Sveriges 100 mest populära podcasts

P3 Musikdokumentär

P3 Musikdokumentär

Dokumentärer om vägen till toppen och livet bakom hitsen för vår tids största artister. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Caroline Pouron

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/p3musikdokumentar

Avsnitt

Elton John ? den osannolika rockstjärnan

Det här är berättelsen om självförakt, förvirrad sexualitet, extravaganta outfits och inte minst en otrolig låtskatt.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

? God morgon gullet, minns du att du kastade apelsiner på Bob Dylan i går? frågar en mild mansröst från andra sidan linjen. 

Luren av bakelit känns svalkande mot Eltons värkande tinningar. Han är fortfarande full och sitter i morgonrocken på sängkanten i sitt sovrum. Gardinerna är fördragna men ute står solen högt på den klarblå himlen över hans hem i Beverly Hills, denna oktoberdag 1975. 

Försiktigt drar han undan gardinen och tittar ner mot trädgården. Elton John är tjugoåtta år och för ögonblicket världens största popstjärna. Han har just invigt sin egen stjärna på Hollywood Walk of Fame och om 24 timmar ska han spela de mest prestigefyllda gigen i sin karriär på Dodger Stadium. 

Utåt sett är allt perfekt. Till och med vädret är perfekt. Nere vid poolen sitter hans mamma och mormor, tillsammans med ett gäng vänner och journalister, som alla är influgna från England för att fira framgångarna. 

På vägen ut sätter han på sig ett par solglasögon och stannar till vid spegeln. Till sin stora besvikelse är det hans forna jag som tittar tillbaka på honom: Den tunnhåriga och knubbiga Reginald Dwight från den trötta Londonförorten Pinner. Han känner sig tyngd av självförakt, men också av pillerburkarna i fickorna. 

Elton tar en näve valium. De smakar bittert, men han sköljer ner dem med en flaska sprit. När han kommer ut till poolen meddelar han sitt sällskap att han tagit en överdos och kommer att vara död inom en timme. Sen kastar han sig i poolen. 

Medverkande: Andres Lokko, Claes af Geijerstam, Ray Williams och Johannes Edmark

Programmet är gjort av Anna Lindström under början av 2024
Producent Joanna Korbutiak
Exekutiv producent Lars Truedsson
Slutmix Fredrik Nilsson
Programledare Siri Hill
P3 Musikdokumentär görs av Tredje Statsmakten Media

Elton Johns självbiografi Jag har varit en stor inspirationskälla till programmet.

Ljudklippen i programmet kommer från radioprogrammen Weekend Edition Sunday (NPR), Fresh Air (NPR), Smooth Radio, nyhetsinslag från Channel 5 och klipp från The Muppet Show (ABC), Lady Dianas begravning (BBC), samt konsertljud från Youtubekontot Davud Ideksar.

2024-05-07
Länk till avsnitt

Taylor Swift ? del 1

Det här är den första delen i berättelsen om Amerikas hämndlystna sweetheart, en saga om hur en mobbad tonårstjej förälskar sig i country och förtrollar en hel värld med sina personliga låttexter.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

September, 2009. I Radio Music Hall i New York sveper TV-kamerorna över den galaklädda publiken. Över nio miljoner människor följer vartenda steg världens artistelit tar på MTV Video Music Awards. På den stora skärmen lyser namnen på de nominerade i kategorin ?Best Female Video?. Bland tungviktare som Beyoncé, Katy Perry och Lady Gaga, finns också ett nytt namn. Stjärnorna har fått sällskap av en 19-årig tjej ifrån Nashville. Countrysångerskan Taylor Swift. 

? The Moonman for Best Female Video goes to... Taylor Swift.

MTV:s kameror zoomar in Taylor i publiken som bara gapar. Hon ser sig omkring som för att kontrollera att hon verkligen hörde rätt. Sen samlar hon sig och går upp på scenen, i den snäva klänningen. 

? Thank you so much. I always dreamed about what it would be like to maybe win one of these one day. But I never thought it would happen. I sing country music som thank you so much for giving me a chance to win an VMA...

Men Taylor hinner knappt börja sitt tacktal, innan hon blir avbruten.

? I'm really happy for you, Imma let you finish, but Beyoncé had one of the best music videos of all time, of all time!

Kanye West har klivit upp på scenen och tagit micken från Taylor. Bakom sina mörka solglasögon ropar han att nykomlingen Taylor Swift inte är den värdiga vinnaren. Publiken häpnar. Kanye West rycker på axlarna och går av scenen. 

Kvar står Taylor.

Det här är del 1 av 2 av P3 Musikdokumentär om Taylor Swift. Del 2 hittar du unikt i appen Sveriges Radio Play.

Det här avsnittet publicerades första gången i maj 2018. Det här är en omarbetad version från våren 2024. Del 2, fortsättningen på dokumentären, är helt ny.

Medverkande: Emmy Hellgren, Margret Atladottir, Jon Pettersson och Nils Sjöberg

En dokumentär av Pontus Andersson & Vendela Lundberg
Producent: Axel Winqvist
Exekutiv Producent: Ulla Svensson
Tekniker: Fredrik Nilsson
Programmet är ett en produktion från Tredje Statsmakten Media.

Ljudklippen i dokumentären är hämtade från P3 Din Gata, SVT Skavlan, The Ellen Show, ABC News, The Inside Edition från NBC, Grammypro.com och Recording Academy, MTV Video Music Awards 2009, Entertainment Tonight, CNN, The View, PBS 39, HUB TV, The Paul O'Grady Show i ITV, INC Magazine, Larry King Now, Radiostationen US 99, Sirius XM, Taylors Swifts Myspace och Youtubekanal, Country Music Television, The Today Show från NBC, Clevver News, TMZ, Watch What happens live, Taylor Swift Secret Sessions 1989, TV4 Nyhetsmorgon, Splash TV, Keeping Up With The Kardashians från Amerikanska E! och australiensiska Today FM.

2024-04-19
Länk till avsnitt

Poddtips: Taylor Swift del 2

Del 2 om Taylor Swift hör du unikt i Sveriges Radio Play. Världen får inte nog av popstjärnan och nu flödar konspirationsteorierna.

Taylor Swift tar ställning politiskt samtidigt som hennes musikaliska framgångar bara växer. Konspirationsteorier börjar florera, och de handlar om att Taylors nya relation med amerikanska fotbollsspelaren Travis Kelce är ett PR-trick. Det sägs att den uttalade Trump-kritikern Taylor Swift i själva verket är en så kallad psy-op, skapad för att se till att Joe Biden vinner det stundande presidentvalet och att Super Bowl-finalen därför är riggad.
Del 2 hör du unikt i Sveriges Radio Play.

2024-04-19
Länk till avsnitt

Burna Boy ? divan som ville frälsa världen med afrobeats

Det här är berättelsen om superhjältewannaben från Nigeria, som var med och tog afrobeats utanför kontinenten och fick hela världen att dansa med.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Med en lätt duns slår sig Burna Boy ner på toalettsitsen hemma i sin enorma villa i Lagos. Belåtet ser han sig omkring i det lyxiga badrummet. De skinande guldkranarna på tvättstället och det specialdesignade badkaret. Året är 2019 och stunden på toaletten är en välbehövlig paus från alla måsten som anstår en av Afrikas största artister.

Men han får inte vara ifred så länge innan mobilen vibrerar. Det är hans mamma och manager ringer för att berätta att han ska spela på den amerikanska jättefestivalen Coachella. För afrobeats-artisten Burna Boy, som redan lagt stora delar av den afrikanska kontinenten under sina fötter, är det här ett nytt steg i karriären.

Nyfiken går han in på Coachellas instagramkonto för att spana in festivalaffischen. 27-årige Burna Boy söker med blicken över namnen. Han letar och letar. När han till slut får syn på sitt namn, utskrivet med minimala bokstäver, kokar han av ilska. Vilka tror de att de är? Han är African giant. Hans namn borde fan vara både högst upp och störst.

Medverkande: Ethiopia Eshete och Cynthia Pontvik Lillo.

Programmet är gjort och programlett av Siri Hill i mars 2024
Producent Joanna Korbutiak
Exekutiv producent Lars Truedsson
Slutmix Fredrik Nilsson
P3 Musikdokumentär görs av Tredje Statsmakten Media

Ljudklippen i programmet kommer från minidokumentären The Black River: Whiskey Documentary (2022), 360 With Speedy (2023), Grammy Awards (2002 och 2024), Billboard Music Con (2022), BBC News Africa (2023), P3 Soul (Sveriges Radio, 2023), Hitz Meetz (2013), Ndani TV (2013), African Storm/Bassline (2015), African Voices (2022), The Fader (2019), The Daily Show (2019), Apple Music TV (2023), BBC (2020), Sky News (2020) och Architectural Digest (2021) samt Youtube-kontona Afrobeats Global (2020), Ochanya (2021), Forever Wendy (2021) och Pan African Lifestyle (2023).

2024-04-09
Länk till avsnitt

Joni Mitchell ? självisk, sorgsen och storslagen

Det här är berättelsen om den kanadensiska sopranen med de hudlösa texterna, vars karriär byggde på en mörk hemlighet.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

En frän lukt av desinfektionsmedel hänger över det kala rummet. I en av sjukhussängarna ligger en utmattad 21-åring. Joan Anderson har nyss fött en dotter. 

Det är sen kväll den 19 februari 1965 och kölden har bitit sig fast i den kanadensiska storstaden Toronto. Inne på förlossningsavdelningen är atmosfären inte mycket varmare. 

Joans mage putar fortfarande och de ömmande brösten är hårt lindade för att förhindra mjölkproduktionen. Men det värsta är inte de fysiska smärtorna, utan sjuksköterskornas föraktfulla bemötande av henne. Pappan till barnet har stuckit för flera månader sen och att få barn utanför äktenskapet är en stor skam. 

Joan, som kallas för Joni, tar sin nyfödda dotter i famnen. Hon ser på den lilla flickan och håller hennes hand i sin. Trots att hon är pank och saknar både jobb och utbildning, är beslutet hon precis fattat långt ifrån enkelt.

Dottern ska placeras i fostervård, men bara tills Joni kommit på fötter igen. De ska alldeles snart återförenas.

Medverkande: Victor Hageman, Kristofer Anderson och Irma Schultz

Programmet är gjort av Anna Lillkung i februari 2024
Producent Joanna Korbutiak
Exekutiv producent Lars Truedson
Slutmix Fredrik Nilsson
Programledare Siri Hill

Böckerna Reckless Daughter: A Portrait of Joni Mitchell av David Yaffe och Girls like us av Sheila Weller har varit viktiga källor till den här dokumentären.

Ljudklippen i programmet kommer från tv-dokumentären Joni Mitchell: Woman of heart and mind (PBS, 2003), tv-programmet Take 30 (CBC, 1967), en intervju gjord av journalisten Jian Ghomeshi (CBC, 2013), The Dick Cavett Show (ABC, 1969), CBS (1969), en inspelad intervju med Joni Mitchell gjord av författaren Joe Smith (1986, publicerad på hemsidan blankonblank.org), en inspelad intervju med Joni Mitchell gjord år 1985 (återgiven i podcasten Throw It Out, 2022), Facebook-kontot Joni Mitchell Fans, samt från Youtube-kontona Joni Mitchell, Brandi Carlile, Bob Dylan, Delphyne Radio, Newport Folk Festival, Victor Hageman, Sam28761 och Matt Warren.

2024-03-26
Länk till avsnitt

Sex Pistols ? punkbandet som förklarade krig mot Storbritannien

Det här är berättelsen om det brittiska punkbandet som bråkade sig hela vägen in i musikhistorien och vars enda skiva räknas som ett av de mest inflytelserika punkalbumen genom tiderna.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Solstrålarna glittrar i Themsens bruna vatten. På floden går båtar i skytteltrafik, som dagen till ära är dekorerade med brittiska flaggor i blått, rött och vitt. Det råder glädjeyra i hela London.

Det är den 7 juni 1977 och drottning Elizabeth firar 25 år på tronen. Storbritannien, som skakas av politisk turbulens, strejker och skenande inflation, har äntligen anledning att enas kring något - den brittiska monarkin. Men på Themsen den här dagen finns en båt vars passagerare inte är här för att fira drottningen, utan något helt annat. De har precis släppt en singel som kommer att skaka om nationen i dess grundvalar, och det här är deras releasefest.

När det börjar mörkna intar fyra killar i 20-årsåldern med spretigt hår och konstiga kläder den provisoriska scenen. De ställer ner sina ölflaskor och plockar upp sina instrument. När båten flyter fram i höjd med det brittiska parlamentet drar de igång sin antirojalistiska låt och snart ljuder polissirener över vattnet.

Medverkande: Sofia Bergström, Maria Enzell och Gunnar Lindberg

Programmet är gjort av Siri Hill i februari 2024
Producent Joanna Korbutiak
Exekutiv producent Anna Johannessen
Slutmix Fredrik Nilsson
Programledare Siri Hill

Ljudklippen i programmet kommer från dokumentärfilmen The Filth and the Fury (2000), mockumentären The Great Rock 'n' Roll Swindle (1980) och den dokumentära kortfilmen The Jubilee Boat Party (1977) av Julian Temple, dokumentärfilmerna Club Zebra - The Movie (2014) av Bengt Löfgren och D.O.A: A Rite of Passage (1980) av Lech Kowalski, London Weekend Television (1976), BBC Nationwide (1976), BBC 2 (1978), The Today Show/Thames Television (1976), Rock and Roll Hall of Fame (2006) och Youtube-kontona mickwellings8801, Sex Pistols MV och marslife01.

2024-03-12
Länk till avsnitt

Doja Cat ? uppfostrad av internet

Det här är berättelsen om internetfenomenet som blev för stor för sitt eget bästa, rapparen som flera gånger kritiserat sina egna fans men ändå inte lyckas frigöra sig från sin popularitet.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Det är augusti 2018. Doja Cat står och spikar upp ett lakan på sin vägg, som hon hittat längst in i garderoben. Rullgardinen i hennes sovrum är nerdragen som vanligt och hon är klädd i ett komönstrat set: matchande kort kjol och topp, i vitt med svarta fläckar. Medan hon spikar måste hon hålla undan de vida långa ärmarna, som hela tiden kommer i vägen. 

Dojas proffsigt polerade debutalbum har just floppat. Men det är det sista hon tänker på just nu. Hon är mitt i ett kreativt rus. Ko-outfiten som hon har på sig har just gett upphov till en ny absurd låt om kossor, som hon skrivit med sina fans under en livesändning på Instagram några timmar tidigare. Tillsammans har de skämtat fram rader om mjölk, bönder och gräs. Nu är det dags för musikvideon.

Ett matbud kommer och lämnar över en brun papperspåse med hamburgare, pommes frites och milkshake. Med det är den sista rekvisitan på plats. Doja Cat vänder sin laptop mot lakanet på väggen, öppnar green screen-effekten i Photobooth och trycker på ?record?. Sen tar hon två pommes frites ur påsen, stoppar en i varje näsborre och börjar twerka framför webbkameran.

Det här ska helt oväntat komma att rädda hennes karriär.

