Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Medicinvetarna

Medicinvetarna

I podden Medicinvetarna kan du lyssna på ledande hälsoexperter om allt från snusets farlighet till odling av minihjärnor. Medicinvetarna ges ut av Karolinska Institutet.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

ki.se/medicinvetarna

Avsnitt

Sommarspecial: Kan terapi skada? - Medicinvetarna #20

Samtalsterapi ger dokumenterat positiva e?ekter vid många psykologiska besvär. Men i och med att behandlingen är kraftfull kan den även orsaka skada. Det menar psykologen och forskaren Alexander Rozental som i detta sommarbonusavsnitt berättar om svårigheterna med att studera effekten av psykologisk behandling och om biverkningar av psykoterapi.

2019-07-10
Länk till avsnitt

Cancer: Kan gentest hjälpa? - Medicinvetarna #19

Teknisk utveckling inom genkartläggning möjliggör idag individanpassad läkemedelsbehandling inom bland annat cancervården. Professor Richard Rosenquist Brandell berättar om hur gentester kan ge bättre behandling och hur fler ska få tillgång till dem.

2019-07-03
Länk till avsnitt

Sitter du dig sjuk?

Vår livsstil påverkar vår hälsa. Träning, minskat stillasittande och rätt sorts mat gör oss helt enkelt friskare. I dagens avsnitt pratar vi med en av Karolinska Institutets medialt mest kända forskare, livsstilsprofessorn Mai-Lis Hellenius. Hon har ägnat en forskarkarriär åt att ta reda på hur våra hälsosamma liv borde se ut.

2019-06-19
Länk till avsnitt

Skjuter du upp?

Att kunna leverera i tid och utan stress är en avundsvärd dygd. Hör psykologen och forskaren Alexander Rozental berätta om problemen med prokrastinering och få hans bästa tips på hur du håller deadline.

2019-06-05
Länk till avsnitt

Prata om döden?

Hur vill du dö? Vi ska alla den vägen vandra, och för många är det en tröst att prata om vad som är viktigt när livet närmar sig sitt slut. Hör professor Carol Tishelman berätta om projektet ?DöBra?.

2019-05-22
Länk till avsnitt

Hur farlig är solen?

Svenskar gillar att vara i solen mer än andra nationaliteter. Och vi har ett mer solbränt skönhetsideal. Samtidigt ökar den farligaste formen av hudcancer. Hör professorerna Johan Hanssons och Yvonne Brandbergs råd om hur vi ska umgås med vår älskade sol.

2019-05-08
Länk till avsnitt

Slav under generna?

Styr generna hur mycket kaffe vi dricker? Ja, det gör de. I princip alla våra egenskaper påverkas av genetiska faktorer, det visar de många studier som gjorts med hjälp av svenska tvillingar. Hör Patrik Magnusson, forskare och chef för Svenska Tvillingregistret berätta vad tvillingar kan lära oss om arv och miljö. Han tycker att vi borde anamma det genetiken lärt oss bättre, genom att i större utsträckning acceptera olikheter människor emellan, exempelvis i skolan.

2019-04-24
Länk till avsnitt

Är sömnbrist farligt?

Det finns flera teorier om vad som händer i hjärnan när vi sover. Klart är i alla fall att sömn är viktigt, annars skulle vi inte lägga en tredjedel av våra liv på att sova.

2019-04-10
Länk till avsnitt

Vem ser bäst?

Leder skärmanvändning till ökad närsynthet? Vilken kost är bra för synen? Professor Jan Ygge svarar på frågor om synen och bjuder på spännande godbitar från ögonens värld.

2019-03-27
Länk till avsnitt

Kan man slippa mens?

Så många som 75 procent av alla kvinnor upplever problem med menstruationen. Men du behöver inte ha mens om du inte gillar det, menar gynekologen och forskaren Helena Kopp Kallner, och hänvisar till dagens moderna preventivmedel.

2019-03-13
Länk till avsnitt

Tränar du rätt?

Det behövs inga gentest eller avancerade mätmetoder. Att springa till bussen kan räcka. Hör forskarna Jessica Norrboms och Mikael Mattssons tips om fysisk aktivitet i vardagen.

2019-02-27
Länk till avsnitt

Arg av testosteron?

Hur hänger aggressivitet och testosteron ihop? Inte alls, enligt forskaren Stefan Arver. Hör honom berätta om hur testosteron påverkar mäns (och kvinnors) hälsa.

2019-02-13
Länk till avsnitt

Historien om kranierna

Karolinska Institutets historiska samling av mänskliga kvarlevor väcker känslor. Hör om kraniernas plats i medicinhistorien.

2019-01-31
Länk till avsnitt

Vem tål gluten?

Att äta glutenfritt är knappast nyttigt. Men livsviktigt för dem som lider av celiaki. Professor Jonas Ludvigsson reder ut begreppen.

2019-01-16
Länk till avsnitt

Hur hindra självmord?

Vid Karolinska Institutet finns forskning om hur suicid ska förebyggas. Lyssna på avsnitt 6 av Medicinvetarna där forskaren, författaren och föreläsaren Ullakarin Nyberg intervjuas om just detta.

2019-01-02
Länk till avsnitt

Är choklad nyttigt?

Blir vi lyckligare av pengar? Är frukosten dagens viktigaste mål? Vetenskapskommunikatören och forskaren Emma Frans gästar Medicinvetarna och reder ut sanningshalten bakom vanliga vardagssnackisar.

2018-12-19
Länk till avsnitt

Hon odlar hjärnor i labb

Anna Falks mål är att förstå den mänskliga hjärnan bättre. Sättet att nå dit, odling av hjärnor, för tankarna till science fiction ? och det var det också fram till för bara några år sedan.

2018-12-05
Länk till avsnitt

Drönare mot drunkning

Hör ambulanssjuksköterskan och forskaren Andreas Claesson berätta om vad vi vet och inte vet om drunkning ? och om en mirakulös räddning av en 7-årig flicka som försvann i iskallt vatten.

2018-11-21
Länk till avsnitt

Hur farligt är snus?

Kan man dö av snus? Ja, enligt professor Cecilia Magnusson. Hör henne förklara varför.

2018-11-05
Länk till avsnitt

Luktar du friskt?

Kan människor känna doften av rädsla? Ålder? Sjukdom? Ja, enligt forskaren Johan Lundström som förklarar varför försämrat luktsinne är kopplat till ökad risk för olika sjukdomar.

2018-11-02
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.