Sveriges 100 mest populära podcasts

SvD Ledarredaktionen

SvD Ledarredaktionen

SvD:s podd Ledarredaktionen ger dig intervjuerna, diskussionerna och analyserna du behöver för att bilda dig en uppfattning. Vi står för samtalen och argumenten. Du står för slutsatsen. Du kommer kanske inte alltid tycka som vi gör. Men du kommer tycka om det vi gör. Nytt avsnitt varje vardag

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

svd.se/story/ledarredaktionen

Avsnitt

Socialdemokraternas nya(?) integrationspolitik

Ledarredaktionen sammanfattar veckan. Ett av de stora samtalsämnena är socialdemokraternas idéer om att bryta segregationen i utsatta områden. Tove Lifvendahl, Mattias Svensson och Paulina Neuding diskuterar under Andreas Ericsons ledning.
2024-06-20
Länk till avsnitt

PODDTIPS Ny serie ? Husmardrömmar

Husen såldes in som en smart och enkel investering. Men svenskarna som hoppade på tåget fastnade med miljonskulder och hotades av fängelse. Ny dokumentärserie från SvD:s podd Blenda. Lyssna på svd.se/blenda.
2024-06-20
Länk till avsnitt

Gjorde regeringen rätt med fångutväxlingen?

19 juni. Två svenskar som suttit fängslade i Iran har fått komma hem efter att regeringen benådat en iranier som dömts till livstids fängelse i Sverige. Olof Ehrenkrona och Andreas Ericson diskuterar diplomati och förhandlingar i en värld där totalitära regimer kräver allt större inflytande.
2024-06-19
Länk till avsnitt

Hårdrock, Ayn Rand och folkhemsuppror

18 juni. Finns det något frihetligt i hårdrocken? Vilka paralleller finns mellan Venom och Ayn Rand? Och om regeringen var ett hårdrocksband, vilket skulle det vara? Mattias Svensson och Timbros Andreas Johansson Heinö samtalar om den nyutkomna antologin ?Hårdrock, frihet och uppror?.
2024-06-18
Länk till avsnitt

Blir vi lyckligare av frihet och pengar?

17 juni. En vanlig föreställning i samhällsdebatten är att människor har blivit olyckligare i takt med att välståndet och valfriheten har ökat. Men vad säger forskningen? Andreas Ericson intervjuar Rutger Brattström, projektledare på den marknadsliberala tankesmedjan Timbro, som har skrivit en rapport om lyckoforskning.
2024-06-17
Länk till avsnitt

INLÄST: Operan behöver borgerlig kulturpolitik

Att Sveriges nationalscen för opera och balett inte håller tätt är en nationell genans, som regeringen och dem som har resurser därtill bör åtgärda. Kom igen, Sveriges bättre bemedlade och resursstarka kulturvänner. Vårt land kan bättre än så här. Tove Lifvendahl läser sin text "Operan behöver borgerlig kulturpolitik", publicerad i SvD 2024-06-16.
2024-06-16
Länk till avsnitt

Valanalys, migration, strejk och polismord

14 juni. Vad väntar för Europa i spåren av det senaste valet? Hur ska man se på vårdstrejken och kraven om arbetstidsförkortning? Är de skärpta kraven för arbetskraftsinvandring rimliga? Allt detta och mer när Paulina Neuding, Mattias Svensson och Tove Lifvendahl sammanstrålar under Andreas Ericsons ledning.
2024-06-14
Länk till avsnitt

INLÄST: En byråkratisk mardröm

Franz Kafka hade kunnat skriva en roman om regeringens kommande förslag. De skapar en djungel av undantag, godtycke och byråkrati för människor som vill jobba här. Mattias Svensson läser sin text "En byråkratisk mardröm", publicerad i SvD 2024-06-13.
2024-06-12
Länk till avsnitt

Det är bra för miljön att vi blir rikare

12 juni. När länder blir rikare utvecklar de ofta en växande konsumtion av tjänster, vilket i många fall innebär att resursanvändning och miljöfarliga utsläpp minskar. Därför ska vi inte vara rädda för ekonomisk tillväxt, menar Fredrik Segerfeldt på Almega, författare till idéskriften "Oändlig tillväxt i en ändlig värld". Han diskuterar med Mattias Svensson.
2024-06-12
Länk till avsnitt

