Sveriges 100 mest populära podcasts

Perspektiv - med Per Grankvist

Perspektiv - med Per Grankvist

I varje avsnitt förklaras ett aktuellt ämne ur flera perspektiv med fakta som bas. Gästerna är valda för att de är duktiga på göra komplexa saker enkla att begripa, utan att offra nyanserna. Bättra på din allmänbildning med en av Sveriges populäraste vetenskapspoddar. - börja prenumerera du också!

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

perspektiv.vadvivet.se/

Avsnitt

78. YouTubes ökade betydelse i politiken - med Henrik Jönsson

Att säga att YouTube är en radikaliseringsmaskin är en slutsats ungefär lika banal som att säga att internet är trasigt - vilket också görs. Nog ger dig algoritmerna mer och mer extrema varianter av vad du klickar på, men det är fortfarande du som klickar. De artiklar och böcker som hävdar något annat använder sig av anekdotisk bevisning eller drar lite väl långt gångna slutsatser på lite väl skakig grund.

Däremot är YouTube intressant ur ett annat politiskt perspektiv, som ett ställe där unga kan forma sitt ideologiska medvetande och där långa politiska videos från högern och vänstern bara är ett klick ifrån varandra. 

Henrik Jönsson är en både högprofilerad och högerprofilerad politisk YouTuber som släpper nya videokrönikor om svensk politik varje vecka. Man kan tycka vad man vill om Jönssons åsikter, men han förstår mekanismerna och vad som driver de politiskt aktiva på plattformen, och är därför rätt person att sätta dem i perspektiv. Detta gör han i avsnitt 78 av vår förklarande podd ?Perspektiv?. 

I avsnittet talar Jönsson även om vikten av optimering av thumbnails för att få fler klick, hur man förhåller sig till sin egen digitala persona och varför PewDiePie är YouTubes egen Peter Pan, pojken som växte upp men aldrig mognade. Bland annat.

Referenser och rekommendationer

The Righteous Mind - Jonathan Haidt

 

Intressanta politiska YouTube-kanaler

Joe Rogan

David Dobrik

Francesca Florentini / Newsbroke 

Natalie Wynn / Contrapoints

Cenk Uygur & Ana Kasparian / The Young turks

Casey Niestat

Henrik Jönsson

Avsnittet är en repris från september 2019. Producent: Gabriella Lahti och Per Grankvist. #perspektivpodden "Perspektiv "är en podd från Vad Vi Vet som förklarar sammanhangen. 

Du hittar oss finns på vadvivet.se, på Instagram och Facebook där vi förklarar aktuella ämnen och händelser varje dag.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-07-17
Länk till avsnitt

77. Cirkularitet - ett smartare sätt att konsumera - med Jonas Carlehed

Vilken sorts soffgrupp är mest jag? Jag vet inte. Men jag är inte ensam i min strävan efter att vilja sluta konsumera, och allt fler letar efter en soffa som håller under lång tid, som kan förändras efter våra skiftande behov och i takt med att min stil utvecklas. Men svaret kanske inte är att sluta köpa, utan att se till att det vi köper går runt, att böja den raka livslinjen som gör att nya saker tillverkas av nya material och sedan slängs och förvandla linjen till en cirkel där allt går runt, runt, runt.

För några år sedan började Ikea att fundera i de här banorna och beslutade sig för att bli helt cirkulära. Så när jag bestämde mig för att göra ett avsnitt om cirkularitet och cirkulär ekonomi visste jag vem jag skulle ringa. Jonas Carlehed är hållbarhetschef på Ikea i Sverige med en fantastisk förmåga att förklara komplicerade saker på ett vardagligt sätt, vilket du kommer att få höra i det här avsnittet. 

Avsnittet är en repris från oktober 2019. Producent: Gabriella Lahti och Per Grankvist. #perspektivpodden "Perspektiv "är en podd från Vad Vi Vet som förklarar sammanhangen. 

Du hittar oss finns på vadvivet.se, på Instagram och Facebook där vi förklarar aktuella ämnen och händelser varje dag.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-07-10
Länk till avsnitt

76. Om Östersjön och hur vi undviker att göra läget ännu värre - med forskaren Elinor Andrén

Algblomningar, bottendöd, utfiske är ord som vi ofta använder när vi talar om Östersjön. Men innanhavet har varken inte förgiftat sig själv eller övergött sig själv. Det är ditt och mitt fel. Samtidigt är Östersjön en märklig hybrid av hav och sjö, salt och sött med sin egen logik och bottendöd är inget nytt fenomen utan har anor långt bakåt i historien. 

Och runt detta innanhav finns dessutom många länder som direkt eller indirekt påverkar dess hälsa. Den perfekta personen att ge perspektiv på Östersjön är Elinor Andrén. Hon är docent i naturgeografi vid Södertörns Högskola där hon forskar på klimat- och miljöförändringar i Östersjön.

Avsnittet är en repris från juli 2019. Producent: Gabriella Lahti och Per Grankvist. #perspektivpodden "Perspektiv "är en podd från Vad Vi Vet som förklarar sammanhangen. 

Du hittar oss finns på vadvivet.se, på Instagram och Facebook där vi förklarar aktuella ämnen och händelser varje dag.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-07-03
Länk till avsnitt

75. Modets uppgift i samhället - med Philip Warkander

Vad du och jag tagit på oss för plagg idag har väldigt lite att göra med vad som är praktiskt eller inte. Vårt förhållande till kläderna vi bär är en funktion av sociala normer och mönster i varje tidsålder, en kombination av vilka kroppsdelar som anses värda att synas och vad som bör skylas och vilka delar av vi vill själva vill dölja eller lyfta fram. I Sverige har modet en oförtjänt ytlig status, men i exempelvis Frankrike förstår man att betrakta mode som ett signalspråk som speglar samhället. Inom modevetenskapen är det detta man studerar, samhället sett genom modet, och jag träffade därför Philip Warkander, lektor inom detta ämne vid Lunds Universitet, för att förstå sammanhangen. 

Bokrekommendationer:

Bohemians - the Glamourous Outcasts - Elisabeth Wilson

Fashion at the Edge: Spectacle, Modernity, and Deathliness - Caroline Evans  

Sireners Sång - Nina Björk 

Avsnittet är en repris från november 2019. Producent: Gabriella Lahti och Per Grankvist. #perspektivpodden "Perspektiv "är en podd från Vad Vi Vet som förklarar sammanhangen. 

Du hittar oss finns på vadvivet.se, på Instagram och Facebook där vi förklarar aktuella ämnen och händelser varje dag.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-06-26
Länk till avsnitt

74. Bilden av kvinnliga offer - med Katarina Wennstam

Offren i deckare är oproportionerligt ofta kvinnor och de har ofta förbluffande lite kläder på sig. Detta frossande i den nakna kvinnokroppen är alltså ett medvetet beslut från verkets upphovsmän, och kanske speglar det också hur vi ser på kvinnliga offer i allmänhet. Kvinnor som blir utsatta för sexuella trakasserier sägs ofta ha sig själva att skylla, kvinnor som blir utsatta för våldtäkt får såväl sin klädstil som sina sexuella vanor ifrågasatta, och kvinnor som anmäler beskylls inte sällan för att vilja ?sätta dit? mannen. 

Författaren och journalisten Katarina Wennstam har engagerat sig för kvinnors rätt till upprättelse och för deras möjlighet att bli behandlade och betraktade som manliga offer. I det här avsnittet ger hon bland annat perspektiv på bilden av det kvinnliga offret i olika delar av samhället, av vad som krävs för att rättssystemet ska fungera som det var tänkt, rätten till sin egen sexualitet, om den nyvaknade pappafeminismens incestuösa drag och hur den amerikanska idén att män ska skydda sina döttrar också är ett exempel på hederskultur vi sällan reflekterar över.

Bokrekommendationer:

Den sista flickan : berättelsen om min fångenskap och kamp mot Islamiska staten - Nadia Murad. 

Our guys - Bernard Lefkowitz

Lisa och Lilly : en sann kärlekshistoria - Mian Lodalen

Producent: Jens Back och Per Grankvist. Klippning Hanna Brandén och mixning av Stray Dog Studios. När du delar i sociala kanaler, använd #perspektivpodden

"Perspektiv "är en podd från Vad Vi Vet som förklarar sammanhangen. Du hittar oss finns på vadvivet.se, på Instagram och Facebook där vi förklarar aktuella ämnen och händelser varje dag.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-06-19
Länk till avsnitt

73. Varför alla borde älska opera - med Elisabeth Linton

Alla älskar opera - de vet bara inte om det än! Med den bjussiga attityden ger Malmöoperans chefsregissör Elisabeth Linton mig perspektiv på opera ur alla tänkbara vinklar. Vi går igenom skillnaderna mellan opera, operett och musikal, diskuterar vad arior respektive recitativ har för funktion, pratar om varför operasångare är konstens elitgymnaster och punkterar hål på myten om opera som elitistiskt. Och så pratar vi om en lång rad andra saker som kommer göra att du förstår mycket mer nästa gång du besöker ett operahus.

Några operarekommendationer

Tosca - Giacomo Puccini

Jen?fa - Leo? Janá?ek

Peter Grimes - Montagu Slater

Se slutscenen ur Gudfadern III, tonsatt med intermezzot ur Cavalleria Rusticana (Pietro Mascagni) som jag talar om i introt.

