Sveriges 100 mest populära podcasts

Aftonbladet Daily

Aftonbladet Daily

Aftonbladet Daily är Aftonbladets dagliga nyhetspodd. Varje dag fördjupar vi oss i ett aktuellt ämne, sammanfattar vad som hänt och ger en lite större bild. Nytt avsnitt måndag till fredag. Av Marcus Ulvsand, Olivia Svenson & Jenny Ågren.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

aftonbladet.se

Avsnitt

Svensken som blev Ecuadors statsfiende

I dag skulle rättegången mot den svenske internetaktivisten Ola Bini ha inletts i Ecuador. En rättegång han väntat på i två och ett halvt år. Men med bara 48 timmar kvar ställdes den in igen ? uppskjuten på obestämd framtid. Det var inte första gången. Sen Ola Bini greps i april 2019 har förhandlingarna ställts in och förhalats upprepade gånger utan närmare förklaringar. Under tiden har han inte kunnat lämna landet och har belagts med hårda restriktioner. Amnesty international, FN och Human Rights Watch har alla kritiserat hanteringen av fallet och menar att rättegången både är politisk och genomsyras av maktmissbruk. Så vad handlar den egentligen om? Aftonbladet Daily har fått en intervju med Ola Bini strax innan rättegången ställdes in igen. Programledare: Martin Aagård
2021-10-21
Länk till avsnitt

Trump 2024?

Donald Trump må ha förlorat presidentvalet förra hösten, men enligt honom själv är slaget långt från över. Trots avstängningar från Twitter och Facebook och minskat strålkastarljus från traditionella medier så fortsätter den eviga valkampanjen med samma budskap som innan - valet var riggat av Demokraterna. Men hur är hans popularitet bland sina partikamrater och hur går det för den kommitté som fått i uppdrag att utreda den förre presidentens inblandning i stormningen av Kapitolium? Om det pratar vi med USA-experten Andreas Utterström. Reporter och producent - Patrik Syk.
2021-10-20
Länk till avsnitt

Presidenten som kan fällas i Pandoraläckan

Det blåser kring Chiles president Sebastián Piñera. Ännu en gång. Enligt dokument från Pandoraläckan ska han ha utnyttjat sin position för egen vinning i en gruvförsäljning 2010. Saken är redan utredd och klar vid ett tidigare tillfälle enligt presidenten själv medan opposition kräver att Piñera ställs inför riksrätt. Mandatperioden har varit skakig förut. För två år sedan utbröt våldsamma protester i landet. Kommer Piñera genomleva även denna kris? Hur allvarlig är den här soppan presidenten hamnat i? Hur ser reaktionerna ut? Kan det här påverka valet som genomförs om cirka en månad? Gäst: Cecilia Vaccari, reporter och programledare på Aftonbladet. Programledare: Amanda Hemberg Lind.
2021-10-19
Länk till avsnitt

Bianca Ingrosso och den nya influencertrenden

Bianca Ingrosso är i dag en av Sveriges största influencers med över 1,2 miljoner följare på Instagram. 2018 började hon driva sminkföretaget Caia cosmetics. Ett företag som snabbt blivit en kassako, med flera miljoner i omsättning.  Häromveckan blev det känt att Bianca Ingrosso verkar satsa på e-handel. I nyregistrerade företaget Ani Who AB, så återfinns hon som styrelseledamot. Så, varför är det en grej att en influencer och entreprenör som Bianca Ingrosso börjar med e-handel? Vad kan det betyda för marknaden om följarna väljer att handla hos henne istället för på klassiska handelsplatser på nätet? Hur fort skulle det gå för den här typen av e-handel att etablera sig? Gäst: Åsa Johansson, reporter på Breakit. Programledare: Jenny Ågren.
2021-10-18
Länk till avsnitt

Klockan är fem i tolv för klimatet

Världen har börjat återhämta sig från pandemin. När hjulen återigen börjat snurra så har också utsläppen ökat. I en ny rapport skriver det tunga Internationella energirådet, IEA, att förbränningen av kol och olja skjutit i höjden och utsläppsökningarna spås i år bli de näst största i historien. Det går för långsamt och investeringarna i förnyelsebart borde ökas kraftigt menar rådet. I november börjar FN:s stora klimatmöte. Kommer ledarna att bry sig om rapporten? Vad kan väntas av klimatkonferensen? Hur ska världen nå utsläppsmålen egentligen? Gäst: Staffan Lindberg, klimatreporter på Aftonbladet. Programledare: Amanda Hemberg Lind.
2021-10-15
Länk till avsnitt

60 dagar med talibanerna

Det har gått snart två månader sedan talibanerna tog makten i Afghanistan. Samtidigt som landet slöt sig för omvärlden meddelade talibanerna att det inte skulle bli som förra gången - det skräckvälde som utvecklades under deras styre under 90-talet var ett minne blott. Vad säger den första tiden om det nya talibanstyret - är det samma som förra gången, eller har något förändrats? Det pratar vi om i dagens Aftonbladet Daily. Gäst är Wolfgang Hansson, utrikeskommentator på Aftonbladet. Reporter: Marcus Ulvsand
2021-10-14
Länk till avsnitt

Covid: Valfrågan som försvann?

