Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Fastighetsprofilerna

Fastighetsprofilerna

Jacob Bursell, Gunnar Harrius och Åsa Secher från podcasten Kapitalet träffar kända och okända fastighetsprofiler från branschens alla hörn. Podcasten är ett samarbete med den digitala finansieringsplattformen Tessin där privata sparare kan investera i fastighetsprojekt mot en god avkastning.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

tessin.se/fastighetsprofilerna/

Avsnitt

Bonus: Daniel Goroschs tips till dig som vill ta dig fram i fastighetsbranschen

Daniel Gorosch, före detta VD på JLL, delar ett av sina bästa tips till dig som vill lyckas i branschen. Och så berättar han om hur tydliga mål har varit ett sätt för honom att entusiasmera både sig själv och sina medarbetare. 
2021-02-20
Länk till avsnitt

Daniel Gorosch ? krisgeneral och storstädare

Daniel Gorosch är entreprenören som efter finanskrisen fattade mod och vände ut och in på rådgivningsbolaget JLL. Nu, efter nära tjugofem år på en rad positioner i finans- och fastighetsbranschen, ska han testa sina egna vingar.
2021-02-17
Länk till avsnitt

Hugo Larsson - 0 till 100 miljoner på solceller

För drygt fem år sedan fick Uppsalastudenterna Linus Werner och Hugo Larsson en ljus idé: att ta rygg på intresset för solel genom att installera paneler på kommersiella fastigheter. I dag är Save by Solar en av de ledande aktörerna i branschen.
2021-02-03
Länk till avsnitt

Christian Hermelin ? stadsbyggaren från Fabege

Nacka Strand öppnade Christian Hermelins ögon för hur en bortglömd plätt mark kan förvandlas till en blomstrande stadsmiljö. Sedan byggde han Arenastaden. Nu, ett år efter att han lämnade vd-stolen på Fabege, letar Christian och hans bror efter nästa projekt.
2021-01-20
Länk till avsnitt

Jenny Jonsson - amerikanskan som vill förändra världen

Den USA-baserade familjen Jonsson tog över det krisdrabbade fastighetsbolaget Byggvesta under 90-talet, och iscensatte en strategiändring med svårslagen tajming. Nu har Jenny Jonsson rest hit från den amerikanska östkusten för att ta bolaget till nästa nivå.
2021-01-12
Länk till avsnitt

Helena Bjarnegård ? Sveriges första Riksarkitekt

För två år sedan fick Boverket i uppdrag att inrätta Sveriges första Riksarkitekt, och ansvaret föll på landskapsarkitekten och stadsträdgårdsmästaren Helena Bjarnegård. Hennes uppdrag? Att få lite ordning i svensk stadsbyggnad.

2020-12-09
Länk till avsnitt

Jörgen Andersson ? byggaren som tog Wästbygg till börsen

När Jörgen Anderson 2003 fick jobb på familjeföretaget Wästbygg visste han knappast att det var början på en nästan två decennier lång resa mot börsen i Stockholm. Nu är Wästbygg noterat, och bolaget siktar mot nästa mål ? att bli helt fossilfria till 2030.

2020-11-25
Länk till avsnitt

Peter Bergström ? sminksäljaren bakom Objektvision

När Peter Bergström tog över vd-stolen på finskägda Objektvision var det första gången som han kom i kontakt med fastighetsbranschen. Idag, å andra sidan, har han mer än någon annan en inblick i hur branschen agerar under pandemiåret 2020.   
2020-11-11
Länk till avsnitt

Johan Castwall ? exploateringsdirektör i Stockholm

Han har möjligen en av branschens roligaste men också mest utsatta jobb. Som exploateringsdirektör i huvudstaden ligger det på Johan Castwalls bord att låta Stockholm växa och samtidigt balansera både medborgarnas och näringslivets intressen. 

2020-10-28
Länk till avsnitt

Jessika Jonsson ? årets unga fastighetskvinna

Jessika Jonsson är bara 27 år gammal, men har redan hunnit med fem år som konsult på Cushman & Wakefield. I veckans avsnitt berättar hon om hur en fastighetsvärdering går till, och om hur ny teknik kan höja värdet på fastigheter. Dessutom får vi höra varför Jessika Jonsson ? om hon själv får gissa ? blev nominerad till utmärkelsen "Årets unga fastighetskvinna" av branschprofilerna Biljana Pehrsson och Kristina Alvendal.