-----

Avsnittet är en repris från oktober 2019. Producent: Gabriella Lahti och Per Grankvist. #perspektivpodden "Perspektiv "är en podd från Vad Vi Vet som förklarar sammanhangen. Du hittar oss finns på vadvivet.se, på Instagram och Facebook där vi förklarar aktuella ämnen och händelser varje dag.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-06-12
Länk till avsnitt

72. Kopplingen mellan beröring och förbättrade relationer - med Helena Backlund Wasling

Jag läste om en undersökning som konstaterade att vi rör våra telefoner hundra gånger per dag. Det är oftare än vi rör vid varandra. Ja, inte ens vår partner får så mycket beröring. Och för en del människor kan det gå flera dygn innan de får möjlighet röra vid någon annan person. Det finns bara en dryg handfull forskare i världen som intresserar sig för beröring, hur det funkar, vilka synapser som är inblandade och vilka effekter det får på vårt välmående. En av dessa är hjärnforskaren Helena Backlund Wasling vid Sahlgrenska akademin som skrivit den mycket intressanta boken Närmare (Mondial förlag).

Vårt förhållande till fysisk beröring är något jag funderat mycket på. Det handlar ju i grund och botten om hur man förhåller sig till andras kroppar, något som varierar utifrån kontext och kultur. I avsnittet pratade jag med Backlund Wasling om kopplingen mellan beröring och förbättrade sociala relationer, om vad som är ett lagom avstånd till en annan människa och varför vi borde öva oss i att lägga handen på en främlings överarm. 

-----

Avsnittet är en repris från juli 2019. Producent: Gabriella Lahti och Per Grankvist. "Perspektiv "är en podd från Vad Vi Vet som förklarar sammanhangen. Vi finns på vadvivet.se och i dina sociala kanaler där vi ger dig nya förklaringar varje dag. #perspektivpodden

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-06-05
Länk till avsnitt

71. Om samhällets låglitare - med Lars Trädgårdh

Det finns en grupp som inte litar på andra, som inte har tilltro till samhället eller tycker sig kunna förlita sig på andra medborgare. De kallas låg-litare och de är en källa för oro för statsvetare.

Historiskt sett har vi svenskar känt ett högt förtroende för institutioner och funktioner, däribland oss i media. Men gruppen som inte litar på myndigheter och de oberoende nyhetskanalerna tycks vara växande. Lars Trägårdh är historiker och leder han ett stort forskningsprogram kring den sociala tillitens villkor och historiska rötter i Sverige, vid Ersta Sköndal Bräcke Högskola. Han forskar också kring det svenska samhällskontraktet och har tillsammans med Henrik Bergren skrivit den lika omtalade som underhållande boken ?Är svensken människa?? i vilken de skärskådar den svenska identiteten. 

Vad man kan göra för att få låg-litarna att lita på samhället igen? Är det ens möjligt? Det är några av de frågor som avhandlas i detta avsnitt.

Bokrekommendationer:

Landet utanför: Sverige och kriget - Henrik Berggren. 

Philosopher's Economist - Carl Wennerlind 

Det svenska missnöjet - Johanna Lindell, Lisa Pelling. 

Producent: Jens Back och Per Grankvist. Klippning Hanna Brandén och mixning av Stray Dog Studios. När du delar i sociala kanaler, använd #perspektivpodden

Perspektiv är en podd från Vad Vi Vet. Följ oss i dina sociala kanaler om du vill ha faktabaserade förklaringar av aktuella händelser - varje dag.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-05-29
Länk till avsnitt

70. Grejen med country - med Jill Johnson

Allt som krävs för att skriva en bra countrylåt är tre ackord och sanningen, säger någon. Någon annan menar att den avgörande ingrediensen är ?twang?, en känsla i låten som är svår att beskriva men som man känner igen när man hör det. Det är två beskrivningar som Jill Johnson kan skriva under på, men för någon som inte kan lika mycket om country som hon säger det ändå ingenting. I avsnittet gör hon ett försök att förklara grejen med country för någon som precis upptäckt att han gillar genren men som missat alla avsnitt av ?Jills Veranda?.

Vi pratar om countryns historiska rötter, om att det som några kallar banalt upplever andra som äkta, om countrymusikens unika förmåga att reflektera mänskliga motgångar och riktiga öden. Även om hon motsätter sig alla försök att klassificera musik berättar hon om vilken sorts country hon inte är så förtjust i men ändå kan tänka sig att dansa till efter några bärs. 

Jill Johnson förklarar också om hur det går till när hon skriver låtar, varför hon inte längre kan skriva låtar som inte känns i bröstet och vad som hände när hon gav upp sina ambitioner att göra rätt och passa in. Hennes kluvna relation till ?Crazy in love?, en av Sveriges största countryhits, och varför hon försökt göra storbandslåt av den är också något hon ger perspektiv på.

De artister som nämns i avsnittet är Johnny Cash, Rosanne Cash, Brandi Carlile, Hardy, Alison Krauss & Union Station, Willie Nelson, Linda Ronstadt, Dolly Parton, Bonnie Raitt, Taylor Swift, Shania Twain och Tammy Wynette. Du hittar prov på låtar från alla på avsnittets spellista på Spotify http://vvv.se/jillsfavoriter

Rekommendationer

- Countrymusikens historia (dokumentär) - SVT Play https://www.svtplay.se/countrymusikens-historia

- The King of Tears (poddavsnitt) https://open.spotify.com/episode/4TzvJ0BBdP8wB8eDVc3poE - Revisionist History

Producent: Jens Back och Per Grankvist. Klippning Hanna Brandén och mixning av Stray Dog Studios. När du delar i sociala kanaler, använd #perspektivpodden

Perspektiv är en podd från Vad Vi Vet. Följ oss i dina sociala kanaler om du vill ha faktabaserade förklaringar av aktuella händelser - varje dag.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-05-22
Länk till avsnitt

69. Det missförstådda miljonprogrammets kvaliteter - med Erik Stenberg

Miljonprogrammet skapades med de bästa av intentioner och förverkligade dessutom många av dem. Men på 1970-talet fick de stora betonghusen som skapats med kärnfamiljen i centrum plötsligt dåligt rykte och det färgar fortfarande vår bild av hur dessa områden är beskaffade. Höghusen utgör dock bara en tredjedel av den miljon bostäder som byggdes under en tioårsperiod, och kvaliteten på dem är oftast hög - särskilt i jämförelse med många nyproducerade områden.

Erik Stenberg är forskare och lektor vid Arkitekthögskolan på KTH i Stockholm och själv utbildad arkitekt. Han har intresserat sig för miljonprogrammet, både hur det byggdes och varför det byggdes, och han är rätt man att ge perspektiv på ideologin bakom miljonprogrammet, om ambitionerna som fanns och lärdomarna som drogs.

Bokrekommendationer:

Towards a Typology of Soviet Mass Housing: Prefabrication in the USSR 1955 ? 1991 - Philipp Meuser

Flygande betong - utgiven i samband med ArkDes utställning - Pedro Ignacio Alonso och Hugo Palmarola (redaktörer)

Mass Housing - Miles Glendinning. 

The Construction of Equality - Jennifer Mack

Producent: Jens Back och Per Grankvist. Klippning Hanna Brandén och mixning av Stray Dog Studios. När du delar i sociala kanaler, använd #perspektivpodden

Perspektiv är en podd från Vad Vi Vet. Följ oss i dina sociala kanaler om du vill ha faktabaserade förklaringar av aktuella händelser - varje dag.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-05-15
Länk till avsnitt

68. Om att få något gjort i Europaparlamentet - med Alice Bah Kunke

Miljöpartiets Alice Bah Kuhnke har suttit i Europaparlamentet sedan 2019. Hon som från första början inte ville kandidera till parlamentet gav så småningom med sig och rör sig numera vant i korridorerna i Bryssel och Strasbourg, mellan utskott och plenisalar, formella utfrågningar och informella fikastunder. I det här avsnittet ger hon ett öppet inifrånperspektiv på hur parlamentet fungerar, praktiskt och taktiskt. Som före detta riksdagsledamot pekar hon på några av de stora skillnaderna hon upplevt i Sveriges andra parlament i Bryssel. Dessutom berättar hon hur man får något gjort och hur slug man måste vara för att vinna sina förhandlingar och åstadkomma förändring.

Bokrekommendationer:

Om frihet - John Stuart Mill 

Anne Franks dagbok - Anne Frank. 

Producent: Jens Back och Per Grankvist. Klippning Hanna Brandén och mixning av Stray Dog Studios. Foto: Fredrik Sandberg / TT När du delar i sociala kanaler, använd #perspektivpodden Perspektiv är en podd från Vad Vi Vet. Följ oss i dina sociala kanaler om du vill ha faktabaserade förklaringar av aktuella händelser - varje dag.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-05-08
Länk till avsnitt

67. Hur mår arbetarrörelsen, Payam Moula?

Varje år runt den första maj kan man läsa krönikor som konstaterar att arbetarrörelsen inte är vad den brukar vara. Vilket ju är sant, eftersom en folkrörelse är tvungen att utvecklas för att hålla sig relevant.

Samtidigt inser jag att skribenterna försöker säga något annat. Ibland uttrycker de sig skadeglatt, andra bekymrat men kontentan är att arbetarrörelsen inte har samma självförtroende som den en gång hade. Så hur mår arbetarrörelsen egentligen?

Payam Moula är chefredaktör för tidskriften Tiden som grundades av Hjalmar Branting 1908, och har sedan dess varit Socialdemokraternas idétidskrift. I avsnittet talar vi om när arbetarrörelsen fick dåligt självförtroende, om hur avsaknaden av utopier präglar svensk politik, om varför Socialdemokraterna förlorat debatten om låglönejobben, vänstervindarna i världen och varför Moula trots allt är optimistisk.

