Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Fannys Förebilder

Fannys Förebilder

Podcasten som lyfter fram kvinnliga förebilder för att ge inspiration men också konkreta tips på hur man hanterar situationer man hamnar i som kvinna i arbetslivet.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

fannysforebilder.se

Avsnitt

30. Anna Kinberg Batra - När man inte anpassar sig efter normen

Veckans gäst är ingen mindre än Anna Kinberg Batra, tidigare partiledare för Moderaterna. 

Hon tvingades efter 996 dagar att avgå sin roll som partiledare av olika anledningar. En av dem var att hon är kvinna. Hon fick ofta kritik för att hon var för hård eller tråkig, ibland kallades hon till och med en häxa. Något som hennes manliga för- och efterträdare aldrig blivit kritiserade för. Detta och mycket annat pratar vi om i veckans avsnitt. 

Jag tycker Anna är en mycket inspirerande kvinna som hanterat press som jag inte tror att många andra kan föreställa sig och jag tror vi alla har mycket att lära av henne!

2019-06-09
Länk till avsnitt

29. Isabella Jedler - Kill them with kindness

Isabella Jedler är influencer, men också entreprenör. 

Hon har dragit mycket lärdom av män omkring sig när det kommer till att sätta ett högre värde på sig själv och berättar om det i veckans avsnitt. Hon berättar också om hur hon tror man kommer långt på att vara snäll istället för att ta alla fighter, det ger sig med tiden menar hon och hon har också haft fördelar av att kunna skapa rapport med människor. 

Vi kommer också få höra om hennes korta karriär inom skönhetstävlingar som slutade i katastrof.

2019-06-02
Länk till avsnitt

28. Serena Mon de Vienne - Härskartekniker och hur du hanterar dem

Serena Mon de Vienne är retorikkonsult och jobbar på Snacka Snyggt. 

I veckans avsnitt pratar vi om de vanligaste härskarteknikerna och hur man hanterar dem. För det är faktiskt så att vi kan träna upp vår förmåga att göra det, men också att identifiera om någon använder dem medvetet eller omedvetet. Att skaffa sig en kommunikativ strategi kan ge dig många fördelar. 

Vi pratar också om hur hon jobbar för att stärka barns självkänsla, något hon kallar antibiotika mot duktiga flicka syndromet. Mycket av det handlar om hur du kommunicerar med dina barn. 

Om allt detta inte var nog driver hon också mentorsprogrammet Mentor XY som matchar kvinnor ur generation X och Y med varandra. 

2019-05-26
Länk till avsnitt

27. Silvia Ingolfsdottir Åkermark - Våld i nära relationer, sexualbrott och människohandel

Silvia Ingolfsdottir Åkermark är advokat och jobbar främst med sexualbrott, våld i nära relationer och människohandel. Hon kämpar varje dag för kvinnor som inte orkar eller kan ta fighten själva och jag beundrar henne för det. 

I veckans avsnitt berättar hon om några fall som satt extra djupa spår hos henne. Det är tuffa berättelser som påverkade mig väldigt mycket. Hon berättar också om hur hon kämpar för att man ska vända på frågan varför kvinnor inte lämnar män som slår dem till varför män slår sina kvinnor. 

Självklart får vi också höra om Silvia och hennes karriär, en kvinna som inte tummar på sig själv för att passa in i någon annans mall. Hon berättar också om hur hon kämpat med prestationsångest och hur hon lärt sig hantera den.

2019-05-19
Länk till avsnitt

26. Mathilda Wibom Westerberg - Våga ta dig an uppgifter som är lite utanför din kompetens

Mathilda Wibom Westerberg gjorde till en början en ganska traditionell karriär innan hon bestämde sig för att starta eget och ta klivet att bli entreprenör. 

Hon berättar om hur hon avancerat mellan olika roller inom företagen hon arbetat på genom att våga ta ansvar utan för sina arbetsuppgifter och på så sätt spränga sina egna trygghetszoner. Vi pratar också om pressen man som ung kvinna har på sig när det kommer till att skaffa barn och samtidigt göra karriär. Självklart berättar honom också om sin entreprenörsresa. 

2019-05-12
Länk till avsnitt

25. Therese Sinter - Hur man tar plats

I veckans avsnitt träffar jag Therese Sinter, nordisk marknads- och kommunikationschef på Sogeti. De är ett av de företag inom IT branschen som lyckats väldigt bra med att öka andelen kvinnor och vi pratar en del om hur de lyckats med det. 

Dessutom har hon startat de största kvinnliga nätverket i Sverige för kvinnor inom IT, #addher, ett initiativ som hon tog när hon insåg att kvinnor är alldeles för dåliga på att ta plats. Så vi kommer prata om hur man gör det, men också hur man måste fylla på sitt konto med positivitet och hur vi kan spränga jantelagen. Therese är fylld med energi och är verkligen en kvinna som vill hjälpa andra att lyckas. 

