Sveriges 100 mest populära podcasts
Det här är berättelsen om emorapparen från Chicago som gjorde kometkarriär, fick hängivna fans världenöver och sedan dog av en överdos, endast 21 år gammal.
Den 8 december, 2019. Himlen är svart och nästan helt molnfri när den lyxiga privatjeten gör sig redo för landning. Klockan är halv ett på natten och genom flygplansfönstret ser Jarad Higgins, mer känd som Juice WRLD, ett glittrande Chicago breda ut sig.
På bara två år har han gått från att vara helt okänd till att bli en av sad boi-rappens största namn. Jarad har nyss fyllt 21 och nu är han på väg till sin hemstad för att fira.
Stämningen på planet är på topp. Jarad har på sig en svart hoodie och pösiga byxor, och de karakteristiska dreadsen guppar när han skrattar med sina kompisar.
Men så snart planet har landat ändras stämningen helt. När kabindörren öppnas, rusar ett gäng poliser in. De skriker och börjar direkt söka igenom passagerarnas bagage. Alla sitter blickstilla.
Ända tills Jarads kropp plötsligt börjar skaka okontrollerat.
P3 Musikdokumentär om Juice WRLD handlar om en ung killes driv och förmåga att rappa om sina känslor, en förmåga som betytt otroligt mycket för fans över hela världen.
Dokumentären är gjord av Anna Lillkung i maj 2023
Producent Joanna Korbutiak
Exekutiv producent Anna Johannessen
Slutmix Fredrik Nilsson
Programledare Siri Hill
Medverkande: Malkolm Landréus, Karl Malm och Anis Don Demina
Ljudklippen i dokumentären kommer från dokumentären Juice WRLD: Into the Abyss, Hotspot Atlanta, Capital XTRA (Tim Westwood TV), J Cruz Show (Power 106 Radio LA), The Breakfast Club, Lyrical Lemonade, MTV News, Jimmy Kimmel Live!, Tamron Hall Show och No Jumper, samt från Youtube-kontona Anis Don Demina, Juice WRLD, Jalen theillest, GommeBlog.it, Logan Lemon, Chris Long Films, Toothpick Productions, Ollie Young, rexthorpey, Timothy Jörgensen, Akademiks, Courierpochi och candylobster.
Det här är berättelsen om bandet som gjorde Norge till ett Mecka för black metal-fantaster, och som förknippas med både kyrkbränder och mord.
Det här avsnittet innehåller våldsamma scener och en beskrivning av ett självmord. Har du eller någon du känner självmordstankar, vänd dig till din vårdcentral. Du kan också kontakta till exempel självmordslinjen Mind på telefonnummer 90101 och via deras hemsida mind.se, eller Jourhavande medmänniska på telefonnummer 08 - 702 16 80. Vid akut självmordsrisk bör du ringa 112.
Folkets hus i Jessheim, strax norr om Oslo. Året är 1990, och i den mörka lokalen har ett hundratal black metal-fans samlats. Med skräckblandad förtjusning betraktar dom den upplysta scenen. Framför trumsetet ligger flera knivar och blänker och längst fram tronar två pålar med spetsade grishuvuden.
Bakom scen står fyra killar i sena tonåren. Deras långa hår hänger ner över axlarna och det vita sminket klibbar i pannan. Sångaren, en gänglig kille i trasiga jeans, drar ett djupt andetag från en stinkande plastpåse. I påsen har han flera, halvruttna fågelkadaver. Den sista pusselbiten för att komma i stämning innan giget. Han drar handen genom sitt blonda hår och rättar till den svarta, skitiga tröjan. Han ler när han tänker på vad som snart ska ske. Det ska bli blodigt, det ska bli storslaget, och de ska skriva historia som det mest extrema black metal-bandet i Norge.
När han hör publikens skrik tillta i styrka vet han att det är dags. Han tar ett djupt andetag, och tar steget ut i strålkastarljuset.
P3 Musikdokumentär om Mayhem är berättelsen om bandet som ville bli Norges ondaste, men också en historia om black metal-gengrens genomslag.
Dokumentären är gjord av Siri Hill, våren 2023
Producent Joanna Korbutiak
Exekutiv producent Anna Johannessen
Slutmix Fredrik Nilsson
Programledare Siri Hill
Programmet görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media
Medverkande: Harald Fossberg, Jon Jeffersson Klingberg och Andréa Hillgren.
Huvudsakliga källor som använts som underlag för dokumentären är reportageboken Blod, eld, död - en svensk metalhistoria (2011) av Ika Johannesson och Jon Jeffersson Klingberg, biografin The Death Archives - Mayhem 1984-94 (2015) av Jørn Stubberud, dokumentärfilmen Until the light takes us (2008) av Aaron Aites och Audrey Ewell samt NRK TV:s dokumentärserie Helvete - Historien om norsk black metal (2020) av Thomas Alkärr och Håvard Bråthen, som det även hörs klipp ur i dokumentären.
Övriga ljudklipp kommer från High Voltage från Top Radio (1987), Heavy consequence (2019), Sveriges Radios Musikjournalen (1993), Ekot (Sveriges Radio 1993, 1994), norska nyhetssändningar (NRK 1992, 1993, 1994), och Youtubekontona AMS Paul (2022) och ED Productions (2018).
Det här är berättelsen om den brittiska metalpionjären som kände sig tvungen att dölja sin sexualitet, samtidigt som han på scen tog läder och nitar till en helt ny nivå.
Sommaren 1980. Texas. Dörren till toaletten på rastplatsen för lastbilar öppnas försiktigt. Rob drar nervöst handen genom sitt kortklippta blonda hår medan han försäkrar sig om att det stinkande rummet är tomt. Han andas ut och undersöker de olika toalettbåsen, innan han hittar det han söker.
I väggen mellan två bås finns ett uppborrat hål, runt en decimeter brett. Rob går in och stänger dörren om sig. Låser. Fäller ner toalettlocket och sätter sig och väntar. Och väntar.
Till slut hör han den gnisslande toadörren öppnas. Rob lyssnar noga. Mannen som kommer in sätter sig i båset bredvid. Sakta låter Rob sin fot glida längs med golvet, in under öppningen mellan båsen och han ser hur den okände mannen bakom den tunna väggen gör samma sak. Rob tar första steget. Lyfter sakta foten och knackar med den mot marken. Tre gånger. Mannen i båset bredvid gör samma sak. Och det är signalen Rob har väntat på, signalen som betyder att det nu är fritt fram. Utan att utbyta ett enda ord vet dom båda männen exakt vad som kommer att hända. Rob knäpper upp sina byxor och ställer sig vid hålet?
När de är klara lämnar den okända mannen toaletten, medan Rob sitter kvar. Det är en oskriven regel för att se till att dom förblir anonyma för varandra. Rob tar ett djupt andetag och drar upp byxorna. Det är dags att åka tillbaka till efterfesten på lyxhotellet, där hans bandkollegor vid det här laget festar med champagne och groupies.
Rob Halford möter sin egen blick i badrumsspegeln. Han är sångare i ett av världens största heavy metal-band. Och om nån skulle få reda på vad som precis har hänt är han övertygad om att det skulle vara slutet för både honom och Judas Priest
P3 Musikdokumentär om Rob Halford handlar om att bryta ny mark både när det gäller musik och image - och att till slut våga visa världen vem man verkligen är.
Dokumentären är gjord av Stefan Sundberg i mars 2023
Producent Joanna Korbutiak
Exekutiv producent Lars Truedson
Slutmix Fredrik Nilsson
Programledare Siri Hill
Medverkande: Sofia Bergström, Daniela Pilic och Susanne Ljung.
Huvudsakliga källor som använts som underlag för dokumentären är Rob Halfords böcker Confess (2020) och Biblical (2022) samt K.K. Downings "Heavy Duty: Days and Nights in Judas Priest" (2018)
Ljudklippen i dokumentären kommer från Stil i P1 (Sveriges Radio, 2015), Dream Deceivers: The Story Behind James Vance vs. Judas Priest (1992), AXS TV (2021), The Old Grey Whistle Test (1975), Top of the Pops (1979), Backstage Pass (1989), Sirius XM (2020)
Vi vill tipsa om en annan podd från Sveriges Radio: Den fiktiva dramapodden Sebastian Herlows försvinnande, från P3 serie.
I dramaserien får vi följa pianisten Max som försöker ta reda på vad det är som hänt hans ex, den världskända houseproducenten Sebastian. Precis som P3 Musikdokumentär är det här en podd som visar att framgångar i en tuff musikbransch ofta kommer med ett högt pris.
Sebastian Herlows försvinnande från P3 Serie är en psykologisk thriller i fem delar om jakten på framgång. Alla avsnitt går att lyssna på redan nu i Sveriges Radio Play.
Det här är berättelsen om den colombianska rocktjejen som erövrade världen, blev fotbollsfru och försvann från rampljuset - för att sen göra comeback i rollen som den bedragna kvinnan.
Miami, 9 januari 2023. Solen skiner och trots att morgonrusningen inte är över än så har termometern redan letat sig upp till 25 grader. På motorvägen ringlar köerna långa och längs med stränder och caféer har turister börjat samlas.
Det tycks vara en helt vanlig dag i Florida, men så börjar folk plötsligt att blicka upp mot skyn. Högt uppe på den molnfria himlen närmar sig ett litet flygplan. Med händerna som skydd mot solen försöker människorna nere på marken kisande att tyda vad som står på flygplanets banderoll.
I takt med att mullret tilltar i kraft blir det allt lättare att se texten. Och dom som inte kan spanska plockar snabbt fram sina mobiler och börjar googla. ?Una loba como yo, no está pa tipos como tu?, typer som du duger inte åt en Shewolf som jag.
Förvirringen är stor, men nyfikenheten ännu större. Och det tar inte lång tid innan det står klart att det är den colombianska popstjärnan Shakira som är avsändare. Sångerskan, som inte haft någon hit på länge, har det senaste året omgärdats av flera skandaler. Budskapet på banderollen är en hälsning till hennes ex - fotbollsspelaren Gerard Piqué. Pappan till hennes barn, som sägs ha bedragit henne med en betydligt yngre kvinna.
P3 Musikdokumentär om Shakira handlar om den colombianska rocktjejen som erövrade världen, blev fotbollsfru och försvann från rampljuset - för att sen göra comeback i rollen som den bedragna kvinnan.
Dokumentären är gjord av Anna Lillkung i april 2023
Producent Joanna Korbutiak
Exekutiv producent Anna Johannessen
Slutmix Fredrik Nilsson
Programledare Siri Hill
Medverkande: Michelle Hallström, Hilma Eklund och Luis Gabriel Mesa Martinez
Ljudklippen i dokumentären kommer från filmen ?Shakira in Concert: El Dorado World Tour? (2019), nyhetssajten Reuters (2021), nyhetsprogrammet Good Morning America (2022), Nyhetsmorgon (2005), tv-programmet 60 Minutes (CBS, 2020), talkshowen The Tonight Show Starring Jimmy Fallon (2022 och 2023), MTV-programmet TRL (2002) och Youtube-kontona Shakira Media, Mis vhs, FESTIVALDEVINACHILE, The Shakira Fan 97, Shakira America, Somos Shakifans, The Ministry of Ambience, Chalie Boy TV, mcKay ZA Stock, Ranger, Sonador Sonador, Raquy Danziger, Atmo Sphere, Shakira, Adrian, WMTV, Citizentube, Maximo TV, Gatos Exoticos, This Morning, The Cheva Radio, Shakira Czech, FIFA, Barry Schiffman, Neil4T, Ballilatini, i Kevin SM och The Relax Guys.
Det här är berättelsen om hur en envis liten killen från New Orleans lyckas bli världens största rappare, samtidigt som han är med och gör hiphop mainstream.
Det här avsnittet innehåller en beskrivning av ett självmordsförsök. Har du eller någon du känner självmordstankar kontakta din vårdcentral, självmordslinjen Mind på telefonnummer 90101 eller via mind.se eller Jourhavande Medmänniska på telefonnummer 08 - 702 16 80. Vid akut självmordsrisk bör du ringa 112.
11 november 1994, New Orleans, Louisiana. Ute på gatan passerar bilar med jämna mellanrum och kvarterets barn leker precis som vilken fredagseftermiddag som helst. Men inne i apartement D på Monroe Street är ingenting som vanligt.
Väggarna i den slitna lägenheten är vita. På sängen ligger en halväten hamburgare och i ett hörn står en tv-apparat. På den lilla skärmen rullar en musikvideo med rapparen Biggie, men Dwayne rycks inte med av musiken.
Han står istället framför spegeln - med en pistol i handen. Det var inte så här han hade tänkt sig att allt skulle sluta, men han känner att han inte har något val.
För precis nu - när hans musikkarriär efter flera års rappande, äntligen är på väg att ta fart - så har hans mamma satt stopp. Trots att ett skivkontrakt känns inom räckhåll, så har hon förbjudit honom att fortsätta med musiken.
Dwayne Michael Carter Junior har nyligen fyllt 12 år och han har bestämt sig. Om han inte får hålla på med hiphop så vill han inte längre leva.
P3 Musikdokumentär om Lil Wayne handlar om hur det är att komma in i musikbranschen som barn och lyckas nå toppen, helt på egna villkor.
Dokumentären är gjord av Joanna Korbutiak, vintern 2023
Producent och programledare Siri Hill
Exekutiv producent Anna Johannessen
Slutmix Fredrik Nilsson
Medverkande: Assia Dahir, Petter Hallén och William Hallström
Ljudklippen i dokumentären kommer från dokumentären The Carter (2009), intervjuer i den amerikanska talkshowen Katie (ABC, 2013), VH1 Behind the Music (2009), Skip and Shannon Undisputed (Fox Sports 2016), tv-programmet Club Hot Spot (1999), youtubeserien Uncomfortable Conversations With Emmanuel Acho (2022), nyhetssändningar från CNN (2021) och Fox News (2021), Grammy Awards (2023) och youtubekontot The Hollywood Fix.
Det här är berättelsen om den skotska sångerskan med den stora rösten, som både provocerade och hyllades för sin androgyna image.
December 1980, högt över Indiska oceanen. Nedsjunken i flygplansstolen sitter en förtvivlad sångerska från Skottland. Hennes korta frisyr är blonderad och kindbenen höga. Det som är mest framträdande just nu är dock dom mörka ringarna under ögonen.
Annie är helt slutkörd, men tankarna som snurrar i hennes huvud hindrar henne från att somna. Trots att hon bara är 26 år gammal oroar hon sig för att hennes artistkarriär är över, innan den knappt hunnit ta fart. Turnén i Australien har varit en mardröm. Annie inser motvilligt att rockbandet The Tourist, som sjunger i, fullständigt har kollapsat.
Fastspänd i det trånga sätet, i den lilla kabinen, förstår Annie att hon behöver göra en radikal förändring. Innan hon hinner ångra sig vänder hon sig till sin pojkvän som sitter bredvid. Dave och Annie har varit ett passionerat kärlekspar i fyra år, lika länge som dom spelat musik ihop. 12 000 meter upp i luften förstår dock dom båda att det inte längre funkar. Dom är överens om att deras kemi är en kreativ urkraft som - om den får blomma fritt utan hinder - är ostoppbar. Men för att det ska bli möjligt, måste dom offra något.
När planet många timmar senare landar i ett gråmulet London har dom bestämt sig. Annie och Dave har gjort slut för att istället kunna satsa allt på sitt musikaliska partnerskap.
P3 Musikdokumentär om Annie Lennox är historien om att göra musik med sitt ex och ständigt utmana folks förväntningar på hur en kvinna i musikbranschen bör bete sig.