Bokrekommendationer:

Identity - Francis Fukuyama. 

Liten bergspredikan för socialister - Göran Greider. 

Om man älskar frihet - tankar om det politiska - Nina Björk. 

Producent: Jens Back och Per Grankvist. Klippning Hanna Brandén och mixning av Stray Dog Studios. När du delar i sociala kanaler, använd #perspektivpodden

Perspektiv är en podd från Vad Vi Vet. Följ oss i dina sociala kanaler om du vill ha faktabaserade förklaringar av aktuella händelser - varje dag. @vadvivet

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-05-01
Länk till avsnitt

66. Så styr matematik din vardag - med David Sumpter

Världen är inte logisk. Men likväl finns det mycket i världen som man kan beräkna. Världen är oförutsägbar, men det går likväl att göra prognoser som visar sig värdefulla. En känsla är bara en känsla, men den går ändå fint att placera in i en saklig modell.

Allt det här kan låta som motsägelser men som du kommer att höra kan matematik användas i vardagen för att förklara en hel rad andra saker. Få förklarar det här lika bra som David Sumpter, professor i tillämpad matematik vid Uppsala Universitet och författare till boken ?Tio ekvationer som styr världen? Det blev ett samtal om stort och smått, om varför sannolikhetslära är viktigare än huvudräkning, om nyttan med att försöka förstå världen genom flera modeller samtidigt och förhållandet mellan moral och matematik.

Bokrekommendationer:

David Sumpter föredrar fiktion för att förstå den mänsklig psykologin, exempelvis böcker av Ove Knausgård, Rachel Cusk och Lena Andersson.

Inom matematik rekommenderar Sumpter Probability theory - the logic of science av E.T. Jaynes

Producent: Jens Back och Per Grankvist. Klippning Hanna Brandén och mixning av Stray Dog Studios. När du delar i sociala kanaler, använd #perspektivpodden

Perspektiv är en podd från Vad Vi Vet. Följ oss i dina sociala kanaler om du vill ha faktabaserade förklaringar av aktuella händelser - varje dag.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-04-24
Länk till avsnitt

65. Omtyckt är bättre än populär - med Lars-Johan Åge

Kollar du också hur många som gillat dina inlägg? Funderar du ofta på vad dina vänner och kollegor tycker om dig? Är det för att du vill bli omtyckt? Eller är det för att det ger en slags indikation på om du är populär, vad det nu är för något? Du är inte ensam om att bete dig så här i så fall.

Lars-Johan Åge är professor i företagsekonomi vid Högskolan i Gävle där han bland annat forskar på förhandlingsteknik. Han har också analyserat mönster hos förhandlare inom gisslansituationer, affärer och diplomati på flera ställen i världen. Han har även skrivit boken Omtyckt Det här blev ett intressant samtal om bland annat skillnaden mellan popularitet och omtyckthet och varför det senare är att föredra.

Bokrekommendationer

Authentic -How to be yourself and why it matters - Stephen Joseph

Positivity - Barbara Fredrickson

How to Win Friends and Influence People - Dale Carnegie

Producent: Jens Back och Per Grankvist. Klippning Hanna Brandén och mixning av Stray Dog Studios. När du delar i sociala kanaler, använd #perspektivpodden

Perspektiv är en podd från Vad Vi Vet. Följ oss i dina sociala kanaler om du vill ha faktabaserade förklaringar av aktuella händelser - varje dag.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-04-17
Länk till avsnitt

64. Elektrifieringen av fordonsparken - med Sofia Granfors

Om några år kommer de flesta av våra bilar gå på el. Men frågan man kan ställa sig är förstås hur det ska gå till, rent praktiskt. För att förstå det behöver man bland annat veta lite mer om vilka som är de stora skillnaderna mellan bilar som drivs på el, och traditionella bilar med förbränningsmotorer. Och så behöver man förstå hur våra beteenden kommer att behöva ändras. Därför bestämde jag träff med Sofia Granfors som är chef för e-mobility, elektrifierad mobilitet, på svenska Volkswagen.

Vi tog en tur med en av deras elbilar och parkerade för att prata om hur våra bilar - och samhället - ska elektrifieras. Hur länge räcker ett batteri? Kommer man någonsin att besöka en mack igen? Och kommer det finnas lika många bilar i städerna framöver? Svaren får du i avsnittet.

Producent: Jens Back och Per Grankvist. Klippning Hanna Brandén och mixning av Stray Dog Studios. När du delar i sociala kanaler, använd #perspektivpodden

Perspektiv är en podd från Vad Vi Vet. Följ oss i dina sociala kanaler om du vill ha faktabaserade förklaringar av aktuella händelser - varje dag.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-04-10
Länk till avsnitt

63. Vår relation till trädgården - med Hannu Sarenström

Dragningskraften till trädgården är särskilt kännbar på våren, när lusten att räfsa, gräva och så är som starkast. Det är också en årstid som våra mentala bilder av vad vi önskar åstadkomma i trädgården under året är som mest levande. Hannu Sarenström har under många år varit en av mina stora inspirationskällor för hur en trädgård ska utformas men också när det gäller det själsliga förhållandet till trädgården. Han ser sin egen trädgård som en verkstad för både växter och för att förstå vem man är. Han har skrivit många böcker på ämnet och den senaste Det nya trädgårdslandet : om att odla grönsaker, blommor och sig själv är lika inspirerande som de andra.

I det här entusiastiska avsnittet diskuterar vi varför Sarenström anser att man inte ska använda sig av någon trädgårdsbok under sitt första år med trädgård, om vikten av att vara naiv när man planterar samt varför man aldrig ska ifrågasätta någon annans bild av vad deras trädgård kan bli. Vi pratar också om varför kärleken till vita blommor är en övergående fas och lyckan av att få regregera till barndomens färgsprakande blomsterblandningar när man blir äldre och inser att trädgårdsarbete måste få vara frånkopplat prestationskraven. Dessutom: om varför Sarenst aldrig fryser in bär, att vara beroende av skönhet och varför han aldrig vill bli färdig.

Bokrekommendationer:

Derek Jarmans Garden - Derek Jarman

Det var en gång en trädgård: Minnen från ett odlarliv - Karin Berglund. 

Medelhavsmat i solen - Sanna Töringe. 

Producent: Jens Back och Per Grankvist. Klippning Hanna Brandén och mixning av Stray Dog Studios. När du delar i sociala kanaler, använd #perspektivpodden

Perspektiv är en podd från Vad Vi Vet. Följ oss i dina sociala kanaler om du vill ha faktabaserade förklaringar av aktuella händelser - varje dag.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-04-03
Länk till avsnitt

62. Präglas polisens agerande av rasism, Leandro Schclarek Mulinari?

Vid tillfälle efter tillfälle uppdagas det att polisen gör kontroller och gripanden som verkar motiverade av fördomar snarare än bevis, av antaganden snarare än vetskap. Det är förstås befängt att påstå att en hel kår skulle agera på ett visst sätt. Men samtidigt är det lika främmande att påstå att kåren skulle vara helt befriad från rasistiskt beteende. Frågan är därför i vilken utsträckning poliskåren kan sägas vara det? Leandro Schclarek Mulinari är lektor vid Kriminologiska institutionen på Stockholms Universitet. Han har forskat på rasprofilering, eller etnisk överrepresentation vid gripanden, om man så vill. I avsnittet berättar han om vad som skiljer den svenska polisens statistik från den i Storbritannien och USA. Han förklarar också varför polisen verkar ha svårare för självkritik än andra offentliganställda, som exempelvis lärare eller vårdanställda, och vad ha skulle önska att de gjorde.

Rekommendationer:

Bok: Policing the crisis - Stuart Hall. 

Bok: The Racial state - David Theo Goldberg. 

Film: Small axe: Mangrove - Steve McQueen

Producent: Jens Back och Per Grankvist. Klippning Hanna Brandén och mixning av Stray Dog Studios. När du delar i sociala kanaler, använd #perspektivpodden

Perspektiv är en podd från Vad Vi Vet. Följ oss i dina sociala kanaler om du vill ha faktabaserade förklaringar av aktuella händelser - varje dag.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-03-27
Länk till avsnitt

61. Regler för att matcha vin med mat - med Petter Askergren

Människor som kan vin blir snabbt nördar som svänger sig med namn på regioner och druvor på ett sätt som lätt kan bli för komplicerat för den (som jag) som vill lära sig grunderna i hur man parar ihop vin och mat. Petter Askergren tillhör inte den kategorin. Han är utbildad sommelier, författare till boken ?Vin - så funkar det? tillsammans med Alf Tumble, vinpoddare, krögare och artist. Han är också generös med råd av just det slag jag söker och dessutom med tips på böcker där man kan fördjupa sig ännu mer.I slutet av avsnittet summerar jag några av de råd han ger, liksom några av de viktigaste råden om att para ihop mat och vin, hämtade ur böckerna han tipsar om.

Bokrekommendationer:

Vinexpert på 24 timmar - Jancis Robinson. 

What to Drink with What You Eat - av Karen Page & Andrew Dornenburg. 

Systembolagets kartbok över vinområden - Per Leimar, Mats Claesson. 