Medverkande: Ellinor ?Elliphant? Olovsdotter och Michelle Hallström

Dokumentären är gjord av Elinor Ahlborn i januari 2024
Producent Joanna Korbutiak
Exekutiv producent Anna Johannessen
Slutmix Fredrik Nilsson
Programledare Siri Hill

Ljudklippen i dokumentären kommer från intervjuer med Billboard (2022), Apple Music (2023), VladTV (2023), The Hotbox (Dumbfoundead, 2014), Hot97 (WQHT, 2019), Hot 96.3 (2020), Rap Genius (2019), Doja Cats egen Instagram, samt nyhetsklipp från American Music Awards (2020), Grammy Awards (2022), Entertainment Tonight (2014), TMZ (2014) och Headline News (2014).

2024-02-27
Länk till avsnitt

Bob Dylan ? gåtan utan svar

Det här är berättelsen om en av världens mest inflytelserika musiker, som slog igenom som folksångare redan på 60-talet och som ständigt gjort sina fans besvikna.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Mörkret har lagt sig över Newport Folk Festival. I strålkastarnas sken står han, deras frälsare. Folkmusikern som på bara något år gått från helt okänd, till att bli den störste. 

Det bruna håret är lika lockigt som vanligt, men mycket annat är nytt, som skinnjackan över skjortan och dom svarta tajta jeansen. När dom sista tonerna av låten Maggies Farm klingar ut står det klart att Bob Dylan inte heller låter som han brukar, den här varma sommarkvällen 1965.

Den upprörda publiken busvisslar, buar och skriker. Men den 24-årige musikern tycks helt oberörd av protesterna. Han nickar kort mot folkhavet och säger tack, innan han testar några ackord på sin nya elgitarr. När bandet börjar spela nästa Like A Rolling Stone och en elektrisk orgel kommer in i ljudbilden råder det inte längre några tvivel. Bob Dylan har lämnat den akustiska folkmusiken bakom sig och publikens burop stiger till nya nivåer.

Medverkande: Erika Hallhagen, Lena Bendrik och Manfred Piltorp

Programmet är gjort av Filip Bohm i januari 2024
Producent var Joanna Korbutiak
Exekutiv producent Lars Truedson
Slutmix Fredrik Nilsson
Programledare Siri Hill

Böckerna Memoarer. Första delen av Bob Dylan och Dylan. Dylan. Dylan av Howard Sounes har varit viktiga källor till den här dokumentären.

Ljudklippen i programmet kommer från dokumentärfilmerna No Direction home (2005), Joan Baez I am a noise (2023), Rolling Thunder Revue (2019) The Greatest Night in Pop (2024) och The other side of the mirror (2007), inslag i Ekot och Sveriges Radio (1966 och 1997), Nobelprize.org (2016) och youtubekontona US National Archives, That?s a nice sunrise, JasonHi och Rusty Chalfont.

2024-02-13
Länk till avsnitt

Usher ? R&B-casanovan som upptäckte Justin Bieber

Det här är berättelsen om den skönsjungande talangen från Atlanta som blev en av 00-talets största artister, och som 2024 gör halvtidsshowen på Super Bowl.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Atlanta, tidigt 90-tal. Inne i det avskalade styrelserummet på LaFace Records sitter skivbolagets vd L.A. Reid och väntar. Han har lovat sin brorsa att han ska lyssna på en kille som brorsan sett på en talangjakt, men L.A. Reid är inte särskilt taggad. 

Usher Raymond IV har smilgropar och glittrande ögon, och trots att hans livs viktigaste framträdande väntar verkar han knappt nervös när han kliver in i rummet. Skivbolagsbossen kan inte undgå att imponeras av hans lugn. 

När han får se vilken låt Usher har valt, inser han att den aspirerande artisten framför honom också har självförtroende. Boyz II Men's smöriga R?n?B-ballad End of the road är inte bara årets största hit, det är också en låt L.A. Reid har varit med och skapat.

Vd:n stoppar ner CD:n i skivspelaren och trycker på play, men så fort Usher börjar sjunga får han en idé. Han trycker på stopp och frågar om det är okej att han tar in lite fler folk i rummet. Så öppnar han dörren och ropar in några av sina kvinnliga anställda. När de är på plats drar han igång låten igen. 

Om L.A. Reid tror att det här ska få den självsäkra talangen ur balans, så tar han fel. Usher förstår direkt vad vd:n är ute efter och provsjungningen förvandlas i ett slag till en serenad. Usher söker ögonkontakt, han går ner på ett knä och får de vuxna kvinnorna att rodna. L.A. Reid konstaterar nöjt att hans nya stjärnskott har precis den sortens sex appeal som han är ute efter.

När låten är slut vänder sig Usher om och möter sin mammas uppmuntrande blick -Usher Raymond IV är nämligen bara 14 år gammal.

Medverkande: Katia Mosally och Margret Atladottir

Programmet är gjort av Joanna Korbutiak i januari 2024
Producent var Anna Johannessen
Exekutiv producent Lars Truedson
Slutmix Fredrik Nilsson
Programledare Siri Hill

Ljudklippen i programmet kommer från intervjuer i Bullen (SVT, 1998), P3 Soul (Sveriges Radio, 2002), Oprah Master Class (2017), Howard Stern (2016), Monica Pearson One on One (Atlanta News First, 2022), The Music Factory (MTV Networks International, 1997), Live with Regis & Kelly (ABC studios, 2002), Oprahs Next Chapter (2012) och framträdanden från Soul Train Music Awards (2005), Star Search (1992), Michael Jackson: 30th Anniversary Celebration (CBS, 2001) och youtubekontona Candido Osorio, Justin Bieber och Stung By the Bee.

2024-01-30
Länk till avsnitt

PODDTIPS: P3 Nyheter Dokumentär - jakten på Tupacs mördare

Nu när vi har juluppehåll vill vi passa på att tipsa om en annan podd med musikkoppling.

Den 7 september 1996 skjuts rapparen Tupac Shakur till döds. 27 år senare är mordet på en av de mest inflytelserika artisterna någonsin fortfarande olöst. I september 2023 grips en före detta gängledare efter att han börjat prata om sin egen inblandning i mordet på världsstjärnan.

Hör hela historien i podden P3 Nyheter dokumentär - Jakten på Tupacs mördare i SR-play-appen.

2024-01-02
Länk till avsnitt

Dennis Lyxzén ? Refused, revolten och rastlösheten

Det här är berättelsen om hardcoresångaren som var med och satte Umeå och straight edge på kartan, en outtröttlig artist som har samma fart idag som när han slog igenom på 90-talet.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Nere i källaren i kollektivet i den bruna trävillan blinkar markören ettrigt i det tomma dokumentet. Dataskärmen lyser upp de mörka väggarna och 26-årige Dennis bleka ansikte. 

Det är slutet av oktober 1998 i Umeå. Ända sen han kom hem från den misslyckade USA-turnen har Dennis legat och deppat i sängen. Turnen som slutade med att de andra i bandet gjorde klart att de inte längre vill ha något med honom att göra. Men nu känner Dennis att det är dags att ta kontroll över situationen och förmedla ett sista Refused-budskap till världen. Frenetiskt börjar han knappra på tangenterna.

?Refused are fucking dead, the last official pressrelease. 
Just like the political theorists and philosophers, Baudrillard, Foucault, Derrida, Debord and so on, we also managed with a sort of self fulfilling prophecy.?

Dennis börjar med att name-droppa olika politiska tänkare han plöjt det senaste året. Istället för att gå ut med att bandet lagt ner för att den senaste skivan gått dåligt och att dom kört slut på sig själva genom ändlösa turnéer, försöker Dennis, med glimten i ögat, måla upp splittringen som en revolutionär handling. 

?By dividing the band into five different sections to be able to spread their ideas on as many locations and to as many people as possible they had realized the principle of collective mass organization.?

I själva verket är Dennis arg och besviken på sina forna bandkompisar. Men ju längre han skriver, desto mer övertygad blir han om att han har en poäng. Det kan nog komma något gott ur den här splittringen ändå och nu gäller det att blicka framåt. 

Han avslutar därför manifestet med att slå fast att Refused aldrig kommer att återförenas. Dessutom kräver han att världens tidningsredaktioner ska bränna alla bilder som finns på bandet.

?Refused are dead, long live Refused.?

? Sen har det kommit tillbaka och bitit mig i röven väldigt mycket...

Medverkande: Dennis Lyxzén, Sara Almgren, David Sandström, André Sandström och Sofia Bergström

Programmet är gjort av Joanna Korbutiak i november 2023
Producent var Elinor Ahlborn
Exekutiv producent Anna Johannessen
Slutmix Fredrik Nilson
Programledare Siri Hill

Ljudklippen i programmet kommer från Nattöppet (SVT, 1994), Rapport (SVT 1994), liveframträdanden kommer från youtubekontona A SG, SvenskHardcoreKultur, maxcap60 och Robert Lyon, slutligen kommer en trumlåt från youtubekontot John Page Contraband.

2023-12-19
Länk till avsnitt

Cher ? ikonen som fann evig ungdom

Det här är berättelsen om en sångerska som fått lika mycket uppmärksamhet för sina uppseendeväckande outfits som för sin stora röst. En legend som gjort det mesta och som vägrar att åldras.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Det är fredagkväll, den 30 juni 1989. Fartyget USS Missouri, som haft en viktig roll i både andra världskriget och Koreakriget, har lagt till i Los Angeles hamn. 

Skeppet är glänsande grått och den här kvällen har det riggats med stora spotlights. Flottan behöver rekrytera nya marinsoldater, men har inte råd att göra tv-reklam. Därför har de gått med på att låna ut fartyget till en musikvideoinspelning. Cher, som just fyllt 43 och som alla trodde hade lämnat musikbranschen, ska göra comeback, i ny rockigare förpackning.

På det historiska fartyget i Los Angeles hamn står besättningsmännen uppradade i klassiska vita sjömansdräkter. När de ser Cher kliva ut på däck i sina höga klackar kan de inte tro sina ögon. Hon har på sig en minimal stringbaddräkt som ser ut som att den är gjord av två remsor svart tejp. Till den har hon en helt genomskinlig, tajt nylon-kroppsstrumpa och en uppknäppt skinnjacka. Besättningen kan inte kontrollera sina busvisslingar och vita sjömanshattar viner i kvällsluften.

Medverkande: Jennifer Paterson, Larsåke Thuresson, Charlie Fern och Johan Åberg

Dokumentären är gjord av Elinor Ahlborn i november 2023
Producent Joanna Korbutiak
Exekutiv producent Anna Johannessen
Slutmix Fredrik Nilsson
Programledare Siri Hill

Ljudklippen i dokumentären kommer från dokumentären Dear Mom, Love Cher (2013) och intervjuer i The Ed Sullivan Show (CBS 1965), Rona Barett?s Hollywood (1975), The Rosie O?Donnell Show (NBC 1998), The Sonny and Cher Comedy Hour (CBS 1972), The Today Show (NBC 1985), The Cher Show (CBS 1975), The Donahue Show (WLWD 1985), The Graham Norton Show (BBC 2018), The Kelly Clarksson show (2022), och ett reklaminslag för Lori Davis Hair (1993).

2023-12-05
Länk till avsnitt

Kylie Minogue ? popdrottningen som återuppstår varje decennium

Det här är berättelsen om Australiens genom tiderna största popstjärna, den korta tjejen med det breda leendet som som fick sin första hit redan 1987 och som år 2023 återigen toppar listorna.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Royal Albert Hall, London. Den pampiga konsertsalen har intagits av svartklädda svåra poeter. Det är den 7 juli 1996 och dags för ett creddigt poesievent som egentligen inte är en tävling, men som skämtsamt kallas för Poetry Olympics.

I dom glesa sametsröda bänkraderna syns prominenta gäster som den amerikanske poeten Allen Ginsberg och punkikonen Patti Smith. Men det är inte deras framträdanden som kommer att stanna kvar hos åskådarna. 

? Well I did not expect to be here, but I have come with words that I did not write, which I shall read to you.

Publiken vet inte riktigt vad dom ska tro när den australiensiska popstjärnan Kylie Minogue, som dominerat det sena 80-talet och tidiga 90-talet med sin tuggummipop, kliver ut på scenen.

? In my imagination there is no complication
I dream about you all the time
In my mind a celebration, the sweetest of sensation
Thinking you could be mine

I gröna träningsoverallsbyxor börjar en osminkad och kortklippt Kylie, med glimten i ögat, recitera en av sina första hitlåtar.

? I'm dreaming, you fell in love with me like I'm in love with you
But dreaming's all I do if only they'd come true
I should be so lucky
Lucky, lucky, lucky
I should be so lucky in love

Kylie tar förvånat emot dom exalterade applåderna och ler. Dom tungsinta poesi-fantasterna i publiken älskar henne. Kylie, som beskyllts för att vara en kommersiell produkt skapad av andra, visar att hon likt en kameleont är en mästare på att anpassa sig.

Medverkande: Ranya Assadi, Jonas David och Emma Ribbing

Programmet är gjort av Joanna Korbutiak i oktober 2023
Producent var Elinor Ahlborn
Exekutiv producent Anna Johannessen
Slutmix Fredrik Nilson
Programledare Siri Hill

Ljudklippen i programmet kommer från intervjuer i 60 Minutes Australia (Nine Network, 1989), Current Affairs (Nine Network, 2014), Terry Wogan (BBC, 1988), Kylie - the Interview (Sky One, 2006), tv-serien Grannar (Network 10, 1986, 1988 och 2022), tv-sändning av Logies (Network Ten, 1987, 1988), Det kommer mera (SVT, 1994), Brit Awards (ITV, 2002), podcasten BBC Eras (2023) och Table Manners (2020), samt inspelningar av Glastonbury festival (BBC, 2005, 2019), Poetry Olympics (1996).

2023-11-21
Länk till avsnitt

Bad Bunny ? puertoricanen med målade naglar som blev världens största artist

Det här är berättelsen om världens mest streamade artist, en rappare som vänt upp och ner på reggaetonens machoideal och alltid är redo att slåss för Puerto Rico.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Februari 2020. Jimmy Fallon sitter framför en kuliss av ett nattligt New York i The Tonight Show. Han håller upp omslaget till Bad Bunnys nya album i LP-format, och kämpar med uttalet på titeln. Ljuset skruvas ner och allt i tv-studion blir blått. Spotlights riktas mot scenen. 

Där står den puertoricanska artisten Bad Bunny, i en ljusrosa oversize-kavaj som han håller ihop med handen. Han böjer på knäna, lutar sig lite framåt och gungar med kroppen. Från hans öron dinglar långa guldörhängen. När kameran zoomar ut blir det tydligt för tittarna vad Bad Bunny har på underkroppen. En svart, knälång kjol.

När framträdandet nästan är slut, rätar Bad Bunny upp sig och krånglar av kavajen från sina axlar. Under har han en vit t-shirt, med stora tydliga bokstäver. Men texten är på spanska: ?Mataron a Alexa, no a un hombre con falda?. Spridda applåder hörs i publiken, från dem som fattar vad det står: ?De dödade Alexa, inte en man i kjol?.

