Sveriges 100 mest populära podcasts

Investera på höjden

Investera på höjden

I Investera på höjden träffar vi kända och okända personer från fastighetsbranschens alla hörn, och går på djupet med vad som är viktigt för dig som fastighetsinvesterare. Podcasten produceras av Jonas Björkman. Programledare: Jonas Björkman.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

tessin.se/fastighetsprofilerna/

Avsnitt

96. Från noll till 4 miljarder på 4 år - David Dahlgrens resa med Gladsheim har bara börjat

I dagens avsnitt har jag träffat en otroligt fascinerande fastighetsentreprenör som flugit lite under radarna senaste åren, men som på bara 4 år gått från noll kronor i fastighetsvärde till mer än 4 miljarder. David Dahlgren, berättar om sin skilsmässa i samförstånd med Amasten där han tidigare var framgångsrik VD, hur han landade en av världens största kapitalförvaltare som delägare i sitt nya bolag Gladsheim och vad uttrycket Pretend and Extend kommer betyda för kapitalmarknaden framöver. Vi pratar om hur bostadshyror på sikt kommer öka mer än inflationen och varför noterade fastighetbolag idag skapar värdeförstöring om de förvärvar mer. Och han avslöjar varför fastigheter inte är ?den late mannens? sätt att bli rik på.

2023-03-31
Länk till avsnitt

95. Fastighetsmarknaden har redan vänt! - med entreprenören och finansprofilen Gösta Carlberg

Börsen har rätt och fastighetssektorn har redan lagt det värsta bakom sig. Det menar fastighetsentreprenören och journalisten Gösta Carlberg. Var ser Gösta bäst köplägen just nu och varför vill han inte bygga ett för stort bolag? Du får också höra hur det var att släppa boken "Bli bostadsmiljonär : råd och tips för din bostadskarriär? bara några veckor efter invasionen av Ukraina. Missa inte!

2023-03-10
Länk till avsnitt

94. Dubbelfel deluxe! Riskkapitalisternas padelkrasch - Det här händer nu med padelhallarna! - med "Mr Padel" Andreas Ehrnvall

Varför misslyckades riskkapitalbolagens aggresiva satsningar på padel, och vad kommer hända med alla nybyggda hallar? Strax innan jul gick padeljätten Padel United ut med en krisemission på nästan 400 mkr och Triton-backade We Are Padel kämpar på med en gigantisk rekonstruktion där en stor andel av hallarna som ligger i dotterbolag försatts i konkurs. Det här och mycket annat snackar vi om i veckans avsnitt med padellegendaren Andreas Ehrnvall - a.k.a. Mr Padel.

2023-02-16
Länk till avsnitt

93. Supercharged! Slaget om laddstolparna - med entreprenören Mikael Ring från Voltiva

I dagens laddade avsnitt pratar vi om en miljardmarknad under uppsegling - laddning av elbilar och lastbilar. Alla bygger laddnätverk, men vem är vinnaren? Och klarar verkligen Sveriges elnät att alla kör Tesla?

Vi snackar Elon Musks superchargers, om att byta batteri i farten och hur länge fossila bränslen kommer finnas kvar i tanken. 

Allt detta och mer när vi träffar entreprenören Mikael Ring från Voltiva som bestämt sig för att ta en ledarposition med SBB som första storkund.

2023-01-19
Länk till avsnitt

92. Fastighetsobligationernas uppgång och (för)fall - med kreditexperten Louis Landeman

I dagens avsnitt snackar vi fastighetsobligationer, något som de svenska fastighetsbolagen nyttjat friskt de senaste åren för att nå toppnivåer i Europa. Louis Landeman från podden Kreditvärden (tillika Danske Banks chef för kreditanalys) guidar oss i obligationsdjungeln och förklarar hur de svenska fastighetsbolagen kan parera miljardförfallen som kommer under nästa år.

