Sveriges 100 mest populära podcasts

Körpodden

Körpodden

En podcast för alla som är intresserade av körsång. I ledning av Karin Eklundh, ordförande i Sveriges Körförbund.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

korpodden.libsyn.com/website

Avsnitt

Barbershop ? en hel värld

Nytt avsnitt av Körpodden! Välkommen att lyssna till senaste avsnittet av Körpodden, där dirigenterna från våra främsta barbershopkörer i Sverige medverkar. Anna Alvring är dirigent för guldmedaljbeströdda Rönninge Show Chorus och Åsa Berg Fagerström, dirigent för de internationellt framgångsrika Alba Show Chorus och The Entertainmen, samtalar med programledare Karin Eklundh om barbershop - en hel värld.

2022-09-29
Länk till avsnitt

Malena Ernman och sångens obändiga kraft

Från barnkör i Sandviken till världsartist ? Malena Ernmans rika gärning är sprungen ur körsång, och att sjunga i kör är fortfarande en bärande del i hennes liv. Välkommen till ett böljande samtal om sångens kraft, livsvägar, allvar och skratt. Sveriges Körförbund vill också med stor glädje hälsa Malena Ernman varmt välkommen som ambassadör för förbundet!

2022-06-23
Länk till avsnitt

Är körsång viktig för civilsamhället?

Är körsång viktig för civilsamhället? Förbundsdirektör Karin Eklundh samtalar under Folk & Kultur med Lovisa Kronstrand Alinder, Sveriges Kyrkosångsförbund och Lotta Wilund, Sveriges barn- och ungdomskörer UNGiKÖR kring körsångens ovärdeliga betydelse i civilsamhället. I samverkan med Kulturens Bildningsverksamhet.

2022-03-25
Länk till avsnitt

Eric Ericson genom mina glasögon

Denna sista dag på året får vi lyssna på ett spännande samtal med kördirigentprofilen Cecilia Rydinger, som är aktuell med boken "Eric Ericson genom mina glasögon". Cecilia berättar om Ericsons fantastiska livsverk och hur samarbetet med Eric har präglat både hennes och många andras musikaliska och personliga livsväg. Välkommen till ett härligt samtal, och från Körpodden vill vi önska alla våra lyssnare ett Gott Nytt År!

2021-12-31
Länk till avsnitt

Den sjungande hjärnan

Det är lätt att tänka sig att musik är något abstrakt och luddigt, men forskning visar att sång kan ha oanade, starka kroppsliga effekter på oss. Tina Grape Viding är forskare och sjuksköterska, och har utfört intressant forskning kring sångens skilda effekter på professionella sångare och amatörsångare. Vi talar också om hjärnforskningens oerhörda betydelse med Emma Cajander från Hjärnfonden som samarbetar med Sveriges Körförbund för att samla in pengar till livsviktiga projekt.

2021-10-29
Länk till avsnitt

Manskör

Följ med i ett intressant samtal om manskör och musikens betydelse för människan. Sofia Söderberg, dirigent för manskören Svanholm Singers, berättar bl.a. om sitt möte med tonsättaren Veljo Tormis och delar med sig av sina tankar kring arbetet med manskör och hur sången och musiken påverkar våra liv. God lyssning!

2021-08-27
Länk till avsnitt

Gospel med Jonas Engström

Gospelmusik och gospelkör ? om lidande, hopp och sång som bär människor samtalar Karin Eklundh och gospelprofilen Jonas Engström. Följ med i ett böljande samtal om allt från gospelmusikens historia till kören som växtplats. Gospelmusiken inkluderar och bär på en kraft som vi nog alla behöver. God lyssnin

2021-03-26
Länk till avsnitt

Körsång och kultur som samhällsbärare

Under Folk och Kultur-konferensen medverkade Körpodden med temat Körsång och kultur - samhällsbärare på djupet. Lyssna till ett värdefullt samtal med Helena Wessman, rektor för Kungliga Musikhögskolan och ordförande i Sveriges Körförbund, och Eva Bojner Horwitz, professor i musik och hälsa vid Kungliga Musikhögskolan. Körsång och kultur är bevisat avgörande för ett levande samhälle, så låt oss hålla fanan högt! God lyssning!

