Sveriges 100 mest populära podcasts

Skarpt Läge

Skarpt Läge

I Naturskyddsföreningens podd Skarpt läge djupdyker vi i några av de ämnen som vi vet engagerar allra mest. Förutom att fördjupa kunskapen så vill vi räta ut frågetecken och punktera myter om allt från flygets faktiska klimatpåverkan till den pågående sjätte massutrotningen. Vi ska också prata om kött och köttets klimatpåverkan, och vi kommer gå igenom det politiska läget inför valet. Det här är podden för alla som är intresserade av miljö och klimat och som är sugna på att lära sig ännu mer.  

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

skarptlage.libsyn.com/website

Avsnitt

#10 Köpfest utan slut?

Vi shoppar som aldrig förr. Trots att många av oss vet att överkonsumtionen leder till problem för miljö och klimat fortsätter vi köpa nya saker. I det här avsnittet pratar vi om baksidan av vårt eviga handlande och om cirkulär ekonomi ? hur skulle samhället kunna se ut om vi slutade jaga efter evig tillväxt? Medverkande: Eva Eiderström och Cecilia Hedfors från Naturskyddsföreningen och Jörgen Larsson, forskare på Chalmers. Programledare: Isabelle Strengbom.

2019-05-16
Länk till avsnitt

#9 Ödesvalet i EU - vad står på spel?

EU- valet spelar extremt stor roll för den kommande miljöpolitiken. Men hur har de svenska EU-parlamentarikerna agerat i frågor som handlar om miljö och klimat? Och hur ser partiernas miljöambitioner ut? I det här avsnittet pratar vi om vad som står på spel i EU-valet och fördjupar oss i både partiernas och parlamentarikernas miljöinsatser. Medverkande: Annelie Andersson, projektledare politisk påverkan och Caroline Westblom, klimatsakkunnig. Programledare: Isabelle Strengbom  
2019-05-09
Länk till avsnitt

#8 Striden om skogen

De senaste åren har skogslandskapet genomgått en radikal förändring. Många djur och växter är idag hotade. Vad innebär det? Hur mycket skog finns det ens i Sverige? Och hur ligger det till med skogen och klimatet?

Uppfattningarna om läget i den svenska skogen går isär. I det här avsnittet punkterar vi myter om skogen.

Medverkande: Malin Sahlin, skogssakkunnig på Naturskyddsföreningen och Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningens ordförande.
Programledare: Isabelle Strengbom

2019-05-03
Länk till avsnitt

#7 Förhandlingar om framtiden

Läget för klimatet är akut. Det vet vi. Mycket måste ändras och det nu för att vi ska kunna undvika de mest katastrofala konsekvenserna av klimatförändringarna. Men utsläppen fortsätter öka och förändringen av samhället går alltför långsamt. I det sjunde avsnittet av ?Skarpt läge? tar vi avstamp i klimattoppmötet i polska Katowice och fördjupar oss i den internationella klimatpolitiken. Hur går det egentligen till att förhandla om allas vår framtid? Och vad kan vi förvänta oss? 15-åriga klimataktivisten Greta Thunberg deltar i avsnittet och berättar om sitt eget klimatengagemang.  I samtalet hör vi också Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén och Caroline Westblom, klimatsakkunnig på Naturskyddsföreningen. Programledare: Isabelle Strengbom.

2018-12-06
Länk till avsnitt

#6 Vårt fossila beroende

Omkring 80 procent av världens energi kommer från fossila bränslen ? trots att vi vet att utsläppen måste minska för att vi ska kunna undvika de mest katastrofala klimatföljderna. Hur ska vi kunna bryta den här fossila ovanan?  Hur ser alternativen ut? Och vad skulle ett förbud mot fossila bränslen egentligen betyda? DN:s kulturchef Björn Wiman gästar avsnittet och berättar om hur han tänker kring sin och medias roll när det kommer till klimathotet ? en fråga han kallas för världens största nyhet. I avsnittet hör vi också Naturskyddsföreningens energisakkunnige Johanna Lakso och Anna Östergren, sakkunnig om internationella klimatfrågor.

