Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Vin för Rookies

Vin för Rookies

För dig som älskar vin men vill få bättre kunskap om denna dryck och dess olika varianter. Vår expert Thomas Holstein är din värd i en rapp podcast där ingen fråga är för dum, ingen fråga för svår. Nytt avsnitt varannan fredag. Skål och välkomna!

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

vinforrookies.libsyn.com/website

Avsnitt

#33 Chablis

Det handlar om vindistriktet Chablis i det här avsnittet där Mäklar-Marcus åter är gäst. Det blir en lektion om detta klassiska distrikt, om den speciella jordmånen som finns här, vilka olika kvalitetstyper det finns på vinerna...och vad som utmärker dem smakmässigt.

2020-03-20
Länk till avsnitt

#32 Defekter i vin

I det här avsnittet blir det fokus på vanliga orsaker till att vin inte smakar så gott. Och då pratar vi inte smakkaraktärer...utan när vin blir dåligt på grund av defekter. Vilka är de vanligaste defekterna och varför uppstår de? Och finns det något man kan göra för att undvika dem? 

2020-03-06
Länk till avsnitt

#31 Chardonnay

Dagens lektion handlar om Chardonnay; Michaela är åter på besök hos Thomas och får veta mer om denna druva. Vad är smakskillnaden på en svalklimats-chardonnay o en som odlats i varmt klimat? Vad innebär egentligen malolaktisk jäsning...och visste du att det faktiskt finns chardonnayodlingar i Sverige. 

2020-02-21
Länk till avsnitt

#30 Zinfandel

Zinfandel ? en druva man kanske mest förknippar med USA men som faktiskt har sitt ursprung i Europa. I dagens avsnitt får vi en lektion i Zinfandel; bland annat dess historia, hur vinet smakar, om White Zin...och vad menas egentligen när det står Old Vine på en flaska?

2020-02-07
Länk till avsnitt

#29 Vanliga frågor om vin

I det här avsnittet svarar vår expert Thomas på några av de allra vanligaste frågorna han får som handlar om vin. Gäst Är Marcus Hemrin, 27 år från Lidingö. Är dyrt vin egentligen godare, är rött alltid är bäst till kött och vitt till fisk, vad innebär att ett vin är veganskt ....och varför tillsätter man svavel i vin? Svaren får du i Vin för Rookies.

2020-01-24
Länk till avsnitt

#28 Piemonte

I nordvästra Italien ligger regionen Piemonte och det är ämnet i det här avsnittet av Vin För Rookies. Vi får en lektion av Thomas i vad utmärker Piemonte som region...och druvorna man odlar där så som t ex Dolcetto, Nebbiolo och Barbera . Sen blir det också bonustips i hur du smidigast får upp korken ur en flaska...om du glömt öppnare.....

2020-01-10
Länk till avsnitt

#27 Att tala vinspråk

Bouquet, bärigt, arom, fatkaraktär, frukdrivet, vin med längd, syltig...vinvärlden är full av olika termer och uttryck. Men vad betyder de egentligen och när, och hur, skall man använda dem? Michaela Engvall från Stockholm är gäst hos Thomas och får en lektion i hur man talar vinspråk.

2019-12-27
Länk till avsnitt

#26 Grüner Veltliner

Timmie är tillbaka som gäst och det blir en lektion i Österrikes Nationaldruva Grüner Veltliner. Men vi får också veta mer om Österrike som vinland och hur man åter blivit en vinnation att räkna med efter den skandal på 80-talet som fick världen att välja bort österrikiskt vin.

2019-12-13
Länk till avsnitt

#25 Sauternes

I det här avsnittet handlar det om Sauternes; Anna från Piteå är tillbaka som gäst och får sig en lektion om detta distrikt och de söta vita viner man tillverkar där. Om möglet Botrytis som i det här fallet är något önskvärt för att kunna tillverka vinet...och vad är egentligen det äldsta Sauternes-vin som vår expert Thomas druckit?

2019-11-29
Länk till avsnitt

#24 Vinetiketten

I det här avsnittet handlar det inte om vad som finns I en flaska utan PÅ; det blir en lektion i vinetiketter. Vad är det egentligen som kommuniceras till oss konsumenter på dem...och varför har man helt olika prioriteringar när det gäller hur man utformar dem beroende på var i världen vinet produceras?

