Sveriges 100 mest populära podcasts
I Investera på höjden träffar vi kända och okända personer från fastighetsbranschens alla hörn, och går på djupet med vad som är viktigt för dig som fastighetsinvesterare. Podcasten produceras av Jonas Björkman. Programledare: Jonas Björkman.
I dagens avsnitt har jag träffat en otroligt fascinerande fastighetsentreprenör som flugit lite under radarna senaste åren, men som på bara 4 år gått från noll kronor i fastighetsvärde till mer än 4 miljarder. David Dahlgren, berättar om sin skilsmässa i samförstånd med Amasten där han tidigare var framgångsrik VD, hur han landade en av världens största kapitalförvaltare som delägare i sitt nya bolag Gladsheim och vad uttrycket Pretend and Extend kommer betyda för kapitalmarknaden framöver. Vi pratar om hur bostadshyror på sikt kommer öka mer än inflationen och varför noterade fastighetbolag idag skapar värdeförstöring om de förvärvar mer. Och han avslöjar varför fastigheter inte är ?den late mannens? sätt att bli rik på.
Börsen har rätt och fastighetssektorn har redan lagt det värsta bakom sig. Det menar fastighetsentreprenören och journalisten Gösta Carlberg. Var ser Gösta bäst köplägen just nu och varför vill han inte bygga ett för stort bolag? Du får också höra hur det var att släppa boken "Bli bostadsmiljonär : råd och tips för din bostadskarriär? bara några veckor efter invasionen av Ukraina. Missa inte!
Varför misslyckades riskkapitalbolagens aggresiva satsningar på padel, och vad kommer hända med alla nybyggda hallar? Strax innan jul gick padeljätten Padel United ut med en krisemission på nästan 400 mkr och Triton-backade We Are Padel kämpar på med en gigantisk rekonstruktion där en stor andel av hallarna som ligger i dotterbolag försatts i konkurs. Det här och mycket annat snackar vi om i veckans avsnitt med padellegendaren Andreas Ehrnvall - a.k.a. Mr Padel.
I dagens laddade avsnitt pratar vi om en miljardmarknad under uppsegling - laddning av elbilar och lastbilar. Alla bygger laddnätverk, men vem är vinnaren? Och klarar verkligen Sveriges elnät att alla kör Tesla?
Vi snackar Elon Musks superchargers, om att byta batteri i farten och hur länge fossila bränslen kommer finnas kvar i tanken.
Allt detta och mer när vi träffar entreprenören Mikael Ring från Voltiva som bestämt sig för att ta en ledarposition med SBB som första storkund.
I dagens avsnitt snackar vi fastighetsobligationer, något som de svenska fastighetsbolagen nyttjat friskt de senaste åren för att nå toppnivåer i Europa. Louis Landeman från podden Kreditvärden (tillika Danske Banks chef för kreditanalys) guidar oss i obligationsdjungeln och förklarar hur de svenska fastighetsbolagen kan parera miljardförfallen som kommer under nästa år.
Vad skiljer den svenska mot den europeiska obligationsmarknaden, vad har sänt chockvågor genom marknaden och varför är det bostadsbolagen som har det tuffast framöver? Och Louis avslöjar sin syn på Akelius spektakulära affärer i Castellum. En måstelyssning för alla fastighetsinvesterare!
Felix Lindberg (@F_Lindberg) är twittraren som blivit Sveriges inofficiella expert på Neonodes (NASDAQ: NEON) patenttvist mot giganterna Samsung och Apple. Stämningen, som är ett av världens största patentmål sett till antal enheter, har hittills gått under radarn i svensk media men kan ge enorma uppsidor i det lilla noterade teknikbolaget. Den 3 december 2022 avgörs ett första viktigt steg kring patentets giltighet i processen mot Samsung. Följ det rafflande dramat med oss!
I det här avsnittet snackar vi litigation finance med entreprenören Thony Lindström Härdin från Litigum Capital. Vi får höra om hur Hulk Hogan vann en miljontvist med hjälp av techmiljardären Peter Thiel, vilka tvister som väntar en fastighetsbransch i nedgång och hur man kan uppnå 30 % avkastning. Han avslöjar också hur det var att misslyckades första gången med samma idé.
