Sveriges 100 mest populära podcasts

Stormens utveckling (gratisfeeden)

Stormens utveckling (gratisfeeden)

En samtidskommenterande podcast med Ola Söderholm. Återkommande gäster är Liv Strömquist och Jonatan Unge.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

underproduktion.se/stormensutveckling/?ref=rssfeed

Avsnitt

89. Det normala undantagstillståndet (gratisfeeden)

Ola Söderholm funderar på hur stor vår frihetslängtan egentligen är apropå socialminister Lena Hallengrens lite kusliga uttalande om ett ?nytt normalläge?. Jonatan Unge agerar spinndoktor åt högerextremister och pratar om olika typer av hipsterrasism.
2021-05-06
Länk till avsnitt

88. Rock On-Janne (teaser)

För att höra hela avsnittet, bli prenumerant på https://underproduktion.se/stormensutveckling Ola Söderholm drar paralleller mellan kaoset på högertidningen Bulletin och hockeykorts-boomen i Luleå 1994. Jonatan Unge förstår inte vad som hindrar Stefan Löfven från att svetsa upp några tält där alla kan få covidvaccin jättesnabbt.
2021-04-29
Länk till avsnitt

Frågelådan #1 – Hur blev Liv och Ola ett par? (teaser)

Hur blev Liv och Ola ett par? Kan Jonatan berätta något litterärt och ekivokt om sig själv? Hur tänkte Ola när han på Instagram delade en bild av den norska utgåvan av Karl Ove Knausgårds ?Morgonstjärnan?? Detta är några av frågorna som besvaras i första avsnittet av den månatliga bonuspodden Frågelådan. Skicka era frågor till?
2021-04-26
Länk till avsnitt

87. Appropriera högerkvinnorna (gratisfeeden)

Liv Strömquist tänker på att högern har approprierat feminismen och att vänsterfeministerna bör svara med att appropriera Susanna Popova. Ola Söderholm pratar om svårigheterna med att ha ?stoppa grymhet!? som politisk ledstjärna.
2021-04-22
Länk till avsnitt

86. Jidde (teaser)

För att höra hela avsnittet, bli prenumerant på https://underproduktion.se/stormensutveckling Ola Söderholm pratar om botgöring i offentligheten apropå en sak Kristoffer Appelquist sa i Soran Ismail-dokumentären. Dessutom djupanalyserar han sin känslor för nya danska succéfilmen ?En runda till?. Jonatan Unge tänker på hur överraskande det måste vara för dem som sitter på ?death row? i USA?
2021-04-15
Länk till avsnitt

85. Rutavdrag för mänskliga facklor (gratisfeeden)

Ola Söderholm pratar om Felix Herngren och babiantroféerna, samt fortsätter lite på förra veckans spaning om att ingenting är roligt. Liv Strömquist är rasande på Michelle Obamas matlagningsprogram för barn där två ocharmiga dockor försöker peppa underklassen att bli smal. Dessutom viktiga nyheter om att vi lanserar ett månatligt bonusavsnitt för prenumeranter!
2021-04-08
Länk till avsnitt

84. Lena Anderssons bingobricka (teaser)

För att höra hela avsnittet, bli prenumerant på https://underproduktion.se/stormensutveckling Ola Söderholm pratar om hur internet har förstört humor och språk i allmänhet, apropå SVT Edit-programmet ?Du gjorde mig till ett meme? och filosofen Justin E.H. Smiths essä ?It?s all over?. Jonatan Unge har forskat om Right to repair ? rörelsen som protesterar mot att det?
2021-04-01
Länk till avsnitt

83. Det knappt förnimbara klasshatet (gratisfeeden)

Liv Strömquist anser att den samtida antiporr-aktivismen handlar för mycket om hälsa och självhjälp och för lite om det kommunistiska perspektivet. Ola Söderholm förklarar hur vi ska gå till väga för att rensa ut ?kulturbarnen? från institutionerna. För att höra alla avsnitt av Stormens utveckling, bli prenumerant på underproduktion.se/stormensutveckling
2021-03-25
Länk till avsnitt

82. Hyde Park (teaser)

För att höra hela avsnittet, bli prenumerant på https://underproduktion.se/stormensutveckling Ola Söderholm pratar om katolska kyrkans nej till att välsigna samkönade äktenskap apropå en dokumentär om Londons gayscen på 1930-talet. Jonatan Unge förklarar varför vi måste stödrösta på Liberalerna i nästa riksdagsval. Dessutom avhandlas den legendariske danske familjeterapeuten Jesper Juuls bok ?Bonusföräldrar?.
2021-03-18
Länk till avsnitt