VM-sommaren vi aldrig glömmer

11 juni. 1994 tog Sverige brons i Fotbolls-VM. Joakim Broman har skrivit boken ?1994: Sommaren som förändrade Sverige för alltid? (Timbro förlag) om hur framgången kan ses som symbol för en hel epok. Han intervjuas av Andreas Ericson om 1990-talets ekonomi, politik och fotboll.
2024-06-11
Länk till avsnitt

Därför gick det så dåligt för SD

10 juni. Ledarredaktionen sammanfattar Europaparlamentsvalet, såväl i Sverige som i Europa. Olof Ehrenkrona, Mattias Svensson och Tove Lifvendahl diskuterar Sverigedemokraternas ras, Miljöpartiets framgång och resultat värda att uppmärksamma från medlemsländerna. Andreas Ericson leder samtalet.
2024-06-10
Länk till avsnitt

INLÄST: Där det börjar och slutar

Det är som om historien och Neville Chamberlains ande går igen. Så länge rädslan för vad Ryssland kan ta sig till får styra i Europa, är det Putin som dikterar utvecklingen. Tove Lifvendahl läser sin text "Där det börjar och slutar", publicerad i SvD 2024-06-09.
2024-06-08
Länk till avsnitt

Annons från SEB: Bolånet vid skilsmässa, sjukdom och dödsfall

Tänk på separationen redan när ni gifter er - det är rådet från SEB:s privatrådgivare AnnaLena Liljestrand. I avsnitt tre av podcasten Köpläge? från SEB får du reda på hur bostadsekonomin påverkas när det oväntade händer. Hur påverkas ditt bolån vid skilsmässa, om någon i familjen blir långvarigt sjuk, arbetslös, råkar ut för en olycka, eller avlider? Det här avsnittet är en annons, och inte producerad av Ledarredaktionens redaktion.
2024-06-08
Länk till avsnitt

EU-val och urvattnad gårdsförsäljning

7 juni. Ledarredaktionen sammanfattar veckan och pratar bland annat om en Europavalrörelse som mest handlat om inrikespolitik och ett urvattnat förslag om gårdsförsäljning. Tove Lifvendahl, Paulina Neuding och Mattias Svensson diskuterar under Andreas Ericsons ledning.
2024-06-07
Länk till avsnitt

Vad är det egentligen vi väljer på söndag?

5 juni. På söndag är det val till Europaparlamentet. Vilka är de stora frågor det nya parlamentet har att hantera? Vilka nya förslag är det som väntar på att antas? Andreas Ericson gästas av ledarsidans kolumnist Fredrik Johansson och Ylva Nilsson, journalist och fristående kolumnist på Expressens ledarsida.
2024-06-05
Länk till avsnitt

Lena Andersson om Tidö, kön och samtid

4 juni. Textsamlingen ?Människan under renovering? innehåller både publicerat och opublicerat material från Lena Andersson. Med Mattias Svensson diskuterar hon ämnen från boken och varför Uppsala Universitet inte ville publicera hennes kritiska genomgång av tillståndet i akademin.
2024-06-04
Länk till avsnitt

Vad vill SD i Europaparlamentet?

3 juni. Rapporteringen om Sverigedemokraterna har inför Europaparlamentsvalet dominerats av avslöjandena om partiets anonyma konton. Andreas Ericson intervjuar partiets förstanamn Charlie Weimers om trollkontona, migrationen och stödet till Ukraina.
2024-06-03
Länk till avsnitt

INLÄST: Sverige i ett makabert maraton

2 juni. Det gäller att inte bara försöka hålla jämna steg med de aktörer som har potential ? och vilja ? att undergräva vårt samhälle, utan att ligga steget före. Tove Lifvendahl läser sin text "Sverige i ett makabert maraton", publicerad i SvD 2024-06-02.
2024-06-02
Länk till avsnitt

Annons från SEB: Köpläge? - Köpa bostad till barnet - viktigt att tänka på

I SEB:s podcast ?Köpläge?? tittar vi närmare på hur det är att vara ung och ta sig in på bostadsmarknaden. Lucas och Märta ska köpa sin första gemensamma bostadsrätt och delar sina tankar kring att köpa tillsammans med olika förutsättningar. SEB:s privatrådgivare AnnaLena Liljestrand ger tips om hur man ska agera och varnar föräldrar som vill köpa bostad till sina barn - se upp så att bolåneryggsäcken inte blir för tung. Det här avsnittet är en annons, och inte producerad av Ledarredaktionens redaktion.
2024-06-01
Länk till avsnitt

Den ständiga dansen kring Sverigedemokraterna

31 maj. Ledarredaktionen sammanfattar veckan och konstaterar att ännu en valrörelse satt Sverigedemokraterna i centrum. Dessutom: Zelenskyjs besök och domen mot Trump. Peter Wennblad, Tove Lifvendahl och Mattias Svensson diskuterar under Andreas Ericsons ledning.
2024-05-31
Länk till avsnitt

Varför ska man rösta på Kristdemokraterna?