2019-05-05
Länk till avsnitt

24. Charlotte Sundåker - Kvinnligt ägande

Charlotte Sundåker har gjort en raketkarriär och jobbat sig upp från marknadsassistent till VD på Hyper Island. Något som imponerade mycket på mig är att hon genom sin karriär faktiskt bett om chansen att få avancera när möjligheten gavs. Det är en egenskap som jag tror många av oss kvinnor har att lära oss utav. 

Idag är hon också medgrundare utav Ownershift som verkar för kvinnligt ägande i Sverige och vi pratar en del om när hennes driv för feminism och kvinnors makt startade. Charlotte är verkligen en förebild som vi kan lära oss massor utav.

2019-04-28
Länk till avsnitt

23. Gudrun Schyman - Feministiskt initiativ

Gudrun Schyman har varit partiledare för både Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ. Vi pratar bland annat om de strukturer som finns i samhället, hur kvinnor döms hårdare men också om hur det finns en romantiserad bild av systerskapet. 

Hon tror att vi genom medvetenhet om strukturerna i samhället kan separera oss från känslan av att vi måste bevisa oss som kvinnor för att vi först då kan förstå att den känslan inte beror på oss som personer. Kan vi förstå det så kommer det också bli lättare för oss att säga ifrån i situationer där vi särbehandlas för att vi är kvinnor. 

2019-04-21
Länk till avsnitt

22. Sandra Bourbon - Framtidsfeministen

Sandra Bourbon är för många mer känd som Framtidsfeministen. Hon brinner för en jämställd framtid och påverkar genom att investera i jämställda bolag. Utöver det är hon dessutom management konsult och en välkänd föreläsare som pratar mycket om jämställdhet och hur man går från snack till action som organisation. I veckans avsnitt pratar vi bland annat om vad som driver henne, Unconscious Bias och hur hon kom till insikten att allt inte alltid behöver vara perfekt.  

2019-04-14
Länk till avsnitt

21. Lars Einar Engström - En mans perspektiv

TEMA: En mans perspektiv

Möt för detta sexisten  Lars Einar Engström. Han är från början psykolog men gjorde en fantastisk karriär inom näringslivet. När han insåg att han under hela sin karriär diskriminerat kvinnor så valde han att skriva flera böcker inom ämnet jämställdhet där han kallar sig själv för sexist. Efter det så har han rest över halva världen och föreläst i ämnet. Han pratar på ett ärligt sätt om hur man tänker som man när man befinner sig i situationer vi pratar om i tidigare avsnitt. 

2019-04-07
Länk till avsnitt

20. Ebba Busch Thor

I veckans avsnitt träffar jag Ebba Busch Thor, partiledare för Kristdemokraterna. En ung kvinna som imponerat på många och nått fantastiska framgångar. Vi pratar bland annat om hur hon positionerat sig för att ens bli tilltänkt rollen som partiledare redan som 28 åring och hur normen för hur en ledare och person med auktoritet ser ut. Ebba är en kvinna som inte ber om ursäkt för sig själv och jag tror vi alla har massor att lära av henne.

2019-03-31
Länk till avsnitt

19. Sissela Kyle

Sissela Kyle, är en folkkär skådespelerska och har gjort en karriär som gör att hon inte längre behöver söka några roller i en bransch med hög konkurrens. Vi pratar om ledarskap, skillnaderna mellan teaterbranschen och det traditionella affärslivet, särartsfeminism och hur vi som kvinnor kan positionera oss i olika möten. Sissela ger ett intressant perspektiv på situationer som för henne är ovana men som för många av oss andra är vardag. 

2019-03-24
Länk till avsnitt

18. Mona Riabacke

Mona Riabacke, är forskare inom risk- & beslutsanalys och föreläser om hur vi bättre kan leda företag, organisationer och oss själva i tider av förändring, när osäkerheten är stor och tempot allt högre. Hur fungerar vi, varför gör vi som vi gör och hur kan vi göra det bättre?

 

2019-03-17
Länk till avsnitt

17. Hélène Barnekow

Hélène Barnekow har varit VD på Telia och är numera VD på Microsoft, två av de största bolagen i Sverige. Hon hade aldrig som plan att göra karriär och är väldigt ödmjuk inför det faktum att många imponeras av henne. Vi pratar mycket om hur viktigt det är att få in olika perspektiv i organisationer, ledarskap, men också om hur medvetenhet är det första steget att kunna styra sig själv ur olika situationer. Vi har massor att lära utav Hélène!

