Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Medicinvetarna

Medicinvetarna

I podden Medicinvetarna kan du lyssna på ledande hälsoexperter om allt från snusets farlighet till odling av minihjärnor. Medicinvetarna ges ut av Karolinska Institutet.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

ki.se/medicinvetarna

Avsnitt

Kan bröstcancer förebyggas? - Medicinvetarna #62

Fyra kvinnor avlider varje dag i bröstcancer i Sverige. Risken att drabbas är olika hos olika kvinnor ? barnafödande, amning, brösttäthet och gener är några faktorer som påverkar. Professor Per Hall vill att vi ska kunna identifiera kvinnor med hög risk innan de insjuknar genom så kallad riskbaserad screening, istället för som idag med åldersbaserad mammografi. Hör honom berätta om forskningen som bland annat undersökt om läkemedelsbehandling i preventivt syfte kan vara ett sätt att minska bröstcancer hos de kvinnor som har störst risk att drabbas.

2021-02-24
Länk till avsnitt

Covidrehab - vad vet vi idag? - Medicinvetarna #61

Ett drygt år in i coronapandemin står det allt mer klart att vissa drabbas av mycket långvariga följdsymtom. Malin Nygren-Bonnier är sjukgymnast och docent på Karolinska Institutet. Hon har ägnat en stor del av det gånga året åt att starta en multidisciplinär tvärprofessionell uppföljningsmottagning på Karolinska universitetssjukhuset för patienter som haft covid-19. I Medicinvetarna berättar hon om vad vi vet om rehabilitering för patienter som lever med långtidscovid just nu.

2021-02-10
Länk till avsnitt

Vad hände pa Vitön - Medicinvetarna #60

Alla tre medlemmarna i Andrée-expeditionen omkom för 124 år sedan, efter ett misslyckat försök att nå Nordpolen. Gåtan om vad som hände har diskuterats sedan deras kvarlevor upptäcktes 1930. Ingen har lagt ner mer tid och möda på att besvara frågorna än Karolinska Institutet-anknutna läkaren och författaren Bea Uusma. I Medicinvetarna berättar hon hur hon just nu försöker tyda Andrées allra sista dagboksanteckningar, och hur en trist fest på 1990-talet ändrade hennes eget liv.

2021-01-27
Länk till avsnitt

Stoppar vaccin pandemin? - Medicinvetarna #59

Flera olika vaccin mot nya coronaviruset är just nu på väg ut. De har tagits fram relativt snabbt med hjälp av stora resursinsatser och tack vare kunskap från tidigare forskning om liknande virus. I Medicinvetarna berättar professorn Matti Sällberg om varför vaccinutveckling kostar, hur de nya typerna av vaccin fungerar och vad vi vet om säkerheten.

2021-01-13
Länk till avsnitt

Har alla adhd? - Medicinvetarna #58

Även om adhd ökat de senaste tio åren så är det fortfarande många äldre samt flickor och kvinnor som lever med odiagnostiserad adhd. Hör psykiatern och forskaren Charlotte Borg Skoglund förklara hur detta hänger ihop samt varför vi alla har något att vinna på att uppmärksamma och anpassa samhället mer efter personer med adhd.

2020-12-30
Länk till avsnitt

Hjälpt av spindeltråd? - Medicinvetarna #57

Spindeltråd är ett av de lättaste och mest hållbara materialen som finns. Anna Rising forskar på Karolinska Institutet och Sveriges lantbruksuniversitet för att hitta metoder för att framställa syntetiska spindeltrådsfibrer som kan användas både medicinskt och till mycket annat.

2020-12-16
Länk till avsnitt

Kan hepatit C utrotas?

Tack vare forskning finns idag mycket effektiva botande mediciner mot sjukdomen hepatit C. Forskaren Martin Kåberg berättar om hur de nya läkemedlen i kombination med sprutbyten och drogbehandling ger hopp om att vi ska kunna eliminera sjukdomen inom en snar framtid.