Det är mindre än ett år till valet. När svenska väljare rankar sina viktigaste frågor hamnar lag och ordning, miljö samt invandring i topp enligt Aftonbladet/Demoskops mätning. Sveriges beredskap och pandemihantering spåddes bli en valfråga ingen kunde ducka för men just nu verkar frågan kommit bort. Hur kommer det sig? Hur har debatten om regeringens hantering av covid sett ut? Varför har inga huvuden rullat än så länge? Det pratar vi om i dagens avsnitt av Aftonbladet Daily. Gäst: Lena Mellin, inrikespolitisk kommentator på Aftonbladet. Programledare: Amanda Hemberg Lind.
2021-10-13
Länk till avsnitt

Newcastle United och den mordanklagade prinsen

Köpet av fotbollsklubben Newcastle för nära 3,7 miljarder kronor har knappast gått någon fotbollsintresserad förbi. Klubben har köpts upp av den saudiska investeringsfonden IPF. I styrelsens sitter landet kronprins, Mohammed bin Salman, som är misstänkt för att ligga bakom mordet på journalisten Jamal Khashoggi. Newcastle har länge varit ett lag i botten av Premier League men nu blir man världens rikaste fotbollsklubb. Men hur kan en mordmisstänkt få köpa en klubb i Premier League? Hur kommer det sig att ligan säger ja till en köpare från ett land som ständigt anklagas för brott mot mänskliga rättigheter? Vad kommer hända med Newcastle som klubb och lag? Gäst: Johanna Frändén, fotbollsexpert på Sportbladet. Programledare: Jenny Ågren.
2021-10-12
Länk till avsnitt

Pedofilskandalen i katolska kyrkan

Sedan 50-talet har över 200 000 barn i Frankrike utsatts för övergrepp begångna av präster, biskopar, skolanställda och scoutledare inom den katolska kyrkan. Det visar en rapport av ett oberoende institut som publicerades förra veckan. Den här gången handlar det om franska kyrkan men det är inte första gången det avslöjas pedofiler inom katolska kyrkan. Hur har det här kunnat pågå? Hur ser reaktionerna ut? Finns det fall i Sverige? Det här tar vi upp i dagens Aftonbladet Daily. Gäst: Fredrik Wenell, ledarskribent på kristna tidningen Dagen. Programledare: Amanda Hemberg Lind.
2021-10-11
Länk till avsnitt

Ett nytt kallt krig?

Kinas militära provokationer och konfrontativa linje mot Taiwan har fått världen att reagera. Samtidigt hårdnar Joe Bidens retorik mot det han kallar ?auktoritära regimer? med Kina i spetsen. Många bedömare har kallat upptrappningen för ett nytt kallt krig där Taiwan spelar en nyckelroll. I dagens Aftonbladet Daily pratar vi med Aftonbladets utrikeskommentator Wolfgang Hansson om Kinas ageranden och den upptrissade stämningen i sydostasien. Programledare: Patrik Syk.
2021-10-08
Länk till avsnitt

Att vaccinera barn

Covidvaccin rekommenderas nu även för 12-15-åringar. Sverige avvaktade med beslutet och gjorde en annan bedömning än många andra länder. För tolv år sen fick några hundra barn narkolepsi efter svininfluensavaccineringen ? spelar den såriga historien in? Kommer vaccinerade barn minska smittan eller vilket är huvudsyftet? Kan även yngre barn vaccineras framöver? Det här och mer tar vi upp i dagens Aftonbladet Daily. Gäst: Per Brolin, barnläkare och facklig sekreterare på Barnläkarföreningen. Programledare: Amanda Hemberg Lind.
2021-10-07
Länk till avsnitt

Elbilarna tar över! (Eller?)

Inrikestransporter svarar för cirka en tredjedel av Sveriges utsläpp av växthusgaser. Att fossila drivmedel inte hör till framtiden är de flesta överens om. Debatten om hur vi ska köra hållbart blev återigen het när Miljöpartiet föreslog att regeringens beslut om förbud mot nya fossildrivna bilar skulle flyttas fram. Att köra elbil sägs vara framtiden men hur rustat är Sverige för att fler och fler ska kunna köpa en? Hur står det till med infrastrukturen? När är det möjligt att få en hållbar bilflotta? Det tar vi upp i dagens Aftonbladet Daily. Gäst: Björn Sandén, professor i innovation och hållbarhet på Chalmers. Programledare: Amanda Hemberg Lind.
2021-10-06
Länk till avsnitt

