Sveriges 100 mest populära podcasts

Rulla vagn-podden

Rulla vagn-podden

Få experternas svar på dina frågor om de allra minsta barnen 0-3 år. Konkreta och vettiga råd för dig som är småbarnsförälder!

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

rullavagn.nu/podd/

Avsnitt

När du EGENTLIGEN tillräckligt bra som förälder? - Sandra Österström

Varför har vi så ofta dåligt samvete som föräldrar? Vad är viktigt för en bra relation? Och är det okej att vi misslyckas ibland?

Idag pratar vi barnsjuksköterskan Sandra Österström som gått all in på relationen mellan barn och föräldrar. Vi snackar om det dåliga samvetet som verkar gå hand i hand med att vara förälder, vad som skapar en bra relation och varför det är så lätt att tappa tålamodet. Det blir lyssnarfrågor på temat vardagsbråk och att vara en bra förebild. In och lyssna!

Avsnittet sponsras av Multi-Mam, Knodd och Propyless

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-10-11
Länk till avsnitt

Så funkar sömncykler, nattskräck och barns drömmar - Frida Rångtell

Varför sover bebisar som de gör? Vad händer när ett barn får nattskräck? Och varför drömmer småttingarna så mycket? Sömnforskaren förklarar!

I dagens avsnittet snackar vi sömn! Sömnforskaren Frida Rångtell berättar om hur bebisars sömncykler funkar och varför de sover som de gör. Vi pratar också om nattskräck, drömmar och hur dygnsrytmen hos bebisar kan påverkas. 

Avsnittet sponsras av Knodd, Dina Försäkringar, Polarn O. Pyret och Propyless

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-10-04
Länk till avsnitt

Så ofta har andra småbarnsföräldrar sex (och lyssnarfrågor!) - Kalle Norwald

Hur ofta har andra småbarnsföräldrar sex? Är det normalt att lusten minskar? Och varför är det så svårt att få till det, även om man vill?

 Idag får vi besök av sexologen och terapeuten Kalle Norwald för att diskutera sexlivet efter barn. Hur ofta har ?alla andra? sex? Vad gör man när lusten är som bortblåst? Och hur sjutton behåller man gnistan mitt i de smått kaotiska småbarnsåren? Det pratar vi om idag! 

Avsnittet sponsras av Polarn O. Pyret, Knodd och Dina Försäkringar

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-09-27
Länk till avsnitt

Tjock av ersättning? Utbrott vid 18 månader? Klippa kort tungband? - Lisa Västberg

När är bästa tiden att börja förskolan? När ska ett kort tungband klippas? Och varför i hela friden får 1,5-åringen utbrott? 10 frågor till BVC-sköterskan!

I det här avsnittet ger BVC-sköterskan Lisa Västberg svar på 10 vanliga frågor från våra Instagram-följare. Vi hinner prata om bebisar kan bli tjocka av modermjölksersättning, hur du som förälder kan göra inskolningen lättare och när ett kort tungband ska klippas. Vi hinner också prata om bästa åldern för att börja på förskolan, om burkmat är lika okej som hemlagad och när det är dags att sluta med välling på kvällen. 

Avsnittet sponsras av Multi-Mam, Minstingen, Dina försäkringar och Polarn O. Pyret.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-09-19
Länk till avsnitt

Därför vaknar din bebis på natten (lösningar som FUNKAR!) - Courtney Landin

Vad är den vanligaste anledningen till att din bebis ofta vaknar på natten? Hur slipper du vagga eller amma till sömns? Och hur sjutton får du sova bättre?

I det här avsnittet ger Courtney Landin, sömncoach och författare till ?Happy sleeping baby?, sina bästa råd om din bebis vaknar ofta på natten. Hon förklarar vad de vanliga orsakerna är till att bebisen vaknar, och ger konkreta förslag på hur du kan få sova bättre. 

Avsnittet sponsras av Polarn O. Pyret, Apohem, Minstingen och Multi-Mam

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-09-14
Länk till avsnitt

Allt du vill veta om potträning och att bli blöjfri - tips och råd!

Vilken är bästa åldern att sluta med blöjan? Hur slipper du negativ stress? Och hur sjutton gör man om barnet bara vägrar pottan?

I säsongens sista avsnitt går vi all in på potträning och att bli blöjfri. BVC-sköterskan Lisa Västberg guidar oss genom de bästa tipsen inför potträningen och svarar på lyssnarnas frågor. Vi pratar om bästa tiden för att bli blöjfri, vad man gör om barnet helt vägrar bajsa på pottan och när det är dags att sluta med blöjan på natten. 

Avsnittet sponsras av Minstingen, Multi-Mam och Apohem.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-06-21
Länk till avsnitt

Så viktig är sömnen för bebisens utveckling - sömnforskarens råd!

