Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Stormens utveckling

Stormens utveckling

En samtidskommenterande podcast med Ola Söderholm. Återkommande gäster är Liv Strömquist och Jonatan Unge.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

aftonbladet.se/kultur

Avsnitt

67. Den meritokratiska dystopin

Nina Björk, aktuell med boken "Om man älskar frihet - tankar om det politiska", gästar podden för ett samtal om vår tids legitimering av ojämlikhet - det meritokratiska idealet.
2020-11-19
Länk till avsnitt

66. Det mest intressanta du hört om USA-valet

Ola Söderholm lyckas hitta en oberättad historia om presidentvalet som alla Sveriges miljoner USA-korrespondenter missat: Den om hur både Joe Biden och Donald Trump har olyckliga erfarenheter av kosmetisk kirurgi mot skallighet. Jonatan Unge pratar om huruvida det är nödvändigt att av smittskyddsskäl avliva alla minkar i Danmark i Blekinge. Dessutom bjuder han på ännu ett avsnitt i det stående inslaget "Tuffa till dig!"samt återberättar saker han hört Krystal Ball och Saagar Enjeti säga om USA-valet i hans favoritprogram "The Hill's Rising". Jonatan misslyckades med att spela in sig själv i Stockholm så hans röst är bara upptagen via telefonen i Malmö Musikstudio, vilket innebär att det inte direkt blev tiptop ljudkvalité men det ska nog vara helt hörbart.
2020-11-12
Länk till avsnitt

65. Kometen kommer inte

Sveriges ledande katolska porrliberala podcast maler på i gamla hjulspår. Liv Strömquist har sett realityserien ?Labor of love? och tänker på begär som skapas av brist. Ola Söderholm pratar om tveksamma studier och nyhetsartiklar som skapat synen på klimathotet som ett stup snarare än ett sluttande plan. Den är en syn som riskerar att leda till tron att det inte spelar någon roll hur stora utsläppen är för att vi snart ändå når en punkt av galopperande, självförstärkande uppvärmning.
2020-11-05
Länk till avsnitt

64. Tro och tvivel

Jonatan Unge tänker på skillnader och likheter mellan onanera på videomötet-skandalen på New York Times och bada naken-skandalen i Hörby kommun. Ola Söderholm pratar om hur den digitala tsunamin undergräver elitauktoritet och att det är tveksamt om Olof Palme hade kunnat vara Olof Palme idag.
2020-10-28
Länk till avsnitt

63. Bekräfta min världsbild

Ola Söderholm funderar på vad som händer med journalistiken när betalväggar blir en allt större del av affärsmodellen. Liv Strömquist har läst kulturartiklar i Svenska Dagbladet om problem på kärleksmarknaden och tror att lösningen kan vara fler billiga bostäder. Antonio Garcia Martinez artikel "Twilight of the Media Elites": https://pullrequest.substack.com/p/twilight-of-the-media-elites
2020-10-22
Länk till avsnitt

62. Info om missilprogram

I veckans avsnitt diskuteras Estoniadokumentären på Dplay som bland annat handlar om att det skedde hemliga militära transporter på färjan. Ola Söderholm förstår inte varför försvarsmakten och underrättelsetjänsten ägnar så mycket energi åt att försöka upprätthålla en utdaterad Sverigebild. Jonatan Unge tror att förnedringen av britterna i Brexitförhandlingarna kan bli ett gemensamt projekt som alla EU-medborgare kan samlas kring.
2020-10-15
Länk till avsnitt

61. Förtrollade

Veckans samtal tar avstamp i den ganska fåniga Netflix-dokumentären "The Social Dilemma" som handlar om de sociala mediernas inflytande på världen. Ola Söderholm funderar på om känslan av att världen är galen hänger samman med Silicon Valley-företagen specifikt eller om det mer bara är internet i allmänhet. Liv Strömquist tar hjälp av 1600-talsfilosofen Blaise Pascal som bättre än dokumentären kan förklara hur individen påverkas av sociala medier.
2020-10-08
Länk till avsnitt