Producent: Jens Back och Per Grankvist. Klippning Hanna Brandén och mixning av Stray Dog Studios. Foto: Stina Stjernkvist / TT. När du delar i sociala kanaler, använd #perspektivpodden

Perspektiv är en podd från Vad Vi Vet. Följ oss i dina sociala kanaler om du vill ha faktabaserade förklaringar av aktuella händelser - varje dag.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-03-20
Länk till avsnitt

60. Politiska självbiografier - med Margareta Fahlgren

Självbiografier skrivna av politiker lovar undantagslöst att avslöja spelet i kulisserna men det är sällan de lever upp till det. Orsaken är att dagens politiska självbiografier är en del av ett varumärkesbygge mitt i livet snarare än ett bokslut vid karriärens slut, menar Margareta Fahlgren. Hon är professor i litteraturvetenskap vid Uppsala Universitet och medförfattare till boken ?Älska eller älskas - Makt och känslor i politiska biografier? som kom ut häromåret.

I avsnittet talar vi om varför dagens politiker hellre berättar allt än ger förklaringar, hur känslor ersatte politiska idéer och om konsten att läsa mellan raderna. Dessutom förklarar Fahlgren de olika kategorier som Mona Sahlins tre (!) självbiografier tillhör, vem Göran Persson hade en bromance med, hur Ebba Busch instaflöde också är en slags självbiografi, orsaken till att Fredrik Reinfeldt borde använt spökskrivare och varför Margareta Winberg avslutade sin självbiografi med orden ?... och så ringde Anders Borg.?

Bokrekommendationer:

Skrifter i urval - Ernst Wigforss

Summa summarum: rötter, levnad, ståndpunkter - Britt Mogård

Margot - Bengt Ohlsson

Producent: Jens Back och Per Grankvist. Klippning Hanna Brandén och mixning av Stray Dog Studios. När du delar i sociala kanaler, använd #perspektivpodden

Perspektiv är en podd från Vad Vi Vet. Följ oss i dina sociala kanaler om du vill ha faktabaserade förklaringar av aktuella händelser - varje dag.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-03-13
Länk till avsnitt

59. Kriminalitet i utsatta områden - med Manne Gerell

Vi vet att det skjuts en del i utsatta områden, och vi vet att unga män är överrepresenterade, både som offer och gärningsmän. Vi vet också att antalet skjutningar ökat, liksom antalet sprängningar. Men det är också allt. När jag försökte läsa på om grova brott i utsatta områden förvånades jag av hur mycket vi inte vet, trots att det pratas om vikten av att motverka kriminalitet. I rapport efter rapport framgår det att orsakssambanden är oklara, att fakta saknas eller att fakta utvärderingar är knapphändiga. Den här bilden bekräftas av Manne Gerell. Han forskar vid institutionen för kriminologi vid Malmö Universitet.

Bland det vi pratar om i det här avsnittet är det hur stora riskgrupperna är, hur rekryteringen sker, varför det är ett problem att de kriminella nätverken inte är organiserade och hur händelser på 1970-talet fortfarande bidrar till förklaringar till varför utsatta områden är just utsatta. Dessutom ger Gerell svar på vad han tror skulle få effekt (det är något annat än fler poliser på gatorna).

Bokrekommendationer:

Att vända utvecklingen: från utsatta områden till trygghet och delaktighet - Caroline Mellgren, Josefin Nilsson, Isabel Tolsheden m.fl. 

Bleeding Out: The Devastating Consequences of Urban Violence - And a Bold New Plan for Peace in the Streets - Thomas Abt. 

Great American City - Robert J. Sampson. 

Producent: Jens Back och Per Grankvist. Klippning Hanna Brandén och mixning av Stray Dog Studios. När du delar i sociala kanaler, använd #perspektivpodden

Perspektiv är en podd från Vad Vi Vet. Följ oss i dina sociala kanaler om du vill ha faktabaserade förklaringar av aktuella händelser - varje dag

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-03-06
Länk till avsnitt

58. Hormonernas påverkan på kroppen och livet - med Martina Johansson

En karta över hur olika hormoner styr olika funktioner i kroppen ser lika komplex ut som en karta över Londons tunnelbana. Alla människor är därför hormonella - det styr hur vi mår och hur vi känner oss. Intressant nog är forskningen fortfarande relativt mycket i sin linda, och några av de stora framstegen på området har gjorts så sent som under de senaste decennierna. Eller för att sätta det i perspektiv: när bantning och lightprodukter slog igenom på allvar på 1980-talet hade man väldigt lite kunskap om hur det egentligen funkade. Man pratade om kalorier och man pratade om att röra sig, men även om två personer åt samma sak och rörde sig på samma sätt verkade de få olika effekter på deras kroppar?

Idag vet vi att hormoner är en del av förklaringen till det. Så för att förstå mer om det vände jag mig till Martina Johansson, författaren till boken "Hormonstark" och till flera andra böcker om förebyggande hälsa. Till vardags är hon doktorand på Linköpings Universitet, vid institutionen för hälsa, medicin och vård. Från början civilingenjör inom bioteknik från Chalmers Tekniska Högskola, där hon numera föreläser om kroppens hormonella system, och en välkänd röst i biohacking-kretsar i Sverige. I avsnittet pratar vi om vad vi egentligen vet om hormoner, om hur de påverkar oss och hur vår kost därmed går att koppla till hur vi mår. Johansson förklarar också inflammationsteorin, problemet med kolhydrater, östrogendominerad fettlagring och resistent stärkelse, bland mycket annat.

Bokrekommendationer:

The Art and Science of Low Carbohydrate Performance - Jeff Volek & Stephen Phinney

Deep nutrition - Catherine Shanahan 

Metabolic Autophagy - Siim Land

Producent: Jens Back och Per Grankvist. Klippning Hanna Brandén och mixning av Stray Dog Studios. När du delar i sociala kanaler, använd #perspektivpodden

Perspektiv är en podd från Vad Vi Vet. Följ oss i dina sociala kanaler om du vill ha faktabaserade förklaringar av aktuella händelser - varje dag.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-02-27
Länk till avsnitt

57. EUs ambitiösa nya klimatlag - med Jytte Guteland

De senaste tio åren har klimatfrågan förvandlas till ett klimathot och sedan en klimatkris. Våra utsläpp är väldigt mycket större än de borde vara. Vi medborgare har det största ansvaret att förändra våra beteenden genom att äta mindre djur, köpa färre nya saker och resa på ett hållbart sätt. Men det offentliga har också en viktig roll och det är den Europeiska unionen som går före.

Den nya klimatlagen som Europaparlamentet arbetar fram går mycket längre än vad många vågade hoppas på för bara ett år sedan och den som förhandlat fram lagen är Jytte Guteland. I parlamentet representerar hon Socialdemokraterna men som alla parlamentariker är hennes mandat europeiskt, inte svenskt. Det är alltså alla européers bästa hon har haft för ögonen, inte bara vad som är bäst för svenskarna. När hon gästade Perspektiv förklarade hon vad lagen innebär, hur det kom sig att hon blev chefsförhandlare och psykologin som styr förhandlingarna. Och så pratade hon om frustrationen det innebär att prata med parter som inte förstår allvaret, och om den frustration miljörörelsen uttrycker över att lagen inte går långt nog och vilken betydelse Greta Thunberg egentligen haft. Dessutom talade vi om utmaningen att översätta IPCCs rapporter i den egna mathållningen och hennes strategi för att få sina barn att äta klimatsmart.

Rekommenderad läsning:

Rapporter om klimatförändringen - IPCC. 

Det feministiska löftet - (antologi).

Klassiska rätter på veganskt vis - hållbara recept på maten du inte kan vara utan - Gustaf Johansson. 

Producent: Jens Back och Per Grankvist. Klippning Hanna Brandén och mixning av Stray Dog Studios. När du delar i sociala kanaler, använd #perspektivpodden

Perspektiv är en podd från Vad Vi Vet. Följ oss för att få fakta som förklarar aktuella händelser i dina sociala kanaler,varje dag.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-02-20
Länk till avsnitt

56. Om att hantera oro och ångest - med Anna Kåver

Det är inte så konstigt att oroliga tider ger upphov till oro i kroppen. Det är en naturlig del av att vara människa men oron kan vara både giftig och klok, och i perioder är det lätt att bli överväldigad. Anna Kåver är psykolog och psykoterapeut, författare och specialist i klinisk psykologi. I det här avsnittet ger hon perspektiv på vad oro och ångest egentligen är för något, ur ett psykologiskt, biologiskt, filosofiskt och samhälleligt perspektiv. Det är kunskap vi behöver för att förstå och hantera vårt förhållande till det för att kunna leva fullt ut. Vi talar bland annat om hur oron kan visa sig på olika sätt, och hur en behandling hos terapeuten ser ut, om varför vi doomscrollar för att försöka förstå världen, om komikern David Sundins frånvaro av ångest och den förvånande slutsatsen om att den här podden tränar förmågor som hjälper dig minska ångest!

Bokrekommendationer

Hjärnan - Lars Olsson, Anna Josephson. (finns på bibliotek)

Olyckliga i paradiset : varför mår vi dåligt när allt är så bra?- Christian Rück.  

Makeovermani - Thomas Johansson (finns på bibliotek)

Producent: Jens Back. Klippning: Hanna Brandén. Programledare: Per Grankvist. Mixning: Stray Dog Studios.

Perspektiv är en podd från Vad Vi Vet. Följ oss för att få fakta som förklarar aktuella händelser i dina sociala kanaler - varje dag!

#perspektivpodden

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-02-13
Länk till avsnitt

55. Samlandet och samlarna - med Li Pamp

Människan var jägare före hon var samlare och hos den som vill bygga upp en samling syns båda karaktärsdragen tydligt. Li Pamp är expert på antikviteter och känd från såväl SVT som TV4 där hon syns i programmet ?Bytt är bytt?. Till vardags är hon rektor för antikskolan Auctionet Academy. Jag bjöd in henne till studion för att förstå vem som samlar, bra skäl att börja samla och för att ta en titt på en låda med samlarobjekt som jag hoppas ska vara värda en hel del. Dessutom försöker vi återupprätta samlarnas rykte och går igenom skillnaden i inställning mellan de som samlar på sneakers och högklackade skor.