Kan för lite sömn påverka bebisens utveckling negativt? Hur mycket sömn är rekommenderat för små barn? Och vad är egentligen grundläggande för bra sömnvanor? 

Det här avsnittet med sömnforskaren Frida Rångtell vill du inte missa. Hon berättar hur och varför bebisens sömn är viktigt för utvecklingen. Vi pratar också om hur sömnen fungerar för små barn och varför bra sömn gör det enklare att lära sig nya färdigheter. 

Avsnittet sponsras av Apohem (15 % rabatt med koden RULLAVAGN), Minstingen och Multi-Mam

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-06-14
Länk till avsnitt

Hopplösheten när bebisen vaknar ofta, magknip på natten och börja äta

Hur hanterar man rädslan att bebisen ska sätta i halsen? Hur viktig är extra järn egentligen när bebisen börjar äta? Och hur hjälper man en 2,5-åring att sluta suga på fingrarna? 

I veckans avsnitt är BVC-sköterskan Lisa Västberg tillbaka med svar på lyssnarfrågor. Vi pratar om när bebisen börjar äta, om den magiska tremånaders-gränsen verkligen existerar, dålig sömn och om det är viktigt att bebisar rapar. 

Avsnittet sponsras av Minstingen, Apohem, Cybex och Multi-Mam

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-06-07
Länk till avsnitt

Socker och makaroner med ketchup - helt okej eller absolut nej?

Hur farligt är det egentligen med socker? Är det okej att barn helst bara vill äta makaroner och ketchup? Och är lördagsgodis en bra eller dålig idé?

Dietisten, föreläsaren och författaren Sara Ask guidar oss genom hur dåligt det egentligen är med socker - och hur du kan tänka som förälder. Hon tipsar också om hur du kan få in mer variation i vardagsmaten och slippa stress om ditt barn bara vill äta samma sak mest hela tiden. Hur ska man tänka kring lördagsgodis? Är det bättre att helt säga nej till socker, eller kan det skapa ett större begär? Och vad är bra mat som barn gillar? In och lyssna! 

Avsnittet sponsras av Minstingen, Polarn O. Pyret och Cybex

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-05-31
Länk till avsnitt

Så funkar nyfödda bebisars sömn - tips och rutiner!

Vad är normalt när det gäller nyföddas sömn? När kan du börja med rutiner? Och hur sjutton vet man om bebisen sover för lite?

I veckans avsnitt pratar vi om nyföddas sömn med sömncoachen Courtney Landin, som också är författare till boken ?Happy sleeping baby?. Varför sover nyfödda som de gör? Vad är supermjuka rutiner att börja med redan när bebisen är liten? Och hur förstärker du en bra dygnsrytm? Vi hinner också svara på lyssnarfrågor, bland annat om nyfödda kan sova för lite. 

Avsnittet sponsras av Apohem, Kry och Dina Försäkringar.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-05-24
Länk till avsnitt

Så påverkas barn av konflikter i familjen (och så minskar du på tjafset!)

Hur påverkas barn av bråk i familjen? Finns det bra strategier för att komma överens? Och hur sjutton slutar man slutar man tjafset i vardagen? 

I veckans avsnitt pratar Jonas Dillner med familjepsykologen Tova Winblad, som är författare till boken ?Hela havet stormar?. Tillsammans snackar de om hur man kan minska på konflikterna i familjen. Går konflikter att undvika - och handlar det mer om hur vi bråkar, än att vi bråkar? Tar barn skada när det blir mycket bråk och ett högt tonläge? 

Avsnittet sponsras av Cybex, Polarn O. Pyret och Dina Försäkringar.  

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-05-17
Länk till avsnitt

Ettåring som vägrar ALLT, tuff start med nyfödd och syskonchock

Är det normalt att kärleken till bebisen tar tid efter en tuff start som förälder? Hur hanterar man en ettåring som säger NEJ till precis allt? Och kan en syskonchock göra att ett barn backar i utvecklingen? 

I veckans avsnitt är BVC-sköterskan Lisa Västberg tillbaka och lugnar alla Sveriges småbarnsföräldrar. Vi pratar om envisa ettåringar som säger nej till det mesta, vad man kan göra när kärleken till bebisen tar tid och om det är vanligt att backa i utvecklingen när man får syskon. Vi hinner också snacka om det är helt okej att bebisen får mindre stimulans under pandemin. 

Avsnittet sponsras av Cybex, Polarn O. Pyret, Semper och Dina Försäkringar

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-05-10
Länk till avsnitt

Kämpigt att börja amma? Därför är det så vanligt!

Varför är något så naturligt som amning så tufft för många? Hur slipper man att det gör ont? Och vad gör man åt stressen över att kunna amma? 