60. Kristallkula

Jonatan Unge pratar om lyckad och misslyckad identitetspolitik i USA-valet. Ola Söderholm tänker på Preemraff, Greta Thunbergs tal till medierna och Jan Guillou-dokumentären.
2020-10-01
Länk till avsnitt

59. Jeanette är socionom och mamma till tre barn

Ola Söderholm funderar på om den gröna ideologin är ett hot mot röd klimatpolitik, utifrån en rapport av tankesmedjan Katalys, en bok av Leigh Phillips och ett Sommarprat av Greta Thunberg. Liv Strömquist återvänder till porrdebatten och pratar om för- och nackdelar med att det är normativt bestämt vad som är rätt och fel slags sex
2020-09-23
Länk till avsnitt

58. Lite mindre

Ola Söderholm tänker på bråket om migrationspolitiken och spekulerar om vad moderaterna menar med rejält minskad invandring. Jonatan Unge pratar om bristen på likability i Mellanösterns politik apropå det nya fredsavtalet mellan Israel och Gulfstaterna.
2020-09-17
Länk till avsnitt

57. Trump och pornografi

Ett barnmorska som skrivit ett inlägg i sociala medier om problem med hårdhänt sex bland unga har gjort att porrdebatten blossat upp igen. Liv Strömquist pratar om att det för all del är bra att vara emot porrbranschen men det är svårt att komma runt att sex är i grunden perverst. Ola Söderholm tänker på den katarsis Donald Trump kan erbjuda när han har barnets klara blick på USA:s militärindustriella komplex.
2020-09-10
Länk till avsnitt

56. Halv sjukanmälan

Ett något kortare avsnitt eftersom Jonatan Unge tvingades ställa in på grund av feber. Liv Strömquist hoppar in och är bisittare. Ola Söderholm har sett dokumentären Skrivglappet och spekulerar lite flummigt om vad det kommer innebära för samhällsutvecklingen att de yngre generationerna inte längre behärskar det formella skriftspråket.
2020-09-03
Länk till avsnitt

55. Kontrollera de överflödiga

Ola Söderholm tänker på vänsterns interndebatt om Black Lives Matter bland annat utifrån Adolph Reeds texter. Liv Strömquist fortsätter sitt utvärderande av metoo, den här gången med hjälp av franske filosofen René Girard.
2020-08-27
Länk till avsnitt

54. Serverhallar

Ola Söderholm pratar om den svenska regeringens ivriga uppvaktning av monopolkapitalisterna i Silicon Valley. Jonatan Unge försöker reda ut Vitryssland/Belarus-språkstriden. Dessutom blir det ett nytt avsnitt av Jonatans stående inslag "tuffa till dig".
2020-08-22
Länk till avsnitt

53. Vi vantrivs i utopin

Liv Strömquist pratar om en kanadensisk metoo-uthängning som säger något om våra ambivalenta känslor för den sexuella revolutionen. Och att det är känslor vi bör ta på allvar. Ola Söderholm har läst böcker av Roland Paulsen och Leigh Phillips och tänker på sina svårigheter att ta in utopiskt tänkande, särskilt när det inbegriper rymden.
2020-08-13
Länk till avsnitt

53. Vi vantrivs i utopin

Liv Strömquist pratar om en kanadensisk metoo-uthängning som säger något om våra ambivalenta känslor för den sexuella revolutionen. Och att det är känslor vi bör ta på allvar. Ola Söderholm har läst böcker av Roland Paulsen och Leigh Phillips och tänker på sina svårigheter att ta in utopiskt tänkande, särskilt när det inbegriper rymden.
2020-08-13
Länk till avsnitt

52. Detta olyckliga folk

I säsongens sista avsnitt pratar Ola Söderholm och Jonatan Unge om Palmemordsfiaskot, om att svenskar blir corona-portade från grannländerna och om nederländsk blackface-tradition.
2020-06-18
Länk till avsnitt