Dokumentären är gjord av Stefan Sundberg, våren 2023
Producent Joanna Korbutiak
Exekutiv producent Lars Truedson
Slutmix Fredrik Nilsson
Programledare Siri Hill
Programmet görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media
Medverkande: Olle Romö, Karin Bolin Derne och Christian Kopponen Wikström.
Böckerna Annie Lennox - The Biography av Bryony Sutherland & Lucy Ellis och Sweet Dreams Are Made Of This av Dave Stewart har varit viktiga källor till programmet.
Ljudklippen i dokumentären kommer från intervjuer med norska NRK (1987), Efter Tre (Sveriges Radio, 1992), Paste Studios (Paste Magazine, 2016), det australiensiska tv-programmet Countdown (1980), dokumentären Omnibus (1995), Top of the Pops (BBC, 1989), Rock n Roll Hall of Fame (2022) och amerikanska Grammy Awards (1984).
Det här är berättelsen om en otålig sångerska som varken har tid eller lust att vänta på det stora genombrottet.
Det är den 7 februari 2015, och i Scandinavium i Göteborg råder full Mello-feber.
Det var långt ifrån självklart att Molly Hammar skulle stå här ikväll, för hon tvekade länge. Melodifestivalen känns som ett kommersiellt jippo som inte ligger i linje med den typ av artist hon vill vara. Samtidigt känner hon att karriären står och stampar och Mello kan vara, det måste vara, hennes väg ut i rampljuset.
Nu har den 19-åriga tjejen från södra Stockholm svalt stoltheten och bestämt sig för att ge allt.
Mollys röda klänning med släp och hennes utsläppta bruna hår fladdrar i Mello-fläktarna. Hon känner att hon sätter allt.
Darrig av lycka går hon av scenen, och efter att de andra artisterna i tur och ordning har uppträtt och rösterna har räknats är det dags för utslagning.
Namn efter namn ropas upp. Men inte Molly Hammar.
P3 Musikdokumentär om Molly Hammar är berättelsen om en artist som slår igenom som tonåring och sedan kämpar för att hitta sin egen väg inom musiken.
Dokumentären är gjord av Siri Hill, vintern 2023
Producent Joanna Korbutiak
Exekutiv producent Hanna Frelin
Slutmix Fredrik Nilsson
Programledare Siri Hill
Programmet görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media
Medverkande: Molly Hammar, Andreas Pettersson, Oscar Zia, Carolina Norén och Martina Rådegård.
Ljudklippen i dokumentären kommer från SVT (Melodifestivalen 2015 och 2016), TV4 (Idol 2011, Nyhetsmorgon 2018, Bingolotto 2020, Så mycket bättre 2022), Expressen TV (intervju i samband med Idol 2011) och Molly Hammars instagramkonto.
Det här är berättelsen om en frispråkig indiepionjär som gått från dyrkad till cancelled.
Sommaren 1992 har varit ovanligt regnig i London, men lördagen den 8 augusti lyser solen över de 30 000 konsertbesökarna i Finsbury Park. Operarösten dånar när Morrissey gör entré på scen. Hans blå jeans är rätt tajta och en den glänsande guldskjortan är uppknäppt ända till naveln. Men publiken är måttligt imponerad.
Det är det kultförklarade ska-popbandet Madness som står bakom festivalen Madstock, och Morrissey har blivit inbjuden i sista stund. Den forne The Smiths-frontmannen har därför inte särskilt många supportrar framför scenen. Istället består publikhavet den här dagen till stor del av högerextrema skinheads. Men det är först under andra låten som stämningen blir riktigt dålig. För plötsligt plockar Morrissey upp en brittisk flagga från scengolvet, som han dansar runt med och sveper över sina axlar. Ute i publiken blandas burop med homofoba glåpord, och föremål slängs upp på scenen. Skinheadsen tycker inte att det passar sig att den queera Morrissey sveper in sig i deras Union Jack.
Spelningen leder till nattsvarta rubriker i den brittiska musikpressen, men fokus ligger inte på det faktum att Morrissey häcklats och utsatts för homofobi. Istället handlar artiklarna om att Morrisseys flörtande med högernationalistisk estetik gått för långt.
P3 Musikdokumentär om Morrissey är berättelsen om britten som på 80-talet revolutionerade popmusiken och gjorde sig känd för att alltid sparka uppåt, men som på senare år anklagats för motsatsen.
Dokumentären är gjord av Joanna Korbutiak, vintern 2023
Producent och programledare Siri Hill
Exekutiv producent Hanna Frelin
Tekniker Fredrik Nilsson.
Medverkande: Andres Lokko, Jasmine Rhya Rosenlund och Lovisa Sandberg.
Ljudklippen i dokumentären kommer från Top of The Pops (BBC 1983), The One Show (BBC 2009), Granada Report (1984), Jools Holland (BBC 1995), Guitar Interactive Magazine (2013), AP (1984), Radio X (2018), Larry King (2015), Front Row (BBC Radio 2009), The Importance of Being Morrissey (2002), konsertfilmen Wolverhampton 88 , Youtubekontona Rolling Rockvideos och Sam Esty Rayner.
På alla hjärtans dag släpper vi årets första dokumentär och nu kommer programmet att låta lite annorlunda. Siri Hill tar nämligen över som programledare efter Hanna Frelin.
Det här är berättelsen om killen som blev en symbol för arbetarklassen men som själv aldrig har stått på fabriksgolvet eller haft ett vanligt 9 till 5-jobb.
? Do you have a need to write about your background and roots?
? I don?t think that much about what I?m going to write before it comes out. Usually the records end up completely different from what I thought.
Året är 1984 och Bruce Springsteen gästar TV-showen Entertainment Tonight.
Han har precis släppt succéskivan Born in the USA som ska bli ett av de bäst säljande albumen genom tiderna.
Bruce Springsteen har på sig en stor svart jacka, vit skjorta och runt halsen har han knutit en röd snusnäsduk med vita mönster.
Han tar en klunk från sin gigantiska, vita kaffekopp.
Killen med de mörka ögonen och rufsiga håret har gjort kometkarriär på kort tid men trots framgångarna svarar han ödmjukt, nästan lite blygt på programledarens frågor.
? So, a lot of your music is about surviving, about being disillusioned with the american dream. And yet you're the persona of that dream, you?ve made it. How do you reckon to solve those things?
? I don?t know. It?s not something I have resolved.
Vid den här tidpunkten är Bruce Springsteen på väg rätt upp mot toppen.
Undan för undan ska han komma att bli en symbol för den amerikanska arbetarklassen, trots att han själv på många sätt är den amerikanska drömmen personifierad. Bruce Springsteen växer upp i arbetarklassfamilj, gör en klassresa och lyckas göra det ingen trodde var möjligt.
P3 Musikdokumentär om Bruce Springsteen är berättelsen om killen som blev en symbol för arbetarklassen, men som själv aldrig har haft ett vanligt 9 till 5-jobb.
Dokumentären är gjord av Siri Hill vintern 2022.
Producent Anna Lillkung.
Exekutiv producent Hanna Frelin.
Tekniker Fredrik Nilsson.
Programmet görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media.
Medverkande: Fredrik Söderholm, Elin Unnes och Victoria Arnewid.
Ljudklippen i dokumentären kommer från Entertainment Tonight, Ed Sullivan Show, The Late show, NBC News, WBCN, musikprogrammet The Old Grey whistle Test, SVT Rapport, The Human Rights Now Tour, Rock n' Roll Hall of Fame (1999), NJ.com, Springsteen on Broadway (2018), Howard Stern Show och Bruce Springsteen - How it all happened (2013).
Huvudsakliga källor som använts som underlag för dokumentären är Bruce Springsteens självbiografi Born to run (2016) samt dokumentärfilmen Asbury Park: Riot. Redemption. Rock n? Roll (2019) av Tom Jones.
Det här är berättelsen om den säregna brittiska popartisten som slog igenom som tonåring, gjorde succé, försvann och sedan kom tillbaka.
Det är den 20 juni 1993 och den 34-åriga brittiska popartisten Kate Bush stegar in i en TV-studio.
Bush har nyligen släppt sitt sjunde album, The Red Shoes, och ikväll ska hon medverka i Aspel & Company - en populär talkshow där kändisar frågas ut.
Stämningen i studion är avslappnad, trots att programledaren Michael Aspel inleder med att ifrågasätta varför Bush skyr offentligheten.
? Did you shun publicity in the spotlight deliberately?
? I think on some levels, yes, I do. But the main thing was that I wanted to spend a lot more time working, rather than spending a lot of time promoting the work.
Tonen i studion är skämtsam. Bush och Aspel skojar om hur det är att vara föremål för mäns fantasier och Bush får prata om varför hon hellre är i studion än på scen.
Det finns inga tecken på att något skaver. Men bakom kulisserna döljer sig en annan verklighet ? Bush liv håller på att krackelera.
När hon sätter sig framför pianot i studion och börjar sjunga låten Moments of pleasure är den skämtsamma tonen plötsligt som bortblåst. Bush ser sorgsen och sammanbiten ut.
Ingen kan förutse att framträdandet den här kvällen är ett av Bush sista och att hon snart kommer att försvinna helt.
?
P3 Musikdokumentär om Kate Bush är berättelsen om den kompromisslösa och säregna brittiska popartisten som trots långa pauser från offentligheten alltid kommer tillbaka.
Dokumentären är gjord av Anna Lillkung hösten 2022.
Producent Siri Hill.
Exekutiv producent Hanna Frelin.
Tekniker Fredrik Nilsson.
Programmet görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media.
Medverkande: Nanna Olasdotter Hallberg, Nils Hansson och Karolina Larsson.
Ljudklippen i dokumentären kommer från BBC, Netflix, DailyMotion och YouTube-kontona The KT Bush Band, Dave, Pikachuonetwo, Symphonyofflowers, Bryan RW, abba2shay, Sir Bob, mrbrickylad, ronnepon haneveren, Saiq, citytransportinfo, GijsPiano, AureyoBoss, bakerist, LewisPringle, EmptyNestExplorers, MythicalMusic, samt Polly.
Huvudsakliga källor som använts som underlag för dokumentären är Kate Bush - The Biography av Rob Jovanovic och Under the Ivy - The Life and Music of Kate Bush av Graeme Thomson.
Det här är berättelsen om Post Malone - den kritiserade och hyllade rapparen som blev känd över en natt och som aldrig varit intresserad av att placeras i ett musikaliskt fack.
Det är tidig lördagsmorgon, år 2015. Utanför är det sensommar och New York kokar. Det gör det också i talkshowen Breakfast Clubs inspelningsstudio.
? Good morning everyone, this is DJ Envy and Charlamagne da God, we are The Breakfast club and guest in the building is ... Post Malone!
Framför en av de tre mickarna sitter 20-årige Post Malone, nedsjunken i stolen i en olivgrön stor t-shirt med massa hål. Det bruna, lockiga håret har han satt upp i en slarvig tofs mitt på huvudet.
Han ser lite morgontrött ut, men han är taggad.
I studion är det bra stämning. De snackar om Post Malones uppväxt, hans musikpreferenser och om Dallas Cowboys.
Men snart tar intervjun en annan vändning.
? Are you afraid that you as a white rapper may be considered a culture vulture?, frågar en av programledarna.
På kort tid har Post Malone gått från att vara en nobody från Texas till en av USA:s mest omtalade artister.
Med sin låt White Iverson har han tagit nätet med storm. Men långt ifrån alla jublar över den vita artisten med guldtänder, braids och som rappar om pengar, brudar och berömmelse.
Kritiska röster hörs om att Post Malone bara är en i raden av vita artister som profiterar på svart kultur.
P3 Musikdokumentär om Post Malone är berättelsen om den kritiserade och hyllade rapparen som blev känd över en natt och som sedan blev en musikalisk vilde.
Dokumentären är gjord av Siri Hill hösten 2022.
Producent Anna Lillkung.
Exekutiv producent Hanna Frelin.
Tekniker Fredrik Nilsson.
Programmet görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media.
Medverkande: Levi Hielle-Bergström, Amel Suljevic och Cornelia Biller.
Ljudklippen i dokumentären kommer från The Breakfast Club, Snoop Dogg TV, Viral Twitch, Dash Radio, CelebNMusic 247, Noisey Raps, Skee TV, The tonight show with Jimmy Fallon, American Music Awards 2018, Celeb Watch och Howard Stern Show.
Det här är berättelsen om Thomas Stenström - drömmaren från Uddevalla som aldrig accepterat omvärldens begränsningar eller lyssnat på sina egna tvivel.
Det är en sommarkväll år 2015. Sveriges nya stjärnskott, artisten och låtskrivaren Thomas Stenström, är ute på turné.
Trängseln är stor längs med kravallstaketen. Publiken väntar ivrigt på att Thomas och hans band ska komma upp på scen.
Atmosfären bland konsertbesökarna hade inte kunnat vara bättre. Men, det som den taggade publiken inte vet är att stämningen backstage är en helt annan.
Något är inte som det ska.
Totalt utslagen på golvet bakom scenen ligger 27-årige Thomas. Pulsen bankar hårt och hans ben känns som bly.
Han måste bara blunda i några minuter. Samtidigt är en sjukvårdare på väg för att säkerställa att han verkligen mår bra.
Under det senaste året har Thomas slagit något slags rekord i turnerande. Efter genomslaget med hiten ?Slå mig hårt i ansiktet? flockas människor för att se honom uppträda, och under 2014 har han haft fler än 100 spelningar runt om i landet.
Han älskar att stå på scen och blir lika förvånad varje gång publiken kan texterna till hans låtar och han lever på adrenalinet. Samtidigt strävar han alltid efter att göra sina spelningar bättre.
Thomas har jobbat stenhårt i över ett år. Men nu är krafterna slut.
Från golvet säger han matt åt bandmedlemmarna att gå ut på scenen. Han lovar att han snart kommer.
Men Thomas - drömmaren från Uddevalla som aldrig kan stå still - är på väg mot en crash, trots att hans karriär knappt hunnit börja.
P3 Musikdokumentär om Thomas Stenström är berättelsen om småstadskillen som besegrade jante.
Dokumentären är gjord av Anna Lillkung hösten 2022.
Producent Siri Hill.
Exekutiv producent Hanna Frelin.
Tekniker Fredrik Nilsson.
Programmet görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media.
Medverkande: Thomas Stenström, Petter Ericsson, Natasha Azarmi och Michael Schröder.
Ljudklipp i dokumentären kommer från TV4, SVT, SR och Youtube-kanalerna Thomas Stenström, Bettis, Fisdisa, Cancerfonden, LeaMaliniemi och Alex G.
Det här är berättelsen om Tove Styrke - popundret som tar musiken på blodigt allvar och som inte väjer för de stora känslorna, på både vinst och förlust.
Det är den 1 mars 2018.
På den stora scenen i Milwaukee framför tusentals människor står Tove Styrke. Det här är första stoppet på den Nya zeeländska artisten Lordes USA-turné, och Tove har aldrig stått på en så stor arena förut.
Det var ett tag sedan som Lorde hörde av sig och erbjöd Tove att vara förband på hennes turné. Det här är Toves stora chans, och hon är peppad till tusen.
Men någonting är inte som det ska.
När Tove drar igång den första låten, Borderline, som publiken vanligtvis inte kan stå still till händer ingenting.
Publiken rör sig inte en tum.
Tove sveper oroligt med blicken över publikhavet. Folk betraktar henne förstrött, någon kastar ett öga på klockan, en annan snackar med kompisen bredvid.
