Sveriges 100 mest populära podcasts
Artisten och entreprenören Lina Hedlund gör efterlängtad comeback i podden för att djupdyka i det portugisiska vindistriktet Vinho Verde. Som vanligt är även Johan Eklöf på plats för att berätta allt han kan om områdets druvor, spritsiga viner, surfing och mycket mer. Enjoy!
Skådespelaren Anton Lundqvist gästar podden för att djupdyka i det världskända vindistriktet Alsace. Är det franskt eller tyskt? Vilka druvor odlar man här och är det mest rött eller vitt vin som produceras i Alsace? Johan Eklöf reder ut alla dessa frågetecken och bjuder som vanligt även på vintips från området. Enjoy!
I det här avsnittet svarar vi på nya färska lyssnarfrågor om vin. Kanske har du också funderat på vad naturvin är? Eller vad som menas med ett korkskadat vin? Bubbelninjan Jeannette gästar studion och ställer Johans vinkunskaper på prov. Enjoy!
Poddaren och skribenten Nisse Edwall gästar podden för att prata om Österrike ? vinlandet som står för ungefär 1 % av världens vinproduktion. Det blir ett fartfyllt avsnitt om bland annat druvor, producenter och Arnold Schwarzenegger. Dessutom bjuder Johan på vintips, lagom till internationella rieslingdagen 13 mars. Enjoy!
I det här avsnittet pratar vi om druvan grenache, som ger både rött vin och rosévin. Grenachedruvan är finfin i ensam majestät men i många fall blandas den med Syrah?och mourvèdre, i så kallade GSM-blandningar. Gäst i studion är ingen mindre än komikern, programledaren och influencern Keyyo. Enjoy!
I årets sista poddavsnitt tipsar vi om drycker och superkombos inför jul och nyår. Vi berättar till exempel vad som passar bra till skinkmackan och till klassiska nyårsrätter ? och dessutom bjuder Johan på julklappstips i vinets tecken.
Att avsluta en brakmiddag med en god dessert är bland det bästa som finns, men glöm inte dessertvinet ? det kan nämligen lyfta din efterrätt till en helt ny nivå. I det här avsnittet pratar vi om olika typer av dessertviner tillsammans med författaren, poddaren och journalisten Ann Söderlund. Och vi hade så himla trevligt i studion tillsammans att det här avsnittet är lite längre än vanligt. Enjoy!
I det här extraavsnittet pratar vi om tjusningen med vinmässor. Hur gÃ¥r de till och vad kan du som konsument förvänta dig? Johan och Jeannette bjuder pÃ¥ tips och svarar pÃ¥ kluriga lyssnarfrÃ¥gor frÃ¥n senaste mässan, Vin i VästerÃ¥s. Enjoy! Â
I det här avsnittet pratar vi om regionen Marche, som man skulle kunna benämna som Italiens Småland. Det blir självklart vintips från området och dessutom berättar vi vilken druvsort som kan smaka lite som tuggummit Jenka. Gäst i studion är högaktuella författaren, innehållsproducenten och poddaren Benjamin Andrée.
Premiär för Vin för Rookies Extra! I det här extraavsnittet pratar Johan och Jeannette om vinlandet Portugal. Det blir en salig blandning av lyssnarfrÃ¥gor, vintips, tillbakablickar och hÃ¥llbarhetssnack. Enjoy!Â
I det här avsnittet pratar vi om en av norra Italiens största kändisar, nämligen Barbaresco. Vi reder ut skillnaden mellan Barbaresco och Barolo, pratar doft och smak och tipsar om vad man ska äta till. Gäst i studion är koreografen, dansaren och föreläsaren Tobias Karlsson.Â
I det här avsnittet styr vi skutan mot soliga Kalifornien, som även kallas The Wine State. HärifrÃ¥n kommer 90% av allt amerikanskt vin, frÃ¥n världskända vinregioner som t.ex. Napa och Sonoma. Johan och Jeannette pratar om gröna och blÃ¥ druvor, den klassiska sÃ¥pan Falcon Crest och tipsar dessutom om en nylanserad äkta kalifornisk Cabernet Sauvignon. Â
?Pétillant Naturel? eller Pet Nat, som man brukar säga, står kort och gott för naturligt mousserande vin och började bubbla långt innan champagnen. Bubbelninjan Jeannette är tillbaka i studion och tycker att Pet Nat låter som en Pokémon men smakar svingott!