51. Händerna på spakarna

Ola Söderholm och Liv Strömquist är lyckligt ovetande om Palmemordsfiaskot eftersom inspelningen av detta avsnitt var i tisdags. Istället pratar de om Black Lives Matter-demonstrationerna och även lite om Ebba Busch skandalösa "berått mod"-sägning i partiledardebatten.
2020-06-11
Länk till avsnitt

50. Nånting om kontext

Ola Söderholm reflekterar lite över förra veckan då han på grund av ett drev inte lyckades släppa något avsnitt.Samma drev fick Jonatan Unge att inse att han är mäktigast i Mediasverige.Karin Petterssons artikel som refereras i avsnittet: https://www.aftonbladet.se/kultur/a/K307M5/nar-dn-piskar-upp-stormen-behovs-ingen-faktakoll?fbclid=IwAR0pGB-qPknkll9dKbSiPtVV_qTKhe62eMH9rj0RI3sr6108G4O7RpwX2Kc
2020-06-04
Länk till avsnitt

49. Den banala svensken

Ola Söderholm tänker på den kognitiva spärren som gör att det är omöjligt för svenskar att ta in kritiken mot Sveriges coronastrategi.Jonatan Unge pratar om gråtande amerikaner och känner sig överlägsen.
2020-05-21
Länk till avsnitt

48. Incelkulturens ekonomiska bas

Ola Söderholm pratar apropå nya dokumentären "TFW No GF" om att coronakrisen skyndar på vandringen mot incelcivilisationen. Liv Strömquist tar hjälp av IQ-forskning för att argumentera för det jämlika samhället.
2020-05-14
Länk till avsnitt

47. Sydamerikansk nationalism

Jonatan Unge känner lättnad över att corona för alltid har avskaffat kontorsarbete.Ola Söderholm pratar om hur Sverige ska hantera tappet i självkänsla som kan bli resultatet av vår unika hantering av pandemin.Olas artikel "Grön strid om pandemin" i Aftonbladet Kultur: https://www.aftonbladet.se/kultur/a/GGRQ39/gron-strid-om-pandemin
2020-05-07
Länk till avsnitt

46. Chockat äcklad men ändå upphetsad

Ola Söderholm pratar om den nya lätt ekofascistiska Michael Moore-dokumentären.Liv Strömquist har i likhet med alla andra sett "Tiger king" och tänker apropå på det på olika typer av missbruk.Charles C Mann skriver om skräcken för överbefolkning under 1970-talet: https://www.smithsonianmag.com/innovation/book-incited-worldwide-fear-overpopulation-180967499/
2020-04-30
Länk till avsnitt

45. Inget är kul på internet

Skribenten och poddaren Johannes Nilsson gästar Stormens utveckling för ett samtal om livet på Silicon Valley-jättarnas plattformar. Johannes berättar om hur Coronakrisen gjort att han sjunkit djupare in i Twitter-galenskap än någonsin.Med avstamp i brittiske marxisten Richard Seymours bok "The Twittering Machine" diskuteras hur alla blivit kändisar, varför allt som sker på sociala medier är dött och hur internet eventuellt skulle kunna vara annorlunda och bättre.
2020-04-23
Länk till avsnitt

44. Det våras för övervakningskapitalismen

Liv Strömquist om hur övervakningskapitalisterna med Amazon i spetsen kan nyttja den rådande krisen för att stärka sitt grepp om oss ännu mer. Ola Söderholm om hur krisen kan vara ett gyllene tillfälle för en snabbare klimatomställning. Dessutom kompletteras förrförra veckans diskussion om klass med ny information som gör gällande att social mobilitet inte existerar. Carbon Brief analyerar utsläppsminkning 2020: https://www.carbonbrief.org/analysis-coronavirus-set-to-cause-largest-ever-annual-fall-in-co2-emissionsJustin Guay om att använda coronakrisen för energiomställning: https://medium.com/@Guay_JG/could-coronavirus-forever-alter-the-fossil-fuel-era-d827a814d21
2020-04-16
Länk till avsnitt

