Sveriges 100 mest populära podcasts

Spotlight

Spotlight

Spotlight ger dig berättelsen bakom rubrikerna. Spännande dokumentärer ur nyhetsflödet ? av och med Dagens Nyheters journalister. Nya avsnitt tisdagar, torsdagar och fredagar.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

pod.space/spotlight

Avsnitt

Mordet på Emilie Meng ? så gav kidnappning av 13-åring polisen nytt spår

Den senaste tiden har en rättegång på södra Själland varit i fokus i Danmark. Mordet på 17-åriga Emilie Meng har blivit ett öppet sår i landet, eftersom det tog åtta år innan den misstänkta mördaren till sist åtalades. I det här avsnittet, gjort strax efter att den misstänkta förövaren hade gripits våren 2023, får du höra hur polisen till sist kom honom på spåren. Nästa vecka faller domen.  
2024-06-21
Länk till avsnitt

Så gick Jake Paul från internetstjärna till boxare ? utmanar legendaren Mike Tyson

2013 lägger Jake Paul lägger upp ett kort Vine-klipp, som blir starten på en kontroversiell kometkarriär. Han blir en av de största stjärnorna inom prankkulturen. Och nu har framgångssagan tagit en oväntad vändning ? 27-årigen har utmanat legendaren Mike Tyson i en boxningsmatch. Varför har internetkändisar börjat slåss?

Programledare: Viktor Ahldén. Med Hugo Ewald Hurinsky, reporter på DN. Producent: Linnéa Hjortstam 
2024-06-20
Länk till avsnitt

Tiktok-sensationen som kan bli Frankrikes nästa premiärminister

Under EU-valskvällen bestämmer sig Frankrikes president Macron för att utlysa nyval, efter att ha krossats av ytterhögerpartiet Nationell samling. Nu har de stor chans att knipa premiärministerposten, och den lär gå till den rekordunga partiledaren Jordan Bardella. Ett 28-årigt stjärnskott med gnistrande hollywoodleende, som Marine Le Pen kallar för sin ?lejonunge?.

Programledare: Evelyn Jones. Med Sigrid Melchior, EU-korrespondent på DN.
Producent: Elinor Ahlborn.
2024-06-18
Länk till avsnitt

Vinnarskallarna: Så bröt Badou Jack ner världsmästaren i matchen som förändrade allt

Presskonferensen inför titelmatchen dränks i aggressiva hundskall. Badou Jack ska gå den största svenska boxningsmatchen på över femtio år och motståndarens anhängare försöker psyka ut honom. När svensken väl går upp i ringen, för att slåss om världsmästartiteln i supermellanvikt, är det få som tror på en skräll. Men så vänder det.  ? Jag bröt ner honom, han vek sig, berättar Badou Jack i Spotlights serie Vinnarskallarna, om matchen som förändrade hans liv.  
2024-06-14
Länk till avsnitt

Michael Mosley hittades död på grekisk ö ? gjorde 5:2-dieten populär

Tv-läkaren Dr Michael Mosley använde ofta sig själv som försöksperson. Han injicerade ormgift och svalde binnikemask för att se vad som hände i kroppen. Genombrottet som hälsoguru kom 2013 när han lanserade 5:2-dieten. Men ett decennium senare försvinner han plötsligt när han är på semester på en grekisk ö. Några dagar senare chockas världen av beskedet att han är död.

Programledare: Viktor Ahldén. Med DN:s medicinreporter Anna Bratt. 
Producent: Sabina Marmullakaj.
2024-06-13
Länk till avsnitt

Fick hiv som femåring ? brittiska blodskandalen mörkades i decennier

Andrew Evens är bara en pojke när hans mamma berättar att han inte har långt kvar att leva. Andrews blod har smittats med hiv, och han är bara en tiotusentals drabbade i en skandal som brittiska myndigheter mörkat i decennier. Under 70-talet och fram till 90-talet importerades blod smittat med hiv och hepatit C till Storbritannien. Hur kunde Andrew och 30 000 andra britter få farligt blod?