I dagens avsnitt snackar vi om varför fastighetsentreprenören Samuel Beckstrand byter helgfrukosten mot att hänga i Stockholms industriområden, hur man producerar 50 000 kvm industrilokaler som bostadsrätter och hur han på mindre än 3 år ska nå sitt mål på en miljard i fastighetsvärden. Och han avslöjar hur man gör de bästa affärerna i kris.
Börspodden-profilerna John Skogman och Johan Isaksson gästar Investera på höjden. Vi snackar köplägen, sossemaffians stora fiende och svenskarnas enorma hangup på fastighetspriser. Vi får också höra vilken fastighets-vd på börsen man ska ta rygg på. Och Johan ger ett oväntat boktips.
Finanslegendaren och journalisten Peter Benson kommer till podden och snackar bostadsmarknad. Vi pratar om svenskarnas strutsmentalitet, om att bo på rätt sida rälsen och varför förståsigpåarna har fel om bopriserna. Och Peter avslöjar varför fastighetsbolagen ser lite frestande ut på börsen.
Jonas Björkman bjuder in proptech-experten Magnus Svantegård för att djupdyka i WeWork-grundaren Adam Neumanns nya (och än så länge väldigt hemliga) miljardvärderade startup inom fastigheter - Flow! Vad betyder NIMBY och hur kommer det sig att en av världens mest prominenta riskkapitalist stöttar comebacken av den utskrattade återfallsentreprenören? Det och mycket mer i dagens avsnitt.
Peter Eriksson är förvaltningschef på fastighetsrådgivaren Croisette, en snabbväxande uppstickare som har fått mycket uppmärksamhet i branschen. Han berättar om sin spännande resa i fastighetsbranschen, som på sätt och vis började med en riktigt svår fotbollsskada.
Olle Larsson och fastighetsbolaget Sisyfos är kända för att köpa sådant som ingen annan vill röra med tång. Förra gången han var med i podden berättade han om hur de blev ägare till en av Sveriges mest omtalade byggnader Dragon Gate, något vi hör mer om i detta avsnitt. Han berättar också om några av de senaste affärerna, bland annat köpet av den tidigare internatskolan Solbacka, som var inspirationen till Stjärnsberg i Jan Guillous bok Ondskan.
När vi sist vi träffade Ellen Sederholm hörde vi om hur hon tillsammans med Jessica Schwieler startade Lenca properties, som då specialiserade sig på att utveckla och sälja vindsvåningar. De senaste åren har Lenca nischat in sig på att bygga om industrifastigheter till bostadsrättsföreningar där framför allt företag köper in sig, något hon berättar mer om i den här intervjun från Fastighetsmässan i Stockholm.
För två år sedan fick Boverket i uppdrag att inrätta Sveriges första Riksarkitekt, och ansvaret föll på landskapsarkitekten och stadsträdgårdsmästaren Helena Bjarnegård. Hennes uppdrag? Att få lite ordning i svensk stadsbyggnad.
När Jörgen Anderson 2003 fick jobb på familjeföretaget Wästbygg visste han knappast att det var början på en nästan två decennier lång resa mot börsen i Stockholm. Nu är Wästbygg noterat, och bolaget siktar mot nästa mål ? att bli helt fossilfria till 2030.
Han har möjligen en av branschens roligaste men också mest utsatta jobb. Som exploateringsdirektör i huvudstaden ligger det på Johan Castwalls bord att låta Stockholm växa och samtidigt balansera både medborgarnas och näringslivets intressen.
Jessika Jonsson är bara 27 år gammal, men har redan hunnit med fem år som konsult på Cushman & Wakefield. I veckans avsnitt berättar hon om hur en fastighetsvärdering går till, och om hur ny teknik kan höja värdet på fastigheter. Dessutom får vi höra varför Jessika Jonsson ? om hon själv får gissa ? blev nominerad till utmärkelsen "Årets unga fastighetskvinna" av branschprofilerna Biljana Pehrsson och Kristina Alvendal.