Sveriges 100 mest populära podcasts

Farmaceutpodden

Farmaceutpodden

I denna podcast blandar apotekaren Isabella Stenmark intervjuer med inspirerande personer med frågeställningar och tankar som rör samhällets läkemedelsexperter - farmaceuterna!

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

farmaceutpodden.podbean.com

Avsnitt

Quality Assurance

Har du ett öga för detaljer? Är du en fena på att kommunicera? Brinner du för kvalitetsarbete? Ja, då kanske QA (quality assurance) är rätt karriär för dig. 

Åsa Widestrand är disputerad apotekare och jobbar som Quality Assurance Manager och Responsible Person på ett läkemedelsföretag. I det här avsnittet berättar Åsa om kvalitetssäkring och vad det kan innebära i praktiken. Vi reder även ut förkortningar som GMP, GDP, SOP, QA, QP, RP och LMA...

Åsa har verkligen koll på läget och lång erfarenhet inom området, så missa inte vårens sista avsnitt. 

2022-05-30
Länk till avsnitt

Försöksverksamhet med farmaceutisk tjänst

 

Visste du att TLV har fått i uppdrag av regeringen att utveckla farmaceutiska tjänster på öppenvårdsapotek? Visste du att försöksverksamhet med tjänsten Inhalationsvägledning, redan nu erbjuds på cirka 150 apotek?

I det här avsnittet hör ni Anna Montgomery, disputerade apotekare och senior utredare på TLV, som är projektledare för regeringsuppdraget om farmaceutiska tjänster på apotek.

Vad innebär regeringsuppdraget och hur arbetar TLV med det? Hur skiljer sig en farmaceutisk tjänst från den rådgivning som redan ingår i apotekens grunduppdrag? Vilka andra farmaceutiska tjänster kommer att testas inom ramen för försöksverksamheten?

Farmaceutiska tjänster finns på apotek i många andra länder men ännu inte i Sverige. Tiden framöver är otroligt spännande för utvecklingen av svenska apotek.

Gav avsnittet dig blodad tand? Du kan läsa mer om TLVs arbete i Policylabb-bloggen och Försöksverksamhet med farmaceutisk tjänst Delrapport 1

Det här avsnittet är producerat i samarbete med fackförbundet Sveriges Farmaceuter. 

2022-04-28
Länk till avsnitt

Farmaceuten på distansapoteket

Vilken är egentligen den värsta felexpeditionen? Och varför är det inte hela världen om öppningsfarmaceuten råkar försova sig?

I det här avsnittet möter ni receptarien Mathilda Larsen som har jobbat på distansapotek i flera år. Förutom att slå hål på många av Isabellas fördomar berättar Mathilda om utmaningar och fördelar med att jobba som farmaceut på distans. 

2022-03-31
Länk till avsnitt

Apotekaren vid Uppsala Monitoring Centre

Hur upptäcks ovanliga biverkningar? Vad är ett nationellt farmakovigilanssystem? Och vad är AMA som håller på att bildas i Afrika?

I det här avsnittet hör ni apotekaren Anna Hegerius som arbetar på UMC (Uppsala Monitoring Centre). Förutom att berätta om sin roll på UMC, får ni höra om UMCs viktiga internationella uppdrag, hur en misstänkt biverkning utreds och varför det är så viktigt med nationella farmakovigilanssystem. 

 

Det här avsnittet är producerat i samarbete med Sveriges Farmaceuter.

2022-02-24
Länk till avsnitt

Svelic

Visst vore det superbra om det fanns en databas som samlade frågeställningar från hälso- och sjukvårdspersonal. Tänk om vem som helst dessutom skulle kunna få ta del av svaren på dessa frågeställningar.  Vet ni vad!? Det kan ni, tack vare databasen Svelic.  

Apotekaren Garshasbi Rana som jobbar på klinisk farmakologi inom Region Skåne berättar i det här avsnittet mer om Svelic och hur det är att utreda och formulera svar på frågor från hälso- och sjukvårdspersonal.

Läkemedelsutredningarna på Svelic är öppna för alla att lära av. Där finns många intressanta frågeställningar och utredningar att fördjupa sig i. Gå in och kika här! 