H&M:s huvudvärk

Det var många butiker som fick bomma igen när pandemin tog sitt grepp om världen. Även världens största klädkedja, Hennes och Maurtiz, har påverkats av pandemin. Men det är inte vara pandemin som slagit hårt mot H&M, även den globala fraktkrisen och att man försvunnit från kinesiska T-mall har påverkat resultaten. Men trots pandemi, fraktkris och att inte finnas på T-mall, så omsätter H&M över 200 miljarder varje år. Men hur kan den kinesiska marknaden påverka vår svenska klädjätte? Flera klädföretag funderar också på att flytta sin tillverkning från Asien till Europa - tänker H&M i samma banor? Det handlar det här avsnittet av Aftonbladet Daily om. Gäst: Sara Bränström, reporter på Näringsliv på Svenska Dagbladet. Programledare: Jenny Ågren.
2021-10-05
Länk till avsnitt

Lars Vilks 1946-2021

Konstnären Lars Vilks är död, han blev 75 år. Söndag eftermiddag den 3 oktober omkom han, och två poliser, i en trafikolycka på väg E4 utanför Markaryd. De färdades i en civil polisbil och kolliderade med en lastbil. Det var 2007 som Lars Vilks tecknade en rondellhund vars ansikte skulle föreställa profeten Muhammed. Teckningen förändrade hans liv. Efter det levde han under konstant hot, hade specialanpassat livvaktsskydd och bodde på hemlig ort. Hur såg hans sista år ut? Vad var det som var så speciellt ? och så kontroversiellt ? med Lars Vilks? Och hur kommer vi att minnas honom? Det talar vi om i Aftonbladet Daily. Gäst: Martin Aagård, kulturjournalist på Aftonbladet. Programledare: Olivia Svenson.
2021-10-04
Länk till avsnitt

Sverige och sprängdåden

Det har skett ännu en kraftig explosion i Sverige där oskyldiga har drabbats. Över tjugo personer fördes till sjukhus efter smällen i Göteborg för ungefär en vecka sedan. De senaste åren har sprängdåden chockat Sverige. Att många skadats men inte dött i detonationerna handlar om tillfälligheter. Varför syns den här utvecklingen i Sverige? Vilka spränger? Hur stor är risken att drabbas? I dagens Aftonbladet Daily pratar vi med kriminolog Sven Granath vid Stockholmspolisen. Programledare: Amanda Hemberg Lind.
2021-10-04
Länk till avsnitt

Bråket om villkorstrappan

Sedan publiken åter igen tagit plats på de svenska läktarna har den gamla konflikten om polisens åtgärder mot främst pyroteknik i vad som ofta benämns som villkorstrappan, blossat upp. Men det är inte bara arga supportrar som har svårt att komma överens med polisens metoder utan kritiken kommer nu från stora delar av fotbollssverige och även från riksdagen. Varför har den här konfliketn trappats upp nu och vad handlar den om egentligen. Patrik Syk intervjuar Stefan Hector, operativ chef på polisens nationella operativa avdelning (Noa) och Oisin Cantwell, nyhetskrönikör på Aftonbladet och fotbollssupporter.
2021-10-01
Länk till avsnitt

Soppatorsk i Storbritannien

Långa köer, bråk och tom tank. I Storbritannien har en bränslekris utlösts där britterna desperat försökt fylla sina bilar och reservdunkar upp till brädden. Flera mackar höll stängt i början av veckan för att bränslet var helt slut. Det är inte fråga om råvarubrist egentligen utan problem med leveranserna, det finns inte tillräckligt många lastbilschaufförer. Hur kunde det bli så här? Vems fel är det, pandemin, Brexit eller något annat? Hur ska Storbritannien ta sig ur krisen? Gäst: Nicholas Aylott, docent i statsvetenskap på Södertörns högskola. Programledare: Amanda Hemberg Lind.
2021-09-30
Länk till avsnitt

Spelar hudfärg roll när kvinnor försvinner?

Mordet på amerikanska Gabby Petito, 22, som försvann under en campingresa och senare hittades död, har väckt uppmärksamhet över hela världen. Fallet har fått människor att engagera sig, särskilt på sociala medier, och det intensiva sökandet efter hennes försvunna pojkvän pågår. Men all uppmärksamhet har också väckt debatt och diskussion. Var finns mediernas rapportering och människors engagemang när andra kvinnor försvinner? Eller rättare sagt: när kvinnor som inte är vita försvinner? Emelie Svensson är Aftonbladets utsända i USA och hon har följt både fallet med Gabby Petito och debatten som uppstått. Kommer den att leda till någon förändring? Och vad innebär egentligen begreppet ?missing white woman syndrome?? Gäst: Emelie Svensson, Aftonbladets USA-korrespondent. Programledare: Olivia Svenson.
2021-09-29
Länk till avsnitt

Efter restriktionerna ? det händer nu

Snart är det dags. Danmark har gjort det. Norge likaså. Onsdag den 29:e september släpps restriktionerna även för svenskarna. För den som vaccinerat sig kan man återgå till en normalare vardag. Ovaccinerade ska dock inte ge sig ut i vimlet och trängas enligt Folkhälsomyndigheten. I det här avsnittet av Aftonbladet Daily undrar vi varför det finns en tilltro till att ovaccinerade ska följa andra regler, hur restriktionssläpp gått i andra länder och om det går att dra tillbaka lättnaderna? Gäst: Nivette Dawod, coronareporter på Aftonbladet. Programledare: Amanda Hemberg Lind.
2021-09-28
Länk till avsnitt