Programledare: Emma Lukins. Med Erik de la Reguera, DN:s utrikeskorrespondent. 
Medverkande: Andrew Evens. 
Producent: Linnéa Hjortstam. 
2024-06-11
Länk till avsnitt

Vinnarskallarna: Charlotte Kallas mentala kamp före bragdloppet

Inför OS i Sotji 2014 har Charlotte Kalla jobbat mycket för att försöka hantera den nervositet som kan drabba henne i avgörande lägen. Men när det blir hennes tur att gå ut i stafettspåret ser uppgiften ändå omöjlig ut: Sverige ligger under med över tjugo sekunder.
I Spotlights serie Vinnarskallarna berättar skidstjärnan nya detaljer om hur hon pressade sig till den spurt som kom att bli en ögonblicklig svensk idrottsklassiker.
2024-06-07
Länk till avsnitt

Därför är världens ögon på Rafah

Under några dagar i slutet av maj sprids en AI-bild i raketfart på Instagram. Den föreställer ett tältläger i ett luftigt ökenlandskap, sett uppifrån. Vita tält står i raka rader och bildar orden "All eyes on Rafah". Men verklighetens Rafah ser annorlunda ut. Området blir överbefolkat när i princip hela Gazas befolkning uppmanas att ta sig dit ? och sedan blir staden en måltavla för Israel.

Programledare och producent: Elinor Ahlborn. Med Erik Ohlsson, journalist och tidigare mellanösternkorrespondent på DN.
2024-06-06
Länk till avsnitt

Östermalmspappan levde dubbelliv ? drev knarksajt på Darknet

Utåt sett var han en it-entreprenör och familjefar. Men Östermalmspappan dolde en hemlighet. I flera år drev han Flugsvamp 3 ? Nordens största sajt för droghandel på Darknet. Han är den senaste i raden att dra nytta av varumärket Flugsvamp, som blivit synonymt med möjligheten att köpa knark på nätet. Trots att Polisen stänger ner sajt efter sajt dyker nya ständigt upp.

Programledare: Emma Lukins. Med DN:s krimreporter Viviana Canoilas.
Producent: Sabina Marmullakaj.
2024-06-04
Länk till avsnitt

Vinnarskallarna: Ryttaren Henrik von Eckermann om detaljen som kunde kostat honom guldet

Precis före den avgörande finalhoppningen i VM 2022 börjar Henrik von Eckermann ifrågasätta sin plan inför sitt livs viktigaste ritt. Den störste konkurrenten hoppar nämligen på ett sätt som svensken inte har räknat med.? Det var faktiskt det jobbigaste momentet på hela VM, för jag hade inte någon tid att tänka, berättar ryttaren i det tredje avsnittet av Spotlights serie Vinnarskallarna.

Programledare: Emma Lukins. Producent: Måns Mosesson. 
En podd av Dagens Nyheter i samarbete med Perfect Day Media.  
2024-05-31
Länk till avsnitt

Därför finns tusentals kidnappade ukrainska barn i Ryssland

När den ryska flaggan hissas över rådhuset i hemstaden förstår 15-åriga Valerija Sidorova att Ukraina är ockuperat av Ryssland. Kort därefter börjar tusentals ukrainska barn föras över gränsen mellan Ukraina och Ryssland, och placeras i ryska läger. Det är den mest omfattande kidnappningsoperationen i modern tid av barn i Europa, och de används i det ryska propagandamaskineriet. Valerija är ett av barnen som hamnar i ett sånt läger.

Programledare: Emma Lukins. Med Anna-Lena Laurén, DN:s korrespondent i Ukraina 
Producent: Linnéa Hjortstam 
2024-05-30
Länk till avsnitt

Polismorden i Malexander ? hon är fortfarande rädd

Över två decennier har gått, men ängslan har inte lämnat teaterproducenten. Varje morgon känner Isa Stenberg fasa för att polismördarna ska hämnas. De som svek henne för länge sedan. 1999 satte den hyllade dramatikern Lars Norén upp Sveriges mest omtvistade teaterpjäs, där skådespelarna var dömda brottslingar och nazister. Nu berättar hans kollega Isa Stenberg om pjäsen som har fortsatt prägla hennes liv ? och hur hon ville avstyra teaterprojektet som föregick morden i Malexander, där två poliser brutalt avrättades.
Programledare: Evelyn Jones. Med Sandra Stiskalo, kulturreporter på DN. 
Producent: Elinor Ahlborn.   
2024-05-28
Länk till avsnitt

