många och långa fördomar, men det är först när vi lyssnar till personens historia som vi verkligen kan förstå vilken tuff kamp det är, men också vilket uppvaknande det kan vara.

I dagens avsnitt får vi höra Malin Lindvall som för 7 år sedan diagnostiserades med bipolär sjukdom. Vi får följa med genom det helvete hon tog sig igenom, till sitt tillfrisknande. Hon berättar varför det är så viktigt att vi öppnar upp samtalet om hur vi faktiskt mår, och att vi inte alltid behöver prata om att må dåligt som att det är synonymt med domedagen.

2018-03-12
Länk till avsnitt

7. Efter en våldtäkt

Vi har olika sätt att hantera rädsla. Det finns tre olika metoder som man pratar om; att fly, att fäkta eller spela död. Som kvinna är mångas absolut värsta rädsla att bli våldtagen. Hur överlever man? Om man överlever fysiskt, kan man då överleva psykiskt?

I dagens starka avsnitt av Heja Livet podden träffar vi Klara Hedberg. För tre år sedan blev Klara överfallen, våldtagen och misshandlad utanför sitt barndomshem. Hon hade fyllt 18 år en vecka tidigare, och det blev en turbulent tid när hon skulle ta sina första steg ut i vuxenlivet med en krossad världsbild.

2018-03-05
Länk till avsnitt

6. Att leva med MS

Att fylla 19 och studenten närmar sig. Vi minns det ändå lite som igår. Alla förväntningar, lättnaden, spänningen, friheten. Föreställ dig då att någon rycker bort mattan under dina fötter, och rubbar allt. Tänk att du vaknar upp en morgon och halva din kropp är bortdomnad, och en tid av ovisshet, oro, smärta och sjukhusbesök väntar.

I dagens avsnitt kommer vi lyssna på Emilia Klitz som har upplevt just detta. När hon var 19 år fick hon MS, Multipel Skleros. Vi får höra vad MS är för något, hur det är att leva med sjukdomen och hur det har format henne som person och hennes liv.

2018-02-26
Länk till avsnitt

5. Trafficking och flickorna

Livet efter studenten innebär oftast ett sabbatsår utomlands, fortsatta studier eller extraknäck i någon butik. Men inte för alla. Andra tar mod till sig och åker till Burma för att kämpa mot trafficking, och arbeta och bo mitt i den stad där människohandel pågår varje sekund, minut och timme året om. Lovisa möter kvinnor som mot sin vilja, förlorat sin oskuld till okända män som köpt deras kroppar för sin egen njutnings skull.

Lovisa Ström är huvudperson och hjälten i dagens avsnitt. Hon kämpar ständigt för att skapa medvetenhet och öppna upp ögonen för det som faktiskt händer i världen.

2018-02-19
Länk till avsnitt

4. Utseende på lika villkor

Långt hår, kvinnligt. Kort hår, manligt. Inbitna normer kring vad som är kvinnligt eller manligt gällande våra utseenden sitter hårt rotade i våra gener. Hur ändras då ens egen världsbild när man plötsligt drabbas av oönskat håravfall? När ditt utseende förändras radikalt, vilka sidor hos dig blir då viktiga?

I dagens avsnitt får vi höra Linda Landenbergs berättelse om hur hennes liv förändrades den dagen hon drabbades av Alopecia.

2018-02-12
Länk till avsnitt

3. Ett familjeäventyr till havs

Alla drömmer vi om något, men vågar du följa drömmen? Hur går man från dröm till verklighet? Tänk att du älskar havet så mycket att du inte ser någon annan utväg än att packa väskan och testa lyckan till havs. Men hur bollar man sin dröm med att få en nyfödd bebis som vänder upp och ner på livet?

Idag hör vi Stefanie Fredriksson berätta om sitt familjeäventyr till havs. Hon valde att lämna vardagslunket bakom sig och ta sin ett-åring och man på en segelbåt och segla mot horisonten.

2018-02-06
Länk till avsnitt

2. Att våga prata om förlossningsskador

Graviditet och förlossning. Första och andra kapitlet i den långa historien om att bli mamma. Men vad händer efter själva förlossningen? Hur påverkar det din kropp och ditt psyke? Många behöver uppleva det the hard way, men inte alltid med den hjälp som de behöver. Besvärliga förlossningsskador har äntligen blivit ett ämne som fått komma fram i ljuset.

I dagens avsnitt av Heja Livet Podden får vi träffa Filippa Odevall. Hon kommer att berätta om hur hon själv var tvungen att ta reda på sina förlossningsskador, och hur det har påverkat henne att lyfta frågan kring eftervården av nyförlösta kvinnor i Sverige.

2018-01-30
Länk till avsnitt

1. När cancern tar över

Alla känner vi någon som känner någon som känner någon. Men vad händer när denna någon är du? Att det är du som får diagnosen cancer. Blir det viktiga oviktigt och det oviktiga viktigt. Hur tänker man på tid när döden plötsligt väntar runt hörnet och du lägger ditt liv i läkarnas händer. Finns det ett liv innan och efter sjukdomen, och hur lever man vidare när du en dag vinner över cancern?

Sara Lehmann var en 27 årig duktig flicka mitt i karriären när hon fick mattan under fötterna brutalt undandragen. 

Hon berättar nu om hennes besök i helvetet, om resan genom ilska, sorg och ångest, och varför hon på ett sätt inte skulle vilja vara utan den.

2018-01-22
Länk till avsnitt

Premiär! Trailer: Heja Livet podden

Nu lanseras Heja Livet podden! Bakom podcasten Heja Livet står det kvinnliga nätverket med samma namn. Vi låter 13 utvalda kvinnor och dess historier, alla med aktuella ämnen, stå i rampljuset.

Detta är en upplysande och berörande podcast som sätter den lilla personen bakom den stora historien i fokus. Premiäravsnittet med Sara Lehmann som första gäst släpps den 23 januari!

2018-01-17
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.