Sveriges 100 mest populära podcasts

Fastighetsprofilerna

Fastighetsprofilerna

Häng med och träffa människorna som tillsammans bygger Sverige! Varannan onsdag bjuder vi på nya intervjuer med investerare, företagare och visionärer från fastighetsbranschens alla hörn. Podcasten produceras av Tessin som kopplar ihop investerare och fastighetsbolag som söker kapital.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

tessin.se/fastighetsprofilerna/

Avsnitt

Sven Otto Littorin - Ministern som blev fastighetsentreprenör

Sven Otto Littorin är välkänd svensk moderat politiker och tidigare arbetsmarknadsminister. Men att han sedan han lämnade politiken under turbulenta former år 2010, startat inte mindre än två fastighetsbolag känner färre till.
2021-10-06
Länk till avsnitt

Karin Zakariasson ? en av Sveriges absolut bästa fastighetsvärderare

Karin Zakariasson är chef för värdering på den globala fastighetskonsulten Savills i Stockholm och har följt branschens upp och nedgångar i 30 år.
2021-09-23
Länk till avsnitt

Sofia Folstad ? Årets unga fastighetskvinna älskar att göra affärer

Börsnoterade studentbostadsbolaget SBS expanderar snabbt och den som jagar nya objekt är finans- och transaktionschefen Sofia Folstad.
2021-09-08
Länk till avsnitt

Carola Lavén - vd:n som får gåshud av att bygga

Hon blev vd för börsnoterade bostadsbyggarbolaget Besqab så sent som
förra våren och har redan skruvat på strategin. Men det är långt ifrån
Carola Lavéns första jobb i fastighetsbranschen.
2021-08-25
Länk till avsnitt

Robin Rushdi och ABCDE-staden

Robin Rushdi är fastighetsprofilen som vill att vi slutar bygga helt och hållet, för att i stället använda det vi redan har mer effektivt. Till vardags driver han startupen Vakansa, där han vill få fler att dela kontorslokaler. 
2021-06-23
Länk till avsnitt

Joel Ambré ? smålänning i Wallenbergs tjänst

Joel Ambré är vd för Vectura, Wallenberg-bolaget som nyligen gjorde en av Sveriges största fastighetsaffärer i historien. Då avyttrades Grand Hotel i Stockholm för 3,6 miljarder kronor, som ett led i att fokusera Vectura mot samhällsfastigheter och kontor inom life science. 

2021-06-09
Länk till avsnitt

Eddie Ekberg - från toppen av fastighetssverige

Eddie Ekberg är journalisten som av en slump trillade in på en av Nordens största branschtidningar om fastigheter ? Fastighetssverige. I dag är han chefredaktör, och besitter mer kunskap än de flesta om den svenska fastighetsmarknaden. 
2021-05-26
Länk till avsnitt

Hampus Brodén ? på  hemligt uppdrag i bolånemarknaden

Hampus Brodén jobbade i SEB:s innersta maskineri när vännen Vilhelm Moberg dök upp med en udda idé. Nu har Stabelo vandrat rakt in på de svenska storbankernas hemmaplan: bolånemarknaden. Det här är Hampus historia. 
2021-05-12
Länk till avsnitt

Johan Deremar ? framtidsspanare i byggindustrin

Johan Deremar är nationalekonomen som ofrivilligt halkade in i fastighetsbranschen och blev kvar. I dag sköter han analysen på Byggföretagen, och har en ljus bild av framtiden. 
2021-04-28
Länk till avsnitt

Max Barclay ? tre krascher och en pandemi

Max Barclay är nordenchef på Newsecs rådgivningsverksamhet och gissningsvis en av dem som haft bäst insyn i hur pandemin slog mot den svenska kontorsmarknaden. Och efter nära trettio år i branschen är det inte heller första gången han är med om att saker och ting går snett. 
2021-04-14
Länk till avsnitt