2022-01-27
Länk till avsnitt

Fallgropar och tokigheter på apotek

Varför kan ett bindestreck vara skillnad mellan liv och död? Och vad i FASS-texten om finasterid fick Isabella att glömma allt hon kan om blommor och bin?

Receptarien Caroline Day är tillbaka i poddstolen och i det här avsnittet delar de båda farmaceuterna med sig av fallgropar och tokigheter som de har varit med om på apotek. 

2021-12-16
Länk till avsnitt

Årets Farmaceut 2021

Apotekaren Maria Landgren tilldelades i september den fina utmärkelsen Årets Farmaceut med motiveringen.

?Maria är en uppskattad ledare i region Skåne. Sedan flera år har hon med ett tydligt driv, djup kunskap och bred erfarenhet hittat nya lösningar kring läkemedelsanvändning i den offentliga sektorn. Maria uppskattas för sin kapacitet och sin tydliga kommunikation. Under pandemin har hon tagit fram en nationell modell för läkemedelsinköp och även arbetat som en av Skånes två vaccinsamordnare.?

Maria är en mycket inspirerande ledare och apotekare, och en viktig förebild i branschen.

Det här avsnittet är producerat i samarbete med Sveriges Farmaceuter. 

Årets farmaceut är Sveriges Farmaceuters prestigefyllda årliga utmärkelse, som tilldelas en apotekare eller receptarie som gjort betydande insatser för farmacin i Sverige. 

2021-11-25
Länk till avsnitt

Välvald

Varför pratas det om svenska apotek på huvudkontoren på stora läkemedelsföretag i USA?

För att möta ett ökat intresse för miljö- och hållbarhetsfrågor lanserade Sveriges Apoteksförening i februari 2021 Välvald, en konsumentguide  till de läkemedelsföretag som är mer transparenta med sitt hållbarhetsarbete.

Vad innebär guiden och vilka krav måste läkemedelsföretagen uppnå för att få omfattas av Välvald?

I det här avsnittet berättar Lisa Stern Ödmark, chefsstrateg på Sveriges Apoteksförening mer om Välvald och om hur apoteken branschgemensamt driver olika miljö- och hållbarhetsfrågor.

Har du fler frågor eller vill läsa mer om Välvald - klicka här.

Det här avsnittet är producerat i samarbete med Sveriges Farmaceuter.

2021-10-28
Länk till avsnitt

Apoteksinspektören

 

Kan en inspektör från Läkemedelsverket ställa sig vid receptdisken för att genomföra en oannonserad inspektion? Kan en inspektör stänga ett apotek och i så fall på vilka grunder?

Det här avsnittet gästas av apotekaren Johanna Östberg, apoteksinspektör på Läkemedelsverket. Johanna berättar mer om hur och varför Läkemedelsverket inspekterar apotek. Vilka avvikelser som är vanligast och hur de åtgärdas.

Trots att det kan upplevas som jobbigt att bli inspekterad är det ett ypperligt tillfälle att få hjälp att höja kvalitén och patientsäkerheten på ett apotek. 

2021-09-30
Länk till avsnitt

Farmaceuten som forskar om läkemedelsanvändning

Varför följer 50 % av patienterna inte sin läkemedelsordination? 

Joanne Fuller som gästar det här avsnittet är inte bara legitimerad receptarie, hon har även en magisterexamen i farmaci och doktorsexamen. Hon har ägnat sin yrkesverksamma karriär åt att forska om läkemedelsanvändning. Vad innebär egentligen  läkemedelsanvändning och hur skiljer det sig från compliance, adherence och följsamhet?

Ni får höra om erfarenheter från apoteksgolvet men också från den forskning som Joanne har bedrivit genom åren. Hur får vi egentligen reda på sanningen om kundens faktiska läkemedelsanvändning? Och hur kan forskning om detta bedrivas?

Joanne delar med sig av många kloka insikter och Isabella drömmer sig tillbaka till apoteksgolvet med många tankar och idéer om hur hon hade velat förändra och förbättra sin egen kommunikation med kunden. Hur hanterar du en situationen när en kund i förtroende berättar att hen inte använder sin Furix? Ser du det som ett tillfälle att i din vita rock tillrättavisa kunden eller försöker du förstå varför kunden avstått från just det här läkemedlet?