81. Statisk hysteri (gratisfeeden)

Viktig konsumentinformation: Stormens utveckling övergår till en prenumerationsmodell. Gå in på underproduktion.se/stormensutveckling och registrera er och få tillgång till feeden med alla avsnitt! All relevant info om detta i inledningen av avsnittet. Veckans avsnitt tar avstamp i Adam Curtis nya dokumentärserie ?Can?t get you out of my head?. Ola Söderholm pratar om huruvida det finns?
2021-03-11
Länk till avsnitt

80. Zlatan äger libsen (gratisfeeden)

Ola Söderholm försöker hitta ett sätt att förhålla sig till Zlatan Ibrahimovic tjafsande med amerikanske basketstjärnan Lebron James. Jonatan Unge pratar om Folkhälsomyndighetens försök att få folk att försöka bete sig som om det är lockdown trots att det inte är lockdown. Dessutom avhandlas Jonatans möte med Jill Johnson och Klarnagrundaren i Carina Bergfeldts talkshow.
2021-03-04
Länk till avsnitt

79. Slutet på historiens slut? (gratisfeeden)

Mathias Wåg gästar veckans avsnitt som handlar om den amerikanske statsvetaren Francis Fukuyamas klassiska och ökända bok ?The End of History and the Last Man? från 1992. Fukuyama har blivit känd som ?han som hade fel? men vad menade han egentligen med att historien hade tagit slut? Och vad har de senaste tre decennierna i?
2021-02-25
Länk till avsnitt

78. Upphetsad av uran (gratisfeeden)

Ola Söderholm pratar om att Sveriges förutsättningar att producera el gör det lite lättare för Miljöpartiet att vara ?seriösa? utan att behöva pudla om kärnkraft. Apropå debatten om den dolda Facebookgruppen för kritiker av svenska coronastrategin menar Jonatan Unge att vi måste börja sparka ministrar under förnedrande former lite oftare.
2021-02-18
Länk till avsnitt

77. Libidinal investering (gratisfeeden)

Liv Strömquist pratar om gangsterrapens sensoriska njutning. Ola Söderholm är lite trött på förenklat Silicon Valley-filosoferande om vad den digitala revolutionen innebär.
2021-02-11
Länk till avsnitt

76. Konvertera mig (gratisfeeden)

Jonatan Unge pratar om negativa sidor av covidpandemin som inte har tagits upp tillräckligt. Ola Söderholm funderar på om trenden med värvningar av högprofilerade journalister från konkurrerande mediehus hänger samman med att tidningarnas affärsmodell ändras.
2021-02-04
Länk till avsnitt

75. Äkta demens (gratisfeeden)

Ola Söderholm tror att av allt man kan oroa sig över när det gäller en potentiell SD-stödd högerregering kommer nog avskaffande av aborträtten ganska långt ner på listan. Han pratar även om den sociala medier-drivna offentlighetens längtan efter urgamla människor apropå Bernie Sanders-memet. Jonatan Unge förklarar att Vladimir Putins palats inte alls är vulgärt och?
2021-01-28
Länk till avsnitt

74. Det enda som är på allvar är Qanon (gratisfeeden)

Ola Söderholm pratar om det enda av Donald Trumps löften som hans supportrar höll honom ansvarig inför: Att han för alltid skulle fortsätta kampen mot kannibalpedofilerna i den djupa staten. Jonatan Unge menar att den svenska skamkulturen kring pandemin är unikt småaktig i en internationell jämförelse.
2021-01-21
Länk till avsnitt

73. Olika typer av hot mot demokratin (gratisfeeden)

Ola Söderholm har begått övertramp i det stingsliga samtalet om Kapitoliumattacken vilket ledde till att en lokaltidning i Göteborg kallade honom fula ord som ?opinonsbildare?. Liv Strömquist ger sig i gangsterrap-debatten och pratar om vilka historier som blir berättade och vilka som inte blir det.
2021-01-14
Länk till avsnitt

72. Kalkylera sig olycklig (gratisfeeden)

Ola Söderholm tänker på vad vi kan lära av Anders Wallenstens hälsoråd och på vad Wallensten i sin tur kan lära av sociologen Max Weber. Jonatan Unge uppmärksammar en rasismskandal i fotbollen som enligt vissa beror på missförstånd mellan den spanskspråkiga och engelskspråkiga världen. Dessutom avhandlas politikernas ständiga brytande av pandemireglerna.
2021-01-07
Länk till avsnitt