Hur kan något så naturligt som amning för många vara så himla svårt? Och göra så ont? Ja, det pratar vi om i veckans avsnitt med Elisabeth Rosén, läkare och specialist inom gynekologi på Kry. Hon förklarar vad det är som händer i kroppen när vi börjar amma, hur du hjälper bebisen att få rätt tag och hur du undviker onödig smärta. Ett måste-lyssna-avsnitt för alla blivande och nyblivna föräldrar! 

Avsnittet är ett samarbete med Kry

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-05-03
Länk till avsnitt

Hitta mer inspiration i vardagsmaten? Matinspiratörens bästa tips!

Hur gör du vardagsmaten roligare? Hur väcks barnens intresse för nya smaker? Och vad sjutton är ?bra mat??

Den här veckan säger vi hej till den ?passionerade potatisen? Fia Gulliksson. Hon har startat en handfull restauranger, programlett Meny i P1 och föreläst om mat världen runt. Dessutom har hon matat ett gäng barn i alla åldrar hemma i sitt eget kök. Hur lagar man bra och spännande mat för hela familjen? Tål barn starka kryddor? Vad ska man tänka på om ens eget intresse för mat står på minus? Och hur lyckas man få barn att testa nya smaker? Matnyttig lyssning med andra ord!

Avsnittet sponsras av Apohem, Kry och Dina Försäkringar

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-04-26
Länk till avsnitt

Smakportioner? Så lär du din bebis att ÄLSKA frukt och grönt!

Hur får man bebisar att gilla fler smaker och konsistenser? Varför är det så viktigt att äta grönsaker? Och hur funkar STEP-metoden?

Idag pratar vi om en metod för att introducera mat till din bebis: den nya STEP-metoden. Den utlovar att din bebis lär sig gilla grönsaker och frukt på bara 24 dagar (!!). Med oss i studion för att berätta mer har vi Catharina Tennefors på Semper. Hon förklarar hur STEP-metoden kom till utifrån forskningen i den svenska studien Otis. Dessutom guidar hon hur du steg för steg kan lära din bebis att upptäcka en värld av sura, syrliga och söta smaker. Här hittar du appen och kan läsa mer.

Avsnittet är ett samarbete med Semper

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-04-19
Länk till avsnitt

Sex under småbarnsåren? Så får du lust och ork (om du vill!)

Hur hittar man lusten - och orken - till sex? Vad gör man när den ena vill, men inte den andre? Eller när man redan glidit ifrån varandra? 

I dagens avsnitt pratar programledaren Jonas Dillner med Linn Heed, som är sexolog, psykolog och familjeterapeut. Hur gör man om kärleken går på sparlåga - eller om man helt glidit ifrån varandra? Vad gör man om en vill ha sex, och den andra inte? Och hur sjutton hittar man tid och ork till sexlivet under småbarnsåren? Det och en massa annat diskuteras i veckansD avsnitt. In och lyssna! 

Avsnittet sponsras av Dina Försäkringar, Cybex, Semper och Apohem.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-04-12
Länk till avsnitt

Bebisars sömn: Vad du kan påverka (och INTE!)

Hur stor makt har vi föräldrar över bebisens sömn? Vad är viktigast för att sova gott? Och när det dags att gilla läget? 

Idag pratar vi om bebisars sömn med psykologen och författaren Martin Forster. Vi djupdyker i ämnet vad vi som föräldrar egentligen kan - och inte kan - påverka. Vad är grundläggande för bra sömn? Och när är det dags att helt enkelt gilla läget mitt i sömnbristen? Vi hinner också svara på några lyssnarfrågor. 

Avsnittet är ett samarbete med Kry

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-04-06
Länk till avsnitt

Sätta gränser i trotsåldern? Konkreta råd för dig med en ?mini-boss? hemma!

Hur mycket ska familjens ?mini-boss? få styra? Varför är barn trotsiga? Och vilket är rätt sätt att hantera bråken? 

Idag pratar vi med barnpsykologen Clara Linnros om att sätta gränser och hantera bråk under trotsåldern. Vi snackar om varför barn egentligen blir trotsiga och vad som minskar och ökar bråken hemma. I avsnittet hinner vi också prata om hur du hittar balansen mellan att vara flexibel och hålla på gränserna, och svara på lyssnarfrågor. 

Avsnittet sponsras av Kry, Cybex och Dina Försäkringar

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-03-29
Länk till avsnitt

Syskon? Så löser du bråk på RÄTT sätt, boostar relationen och minskar rivaliteten

Hur löser man syskonbråk på rätt sätt? Är det normalt att syskon bråkar mycket? Och hur sjutton gör man för att minska på bråken? 