2021-05-27
Länk till avsnitt

Apotekaren som blev läkare

 

Vad fick Sara att lämna sin spännande karriär som apotekare och satsa på läkaryrket?

Sara Kristersson är apotekare och har nyligen fått sin läkarexamen. I det här avsnittet berättar hon om sina erfarenheter som apotekare, främst inom Regulatory Affairs, men framförallt om det stora beslutet att läsa till läkare.

Vad motiverade Sara att genomföra ytterligare en lång och svår utbildning? Hur löste hon praktiska utmaningar med till exempel ekonomi? Hur ser Sara på din framtida yrkeskarriär?

Sara är otroligt inspirerande och ett bevis på att inget är omöjlig om viljan finns!

 

Det här avsnittet är producerat i samarbete med Sveriges Farmaceuter.

2021-04-29
Länk till avsnitt

Vad händer med den Nationella Läkemedelslistan 2021?

1 maj träder lagen om Nationella Läkemedelslistan i kraft. Har du koll på vilka de stora förändringarna blir?

Apotekaren Clary Holtendal har i tidigare avsnitt hållit er lyssnare uppdaterade på ämnet och ger oss nu en kort uppdatering. 

2021-04-28
Länk till avsnitt

Felexpeditioner

 

Vad har Trump gemensamt med Lex Maria? Och hur kommer det sig att kunden fick örondroppar expedierade till sina ögon?

Det här avsnittet som handlar om felexpeditioner, gästas av Caroline Day, en oerhört kompetent receptarie som Isabella har haft nöjet att arbeta med.

Felexpeditioner är ett viktigt ämne att prata om, därför delar både Caroline och Isabella med sig av sina erfarenheter, varnar för fallgropar, berättar om egna missöden och om vilka läxor de har lärt sig. 

Det här avsnittet är producerat i samarbete med Sveriges Farmaceuter. 

2021-03-25
Länk till avsnitt

Apotekaren bakom Lilla Kemisten

Vad innebär begreppet e-hälsa? Och varför är sportlovet räddat - trots att snön smält bort (åtminstone i Göteborg)?

Apotekaren Aryoutha Asmar Talani är till vardags involverad i arbetet med nationellt ordnat införande av nya läkemedel på klinisk farmakologi, Region Östergötland. På fritiden driver hon det framgångsrika Instagram-kontot "Lilla Kemisten" där hon tillsammans med sina två döttrar utför enkla och roliga experiment, som hon delar med andra för att väcka barns intresse för naturvetenskap. 

Aryoutha vill inte se sitt arbete som en utmaningen, utan som en möjlighet att lära sig nya saker. I det här avsnittet beskriver hon också vilka andra arbetsuppgifter man kan ha på kliniska farmakolgi. Hon tipsar dessutom om en ny kurs om e-hälsa och läkemedel som startar till hösten.

Så... har snön smält bort hos dig också? Lugn, nu är lovet räddat.

2021-02-25
Länk till avsnitt

Chefsfarmaceuten på TLV

Hur bedöms en läkemedelsbehandling som kostnadseffektiv? Vad är det som gör att ett läkemedel inkluderas i förmånen? Kan ett generika läkemedel blir hur billigt eller dyrt som helst?

Det här avsnittet av Farmaceutpodden gästas av apotekaren Niklas Hedberg, som idag är chefsfarmaceut på Tandvårds- och Läkemedelsförmånsverket, eller TLV, som vi oftast säger.

Niklas har en lång erfarenhet av arbete på TLV och han berättar om myndighetens olika uppdrag och den lagstiftning som de jobbar mot. Vi får också höra om den etiska plattformen som är central i alla de beslut som TLV tar. Naturligtvis pratar vi också om periodens vara-systemet och vilka enorma förutsättningar det skapar.

(Intervjun spelades in under 2020)

2021-01-28
Länk till avsnitt

Aspirerande Forensikern

Vad skulle en TV-serie om ditt jobb handla om?