Öfvergård och TV4-kulturen

Det har återigen stormat rejält kring TV4. En av kanalens stora profiler, Anders Öfvergård har fått sparken efter att ha betett sig olämpligt på en fest med produktionen han jobbat med. Men, det är inte första gången som en programledare på kanalen fått lämna efter att ha betett sig olämpligt. De senaste åren har vi sett både Martin Timell och Paolo Roberto lämna kanalen efter stora skandaler. I det här avsnittet av Daily så kommer vi försöka reda ut varför TV4 hamnar här gång på gång, vad gör det med kanalens anseende och vad behöver man göra för att inte hamna här igen? Gäst: Tobbe Ek, nöjesreporter på Aftonbladet. Programledare: Jenny Ågren.
2021-09-27
Länk till avsnitt

Vem tar över efter Merkel?

Angela Merkel avgår som förbundskansler och i helgen är det val för att utse en ny tysk regering. Merkels eget parti, kristdemokratiska CDU, ligger rekorddåligt i opinionsmätningarna och socialdemokratiska SPD är just nu favoriter att vinna. Men vem ska kunna axla Merkels mantel? Hur har coronapandemin och sommarens översvämningskatastrof påverkat opinionen och kan det rent av bli koalitionskris i stil med den svenska regeringsbildningen? Intervjuad i programmet är Benjamin Ekroth. Reporter: Patrik Syk
2021-09-24
Länk till avsnitt

Kraschar Kina världsekonomin?

Ett av Kinas största fastighetsbolag har skulder upp över öronen. Bolaget Evergrande verkar i en bransch med hög risk och nu har det gått helt åt skogen. I måndags hamnade hela världens börser i gungning på grund av fastighetsbolagets existentiella kris. Hur har Evergrande hamnat i den här situationen och vad kan det leda till? Hur ska Kinas ledare Xi Jinping agera, kommer företaget att räddas? Är det rätt att få vibbar från finanskrisens början med Lehman Brothers-kollapsen? Det pratar vi om i dagens Aftonbladet Daily. Gäst: Ekonomijournalisten Joakim Rönning på Nyhetsbyrån Direkt. Programledare: Amanda Hemberg Lind.
2021-09-23
Länk till avsnitt

Den franska ubåtsilskan

En diplomatisk storm har blåst upp med Frankrike på ena sidan och Australien, USA och Storbritannien på den andra. Det handlar om ett ubåtsavtal mellan Frankrike och Australien som rivits upp och en ny allians mellan Australien, USA och Storbritannien. Den franska försvarsministern beskrev den nya alliansen som "en kniv i ryggen" och krissamtal mellan Macron och Biden väntas i veckan. Men varför så starka reaktioner och varför bröt Australien avtalet? Om det handlar dagens Aftonbladet Daily. Intervjuad i avsnittet är Anna Wieslander, nordeuropachef för Atlantic Council. Reporter: Patrik Syk.
2021-09-22
Länk till avsnitt

Varför var det ens val i Ryssland?

Vladimir Putin och hans parti, Enade Ryssland, tog återigen hem segern när Ryssland gick till val i helgen. Det var val till duman, den ryska motsvarigheten till vår svenska riksdag. Putins parti, fick minst 45 procent av rösterna, vilket var helt i linje med vad partiet önskat inför valet. Men det har också rapporterats en hel del om valfusk, som skett helt öppet. Den ryske presidenten har gått långt för att stoppa den opposition som finns i landet. Aleksej Navalnyj, ledaren för oppositionspartiet, Russia for the future, sitter sen i januari fängslad och hans parti klassas som en terroristorganisation av Putin. De partier som fick ställa upp i valet, anses små och betydelselösa. Så varför fick omvärlden se ryssarna gå till vallokalen i helgen? Hade oppositionen någonsin en chans? Finns det något som kan få Vladimir Putin på fall? Det här pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily. Gäst: Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator på Aftonbladet. Programledare: Jenny Ågren.
2021-09-21
Länk till avsnitt

När AI-roboten kommer

Den digitala utvecklingen drar fram skoningslöst och förändrar våra jobb. Kommer taxibilar behöva mänskliga förare i framtiden och hur blir det med kassapersonalen i mataffären? Förarlösa tåg är ett exempel på digitaliseringen, det går numera utmärkt att ratta hela maskineriet från ett och samma kontrollrum. Vad innebär den här utvecklingen och vilka blir framtidens jobb? Kommer vi att bli svältfödda på mänsklig kontakt i vardagen? Det pratar vi om i dagens Aftonbladet Daily. Gäst: Jan ?Gulan? Gulliksen, professor i människa-datorinteraktion vid KTH. Programledare: Amanda Hemberg Lind.
2021-09-20
Länk till avsnitt

