Sveriges 100 mest populära podcasts

Antipodden

Antipodden

Antipodden - för ett diametralt samtal Stöd oss: Swish: 070-881 85 91 https://antipodden.se/donationer/

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

antipodden.se

Avsnitt

Avsnitt 45 - Katarina Barrling & Cecilia Garme

Statsvetarna Katarina Barrling och Cecilia Garme reser i sin nya bok "Saknad - på spaning efter landet inom oss" i tid och rum för att försöka förstå varför ett vidsynt land som Sverige har så svårt att hantera förändringar som har med människor att göra.
2022-09-28
Länk till avsnitt

Avsnitt 44 - Gustav Kasselstrand

Det nationalistiska partiet Alternativ för Sverige har från och med grundandet 2018 stadigt ökat i opinionen. Gustav Kasselstrand vill släppa in frisk luft i vad han uppfattar som ett instängt rum - den svenska politiken.
2022-09-07
Länk till avsnitt

Avsnitt 43-Nils Littorin

Nils Littorin leder det tvärpolitiska lokalpartiet Malmölistan. Partiets ambition är att ersätta den cigarr- och konjaksdoftande politiska korruptionen i "Framtidsstaden" med kvarterspoliser, undersköterskor och levande grönområden.
2022-08-26
Länk till avsnitt

Avsnitt 42-Ilan Sadé

Det liberalkonservativa partiet Medborgerlig Samling fick 0,2% i riksdagsvalet 2018. Nu är uppstickaren, enligt partiledaren Ilan Sadé, redo att flytta fram sina positioner.
2022-07-29
Länk till avsnitt

Avsnitt 41 - Aron Flam

Samhällskritikern och komikern Aron Flam har tillsammans med kollegan Jens Ganman skrivit boken ?Älskade Public Service?. Allas vårt medieföretag synas i sömmarna.
2022-07-14
Länk till avsnitt

Avsnitt 40 - Bianca Kronlöf

Skådespelerskan och influencern Bianca Kronlöf är en av den moderna feminismens fanbärare. Efter boken "Brev till mannen" intensifierar hon kontakten med det motsatta könet i SVT-serien "Ta det som en man".
2022-06-20
Länk till avsnitt

Avsnitt 39 - Horace Engdahl

Avsnitt 39 - Horace Engdahl by Antipodden
2022-05-24
Länk till avsnitt

Avsnitt 38 - Daniel Löwenhammar

Polisen Daniel Löwenhammar har tjugo års erfarenhet av arbete på gator och torg. Vad händer inom polisen efter påskkravallerna? Hur ser framtiden ut för myndigheten, yttrandefriheten och de svenska medborgarnas trygghet?
2022-04-29
Länk till avsnitt

Avsnitt 37 - Julia Caesar

Journalisten och författaren Julia Caesar arbetade i 22 år på Dagens Nyheter. Sedan ett decennium är hon sin egen ansvarige utgivare. Journalistikens utveckling, avvecklandet av kärnfamiljen och poeten Dan Andersson är några av de ämnen som berörs.
2022-03-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 36 - Magnus Henrekson

Nationalekonomiprofessorn Magnus Henrekson gör prognoser för bostadsmarknaden, börsen och Bitcoin. Han redogör även för skolans och entreprenörskapets roll i skapandet av välstånd.
2022-02-04
Länk till avsnitt

Avsnitt 35 - Pär Ström

Pär Ström är civilingenjören som blev dissident. Efter nästan ett decenniums bortavaro är han nu tillbaka i samhällsdebatten.
2021-12-30
Länk till avsnitt

Avsnitt 34 - Erik Björn-Rasmussen

Läkaren och docenten i invärtesmedicin Erik Björn-Rasmussen samlar i skriften "Att leva livet - med eller utan sprutan" sina tankar efter ett och ett halvt år med coronan. Häpnadsväckande fakta och skakande inblickar utlovas.
2021-11-29
Länk till avsnitt