Apotekaren Karla Bolbaran är aspirerande forensiker och kvalitetssamordnare på Nationellt Forensiskt Centrum i Linköping. 

Vad gör en forensiker? Vilka arbetsuppgifter har Karla? Vad har en polis för likheter med en läkare?

Karla brinner för kvalitetsarbete och lyfter samtidigt flera egenskaper som hon tycker är unika och viktiga hos en farmaceut. Naturligtvis får hon också frågan om hennes arbetsdag är som ett avsnitt från CSI. Det spännande svaret får ni bara inte missa...

2020-12-17
Länk till avsnitt

Årets Farmaceut 2020

Apotekaren Lars-Åke Söderlund tilldelades i september den fina utmärkelsen Årets Farmaceut. Han har en spännande karriär bakom sig och är idag ordförande i FIPs sektion för öppenvårdsfarmaci och i FIPs programkommitté. 

Lars-Åke brinner för patientsäkerheten och han belyser vilken viktig roll apotek och farmaceuter har för att främja patientsäkerheten. Han delar med sig av många goda exempel från andra länder och diskuterar hur apoteksverksamheten skulle kunna utvecklas för att bättre stötta patienterna i deras behandling och följsamhet.

Lars-Åke sprudlar av entusiasm som smittar av sig. Det är upplyftande att höra om hans erfarenheter och tankar, och om den tilltro han har för apotekens viktiga roll i samhället.

Det här avsnittet är producerat i samarbete med Sveriges Farmaceuter. 

Årets farmaceut är Sveriges Farmaceuters prestigefyllda årliga utmärkelse, som tilldelas en apotekare eller receptarie som gjort betydande insatser för farmacin i Sverige. 

2020-11-26
Länk till avsnitt

Apotekaren som studerade i England

 

Kan en farmaceut skriva ut recept i England? Är det sant att kunder måste lista sig på ett apotek? Vad är ett "pre-registeration" prov och varför är det så viktigt?

Apotekaren Sara Ahmed Osman flyttade till England med sin familj när hon var tonåring. Trots alla utmaningar med nytt land och språk beslutade sig Sara tidigt för att läsa till apotekare, vilket har motiverat henne genom hela studiegången.

Idag jobbar Sara på öppenvårdsapotek och det märks tydligt hur mycket hon brinner för kunden och för att förmedla säker och korrekt läkemedelsanvändning.

I det här avsnittet berättar Sara inte bara om hur det var att läsa till farmaceut i England utan också om hur det var att jobba på apotek där.

Sara gör dessutom många intressanta jämförelser mellan apoteksväsendet i Sverige och England och diskuterar utbudet av de många apoteksnära tjänster som redan nu finns i England.

 

Det här avsnittet är producerat i samarbete med fackförbundet Sveriges Farmaceuter.

2020-10-29
Länk till avsnitt

Giftinformationscentralen och toxiska svampar

Välkomna tillbaka till en ny säsong av Farmaceutpodden.

Under den här årstiden är det många som ger sig ut i skog och mark för att plocka svamp. Men som ni säkert vet finns det i vår svenska fauna också giftiga svampar som ibland förväxlas med ätliga.

Det här avsnittet gästas av Paula Hernandez, apotekare på Giftinformationscentralen. Paula beskriver hur det är att arbeta där och berättar mer om våra giftigaste svampar, vilka symtom de kan ge och hur en förgiftning eventuellt kan behandlas.

Förutom att handlägga inkommande samtal om förgiftningar med biologiska toxiner, får Giftinformationscentralen många andra frågor från både allmänheten och sjukvården.

Vilka arbetar egentligen på Giftinformationscentralen? Varför är det dumt att kombinera grå bläcksvamp med alkohol? Vilken svampförgiftning kan behandlas med vitamin B6?

Missa inte detta intressanta avsnit. Och är du rookie-svampplockare, får du många bra tips från Paula.

Det här avsnittet är producerat i samarbete med fackförbundet Sveriges Farmaceuter.

2020-09-24
Länk till avsnitt

Vad händer med Nationella Läkemedelslistan?