Australien ? ett land bakom lås och bom

Vi ska till Australien, landet som sen pandemin bröt ut opererat under linjen ?covid zero?, men där deltavarianten den senaste tiden spridits fort. Samtidigt har vaccinationsprocessen gått ganska trögt, bara strax över 40 procent av befolkningen har fått två doser. Som ett svar på smittspridningen har man sen i våras valt omfattande nedstängningar och hårda restriktioner. En strategi som väckt mycket kritik och skapat debatt, särskilt som andra delar av världen går mot motsatt håll. Australiens gränser är stängda och under sommaren har ansökningarna om att få lämna landet ökat. Miriam Troon är en svenska som bor och jobbar i Melbourne sen sexton år tillbaka. Vad innebär restriktionerna för henne? Hur låter de politiska samtalen? Och hur ser hon på den närmaste framtiden? Det talar vi om i Aftonbladet Daily. Gäst: Miriam Troon, bosatt i Melbourne, Australien. Programledare: Olivia Svenson.
2021-09-17
Länk till avsnitt

PODDTIPS: Aftonbladet Utrikes

Ingen har missat det som har hänt i Afghanistan de senaste veckorna. Efter 20 år så lämnade tillslut USA landet och det vi såg under de här veckorna från Kabul var inget annat än hjärtskärande. Så? hur är läget nu i Afghanistan? Vilka är talibanerna 2021? Finns det de som välkomnar talibanstyret? Vi har också med oss våra kollegor Staffan Lindberg och Magnus Wennman som precis kommit hem från Afghanistan. De berättar för oss vad de har varit med om. Med Jenny Ågren och Nivette Dawod.
2021-09-16
Länk till avsnitt

De falska coronatesterna

Coronatesterna är en guldgruva för kriminella. Aftonbladet kan i en granskning visa att det bland flera nystartade coronaföretag, som utfärdar reseintyg efter covidtester, ryms dömda personer som tidigare nekats att bedriva vård. Företaget Doktorgruppen misstänks ha sålt tiotusentals falska testresultat och tjänat mångmiljonbelopp. Hör en av journalisterna bakom granskningen berätta mer i det här avsnittet av Aftonbladet Daily. Gäst: Christoffer Nilsson, grävande reporter på Aftonbladet. Programledare: Amanda Hemberg Lind.
2021-09-16
Länk till avsnitt

Miljö, maktskifte och olja ? det avgjorde norska valet

Det blir ett maktskifte i Norge. Åtta år med borgerliga statsministern Erna Solberg är över och ett rött styre tar över. Jonas Gahr Støre, partiledare för socialdemokratiska Arbeiderpartiet, ska bilda regering men behöver stöd från bland annat Senterpartiet. Vad kommer fokus bli framöver i norsk politik? Varför ville väljarna byta ut det borgerliga styret? Det pratas om en vänstervåg i Europa, kan Norges valresultat tyda på det eller ej? Gäst: Statsvetaren Atle Haugsgjerd på Institutet för samtidsforskning i Oslo. Programledare: Amanda Hemberg Lind.
2021-09-15
Länk till avsnitt

Zapad 21 ? ryska militärens jätteövning

Zapad 2021 eller Väst 2021 översatt till svenska. Det är namnet på den omfattande militärövning som är i gång sedan några dagar i västra Ryssland och Belarus. Ryska försvaret uppger att det handlar om en defensiv övning med en personalstyrka på upp till 200 000 personer, 80 flygplan och helikoptrar samt runt 300 stridsvagnar. Vad vill Ryssland och Belarus uppnå? Varför övar de två länderna tillsammans? Vad säger omvärlden? Ska vi svenskar vara oroliga? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily. Gäst: Johan Wiktorin, ledamot i kungliga krigsvetenskapsakademin. Programledare: Amanda Hemberg Lind.
2021-09-14
Länk till avsnitt

Den politiska striden om IS-kvinnorna

I förra veckan kom nyheten om att tre svenska kvinnor som anslutit till terrorsekten IS, skulle utvisas till Sverige. Dagen efter greps och anhölls två av kvinnorna, för att sedan släppas på fri fot. Vad som kommer ske juridiskt återstår att se, men klart är att historien om de svenska IS-kvinnorna än en gång aktualiserat debatten om hur Sverige ska hantera de medborgare som anslutit sig till kalifatet. Kan Sverige vägra att ta emot de medborgare som frivilligt rest sig till IS - vad händer med de här kvinnornas barn - och hur sannolikt är det egentligen att man kommer kunna dra de här människorna inför rätta i Sverige? Gäst: Oisín Cantwell, nyhetskolumnist på Aftonbladet. Reporter: Marcus Ulvsand.
2021-09-13
Länk till avsnitt

Världen efter 11 september

Det har nu gått 20 år sen den där soliga tisdagsmorgonen i USA, då över 3 000 människor miste livet i en av de värsta terrorattackerna vi någonsin har skådat. Attackerna skakade om och förändrade världen för all framtid. Efter attackerna invaderade USA Afghanistan i jakten på hämnd och Usama bin Ladin, ledaren av al-Qaida, gruppen bakom attackerna. Man störtade talibanerna, men nu 20 år senare, har USA precis lämnat landet och talibanerna har återtagit makten. På vilket sätt har världen förändrats efter attackerna? Har bilden av USA som världspolis ändrats? Och vad har hänt med kriget mot terrorismen? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily. Gäst: Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator på Aftonbladet. Programledare: Jenny Ågren.
2021-09-10
Länk till avsnitt

Är det över nu?