30 maj. Efter liberalt ledarskrivande och moderat programarbete är Alice Teodorescu Måwe nu kristdemokratisk Europaparlamentskandidat. Hur vill hon förändra Europa och vad skiljer Kristdemokraterna från de andra Tidöpartierna? Andreas Ericson intervjuar henne om hennes prioriteringar.
2024-05-30
Länk till avsnitt

Det ryska hybridhotet mot Norden

29 maj. I en rapport från tankesmedjan Frivärld uppmärksammas rysk hybridkrigsföring mot Norden och Baltikum. Andreas Ericson gästas av två av rapportförfattarna, Patrik Oksanen, senior fellow vid Frivärld, och Minna Ålander, research fellow vid Utrikespolitiska institutet i Helsingfors.
2024-05-29
Länk till avsnitt

Hur ska ny kärnkraft finansieras?

28 maj. I en ny rapport från tankesmedjan Timbros Miljöinstitut föreslås en ny modell för att göra det möjligt att finansiera ny kärnkraft. Andreas Ericson diskuterar med Simon Wakter, en av författarna till rapporten.
2024-05-28
Länk till avsnitt

Många misstag under kriget mot terrorismen

27 maj. Journalisten och författaren Jens Nordqvist har i tre böcker sammanfattat islamistisk terror samt västvärldens respons, senast ?IS-krigarnas dröm: Terror i det nya kalifatet?. Han samtalar med Mattias Svensson om 11 september, Guantanamo och hur Irak-kriget räddade al-Qaida och födde IS.
2024-05-27
Länk till avsnitt

INLÄST: Vi kan välja något värdigare

Precis som så många gånger tidigare tränger den enträgna önskan om att bekämpa SD undan förmågan att tänka klart. Tove Lifvendahl läser sin text "Vi kan välja något värdigare", publicerad i SvD 2024-05-26.
2024-05-25
Länk till avsnitt

Annons från SEB: Köpläge? - Då märker du av räntesänkningen

Inflation, höjda räntor och ett osäkert världsläge ? det har varit omtumlande år för svenska bostadsägare, men börjar det att ljusna på bostadsmarknaden? Den frågan ställer vi i första avsnittet av SEB:s podcast ?Köpläge??. Gäst är SEB:s privatekonom Américo Fernández. Det här avsnittet är en annons, och inte producerad av Ledarredaktionens redaktion.
2024-05-25
Länk till avsnitt

Hur förutsägbar ska Ledarredaktionen vara?

24 maj. Ett lyssnarmail får redaktionen att reflektera över sin egen förutsägbarhet. Dessutom diskussioner om samtyckeslagen, studentprotester och en Europavalrörelse som mest handlar om inrikespolitik. Peter Wennblad, Paulina Neuding och Mattias Svensson samtalar under Andreas Ericsons ledning.
2024-05-24
Länk till avsnitt

Ny bok om hur brotten ska bekämpas

23 maj. Varför väljer människor i ett rikt land där alla möjligheter står öppna att begå brott? Och vad kan vi göra åt det? Andreas Ericson gästas av Fredrik Kärrholm, kriminolog, tidigare polis och riksdagsledamot för Moderaterna, som skrivit boken ?Lag och ordning, en konservativ och liberal kriminalpolitik?.
2024-05-24
Länk till avsnitt

Vad döljer sig bakom "krossa sionismen"?

22 maj. I protesterna mot Israel och Gazakriget hörs ofta slagordet ?krossa sionismen?. Vad egentligen är sionism och vad är det man vill krossa? Adam Cwejman, politisk redaktör på Göteborgs-Posten, och Christer Mattsson, föreståndare för Segerstedtsinstitutet vid Göteborgs universitet, gästar Andreas Ericson.
2024-05-22
Länk till avsnitt

Hur skiljer sig L och M i Europapolitiken?

