Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Medicinvetarna

Medicinvetarna

I podden Medicinvetarna kan du lyssna på ledande hälsoexperter om allt från snusets farlighet till odling av minihjärnor. Medicinvetarna ges ut av Karolinska Institutet.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

ki.se/medicinvetarna

Avsnitt

Vem tål gluten?

Att äta glutenfritt är knappast nyttigt. Men livsviktigt för dem som lider av celiaki. Professor Jonas Ludvigsson reder ut begreppen.

2019-01-16
Länk till avsnitt

Hur hindra självmord?

Vid Karolinska Institutet finns forskning om hur suicid ska förebyggas. Lyssna på avsnitt 6 av Medicinvetarna där forskaren, författaren och föreläsaren Ullakarin Nyberg intervjuas om just detta.

2019-01-02
Länk till avsnitt

Är choklad nyttigt?

Blir vi lyckligare av pengar? Är frukosten dagens viktigaste mål? Vetenskapskommunikatören och forskaren Emma Frans gästar Medicinvetarna och reder ut sanningshalten bakom vanliga vardagssnackisar.

2018-12-19
Länk till avsnitt

Hon odlar hjärnor i labb

Anna Falks mål är att förstå den mänskliga hjärnan bättre. Sättet att nå dit, odling av hjärnor, för tankarna till science fiction ? och det var det också fram till för bara några år sedan.

2018-12-05
Länk till avsnitt

Drönare mot drunkning

Hör ambulanssjuksköterskan och forskaren Andreas Claesson berätta om vad vi vet och inte vet om drunkning ? och om en mirakulös räddning av en 7-årig flicka som försvann i iskallt vatten.

2018-11-21
Länk till avsnitt

Hur farligt är snus?

Kan man dö av snus? Ja, enligt professor Cecilia Magnusson. Hör henne förklara varför.

2018-11-05
Länk till avsnitt

Luktar du friskt?

Kan människor känna doften av rädsla? Ålder? Sjukdom? Ja, enligt forskaren Johan Lundström som förklarar varför försämrat luktsinne är kopplat till ökad risk för olika sjukdomar.

2018-11-02
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.