Vinnarskallarna: Tonåriga Sarah Sjöström chockar världseliten i sitt första VM

Sarah Sjöström hade precis gått ur högstadiet när hon åkte till VM i Rom 2009. Medan omgivningen trodde att hon kommit för att se och lära hade 15-åringen själv helt andra planer: hon skulle simma för medaljerna.I andra avsnittet av Spotlights serie Vinnarskallarna berättar stjärnan själv hur hon fick sår på händerna när hon skulle trä på sig de särskilt tajta superdräkter som just hade lanserats ? och hur sprittande nerver omvandlades till kraft i slutet av det avgörande loppet. 
Programledare: Emma Lukins. Producent: Måns Mosesson. 
En podd av Dagens Nyheter i samarbete med Perfect Day Media.  
2024-05-24
Länk till avsnitt

Fotbollens mäktigaste man ? leder han Fifa i fel riktning?

En stor korruptionsskandal avslöjas inom Fifa, det internationella fotbollsförbundet, 2015. Flera ur toppskiktet grips i en gryningsräd mot ett schweiziskt lyxhotell. Efter det väljs Gianni Infantino till ny president i förbundet, med ett löfte om att städa upp. Men verkligheten blir något annat. Nu, åtta år senare, drar samme Infantino tillbaka flera av reformerna som genomfördes. Och många varnar för att Fifa håller på att bli som förr.

Programledare: Emma Lukins. Med Malena Johansson, sportreporter på DN.
Producent: Linnéa Hjortstam 
2024-05-23
Länk till avsnitt

?Trumps pitbull? bröt sin lojalitet ? nu vittnar ex-advokaten emot Trump

Med sitt hetsiga kroppsspråk och sin breda New York-dialekt påminner Michael Cohen enligt många om en figur ur en maffiafilm. När han en gång i tiden var Donald Trumps fixare, sa han att han skulle ta en kula för sin chef. Men nu vittnar han istället emot expresidenten. Och det han berättar skulle kunna skicka Trump i fängelse ? och förstöra hans chanser att bli president.

Programledare: Tara Moshizi. Med Ingmar Nevéus, europakorrespondent på DN
Producent: Elinor Ahlborn
2024-05-21
Länk till avsnitt

Vinnarskallarna: Anja Pärsons triumf efter livsfarliga kraschen

Det var tävlingen då en av Sveriges största idrottare hade kunnat dö. I OS i Vancouver 2010 var Anja Pärson på väg mot en medalj ? istället kraschade hon våldsamt. I Spotlights serie Vinnarskallarna minns stjärnorna själva de magiska svenska sportögonblicken. I premiäravsnittet berättar Anja Pärson om hur hon försökte dölja sin smärta inför pappa och svimmade när hon skulle få på sig pjäxorna. Allt för att komma ut i backen och tävla om medaljerna igen. 
Programledare: Emma Lukins. Producent: Måns Mosesson. En podd av Dagens Nyheter i samarbete med Perfect Day Media.
2024-05-17
Länk till avsnitt

Poddtips: Spotlight serie ? Vinnarskallarna

I Spotlights serie Vinnarskallarna minns stjärnorna själva de magiska svenska idrottsögonblicken.
Nytt avsnitt varje fredag fram mot midsommar ? sök efter Spotlight där poddar finns.
Av Dagens Nyheter i samarbete med Perfect Day Media.
2024-05-17
Länk till avsnitt

Skådespelaren vittnar om övergrepp ? därför exploderar metoo i Frankrike först nu

De senaste månaderna har metoo-rörelsen fått ny fart i Frankrike. Filmstjärnan Gerard Depardieu ska ställas inför rätta för sexuella övergrepp, och flera upphöjda regissörer och producenter anklagas för samma sak. När hela världens blickar nu riktas mot filmfestivalen i Cannes kastar ämnet en skugga över glamouren. I centrum står den franska skådespelerskan Judith Godrèche ? som var kvinnan som tände gnistan.

Programledare: Emma Lukins. Med DN:s filmkritiker Helena Lindbland. 
Producent: Linnéa Hjortstam 
2024-05-16
Länk till avsnitt

Förlossningschefen sparkades ? Karolinska anklagas för tystnadskultur

När en populär chef på Karolinska sjukhuset får sparken för att ha använt sin mejladress privat, och rapporterat bisysslor inkorrekt, väcks ett raseri bland personalen. De håller stora manifestationer och ordnar namninsamlingar där de anklagar sin arbetsplats för att ha blivit ett ?skräckvälde?. I centrum för protesterna finns ett rättskansli, som skulle hjälpa sjukhuset efter Macchiariniskandalen. Men enligt kritikerna har Karolinska istället blivit övernitiska. 

