Sveriges 100 mest populära podcasts

Materialperspektivet

Materialperspektivet

En podd om material, deras egenskaper och betydelse för mänskligheten. Drivna av en barnslig nyfikenhet och en stark vilja att förstå, bjuder materialforskare från RISE - Research Institute of Sweden in gäster som på något sätt har en stark relation till material i sitt yrke.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

ri.se

Avsnitt

Den växande skogens värde

Materialperspektivet gästas av Erik Ottosson, VD på och grundare av Eken Financing. Samtalet kretsar kring skogens potential som kolsänka, genom förändrade avverkningscykler, och de ekonomiska och tekniska lösningar som möjliggör en hållbar transformation. Vilka incitament finns och vilka kan man skapa för skogsindustrin och andra industrier för att låta skogen växa längre? Hur påverkar nuvarande och kommande lagstiftning? Hur stor skogsareal behöver stå på tillväxt för att göra Volvo klimatneutrala? Många komplexa frågor adresseras i detta avsnitt!

2024-04-02
Länk till avsnitt

Leve leran!

Lera är lätt att underskatta, men det är ett material med både en lång historia och framtiden för sig. Johan Jönsson från White Arkitekter jobbar med lera och deltar i Materialperspektivet för ett samtal om det.

På vilka sätt bygger man med lera nu? Hur är dess brandbeständighet och hur används lera i förvaring av kärnbränsle? Vilka är de framtida möjligheterna? 

 

2023-12-15
Länk till avsnitt

Quantum computers

The Material Perspective meets Heike Riel, Head of Science & Technology and Lead of IBM Research Quantum Europe in a fascinating conversation about quantum computers and nanotechnology. 

What does quantum sound like? How can we understand quantum computing and what does the future look like? What is a qbit and what type of materials allow for zeros and ones to coexist? 

2023-09-28
Länk till avsnitt

Chips and silicon

This episode of the Material perspective was recorded live at the Euron Nano Forum in Lund, 2023. We are joined by Jörg Hübner, professor at DTU, and expert in nanotechnology for a conversation centered around chips and their production.

What does the future hold for chip production and research? What are the challenges on a global and local scale? And is silicon the best suited material?

2023-09-07
Länk till avsnitt

Material som inte finns

Man brukar säga att det bara är fantasin som sätter gränserna. Fantasi finns det gott om här i världen och många kreatörer inom fiktionen fantiserar gärna om material med olika mer eller mindre fantastiska egenskaper. Hur kan fiktionen ge inspiration till forskningen och tvärt om? Vilka material önskar vi skulle finnas? Ser vi några trender i de material som författare fabulerar fram?

Materialperspektivet diskuterar detta med Anna Davour, som är vetenskapsjournalist, fysiker och SciFi-entusiast.

2023-08-14
Länk till avsnitt

Recirkulerade resurser i material och affärer

Resurserna finns därute, men de behöver hjälp att hitta rätt.

Cecilia Tall leder det strategiska innovationsprogrammet Re:Source, som finansierar både utveckling av tekniker och affärssystem för recirkulering och återanvändning av material. 

Vilka trender ser man i det här arbetet och hur går det? Cecilia har svaren!

2023-05-17
Länk till avsnitt

Mot ett hållbart resursutnyttjande - ett samtal med Anders Wijkman

Anders Wijkman gästar materialperspektivet för ett samtal om de stora frågorna: om hållbarhet, om material och klimatavtryck.

Anders är, bland mycket annat, representant i FN:s resurspanel - en panel som han förutspår kommer bli lika viktig som IPCC framöver. Hur kan naturresursutnyttjandet bli hållbart?

Vad ska vi göra? Hur ska vi göra det? Anders har många intressanta tankar och idéer om det!

 

2023-04-24
Länk till avsnitt

Hur mycket material ger ett kilo koldioxid?

Materialperspektivet möter Kristoffer Lundholm och Emma Olbers, som båda jobbar med design och hållbarhetsfrågor. Utgångspunkten för samtalet är det verk som Emma nyligen visat upp på Möbelmässan (med stöd från Kristoffers organisation SALLY, på Doberman) som vill tydliggöra koldioxidförbrukningen i produktionen av olika material, genom att visa upp hur mycket material ett kilo koldioxid räcker till.

