Sveriges 100 mest populära podcasts

Min första miljon

Min första miljon

En podd om pengar ? men som egentligen handlar om drivkraft, motivation och framgång. Hur når man sina mål? Hur hanterar man motgångar? SvD:s ekonomijournalister träffar kända personer som nått långt i karriären och som berättar om sin resa dit. De ger sina bästa framgångshacks och avslöjar vad som driver dem. Och hur de tjänade sin första miljon.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

play.acast.com/s/min-forsta-miljon

Avsnitt

Ny podd ? Dagens story: Konsten att köpa en spac (eller grisen i säcken)

Det är börsfenomenet alla pratar om: spac. Istället för att investera i ett bolag man tror på, slåss investerare om att satsa på något de ? inte har en aning om vad det är. I USA har fenomenet exploderat. Och när Sveriges första spac börsnoterades för en månad sedan var intresset enormt ? och nu verkar fler spacar vara på väg. På en kvart berättar Avanzas sparekonom, poddaren och börsfantasten Nicklas Andersson om varför så många vill köpa något de inte vet vad det är ? och avslöjar om han själv har hoppat på spactrenden.
2021-05-03
Länk till avsnitt

Ny podd ? Dagens story: Är Apples fråga en krigsförklaring?

En enkel fråga på din Iphoneskärm har utlöst storbråk mellan techgiganterna. I slutändan handlar allt om annonser. Och miljarder står på spel. På en kvart får du reda på varför Facebook och andra appföretag inte vill låta dig välja. Med SvD Näringslivs techreporter Erik Wisterberg. Vi på SvD har startat en ny podd ? Dagens story. Där får du djup och perspektiv på de stora nyhetsämnena, inom näringsliv och politik, från Sverige och världen. Ett ämne, 15 minuter, varje vardag. Dagens story hittar du förstås där poddar finns.
2021-03-26
Länk till avsnitt

35. Peje Emilsson - ett halvsekel i valfrihetens tjänst

Han är moderaten och entreprenören som lade politiken på hyllan för att i stället uppfinna den den svenska kommunikationsbranschen. Sen satsade han allt på sin dröm om att en dag sätta makt och valfrihet i elevernas händer. I dag omsätter hans företagsgrupp över 1 miljard kronor, men Peje Emilsson är inte klar.
2020-01-15
Länk till avsnitt

34. Sean George ? Fick en miljon dollar i ett kuvert -som han lämnade tillbaka.

Hans pappa tyckte att han var för snäll för att klara konkurrensen på Wall Street. Men när finanskrisen briserade hösten 2008, hade Sean George från Hindås ansvar för en kreditderivatportfölj värd över 1 000 miljarder dollar. Närmare finanskrisens mittpunkt gick det knappast att komma, och Sean och hans kollegor fick kämpa för att överleva.
2019-12-21
Länk till avsnitt

33. Ingrid Westman ? byggbolagsdirektören som vill rädda klimatet.

När hon började längst ned i byggindustrin fanns det inte ens arbetskläder för kvinnor. Idag omsätter hennes byggbolag över 100 miljoner kronor. Det har varit en lång och mödosam resa, på tvärs mot en konservativ industrins många konventioner.
2019-12-18
Länk till avsnitt

32. Daniel Aarenstrup ? Blev blåst på sitt företag, sen blev han rik på träningsappar

Med två företag under bältet tyckte skåningen Daniel Aarenstrup att det var dags för examensprovet. Han flyttade till Stockholm och gav sig på det största och svåraste han kunde komma på: finansmarknaden.
2019-12-09
Länk till avsnitt

31.Paolo Roberto ? Jag vet hur man säljer en fight, pasta och en riktig armhävning.