2020-12-02
Länk till avsnitt

Hur funkar gensaxen? - Medicinvetarna #55

Årets Nobelpris i kemi gick till upptäckten av gensaxen crispr/cas9. Med hjälp av den kan forskare med hög precision ändra i vår arvsmassa. Forskaren Fredrik Lanner berättar om hur gensaxen används som forskningsverktyg men också i försök att hitta nya sjukdomsbehandlingar.

2020-11-18
Länk till avsnitt

Kan MS botas? - Medicinvetarna 54

När professor Tomas Olsson började forska om multipel skleros, MS, för 40 år sedan hade vården inga behandlingar alls att erbjuda de drabbade. Idag finns över tio godkända läkemedel, och kunskapen ökar ständigt.

2020-11-04
Länk till avsnitt

Drabbad av klimakteriebesvär? - Medicinvetarna #53

Klimakteriet kan för vissa kvinnor passera nästan obemärkt, medan andra drabbas av mycket svåra besvär. Professor Angelica Lindén Hirschberg har ägnat mycket tid åt att förstå processerna som ligger bakom, och vad man kan göra åt besvärliga symptom.

2020-10-21
Länk till avsnitt

Kan psykedeliska droger bli medicin? - Medicinvetarna #52

Länge var det i praktiken förbjudet att forska på LSD och andra psykedeliska droger. Idag finns förhoppningar att de ska kunna hjälpa personer som lider av svåra depressioner, PTSD och missbruk. Psykiatern och forskaren Predrag Petrovic är försiktigt positiv men efterfrågar mer kunskap.

2020-10-07
Länk till avsnitt

Vad är PCOS? - Medicinvetarna #51

Kunskapsläget om PCOS, ett tillstånd som hundratusentals svenska kvinnor lider av, är inte vad det borde vara. Professor Elisabet Stener-Victorin har i många år forskat om PCOS ? vad det beror på och hur det skulle kunna behandlas.

2020-09-23
Länk till avsnitt

Coronapandemin - Vad vet vi idag? - Medicinvetarna #50

Efter ett halvår med coronapandemin vet vi idag mer för varje dag, bland annat har kunskapen ökat om hur covid-19 ska behandlas. Men många frågor är ännu obesvarade. Professor Jan Albert sammanfattar läget just nu.

2020-09-09
Länk till avsnitt

Mår vi så dåligt egentligen? - Medcinvetarna - #49

Det är lätt att få känslan av att vi lever i en extra stressig tid och att alltfler mår psykiskt dåligt. Men den bilden stämmer inte med forskningen, enligt psykiatern och professorn Christian Rück. Han menar att vi måste acceptera visst lidande och tycker att vi ska bli bättre på att skilja mellan själens skrubbsår och själens benbrott.

2020-08-26
Länk till avsnitt

Best of Medicinvetarna - del 2 - Medicinvetarna 48

Medicinvetarna har semester men tystnar förstås inte för det! Här är ett andra specialavsnitt med höjdpunkter från de första 47 avsnitten.

2020-08-12
Länk till avsnitt

Best of Medicinvetarna - del 1 - Medicinvetarna #47

Medicinvetarna har semester men tystnar förstås inte för det! Här är ett första specialavsnitt med höjdpunkter från de första 46 avsnitten.

2020-07-29
Länk till avsnitt

Vad är schizofreni? - Medicinvetarna #46

Schizofreni är en sjukdom som orsakar stort lidande både för drabbade och anhöriga. Docent Lena Flykt är psykiater och har länge forskat på sjukdomen - hur den kan behandlas med antipsykotiska läkemedel, men också vilken verkan psykosociala insatser kan ha.

2020-07-15
Länk till avsnitt

Vad är mördarceller? - Medicinvetarna #45

Vid en infektion hjälper mördarceller oss att eliminera det farliga. Nu hoppas forskare använda dem i cancerbehandling. Hör professor Hans Gustaf Ljunggren berätta mer om detta och ? om den senaste forskningen kring T-cellsimmunitet vid coronainfektion.

