Sveriges 100 mest populära podcasts

Medicinvetarna

Medicinvetarna

I podden Medicinvetarna kan du lyssna på ledande hälsoexperter om allt från snusets farlighet till odling av minihjärnor. Medicinvetarna ges ut av Karolinska Institutet.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

ki.se/medicinvetarna

Avsnitt

Sitter vettet i bettet? - Medicinvetarna #78

Lördagsgodis, fluortandkräm och tandborstning två gånger om dagen har gjort att Sveriges tandhälsa gått från katastrof till bland den bästa i världen. Idag ligger fokus på att få till en mer jämlik tandvård. Hör professorn och tandläkaren Mats Trulsson berätta historien om munhälsans utveckling och få svar på frågor om tandblekning, bettskenor och tandvårdsrädsla. Och visste du att tuggummi kan göra dig mer alert? Nu undersöks om äldres minne påverkas av deras tuggfunktion. Dessutom: Forskaren Alexander Rozental svarar på lyssnarfrågan om hur vi ska vänja oss vid att återgå till kontoret. 

2021-10-06
Länk till avsnitt

Är huden själens spegel? - Medicinvetarna #77

Huden skyddar oss mot infektioner, reglerar temperaturen och hjälper oss att känna njutning. Men den är också vår antenn mot omvärlden och är tätt kopplad till psyket. Hudläkaren och professorn Maria Bradley dissar dyra krämer och ger svar på allt från varför vi får eksem till hur vi ska prata om olika hudfärger. Och på frågan om man får vackrare hy av att dricka vatten svarar hon kort och gott ? nej.

2021-09-22
Länk till avsnitt

Hur får vi sundare skolbarn? - Medicinvetarna #76

Övervikt och stillasittande ökar sedan länge i hela befolkningen, inte minst bland barnen. Ett försök att vända utvecklingen är projektet "En friskare skolstart" där forskare från Karolinska Institutet arbetat tillsammans med skolor och skolhälsovård för att öka kunskapen om hälsofrågor hos både elever, föräldrar och skolpersonal. Professor Liselotte Schäfer Elinder berättar mer om hur det kan förbättra barns levnadsvanor.

2021-09-08
Länk till avsnitt

Hur blir pandemihösten? - Medicinvetarna #75

Så här 18 månader in i coronapandemin sammanfattar Medicinvetarna läget tillsammans med professorn och sjukhuskemisten Joakim Dillner. Hur oroliga ska vi vara för delta-varianten? Kan vi utrota coronaviruset? Bör man åka utomlands i höst? De och många andra frågor besvaras i avsnittet.

2021-08-25
Länk till avsnitt

Är kaffe bra för hälsan? - Medicinvetarna #74

Lyssnarfrågespecial! Hur påverkas egentligen vår hälsa av kaffe? Är det viktigt för matsmältningen att dricka vatten till maten? Och - finns feromoner hos människor? Medicinvetarna fördjupar sig i några av lyssnarnas frågor.

2021-08-11
Länk till avsnitt

Hur mår barnen? - Medicinvetarna #73

Allt fler barn överlever i världen men utmaningarna för att ge dagens barn en bra framtid är fortsatt stora. Coronapandemin har också inneburit ett bakslag för barns hälsa. Lyssna på barnläkaren och forskaren Tobias Alfvén om hur vi kan identifiera sätt att förbättra hälsan för barn i alla åldrar världen över.

2021-07-28
Länk till avsnitt

Har du jobbiga känslor? - Medicinvetarna #72

Starka känslor kan både vara underbara och skrämmande, men för vissa kan känslor leda till svåra livskonsekvenser. Psykologen och psykoterapeuten Hanna Sahlin har ägnat många år åt att forska om behandling av borderline personlighetssyndrom och självskadebeteende. Hör henne berätta mer om hur känslor kan stjälpa och hjälpa oss. Dessutom ? forskaren Jorge Ruas svarar på frågor om feber: Vad räknas som feber och är det bra att ta febernedsättande?

2021-07-14
Länk till avsnitt

Kan ALS botas? - Medicinvetarna #71

ALS är en ovanlig men dödlig sjukdom som fått mycket uppmärksamhet på senare år, inte minst beroende på att flera välkända personer drabbats. Överläkaren och docenten Caroline Ingre har ägnat sig åt ALS under många år, och hon är hoppfull om att det ska komma verksamma läkemedel mot ALS.