2020-10-07
Länk till avsnitt

Bostadsekonomi med Robert Boije

Ska man binda lånet nu när räntorna är låga? Hur mycket pengar ska man låna, och vad innebär det att uppskovsräntan försvinner? Robert Boije snöade in på markoekonomi, och är idag chefsekonom på SBAB. I veckans avsnitt betar vi av svenskarnas bostadsekonomi, från A till Ö.

2020-09-23
Länk till avsnitt

Rikard Strid ? familjeföretagare och visionär

KTC är familjeföretaget som redan på 1980-talet utvecklade styrsystem för fastighetsbranschen. Många visioner och turer senare försöker arvtagaren Rikard Strid gå i mål med bolagets storslagna vision: att all energi ska vara gratis.

2020-09-09
Länk till avsnitt

Christoffer Börjesson om fastighetsbranschens digitalisering

Vad händer med alla kontor om WFH-trenden håller i sig? Och hur ska fastighetsbranschen ta en större del av kakan när e-handeln breder ut sig? Christoffer Börjesson har mycket att tänka på, som digitaliseringschef på Fastighetsägarna. 

2020-08-26
Länk till avsnitt

Liza Nyberg ? från 1990-talskrisen till bostadsmarknadens topp

Liza Nyberg basar över en av landets största fastighetsmäklerier, och tampas dagligen med ett av branschens stora bryderier: hur kommer bostäder köpas och säljas efter digitaliseringen?

2020-08-12
Länk till avsnitt

Elise Grosse ? hållbarhetschef på Sweco

Elise Grosse är arkitekten och företagaren som snöade in på hållbarhetsfrågor. I dag är hon hållbarhetschef på Sweco och vill få bygg- och fastighetsbranschen att återbruka byggmaterial ? bland annat. 

2020-06-17
Länk till avsnitt

Einar Janson ? filosof på väg mot börsen

Einar Janson inledde 2000-talet med en bil, en verktygslåda och en radannons i Dagens Nyheter. I dag är familjeföretaget Titania på väg mot börsen. 

2020-06-03
Länk till avsnitt

Johan Edberg ? fastighetsanalytiker med omöjligt uppdrag

"Jag vet inte hur många gånger jag sagt att mitt jobb är svårare än någonsin?, säger Handelsbankens aktieanalytiker Johan Edberg. Men den här gången har han nog fog för det han säger. Mitt i en global ekonomisk kris ska han inte bara analysera svenska fastighetsbolags agerande, utan dessutom ha en åsikt om en historiskt lynnig kapitalmarknad. Nu berättar han hur han gör.

2020-05-20
Länk till avsnitt

Svante Jernberg ? snickaren som visste för mycket

Svante Jernberg började i Enköping med en tvåårig byggteknisk utbildning, och en hammare i handen. I dag driver han Sveafastigheter Bostad, och snickrar för fullt på en fastighetsportfölj värd närmare 1 miljard kronor.

2020-05-06
Länk till avsnitt

Bengt Lindblad ? entreprenören bakom Fastighetsräntefonden

Bengt Lindblad är en av pionjärerna i den svenska elhandelsmarknaden, och var under många år en av de största elspekulanterna i Norden. Idag driver han Fastighetsräntefonden, och hjälper privatpersoner och institutioner att investera i lån via Tessin.

2020-04-22
Länk till avsnitt

Anna Svensson - bygger solceller till net zero

Världen häpnade när Elon Musk 2016 avtäckte sin vision om en takpanna med integrerade solceller. Få kände till att ett svenskt företag satt på en färdig produkt. 

2020-04-01
Länk till avsnitt

Douglas Lundholm ? 10 000 Attefallshus

När Attefallshusen våren 2019 blir större, skapas fler möjligheter att faktiskt använda dem som bostäder. Det tycker i alla fall den svenska uppstarten Botello, vars idé är att ställa ut Attefallshus i svenska villaträdgårdar, och hyra ut dem via bostadsförmedlingen. Botellos VD Douglas Lundholm berättar hur det fungerar. 