21 maj. Snart dags för val till Europaparlamentet. Andreas Ericson har bjudit in Karin Karlsbro från Liberalerna och Tomas Tobé från Moderaterna för att ta reda på i vilken grad de två partierna skiljer sig åt när det gäller klimatet, tillväxten och synen på EU:s framtid.
2024-05-21
Länk till avsnitt

Sex, våld och dålig smak i folkhemmet

20 maj. Vuxenserier var länge okända i Sverige. Detta ändrades när förläggaren Horst Schröder gav ut en vild blandning av allt han tyckte om. Mattias Svensson pratar med serieforskaren Robert Aman, som skrivit boken ?Serier för vuxna?, om redaktionsbråk, moralpanik och övernitiska konstaplar.
2024-05-20
Länk till avsnitt

Hur ska regeringen hantera SD:s troll?

17 maj. Avslöjandena om SD:s anonyma konton dominerar redaktionens sammanfattning av veckan. Hur ska regeringen förhålla sig? Och vad betyder det här för Tidösamarbetet? Det och mycket annat när Mattias Svensson, Paulina Neuding och Tove Lifvendahl diskuterar under Andreas Ericsons ledning.
2024-05-17
Länk till avsnitt

Ny rapport om hoten mot akademisk frihet

16 maj. Universitetskanslersämbetet har i en rapport undersökt den akademiska friheten i Sverige. Är den hotad och i så fall av vem? Rapportförfattarna Caroline Tovatt och Martin Bergman intervjuas av Andreas Ericson och därefter ger utbildningsminister Mats Persson sin syn.
2024-05-16
Länk till avsnitt

Sverigedemokraterna och trollfabriken

15 maj. Kalla Fakta har avslöjat att Sverigedemokraterna använder anonyma konton för att sprida sitt budskap sociala medier. Vilken roll spelar det? Och vad ska man tänka om partiets reaktion på granskningen? Paula Bieler Eriksson, tidigare riksdagsledamot för SD, Jack Werner, journalist och Peter Wennblad diskuterar under Andreas Ericsons ledning.
2024-05-15
Länk till avsnitt

Ska public service få mer pengar?

14 maj. Nu har Public service-kommittén lämnat sitt förslag på hur mycket pengar SVT, SR och UR ska få fram till 2033. Är det tillräckligt och vad får vi för pengarna? Lars Leijonborg, Liberalernas representant i kommittén, Kerstin Brunnberg, tidigare VD på SR, och Anders Malmsten, journalist, diskuterar med Andreas Ericson.
2024-05-14
Länk till avsnitt

Så kommer vi minnas Eurovision 2024

13 maj. Eurovision song contest i Malmö är över. Nu återstår kampen om historieskrivningen. Det säger Peter Wennblad när han diskuterar sångtävlingen, protesterna och politiken kring dem med Paulina Neuding. Andreas Ericson leder samtalet.
2024-05-13
Länk till avsnitt

INLÄST: Sverige fo?rlorade i Malmo?

Det faktum att prickskyttar behövde placeras ut i staden för att en internationell musiktävling skulle kunna genomföras, säger något väsentligt om hotbilden. Tove Lifvendahl läser sin text "Sverige förlorade i Malmö", publicerad i SvD 2024-05-12.
2024-05-12
Länk till avsnitt

Bland tomtar och troll i Eurovision

10 maj. Ledarredaktionen sammanfattar veckan. Det blir diskussion om Eurovision och antisemitism i Malmö, sverigedemokratiska trollfabriker och påstått osköna moderater. Paulina Neuding, Peter Wennblad och Mattias Svensson står för åsikterna, Andreas Ericson för frågorna.
2024-05-10
Länk till avsnitt

Det vill Israel uppnå i kriget

8 maj. Det har gått sju månader sedan Hamas angrepp på Israel. Kriget i Gaza har sedan dess krävt tusentals dödsoffer, varav många civila. Vad är det Israel vill uppnå med kriget? Andreas Ericson intervjuar Jonathan Conricus, överstelöjtnant och tidigare talesperson för Israels förvarsmakt IDF.
2024-05-08
Länk till avsnitt

Mycket står på spel i Georgien

7 maj. Protesterna mot regeringens nya ?agentlag? innebär en ödestimme för om Georgien ska röra sig mot demokrati och bort från auktoritärt styre. Det säger Mattias Svensson när han diskuterar läget i landet med Rasmus Canbäck, journalist och reporter på Blankspot. Andreas Ericson leder samtalet.
2024-05-07
Länk till avsnitt

Rustar vi upp tillräckligt snabbt?