2021-06-30
Länk till avsnitt

Hur förebyggs förlossningsskador? - Medicinvetarna #70

Tre av fyra kvinnor drabbas av någon form av förlossningsskada. Men de allra flesta är inte allvarliga och majoriteten går att behandla i efterhand så att kvinnan blir bra. Barnmorskan och forskaren Helena Lindgren forskar om hur man ska minska risken för skador i samband med förlossningen. Undvik ryggläge är ett av hennes tips. I avsnittet svarar även forskaren Anne Örtqvist på lyssnarfrågan om hu avståndet från hemmet till förlossningskliniken påverkar risken för att föda utanför sjukhus.

2021-06-16
Länk till avsnitt

Har du rätt blodgrupp? - Medicinvetarna #69

De allra flesta sjukdomar har ingen koppling alls till vilken blodgrupp du har men vid vissa tillstånd kan det ha betydelse. Forskaren Gustaf Edgren vid Karolinska Institutet reder ut hur hälsa och blodgrupp hänger ihop och passar på att döda några myter längs vägen. I avsnittet svarar även forskaren Mare Löhmus Sundström på frågan om det finns forskning som visar att vistelse i naturen är bra för hälsan.

2021-06-02
Länk till avsnitt

Jobbar vi oss sjuka? - Medicinvetarna #68

Möjligheten att arbeta när som helst, varifrån som helst, medför inte bara frihet. Svårigheten att koppla bort jobbet riskerar att leda till ökad stress och i förlängningen ohälsa. Det ständiga inflödet av meddelanden och mejl kan också leda till koncentrationssvårigheter. Forskaren Gisela Bäcklander vid Karolinska Institutet har intresserat sig för det moderna arbetslivets möjligheter och fallgropar.

2021-05-19
Länk till avsnitt

Har du neandertal-gener? - Medicinvetarna #67

Vi vet numera att den moderna människan bär på gener från neandertal-människor. Det finns till exempel genvarianter från neandertalare som ökar respektive minskar risken för att bli allvarligt sjuk i covid-19. Men hur går den här forskningen till och vad ska man ha den till? Forskaren Hugo Zeberg vid Karolinska Institutet reder ut.

2021-05-05
Länk till avsnitt

Hur funkar antikroppar? - Medicinvetarna #66

Intresset för antikroppar har ökat kraftigt i och med nya coronapandemin. Men hur hänger genomgången covid-19 och förekomsten av antikroppar mot viruset egentligen ihop? Vem får antikroppar, hur länge finns de kvar och varför behövs de? Professor Gunilla Karlsson Hedestam reder ut.

2021-04-21
Länk till avsnitt

Varför behövs vetenskap? - Medicinvetarna #65

Vanliga fallgropar, misstag och ibland rent fusk kan göra det svårt att tillämpa ett vetenskapligt tillvägagångssätt inom medicinen. Men det behövs om vården ska vara evidensbaserad. I en ny bok slår professor Mikael Landén ett slag för det vetenskapliga sättet att vinna kunskap.

2021-04-07
Länk till avsnitt

Kan allergi botas? - Medicinvetarna #64

Var tredje svensk har någon form av allergi. En rad faktorer påverkar risken att drabbas, till exempel tarmfloran, generna, vad vi äter eller hur vi bor. Tack vare ny kunskap om sjukdomsmekanismerna har möjligheten till individualiserad behandling och till och med bot mot allergier ökat under senare år. Professor Erik Melén berättar om köttallergi, BAMSE-registret och hur man kan förebygga allergier. I avsnittet svarar även forskaren Caroline Nilsson på lyssnarfrågan om ifall jordnötsallergen kan spridas i luften. 
2021-03-24
Länk till avsnitt

Fri från ätstörningar? - Medicinvetarna #63

Ätstörningar innebär ett stort lidande för drabbade och deras familjer, och kan i värsta fall leda till för tidig död. Emma Forsén Mantilla är psykolog och forskare på Karolinska Institutet och har i mer än tio år arbetat med ätstörningar - varför de uppkommer och hur de kan behandlas. För det finns hjälp att få!

2021-03-10
Länk till avsnitt

Kan bröstcancer förebyggas? - Medicinvetarna #62

Fyra kvinnor avlider varje dag i bröstcancer i Sverige. Risken att drabbas är olika hos olika kvinnor ? barnafödande, amning, brösttäthet och gener är några faktorer som påverkar. Professor Per Hall vill att vi ska kunna identifiera kvinnor med hög risk innan de insjuknar genom så kallad riskbaserad screening, istället för som idag med åldersbaserad mammografi. Hör honom berätta om forskningen som bland annat undersökt om läkemedelsbehandling i preventivt syfte kan vara ett sätt att minska bröstcancer hos de kvinnor som har störst risk att drabbas.