Avsnitt 33 - Ola Tunander

Professor emeritus vid fredsforskningsinstitutet i Oslo Ola Tunander har skrivit tolv böcker om säkerhetspolitik, geopolitik, marina strategier och ubåtsoperationer. Lagom till fyrtioårsdagen av den ryska ubåten U-137:s grundstötning i Karlskrona kommer boken "Navigationsexperten - hur Sverige lät sig bedras av U-137" ut. Tunanders teorier om vad som egentligen hände skiljer sig från de gängse.
2021-10-28
Länk till avsnitt

Avsnitt 32 - Peter Wahlbeck

Tusenkonstnären Peter Wahlbeck är inte bara komiker och målare utan även en engagerad medborgare och stridbar debattör, med många goda idéer för framtiden.
2021-10-08
Länk till avsnitt

Avsnitt 31 - Stefan Krakowski

Läkaren Stefan Krakowski ger sig med boken "Incel : om ofrivilligt celibat och en mansroll i kris" in i en debatt få verkar vilja befatta sig med. Männen halkar efter i skolan och på jobbet samtidigt som mansöverskottet växer. Vad händer med de män som blir över? Hur kan denna tickande bomb desarmeras?
2021-09-02
Länk till avsnitt

Avsnitt 30 - Felix Engström

Skådespelaren Felix Engström har gjort det mesta på scen och i filmsammanhang. När han för tio år sedan blev frälst tog hans liv en ny vändning. Felix tankar om teater och tro varvas med minnen från tiljorna.
2021-05-03
Länk till avsnitt

Avsnitt 29 - Björn Goop

Björn Goop är en av världens främsta travkuskar. Den 31 januari 2021 vann han för tredje gången prestigefyllda Prix d?Amerique i Paris. Goop har på meritlistan även tre triumfer i Elitloppet på Solvalla. Sulkystjärnan har nominerats till Jerringpriset vid två tillfällen.
2021-03-26
Länk till avsnitt

Avsnitt 28 - Luai Ahmed

2014 flydde den sekuläre, homosexuelle jemeniten Luai Ahmed från hemlandet där hans liv var i fara. Om sina första fem år i Sverige berättar Luai i den nyutkomna boken "Asylum : a refugee's paradoxical journey from Sharia Yemen to Rainbow Sweden".
2021-01-27
Länk till avsnitt

Avsnitt 27 - Per Landin

Författaren och översättaren Per Landins livslånga kärlek till Tyskland har resulterat i ett flertal böcker. Landins nyligen utkomna novellsamling ?Forsters patient? handlar om människor som på olika sätt drogs in i Adolf Hitlers trollkrets.
2020-12-24
Länk till avsnitt

Avsnitt 26 - Lars Vilks

Konstnären Lars Vilks har sedan rondellhundsteckningarna 2007 levt under dödshot. Han är nu aktuell som redaktör för antologin "När konsten terroriseras - om terror som tema i konsten". Vilks utvecklar sin konstsyn och delar med sig av sina konsthistoriska kunskaper.
2020-11-02
Länk till avsnitt

Avsnitt 25 - Åsa Linderborg

Historikern och författaren Åsa Linderborg upplever hösten 2017 till hösten 2018, liksom nationen Sverige i stort, en dramatisk tid. Hon lämnas av mannen hon älskar för att bara dagar senare bli anklagad för Benny Fredrikssons död. I dagboken "Året med 13 månader" går Linderborg till rätta med det mesta, inte minst sig själv.
2020-10-09
Länk till avsnitt

Avsnitt 24 - Ronie Berggren

USA-kännaren Ronie Berggren tar inför presidentvalet den 3 november med sin bok ?Donald Trump - en synnerligen amerikansk president? upp kampen med Fredrik Reinfeldt om bilden av världens största demokrati.
2020-09-28
Länk till avsnitt

Avsnitt 23 - Johan Lundberg

Författaren och docenten i litteraturvetenskap Johan Lundberg söker med ?När postmodernismen kom till Sverige? rötterna till en av 1900-talets mest tongivande ideologier. Rottrådarna kan följas långt tillbaka men löper också in i nutiden, i såväl Svenska Akademien som i de svenska akademierna.
2020-08-25
Länk till avsnitt