43. Lukke ner Stockholm

Jonatan Unge lyfter frågan om hur Stockholmshatet spårat ur under covid-19-krisen. Ola Söderholm tänker på vad som händer med de svensk-norska relationerna. Dessutom blir det "analys" av den nya Louis CK-specialen.
2020-04-09
Länk till avsnitt

42. Förlåt dem för de vet inte vad de gör

Inspelat tisdag klockan 13 så vi ber om ursäkt om vi pratar ouppdaterat om corona. Liv Strömquist tänker på rädsla och död med hjälp av polske sociologen Zygmunt Bauman. Ola Söderholm om vad som ska hända med sprickan mellan duktiga och slarviga under epidemin. Apropå våra nya coronakändisar pratar vi om "elitmedelklassen" som kommer från släkter som varit akademiker i flera generationer och inte bara en eller två.
2020-04-02
Länk till avsnitt

41. Hela Sveriges manipulativa pojkvän

Ola Söderholm tänker på Sveriges lite egensinniga coronataktik. Kommer den explodera i ansiktet på oss eller kan det bli den stora comebacken för svensk självgodhet? Jonatan Unge pratar om debattörerna som kräver ett slutdatum för coronaåtgärder och om vår kollektiva villfarelse att allt som skjuts upp nu kommer kunna göras till hösten.
2020-03-26
Länk till avsnitt

40. Kim Gordon knackar på

Coronageddon tvingar även fortsättningsvis Stormens utveckling att prata om det alla andra pratar om. Den här veckan bland annat om skillnaden i hur pandemin upplevs beroende på om man är twitterskadad eller om man är en vanlig människa. Det blir även lite icke-coronarelaterat. Liv Strömquist tänker på Bernie Sanders-kampanjen som går mot förlust i primärvalet i USA.
2020-03-19
Länk till avsnitt

39. Rapport från karantänen

Jonatan Unge medverkar i veckans avsnitt som, liksom allt annat just nu, handlar om att mänskligheten har trätt in i coronageddon. Livet i karantän, dystopins lockelse och Magdalena Anderssons lador är några av ämnena som avhandlas.John Dolans artikel om Handmaid's tale: http://exiledonline.com/old-exile/vault/books/review103.html
2020-03-12
Länk till avsnitt

38. Det viktigaste som finns är debatt

Sverigedemokraterna har gjort ett par märkliga mediepolitiska utspel. Ola Söderholm pratar om att det kanske ändå finns något i grunden positivt med att det offentliga samtalet och medielandskapet så som det sett ut rasar samman.Liv Strömquist har sett nya säsongen av "Gift vid första ögonkastet" och tänkt på svårigheten med att fatta känslomässiga beslut i ett normlöst tillstånd.
2020-03-05
Länk till avsnitt

37. Svenska och amerikanska sossar

Ola Söderholm tror att de amerikanska Bernie Sanders-aktivisterna skulle bli vår tids Kirunasvenskar om de besökte Sverige.På spåret-stjärnan Jonatan Unge pratar om hur metoo förändrat gayvärlden utifrån ett bråk mellan några av de främsta makeupartisterna på Youtube.Rättelse: "Rikemansskatten" som regeringen Göran Persson avskaffade var arvsskatten, inte fastighetsskatten som det felaktigt påstås i avsnittet.
2020-02-27
Länk till avsnitt

36. Dagordningen

Ola Söderholm om den återkommande farsen med väldigt oprecisa GAL-TAN-debatter inom vänstern. Liv Strömquist fortsätter läsa Christopher Lasch och pratar om hur terapisamhället sänker den brittiska monarkin.
2020-02-20
Länk till avsnitt

35. Grönsak i Gulag

I veckans avsnitt med Jonatan Unge avhandlas den oerhört märkliga historien om psykologen Jordan Petersons beroende av bensodiazepin och hans dotters kamp för att rehabilitera honom. Bernie Sanders går starkt i demokraternas primärval i USA men problemet med hans kampanj kan vara att han har de coola på sin sida. Malmö kommun har betalat en kommunikationsbyrå en halv miljon kronor för att ta fram Malmös ljudidentitet. Jonatan menar att det är väl investerade pengar och att kritiken är fånig.
2020-02-13
Länk till avsnitt