2021-02-24
Länk till avsnitt

Covidrehab - vad vet vi idag? - Medicinvetarna #61

Ett drygt år in i coronapandemin står det allt mer klart att vissa drabbas av mycket långvariga följdsymtom. Malin Nygren-Bonnier är sjukgymnast och docent på Karolinska Institutet. Hon har ägnat en stor del av det gånga året åt att starta en multidisciplinär tvärprofessionell uppföljningsmottagning på Karolinska universitetssjukhuset för patienter som haft covid-19. I Medicinvetarna berättar hon om vad vi vet om rehabilitering för patienter som lever med långtidscovid just nu.

2021-02-10
Länk till avsnitt

Vad hände pa Vitön - Medicinvetarna #60

Alla tre medlemmarna i Andrée-expeditionen omkom för 124 år sedan, efter ett misslyckat försök att nå Nordpolen. Gåtan om vad som hände har diskuterats sedan deras kvarlevor upptäcktes 1930. Ingen har lagt ner mer tid och möda på att besvara frågorna än Karolinska Institutet-anknutna läkaren och författaren Bea Uusma. I Medicinvetarna berättar hon hur hon just nu försöker tyda Andrées allra sista dagboksanteckningar, och hur en trist fest på 1990-talet ändrade hennes eget liv.

2021-01-27
Länk till avsnitt

Stoppar vaccin pandemin? - Medicinvetarna #59

Flera olika vaccin mot nya coronaviruset är just nu på väg ut. De har tagits fram relativt snabbt med hjälp av stora resursinsatser och tack vare kunskap från tidigare forskning om liknande virus. I Medicinvetarna berättar professorn Matti Sällberg om varför vaccinutveckling kostar, hur de nya typerna av vaccin fungerar och vad vi vet om säkerheten.

2021-01-13
Länk till avsnitt

Har alla adhd? - Medicinvetarna #58

Även om adhd ökat de senaste tio åren så är det fortfarande många äldre samt flickor och kvinnor som lever med odiagnostiserad adhd. Hör psykiatern och forskaren Charlotte Borg Skoglund förklara hur detta hänger ihop samt varför vi alla har något att vinna på att uppmärksamma och anpassa samhället mer efter personer med adhd.

2020-12-30
Länk till avsnitt

Hjälpt av spindeltråd? - Medicinvetarna #57

Spindeltråd är ett av de lättaste och mest hållbara materialen som finns. Anna Rising forskar på Karolinska Institutet och Sveriges lantbruksuniversitet för att hitta metoder för att framställa syntetiska spindeltrådsfibrer som kan användas både medicinskt och till mycket annat.

2020-12-16
Länk till avsnitt

Kan hepatit C utrotas?

Tack vare forskning finns idag mycket effektiva botande mediciner mot sjukdomen hepatit C. Forskaren Martin Kåberg berättar om hur de nya läkemedlen i kombination med sprutbyten och drogbehandling ger hopp om att vi ska kunna eliminera sjukdomen inom en snar framtid.

2020-12-02
Länk till avsnitt

Hur funkar gensaxen? - Medicinvetarna #55

Årets Nobelpris i kemi gick till upptäckten av gensaxen crispr/cas9. Med hjälp av den kan forskare med hög precision ändra i vår arvsmassa. Forskaren Fredrik Lanner berättar om hur gensaxen används som forskningsverktyg men också i försök att hitta nya sjukdomsbehandlingar.

2020-11-18
Länk till avsnitt

Kan MS botas? - Medicinvetarna 54

När professor Tomas Olsson började forska om multipel skleros, MS, för 40 år sedan hade vården inga behandlingar alls att erbjuda de drabbade. Idag finns över tio godkända läkemedel, och kunskapen ökar ständigt.

2020-11-04
Länk till avsnitt

Drabbad av klimakteriebesvär? - Medicinvetarna #53

Klimakteriet kan för vissa kvinnor passera nästan obemärkt, medan andra drabbas av mycket svåra besvär. Professor Angelica Lindén Hirschberg har ägnat mycket tid åt att förstå processerna som ligger bakom, och vad man kan göra åt besvärliga symptom.