 

1 juni 2020 skulle lagen om Nationella Läkemedelslistan (NLL) träda i kraft. Tidigare i år berättade apotekaren Clary Holtendal för Farmaceutpodden om NLL, och i detta korta inslag uppdaterar hon oss om vad som händer med Nationella Läkemedelslistan just nu. 

2020-05-29
Länk till avsnitt

Apotekaren i Försvarsmakten

 

I senaste avsnittet av Faramceutpodden hör ni apotekaren Helena Gustafsson berätta om sitt arbete på Försvarsmedicincentrum i Göteborg.

Inför vilka utmaningar ställs Helena i sitt arbete för att säkra tillgången till läkemedel åt försvarsmakten? Vad gjorde Helena på insatsområdet i Afghanistan? Vilken kompetens är meriterande för att kunna arbeta inom försvarsmakten?

I det här avsnittet får du höra om annorlunda arbetsuppgifter i en apotekares vardag och förhoppningsvis får du också många intressanta insikter.

Helena nämner under intervjun Prova-på-kursen "48h" för hälso- och sjukvårdspersonal. Du som är intresserad kan läsa mer här.

Trevlig sommar och sköt om er!

2020-05-28
Länk till avsnitt

Toxikologen

I senaste avsnittet av Farmaceutpodden möter ni Lennart Dencker, professor emeritus emer. i farmaceutisk toxikologi. Lennart har ägnat mycket av sin forskning åt att studera toxiska verkningsmekanismer för såväl retinoider som vissa tungmetaller. 

Neurosedyn (talidomid), kommer oundvikligen på tal och vi pratar om varför så många barn drabbades innan åtgärder togs. Hur påverkades läkemedelsforskningen efter detta? 

Lennart berättar också om en annan stor läkemedelskatastrof kopplad till en aktiv substans som ansågs förebygga habituella aborter (upprepade missfall) och vilka de allvarliga följderna blev. 

Hur bra är egentligen djurförsök på att förutsäga fosterskadande effekter? Hade forskningen idag kunnat förutsäga riskerna med talidomid? Vad har bisfenol A (BPA) och fytoöstrogener gemensamt? Detta och mycker mer får ni höra om i detta avsnitt.

Idag är Lennart pensionär men nyligen skrev han boken "Inte så farligt som många tror: Katastrofer och svensk kemofobi". Boken är informativ och bjuder på intressant läsning. Den rekommenderas varmt till dig som gillade det här avsnittet och vill lära dig mer om ämnet.

 

 

2020-04-30
Länk till avsnitt

Volontärarbetaren

I det här avsnittet av Farmaceutpodden möter ni apotekaren Srebrenka Dobri? som tog tjänstledigt från sitt arbete som adjunkt vid Uppsala Universitet för att volontärarbeta i Argentina.

Srebrenka berättar om hur hon via Farmaceuter Utan Gränser i Argentina blev involverad i ett humanitärt projekt där läkemedel delas ut till kroniskt sjuka med diabetes typ II och högt blodtryck. Hon blir stationerad i den lilla staden Tres Isletas och möter en verklighet som skiljer sig mycket från den tillvaro hon är van vid i Sverige.

Hur kommer det sig att Srebrenka ville volontärarbeta i Sydamerika? Vad gjorde hon på äldreboendet? Var det lätt att hitta ett volontärarbeta inom professionen? Skulle hon kunna tänka sig att volontärarbeta igen?

Srebrenka är verkligen en inspirerande person som har gett av både sin egen tid och kunskap för att hjälpa andra till en bättre hälsa. Vilken förebild!

Är du intresserad av att volontärarbeta i Argentina? Tveka då inte att kontakta Farmaceuter Utan Gränser i Argentina, de är mycket öppna för samarbeten www.fsfargentina.org.ar Det går också bra att kontakta Srebrenka för goda råd och tips via epost.

2020-03-26
Länk till avsnitt

Cheferna Från Förr

 

I det här avsnittet av Farmaceutpodden möter ni receptarierna Gun Bergström och Marita Pahapill, idag glada pensionärer men för dryga 50 år sedan, i början på sina långa yrkesliv.