Bokrekommendationer

Ernest Thiel : pengar och passion - Lars Ragnar Forssberg. 

Den färglöse herr Tazaki - Haruki Murakami.  

Hovjuvelerarens barn - Gunnar Bohlin. 

Producent: Jens Back. Klippning: Hanna Brandén. Programledare: Per Grankvist. Foto: David Thunander / Auctionet.com

Perspektiv är en podd från Vad Vi Vet. Följ oss för att få fakta som förklarar aktuella händelser i dina sociala kanaler - varje dag! @vadvivet  #perspektivpodden

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-02-06
Länk till avsnitt

54. Förlåtelsens funktion - med kardinal Anders Arborelius

Ingen svensk hade tidigare utsetts till kardinal innan Anders Arborelius och för snart fyra år sedan han tillträdde en av de högsta posterna inom den katolska kyrkan. Förra året fick han ännu mer inflytande när han också medlem av Vatikanens ekonomiråd. Jag fick audiens med hans eminens, och vårt samtal kretsade kring katolicismen i allmänhet och förlåtelse i synnerhet. Är vi protestanter mindre religiösa än katoliker eller är vi bara mindre kyrkliga? Hur är det att sitta på andra sidan i en biktstol? Kan man verkligen förlåta vem som helst för vad som helst? Och vad innebär en så generös inställning för en institution som den Heliga stolen när det uppdagas att några av deras egna begått övergrepp eller kränkt andra?

Bokrekommendationer

- Brighton Rock - Graham Green. 

- Jag och du - Martin Buber.  

- Natten är mitt ljus - Wilfrid Stinissen. 

Producent: Jens Back. Klippning: Hanna Brandén. Programledare: Per Grankvist. Mixning: Stray Dog Studios. Foto: Christine Olsson / TT

Perspektiv är en podd från Vad Vi Vet. Följ oss för att få fakta som förklarar aktuella händelser i dina sociala kanaler - varje dag! @vadvivet  #perspektivpodden

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-01-30
Länk till avsnitt

53. Kriskommunikation när man gjort bort sig - med Jeanette Fors-Andrée

Att avgå är det enklaste sättet att sätta punkt för en skandal. Men för varje avgång finns det flera avslöjanden där man hanterade saken på ett annat sätt, där man redan från början insåg hur man borde agera för att återupprätta ett brustet förtroende. 

Jeanette Fors-André har arbetat med förtroendekriser och kriskommunikation i över 15 år och har en gedigen erfarenhet av komplexa kriser och mediala granskningar, fast på den granskades sida. Hon har också forskat på förtroendekriser och kriskommunikation, vilket gör att hon både förstår teorin och det praktiska. I avsnittet talade vi om vad man kan lära sig av hur offentliga skandaler hanterats, om hur man ber om ursäkt på ett trovärdigt sätt, om hur en valhänt hantering av en skandal ofta skadar lika mycket som händelsen i sig, och om konkreta åtgärder för att hålla huvudet kallt när det hettar till.

Producent: Jens Back. Klippning: Hanna Brandén. Programledare: Per Grankvist. Perspektiv görs av Vad Vi Vet. Följ oss för att få fakta som förklarar aktuella händelser i dina sociala kanaler - varje dag! @vadvivet  #perspektivpodden

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-01-23
Länk till avsnitt

52. Konsten att leda på distans - med Andreas Miller

Som ledare förväntas man vara närvarande och aktiv. Så hur gör man det på distans? Vad gör det med ledarskapet när man man inte kan omge sig med teamet, eller ens är möjligt att vara i samma rum. Hur leder man då?

Det kan Andreas Miller svara på. Han är ordförande i Ledarna, Sveriges största chefsorganisation med över 95000 medlemmar. I veckans Perspektiv berättar han om de nya kraven på ledare som inte fanns innan pandemin och hur det förändrat deras attityd till innovation. 

I avsnittet får du också lära dig varför du behöver tätare avstämningar med anställda när de är på distans, hur man får koll på deras arbetsmiljö i hemmet och hur du genomför de svåra samtalen (när någon dricker för mycket, uppsägningar mm) på säkert avstånd. Dessutom: hur rekryteringsprocesserna påverkas och varför intervjuerna inte får hålla på för länge.

 Bokrekommendationer

Dikter och prosa 1954-2004 - Tomas Tranströmer. 

Att uppfinna världen : hur historiens största feltänk satte käppar i hjulet - Katrine Marcal .  

Producent: Jens Back. Klippning: Hanna Brandén. Programledare: Per Grankvist. 

Perspektiv är en podd från Vad Vi Vet. Följ oss för att få fakta som förklarar aktuella händelser i dina sociala kanaler - varje dag! @vadvivet  #perspektivpodden

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-01-17
Länk till avsnitt

51. Om coronaviruset och vaccinet - med Dr. Pia MacDonald

Det stora problemen med coronaviruset SARS CoV-2 är det asymtomatiska beteendet. Hos de flesta tar det förhållandevis lång tid utan symptom innan man blir sjuk, och en del blir sjuka utan att få några symptom alls. I kombination med vi saknar immunitet mot viruset sedan tidigare gör detta att smittspridningen är svårt att motverka på ett effektivt sätt.

Det säger Dr. Pia MacDonald, en av USAs främsta experter på hur man förebygger, upptäcker och hanterar utbrott av smittsamma sjukdomar som Ebola, Zika och numera covid-19 (hon har arbetat med alla tre). Hon har mer än 25 års erfarenhet och är verksam vid på RTI International, en ideell organisation som kombinerar rigorös analys av forskningsdata med eget spjutspetskunnande inom olika sorters labbanalyser för att verifiera forskningsresultat eller för att ge råd i hälsofrågor till regioner, regeringar och stiftelser över hela världen. Så när exempelvis Gates Foundation, Harvardunviersitetet eller USAs regering vill dubbelkolla något eller söker råd för hur de ska agera är det till RTI de vänder sig till. Och där är MacDonald ansvarig för flera av deras största forskningsprojekt. Med andra ord: det hon inte kan om pandemin vi just nu upplever är inte värt att veta i dagsläget. 

Så förbered dig på ett samtal som ger dig nya och djupare perspektiv på hur viruset smittar, varför de uppstod i just Wuhan (vilket hon förutspått), vad vetenskapen har att säga om den svenska strategin i munskyddsfrågan, varför det nya vaccinet inte alls är den enkla lösning på pandemin som många beskriver det som och vad hon svarar på frågan ?när är det över??.

Sprid fakta, inte virus. Följ Vad Vi Vets löpande förklaringar av vad vi egentligen vet om viruset och hur det sprider sig. https://www.vadvivet.se/tag/corona/

#perspektivpodden 

Producent: Jens Back. Klippning: Hanna Brandén, Programledare: Per Grankvist. Avsnittsfoto: Ariel Schalit/AP Perspektiv görs av Vad Vi Vet. Vi filtrerar nyhetsflödet och ger dig faktabaserade förklaringar av de viktigaste aktuella händelserna. Skaffa mer fakta i dina flöden genom att följa @vadvivet

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-12-26
Länk till avsnitt

50. Bob Hansson i ett spretigt och summerande samtal om livet

I det 50:e avsnittet tar vi oss an den största frågan hittills - livet. Kanske är en poet det närmaste en expert vi kommer på att gestalta de härliga, de hemska, de konstgjorda och de alldeles klara stunderna av livet? Bob Hansson är en av Sveriges mest omtyckta, tillgängliga och mest engagerande poeter. Är det att han just vågar vara poetisk som gör att det känns som han kommer livet så nära? Jag vågar nog lova att samtalet kommer att ge dig perspektiv på livet. Vi pratar bland annat om valet mellan att vara hel eller god, om saker att längta till och saker man behöver och att sätta mål. Och så berör vi varför vi längtar efter naturen, om hur vi kan lära oss mer om andra genom att veta mindre om dem, den ständiga strävan efter att verka normal samt om hur man kan att lära sig acceptera andra.Tillsammans tillåter vi oss att vara både tvekande och tvärsäkra, både spretiga och summerande och lyckas kanske just därför beröra flera viktiga ämnen som präglat år 2020 för många av oss.

Bokrekommendationer

- The Power of Paradox - Dacher Keltner . 

- The Happiness Advantage: How a Positive Brain Fuels Success in Work and Life - Shawn Achor  

- Gökmannen - Sture Dahlström

#perspektivpodden

Producent: Jens Back. Klippning: Hanna Brandén, Programledare: Per Grankvist. 

Perspektiv görs av Vad Vi Vet. Vi filtrerar nyhetsflödet och ger dig faktabaserade förklaringar av de viktigaste aktuella händelserna. Skaffa mer fakta i dina flöden genom att följa @vadvivet 

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-12-19
Länk till avsnitt

49. Klimathandlingarna som spelar roll - med Kimberly Nicholas

Klimatkrisen har gjort att jag frågat mig själv två frågor: ?gör jag tillräckligt?? och ?vad är det viktigaste i mitt liv jag kan ändra för att leva inom min klimatbudget?? Kimberly Nicholas forskning vid Lund Universitet handlar om kopplingarna mellan människor, naturen och klimat. Hon är klimatforskaren från Stanford som blev citerad i tidningar över hela världen häromåret när hon gjorde beräkningar av vilka livsförändringar som har störst effekt och vilka man kan strunta i. Nicholas har också skrivit boken Under the sky we make - how to be human in a warming world (kommer ut 2021).

