Sveriges 100 mest populära podcasts

Ortopodden

Ortopodden

Ortopodden är din ortopediska podcast som ger dig ortopedins skarpaste hjärnor, bästa tips och senaste forskning direkt till dina hörlurar!

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

ortopodden.se

Avsnitt

Women in orthopedics

Dawn LaPorte från John Hopkins berättar om sin ortopediska vardag, ST-utbildning och organisationen WoW - Women in Orthopaedics Worldwide, flankerad av Camila De Mattos Bedeschi, tumörortoped i Lund och en av initiativtagarna till WoW. Avsnittet är på engelska. 

2022-10-29
Länk till avsnitt

Tumbasartros med Maria Wilcke

Maria Wilcke, handkirurg och forskare på SöS, berättar om tumbasartros och aktuella trender inom behandlingsalternativen.

2022-09-29
Länk till avsnitt

Skandinaviska handkirurgiska mötet 2022

Mötesgeneralerna Martin Clementson och Fredrik Järnkrants summerar Skandinaviska handkirurgiska mötet som gick av stapeln i Malmö 24-26 augusti 2022.

2022-09-12
Länk till avsnitt

Ortopediveckan 2022

Under Ortopediveckan 2022 presenterade alla delföreningar det mest angelägna från sin subspecialitet under en förmiddag. I det här avsnittet ger de er den korta versionen av sina föredrag! Välkomna till ett fullspäckat avsnitt från Ortopediveckan 2022!

2022-09-07
Länk till avsnitt

ST-skolan och peppen inför Ortopediveckan 2022

Anne Garland, utbildningsansvarig i SOF, berättar om ST-skolan som snart lanseras och My von Friesendorff berättar om Ortopediveckan 2022 och alla höjdpunkter som veckan bjuder på.

2022-06-24
Länk till avsnitt

Kirurgisk träning, rekrytering och olämpliga kirurger med Kristine Hagelsteen

Barnkirurgen Kristine Hagelsteen berättar om sin forskning inom kirurgisk träning, rekrytering och olämpliga kirurger.

2022-05-26
Länk till avsnitt

Nordens första handtransplantation med Per Fredrikson

I senaste avsnittet av Ortopodden intervjuar jag Per Fredrikson, ortoped och numera handkirurg på Mölndal, om nordens första handtransplantation. Han berättar om hur de förberedde sig, hur transplantationen gick till och hur det har gått efteråt. Häng med på en spännande historia! 
2022-03-30
Länk till avsnitt

Bedöva, reponera och skicka in pappren med Epiphysen

Linnea Arvidsson berättar hur hon reponerar en radiusfraktur, jag och Alice Bäckman ger er våra bästa tips kring lokalbedövning på akutmottagningen och Lovisa André berättar hur man gör för att minimera risken för komplettering när man skickar in sina papper. Det här är Epiphysens podd-bidrag till alla i primärjoursledet!

2022-02-28
Länk till avsnitt

Tumörortopedi med Emelie Styring

I det här avsnittet intervjuar jag Emelie Styring, tumörortoped i Lund. Vi pratar om hur det är att jobba som tumörortoped, hur man hanterar tumörmisstankar på sin mottagning och vad man ska säga till patienten. Vi pratar om hur man ska resonera kring handläggning, utredning och behandling av sarkom och skelettmetastaser. 

 

2022-01-30
Länk till avsnitt

Det stora nattjoursavsnittet

Hur är det egentligen att jobba natt som ortopedjour? Hur lägger man upp sömnen? Får man äta hur mycket godis som helst? Vilket är det störigaste telefonsamtalet kl 04 och när ringer man bakjouren? Jag och kollegan Jonas Hänninen bjuder på en fullspäckad podd helt tillägnad nattjouren! Avsnittet är ett betalt samarbete med Svensk Ortopedisk Förening.

2021-12-30
Länk till avsnitt

Hur man föder upp iglar med Gösta och Fredrik Tykesson

Sveriges experter på medicinska iglar, Gösta och Fredrik Tykesson, berättar om när iglar kan användas i sjukvården, hur man blir igeluppfödare och hur de här djuren fungerar egentligen.

2021-12-23
Länk till avsnitt

Hammarfrakturer med Anders Niklasson

Hej!

I senaste avsnittet av Ortopodden nördar vi ner oss i ett ben vars frakturer behandlas av våra kära kollegor på öronkliniken - hammaren! Hammaren har tidigare i podden anklagats för att vara ett litet lite sopigt ben i samband med att vi korade kroppens sämsta ben - men Anders Niklasson reder ut begreppen och hammaren är nog trots allt inte så dumt konstruerad. Men hur bryter man egentligen hammaren? Och hur behandlar man frakturen? Kan man spika den? Välkomna att förkovra er i ett av kroppens minsta ben!

