Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Fastighetsprofilerna

Fastighetsprofilerna

Jacob Bursell, Gunnar Harrius och Åsa Secher från Kapitalet träffar kända och okända fastighetsprofiler från branschens alla hörn. Podcasten är ett samarbete med den digitala finansieringsplattformen Tessin där privata sparare kan investera i fastighetsprojekt mot en god avkastning.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

tessin.se/fastighetsprofilerna/

Avsnitt

Bojan Ticic

Det pågår ingen butiksdöd, det är trams. I alla fall om du frågar Bojan Ticic. Han är ansvarig för transaktionsteamet inom retail på världens största konsultbolag för kommersiell fastighetsrådgivning - CBRE. Med en ständigt växande e-handel är en butiksdöd däremot inte garanterad oundviklig. Men dit är det en bit kvar, enligt Bojan Ticic.

2019-08-07
Länk till avsnitt

Kristina Alvendal

Få personer i modern tid har haft lika stort inflytande över Stockholms utseende som Kristina Alvendal, moderatpolitikern som efter valsegern 2006 ringdes in för att ta ansvar för huvudstadens bostads- och byggfrågor. Nu reflekterar hon över privatiseringarna av allmännyttan, och arkitekturens roll när byggandet exploderade.

2019-07-24
Länk till avsnitt

Fredrik Arpe

Marknaden för nyproduktioner har gått från stekhet till ifrågasatt de senaste åren, och Fredrik Arpe är mannen som ska vända trenden. Som VD för Järntorget har han klarat nedgången unikt bra, men tror ändå på en tuffare framtid ? en framtid som kräver nya idéer, modeller och ger nya möjligheter.

2019-07-10
Länk till avsnitt

Per Bolund

Det andra amorteringskravet som infördes i mars 2018 har fått hård kritik för att ha fattats på felaktiga grunder, bland annat från tidigare vice riksbankschefen Lars E O Svensson. Men bostads- och finansmarknadsministern Per Bolund håller inte med om Svenssons analys - skuldsättningen är en riskfaktor, hur man än vrider och vänder på det, och amorteringskraven är ett sätt att bygga upp en motståndskraft i hushållsekonomin.

2019-06-26
Länk till avsnitt

Jan-Erik Höjvall

Medan fastighetsindustrin rusade in i nyproduktionsmarknaden, har Jan-Erik Höjvall ägnat större delen av sin karriär år att förvalta hyreshus. Som vd för Amasten är det nu tredje gången han bygger upp en fastighetsportfölj i miljardklassen.

2019-06-12
Länk till avsnitt

Ulrika Lindmark

Vad är egentligen någonting värt? För de flesta är frågan något abstrakt, men för Ulrika Lindmark är det den mest centrala frågan av alla. Hon halkade in i fastighetsbranschen på ett bananskal, och har med åren blivit av landets mest garvade värderingsexperter.

2019-05-29
Länk till avsnitt

Han-Suck Song

Den ränta som fastighetsekonomen Han-Suck Song inte vill prata om är ännu inte uppfunnen. Efter att planerna på att bli kemist grusades av de långa tidsperspektiven har just ?tid" blivit något av ett nyckelbegrepp i KTH-forskarens värv. För om man tittar över tid, vad händer egentligen med räntorna? 

2019-05-15
Länk till avsnitt

Sonja Ståhl

Narkotikahandel, skadegörelse och skjutningar har satt Helsingborgsstadsdelen Söder på kartan som en av Sveriges så kallade "no go-zoner". Sonja Ståhl är övertygad om att fastighetsägarna sitter på en del av lösningen. Som fastighetschef på Willhem i Helsingborg, berättar hon vad bolaget gör för att vända utvecklingen.

2019-05-01
Länk till avsnitt

Lennart Weiss

Likt en politiker har Veidekkes kommersiella direktör Lennart Weiss svar på det mesta. I alla fall när det gäller bostadsmarknaden. Han vet hur han tycker att bostäderna ska finansieras, hur vi ska se på skuldsättningen och hur unga och svagare grupper ska kunna ta sig in på marknaden. Karriären fick också sin början i kommunfullmäktige i Gävle, men idag har Lennart Weiss lämnat politiken. Det betyder dock inte att han inte vill ta debatten.

2019-04-17
Länk till avsnitt

Henrik Saxborn

De senaste decennierna har logistikfastigheter gått från att vara osexiga lager till att bli högteknologiska center som möjliggör den nya handeln. Castellum och dess VD Henrik Saxborg har tagit en tätposition i utvecklingen av de fastigheter som gör det möjligt för en produkt att flyttas från din dator till din dörrmatta. I den här intervjun pratar han om Amazons intåg i Sverige, de sista kilometrarnas betydelse och vad man ska ha en flygplats till.