Historiskt gjorde vi brännvin och öl här i Sverige och dessa drycker är tradition på kräftskivan. Men vad gör man om man inte är så förtjust i öl och nubbe utan hellre vill sippa på vin till kräftorna? Går det? Och vad ska man välja? Matgurun Måns Falk är tillbaka i studion och reder ut allt detta tillsammans med Johan.
Bourgogne i östra Frankrike är ett av vinvärldens mest klassiska vinområden och här görs många av världens bästa, och dyraste, viner i en stil som många av övriga världens vinmakare vill efterlikna. I dagens avsnitt får du och gästen Jeannette reda på det viktigaste att känna till om Bourgogne.
De flesta älskar att grilla och vi går loss med marinader, glaze, kryddiga rubs och såser och tillbehör. Hur ska man tänka när man väljer vin till grillningens rostade och ofta spretiga smaker. Smakmästaren Måns Falk och Johan sorterar bland det grillade och hittar ett par bra alternativ att lägga på minnet.
Vinvärlden har sett en hel del skandaler under årens lopp, bedrägerier, fusk och försök till genvägar har resulterat i katastrof för enskilda personer, vinregioner och till och för hela vinländer. I det här avsnittet avhandlar vi tre av de mest omtalade skandalerna i modern tid. Gäst i studion är Gustav Åström.
Dagens avsnitt handlar om en vitvinsdruva som har fått finna sig i att stå i skuggan bakom sauvignon blanc och chardonnay ? nämligen chenin blanc. En mångsidig druva som är populär bland vinmakare och som växer allt mer i populartitet. Johan och gästen Stanley smakar och utforskar ursprung och olika stilar.
För många är Frankrike rosévinets hemland och i det här avsnittet går vi igenom olika stilar och kända franska ursprung. Johan och gästande Gustav pratar om vad rosévin passar till för mat och om det stämmer att ljus rosé alltid är av högre kvalitet än mörk.
"Bubbelninjan? Jeannette gästar återigen podden och idag handlar det om myter och Champagne. Vilka är de vanligaste myterna om Champagne och vad stämmer egentligen? Finns det äkta och oäkta champagne, vem uppfann champagne, ska den vara iskall och passar jordgubbar egentligen till?
Dagens avsnitt handlar om en av världens mest kända druvor; cabernet sauvignon. Johan och gästen Gustav Åström avhandlar varför den är så populär, hur den smakar och var den odlas och dessutom får vi lära oss att den ofta inte ens kallas cabernet sauvignon utan har ett kortare smeknamn.
Idag har vi hamnat i vinlandet Tyskland och vi reder ut vem som är Tysklands största kändis, om allt rieslingvin är sött och hur knepiga de tyska vinlagarna egentligen är. Gäst idag är Stanley Wong som till vardags gör dryckesmässor runt om i landet och som har en bakgrund inom restaurang.
I dag gästar återigen regissören, manusförfattaren och skådespelaren Katrin Sundberg Vin för Rookies och det blir ett fartfyllt avsnitt om druvan negroamaro, en druva från södra Italien som är på frammarsch. Katrin tycker vinet är kaxigt, spännande och gott. Och dessutom är flaskan snygg. Full pott för negroamaro alltså.
Dagens avsnitt handlar om klimatsmarta vinförpackningar, något som dagens gäst Gustav inte alls tänkt på tidigare. Men vilka slags förpackningar är egentligen klimatsmarta och vilka är sämst? Och hur stor roll spelar en förpackning?
Dagens avsnitt handlar om vinet som kallas för "en kung bland viner och ett vin för kungar", nämligen kraftpaketet Barolo från Piemonte i Italien.