2021-12-03
Länk till avsnitt

Handskador du inte får missa med Elisabeth Brogren

Handkirurgen Elisabeth Brogren ger oss en hands-on resumé över handskador som är lätta att missa - och som kan ge svåra komplikationer om man inte känner igen dem.

2021-11-19
Länk till avsnitt

Femuroacetabulärt impingementsyndrom med Ioannis Kostogiannis

[]
2021-10-24
Länk till avsnitt

Ortopedins vanligaste misstag med Pelle Gustafsson

LÖFs chefläkare Pelle Gustafsson berättar om ortopedins vanligaste misstag, sin resa från ortoped till patientsäkerhetsguru och hur ortopedin kan bli ännu bättre i framtiden.

2021-09-22
Länk till avsnitt

Orto.pedal med Per Lindberg

Hej!

Den första digitala Ortopediveckan har precis avslutats och bjöd på många intressanta symposier, ny forskning och bra diskussion. Ett fåtal lyckliga var på plats i Östersund och vi andra längtar efter att ses i Malmö 2022... 

Ett tag innan Ortopediveckan gick av stapeln fick SOF ett mail från en kille som vårdats för kotkompressioner på ortopeden i Östersund efter att ha ramlat ner från ett tak. Han funderade på hur han skulle kunna vända olyckan och sin sjukskrivning till något positivt, och eftersom han är en inbiten cyklare växte idén fram att samla in pengar genom att cykla. Efter många turer hamnade han hos SOF, idén har fortsatt växa och ta form och tanken är nu att det kommer mynna ut i en fond som ska stötta forskning inom ryggtrauma. Killen heter Per Lindberg och i senaste avsnittet av Ortopodden får ni ta del av hans historia.

2021-09-13
Länk till avsnitt

Främre korsbandsskador med Markus Waldén

[]
2021-08-15
Länk till avsnitt

Digital ortopedi med Christian Carrwik

Ortopodden

2021-06-21
Länk till avsnitt

Traumaortopedi med Olof Wolf

[]
2021-05-24
Länk till avsnitt

Ländryggsproblematik med Anders Kjellin

Jag och ryggkirurgen Anders Kjellin djupdyker i ländryggens degenerativa sjukdomar. Vad är egentligen ett ryggskott, hur känner man igen ett diskbråck och vilka patienter kan vara hjälpta av fusionskirurgi? Vi pratar också om cauda, spinal stenos och spondylolys.

2021-04-23
Länk till avsnitt

Hej radiologen! med Jörgen Strömberg och Per Hintze

I det här avsnittet pratar jag med två radiologer: Jörgen Strömberg och Per Hintze. Vi diskuterar ortopedronden, varför radiologerna är så avslagna i remissvaren, tolkningstips och så kläcker vi en riktigt bra idé : en kurs för ortopeder i röntgentolkning!

2021-04-06
Länk till avsnitt

Ortopedin och covidden med Maziar Mohaddes

Hur har ortopedin påverkats av covid-19? Och hur ska den repa sig efter pandemin? SOFs vetenskapliga sekreterare Maziar Mohaddes ger oss en uppdatering! Avsnittet är ett samarbete med Svensk Ortopedisk Förening.

2021-03-22
Länk till avsnitt

SI-leder med Bengt Sturesson

Jag har intervjuat SI-ledsgurun Bengt Sturesson. Han berättar om sin forskning och vägen fram till dagens operationsmetoder, om hur man undersöker SI-leden och om vilka som drabbas.

2021-03-02
Länk till avsnitt

Rymdortopedi med Robert Satcher

Varför får man ont i ryggen av att åka till rymden? Vad kan ortopedin lära sig av NASA? Och hur går man från att vara ortoped till att bli astronaut? Jag intervjuar den första ortopeden som var i rymden, Robert Satcher, och han berättar om sin annorlunda karriär! Intervjun är på engelska. 

2021-02-10
Länk till avsnitt

Nedre extremitetsproteser med Emma Nobin

Ortopedingenjör Emma Nobin berättar om sportproteser, liners, mikroprocessorstyrda knän och mycket annat som man vill veta om nedre extremitetsproteser.