Den första miljonen drog Paolo Roberto in redan som boxare. Idag har han fokus på träning och italiensk mat, två passioner som hans företag kretsar kring.
2019-10-10
Länk till avsnitt

30. Rune Andersson - om varför han föredrar att investera i företag som går dåligt.

Han ville tidigt bli ekonomiskt oberoende, och han var på det klara med att han skulle bli egen. Med tiden har han byggt ett imperium där de olika dotterbolagen omsätter över 30 miljarder kronor. Rune Andersson berättar också om varför han undviker börsen och om glädjen med att ge bort miljontals kronor varje år.
2019-10-03
Länk till avsnitt

29.Christofer Sundberg - Han sålde dataspelsbolaget och blev miljonär.

Christofer Sundberg kammade hem miljoner när han sålde dataspelsbolaget Avalanche Studios. I dag har han fokus på våtdräkter och siktar på att bygga det lilla sportvarumärket Ark till något stort.
2019-09-26
Länk till avsnitt

28. Per H Börjesson - han är tvärsäker - alla kan bli miljonärer.

Han är VD för investmentbanken Spiltan, har Warren Buffet som sin idol - och har tjänat miljarder på att kopierar hans strategi.
2019-09-19
Länk till avsnitt

27. Karin Lindah - "Det är kniven mot strupen som lockar".

Karin Lindahl tog sitt sparkapital och köpte den konkurshotade butikskedjan Indiska. Branschen är fortfarande utmanande, men hon ångrar sig inte.
2019-09-11
Länk till avsnitt

26. Lisa Ericsson - hon har hjälpt hundratals innovatörer att bygga företag av sina idéer.

Lisa Ericsson är kvinnan bakom KTH Innovation, som hjälper forskare och ingenjörer på Kungliga tekniska högskolan att skapa företag av sina idéer. Hennes viktigaste råd är att tänka stort - och att ta tålamod. Att bygga företag tar tid.
2019-09-05
Länk till avsnitt

25. Mattias Ribbing - en medioker skolelev som nu är både minnesmästare och författare.

Han har både varit supersäljare och minnesmästare. Men den första miljonen använde Mattias Ribbing till att skriva en bok.
2019-08-29
Länk till avsnitt

24. Peter Benson, börsprofil - "låga räntor och stödköp är som valium för börsen".

Det började med att han skulle förvalta sin pappas dödsbo, idag är Peter Benson en av Sveriges mest kända börsprofiler.
2019-08-22
Länk till avsnitt

23. Jessica Löfström - prisad entreprenör som började med att hyra ut snygga kompisar till ICA.

En sjuårig konflikt med fackförbundet Byggnads höll på att knäcka hennes företag. Idag är Jessica Löfström en prisbelönad entreprenör men karriären började med att hon hyrde ut sina snyggaste kompisar som demonstratriser på ICA.
2019-08-15
Länk till avsnitt

22. Peter Bronsman ? Vi fick nycklarna till ett nedlagt bryggeri, och vi var totalt utfattiga. Det borde gått åt skogen men det gjorde det inte.

Han borde ha drunknat i Sydkinesiska sjön för 30 år sedan. Istället köpte Peter Bronsman, tillsammans med sin bror, ett nedlagt bryggeri i Kopparberg för 5 miljoner kronor. Idag är det värt över 3 miljarder.
2019-07-11
Länk till avsnitt

21. Susanne Najafi.- Hon driver riskkapitalbolaget Backing minds men det var en olycka som ledde till att hon blev entreprenör.

? Vi vill ha den grymmaste fonden, men vi vill också driva förändring och förändra affärsmodellerna, synsättet och vi vill ha den typen av personer som ser framåt och är visionära som investerare. Och vi är jättestolta och glada över vilka de är, säger Susanne Najafi.
2019-07-04
Länk till avsnitt

20. Johannes Cullberg vd Paradiset - ?Det viktiga är att inte klappa ihop?

? Jag är väldigt passionsdriven tänker med hjärtat före hjärnan och här fanns ingen återvändo, så då var det bara att köra, berättar Johannes Kullberg i SvD:s podd.
2019-06-27
Länk till avsnitt