Hur kan vi uppnå en hållbar möbelproduktion genom smart design och genomtänkta materialval? It's now or never!

2023-04-03
Länk till avsnitt

Framtidens material - studenternas perspektiv

Vi gästas av Filip och Rebecka som just nu gör sina examensarbeten i kemi, på KTH, respktive industridesign, på konstfack. 

Hur ser framtidens materialanvändande ut ur studenternas perspektiv? På vilka sätt kan vi betrakta papper på nya och intressanta sätt? Hur hårt är ett strutsägg och vad händer om vi blandar äggskal med material från havet?

2023-03-20
Länk till avsnitt

Vad gör skogsnäringen de kommande åren?

Torgny Persson, forskningsdirektör på Skogsindustrierna, dyker upp i studion för ett samtal med avstamp i Skogsnäringens forskningsagenda för ett cirkulärt och biobaserat samhälle som nyligen har presenterats.

Vad innehåller agendan egentligen och vad vill den? Vilket avtryck lämnar den på industri och materialproduktion och hållbarhetsarbete i Sverige? Och hur skiljer sig denna forskningsagenda från de fyra tidigare forskningsagendor som satts upp av Skogsnäringen?

2023-02-16
Länk till avsnitt

MAX IV - genomstrålar alla material

Sveriges största forskningsinfrastruktur, som innehåller ett av världens mest intensiva röntgenljus, finns i Lund och används av både akademi och industri. Men vad är en synkrotronanläggning och vad kan man egentligen använda den till?

Olof "Charlie" Karis, tillförordnad direktör på MAX IV och professor i fysik vid Uppsala Universitet, gästar Materialperspektivet för ett både nördigt och informativt samtal om gigaelektronvolt och experimentella tillämpmningar och förutsättningarna för dem.

För den som inte vet hur MAX IV ser ut rekommenderas en bildgoogling!

2023-01-16
Länk till avsnitt

Materialens digitalisering

Materialperspektivet möter Jonas Runberger från White arkitekter i ett samtal om materialens digitalisering.

2023-01-04
Länk till avsnitt

Nya material i design

Materialperspektivet möter den prisade designern Charlotte van der Lancken på Trä & Teknik-mässan i ett samtal om materialens betydelse för innovativ och nyskapande design. Kan nya material leda till nya designer? Hur kan kreativ design leda till nya användningsområden av befintliga material?

2022-12-09
Länk till avsnitt

Är framtidens el lokalproducerad och organisk?

I en tid när frågan om elförsörjning är på allas läppar möter Materialperspektivet Olof Hjelm, Professor vid Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling på Linköpings universitet för ett samtal med fokus på solenergi.

Olof berrätar om vilka systemlösningar och innovationer som krävs för att låta solen lysa vägen in i framtiden.

2022-11-04
Länk till avsnitt

Förskolan Hoppet - vad hände sen?

Vi träffar Maria Perzon och Hanna Ljungstdedt som var involverade i bygget av förskolan Hoppet, som blev klar vid årsskiftet. Hoppet har byggts nästan helt och hållet fossilfrit, med smarta materialval och återbruk. 

Genom detta bygge har de visat att det inte bara går att bygga hållbart, utan att det i många fall är lättare än man tror. Hoppingivande!

Lyssna gärna på avsnittet "Är Göteborg med allt sitt regn och vind egentligen Sveriges tuffaste testbädd?" som spelades in 2019, innan bygget drog igång.

2022-10-11
Länk till avsnitt

Trä och trumpet

Materialperspektivet sänder live  från Trä & teknik-mässan i Göteborg. Med i sutdion är Tomas Alsmarker, forsknings- och innovationschef på Svenskt trä. Tomas berättar om allt spännande som pågår i träområdet, särskilt kring bygg och konstruktion och sågade trävaror. Och Miles Davis. 

 

2022-09-23
Länk till avsnitt

Renewable Carbon - how and when?

In this episode we are joined by Michael Carus from the Nova Institute, in a discussion on renewable carbon strategies. How can we stop all use of fossil carbon sources by 2050? What and who are the drivers going forward? What new technologies need to be developed? Which technologies exist today that have the potential to make a large impact?

These questions and much more are discussed in this episode!

2022-07-01
Länk till avsnitt

Rätt plast på rätt plats

Vad gör den nationella samordnaren för plast? Det får vi veta när vi träffar Åsa Stenmarck, som i sitt jobb på Naturvårdsverket har just den titeln.

