Sveriges 100 mest populära podcasts

Vin för Rookies

Vin för Rookies

För dig som älskar vin men vill få bättre kunskap om denna dryck och dess olika varianter. Våra experter Thomas Holstein och Johan Eklöf är dina värdar i en rapp podcast där ingen fråga är för dum, ingen fråga för svår. Nytt avsnitt varannan fredag. Skål och välkomna!

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

vinforrookies.libsyn.com/website

Avsnitt

#83 ? Den anrika Barolo-producenten

Johan är tillbaka i studion vilket innebär ett nytt spännande avsnitt av Vin för Rookies! Dagens avsnitt handlar om den anrika Barolo-producenten Fontanafredda, vars historia börjar redan 1858. Dagens gäst är poddaren & vinentusiasten Jonas Uhlbäck, som tillsammans med Johan upptäcker Fontanafreddas historia och vinhantverk. Dessutom avslöjas en spännande världsnyhet i dagens avsnitt.

Enjoy!

2023-11-10
Länk till avsnitt

#82 Doftens värld

Vin för Rookies är äntligen tillbaka med ingen mindre än Johan Eklöf i studion. Inte nog med det idag har vi även två legendariska gäster med oss - Henrik Jonsson och Mark Levengood! Idag släpper vi ett lite längre specialavsnitt,  tillsammans ger vi oss in i doftens förtrollande värld och utforskar alla dess nyanser. Vi reder ut begreppen och diskuterar skillnaden mellan doft, lukt och smak.

Kan man träna sitt doftsinne? Vad krävs för att kunna identifiera olika dofter med precision? Varför har Johan med sig sin frus gummistövel, och envisas han med att gästerna ska lukta på den? Svaren på dessa frågor och mycket mer i dagens spännande avsnitt. Häng med oss när vi fördjupar oss i en värld som är så mycket mer än vad näsan möter!

2023-10-13
Länk till avsnitt

81. Albariño/Alvarinho

Idag gästar den framstående kocken Sebastian Gibrand Johan i studion.

Tillsammans djupdyker dom i druvan Alvarinho eller Albariño som den också heter. Vi kommer att utforska dess historia, ursprung och vilken mat som passar till denna härliga och prisvärda druva!

 

2023-07-07
Länk till avsnitt

#80 Primörer och vin

I dagens avsnitt av Vin för Rookies anammar vi sommarkänslorna på riktigt och ska prata om primörer och vin. Eftersom vi ska prata vin och mat så är ju dagens gäst såklart ingen mindre än vår egen matguru och Nestor Måns Falk! Hur ska man egentligen tänka när man ska matcha vin tillsammans med säsongen första späda grönsaker och rotfrukter? Är det verkligen så avancerat som många säger att hitta ett bra vin till primörer?

2023-06-16
Länk till avsnitt

#79 Vin med adress

På Systembolaget finns det ett myller av viner och totalt hela 14 000 olika viner i hela sortimentet! I dagens avsnitt av Vin för Rookies kommer Johan tillsammans med rookien Sara som är på besök i studion reda ut hur man navigerar i Systembolagets sortiment. Johan förklarar begreppet vin med adress och vad som är skillnaden mot vin utan adress. Hur man kan identifiera ett vin med adress och enkla tips kring hur man undviker att gå vilse i sortimentet när man ska köpa vin.

Enjoy! 

2023-04-14
Länk till avsnitt

#78 Orangevin

I dagens avsnitt ska vi prata om orangevin ? Hur framställer man orangevin? Vad är skillnaden mellan rött/vitt? Hur ser smakprofilen ut? Vad kan äta för mat till? Johan ska tillsammans med gästen Julia Wiberg reda ut alla frågor vi kan tänkas komma på om just orangevin.

2023-03-10
Länk till avsnitt

#77 Trender 2023

I dagens avsnitt ska vi blicka mot horisonten och diskutera vilka trender vi kommer se framöver i vinvärlden. Dagens gäst är allt annat än en rookie, Jenny Lindholm är både Johans kollega på Enjoy Wine & Spirits och ett fullblodsproffs i vinvärlden. I dagens avsnitt diskuteras bland annat; vad driver trender? När blir saker otrendigt? Hur lång tar det innan en trend slår till? Framförallt vad kommer vi ha i glasen 2023? Enjoy! 