2020-10-21
Länk till avsnitt

Kan psykedeliska droger bli medicin? - Medicinvetarna #52

Länge var det i praktiken förbjudet att forska på LSD och andra psykedeliska droger. Idag finns förhoppningar att de ska kunna hjälpa personer som lider av svåra depressioner, PTSD och missbruk. Psykiatern och forskaren Predrag Petrovic är försiktigt positiv men efterfrågar mer kunskap.

2020-10-07
Länk till avsnitt

Vad är PCOS? - Medicinvetarna #51

Kunskapsläget om PCOS, ett tillstånd som hundratusentals svenska kvinnor lider av, är inte vad det borde vara. Professor Elisabet Stener-Victorin har i många år forskat om PCOS ? vad det beror på och hur det skulle kunna behandlas.

2020-09-23
Länk till avsnitt

Coronapandemin - Vad vet vi idag? - Medicinvetarna #50

Efter ett halvår med coronapandemin vet vi idag mer för varje dag, bland annat har kunskapen ökat om hur covid-19 ska behandlas. Men många frågor är ännu obesvarade. Professor Jan Albert sammanfattar läget just nu.

2020-09-09
Länk till avsnitt

Mår vi så dåligt egentligen? - Medcinvetarna - #49

Det är lätt att få känslan av att vi lever i en extra stressig tid och att alltfler mår psykiskt dåligt. Men den bilden stämmer inte med forskningen, enligt psykiatern och professorn Christian Rück. Han menar att vi måste acceptera visst lidande och tycker att vi ska bli bättre på att skilja mellan själens skrubbsår och själens benbrott.

2020-08-26
Länk till avsnitt

Best of Medicinvetarna - del 2 - Medicinvetarna 48

Medicinvetarna har semester men tystnar förstås inte för det! Här är ett andra specialavsnitt med höjdpunkter från de första 47 avsnitten.

2020-08-12
Länk till avsnitt

Best of Medicinvetarna - del 1 - Medicinvetarna #47

Medicinvetarna har semester men tystnar förstås inte för det! Här är ett första specialavsnitt med höjdpunkter från de första 46 avsnitten.

2020-07-29
Länk till avsnitt

Vad är schizofreni? - Medicinvetarna #46

Schizofreni är en sjukdom som orsakar stort lidande både för drabbade och anhöriga. Docent Lena Flykt är psykiater och har länge forskat på sjukdomen - hur den kan behandlas med antipsykotiska läkemedel, men också vilken verkan psykosociala insatser kan ha.

2020-07-15
Länk till avsnitt

Vad är mördarceller? - Medicinvetarna #45

Vid en infektion hjälper mördarceller oss att eliminera det farliga. Nu hoppas forskare använda dem i cancerbehandling. Hör professor Hans Gustaf Ljunggren berätta mer om detta och ? om den senaste forskningen kring T-cellsimmunitet vid coronainfektion.

2020-07-01
Länk till avsnitt

Hur undviks TBE? - Medicinvetarna #44

Virussjukdomen TBE smittar från fästingar och kan i värsta fall ge mycket svåra följder. Sara Gredmark Russ är forskargruppsledare vid Centrum för infektionsmedicin och har framförallt ägnat sig åt att forska på virus och immunförsvar.

2020-06-17
Länk till avsnitt

Hur mår man efter corona? - Medicinvetarna #43

En del som smittas av coronaviruset blir så sjuka att de behöver intensivvård. Hur mår de sen? Kristian Borg är professor i rehabiliteringsmedicin och berättar om vägen tillbaka efter covid-19.

2020-06-03
Länk till avsnitt

Varför slår corona olika? - Medicinvetarna - #42

Äldre blir mycket sjukare än yngre, män drabbas hårdare än kvinnor. Varför blir vissa svårt sjuka i nya coronaviruset medan andra inte får några symtom alls? Vi samtalar med barnläkaren Petter Brodin som forskar om immunsystemet. I avsnittet svarar också Ali Mirazimi på frågan om varför ingen forskare varnade för coronaviruset.

2020-05-20
Länk till avsnitt

Hur funkar virusläkemedel? - Medicinvetarna #41

Ännu finns ingen antiviral behandling att ge till dem som blir allvarligt sjuka av nya coronaviruset ? men intensiv forskning pågår. Professor Anders Sönnerborg arbetar såväl med att testa existerande läkemedel som med att försöka hitta nya antivirala mediciner.