I dagens avsnitt går vi all in på bråk mellan syskon. Psykologen och författaren Martin Forster ger konkreta råd för hur du ska hantera bråken som förälder. Vi pratar om vad som gör att syskon blir vänner på längre sikt och vad som kan vara negativt för relationen. Vi hinner också svara på lyssnarfrågor om syskonrivalitet, svartsjuka på ett nytt småsyskon och hur du gör när barnen vill ha en ?domare? i konflikten. 

Avsnittet är ett samarbete med Kry

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-03-22
Länk till avsnitt

Hitta rätt och ta plats i pappa-rollen

Vilka är fördomarna om pappa-rollen? Vad är svårt för den föräldern som inte föder barnet? Och varför kan det vara bra att vara med i en pappa-grupp? 

Dagens gäst heter Manne Forsberg och har i 10 år pratat om manlighetsnormer och pappa-rollen. Tillsammans med programledaren Jonas Dillner pratar han om när de lärde känna varandra i en pappa-grupp - och varför det kan vara en bra idé att gå med i en sådan som pappa. Det blir också personliga tankar om pappa-rollen, fördomar och vad som kan vara svårt för den som inte föder bebisen. 

Avsnittet sponsras av Dina Försäkringar, Cybex och Semper

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-03-15
Länk till avsnitt

Så funkar anknytning till din bebis första året

Vad sjutton är egentligen anknytning? Vad kan störa relationen? Och hur vet du att din bebis har en trygg anknytning? 

I dagens avsnitt djupdyker vi i ämnet anknytning tillsammans med barnpsykologen Clara Linnros. Vi pratar om hur det egentligen går till när anknytning skapas och vad som kan påverka den både positivt och negativt. Clara svarar också på lyssnarnas frågor om anknytning. 

Avsnittet sponsras av Semper, Cybex och Dina Försäkringar

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-03-08
Länk till avsnitt

Hur du får bättre tålamod, bråkar mindre och är snäll mot dig själv (!!)

Hur sätter jag gränser och ändå lyssnar på mitt barn? Hur slipper vi att bråka så ofta? Och hur sjutton gör jag för att INTE tappa tålamodet?

I dagens avsnitt pratar programledaren Jonas Dillner med Maria-Pia Gottberg, som vill lära oss bli vän med våra känslor och på så sätt lära oss förstå oss själva, våra barn och världen lite bättre. Vi pratar om allt från vilka strategier som finns för att bemöta ditt barns starka känslor till hur du undviker att själv hamna i de värsta känslofällorna. Och dessutom: hur undviker jag som förälder att smitta mina barn med mina dåliga sidor? 

Dagens avsnitt sponsras av Semper, Cybex och Mat.se.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-03-01
Länk till avsnitt

Amning, ersättning eller gröt - vad ger bäst sömn på natten?

Sover bebisar bättre av ersättning? Eller gröt på kvällen? Dietisten går igenom de vanligaste myterna om vad som ger bäst bebisar bäst sömn. 

Idag får vi svar på vilka myter om bebisar och mat som faktiskt är sanna. Ger ersättning verkligen bättre sömn än amning? Hur viktigt är det med gröt på kvällen, för att sova bra på natten? Och kan välling göra det lättare för bebisen att somna om? På plats i studion har vi Susanne Gustafsson, dietist och medical marketing manager på Semper.

Avsnittet är ett samarbete med Semper

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-02-22
Länk till avsnitt

Gravid? Så tränar du rätt, skippar vikthetsen och mår bättre!

Varför är det viktigt att träna under graviditeten? Hur orkar man mitt i tröttheten? Och hur slipper man hetsen om ?gamla kroppen??

I dagens avsnitt, som är ett samarbete med Apohem, pratar vi om träning under graviditeten, att hitta orken och hur hårt man egentligen ska träna. Vi pratar också om att släppa vikthetsen efter graviditeten. På plats finns författarna till boken ?Gravidstyrka?, Courtney Landin och Karin Bulow Orrje, samt Michela Skog, farmaceut på Apohem. 

Avsnittet är ett samarbete med Apohem. Just nu får du 15 % rabatt med koden RULLAVAGN på apohem.se (mer information i avsnittet).  

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-02-08
Länk till avsnitt

Därför mår nyblivna föräldrar dåligt (och ja, partners kan också bli deppiga!)

Varför mår så många dåligt innan och efter förlossningen? Är det lika vanligt för den som inte föder? Och vilken hjälp finns att få? 

I dagens avsnitt pratar programledaren Jonas Dillner med psykologen Clara Linnros om förlossningsdepression. Varför mår så många dåligt under graviditeten och efter förlossningen? Och är det lika vanligt att den förälder som inte föder barnet också drabbas? Vi hinner också prata om vilka tecken man kan vara uppmärksam på - och förstås vilken hjälp som finns att få. 