Programledare och producent: Elinor Ahlborn. Med Anna Gustafsson, sjukvårdsreporter på DN.
2024-05-14
Länk till avsnitt

Stormy Daniels ? porrskådisen som kan fälla Trump

Donald Trump tillbringar just nu sina dagar i en rättssal på Manhattan, åtalad för att ha dolt sina utbetalningar av hyschpengar till Stormy Daniels. När den före detta porraktrisen häromdagen vittnade om den påstådda sexakten med ex-presidenten blev det en av de mest dramatiska dagarna hittills i rätten.
Hör om hur historien började och hur Trump, som nu vill bli vald till president på nytt, hamnade i den här situationen. Ett avsnitt från 2023.

Programledare: Evelyn Jones. Med DN:s USA-korrespondent Karin Eriksson
Producent: Sabina Marmullakaj
2024-05-10
Länk till avsnitt

Oskyldigt fängslad i över 20 år ? rättsskandalen som skakade Norge (2/2)

I början av 2000-talet blir Viggo Christiansen känd som Norges mest hatade man. Han döms för mord på Stine Sofie Sørstrønen, 8, och Lena Sløgedal Paulsen, 10. Men 20 år senare tar allt en ny vändning ? och nu rannsakar både myndigheter och medier sitt agerande. En av Norges värsta rättsskandaler är ett faktum ? hur kunde det bli såhär? Del 2 av 2.

Programledare: Evelyn Jones. Med Hamilton Steiner, reporter på DN.
Gäst: Bjørn Olav Jahr, norsk journalist och författare.
Producent: Linnéa Hjortstam 
2024-05-09
Länk till avsnitt

Felaktigt utpekad för flickmorden ? rättsskandalen som skakade Norge (1/2)

När Stine Sofie Sørstrønen, 8, och Lena Sløgedal Paulsen, 10, hittas mördade vid en badplats i norska Baneheia år 2000 skakas en hel nation. Två män pekas ut som gärningsmän, Viggo Kristiansen och Jan Helge Andersen. Polisen, allmänheten och media verkar övertygande om att det är de som mördat flickorna. Men 20 år senare rivs allting upp, och fallet visar sig vara ett justitiemord. Del 1 av 2.

Programledare: Evelyn Jones. Med Hamilton Steiner, reporter på DN.
Gäst: Bjørn Olav Jahr, norsk journalist och författare.
Producent: Linnéa Hjortstam 
2024-05-07
Länk till avsnitt

Jonathan blev felaktigt dödförklarad ? vad hände?

När 34-åriga Jonathan Ravelin ska swisha en kompis stöter han plötsligt på problem. Det visar sig att han är registrerad som död hos Skatteverket. Han är inte den första att bli dödförklarad i den lilla orten där han bor. Vad är det som händer egentligen?

Programledare: Tara Moshizi. Med DN:s reporter William Hernvall.
Producent: Sabina Marmullakaj och Emma Lukins.
2024-05-03
Länk till avsnitt

Gåtan Melania Trump ? varför syns hon inte till?

Melania Trump har länge setts som ett mysterium. Under åren som första dam fanns det tecken på att hon rent av hatade rollen. Men vad hon egentligen tyckte är ? som allt annat kring henne ? höljt i dunkel. Nu pågår en ny presidentkampanj och Melania Trump är viktigare än någonsin för republikanerna. Trots det har hon i princip försvunnit.

Programledare och producent: Elinor Ahlborn. Med Karin Eriksson, USA-korrespondent på DN
2024-05-02
Länk till avsnitt

Efter skandalerna ? klarar Ursula von der Leyen fem år till vid makten?

Hon har lett Europa genom flera kriser och som ung flydde hon den ökända Baader Meinhof-ligan. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen är såväl hyllad som kritiserad. Korruptionsanklagelser om misstänkta raderade sms från läkemedelsbolag och ett toppjobb som gått till en manlig partikamrat, har gjort att det skakar i Bryssel. Har hon råd med fler skandaler, när EU-valet närmar sig?