I avsnittet pratar om allvaret i situationen, om att klimatriskerna gjort att försäkringsbolag inte längre vill ha kunder i hennes barndoms Kalifornien och om att Sverige inte ens är är i närheten av att uppnå sina klimatmål. Och så talar vi om sociala brytpunkter, om att det faktiskt inte behövs fler än att en fjärdedel av befolkningen ska ändra sina vanor för att alla ska göra det, och om hur små handlingar kan smitta av sig till vänner och grannar.

Bokrekommendationer

SOS : vad du kan göra för att minska ditt klimatavtryck - Seth Myers. 

Switch - how to change things when change is hard - Chip Heath, Dan Heath.  

New York 2140 - Kim Stanley Robinson 

#perspektivpodden

Producent: Jens Back. Klippning: Hanna Brandén. Programledare: Per Grankvist. Foto på Kimberly Nicholas: Simon Rehnström / SvD via TT.

Perspektiv görs av Vad Vi Vet. Vi filtrerar nyhetsflödet och ger dig faktabaserade förklaringar av de viktigaste aktuella händelserna. Skaffa mer fakta i dina flöden genom att följa @vadvivet 

Taggar:

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-12-12
Länk till avsnitt

48. Alexander Norén om när du ska lita på magen - och när du inte ska göra det

Att förlita sig på magkänslan är inte så dumt som man kan tro, i alla fall om man tillgodogjort sig kunskap på området innan. Vet du inget om situationen är det däremot bäst att ignorera magen. Den slutsatsen drar Alexander Norén, journalist och författare som i sin bok Magkänslans intelligens - vetenskapen bakom bra beslut. I avsnittet talar vi om i vilka situationer som rationella övervägningar är att föredra och hur man undviker beslutsfällor av alla de slag.

Bokrekommendationer

Sources of power - Gary Klein. 

Descartes Misstag - Antonio Damasio  

Beslut och beteenden - att räkna med människan - Richard Thaler. 

#perspektivpodden Producent: Jens Back. Programledare: Per Grankvist. Perspektiv görs av Vad Vi Vet. Vi filtrerar nyhetsflödet och ger dig faktabaserade förklaringar av de viktigaste aktuella händelserna. Skaffa mer fakta i dina flöden genom att följa @vadvivet 

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-10-31
Länk till avsnitt

47. Digitala förbättringar av människan - med Sara Örvall

Digitalisering innebär varken helvete eller himmel för oss människor, trots vad alla självutnämnda digitaliseringsexperter än säger. Däremot förändrar och förbättrar det på många sätt vad det är att vara människa. Det konstaterar Sara Öhrvall i boken ?Ditt framtida jag?, som på samma gång är ett nyktert och visionärt sätt att se på vår framtid. Vi pratar om teknikens möjlighet att förstärka mänskliga egenskaper och kompensera tillkortakommanden, och de gränser vi som samhället kanske inte bör överskrida. Öhrvall talar om varför tekniken i sig inte är det viktiga, utan förhållningssättet till den och vilka effekter det kan få.

Bokrekommendationer

Människan i provröret : reportage från genteknikens frontlinjer - Torild Kornfeldt

The Genius Within: Unlocking Your Brain's Potential - Douglas Adams

Augmented Human - Helen Papagiannis

#perspektivpodden Producent: Jens Back. Programledare: Per Grankvist. Perspektiv görs av Vad Vi Vet. Vi filtrerar nyhetsflödet och ger dig faktabaserade förklaringar av de viktigaste aktuella händelserna. Skaffa mer fakta i dina flöden genom att följa @vadvivet 

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-10-17
Länk till avsnitt

46. Om vadslagning med Andreas Reimblad

?Jag slår vad om att Donald Trump vinner valet.? Det är många tvärsäkra röster just nu och grunden för vadslagning av det slaget är sannolikhetslära. Och för att kunna bedöma det, så gäller det att ha tillräckligt mycket data och/eller erfarenhet från liknande situationer. Men hur går det egentligen till? Hur sätts odds för en match och kan man spela på vad som helst, även politik? Gäst i det här avsnittet är Andreas Reimblad från Unibet som arbetat med sportbetting under många år och han kan nästan allt om vetenskapen som gör spel möjliga. 

#perspektivpodden Producent: Jens Back. Programledare: Per Grankvist. 

Perspektiv görs av Vad Vi Vet. Vi filtrerar nyhetsflödet och ger dig faktabaserade förklaringar av de viktigaste aktuella händelserna. Skaffa mer fakta i dina flöden genom att följa @vadvivet 

TACK till Unibet som sponsrade det här avsnittet. För att spela på det amerikanska valet och mycket annat - besök Unibet.se.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-10-10
Länk till avsnitt

45. Hampus Jakobsson om affärsidén duger eller inte

Det mesta jag kan som företagare har jag nog lärt mig av andra företagare. Så när jag behövt bli bättre på sälj, velat anställa folk eller lansera något nytt, då har jag alltid frågat andra som redan gjort det.

Det är dem du träffar i podden Nästa steg. Helt vanliga företagare som redan kan sälja på Instagram, som lärt sig undvika likviditetsproblem, som redan lanserat en ny tjänst eller vad det nu kan vara. I podden kommer du lära sig av folk som gjort misstagen du vill undvika och som vet att det här med företagande inte är så jävla lätt. Men som ändå inte kan tänka sig göra något annat.

Det här avsnittet är ett utdrag ur ett av mina favoritavsnitt i säsong 1 av ?Nästa steg?. Hampus Jakobsson har sett hundratals bra affärsidéer och säkert tusentals dåliga. Han vet vad som är ?en värdig användning av mänsklig tid? och vad som är skitidéer. Han investerar hellre i bra människor med dåliga planer än dåliga människor med hyggliga planer, tror inte på detaljplanering och får svårartade utslag av managementsvenska. Och han har inga som helst problem med att vara kortsiktigt taskig och såga någons idé eftersom det är det långsiktigt snällaste man kan göra. Han är full av förklarande som är både målande, talande och träffande som hans förklaring om de fyra sätten ett grundare kan misslyckas på. Om det är någon som kan förklara hur du undviker att lägga ner en massa tid på något som ändå aldrig kommer bli något så är det Jakobsson. Och dessutom på ett så skojigt sätt att jag skrattar rakt ut flera gånger!

Leta upp podden "Nästa steg" här i din poddspelare för att se ännu fler avsnitt med vettiga råd från vanliga företagare.

#perspektivpodden Producent: Jens Back. Programledare: Per Grankvist. 

Perspektiv görs av Vad Vi Vet. Vi filtrerar nyhetsflödet och ger dig faktabaserade förklaringar av de viktigaste aktuella händelserna. Skaffa mer fakta i dina flöden genom att följa @vadvivet 

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-10-02
Länk till avsnitt

44. Är felaktiga förväntningar roten till Sveriges integrationsproblem? Med Arash Sanari.

Den svenska integrationsdebatten har pågått i flera decennier nu. Och kanske är en av anledningarna att premisserna för varför vi tar emot invandrare är fel? Det menar Arash Sanari, specialistläkare och författare till boken "Sverigevänner" där han skriver om frågan ur ett perspektiv som fått mig att se på frågan i ett nytt ljus. Så länge det är synd om någon är det en självklar insikt att hjälpa till, säger Sanari, och det har också varit ett av huvudargumenten. Men om inte är synd om de som kommer hit vet vi inte riktigt vad vi ska göra med dem eller hur vi ska behandla dem. I avsnittet talar vi om den svenska integrationspolitikens goda intentioner och hur de, paradoxalt nog, kanske förhindrat integration i praktiken.

Bokrekommendationer

Guns, germs and steel - Jared Diamond 

Sapiens: en kort historik över mänskligheten - Yuval Noah Harari.  

The Righteous Mind: Why Good People Are Divided by Politics and Religion - Jonathan Haidt.

#perspektivpodden Producent: Jens Back. Programledare: Per Grankvist.

Perspektiv görs av Vad Vi Vet. Vi filtrerar nyhetsflödet och ger dig faktabaserade förklaringar av de viktigaste aktuella händelserna. Skaffa mer fakta i dina flöden genom att följa @vadvivet 

Taggar:

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-09-26
Länk till avsnitt

43. Läxläsningsmetoderna som fungerar, med Maria Sundén Jelmini

Pandemin har gjort att många barn pluggat på distans, vilket krävt mer aktiv hjälp av föräldrarna. Men det har också gjort att jag insett hur lite jag egentligen vet om hur skolan fungerar nuförtiden, och att jag inte kan särskilt mycket om vilka metoder för läxläsning som är effektiva. 

I boken ?Supermetoderna? går vetenskapsjournalisten Maria Sundén Jelmini igenom några av de bästa strategierna för att lyckas lära sig saker. Två av de effektivaste sätten är testmetoden (att läsa en gång och sedan testa om man kan det) som har över hundra år på nacken, och bildseriemetoden (förknippa varje kunskap med en bild) som blivit populär på senare år. I programmet berättar hon också om spridningseffekten som innebär att sannolikheten för att minnas något ökar när man ta in samma kunskap på tre olika sätt vid tre tillfällen eller mer. Och så pratar vi om när mutor faktiskt kan funka för att få barn att göra det man vill.

Bokrekommendationer

Mindset - du blir vad du tänker - Carol S. Dweck

Drivkraft - den överraskande sanningen om vad som motiverar oss - Daniel Pink.  