Både Gun och Marita började sina karriärer som apotekstekniker, Gun redan som 14-åring (!). Tack vare höga ambitioner och drömmar om att få ta ett större ansvar fick de, som många andra apotekstekniker på den tiden, chansen att läsa till receptarie. Deras driftighet och och motivation förde dem sedan vidare till ledar- och chefskap. De minns med glädje tiden då de lärde känna varandra som apoteksområdeschefer i början av 2000-talet.

I det här avsnittet gör vi en resa genom tiden. Vi pratar om kläder, om personal, monopoliseringen och avregleringen. Hur gick det till när läkemedel tillverkades på apotek förr? Hur var egentligen produktiviteten och arbetsbelastningen? När infördes datorn och hur togs det emot? Och vilka farhågor hade cheferna inför milleniumskiftet?

Det här är ett hjärtligt avsnitt med många skratt och minnen. Missa inte detta avsnitt med två av mina favoritfarmaceuter tillika förebilder.

2020-02-27
Länk till avsnitt

Nationella Läkemedelslistan

I årets första avsnitt av Farmaceutpodden möter ni apotekaren Clary Holtendal, projektledare på Sveriges Apoteksförening för Nationella Läkemedelslistan och kvalitetsutvecklare på Kronans Apotek.

Nationella Läkemedelslistan (NLL) träder i kraft 1 juni 2020 men vad är det för någonting egentligen? Hur kommer NLL att påverka arbetet för vård- och apotekspersonal men framförallt, hur kommer den enskilda patienten och kunden påverkas? 

Arbetet med NLL pågår för fullt och Clary berättar bland annat om spärrar, förskrivningskedjor och framtid kommunikationsmöjligheter. Vi hinner också med att prata om utvecklingsplaner för NLL, som till exempel generisk förskrivning.

Du som vill ha en sneak peak på vad som är på gång till sommaren, får inte missa att lyssna på detta avsnitt. 

2020-01-30
Länk till avsnitt

Julspecial

Traditioner hör till den här tiden av året och det finns många livsmedel som förknippas med just Julen. Förra året pratade vi om senap i Farmaceutpodden och i denna korta julspecial berättar, Christel von Schantz om Apotekarnes julmust och dess kopplingar till apotek. 

God Jul och Gott Nytt År!

2019-12-24
Länk till avsnitt

Doktoranden

Apotekaren Sofia Jäverfelt berättar i senaste avsnittet av Farmaceutpodden om hur det är att doktorerar på institutionen för biomedicin vid Sahlgrenska Akademin.

Vad handlar Sofias forskning om? Hur skall en bra handledare vara? Hur mycket måste man egentligen jobba som doktorand?  

Lyssna när Sofia pedagogiskt berättar om sina experiment och beskriver de metoder hon använder. Isabella fick många flashbacks till tiden på labb under hennes examensarbete.

Tack alla Er som har lyssnat på Farmaceutpodden under året.

God Jul och Gott Nytt År!

2019-12-19
Länk till avsnitt

Entreprenören

Det senaste avsnittet av Farmaceutpodden gästas av apotekaren, kostrådgivaren och entreprenören Sara Serray som har tagit fram och lanserat wellness-godiset Wellibites.

Allt började i Saras kök, drivet av hennes vilja att skapa ett nyttigare godis. Hör henne berätta om sin resa och hur det gick till för henne att komma dit hon är idag.

Hur kom namnet Wellibites till? Vem är Saras viktiga provsmakare? Vad skiljer Wellibites från vanligt godis?

Sara ger också sina bästa råd om hur du ska lyckas med att nå din dröm. Missa inte detta avsnitt med en mycket inspirerande och driven entreprenör. 

2019-11-28
Länk till avsnitt

Restnoteringar

 

Restnoterade läkemedel har under den senaste tiden diskuterats flitigt och det upprör och berör patienter och yrkesverksamma i vårdkedjan. I senaste avsnittet av Farmaceutpodden, bemöter chefsapotekaren Fredrik Boström på Sveriges Apoteksförening, frågan om varför läkemedel restnoterar. Fredrik berättar också om sin rapport "Finns mitt läkemedel på apoteket - rapport om tillgänglighet till läkemedel" som publicerades tidigare i höst.