Tove börjar sakta men säkert gripas av panik. I flera år har hon jobbat för att slå igenom stort utanför Sveriges gränser.
Ska hennes första stora, internationella arenaspelning bli ett fiasko?
Vid den här tidpunkten har Tove Styrke tagit första steget ut på en internationell arena och är på toppen av sin karriär, men vägen hit har varit minst sagt krokig.
P3 Musikdokumentär om Tove Styrke är berättelsen om popundret som tar musiken på blodigt allvar och som inte väjer för de stora känslorna, på både vinst och förlust.
Dokumentären är gjord av Siri Hill i oktober 2022.
Producent Anna Lillkung.
Exekutiv producent Hanna Frelin.
Tekniker Fredrik Nilsson.
Programmet görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media.
Medverkande: Tove Styrke, Anna Östman Styrke, Tina Mehrafzoon och Linnéa Gröning.
Ljudklipp i dokumentären kommer från TV4, Expressen TV, SVT, Elle-galan 2020 och musikmagasinet Diffus.
Det här är berättelsen om Grimes - indieartisten som hyllats för sina egenproducerade album och sina anti-kapitalistiska ideal, ända fram tills hon trädde fram som techmiljardären Elon Musks flickvän.
Det här programmet innehåller en beskrivning av ett självskadebeteende. Har du tankar på att skada dig själv, få stöd av föreningen Shedo via deras chatt https://sjalvskadechatten.shedo.se/. Har du eller någon du känner självmordstankar, kontakta självmordslinjen Mind på telefonnummer 90101 eller via deras hemsida http://mind.se. Du kan också kontakta Jourhavande medmänniska på 08-702 16 80, kl. 21-06. Vid akut självmordsrisk bör du ringa 112.
I Metropolitan Museum of Art på Manhattan hörs det smattrande ljudet från kameror. Det är en majkväll år 2018 och det har blivit dags för ett av årets största evenemang - the Met Gala.
Världskändisar, artister, skådespelare och modepersonligheter poserar på den utrullade beigea mattan. Temat för kvällen är ?Himmelska kroppar: Mode och den katolska fantasin?.
Men det är inte modet som kommer vara huvudnyheten den här kvällen.
Bara timmar innan galan sprids rykten om att en av världens rikaste människor, mannen som skapat bilmärket Tesla, har börjat dejta en ny tjej. Ryktena är obekräftade, men så plötsligt står de där tillsammans framför kamerorna.
Elon Musk och den 17 år yngre Claire Boucher, mer känd som indieartisten Grimes.
Det har gått sex år sedan Grimes slog igenom med det kritikerrosade albumet Visions, ett album som hon gjorde själv i det enkla musikprogrammet Garageband, under tre veckor, hög på amfetamin.
Då beskrevs hon som indievärldens nästa stora framtidslöfte - en nytänkande visionär.
Långt ifrån alla vet vem Grimes är när hon nu står bredvid Musk. Ändå sprids nyheten om det udda paret som en löpeld.
Men många är genuint besvikna på att Grimes - underground-artisten som kallat sig anti-imperialist - blivit tillsammans med en labil techmiljardär som vill kolonisera Mars.
Kvällen på The Met blir en vändpunkt. Grimes går från att betraktas som ett musikaliskt geni till att ses som ett skämt.
P3 Musikdokumentär om Grimes är berättelsen om det kanadensiska indielöftet som blev ett Twitterskämt.
Dokumentären gjordes av Anna Lillkung i september 2022.
Producent Siri Hill.
Exekutiv producent Hanna Frelin.
Tekniker Fredrik Nilsson.
Programmet görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media.
Medverkande: Effie Karabuda, Mia Arias Tsang och Joachim Voss Sundell.
Ljudklipp i dokumentären kommer från: Lex Fridman Podcast, The Zane Lowe Interview Series, Entertainment Tonight Canada, Youtube-kanalen ?lok?, The Interview Show with David Scott, POOF! The pop show och Youtube-kanalerna Intro Magazine, The Nomenklaturist, Pop Trigger, KEXP, Access Video TV och advancedfirefly,
Det här är berättelsen om Nick Carter - arbetarklassungen som blev Backstreet boys yngsta medlem, som gick vilse i alkoholdimman och om pojkbandet som tvingades växa upp.
Det är den 2 januari 2002 i Tampa, Florida, och på nattklubben Pop City är festen i full gång.
Musiken dunkar, och drinkarna är söta.
Mitt på dansgolvet står en 21-årig blond kille med mittbena och vaggar fram och tillbaka bland de svettiga, dansande kropparna.
Han är full. Riktigt full.
Killen går i skytteltrafik mellan baren och dansgolvet och vid stängning börjar det spåra. Ett bråk uppstår med bartendern, och killen blir utkastad av vakterna.
När han vägrar lämna området ingriper polis. 10 gånger ber dem honom att gå, och till slut är måttet rågat.
Poliserna ger honom en sista varning: om han inte har dragit innan de har räknat till tre kommer de gripa honom.
Killen står kvar.
Utifrån sett skulle det här kunna vara vilken stökig utekväll som helst, men händelsen kommer resultera i feta tidningsrubriker och ryktesspridning.
För killen som bråkar på nattklubben är inte vem som helst. Han är Nick Carter, svärmorsdrömmen i världens mest kända pojkband Backstreet Boys, och snart kommer han drabbas av kändisskapets baksidor.
P3 Musikdokumentär om Nick Carter är berättelsen om en arbetarklassunge som blev Backstreet boys yngsta medlem, som gick vilse i alkoholdimman, och om pojkbandet som tvingades växa upp.
Dokumentären är gjord av Siri Hill i september 2022.
Producent Anna Lillkung.
Exekutiv producent Hanna Frelin.
Tekniker Fredrik Nilsson.
Programmet görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media.
Medverkande: Tali da Silva, Alexander Kronlund och Maximilian Wallér Zandén.
Självbiografin Facing the music and living to talk about it (2013) av Nick Carter och Backstreet Boys - Official biography (1997) av Rob McGibbon är en två av de främsta källorna i programmet.
Ljudklipp i dokumentären kommer från WDSU, Amateur hour, Vevo, Celebrity Justice, Ellen Degeneres Show, Live! With Regis and Kathie Lee The Sydnerian, House of Carters, samt dokumentärfilmen Backstreet Boys: Show 'em what you're made of (2015).
Berättelsen om en av musikhistoriens första kvinnliga rocklegender. Hon som levde för scenen och sin publik men som kände sig oändligt ensam när strålkastarna slocknade.
Det är högsommar i Monterey, Kalifornien 1967.
I år är det premiär för festivalen Monterey Pop och på scenen står Janis Joplin.
Hennes långa bruna hår ligger utsläppt över axlarna. På sig har hon en ljusgul stickad klänning och utsvängda byxor i samma gula färg.
Det här är Janis och hennes band Big Brother and the Holding companys största och hittills viktigaste spelning.
Mycket, nej allt står på spel.
Tänk att hon, Texas-tjejen från landsbygden, som för bara ett år sen harvade runt med en akustisk gitarr på små caféer i San Francisco nu står här framför tusentals människor och i sällskap med artister som Jimi Hendrix, The Who och The Mamas and the Papas.
Publiken har ingen aning om vad de har att vänta och när Janis spruckna, innerliga röst skär igenom tystnaden är det som att tiden står still.
Janis Joplins karriär ska precis snurra igång och där och då gör hon något som ingen har gjort förut.
Där och då skapar hon musikhistoria.
P3 Musikdokumentär om Janis Joplin är en berättelse om en av musikhistoriens första kvinnliga rocklegender. Hon med den spruckna rösten som ekar än i dag. Hon som levde för scenen och sin publik men som kände sig oändligt ensam när strålkastarna slocknade.
Dokumentären är gjord av Siri Hill sommaren 2022.
Producent Hanna Frelin.
Exekutiv producent Anna Johannessen.
Tekniker Fredrik Nilsson.
Programmet görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media.
Medverkande: Navid Bavey och Caroline af Ugglas.
Biografin Love, Janis (2005) av Laura Joplin är en av de främsta källorna i programmet.
Ljudklipp i dokumentären kommer från ABC TV, The Dick Cavett Show, KTVU, Sveriges Radio, WDR, Rock and Roll hall of fame samt dokumentärfilmerna Janis (1974), Janis: Little girl blue (2015), Monterey Pop (1968) och Woodstock (1970).
Det här är berättelsen om rockbandet som blev kända för sin gränslöshet på scen, om deras uppgång och fall och när det är dags att visa sitt rätta ansikte.
Det är nyårsafton i New York, 1973. Trots att det är långt kvar till midnatt har publiken på Academy of music redan korkat upp.
De flesta är här för att se Blue Oyster Cult och Iggy and The Stooges, men det hittills rätt okända förbandet har också dragit publik.
Det ryktas om att deras utflippade scenshower inte liknar någonting man sett förut och många undrar vilka som döljer sig bakom de vita och svarta maskerna.
Det går ett sus genom publiken. Ut på scenen stolpar Kiss, vitsminkade i skyhöga platåskor, svart läder och tuperade hår.
Bara några månader tidigare stretade bandet runt på olika sunkhak i New York. Nu står de här, framför en stor publik, på ett av stans mest creddiga konsertställen.
Alla i bandet vet: det är nu det gäller.
Kiss ska senare bli kända för sina mäktiga scenshower där leviterande trumset, pyroteknik och eldkanoner ingår, men ikväll ska basisten Gene Simmons göra något han aldrig har gjort på scen förut.
I slutet av låten Firehouse går Gene fram till scenkanten med en fackla i näven, han breder ut sina fladdermusvingar, höjer facklan och blåser eld.
Publiken fullkomligt exploderar, och Gene Simmons tuperade kalufs fattar eld - för allra första gången.
P3 Musikdokumentär om Kiss är berättelsen om bandet vars vilda konserter och noggrant utmejslade scenpersonas tar dem till den absoluta toppen men som snart ska befinna sig vid ett vägskäl ? ska de fortsätta gömma sig bakom maskerna, eller ska de visa sina rätta ansikten?
Dokumentären gjordes av Siri Hill sommaren 2022.
Producent Hanna Frelin.
Exekutiv producent Lars Truedsson.
Tekniker Fredrik Nilsson.
Programmet görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media.
Medverkande: Carl Linnaeus, Kristofer Andersson och Monica Borgman.
Biografierna KISS ? den osminkade sanningen av Carl Linnaeus och KISS - Partners in crime vol 2 av Carl Linnaeus och Alex Bergdahl samt dokumentären KISSTORY (2021) av D.J Viola är de främsta källorna i programmet.
Ljudklipp i dokumentären kommer från: Nightbird med Alison Steele, WTHI-TV, Eyewitness News, People Magazine, Youtube-kanalen KISS ARMY ROCKS, KISS Catalogue, The tomorrow show med Tom Snyder, MTV och KDLT News Today.
Berättelsen om en artist som bevisade att hon var mer än sin familjs kändisskap. En stor ikon som sen tystades och föll i glömska över en bröstvårta.
En måndag i mars 2004 kliver Janet Jackson in i studion hos David Letterman. Janet som i princip föddes in i underhållningsbranschen har gjort intervjuer sen hon var fem år gammal. Men den här intervjun är annorlunda. Janet slår sig ner i en brun fåtölj, framför kulisser som visar vyn över New York. Hon rättar till sin röda klänning som lämnar höfterna och magen bar.
Det här är första TV-intervjun hon gör sen den stora skandalen - den som kommit att kallas Wardrobe malfunction eller Nipplegate. Skandalen då 140 miljoner tittare fick se Janets ena bröst i live-TV under Super Bowls halvtidsshow. Janet gör intervjun för att få prata om sitt åttonde album som precis släppts, men David Letterman har ett annat syfte. Han vill veta allt om Nipplegate och ställer fråga efter fråga om det. Janet ber flera gånger om att få prata om något annat och ser allt mer obekväm ut.
Under tio långa minuter fortsätter han ställa frågor om skandalen innan han tillslut går vidare, men inte heller nu för att prata om Janets musik. Som så många andra gånger får hon istället frågor om sin bror. Michael Jackson står nämligen just nu åtalad för sexuell övergrepp mot barn.
P3 Musikdokumentär om Janet Jackson är en berättelse om kampen för att ta sig ur sin Jackson-familjens skugga och ta kontrollen över sin egen karriär. Om att lyckas och hyllas som en av 90- och 00-talets största ikoner, för att sen se allt det hon byggt upp försvinna.
Dokumentären är gjord av Linnea Beijer våren 2022.
Producent Hanna Frelin.
Exekutiv producent Anna Johannessen.
Tekniker Fredrik Nilsson.
Programmet görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media.
Medverkande: James Francis och Aretha Bergdahl.
Dokumentären Janet Jackson av Janet Jackson och Rick Murray och biografin True You av Janet Jackson och David Ritz, är två av de främsta källorna i programmet.
Ljudklipp i dokumentären kommer ifrån Good Morning America, American Bandstand, The Late Late show, Lifetime, A&E, CNN, The Mike Douglas show, Hollywood's Leading Ladies, Entertainment tonight, CBS, MTV, CBS News, Abc News The insider, The Oprah Winfrey Show, BET Networks och Rock and Roll hall of fame.
Berättelsen om rockvärldens nallebjörn som tar sig igenom livets motgångar med hjälp av musiken. Och som alltid ger publiken vad den vill ha, även om han så bryter benet mitt under en konsert.
Det är en regnig kväll på The Reading Festival i England 1992. 40 000 fans har trotsat vädret och står förväntansfulla och väntar på kvällens huvudakt, grungerockbandet Nirvana. Den senaste tiden har Nirvana gått från ett undergroundband till att locka storpubliken.
Men framgångarna har inte bara fört gott med sig. Pengar har blivit en källa till konflikt och förändrat vänskapen mellan medlemmarna. Bandets sångare och ofrivilliga frontperson Kurt Cobain har dessutom precis fått barn, samtidigt som han dras med ett drogmissbruk. Det är Kurt som ständigt fångar medias uppmärksamhet medan bandets trummis, Dave Grohl, allt som oftast sitter tyst under intervjuer med trion.
Trots att de är festivalens höjdpunkt så är det få som tror att de kommer spela den här kvällen. Den senaste tiden har rykten om bandets splittring florerat i pressen.
Klockan är strax efter nio och mörkret har lagt sig när Kurt kommer ut på scen. Som svar på senaste tidens rubriker rullar han ut i en rullstol iklädd en vit sjukhusrock och blond peruk. Basisten Krist Novoselic står redo i en svart läderjacka och bakom trumsetet sätter sig Dave. Han är klädd i en vit långärmad tröja och har långt mörkt hår. Nu gäller det att visa publiken och media vad de verkligen går för.
Den regniga kvällen i England kommer att bli en av deras bästa spelningar någonsin. För även om bandet dras med problem är de inte klara med varandra än. Men det ingen vet är att bandets enorma framgångar kommer få ett abrupt slut. Och att det är Dave, den blyga trummisen i Nirvana, som snart kommer att lämna ifrån sig trumpinnarna och istället ställa sig längst fram på scenkanten i sitt alldeles egna band.
P3 Musikdokumentär om Dave Grohl handlar om den snälla perfektionisten som startade ett av rockens mest folkliga band. Och som genom en olyckshändelse har en alldeles särskild relation till Sverige.
Medverkande: Sofia Bergström, Johan Fink Gren, Johan Sampson.
Dokumentären är gjord av Ellen Hammarskiöld våren 2022.