Avsnittet sponsras av Mat.se, Semper och Cybex.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-01-25
Länk till avsnitt

Ensam i bebisbubblan, den stora kärleken och värsta mardrömmen som förälder

Är förväntningarna på bebisbubblan ibland alldeles för höga? Varför är mammor tråkiga? Och hur hanterar man alla föräldrar värsta mardröm? 

Vi pratar med journalisten och författaren Emma Bouvin om ensamheten man kan känna mitt i natten, hur förväntningarna på bebisbubblan ibland ligger långt från verkligheten och varför det är omöjligt för mammor att göra alla nöjda. Vi hinner också prata om den enorma kärleken till barnen - och hur hon fick uppleva total panik när hennes dotter var nyfödd. 

Avsnittet sponsras av Apohem, Mat.se och Cybex

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-01-18
Länk till avsnitt

Äntligen tillbaka (!!), känna sig kass som förälder och svajet i relationen

Yay! Nypremiär för podden som ger energi till Sveriges alla trötta småbarnsföräldrar. 

Äntligen är Rulla vagn-podden tillbaka. I dagens avsnitt pratar programledaren Evelina Åkerberg med komikern Jonas Dillner om hans oplanerade väg till att bli förälder, svajet i relationen när man får barn - och varför gränssättning gör att man så lätt att hamnar i ?good cop, bad cop?. Och en surprise: Jonas kommer vara en del i podden under våren! In och lyssna! 

Avsnittet sponsras av Apohem, Semper och Cybex

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-01-10
Länk till avsnitt

Så ont gör en förlossning (egentligen!)

Hur känns en värk i kroppen? Varför gör förlossningen så ont? Och vad sjutton kan lindra smärtan? 

I det här avsnittet pratar vi om hur ont en förlossning egentligen gör. Johanna Atling, som är barnmorska på BB-Stockholm, och Michela Skog, farmaceut på Apohem, guidar oss i hur smärtan vid en förlossning känns, varför det gör ont och vad som kan lindra smärtan. Vi pratar om hur smärtan känns i latensfasen, den aktiva fasen och krystningsfasen. Vi får också höra födande mammors egna upplevelser av sina förlossningar. Ett avsnitt du inte vill missa! 

Avsnittet är ett samarbete med Apohem. Just nu får du 15 % rabatt med koden RULLAVAGN på apohem.se (mer information i avsnittet). 

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-05-25
Länk till avsnitt

Bästa klippen om TROTS & SÄTTA GRÄNSER

De absolut bästa klippen på temat trots och att sätta gränser från alla våra avsnitt.

Ett specialavsnitt med godbitar om trotsåldern och gränssättning. Du får bland annat experternas bästa råd för att minska på konflikterna hemma, skapa en bra relation med ditt barn och hur du konkret gör när bråken är ett faktum. Vi pratar också om att tappa tålamodet och hur svårt det kan vara att inte bli arg. Medverkande experter är Petra Krantz Lindgren, Martin Forster, Kajsa Lönn Rhodin och Maria Lalouni. 

Avsnittet sponsras av Bugaboo. Just nu får du en överraskning på www.bugaboo.com/rullavagn

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-05-18
Länk till avsnitt

Oro över att bebisen trivs hos ALLA, matvägran och skrik vid mag-läge

Är det okej att bebisen tyr sig till främlingar? Vad gör man när 2-åringen vägrar äta? Och hur viktig är tiden på mage för nyfödda?

Idag får vi BVC-sköterskan Lisa Västbergs bästa råd och tankar. Hon svarar på lyssnarfrågor om bland annat olika mängd mjölk i brösten, oro över anknytningen när bebisen tyr sig lika bra till främlingar och hur viktigt det är att en nyfödd ligger på mage. Vi hinner också prata om en 2-åring som vägrar sitta vid matbordet samt när är det dags att bli orolig över att bebisen kanske är sen i den motoriska utvecklingen.

Avsnittet sponsras av Bugaboo (få en överraskning på www.bugaboo.com/rullavagn) och Apohem (använd koden RULLAVAGN på apohem.se för 15 % rabatt på köp över 250 kr - mer information i avsnittet). Du hittar bästa solskyddstipsen på www.rullavagn.nu/solskydd.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-05-11
Länk till avsnitt

Bästa klippen om RELATIONEN UNDER SMÅBARNSÅREN

De absolut bästa klippen på temat relationen under småbarnsåren från alla våra avsnitt.

Ett specialavsnitt med godbitar om relationen under småbarnsåren från många olika experter. Du får bland annat höra handfasta relationstips, om det är okej med bråk inför barnen och varför sexlusten kan vara så svår att hålla liv i under småbarnsåren. Vi pratar också om varför det är så viktigt med egentid och att minska på stressen på livet.