2020-07-01
Länk till avsnitt

Hur undviks TBE? - Medicinvetarna #44

Virussjukdomen TBE smittar från fästingar och kan i värsta fall ge mycket svåra följder. Sara Gredmark Russ är forskargruppsledare vid Centrum för infektionsmedicin och har framförallt ägnat sig åt att forska på virus och immunförsvar.

2020-06-17
Länk till avsnitt

Hur mår man efter corona? - Medicinvetarna #43

En del som smittas av coronaviruset blir så sjuka att de behöver intensivvård. Hur mår de sen? Kristian Borg är professor i rehabiliteringsmedicin och berättar om vägen tillbaka efter covid-19.

2020-06-03
Länk till avsnitt

Varför slår corona olika? - Medicinvetarna - #42

Äldre blir mycket sjukare än yngre, män drabbas hårdare än kvinnor. Varför blir vissa svårt sjuka i nya coronaviruset medan andra inte får några symtom alls? Vi samtalar med barnläkaren Petter Brodin som forskar om immunsystemet. I avsnittet svarar också Ali Mirazimi på frågan om varför ingen forskare varnade för coronaviruset.

2020-05-20
Länk till avsnitt

Hur funkar virusläkemedel? - Medicinvetarna #41

Ännu finns ingen antiviral behandling att ge till dem som blir allvarligt sjuka av nya coronaviruset ? men intensiv forskning pågår. Professor Anders Sönnerborg arbetar såväl med att testa existerande läkemedel som med att försöka hitta nya antivirala mediciner.

2020-05-13
Länk till avsnitt

Leder corona till svält? - Medicinvetarna #40

Vilka långsiktiga konsekvenser riskerar nya coronaviruset få i världens fattigare delar? Vi resonerar med professor Anna Mia Ekström som i många år forskat om globala hälsofrågor med ett särskilt fokus på Afrika.

2020-05-06
Länk till avsnitt

Är du prioriterad? - Medicinvetarna #39

Utbrottet av det nya coronaviruset har lyft upp en rad etiska frågor på agendan, bland annat den om hur vårdpersonal ska prioritera mellan patienter. Medicinetikern och forskaren Niklas Juth har varit med och formulerat prioriteringsriktlinjer. Hör honom berätta mer i Medicinvetarna.

2020-04-29
Länk till avsnitt

Sjuk av ensamhet? - Medicinvetarna #38

Att tvingas isolera sig under coronapandemin kan öka risken för ofrivillig ensamhet. Men vilka effekter har det på hälsan att känna sig ensam? Forskaren Lena Dahlberg vet mer och dödar bland annat myten om svenskarna som världens ensammaste folk.

2020-04-22
Länk till avsnitt

Smittar rädsla? - Medicinvetarna #37

Nya coronaviruset sprids över världen. Men idéer och känslor kring viruset verkar spridas ännu snabbare. Professor Andreas Olsson förklarar hur och varför rädsla smittar och ger tips på hur vi kan behålla lugnet i en krisdrabbad tid.

2020-04-08
Länk till avsnitt

Vem får utmattningssyndrom? - Medicinvetarna #36

Utmattningssyndrom beror inte på stress, det beror på brist på återhämtning. Professor emerita Marie Åsberg satte utmattningssyndrom på forskningskartan på nittiotalet. Lyssna på ett samtal med en av världens främsta experter på hur man undviker att gå in i väggen.

2020-03-25
Länk till avsnitt

Vem är tröttast? - Medicinvetarna #35

Trötthet är det vanligaste medicinska symtomet. Att vara trött kan också ha stora effekter på vardagen. Men vad är egentligen trötthet och går det att mäta den? Professor Torbjörn Åkerstedt berättar mer.

2020-03-11
Länk till avsnitt

Hur vinner man mot ett virus? - Medicinvetarna #34

Det nya coronaviruset sprids snabbt mellan människor eftersom detta virus är helt nytt för oss. Professor Matti Sällberg är med i ett team som försöker ta fram ett vaccin mot viruset. Hör hur det går till i nya avsnittet av Medicinvetarna.