Vad skiljer den svenska mot den europeiska obligationsmarknaden, vad har sänt chockvågor genom marknaden och varför är det bostadsbolagen som har det tuffast framöver? Och Louis avslöjar sin syn på Akelius spektakulära affärer i Castellum. En måstelyssning för alla fastighetsinvesterare!

2022-12-08
Länk till avsnitt

91. Patentkriget om miljarderna - snart avgörs det! - med Neonode-experten Felix Lindberg

Felix Lindberg (@F_Lindberg) är twittraren som blivit Sveriges inofficiella expert på Neonodes (NASDAQ: NEON) patenttvist mot giganterna Samsung och Apple. Stämningen, som är ett av världens största patentmål sett till antal enheter, har hittills gått under radarn i svensk media men kan ge enorma uppsidor i det lilla noterade teknikbolaget. Den 3 december 2022 avgörs ett första viktigt steg kring patentets giltighet i processen mot Samsung. Följ det rafflande dramat med oss!

2022-12-01
Länk till avsnitt

90. See you in court! Han miljoninvesterar i tvister - Med Thony Lindström Härdin från Litigium Capital

I det här avsnittet snackar vi litigation finance med entreprenören Thony Lindström Härdin från Litigum Capital. Vi får höra om hur Hulk Hogan vann en miljontvist med hjälp av techmiljardären Peter Thiel, vilka tvister som väntar en fastighetsbransch i nedgång och hur man kan uppnå 30 % avkastning. Han avslöjar också hur det var att misslyckades första gången med samma idé. 

2022-11-17
Länk till avsnitt

89. Bli rik på industrifastigheter - ?Alla borde hålla på med det här? - med entrepenören Samuel Beckstrand

I dagens avsnitt snackar vi om varför fastighetsentreprenören Samuel Beckstrand byter helgfrukosten mot att hänga i Stockholms industriområden, hur man producerar 50 000 kvm industrilokaler som bostadsrätter och hur han på mindre än 3 år ska nå sitt mål på en miljard i fastighetsvärden. Och han avslöjar hur man gör de bästa affärerna i kris.

2022-10-27
Länk till avsnitt

88. Byggboomens sista suck? - med toppekonomen Tor Borg

Toppekonomen Tor Borg, tidigare chefsekonom på b. la. SBAB, gästar podden för att diskutera skenande byggpriser, den utbredda tyckonomin och vad som egentligen händer på svenska byggmarknaden. Ser vi slutet på de senaste årens byggboom och kommer verkligen alla kriser i oktober?
2022-10-13
Länk till avsnitt

87. Gubbkrasch eller årtiondets bästa trade? - med Börspoddens John Skogman och Johan Isaksson

Börspodden-profilerna John Skogman och Johan Isaksson gästar Investera på höjden. Vi snackar köplägen, sossemaffians stora fiende och svenskarnas enorma hangup på fastighetspriser. Vi får också höra vilken fastighets-vd på börsen man ska ta rygg på. Och Johan ger ett oväntat boktips.

2022-09-28
Länk till avsnitt

86. Så djupt blir boprisfallet - med finanslegendaren Peter Benson

Finanslegendaren och journalisten Peter Benson kommer till podden och snackar bostadsmarknad. Vi pratar om svenskarnas strutsmentalitet, om att bo på rätt sida rälsen och varför förståsigpåarna har fel om bopriserna. Och Peter avslöjar varför fastighetsbolagen ser lite frestande ut på börsen.

2022-09-15
Länk till avsnitt

85. WeWork-grundarens galna comeback - med Magnus Svantegård

Jonas Björkman bjuder in proptech-experten Magnus Svantegård för att djupdyka i WeWork-grundaren Adam Neumanns nya (och än så länge väldigt hemliga) miljardvärderade startup inom fastigheter - Flow! Vad betyder NIMBY och hur kommer det sig att en av världens mest prominenta riskkapitalist stöttar comebacken av den utskrattade återfallsentreprenören? Det och mycket mer i dagens avsnitt.