Den komplexa plasten och dess livscykel och plats i det moderna samhället och värdenätet den påverkar. Hur gör man som myndighet om man vill påverka plastanvändandet i allt från prdouktion till återvinning? Och hur ser framtiden ut?

2022-05-23
Länk till avsnitt

Strategi och ekonomi för materialforskning

Vi möter Sara Mazur, ansvarig för strategiska forskningsssatsningar inom Knut & Alice Wallenbergs stiftelse för ett samtal om WISE, den nya satsningen på forskning om materialvetenskap för hållbarhet som omfattar omkring 3 miljarder kronor. 

Hur ser vägen framåt ut? Vad vill man uppnå? Och vad kan, får och bör en forskningsstiftelse egentligen finansiera?

2022-05-02
Länk till avsnitt

Den platta plåtens potential

Vi möter Tue Beijer, industridesigner och grundare av företaget Stilride för ett samtal om origami, plåt och om att låta tillverkningsprocessen styra materialval. 

Hur kopplas origami samman med modern industridesign, via innovativa digitaliseringslösningar? Vad är fördelarna med att vika istället för att pressa? Kurvbockning galore!

I avsnittet nämns en el-scooter. Den går att se på https://www.stilride.com/ 

2022-04-10
Länk till avsnitt

Lever vi i betongåldern?

Världens mest använda byggmaterial  står inför både kris och utveckling. Hör Malin Löfsjögård, VD för Svensk Betong, berätta om hur komplex den till synes enkla betongen är och vilken viktig roll den spelar i våra samhällen.

Hon berättar även om den komplicerade bilden bakom cementkrisen och om hur restprodukter från kolkraftverk kan minska klimatavtrycket i betongtillverkning.

Lever vi i betongåldern och hur ser framtiden ut?

2022-03-14
Länk till avsnitt

En plast är en plast är inte en plast

Lyssna på plastdoktorn Jonas Enebro, forskare på RISE, när han berättar om plasters fantastiska liv, deras fördelar och nackdelar och varför det inte är så självklart hur de skall återvinnas.

2021-03-16
Länk till avsnitt

Welcome to Sodom

..fast kanske inte. Lyssna till Andreas Nobell från TCO Development när han berättar om hur arbetet med att certifiera svenska tjänstemäns IT utrustning, har blivit en världsstandard som bidrar till att hjälpa de som lever i Sodom, en E-soptipp i Ghana, till en mindre giftig miljö. Genom spårbarhet och svensk standard driver TCO Certified utvecklingen framåt vad det gäller IT-utrustning och hållbar Materialhantering i världen.

2021-02-22
Länk till avsnitt

Mänskliga rättigheter och konfliktmineral

Lyssna på Mikael Jägerskog, policychef, PMU, (Pingströrelsens internationella utvecklingssamarbete) som berättar om kopplingen mellan materialval och människliga rättigheter. Elektrifieringen av världen skapar ett starkt behov av att inte bara titta på miljöaspekter i produktionskedjan utan också sociala aspekter. En ny lag kring hantering av konfliktmineral (tenn, tantal, volfram och guld) ska hjälpa oss undvika att våra materialval stödjer konflikter och krig.

2021-02-01
Länk till avsnitt

114 definitioner av Cirkulär Ekonomi!!

Lyssna på Peter Stigson, ordförande i arbetsgruppen för Stärkt Spårbarhet inom Delegationen för Cirkulär Ekonomi, när han förklarar hur systemtänkande och spårbarhet kan hjälpa oss undvika att vi intecknar naturen flera gånger om och om hur vi kan veta att ryggsäcken gjord av återvunnet material verkligen är det.

2021-01-11
Länk till avsnitt

Varför då?

Hur påverkas forskningen av coronapandemin? Daniel Söderberg är professor på Kungliga Tekniska Högskolan samt leder forskningsplattformen Treesearch. Daniel har lång erfarenhet av att arbeta med cellulosa från träråvara och berättar om forskningen som är på gång, vad man kan göra av cellulosan och hur framtidens resurser och användning av biobaserade material ser ut.

2020-11-30
Länk till avsnitt

Skvallrar proffsens tennisrack om materialens utveckling?