Var det verkligen bättre tillgänglighet till läkemedel på apoteken förr? Har Sverige drabbats av fler restnoteringar än tidigare? Är ett läkemedelsföretag skyldigt att tillhandahålla ett registrerat läkemedel?

Missa inte detta avsnittet om de högaktuella ämnena restnoteringar och tillgänglighet till läkemedel.  

2019-10-31
Länk till avsnitt

Studenterna

 Varmt välkomna till en ny säsong av Farmaceutpodden!

Det nyaste avsnittet gästas av Ani Avedis och Sally Baderdin som båda läser till apotekare vid Uppsala Universitet. De kontaktade Farmaceutpodden, med önskan om att göra de farmacistuderandes röst hörd.

Ani och Sally berättar dels om hur det är att plugga till apotekare idag men också om hur det är att engagera sig vid sidan om studierna. Naturligtvis pratar vi även om framtids- och karriärsdrömmar.  

Om du går i tankar på att söka till någon av farmaceututbildningarna, kommer du att få svar på många av dina funderingar i det här avsnittet. Missa inte detta!

2019-09-26
Länk till avsnitt

Sensommarprat

 

Apotekspersonal kommunicerar dagligen med mängder av kunder genom att ge dem vägledning och rådgivning, oavsett om det leder till egenvårdsbehandling, förbättrad följsamhet eller hänvisning till vården. Det är en konst att kommunicera och det kräver viss finess att hjälpa en kund som inte visste att hen behövde hjälpas.

I detta korta sensommarprat hör ni apotekaren Olivia Rössler-Mayr, verksam i Österrike, och mig själv, diskutera lyckade och mindre lyckade kundmöten. Vad sökte kunden som totalt gått vilse bland krämerna? Vad är en "thomapyrin"? 

Jag vill samtidigt passa på att ge beröm till alla de duktiga apotekstekniker och farmaceuter som varje dag hjälper och rådgör kunder till en bättre hälsa. 

 

2019-08-08
Länk till avsnitt

Apotekaren i Österrike

 

Leg. apotekare Olivia Rössler-Mayr på apoteket i Österrike. 

Säsongens sista avsnitt av Farmaceutpodden gästas av apotekaren Olivia Rössler-Mayr som jobbar på apotek i Österrike. Hur skiljer sig ett österrikiskt apotek från ett svensk? Är det sant att te kan skrivas ut på recept? Och hur gjorde Olivia med receptet som skrivits ut på en bit toalettpapper?

 

Jag vågar lova att ni i detta avsnitt kommer att bli både förvånade och roade många gånger om. Förutom att ni får höra om Olivias spännande yrkesliv och vägen till Österrike, pratar vi om egenvård, läkemedelssubventioner, yrkesstatus, kvalitetsarbete, ett och annat etiskt dilemma och mycket mer. Missa inte detta!

 

Jag passar även på att tacka alla er som har lyssnat på Farmaceutpodden under det senaste året. Och extra tack till er som har hört av sig.  Er uppskattning betyder mycket.

 

Trevlig sommar!

/Isabella

2019-06-06
Länk till avsnitt

Tillverkningsfarmaceuten

Sabine Strand, leg. apotekare.

I det här avsnittet av Farmaceutpodden berättar apotekaren Sabine Strand om sitt arbete som tillverkningsfarmaceut. Vad är egentligen extempore och varför behövs det?

Vi bekantar oss också mer med GMP "Good Manufacturing Practice" och Sabine berättar om heparinskandelen och bakgrunden till den nyligen införda serialiseringen av läkemedel.

Avslutningsvis får Sabine välja ett föremål att ta med sig till jobbet, blir det E-kolven, tratten, morteln eller ballongvispen? 

2019-04-25
Länk till avsnitt

Kliniska prövningar

Annika Attesjö gästar Farmaceutpodden

Sista torsdagen i mars och nytt avsnitt av Farmaceutpodden! Det började med en platsannons i GP, berättar receptarien Annika Attesjö som har en lång karriär inom läkemedelsindustrin bakom sig. Annika är idag pensionär men har i många år bland annat arbetat med kliniska läkemedelsprövningar.