2019-03-10
Länk till avsnitt

16. Linda Waxin

Linda Waxin har gjort en raketkarriär och blev som 30-åring VD för PR-byrån Edelman. Idag är hon entreprenör och driver techbolaget Matching ID samt tankesmedjan Ownershift. Hon berättar både om hur sexismen styrt hela hennes karriär och ger även bra tips hur man kan ta ett retoriskt övertag. 

2019-03-03
Länk till avsnitt

15. Amelia Adamo

Amelia Adamo är tidningsdrottningen som bland annat startat tidningarna Amelia, Tara och M-magasin. Hon har byggt en karriär på att lyfta kvinnor, och har blivit en expert dem som målgrupp. Hon är en färgstark kvinna som ibland beskrivs som gränslös. Hennes utstrålning går inte att sätta ord på. För mig är hennes erfarenheter ovärderliga och mycket inspirerande. 

2019-02-24
Länk till avsnitt

14. Susanne Birgersdotter

Susanne Birgersdotter har två år i rad nominerats till Sveriges mäktigaste kvinnliga grundare, även kallad för Sveriges app drottning. Hon gav sig in i tech branschen utan tidigare erfarenhet eller kunskap, och gjorde succé. Detta är en kvinna som verkligen vågar ta risker och älskar att förverkliga sina drömmar. Riktigt inspirerande med andra ord!

2019-02-17
Länk till avsnitt

13. Anna Maria Corazza Bildt

Veckans gäst är EU-parlamentarikern Anna Maria Corazza Bildt. 

I slutet på 2018 så blev hon petad från Moderaternas lista inför årets EU val, något som skett bakom hennes rygg och upprört många. Detta samtidigt som hon blev utsedd av Europaparlamentet till talesperson och samordnare för barns rättigheter. 

Anna Maria berättar öppenhjärtligt om hur det är att vara kvinna i politiken utifrån sina egna upplevelser. 

2019-02-10
Länk till avsnitt

12. Anitha Clemence

Anitha Clemence pratar mycket om sociala medier och hur känslostyrda de är. Men också om hur man bygger sitt personliga varumärke och hur me too påverkat henne. 

2019-02-03
Länk till avsnitt

11. Charlotte Nordström

Charlotte jobbar som advokat och kämpar för barn och kvinnors rättigheter och har blivit en viktig röst för dem i det svenska rättsväsendet. Hon är också en av få som jobbat med fall om virtuella våldtäkter.

2019-01-27
Länk till avsnitt

10. Pernilla Ramslöv

Pernilla Ramslöv medgrundare till  NOX Consulting som är det största IT bolaget i Sverige som ägs och drivs av en kvinna. Hon är en varm kvinna med mycket skinn på näsan som inte tänker så mycket på riskerna med det hon gör. 

2019-01-20
Länk till avsnitt

9. Kajsa Lundborg

Kajsa Lundborg är en fantastisk ung kvinna som verkligen vågar vara sig själv fullt ut, vilket jag tycker är beundransvärt.

2019-01-13
Länk till avsnitt

8. Eva Ekedahl

Eva Ekedahl är grundare av Karriärpodden och Women for leaders. En kvinna med mycket erfarenheter och kunskap som har massor att dela med sig utav.

2019-01-06
Länk till avsnitt

7. Malin Cronqvist

Malin Cronqvist, grundar av Help to help är veckans gäst. En kvinna som inte är rädd för att säga vad hon tycker.

2018-12-30
Länk till avsnitt

6. Frida Skog

Frida Skog jobbar som psykolog inom organisationsutveckling och berättar om utmaningar hon ser att hennes kvinnliga klienter möter. 

2018-12-23
Länk till avsnitt

5. Adeline Sterner

Veckans gäst är Adeline Sterner som lämnade ett topp jobb för att bli entreprenör och starta företag från ingenting. 

2018-12-16
Länk till avsnitt

4. Josefin Landgård

Veckans gäst är Josefin Landgård, medgrundare av KRY och Glossybox. Hon är en kvinna med mycket driv och en riktig inspirationskälla!

2018-12-09
Länk till avsnitt

3. Anna Arvidsson

Anna Arvidsson utstrålar pondus, och är någon som i alla fall gav mig massor utav energi!

2018-12-02
Länk till avsnitt

2. Linda Palmgren

Veckans gäst är Linda Palmgren, VD på Starcom. I detta avsnitt får ni många användbara tips på hur man kan hantera olika situationer man hamnar i som kvinna i arbetslivet.

 

2018-11-25
Länk till avsnitt

1. Anna Svahn

Den första gästen i Fannys Förebilder är Anna Svahn. 

Hon är 26 år gammal och har redan åstadkommit mer än många andra kan drömma om. Hon har en otroligt inspirerande inställning till livet och är verkligen någon att se upp till! 

2018-11-18
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.