Vägen till mästarminne - Mattias Ribbing. 

#perspektivpodden Producent: Jens Back. Programledare: Per Grankvist. Perspektiv görs av Vad Vi Vet. Vi filtrerar nyhetsflödet och ger dig faktabaserade förklaringar av de viktigaste aktuella händelserna. Skaffa mer fakta i dina flöden genom att följa @vadvivet 

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-09-19
Länk till avsnitt

42. Vad får man egentligen säga i det här jävla landet, Henrik Johansson?

Lättkränkthet, åsiktskorridor och cancel-kultur är begrepp som sägs definiera den offentliga debatten i Sverige. Men jag undrar om det inte bara är en massa prat? Många av de som menar att toleransen för vad som får yttras offentligt har minskat på senare år bevisar ju själva att det verkligen är möjligt att häva ur sig vad som helst, gång på gång.

Henrik Johansson är grundare av organisationen Inte rasist men?, ledarskribent i bland annat Borlänge Tidning och en av tre röster i den omtalade podden Haveristerna där de blandar grävande journalistik, satir och grovt språk om vartannat. Jag bjöd in honom eftersom jag var nyfiken på idén bakom samtalstonen i podden, för att tala om poängen med att granska influencers så hårt som de gjort och om det kan vara så att ?jag är hotad? möjligtvis är det nya ?jag är viktig?? 

Johanssons tre poddtips:

CreepypoddenHistoriepodden Stormens utveckling

#perspektivpodden Producent: Jens Back. Programledare: Per Grankvist.

Perspektiv görs av Vad Vi Vet. Vi filtrerar nyhetsflödet och ger dig faktabaserade förklaringar av de viktigaste aktuella händelserna. Skaffa mer fakta i dina flöden genom att följa @vadvivet 

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-09-12
Länk till avsnitt

41. Siduri Poli om vikten av att bygga en community

Skillnaden mellan ett nätverk och en community är att den förra bara består av kontaktuppgifter medan den senare delar gemensamma värderingar. Det säger Siduri Poli, grundare till innovationshuset Changershub och författare till boken ?Hur du lyckas i en vit värld? (Forum).

Tillsammans pratar vi om vad hon lärt sig från techvärlden om att bygga en community och som funkar lika bra när man ska samla människor kring en gemensam sak. Vi diskuterar även vikten av att vara medveten om sina privilegier (och varför Poli blir så provocerad av de influencers som inte är det) och är så är vi lite oeniga om en underdog alltid måste skälla uppåt eller inte.

Bokrekommendationer (Länkar till Adlibris)

Paradiset ligger under mammas fötter - Gina DirawiDen stygga flickans rackartyg / The Bad Girl - Mario Vargas Llosa  Waiting for Bojangles - Oliver Bordaut. 

#perspektivpodden Producent: Jens Back. Programledare: Per Grankvist. Perspektiv görs av Vad Vi Vet. Vi filtrerar nyhetsflödet och ger dig faktabaserade förklaringar av de viktigaste aktuella händelserna. Skaffa mer fakta i dina flöden genom att följa @vadvivet

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-09-05
Länk till avsnitt

Trailer: Världen är svår att förstå. Skaffa dig fakta och förklaringar av aktuella ämnen.

Faktabaserad fördjupning och nya infallsvinklar på aktuella ämnen inom vetenskap, ekonomi, kultur, hållbarhet, trender och design.

Samtalen hjälper dig förstå det viktigaste om ett ämne genom att ge dig såväl sammanhanget som bakgrunden. Samtalen leds av Per Grankvist, chefredaktör för Vad Vi Vet. Följ / Prenumerera för att inte missa något perspektiv!

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-09-04
Länk till avsnitt

40. Om musikaliskt hantverk med Tomas Andersson Wij

I kreativa yrken är det originalitet som ständigt hyllas och lyfts fram, så mycket att man hos en del författare, musiker och konstnärer talar om en genialitet. Vad man då glömmer bort är att en avgörande egenskap hos de som ständigt gör bra grejer är deras hantverksskicklighet. Detta märks inte minst i musikens värld där det finns artister som hållit sig ständigt aktuella under flera decennier. En sådan är gäst i dagens avsnitt: Tomas Andersson Wij. Vi pratar om inspiration och transpiration, dissikerar hur hans låt "Jag var ett konstigt barn" egentligen blev till och varför han är mer påverkad av Miriam Bryant än av Bob Dylan nyförtiden. #perspektivpodden

---

Perspektiv görs av Vad Vi Vet. Vi filtrerar nyhetsflödet och ger dig faktabaserade förklaringar av de viktigaste aktuella händelserna. Skaffa mer fakta i dina flöden genom att följa @vadvivet

Producent: Gabriella Lahti. Programledare: Per Grankvist 

Följ Per på Instagram: https://instagram.com/pergrankvist

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-04-12
Länk till avsnitt

39. Om välfärdens skyddsnät med Veronica Magnusson

I kristider är det många som tappar greppet och faller. En central tanke i alla välfärdsstater är att det just vid dessa tillfällen ska finnas ett skyddsnät som fångar upp dem. Men när många faller samtidigt - är det starkt nog? Många av de som arbetar med att upprätthålla skyddsnätet i välfärden är organiserade genom fackförbundet Vision. Deras förbundsordförande Veronica Magnusson har därmed en unik överblick över de delar av skyddsnätet som är starka och de som är svaga, och var det märks så här mitt i en kris.

Det blev ett samtal hur nätet funkar och hur det en gång var tänkt att funka, om det paradoxala i att kallas hjälte när man bara gör sitt jobb och att ändå betraktas mindre viktig när det inte är kris. Och så konstaterade Magnusson och jag om att en lapp i trappuppgången om att hjälpa en granne också på samma gång är ett sätt att avlasta det offentliga och att påminna oss själva om att samhället inte bara består den offentliga sektorn, utan att vi alla är en del av denna gemenskap. Och kanske är det krisens viktigaste lärdom? #perspektivpodden

-

Perspektiv görs av Vad Vi Vet. Vi filtrerar nyhetsflödet och ger dig faktabaserade förklaringar av de viktigaste aktuella händelserna. Skaffa mer fakta i dina flöden genom att följa @vadvivet

Producent: Gabriella Lahti. Programledare: Per Grankvist 

Följ Per på Instagram: https://instagram.com/pergrankvist

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-03-24
Länk till avsnitt

38. Om korruption med Natalie Engstam Phalén

Gång på gång hamnar Sverige i toppen på listor över länder som är icke-korrumperade, alltså där graden av korruption är låg. Men innebär det att korruption inte finns här? Natali Engstam Phalén är gäst i dagens Perspektiv. Hon har jobbat som advokat på en av landets största byråer, och då med antikorruption som specialitet, samt EU- och konkurrensrättsliga frågeställningar kopplat till offentlig upphandling. Sedan några år är hon generalsekreterare för Institutet mot Mutor. I avsnittet pratar vi om vilka mutor som är vanligast och vilka branscher som är de mest drabbade och om mutor som man inte tänker på som just mutor. #perspektivpodden

Natalies rekommendationer

TV: House of CardsFilm: The WhistleblowerBok: De samhälleliga institutionernas kvalitet - Bo RothsteinPodd: Perspektiv: Om Cambridge Analytica-skandalen, sedd inifrån - med Christopher Wylie.

---

Perspektiv görs av Vad Vi Vet. Vi filtrerar nyhetsflödet och ger dig faktabaserade förklaringar av de viktigaste aktuella händelserna. Skaffa mer fakta i dina flöden genom att följa @vadvivet

Producent: Gabriella Lahti. Tekniker: Matti Palm. Programledare: Per Grankvist 

Följ Per på Instagram: https://instagram.com/pergrankvist

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-03-18
Länk till avsnitt

37. Om arkitektur - med riksarkitekt Helena Bjarnegård

Åsikterna om vad som gör ett hus fult eller vackert är många. Men är ?vackert? ens en relevant parameter för att bedöma arkitektur? Vem är väl bättre att svara på den frågan än Sveriges riksarkitekt Helena Bjarnegård? Vi pratar om arkitekturens roll i samhället, vad som avgör om en byggnad kan anses väldesignad eller ej, diskuterar vad omsorgsfull gestaltning innebär för att göra en byggnad trevlig och (viktigt!) reder ut i vilka sammanhang arkitekt uttalas med hårt ?k?. Bjarnegård är dessutom ordförande i regeringens råd för hållbara städer så det blir lite snack om stadsutveckling också. #perspektivpodden

Bjarnegårds favoritplatser, ur ett gestaltningsperspektiv:

New YorkKöpenhamnNorrköping

---

Perspektiv görs av Vad Vi Vet. Vi filtrerar nyhetsflödet och ger dig faktabaserade förklaringar av de viktigaste aktuella händelserna. Skaffa mer fakta i dina flöden genom att följa @vadvivet

Producent: Gabriella Lahti. Tekniker: Matti Palm. Programledare: Per Grankvist Följ Per på Instagram: https://instagram.com/pergrankvist

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-02-23
Länk till avsnitt

36. Sveriges agerande under andra världskriget - med Ola Larsmo

Under det andra världskriget var Sverige varken neutralt eller krigförande. Vi balanserade på en slak lina för att försöka hålla alla parter nöjda och samtidigt fortsätta uppbyggnaden av folkhemmet och välfärdssamhället. Det berättar Ola Larsmo, författare och mångfaldigt prisbelönt historiker i detta avsnitt av Perspektiv, där han pratar om Sveriges agerande under andra världskriget. Den svenska politiken under kriget var - oavsett vad man tycker om den - väldigt framgångsrik då den höll oss utanför de fasor som drabbade de flesta andra länder i Europa. Larsmo argumenterar för att det är dags att revidera hur vi kommit att betrakta politiken, och förklarar varför i ett avsnitt som är fullt med aha-upplevelser och nya perspektiv på saker man hört innan, oavsett hur mycket du vet. #perspektivpodden

---

Perspektiv görs av Vad Vi Vet. Vi filtrerar nyhetsflödet och ger dig faktabaserade förklaringar av de viktigaste aktuella händelserna. Skaffa mer fakta i dina flöden genom att följa @vadvivet

Producent: Gabriella Lahti. Tekniker: Matti Palm. Programledare: Per Grankvist 

Följ Per på Instagram: https://instagram.com/pergrankvist

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-12-29
Länk till avsnitt

35. Blockchain i praktiken - med Hanna Skoog, Axfoundation

Blockchain, eller blockkedjor på svenska, är en omtalad teknik och ett hypat område. Trots det är det förvånansvärt få som arbetar med det i praktiken. Hanna Skoog på Axfoundation tillhör undantagen och i det här avsnittet förklarar hon tekniken bakom (eller snarare varför tekniken inte är viktig) och vad de lärde sig i ett stort projekt som inte riktigt gick som de tänkt sig.