2021-01-17
Länk till avsnitt

Mjuka axlar med Anna Lönnberg

I sista avsnittet 2020 träffar jag Anna Lönnberg, axelsjukgymnast, som reder ut begreppen kring rotatorcuffen. Vi pratar också om subacromiell smärta, frusen skuldra och kalkaxel - ur sjukgymnastens perspektiv.

2020-12-31
Länk till avsnitt

Amputationer med Ilka Kamrad

I Ortopoddens senaste avsnitt träffar jag Ilka Kamrad, ortopedspecialist med fotinriktning (och ett sidointresse för amputationer). Ilka är med i styrgruppen för Swedeamp, Sveriges nationella register för amputationer. I podden pratar vi kirurgiska tekniker, vad registrets första data visar och varför det är en dålig idé att stapla huden.

 

2020-12-01
Länk till avsnitt

Idrottsskador med Kristina Fagher

Kristina Fagher, fysioterapeut med en master i idrottsmedicin, berättar om idrottsskadeforskning, idrottsskadeprevention och skador inom parasporten.

2020-10-11
Länk till avsnitt

Barnfrakturer med Ebba Fridh

Jag intervjuar Ebba Fridh, överläkare och barnortoped på Drottning Silvias barnsjukhus. Vi diskuterar barnskelettet, remodellering, fysskador, hantering på akuten och mycket mer. 

2020-08-05
Länk till avsnitt

Corona-uppdatering

I det här avsnittet får ni en rapport från kollegan Alan Saleh i Storbrittanien, råd kring ST-utbildning under pågående pandemi från Epiphysens ordförande Lovisa André och våra funderingar kring vilka förändringar Corona fört med sig.

2020-07-22
Länk till avsnitt

AC-ledsluxationer med Jonas Nordin

Jag intervjuar Jonas Nordin, som skriver sin avhandling om AC-ledsluxationer. Vi avhandlar allt du behöver veta om denna lilla men krångliga led!

2020-06-11
Länk till avsnitt

Höftproteser med Carl Aulin

Tillbaka till ortopedin! Jag och Carl Aulin pratar höftproteser.

Vi diskuterar bl.a.:

Hur länge håller protesen? (ca min 7:30)

Vad tål protesen? 9:55

"Jag avråder från löpning, alpin skidåkning och motorcross - men många med protes gör det"

Ytersättningsproteser min 12

Info från Svenska Höftprotesregistret kring ytersättningsproteser finns här

Prehab 16:05

"Rörelserestriktioner är inte nödvändiga postoperativt hos artrospatienter efter elektiv THA"

Rörelserestriktioner 20:50

Ammar Joborys imponerande avhandling finns att läsa här

Snittföring 26:30

Komplikationer 35:30

Cementerat/ocementerat 36:30

Avsnittet hittar ni som vanligt där poddar finns eller här! 

Stay safe och stay tuned :)

 

2020-05-15
Länk till avsnitt

Corona-special: rapport från IVA

Lina Broman är snart färdig specialist i anestesi- och intensivvård vid Huddinge sjukhus. Vid sidan av det är hon också ordförande i SYA, Sveriges Yngre Anestesiologer. I den här intervjun ger hon en inblick i arbetet med Covid-19-patienter på IVA. 

2020-04-29
Länk till avsnitt

Från ortoped till Covid-doktor

Marcus Landgren jobbar egentligen som ortoped på Hvidovre Hospital i Danmark, men tar nu hand om Covid-patienter på sjukhuset. Han berättar om omställningen, utmaningar i den nya verkligheten och om att behandla Covid. 

2020-04-16
Länk till avsnitt

Corona-prepp för ortopeder - del 3

Jag intervjuar akutläkaren Johan Parnfelt om grunderna i den internmedicinska sporten blodgastolkning!

2020-04-07
Länk till avsnitt

Corona-prepp för ortopeder, del 2

Märkliga tider ger märkliga avsnitt - vi pratar elektrolytrubbningar i Ortopodden, och intermedicinaren Peter Hammarlund alias EKG-kurvan reder ut natrium och kalium. 

2020-03-29
Länk till avsnitt

Corona-prepp för ortopeder, del 1

Jag intervjuar Johan Sundler, specialist i infektionssjukdomar, om Corona-smittan och försöker reda ut hur vi ortopeder kan förbereda oss. Vi diskuterar bl.a. hur vårdpersonal ska skydda sig, hur naturalförloppet ser ut, varför vissa blir så allvarligt sjuka, hur är prognosen för ett vaccin och vilka prover ska man ta när patienten kommer till sjukhus.