2021-02-26
Länk till avsnitt

Helena Wessman, ordförande

Vi inleder 2021 i denna märkliga tid med ett inspirerande samtal om körsångens och musikens djupa värde. Till vår glädje får vi presentera Sveriges Körförbunds nya ordförande och tillika rektor på Kungliga Musikhögskolan ? Helena Wessman!

2021-01-28
Länk till avsnitt

Det är farligt att inte sjunga

Boken ?Det är farligt att inte sjunga? av författarna Lars Kristoferson och Björn Wrangsjö gavs ut 2019. I Körpodden samtalar vi om den gemensamma sångens oantastbara värde, samt om den märkliga situation som uppstått i coronapandemins framfart, då vi översköljts av forskningsrapporter av olika slag som handlat om fara för smittspridning vid gemensam sång. En dag är det åter farligt att inte sjunga och vi längtar efter den. Välkommen till ett böljande samtal med två körsångare som tillsammans har sjungit i hundra år!

2020-10-02
Länk till avsnitt

Körsång och nya vägar

I denna krockarnas tid, då sommaren bågnar i sin skönhet när vi samtidigt längtar så starkt att få komma samman och sjunga igen, samtalar Karin Eklundh med sångerskan och körkonstnären Katarina Henryson om körsång och nya vägar. Välkommen att lyssna till ett ljus och hoppfullt avsnitt av Körpodden!

2020-06-11
Länk till avsnitt

Barns sång

Äntligen ny Körpodd! Och en viktig sådan, med ett brinnande aktuellt ämne; barns rätt till sin röst och sång. Kungliga Musikaliska Akademiens upprop Barns sång är utgångspunkten för samtalet, där både Susanne Rydén, preses i Kungliga Musikaliska Akademien och Ulrika Lind, projektledare för uppropet medverkar. Där högskolor och politiken misslyckats att lyfta barns rättigheter till sång behöver vi alla hjälpas åt för att arbeta för en förändring, i en gemensam samling från norr till söder där alla tänkbara kompetenser ryms. Tillsammans skapar vi förändring! 

2020-03-27
Länk till avsnitt

Körledarens många roller

Forskaren och körledaren Pia Bygdéus har i sin avhandling omfattat den mångfacetterade körledarrollen och kokat ned detta universum till åtta innehållsrika punkter. Karin samtalar med Pia Bygdéus och Kerstin Börjesson, körledare och ordförande i Föreningens Sveriges Körledare, om de bärande delar som behöver finnas i ett gott körledarskap, där musiken, hängivenheten och gemenskapen står i centrum. God lyssning med önskan om ett underbart körsångarår till er alla 2020!

2019-12-27
Länk till avsnitt

Körkraft, integration och passion!

Charlotte Rider och Marie Bejstam från Kulturfyren har under tre år byggt upp integration- och körprojektet Körkraft utifrån ett brinnande engagemang för människor som flytt till vårt land. Följ med i ett böljande samtal om sångens kraft, gemenskap, kulturella diken, om skratt och gråt. Vi lever i ett samhälle i stor förändring där de politiska vindarna vänt från värme och välkomnande till kyla och hårda röster för fler utvisningar. Charlotte och Maries arbete är i det klimatet värmekällor och en guidning till hur det faktiskt är möjligt att skapa verkliga möten mellan människor genom gemensam sång.

2019-11-29
Länk till avsnitt

Radiokören

Radiokören! Sveriges i särklass mest eminenta kör, med stor internationell ryktbarhet. Från Eric Ericsons dagar till dagens omfattande konsertproduktioner i världsklass har Radiokören satt Sverige på körkartan. Välkomna till ett samtal med två sångare ur Radiokören; Jenny Ohlson Akre och Johan Pejler. Hur är det att sjunga i Radiokören och hur är det att ha körsång som sitt arbete? Om detta och mycket mer får vi höra i dagens avsnitt av Körpodden!