Programledare och producent: Linnéa Hjortstam. Med DN:s EU-korrespondent Pia Gripenberg. 

2024-04-30
Länk till avsnitt

Mysteriet med sydafrikanska konstskatten ? hittades i Nyköping efter 32 år

Mot alla odds slår den sydafrikanska konstnären Mmakgabo Helen Sebidi igenom på 1980-talet. Några år senare reser hon till Sverige med 30 tavlor som ska ställas ut på Folkhögskolan i Nyköping. Men konstverken ? värda en förmögenhet ? försvinner spårlöst. Det ska dröja decennier innan de hittas igen.

Programledare: Emma Lukins. Med DN:s Afrikakorrespondent Erik Esbjörnsson.
Producent: Sabina Marmullakaj.
2024-04-26
Länk till avsnitt

Masskjutningen vid tunnelbanan ? misstänkte mördaren säger att han blev tvingad

En solig sommarkväll i juni 2023 skakas Stockholmsförorten Farsta av en masskjutning. Dådet ska ha ingått i ett bråk mellan kriminella gäng, men de som dog var helt oskyldiga förbipasserande. I förhör säger den misstänkte skytten att han aldrig hade haft ett vapen i handen tidigare ? och att han blev tvingad till att peppra rakt in i folkmassan.

Programledare och producent: Elinor Ahlborn. Med Andreas Nordström, reporter på DN.
2024-04-25
Länk till avsnitt

Hur blev yogagurun en politisk maktfaktor i Indien?

Yogagurun Baba Ramdev trollbinder människor med sin mage när han rullar den från sida till sida. Han livesänder yogalektioner inför tiotals miljoner tv-tittare och har fått den indiska medelklassen att hänga på övningarna. Men han har också blivit en politisk maktfaktor i landet. Baba Ramdev och hans yoga har spelat premiärministern Narendra Modi i händerna, som vill att yoga ska bli en soft power för Indien.

Programledare och producent: Linnéa Hjortstam. Med DN:s Asienkorrespondent Torbjörn Petersson. 
Foto och ljud: Lotta Härdelin.  
2024-04-23
Länk till avsnitt

Därför eskalerar konflikten mellan Iran och Israel nu

När Iran i april 2024 attackerar Israel är det är första gången landet avfyrar drönare och robotar direkt mot Israel från sitt eget territorium. De dåliga relationerna mellan länderna går långt tillbaka ? men aldrig tidigare har de anfallit varandra på det här sättet. Trots omvärldens försök att lugna situationen så ställs nu frågan: står vi på randen till ett nytt storskaligt krig i Mellanöstern?

Programledare: Emma Lukins. Med Erik Ohlsson, tidigare Mellanösternkorrespondent på DN.
Producent: Sabina Marmullakaj.
2024-04-19
Länk till avsnitt

Därför står Swedbanks sparkade vd åtalad för grovt svindleri

En morgon i mars 2019 knackar poliser på hos Swedbanks huvudkontor. De är där för att utföra en razzia. Trots att personalen hjälper poliserna, är de inte klara förrän sent på kvällen. Då kan de meddela att nya brottsmisstankar har lagts till mot bankens vd, Birgitte Bonnesen. Det blir det första rättsfallet i sitt slag ? och nu ska det avgöras i hovrätten.

Programledare och producent: Elinor Ahlborn. Med Andreas Lindberg, ekonomireporter på DN
2024-04-18
Länk till avsnitt

De indiska sopsorterarna som vann miljonvinst på lotteri

När elva kvinnliga sopsorterare i Kerala, Indien, går ihop och köper en lott i monsunlotteriet så vet de inte att köpet ska förändra deras liv för alltid. 

Vad gör man när man går från en lön på 800 kronor i månaden ? till att vinna 12 miljoner? 

Programledare: Evelyn Jones. Med DN:s Asienkorrespondent Torbjörn Petersson. 
Producent: Linnéa Hjortstam. 
Foto och ljud: Lotta Härdelin.  
2024-04-16
Länk till avsnitt

Så har konflikten med Foxtrot skakat Bandidos ledning

Bandidos etablerar sig i Sverige på 1990-talet. Hierakin i mc-gänget är hård och reglerna tydliga. Men sedan dess har en ny typ av medlemmar som inte spelar efter de gamla gängets regler släppts in ? och de senaste åren har Bandidos varit indragen i en blodig konflikt med det kriminella nätverket Foxtrot. Nu är flera nyckelpersoner borta och mc-gänget i Stockholm är försvagat.