2020-03-22
Länk till avsnitt

Skelettmetastaser med Rikard Wedin

I det här avsnittet träffar jag Rikard Wedin, överläkare på KS, forskare och mannen bakom PathFx. 

Rikard berättar om skelettmetastaser och hur vi ska tänka när vi behandlar patienter med skelettmetastaser. PathFx är ett webbaserat verktyg för att räkna ut förväntad överlevnad.

2020-01-20
Länk till avsnitt

Julaftonspodd med Cecilia Mellstrand Navarro

Hej!

I årets sista avsnitt träffar jag dubbelspecialisten och handledsdrottningen Cecilia Mellstrand Navarro. Cecilia arbetar nu som handkirurg sedan 4 år tillbaka och forskar cirka 20%, har multipla doktorander och var nyligen aktuell som författare till SBU-rapporten om handledsfrakturer. Hon sitter nu med i den SKL-grupp som utformar ett nationellt vårdprogram om handledsfrakturer.

"Inuti mig så är jag ju ortoped - med ett par handkirurgiska fjädrar!"

Det blev ett avsnitt om hur man får ihop livet med jobb, forskning och familj, om kirurgisk utbildning, handledning, kvinnlig ortopedi och mycket mer.

"Man kan inte vara perfektionist på alla plan - man måste tillåta att det är lite stökigt hemma ibland"

 

2019-12-24
Länk till avsnitt

Kandidatens hyllning

I julkalenderns lucka 22 får vi en hyllning till ortopedin genom läkarkandidaten Philip Wallenius. 

Kommer ni ihåg de första pirriga passen på akuten, att klumpigt försöka känna på ett knä för första gången och att storögt vara med på traumarummet? Den här hälsningen borgar för nostalgi!

2019-12-22
Länk till avsnitt

Örnens julkåseri

Dagens lucka bjuder på en julhälsning från våra vänner på kirurgen.

2019-12-21
Länk till avsnitt

Årsrapport från SPOQ

[]
2019-12-19
Länk till avsnitt

Julkort från SOF

I dagens lucka får vi en julhälsning från Svensk Ortopedisk Förenings ordförande Birgitta Ekstrand. Birgitta presenterar SOF och berättar sin bästa anekdot från otaliga juljourer.

2019-12-17
Länk till avsnitt

Ortopediveckan 2020

I Ortopoddens julkalender lucka 15 hör vi kollegorna i Östersund berätta om kommande Ortopedivecka!

2019-12-15
Länk till avsnitt

Rikshöft summerar året

I dagens lucka bjuder Ortopodden på ett julkort från Rikshöft. I avsnittet hör vi Ami Hommel, professor i vårdvetenskap och en av registerhållarna för Rikshöft, Åsa Loodin, sjuksköterska på masternivå och Lena Jönsson, undersköterska och koordinator för Rikshöft.

2019-12-12
Länk till avsnitt

Julkort från Riksfot

I lucka 9 får vi ett julkort från Riksfot och Fredrik Montgomery. Fredrik berättar om fotregistret, hur det är uppbyggt, vad det gör för nytta och om pågående forskning.

2019-12-09
Länk till avsnitt

EKG-kurvan

I lucka nummer 6 gästas Ortopodden av blivande kardiologen Peter Hammarlund aka EKG-kurvan! Vi undersöker myten om att ortopeder absolut inte kan tolka EKG:n, Peter berättar om världens schtekigaste skada och om hur det gick att få en medicinfråga i Vem vet mest.

2019-12-06
Länk till avsnitt

Vad händer med metallen när vi dör?

Jag har funderat på vad som händer med all metall när vi dör, och för att ta reda på det var jag på studiebesök på Landskrona krematorium.

2019-12-04
Länk till avsnitt

Julträning med EBT Official

Ortopoddens julkalender drar igång med Artin Entezarjou - läkare, forskare och skapare av EBT Official. Vi diskuterar träning, viktnedgång, motivation och hur vi ska hålla formen under julens alla jourer.

2019-12-01
Länk till avsnitt

Hälsenerupturer med Pernilla Eliasson

Pernilla Eliasson är medicinsk biolog i botten, biträdande lektor och docent i experimentell ortopedi och forskar på senläkning med fokus på hälsenor.

Vi får en recap om senläkning på cellnivå och diskuterar att oavsett hur vi behandlar så har patienterna mycket kvarstående problem. Pernilla berättar om hur förlängning av senan kan spela in, vad belastning har för funktion och hur vi kanske i framtiden kan förbättra behandlingen vid hälsenerupturer.

2019-11-16
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.