Vanligtvis brukar vi tipsa om bra böcker, men på detta ämne finns det än så länge inte så många som man kan rekommendera. Däremot finns det många bra föreläsningar på YouTube, däribland en från MIT som Skoog tipsar om i programmet. Du hittar den på om du söker på "Using Blockchain for Supply Chains"

---

#perspektivpodden Perspektiv görs av Vad Vi Vet. Vi filtrerar nyhetsflödet och ger dig faktabaserade förklaringar av de viktigaste aktuella händelserna. Skaffa mer fakta i dina flöden genom att följa @vadvivet

Producent: Gabriella Lahti. Tekniker: Matti Palm. Programledare: Per Grankvist 

Följ Per på Instagram: https://instagram.com/pergrankvist

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-12-15
Länk till avsnitt

34. Myten om den ekonomiske mannen - med författaren Katrine Marçal

Den ekonomiske mannen är myten om att alla människor är helt logiska när de ska köpa och sälja något, som trots sin uppenbara falskhet är en av vår tids mest långlivade och inflytelserika teorier. Hur det påverkat vår historia, vårt sätt att organisera samhällsekonomin och företagens syn på konsumtion pratar jag med Katrine Marçal om. Hon är journalist och författare till den hyllade boken ?Who cooked Adam Smiths dinner? som kommit ut i mer än 20 länder, och som handlar om nationalekonomins fader och om ekonomisk idéhistoria. Jag fattar om det låter som ett torrt ämne men som du kommer höra var vår diskussion allt annat än det. När man följer pengarna, eller idéerna om pengarna, får man nämligen alltid nya perspektiv.

Bokrekommendationer

The Entrepreneurial state - debunking Public vs Private Sector Myths - Mariana Mazzucato. The Undoing Project - Michael Lewis.  Stolthet och fördom - Jane Austen.

---

Perspektiv produceras av VVV Media för Vad vi vet.se Producent: Gabriella Lahti. Tekniker: Matti Palm. Programledare: Per Grankvist 

Följ Per på Instagram: https://instagram.com/pergrankvist

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-12-01
Länk till avsnitt

33. Modets roll i samhället - med modevetaren Philip Warkander

Vad du och jag tagit på oss för plagg idag har väldigt lite att göra med vad som är praktiskt eller inte. Vårt förhållande till kläderna vi bär är en funktion av sociala normer och mönster i varje tidsålder, en kombination av vilka kroppsdelar som anses värda att synas och vad som bör skylas och vilka delar av vi vill själva vill dölja eller lyfta fram. I Sverige har modet en oförtjänt ytlig status, men i exempelvis Frankrike förstår man att betrakta mode som ett signalspråk som speglar samhället.

Inom modevetenskapen är det detta man studerar, samhället sett genom modet, och jag träffade därför Philip Warkander, lektor inom detta ämne vid Lunds Universitet för att förstå mer. Det blev ett långt, vindlande och trevligt samtal om stort och smått och om hur nästan allt hänger ihop. Mycket nöje!

Bokrekommendationer

- Bohemians - the Glamourous Outcasts - Elisabeth Wilson

- Fashion at the Edge: Spectacle, Modernity, and Deathliness (länkad) - Caroline Evans  

- Sireners Sång - Nina Björk 

- - -

#perspektivpodden

Perspektiv görs av Vad Vi Vet. Vi filtrerar nyhetsflödet och ger dig faktabaserade förklaringar av de viktigaste aktuella händelserna. Skaffa mer fakta i dina flöden genom att följa @vadvivet

Producent: Gabriella Lahti. Tekniker: Matti Palm. Programledare: Per Grankvist 

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-11-17
Länk till avsnitt

32. Om att skapa riktigt bra kontor - med Magnus Thure Nilsson, Media Evolution City

När jag kommer in på ett kontor känner jag direkt om ger mig energi eller om det dränerar mig på kraft. Vad gör ett kontor trevligt? Och är det detsamma som gör ett kontor effektivt? Ett kontor som får mig att känna mig välkommen är Media Evolution City i Malmö, där Magnus Thure Nilsson är chef. Han är också en av de som kanske tänkt mest på det här med vad ett kontor är och ska göra för de som jobbar där och framförallt: hur det ska upplevas. Han menar att utformningen av kontoret är viktig men likväl överskattad. Hur kulturen är konstruerad är viktigare än hur kontoret är strukturerat och detta var bara en av de många intressanta perspektiv han bjöd på i vårt samtal. Ett måsteavsnitt för alla som står i begrepp att formge ett nytt kontor!

#perspektivpodden

Perspektiv görs av Vad Vi Vet. Vi filtrerar nyhetsflödet och ger dig faktabaserade förklaringar av de viktigaste aktuella händelserna. Skaffa mer fakta i dina flöden genom att följa @vadvivet

Producent: Gabriella Lahti. Programledare: Per Grankvist @pergrankvist

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-11-03
Länk till avsnitt

31. Grejen med opera - med regissör Elisabeth Linton

Alla älskar opera - de vet bara inte om det än! Med den bjussiga attityden ger Malmöoperans chefsregissör Elisabeth Linton mig perspektiv på opera ur alla tänkbara vinklar. Vi går igenom skillnaderna mellan opera, operett och musikal, diskuterar vad arior respektive recitativ har för funktion, pratar om varför operasångare är konstens elitgymnaster och punkterar hål på myten om opera som elitistiskt. Och så pratar vi om en lång rad andra saker som kommer göra att du förstår mycket mer nästa gång du besöker ett operahus.

Några operarekommendationer

Tosca - Giacomo Puccini

Jen?fa - Leo? Janá?ek

Peter Grimes - Montagu Slater

Se slutscenen ur Gudfadern III, tonsatt med intermezzot ur Cavalleria Rusticana (Pietro Mascagni) som jag talar om i introt https://grkv.st/gudfadern3

Boktips: "Dröm och skådespel - en introduktion till opera" - Nicolas Ringskog Ferrada-Noli 

#perspektivpodden

Perspektiv görs av Vad Vi Vet. Vi filtrerar nyhetsflödet och ger dig faktabaserade förklaringar av de viktigaste aktuella händelserna. Skaffa mer fakta i dina flöden genom att följa @vadvivet

Producent: Gabriella Lahti. Programledare: Per Grankvist 

Följ Per på Instagram: https://instagram.com/pergrankvist

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-10-20
Länk till avsnitt

30. Cirkularitet är ett smartare sätt att konsumera och Ikeas nya strategi - med hållbarhetschef Jonas Carlehed

Vilken sorts soffgrupp är mest jag? Jag vet inte. Men jag är inte ensam i min strävan efter att vilja sluta konsumera, och allt fler letar efter en soffa som håller under lång tid, som kan förändras efter våra skiftande behov och i takt med att min stil utvecklas. Men svaret kanske inte är att sluta köpa, utan att se till att det vi köper går runt, att böja den raka livslinjen som gör att nya saker tillverkas av nya material och sedan slängs och förvandla linjen till en cirkel där allt går runt, runt, runt.

För några år sedan började Ikea att fundera i de här banorna och beslutade sig för att bli helt cirkulära. Så när jag bestämde mig för att göra ett avsnitt om cirkularitet och cirkulär ekonomi visste jag vem jag skulle ringa. Jonas Carlehed är hållbarhetschef på Ikea i Sverige med en fantastisk förmåga att förklara komplicerade saker på ett vardagligt sätt, vilket du kommer att få höra i det här avsnittet.  

Bokrekommendationer som nämns

- Come on! - Ernst Ulrich von Weizsacker, Anders Wikman m.fl.

- Fred med jorden - Elin Wägner

- Stjärnorna ovanför Henrys Hus - en essä om våra försök att köpa oss lyckliga - Per Grankvist

- En möbelhandlares testamente - Ingvar Kamprad

- - - 

#perspektivpodden

Perspektiv görs av Vad Vi Vet. Vi filtrerar nyhetsflödet och ger dig faktabaserade förklaringar av de viktigaste aktuella händelserna. Skaffa mer fakta i dina flöden genom att följa @vadvivet

Programledare: Per Grankvist. Producent: Gabriella Lahti. Podden görs av VVV Media för Vadvivet.se

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-10-06
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.