71. Hjärtlandet (gratisfeeden)

Ola Söderholm har läst den uppmärksammade boken ?The New Class War? av amerikanen Michael Lind och funderar på i hur stor utsträckning man kan applicera USA-analyser på Sverige. Liv Strömquist knyter ihop Christopher Lasch-året 2020 och pratar om hur meritokratin kan orsaka hjärt- och kärlsjukdomar.
2020-12-17
Länk till avsnitt

70. Jag bor ingenstans (gratisfeeden)

Ola Söderholm tänker på skillnaden mellan att vara knuten till en plats och leva i ett nätverk, apropå Per Anders Fogelströms Stockholmsromaner, Lasse Wierups ?Gangsterparadiset? och Christopher Laschs teorier. Jonatan Unge pratar om pandemins ekonomiska konsekvenser och om de grönländska barnen som tvångsförflyttades till Danmark för att lära sig bli mer danska.
2020-12-10
Länk till avsnitt

69. Ett något mer ambitiöst försök att prata om demokratisk ekonomi (gratisfeeden)

De gigantiska företagen Amazon och Walmart är under av sofistikerad planering och kan därför tjäna som inspiration till hur den ekonomiska demokratin ska utvidgas i samhället. Det menar Leigh Phillips och Michal Rozworski, författare till nya boken ?Folkrepubliken Walmart?. Den har översatts till svenska av Per Björklund, ledarskribent på Flamman, och han gästar podden för?
2020-12-03
Länk till avsnitt

68. Kraft och energi (gratisfeeden)

Jonatan Unge pratar om vett och etikett apropå de nya covidrestriktionerna. Han tar också upp Tranås kommuns initiativ till omprövning av den svenska toalettkulturen. Ola Söderholm uppmärksammar en kommande bok skriven av biträdande statsepidemiologen och han ger sig in i den fruktansvärda debatten om satirprogrammet Svenska Nyheters allsångssketch.
2020-11-26
Länk till avsnitt

67. Den meritokratiska dystopin (gratisfeeden)

Nina Björk, aktuell med boken ?Om man älskar frihet ? tankar om det politiska?, gästar podden för ett samtal om vår tids legitimering av ojämlikhet ? det meritokratiska idealet.
2020-11-19
Länk till avsnitt

66. Det mest intressanta du hört om USA-valet (gratisfeeden)

Ola Söderholm lyckas hitta en oberättad historia om presidentvalet som alla Sveriges miljoner USA-korrespondenter missat: Den om hur både Joe Biden och Donald Trump har olyckliga erfarenheter av kosmetisk kirurgi mot skallighet. Jonatan Unge pratar om huruvida det är nödvändigt att av smittskyddsskäl avliva alla minkar i Danmark i Blekinge. Dessutom bjuder han på ännu?
2020-11-12
Länk till avsnitt

65. Kometen kommer inte (gratisfeeden)

Sveriges ledande katolska porrliberala podcast maler på i gamla hjulspår. Liv Strömquist har sett realityserien ?Labor of love? och tänker på begär som skapas av brist. Ola Söderholm pratar om tveksamma studier och nyhetsartiklar som skapat synen på klimathotet som ett stup snarare än ett sluttande plan. Den är en syn som riskerar att leda?
2020-11-05
Länk till avsnitt

64. Tro och tvivel (gratisfeeden)

Jonatan Unge tänker på skillnader och likheter mellan onanera på videomötet-skandalen på New York Times och bada naken-skandalen i Hörby kommun. Ola Söderholm pratar om hur den digitala tsunamin undergräver elitauktoritet och att det är tveksamt om Olof Palme hade kunnat vara Olof Palme idag.
2020-10-28
Länk till avsnitt

63. Bekräfta min världsbild (gratisfeeden)

Ola Söderholm funderar på vad som händer med journalistiken när betalväggar blir en allt större del av affärsmodellen. Liv Strömquist har läst kulturartiklar i Svenska Dagbladet om problem på kärleksmarknaden och tror att lösningen kan vara fler billiga bostäder. Antonio Garcia Martinez artikel ?Twilight of the Media Elites?: https://pullrequest.substack.com/p/twilight-of-the-media-elites
2020-10-22
Länk till avsnitt

62. Info om missilprogram (gratisfeeden)

I veckans avsnitt diskuteras Estoniadokumentären på Dplay som bland annat handlar om att det skedde hemliga militära transporter på färjan. Ola Söderholm förstår inte varför försvarsmakten och underrättelsetjänsten ägnar så mycket energi åt att försöka upprätthålla en utdaterad Sverigebild. Jonatan Unge tror att förnedringen av britterna i Brexitförhandlingarna kan bli ett gemensamt projekt som alla?
2020-10-15
Länk till avsnitt