19. Niklas Ekstedt - stjärnkock som vill stoppa rovdrift i havet - med vapen om det behövs.

Han har fått stryk av ilskna kockar i Chicago och även lyckats med den svåra konsten att tjäna pengar på att driva restauranger. Nu vill stjärnkocken och matentreprenören Niklas Ekstedt stoppa rovdriften av havet.
2019-06-20
Länk till avsnitt

18. Claes Hemberg - ger sina bästa aktietips och pratar om nyttan av långdistanslöpning.

Claes Hemberg blev känd efter 20 år som sparekonom på Avanza. I SvD:s podd Min första miljon berättar han hur han investerar i aktier och vilka bolag han borde ha varnat småspararna för.
2019-06-13
Länk till avsnitt

17. Sven Hagströmer - miljardär, adlig och en av näringslivets good guys.

Han är miljardär, adlig och feminist. - I Tyskland säger de att det måste vara något fel på den här killen, han är karl och håller på med det här. Då sa jag jag, ich bin feminist, säger Sven Hagströmer.
2019-06-06
Länk till avsnitt

16. Fredrik Paulun - müslimiljonär och hälsoprofil som blev rik av en slump.

Han kallas müslimiljonär och hälsoprofil. För Fredrik Paulin rullar pengarna från livsmedelsprodukterna som bär hans namn in i en jämn ström. Så pass att han kan investera i annat.
2019-05-30
Länk till avsnitt

15."Tradingmamman" Patricia Hjärtner satsar sina aktievinster i ett nytt projekt - yoga.

Hon började handla i aktier redan som 18-åring och sedan tio år försörjer hon sig som daytrader på börsen. Nu satsar "Tradingmamman" Patricia Hjärtner sin tid och sina aktievinster i ett nytt projekt - yoga.
2019-05-23
Länk till avsnitt

14. Pernilla Ramslöv blev i år utsedd till Näringslivets mäktigaste kvinnliga entreprenör.

Bolaget som Pernilla Ramslöv leder omsätter 320 miljoner kr, men har bara 11 anställda. Hon har under våren blivit utsedd till Näringslivets mäktigaste kvinnliga entreprenör. I podden Min första miljon berättar hon hur man bäst bygger sitt nätverk.
2019-05-16
Länk till avsnitt

13. Fredrik Hjelm, medgrundare till svenska Voi, spår bilfria städer i framtiden.

Elscootrarna har blivit ett vanligt och omdiskuterat inslag i många större städer och en av de drivande bakom utvecklingen är svenska Voi Scooters. Vd:n och medgrundaren Fredrik Hjelm spår i stort sett bilfria storstäder i framtiden.
2019-05-09
Länk till avsnitt

12. Jonas Tellander, kemiingenjören som startade en digitala ljudbokstjänsten Storytel.

Han är kemiingenjören som inte trivdes i rollen som anställd och startade en digital ljudbokstjänst. Tre år senare tvingas han sitta i tv-programmet Draknästet och be om pengar för att företaget ska överleva. Att han ytterligare några år senare skulle köpa förlaget Norstedts eller finnas i 15 länder fanns då inte på kartan. Dagens gäst heter Jonas Tellander och han är vd för Storytell.
2019-05-02
Länk till avsnitt

11. Moa Gürbüzer - kvinnan bakom Systembolagets överlägset mest sålda alkoholfria vin

Bakom Systembolagets överlägset mest sålda alkoholfria vin ligger en 60-årig före detta familjeterapeut. Det var erfarenheterna från kvinnojourerna som blev drivkraften till hennes företag men vägen från idé till succé var lång.
2019-04-25
Länk till avsnitt

10. Stina Ehrensvärd fasade över säkerheten på internetbanken och Yubico föddes.

Affärerna gick trögt till en början, men idag har bolaget kunder som Google, Facebook och Microsoft. Eherensvärts entreprenörskap har fört henne samman med både Bill Gates och president Obama, möten hon berättar om i podden.
2019-04-18
Länk till avsnitt