Avsnitt 22 - Ola Holmgren

Professor emeritus i litteraturvetenskap och före detta läraren på Teaterhögskolan i Stockholm Ola Holmgren tecknar i boken ?Möten med Keve Hjelm? bilden av den store skådespelaren. Med utgångspunkt i inbillningskraften och med djupläsningen som metod närmade sig Keve teaterns mysterium och skådespelarkonstens väsen.
2020-06-25
Länk till avsnitt

Avsnitt 21 - Rebecca Weidmo Uvell

Rebecca Weidmo Uvell är ekonomen som blev medborgarjournalist och en av Sveriges mest inflytelserika opinionsbildare. Med boken ?Tyst! : om hoten mot yttrandefriheten" tar hon strid för den rättighet på vilken demokratin vilar.
2020-05-08
Länk till avsnitt

Avsnitt 20 - Siv Wennberg

Hovsångerskan Siv Wennberg har stått på världens största operascener. Hennes frispråkighet och kompromisslöshet har uppskattats av många men också hämmat karriären. Siv är en kontroversiell person som har starka åsikter om det mesta, inte minst om den klassiska musiken till vilken hon hyser en oreserverad kärlek.
2020-03-21
Länk till avsnitt

Avsnitt 19 - Göran Adamson

Sociologen Göran Adamson gör med sin bok, ?Svensk mångfaldspolitik : en kritik från vänster?, rent hus med mångfaldsentouraget inom den akademiska världen. Adamson som på oklara grunder fick lämna Malmö högskola åskådliggör med intellektuell skärpa och humor hur det svenska samhället fick en trojansk häst över tröskeln.
2020-01-29
Länk till avsnitt

Avsnitt 18 - Tomas Sjödin

Pastorn och författaren Tomas Sjödin ger ut sin tredje krönikebok, ?Lita på att det ljusnar?. Han anbefaller strategin att ?slå på sin spik?. I Tomas fall handlar det om att tala uppriktigt om kärlek, tro och tid samt att tillföra en gnutta hopp.
2019-09-21
Länk till avsnitt

Avsnitt 17 - Aron Flam

Komikern Aron Flams bok "Det här är en svensk tiger" är en svidande kritik av Sveriges agerande under och efter andra världskriget. Aron förklarar varför han avskyr kollektivism och tennis men hyser viss uppskattning för körsång. Han avslöjar också varför han ställer sig på Israels sida i ett hypotetiskt framtida krig mot Sverige.
2019-08-24
Länk till avsnitt

Avsnitt 16 - Terje Tvedt

Den norske forskaren och författaren Terje Tvedt analyserar i sin bok "Det internationella genombrottet : Norge - från nationalstat till multikulturellt land" hur ett av världens mest homogena länder från 1960-talet och framåt i kölvattnet av ett expanderande humanitär-politiskt komplex förvandlades i etniskt, kulturellt och religiöst avseende.
2019-05-04
Länk till avsnitt

Avsnitt 15 - Katerina Janouch

Journalisten och författaren Katerina Janouchs bok ?Bilden av verkligheten? skildrar ett annat Sverige än det man läser om i de etablerade medierna. Katerina berättar om sin flykt från kommunismens Tjeckoslovakien och om sin resa från de litterära finrummen till åsiktskorridorens utkant.
2019-04-03
Länk till avsnitt

Avsnitt 14 - Susanne Resmark

Operasångerskan Susanne Resmark är aktuell med Karmelitsystrarna på Stockholmsoperan. I samband med sin vistelse i huvudstaden kom hon förbi studion för att prata om Wagner, Birgit Nilsson, skillnaden mellan lyriska och dramatiska röster och hur det är att vara en frispråkig, politiskt intresserad skåning.
2019-02-13
Länk till avsnitt

Avsnitt 13 - Lena Andersson

Lena Anderssons nya bok ?Sveas son : en berättelse om folkhemmet? sätts under luppen. Domen mot kulturprofilen samt utvecklingen på Dagens Nyheter analyseras liksom förändringen av det intellektuella arbetet.
2018-12-25
Länk till avsnitt