2020-02-26
Länk till avsnitt

Vem dog i spanska sjukan? - Medicinvetarna #33

Spanska sjukan härjade i början av förra seklet och var världens dödligaste influensaepidemi. Hur kom det sig? Professor Jonas Ludvigsson tar oss med på en historisk tillbakablick och drar paralleller till dagsaktuella coronautbrottet.

2020-02-12
Länk till avsnitt

Redo för katastrof? - Medicinvetarna #32

Kirurgen och professorn Johan von Schreeb har arbetat i en rad krigs- och katastrofdrabbade länder, som till exempel Sierra Leone under ebolautbrottet 2014. Hör honom berätta om lärdomar i fält och varför katastrofmedicinsk forskning behövs.

2020-01-29
Länk till avsnitt

Hur påverkar flykt hälsan? - Medicinvetarna #31

Människor som flyr till Sverige från andra länder utsätts för stora påfrestningar, och i många fall trauman. Genom att studera migranter och flyktingar kan folkhälsoforskare ta reda på mer om hur svåra erfarenheter påverkar den psykiska hälsan. Forskaren Anna-Clara Hollander berättar mer. 

2020-01-15
Länk till avsnitt

Styr tarmfloran hälsan? - Medicinvetarna #30

Kan man optimera sin tarmflora? Frågan går inte att svara på ännu, enligt professor Lars Engstrand. Intensiv forskning pågår just nu runt om i världen för att reda ut vilken betydelse bakterier och andra mikrober i tarmen (och på andra ställen på vår kropp) har för vår hälsa.

2020-01-01
Länk till avsnitt

Vem är psykopat? - Medicinvetarna #29

Psykopaten som figur är omåttligt populär i fiktionen, men begreppet omges av otaliga överdrifter och missuppfattningar. Tillsammans med professor Marianne Kristiansson har forskaren Karolina Sörman skrivit boken ?Psykopaten: verkligheten bortom myten? och i Medicinvetarna #29 punkterar hon några av dem.

2019-12-18
Länk till avsnitt

Vem är oroligast? - Medicinvetarna #28

Oro kan ta över livet periodvis och är en mycket vanlig orsak till att personer söker hjälp i primärvården. När är oron överdriven? Och vad kan man göra åt den? Forskaren och psykologen Erik Andersson reder ut.

2019-12-04
Länk till avsnitt

Lurad av placebo? - Medicinvetarna - Avsnitt 27

Placeboeffekten uppstår när en patient upplever en förbättring i sitt tillstånd trots att denne fått verkningslös behandling. Forskaren Karin Jensen berättar om den vetenskapliga nyttan med placebo, om smutsig placebo och om vad som händer i hjärnan hos en behandlande läkare.

2019-11-20
Länk till avsnitt

Vad gör alla celler? - Medcinvetarna - Avsnitt 26

Trodde du att vi redan kände till alla kroppens celler och deras funktioner? Icke. Kartläggningen pågår för fullt och nya celler hittas faktiskt hela tiden. Professor Sten Linnarsson berättar mer.

2019-11-06
Länk till avsnitt

Vem har HPV? - Medicinvetarna - #25

Sambandet mellan HPV och olika cancerformer är en ganska ny upptäckt, vetenskapligt sett. Tack vare det svenska vaccinationsprogrammet finns idag gott hopp om att förhindra hundratals cancerfall i framtiden. En av de som länge slagits för vaccination är KI:s professor emerita Tina Dalianis.

2019-10-23
Länk till avsnitt

Hur mår vi i rymden? - Medicinvetarna #24

För 50 år sedan satte människan för första gången sin fot på månen, nu siktar vi på mars. Men hur påverkas människan av vistelser i rymden? Och vad har rymddamm med saken att göra? Forskaren Lars Karlsson berättar.