Under tisdagen kom besked från regeringen att flera tunga coronarestriktioner slopas från och med 29 september. Konserter, idrottsevenemang, restauranger och inte minst arbetsplatser kommer kunna se ut i alla fall ungefär som före pandemin. Nöjesbladets Markus Larsson intervjuas om en bransch som vädrar morgonluft och nyttan med vaccinpass. Reporter: Patrik Syk
2021-09-09
Länk till avsnitt

PODDTIPS: Aftonbladet Utrikes

Den stora terrorättegången i Frankrike 130 personer dog i terrorattacken i Frankrike i november 2015. Attacken, som IS tog på sig, ägde rum på flera olika håll i Paris. Nu, sex år senare så inleds rättegången mot de gärningsmän som misstänks ligga bakom. Det här pratar vi om i Aftonbladet Utrikes. Gäst: Johanna Frändén, Aftonbladets korrespondent i Frankrike. Med: Jenny Ågren och Nivette Dawod.
2021-09-08
Länk till avsnitt

Vaccinkrav, oro och glädje ? om att sluta hemmajobba

Pandemin svepte på allvar över världen i mars 2020 och många av oss fick plocka ihop sina grejer på jobbet och åka hem. Hemmakontorslivet blev allvar för miljontals människor världen över. Det har blivit en lång väntan på att få gå tillbaka till jobbet. Men nu, när vaccineringen är i full gång och nära sex miljoner svenskar snart är fullt vaccinerade, så börjar hoppet tändas hos många att få återgå till jobbet. Även många arbetsgivare börjar nu förbereda sig för att ta tillbaka sin personal till den fysiska arbetsplatsen. Så vad gäller egentligen? Kan min arbetsgivare kräva att jag är vaccinerad och får de ens kontrollera om jag är det? Vilka risker och möjligheter finns det med att komma tillbaka till jobbet? Vi försöker reda ut lite av det här i Aftonbladet Daily. Gäst: Christian Sundin, arbetsmiljöexpert på fackförbundet Forena. Programledare: Jenny Ågren.
2021-09-08
Länk till avsnitt

Abortlagen som skakar om USA

Den nya abortlagen i delstaten Texas gör det olagligt för kvinnor att avbryta en graviditet efter vecka sex. Lagen innebär dessutom att man från och med nu kan anmäla och stämma personer som man misstänker hjälper kvinnor att utföra aborter. Att till exempel skjutsa en kvinna till en abortklinik kan kosta 10 000 dollar i böter. Lagen väcker förstås enormt starka känslor och mycket kritik. Även från president Joe Biden som säger att lagen strider mot landets konstitution. Men fem andra delstater i USA har redan uttryckt intresse för att anta en likadan. Vad innebär det här för abortsituationen i landet? Vad innebär lagen för kvinnor i Texas? Och hur ser det ut i resten av världen? Det talar vi om i Aftonbladet Daily. Gäst: Katarina Bergehed, sakkunnig sexuella och reproduktiva rättigheter på människorättsorganisationen Amnesty. Programledare: Olivia Svenson.
2021-09-07
Länk till avsnitt

Kan fraktkrisen hota julhandeln?

Det globala, logistiska system som flyttar varor från hamn till hamn med hjälp av containerfartyg har drabbats hårt av pandemin ? med förseningar, höjda priser och tomma hyllor som direkta konsekvenser. Med nedstängningar, sjukskrivningar och virusutbrott har hela kedjan påverkats mer än någon expert hade kunnat förutse. Så hur påverkar den här krisen oss konsumenter? Hur påverkar den svenska företag? När kan vi förvänta oss att problemen tar slut? Eller är den kommande julhandeln i fara? Det talar vi om i Aftonbladet Daily. Gäst: Lena Sellgren, chefsekonom på Business Sweden. Programledare: Olivia Svenson.
2021-09-06
Länk till avsnitt