Avsnitt 12 - Einar Askestad

Författaren Einar Askestad presenterar sin nyutkomna novellsamling ?Så enkla är orden?. Einar betonar vikten av att värna det verkliga såväl som barnets rätt till ett språk. Han avslöjar sin litterära metod och Egon Malmströms hemlighet. Därtill avges några lägesrapporter från helvetet.
2018-12-07
Länk till avsnitt

Avsnitt 11 - Alexander Bard

Alexander Bard utlägger sin och Jan Söderqvists nya bok ?Digital Libido?. Han varnar också för rousseauaner, definierar förhållandet mellan kapitalism och attentionalism, prisar det matriarkal-patriarkala samarbetet och visar på möjligheten att bygga Gud i internetåldern.
2018-11-17
Länk till avsnitt

Avsnitt 10 - Jens Ganman

Författaren och aktivisten Jens Ganman besöker Rasmus Dahlstedt med anledning av de tvås samarbete kring teaterföreställningen ?Visselblåsaren?, där Jens skriver manus och Rasmus spelar rollen som Julian Assange. Jens ger även sin syn på svensk journalistik, Mikael Damberg, Japan, åsiktskorridoren, Stockholm och mycket mer.
2018-10-26
Länk till avsnitt

Avsnitt 9 - Helene Bergman

"Förortens grupp 8 : 2000-talets kvinnokamp" är kvinnokämpen Helene Bergmans försök att rikta strålkastarljuset på de problem som de mer salongsfähiga feministerna gärna blundar för. Helene rapporterar om hur kvinnors fri- och rättigheter under ett halvt sekel har förändrats.
2018-06-30
Länk till avsnitt

Avsnitt 8 - Ann Heberlein

Lektorn i etik, Ann Heberlein, debuterar som romanförfattare med ?Allt kommer nog att bli bra?. Hon tar oss även med på sin politiska resa från Feministiskt Initiativ till Moderaterna.
2018-06-09
Länk till avsnitt

Avsnitt 7 - Mattias Enn

Estradören Mattias Enn är aktuell med en bok om operasångerskan Birgit Nilsson, "Värp först och kackla sen". Mattias ger uttryck för sin kärlek till såväl divorna Birgit och Zarah Leander som till kuplettmästarna Karl Gerhard och Ernst Rolf, och argumenterar för att det var bättre förr.
2018-06-02
Länk till avsnitt

Avsnitt 6 - Lars Åberg

I sin nya bok ?Landet där vad som helst kan hända? skildrar journalisten och författaren Lars Åberg hur Sverige har påverkats av de senaste decenniernas omfattande migration.
2018-05-17
Länk till avsnitt

Avsnitt 5 - Helena Edlund

Prästen Helena Edlund bannlystes av Svenska kyrkan efter att ha solidariserat sig med förföljda kristna. I sin nyligen utgivna bok ?Konsten att överleva Svenska kyrkan? redogör hon för sitt komplicerade förhållande till den älskade gemenskapen.
2018-05-05
Länk till avsnitt

Avsnitt 4 - Boris Benulic

Journalisten Boris Benulic tematiserar i sin bok ?Inte mitt krig? den svenska kulturens dåliga självförtroende, politikens visionslöshet och journalistikens haveri.
2018-04-22
Länk till avsnitt

Avsnitt 3 - Jan-Olof Strandberg

Skådespelaren Jan-Olof Strandberg, en av den svenska teaterguldålderns förgrundsgestalter, delar generöst med sig av minnen från ett liv på scenen.
2018-04-14
Länk till avsnitt

Avsnitt 2 - Kalle Strokirk

Serietecknaren Kalle Strokirk reflekterar över den humoristiska och politiska utvecklingen från 1968 till idag.
2018-04-07
Länk till avsnitt

Avsnitt 1 - Josefin Utas

Civilingenjören Josefin Utas lämnade 2016 Miljöpartiet för det nystartade partiet Medborgerlig Samling. Hon ser behovet av politiskt engagemang i kölvattnet av decemberöverenskommelsen.
2018-03-24
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.