Martin Rörby ? resande i arkitekturens historia

Martin Rörby är sångaren och läraraspiranten som snöade in på arkitekturhistoria ? känd för att han gärna ser det vackra i det fula. I Fastighetsprofilerna berättar han om arkitekturens utveckling från 1800-talet till idag, och förklarar hur den sitter samman med både smak, politik och ekonomi. 
2021-03-31
Länk till avsnitt

Olof Andersson ? grönsakshandlare som blev fastighetsmagnat

Olof Anderssons karriär började på Möllevångstorget i Malmö där han sålde grönsaker med sin far. Många, många år senare satte han fastighetsbolaget Trianon på börsen i Stockholm, och basar nu över ett bestånd värt över 9 miljarder kronor. 
2021-03-17
Länk till avsnitt

Sofia Ljungdahl - Bostadsbyggaren som ska lyfta Obos

Redan som barn började Sofia Ljungdahl intressera sig för arkitektur och bostäder. Efter nära 25 år på olika bostadsbyggare har hon nu fått i uppdrag att etablera norska Obos i Sveriges storstäder.
2021-03-03
Länk till avsnitt

Bonus: Daniel Goroschs tips till dig som vill ta dig fram i fastighetsbranschen

Daniel Gorosch, före detta VD på JLL, delar ett av sina bästa tips till dig som vill lyckas i branschen. Och så berättar han om hur tydliga mål har varit ett sätt för honom att entusiasmera både sig själv och sina medarbetare. 
2021-02-20
Länk till avsnitt

Daniel Gorosch ? krisgeneral och storstädare

Daniel Gorosch är entreprenören som efter finanskrisen fattade mod och vände ut och in på rådgivningsbolaget JLL. Nu, efter nära tjugofem år på en rad positioner i finans- och fastighetsbranschen, ska han testa sina egna vingar.
2021-02-17
Länk till avsnitt

Hugo Larsson - 0 till 100 miljoner på solceller

För drygt fem år sedan fick Uppsalastudenterna Linus Werner och Hugo Larsson en ljus idé: att ta rygg på intresset för solel genom att installera paneler på kommersiella fastigheter. I dag är Save by Solar en av de ledande aktörerna i branschen.
2021-02-03
Länk till avsnitt

Christian Hermelin ? stadsbyggaren från Fabege

Nacka Strand öppnade Christian Hermelins ögon för hur en bortglömd plätt mark kan förvandlas till en blomstrande stadsmiljö. Sedan byggde han Arenastaden. Nu, ett år efter att han lämnade vd-stolen på Fabege, letar Christian och hans bror efter nästa projekt.
2021-01-20
Länk till avsnitt

Jenny Jonsson - amerikanskan som vill förändra världen

Den USA-baserade familjen Jonsson tog över det krisdrabbade fastighetsbolaget Byggvesta under 90-talet, och iscensatte en strategiändring med svårslagen tajming. Nu har Jenny Jonsson rest hit från den amerikanska östkusten för att ta bolaget till nästa nivå.
2021-01-12
Länk till avsnitt

Helena Bjarnegård ? Sveriges första Riksarkitekt

För två år sedan fick Boverket i uppdrag att inrätta Sveriges första Riksarkitekt, och ansvaret föll på landskapsarkitekten och stadsträdgårdsmästaren Helena Bjarnegård. Hennes uppdrag? Att få lite ordning i svensk stadsbyggnad.

2020-12-09
Länk till avsnitt

Jörgen Andersson ? byggaren som tog Wästbygg till börsen

När Jörgen Anderson 2003 fick jobb på familjeföretaget Wästbygg visste han knappast att det var början på en nästan två decennier lång resa mot börsen i Stockholm. Nu är Wästbygg noterat, och bolaget siktar mot nästa mål ? att bli helt fossilfria till 2030.