2020-03-18
Länk till avsnitt

Niklas Granström ? motorcrossföraren som bygger miljardbolag

Niklas Granström växte upp i en vanlig familj, gick i en vanlig skola, men hade ett ovanligt intresse: motorcross. Under drygt tio år var han en av landets bästa åkare, innan han gav sig huvudstupa in i fastighetsmarknaden. I dag är Leje Fastigheter värt över 500 miljoner kronor. 

2020-03-18
Länk till avsnitt

Jonas Björkman

Jonas Björkman läste spanska på universitetet och såg framför sig en karriär Latinamerika. I stället kom han hem och drog igång en crowdfundingtjänst för fastigheter. Resultatet blev Tessin, som fyra år senare har försett svenska byggherrar med över 2 miljarder kronor i finansiering. 

2020-02-19
Länk till avsnitt

Biljana Pehrsson ? från Belgrad till den svenska fastighetsmarknadens topp

Hon är direktören på Kungsleden som efter sju år vid rodret fått marknaden att prata om ?Biljana-effekten?. Men resan mot toppen av fastighetsmarknaden började i Belgrad.

2020-02-05
Länk till avsnitt

Johannes Asp ? juristen som snöade in på parkeringsplatser

När Johannes Asp flyttade hem till Sverige efter en tid i Schweiz, slogs han av en tanke: varför är det så svårt att hitta parkeringsplatser i Stockholm? 

2020-01-22
Länk till avsnitt

Anette Frumerie

Innan hösten 2017 brukade det bildas köer redan på onsdagen, till nybyggda bostäder som skulle säljas på söndagen. Marknaden var hysterisk och Besqabs VD Anette Frumerie kände inte igen sig. Sen kom fallet.

2020-01-08
Länk till avsnitt

Jacob Karlsson

När en olycka satte punkt för idrottskarriären flippade Jakob Karlsson sin första bostadsrätt och tjänade 15 000 kronor. Tio år senare är hans bolag, K-Fastigheter, värt över 5 miljarder kronor. Hemligheten? Hårt arbete, god bankfinansiering och en simpel idé.

2019-12-11
Länk till avsnitt

Sharam Rahi

Ingen person i fastighetsbranschen kan nog skryta med en så krokig och omväxlande karriär som Sharam Rahi. Som ung anlände han som flykting till Sverige, och via stand up-scenen, teveprogram och servicebutiker blev han till slut en av fastighetssveriges mäktigaste.

2019-11-27
Länk till avsnitt

Mats Norrbom

Som stadsbyggnadsdirektör i Uppsala har Mats Norrbom sannerligen utmaningar framför sig. Staden ska inte bara bli klimatneutral utan -positiv. Samtidigt ska Uppsala växa med nästan 150 000 invånare och helt nya stadsdelar ska skapas. Till sin hjälp har han ?Uppsalamodellen?, en metod som har skapat flexibilitet på den stagnerade byggmarknaden och nu ska leda staden in i framtiden.

2019-11-13
Länk till avsnitt

Ted Lindqvist

Få personer tänker så mycket på den svenska kreditmarknaden som Ted Lindqvist. Som VD för Evidens har han skrivit analysen ?Missförstånd, överdrifter och rena felaktigheter: En kritisk analys av 10 centrala påståenden från Riksbanken och Finansinspektionen?, vars mål det är att både väcka och avsluta debatten om amorteringskrav.  

2019-10-30
Länk till avsnitt

Elin Andersdotter Fabre

Som ansvarig för tankesmedjan Global Utmanings program för hållbara städer tvingas Elin Andersdotter Fabre stångas med föråldrade bilder kring hur städer ska byggas. I grunden finns en vilja att städerna ska vara till för alla, inte bara för de som bestämmer.

2019-10-16
Länk till avsnitt

Magnus Svantegård

Doldisbolaget Datscha har i över tjugo år gått i täten för fastighetsbranschens digitalisering. Magnus Svantegård har varit produktchef under nästan hela den tiden, och betraktas idag som en auktoritet inom proptech. Men det började i skogen.