Gäst i studion är regissören, manusförfattaren och skådespelaren Katrin Sundberg!
Â
Vinlandet Portugal är kanske mest känt för starkvinet portvin men de är fenomenala på att använda sina över 300 lokala och inhemska druvor för att göra unika och spännande viner som sticker ut smakmässigt.
Gäst i studion är artisten Hanna Hedlund som blir så pass inspirerad att en vinresa till Portugal hamnar på hennes Bucket List.
Vad är det som gör att vissa saker vi äter och dricker blir så otroligt goda tillsammans - sk Superkombinationer?
Måns Falk gästar podden och det blir konkreta tips blandat med udda smaker. De provar även superkombos du enkelt kan testa hemma, som Pinot Noir med ostbågar.
I det här avsnittet tar vi oss till Frankrike och det klassiska vindistriktet Côtes-du-Rhône. Lina Hedlund briljerar med ett perfekt franskt uttal och får en lektion i både geografi, druvor och förkortningen GSM.
I Vin för rookies kan vi inte få nog av bubbel och idag pratar vi med artisten Hanna Hedlund om Alta Langa. Experimentet från Piemonte som blivit en bubblande succé. Det blir som vanligt en titt i historieboken och provsmakning!
Idag tar vi död på myten att vin inte passar till julmat en gång för alla. Måns Falk, med en hel karriär inom restaurang och mat, gästar studion och är till en början aningens skeptisk men lämnar studion omvänd. Det dyker dessutom upp en utmanare till julglöggen som golvar smaklökarna.
Idag är temat ett av världens mest kända resmål ? Italienska Toscana.
Johan gästas återigen av producenten & författaren Henrik Johnsson och det snackas vinhistoria, Sangiovese och rebelliska super-toscanare.
Henrik får äran att öppna skruvkorken på dagens flaska och saliven rinner till ordentligt när det smakas på en ekologisk Chianti.
Idag handlar Vin för Rookies om ett riktigt favoritområde för oss svenskar ? Amaronens ursprung: Valpolicella.
Johan reder ut knepiga begrepp, pratar återbruk och och med i studion är artisten Lina Hedlund som får prova vin som inte är gjort på torkade druvor.
Idag pratar vi om den italienska favoritdruvan Verdicchio. Ett fisk och skaldjursvin av rang och det italienare själva gärna dricker på sin semester.
Vi fÃ¥r lära oss om det passar bra till Spaghetti Vongole men varför nämns tuggummit Jenka?Â
Johan gästas av biografiförfattarna Leif Eriksson och Martin Svensson som får dofta, smaka och prata.
Dagens avsnitt handlar om bag in box ? en förpackning som förutom vin även rymmer många känslor och fördomar.
Vi får lära oss om när bag-in-boxen uppfanns, hur den tog sig in på Systembolaget och vilket land som dricker mest bag-in-boxvin i världen.
Gäst hos Johan idag är Henrik som även får med sig Johans 5 snabba Bag-in-boxtips.
I veckans avsnitt gästas Johan Ã¥ter av Jeannette som fÃ¥r lära sig om den populära drycken Cava.Â
Var och hur gör man Cava? Passar cava att dricka till mat? Och uttalas det egentligen Cava eller Ca-va?Â
Väljer du alltid öl till kryddig och het mat fastän du hellre skulle dricka vin?
Går det ens att dricka vin till hämtmat som pizza, thai, sushi och indiskt? I dagens avsnitt får du lära dig vilka viner som faktiskt funkar bra till hett, kryddigt, salt och sött.
Johan har idag två gäster i studion -  Författarna Martin Svensson & Leif Eriksson. Det provsmakas, utbildas och så blir det heta känslor i "Sant eller falskt".
Är det för att det är en av italiens mest odlade blÃ¥ druvor? Är det den lÃ¥ga prislappen? Är det  för att den passar till precis all mat? Â
Eller, kan det vara sÃ¥ att det är för att den har precis alltihop?Â
I dagens avsnitt är Jeannette tillbaka som gäst och vi har en alldeles ny programledare..