2022-09-01
Länk till avsnitt

84. Skapa dina egna möjligheter, med fastighetsentreprenören Per Taube

Att vinna i fastighetsbranschen handlar om uthållighet, och att utsätta sig för många möjligheter. Det är Per Taubes erfarenhet efter trettio år av förvärv och vältajmade försäljningar. I intervjun med Jonas Björkman berättar han om de första klippen, superprojektet runt Arlanda, och hans nya projekt: 500 hektar runt Skavsta flygplats.
2022-08-04
Länk till avsnitt

83. Receptet bakom Jacob Karlssons miljardbygge

Gör bankmannen rik, så vinner du i längden. Det är Jacob Karlssons otippade råd till alla som vill tjäna pengar på ett hyresbestånd. Tolv år efter starten är K-fastigheter värt 4,6 miljarder kronor. Jonas Björkman och Jacob tittar tillbaka på hur allt började, hur man bygger en god bankrelation, och hur man hanterar 143 felbeställda diskmaskiner från Polen.
2022-07-14
Länk till avsnitt

82. Stjärnmäklaren Eric Ebbing om hur du maxar avkastningen i Marbella

Lägg en miljon euro i Nueva Andalucia, så får du tre sovrum, havsutsikt, terass och en avkastning på 6-7 procent per år. Det menar Eric Ebbing ? entreprenören som släppte allt i Sverige och reste ner till spanska solkusten för att starta det som i dag är Homerun Brokers. Vi pratar om varför så många svenskar flockas kring just Marbella, vad man kan förvänta sig för finansiering från banken om man köper ett hus eller en lägenhet i Spanien, och om värdet i att vara naiv.
2022-06-30
Länk till avsnitt

81. Fastighetsmiljardärens iskalla varning

Podden är tillbaka i en ny skepnad, nu under namnet Investera på höjden! Jonas Björkman träffar Fastpartners grundare och vd Sven-Olof Johansson, som precis kommit hem från New York med illavarslande observationer i bagaget. Riskkapitalmarknaden har stannat, tillväxtbolag står utan finansiering, och allt att döma är Sverige på god väg i samma riktning. Vi går på djupet om räntor, inflation, den svenska ekonomins motståndskraft och om hur man navigerar genom en turbulent fastighetsmarknad. Dessutom hör vi varför Sven-Olof Johansson inte är Sveriges svar på Donald Trump. 
2022-06-16
Länk till avsnitt

80. Peter Eriksson ? bytte fotbollskarriären mot fastighetsförvaltning

Peter Eriksson är förvaltningschef på fastighetsrådgivaren Croisette, en snabbväxande uppstickare som har fått mycket uppmärksamhet i branschen. Han berättar om sin spännande resa i fastighetsbranschen, som på sätt och vis började med en riktigt svår fotbollsskada.


2022-03-16
Länk till avsnitt

79. Olle Larsson ? triggas av det omöjliga

Olle Larsson och fastighetsbolaget Sisyfos är kända för att köpa sådant som ingen annan vill röra med tång. Förra gången han var med i podden berättade han om hur de blev ägare till en av Sveriges mest omtalade byggnader Dragon Gate, något vi hör mer om i detta avsnitt. Han berättar också om några av de senaste affärerna, bland annat köpet av den tidigare internatskolan Solbacka, som var inspirationen till Stjärnsberg i Jan Guillous bok Ondskan.

2022-03-02
Länk till avsnitt

78. Ellen Sederholm ? från vindsvåningar till industrilokaler

När vi sist vi träffade Ellen Sederholm hörde vi om hur hon tillsammans med Jessica Schwieler startade Lenca properties, som då specialiserade sig på att utveckla och sälja vindsvåningar. De senaste åren har Lenca nischat in sig på att bygga om industrifastigheter till bostadsrättsföreningar där framför allt företag köper in sig, något hon berättar mer om i den här intervjun från Fastighetsmässan i Stockholm.