Avsnittet sponsras av Bugaboo (få en överraskning på www.bugaboo.com/rullavagn) och Mat.se (med koden RULLAVAGN200 får du 200 kr rabatt på ditt första köp på mat.se).

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-05-04
Länk till avsnitt

Så lär du ditt barn att vara modig (även om hen är rädd!)

Varför är det så viktigt att lära barn att hantera rädsla? Vad är ?rätt sätt? att hjälpa till som förälder?

Varför blir barn rädda och hur lär man sitt barn ett bra sätt att hantera rädsla? Det pratar vi om idag med barnpsykologen Lars Klintwall om barns rädslor, som skrivit barnboken ?Veterinären som var rädd för hundar?. Vi hinner prata om hur barn konkret kan närma sig något de är rädda för, hur vi som föräldrar undviker att föra över våra egna rädslor och om det är okej med monsterspray. 

Avsnittet sponsras av Natur & Kultur. Med koden RULLAVAGN får du 25 % rabatt på många av deras böcker för småbarnsföräldrar. Läs mer på www.nok.se/rullavagn.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-04-27
Länk till avsnitt

Bästa klippen om BEBISARS SÖMN

De absolut bästa klippen på temat bebisars sömn från alla våra avsnitt.

Ett specialavsnitt med godbitar om bebisars sömn från många olika experter. Allt från varför bebisar sover så dåligt och om det finns magiska sömnknep till hur man gör för att sluta amma bebisen på natten och om sömnmetoder är okej att använda. 

Avsnittet sponsras av Bugaboo (få en överraskning på www.bugaboo.com/rullavagn!) och Mat.se (med koden RULLAVAGN200 får du 200 kr rabatt på ditt första köp på mat.se). 

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-04-20
Länk till avsnitt

Corona-special: 5 konkreta råd för att hantera vardagen och minska oron

Idag får vi höra bästa råden från Maria Lalouni, psykolog och författare till boken "Vad alla föräldrar borde få veta", till småbarnsföräldrar i Corona-tider. Vi pratar om hur du orkar med den sociala distansen, hur långa dagar hemma blir meningsfulla, att hitta struktur i vardagen och hur du slipper bråk med din partner. Vi pratar självklart också om du kan hantera oro och rädsla under Corona-krisen.

Avsnittet sponsras av Mat.se (med koden RULLAVAGN200 får du 200 kr rabatt på ditt första köp på mat.se). 

For information regarding your data privacy, visit Acast.com/privacy

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-04-13
Länk till avsnitt

Så lär du ditt barn att hantera känslor - även de jobbiga!

Varför är det så viktigt att lära sitt barn att prata om känslor? Hur pratar man om sådant som är jobbigt? Och hur sjutton blir man självsnäll?

Hur blir man bättre att prata om både härliga och jobbiga känslor med sitt barn? Det får vi hjälp med i dagens avsnitt av Maria-Pia Gottberg, som föreläser om att bemöta barns känslor på rätt sätt och är författare till boken Känslosmar. Hon berättar om enkla övningar du kan göra tillsammans med ditt barn, hur viktigt det är att vara ?självsnäll? och varför det är viktigt att även prata om det som är tufft i livet. 

Avsnittet sponsras av Bugaboo

For information regarding your data privacy, visit Acast.com/privacy

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-03-30
Länk till avsnitt

Kass sömn, svårt att sluta amma och nyfödd med magknip

Varför sover 2-åringen så dåligt efter att ha börjat på förskolan? Hur gör man för att sluta amma? Och vad hjälper mot platt bakhuvud?

I dagens avsnitt svarar BVC-sköterskan på lyssnarfrågor om bebisar och små barn. Vi hinner prata om vad som kan vara anledningen till dålig sömn vid förskolestarten, vad som hjälper mot platt bakhuvud och nyfödda med magknip. Vi snackar också om hur sjutton man slutar amma när det funkar som bästa trösten. 

Avsnittet sponsras av Apohem. Just nu får du 15 % rabatt med koden RULLAVAGN på apohem.se (mer information i avsnittet). 

For information regarding your data privacy, visit Acast.com/privacy

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-03-23
Länk till avsnitt

Tjafs i vardagen, dåligt samvete av egentid och ingen lust till sex

Hur slipper man vardagsbråk? Hur hanterar man dåligt samvete över egentid? Och hur sjutton hittar man lusten till sex igen?

Idag får vi höra psykologen Clara Zelleroth tankar om lyssnarnas frågor. Vi pratar om dåligt samvete över att ta tid för sig, att kämpa med sexlusten under småbarnsåren och att ha en jobbig känsla inför att gå tillbaka till jobbet. Vi hinner också prata om hur man slipper bråk trots att den ena är spontan och den andra vill ha ordning och reda i schemat. 