Budskapet handlar om transkvinnan Alexa, som skjutits ihjäl i Puerto Rico några dagar tidigare. En video där hon trakasseras postades på sociala medier några timmar innan hon hittades död. Samtidigt som mordet utreds som hatbrott, har flera puertoricanska tidningar kallat Alexa för ?en man i kjol?.

Bad Bunny gör en liten piruett på scenen och kjolen fladdrar runt hans knän. Han struntar helt i att programledaren och en majoritet av tv-tittarna inte förstår vad det står på hans tröja. På bästa sändningstid, ser musikvärldens största stjärnskott istället till att visa tidningarna i sitt hemland vad han tycker om deras felkönande av Alexa.

Medverkande: Javiera Ninoska, Carmen Dickson

Dokumentären är gjord av Elinor Ahlborn i oktober 2023
Producent Joanna Korbutiak
Exekutiv producent Anna Johannessen
Slutmix Fredrik Nilsson
Programledare Siri Hill

Ljudklippen i dokumentären kommer från Billboard, ABC News, The Daily Show with Trevor Noah, The Tonight Show with Jimmy Fallon, The Late Late Show with James Corden, Alofoke Radio, Grammys, WWE, AP, Youtube, Telemundo och Fox.

2023-11-07
Länk till avsnitt

Cherrie ? att hitta hem

Det här är berättelsen om Rinkebytjejen som blivit hela Sveriges RnB-drottning, som slog igenom med låtar som handlade om våldet i förorten men sen kämpat för att slippa vara en talesperson för orten.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Klockan har för länge sen passerat midnatt, men inne i den lilla ettan i Tensta pågår samtalet för fullt. Det är slutet av 2013. 22-åriga Cherrie visar upp låttexter hon skrivit och Malmöproducenten och artisten Leslie Tay spelar i sin tur upp olika melodislingor. De har tillbringat hela dagen i studion med producenten Amr Badr och Cherrie är som pånyttfödd. 

När hennes kompis ringde tidigare i morse, för att dra med henne till studion, hade hon suttit instängd och deppat med persiennerna neddragna i flera veckor. Den senaste tiden har inget gått hennes väg. Hennes förhållande har gått i kras och musikskapandet har länge stått och stampat. Men nu är det som att hon väckts ur sin dvala.

Samtidigt som morgonen närmar sig känner Cherrie hur framtidstron återvänder. Hon bestämmer sig för att det är dags att rycka upp sig och på riktigt satsa på musiken, men Leslie är till en början osäker på om hon verkligen menar allvar. 

? Han var så ?Om jag ska kunna ge dig min tid och min energi, jag måste veta att du är down 100 %?. Jag var ärlig mot honom, jag var så ?lyssna, du ser hur mörkt det är i den här lägenheten, hur tomt det är. Jag har varit inlåst här i månader. Jag mår inte bra. Jag vet inte vad jag ska göra av med livet. Så jag kommer inte kunna svika dig. För om jag inte gör det här, jag kommer inte göra något annat?.

P3 Musikdokumentär om Cherrie handlar om den framväxande svenska RnB-scenen, att ständigt kämpa i uppförsbacke och kampen att få styra sitt eget narrativ.

Medverkande: Cherrie, Imenella, Milena Yigsaw och Hasan Ramic.

Programmet är gjort av Anna Lillkung, hösten 2023
Producent Joanna Korbutiak
Exekutiv producent Anna Johannessen
Slutmix Fredrik Nilsson
Programledare Siri Hill 

Ljudklippen i programmet kommer från Ut ur mörkret (SVT Edit, 2018), Morgonpasset i P3 (Sveriges Radio, 2015), P3 Guldgalan 2017 (Sveriges Radio, 2017), Musikhjälpen (Sveriges Radio, 2018) och Så mycket bättre (TV4, 2021).

2023-10-24
Länk till avsnitt

Elvis Presley ? publiken, Priscilla och pillren

Det här är berättelsen om mannen bakom myten, om hur en mammig liten kille från Memphis kunde bli världens största artist och sexsymbol.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Konserten på Rushmore Civic Center i Rapid City börjar lida mot sitt slut. Kungen av rock'n'roll har precis mumlat sig igenom en förkortad version av sin gamla 50-talshit Hound Dog. Publiken vet inte riktigt vad den ska tro. Han må bära sin karakteristiska vita jumpsuit, strösslad med gnistrande guldbroderier och uppfälld krage, men mannen som står på scen den här junikvällen 1977 är inte den han en gång varit. 

Elvis ansikte är svullet. Han rör sig stelt och tycks ha svårt att komma ihåg texterna till låtarna han har sjungit halva sitt liv. Han som brukade hypnotisera sin extatiska publik slår sig nu andfått ner vid den stora flygeln. Han stakar sig och publiken skrattar nervöst med i hans skämt. Men så fort Elvis fingrar nuddar tangenterna och han tar den första tonen kan publiken andas ut. Kungen av rock?n?roll har visat att han fortfarande förtjänar sin titel. Men om mindre än två månader kommer han att vara död. 

P3 Musikdokumentär om Elvis Presley är en historia om en banbrytande artist som blev världens första tonårsidol och som än idag, mer än 45 år efter sin död fortfarande är kungen av rock'n'roll.

Medverkande: Berit Selling, Robert Jonsson och Caroline Hainer.

Programmet är gjort av Joanna Korbutiak hösten 2023
Producent var Anna Johannessen
Exekutiv producent Lars Truedson
Slutmix Fredrik Nilson
Programledare Siri Hill

Ljudklippen i programmet kommer från Ekot (Sveriges Radio, 1977), Louisiana Hayride (1954), Hy Gardner Calling! (WRCA, 1956), U-I News (1958), British Pathé (1960, 1967), Elvis Sails (1958), Larry King (CNN, 1999), Loose Women (ITV, 2016), spelfilmen Fun in Acapulco (1964), samt presskonferensen på Graceland 7 mars 1960 och presskonferensen inför spelningarna i Madison Square Garden 9 juni 1972.

2023-10-10
Länk till avsnitt

Christina Aguilera ? kampen för att ta sig ur Britneys skugga

Det här är berättelsen om tonårsstjärnan med den stora rösten som chockade en hel värld med sin sexiga musik.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Tonerna till Mendelssons bröllopsmarsch ljuder när popmusikens moder - Madonna - stiger upp ur en enorm bröllopstårta. Det är den 28 augusti 2003 och kändisar som Paris Hilton, Eminem och Beyoncé trängs i publiken på MTV Video Music Awards.

På scen står inte bara Madonna, utan också de utmålade rivalerna Britney Spears och Christina Aguilera. Popprinsessorna är klädda i vita spetskorsetter, korta shorts och knähöga boots. De har nyss slängt av sig sina skira brudslöjor och Christinas svarta hår står i stark kontrast till Britneys blonda.

Mot slutet av låten ?Hollywood? händer det som kommer att bli årets stora popkulturella snackis. Madonna vänder sig plötsligt mot Britney och kysser henne, rakt på munnen. Den chockerade publiken jublar och tv-kamerorna zoomar genast in på Britneys ex - Justin Timberlake.

Medan Justins stela min fyller tv-skärmarna klipps det som händer näst på scen nästan helt bort - nämligen att Madonna också kysser Christina. När tabloidernas uppslag fylls av de största nyheterna från VMA-galan är det som om kyssen med Christina aldrig ägt rum.

P3 Musikdokumentär om Christina Aguilera är en berättelse om att gå från att vara en oskuldsfull Disneystjärna till att bli en av världens största och sexigaste popartister, utan att någonsin be om ursäkt för sig själv.

Dokumentären är gjord av Anna Lillkung hösten 2023
Producent Joanna Korbutiak
Exekutiv producent Anna Johannessen
Slutmix Fredrik Nilsson
Programledare Siri Hill

Medverkande: Daniel Paris, Natasha Azarmi, Johan Åberg och Johanna Smeds

Ljudklippen i dokumentären kommer från dokumentären ?E! Entertainment Special: Christina Aguilera? (2003), The All New Mickey Mouse Club (The Disney Channel, 1994), American Music Awards (1996), Access Hollywood (1999), morgonshowen The Big Breakfast (Channel 4, 2000), MTV Video Music Awards (MTV, 2001; MTV 2003), nyhetsbyrån Associated Press (2008; 2011), filmen Burlesque (2010), podcasten Call Her Daddy (2023), samt från Youtube-kontona XTina Daily, Christina Aguilera, Pittsburgh Penguins, Christina Aguilera TV, Awards Show Network, KK Pink Factor och Atilio Enrique.

2023-09-26
Länk till avsnitt

Sinéad O'Connor ? den irländska rebellen som vägrade låta sig styras

Det här är berättelsen om den snaggade sångerskan som tog världen med storm med låten Nothing Compares 2 U, för att kort därefter stämplas som ett oberäkneligt oväder.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Det här avsnittet handlar delvis om allvarlig psykisk ohälsa och självmord. Har du eller någon du känner självmordstankar, vänd dig till din vårdcentral. Du kan också kontakta till exempel självmordslinjen Mind på telefonnummer 90101 och via deras hemsida mind.se, eller Jourhavande medmänniska på telefonnummer 08 - 702 16 80. Vid akut självmordsrisk bör du ringa 112.

Det är den 3 oktober 1992. Runt om i USA har amerikaner slagit sig ner i tv-sofforna för att se på det anrika sketchprogrammet Saturday Night Live. Flamsiga sketcher avlöser varandra och studiopubliken skrattar på precis rätt ställen. När den livesända showen närmar sig sitt slut är det dags för kvällens gästartist att inta scenen. 

26-åriga Sinead O?Connor tittar rakt in i kameran och stämningen i studion förändras helt. Hennes vadlånga vita spetsklänning påminner om en katolsk konfirmationsklänning och bredvid henne brinner tjocka vita ljus. Håret är snaggat och i händerna håller hon ett stort fotografi - med bilden vänd mot sig.

Den irländska sångerskan som två år tidigare gjort världssuccé med balladen Nothing Compares 2 U - har ikväll valt att framföra en gammal Bob Marley-låt. Samtidigt som hon sjunger de sista tonerna, lyfter hon upp fotografiet och vänder det mot kameran. Det föreställer den sittande påven, Johannes Paulus II. Utan att för en sekund släppa tv-tittarna med blicken river hon sönder bilden och säger:

? Fight the real enemy!

Publiken har ingen aning om hur de ska reagera och tv-producenterna tittar panikslaget på varandra - det här stod inte i manus. Sinead har knappt hunnit blåsa ut de tjocka vita ljusen innan tv-kanalens telefoner börjar ringa. 

P3 Musikdokumentär om Sinéad O'Connor handlar om hur hon gjorde uppror mot ett konservativt system och utmanade bilden av hur en kvinnlig artist ska bete sig, men också om priset hon fick betala för det.

Dokumentären är gjord av Joanna Korbutiak i augusti 2023
Producent är Anna Lillkung
Exekutiv producent är Anna Johannessen
Slutmix är gjord av Fredrik Nilsson
Programledare är Siri Hill

Medverkande: Karen Dempsey, Kajsa Grytt och Kristofer Andersson

Ljudklippen i dokumentären kommer från dokumentären Nothing Compares (2022), intervjuer i Avsminkat (Sveriges Radio, 1988), The Late Late Show (RTÉ, 1990 och 1992), Taking A Stand (RTÉ, 1992), This Morning (ITV, 2007), framträdanden i Saturday Night Live (NBC, 1992) och youtubekontona WION The World is One News, Jordy McDermott och Polly.

2023-09-12
Länk till avsnitt

Lil Kim ? den banbrytande sexikonen från Brooklyn

Det här är berättelsen om rapparen som var först med färgglada peruker, chockade världen med sina explicita texter och länge fick kämpa för att lyckas bevisa att hon klarade sig utan Biggie.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Manhattan, den 18 mars 1997. En extra stor kista, i glänsande mahogny, rullas ut ur begravningskapellet på Madison Avenue. I kistan ligger en av världens största rappare. Christopher Wallace, känd som The Notorious B.I.G, eller Biggie Smalls. 

Ett stort pressuppbåd väntar när begravningsföljet kommer ut ur kyrkan. De 350 gästerna är elegant svartklädda, i glänsande skinnkavajer och fluffiga pälsar. Många har solglasögon, trots att det är vintermulet ute. Hiphop-giganter som Puff Daddy, Jay-Z och Queen Latifah skymtar fram i vimlet. Gästerna hälsar lågmält på varandra i trängseln.

En av de sista som kommer ut ur kapellet är Lil Kim. En nykläckt hiphop-drottning, känd för sin sexiga stil och sina grova låttexter, som just sålt dubbel-platina med sitt debutalbum. Trots att hon bara är en och femtio lång, är Lil Kim omöjlig att missa för fotograferna. Hon är den enda i kändishavet som inte kan hålla tillbaka tårarna. Lil Kim hulkar och fulgråter mitt på Madison Avenue. Hon stöttas upp av sin vän, artisten Mary J Blige, och bryr sig inte om att skydda sitt ansikte från kamerorna. Till slut faller Kim ihop i Marys armar. Hon ser ut att skrika av smärta. 

Lil Kim har precis sagt hejdå till mannen hon beskriver som sin mentor, pappa, bror och älskare i ett. Biggie, som lärt henne att rappa med ett rimschema och en attityd som gjort dem båda världskända. Han som tagit in henne i sin familj ? och älskat henne som ingen annan. 

När Kim bryter ihop på trottoaren, förstår hon inte hur hon ska kunna leva vidare utan Biggie. Samtidigt går snacket i musikbranschen, om huruvida Biggies död också betyder slutet på hennes kometkarriär. För vad är egentligen Lil Kim utan Biggie Smalls?

P3 Musikdokumentär om Lil Kim är berättelsen om raptalangen som växer upp på gatan, bryter ny mark på hiphopscenen och hellre hamnar i fängelse än förlorar sin kredd.

Dokumentären är gjord av Elinor Ahlborn våren 2023
Producent Joanna Korbutiak
Exekutiv producent Anna Lillkung
Slutmix Fredrik Nilsson
Programledare Siri Hill

Medverkande: Mariana Benyamin Sir, Ayan Jamal och Mohamed Touzari

Ljudklippen i dokumentären kommer från Rolonda, BET, Youtube, Power 105, Power 106, Hot 97, Revolt TV, CBS, MTV och Watch what happens live.

2023-08-29
Länk till avsnitt

Ramones ? punkpionjärerna som hatade varandra

Det här är berättelsen om bandet som bröt ny mark, men allra mest drömde om att få en stor hit.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Hösten 1974, New York. Trots att det är fredagskväll så är det inget större drag inne på rockklubben CB-GB´s. Längst in i den mörka klubben finns en liten anspråkslös scen. Men dom få besökarna som är här ikväll verkar måttligt intresserade av bandet som ska spela. 

När de fyra unga killarna kliver ut i strålkastarljuset ser de inte mycket ut för världen. I tajta jeans, t-shirts, svarta skinnjackor och stora kalufser som hänger ner över ögonen - intar trummisen Tommy, basisten Dee Dee, gitarristen Johnny och sångaren Joey sina platser på den lilla scenen.