Producent Hanna Frelin.
Exekutiv producent Lars Truedson.
Tekniker Fredrik Nilsson.
Programmet görs av Tredje Statsmakten Media.
This is a call, The life and times of Dave Grohl av Paul Brannigan har varit en viktig källa till programmet.
Ljudklipp i avsnittet kommer ifrån CBS news, MTV news, MTV Europe, BBC, ABC News, The Bill Simmons podcast. Dokumentärerna Foo fighters back and forth och Dave Grohl- the man with the Midas touch. Youtubekontona ChartsNAwards 2, Curmodgeon NIRVANA, Jukebox Heroes, Camis, Andrea Navarro Estrella.
Det här är berättelsen om en säregen popmusiker som förtrollat en hel värld, som exotifierats och hyllats och som alltid har gått sin egen väg. Men kändisskapet har också ett pris.
Det här avsnittet innehåller en beskrivning av ett självmord. Har du eller någon du känner självmordstankar, kontakta självmordslinjen Mind på telefonnummer 90101 eller via deras hemsida http://mind.se. Du kan också kontakta Jourhavande medmänniska på 08 - 702 16 80, kl. 21-06. Vid akut självmordsrisk bör du ringa 112.
Det är måndagen den 16 september, 1996 när polisen bultar på dörren till en liten lägenhet i Hollywood, Florida.
Det är helt tyst, och när ingen öppnar tar poliserna sig in på egen hand. De ser sig om i den stökiga lägenheten. Det är instängt och golvet är täckt av kläder, tomburkar och bråte.
I soffan ligger en man, till synes livlös.
Han är naken, har grön och röd färg i ansiktet och har skjutit sig själv i huvudet.
Framför honom står en filmkamera, och på väggen bakom honom hänger en handskriven skylt där det står: ?The best of me. 12 september?.
Det är till en början svårt att förstå vad som har hänt, men snart förstår polisen att allt kretsar kring en specifik person. Den isländska superstjärnan Björk.
I 11 inspelade videoband och en 803 sidor lång dagbok beskriver mannen sin besatthet av henne, och fyra dagar tidigare har en brevbomb skickats iväg till en adress i London.
Vid den här tidpunkten är Björk Islands nationalklenod, en säregen musiker som tagit sig långt utanför den lilla öns gränser.
Under sin karriär kommer Björk aldrig kompromissa med sin särart och det tar henne ända upp till toppen. Men kändisskapet har också ett pris.
P3 Musikdokumentär om Björk handlar om popmusikern som förtrollat en hel värld, som exotifierats och hyllats och som alltid har gått sin egen väg.
Som research för det här avsnittet har vi använt oss av biografin ?Björk - Wow and Flutter" av Mark Pytlik.
Medverkande: Margret Atladottir, Kaine Pieri och Lisa Wall.
En dokumentär av Siri Hill.
Producent: Hanna Frelin
Exekutiv producent: Anna Johannessen
Tekniker: Fredrik Nilsson
Programmet gjordes i april 2022 och görs av Tredje Statsmakten Media.
Ljudklippen i dokumentären kommer från dokumentärfilmerna Rokk í Reykjavík (1982), Inside Björk (2003) och Janis: Little girl blue (2015) samt filmen Dancer in the dark (2001), Channel V (1995), TV-serien The Southbank Show (1997) och MTV (1988 samt 1996).
Berättelsen om världens mest streamade artist. Hur han blev både enormt älskad och hatad - och anklagad för att ha plagierat andras musik.
Det är den 8 mars 2022 utanför rättssalen i London. Ut från den grå bilen med tonade fönsterrutor hoppar dagens huvudperson. Han som vanligtvis klär sig i jeans och en t-shirt har idag en svart kostym och vit skjorta under. Solen och kamerablixtarna reflekteras i de svarta rutorna på bilen. Ed Sheeran går rakt in mot den stora byggnaden och dörrarna bakom honom stängs. Varken kameror eller inspelningsutrustning är tillåtet inne i rättsalen. Ingen kommer därför att filma när Ed ställer sig i vittnesbåset och sjunger.
För fyra år sen blev den anspråkslösa rödhåriga killen från England, den absolut just nu största artisten i världen. Hans låt ?Shape of you? är den första låten att streamas över 2 miljarder gånger på Spotify - det gör den till decenniets mest streamade låt. Men så står han nu också, återigen, anklagad för låtstöld. Den här gången har Ed bestämt sig för att inte ge med sig.
Han vill bevisa att han inte är nån låttjuv utan snarare att alla ackordföljder vid det här laget redan använts i någon låt där ute - och att det därför inte kan räknas som stöld. Det är därför han nu tar ton i vittnesbåset den här tisdagen i London.
Men det finns de som inte tror på honom. Det finns de som menar att Ed Sheeran har satt i system att plagiera.
P3 Musikdokumentär om Ed Sheeran handlar om en av världens absolut mest spelade artister - han som har jobbat hårdare än dom flesta för att ta sig dit. Artisten som världen både älskar och älskar att hata - och som flera gånger anklagas för plagiat.
Dokumentären är gjord av Hanna Frelin våren 2022.
Producent är Anna Johannessen.
Tekniker Fredrik Nilsson.
Programmet görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media.
Som research för det här avsnittet har vi använt oss av Sean Smiths biografi om Ed Sheeran.
Ljudklipp i dokumentären kommer från Sveriges Radio, Skavlan i SVT, Jonathan Ross Talkshow, dokumentären om Britannia High, Graham Nortons talkshow, The Music 411, Watchmojo.com, 60 minutes Australia, Young turks på Youtube, Clevver News och BBC.
Det här är berättelsen om en av världens största stjärnor, om livet på toppen och att ändå inte känna sig lycklig.
Det är Thanksgiving år 1974 i den stora konsertarenan Madison Square Garden i New York. Sen över en och en halv timme har en man oroligt cirkulerat backstage. Han har beiga platåskor, mörkblå utsvängda byxor och en svart kavaj. Och snart är det hans tur att ge sig upp på scenen.
Han har precis kräkts av nervositet. Svetten pärlas i pannan och ringlar sig ner i de klassiska 70-talspolisongerna. Paniken kryper längs med ryggraden. Mannen heter John Lennon.
För tio år sedan var det här hans vardag. Kväll efter kväll ställde han sig på scen framför tusentals skrikande fans med sitt band The Beatles, utan minsta tvekan. Men mycket har hänt sen dess.
Just ikväll spelar den extravaganta popartisten Elton John inför 20 000 jublande fans. Ingen i publiken vet om det, men John har lovat honom att han ska spela några låtar. Samtidigt som Elton röjer loss uppe på scenen, peppas John av medarbetare backstage. Men hans rädsla för att publiken varken vill se eller höra honom, gör att han nästan kräks igen.
När Elton John börjar sin presentation, sveper ett infall över John att bara dra.
Men när han hör sitt namn kickar de gamla Beatles-reflexerna in. Strålkastarna lyser upp hans axellånga hår och reflekteras i hans klassiska runda små ?Lennon-brillor? när han kliver ut på scenen. Men vad John inte vet är att det här är den sista gången som han står på scen.
P3 Musikdokumentär om John Lennon handlar om en vilsen mans jakt efter kärlek. Det handlar om odödlig musik, skrikande fans och om hur han blev förespråkare för världsfred. John Lennon blev fyrtio år gammal och kanske lyckades han hitta ro precis innan han blev skjuten till döds 1980.
Medverkande: Viktor Norén, Sven Hallberg, Michelle Ryberg.
En dokumentär av Karin Valtonen Knutsson.
Producent: Hanna Frelin och Joanna Korbutiak.
Exekutiv producent: Anna Johannessen.
Tekniker: Fredrik Nilsson.
Programmet är gjort våren 2022 och görs av Tredje Statsmakten Media.
Som stor källa för det här avsnittet har vi använt oss av boken ?John Lennon: The Life? av Philip Norman och ?John? av Cynthia Lennon.
Ljudklipp i dokumentären kommer från Sveriges Radio (1980), ?John Lennon & Elton John LIVE - Whatever Gets You Thru the Night? (1974), Rolling Stone (december 1980 och 1970), RKO Radio med Dave Sholin (December 1980), videon ?The Beatles funny interviews? (Youtubekonto: Apple Scruff), BBC TV ?Concert: It's The Beatles´ Live? (1963), CBS News New York ?A taste of Beatlemania in the 1960s? (2014, dokumentärfilmen ?The Beatles: The First US Visit? (1991), The Ed Sullivan show, CBS (1964), videon ?Beatles member John Lennon and new wife Yoko Ono stage a bed-in in Amsterdam? (Youtubekonto: Iconic), The Dick Cavett Show, ABC (21/9 1971 och 11/5 1972), Lennons hemmavideo ?Little Sean singing his favourite Beatles-song to John? (Youtubekonto: TheBeatlesStine), ABC News (1980) och CNN (1980).
Berättelsen om kvinnan som förtrollar världen med texter om hjärtesorg, men förlorar sitt självförtroende i missbrukets avgrund. Och hur hon sedan tar sig tillbaka, ända upp till topplistorna igen.
Året är 1977. På en kudde på golvet i ett stort hus i Hollywood sitter en 29-årig kvinna. Hon har långt rågblont hår med lugg och är klädd i en lång svart klänning och guldiga smycken. Framför henne står en kamera uppställd och en journalist från det Australienska programmet Countdown intervjuar henne.
I always wanted to be a singer. I always wanted to be a songwriter, berättar hon
Kvinnan heter Stevie Nicks och har de senaste åren tagit topplistorna med storm som sångare och låtskrivare i bandet Fleetwood Mac. I sitt knä har hon sin pudel Ginny med nästan lika fluffigt hår som henne själv.
Stevie är precis där hon vill vara i livet. Att vara frontperson i ett av världens nu största band är det bästa som hänt henne. Men det kommer också med ett pris. Reportern undrar om Stevie är lycklig.
? Well becoming one of the biggest names in the rock scene today, both the group and yourself, are you happy?
Stevie stryker fingrarna genom pudelns päls och slår ner blicken i golvet.
? Sometimes. I'm tired of being on the road. I'm tired. Period. I'm very tired.
För att orka har Stevie skaffat sig en följeslagare. I sin sko har hon ett gram kokain vart hon än går. Och det kommer leda henne rakt ner i drogernas fördärv.
P3 musikdokumentär om Stevie Nicks handlar om ett band med för mycket känslor för sitt eget bästa, om kvinnan som benämns som en av historiens främsta låtskrivare och hur hon hade sönder sin egen näsa.
Medverkande: Linnéa Holm och fanet Sarah.
En dokumentär av Ellen Hammarskiöld.
Producent: Hanna Frelin.
Exekutiv producent: Anna Johannessen.
Tekniker: Fredrik Nilsson.
Programmet är gjort våren 2022 och görs av Tredje Statsmakten Media.
Gold Dust Woman: The Biography of Stevie Nicks av Stephen Davis har varit en viktig källa till programmet.
Ljudklipp i avsnittet kommer från Associated Press, podden Oprah?s Masterclass, tv-programmen Countdown, The Chris Isaak Hour, CBC News, KTVB Idaho?s News Channel 7, Nine Network, ABC, Grammy awards, dokumentärfilmen The Dance och Youtubekontot Fleetwood Mac on MV.
Det här är berättelsen om den svartklädda poeten med oborstat hår som drömde om att bli konstnär i New York och idag kallas för punkens mormor.
Det är en måndag mitt i sommaren år 1967. Vid bussterminalen mot New York står en smal svarthårig ung tjej. Trots sommarvärmen är hon klädd i jeans, polo och en lång grå regnrock hon köpt på frälsningsarmén för just det här tillfället
Patti är 20 år gammal och den här stunden är stor. Hon ska lämna allt i New Jersey bakom sig och ge sig ut på nya äventyr i den mytomspunna storstan. Hon har ingen direkt plan och vet inte alls vad som kommer hända när hon anländer. Men hon vet vad hon lämnar bakom sig.
Förra sommaren blev Patti gravid. Så snart magen började synas blev Patti utslängd från utbildningen på lärarhögskolan och utstött ur den religiösa gemenskapen hon vuxit upp i. Graviditeten var en olyckshändelse och bebisen adopterades bort direkt vid födseln. Det är med både sorg, lättnad och stark beslutsamhet hon nu ska börja sin resa mot att uppfylla konstnärsdrömmen i New York.
Men när Patti kommer fram till biljettluckan inser hon att hon räknat fel. Biljetten är dyrare än sist och pengarna hon har i handen kommer inte att räcka. Patti blir orolig och går in i telefonkiosken vid busstationen, för att i lugn och ro tänka ut en plan. Att återvända hem till föräldrarna med svansen mellan benen är uteslutet. Men kanske var det ödet som gjorde att hon klev in i just den här telefonkiosken. För på hyllan framför henne ligger en vit läderplånbok. Patti plockar försiktigt upp den och upptäcker att innehållet skulle kunna försörja henne i en hel vecka. Patti tvekar, men sen tar hon pengarna och springer till bussen.
Patti Smith kom till världen på en måndag. Idag är det också måndag och Patti känner hur hon nu föds på nytt. Hon kommer för alltid känna tacksamhet till den okända ägaren av den vita läderplånboken. Hade det inte varit för dem pengarna hade Patti kanske aldrig tagit sig till New York och hade det inte hänt hade hon kanske aldrig kommit att kallas drottningen av Rock n Roll.
P3 Musikdokumentär om Patti Smith handlar om att bli artist på egna villkor och att sätta konsten framför allt.
Medverkande: Susanne Ljung, Sibille Attar och Jonna Blode Hanno.
Dokumentären är gjord av Hanna Frelin våren 2022.
Producent Joanna Korbutiak.
Exekutiv Anna Johanessen.
Tekniker Fredrik Nilsson.
P3 Musikdokumentär produceras av Tredje Statsmakten Media.
Ljudklipp i dokumentären kommer från intervjuer med SVT (1976), ABC News (2017), New York Times, SRF Arkiv, NME och Jimmy Fallon. Rock & Roll Hall of Fames youtubekonto (2007), Patti Smiths instagramkonto (2020) och en spelning i St Marks Church (1971)
Det här är berättelsen om den svenska indiepopdrottningen som vägrade att lyssna på sin kropp, kraschade, men lyckades komma igen.
Det är mars 2010 i staden Austin i Texas. Genom det stora sovrumsfönstret syns folklivet nere på gatan. Årets festival South by Southwest har dragit hit närmare 2000 band från hela världen och festen pågår dygnet runt. Men Linda orkar inte ens titta ut. Hon ligger däckad i sängen och under täcket är det tyst och lugnt.
Att få spela som Miss Li på festivalen South by Southwest är hur stort som helst. Men Linda har svårt att njuta. Medan alla andra i bandet är ute och minglar stänger hon in sig på det trånga och bleka hotellrummet.
Under den senaste tidens turnerande har smärtan blivit allt mer intensiv. Ena dagen är högerhanden så svullen att hon tvingas spela piano med bara en hand. Andra dagen är det knät eller foten som blivit dubbelt så stor.
När väckarklockan till slut ringer drar sig Linda motvilligt upp ur sängen. Hon klär på sig, stoppar i sig mer smärtstillande. När hon en stund senare kliver upp på scenen känns det som att hon återfått energin igen, men så snart hon kommer upp till det bleka hotellrummet igen, återkommer den svåra smärtan.
Linda står precis på tröskeln inför sin stora USA-satsning, och hon är livrädd för vad som skulle hända om hon inte lyckas fullfölja turnén. Kommer allt hon kämpat för de senaste åren vara förgäves? Kommer hon ens kunna fortsätta vara artist?