2019-11-15
Länk till avsnitt

#23 Prosecco

Prosecco handlar det om i detta avsnitt men vad utmärker en Prosecco, hur tillverkas det...och varför har man bytt namn på druvan Prosecco till Glera? Vin för Rookies´ expert Thomas har som vanligt svaren.

2019-11-01
Länk till avsnitt

#22 Alkoholfritt vin

Louise, ena halvan av podden Momsplaining, gästar och eftersom hon inte dricker alkohol så blir det ett avsnitt om just alkoholfritt vin...ett område där det hänt väldigt mycket bara under de senaste tio åren. Men finns det verkligen alkoholfritt vin som kan mäta sig med konventionellt vin? Och hur framställer man alkoholfritt på bästa sätt så att man får behålla smakaromerna i vinet?

2019-10-17
Länk till avsnitt

#21 Rioja

Anna från Piteå får en lektion av Thomas i Riojaviner som fått lite av en renässans på senare tid. Hör mer om bl a om de olika regionerna i Riojadistriktet, vilka druvor man använder och vad som skiljer de olika klassificeringarna på Riojavin. Och vad är egentligen skillnaden på Riojavinets smak idag jämfört med t ex på 80-talet? 

2019-10-03
Länk till avsnitt

#20 Pinot Gris

I det här avsnittet av står Pinot Gris i fokus. En lättskött druva som odlas på många håll i världen men där det är viktigt att den skördas vid exakt rätt tidpunkt. Givetvis blir det även provsmakning samt tips på vilken mat de vita viner man gör av druvan passar bäst till. 

2019-09-19
Länk till avsnitt

#19 Chianti

I det här avsnittet blir det fullt fokus på Chiantiviner. Gäst hos Thomas är Stefan Moerker som vill veta mer om de olika typerna av Chianti och hur de skiljer sig i smak. Vi får också veta historien bakom de klassiska bastflaskorna...och vad innebär egentligen DOCG-klassificering av vin?

2019-09-05
Länk till avsnitt

#18 Vulkanvin från Etna

Att odla vindruvor, och göra vin, intill vulkanen Etna? Är det verkligen möjligt? Jodå...och vulkanvin är på stark frammarch popularitetsmässigt. I det här avsnittet berättar vår expert Thomas mer om dessa viner, och vinerna som produceras runt Etna i synnerhet. Hur påverkar t ex den vulkaniska jorden vinets smak? Svaren får du som vanligt i Vin för Rookies.

2019-08-22
Länk till avsnitt

#17 Bubbel

I det här avsnittet blir det Bubbel för hela slanten. Thomas gästas av Jeannette och berättar bland annat om tre helt olika metoder som det finns för att få bubblor i vinet. Metoder som bl a påverkar bubblets prislapp...men också vilket typ av olika "bubblor" som det blir i vinet.

2019-08-09
Länk till avsnitt

#16 Vin på burk

Flaska, bag-in-box och PET...men visste du att det också finns vin på burk? Men hur länge har man producerat vin på burk och var och hur uppstod idén? I det har avsnittet samtalar vår expert Thomas med sin gäst Caroline om olika sorters förpackningar man kan köpa vin i i allmänhet...och vin på burk i synnerhet.

2019-07-26
Länk till avsnitt

#15 Riesling

I det här avsnittet avhandlas druvan Riesling. Gäst hos Thomas är Stefan Sundberg som bl a vill veta mer om vad som utmärker ett Rieslingvin och om det är det smakskillnad på Rielslingvin beroende på var i världen druvan vuxit?

Och så får vi även svar på varför man bör göra extra mycket mat när man serverar Rielsling som aperitif...

2019-07-12
Länk till avsnitt

#14 Socker i vin

Vad har egentligen socker för roll i framställningen av vin? Har mängden socker i vin ökat på senare tid och vad utmärker viner med hög sockerhalt? Jeff Neumann är åter på besök hos Thomas och har laddat upp med frågor om just socker i vin.

2019-06-28
Länk till avsnitt

#13 Vin och skaldjur

Vitt vin och räkor; finns det nån mer klassisk - eller kanske klyschig - kombo? Men är vitt vin det enda alternativet att dricka till skaldjur? Och kan man dricka samma typ av vin till alla skaldjur eller finns det skillnader beroende på om det är räkor, kräftor, musslor eller ostron? Jeannette Conte är på nytt besök hos Thomas och får tips på vin i kombination med skaldjur.