När Dee Dee räknar in och den första låten drar igång står det däremot snabbt klart att det här bandet inte låter som något annat. Det är som att dom fyra killarna släppt loss en musikalisk orkan över de få besökarna i lokalen. Musiken är simpel, näst intill amatörmässig, vilket inte är så konstigt. Medlemmarna har nyss lärt sig spela sina instrument. 

Publiken är som i chock och snart kommer stämningen att bli än märkligare. När sångaren Joey ska introducera nästa låt börjar trummisen Tommy tjafsa. Irriterat fräser han att han istället vill spela en annan låt. Men då får HAN mothugg av basisten Dee Dee. Gitarristen Johnny är märkbart frustrerad, han vill bara komma igång med nästa låt. Tommy blir förbannad och svär åt dom andra, men ger till slut med sig.

Konserten är kort och när den är över är publiken lika tagen som förvirrad. Halva tiden har bandet tjafsat. Halva tiden har bestått av korta låtar som rivits av i ett vansinnigt tempo.

Vad besökarna inne på CBGB?s inte vet där och då, är att bandet dom just sett inom några år kommer att förändra rockhistorien - samtidigt som det interna tjafset på scen med tiden kommer utvecklas till rent förakt.

P3 Musikdokumentär om Ramones är en berättelse om ett banbrytande punkband som vägrade att kallas för punk, ett band som drömde om att slå stort i USA och därför stod ut med varandra alldeles för länge.

Dokumentären är gjord av Stefan Sundberg våren 2023
Producent Joanna Korbutiak
Exekutiv producent Lars Truedson
Slutmix Fredrik Nilsson
Programledare Siri Hill

Medverkande: Janne Lagerström och Gustav Stjernqvist

Huvudsakliga källor som använts som underlag för dokumentären är böckerna ?Hey Ho Let´s Go: The Story of The Ramones? av Everett True, ?Commando: The Autobiography of Johnny Ramone? av Johnny Ramone, ?Ramones I Sverige? av Sven Lindström, Janne Lagerström, Petter Lönegård & Kjell Magnusson samt dokumentären ?End of the Century: The Story of the Ramones? (2003).

Ljudklippen i dokumentären kommer från dokumentären ?End of the Century? (2003), Tomorrow Show (1981), The Noise (1989), Modern Rock at the Jersey Shore (1995), Howard Stern Show (1996), Brass Tracks - A Punk Documentary (1977), The Year Of Punk (1978), The London Weekend Show (1976),

2023-08-15
Länk till avsnitt

Celine Dion ? hela världens guilty pleasure

Det här är berättelsen om den franskspråkiga barnstjärnan från Kanada som tog över världen med överdådig romantik.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Paris, juli 2016. Det är modevecka och hela stan kryllar av excentriskt klädda världskändisar. I sommarhettan utanför hotellet Royal Monceau vänds kameralinserna mot en powerballad-drottning ? som de senaste månaderna gått igenom en djup, offentlig livskris. 

Celine Dion har råkat brista ut i gråt på scen inför tusentals åskådare, och talat ut i långa intervjuer om den outhärdliga sorgen efter att hennes stora kärlek har dött.

Men den här veckan har varit annorlunda. Hon har suttit front row på visning efter visning, i extravaganta galaklänningar och figursydda blazers. Celine Dion ? som alltid hamnat på sämst klädda-listor och hånats för sin hopplösa smak ? har skaffat sig en ny stylist. Och nu hyllas hon plötsligt för sin stil.

När den petita pop-divan kliver ut på gatan i Paris, har hon guldiga, högklackade Gucci-sandaler och blekta, blå stuprörsjeans. I handen håller hon en silvrig liten handväska, och på överkroppen bär hon ? en gigantisk hoodie.

Alla blickar vänds mot 48-åringen, som nästan drunknar i sin svarta tjocktröja. Och det är inte vilken tröja som helst. Hela framsidan täcks av en svartvit bild på Rose och Jack i filmen Titanic.

Celine Dion håller upp handen och vinkar mot fotograferna. Hon ler bakom sina svarta pilotbrillor. När bilden på Celine sprids inser världen att den dramatiska och överdådigt romantiska powerballad-divan, mitt i all sorg, tydligen också har ett sinne för humor.

P3 Musikdokumentär om Celine Dion är berättelsen om den franskspråkiga barnstjärnan som kämpar med engelskan och tar över den globala musikscenen.

Dokumentären är gjord av Elinor Ahlborn våren 2023
Producent Joanna Korbutiak
Exekutiv producent Lars Truedson
Slutmix Fredrik Nilsson
Programledare Siri Hill

Medverkande: Tina Mehrafzoon, Andreas Carlsson, Jörgen Elofsson och Johan Petri

Ljudklippen i dokumentären kommer från Oprah (OWN 2011, 2012) , TVA 1981, CBC 1984, Radio Canada 1988, Larry King (CNN 1999), Stjärnsmäll på Liseberg (SVT 1992), Tête a Tête (1992), ATV 1994, The Jonathan Ross show (ITV 2013), TVG 2003, ABC News 2016, Instagram 2022

2023-08-01
Länk till avsnitt

Aqua ? den skandinaviska tuggummipoppen som tog över världen

Det här är en berättelse om det färgglada och galna 90-talet, och om bandet som där och då gjorde exakt allt rätt.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Hösten 1997. Det är en varm kväll i Cleveland, Ohio. Konsertområdet är fyllt till bredden av förväntansfulla fans. De är här för att se den danska sensationen ?Aqua?.

På bara några månader har Lene, René, Sören och Claus gått från att spela inför 50 personer i danska småstäder, till att vara kända över hela världen. Men de konstanta framträdandena, intervjuerna och resandet sätter sina spår.

Bredvid scenen står bandets sångerska Lene. Huvudet värker och hon är ärligt talat riktigt trött på skiten. Sen bandet slog igenom med megahiten ?Barbie Girl? har hon svarat på frågan om hon känner sig som Barbie och vad hon gillar mest med dockans utseende, minst tusen gånger. 

Men Lene vill inte vara Barbie. Hon vill vara Lene.

Bandet har dessutom blivit stämda av dockans tillverkare som bestämt tar avstånd från låten. Skivbolaget har ritat upp en försvarsplan och i flera veckor har de bestämt vad bandet får och inte får säga. 

Tusentals fans skriker. Lene tar ett hårt grepp om mikrofonen och springer ut på scenen. Veckor av frustration får till slut bägaren att rinna över och hon skriker mot publiken.

? Who the fuck is Barbie?!

Så fort bandet kliver av scenen, sliter skivbolagets chefer tag i henne. Männen står i en ring runt Lene och skriker. Mitt i rättstvisten har hon retat upp tillverkaren av Barbie ännu mer. Dessutom har hon hånat bandets tveklöst största hit. Det här kan kosta miljoner.

P3 Musikdokumentär om Aqua handlar om det dansk/norska bandet som tog över hela världen med sin barnsliga dansmusik.

Dokumentären är gjord av Robin Jonson i juni 2023
Producent är Joanna Korbutiak
Exekutiv producent är Anna Johanessen
Slutmix är gjord av Fredrik Nilsson
Programledare är Siri Hill

Medverkande: Mathilda Berggren, Kajsa Mellgren, Stefan Lindeberg och Michael Brinkenstjärna

Ljudklippen i dokumentären kommer från Hitlåtens historia (SVT), dokumentärerna Aqua Diary (1998) och Aqua Around the World (1997), det norska tv-programmet Casino, en intervju med CNN (1997), Bullen (SVT, 1997) och ZTV.

2023-07-18
Länk till avsnitt

Bob Marley ? den blyge revolutionären som tog reggae ut i världen

Det här är berättelsen om mannen som drygt 40 år efter sin död fortfarande är kungen av reggae. En berättelse som tar oss från Trenchtown till ett pannrum i Bromma och sen vidare ut i världen.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

3 december, 1976, Jamaica. Mörkret har lagt sig över Kingston, men inne i det stora ljusgula huset på Hope Road råder full aktivitet. Mitt i stans allra mest exklusiva stadsdel ligger Bob Marleys högkvarter - och den här fredagskvällen pågår repetitionerna för fullt. Bob har på sig ljusa byxor och en kortärmad skjorta. Klockan närmar sig halv nio när han tar en paus och går in i köket. 

Jamaica präglas av politiska oroligheter och en eskalerande våldsspiral. Bob, som numera bor i England, har kommit hit för att uppträda på fredskonserten Smile Jamaica. Spelningen, som stöttas av regeringen, är ett försök att lugna ner situationen. Oppositionen är däremot inte med på noterna och stämningen i Kingston är spänd.

Bob har blivit varnad. Det är många runt honom som tycker att fredskonserten är en dålig idé, men ingen har lyckats få Bob att ändra sig. Han står vid diskbänken och skär upp en grapefrukt när han hör det första skottet avlossas. 

Innan han hinner förstå vad det är som händer viner kulorna genom huset. Ett gäng beväpnade män går från rum till rum och skjuter vilt. Bob träffas i armen, hans fru Rita skjuts i huvudet och hans manager Don Taylor träffas med fem skott.

Men inte ens ett mordförsök lyckas stoppa Bob Marley. Två dagar efter attacken står han på fredskonsertens stora scen.

P3 Musikdokumentär om Bob Marley handlar om musikern som gjorde reggaen stor i hela världen och som än idag, drygt 40 år efter sin död, är en frihetssymbol.

Dokumentären är gjord av Joanna Korbutiak våren 2023
Producent är Anna Lillkung
Exekutiv producent är Lars Truedson
Slutmix är gjord av Fredrik Nilsson
Programledare är Siri Hill

Medverkande: Thomas Gylling, Isabel Sandblom (Syster Sol), Desmond Foster och Janne Schaffer

Ljudklippen i dokumentären kommer från dokumentären Marley (2012), intervjuer med Gil Noble i Like It Is (WABC-TV, 1980) och Dylan Taite i Good Day (1979), samt från spelfilmen Vill så gärna tro (1971)

2023-07-04
Länk till avsnitt

Tina Turner ? drottningen av rock?n?roll

Det här är berättelsen om den amerikanska sångerskan som överlevde misshandel, flydde, började om från noll och blev en av världens största rockstjärnor som 45-åring.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

3 juli, 1976. Det är 32 grader varmt i centrala Dallas när det gifta paret Ike och Tina Turner stiger ut ur sin limousin. Gästerna inne på Statler Hotel stirrar på musikduon när de går mot receptionen. Men det är inte deras kändisskap som föranleder blickarna, utan blodfläckarna på Tinas vita byxdräkt. 

Hennes ansikte är svullet och hon tittar bort när Ike förklarar för hotellpersonalen att de varit med om en olycka. Sanningen är att han än en gång har slagit sin fru blodig.

Framme på hotellrummet tror Ike att bråket har passerat. Tina erbjuder sig att beställa middag och ger honom massage. Sen föreslår hon med mild röst att han borde passa på att sova en stund innan kvällens show.

När Ike har somnat ser Tina sin chans. Hjärtat bultar hårt när hon greppar tag i necessären och sveper en cape runt sina axlar. Utan att göra ett ljud smyger hon försiktigt ut ur rummet. 

Hon rusar genom personalköket och tar sig ut till hotellets baksida. Hon är livrädd att någon i Ikes entourage ska se henne. Därför fortsätter hon att springa, kvarter efter kvarter. Ända tills hon kommer fram till en stor motorväg.

Med andan i halsen stannar Tina upp. Hon ser ett motell på andra sidan vägen, bakom all trafik som passerar i hög hastighet. Hon tvekar en sekund, men hon vet att hon måste ta sig dit.

När Tina kliver ut på vägbanan bromsar bilarna i panik. Plötsligt ser hon ljuset från en lastbil som kommer rakt mot henne. 

P3 Musikdokumentär om Tina Turner är en berättelse om den amerikanska sångerskan som överlevde misshandel, flydde, började om från noll och blev en av världens största rockstjärnor som 45-åring.

Dokumentären är gjord av Anna Lillkung i juni 2023
Producent Joanna Korbutiak
Exekutiv producent Anna Johannessen
Slutmix Fredrik Nilsson
Programledare Siri Hill

Medverkande: Frida Almberg, Markus Larsson och LaGaylia Frazier

Självbiografin "Tina Turner: My love story" har används som en huvudsaklig källa.

Ljudklippen i dokumentären kommer från dokumentären "Tina" (2021), MTV, CNN, E! News, CBS, Oprah: Next Chapter och YouTube-kontona Tina Turner Fan, VBV Videos, Cal Vid, bluesugar58, Vonle Music, victor merino, The World of Ike & Tina, Catarina Troiano, KlassikAkzente, Steve Herold, Mimre-TV och Mitch Diamon.

2023-06-20
Länk till avsnitt

Laleh ? bara få va mig själv

Det här är berättelsen om en av Sveriges största popstjärnor, som länge vägrade att bli just en berättelse. Hon som alltid gått sin egen väg och gjort allt på sitt eget sätt.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Hässelby strand, nordvästra Stockholm, våren 2002.

I ett avskalat rum i en industrilokal sitter 20-åriga Laleh Pourkarim och hämtar andan. Hon har precis släpat in flera stora tunga platta paket i det lilla rummet.

På golvet bredvid kartongerna ligger en blå sovsäck och en tom förpackning blåbärssoppa. Det var länge sedan hon åt lagad mat. Hon är pank, känner knappt någon i stan och har inget riktigt hem. En del av henne längtar hem till mamma i Göteborg, men Laleh gör sitt bästa för att slå bort den tanken. Hon har kommit till Stockholm för att satsa på musiken. Och efter långa förhandlingar har hon lyckats landa tidernas mest generösa debutant-skivkontrakt.

Tack vare sin musikaliska talang och enorma envishet har hon övertygat ett skivbolag om att ge henne en kvarts miljon kronor, så att hon kan bygga upp sin egen inspelningsstudio. Skivbolaget har bönat och bett att hon istället ska samarbeta med erfarna producenter, men Laleh tycker inte att det har funkat. Hon vill göra allt själv.

Därför sitter hon nu här - ensam på golvet i industrilokalen och packar upp marknadens bästa mixerbord, kompressor och reverb. Det enda problemet är att Laleh inte har någon aning om hur man använder grejerna. Överväldigad tar hon upp den ena bruksanvisningen tjockare än den andra. Hon förstår att det kommer ta tid, men hon ska klara det - på egen hand. 

P3 Musikdokumentär om Laleh är en berättelse om att alltid gå sin egen väg, trots att priset emellanåt varit högt.

Dokumentären är gjord av Joanna Korbutiak i maj 2023
Producent är Anna Lillkung
Exekutiv producent är Anna Johannessen
Slutmix är gjord av Fredrik Nilsson
Programledare är Siri Hill

Medverkande: Laleh Pourkarim, Moa Bartholdsson, Jens Lekman, Gustaf Thörn, Mattias Wachtmeister och Tina Mehrafzoon.

Ljudklippen i dokumentären kommer från Studio Pop (SVT, 2004), Grammisgalan (2006), Stina! (SVT, 2007), Så Mycket Bättre (TV4, 2011), dokumentären Laleh - Välkommen hem (2022), Laleh på Ullevi (SVT, 2022) och NRK (2012).