P3 Musikdokumentär om Miss Li handlar om en artist som vägrar ge upp
Medverkande: Linda "Miss Li" Karlsson, Sonny Gustavsson, Erika Nemeti, Natasha Azarmi och Lars Winnerbäck.
Dokumentären är gjord av Hanna Frelin våren 2022.
Producent Joanna Korbutiak.
Exekutiv Anna Johanessen.
Tekniker Fredrik Nilsson.
P3 Musikdokumentär produceras av Tredje Statsmakten Media.
Ljudklipp i dokumentären kommer från SVT:s lokala nyheter Gävledala (2007), Svensktoppen (2007 och 2011), P3 Nyheter (2012), Apples reklam för Ipods (2009) och Youtubekanalen Top News (2015).
Det här är berättelsen om artisten som skrämde slag på en hel föräldrageneration, la grunden för hårdrocksgenren och fick en egen banbrytande reality show.
Des Moines, 1982. 5 000 personer står och trampar i den stora konsertsalen och längst fram på scenen framför röda sammetsdraperier står Ozzy Osbourne. Han är barbröstad och byxorna är svarta och tighta. Ögonen är svartsminkade och det svettiga långa håret ligger klistrat längs med kinderna.
Vem hade kunnat tro att Ozzy, en arbetarklasskille från Birmingham i England, skulle stå på den här scenen som kvällens huvudperson? Det har gått tre år sedan hans missbruk nästan kostade honom livet, men Ozzy är vid liv och har sen karriären som soloartist drog igång turnerat konstant. Konserterna har blivit allt mer utflippade och den här kvällen är inget undantag.
Ozzy är van vid att publiken kastar upp saker på scenen under spelningarna, den ena grejen sjukare än den andra. Den här kvällen tar en tonåring upp något rätt litet, mjukt och svart ur fickan och kastar upp det framför Ozzy.
Han tar kvickt upp föremålet, stoppar det i munnen och biter till. Kras, låter det när fladdermusens nacke knäcks. Mannen som kallas The prince of darkness har gjort det igen och publiken fullkomligt exploderar.
Vid det här laget är Ozzy en av musikvärldens mest mytomspunna rockstjärnor och historierna om hans galna upptåg är många. Men ännu har inte omvärlden sett allt, för 20 år senare kommer Ozzy att bjuda in tv-kameror till sitt hem i Beverly Hills och bli om möjligt en ännu större ikon.
P3 Musikdokumentär om Ozzy Osbourne handlar om rockstjärnan som satte skräck i sin omvärld och sen bjöds in i finrummen.
Som research för det här avsnittet har vi använt oss av självbiografin ?I am Ozzy?, skriven av Chris Ayres och Ozzy Osbourne. Det är bland annat därifrån vi hittat berättelsen om hur han ligger med en stulen TV på magen i gräset och inser att han är en usel tjuv.
Medverkande: Anders Tengner, Per Soläng och Michelle Hallström.
Dokumentären gjordes av Siri Hill.
Producent: Hanna Frelin
Exekutiv producent: Lars Truedsson
Tekniker: Fredrik Nilsson
Programmet är gjort våren 2022 och görs av Tredje Statsmakten Media.
Ljudklipp i dokumentären kommer från dokumentären God bless Ozzy Osbourne (2011), BBC:s Top of the pops (1970), intervjuer i 2SM Radio (1973), AXS TV, Night flight (1982), 60 minutes Australia (2010) och Good morning Britain (2020). Tv-programmet The Osbournes (2002), MTV Awards (2003), youtubekontot Metal is forever, radioreklam för skivan Paranoid (1970), The Today Show (2011), ABC och dokumentären The Decline of Western Civilization Part II: The Metal Years (1988).
Det här är den andra delen i berättelsen om den blyga Stockholmskillen som la soundtracket till en hel generation. En stjärna som brann klart, men som lämnade oss alldeles för tidigt.
Stämningen är upptrissad på lyxjakten där Aviciis team samlas efter konserten på Ultrafestivalens stora scen, den 22 mars 2013. Att housepublikens favorit-dj bjöd upp ett bluegrassband och spelade countrylåtar togs inte emot väl av publiken. I Måns Mosessons bok Tim: biografin om Avicii beskrivs hur Tim Bergling desperat scrollar igenom sociala medier och blir mer och mer stressad för varje negativ kommentar han läser.
På twitter skriver fans att någon borde slå Avicii i huvudet med den där banjon han hade med på scen. De undrar om han är så full att han inte fattar att han befinner sig på Ultra och inte en countryfestival. Och vissa går till och med så långt att de konstaterar att Avicii precis dödat sin egen karriär.
Tim vrider och vänder på vad dom kan ha gjort fel och försöker förstå varför folk är så upprörda. I Tim: Biografin om Avicii framgår det att managern Arash Pournouri samtidigt är hur nöjd som helst, han känner att kvällen gått helt enligt plan. Arash är övertygad om att folk snart kommer att fatta storheten i Aviciis nya countryinfluerade låtar och fram tills dess är upprördheten utmärkt pr.
P3 Musikdokumentär om Avicii handlar om en av Sveriges största musikexporter någonsin. En berättelse om framgångens höga toppar, men också om dess allra mörkaste dalar.
Medverkande: Klas Bergling, Carl Falk, Laidback Luke, Filip Åkesson, Linda Nordeman och Emil Syk.
En dokumentär av Joanna Korbutiak.
Producent: Hanna Frelin
Exekutiv producent: Anna Johannessen
Tekniker: Fredrik Nilsson
Programmet är gjort våren 2022 och görs av Tredje Statsmakten Media.
Har du eller någon du känner självmordstankar, kontakta självmordslinjen Mind på telefonnummer 90101 eller via deras hemsida http://mind.se. Du kan också kontakta Jourhavande medmänniska på 08 - 702 16 80, kl. 21-06. Vid akut självmordsrisk bör du ringa 112.
Måns Mosessons auktoriserade biografi Tim: Biografin om Avicii har varit en viktig källa till programmet.
Ljudklipp i dokumentären kommer från dokumentärfilmen Avicii: True stories (2017), P3 Populär (2010, 2011), Aviciis egen youtubekanal, SVT Nyheter (2018), UMF TV (2013), MTV News (2013), Ambitious Media (2013), promotionvideo för Spotify (2015), youtubekanalerna Zeon och Rickard Holmberg.
Det här är den första delen i berättelsen om den blyga Stockholmskillen som la soundtracket till en hel generation. En stjärna som brann klart, men som lämnade oss alldeles för tidigt.
Mörkret har lagt sig och det är helt fullpackat framför den stora scenen. Det euforiska folkhavet badar i den blinkande ljusshowen samtidigt som de rör sig i takt till den dunkande musiken. Bakom DJ-båset står den senaste tidens allra största stjärnskott på househimlen och han tycks ha publiken helt i sin hand.
Det är den 22 mars 2013 på Ultra i Miami. Spelningen har pågått i snart fyrtio minuter, men publiken tycks inte visa några tecken på trötthet när Avicii plötsligt stänger av musiken och ljusshowen pausas. Fansen förstår att deras favorit-DJ har något stort på gång. Men ingen kan gissa vad som kommer att hända härnäst, för nu gör han något som ingen någonsin gjort på Ultra.
I strålkastarljusets sken ser folkmassan en kille i basker, som nervöst greppar mikrofonen och börjar sjunga a cappella. Publiken vet inte alls hur dom ska reagera och innan de hunnit smälta livesången visar det sig att sångaren har sällskap på scen av ett liveband. Publiken på en av världens största festivaler för elektronisk musik står nu och lyssnar på en kille som sjunger country, ackompanjerad av bland annat en banjospelare. Några börjar bua, andra står som förvirrade frågetecken och en tredje grupp tar upp sina telefoner och börjar dela med sig av det som händer på sociala medier.
När konserten är över har nyheten spridits i hela housevärlden och de närmaste dagarna pratas det inte om annat. Man säger att Avicii tappat det och att han på egen hand just satt stopp för sin så lovande karriär.
Men de kritiska rösterna kommer snart att få ta tillbaka allt de sagt.
P3 Musikdokumentär om Avicii handlar om en av Sveriges största musikexporter någonsin. En berättelse om framgångens höga toppar, men också om dess allra mörkaste dalar.
Medverkande: Klas Bergling, Carl Falk, Laidback Luke, Filip Åkesson, Linda Nordeman och Emil Syk.
En dokumentär av Joanna Korbutiak.
Producent: Hanna Frelin
Exekutiv producent: Anna Johannessen
Tekniker: Fredrik Nilsson
Programmet är gjort våren 2022 och görs av Tredje Statsmakten Media.
Har du eller någon du känner självmordstankar, kontakta självmordslinjen Mind på telefonnummer 90101 eller via deras hemsida http://mind.se. Du kan också kontakta Jourhavande medmänniska på 08 - 702 16 80, kl. 21-06. Vid akut självmordsrisk bör du ringa 112.
Måns Mosessons auktoriserade biografi Tim: Biografin om Avicii har varit en viktig källa till programmet.
Ljudklipp i dokumentären kommer från dokumentärfilmen Avicii: True stories (2017), P3 Populär (2010, 2011), Aviciis egen youtubekanal, SVT Nyheter (2018), UMF TV (2013), MTV News (2013), Ambitious Media (2013), promotionvideo för Spotify (2015), youtubekanalerna Zeon och Rickard Holmberg.
Det här är en berättelse om en artist som trots missbruk, dödsfall och hat gång på gång reser sig ur askan och blir en av rockens stora ikoner.
Det står fullt av förväntansfulla fans framför scenen på The Reading Festival i England en sensommardag i augusti 1994. Kvinnan dom väntar på har under de senaste månaderna undvikit offentligheten, samtidigt som hennes ansikte varit med i nästan varenda tidning som finns.
När hon nu kliver ut på scenen i eftermiddagssolen är hon klädd i en kort glänsande guldklänning med puffärm och solglasögon. Håret är som alltid blonderat och rufsigt, och läppstiftet rött. Med en grön elgitarr på magen och en cigg i munnen tittar Courtney ut över folksamlingen, och hon märker direkt att alla inte är där för att stötta henne.
Det har gått drygt fyra månader sen hennes man, sångaren i rockbandet Nirvana, sköt sig själv i huvudet med en hagelbössa. Sedan dess har hon anklagats för allt från att vara okänslig som fortsätter med sin egen musikkarriär, till att det skulle vara hon som fått honom mördad.
I publikhavet ser hon nu att det står ett gäng iklädda Kurt Cobain-t-shirts och häcklar henne. Konserten är startskottet för hennes band Holes världsturné. Courtney släpper sin cigarett på scengolvet, trampar på den och drar igång första låten. För precis som tidigare i sitt liv, tänker hon inte låta något stoppa henne.
P3 musikdokumentär om Courtney Love handlar om en rockstjärna som varje gång hon blivit uträknad gjort comeback, likt en katt med nio liv.
Medverkande: Linnéa Olsson och Agnes Grefberg Braunerhielm
Dokumentären är gjord av Ellen Hammarskiöld år 2022.
Producent Joanna Korbutiak.
Exekutiv producent Hanna Frelin.
Tekniker Fredrik Nilsson.
P3 Musikdokumentär produceras av Tredje Statsmakten Media.
Ljudklipp i dokumentären kommer från filmen Sid & Nancy, The late show med David Letterman, Friday night with Jonathan Ross, Barbara Walters? 10 Most Fascinating People, BBC Radio, AP Archive, Local Wisconsin news, MTV, ABC News, NME, NBC, dokumentärerna The return of Courtney Love och Behind the music med Courtney Love, filmerna Paper moon och Straight to hell, Youtubekontona moonstone, Cobainreed, Alexandra Ramirez, tvgator1, Guesty356 och 70?s 80?s 90?s music.
Det här är en berättelse om en av musikhistoriens giganter, som genom att ständigt byta skepnad lyckas hålla sig relevant under ett halvt sekel.
Det är tisdagen den 3 juli 1973 på Hammersmith Odeon i London. Efter ett osannolikt framgångsrikt år ska glamrockaren David Bowie och hans band The Spiders from Mars avsluta The Ziggy Stardust Tour på hemmaplan.
? Ladies and gentlemen, straight from their fantastically successful world tour, including the United States of America, Japan. Now in his home country. For the last time, David Bowie.
I rollen som den utomjordiska rockstjärnan Ziggy Stardust har den bleka engelsmannen på rekordtid gått från att vara en anonym kämpande musiker till att bli en hypad kultfigur. Hans röda hockeyfrilla, tajta urringade jumpsuits och sminkade ögon lämnar få oberörda.
Ingen tycks riktigt förstå var Ziggy börjar och David slutar, men frågan är om det spelar någon roll. Som Ziggy har David tagit världen med storm.
Den färgsprakande sångaren hinner med en rad klädbyten under kvällen och när det börjar närma sig slutet bär han en svart genomskinlig meshtopp, byxor med röda paljetter på rumpan och glittriga örhängen. Men det är varken Ziggys outfits eller framförandet av låtarna som kommer att göra just den här konserten historisk.
Inför det sista extranumret kliver David fram till mikrofonen och det han säger härnäst chockar både publiken och hans bandmedlemmar.
? Of all the shows on this tour, this particular show will remain with us the longest, because not only is it the last show of the tour, but it's the last show that we'll ever do. Thank you.
Förvirringen i publikhavet är stor när David börjar spela låten Rock N? Roll Suicide. Menar han att han lägger av med musiken helt, har bandet fått sparken och vad kommer att hända nu?
P3 Musikdokumentär om David Bowie är berättelsen om en artist som ständigt lyckades återuppfinna sig själv, men också en historia om rockstjärnelivets baksidor.
Medverkande: Morgan Skarin och Katarina Persson.
Programmet är gjort av Joanna Korbutiak i början av 2022.
Producent var Hanna Frelin.
Exekutiv producent Lars Truedsson.
Slutmixen är gjord av Fredrik Nilsson.
P3 Musikdokumentär görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media.
Ljudklippen i dokumentären kommer från dokumentärfilmerna Ziggy Stardust and the Spiders from Mars (1979) och Rock Wives (1996), intervjuer med Canadian Broadcasting Corporation (1977), Stina Dabrowski i SVT (1987), 7.30 Report från Australiensiska ABC Television (2004), MTV (1976) och BBC's Tonight programme (1964). BBC News (2013 och 2016), Sky Nes (2013), Channel 4 (2013), filmen 2001: A Space Oddyssey och månlandningen.
Det här är berättelsen om rapparen som hamnade i världens blickfång när tio personer klämdes ihjäl på en av hans konserter.
Klockan är nio på kvällen när den stora scenen äntligen lyses upp. Ljuset formar en stor röd portal och ovanför svävar en enorm fågel som slickas av eldslågor. Musiken dånar och i samma stund som eld skjuts upp från scenkanten hoppar den stora Houstonrapparen Travis Scott ut i strålkastarljuset.
Det är den 5 november 2021 och besökarna på Astroworld är lika euforiska som artisterna över att äntligen, efter nästan två års pandemi, få njuta av livemusik på en festival. Publikhavet ser ut som en stor stjärnhimmel med tusentals mobiler som lyser i mörkret. Den här konserten har alla förutsättningar att bli legendarisk, men de kommande 70 minuterna kommer istället att gå till historien som en tragedi.