2018-11-29
Länk till avsnitt

#5 Live: klimatval 2018

Under valspurten står klimatutspelen som spön i backen. Men vad betyder egentligen politikernas fagra löften? Vi granskar utspelen och guidar dig inför valet. Vår kunniga panel benar ut vad partiernas klimatförslag innebär i praktiken.

7.10. Kristdemokraterna ? ny kärnkraft

14.30 Sverigedemokraterna ? lovar minst

23.35 Centerpartiet ? flyg och biobränsle

33.10 Socialdemokraterna ? fossilfri välfärdsstat

39.30 Miljöpartiet ? varför minskar inte utsläppen?

43.40 Vänsterpartet ? tysta radikaler?

51.50. Moderaterna ? dieselskatten till jordbruket

58.40. Liberalerna ? förorenaren betalar

1.03 Vad säger partierna om de klimatskadliga subventionerna?


Medverkande: Karin Lexén, generalsekreterare, David Khilberg, tillförordnad chef klimat- och juridikavdelningen, Johanna Sandahl, ordförande och Klara Strandberg, digital redaktör.
Programledare: Isabelle Strengbom, digital kommunikatör.

2018-09-05
Länk till avsnitt

#4 Livepodd Skarpt läge "Hur väljer vi naturen?"

Vilka är de viktigaste frågorna inför och bortom valet? Och hur ser partiernas miljö- och klimatpolitik egentligen ut?

Under Almedalsveckan var vi på plats i Visby för att sätta press på politikerna att välja naturen. Det fjärde avsnittet av ?Skarpt läge? spelades in live på vår scen i Almedalen. Med utgångspunkt i våra egna granskningar av politiken analyserar vi den senaste mandatperioden men blickar också framåt ? vad krävs egentligen för att naturen ska ta hem segern?


Medverkande: Johanna Sandahl, ordförande och Karin Lexén, generalsekreterare.

Programledare: Isabelle Strengbom.

2018-07-11
Länk till avsnitt

#3 Köttet och Klimatet.

Få ämnen rör upp så mycket känslor som köttfrågan. I det tredje avsnittet av Naturskyddsföreningens podd Skarpt läge fokuserar vi på köttets miljö- och klimatpåverkan. Går det att äta klimatsmart utan att helt sluta äta kött? Vad är grejen med naturbeteskött och hur ligger det egentligen till med sojaproduktionen till vegoalternativen?

Medverkande: David Kihlberg, tillförordnad chef klimat- och juridikavdelningen, Ingrid Kjellander, sakkunnig inom mat- och jordbruk och Moa Linder, digital kommunikatör.
Programledare: Isabelle Strengbom, digital kommunikatör.
Jingel av Rut Sandbladh.

2018-06-20
Länk till avsnitt

#2 Vad händer när det slutar surra?

Det talas om en sjätte massutrotning. Vi hör om hotade arter och försvunna insekter. Men vad spelar hoten mot den biologiska mångfalden egentligen för roll? I avsnitt nummer två av Skarpt läge djupdyker vi i frågan om livet självt.  Vi pratar om den biologiska mångfalden.

Medverkande: Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare, Therese Jacobsson, avdelningschef miljögifter, hav och jordbruk och Isak Isaksson, sakkunnig naturvård.
Programledare: Isabelle Strengbom, digital kommunikatör.
Jingel av Rut Sandbladh.

2018-06-14
Länk till avsnitt

#1 Att flyga eller inte flyga.

Som det pratas om flygets klimatpåverkan just nu. I debatten sägs allt möjligt om flygets framtid, men allt som hörs är tyvärr inte lika sant. I debutavsnittet av Naturskyddsföreningens egen podd ?Skarpt läge? reder vi ut några av de vanligaste frågorna. För visst är flyget ofta ett supersmidigt och snabbt sätt att resa, men tyvärr är det också väldigt smutsigt.

Medverkande: Johanna Sandahl, Narturskyddsföreningens ordförande, Jens Forsmark, sakkunnig inom hållbara transorter och Anders Friström, researcher på klimatavdelningen.
Programledare: Isabelle Strengbom, digital kommunikatör.
Jingel av Rut Sandbladh.

2018-06-07
Länk till avsnitt

Trailer Skarpt läge från Naturskyddsföreningen

[]
2018-05-29
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.