2023-06-06
Länk till avsnitt

Juice WRLD ? emorapparen som förutspådde sin egen död

Det här är berättelsen om emorapparen från Chicago som gjorde kometkarriär, fick hängivna fans världenöver och sedan dog av en överdos, endast 21 år gammal.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Den 8 december, 2019. Himlen är svart och nästan helt molnfri när den lyxiga privatjeten gör sig redo för landning. Klockan är halv ett på natten och genom flygplansfönstret ser Jarad Higgins, mer känd som Juice WRLD, ett glittrande Chicago breda ut sig.

På bara två år har han gått från att vara helt okänd till att bli en av sad boi-rappens största namn. Jarad har nyss fyllt 21 och nu är han på väg till sin hemstad för att fira. 

Stämningen på planet är på topp. Jarad har på sig en svart hoodie och pösiga byxor, och de karakteristiska dreadsen guppar när han skrattar med sina kompisar.

Men så snart planet har landat ändras stämningen helt. När kabindörren öppnas, rusar ett gäng poliser in. De skriker och börjar direkt söka igenom passagerarnas bagage. Alla sitter blickstilla.

Ända tills Jarads kropp plötsligt börjar skaka okontrollerat. 

P3 Musikdokumentär om Juice WRLD handlar om en ung killes driv och förmåga att rappa om sina känslor, en förmåga som betytt otroligt mycket för fans över hela världen.

Dokumentären är gjord av Anna Lillkung i maj 2023
Producent Joanna Korbutiak
Exekutiv producent Anna Johannessen
Slutmix Fredrik Nilsson
Programledare Siri Hill

Medverkande: Malkolm Landréus, Karl Malm och Anis Don Demina

Ljudklippen i dokumentären kommer från dokumentären Juice WRLD: Into the Abyss, Hotspot Atlanta, Capital XTRA (Tim Westwood TV), J Cruz Show (Power 106 Radio LA), The Breakfast Club, Lyrical Lemonade, MTV News, Jimmy Kimmel Live!, Tamron Hall Show och No Jumper, samt från Youtube-kontona Anis Don Demina, Juice WRLD, Jalen theillest, GommeBlog.it, Logan Lemon, Chris Long Films, Toothpick Productions, Ollie Young, rexthorpey, Timothy Jörgensen, Akademiks, Courierpochi och candylobster.

2023-05-23
Länk till avsnitt

Mayhem ? black metal-bandet som föll offer för myten om sig själva

Det här är berättelsen om bandet som gjorde Norge till ett Mecka för black metal-fantaster, och som förknippas med både kyrkbränder och mord.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Det här avsnittet innehåller våldsamma scener och en beskrivning av ett självmord. Har du eller någon du känner självmordstankar, vänd dig till din vårdcentral. Du kan också kontakta till exempel självmordslinjen Mind på telefonnummer 90101 och via deras hemsida mind.se, eller Jourhavande medmänniska på telefonnummer 08 - 702 16 80. Vid akut självmordsrisk bör du ringa 112.

Folkets hus i Jessheim, strax norr om Oslo. Året är 1990, och i den mörka lokalen har ett hundratal black metal-fans samlats. Med skräckblandad förtjusning betraktar dom den upplysta scenen. Framför trumsetet ligger flera knivar och blänker och längst fram tronar två pålar med spetsade grishuvuden.

Bakom scen står fyra killar i sena tonåren. Deras långa hår hänger ner över axlarna och det vita sminket klibbar i pannan. Sångaren, en gänglig kille i trasiga jeans, drar ett djupt andetag från en stinkande plastpåse. I påsen har han flera, halvruttna fågelkadaver. Den sista pusselbiten för att komma i stämning innan giget. Han drar handen genom sitt blonda hår och rättar till den svarta, skitiga tröjan. Han ler när han tänker på vad som snart ska ske. Det ska bli blodigt, det ska bli storslaget, och de ska skriva historia som det mest extrema black metal-bandet i Norge. 

När han hör publikens skrik tillta i styrka vet han att det är dags. Han tar ett djupt andetag, och tar steget ut i strålkastarljuset.

P3 Musikdokumentär om Mayhem är berättelsen om bandet som ville bli Norges ondaste, men också en historia om black metal-gengrens genomslag.

Dokumentären är gjord av Siri Hill, våren 2023
Producent Joanna Korbutiak
Exekutiv producent Anna Johannessen
Slutmix Fredrik Nilsson
Programledare Siri Hill
Programmet görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media

Medverkande: Harald Fossberg, Jon Jeffersson Klingberg och Andréa Hillgren.

Huvudsakliga källor som använts som underlag för dokumentären är reportageboken Blod, eld, död - en svensk metalhistoria (2011) av Ika Johannesson och Jon Jeffersson Klingberg, biografin The Death Archives - Mayhem 1984-94 (2015) av Jørn Stubberud, dokumentärfilmen Until the light takes us (2008) av Aaron Aites och Audrey Ewell samt NRK TV:s dokumentärserie Helvete - Historien om norsk black metal (2020) av Thomas Alkärr och Håvard Bråthen, som det även hörs klipp ur i dokumentären.

Övriga ljudklipp kommer från High Voltage från Top Radio (1987), Heavy consequence (2019), Sveriges Radios Musikjournalen (1993), Ekot (Sveriges Radio 1993, 1994), norska nyhetssändningar (NRK 1992, 1993, 1994), och Youtubekontona AMS Paul (2022) och ED Productions (2018).

2023-05-09
Länk till avsnitt

Rob Halford ? metalguden i Judas Priest som kom ut ur garderoben

Det här är berättelsen om den brittiska metalpionjären som kände sig tvungen att dölja sin sexualitet, samtidigt som han på scen tog läder och nitar till en helt ny nivå.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Sommaren 1980. Texas. Dörren till toaletten på rastplatsen för lastbilar öppnas försiktigt. Rob drar nervöst handen genom sitt kortklippta blonda hår medan han försäkrar sig om att det stinkande rummet är tomt. Han andas ut och undersöker de olika toalettbåsen, innan han hittar det han söker.

I väggen mellan två bås finns ett uppborrat hål, runt en decimeter brett. Rob går in och stänger dörren om sig. Låser. Fäller ner toalettlocket och sätter sig och väntar. Och väntar. 

Till slut hör han den gnisslande toadörren öppnas. Rob lyssnar noga. Mannen som kommer in sätter sig i båset bredvid. Sakta låter Rob sin fot glida längs med golvet, in under öppningen mellan båsen och han ser hur den okände mannen bakom den tunna väggen gör samma sak. Rob tar första steget. Lyfter sakta foten och knackar med den mot marken. Tre gånger. Mannen i båset bredvid gör samma sak. Och det är signalen Rob har väntat på, signalen som betyder att det nu är fritt fram. Utan att utbyta ett enda ord vet dom båda männen exakt vad som kommer att hända. Rob knäpper upp sina byxor och ställer sig vid hålet?

När de är klara lämnar den okända mannen toaletten, medan Rob sitter kvar. Det är en oskriven regel för att se till att dom förblir anonyma för varandra. Rob tar ett djupt andetag och drar upp byxorna. Det är dags att åka tillbaka till efterfesten på lyxhotellet, där hans bandkollegor vid det här laget festar med champagne och groupies. 

Rob Halford möter sin egen blick i badrumsspegeln. Han är sångare i ett av världens största heavy metal-band. Och om nån skulle få reda på vad som precis har hänt är han övertygad om att det skulle vara slutet för både honom och Judas Priest

P3 Musikdokumentär om Rob Halford handlar om att bryta ny mark både när det gäller musik och image - och att till slut våga visa världen vem man verkligen är.

Dokumentären är gjord av Stefan Sundberg i mars 2023
Producent Joanna Korbutiak
Exekutiv producent Lars Truedson
Slutmix Fredrik Nilsson
Programledare Siri Hill

Medverkande: Sofia Bergström, Daniela Pilic och Susanne Ljung.

Huvudsakliga källor som använts som underlag för dokumentären är Rob Halfords böcker Confess (2020) och Biblical (2022) samt K.K. Downings "Heavy Duty: Days and Nights in Judas Priest" (2018)

Ljudklippen i dokumentären kommer från Stil i P1 (Sveriges Radio, 2015), Dream Deceivers: The Story Behind James Vance vs. Judas Priest (1992), AXS TV (2021), The Old Grey Whistle Test (1975), Top of the Pops (1979), Backstage Pass (1989), Sirius XM (2020)

2023-04-25
Länk till avsnitt

PODDTIPS: Sebastian Herlows försvinnande

Vi vill tipsa om en annan podd från Sveriges Radio: Den fiktiva dramapodden Sebastian Herlows försvinnande, från P3 serie.

I dramaserien får vi följa pianisten Max som försöker ta reda på vad det är som hänt hans ex, den världskända houseproducenten Sebastian. Precis som P3 Musikdokumentär är det här en podd som visar att framgångar i en tuff musikbransch ofta kommer med ett högt pris.

Sebastian Herlows försvinnande från P3 Serie är en psykologisk thriller i fem delar om jakten på framgång. Alla avsnitt går att lyssna på redan nu i Sveriges Radio Play.

2023-04-21
Länk till avsnitt

Shakira ? rösten, höfterna och hämnden

Det här är berättelsen om den colombianska rocktjejen som erövrade världen, blev fotbollsfru och försvann från rampljuset - för att sen göra comeback i rollen som den bedragna kvinnan.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Miami, 9 januari 2023. Solen skiner och trots att morgonrusningen inte är över än så har termometern redan letat sig upp till 25 grader. På motorvägen ringlar köerna långa och längs med stränder och caféer har turister börjat samlas.

Det tycks vara en helt vanlig dag i Florida, men så börjar folk plötsligt att blicka upp mot skyn. Högt uppe på den molnfria himlen närmar sig ett litet flygplan. Med händerna som skydd mot solen försöker människorna nere på marken kisande att tyda vad som står på flygplanets banderoll.

I takt med att mullret tilltar i kraft blir det allt lättare att se texten. Och dom som inte kan spanska plockar snabbt fram sina mobiler och börjar googla. ?Una loba como yo, no está pa tipos como tu?, typer som du duger inte åt en Shewolf som jag.

Förvirringen är stor, men nyfikenheten ännu större. Och det tar inte lång tid innan det står klart att det är den colombianska popstjärnan Shakira som är avsändare. Sångerskan, som inte haft någon hit på länge, har det senaste året omgärdats av flera skandaler. Budskapet på banderollen är en hälsning till hennes ex - fotbollsspelaren Gerard Piqué. Pappan till hennes barn, som sägs ha bedragit henne med en betydligt yngre kvinna.

P3 Musikdokumentär om Shakira handlar om den colombianska rocktjejen som erövrade världen, blev fotbollsfru och försvann från rampljuset - för att sen göra comeback i rollen som den bedragna kvinnan.

Dokumentären är gjord av Anna Lillkung i april 2023
Producent Joanna Korbutiak
Exekutiv producent Anna Johannessen
Slutmix Fredrik Nilsson
Programledare Siri Hill

Medverkande: Michelle Hallström, Hilma Eklund och Luis Gabriel Mesa Martinez

Ljudklippen i dokumentären kommer från filmen ?Shakira in Concert: El Dorado World Tour? (2019), nyhetssajten Reuters (2021), nyhetsprogrammet Good Morning America (2022), Nyhetsmorgon (2005), tv-programmet 60 Minutes (CBS, 2020), talkshowen The Tonight Show Starring Jimmy Fallon (2022 och 2023), MTV-programmet TRL (2002) och Youtube-kontona Shakira Media, Mis vhs, FESTIVALDEVINACHILE, The Shakira Fan 97, Shakira America, Somos Shakifans, The Ministry of Ambience, Chalie Boy TV, mcKay ZA Stock, Ranger, Sonador Sonador, Raquy Danziger, Atmo Sphere, Shakira, Adrian, WMTV, Citizentube, Maximo TV, Gatos Exoticos, This Morning, The Cheva Radio, Shakira Czech, FIFA, Barry Schiffman, Neil4T, Ballilatini, i Kevin SM och The Relax Guys. 

2023-04-11
Länk till avsnitt

Lil Wayne ? underbarnet som ritade om den amerikanska hiphopkartan

Det här är berättelsen om hur en envis liten killen från New Orleans lyckas bli världens största rappare, samtidigt som han är med och gör hiphop mainstream.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Det här avsnittet innehåller en beskrivning av ett självmordsförsök. Har du eller någon du känner självmordstankar kontakta din vårdcentral, självmordslinjen Mind på telefonnummer 90101 eller via mind.se eller Jourhavande Medmänniska på telefonnummer 08 - 702 16 80. Vid akut självmordsrisk bör du ringa 112.

11 november 1994, New Orleans, Louisiana. Ute på gatan passerar bilar med jämna mellanrum och kvarterets barn leker precis som vilken fredagseftermiddag som helst. Men inne i apartement D på Monroe Street är ingenting som vanligt. 

Väggarna i den slitna lägenheten är vita. På sängen ligger en halväten hamburgare och i ett hörn står en tv-apparat. På den lilla skärmen rullar en musikvideo med rapparen Biggie, men Dwayne rycks inte med av musiken.

Han står istället framför spegeln - med en pistol i handen. Det var inte så här han hade tänkt sig att allt skulle sluta, men han känner att han inte har något val.

För precis nu - när hans musikkarriär efter flera års rappande, äntligen är på väg att ta fart - så har hans mamma satt stopp. Trots att ett skivkontrakt känns inom räckhåll, så har hon förbjudit honom att fortsätta med musiken. 

Dwayne Michael Carter Junior har nyligen fyllt 12 år och han har bestämt sig. Om han inte får hålla på med hiphop så vill han inte längre leva.

P3 Musikdokumentär om Lil Wayne handlar om hur det är att komma in i musikbranschen som barn och lyckas nå toppen, helt på egna villkor.

Dokumentären är gjord av Joanna Korbutiak, vintern 2023
Producent och programledare Siri Hill
Exekutiv producent Anna Johannessen
Slutmix Fredrik Nilsson

Medverkande: Assia Dahir, Petter Hallén och William Hallström

Ljudklippen i dokumentären kommer från dokumentären The Carter (2009), intervjuer i den amerikanska talkshowen Katie (ABC, 2013), VH1 Behind the Music (2009), Skip and Shannon Undisputed (Fox Sports 2016), tv-programmet Club Hot Spot (1999), youtubeserien Uncomfortable Conversations With Emmanuel Acho (2022), nyhetssändningar från CNN (2021) och Fox News (2021), Grammy Awards (2023) och youtubekontot The Hollywood Fix.

2023-03-28
Länk till avsnitt

Annie Lennox ? Eurythmics, synthar och en stilikon i kostym

Det här är berättelsen om den skotska sångerskan med den stora rösten, som både provocerade och hyllades för sin androgyna image.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

December 1980, högt över Indiska oceanen. Nedsjunken i flygplansstolen sitter en förtvivlad sångerska från Skottland. Hennes korta frisyr är blonderad och kindbenen höga. Det som är mest framträdande just nu är dock dom mörka ringarna under ögonen.