Travis Scott kommer senare säga att han, där och då på scenen, inte förstår vad som pågår i publiken. Vid flera tillfällen stoppar han dock showen tillfälligt. Redan 30 minuter in i konserten tystnar musiken plötsligt när Travis får syn på en golfbil med blinkande sirener i folkhavet. Bilen har svårt att ta sig fram och Travis ber publiken att signalera att de mår bra.
? Is everybody good? Put a middle finger up in the sky!
Sen startar showen igen och de som kan börjar hoppa till musiken, men faktum är att det är flera personer som överhuvudtaget inte kan röra på sig. Publikhavet är för tajt packat och när en faller, faller de runt omkring som dominobrickor. De som inte kan resa sig blir liggande under alla fötter och ingen verkar höra ropen på hjälp.
Det som händer den här kvällen är en av de dödligaste konsertolyckorna på många år. Det är heller inte första gången någon skadas under en av Travis Scotts konserter. Frågan på allas läppar är därför vilket ansvar Travis själv bär för dödsfallen.
P3 Musikdokumentär om Travis Scott handlar om när hiphopen tågar in på festivalscenen och de katastrofala följderna av en röjig konsertkultur.
Medverkande: Johannes Cakar, Oliver Bergklint Törnros och Amy Harris.
Dokumentären är gjord av Hanna Frelin i början av 2022.
Producent Joanna Korbutiak.
Exekutiv Lars Truedsson.
Tekniker Fredrik Nilsson.
P3 Musikdokumentär produceras av Tredje Statsmakten Media.
Ljudklipp i dokumentären kommer från Apples sändning av konserten på Astroworld 2021, The Tonight Show Starring Jimmy Fallon 2018, dokumentären Look Mom I Can Fly på Netflix, ESPN, Power 106 Los Angeles, Youtube-konton Malluminati, realityshowen Keeping Up With The Kardashians, twitterkontot @barbie_VXXV, TMZ, Fox 26 Houston, KHOU11, ABC News, intervju med Charlamange da God 2021 och Travis Scotts egna instagram 2021.
Det här är berättelsen om hur fyra helt vanliga brittiska killar på bara några år blir ett av världens största band, trots att de vägrar att bete sig som rockstjärnor.
Det är den 10 oktober 2005 och den brittiska artisteliten har samlats på ??the Grosvenor House Hotel i London. Den här måndagskvällen har det blivit dags för en av Storbritanniens mest prestigefyllda galor, musiktidningen Q:s Q Awards. Stämningen är laddad och konkurrensen stenhård.
När det är dags att presentera de nominerade i kategorin Best Act of the World Today radas giganter som U2, Oasis, Green Day och Muse upp. Men det är inte någon av dem legendariska rockgrupperna som ropas upp på den turkosa scenen. Vinnarna i den ärofyllda kategorin blir istället indiebandet Coldplay.
Sångaren Chris Martin är diskret klädd i en svart jeansjacka och han inleder sitt tacktal med att rikta en känga mot Oasis skivbolagsboss Alan McGee.
? Somewhere out there Alan McGee is having a heart attack.
McGee har tidigare sagt att Coldplay gör musik för folk som kissar i sängen.
? I don?t know if you remember that, but he said we would never make it.
Coldplay slog igenom för fem år sedan och har på rekordtid vuxit till ett av världens största band. Samtidigt som de blivit allt populärare har rösterna som kallar dem tråkiga och slätstrukna blivit allt fler. En av dem som riktat spydiga kommentarer mot Coldplay är Oasis frontfigur Liam Gallagher. Inför galan har den brittiska pressen därför gjort sitt bästa för att elda på konflikten mellan den snälla och töntiga Chris och den coola och kaxiga Liam. Men Chris är inte intresserad av att slå tillbaka.
? Fuck the tabloids. Because they make our life a misery. We are not in a fight with anyone and I think Liam, although he has been rude, he?s charming.
Killarna i Coldplay är vana att bli hånade och dom verkar ta det med ro.
? Some of you probably hate us but I couldn?t give a shit because we are the best act of the world.
P3 Musikdokumentär om Coldplay handlar om ett rockband som valt en helt egen väg, vilket gjort dem både älskade och föraktade.
Medverkande: Markus Larsson, Linus Broström och Caroline Hainer.
Programmet är gjort av Joanna Korbutiak i början av 2022.
Producent var Hanna Frelin.
Exekutiv producent Lars Truedsson.
Slutmixen är gjord av Fredrik Nilsson.
P3 Musikdokumentär görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media.
Ljudklippen i dokumentären kommer från Coldplays egna dokumentär A Head Full of Dreams (2018), Q Awards 2005, Rolling Stone (2019), Zane Lowe på BBC Radio 1 (2014), The Howard Stern Show (2021), The South Bank Show på ITV (2009), BBC Choice (2002), Earthshot Prize 2021 på BBC One, MTV Global Gig (2005), TMZLive (2016), Good Morning America (2014) och ABC News (2014).
Det här är berättelsen om bandet med de stora drömmarna och vägen till den absoluta världstoppen.
Det är den 12 januari 1989. Roxettes manager Marie Dimberg står vid sidan av en öde väg ute på den australiensiska landsbygden. Värmen är tryckande och dammet yr.
Hon är visserligen på semester, men nu måste hon ringa ett viktigt samtal hem till Sverige. Det är nämligen Per Gessles födelsedag. Den forna ungdomsidolen har hunnit bli 30 år gammal. Gyllene Tiders glansdagar ligger bakom honom och tillsammans med den stigande stjärnan och vännen Marie Fredriksson har han bildat gruppen Roxette. De har precis släppt sitt andra album Look Sharp! och i Sverige är de hetast av alla. Men trots det så är Per missnöjd när Marie Dimberg ringer för att gratulera honom från andra sidan jorden.
? Då hade vi ju sålt 350.000 exemplar i Sverige. Han sa "ingenting händer, du får komma hem nu! Ingenting händer", berättar Marie Dimberg.
Att det går bra hemma i Sverige är inte det viktigaste för Per, han vill slå utomlands. Trots att de kämpat för det i tre år nu, så verkar ingen i utlandet vara intresserad av den svenska popduon. De egentryckta t-shirtsen, med texten "Today Sweden, tomorrow the world", börjar kännas lite pinsamma vid det här laget.
För Roxette är det dock fortfarande ingen fråga om de kommer att lyckas, det är en fråga om när och Per är otålig. Men han kommer inte behöva vänta så länge till. Utan att vare sig Per Gessle, Marie Fredriksson eller managern Marie Dimberg vet om det så har det i början av 1989 börjat bubbla på andra sidan Atlanten. Tack vare en utbytesstudent snurrar nämligen Roxettes låt The Look just nu på en lokalradiostation i Minneapolis och det kommer att få ringar på vattnet.
P3 Musikdokumentär om Roxette är berättelsen om hur två musiker från Halmstad på ett udda sätt blir världsstjärnor. Med fyra listettor i USA har Roxette lyckats med något ingen annan svensk har gjort, varken före eller efter.
Medverkande: Per Gessle, Marie Dimberg, Dean Cushman och Magnus Broni.
Dokumentären är gjord av Hanna Frelin under hösten 2021.
Producent är Joanna Korbutiak.
Exekutiv producent är Anna Johannessen.
Tekniker är Fredrik Nilsson.
P3 Musikdokumentär görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media.
En källa vi har haft stor användning av är boken Roxette - den osannolika resan tur och retur av Sven Lindström.
Ljudklipp i dokumentären kommer från Sveriges Radio (?Så blir soundet till? år 1986, Efter tre i P3 år 1989, Kulturnytt, Ekot, Rrox år 1984), SVT (Glädjehuset år 1984, Jacobs Stege år 1986), America?s top 10 sänt av All American Television, dokumentären ?En andra chans? med Marie Fredriksson gjord av TV4 år 2004, programmet ?Sen kväll med Luuk? på TV4 från 1998, Sky News Australia och filmat material från konserten i Amsterdam 2009 från youtube-kontona "Zynius" och "Eugene Commandeur".
Det här är berättelsen om barnstjärnan som inte passade in i Disneymallen, som gång på gång kraschat inför världens blickar och just därför blivit en förebild för miljontals fans.
Det är helt tyst inuti det stora vita huset i Hollywood Hills. Genom panoramafönstren kan man se ut över ett sommarvarmt Los Angeles och borta vid horisonten syns Stilla havet. Det är tisdag förmiddag den 24 juli 2018. Klockan har hunnit bli elva och Demi Lovatos personliga assistent Jordan sitter på nedervåningen och börjar bli irriterad. I dokumentären Dancing with the Devil, som Demi själv varit med och gjort, berättar Jordan att hon har kommit till huset extra tidigt för att se till att Demi inte missar sin läkartid. Men trots att hon knackat på sovrumsdörren, så har sångerskan inte gått upp än.
Jordan lessnar på att vänta och går återigen upp för trapporna till Demis stängda sovrumsdörr. Hon knackar på och när hon inte får något svar den här gången heller bestämmer hon sig för att helt enkelt bara gå in i sovrummet. När Jordan öppnar dörren möts hon av mörker, kyla och tystnad. I sängen ligger Demi orörlig. Jordan tänker först att den 25-åriga superstjärnan säkert bara är full, men när hon inte lyckas få liv i Demi kommer paniken. Jordan ringer till Demis säkerhetsansvarige och strax kommer det fler personer till huset. De hjälps åt att lägga Demi i stabilt sidoläge så att hen inte ska kvävas av sina egna spyor.
Men trots att Demi fortfarande är medvetslös har ingen ringt efter en ambulans. I dokumentären Dancing with the Devil säger Jordan att hon då bestämmer sig för att ta saken i egna händer. Trots att hon är rädd för att någon i teamet ska bli arg över att hon skapar onödig uppståndelse, så går hon undan och ringer 911.
? Hang in there okay, we are on our way. I'll let you know when they are outside. You should be hearing the sirens real soon, säger larmoperatören.
? Wait. No sirens, please, right?
? No, no, no. This is a medical emergency, I have no control over that.
Den här julidagen 2018 har det gått över sex år sedan den forna Disneystjärnan och numera storsäljande soloartisten Demi Lovato slutade dricka alkohol och ta droger. Demi har gjort sig känd för att prata öppet om hur hen hanterar sitt missbruk och hur bra hen mår av sin nya nyktra livsstil. För det har Demi hyllats av både musikbranschen och media, och blivit en förebild för miljontals fans runt om i USA och världen.
Nu kämpar ambulanssjukvårdare för att få liv i Demi efter en heroin- och opioidöverdos.
P3 Musikdokumentär om Demi Lovato handlar om att växa upp i rampljuset, krascha inför världens blickar och lyckas resa sig gång på gång.
Medverkande: Michelle Hallström, Alexander Kronlund och Viktor Wilson.
Programmet är gjort av Joanna Korbutiak hösten 2021.
Producent var Hanna Frelin.
Exekutiv producent Anna Johannessen.
Slutmixen är gjord av Fredrik Nilsson.
P3 Musikdokumentär görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media.
Ljudklippen i dokumentären kommer från Demi Lovatos egna dokumentärer Dancing With the Devil (2021) och Simply Complicated (2017), spelfilmerna Camp Rock och Camp Rock 2: The Final Jam, tv-serien Sonny With a Chance, tv-programmen The Ellen Show (2020), The Late Late Show (2013), American Idol (2012), Access Hollywood (2013), NBC:s Today Show (2010), ABC:s Good Morning America (2008), Barney & Friends, Grammygalan 2020, radioprogrammet On Air with Ryan Seacrest (2011), Demi Lovatos egna youtubekanal, samt youtubekanalerna TMZ, delena722820 och Jennifer Sansone.
Berättelsen om multitalangen och modeikonen som gjorde nyskapande R&B - men också historien om ett skandalöst giftermål med R Kelly och en tragisk död.
Det är den 25 augusti 2001 på Marsh Harbour Airport på Bahamas. I en taxi ute på flygplatsens landningsbana sitter den 22-åriga stjärnan. Utanför svajar palmerna och hettan trycker på, men inne i bilen brummar AC:n för fullt. När Aaliyah Haughton tittar ut genom bilrutan ser hon planet som ska ta henne hem. Runtom planet springer folk fram och tillbaka, redo att lasta det med all packning och hela teamet. På vägen hit fyllde de två plan, men nu trycks allt istället in i ett.
Aaliyah har spelat in en musikvideo till sitt nya album. Hon är 22 år gammal och redan en av USAs hetaste stjärnor. Vid det här laget är hon både artist, skådespelare och modeikon. Dessutom drömmer hon om att gifta sig med pojkvännen Damon Dash. Aaliyah är på väg att ta över världen.
Det är dags att gå ombord planet, men Aaliyah sitter kvar i taxin. Hon tar upp telefonen och ringer sin pojkvän. För ovanlighetens skull är hon ensam på resan - varken hennes mamma eller pojkvän har kunnat följa med den här gången. Aaliyah gillar inte att flyga, det lilla planet och den tunga lasten gör henne rädd.
Faktum är att alla redan är medvetna om att planet är för tung lastat. Trots det sitter de till slut i sina säten och motorerna startar.
Men planet kommer inte att hinna lämna Bahamas och Aaliyah kommer inte att komma hem igen. Det hinner knapp lyfta innan de kraschar.
I flygplansvraket hittas Aaliyah sittandes kvar i sitt säte. Amerikas starkast lysande stjärna är död.
P3 Musikdokumentär om Aaliyah är berättelsen om en av 90-talets unga stjärnor som dog när hon var 22 år gammal. Hon debuterade som artist bara 15 år gammal, hamnade i ett skandalöst giftermål med R Kelly och omdefinierade inte bara det musikaliska landskapet utan också hur unga tjejer klädde sig.
Medverkande: Nadiv Bavey och Kathy Iandoli.
En dokumentär gjord av Hanna Frelin hösten 2021.
Producent Joanna Korbutiak.
Exekutiv producent Anna Johannessen.
Tekniker Fredrik Nilsson.
P3 Musikdokumentär görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media.
En stor källa till den här dokumentären har varit boken "Baby Girl: Better known as Aaliyah" av Kathy Iandoli - som också intervjuas i avsnittet.
Ljudklippen i avsnittet kommer ifrån NBC News, det amerikanska TV-programmet Star Search (producerat av TPE/Rysher Entertainment) 1989, Franska M6 Video Banks Youtube-kanal, fankontot AaliyahPL på Youtube, TV-kanalen BET, Inside Edition, Soul Train prisgala, Tommy Hilfigers reklamkampanj, Youtubekontot Rusty Chalfont från Oscarsgalan 1998, Hollywood Archives, CBS The early show, nöjeskanalen Extra, VMA "In memory of Aaliyah" 2001.
Idag vill P3 Musikdokumentär tipsa om en annan podd från Sveriges Radio P3 ID om musikvideoregissören Jonas Åkerlund.
Under flera decennier har han skapat uppseendeväckande och ibland kontroversiella videor åt de allra största ? som Roxette, Madonna, Lady Gaga och Beyoncé. Nu berättar Jonas Åkerlund om sin långa, stjärnspäckade karriär som fortfarande rusar på i snabb takt. På senare år har han också uppmärksammas för sina uppskruvade, inte sällan våldsamma, filmer. Ett program om framgång, musikvideons storhetstid och världsstjärnor. Men också om sågningar, censur och black metal.
Det här är historien om gruppen som gick emot strömmen och började rappa på svenska, blev utsedda till representanter för hela den svenska förorten och la grunden för svensk hiphop som den låter idag.
17-årige Douglas León rör sig med bestämda steg över scenen. Han har en röd bandana på huvudet, ringar i öronen och en intensiv blick. Det är tidigt 90-tal och det är dokumentärfilmen ?Rasist, javisst? som fångar Douglas rapp. Men det är inte för att prata om sin musik som han är med i filmen.