2022-02-16
Länk till avsnitt

77. Annica Ånäs ? därför trivs hon när det krisar

Annica Ånäs, Atrium Ljungbergs vd, var en av de absolut första gästerna i Fastighetsprofilerna, och gör nu comeback i podden. I det här avsnittet som är inspelat på Fastighetsmässan i Stockholm pratar vi om hur pandemin påverkat Atrium Ljungberg, och Annica Ånäs berättar om varför hon faktiskt trivs när det är en rejäl kris. 
2022-02-02
Länk till avsnitt

76. Sharam Rahi ? en krokig resa till toppen

Sharam Rahi är Balders vice vd och den som driver den löpande verksamheten. Precis när pandemin slog till var han relativt ny som inhoppande vd för ett av Balders dotterbolag, finländska Sato, och tvingades lämna jobbet. Om det och om hur Balder på olika vis har påverkats av pandemin berättar Sharam i den här intervjun från Fastighetsmässan från Stockholm.
2022-01-19
Länk till avsnitt

75. Lennart Weiss ? på jakt efter fusket i byggbranschen

Lennart Weiss är Veidekkes debattglade direktör och en tongivande röst i den svenska fastighetsbranschen. Nu har han granskat fusket i byggindustrin i en rapport som fick svenskarna att sätta kaffet i vrångstrupen. Hur det ser ut, och vad man ska göra åt saken berättar Lennart i den här intervjun från Fastighetsmässan i Stockholm. 
2022-01-05
Länk till avsnitt

74. Anne Håkansson ? om AI i fastighetsbranschen

Erik Wahlin träffar Anne Håkansson, AI-forskaren från KTH som är en av de stora auktoriteterna inom smarta städer. Programmet är inspelat i Tessins studio på Fastighetsmässan i Stockholm. 
2021-12-22
Länk till avsnitt

73. Emil Belfrage ? från utbränd till hyllad entreprenör

Emil Belfrage är höjdhopparen som tog den långa vägen till fastighetsbranschen. Efter att ha bränt ut sig på jobbet gjorde han upp med sig själv, och idag driver han det hyllade teknikbolaget Stabtech, som hjälper fastighetsägare med grundförstärkningar och stabilisering. 
2021-12-08
Länk till avsnitt

72. Åsa Caap ? intraprenör och ledaren bakom Stockholms nya gaming-center

På sju våningar i centrala Stockholm byggs det som allt att döma är världens mest avancerade center för gaming och digitala upplevelser: Space. Bakom satsningen står Björn Ulvaeus och riskkapitalisten Conni Jonsson, men den som leder det dagliga arbetet är Åsa Caap. 

2021-11-24
Länk till avsnitt

71. REPRIS: Annika Backlund

Mitt i livet blev Annika Backlund utköpt från familjens campingföretag. I stället hittade hon en hyresfastighet i Fjärdhundra, vilket blev början på ett växande bestånd med smal nisch: bostadsfastigheter på landsbygden. I Fastighetsprofilerna berättar hon hur det gick till när hon gjorde sin första fastighetsaffär, och hur hon sedan dess har närmat sig sitt nya jobb med en mycket praktisk filosofi.
2021-11-05
Länk till avsnitt

70. Magnus Nilsson ? nationalekonomen som blev transaktionsansvarig på Tessin

Nationalekonomen Magnus Nilsson är transaktionsansvarig på Tessin och sedan 2018 försäljningschef. Det betyder att Magnus träffar en väldig massa företag, både sådana som är på väg att ta sitt första fastighetslån och sådana som är återkommande kunder till Tessin.
2021-10-20
Länk till avsnitt

69. Sven Otto Littorin ? ministern som blev fastighetsentreprenör

Sven Otto Littorin är välkänd svensk moderat politiker och tidigare arbetsmarknadsminister. Men att han sedan han lämnade politiken under turbulenta former år 2010, startat inte mindre än två fastighetsbolag känner färre till.
2021-10-06
Länk till avsnitt

68. Karin Zakariasson ? en av Sveriges absolut bästa fastighetsvärderare

Karin Zakariasson är chef för värdering på den globala fastighetskonsulten Savills i Stockholm och har följt branschens upp och nedgångar i 30 år.
2021-09-23
Länk till avsnitt

