Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Barnbokspodden

Barnbokspodden

En författare och en litteraturvetare samtalar på ett underhållande och opretentiöst sätt om böcker för barn och unga. [email protected]

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

instagram.com/barnbokspodden

Avsnitt

Definitionen av en dystopi

I vårens första avsnitt pratar vi om dystopier. Vi undersöker dystopins bakgrund och grottar verkligen ner oss i vad en dystopi egentligen är. Vi får också höra Ann Fagerberg Embretsén berätta om sitt bookstagramkonto och hennes tankar om dystopier. Men snart står vi där med fler frågor än svar. Är dystopier verkligen en genre? Hur kommer det sig att varenda tonåring tycks vilja läsa böcker om krig och misär? Och är alla dystopier egentligen likadana?

2020-02-15
Länk till avsnitt

Barnbokspodden julspecial: Boktips för alla åldrar

Nu är det snart jul och vi tar chansen att grotta ner oss i massor av mysiga julböcker. Avsnitt sjutton är en julspecial och vi presenterar hela tio julböcker, som passar allt från de allra minsta till de nästan vuxna tonåringarna. Mumsig mat, kylig snö och varma hjärtan förekommer i flera av böckerna. Men vilka ingredienser bör en julbok egentligen innehålla, hur låter det när Sanna och Johanna stämmer upp i julsång, och vilken bok är egentligen den bästa julboken?

2019-12-19
Länk till avsnitt

Barnbokspodden möter Albin Berggren ? En bokbusschaufför på lästipshumör

Att en busschaufför alltid har ett glatt humör blir vi varse i avsnitt sexton. I alla fall när det gäller bokbusschaufförer. Vår sista gäst för säsongen är Albin Berggren, biblioteksassistent och bokbusschaufför. Med honom snackar vi om hur en bokbuss egentligen fungerar, vilka böcker som lånas mest och hur de egentligen gör för att alla böcker inte ska ramla när de kör. Dessutom diskuterar vi ingående hur vi vuxna ska göra för att få barn att läsa och Albin levererar högklassiga boktips.

2019-12-03
Länk till avsnitt

Barnbokspodden möter Linda Skugge ? Ge röst åt de blyga

I avsnitt 15 har vi med oss Linda Skugge på tråden. Under 40 maxade minuter pratar vi om vikten av att blyga personer också får en plats i litteraturen. Alla vill inte vara en hjälte. Men vi hinner också med att diskutera teknik och sociala medier i barn-/ungdomsböcker, livslängden på en standardkapitelbok och hur svårt det är att livnära sig på kultur.

2019-11-15
Länk till avsnitt

Barnbokspodden möter Tobias Söderlund ? Om konsten att skrämma barn

I avsnitt fjorton möter vi skräckboksdebutanten Tobias Söderlund. Vi pratar om vägen fram till att "Prästgårdens hemlighet" gavs ut, och allt runt omkring. Men även om hur hans skrivande sett ut genom åren. Och självklart tittar vi närmare på skräcken. Tror Tobias själv på spöken? Hur blir någonting läskigt egentligen? Och hur gör man för att skrämma barn?

2019-10-31
Länk till avsnitt

Barnbokspodden möter Hedvig van Berlekom ? Bebisresor och behovet att skriva

I avsnitt tretton träffar vi härliga Hedvig. Dalkullan, som blev göteborgare, som blev ekonom, som blev projektledare, som blev mamma, som blev författare. I avsnittet pratar vi om just den resan, men även om behovet av att skriva, hur det är att arbeta med sin bror och vilka reaktionerna varit på hennes bok.

2019-10-17
Länk till avsnitt

Barnbokspodden på Bokmässan ? Bland böcker och folk

Missade ni oss på Bokmässan? Frukta icke, för här kommer ett rykande färskt avsnitt med höjdpunkterna från mässgolvet. Vad är egentligen en barnbok? Vilken bok hade Martina Haag som favorit när hon var liten? Och hur var det när Johanna äntligen fick träffa Pia Hagmar? Det och mycket mer får ni svar på i det senaste poddavsnittet.