Douglas, som har en pappa från Venezuela och en mamma från Sverige, är med för att berätta om hur det är att vara invandrare och leva i förorten.
? Fittja är också farlig nu, men jag trivs där, jag har bott där i 15 år, jag kommer alltid bo där.
? Vilka är det som bråkar?
? Turkar, greker, svenskar mot?Man håller ihop, latinamerikaner håller ihop, syrianer håller ihop, turkar håller ihop. Man blir som en familj, man hjälper varandra.
Sverige befinner sig mitt i en ekonomisk kris och det politiska samtalet är mer polariserat än på länge. Lasermannen sprider skräck bland personer med utländsk bakgrund, nazister demonstrerar på gatorna och det högerpopulistiska och främlingsfientliga partiet Ny Demokrati sitter i riksdagen.
Dokumentärfilmen ?Rasist, javisst? som sänds på SVT våren 1993, följer främst ett gäng unga skinheads. Intervjuer varvas med konsertscener med deras favoritband Ultima Thule, i publiken ser man killarna heila till musiken. Men då och då dyker Douglas och hans kompisar, bröderna Christian och Hugo Salazar Campos, upp i bild.
? Jo men det har man varit med om att polisen kallar en jävla svartskalle, n***r och sånt. Jo det har man varit med om, säger Douglas in i kameran.
Det här är en av dom första gångerna som hiphoparna Douglas, Christian och Hugo får illustrera det nya Sverige och agera motvikt åt rasister. Men det kommer att bli långt ifrån den sista.
Trion som så småningom ska göra succé som The Latin Kings kommer att uppmärksammas lika mycket som symboler för förorten, som för sina insatser som artister. Trots att dom själva bara vill hålla på med musik.
P3 Musikdokumentär om The Latin Kings är historien om en hiphopgrupp som bryter ny mark och lägger grunden för svensk hiphop som den låter idag.
Medverkande: Douglas "Dogge Doggelito" Leon, Salla Salzar, Rodrigo Pencheff och Marimba Roney.
Programmet är gjort av Joanna Korbutiak hösten 2021.
Producent var Hanna Frelin.
Exekutiv producent var Lars Truedsson.
Slutmixen gjordes av Fredrik Nilsson.
P3 Musikdokumentär görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media.
Ljudklippen i dokumentären kommer från dokumentärfilmen Rasist, javisst?, SVT:s Gomorron Sverige (1994) och Bullen (1993), Sveriges Radios Ekot (1993), 1995 års Grammisgala som sändes i SVT, Dogge Doggelitos youtubekanal och Elgigantens reklamfilmer från 2005 och 2007.
Berättelsen om livet på Harlems gator, stjärnglansen på modegalor och kvällen i Stockholm som gjorde rapparen till ämne för den politiska toppen.
Inne på en snabbmatsrestaurang på Kungsgatan i Stockholm sitter folk och äter hamburgare och dricker milkshakes. Klockan är strax före tio en ljus och varm sommarkväll söndagen den 30 juni 2019.
På gatan utanför står ett gäng på fem amerikaner klädda i streetwearkläder. Två unga killar i jeans och vita t-shirts kommer fram till gänget. De försöker prata, men verkar ha svårt att förstå varandra.
Amerikanerna är tydligt irriterade och ber de unga killarna lämna dem ifred. Det är oklart exakt vad de vill. Men klart är att stämningen hårdnar. En av amerikanerna tar tag i den ena unga killen och lyfter bort honom. Han svarar med att bli irriterad och kastar sina hörlurar på amerikanen. Hörlurarna har gått sönder.
Inifrån restaurangen ser det ut som vilket fyllebråk som helst. Men kanske har folk där inne redan fattat vem det är som är inblandad. För ute på gatan finns en av världens mest kända rappare. Det är A$AP Rocky. Om tre dagar ska han vara huvudakt på Smashfestivalen på Stadion i Stockholm.
Ute på gatan försöker A$AP Rocky skaka av sig killarna. Men den unga killen är upprörd över att hans hörlurar har gått sönder och fortsätter följa efter. Tillslut exploderar det för A$AP Rocky och några i gänget som misshandlar en av de unga killarna.
När polisen kommer till platsen är den ena unga killen förvirrad och chockad. Han sätts i en ambulans med skärsår, skrapsår och blåmärken.
Det som hände ikväll, på gatan i centrala Stockholm, kommer sätta A$AP Rocky på kartan och det svenska rättssystemet i världens blickfång.
P3 Musikdokumentär om A$AP Rocky handlar om resan från Harlems gator, ett tidigt modeintresse, nyskapande hiphop och relationen till Sverige.
Medverkande: Ayan Jamal, Emil Lautin och Daniel Lindström.
Dokumentären är gjord av Ellen Hammarskiöld år 2021.
Producent Hanna Frelin.
Exekutiv producent Joanna Korbutiak.
Tekniker Fredrik Nilsson.
P3 Musikdokumentär görs av Tredje Statsmakten Media.
Ljudklipp i dokumentären kommer från Sveriges Radio, Expressen, ABC News, TMZ, Noisey, Rap Radar, HipHopDX, Tv4 Nyheterna, The Sun och Youtubekontona Celebrity spill, Brock Fetch, Paris Videostars, I buy earrape, Ossi Metso och Kerwin Frost.
Han är en av USA:s allra mest kontroversiella rockstjärnor, vars artisteri i decennier retat gallfeber på konservativa, men som i år plötsligt blev cancelled av en helt annan anledning.
Det råder fullständig panik inne på Columbine High School i den lilla staden Littleton, strax utanför Denver. Vad som började som en helt vanlig tisdag i slutet av vårterminen 1999 har utvecklats till USA:s blodigaste skolskjutning ditintills. Tolv elever och en lärare dödas av två andra elever, som avslutar massakern med att ta sina egna liv.
Dådet skakar om hela landet och frågan som alla vill ha svar på är varför? Vad var det som drev två till synes helt vanliga tonårskillar att döda sina skolkamrater.
Efter att felaktiga rykten sprids om att skyttarna ska ha varit Marilyn Manson-fans tvekar moralkonservativa grupper inte en sekund på att lägga skulden på den provokative skräckrockaren. De menar att hans våldsamma texter inspirerat skyttarna och att han bär ett personligt ansvar för massakern.
Marilyn Manson är vid det här laget på väg att bli en av USA:s största rockstjärnor och trots att hans karriär bara är några år gammal är det inte första gången den svarthåriga och vitsminkade skräckrockaren är inblandad i en skandal. Och det ska visa sig att det inte heller kommer att bli den sista.
P3 Musikdokumentär om Marilyn Manson handlar om en artist som gör allt för att chocka omvärlden med sitt artisteri, protesterna han möter och hur det till slut blir hans privatliv som får honom på fall.
Medverkande: Sofia Bergström, Ellen Greider och John Andersson.
Dokumentären är gjord av Joanna Korbutiak år 2021.
Producent är Hanna Frelin
Exekutiv producent Anna Johannessen
Tekniker är Fredrik Nilsson
P3 Musikdokumentär görs av Tredje Statsmakten Media
Marilyn Mansons självbiografi Den långa hårda vägen ut ur helvetet från 1998, som han skrev tillsammans med Neil Strauss, har varit en viktig källa till dokumentären.
Ljudklippen i dokumentären kommer från: Bowling for Columbine, Haunted by Columbine Retro Report Documentary The New York Times, Phil Donahue Show, CNN Entertainment Weekly, Larry King Now och Entertainment tonight. Nyhetssändningar från ABC 7, NBC, WTVR och CBS. Youtubekontona Roll Call, Nightscare3mations, ALICE Training, Mark Zep och Walé.
Berättelsen om Norrköpingsbon med rockstjärnedrömmar och hur han till slut hittade den magiska formeln.
Det är slutet av februari år 2008 och Markus kliver på tunnelbanan i Skärmarbrink för att ta sig in mot stan. Det är en ovanligt varm månad i år, snön som borde lägga sig som ett tunt täcke över staden smälter istället till regn långt innan det landar på marken. Regnet gör Stockholm grått.
Det är en syn Markus känner till vid det här laget. I den här staden har han strövat omkring på gatorna ett bra tag nu - drömt om ett liv som rockstjärna med bandet Laakso. Men det där stora genombrottet, som känts så nära men ändå så långt bort, har aldrig kommit. Och Markus, som nu hunnit fylla 29 år, har kommit till den trista insikten att det helt enkelt är så att ingen vill lyssna på hans musik.
Han måste växa upp och skaffa sig ett riktigt jobb.
Men innan han ger upp drömmen har han också bestämt sig för att göra en sista grej. Släppa ett soloalbum - en skiva helt på svenska. Den första singeln kom ut för bara en vecka sen, men Markus förväntningar är låga.
Han sitter själv på tunnelbanan och slår på radion på mobilen. Ur de knastriga hörlurarna hör han av en slump sin egen låt spelas. Programmet som sänds heter P3 Populär. Markus är välbekant med formatet flipp eller flopp och förstår att just i detta nu ska expertpanelen recensera hans singel. Han spetsar öronen.
? Jag gillar texterna skitmycket. Jag tycker det är jättebra och tror ändå att folk kan ta in det, säger recensenten.
Markus har vid det här laget redan förlikat sig med att det är dags att lägga av med musiken. Men där och då, på tunnelbanan från Skärmarbrink, tänds en gnista av hopp. De båda experterna och lyssnarna flippar.
? En trippelvinst för Markus Krunegård helt enkelt, avslutar programledaren.
Markus tänker att kanske är det nu det äntligen blir något. Kanske är det nu han får sitt stora genombrott.
P3 Musikdokumentär om Markus Krunegård är en berättelse om att komma utifrån och slå sig in i musikbranschen. 29 år gammal, och redan veteran på scen, slår Markus äntligen igenom när låttexterna byter språk från engelska till svenska.
Medverkande: Markus Krunegård, Kyllikki Krunegråd, Aino Oxblod, Lars Skoglund och Carolina Norén.
En dokumentär gjord av Hanna Frelin hösten 2021.
Producent Joanna Korbutiak.
Exekutiv producent Anna Johannessen.
Tekniker Fredrik Nilsson.
P3 Musikdokumentär görs av Tredje Statsmakten Media.
Ljudklipp i dokumentären kommer från SVTs program Musikbyrån från 2005, Sveriges Radios Ekot, P3 Populär och P3 Star från 2008.
Det här är berättelsen om det sena 90-talets allra klarast lysande stjärna, som oväntat försvinner från rampljuset när hon står på toppen av sin karriär.
Publiken jublar när talkshowprogramledaren Rosie O?Donnell glatt presenterar dagens gäst. Det är hösten 1998 och kvinnan som slår sig ner i den rostfärgade fåtöljen är årets allra hetaste artist. Samtidigt som hennes låtar parkerat sig på topplistorna syns Lauryn Hills ansikte på varenda tidningsomslag. Alla vill ha henne.
Trots all uppståndelse tycks Lauryn Hill avspänd. Hon skojar med programledaren, flörtar med publiken och pratar passionerat om sin solodebut. NBCs kameror zoomar in på Lauryns felfria hy och leende ögon. Hon är klädd i t-shirt och skinnkjol, med korta dreads och stora ringar i öronen. Utåt sett verkar allt perfekt. 23 år gammal är hon tvåbarnsmamma. Nyss gjorde hon världssuccé med Fugees och nu står kritikerna på rad för att hylla hennes solodebut.
Lauryn Hill ses som hiphopens framtid och trots att hennes album precis släppts verkar folk knappt kunna bärga sig inför vad hon ska komma med härnäst. Vad ingen vet där och då, den här hösten 1998, är att Lauryn Hill inom kort - helt kommer att försvinna från rampljuset. Faktum är att det aldrig kommer att komma något nytt studioalbum från hiphopens allra klarast lysande stjärna. Istället ska dom kommande tjugo åren domineras av spekulationer om divalater och galenskap - och frågan på allas läppar kommer vara: ?Vad var det egentligen som hände med Ms. Hill??.
P3 Musikdokumentär om Lauryn Hill handlar om en kvinnlig hiphoppionjär och priset hon fått betala för sin framgång.
Dokumentären är gjord av Joanna Korbutiak år 2021.
Producent är Hanna Frelin.
Exekutiv producent Axel Winqvist.
Tekniker är Fredrik Nilsson.
P3 Musikdokumentär görs av Tredje Statsmakten Media.
Ljudklippen i dokumentären kommer från podden Dissect, 1999 Grammy Awards, Live at the Apollo Amature Night 1987, It?s Showtime at the Apollo 1996, filmen En värsting till syster 2, dokumentärfilmen Concerning Violence, MTV Unplugged No. 2.0 med Lauryn Hill, instagramkontot selahmarley, Fox5, samt youtubekontona Time, Vlad-TV, Mike Willis, Before they were famous och Real Reality Gossip.
Berättelsen om den unga konstnärens rockstjärneliv, fyllt av drömmar, droger, skandalrubriker och en vänskap som överlever allt.
Det är en höstdag i oktober 2003. I södra England öppnas porten till ett fängelse upp och ut på gatan kliver en 24-åriga man, vid namn Pete Doherty. Slängt över axeln har han en grön duffelbag och en stor plastpåse med sina privata tillhörigheter.
Utanför fängelsets tjocka murar har löven börjat anta en brun färg. Pete har precis avtjänat ett två månader långt fängelsestraff. Ett straff han fick efter att han, påverkad av tunga droger, gjort inbrott och stulit saker från en lägenhet i norra London.
Lägenheten tillhörde gitarristen och sångaren Carl Barat - Petes bandkollega och bästa vän.
Utanför fängelseportarna, står en person lutad mot en bil och väntar. Mannens bruna hårslingor hänger ner över ansiktet och mellan luggens glipor tittar två intensivt blå ögon fram. Han är där för att hämta Pete och när Pete ser vem det är börjar han springa mot honom.
Det är bästa vännen Carl, som trots inbrottet mot honom, står där och väntar på Pete. De bästa vännerna gråter och kramas länge, sen hoppar de in i bilen. De har bråttom, för trots att Carl en gång redan sparkat den stökiga Pete från bandet, och Pete dessutom just suttit inne för ett brott mot Carl själv, så ska de om några timmar upp på scen tillsammans.
De ska fira att Pete äntligen är en fri man, för det här är två killar som, vad som än händer, inte verkar kunna hålla sig borta från varandra. Tillsammans lever de drömmen som rockstjärnor, men för Pete finns det ingen broms. Han är en nytändning för brittisk rockmusik, ett virrvarr av droger och destruktivitet. Så frågan är hur länge The Libertines kommer att stå pall den här gången. För trots att debutalbumet kom ut bara ett år tidigare så har deras resa mot slutet redan börjat.
P3 Musikdokumentär om Pete Doherty handlar om den skandalomsusade rockstjärnan som överlevt mot alla odds. Det är en berättelse om konstnärsdrömmar, fest och vänskap.
Medverkande: Per Magnusson, Evelina Roos och Rasmus Arvidsson.
Dokumentären är gjord av Hila Stefansson 2021.
Producent Hanna Frelin.
Exekutiv producent Axel Winqvist.
Tekniker Fredrik Nilsson.
P3 Musikdokumentär görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media.
I researchen till programmet har vi använt oss av böckerna Pete Doherty: Last of the Rock Romantics av Alex Hannaford och Pete Doherty: My Prodigal Son - A Child in Trouble, a Family Ripped Apart, the Extraordinary Story of a Mother's Love av Jacqueline Doherty.