6 maj. I höst är det dags för ett nytt försvarsbeslut. Är de höjda försvarsanslagen tillräckliga givet det mörka omvärldsläget? Hans Wallmark, riksdagsledamot för Moderaterna och ordförande för Försvarsberedningen, och Oscar Jonsson, forskare vid Försvarshögskolan, diskuterar med Andreas Ericson.
2024-05-06
Länk till avsnitt

INLÄST: Även poliser behöver kontrolleras

Allvaret i det som avslöjats om korrumperade svenska poliser går inte att överskatta; gränsen mellan rättvisa och laglöshet behöver vara fast. Tove Lifvendahl läser sin text "Även poliser behöver kontrolleras", publicerad i SvD 2024-05-05.
2024-05-04
Länk till avsnitt

Är nostalgi ett gift i politiken?

3 maj. Ledarredaktionen sammanfattar veckan och pratar bland annat om varför så många människor längtar tillbaka och i så fall till vad. Dessutom diskuteras socialdemokratisk förnyelse och läget i Georgien. Tove Lifvendahl, Mattias Svensson och Paulina Neuding står för åsikterna, Andreas Ericson leder samtalet.
2024-05-03
Länk till avsnitt

Förändrar högerpopulismen Europaparlamentet?

2 maj. Europaparlamentsvalet i juni väntas innebära framgångar för högerpopulistiska partier. Kommer det leda till en ny majoritet och vad innebär i så fall det? Sofie Blombäck, universitetslektor vid Mittuniversitetet, och Andreas Johansson Heinö, förläggare på Timbro, diskuterar med Andreas Ericson.
2024-05-02
Länk till avsnitt

Så ska Sverige få fart på tillväxten

30 april. Produktivitetskommissionens uppgift är att utreda hur den svenska produktiviteten ska förbättras, och tillväxten därmed öka. Nu har man kommit med sin första rapport som innehåller 113 förslag. Kommissionens ordförande Hans Lindblad intervjuas av Andreas Ericson.
2024-04-30
Länk till avsnitt

Världen runt med uppdrag att reformera

29 april. Fredrik Segerfeldt samtalar med Mattias Svensson om sin bok ?Rikslarm i Georgien och andra berättelser om världen?. Här berättar han om snedsteg, observationer och insikter från sina resor i världen, ofta med uppdraget att föreslå reformer som tar länder ur fattigdom.
2024-04-29
Länk till avsnitt

INLÄST: Rädda män skapar farliga pojkar

Vi behöver ingen ny manlighet som svar på gängvåldet. Den gängse svenska manlighetsnormen duger utmärkt. Men den hotas när vuxna män blir rädda för unga killar. Paulina Neuding läser sin text "Rädda män skapar farliga pojkar", publicerad i SvD 2024-04-28.
2024-04-27
Länk till avsnitt

Hur stort hot utgör högerextremisterna?

26 april. Attacken mot Vänsterpartiets möte i Gubbängen är ett av ämnena när redaktionen sammanfattar veckan. Dessutom diskussion om försvarsberedningen och ett avbrutet panelsamtal på Kulturhuset. Paulina Neuding, Peter Wennblad och Tove Lifvendahl står för åsikterna, Andreas Ericson för frågorna.
2024-04-26
Länk till avsnitt

Hur ska Sverige styras i kris?

25 april. En parlamentarisk kommitté har lagt fram ett förslag på grundlagsändringar för hur Sverige ska styras i händelse av allvarliga kriser. Enligt det ska regeringen få betydligt större befogenheter än idag. Adam Danieli, ansvarig för rättsstatsfrågor på Timbro, är kritisk när han diskuterar med Andreas Ericson.
2024-04-25
Länk till avsnitt

Så kommer USA:s stöd hjälpa Ukraina

24 april. Den amerikanska kongressen har efter långa diskussioner röstat igenom ett stort stödpaket till Ukraina. Hur påverkas kriget av det? Vilken hjälp behöver Ukraina nu? Och vad behöver väst göra för att inte den ryska aggressionen ska lyckas? Andreas Ericson intervjuar Nils Bildt.
2024-04-24
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.