2023-01-27
Länk till avsnitt

#76 Årgångschampagne

Dagens gäst är ingen mindre än Helena Ekman som tog brons i Sveriges Mästerkock 2022! I detta bonusavsnitt så kommer vi prata om världens mest kända mousserande vin ? nämligen Champagne eller mer specifikt årgångschampagne. Vad är en årgångschampagne eller vintage Champagne som det också kallas? Vilka regler finns det för framtagandet av en årgångschampagne och vad kännetecknar en bra årgång? Framförallt finns det några särskilda årgångar som är värda att ha koll på?

2022-12-21
Länk till avsnitt

#75 Viner från Alicante

Ett kärt återseende i studion som Johan har längtat efter dagens gäst är nämligen ingen mindre än Anton Lundqvist. Dagens avsnitt handlar om viner från Alicante, en vinregion i sin linda som vi håller på att upptäcka. Vi fokuserar på området Jumilla som är en av de vinregioner som har höjt standarden på vinodlingarna i regionen. Dagens avsnitt avhandlar allt från historia och klimat till kända druvor från Alicante. Enjoy!

2022-12-09
Länk till avsnitt

#74 Smörig Chardonnay

Matnestorn Måns Falk är tillbaka i studion med Johan och dagens avsnitt handlar om smörig Chardonnay med mat. Måns jämför smaken av en fatlagrad Chardonnay med att komma till himlen. I dagens avsnitt reder vi ut; vad som kännetecknar en smörig Chardonnay? Hur tillverkas den? Vad ska man tänka på när det kommer till matkombination och vilken är den perfekta matkombinationen till smörig en Chardonnay?

2022-11-11
Länk till avsnitt

#73 Höstresa till Barolo

I dagens avsnitt tar vi med våra lyssnare på en härlig höstresa till Barolo. Hösten är en av de bästa perioderna att besöka just vindistriktet Barolo och i dagens avsnitt hjälper vi dig att reda ut; Hur tar man sig dit? Var ska man bo? Vad ska man äta och framförallt dricka?  Entreprenören och poddaren Amanda Colden gör comeback i studion, är hon fortfarande en rookie eller vad har hänt sen sist?

2022-10-14
Länk till avsnitt

#72 Sauvignon Blanc

Skådespelaren och regissören Daniel Sjöberg gästar podden för prata om världens näst mest populära gröna druva ? Sauvignon Blanc. Johan blir akut starstrucked när han får höra att Daniel varit med i Rederiet, men lyckas behärska sig och guidar oss igenom typiska smaker, vintips och kattkiss. Enjoy!

2022-09-09
Länk till avsnitt

#71 Vinho Verde

Artisten och entreprenören Lina Hedlund gör efterlängtad comeback i podden för att djupdyka i det portugisiska vindistriktet Vinho Verde. Som vanligt är även Johan Eklöf på plats för att berätta allt han kan om områdets druvor, spritsiga viner, surfing och mycket mer. Enjoy!

2022-08-05
Länk till avsnitt

#70 Vad gör en vinimportör?

Vi får en hel del frågor från nyfikna konsumenter kring hur det är att jobba med vin och sprit. I det här avsnittet berättar Johan hur vardagen kan se ut i vinbranschen och får besök i studion av entreprenören och poddaren Amanda Colldén. Enjoy!
2022-06-03
Länk till avsnitt

#69 Alsace

Skådespelaren Anton Lundqvist gästar podden för att djupdyka i det världskända vindistriktet Alsace. Är det franskt eller tyskt? Vilka druvor odlar man här och är det mest rött eller vitt vin som produceras i Alsace? Johan Eklöf reder ut alla dessa frågetecken och bjuder som vanligt även på vintips från området. Enjoy!

2022-05-06
Länk till avsnitt

#68 Lyssnarfrågor

I det här avsnittet svarar vi på nya färska lyssnarfrågor om vin. Kanske har du också funderat på vad naturvin är? Eller vad som menas med ett korkskadat vin? Bubbelninjan Jeannette gästar studion och ställer Johans vinkunskaper på prov. Enjoy!