Ljudklippen i dokumentären kommer från BBC News, Channel 4 news, NME news, MTV, Late Show with David Letterman (CBS), Hope Rehab Centers egna Youtube-kanal, BBC-dokumentären Whatever happened to the likely lads, Anthems for doomed youth (en dokumentär av Roger Sargent) och There are no innocent bystanders från The Libertines Youtube-kanal.
Berättelsen om låtskrivartalangen från Smoky Mountains som blivit älskad av hela USA.
Hollywood september 2017. Det är Emmygala och på scen står tre kvinnliga giganter, som för 40 år sedan gjorde succé med dramakomedin "9 to 5". Till höger står aktivisten och Hollywoodroyaltyn Jane Fonda, till vänster den feministiska skådisen och komikern Lily Tomlin och i mitten står Dolly Parton.
Det har gått knappt ett år sedan USA fick en ny kontroversiell president och under kvällens gång har skådiseliten visat enad front mot fastighetsmogulen som nu bor i vita huset.
När Jane Fonda och Lily Tomlin, två av Hollywoods mest politiskt aktiva skådisar, står på scen sker inget undantag.
De jämför Donald Trump med den sexistiska och idiotförklarade chefen i "9 to 5".
? Back in the 80?s we refused to be controlled by a sexist, hypocritical bigot and today we still refuse to be controlled by a sexist hypocritical bigot, säger Jane Fonda.
Publiken jublar, men inte Dolly. Hennes ögon är uppspärrade. Hon ser chockad ut och frågan är hur Dolly, som gjort sig känd för att aldrig ta politisk ställning, ska ta sig ur den här situationen.
Dolly tar till sin vanligaste avledningstaktik, hon skämtar om sina bröst och så är publiken med ens Dollys igen. En sak står klar, efter 50 år på scen är Dolly en av få symboler som landet USA kan enas kring. Alla älskar Dolly.
P3 Musikdokumentär om Dolly Parton är berättelsen om den fattiga flickan från bergen som tagit över världen med sin musik och blivit en av världens mest inflytelserika personer.
Medverkande: Anna Andersson, Maja Francis och Kikki Danielsson.
Dokumentären är gjord av Hanna Frelin år 2021.
Producent är Joanna Korbutiak.
Exekutiv producent är Vendela Lundberg.
Tekniker är Fredrik Nilson.
P3 Musikdokumentär görs av Tredje Statsmakten Media.
En av de främsta källorna till programmet är biografin "En smart blondin- boken om Dolly Parton" av Stephen Miller.
Ljudklippen i dokumentären kommer från Emmygalan, Australia 60 minutes, Bobby Lords TV-show, Porter Wagoners TV-show, podcasten Dolly Partons America från WNYC radio, Dick Clarks live Wednesday show, Barbara Walters ABC News, Amerikanska filminstitutet, filmen ?9 to 5? och The Dolly show på ABC.
Det här är berättelsen om gatuhustlern som lyckades bli den första hiphopmiljardären.
Det är den 25 november 2003 och det ökända Madison square garden är fullsatt. När konserten ska börja släcks arenan ner och en ensam strålkastare lyser upp mot taket. Publikens blickar följer efter ljuset och får se en vit basket-tröja hissas. Det är så man gör när en spelare ska gå i pension men istället för en basketspelares namn står i röd text Roc-A-Fella och nummer ett. Det här är inte bara en konsert det är Jay-Zs stora avskedsfest.
Jay-Z har genom åren sett flera rappares karriärer ta slut. De som inte dött på grund av gatuvåldet har istället ansetts för gamla för att rappa. Nu har har åren börjat komma ikapp även Jay-Z och han tänker inte lämna sitt öde åt slumpen. Kungen av New York ska, 34 år gammal, gå i pension.
Kvällen är stjärnspäckad med artister som Missy Elliot, R.Kelly och Beyonce. Efter tre timmar står Jay-Z ensam kvar på scen i pösiga jeans, stor vit basket-tröja och keps. Arenan fylls av hans mammas röst samtidigt som tusentals guldiga gnistor faller ner på scen. Jay-Z håller upp armen i en segergest och arenan släcks.
Konserten är slut och Jay-Z ska dra sig tillbaka från rampljuset. Många fans sörjer, andra är förvirrade över att han som är på toppen plötsligt ska sluta. Jay-Z själv säger att han inte längre har nått att rappa om och att hiphopen blivit töntig. Men alla tror inte på att det här skulle vara det sista man ser av stjärnan. Kan det vara så att det här bara är ett PR-trick för att överleva längre?
P3 Musikdokumentär om Jay-Z är berättelsen om en av världens mest framgångsrika rappare. Hur han med sin hustlermentalitet lyckats hålla sig relevant i över 25 år.
Medverkande: Johannes Cakar och Özgür Kurto?lu.
Dokumentären är gjord av Linnéa Beijer år 2021.
Producent är Hanna Frelin
Exekutiv producent är Axel Winqvist
Tekniker är Fredrik Nilson
P3 Musikdokumentär görs av Tredje Statsmakten Media.
En av de främsta källorna till programmet är Jay-Zs självbiografi och memoar Decoded.
Ljudklippen i dokumentären kommer från MTV News, Fade to black, Rap city, Made in America, Hot 97, CNN, Fox News, ABC News och Good Morning America.
Det här är berättelsen om en flyktingkille från Zanzibar som bestämmer sig för att bli rockstjärna och under sitt korta liv lyckas lägga hela världen för sina fötter.
Det står 70.000 förväntansfulla människor inne på Wembley Stadium i nordvästra London. Solen lyser och luften kokar. Klockan är bara tolv på dagen och publiken vet inte riktigt vad dom ska förvänta sig, men i efterhand kommer dom att förstå att dom har varit med om något historiskt.
Den 13 juli 1985 samlas artisteliten i London och Philadelphia för Live Aid. En 16 timmar lång livesänd välgörenhetskonsert, för att samla in pengar till svältkatastrofen i Etiopien.
I lineupen finns artister som David Bowie, Madonna och Wham, men det är inte nån av deras framträdanden som det i efterhand kommer att pratas om. Det är nämligen ett helt annat band som oväntat stjäl hela showen, ett band som många tycker är lite passé.
Iklädd ett vitt linne, tajta stentvättade jeans och sin karakteristiska mustasch, struttar Freddie Mercury och hans bandkompisar i Queen in på den stora scenen. Han är nervös. Queen har spelat på otaliga enorma arenor, men den här gången är det inte deras egna lojala fans som står framför scenen. Freddie småspringer fram till den svarta flygeln och när han spelar dom första tonerna till Bohemian Rhapsody så exploderar folkhavet inne på arenan.
Under dom följande 20 minutrarna så släpper han inte publiken ur sitt grepp. Faktum är att han verkar kunna dirigera dom till vad som helst. Och det är inte bara konsertbesökarna inne på Wembley Stadium som förtrollas av Freddie Mercury. Backstage stannar all aktivitet upp, och framför tv-apparater runt om i världen konstateras det att inget annat band kom i närheten av Queen den här dagen.
Och tur var väl det. För framträdandet på Live Aid får folk att glömma att Freddie Mercury och Queen bara året innan var paria i hela musikvärlden, efter att ha gjort hårt kritiserade spelningar i apartheidstaten Sydafrika.
P3 Musikdokumentär om Freddie Mercury handlar om att aldrig be om ursäkt för den man är, gränslösa musikaliska samarbeten och 80-talets AIDS-epidemi.
Medverkande: Astrid Zainea, Tilde Kåreland och Ola Salo.
Dokumentären är gjord av Joanna Korbutiak år 2021.
Producent: Hanna Frelin
Exekutiv producent: Axel Winqvist
Tekniker: Fredrik Nilsson
P3 Musikdokumentär görs av Tredje Statsmakten Media.
Ljudklipp i dokumentären kommer från dokumentärfilmerna Freddie Mercury: The Great Pretender och Freddie Mercury: The Untold Story, journalisten David Wiggs intervjuer (åren 1984-87), videoklipp av filmarna Rudi Dolezal och Hannes Rossacher, Live Aid 1985, Queen Live at Wembley 1986, Queen ? Hyde Park 1976 och youtubekontot RAMADHAN KHAMIS.
Berättelsen om tjejen som drog från den religiösa uppväxten in i en egen glittrande värld och hur hon en dag får svårt att ta sig ur den.
I ett rum med bruna väggar, en mönstrad matta, bokhyllor och golvlampor har Katy Perry slagit sig ner i en fåtölj. Mitt emot henne sitter terapeuten Dr. Siri Sat Nam Singh. I Vicelands programserie The therapist har han ett öppet terapisamtal med olika artister. Den här gången är det Katys tur att sitta i den andra fåtöljen med flera kameror riktade emot sig.
Katy har på sig en klänning med pastellfärgat mönster, ett par klackskor med vita fjädrar och lila läppstift. Hennes hår är blekt rosa, en i raden av färger hon haft under sin över 15 år långa karriär. Vid det här laget har hon flest följare på Twitter i hela världen, hon har toppat Billboardlistorna flera gånger om. Gift sig och skilt sig. Och gjort det mest tittade Superbowluppträdandet genom tiderna. Fansen och media är vana vid hennes olika färgsprakande och galna uttryck. Men nu, i fåtöljen hos terapeuten, är något annorlunda.
Katy har klippt håret kort och den nya frisyren har mötts av negativa kommentarer. Folk tycker att hon ser ut som Miley Cyrus eller att hon försöker efterlikna artisten Pink. Vissa menar att frisyren är början på slutet för Katy Perry. Kanske är det precis det hon vill. För Katy är håret, den här gången, något mer än bara ett utseende.
Katy som alltid synts med långt svallande hår i alla olika färger har klippt håret kort i en vilja att skala av sig sina glittriga filter och nå ett mer autentiskt jag. För innerst inne lever Katheryn Hudson kvar, barnet som växte upp under strikta religiösa former som hon en gång flydde ifrån. Kanske kommer Katy Perry, som vi har känt som den färgsprakande och ständigt glada, snart att vara borta.
P3 Musikdokumentär om Katy Perry handlar om popstjärnan som på vägen till att bli en av världens största artister tappar bort vem hon egentligen är. För att sedan hitta till ett sannare jag.
Medverkande: Kakan Hermansson, Effie Karabuda och Anders Theodor.
Dokumentären är gjord av Ellen Hammarskiöld år 2021.
Producent: Hanna Frelin.
Exekutiv producent: Vendela Lundberg
Tekniker: Fredrik Nilsson.
P3 Musikdokumentär görs av Tredje Statsmakten Media.
Dokumentären Katy Perry: Part of Me av Dan Cutforth och Jane Lipsitz, har varit en av de främsta källorna till programmet.
Ljudklipp i dokumentären kommer ifrån Brit Awards, Viceland, Katy Perry: Part of Me, ArtisanNewsService, johnjayandrich, The Ellen Show, American Music Awards via youtubekontot Juan Pablo, NFL, Katy Perrys youtubekanal.
Den osannolika berättelsen om en långhårig rocker som vill bli popstjärna till varje pris, och blir folklig på kuppen.
Mars 1994. Det börjar bli vår i Stockholm och solen är precis på väg upp när en liten rostig bil sakta rullar över Tranebergsbron. Martin Eriksson har tillbringat hela natten i studion tillsammans med den svenska stjärnproducenten Denniz Pop, och nu är de äntligen klara med singeln som de hoppas ska bli hans stora genombrott.
Det långa lockiga håret är uppsatt i en knut på huvudet och i bröstfickan på hans gula skjorta ligger den ovärderliga kassetten och sprider värme i hela bröstet.
Denniz Pop säger att låten är en hit, men han konstaterar också att Martin nu behöver tur för att den ska slå. Producentens ord ekar i Martins huvud när han genom vindrutan blickar upp mot den ljusnande himlen och vänder sig till högre makter.
De senaste åren har kantats av motgångar. Han har förlorat sin mamma, kickats från sitt metalband, fått sparken från jobbet på ZTV och samtidigt som hans första solosingel fallit platt har hans gamla partner slagit stort. Martin börjar närma sig 30 och låten i bröstfickan känns som hans sista chans att uppfylla drömmen om att bli popstjärna.
I bilen, mitt på bron, den här gryningsmorgonen, lovar Martin därför att offra vad som helst. Han bryr sig inte om han tvingas leva själv eller inte får några barn, bara låten blir en hit.
P3 Musikdokumentär om E-Type handlar om eurodiscons glansdagar, Cheironstudions genombrott och en långhårig artist som aldrig brytt sig om att vara inne.
Medverkande: Martin "E-Type" Erikson, Max Martin, Dilnarin "Dee" Demirbag och Stefan Lindeberg.
Dokumentären är gjord av Joanna Korbutiak våren 2021.
Producent Hanna Frelin.
Exekutiv producent Axel Winqvist.
Tekniker Fredrik Nilsson.
P3 Musikdokumentär görs av Tredje Statsmakten Media.
Ljudklippet från ZTV som hörs i dokumentären kommer från programmet SVT Retro.
Berättelsen om den unga rapparen som med sina explicita texter snabbt tar världen med storm samtidigt som hon genomgår flera personliga tragedier.
I ett lyxigt mansion i Holmby Hills i Los Angeles hänger artisten Megan Thee Stallion över poolkanten i en svart bikini. Spotlights lyser upp det turkosblå vattnet i den annars mörka kvällen. Megan är 25 år och har på kort tid blivit en av USAs hetaste rappare.
Bredvid henne hänger husets ägare Kylie Jenner i en guldig bikini med matchande örhängen. En brasa brinner stämningsfullt i bakgrunden medan musik pumpas högt ur högtalarna. Det är den 11 juli 2020 och poolpartyt fångas på Megans instagram live.
Efter ett tag kommer rapparen Tory Lanez simmande bakom dem, trycker in sig mellan tjejerna och säger några ord in i kameran. Det går rykten om att Megan Thee Stallion och Tory Lanez skulle vara ett par.
Senare samma kväll hovrar en helikopter ett par kilometer ifrån Kylies mansion. Den lyser ner på en gata där polisen stoppat en svart SUV. På asfalten vid sidan av bilen ligger Tory Lanez på mage med armarna ut från kroppen.
Poliserna ber de andra passagerarna att långsamt gå ut ur bilen en efter en. En av dem är barfota och har bara en svart bikini på sig. Det är Megan. Hon ombeds gå med händerna i luften och backar mot polisen med stapplande steg. På asfalten lämnar hon blodspår efter sig.
Händelsen filmas av ett vittne och kommer fylla nätet med spekulationer om vad som hänt och varför Megan blöder. En händelse som kommer placera henne mitt i hetluften.
P3 Musikdokumentär om Megan Thee Stallon är berättelsen om den unga rapparen från Houston som trotsat alla motgångar och blivit en stor stjärna inom loppet av bara några år.
Medverkande: Amie Bramme Sey och Mariana Benyamin.
Dokumentären är gjord av Ellen Hammarskiöld i början av 2021.
Producent: Hanna Frelin.
Exekutiv producent: Axel Winqvist.
Tekniker: Fredrik Nilsson.
P3 Musikdokumentär görs av Tredje Statsmakten Media.
Ljudklipp i dokumentären kommer ifrån Saturday night live,TMZ, Angie Martinez Show, BET Networks, The Late Show, CBS News, CNN, Sacramento Bee, Russel Brands youtubekanal, Ben Shapiro Show, Recording Academy / GRAMMYs och Megans Instagram via youtubekontona Kylie Jenner Snapchats Songs, Clout och Black dice Tv.