2020-11-25
Länk till avsnitt

Peter Bergström ? sminksäljaren bakom Objektvision

När Peter Bergström tog över vd-stolen på finskägda Objektvision var det första gången som han kom i kontakt med fastighetsbranschen. Idag, å andra sidan, har han mer än någon annan en inblick i hur branschen agerar under pandemiåret 2020.   
2020-11-11
Länk till avsnitt

Johan Castwall ? exploateringsdirektör i Stockholm

Han har möjligen en av branschens roligaste men också mest utsatta jobb. Som exploateringsdirektör i huvudstaden ligger det på Johan Castwalls bord att låta Stockholm växa och samtidigt balansera både medborgarnas och näringslivets intressen. 

2020-10-28
Länk till avsnitt

Jessika Jonsson ? årets unga fastighetskvinna

Jessika Jonsson är bara 27 år gammal, men har redan hunnit med fem år som konsult på Cushman & Wakefield. I veckans avsnitt berättar hon om hur en fastighetsvärdering går till, och om hur ny teknik kan höja värdet på fastigheter. Dessutom får vi höra varför Jessika Jonsson ? om hon själv får gissa ? blev nominerad till utmärkelsen "Årets unga fastighetskvinna" av branschprofilerna Biljana Pehrsson och Kristina Alvendal.

2020-10-07
Länk till avsnitt

Bostadsekonomi med Robert Boije

Ska man binda lånet nu när räntorna är låga? Hur mycket pengar ska man låna, och vad innebär det att uppskovsräntan försvinner? Robert Boije snöade in på markoekonomi, och är idag chefsekonom på SBAB. I veckans avsnitt betar vi av svenskarnas bostadsekonomi, från A till Ö.

2020-09-23
Länk till avsnitt

Rikard Strid ? familjeföretagare och visionär

KTC är familjeföretaget som redan på 1980-talet utvecklade styrsystem för fastighetsbranschen. Många visioner och turer senare försöker arvtagaren Rikard Strid gå i mål med bolagets storslagna vision: att all energi ska vara gratis.

2020-09-09
Länk till avsnitt

Christoffer Börjesson om fastighetsbranschens digitalisering

Vad händer med alla kontor om WFH-trenden håller i sig? Och hur ska fastighetsbranschen ta en större del av kakan när e-handeln breder ut sig? Christoffer Börjesson har mycket att tänka på, som digitaliseringschef på Fastighetsägarna. 

2020-08-26
Länk till avsnitt

Liza Nyberg ? från 1990-talskrisen till bostadsmarknadens topp

Liza Nyberg basar över en av landets största fastighetsmäklerier, och tampas dagligen med ett av branschens stora bryderier: hur kommer bostäder köpas och säljas efter digitaliseringen?

2020-08-12
Länk till avsnitt

Elise Grosse ? hållbarhetschef på Sweco

Elise Grosse är arkitekten och företagaren som snöade in på hållbarhetsfrågor. I dag är hon hållbarhetschef på Sweco och vill få bygg- och fastighetsbranschen att återbruka byggmaterial ? bland annat. 

2020-06-17
Länk till avsnitt

Einar Janson ? filosof på väg mot börsen

Einar Janson inledde 2000-talet med en bil, en verktygslåda och en radannons i Dagens Nyheter. I dag är familjeföretaget Titania på väg mot börsen. 

2020-06-03
Länk till avsnitt

Johan Edberg ? fastighetsanalytiker med omöjligt uppdrag

"Jag vet inte hur många gånger jag sagt att mitt jobb är svårare än någonsin?, säger Handelsbankens aktieanalytiker Johan Edberg. Men den här gången har han nog fog för det han säger. Mitt i en global ekonomisk kris ska han inte bara analysera svenska fastighetsbolags agerande, utan dessutom ha en åsikt om en historiskt lynnig kapitalmarknad. Nu berättar han hur han gör.