Annie är helt slutkörd, men tankarna som snurrar i hennes huvud hindrar henne från att somna. Trots att hon bara är 26 år gammal oroar hon sig för att hennes artistkarriär är över, innan den knappt hunnit ta fart. Turnén i Australien har varit en mardröm. Annie inser motvilligt att rockbandet The Tourist, som sjunger i, fullständigt har kollapsat. 

Fastspänd i det trånga sätet, i den lilla kabinen, förstår Annie att hon behöver göra en radikal förändring. Innan hon hinner ångra sig vänder hon sig till sin pojkvän som sitter bredvid. Dave och Annie har varit ett passionerat kärlekspar i fyra år, lika länge som dom spelat musik ihop. 12 000 meter upp i luften förstår dock dom båda att det inte längre funkar. Dom är överens om att deras kemi är en kreativ urkraft som - om den får blomma fritt utan hinder - är ostoppbar. Men för att det ska bli möjligt, måste dom offra något.

När planet många timmar senare landar i ett gråmulet London har dom bestämt sig. Annie och Dave har gjort slut för att istället kunna satsa allt på sitt musikaliska partnerskap.

P3 Musikdokumentär om Annie Lennox är historien om att göra musik med sitt ex och ständigt utmana folks förväntningar på hur en kvinna i musikbranschen bör bete sig.

Dokumentären är gjord av Stefan Sundberg, våren 2023
Producent Joanna Korbutiak
Exekutiv producent Lars Truedson
Slutmix Fredrik Nilsson
Programledare Siri Hill
Programmet görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media

Medverkande: Olle Romö, Karin Bolin Derne och Christian Kopponen Wikström.

Böckerna Annie Lennox - The Biography av Bryony Sutherland & Lucy Ellis och Sweet Dreams Are Made Of This av Dave Stewart har varit viktiga källor till programmet.

Ljudklippen i dokumentären kommer från intervjuer med norska NRK (1987), Efter Tre (Sveriges Radio, 1992), Paste Studios (Paste Magazine, 2016), det australiensiska tv-programmet Countdown (1980), dokumentären Omnibus (1995), Top of the Pops (BBC, 1989), Rock n Roll Hall of Fame (2022) och amerikanska Grammy Awards (1984).

 

2023-03-14
Länk till avsnitt

Molly Hammar ? den rastlösa popstjärnan som gick sin egen väg

Det här är berättelsen om en otålig sångerska som varken har tid eller lust att vänta på det stora genombrottet.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Det är den 7 februari 2015, och i Scandinavium i Göteborg råder full Mello-feber.

Det var långt ifrån självklart att Molly Hammar skulle stå här ikväll, för hon tvekade länge. Melodifestivalen känns som ett kommersiellt jippo som inte ligger i linje med den typ av artist hon vill vara. Samtidigt känner hon att karriären står och stampar och Mello kan vara, det måste vara, hennes väg ut i rampljuset. 

Nu har den 19-åriga tjejen från södra Stockholm svalt stoltheten och bestämt sig för att ge allt. 

Mollys röda klänning med släp och hennes utsläppta bruna hår fladdrar i  Mello-fläktarna. Hon känner att hon sätter allt.

Darrig av lycka går hon av scenen, och efter att de andra artisterna i tur och ordning har uppträtt och rösterna har räknats är det dags för utslagning.

Namn efter namn ropas upp. Men inte Molly Hammar.

P3 Musikdokumentär om Molly Hammar är berättelsen om en artist som slår igenom som tonåring och sedan kämpar för att hitta sin egen väg inom musiken.

Dokumentären är gjord av Siri Hill, vintern 2023
Producent Joanna Korbutiak
Exekutiv producent Hanna Frelin
Slutmix Fredrik Nilsson
Programledare Siri Hill
Programmet görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media

Medverkande: Molly Hammar, Andreas Pettersson, Oscar Zia, Carolina Norén och Martina Rådegård.

Ljudklippen i dokumentären kommer från SVT (Melodifestivalen 2015 och 2016), TV4 (Idol 2011, Nyhetsmorgon 2018, Bingolotto 2020, Så mycket bättre 2022), Expressen TV (intervju i samband med Idol 2011) och Molly Hammars instagramkonto.

2023-02-28
Länk till avsnitt

Morrissey ? från pionjär till paria

Det här är berättelsen om en frispråkig indiepionjär som gått från dyrkad till cancelled.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Sommaren 1992 har varit ovanligt regnig i London, men lördagen den 8 augusti lyser solen över de 30 000 konsertbesökarna i Finsbury Park. Operarösten dånar när Morrissey gör entré på scen. Hans blå jeans är rätt tajta och en den glänsande guldskjortan är uppknäppt ända till naveln. Men publiken är måttligt imponerad. 

Det är det kultförklarade ska-popbandet Madness som står bakom festivalen Madstock, och Morrissey har blivit inbjuden i sista stund. Den forne The Smiths-frontmannen har därför inte särskilt många supportrar framför scenen. Istället består publikhavet den här dagen till stor del av högerextrema skinheads. Men det är först under andra låten som stämningen blir riktigt dålig. För plötsligt plockar Morrissey upp en brittisk flagga från scengolvet, som han dansar runt med och sveper över sina axlar. Ute i publiken blandas burop med homofoba glåpord, och föremål slängs upp på scenen. Skinheadsen tycker inte att det passar sig att den queera Morrissey sveper in sig i deras Union Jack.

Spelningen leder till nattsvarta rubriker i den brittiska musikpressen, men fokus ligger inte på det faktum att Morrissey häcklats och utsatts för homofobi. Istället handlar artiklarna om att Morrisseys flörtande med högernationalistisk estetik gått för långt.

P3 Musikdokumentär om Morrissey är berättelsen om britten som på 80-talet revolutionerade popmusiken och gjorde sig känd för att alltid sparka uppåt, men som på senare år anklagats för motsatsen.

Dokumentären är gjord av Joanna Korbutiak, vintern 2023
Producent och programledare Siri Hill
Exekutiv producent Hanna Frelin
Tekniker Fredrik Nilsson.

Medverkande: Andres Lokko, Jasmine Rhya Rosenlund och Lovisa Sandberg.

Ljudklippen i dokumentären kommer från Top of The Pops (BBC 1983), The One Show (BBC 2009), Granada Report (1984), Jools Holland (BBC 1995), Guitar Interactive Magazine (2013), AP (1984), Radio X (2018), Larry King (2015), Front Row (BBC Radio 2009), The Importance of Being Morrissey (2002), konsertfilmen Wolverhampton 88 , Youtubekontona Rolling Rockvideos och Sam Esty Rayner.

2023-02-14
Länk till avsnitt

Ny säsong - ny programledare

På alla hjärtans dag släpper vi årets första dokumentär och nu kommer programmet att låta lite annorlunda. Siri Hill tar nämligen över som programledare efter Hanna Frelin.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

2023-02-07
Länk till avsnitt

Bruce Springsteen ? arbetarklasshjälten som aldrig haft ett vanligt jobb

Det här är berättelsen om killen som blev en symbol för arbetarklassen men som själv aldrig har stått på fabriksgolvet eller haft ett vanligt 9 till 5-jobb.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

? Do you have a need to write about your background and roots?

? I don?t think that much about what I?m going to write before it comes out. Usually the records end up completely different from what I thought. 

Året är 1984 och Bruce Springsteen gästar TV-showen Entertainment Tonight.

Han har precis släppt succéskivan Born in the USA som ska bli ett av de bäst säljande albumen genom tiderna.

Bruce Springsteen har på sig en stor svart jacka, vit skjorta och runt halsen har han knutit en röd snusnäsduk med vita mönster. 

Han tar en klunk från sin gigantiska, vita kaffekopp.

Killen med de mörka ögonen och rufsiga håret har gjort kometkarriär på kort tid men trots framgångarna svarar han ödmjukt, nästan lite blygt på programledarens frågor. 

? So, a lot of your music is about surviving, about being disillusioned with the american dream. And yet you're the persona of that dream, you?ve made it. How do you reckon to solve those things?

? I don?t know. It?s not something I have resolved. 

Vid den här tidpunkten är Bruce Springsteen på väg rätt upp mot toppen.

Undan för undan ska han komma att bli en symbol för den amerikanska arbetarklassen, trots att han själv på många sätt är den amerikanska drömmen personifierad. Bruce Springsteen växer upp i arbetarklassfamilj, gör en klassresa och lyckas göra det ingen trodde var möjligt.

P3 Musikdokumentär om Bruce Springsteen är berättelsen om killen som blev en symbol för arbetarklassen, men som själv aldrig har haft ett vanligt 9 till 5-jobb.

Dokumentären är gjord av Siri Hill vintern 2022.
Producent Anna Lillkung.
Exekutiv producent Hanna Frelin.
Tekniker Fredrik Nilsson.
Programmet görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media.

Medverkande: Fredrik Söderholm, Elin Unnes och Victoria Arnewid.

Ljudklippen i dokumentären kommer från Entertainment Tonight, Ed Sullivan Show, The Late show, NBC News, WBCN, musikprogrammet The Old Grey whistle Test, SVT Rapport, The Human Rights Now Tour, Rock n' Roll Hall of Fame (1999), NJ.com, Springsteen on Broadway (2018), Howard Stern Show och Bruce Springsteen - How it all happened (2013).

Huvudsakliga källor som använts som underlag för dokumentären är Bruce Springsteens självbiografi Born to run (2016) samt dokumentärfilmen Asbury Park: Riot. Redemption. Rock n? Roll (2019) av Tom Jones.

2022-12-20
Länk till avsnitt

Kate Bush ? den kompromisslösa kameleonten som gjorde comeback

Det här är berättelsen om den säregna brittiska popartisten som slog igenom som tonåring, gjorde succé, försvann och sedan kom tillbaka.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Det är den 20 juni 1993 och den 34-åriga brittiska popartisten Kate Bush stegar in i en TV-studio.

Bush har nyligen släppt sitt sjunde album, The Red Shoes, och ikväll ska hon medverka i Aspel & Company - en populär talkshow där kändisar frågas ut.

Stämningen i studion är avslappnad, trots att programledaren Michael Aspel inleder med att ifrågasätta varför Bush skyr offentligheten.

? Did you shun publicity in the spotlight deliberately?

? I think on some levels, yes, I do. But the main thing was that I wanted to spend a lot more time working, rather than spending a lot of time promoting the work.

Tonen i studion är skämtsam. Bush och Aspel skojar om hur det är att vara föremål för mäns fantasier och Bush får prata om varför hon hellre är i studion än på scen.

Det finns inga tecken på att något skaver. Men bakom kulisserna döljer sig en annan verklighet ? Bush liv håller på att krackelera.

När hon sätter sig framför pianot i studion och börjar sjunga låten Moments of pleasure är den skämtsamma tonen plötsligt som bortblåst. Bush ser sorgsen och sammanbiten ut.

Ingen kan förutse att framträdandet den här kvällen är ett av Bush sista och att hon snart kommer att försvinna helt. 

?

P3 Musikdokumentär om Kate Bush är berättelsen om den kompromisslösa och säregna brittiska popartisten som trots långa pauser från offentligheten alltid kommer tillbaka.

Dokumentären är gjord av Anna Lillkung hösten 2022.
Producent Siri Hill.
Exekutiv producent Hanna Frelin.
Tekniker Fredrik Nilsson.
Programmet görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media.

Medverkande: Nanna Olasdotter Hallberg, Nils Hansson och Karolina Larsson.

Ljudklippen i dokumentären kommer från BBC, Netflix, DailyMotion och YouTube-kontona The KT Bush Band, Dave, Pikachuonetwo, Symphonyofflowers, Bryan RW, abba2shay, Sir Bob, mrbrickylad, ronnepon haneveren, Saiq, citytransportinfo, GijsPiano, AureyoBoss, bakerist, LewisPringle, EmptyNestExplorers, MythicalMusic, samt Polly.

Huvudsakliga källor som använts som underlag för dokumentären är Kate Bush - The Biography av Rob Jovanovic och Under the Ivy - The Life and Music of Kate Bush av Graeme Thomson.

2022-12-06
Länk till avsnitt

Post Malone ? den kritiserade rapparen som blev en musikalisk vilde

Det här är berättelsen om Post Malone - den kritiserade och hyllade rapparen som blev känd över en natt och som aldrig varit intresserad av att placeras i ett musikaliskt fack.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Det är tidig lördagsmorgon, år 2015. Utanför är det sensommar och New York kokar. Det gör det också i talkshowen Breakfast Clubs inspelningsstudio.

? Good morning everyone, this is DJ Envy and Charlamagne da God, we are The Breakfast club and guest in the building is ... Post Malone!

Framför en av de tre mickarna sitter 20-årige Post Malone, nedsjunken i stolen i en olivgrön stor t-shirt med massa hål. Det bruna, lockiga håret har han satt upp i en slarvig tofs mitt på huvudet. 

Han ser lite morgontrött ut, men han är taggad. 

I studion är det bra stämning. De snackar om Post Malones uppväxt, hans musikpreferenser och om Dallas Cowboys.

Men snart tar intervjun en annan vändning. 

? Are you afraid that you as a white rapper may be considered a culture vulture?, frågar en av programledarna.

På kort tid har Post Malone gått från att vara en nobody från Texas till en av USA:s mest omtalade artister. 

Med sin låt White Iverson har han tagit nätet med storm. Men långt ifrån alla jublar över den vita artisten med guldtänder, braids och som rappar om pengar, brudar och berömmelse.

Kritiska röster hörs om att Post Malone bara är en i raden av vita artister som profiterar på svart kultur.

P3 Musikdokumentär om Post Malone är berättelsen om den kritiserade och hyllade rapparen som blev känd över en natt och som sedan blev en musikalisk vilde.

Dokumentären är gjord av Siri Hill hösten 2022.
Producent Anna Lillkung.
Exekutiv producent Hanna Frelin.
Tekniker Fredrik Nilsson.
Programmet görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media.

Medverkande: Levi Hielle-Bergström, Amel Suljevic och Cornelia Biller.

Ljudklippen i dokumentären kommer från The Breakfast Club, Snoop Dogg TV, Viral Twitch, Dash Radio, CelebNMusic 247, Noisey Raps, Skee TV, The tonight show with Jimmy Fallon, American Music Awards 2018, Celeb Watch och Howard Stern Show.

2022-11-22
Länk till avsnitt

Thomas Stenström ? småstadskillen som besegrade jante

Det här är berättelsen om Thomas Stenström - drömmaren från Uddevalla som aldrig accepterat omvärldens begränsningar eller lyssnat på sina egna tvivel.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Det är en sommarkväll år 2015. Sveriges nya stjärnskott, artisten och låtskrivaren Thomas Stenström, är ute på turné.

Trängseln är stor längs med kravallstaketen. Publiken väntar ivrigt på att Thomas och hans band ska komma upp på scen.

Atmosfären bland konsertbesökarna hade inte kunnat vara bättre. Men, det som den taggade publiken inte vet är att stämningen backstage är en helt annan.

Något är inte som det ska. 

Totalt utslagen på golvet bakom scenen ligger 27-årige Thomas. Pulsen bankar hårt och hans ben känns som bly.

Han måste bara blunda i några minuter. Samtidigt är en sjukvårdare på väg för att säkerställa att han verkligen mår bra.