67. Sofia Folstad ? årets unga fastighetskvinna älskar att göra affärer

Börsnoterade studentbostadsbolaget SBS expanderar snabbt och den som jagar nya objekt är finans- och transaktionschefen Sofia Folstad.
2021-09-08
Länk till avsnitt

66. Carola Lavén ? vd:n som får gåshud av att bygga

Hon blev vd för börsnoterade bostadsbyggarbolaget Besqab så sent som
förra våren och har redan skruvat på strategin. Men det är långt ifrån
Carola Lavéns första jobb i fastighetsbranschen.
2021-08-25
Länk till avsnitt

65. Robin Rushdi och ABCDE-staden

Robin Rushdi är fastighetsprofilen som vill att vi slutar bygga helt och hållet, för att i stället använda det vi redan har mer effektivt. Till vardags driver han startupen Vakansa, där han vill få fler att dela kontorslokaler. 
2021-06-23
Länk till avsnitt

64. Joel Ambré ? smålänning i Wallenbergs tjänst

Joel Ambré är vd för Vectura, Wallenberg-bolaget som nyligen gjorde en av Sveriges största fastighetsaffärer i historien. Då avyttrades Grand Hotel i Stockholm för 3,6 miljarder kronor, som ett led i att fokusera Vectura mot samhällsfastigheter och kontor inom life science. 

2021-06-09
Länk till avsnitt

63. Eddie Ekberg ? från toppen av fastighetssverige

Eddie Ekberg är journalisten som av en slump trillade in på en av Nordens största branschtidningar om fastigheter ? Fastighetssverige. I dag är han chefredaktör, och besitter mer kunskap än de flesta om den svenska fastighetsmarknaden. 
2021-05-26
Länk till avsnitt

62. Hampus Brodén ? på  hemligt uppdrag i bolånemarknaden

Hampus Brodén jobbade i SEB:s innersta maskineri när vännen Vilhelm Moberg dök upp med en udda idé. Nu har Stabelo vandrat rakt in på de svenska storbankernas hemmaplan: bolånemarknaden. Det här är Hampus historia. 
2021-05-12
Länk till avsnitt

61. Johan Deremar ? framtidsspanare i byggindustrin

Johan Deremar är nationalekonomen som ofrivilligt halkade in i fastighetsbranschen och blev kvar. I dag sköter han analysen på Byggföretagen, och har en ljus bild av framtiden. 
2021-04-28
Länk till avsnitt

60. Max Barclay ? tre krascher och en pandemi

Max Barclay är nordenchef på Newsecs rådgivningsverksamhet och gissningsvis en av dem som haft bäst insyn i hur pandemin slog mot den svenska kontorsmarknaden. Och efter nära trettio år i branschen är det inte heller första gången han är med om att saker och ting går snett. 
2021-04-14
Länk till avsnitt

59. Martin Rörby ? resande i arkitekturens historia

Martin Rörby är sångaren och läraraspiranten som snöade in på arkitekturhistoria ? känd för att han gärna ser det vackra i det fula. I Fastighetsprofilerna berättar han om arkitekturens utveckling från 1800-talet till idag, och förklarar hur den sitter samman med både smak, politik och ekonomi. 
2021-03-31
Länk till avsnitt

58. Olof Andersson ? grönsakshandlare som blev fastighetsmagnat

Olof Anderssons karriär började på Möllevångstorget i Malmö där han sålde grönsaker med sin far. Många, många år senare satte han fastighetsbolaget Trianon på börsen i Stockholm, och basar nu över ett bestånd värt över 9 miljarder kronor. 
2021-03-17
Länk till avsnitt

57. Sofia Ljungdahl ? bostadsbyggaren som ska lyfta Obos

Redan som barn började Sofia Ljungdahl intressera sig för arkitektur och bostäder. Efter nära 25 år på olika bostadsbyggare har hon nu fått i uppdrag att etablera norska Obos i Sveriges storstäder.
2021-03-03
Länk till avsnitt