2020-05-20
Länk till avsnitt

Svante Jernberg ? snickaren som visste för mycket

Svante Jernberg började i Enköping med en tvåårig byggteknisk utbildning, och en hammare i handen. I dag driver han Sveafastigheter Bostad, och snickrar för fullt på en fastighetsportfölj värd närmare 1 miljard kronor.

2020-05-06
Länk till avsnitt

Bengt Lindblad ? entreprenören bakom Fastighetsräntefonden

Bengt Lindblad är en av pionjärerna i den svenska elhandelsmarknaden, och var under många år en av de största elspekulanterna i Norden. Idag driver han Fastighetsräntefonden, och hjälper privatpersoner och institutioner att investera i lån via Tessin.

2020-04-22
Länk till avsnitt

Anna Svensson - bygger solceller till net zero

Världen häpnade när Elon Musk 2016 avtäckte sin vision om en takpanna med integrerade solceller. Få kände till att ett svenskt företag satt på en färdig produkt. 

2020-04-01
Länk till avsnitt

Douglas Lundholm ? 10 000 Attefallshus

När Attefallshusen våren 2019 blir större, skapas fler möjligheter att faktiskt använda dem som bostäder. Det tycker i alla fall den svenska uppstarten Botello, vars idé är att ställa ut Attefallshus i svenska villaträdgårdar, och hyra ut dem via bostadsförmedlingen. Botellos VD Douglas Lundholm berättar hur det fungerar. 

2020-03-18
Länk till avsnitt

Niklas Granström ? motorcrossföraren som bygger miljardbolag

Niklas Granström växte upp i en vanlig familj, gick i en vanlig skola, men hade ett ovanligt intresse: motorcross. Under drygt tio år var han en av landets bästa åkare, innan han gav sig huvudstupa in i fastighetsmarknaden. I dag är Leje Fastigheter värt över 500 miljoner kronor. 

2020-03-18
Länk till avsnitt

Jonas Björkman

Jonas Björkman läste spanska på universitetet och såg framför sig en karriär Latinamerika. I stället kom han hem och drog igång en crowdfundingtjänst för fastigheter. Resultatet blev Tessin, som fyra år senare har försett svenska byggherrar med över 2 miljarder kronor i finansiering. 

2020-02-19
Länk till avsnitt

Biljana Pehrsson ? från Belgrad till den svenska fastighetsmarknadens topp

Hon är direktören på Kungsleden som efter sju år vid rodret fått marknaden att prata om ?Biljana-effekten?. Men resan mot toppen av fastighetsmarknaden började i Belgrad.

2020-02-05
Länk till avsnitt

Johannes Asp ? juristen som snöade in på parkeringsplatser

När Johannes Asp flyttade hem till Sverige efter en tid i Schweiz, slogs han av en tanke: varför är det så svårt att hitta parkeringsplatser i Stockholm? 

2020-01-22
Länk till avsnitt

Anette Frumerie

Innan hösten 2017 brukade det bildas köer redan på onsdagen, till nybyggda bostäder som skulle säljas på söndagen. Marknaden var hysterisk och Besqabs VD Anette Frumerie kände inte igen sig. Sen kom fallet.

2020-01-08
Länk till avsnitt

Jacob Karlsson

När en olycka satte punkt för idrottskarriären flippade Jakob Karlsson sin första bostadsrätt och tjänade 15 000 kronor. Tio år senare är hans bolag, K-Fastigheter, värt över 5 miljarder kronor. Hemligheten? Hårt arbete, god bankfinansiering och en simpel idé.

2019-12-11
Länk till avsnitt

Sharam Rahi

Ingen person i fastighetsbranschen kan nog skryta med en så krokig och omväxlande karriär som Sharam Rahi. Som ung anlände han som flykting till Sverige, och via stand up-scenen, teveprogram och servicebutiker blev han till slut en av fastighetssveriges mäktigaste.