Programledare: Emma Lukins. Med DN:s reporter Adam Svensson.
Producent: Sabina Marmullakaj.
2024-04-12
Länk till avsnitt

Sexbrottsanklagelserna mot Diddy ? därför stormades mogulens lyxvillor

En konvoj av militärgröna minibussar bromsar in på hiphop-legenden Diddys adress i Los Angeles i slutet av mars. Över 30 tungt beväpnade poliser springer in hans hem. Precis samtidigt stormar en annan specialstyrka Diddys mansion i Miami. Razziorna sker efter att Diddy stämts för en rad sexuella övergrepp, som ska ha skett under hela hans karriär.

Programledare och producent: Elinor Ahlborn. Med Kajsa Haidl, musikredaktör på DN
2024-04-11
Länk till avsnitt

Mörka sanningen bakom den religösa 19-barnsfamiljen

Den religösa amerikanska familjen Duggar har en egen realityserie, och 19 barn. Tv-tittarna får se när de övar fiol, lagar storkok och tar rutschkanan till sin hemundervisning. Duggars är dessutom del av ett religiöst institut som lär ut en starkt hierarkisk och auktoritär världsordning. Men när skandaler och brott skakar så väl familjen som institutet verkar realitysagan nå sitt slut. Vad är det egentligen för hemligheter som gömmer sig hos den perfekta 19-barnsfamiljen?
2024-04-09
Länk till avsnitt

Jakten på vrakplundrarna ? greps på bar gärning

Upptäckten är inte ovanlig för Kustbevakarna ? att under ett rutinuppdrag se en liten båt guppa utanför Ölands kust. Men de blir misstänksamma när de ser att det på relingen hänger våtdräkter på tork. Kustbevakarna har under en längre tid fått uppgifter om vrakplundrare som dyker i Östersjön. När de bordar båten blir det starten på ett unikt rättsfall ? det största i Kustbevakningens historia.

Programledare: Emma Lukins. Med DN:s reporter Joel Sund.
Producent: Sabina Marmullakaj.
2024-04-05
Länk till avsnitt

Han dominerar Spotify ? med 650 påhittade artistnamn

För lyssnarna ser det ut som handplockad instrumentalmusik från hela världen. I själva verket består Spotifys populära spellistor av tusentals påhittade artister, som några få svenskar ligger bakom. En person sticker ut ? en doldis i musikbranschen, som en gång var bakgrundsdansare i Melodifestivalen. Nu spelas han mer än både Britney Spears och Metallica ? trots att nästan ingen vet vem han är.

Programledare: Emma Lukins. Med Linus Larsson, techredaktör på DN
Producent: Elinor Ahlborn
2024-04-04
Länk till avsnitt

Räddningsaktionen på Medelhavet ? varför dör allt fler?

Besättningen på räddningsfartyget Ocean Viking spanar med kikare över horisonten. De är mitt ute på Medelhavet, deras uppdrag är att rädd liv. Plötsligt dyker en vit båt, överlastad med människor, upp i deras synfält. Människorna ombord saknar skyddsutrustning och båten kan sjunka när som helst.

År 2015 flydde runt en miljon människor till Europa. I dag flyr en fjärdedel så många ? men det är fler som dör på Medelhavet nu än då. Varför?

Programledare: Evelyn Jones. Med Alexander Mahmoud, bildjournalist på DN.
Producent: Linnéa Hjortstam.
2024-04-02
Länk till avsnitt

I Alabama klassas embryon som barn ? vad händer nu?

När en IVF-klinik i Alabama råkar tappa frysta embryon i golvet får det stora konsekvenser. Delstatens Högsta domstol beslutar nämligen att infrusna embryon ska räknas som barn ? och hänvisar till Bibeln.

För aktivisten Dina Zirlott ? som 17-åring upptäckte att hon var gravid ett svårt sjukt barn efter en våldtäkt ? skapar domen rädsla. Vad kommer domen betyda för kvinnors rätt till självbestämmande?