56. Bonus: Daniel Goroschs tips till dig som vill ta dig fram i fastighetsbranschen

Daniel Gorosch, före detta VD på JLL, delar ett av sina bästa tips till dig som vill lyckas i branschen. Och så berättar han om hur tydliga mål har varit ett sätt för honom att entusiasmera både sig själv och sina medarbetare. 
2021-02-20
Länk till avsnitt

55. Daniel Gorosch ? krisgeneral och storstädare

Daniel Gorosch är entreprenören som efter finanskrisen fattade mod och vände ut och in på rådgivningsbolaget JLL. Nu, efter nära tjugofem år på en rad positioner i finans- och fastighetsbranschen, ska han testa sina egna vingar.
2021-02-17
Länk till avsnitt

54. Hugo Larsson - 0 till 100 miljoner på solceller

För drygt fem år sedan fick Uppsalastudenterna Linus Werner och Hugo Larsson en ljus idé: att ta rygg på intresset för solel genom att installera paneler på kommersiella fastigheter. I dag är Save by Solar en av de ledande aktörerna i branschen.
2021-02-03
Länk till avsnitt

53. Christian Hermelin ? stadsbyggaren från Fabege

Nacka Strand öppnade Christian Hermelins ögon för hur en bortglömd plätt mark kan förvandlas till en blomstrande stadsmiljö. Sedan byggde han Arenastaden. Nu, ett år efter att han lämnade vd-stolen på Fabege, letar Christian och hans bror efter nästa projekt.
2021-01-20
Länk till avsnitt

52. Jenny Jonsson - amerikanskan som vill förändra världen

Den USA-baserade familjen Jonsson tog över det krisdrabbade fastighetsbolaget Byggvesta under 90-talet, och iscensatte en strategiändring med svårslagen tajming. Nu har Jenny Jonsson rest hit från den amerikanska östkusten för att ta bolaget till nästa nivå.
2021-01-12
Länk till avsnitt

51. Helena Bjarnegård ? Sveriges första Riksarkitekt

För två år sedan fick Boverket i uppdrag att inrätta Sveriges första Riksarkitekt, och ansvaret föll på landskapsarkitekten och stadsträdgårdsmästaren Helena Bjarnegård. Hennes uppdrag? Att få lite ordning i svensk stadsbyggnad.

2020-12-09
Länk till avsnitt

50. Jörgen Andersson ? byggaren som tog Wästbygg till börsen

När Jörgen Anderson 2003 fick jobb på familjeföretaget Wästbygg visste han knappast att det var början på en nästan två decennier lång resa mot börsen i Stockholm. Nu är Wästbygg noterat, och bolaget siktar mot nästa mål ? att bli helt fossilfria till 2030.

2020-11-25
Länk till avsnitt

49. Peter Bergström ? sminksäljaren bakom Objektvision

När Peter Bergström tog över vd-stolen på finskägda Objektvision var det första gången som han kom i kontakt med fastighetsbranschen. Idag, å andra sidan, har han mer än någon annan en inblick i hur branschen agerar under pandemiåret 2020.   
2020-11-11
Länk till avsnitt

48. Johan Castwall ? exploateringsdirektör i Stockholm

Han har möjligen en av branschens roligaste men också mest utsatta jobb. Som exploateringsdirektör i huvudstaden ligger det på Johan Castwalls bord att låta Stockholm växa och samtidigt balansera både medborgarnas och näringslivets intressen. 

2020-10-28
Länk till avsnitt

47. Jessika Jonsson ? årets unga fastighetskvinna

Jessika Jonsson är bara 27 år gammal, men har redan hunnit med fem år som konsult på Cushman & Wakefield. I veckans avsnitt berättar hon om hur en fastighetsvärdering går till, och om hur ny teknik kan höja värdet på fastigheter. Dessutom får vi höra varför Jessika Jonsson ? om hon själv får gissa ? blev nominerad till utmärkelsen "Årets unga fastighetskvinna" av branschprofilerna Biljana Pehrsson och Kristina Alvendal.

2020-10-07
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.