34. Ritual och spektakel

Ola Söderholm pratar om bråket om Zlatanstatyn i Malmö inte handlar om att fotboll tas på för stort allvar, utan snarare om att den moderna fotbollen misslyckas med att ta fotboll på tillräckligt stort allvar.Liv Strömquist spinner vidare på ett av temana den slovenske filosofen och kulturkritikern Slavoj Zizek tog upp när han gästade Malmö stadsbibliotek förrförra veckan: De obscena härskarna som approprierat rebellernas vulgära språk.
2020-02-06
Länk till avsnitt

33. Renande eld

Jonatan Unge medverkar i veckans avsnitt och hyllar bibliotekarierna som har fått samhällets alla sociala problem i sina knän men hanterar det med lugn och beslutsamhet. Apropå tidningen Fokus utnämning av Jens Ganman till årets svensk pratar Ola Söderholm om att den svenska höhö-högern har mycket att lära av sin internationella motsvarighet när det gäller klimatdebatten.
2020-01-30
Länk till avsnitt

32. Blod, jord och logik

I veckans avsnitt avhandlas Peter Wolodarski- och Alexander Bard-bråket om hur stort svängrum man ska innan man petas från TV4:s familjeunderhållning. Liv Strömquist gästar och har läst Christopher Lasch, historikern och samhällskritikern som tidigt förutsåg den politiska striden mellan Trumpismen och den högutbildade, urbana eliten.
2020-01-23
Länk till avsnitt

31. Medalj

Liv Strömquist gästar decenniets första Stormens utveckling och pratar om att DN Kultur utsåg Matilda Gustavssons "Klubben" till världens tredje bästa bok 2019. Ola Söderholm tänker på höger och vänster och "trollkarlar" och "profeter" i miljöfrågan. Och att om man vill ifrågasätta Greta-narrativet bör man vara en man och erkänna att man inte anser att det är möjligt eller ens önskvärt att satsa mot 1,5- eller 2-gradersmålet.
2020-01-16
Länk till avsnitt

30. Frihet

I säsongens sista avsnitt gästar Nina Björk för ett samtal om filosofen Martin Hägglunds bok "This life". Hägglund har fått mycket uppmärksamhet för sin idé om sekulär tro som bland annat går ut på att kritisera religionerna, inte för att de är irrationella eller ovetenskapliga, utan för att de gör livet meningslöst. Han menar även att det är socialismens löfte om frihet som bäst kan skydda det viktigaste värdet vi har: vår tid.
2019-12-19
Länk till avsnitt

29. Turkaffären

Jonatan Unge, känd från "På spåret"; gästar veckans avsnitt och berättar om hur han protesterar mot att kineserna hotar yttrandefriheten i hans favoritspel Hearthstone. Ola Söderholm pratar om nationalism apropå att tidskriften Kvartal illustrerar sin artikelserie "Berättelsen om Sverige" med ett Game of Thrones-citat. Dessutom blir det några varnande ord om filmregissören Noah Baumbach.
2019-12-12
Länk till avsnitt

28. Kylie Minogues expojkvän

Apropå årets julklapp, mobillådan, misslyckas Ola Söderholm med att förklara hur det är att leva i den största informationsrevolutionen sedan Gutenberg, men han försöker säga hur det känns. Bland annat med hjälp av den nederländske medieteoretikern Geert Lovinks tankar om digital sorg och ensamhet. Liv Strömquist gästar och fortsätter prata om incel-fenomenet som hon kopplar till socialpsykologen Erich Fromms teorier om den psykologiska impulsen att vilja fly från friheten in i andlig masochism.
2019-12-05
Länk till avsnitt

27. Perversa tjejer

Jonatan Unge är med i veckans avsnitt som handlar om Iraks försvarsminister, true crime-poddar och Mikael Dambergs fiaskoinlägg på Instagram om en beslagtagen jacka. Dessutom blir det en lite luddig spaning om drygheten hos intervjuarna i gamla arkivklipp i dokumentärer om Folkhemssverige.
2019-11-28
Länk till avsnitt