Vad har militären och sportbranschen gemensamt? Margareta Groth arbetar med material på Sveriges innovationsmyndighet Vinnova. Innovation som alla pratar om, slänger dig med och samtidigt frågar sig vad det egentligen är. Margareta delar med sig av sin gedigna kunskap och guidar oss genom hur innovation främjar materialutveckling samt bjuder på spaning för framtidens material.

2020-11-16
Länk till avsnitt

Hur stora är ringarna i kullagret på ett vindkraftsverk?

Lever stål och biobaserade material i symbios? Göran Nyström är vice VD på Ovako och kan allt du kan tänkas vilja veta om stål, ja till och med hur det är att spela på en 3D-printad stålgitarr. Många tänker kanske att stålindustrin är lite gammaldags och utdaterad men tvärt om. Innovationskraften och utvecklingen är i full fart för att tillverka och leverera viktiga produkter till industrierna, på ett miljömässigt och hållbart sätt. Själva materialutvecklingen ligger inte heller på latsidan utan Göran berättar bland annat om ett nytt superstål som kombinerar toppegenskaperna från flera olika typer av stål, det bästa av det bästa samlat i ett supermaterial.

2020-05-04
Länk till avsnitt

Kan solceller tillverkas på havets botten?

Kan proteinjakten hitta sin skatt i restströmmar från jordbruket? Anna Wiberg är programchef för BioInnovation, en innovationsplattform för långsiktig satsning på samverkan och innovation kring biobaserade material. Anna berättar om drivkrafterna bakom bioekonomin, varför det gynnar samhället och om hur de arbetar för att få forskning och utveckling att nå marknaden och kunderna, snabbt.

 

 

2020-03-18
Länk till avsnitt

What Would Nature Do?

We are happy to present the first episode in English and we start with Anna Maria Orrù who is an architect and researcher within the biomimicry field. She is one of the initiators for this discipline in the Nordic counties, and after talking to her we want to tag along. Cause if you think about it, it would be absolutely stupid to not look for solutions to today?s problems in nature. Even the most successful R&D-departments are actual rookies if you compare to natures 3.8 billion years in progress.

Anna Maria Orrù Website

Report, Biomimicry in the Nordic Countries

 

2020-02-10
Länk till avsnitt

Är mormors jacka världens bästa plagg?

Hur kan vi utveckla material som kan cirkulera i det oändliga? Christiane Dolva är Hållbarhetsansvarig på Fjällräven och ansvarig är verkligen rätt ord för Christianes arbete, hon tar ansvar hela vägen från ursprunget i råmaterialen till påverkan långt in i framtiden.   Hon berättar om hur hon tillsammans med sina kollegor driver och agerar utifrån textilvärldens  komplexa miljöutmaningar. Klassiker som ryggsäcken Kånken, dunjackan Polar och jackan Grönland är inte klassiker av en slump utan bakom ligger hårt och dedikerat arbete som en gång startade i ett garage i Örnsköldsvik.

2020-01-06
Länk till avsnitt

Vem bestämmer vad som är hållbart?

Efter ett långt sommaruppehåll (akademiskt kvartal?) är vi nu tillbaka med Materialperspektivet och rivstartar med ett avsnitt tillsammans med Ania Obminska som är journalist på Ny Teknik. I sitt spännande jobb som innovationsreporter berättar Ania dagligen om vad som är på gång inom materialutveckling. Ania skriver mycket om hållbarhet och är inte rädd för att själv testa och undersöka kring ämnena hon skriver om, i avsnittet får ni höra om utmaningarna hon mötte under sin plastfria månad.

 

2019-12-09
Länk till avsnitt

Hörs ljud i rymden?

Finns svaren på hållbarhetsfrågan i en rymdfarkost? Cecilia Hertz driver företaget Umbilical Design som designar för rymden och extrema miljöer. Ordet extrem är verkligen rätt i sammanhanget, materialen som skall klara sig i rymden utsätts för extrema påfrestningar som vi inte har här nere på jorden. Människorna som är där ute i rymden och använder materialen befinner sig i en extrem situation. Och för att kunna lösa alla dessa utmaningar krävs en extrem kunskap, passion och kreativitet. 

2019-08-12
Länk till avsnitt

Vilken färg har skuggan på pappret?