Vilka roller har Annika som farmaceut haft i studierna? Vad menas egentligen med att "bryta en arm"? Och varför kommer THX-kliniken i Aneby på tal?

Annika är en fantastiskt inspirerande person, missa inte detta tillfälle att lyssna till henne och hennes erfarenheter!

2019-03-28
Länk till avsnitt

Farmakovigilans

Alexandra Gustafsson, leg apotekare 

Torsdag och dags för ett nytt avsnitt av Farmaceutpodden! Lyssna när apotekaren Alexandra Gustafsson berättar om sitt viktiga arbete som farmakovigilansspecialist på läkemedelsföretaget MSD.

Vad är egentligen farmakovigilans och varför är det så viktigt? Vem eller vilka är skyldiga att rapportera in biverkningar och varför? Om allt detta och mer därtill, får ni höra om i avsnittet.

Och du, missa inte heller Alexandras tips för dig som skulle vilja jobba inom läkemedelsindustrin.

 

2019-02-28
Länk till avsnitt

Fysioterapi och Mental Hälsa

Madeleine Lund, legitimerad sjukgymnast. 

Säsongens första avsnitt av Farmaceutpodden gästas av Madeleine Lund, legitimerad sjukgymnast och specialiserad inom fysioterapi och mental hälsa. Vad ligger inte bättre i tiden, med tanke på alla avlagda löften om att börja det nya året med fysisk aktivitet och hälsosamma val.

Hur mycket läser fysioterapeuter om läkemedel? Vilka effekter har fysisk aktivitet på vårt mående? Och vad menar Madeleine egentligen med att "dosera träning"?

Lyssna på detta interprofessionella avsnitt och låt dig inspireras av Madeleines entusiasm för fysioterapi och fysisk aktivitet. 

2019-02-01
Länk till avsnitt

Senap

Anders Uppfeldt visar hur senapstillsverkning går till på museiapoteket i Uppsala. 

Det lackar mot Jul och i årets sista avsnitt av Farmaceutpodden möter ni senapsexperten och apotekaren Anders Uppfeldt. Varje höst handleder han tillsammans med flera volontärer senapstillverkning på Medicinhistoriska Museet i Uppsala. 

Hör när Anders berättar om senap och dess historia. Varför säljs senap på apotek? Kan vi förvänta oss några hälsoeffekter? Och vad gjorde egentligen en "labbisdräng"?

Efter intervjun med Anders, får ni dessutom höra vilken av de senapssorter som Farmaceutpodden har fått tag på, som panelen utsett till årets vinnare. 

God Jul och Gott Nytt År! Farmaceutpodden är tillbaka igen nästa år. 

 

2018-12-20
Länk till avsnitt

Minnen från förr

Äntligen torsdag och ett nytt avsnitt av Farmaceutpodden! Möt den 91-åriga receptarien Mariann Sellman och lyssna på när hon delar med sig av många minnen från förr. Hur var det att studera på 40-talet? Vad sökte kunden som på apoteket frågade efter ?en halv böj?? Vad betyder egentligen Taraxacum vulgaria?

Min största insikt är hur mycket Mariann och jag har gemensamt, trots åldersskillnaden på nära 60 år. Missa inte detta!

2018-11-29
Länk till avsnitt

Sjukhusapotekaren

I det här avsnittet av Farmaceutpodden berättar apotekaren Karin Gustafsson om sitt arbete på sjukhuset i Region Kronoberg, som bland annat innefattar läkemedelsservice och ett nytt, spännande samarbete med neonatalavdelningen. Vi pratar även om rester, nationella läkemedelslistan och varför Karin och hennes kollegor fick tårta från BB.

2018-10-25
Länk till avsnitt

Förebilder

Äntligen är det dags för internationella farmaceutdagen! Detta firas med premiären av Farmaceutpodden. Varmt välkommen att lyssna på detta avsnitt som handlar om förebilden och gästen apotekaren Frida Bexell. 

 

2018-09-25
Länk till avsnitt

Farmaceutpodden - Teaser

Snart är det dags för premiären av Farmaceutpodden! Håll utkik, mer information kommer inom kort. 

Kontakt: [email protected]

 

 

2018-09-21
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.