Bakom kulisserna på Amazon

Amazon är ett av världens största bolag och grundaren Jeff Bezos är världens rikaste man. För cirka ett år sedan etablerade sig Amazon i Sverige. Nätjätten har ett skamfilat rykte gällande personalpolitiken. I en nyutgiven reportagebok visar journalisten Julia Lindblom upp baksidan bakom framgången. Hon har rest runt och samlat vittnesmål från anställda som berättar om en enorm stress, arbetsskador och en ledning som motarbetar facklig organisering. I det här avsnittet av Aftonbladet Daily pratar vi om vittnesmålen, hur Amazon ser på facket och hur starten av lagret i Eskilstuna har gått. Gäst: Julia Lindblom, journalist på tidningen Arbetaren. Programledare: Amanda Hemberg Lind.
2021-09-04
Länk till avsnitt

Efter vreden: Kvinnomorden fortsätter

I våras så dödades fem kvinnor på tre veckor i Sverige. Händelserna skakade om hela landet även om mord på kvinnor knappast är något nytt. För fortfarande så dödas cirka 16 kvinnor per år i Sverige, av män som de haft någon form av relation med. Efter händelserna i våras så lovade politikerna krafttag mot mäns våld mot kvinnor - men trots det så fortsätter kvinnor att dödas. Under fredagen väcks ett åtal och två domar faller, där kvinnor mördats av en man de hade eller hade haft en relation med. Vad har hänt de här senaste månaderna? Blev det några riktiga krafttag från politikerna? Kan åtal och domar ha någon form av avskräckande effekt? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily. Gäst: Linda Hjertén, krimreporter på Aftonbladet. Programledare: Jenny Ågren.
2021-09-03
Länk till avsnitt

USA, corona och festen som kom av sig

Smittan ökar i USA igen. Över 100 000 vårdas nu på sjukhus för covid-19, vilket är den högsta siffran på flera månader. Det är deltavarianten som nu tagit ett grepp om landet och främst så ökar smittan i de södra delarna. Så här långt har över 640 000 dött till följd av covid och Anthony Fauci, USA:s motsvarighet till Anders Tegnell, förutspår att ytterligare över 100 000 kan komma att dö innan året är slut - men att det kan förhindras om folk vaccinerar sig. USA var snabba i början med att vaccinera och hittills så har runt 60 procent av befolkningen i landet fått en första dos. Men nu så verkar det som att viljan att vaccinera sig avtar hos befolkningen, samtidigt som smittan ökar. Varför ökar smittan just nu? Hur mycket har vaccinmotståndarna påverkat läget i landet? Vad måste göras för att få stopp på smittspridningen? Det här pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily. Gäst: Emelie Svensson, korrespondent i USA. Programledare: Jenny Ågren.
2021-09-02
Länk till avsnitt

Kan en kvinna bli svensk statsminister?

Majoriteten av Europas länder har haft det. Flera länder i världen, som har en lång väg kvar tills de uppnår jämställda livsvillkor mellan män och kvinnor, har haft det. Alla våra nordiska grannländer har haft det ? de till och med har det just nu. Men Sverige, som är ett av världens mest jämställda länder, har aldrig haft en kvinnlig statsminister. Hur kan det komma sig? Det pratar vi om i dagens avsnitt av Aftonbladet Daily. Gäst: Linn Mårdstam, statsvetare. Programledare: Liv Elgenklöw.
2021-09-01
Länk till avsnitt

Nästa steg för Afghanistan

Flygplatsen i Kabul har stängt. Den amerikanska militären packar ihop sina styrkor och ger sig av. Tiden för evakuering av utländska medborgare och medhjälpare är därmed ute. Från och med nu är det talibanerna som har kontrollen över Kabuls internationella flygplats. Vilka konsekvenser får det för det afghanska folket? Och vad kommer USA att göra härnäst? Det ? och mycket mer ? pratar vi om i dagens avsnitt av Aftonbladet Daily. Gäst: Wolfgang Hansson, Aftonbladets utrikespolitiske kommentator. Programledare: Liv Elgenklöw.
2021-08-31
Länk till avsnitt

Covid i Afrika: Så drabbas befolkningen nu

I över ett och ett halvt år har vi matats med coronanyheter från världens alla hörn. Men hur pandemin påverkat länderna i Afrika har det varit ganska tyst om. Rapporterna har mest handlat om den variant av viruset som uppkom i Sydafrika och om den långsamma vaccinationsprocessen på kontinenten. Men hur ser situationen för de afrikanska länderna ut just nu? Hur har den tredje vågen som svepte in i somras påverkat sjukvården? Hur stora mörkertal av drabbade kan det handla om? Och hur har Afrikas ekonomi och skolsystem påverkats av pandemin? Det pratar vi om i Aftonbladet Daily. Gäst: Görrel Espelund, journalist och före detta Afrikakorrespondent. Programledare: Olivia Svenson.
2021-08-30
Länk till avsnitt

Flygplatsattacken i Kabul

Över 100 personer dödades och minst 150 skadades i terrorattacken i Afghanistan. I flera dagar har det varnats om att terrordåd kan komma att ske kring flygplatsen i Kabul. De flesta som drabbades var civila afghanska medborgare. Många befann sig runt flygplatsen i förhoppning om att kunna ta sig ut ur landet och fly undan talibanerna. USA kommer fortsätta med evakueringen ur Afghanistan och Biden står fast vid att de ska vara klara till den sista augusti. Biden har också lovat att hämnas attackerna, som IS har tagit på sig. Vi försöker reda ut lite av allt som hänt i det här avsnittet av Aftonbladet Daily. Gäst: Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator på Aftonbladet. Programledare: Jenny Ågren.
2021-08-27
Länk till avsnitt

Har det vänt för Storbritannien?