2019-10-25
Länk till avsnitt

Rösten som instrument

Denna underbara röst vi alla har, så mycket glädje och njutning den skänker oss alla kör- och sångälskare! Och, lika knepigt är det när rösten inte funkar, när vi får ont eller blir långvarigt trötta och spända i vår röst. Misströsta inte, det finns många vägar att gå för att hitta tillbaka till din avspända röst. Röst- och kroppsexperterna Ingrid Våglund och Camilla Romedahl från Stockholms Foniatriska klinik tar oss med på en röstresa om bl.a. rörfonation och att låsa upp röster och sångpedagog Emelie Pejler berättar om hur vägen till läkning började när hon sökte hjälp för sina röstproblem. Sätt på lurarna och lyssna till ett vindlande och lärorikt avsnitt om att förhålla sig till rösten som till ett instrument!

2019-09-26
Länk till avsnitt

Scenisk kör med Anci Hjulström

Att lära sig sjunga rent och samtidigt ses ofta som grundarbetet för en kör. Men vad händer sen, när vi ska förmedla musiken vi lärt oss på en scen? Vad vi gör med våra kroppar och vad vi förmedlar för uttryck, kan helt avgöra hur publiken uppfattar det vi sjunger. Denna vecka gästar musikregissören och sångaren Anci Hjulström podden i ett inspirerande samtal om scenisk kör, och diskuterar den enorma potentialen som finns i ett körframträdande om vi tar steget förbi notbilder och korrekthet. Karin och Anci talar om att bli trygg på scen, primala rädslor, att skriva lappar med ens innersta tankar och att beröra på djupet. Håll till godo!

2019-08-29
Länk till avsnitt

Barn- och ungdomskör - vår viktigaste körverksamhet?

Framtidens (och nutidens!) sångare finns bland de unga. Men hur ser situationen ut för unga körälskare idag, och hur går det till att arbeta med ungdomskörer? Barnens ärlighet och nyfikenhet, samt den drabbande och rena klangen är några av de kvaliteter gästerna Anne Johansson och Birgitta Mannerström-Molin nämner som vinster i sina arbeten. Samtalet väcker också frågor om musikens roll i barnens vardag, och hur existensberättigandet av musik i ungdomars liv blir alltmer aktuellt.  Häng med på ett lekfullt och engagerat avsnitt av Körpodden!
2019-07-25
Länk till avsnitt

#10 - Vad ska vi med körförbund och studieförbund till?

Vi lever i ett samhälle som tycks bli mer och mer individualiserat, med fokus på hårda värden och resultat. Från denna tendens sticker körrörelsen ut med hundratusentals sångare som värderar kollektivt, lustfyllt skapande. Sveriges Körförbund vill föra samman detta engagemang till en gemensam kraft, men hur gör vi det på bästa sätt? Hur kan vi körälskare jobba tillsammans för att utveckla körrörelsen, och övertyga politiker och bidragsgivare om att kulturen är en livsviktig komponent i åtskilliga människors liv? Om detta och mycket annat talar Karin med sina gäster i ett engagerat, framåtblickande avsnitt av Körpodden.   Medverkande:
Kerstin Fondberg, förbundsdirektör på Sveriges Körförbund Kella Næslund, distriktsansvarig i Sveriges Körförbund Jenny Mattsson, PR- och kommunikationsansvarig på Kulturens bildningsverksamhet
2019-06-27
Länk till avsnitt

#9 - Kör för alla med Gabriel Forss och Martin Rolinski

Denna vecka får vi träffa körpionjärerna Gabriel Forss och Martin Rolinski som berättar om sina verksamheter som inkluderar tusentals körsångare. Vad är det i körsången som får människor att samlas, och hur kan vi förena oss över körgränserna? Forss leder storkörerna Happy Voices och Martin är grundare till körverktyget We Are Voice, som för in körvärlden i en ny era. 

2019-05-24
Länk till avsnitt

#8 - Gosskör med Margareta Raab och Tony Margeta

Gosskör - vad är tjusningen med att sjunga i en sådan, hur många finns det i Sverige, och hur är det att leda en? De välrenommerade körledarna Margareta Raab och Tony Margeta delar med sig av sin kärlek för konstformen i en diskussion om den täta klangen som uppstår i en gosskör, det välgörande i att killar sjunger tillsammans och de livskraftiga traditioner som finns i gosskörerna. 