9. Ola Lauritzson - från förmögen finansentreprenör till författare och hälsoguru.

Som 26-åring var han en hyllad och förmögen finansentreprenör men allt gick om intet i IT-kraschen. Då gjorde Ola Lauritzson ett osannolikt karriärbyte och blev författare och välkänd hälsoguru med sin GI-diet. Idag har han 20 böcker bakom sig och siktar mot nya mål.
2019-04-11
Länk till avsnitt

8. Martin Jacobson - som 27-åring världsmästare i poker, nu investerar han vinsten

För fem år sedan, 27 år gammal, vann han VM i poker och åkte hem med en pott på 80 miljoner kronor. Idag använder Lidingösonen Martin Jacobson erfarenheterna från pokerbordet för att hitta rätt företag att investera i.
2019-04-04
Länk till avsnitt

7. Daniel Roos - geniförklarad konditor som också driver succékrogen K-märkt.

Daniel Roos började med prinsesstårtor men 15 år senare blev han geniförklarad av en nobelpristagare på grund av sin förmåga att komponera desserter. Nu driver han, vid sidan av konditorjobbet, succékrogen K-märkt tillsammans med några kollegor.
2019-03-28
Länk till avsnitt

6. Pär Svärdson ? den svenske e-handelskungen som inte känner sig hotad av Amazon

Han är Sveriges närmaste svar på Amazons Jeff Bezos. Pär Svärdson var med och grundade e-handelsbolaget Adlibris och driver idag nätapoteket Apotea. Och är det något han gillar så är det att kunna köpa saker av sig själv. I detta avsnitt av podden Min första miljon berättar han om sin framgångar samt varför just han inte känner sig hotad av nätjätten Amazons framfart.
2019-03-21
Länk till avsnitt

5. Liisa Smits ? forskaren som byggt en affär på väderprognoser

Liisa Smits var forskare på University of Washington och såg framför sig en forskarkarriär inom atmosfärisk fysik när hon upptäckte att väderprognoserna i många afrikanska länder hade fel oftare än rätt. Idag säljer hennes företag Ignitia väderprognoser till 1 miljon bönder.
2019-03-14
Länk till avsnitt

4. Charlotta Zetterström ? grundaren av Fabriques väg till första miljonen och hennes framgångstips

Fabriques grundare Charlotta Zetterström om varför det är vidrigt att öppna butiker på nya platser ? och varför den första miljonen inte var någon milstolpe.
2019-03-07
Länk till avsnitt

3. Nicklas Andersson ? hade första miljonen vid 25 ? investerade alltid halva lönen

När andra tonåringar i Boden ägnade sig åt flugfiske, hängde Nicklas med pensionärerna på Aktiespararna. Det blev ett lönsamt val.I Min första miljon ger investerarproffset Nicklas Andersson sina bästa strategier för att blir rik. Och han hävdar att det går att placera på börsen utan att göra bort sig.
2019-02-28
Länk till avsnitt

2. Stefan Ytterborn ? om försäljningssuccén på Ikea och hur han sålde sitt bolag för 300 miljoner

Stefan Ytterborn gjorde succé på Ikea men kom inte upp på samma nivå som värmeljusen. Som ung plöjde han allt som fanns att läsa om design, och det fick han nytta av när han designade skidhjälmar under varumärket POC. POC är också förklaringen till varför Stefan Ytterborn jublade när Julia Mancuso slog Anja Pärson i OS i Turin.
2019-02-21
Länk till avsnitt

1. Gunilla von Platen ? om att sälja gamla mobiler till sina barn och tjäna första miljonen

I premiäravsnittet av Min första miljon berättar entreprenören Gunilla von Platen om hur hon tjänade sin första miljon som 20-åring, om sina drivkrafter och hur hon satsade alla sina pengar på ett kundtjänstföretag.
2019-02-13
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.