Programledare: Evelyn Jones. Med Björn af Kleen, DN:s korrespondent i New York.
Producent: Sabina Marmullakaj.
2024-03-29
Länk till avsnitt

Fiaskot Bitcoin City: Så skulle El Salvador gå från gängvåld till kryptoparadis

ACDC skrålar ur högtalarna när El Salvadors president Nayib Bukele hoppar upp på scenen. Han är mest känd för att ha fängslat en procent av landets befolkning i sin kamp mot gängvåldet, och för att ha infört Bitcoin som officiell valuta. Nu står han i bak och fram-vänd keps och berättar för publiken att han har något ännu större på gång. Han ska bygga en helt ny stad, där allt handlar om Bitcoin. Publiken älskar vad de hör. Men nu har det gått nästan tre år ? och drömmen om "Bitcoin City" ser ut att ha spruckit.

Programledare: Emma Lukins. Med Henrik Brandão Jönsson, latinamerikakorrespondent på DN
Producent: Elinor Ahlborn
2024-03-28
Länk till avsnitt

Varför kidnappas skolbarn av gäng i Nigeria?

Beväpnade män på motorcyklar kör upp vid en skola i delstaten Kaduna i Nigeria. De kidnappar över hundra elever och kräver en lösesumma på flera miljoner kronor för att släppa barnen. I ett land i djup ekonomisk kris har kidnappningar blivit en lukrativ verksamhet för gängen. 

? Några starka barn lyckades fly, säger Rashidat Hamza, mamma till fem barn som kidnappades.

Programledare: Evelyn Jones. Med DN:s Afrikakorrespondent Erik Esbjörnsson. 
Producent: Linnéa Hjortstam. 
2024-03-26
Länk till avsnitt

Mystiken kring Kate Middleton ? vad händer egentligen med prinsessan?

Efter julhelgen försvinner den brittiska prinsessan Kate Middleton plötsligt från offentligheten. Hon är borta i flera veckor, innan hovet kommer med sin förklaring: Hon har genomgått en planerad magoperation. Men några uppdateringar kring hennes hälsa kommer aldrig. Fler och fler börjar undra var prinsessan befinner sig. När hovet till slut lägger ut en bild på Kate ? så är den uppenbart manipulerad. Frågan kvarstår: Hur står det egentligen till med den blivande drottningen?

Programledare: Emma Lukins. Med Erik de la Reguera, korrespondent på DN.
Producent: Elinor Ahlborn.
2024-03-21
Länk till avsnitt

Protesterna mot Israel i Eurovision ? därför skrevs låten om

Kontroverserna har varit många kring Israels medverkan i Eurovision Song Contest. Vissa länder har hotat med bojkott och i Sverige har över tusen artister skrivit på en namninsamling för att utesluta Israel från tävlingen som hålls i Malmö i maj. Först ansågs Israels bidrag ? som sjungs av 20-åriga Eden Golan ? vara politiskt, vilket äventyrade deras plats i tävlingen. 

Är det möjligt att politiken inte tar plats i en tävling som engagerar hela Europa?

Programledare: Tara Moshizi. Med DN:s Hanna Fahl, kulturredaktör och skribent. 
Producent: Linnéa Hjortstam. 
2024-03-19
Länk till avsnitt

Gängledaren ?Barbecue? försöker ta över Haiti ? med tusentals fångar

Kriminella gäng har under flera år tagit mer och mer makt i Haiti. När presidenten åker till Kenya för att skaffa förstärkning, passar gängen på att frita över 4000 fångar ur landets fängelser. De stormar polisstationer, attackerar myndigheter och tar kontroll över landets enda flygplats. Nu vågar folk inte gå ut på gatorna, och Haiti är nära inbördeskrig. Ledare för våldet är en man som kallas för Barbecue och har en polisbricka tatuerad på armen.

Programledare och producent: Elinor Ahlborn. Med Henrik Brandão Jönsson, latinamerikakorrespondent på DN.
2024-03-14
Länk till avsnitt

Han stormade Kapitolium ? nu vill ?Qanon-shamanen? bli politiker

Han blir världskänd över en natt, när han tillsammans med tusentals andra stormar Kapitolium i januari 2021. Den uppseendeväckande mannen med bisonhorn på huvudet ses som ledare för mobben och döms till fängelse för intrånget.
Nu är Jacob Chansley ? känd som ?Qanon-shamanen? ? en fri man, som vill ta steget in i politiken. Spotlight följer med när han knackar dörr efter nya väljare i Phoenix.