2019-04-26
Länk till avsnitt

#7 - Att sjunga i vokalgrupp, med Anders Jalkéus och sångensemblen Reset

Fem skönsjungande män är gäster hos Karin i veckans avsnitt av Körpodden som rör sig inom ämnet vokalgrupp. Anders Jalkéus, tidigare medlem i The Real Group, ger insyn i gruppens musikaliska verksamhet, och medlemmar ur unga sångensemblen Reset delar med sig av sina erfarenheter om repertoar, sound och gruppdynamik. Frågor som diskuteras i avsnittet är bland andra 'vad skiljer sig mest mellan att sjunga i kör och i vokalgrupp?' och 'hur gör man för att komma fram till ett gemensamt sound?'. Veckans samtal är en smältdegel av högt och lågt, med många skratt men också värdefulla insikter. Håll till godo!

2019-03-22
Länk till avsnitt

Körpodden #6 - Lone Larsen, dirigent och körledare

Denna vecka möter Karin den uppmärksammade kördirigenten Lone Larsen. Med deras båda erfarenheter reflekterar de kring dirigentrollen - hur stimulerande men också utsatt det kan vara att stå framför sin kör. Lone arbetar nyskapande med scenisk gestaltning och improvisation med sin kör VoNo, och ger lyssnarna insikt i deras fascinerande process. 

2019-03-08
Länk till avsnitt

Körpodden #5 - Kör, mångfald och integration med Monica Åslund och Claudine Kunda

Veckans avsnitt av Körpodden är inspelat live från konventet Folk & Kultur i Eskilstuna, och Karin talar med sina gäster om integrationskör och musikaliska kulturutbyten. Monica Åslund grundade en av Sveriges första integrationskörer Luleå Internationella Kör, och Claudine Kunda blev medlem i kören efter att ha kommit till Sverige med sin familj från Kongo-Brazzaville. Samtalet spänner över ämnen som hur man kommunicerar utan att dela språk, vad musik kan betyda för nyanlända och vad vi kan lära oss av varandra i musiken. I podden diskuteras också vilken hjälp man kan få om man vill starta en integrationskör, och hur man kan nå potentiella medlemmar.

2019-02-22
Länk till avsnitt

Körpodden #4 - I fyra körsångares hjärtan

I veckans avsnitt av Körpodden får vi höra genuina reflektioner direkt inifrån körlivet genom fyra körsångare från olika sammanhang. Både sociala och musikaliska aspekter av att sjunga i kör dryftas, och frågor som tas upp är bland annat den enkla men djupa frågan 'varför sjunger du i kör?' och 'vad är det som kan vara inspirerande i repetitionsprocessen?'. Högt och lågt blandas i ett bubblande, livfullt samtal runt Karins köksbord på Gotland. Håll till godo!

 

2019-02-08
Länk till avsnitt

Körpodden #3 - Karin Rehnqvist, tonsättare och professor

I veckans avsnitt av Körpodden möter vi Karin Rehnqvist i ett ingående samtal om bland annat att komponera för kör, röstens unikhet och musikaliska uttryck. Diskussionen spänner över allt från ämnen som 'vilka känslor olika nyanser kan förmedla' till 'behovet att vara annorlunda'. Håll till godo!

 

 

2019-01-25
Länk till avsnitt

Körpodden #2 - Eva Bojner Horwitz, professor i musik och hälsa

I veckans körpodden möter Karin den nyinstallerade professorn i musik och hälsa vid KMH, Eva Bojner Horwitz. Ämnen som diskuteras är bland andra: 'Vad är det som händer i hjärnan när vi sjunger?', och 'Varför är det så ljuvligt att sjunga i kör?'. Karins erfarenheter av körsång i tandem med Evas forskningsexpertis skapar ett matnyttigt och häpnadsväckande samtal om ett ämne som ligger i tiden. 

2019-01-11
Länk till avsnitt

Körpodden #1 - Åse Hagerman, röstcoach

Premiäravsnittet av Körpodden med gästen Åse Hagerman innehåller massor av matnyttiga tips för körsångare som vill hitta nya vägar för att utveckla sin röst. Åse och Karin betonar också varje körs unika potential - om man hänger i med nyfikenhet och vilja så kan alla sångare ta milakliv i musikalisk utveckling!

2018-12-11
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.