2022-04-06
Länk till avsnitt

#67 Till bords i Toscana

Matmästaren Måns Falk gör comeback i podden och djupdyker i matskatter från Toscana ? en region där lokala råvaror står i fokus. Självklart är även Johan Eklöf på plats i studion och bjuder på passande vintips. Enjoy!
2022-03-18
Länk till avsnitt

#66 Österrike

Poddaren och skribenten Nisse Edwall gästar podden för att prata om Österrike ? vinlandet som står för ungefär 1 % av världens vinproduktion. Det blir ett fartfyllt avsnitt om bland annat druvor, producenter och Arnold Schwarzenegger. Dessutom bjuder Johan på vintips, lagom till internationella rieslingdagen 13 mars. Enjoy!

2022-03-07
Länk till avsnitt

#65 Grenache

I det här avsnittet pratar vi om druvan grenache, som ger både rött vin och rosévin. Grenachedruvan är finfin i ensam majestät men i många fall blandas den med Syrah?och mourvèdre, i så kallade GSM-blandningar. Gäst i studion är ingen mindre än komikern, programledaren och influencern Keyyo. Enjoy!

2022-03-07
Länk till avsnitt

Extraavsnitt: Tips inför jul och nyår

I årets sista poddavsnitt tipsar vi om drycker och superkombos inför jul och nyår. Vi berättar till exempel vad som passar bra till skinkmackan och till klassiska nyårsrätter ? och dessutom bjuder Johan på julklappstips i vinets tecken.

2021-12-17
Länk till avsnitt

#64 Dessertvin

Att avsluta en brakmiddag med en god dessert är bland det bästa som finns, men glöm inte dessertvinet ? det kan nämligen lyfta din efterrätt till en helt ny nivå. I det här avsnittet pratar vi om olika typer av dessertviner tillsammans med författaren, poddaren och journalisten Ann Söderlund. Och vi hade så himla trevligt i studion tillsammans att det här avsnittet är lite längre än vanligt. Enjoy!

2021-12-03
Länk till avsnitt

Extraavsnitt ? Vinmässor

I det här extraavsnittet pratar vi om tjusningen med vinmässor. Hur går de till och vad kan du som konsument förvänta dig? Johan och Jeannette bjuder på tips och svarar på kluriga lyssnarfrågor från senaste mässan, Vin i Västerås. Enjoy!  

2021-11-19
Länk till avsnitt

#63 Marche

I det här avsnittet pratar vi om regionen Marche, som man skulle kunna benämna som Italiens Småland. Det blir självklart vintips från området och dessutom berättar vi vilken druvsort som kan smaka lite som tuggummit Jenka. Gäst i studion är högaktuella författaren, innehållsproducenten och poddaren Benjamin Andrée.

2021-11-05
Länk till avsnitt

Extraavsnitt ? Portugal och klimatsmarta val

Premiär för Vin för Rookies Extra! I det här extraavsnittet pratar Johan och Jeannette om vinlandet Portugal. Det blir en salig blandning av lyssnarfrågor, vintips, tillbakablickar och hållbarhetssnack. Enjoy! 

2021-10-22
Länk till avsnitt

#62 Barbaresco

I det här avsnittet pratar vi om en av norra Italiens största kändisar, nämligen Barbaresco. Vi reder ut skillnaden mellan Barbaresco och Barolo, pratar doft och smak och tipsar om vad man ska äta till. Gäst i studion är koreografen, dansaren och föreläsaren Tobias Karlsson. 

2021-10-08
Länk till avsnitt

#61 Kalifornien

I det här avsnittet styr vi skutan mot soliga Kalifornien, som även kallas The Wine State. Härifrån kommer 90% av allt amerikanskt vin, från världskända vinregioner som t.ex. Napa och Sonoma. Johan och Jeannette pratar om gröna och blå druvor, den klassiska såpan Falcon Crest och tipsar dessutom om en nylanserad äkta kalifornisk Cabernet Sauvignon.  

2021-09-10
Länk till avsnitt

#60 Pet nat

?Pétillant Naturel? eller Pet Nat, som man brukar säga, står kort och gott för naturligt mousserande vin och började bubbla långt innan champagnen. Bubbelninjan Jeannette är tillbaka i studion och tycker att Pet Nat låter som en Pokémon men smakar svingott!

2021-08-13
Länk till avsnitt

#59 Vin till kräftor

Historiskt gjorde vi brännvin och öl här i Sverige och dessa drycker är tradition på kräftskivan. Men vad gör man om man inte är så förtjust i öl och nubbe utan hellre vill sippa på vin till kräftorna? Går det? Och vad ska man välja? Matgurun Måns Falk är tillbaka i studion och reder ut allt detta tillsammans med Johan.