För en dryg månad sen öppnade Storbritannien upp landet igen efter många månader av hårda restriktioner under pandemin. Nu kan man leva i stort sett som man gjorde innan coronaviruset tog ett grepp om hela världen. Efter öppnandet har man sett en ökning av smittan i landet - men dödstalen är fortfarande relativt låga. Men snart så drar skolorna igång och det finns en viss oro att smittan kan öka ännu mer då. När det gäller vaccineringen så är snart 63 procent av befolkningen fullt vaccinerade. Hur är läget i Storbritannien, vilka farhågor ser man framöver och vad är det allra bästa med att kunna leva som vanligt igen? Det här snackar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily. Gäst: Frida Fagerlund, reporter på Sportbladet och boende i London. Programledare: Jenny Ågren.
2021-08-27
Länk till avsnitt

Från kaoset på Haiti

Först kom jordbävningen, sedan den tropiska stormen. Det är en fruktansvärd situation på Haiti just nu. Hittills har över 2 200 människor dött och fler än 12 000 skadats i katastrofen. Landet befinner sig samtidigt i ett instabilt politiskt läge efter att presidenten mördades för drygt en månad sedan. Räddningsarbetet försvåras av att kriminella gäng attackerar hjälptransporter. MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap, har ett expertteam på plats som ska stötta återuppbyggnaden av landet. I dagens avsnitt av Aftonbladet Daily pratar vi med deras insatsledare på plats. Gäst: Kristin Mörth, MSB:s insatsledare på Haiti. Programledare: Liv Elgenklöw.
2021-08-26
Länk till avsnitt

Hotet mot ungdomsidrotten

2020 var ett stillsamt år för många barn och ungdomar på grund av inställda träningar och matcher. Idrottshallarna ekade tomma när aktiviteterna stoppades. Vilka konsekvenser kommer coronapandemin att lämna efter sig i svensk ungdomsidrott på lång sikt? I det här avsnittet av Aftonbladet Daily riktar vi blicken mot landets idrottsgymnasier. När portarna nu slås upp för höstterminen finns det på flera håll en oro för negativa pandemieffekter. Gäster: Peter ?Peppe? Engström, tränare på bowlinggymnasiet i Nässjö. Malin Källström, huvudcoach på riksidrottsgymnasiet för rodd i Jönköping. Peter Svensson, tränare på riksidrottsgymnasiet för innebandy i Umeå. William Berggren, bowlare från riksidrottsgymnasiet i Nässjö. Programledare: Liv Elgenklöw.
2021-08-25
Länk till avsnitt

Vad vill talibanerna?

Det har gått en dryg vecka sen talibanerna intog Afghanistans huvudstad Kabul. Scenerna som kablades ut från flygplatsen dagarna efter skakade om en hel värld. Det råder fortfarande kaos kring flygplatsen och i helgen har vi fått rapporter om flera dödsfall. Sen talibanerna tog över så har de försökt visa upp en modernare version av sig själva och säger sig vilja bygga en inkluderande islamsk regering för folket. Är dagens talibaner samma som för 20 år sen eller har de blivit modernare? Hur är läget i landet just nu, vad vill talibanerna och vad måste omvärlden göra för att inte helt överge det afghanska folket? Det här och mycket mer pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily. Gäst: Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator på Aftonbladet. Programledare: Jenny Ågren.
2021-08-24
Länk till avsnitt

EXTRA: Vem efterträder Löfven?

Stefan Löfven höll sitt sommartal under söndagen och avslutade talet med att meddela sin avgång. Det blir någon annan som axlar rollen som partiledare under valrörelsen framåt. Vad innebär det här? Varför just nu? Är det här förvånande eller inte? Vem kan bli Löfvens efterträdare? My Rohwedder, inrikespolitisk kommentator på Aftonbladet, reder ut frågetecknen i dagens extraavsnitt. Programledare: Amanda Hemberg Lind.
2021-08-23
Länk till avsnitt

Coronaupdatering med Nivette Dawod

Smittspridningen av covid-19 ökar i hela landet. Förra hösten såg vi hur pandemin fick ny fart när sommaren tog slut. Nu när det nalkas mot höst igen oroar sig många för att det ska hända igen. Hur oroliga ska vi vara inför hösten? Hur blir det med fjärde vågen och tredje dosen? Kan det bli fler restriktioner? I dagens avsnitt får du svaren på de viktigaste coronafrågorna just nu. Gäst: Nivette Dawod, coronareporter på Aftonbladet. Programledare: Liv Elgenklöw.
2021-08-23
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.