2019-10-02
Länk till avsnitt

Döden, döden, döden

Livet är härligt, men alla ska vi en gång dö. I avsnitt tio pratar vi om två bilderböcker som behandlar just döden. Hur förklarar man för ett barn att någon har dött? Vad gör man egentligen på en begravning? Och måste det sorgliga alltid vara tragiskt?

Missa heller inte när vi avslöjar vad som händer med podden härnäst.

2019-09-20
Länk till avsnitt

Barnbokspodden möter Märta Elf ? En redaktör, många trender

Under några månader får vi besök i podden och först ut är Märta Elf, redaktör på Idus förlag. Vi reder ut vad en redaktör egentligen är och hur arbetsuppgifterna kan se ut. Dessutom passar vi på att diskutera olika trender bland barn- och ungdomsböcker. Är deckare uttjatade? Kommer fantasytrenden någonsin att avta? Och kan vem som helst verkligen skriva om vad som helst? Dessutom levererar Märta massor av härliga boktips.

2019-09-20
Länk till avsnitt

I full galopp

I det nionde avsnittet tar vi oss upp på hästryggen och sätter av i full galopp. Johanna är överförtjust medan Sanna är något mer skeptisk. Det är dock inget hinder utan vi diskuterar både könsnormer, berättarperspektiv och pålagda förväntningar i hästböcker. Dessutom sätter Johanna Sannas hästkunskaper på prov.

2019-08-10
Länk till avsnitt

Bok vs. Film

"Bok eller film?", det är frågan. I avsnitt åtta pratar vi om två böcker och filmatiseringarna som gjorts av dem. Vilka skillnader finns det i att göra film av en bilderbok och av en hel roman? Hur skapar man ett rum åt en platt text? Och vad tycker vi egentligen om böcker som blir film? Allt detta och mer finns nu att lyssna på.

2019-07-18
Länk till avsnitt

Hemestertider

I avsnitt sju njuter vi av den svenska sommaren och pratar om litteratur på ämnet. Ute vid Sannas sommarstuga diskuteras ekonomiska förutsättningar för semester, omgivningens betydelse för läsupplevelsen och vad det egentligen är som gör en semester - eller "hemester" - till en bra sådan. 

2019-07-04
Länk till avsnitt

Bilderboksspecial

Vi pratar om varsin bilderbok från barndomen som vi minns lite extra. Vad var det för speciellt med just dessa? Sen hoppar vi till nutid där Sanna bjuder på en bjässe till bilderbok medan Johanna rotar bland Augustnomineringar.

2019-06-09
Länk till avsnitt

Bakom masken på superhjältarna

Stålmannen, Spiderman, Batman: våra kära superhjältar har många namn. I femte avsnittet är det dock två kvinnliga superhjältar som är i fokus. Men hur är det egentligen att vara tjej och superhjälte? Och är det bara coolt att ha superkrafter?

2019-05-17
Länk till avsnitt

På spaning med Barnbokspodden

I fjärde avsnittet spanar vi in några deckare för barn och unga. Vi funderar över vad som egentligen gör en deckare till en deckare och vad fördelen är med att vara flera när man löser mysterier. Och så gör vi såklart några avstickare, precis som i alla deckare.

2019-05-01
Länk till avsnitt

En tur till Transsylvanien

I avsnitt tre pratar vi om vad det egentligen innebär att vara vampyr, varför vampyren är bra för att diskutera utanförskap och hur stor frihet en översättare får lov att ta sig.

 

2019-04-15
Länk till avsnitt

Det ringer in

I detta avsnitt talar vi om böcker under temat: "att börja skolan" och "att börja i ny skola". Sanna har läst en antologi för 6-9 år och Johanna en ungdomsroman. 

2019-03-20
Länk till avsnitt

Böcker från barndomen

Välkommen till första avsnittet av Barnbokspodden. I detta premiäravsnitt får du lära känna oss ? Sanna Larén och Johanna Svensson. Vi presenterar oss och berättar om två av de böcker från barndomen som varit avgörande i vår kärlek till barn- och ungdomslitteratur. 

Du hittar oss även på Instagram @barnbokspodden. 

2019-03-05
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.