Programledare: Evelyn Jones. Med Björn af Kleen, DN:s korrespondent i New York.
Producent: Sabina Marmullakaj.
2024-03-12
Länk till avsnitt

Jakten på Baader-Meinhof-ligan ? vilka är de tyska terrorpensionärerna?

En februaridag knackar tysk polis på hos en 65-årig kvinna i stadsdelen Kreuzberg i Berlin. De misstänker att hon inte är den hon utger sig för att vara. Att det bakom den falska fasaden av pensionärsliv döljer sig en terrorist ur den ökända Baader-Meinhof-ligan ? som polisen letat efter i 30 år. Det blir starten på en intensiv terroristjakt i Berlin, där polisen letar efter kvinnans kumpaner som också de är på flykt undan rättvisan. Vilka är de tyska ?terrorpensionärerna??

Programledare: Emma Lukins. Med Lovisa Herold, DN:s korrespondent i Berlin.
Producent: Sabina Marmullakaj.
2024-03-07
Länk till avsnitt

Varför fick miljardären inte köpa friskolan?

Fastighetsmiljardären Roger Akelius har en ny passion: pedagogik. Därför vill han bli huvudägare i friskolekoncernen Academedia, genom att köpa alla aktier som en gammal vän till honom har. Akelius erbjuder ett högt pris, och affären verkar klar. Men när Akelius sen börjar prata öppet om att pengarna ska gå till verksamheten och inte till vinster, störtdyker aktien. Det hela blir en ägarcirkus som saknar motstycke i svensk näringslivshistoria.

Programledare: Evelyn Jones. Med Peter Letmark, skolreporter på DN.
Producent: Elinor Ahlborn.
2024-03-05
Länk till avsnitt

Giftgåtan i Söderhamn som förbryllar experterna

En familj i Söderhamn blir allvarligt sjuk. Det ska visa sig vara förgiftning. Ett av barnen dör. Polisen inleder en mordutredning, men vad som hänt förblir länge ett mysterium. Familjen och vännen Almaz undrar varför svaret dröjer. När det väl kommer blir till och med experterna förvånande. Och fortfarande återstår frågan ? varför?

Programledare: Emma Lukins. Med DN:s krimreporter Viviana Canoilas.
Producent: Sabina Marmullakaj.
2024-02-29
Länk till avsnitt

Navalnyjs fru: Den ryska oppositionens nya ansikte

Bara timmar efter nyheten om Aleksej Navalnyjs död står hans fru på en scen, inför presidenter och ministrar från hela världen. Hon tittar upp i taket för att tårarna inte ska trilla ner. Julia Navalnaja säger att Putin har mördat hennes man, den världsberömde oppositionsledaren, och att den ryske presidenten ska ställas till svars. Publiken applåderar ? men frågan som hänger i luften är om änkan kommer att klara av att bli ansiktet utåt för den ryska oppositionen. Och om hon vågar?
2024-02-27
Länk till avsnitt

Youtubestjärnorna hittade guldtackor ? nu kan striden gå till domstol

Det är en märklig historia, som tagit nätet med storm. I en möglig villa i Göteborg hittar några hantverkare guld- och platinatackor värda ungefär 11 miljoner kronor. Genast tycker flera olika parter att guldet tillhör dem ? och mitt i allt står två killar från humorgruppen JLC.

Genom ett par stämningar har striden precis gått in i nästa fas. Vem har egentligen rätt till skatten?

Programledare: Emma Lukins. Med Kristina Hedberg, reporter på DN i Göteborg. 
Producent: Linnéa Hjortstam 

2024-02-22
Länk till avsnitt

Han är den brutala Wagnergruppens nya ledare

Efter ett halvår av spekulationer har den ökända Wagnergruppen, som anklagats för krigsbrott på många ställen i världen, fått en ny chef ? befälhavaren Anton Jelizarov. Han är något helt annat än den karismatiska miljardären Jevgenij Prigozjin, som en gång sände chockvågor över världen genom att göra uppror mot Putin. I samma veva som Putin utsett en ny chef, har han också sett till att själv ta kontroll över Wagnergruppen.
2024-02-20
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.