61. Förtrollade (gratisfeeden)

Veckans samtal tar avstamp i den ganska fåniga Netflix-dokumentären ?The Social Dilemma? som handlar om de sociala mediernas inflytande på världen. Ola Söderholm funderar på om känslan av att världen är galen hänger samman med Silicon Valley-företagen specifikt eller om det mer bara är internet i allmänhet. Liv Strömquist tar hjälp av 1600-talsfilosofen Blaise Pascal?
2020-10-08
Länk till avsnitt

60. Kristallkula (gratisfeeden)

Jonatan Unge pratar om lyckad och misslyckad identitetspolitik i USA-valet. Ola Söderholm tänker på Preemraff, Greta Thunbergs tal till medierna och Jan Guillou-dokumentären.
2020-10-01
Länk till avsnitt

59. Jeanette är socionom och mamma till tre barn (gratisfeeden)

Ola Söderholm funderar på om den gröna ideologin är ett hot mot röd klimatpolitik, utifrån en rapport av tankesmedjan Katalys, en bok av Leigh Phillips och ett Sommarprat av Greta Thunberg. Liv Strömquist återvänder till porrdebatten och pratar om för- och nackdelar med att det är normativt bestämt vad som är rätt och fel slags?
2020-09-23
Länk till avsnitt

58. Lite mindre (gratisfeeden)

Ola Söderholm tänker på bråket om migrationspolitiken och spekulerar om vad moderaterna menar med rejält minskad invandring. Jonatan Unge pratar om bristen på likability i Mellanösterns politik apropå det nya fredsavtalet mellan Israel och Gulfstaterna.
2020-09-17
Länk till avsnitt

57. Trump och pornografi (gratisfeeden)

Ett barnmorska som skrivit ett inlägg i sociala medier om problem med hårdhänt sex bland unga har gjort att porrdebatten blossat upp igen. Liv Strömquist pratar om att det för all del är bra att vara emot porrbranschen men det är svårt att komma runt att sex är i grunden perverst. Ola Söderholm tänker på?
2020-09-10
Länk till avsnitt

56. Halv sjukanmälan (gratisfeeden)

Ett något kortare avsnitt eftersom Jonatan Unge tvingades ställa in på grund av feber. Liv Strömquist hoppar in och är bisittare. Ola Söderholm har sett dokumentären Skrivglappet och spekulerar lite flummigt om vad det kommer innebära för samhällsutvecklingen att de yngre generationerna inte längre behärskar det formella skriftspråket.
2020-09-03
Länk till avsnitt

55. Kontrollera de överflödiga (gratisfeeden)

Ola Söderholm tänker på vänsterns interndebatt om Black Lives Matter bland annat utifrån Adolph Reeds texter. Liv Strömquist fortsätter sitt utvärderande av metoo, den här gången med hjälp av franske filosofen René Girard.
2020-08-27
Länk till avsnitt

54. Serverhallar (gratisfeeden)

Ola Söderholm pratar om den svenska regeringens ivriga uppvaktning av monopolkapitalisterna i Silicon Valley. Jonatan Unge försöker reda ut Vitryssland/Belarus-språkstriden. Dessutom blir det ett nytt avsnitt av Jonatans stående inslag ?tuffa till dig?.
2020-08-22
Länk till avsnitt

53. Vi vantrivs i utopin (gratisfeeden)

Liv Strömquist pratar om en kanadensisk metoo-uthängning som säger något om våra ambivalenta känslor för den sexuella revolutionen. Och att det är känslor vi bör ta på allvar. Ola Söderholm har läst böcker av Roland Paulsen och Leigh Phillips och tänker på sina svårigheter att ta in utopiskt tänkande, särskilt när det inbegriper rymden.
2020-08-13
Länk till avsnitt

52. Detta olyckliga folk (gratisfeeden)

I säsongens sista avsnitt pratar Ola Söderholm och Jonatan Unge om Palmemordsfiaskot, om att svenskar blir corona-portade från grannländerna och om nederländsk blackface-tradition.
2020-06-18
Länk till avsnitt

51. Händerna på spakarna (gratisfeeden)

Ola Söderholm och Liv Strömquist är lyckligt ovetande om Palmemordsfiaskot eftersom inspelningen av detta avsnitt var i tisdags. Istället pratar de om Black Lives Matter-demonstrationerna och även lite om Ebba Busch skandalösa ?berått mod?-sägning i partiledardebatten.
2020-06-11
Länk till avsnitt