Under det senaste året har Thomas slagit något slags rekord i turnerande. Efter genomslaget med hiten ?Slå mig hårt i ansiktet? flockas människor för att se honom uppträda, och under 2014 har han haft fler än 100 spelningar runt om i landet.

Han älskar att stå på scen och blir lika förvånad varje gång publiken kan texterna till hans låtar och han lever på adrenalinet. Samtidigt strävar han alltid efter att göra sina spelningar bättre.

Thomas har jobbat stenhårt i över ett år. Men nu är krafterna slut.

Från golvet säger han matt åt bandmedlemmarna att gå ut på scenen. Han lovar att han snart kommer. 

Men Thomas - drömmaren från Uddevalla som aldrig kan stå still - är på väg mot en crash, trots att hans karriär knappt hunnit börja.

P3 Musikdokumentär om Thomas Stenström är berättelsen om småstadskillen som besegrade jante.

Dokumentären är gjord av Anna Lillkung hösten 2022.
Producent Siri Hill.
Exekutiv producent Hanna Frelin.
Tekniker Fredrik Nilsson.
Programmet görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media.

Medverkande: Thomas Stenström, Petter Ericsson, Natasha Azarmi och Michael Schröder.

Ljudklipp i dokumentären kommer från TV4, SVT, SR och Youtube-kanalerna Thomas Stenström, Bettis, Fisdisa, Cancerfonden, LeaMaliniemi och Alex G.

2022-11-08
Länk till avsnitt

Tove Styrke - först Idol, sedan världen

Det här är berättelsen om Tove Styrke - popundret som tar musiken på blodigt allvar och som inte väjer för de stora känslorna, på både vinst och förlust.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Det är den 1 mars 2018.

På den stora scenen i Milwaukee framför tusentals människor står Tove Styrke. Det här är första stoppet på den Nya zeeländska artisten Lordes USA-turné, och Tove har aldrig stått på en så stor arena förut. 

Det var ett tag sedan som Lorde hörde av sig och erbjöd Tove att vara förband på hennes turné. Det här är Toves stora chans, och hon är peppad till tusen. 

Men någonting är inte som det ska. 

När Tove drar igång den första låten, Borderline, som publiken vanligtvis inte kan stå still till händer ingenting.

Publiken rör sig inte en tum. 

Tove sveper oroligt med blicken över publikhavet. Folk betraktar henne förstrött, någon kastar ett öga på klockan, en annan snackar med kompisen bredvid. 

Tove börjar sakta men säkert gripas av panik. I flera år har hon jobbat för att slå igenom stort utanför Sveriges gränser. 

Ska hennes första stora, internationella arenaspelning bli ett fiasko? 

Vid den här tidpunkten har Tove Styrke tagit första steget ut på en internationell arena och är på toppen av sin karriär, men vägen hit har varit minst sagt krokig. 

P3 Musikdokumentär om Tove Styrke är berättelsen om popundret som tar musiken på blodigt allvar och som inte väjer för de stora känslorna, på både vinst och förlust.

Dokumentären är gjord av Siri Hill i oktober 2022.
Producent Anna Lillkung.
Exekutiv producent Hanna Frelin.
Tekniker Fredrik Nilsson.
Programmet görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media.

Medverkande: Tove Styrke, Anna Östman Styrke, Tina Mehrafzoon och Linnéa Gröning.

Ljudklipp i dokumentären kommer från TV4, Expressen TV, SVT, Elle-galan 2020 och musikmagasinet Diffus. 

2022-10-25
Länk till avsnitt

Grimes - indielöftet som blev ett Twitterskämt

Det här är berättelsen om Grimes - indieartisten som hyllats för sina egenproducerade album och sina anti-kapitalistiska ideal, ända fram tills hon trädde fram som techmiljardären Elon Musks flickvän.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Det här programmet innehåller en beskrivning av ett självskadebeteende. Har du tankar på att skada dig själv, få stöd av föreningen Shedo via deras chatt https://sjalvskadechatten.shedo.se/. Har du eller någon du känner självmordstankar, kontakta självmordslinjen Mind på telefonnummer 90101 eller via deras hemsida http://mind.se. Du kan också kontakta Jourhavande medmänniska på 08-702 16 80, kl. 21-06. Vid akut självmordsrisk bör du ringa 112.

I Metropolitan Museum of Art på Manhattan hörs det smattrande ljudet från kameror. Det är en majkväll år 2018 och det har blivit dags för ett av årets största evenemang - the Met Gala.

Världskändisar, artister, skådespelare och modepersonligheter poserar på den utrullade beigea mattan. Temat för kvällen är ?Himmelska kroppar: Mode och den katolska fantasin?.

Men det är inte modet som kommer vara huvudnyheten den här kvällen.

Bara timmar innan galan sprids rykten om att en av världens rikaste människor, mannen som skapat bilmärket Tesla, har börjat dejta en ny tjej. Ryktena är obekräftade, men så plötsligt står de där tillsammans framför kamerorna. 

Elon Musk och den 17 år yngre Claire Boucher, mer känd som indieartisten Grimes.

Det har gått sex år sedan Grimes slog igenom med det kritikerrosade albumet Visions, ett album som hon gjorde själv i det enkla musikprogrammet Garageband, under tre veckor, hög på amfetamin.

Då beskrevs hon som indievärldens nästa stora framtidslöfte - en nytänkande visionär.

Långt ifrån alla vet vem Grimes är när hon nu står bredvid Musk. Ändå sprids nyheten om det udda paret som en löpeld. 

Men många är genuint besvikna på att Grimes - underground-artisten som kallat sig anti-imperialist - blivit tillsammans med en labil techmiljardär som vill kolonisera Mars. 

Kvällen på The Met blir en vändpunkt. Grimes går från att betraktas som ett musikaliskt geni till att ses som ett skämt. 

P3 Musikdokumentär om Grimes är berättelsen om det kanadensiska indielöftet som blev ett Twitterskämt.

Dokumentären gjordes av Anna Lillkung i september 2022.
Producent Siri Hill.
Exekutiv producent Hanna Frelin.
Tekniker Fredrik Nilsson.
Programmet görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media.

Medverkande: Effie Karabuda, Mia Arias Tsang och Joachim Voss Sundell.

Ljudklipp i dokumentären kommer från: Lex Fridman Podcast, The Zane Lowe Interview Series, Entertainment Tonight Canada, Youtube-kanalen ?lok?, The Interview Show with David Scott, POOF! The pop show och Youtube-kanalerna Intro Magazine, The Nomenklaturist, Pop Trigger, KEXP, Access Video TV och advancedfirefly,

2022-10-11
Länk till avsnitt

Nick Carter - Backstreet Boys och flickidolens uppgång och fall

Det här är berättelsen om Nick Carter - arbetarklassungen som blev Backstreet boys yngsta medlem, som gick vilse i alkoholdimman och om pojkbandet som tvingades växa upp.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Det är den 2 januari 2002 i Tampa, Florida, och på nattklubben Pop City är festen i full gång.

Musiken dunkar, och drinkarna är söta.

Mitt på dansgolvet står en 21-årig blond kille med mittbena och vaggar fram och tillbaka bland de svettiga, dansande kropparna.

Han är full. Riktigt full.

Killen går i skytteltrafik mellan baren och dansgolvet och vid stängning börjar det spåra. Ett bråk uppstår med bartendern, och killen blir utkastad av vakterna.

När han vägrar lämna området ingriper polis. 10 gånger ber dem honom att gå, och till slut är måttet rågat.

Poliserna ger honom en sista varning: om han inte har dragit innan de har räknat till tre kommer de gripa honom. 

Killen står kvar. 

Utifrån sett skulle det här kunna vara vilken stökig utekväll som helst, men händelsen kommer resultera i feta tidningsrubriker och ryktesspridning. 

För killen som bråkar på nattklubben är inte vem som helst. Han är Nick Carter, svärmorsdrömmen i världens mest kända pojkband Backstreet Boys, och snart kommer han drabbas av kändisskapets baksidor.

P3 Musikdokumentär om Nick Carter är berättelsen om en arbetarklassunge som blev Backstreet boys yngsta medlem, som gick vilse i alkoholdimman, och om pojkbandet som tvingades växa upp.

Dokumentären är gjord av Siri Hill i september 2022.
Producent Anna Lillkung.
Exekutiv producent Hanna Frelin.
Tekniker Fredrik Nilsson.
Programmet görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media.

Medverkande: Tali da Silva, Alexander Kronlund och Maximilian Wallér Zandén.

Självbiografin Facing the music and living to talk about it (2013) av Nick Carter och Backstreet Boys - Official biography (1997) av Rob McGibbon är en två av de främsta källorna i programmet.

Ljudklipp i dokumentären kommer från WDSU, Amateur hour, Vevo, Celebrity Justice, Ellen Degeneres Show, Live! With Regis and Kathie Lee The Sydnerian, House of Carters, samt dokumentärfilmen Backstreet Boys: Show 'em what you're made of (2015). 

2022-09-27
Länk till avsnitt

Janis Joplin - pionjären som levde som att hon inte hade något att förlora

Berättelsen om en av musikhistoriens första kvinnliga rocklegender. Hon som levde för scenen och sin publik men som kände sig oändligt ensam när strålkastarna slocknade.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Det är högsommar i Monterey, Kalifornien 1967.

I år är det premiär för festivalen Monterey Pop och på scenen står Janis Joplin.

Hennes långa bruna hår ligger utsläppt över axlarna. På sig har hon en ljusgul stickad klänning och utsvängda byxor i samma gula färg. 

Det här är Janis och hennes band Big Brother and the Holding companys största och hittills viktigaste spelning.

Mycket, nej allt står på spel. 

Tänk att hon, Texas-tjejen från landsbygden, som för bara ett år sen harvade runt med en akustisk gitarr på små caféer i San Francisco nu står här framför tusentals människor och i sällskap med artister som Jimi Hendrix, The Who och The Mamas and the Papas. 

Publiken har ingen aning om vad de har att vänta och när Janis spruckna, innerliga röst skär igenom tystnaden är det som att tiden står still.

Janis Joplins karriär ska precis snurra igång och där och då gör hon något som ingen har gjort förut.

Där och då skapar hon musikhistoria.  

P3 Musikdokumentär om Janis Joplin är en berättelse om en av musikhistoriens första kvinnliga rocklegender. Hon med den spruckna rösten som ekar än i dag. Hon som levde för scenen och sin publik men som kände sig oändligt ensam när strålkastarna slocknade.

Dokumentären är gjord av Siri Hill sommaren 2022.
Producent Hanna Frelin.
Exekutiv producent Anna Johannessen.
Tekniker Fredrik Nilsson.
Programmet görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media.

Medverkande: Navid Bavey och Caroline af Ugglas.

Biografin Love, Janis (2005) av Laura Joplin är en av de främsta källorna i programmet.

Ljudklipp i dokumentären kommer från ABC TV, The Dick Cavett Show, KTVU, Sveriges Radio, WDR, Rock and Roll hall of fame samt dokumentärfilmerna Janis (1974), Janis: Little girl blue (2015), Monterey Pop (1968) och Woodstock (1970). 

2022-09-13
Länk till avsnitt

Kiss - rockbandet som lät maskerna falla

Det här är berättelsen om rockbandet som blev kända för sin gränslöshet på scen, om deras uppgång och fall och när det är dags att visa sitt rätta ansikte.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Det är nyårsafton i New York, 1973. Trots att det är långt kvar till midnatt har publiken på Academy of music redan korkat upp.

De flesta är här för att se Blue Oyster Cult och Iggy and The Stooges, men det hittills rätt okända förbandet har också dragit publik. 

Det ryktas om att deras utflippade scenshower inte liknar någonting man sett förut och många undrar vilka som döljer sig bakom de vita och svarta maskerna. 

Det går ett sus genom publiken. Ut på scenen stolpar Kiss, vitsminkade i skyhöga platåskor, svart läder och tuperade hår. 

Bara några månader tidigare stretade bandet runt på olika sunkhak i New York. Nu står de här, framför en stor publik, på ett av stans mest creddiga konsertställen. 

Alla i bandet vet: det är nu det gäller. 

Kiss ska senare bli kända för sina mäktiga scenshower där leviterande trumset, pyroteknik och eldkanoner ingår, men ikväll ska basisten Gene Simmons göra något han aldrig har gjort på scen förut.

I slutet av låten Firehouse går Gene fram till scenkanten med en fackla i näven, han breder ut sina fladdermusvingar, höjer facklan och blåser eld.

Publiken fullkomligt exploderar, och Gene Simmons tuperade kalufs fattar eld - för allra första gången. 

P3 Musikdokumentär om Kiss är berättelsen om bandet vars vilda konserter och noggrant utmejslade scenpersonas tar dem till den absoluta toppen men som snart ska befinna sig vid ett vägskäl ? ska de fortsätta gömma sig bakom maskerna, eller ska de visa sina rätta ansikten?

Dokumentären gjordes av Siri Hill sommaren 2022.
Producent Hanna Frelin.
Exekutiv producent Lars Truedsson.
Tekniker Fredrik Nilsson.
Programmet görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media.

Medverkande: Carl Linnaeus, Kristofer Andersson och Monica Borgman.

Biografierna KISS ? den osminkade sanningen av Carl Linnaeus och KISS - Partners in crime vol 2 av Carl Linnaeus och Alex Bergdahl samt dokumentären KISSTORY (2021) av D.J Viola är de främsta källorna i programmet.

Ljudklipp i dokumentären kommer från: Nightbird med Alison Steele, WTHI-TV, Eyewitness News, People Magazine, Youtube-kanalen KISS ARMY ROCKS, KISS Catalogue, The tomorrow show med Tom Snyder, MTV och KDLT News Today.

2022-08-30
Länk till avsnitt

Janet Jackson - popdrottningen i skuggan av skandalerna

Berättelsen om en artist som bevisade att hon var mer än sin familjs kändisskap. En stor ikon som sen tystades och föll i glömska över en bröstvårta.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

En måndag i mars 2004 kliver Janet Jackson in i studion hos David Letterman. Janet som i princip föddes in i underhållningsbranschen har gjort intervjuer sen hon var fem år gammal. Men den här intervjun är annorlunda. Janet slår sig ner i en brun fåtölj, framför kulisser som visar vyn över New York. Hon rättar till sin röda klänning som lämnar höfterna och magen bar. 

Det här är första TV-intervjun hon gör sen den stora skandalen - den som kommit att kallas Wardrobe malfunction eller Nipplegate. Skandalen då 140 miljoner tittare fick se Janets ena bröst i live-TV under Super Bowls halvtidsshow. Janet gör intervjun för att få prata om sitt åttonde album som precis släppts, men David Letterman har ett annat syfte. Han vill veta allt om Nipplegate och ställer fråga efter fråga om det. Janet ber flera gånger om att få prata om något annat och ser allt mer obekväm ut. 

Under tio långa minuter fortsätter han ställa frågor om skandalen innan han tillslut går vidare, men inte heller nu för att prata om Janets musik. Som så många andra gånger får hon istället frågor om sin bror. Michael Jackson står nämligen just nu åtalad för sexuell övergrepp mot barn.