2021-07-30
Länk till avsnitt

#58 Bourgogne

Bourgogne i östra Frankrike är ett av vinvärldens mest klassiska vinområden och här görs många av världens bästa, och dyraste, viner i en stil som många av övriga världens vinmakare vill efterlikna. I dagens avsnitt får du och gästen Jeannette reda på det viktigaste att känna till om Bourgogne.

2021-07-16
Länk till avsnitt

#57 Grillviner

De flesta älskar att grilla och vi går loss med marinader, glaze, kryddiga rubs och såser och tillbehör. Hur ska man tänka när man väljer vin till grillningens rostade och ofta spretiga smaker. Smakmästaren Måns Falk och Johan sorterar bland det grillade och hittar ett par bra alternativ att lägga på minnet.

2021-07-02
Länk till avsnitt

#56 Skandaler i vinvärlden

Vinvärlden har sett en hel del skandaler under årens lopp, bedrägerier, fusk och försök till genvägar har resulterat i katastrof för enskilda personer, vinregioner och till och för hela vinländer. I det här avsnittet avhandlar vi tre av de mest omtalade skandalerna i modern tid. Gäst i studion är Gustav Åström.

2021-06-18
Länk till avsnitt

#55 Chenin Blanc

Dagens avsnitt handlar om en vitvinsdruva som har fått finna sig i att stå i skuggan bakom sauvignon blanc och chardonnay ? nämligen chenin blanc. En mångsidig druva som är populär bland vinmakare och som växer allt mer i populartitet. Johan och gästen Stanley smakar och utforskar ursprung och olika stilar.

2021-06-04
Länk till avsnitt

#54 ? Fransk Rosé

För många är Frankrike rosévinets hemland och i det här avsnittet går vi igenom olika stilar och kända franska ursprung. Johan och gästande Gustav pratar om vad rosévin passar till för mat och om det stämmer att ljus rosé alltid är av högre kvalitet än mörk.

2021-05-21
Länk till avsnitt

#53 Myter om Champagne

"Bubbelninjan? Jeannette gästar återigen podden och idag handlar det om myter och Champagne. Vilka är de vanligaste myterna om Champagne och vad stämmer egentligen? Finns det äkta och oäkta champagne, vem uppfann champagne, ska den vara iskall och passar jordgubbar egentligen till?

2021-05-07
Länk till avsnitt

#52 Cabernet sauvignon

Dagens avsnitt handlar om en av världens mest kända druvor; cabernet sauvignon. Johan och gästen Gustav Åström avhandlar varför den är så populär, hur den smakar och var den odlas och dessutom får vi lära oss att den ofta inte ens kallas cabernet sauvignon utan har ett kortare smeknamn.

2021-04-23
Länk till avsnitt

#51 Vinlandet Tyskland

Idag har vi hamnat i vinlandet Tyskland och vi reder ut vem som är Tysklands största kändis, om allt rieslingvin är sött och hur knepiga de tyska vinlagarna egentligen är. Gäst idag är Stanley Wong som till vardags gör dryckesmässor runt om i landet och som har en bakgrund inom restaurang.

2021-04-09
Länk till avsnitt

#50 Negroamaro

I dag gästar återigen regissören, manusförfattaren och skådespelaren Katrin Sundberg Vin för Rookies och det blir ett fartfyllt avsnitt om druvan negroamaro, en druva från södra Italien som är på frammarsch. Katrin tycker vinet är kaxigt, spännande och gott. Och dessutom är flaskan snygg. Full pott för negroamaro alltså.

2021-03-26
Länk till avsnitt

#49 Klimatsmart vinförpackning

Dagens avsnitt handlar om klimatsmarta vinförpackningar, något som dagens gäst Gustav inte alls tänkt på tidigare. Men vilka slags förpackningar är egentligen klimatsmarta och vilka är sämst? Och hur stor roll spelar en förpackning?

2021-03-12
Länk till avsnitt

#48 Barolo

Dagens avsnitt handlar om vinet som kallas för "en kung bland viner och ett vin för kungar", nämligen kraftpaketet Barolo från Piemonte i Italien.

Gäst i studion är regissören, manusförfattaren och skådespelaren Katrin Sundberg!