2019-10-02
Länk till avsnitt

Sven-Olof Johansson

Under en tid på 1990-talet var han en av Sveriges genom tidernas fattigaste personer. I dag är han en av de rikaste, med kontroll över ett fastighetsbestånd värt över 20 miljarder kronor. Hur är det möjligt? "Ingen situation är så hopplös att den inte går att komma tillbaka ifrån", säger han. 

2019-09-18
Länk till avsnitt

Monica von Schmalensee

Hon förlorade jobbet två gånger under 1990-talet men reste sig båda gångerna. Med åren avancerade hon till verkställande direktör för White, en av Europas största arkitektbyråer. På vägen blev hon rådgivare till Londons borgmästare Sadik Kahn. "Det var inte självklart att jag skulle bli arkitekt. Däremot var jag intresserad av samhällsfrågor. Jag var ganska duktig på att rita. Jag hade jobbat som guide i Västerås och började intressera mig för hus den vägen" säger Monica von Schmalensee, om hur allting började. 

2019-09-04
Länk till avsnitt

Jakob Pettersson

Året Jakob Pettersson fyllde 29 år fick han 600 miljoner kronor i handen och ett tillsynes enkelt uppdrag från sin arbetsgivare: Köp fastigheter. Det var början på Coelis fastighetsfond, men inte på Jakobs karriär i fastighetsbranschen. Nu berättar han hur intresset för marknaden växte fram, hur det var att starta en ny fond, och vad han hittills har gjort för pengarna.

2019-08-21
Länk till avsnitt

Bojan Ticic

Det pågår ingen butiksdöd, det är trams. I alla fall om du frågar Bojan Ticic. Han är ansvarig för transaktionsteamet inom retail på världens största konsultbolag för kommersiell fastighetsrådgivning - CBRE. Med en ständigt växande e-handel är en butiksdöd däremot inte garanterad oundviklig. Men dit är det en bit kvar, enligt Bojan Ticic.

2019-08-07
Länk till avsnitt

Kristina Alvendal

Få personer i modern tid har haft lika stort inflytande över Stockholms utseende som Kristina Alvendal, moderatpolitikern som efter valsegern 2006 ringdes in för att ta ansvar för huvudstadens bostads- och byggfrågor. Nu reflekterar hon över privatiseringarna av allmännyttan, och arkitekturens roll när byggandet exploderade.

2019-07-24
Länk till avsnitt

Fredrik Arpe

Marknaden för nyproduktioner har gått från stekhet till ifrågasatt de senaste åren, och Fredrik Arpe är mannen som ska vända trenden. Som VD för Järntorget har han klarat nedgången unikt bra, men tror ändå på en tuffare framtid ? en framtid som kräver nya idéer, modeller och ger nya möjligheter.

2019-07-10
Länk till avsnitt

Per Bolund

Det andra amorteringskravet som infördes i mars 2018 har fått hård kritik för att ha fattats på felaktiga grunder, bland annat från tidigare vice riksbankschefen Lars E O Svensson. Men bostads- och finansmarknadsministern Per Bolund håller inte med om Svenssons analys - skuldsättningen är en riskfaktor, hur man än vrider och vänder på det, och amorteringskraven är ett sätt att bygga upp en motståndskraft i hushållsekonomin.

2019-06-26
Länk till avsnitt

Jan-Erik Höjvall

Medan fastighetsindustrin rusade in i nyproduktionsmarknaden, har Jan-Erik Höjvall ägnat större delen av sin karriär år att förvalta hyreshus. Som vd för Amasten är det nu tredje gången han bygger upp en fastighetsportfölj i miljardklassen.

2019-06-12
Länk till avsnitt

Ulrika Lindmark

Vad är egentligen någonting värt? För de flesta är frågan något abstrakt, men för Ulrika Lindmark är det den mest centrala frågan av alla. Hon halkade in i fastighetsbranschen på ett bananskal, och har med åren blivit av landets mest garvade värderingsexperter.