2019-10-09
Länk till avsnitt

Vem får Nobelpris? - Medicinvetarna #23

Under en timme varje år är professor Thomas Perlmann en av medievärldens mest uppmärksammade personer. Han är sekreterare i Nobelförsamlingen och Nobelkommittén som utser Nobelpristagare i fysiologi eller medicin. Hör honom berätta om processen för att få fram pristagare, vilket som är hans eget favoritpris och vilka pris som inte höll i längden.

2019-09-25
Länk till avsnitt

Ger adhd superkrafter?

Personer med adhd har problem med uppmärksamhet och hyperaktivitet. Men diagnosen kan också innebära att man är mer kreativ. Allra viktigast är att förstå att varje person med adhd är unik, menar psykologen och forskaren Tatja Hirvikoski.

2019-09-11
Länk till avsnitt

Läge för en spelpaus? - Medicinvetarna #21

Många stör sig på all spelreklam, men leder den till mer spelberoende? Och hur botar man det?
Intervju med Anne H Berman

2019-08-28
Länk till avsnitt

Sommarspecial: Kan terapi skada? - Medicinvetarna #20

Samtalsterapi ger dokumenterat positiva e?ekter vid många psykologiska besvär. Men i och med att behandlingen är kraftfull kan den även orsaka skada. Det menar psykologen och forskaren Alexander Rozental som i detta sommarbonusavsnitt berättar om svårigheterna med att studera effekten av psykologisk behandling och om biverkningar av psykoterapi.

2019-07-10
Länk till avsnitt

Cancer: Kan gentest hjälpa? - Medicinvetarna #19

Teknisk utveckling inom genkartläggning möjliggör idag individanpassad läkemedelsbehandling inom bland annat cancervården. Professor Richard Rosenquist Brandell berättar om hur gentester kan ge bättre behandling och hur fler ska få tillgång till dem.

2019-07-03
Länk till avsnitt

Sitter du dig sjuk?

Vår livsstil påverkar vår hälsa. Träning, minskat stillasittande och rätt sorts mat gör oss helt enkelt friskare. I dagens avsnitt pratar vi med en av Karolinska Institutets medialt mest kända forskare, livsstilsprofessorn Mai-Lis Hellenius. Hon har ägnat en forskarkarriär åt att ta reda på hur våra hälsosamma liv borde se ut.

2019-06-19
Länk till avsnitt

Skjuter du upp?

Att kunna leverera i tid och utan stress är en avundsvärd dygd. Hör psykologen och forskaren Alexander Rozental berätta om problemen med prokrastinering och få hans bästa tips på hur du håller deadline.

2019-06-05
Länk till avsnitt

Prata om döden?

Hur vill du dö? Vi ska alla den vägen vandra, och för många är det en tröst att prata om vad som är viktigt när livet närmar sig sitt slut. Hör professor Carol Tishelman berätta om projektet ?DöBra?.

2019-05-22
Länk till avsnitt

Hur farlig är solen?

Svenskar gillar att vara i solen mer än andra nationaliteter. Och vi har ett mer solbränt skönhetsideal. Samtidigt ökar den farligaste formen av hudcancer. Hör professorerna Johan Hanssons och Yvonne Brandbergs råd om hur vi ska umgås med vår älskade sol.

2019-05-08
Länk till avsnitt

Slav under generna?

Styr generna hur mycket kaffe vi dricker? Ja, det gör de. I princip alla våra egenskaper påverkas av genetiska faktorer, det visar de många studier som gjorts med hjälp av svenska tvillingar. Hör Patrik Magnusson, forskare och chef för Svenska Tvillingregistret berätta vad tvillingar kan lära oss om arv och miljö. Han tycker att vi borde anamma det genetiken lärt oss bättre, genom att i större utsträckning acceptera olikheter människor emellan, exempelvis i skolan.

2019-04-24
Länk till avsnitt

Är sömnbrist farligt?

Det finns flera teorier om vad som händer i hjärnan när vi sover. Klart är i alla fall att sömn är viktigt, annars skulle vi inte lägga en tredjedel av våra liv på att sova.

2019-04-10
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.