 

2021-02-26
Länk till avsnitt

#47 Portugal

Vinlandet Portugal är kanske mest känt för starkvinet portvin men de är fenomenala på att använda sina över 300 lokala och inhemska druvor för att göra unika och spännande viner som sticker ut smakmässigt.

Gäst i studion är artisten Hanna Hedlund som blir så pass inspirerad att en vinresa till Portugal hamnar på hennes Bucket List.

2021-02-12
Länk till avsnitt

#46 Superkombos

Vad är det som gör att vissa saker vi äter och dricker blir så otroligt goda tillsammans - sk Superkombinationer?

Måns Falk gästar podden och det blir konkreta tips blandat med udda smaker. De provar även superkombos du enkelt kan testa hemma, som Pinot Noir med ostbågar.

2021-01-29
Länk till avsnitt

#45 Côtes du Rhône

I det här avsnittet tar vi oss till Frankrike och det klassiska vindistriktet Côtes-du-Rhône. Lina Hedlund briljerar med ett perfekt franskt uttal och får en lektion i både geografi, druvor och förkortningen GSM.

2021-01-15
Länk till avsnitt

#44 Alta Langa

I Vin för rookies kan vi inte få nog av bubbel och idag pratar vi med artisten Hanna Hedlund om Alta Langa. Experimentet från Piemonte som blivit en bubblande succé. Det blir som vanligt en titt i historieboken och provsmakning!

2020-12-27
Länk till avsnitt

#43 Vin till Julmat

Idag tar vi död på myten att vin inte passar till julmat en gång för alla. Måns Falk, med en hel karriär inom restaurang och mat, gästar studion och är till en början aningens skeptisk men lämnar studion omvänd. Det dyker dessutom upp en utmanare till julglöggen som golvar smaklökarna.

2020-12-18
Länk till avsnitt

#42 Toscana

Idag är temat ett av världens mest kända resmål ? Italienska Toscana.

Johan gästas återigen av producenten & författaren Henrik Johnsson och det snackas vinhistoria, Sangiovese och rebelliska super-toscanare.

Henrik får äran att öppna skruvkorken på dagens flaska och saliven rinner till ordentligt när det smakas på en ekologisk Chianti.

2020-12-04
Länk till avsnitt

#41 Valpolicella

Idag handlar Vin för Rookies om ett riktigt favoritområde för oss svenskar ? Amaronens ursprung: Valpolicella.

Johan reder ut knepiga begrepp, pratar återbruk och och med i studion är artisten Lina Hedlund som får prova vin som inte är gjort på torkade druvor.

2020-11-20
Länk till avsnitt

#40 Verdicchio

Idag pratar vi om den italienska favoritdruvan Verdicchio. Ett fisk och skaldjursvin av rang och det italienare själva gärna dricker på sin semester.

Vi får lära oss om det passar bra till Spaghetti Vongole men varför nämns tuggummit Jenka? 

Johan gästas av biografiförfattarna Leif Eriksson och Martin Svensson som får dofta, smaka och prata.

2020-11-06
Länk till avsnitt

#39 Bag in Box

Dagens avsnitt handlar om bag in box ? en förpackning som förutom vin även rymmer många känslor och fördomar.

Vi får lära oss om när bag-in-boxen uppfanns, hur den tog sig in på Systembolaget och vilket land som dricker mest bag-in-boxvin i världen.

Gäst hos Johan idag är Henrik som även får med sig Johans 5 snabba Bag-in-boxtips.

2020-10-23
Länk till avsnitt

#38 Cava

I veckans avsnitt gästas Johan åter av Jeannette som får lära sig om den populära drycken Cava. 

Var och hur gör man Cava? Passar cava att dricka till mat? Och uttalas det egentligen Cava eller Ca-va? 

2020-10-09
Länk till avsnitt

#37 Vin till hämtmat

Väljer du alltid öl till kryddig och het mat fastän du hellre skulle dricka vin?

Går det ens att dricka vin till hämtmat som pizza, thai, sushi och indiskt? I dagens avsnitt får du lära dig vilka viner som faktiskt funkar bra till hett, kryddigt, salt och sött.

Johan har idag två gäster i studion -  Författarna Martin Svensson & Leif Eriksson. Det provsmakas, utbildas och så blir det heta känslor i "Sant eller falskt".

2020-09-25
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.