2019-11-27
Länk till avsnitt

Mats Norrbom

Som stadsbyggnadsdirektör i Uppsala har Mats Norrbom sannerligen utmaningar framför sig. Staden ska inte bara bli klimatneutral utan -positiv. Samtidigt ska Uppsala växa med nästan 150 000 invånare och helt nya stadsdelar ska skapas. Till sin hjälp har han ?Uppsalamodellen?, en metod som har skapat flexibilitet på den stagnerade byggmarknaden och nu ska leda staden in i framtiden.

2019-11-13
Länk till avsnitt

Ted Lindqvist

Få personer tänker så mycket på den svenska kreditmarknaden som Ted Lindqvist. Som VD för Evidens har han skrivit analysen ?Missförstånd, överdrifter och rena felaktigheter: En kritisk analys av 10 centrala påståenden från Riksbanken och Finansinspektionen?, vars mål det är att både väcka och avsluta debatten om amorteringskrav.  

2019-10-30
Länk till avsnitt

Elin Andersdotter Fabre

Som ansvarig för tankesmedjan Global Utmanings program för hållbara städer tvingas Elin Andersdotter Fabre stångas med föråldrade bilder kring hur städer ska byggas. I grunden finns en vilja att städerna ska vara till för alla, inte bara för de som bestämmer.

2019-10-16
Länk till avsnitt

Magnus Svantegård

Doldisbolaget Datscha har i över tjugo år gått i täten för fastighetsbranschens digitalisering. Magnus Svantegård har varit produktchef under nästan hela den tiden, och betraktas idag som en auktoritet inom proptech. Men det började i skogen.

2019-10-02
Länk till avsnitt

Sven-Olof Johansson

Under en tid på 1990-talet var han en av Sveriges genom tidernas fattigaste personer. I dag är han en av de rikaste, med kontroll över ett fastighetsbestånd värt över 20 miljarder kronor. Hur är det möjligt? "Ingen situation är så hopplös att den inte går att komma tillbaka ifrån", säger han. 

2019-09-18
Länk till avsnitt

Monica von Schmalensee

Hon förlorade jobbet två gånger under 1990-talet men reste sig båda gångerna. Med åren avancerade hon till verkställande direktör för White, en av Europas största arkitektbyråer. På vägen blev hon rådgivare till Londons borgmästare Sadik Kahn. "Det var inte självklart att jag skulle bli arkitekt. Däremot var jag intresserad av samhällsfrågor. Jag var ganska duktig på att rita. Jag hade jobbat som guide i Västerås och började intressera mig för hus den vägen" säger Monica von Schmalensee, om hur allting började. 

2019-09-04
Länk till avsnitt

Jakob Pettersson

Året Jakob Pettersson fyllde 29 år fick han 600 miljoner kronor i handen och ett tillsynes enkelt uppdrag från sin arbetsgivare: Köp fastigheter. Det var början på Coelis fastighetsfond, men inte på Jakobs karriär i fastighetsbranschen. Nu berättar han hur intresset för marknaden växte fram, hur det var att starta en ny fond, och vad han hittills har gjort för pengarna.

2019-08-21
Länk till avsnitt

Bojan Ticic

Det pågår ingen butiksdöd, det är trams. I alla fall om du frågar Bojan Ticic. Han är ansvarig för transaktionsteamet inom retail på världens största konsultbolag för kommersiell fastighetsrådgivning - CBRE. Med en ständigt växande e-handel är en butiksdöd däremot inte garanterad oundviklig. Men dit är det en bit kvar, enligt Bojan Ticic.

2019-08-07
Länk till avsnitt

Kristina Alvendal

Få personer i modern tid har haft lika stort inflytande över Stockholms utseende som Kristina Alvendal, moderatpolitikern som efter valsegern 2006 ringdes in för att ta ansvar för huvudstadens bostads- och byggfrågor. Nu reflekterar hon över privatiseringarna av allmännyttan, och arkitekturens roll när byggandet exploderade.

2019-07-24
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.