Avsnittet sponsras av KRY. For information regarding your data privacy, visit Acast.com/privacy

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-03-16
Länk till avsnitt

Förlossnings-special: rädsla att föda, oro för svaga värkar och om ?förlossningsdrinken? funkar

Kan det gå FÖR snabbt när man föder? Vad händer om man inte hinner till sjukhuset? Och funkar ?förlossningsdrinken? för att starta igång förlossningen?

I dagens avsnitt träffar vi barnmorskan Asabea Britton som svarar på lyssnarnas frågor. Hon guidar oss genom hur det egentligen går till om man oplanerat inte hinner till sjukhuset vid förlossningen, hur epidural kan påverka krystvärkarna och hur man hanterar rädsla att föda. Vi hinner också prata om förlossningsdrinken faktiskt kan kickstarta förlossningen. 

Avsnittet sponsras av Dina Försäkringar och Apohem. Just nu får du 15 % rabatt med koden RULLAVAGN på apohem.se (mer information i avsnittet). 

For information regarding your data privacy, visit Acast.com/privacy

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-03-09
Länk till avsnitt

Första tiden med nyfödd bebis: 5 frågor ALLA ställer sig!

Här tipsar vi om 5 vanliga frågor som de flesta ställer sig den första tiden om sömn, skrik, blöjbyten och besök från släkten.

Idag får vi höra BVC-sköterskan Lisa Västbergs svar på 5 vanliga frågor som de flesta föräldrar ställer sig den första tiden - om allt från sömn och blöjbyten till om det faktiskt är okej att säga nej till besök. 

Avsnittet sponsras av Apohem. Just nu får du 15 % rabatt med koden RULLAVAGN på apohem.se (mer information i avsnittet). 

For information regarding your data privacy, visit Acast.com/privacy

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-03-02
Länk till avsnitt

Så blir du en känslosmart förälder - lyssnarfrågor!

Vad gör man när treåringen får ont i magen av förskolan? Hur hjälper du ett känsligt barn? Och hanterar man dåligt självförtroende?

Idag får vi hjälp av Maria-Pia Gottberg, som föreläser om att bemöta barns känslor på rätt sätt och är författare till boken "Känslosmart - konsten att leva med sig själv och andra", att sätta fokus på hur vi kan lära våra barn att känna igen och förstå sina känslor. Maria-Pia svarar på lyssnarfrågor om vad man gör när ett barn vill bestämma precis ALLT, hur man bäst hjälper ett känsligt barn och hur sjutton man peppar en femåring med dåligt självförtroende. Vi pratar också om en treåring som får ont i magen av att gå till förskolan. 

Avsnittet sponsras av Dina Försäkringar och Apohem. Just nu får du 15 % rabatt med koden RULLAVAGN på apohem.se (mer information i avsnittet). 

For information regarding your data privacy, visit Acast.com/privacy

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-02-24
Länk till avsnitt

Slippa kroppsångest hos ditt barn? Så ska du tänka!

Hur undviker man att ge sitt barn kroppsångest? Varför är vi så besatta av vikt? Och hur pratar man om mat och hälsa på ett bra sätt?

I dagens avsnitt pratar vi med journalisten Kajjan Andersson om kroppspositivt föräldraskap. Vi pratar om hur vi som föräldrar påverkar hur vårt barn ser på sin kropp, hur man undviker kroppshets och hur man pratar om mat och hälsa på ett bra sätt. 

Avsnittet sponsras av KRY

For information regarding your data privacy, visit Acast.com/privacy

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-02-17
Länk till avsnitt

Jobbig oro som nybliven mamma, bråk i trotsåldern och kritisk svärmor

Hur slutar man oroa sig för precis ALLT? Hur gör man syskon till bästa vänner? Och hur sjutton hanterar man en kritisk svärmor?

I dagens avsnitt svarar barnmorskan och den legitimerade psykoterapeuten Louise Hallin på lyssnarnas frågor. Vi pratar om allt från oroa sig för mycket som nybliven förälder och att tappa tålamodet när fyraåringen skriker till hur man egentligen hanterar en svärmor som kritiserar det mesta. Vi hinner också snacka om att ha ångest inför förskolestarten och raseriutbrott som kommer från ingenstans.

Avsnittet sponsras av KRY.

For information regarding your data privacy, visit Acast.com/privacy

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-02-10
Länk till avsnitt

Treåring som bits, rädd för främlingar och besatt av en enda lek

Vad gör man när barn bara vill leka samma lek om och om igen? Hur hanterar man en treåring som bits? Eller en bebis som är rädd för andra?

Idag får vi höra psykologen Martin Forsters svar på lyssnarnas frågor. Vi pratar bland annat om hur man bäst hanterar ett barn som bits på förskolan, en bebis som är rädd för främlingar och en femåring som bara vill leka samma lek om och om igen. Vi hinner också prata om hur man gör när barn varken vill säga hej eller tack. 