2019-05-29
Länk till avsnitt

Han-Suck Song

Den ränta som fastighetsekonomen Han-Suck Song inte vill prata om är ännu inte uppfunnen. Efter att planerna på att bli kemist grusades av de långa tidsperspektiven har just ?tid" blivit något av ett nyckelbegrepp i KTH-forskarens värv. För om man tittar över tid, vad händer egentligen med räntorna? 

2019-05-15
Länk till avsnitt

Sonja Ståhl

Narkotikahandel, skadegörelse och skjutningar har satt Helsingborgsstadsdelen Söder på kartan som en av Sveriges så kallade "no go-zoner". Sonja Ståhl är övertygad om att fastighetsägarna sitter på en del av lösningen. Som fastighetschef på Willhem i Helsingborg, berättar hon vad bolaget gör för att vända utvecklingen.

2019-05-01
Länk till avsnitt

Lennart Weiss

Likt en politiker har Veidekkes kommersiella direktör Lennart Weiss svar på det mesta. I alla fall när det gäller bostadsmarknaden. Han vet hur han tycker att bostäderna ska finansieras, hur vi ska se på skuldsättningen och hur unga och svagare grupper ska kunna ta sig in på marknaden. Karriären fick också sin början i kommunfullmäktige i Gävle, men idag har Lennart Weiss lämnat politiken. Det betyder dock inte att han inte vill ta debatten.

2019-04-17
Länk till avsnitt

Henrik Saxborn

De senaste decennierna har logistikfastigheter gått från att vara osexiga lager till att bli högteknologiska center som möjliggör den nya handeln. Castellum och dess VD Henrik Saxborg har tagit en tätposition i utvecklingen av de fastigheter som gör det möjligt för en produkt att flyttas från din dator till din dörrmatta. I den här intervjun pratar han om Amazons intåg i Sverige, de sista kilometrarnas betydelse och vad man ska ha en flygplats till.

2019-04-03
Länk till avsnitt

Olle Larsson

Varför har Olle Larsson köpt Dragon Gate? Det låter kanske märkligt, men för honom går det en rak linje mellan de första vindsrenoveringarna i Stockholms innerstad till köpet av Sveriges kanske mest utskrattade byggnad. Längst vägen har han tagit sig an Sveriges kanske värsta plats, mottagit dödshot, och insett värdet av ett skadat varumärke. I den här intervjun pratar Sisyfosgruppens VD såklart om Dragon Gate, vad det kostade och vad han ska göra med det, men också om vikten av transparens, uthållighet och styrkan i att inte ha en aning. 

2019-03-20
Länk till avsnitt

Viktor Broberg

För Viktor Broberg började allting med en idé om att effektivisera skyddsronder. Idén blev till företaget Buildsafe och skyddsrondsidén har växt till en vision om att kunna knyta ihop alla aktörer på en byggarbetsplats till ett gemensamt system. På vägen har Buildsafe blivit en av förgrundsfigurerna i det som kallas Proptech ? digitaliseringen av en till synes mycket analog branch.   I den här intervjun berättar Viktor Broberg om vikten av research, hur man ändrar beteenden i en bakåtlutad bransch och Buildsafes internationella framtid. 
2019-03-06
Länk till avsnitt

Urban Edenström

Urban Edenström stod inför en av sitt livs största affärer när investmentbanken Morgan Stanley plötsligt snuvade honom på 500 miljoner kronor. Erfarenheten blev början på Niam och en av den svenska fastighetsbranschens stora framgångssagor. I den här intervjun berättar han om de första åren i 1980-talets ärkekonservativa marknad, om hur hjulen slutade snurra under finanskrisen, och om hur digitaliseringen nu vänder ut- och in på hela industrin.

2019-02-20
Länk till avsnitt

Lenca Properties

[]
2019-02-06
Länk till avsnitt

Henrik Jussi-Pekka

Henrik Jussi-Pekka jobbade på ett kommunalt fastighetsbolag när han fick möjligheten att hjälpa en av världens största investmentbanker in på den svenska fastighetsmarknaden. Idag, 20 år senare, är han vd och delägare i Möller & Partners, som hjälper institutioner realisera fastighetsprojekt. 

2019-01-23
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.