Sveriges 100 mest populära podcasts

Politiskt ledarskap - en podcast från SKR

Politiskt ledarskap - en podcast från SKR

I SKR:s podcast Politiskt ledarskap samtalar Peter Örn med olika gäster om glädjen och utmaningarna som finns i toppolitikers uppdrag i kommuner och regioner. Varje avsnitt fokuserar på olika områden av det politiska ledarskapet. Samtalsämnena utgår från den mångåriga kunskap som SKR har fått genom att stödja ledande förtroendevalda. Producent: Lena Lindgren, SKR Tekniker: Kjell Eriksson #politisktledarskap

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

politisktledarskap.libsyn.com/website

Avsnitt

#10 Att styra och leda tillsammans

Hur styr och leder vi bäst tillsammans? Dagens avsnitt handlar om samarbeten, att skapa ett inkluderande samhälle och vikten av ett personligt ledarskap. Gästerna, med vitt skilda partitillhörigheter, samtalar bland annat om hur man på lokal nivå får genomslag och resultat för sitt politiska program genom att samarbeta med andra.

Gäster: Carina Zachau, kommunstyrelsens ordförande (M), Örkelljunga kommun, Ida Legnemark, gruppledare i Borås stad (V), Per Ribacke, kommunstyrelsens ordförande (S), Alvesta kommun och Ulrika Liljeberg, kommunstyrelsens ordförande (C), Leksands kommun.

Samtalet leds av Peter Örn.

#politisktledarskap

2018-11-08
Länk till avsnitt

# 9 Att samarbeta över blockgränserna

De politiska blocken är inte lika självklara som de än gång har varit. Efter höstens val saknar de traditionella blocken majoritet i 198 kommuner. Kommuner, regioner och landsting har också en lång erfarenhet av att leda breda koalitioner över blockgränserna. Gästerna i dagens avsnitt samtalar om att arbeta blocköverskridande och att ta utgångspunkten i det bästa för medborgarna.

Gäster: Eva Lindberg, regionstyrelsens ordförande (S), Region Gävleborg, Lars Alriksson, kommunstyrelsens ordförande (M), Gällivare kommun och  Amanda Agestav, kommunalråd (KD),  Västerås stad.

Samtalet leds av Peter Örn.

#politisktledarskap

2018-10-25
Länk till avsnitt

#8 Förtroende och legitimitet

Ett samtal om att ha dialog och kommunicera för att bygga samarbeten och tillit. Det behövs i frågor som handlar om beslut som människor inte gillar, i svåra frågor och i komplexa frågor. Att lyssna i stället för att informera är ett sätt att skapa gemensam mening. Toppolitiker kommunicerar hela dagarna, varför upplevs det svårt?

Gäster: Kristina Edlund Kommunstyrelsens ordförande i Linköping, S och Jesper Falkheimer, professor i strategisk kommunikation kopplat till ledarskap vid Lunds universitet.

Samtalet leds av Peter Örn.

#politisktledarskap

2018-10-11
Länk till avsnitt

#7 Framtidens välfärd

Dagens gäster spanar om framtiden och hur välfärden påverkas av demografin, teknologin och värderingar. Hur kommer människors vardag se ut och vilka krav ställer det på demokratin och ledande politiker?

Gäster: Anders Ekholm, vice vd, Institutet för framtidsstudier, Anna Hed, kommunstyrelsens ordförande, Mora kommun och Vivianne Macdisi, regionråd och sjukhusstyrelsens ordförande, Region Uppsala.

Samtalet leds av Peter Örn.

#politisktledarskap

 

 

2018-09-27
Länk till avsnitt

#6 Om valet och glädjen  i att göra skillnad

Hur är stämningen och diskussionerna om det politiska ledarskapet några dagar efter valen till riksdag, landsting och kommun?  I dagens avsnitt reflekterar gästerna över valet 2018 och diskuterar om glädjen i att göra skillnad. Det blir ett samtal om inkluderande och blocköverskridande styren, om förtroende och ett hållbart ledarskap med egentid och återhämtning. 

Gäster: Mathias Boman, kommunstyrelsens ordförande, Upplands Väsby kommun och Susanne Nordling, oppositionsråd, Stockholms läns landsting.

Samtalet leds av Peter Örn.

#politisktledarskap

2018-09-13
Länk till avsnitt

#5 Att vara toppolitiker och kvinna

Det råder fortfarande skillnader i syn och bemötande för en politisk ledare beroende på kön. I dagens avsnitt samtalar gästerna om att vara just toppolitiker och kvinna - om strukturer, kulturer och glastak. Och om att sannolikheten för skilsmässa ökar dramatiskt när en kvinna blir toppolitiker.

Gäster: Helena Stenberg, kommunstyrelsens ordförande, Piteå kommun, Paul Lindvall, ordförande i demokratiberedningen på SKL och Johanna Rickne, professor i nationalekonomi, Stockholms universitet.

#politisktledarskap

2018-08-16
Länk till avsnitt

#4 Sociala medier och Almedalen

På plats i Almedalen diskuterar gästerna i dagens avsnitt om att styra och leda i en tid där sociala plattformar får allt större betydelse och är en del av demokratin. Hur påverkas vi och demokratin av sociala medier och dess snabbhet? Självklart diskuteras även vad som är hetast i Almedalen ? och också lite om fotbolls-VM.

Gäster: Lena Micko, ordförande, Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), Hans-Göran Johansson, kommunstyrelsens ordförande, Värnamo kommun och Malin Sjölander, landstingsråd, Landstinget i Kalmar.

Samtalet leds av Peter Örn.

#politisktledarskap

2018-07-06
Länk till avsnitt

#3 Politiskt ledarskap och tillit

Vad är politiskt ledarskap och vad skiljer det från att var VD? I detta avsnitt samtalar vi om ledarskap och förtroende, om att bygga tillit och fråga till råds.

Gäster: Lena Lindgren, ansvarig för att stödja utvecklingen av det politiska ledarskapet, SKL och Stefan Einhorn författare och läkare.

Samtalet leds av Peter Örn.

#politisktledarskap

2018-06-19
Länk till avsnitt

#2 Uppdrag demokrati

Hur bevarar och utvecklar vi förtroendet för demokratin? I dagens avsnitt förs ett samtal om demokratin, som är en central del i uppdraget som toppolitiker i en kommun, ett landsting eller en region. Gästerna delar med sig av hur demokratin påverkades när världen kom till Norberg och om oron för vart demokratin är på väg. 

Gäster: Åsa Eriksson, riksdagsledamot och f.d. kommunstyrelse ordförande i Norbergs kommun och Olle Wästberg, generalkonsul i New York och f.d. ordförande för Demokratiutredningen. 

Samtalet leds av Peter Örn.

#politisktledarskap

2018-06-07
Länk till avsnitt

#1 Makten som toppolitiker

Hur ser makten för en toppolitiker ut på lokal nivå? Vad innebär det egentligen att vara ytterst ansvarig för en region, kommun eller ett landsting? I det första avsnittet av SKL:s podd om Politiskt ledarskap pratar vi om makt.

Gäster: Elisabet Babic, kommunstyrelsens ordförande, Laholms kommun och Erik Lövgren, regionstyrelsens ordförande i Region Västernorrland.

Samtalet leds av Peter Örn.

#politisktledarskap

2018-05-17
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.