2019-06-14
Länk till avsnitt

#12 Rosévin

Caroline Lindhoff från Stockholm är gäst hos vår expert Thomas och hon vill lära sig mer om rosévin. Vilken mat passar det bäst till, vad är skillnaden på ljust och mörkt rosé...och hur är det egentligen med den där myten att man gör rosé genom att blanda rött och vitt vin?

2019-05-31
Länk till avsnitt

#11 Pinot Noir

Jeff Neumann, 31 år från Sollentuna, gästar vår expert Thomas i det här avsnittet av Vin för Rookies. Och det Jeff vill veta mer om är Pinot Noir. Vad innebär egentligen Pinot Noir? Vad utmärker ett Pinot Noir vin...och vilken typ av mat passar bäst att dricka det till?

2019-05-17
Länk till avsnitt

#10 Ekologiskt vin

Vad krävs egentligen för att ett vin skall klassas som ekologiskt? Är det egentligen nyttigare att dricka ekologiskt vin, smakar det annorlunda...och vad innebär egentligen att ett vin är biodynamiskt odlat? 

2019-04-26
Länk till avsnitt

#9 Ekfat

Vad menas egentligen med fatkaraktär? Och vilken typ av smak får ett vin av att lagras på ekfat? I det här avsnittet av Vin för Rookies är Pelle Hedlund tillbaka som gäst och får en lektion av Thomas i ekfatets betydelse när man gör vin.

2019-04-12
Länk till avsnitt

#8 Ost och vin

Hur kombinerar man ost och vin på bästa sätt? Jeannette tycker att hon gång på gång misslyckas med att hitta rätt vin till sina ostbrickor och får i detta avsnitt hjälp av Thomas att få till de bästa kombinationerna.

2019-03-29
Länk till avsnitt

#7 Vinprovning hemma

Frida är sugen på att ha vinprovning hemma men är osäker på hur man går till väga och vad man bör tänka på för att den skall bli så lyckad som möjligt. Thomas, som varit på en och annan vinprovning, ger sina bästa tips.

2019-03-12
Länk till avsnitt

#6 Amarone

Pelle Hedlund, som är gäst hos Thomas i detta avsnitt, köper en och annan Amarone vid festliga tillfällen men vill veta mer om vad som är så speciellt med detta vin. Hur tillverkas det och vad passar bäst att dricka det till?

2019-02-22
Länk till avsnitt

#5 Naturvin

Naturvin är något som gästen Daniel inte har så stor koll på. För vad innebär egentligen termen "naturvin"? Hur tillverkas det, hur vet man att det är ett naturvin...och inte minst; hur SMAKAR det? Thomas ger svar på Daniels funderingar och tar även med sig en flaska naturvin att provsmaka.

2019-02-06
Länk till avsnitt

#4 Temperering

Åse är tillbaka som gäst och hon tycker det kan vara svårt att veta hur man skall tänka när det gäller vin och temperatur. Vilka metoder kan man t ex använda för få rätt temperaturer, vilka viner bör drickas kalla och vad innebär egentligen rumstempererad? Vår expert Thomas har svaren.

2019-01-23
Länk till avsnitt

#3 Nebbiolo

Daniel, som gästar detta avsnitt, har hört om den trendiga druvan Nebbiolo men vill veta mer. Vår expert Thomas förklarar bland annat vad druvans namn kommer ifrån, vilken mat som passar bäst till nebbiolo-vin och vad det är som är så karaktäristisk med vinets smak.

2019-01-17
Länk till avsnitt

#1 Champagne

Thomas lär sin gäst Jeannette vilka glas är bäst att dricka champagne ur, hur öppnar man bäst flaskan...och vilken typ av mat som passar bäst till denna dryck? Och stämmer det verkligen att bubblorna håller längre om man stoppar ner silverbestick i en öppnad flaska?

2018-12-26
Länk till avsnitt

#2 Luftning

I detta avsnitt pratar Thomas om luftning av vin tillsammans med sin gäst Åse. Hur länge skall man lufta sitt vin, skall allt vin luftas...och kan man använda en elvisp för att lufta om man har dåligt med tid?

2018-12-26
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.