Avsnittet är ett samarbete med KRY

For information regarding your data privacy, visit Acast.com/privacy

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-02-03
Länk till avsnitt

Sömntipset: Så somnar bebisen på egen hand

Hur får man en bebis att somna på egen hand i sin säng? Varför är det viktigt? Och gör man när bebisen bara skriker vid läggningen?

Idag bjuder Rulla vagn-podden på ett kortare sömntips, där vi pratar om hur man som förälder stegvis hjälper sin bebis att somna på egen hand. Barnpsykologen Alexandra Arnberg, som jobbat med sömnstörningar hos barn i många år, berättar om hur man stegvis går från att vagga eller bära bebisen till att hen somnar i sin säng.

Avsnittet sponsras av Dina Försäkringar och KRY

For information regarding your data privacy, visit Acast.com/privacy

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-01-27
Länk till avsnitt

Martin Forster om trots, barn som slåss och att separera på "rätt" sätt

Idag får vi höra den populära psykologen Martin Forsters svar på lyssnarnas frågor. Vi pratar bland annat om det är så att svenska barn är trotsigare än franska (!), om hur man hanterar ett storasyskon som slåss och vad som är viktigt att tänka på vid en separation. 

Avsnittet är ett samarbete med KRY


For information regarding your data privacy, visit Acast.com/privacy  

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-12-10
Länk till avsnitt

Vägrar bitar i maten, stress över järn och kriget vid matbordet

Idag svarar Catharina Tennefors på Semper på lyssnarnas frågor om små barn och mat. Vi pratar om varför det är så himla viktigt med järn, krångel med magen när bebisen börjar äta och om det är okej att bebisar bara äter burkmat. Vi hinner också snacka om bebisar som helt enkelt inte vill äta och för- och nackdelar med välling. 

Avsnittet är ett samarbete med Semper


For information regarding your data privacy, visit Acast.com/privacy  

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-12-03
Länk till avsnitt

Ettåring som vaknar ofta, bebis som vägrar sova själv och sega nattningar

Idag pratar vi om små barns sömn med Hanna Fischer, legitimerad psykolog och psykoterapeut inom KBT. Vi snackar om det verkligen är viktigt att barn sover ett exakt antal timmar varje dygn, tips när nattningarna med tvillingar tar en evighet och om vissa bebisar har ett större behov av närhet än andra när de ska sova. Vi hinner också prata om en ettåring som vaknar väldigt ofta på natten. 

Avsnittet sponsras av Kavat , Bugaboo och Mat.se (ange koden RULLAVAGN200 för 200 kr rabatt som ny kund!).


For information regarding your data privacy, visit Acast.com/privacy  

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-11-26
Länk till avsnitt

Förlossnings-special: bästa smärtlindringen, rädsla för bristningar och få barn tätt

I dagens avsnitt svarar barnmorskan Asabea Britton på lyssnarnas frågor om förlossningar. Hon guidar oss genom de olika faserna av en förlossning och vilken smärtlindring som funkar bäst. Vi pratar också om den vanliga rädslan för bristningar och när förlossningar går väldigt snabbt. 

Avsnittet sponsras av Bugaboo, Dina Försäkringar och MAM


For information regarding your data privacy, visit Acast.com/privacy  

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-11-19
Länk till avsnitt

Bebisars sömn: psykologen svarar på lyssnarfrågor

I det här avsnittet svarar Alexandra Arnberg, legitimerad psykolog och psykoterapeut inom KBT, på lyssnarnas frågor om sömn. Hon har jobbat med barn och sömnstörningar i många år. Vi pratar om bebisar som helst vill bli vaggade till sömns, och hur man steg för steg kan göra för att få bebisen att somna i sängen. Vi snackar också om hur läggningarna med en vild tvååring kan bli lugnare, om bebisar kan sova för mycket och vad man gör när familjen mini-boss vill starta dagen kl 04 varje dag. 

Avsnittet sponsras av Kavat och Mat.se (ange koden RULLAVAGN200 för 200 kr rabatt som ny kund!). 


For information regarding your data privacy, visit Acast.com/privacy  

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-11-12
Länk till avsnitt

Oro att göra fel, barn som inte äter och kämpig första tid

Idag svarar BVC-sköterskan Lisa Västberg på lyssnarnas frågor. Vi hinner prata om en 2,5-åring som inte vill äta, en bebis som vägrar att somna om och hur man gör för att sluta amma på natten. Vi hinner också prata om en fråga kring hur viktigt det är att följa rutiner. In och lyssna! 

Avsnittet sponsras av Mat.se (ange koden RULLAVAGN200 för 200 kr rabatt som ny kund!) och KRY


For information regarding your data privacy, visit Acast.com/privacy  

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-11-05
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.