Michaela är gäst även denna vecka när vi pratar om det klassiska vinet Montepulciano!
Vad är det egentligen som har gjort att Italiens näst mest odlade blå druva är så populär?
Kan det vara sÃ¥ att det här vinet är lagom? Att det liksom passar i stort sett allt och alla?Â
I dagens avsnitt fÃ¥r vi lära oss grunderna i hur man lagrar och förvarar vin. Är det förresten nÃ¥gon skillnad pÃ¥ att förvara och att lagra?Â
Kan alla viner lagras? Kan man förvara vin i garage, kylskÃ¥p, garderob eller källare? Vad blir det för skillnad (om det blir nÃ¥n)? Ett avsnitt fullt med tumregler och tips för alla oss Rookies! ÂDet handlar om vindistriktet Chablis i det här avsnittet där Mäklar-Marcus Ã¥ter är gäst. Det blir en lektion om detta klassiska distrikt, om den speciella jordmÃ¥nen som finns här, vilka olika kvalitetstyper det finns pÃ¥ vinerna...och vad som utmärker dem smakmässigt.
I det här avsnittet blir det fokus pÃ¥ vanliga orsaker till att vin inte smakar sÃ¥ gott. Och dÃ¥ pratar vi inte smakkaraktärer...utan när vin blir dÃ¥ligt pÃ¥ grund av defekter. Vilka är de vanligaste defekterna och varför uppstÃ¥r de? Och finns det nÃ¥got man kan göra för att undvika dem?Â
Dagens lektion handlar om Chardonnay; Michaela är Ã¥ter pÃ¥ besök hos Thomas och fÃ¥r veta mer om denna druva. Vad är smakskillnaden pÃ¥ en svalklimats-chardonnay o en som odlats i varmt klimat? Vad innebär egentligen malolaktisk jäsning...och visste du att det faktiskt finns chardonnayodlingar i Sverige.Â
Zinfandel ? en druva man kanske mest förknippar med USA men som faktiskt har sitt ursprung i Europa. I dagens avsnitt får vi en lektion i Zinfandel; bland annat dess historia, hur vinet smakar, om White Zin...och vad menas egentligen när det står Old Vine på en flaska?
I det här avsnittet svarar vår expert Thomas på några av de allra vanligaste frågorna han får som handlar om vin. Gäst Är Marcus Hemrin, 27 år från Lidingö. Är dyrt vin egentligen godare, är rött alltid är bäst till kött och vitt till fisk, vad innebär att ett vin är veganskt ....och varför tillsätter man svavel i vin? Svaren får du i Vin för Rookies.
I nordvästra Italien ligger regionen Piemonte och det är ämnet i det här avsnittet av Vin För Rookies. Vi får en lektion av Thomas i vad utmärker Piemonte som region...och druvorna man odlar där så som t ex Dolcetto, Nebbiolo och Barbera . Sen blir det också bonustips i hur du smidigast får upp korken ur en flaska...om du glömt öppnare.....
Bouquet, bärigt, arom, fatkaraktär, frukdrivet, vin med längd, syltig...vinvärlden är full av olika termer och uttryck. Men vad betyder de egentligen och när, och hur, skall man använda dem? Michaela Engvall från Stockholm är gäst hos Thomas och får en lektion i hur man talar vinspråk.
Timmie är tillbaka som gäst och det blir en lektion i Österrikes Nationaldruva Grüner Veltliner. Men vi får också veta mer om Österrike som vinland och hur man åter blivit en vinnation att räkna med efter den skandal på 80-talet som fick världen att välja bort österrikiskt vin.
I det här avsnittet handlar det om Sauternes; Anna från Piteå är tillbaka som gäst och får sig en lektion om detta distrikt och de söta vita viner man tillverkar där. Om möglet Botrytis som i det här fallet är något önskvärt för att kunna tillverka vinet...och vad är egentligen det äldsta Sauternes-vin som vår expert Thomas druckit?