50. Nånting om kontext (gratisfeeden)

Ola Söderholm reflekterar lite över förra veckan då han på grund av ett drev inte lyckades släppa något avsnitt.Samma drev fick Jonatan Unge att inse att han är mäktigast i Mediasverige.Karin Petterssons artikel som refereras i avsnittet: https://www.aftonbladet.se/kultur/a/K307M5/nar-dn-piskar-upp-stormen-behovs-ingen-faktakoll?fbclid=IwAR0pGB-qPknkll9dKbSiPtVV_qTKhe62eMH9rj0RI3sr6108G4O7RpwX2Kc
2020-06-04
Länk till avsnitt

49. Den banala svensken (gratisfeeden)

Ola Söderholm tänker på den kognitiva spärren som gör att det är omöjligt för svenskar att ta in kritiken mot Sveriges coronastrategi.Jonatan Unge pratar om gråtande amerikaner och känner sig överlägsen.
2020-05-21
Länk till avsnitt

48. Incelkulturens ekonomiska bas (gratisfeeden)

Ola Söderholm pratar apropå nya dokumentären ?TFW No GF? om att coronakrisen skyndar på vandringen mot incelcivilisationen. Liv Strömquist tar hjälp av IQ-forskning för att argumentera för det jämlika samhället.
2020-05-14
Länk till avsnitt

47. Sydamerikansk nationalism (gratisfeeden)

Jonatan Unge känner lättnad över att corona för alltid har avskaffat kontorsarbete.Ola Söderholm pratar om hur Sverige ska hantera tappet i självkänsla som kan bli resultatet av vår unika hantering av pandemin.Olas artikel ?Grön strid om pandemin? i Aftonbladet Kultur: https://www.aftonbladet.se/kultur/a/GGRQ39/gron-strid-om-pandemin
2020-05-07
Länk till avsnitt

46. Chockat äcklad men ändå upphetsad (gratisfeeden)

Ola Söderholm pratar om den nya lätt ekofascistiska Michael Moore-dokumentären.Liv Strömquist har i likhet med alla andra sett ?Tiger king? och tänker apropå på det på olika typer av missbruk.Charles C Mann skriver om skräcken för överbefolkning under 1970-talet: https://www.smithsonianmag.com/innovation/book-incited-worldwide-fear-overpopulation-180967499/
2020-04-30
Länk till avsnitt

45. Inget är kul på internet (gratisfeeden)

Skribenten och poddaren Johannes Nilsson gästar Stormens utveckling för ett samtal om livet på Silicon Valley-jättarnas plattformar. Johannes berättar om hur Coronakrisen gjort att han sjunkit djupare in i Twitter-galenskap än någonsin.Med avstamp i brittiske marxisten Richard Seymours bok ?The Twittering Machine? diskuteras hur alla blivit kändisar, varför allt som sker på sociala medier är?
2020-04-23
Länk till avsnitt

44. Det våras för övervakningskapitalismen (gratisfeeden)

Liv Strömquist om hur övervakningskapitalisterna med Amazon i spetsen kan nyttja den rådande krisen för att stärka sitt grepp om oss ännu mer. Ola Söderholm om hur krisen kan vara ett gyllene tillfälle för en snabbare klimatomställning. Dessutom kompletteras förrförra veckans diskussion om klass med ny information som gör gällande att social mobilitet inte existerar.?
2020-04-16
Länk till avsnitt

43. Lukke ner Stockholm (gratisfeeden)

Jonatan Unge lyfter frågan om hur Stockholmshatet spårat ur under covid-19-krisen. Ola Söderholm tänker på vad som händer med de svensk-norska relationerna. Dessutom blir det ?analys? av den nya Louis CK-specialen.
2020-04-09
Länk till avsnitt

42. Förlåt dem för de vet inte vad de gör (gratisfeeden)

Inspelat tisdag klockan 13 så vi ber om ursäkt om vi pratar ouppdaterat om corona. Liv Strömquist tänker på rädsla och död med hjälp av polske sociologen Zygmunt Bauman. Ola Söderholm om vad som ska hända med sprickan mellan duktiga och slarviga under epidemin. Apropå våra nya coronakändisar pratar vi om ?elitmedelklassen? som kommer från?
2020-04-02
Länk till avsnitt

41. Hela Sveriges manipulativa pojkvän (gratisfeeden)

Ola Söderholm tänker på Sveriges lite egensinniga coronataktik. Kommer den explodera i ansiktet på oss eller kan det bli den stora comebacken för svensk självgodhet? Jonatan Unge pratar om debattörerna som kräver ett slutdatum för coronaåtgärder och om vår kollektiva villfarelse att allt som skjuts upp nu kommer kunna göras till hösten.
2020-03-26
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.