2020-05-13
Länk till avsnitt

Leder corona till svält? - Medicinvetarna #40

Vilka långsiktiga konsekvenser riskerar nya coronaviruset få i världens fattigare delar? Vi resonerar med professor Anna Mia Ekström som i många år forskat om globala hälsofrågor med ett särskilt fokus på Afrika.

2020-05-06
Länk till avsnitt

Är du prioriterad? - Medicinvetarna #39

Utbrottet av det nya coronaviruset har lyft upp en rad etiska frågor på agendan, bland annat den om hur vårdpersonal ska prioritera mellan patienter. Medicinetikern och forskaren Niklas Juth har varit med och formulerat prioriteringsriktlinjer. Hör honom berätta mer i Medicinvetarna.

2020-04-29
Länk till avsnitt

Sjuk av ensamhet? - Medicinvetarna #38

Att tvingas isolera sig under coronapandemin kan öka risken för ofrivillig ensamhet. Men vilka effekter har det på hälsan att känna sig ensam? Forskaren Lena Dahlberg vet mer och dödar bland annat myten om svenskarna som världens ensammaste folk.

2020-04-22
Länk till avsnitt

Smittar rädsla? - Medicinvetarna #37

Nya coronaviruset sprids över världen. Men idéer och känslor kring viruset verkar spridas ännu snabbare. Professor Andreas Olsson förklarar hur och varför rädsla smittar och ger tips på hur vi kan behålla lugnet i en krisdrabbad tid.

2020-04-08
Länk till avsnitt

Vem får utmattningssyndrom? - Medicinvetarna #36

Utmattningssyndrom beror inte på stress, det beror på brist på återhämtning. Professor emerita Marie Åsberg satte utmattningssyndrom på forskningskartan på nittiotalet. Lyssna på ett samtal med en av världens främsta experter på hur man undviker att gå in i väggen.

2020-03-25
Länk till avsnitt

Vem är tröttast? - Medicinvetarna #35

Trötthet är det vanligaste medicinska symtomet. Att vara trött kan också ha stora effekter på vardagen. Men vad är egentligen trötthet och går det att mäta den? Professor Torbjörn Åkerstedt berättar mer.

2020-03-11
Länk till avsnitt

Hur vinner man mot ett virus? - Medicinvetarna #34

Det nya coronaviruset sprids snabbt mellan människor eftersom detta virus är helt nytt för oss. Professor Matti Sällberg är med i ett team som försöker ta fram ett vaccin mot viruset. Hör hur det går till i nya avsnittet av Medicinvetarna.

2020-02-26
Länk till avsnitt

Vem dog i spanska sjukan? - Medicinvetarna #33

Spanska sjukan härjade i början av förra seklet och var världens dödligaste influensaepidemi. Hur kom det sig? Professor Jonas Ludvigsson tar oss med på en historisk tillbakablick och drar paralleller till dagsaktuella coronautbrottet.

2020-02-12
Länk till avsnitt

Redo för katastrof? - Medicinvetarna #32

Kirurgen och professorn Johan von Schreeb har arbetat i en rad krigs- och katastrofdrabbade länder, som till exempel Sierra Leone under ebolautbrottet 2014. Hör honom berätta om lärdomar i fält och varför katastrofmedicinsk forskning behövs.

2020-01-29
Länk till avsnitt

Hur påverkar flykt hälsan? - Medicinvetarna #31

Människor som flyr till Sverige från andra länder utsätts för stora påfrestningar, och i många fall trauman. Genom att studera migranter och flyktingar kan folkhälsoforskare ta reda på mer om hur svåra erfarenheter påverkar den psykiska hälsan. Forskaren Anna-Clara Hollander berättar mer. 

2020-01-15
Länk till avsnitt

Styr tarmfloran hälsan? - Medicinvetarna #30

Kan man optimera sin tarmflora? Frågan går inte att svara på ännu, enligt professor Lars Engstrand. Intensiv forskning pågår just nu runt om i världen för att reda ut vilken betydelse bakterier och andra mikrober i tarmen (och på andra ställen på vår kropp) har för vår hälsa.

2020-01-01
Länk till avsnitt

Vem är psykopat? - Medicinvetarna #29

Psykopaten som figur är omåttligt populär i fiktionen, men begreppet omges av otaliga överdrifter och missuppfattningar. Tillsammans med professor Marianne Kristiansson har forskaren Karolina Sörman skrivit boken ?Psykopaten: verkligheten bortom myten? och i Medicinvetarna #29 punkterar hon några av dem.

2019-12-18
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.