26. Ojämlikhet och incels

Ola Söderholm lanserar sig själv som uttolkare av stämningen i Malmö apropå den senaste tidens debatt om kriminalitet och segregation. Veckans gäst, Liv Strömquist, ställer allt till rätta som blev fel i DN:s reportageserie om incels.
2019-11-21
Länk till avsnitt

25. Unabombarens crowdfunding-potential

Johannes Nilsson gästar podden igen för att prata om ett av sina favoritämnen: terroristen Ted Kaczynski, kanske mer känd som Unabombaren. Kaczynski var ett akademiskt underbarn som blev den yngsta lektorn i matematik i University of Californias historia men han valde att överge karriären för att leva isolerad i en stuga i skogen i Montana. Därifrån inledde han sin anticivilisations-kamp som framförallt innebar en bombkampanj riktad mot personer som på ett eller annat sätt hade med teknologi att göra. I en tid av intensifierad oro för för både ekologisk kollaps och teknikdystopi så nämns Kaczynski och hans idéer allt oftare, framför allt såklart som ett varnande exempel. Samtalet tar avstamp i Unabombarens manifest, "Industrial society and it's future" som publicerades 1995.
2019-11-14
Länk till avsnitt

24. Att älska alkohol på riktigt

I en paus i inspelningarna av "På spåret" ringer Jonatan Unge in till veckans Stormens utveckling. Ämnena är moderater som vill avförtrolla alkohol, att Sverige (enligt Jonatan) bör ta chansen att förklara krig mot Turkiet samt ytterligare en grej som vi misslyckades med att spela in.
2019-11-07
Länk till avsnitt

23. Överskrida

Johannes Nilsson gästar podden igen för att prata om ett av sina favoritämnen: hur internet och sociala medier definierar om den politiska debatten. Utgångspunkten för veckans diskussion är Angela Nagles uppmärksammade bok ?Kill all normies? som bland annat undersöker framväxten av alt-högern och trollkulturen och vilken roll det eventuellt spelade i valet av Donald Trump.
2019-10-31
Länk till avsnitt

22. Skydda hoppet om ett verkligt hopp

Litteraturvetaren och kulturjournalisten Sven Anders Johansson gästar veckans avsnitt för ett samtal som tar avstamp i hans essäbok "Det cyniska tillståndet". Johansson problematiserar det han ser som en cynisk samtidskultur som ständigt matar oss med hopp utan innehåll. Han kritiserar fenomen som vår tro på framsteget, den narcissistiska aktivismen och vår hybris som gör att vi tror att vi kan "rädda klimatet".
2019-10-24
Länk till avsnitt

21. Nära Jugoslavien

Veckans avsnitt med Jonatan Unge handlar om kritiken mot Nobelpristagaren Peter Handkes Balkan-revisionism och om poliser som är rädda och beväpnade.
2019-10-17
Länk till avsnitt

20. När solen exploderar

I veckans avsnitt med Liv Strömquist avhandlas grön tillväxt-debatten och det ges en alternativ förklaring till varför pojkar presterar dåligt i skolan.
2019-10-10
Länk till avsnitt

19. Aktivism

Två inbitna icke-aktivister, Ola Söderholm och veckans gäst Therese Uddenfeldt, försöker förstå klimataktivismens strategier och möjligheter. Är bristen på konkreta förslag från Gretarörelsen en svaghet eller en styrka? Är det en bra idé att fokusera på tillväxtkritik? Kommer trycket från den här rörelsen bara öka eller är det risk att det ebbar ut som tidigare massprotester mot till exempel globala handelsavtal eller Irakkriget? Det är några av frågorna som tas upp, bland annat med avstamp i klimataktivist-veteranen Bill McKibbens nya bok ?Falter?. Therese Uddenfeldt är journalist och författare och har tänkt och skrivit mycket om klimat och fossilberoende, bland annat i boken ?Gratislunchen?.
2019-10-03
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.