P3 Musikdokumentär om Janet Jackson är en berättelse om kampen för att ta sig ur sin Jackson-familjens skugga och ta kontrollen över sin egen karriär. Om att lyckas och hyllas som en av 90- och 00-talets största ikoner, för att sen se allt det hon byggt upp försvinna.

Dokumentären är gjord av Linnea Beijer våren 2022.
Producent Hanna Frelin.
Exekutiv producent Anna Johannessen.
Tekniker Fredrik Nilsson.
Programmet görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media.

Medverkande: James Francis och Aretha Bergdahl.

Dokumentären Janet Jackson av Janet Jackson och Rick Murray och biografin True You av Janet Jackson och David Ritz, är två av de främsta källorna i programmet.

Ljudklipp i dokumentären kommer ifrån Good Morning America, American Bandstand, The Late Late show, Lifetime, A&E, CNN, The Mike Douglas show, Hollywood's Leading Ladies, Entertainment tonight, CBS, MTV, CBS News, Abc News The insider, The Oprah Winfrey Show, BET Networks och Rock and Roll hall of fame. 

2022-08-21
Länk till avsnitt

Dave Grohl - trummisen som klev fram i rampljuset

Berättelsen om rockvärldens nallebjörn som tar sig igenom livets motgångar med hjälp av musiken. Och som alltid ger publiken vad den vill ha, även om han så bryter benet mitt under en konsert.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Det är en regnig kväll på The Reading Festival i England 1992. 40 000 fans har trotsat vädret och står förväntansfulla och väntar på kvällens huvudakt, grungerockbandet Nirvana. Den senaste tiden har Nirvana gått från ett undergroundband till att locka storpubliken.

Men framgångarna har inte bara fört gott med sig. Pengar har blivit en källa till konflikt och förändrat vänskapen mellan medlemmarna. Bandets sångare och ofrivilliga frontperson Kurt Cobain har dessutom precis fått barn, samtidigt som han dras med ett drogmissbruk. Det är Kurt som ständigt fångar medias uppmärksamhet medan bandets trummis, Dave Grohl, allt som oftast sitter tyst under intervjuer med trion.

Trots att de är festivalens höjdpunkt så är det få som tror att de kommer spela den här kvällen. Den senaste tiden har rykten om bandets splittring florerat i pressen.

Klockan är strax efter nio och mörkret har lagt sig när Kurt kommer ut på scen. Som svar på senaste tidens rubriker rullar han ut i en rullstol iklädd en vit sjukhusrock och blond peruk. Basisten Krist Novoselic står redo i en svart läderjacka och bakom trumsetet sätter sig Dave. Han är klädd i en vit långärmad tröja och har långt mörkt hår. Nu gäller det att visa publiken och media vad de verkligen går för.

Den regniga kvällen i England kommer att bli en av deras bästa spelningar någonsin. För även om bandet dras med problem är de inte klara med varandra än. Men det ingen vet är att bandets enorma framgångar kommer få ett abrupt slut. Och att det är Dave, den blyga trummisen i Nirvana, som snart kommer att lämna ifrån sig trumpinnarna och istället ställa sig längst fram på scenkanten i sitt alldeles egna band.

P3 Musikdokumentär om Dave Grohl handlar om den snälla perfektionisten som startade ett av rockens mest folkliga band. Och som genom en olyckshändelse har en alldeles särskild relation till Sverige.

Medverkande: Sofia Bergström, Johan Fink Gren, Johan Sampson.

Dokumentären är gjord av Ellen Hammarskiöld våren 2022.
Producent Hanna Frelin.
Exekutiv producent Lars Truedson.
Tekniker Fredrik Nilsson.
Programmet görs av Tredje Statsmakten Media.

This is a call, The life and times of Dave Grohl av Paul Brannigan har varit en viktig källa till programmet.

Ljudklipp i avsnittet kommer ifrån CBS news, MTV news, MTV Europe, BBC, ABC News, The Bill Simmons podcast. Dokumentärerna Foo fighters back and forth och Dave Grohl- the man with the Midas touch. Youtubekontona Fredrik Eriksson, ChartsNAwards 2, Curmodgeon NIRVANA och Jukebox Heroes.

2022-08-02
Länk till avsnitt

Björk - särlingen från Island, på gott och ont

Det här är berättelsen om en säregen popmusiker som förtrollat en hel värld, som exotifierats och hyllats och som alltid har gått sin egen väg. Men kändisskapet har också ett pris.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Det här avsnittet innehåller en beskrivning av ett självmord. Har du eller någon du känner självmordstankar, kontakta självmordslinjen Mind på telefonnummer 90101 eller via deras hemsida http://mind.se. Du kan också kontakta Jourhavande medmänniska på 08 - 702 16 80, kl. 21-06. Vid akut självmordsrisk bör du ringa 112.

Det är måndagen den 16 september, 1996 när polisen bultar på dörren till en liten lägenhet i Hollywood, Florida.

Det är helt tyst, och när ingen öppnar tar poliserna sig in på egen hand. De ser sig om i den stökiga lägenheten. Det är instängt och golvet är täckt av kläder, tomburkar och bråte.

I soffan ligger en man, till synes livlös.

Han är naken, har grön och röd färg i ansiktet och har skjutit sig själv i huvudet.

Framför honom står en filmkamera, och på väggen bakom honom hänger en handskriven skylt där det står: ?The best of me. 12 september?.

Det är till en början svårt att förstå vad som har hänt, men snart förstår polisen att allt kretsar kring en specifik person. Den isländska superstjärnan Björk.

I 11 inspelade videoband och en 803 sidor lång dagbok beskriver mannen sin besatthet av henne, och fyra dagar tidigare har en brevbomb skickats iväg till en adress i London. 

Vid den här tidpunkten är Björk Islands nationalklenod, en säregen musiker som tagit sig långt utanför den lilla öns gränser. 

Under sin karriär kommer Björk aldrig kompromissa med sin särart och det tar henne ända upp till toppen. Men kändisskapet har också ett pris.

P3 Musikdokumentär om Björk handlar om popmusikern som förtrollat en hel värld, som exotifierats och hyllats och som alltid har gått sin egen väg. 

Som research för det här avsnittet har vi använt oss av biografin ?Björk - Wow and Flutter" av Mark Pytlik.

Medverkande: Margret Atladottir, Kaine Pieri och Lisa Wall.

En dokumentär av Siri Hill.
Producent: Hanna Frelin
Exekutiv producent: Anna Johannessen
Tekniker: Fredrik Nilsson
Programmet gjordes i april 2022 och görs av Tredje Statsmakten Media.

Ljudklippen i dokumentären kommer från dokumentärfilmerna Rokk í Reykjavík (1982), Inside Björk (2003) och Janis: Little girl blue (2015) samt filmen Dancer in the dark (2001), Channel V (1995), TV-serien The Southbank Show (1997) och MTV (1988 samt 1996).

2022-07-19
Länk till avsnitt

Ed Sheeran - kärleken, hatet och plagiatanklagelser

Berättelsen om världens mest streamade artist. Hur han blev både enormt älskad och hatad - och anklagad för att ha plagierat andras musik.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Det är den 8 mars 2022 utanför rättssalen i London. Ut från den grå bilen med tonade fönsterrutor hoppar dagens huvudperson. Han som vanligtvis klär sig i jeans och en t-shirt har idag en svart kostym och vit skjorta under. Solen och kamerablixtarna reflekteras i de svarta rutorna på bilen. Ed Sheeran går rakt in mot den stora byggnaden och dörrarna bakom honom stängs. Varken kameror eller inspelningsutrustning är tillåtet inne i rättsalen. Ingen kommer därför att filma när Ed ställer sig i vittnesbåset och sjunger. 

För fyra år sen blev den anspråkslösa rödhåriga killen från England, den absolut just nu största artisten i världen. Hans låt ?Shape of you? är den första låten att streamas över 2 miljarder gånger på Spotify - det gör den till decenniets mest streamade låt. Men så står han nu också, återigen, anklagad för låtstöld. Den här gången har Ed bestämt sig för att inte ge med sig. 

Han vill bevisa att han inte är nån låttjuv utan snarare att alla ackordföljder vid det här laget redan använts i någon låt där ute - och att det därför inte kan räknas som stöld. Det är därför han nu tar ton i vittnesbåset den här tisdagen i London.

Men det finns de som inte tror på honom. Det finns de som menar att Ed Sheeran har satt i system att plagiera. 

P3 Musikdokumentär om Ed Sheeran handlar om en av världens absolut mest spelade artister - han som har jobbat hårdare än dom flesta för att ta sig dit. Artisten som världen både älskar och älskar att hata - och som flera gånger anklagas för plagiat.

Dokumentären är gjord av Hanna Frelin våren 2022.
Producent är Anna Johannessen.
Tekniker Fredrik Nilsson.
Programmet görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media.

Som research för det här avsnittet har vi använt oss av Sean Smiths biografi om Ed Sheeran.

Ljudklipp i dokumentären kommer från Sveriges Radio, Skavlan i SVT, Jonathan Ross Talkshow, dokumentären om Britannia High, Graham Nortons talkshow, The Music 411, Watchmojo.com, 60 minutes Australia, Young turks på Youtube, Clevver News och BBC.

2022-07-05
Länk till avsnitt

John Lennon - Beatles, Yoko och mordet

Det här är berättelsen om en av världens största stjärnor, om livet på toppen och att ändå inte känna sig lycklig.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Det är Thanksgiving år 1974 i den stora konsertarenan Madison Square Garden i New York. Sen över en och en halv timme har en man oroligt cirkulerat backstage. Han har beiga platåskor, mörkblå utsvängda byxor och en svart kavaj. Och snart är det hans tur att ge sig upp på scenen. 

Han har precis kräkts av nervositet. Svetten pärlas i pannan och ringlar sig ner i de klassiska 70-talspolisongerna. Paniken kryper längs med ryggraden. Mannen heter John Lennon.

För tio år sedan var det här hans vardag. Kväll efter kväll ställde han sig på scen framför tusentals skrikande fans med sitt band The Beatles, utan minsta tvekan. Men mycket har hänt sen dess. 

Just ikväll spelar den extravaganta popartisten Elton John inför 20 000 jublande fans. Ingen i publiken vet om det, men John har lovat honom att han ska spela några låtar. Samtidigt som Elton röjer loss uppe på scenen, peppas John av medarbetare backstage. Men hans rädsla för att publiken varken vill se eller höra honom, gör att han nästan kräks igen. 

När Elton John börjar sin presentation, sveper ett infall över John att bara dra.

Men när han hör sitt namn kickar de gamla Beatles-reflexerna in. Strålkastarna lyser upp hans axellånga hår och reflekteras i hans klassiska runda små ?Lennon-brillor? när han kliver ut på scenen. Men vad John inte vet är att det här är den sista gången som han står på scen.

P3 Musikdokumentär om John Lennon handlar om en vilsen mans jakt efter kärlek. Det handlar om odödlig musik, skrikande fans och om hur han blev förespråkare för världsfred.  John Lennon blev fyrtio år gammal och kanske lyckades han hitta ro precis innan han blev skjuten till döds 1980.

Medverkande: Viktor Norén, Sven Hallberg, Michelle Ryberg.

En dokumentär av Karin Valtonen Knutsson.
Producent: Hanna Frelin och Joanna Korbutiak.
Exekutiv producent: Anna Johannessen.
Tekniker: Fredrik Nilsson.
Programmet är gjort våren 2022 och görs av Tredje Statsmakten Media.

Som stor källa för det här avsnittet har vi använt oss av boken ?John Lennon: The Life? av Philip Norman och ?John? av Cynthia Lennon.

Ljudklipp i dokumentären kommer från Sveriges Radio (1980), ?John Lennon & Elton John LIVE - Whatever Gets You Thru the Night? (1974), Rolling Stone (december 1980 och 1970), RKO Radio med Dave Sholin (December 1980), videon ?The Beatles funny interviews? (Youtubekonto: Apple Scruff), BBC TV ?Concert: It's The Beatles´ Live? (1963), CBS News New York ?A taste of Beatlemania in the 1960s? (2014, dokumentärfilmen ?The Beatles: The First US Visit? (1991), The Ed Sullivan show, CBS (1964), videon ?Beatles member John Lennon and new wife Yoko Ono stage a bed-in in Amsterdam? (Youtubekonto: Iconic), The Dick Cavett Show, ABC (21/9 1971 och 11/5 1972), Lennons hemmavideo ?Little Sean singing his favourite Beatles-song to John? (Youtubekonto: TheBeatlesStine), ABC News (1980) och CNN (1980).

2022-06-21
Länk till avsnitt

Stevie Nicks - Fleetwood Mac, drogerna och den stora återkomsten

Berättelsen om kvinnan som förtrollar världen med texter om hjärtesorg, men förlorar sitt självförtroende i missbrukets avgrund. Och hur hon sedan tar sig tillbaka, ända upp till topplistorna igen.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Året är 1977. På en kudde på golvet i ett stort hus i Hollywood sitter en 29-årig kvinna. Hon har långt rågblont hår med lugg och är klädd i en lång svart klänning och guldiga smycken. Framför henne står en kamera uppställd och en journalist från det Australienska programmet Countdown intervjuar henne. 

I always wanted to be a singer. I always wanted to be a songwriter, berättar hon 

Kvinnan heter Stevie Nicks och har de senaste åren tagit topplistorna med storm som sångare och låtskrivare i bandet Fleetwood Mac. I sitt knä har hon sin pudel Ginny med nästan lika fluffigt hår som henne själv. 

Stevie är precis där hon vill vara i livet. Att vara frontperson i ett av världens nu största band är det bästa som hänt henne. Men det kommer också med ett pris. Reportern undrar om Stevie är lycklig. 

? Well becoming one of the biggest names in the rock scene today, both the group and yourself, are you happy? 

Stevie stryker fingrarna genom pudelns päls och slår ner blicken i golvet.

? Sometimes. I'm tired of being on the road. I'm tired. Period. I'm very tired. 

För att orka har Stevie skaffat sig en följeslagare. I sin sko har hon ett gram kokain vart hon än går. Och det kommer leda henne rakt ner i drogernas fördärv.

P3 musikdokumentär om Stevie Nicks handlar om ett band med för mycket känslor för sitt eget bästa, om kvinnan som benämns som en av historiens främsta låtskrivare och hur hon hade sönder sin egen näsa.

Medverkande: Linnéa Holm och fanet Sarah.

En dokumentär av Ellen Hammarskiöld.
Producent: Hanna Frelin.
Exekutiv producent: Anna Johannessen.
Tekniker: Fredrik Nilsson.
Programmet är gjort våren 2022 och görs av Tredje Statsmakten Media.

Gold Dust Woman: The Biography of Stevie Nicks av Stephen Davis har varit en viktig källa till programmet.

Ljudklipp i avsnittet kommer från Associated Press, podden Oprah?s Masterclass, tv-programmen Countdown, The Chris Isaak Hour, CBC News, KTVB Idaho?s News Channel 7, Nine Network, ABC, Grammy awards, dokumentärfilmen The Dance och Youtubekontot Fleetwood Mac on MV.

2022-06-07
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.