2019-04-03
Länk till avsnitt

Olle Larsson

Varför har Olle Larsson köpt Dragon Gate? Det låter kanske märkligt, men för honom går det en rak linje mellan de första vindsrenoveringarna i Stockholms innerstad till köpet av Sveriges kanske mest utskrattade byggnad. Längst vägen har han tagit sig an Sveriges kanske värsta plats, mottagit dödshot, och insett värdet av ett skadat varumärke. I den här intervjun pratar Sisyfosgruppens VD såklart om Dragon Gate, vad det kostade och vad han ska göra med det, men också om vikten av transparens, uthållighet och styrkan i att inte ha en aning. 

2019-03-20
Länk till avsnitt

Viktor Broberg

För Viktor Broberg började allting med en idé om att effektivisera skyddsronder. Idén blev till företaget Buildsafe och skyddsrondsidén har växt till en vision om att kunna knyta ihop alla aktörer på en byggarbetsplats till ett gemensamt system. På vägen har Buildsafe blivit en av förgrundsfigurerna i det som kallas Proptech ? digitaliseringen av en till synes mycket analog branch.   I den här intervjun berättar Viktor Broberg om vikten av research, hur man ändrar beteenden i en bakåtlutad bransch och Buildsafes internationella framtid. 
2019-03-06
Länk till avsnitt

Urban Edenström

Urban Edenström stod inför en av sitt livs största affärer när investmentbanken Morgan Stanley plötsligt snuvade honom på 500 miljoner kronor. Erfarenheten blev början på Niam och en av den svenska fastighetsbranschens stora framgångssagor. I den här intervjun berättar han om de första åren i 1980-talets ärkekonservativa marknad, om hur hjulen slutade snurra under finanskrisen, och om hur digitaliseringen nu vänder ut- och in på hela industrin.

2019-02-20
Länk till avsnitt

Lenca Properties

[]
2019-02-06
Länk till avsnitt

Henrik Jussi-Pekka

Henrik Jussi-Pekka jobbade på ett kommunalt fastighetsbolag när han fick möjligheten att hjälpa en av världens största investmentbanker in på den svenska fastighetsmarknaden. Idag, 20 år senare, är han vd och delägare i Möller & Partners, som hjälper institutioner realisera fastighetsprojekt. 

2019-01-23
Länk till avsnitt

Fredrik Holmström

Fredrik Holmström förvandlade arvet efter sin pappa till ett högbelånat fastighetskonglomerat, innan finanskrisen höll på att sätta stopp för allt. Magnolia blev räddningen, och tio år senare är bolaget värt över 1,5 miljarder kronor.

2019-01-09
Länk till avsnitt

Annica Ånäs

Atrium Ljungbergs VD om vägen till toppen, rekordhöga kontorshyror och Riksbankens ekonomiska experiment. 

2018-12-12
Länk till avsnitt

Ingrid Westman

Ingrid Westman skolades i den traditionella byggindustrin, men sa upp sig med en idé i huvudet: kan man bygga snygga, energieffektiva hus, utan att det kostar för mycket pengar? 

 

2018-11-28
Länk till avsnitt

Christofer Carlsson

Christofer Carlsson inledde sin företagarbana i läskedrycksbranschen, men skulle tids nog hitta sitt stora projekt: att kunna erbjuda vackra bostadsfastigheter till bra priser. Han började med parhus i Järfälla, men har nu siktet ställt på att bygga 82 våningar i Solna. Dessutom hör vi om Christofer Carlssons listiga försök att återuppfinna bostadsrättsföreningens ekonomi, i hopp om att öppna lägenhetsmarknaden för unga. Han kallar det för BRF 2.0. 

Du hittar fler fastighetsprofiler på www.tessin.se/fastighetsprofilerna

2018-11-14
Länk till avsnitt

Annika Backlund

Mitt i livet blev Annika Backlund utköpt från familjens campingföretag. I stället hittade hon en hyresfastighet i Fjärdhundra, vilket blev början på ett växande bestånd med smal nisch: bostadsfastigheter på landsbygden.

I Fastighetsprofilerna berättar hur det gick till när hon gjorde sin första fastighetsaffär, och hur hon sedan dess har närmat sig sitt nya jobb med en mycket praktisk filosofi. 

2018-10-31
Länk till avsnitt

Erik Selin

Göteborgaren Erik Selin började med tomma händer mitt i 90-talskrisen. I dag är hans fastighetsbolag, Balder, värt över 40 miljarder. Man vill gärna tro att man inte åstadkommer detta utan att ta stora risker, men Erik Selin menar envist att han tvärtom undviker risk till varje pris. "Jag tänker alltid hur allt kan gå snett. Så tittar jag på en ny affär så funderar jag alltid på 'hur förlorar jag på det här'". 

I intervjun berättar Selin hur han gör sina affärer, vilket analysarbete som ligger bakom (spoiler: förvånansvärt lite) och hur han ser på en framtid med högre räntor. 

Du hittar fler fastighetsprofiler på www.tessin.se/fastighetsprofilerna

2018-10-17
Länk till avsnitt

Teaser: Snart lanseras Fastighetsprofilerna

Här hittar du inom kort en podd från Tessin. I en serie intervjuer träffar vi några av Sveriges kända och okända fastighetsprofiler, och tar del av deras berättelser. 

2018-09-27
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.