Blir hantverk lidande av vår generations ständiga tidsbrist? Bea Szenfeld är modeskapare och papperskonstnär. Hon skapar fantastiska kreationer med hjälp av gamla tekniker och ett gediget hantverk, allt från storskaliga scenografier till minsta lilla paljett är handgjorda. Bea berättar om varför hon valt att arbeta med just papper och kärleken till materialet är svår att undgå. 

2019-07-22
Länk till avsnitt

Var har ni dom miljövänliga materialen?

Finns det ett optimalt material? Björn Florman är Creative Project Manager på det drömmiga Materialbiblioteket. Dit kommer främst arkitekter, produktutvecklare och designers för inspiration, kunskap, hitta svar på sina problemställningar och för att få klämma och känna på material. 

2019-07-01
Länk till avsnitt

Kan en materialspecialist vara materialneutral?

Hur länge behöver man arbeta för att kunna köpa en brödrost? Gert Nilson är Teknisk direktör på Jernkontoret som är den svenska stålindustrins branschorganisation. Gert berättar allt han hann om metaller och sätter ödmjukt dess egenskaper i ett större perspektiv och sammanhang ? tillsammans med andra material. 

2019-06-10
Länk till avsnitt

Är Göteborg med allt sitt regn och vind egentligen Sveriges tuffaste testbädd?

Går det att bygga i helt biobaserat material? Nina Jacobsson Stålheim är Hållbarhets- och teknikchef på Lokalförvaltningen, Göteborgs stad och Maria Perzon är Senior Miljökonsult och Hållbarhetsansvarig på Bengt Dahlgren. Tillsammans gör dom verkstad av allt snack om fossilfria byggnader. Genom sitt pilotprojekt och byggnation av förskolan Hoppet ger dom oss hopp om en grönare framtid. 

2019-05-20
Länk till avsnitt

 Hur ser en vardag utan plast ut?

Vad är plast egentligen? Nils Hannerz arbetar som Forsknings- och innovationschef på IKEM och lotsar oss genom den breda och omtalade materialgruppen plast. Från början av framtagningen, under tillverkning, positiva egenskaper, negativa egenskaper, råvaror och ända in i den cirkulära framtiden. 

2019-04-29
Länk till avsnitt

Kan hus vara självväxande?

Hade man redan på 1700-talet knäckt svårigheterna med fuktflöden i byggnader? Elise Grosse är Hållbarhetschef på Sweco Bygg & Fastigheter. Byggnader skall inte bara vara stabila och säkra utan där inne ska människor må bra, själva byggnaden ska må bra och verka i en yttre miljö som mår bra - länge, länge till.  

2019-04-08
Länk till avsnitt

Hur ser materialen ut i självkörande rum?

Påverkas materialval av gemensamt eller personligt ägande? Oliver Schmidt är industridesigner på Scania och jobbar med fordonsinredning. Många materialval ska samsas för att skapa en behaglig förarmiljö, snygg design och självklart säker transport på vägarna.

2019-03-18
Länk till avsnitt

Är mobiltelefonen vår tids flinta?

Vad kommer våra framtida släktingar hitta för spår av oss, våra material och våra samhällen? Jonathan Lindström är arkeolog, vill nästan säga materialdetektiv och har ett tidsperspektiv på material som ger snudd på huvudvärk av att försöka ta in.

2019-02-25
Länk till avsnitt

Kan en kudde berätta att någon tänker på dig?

Visar din matta hemma att någon nyligen gått på den? Linda Worbin är Materialutvecklare på IKEA och arbetar med textila material. Hon ger framtidens inredning liv genom material som är inneboende för flera funktioner, är programmerbara, kan förändras och till och med visa känslor.

2019-02-04
Länk till avsnitt

Blir material någonsin avfall?

Är sorterings och demonteringsrobotar svaret på återvinningsfrågan? Lars Tolgén från Ragn-Sells har länge arbetat med komplexa frågeställningar kring cirkulära materialflöden och berättar om möjligheterna som gömmer sig i dagens sophögar.

2019-01-14
Länk till avsnitt

Materialperspektivet episod 1

Vad är egentligen material? Är vi människor material? I detta första avsnitt av Materialperspektivet hör vi materialforskarna Hjalmar Granberg och Mikael Lindström diskutera kring dessa stora frågor.

2018-12-12
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.