Sveriges 100 mest populära podcasts

Traktorpodden

Traktorpodden

I Traktorpodden pratar vi traktorer ? det kan bli hur nördigt som helst! Traktor är tidningen nummer ett för alla som gillar gamla traktorer. I tidningen och podden möter du entusiaster som vårdar och bevarar traktorer och maskiner från förr. Du får hänga med på rallyn och träffar. Dessutom serveras regelbundet artiklar med fördjupande historik, mektips, modeller med mera.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

traktorpodden.se

Avsnitt

Hanomagen färdigrenoverad, och allt om Grållen, 75 år!

Hanomagen som dök upp i det allra första poddavsnittet och sedan blivit en följetong i Traktorpodden är nu klar. 18 kompressormatade hästkrafter! 

Grållen fyller 75 år i år. Traktorn som revolutionerade jordbruket är i dag världens mesta veterantraktor. Hos Fergusonklubben i Ringarum finns en unik Grålle. Vi har tittat på den.

2021-07-15
Länk till avsnitt

Allt om BM:s dieselmotorer, besök hos en mekarfamilj och skånsk cruising

Vi hälsar på hos familjen Rosenquist i Småland som har renoverat en rad fina traktorer, och vi hänger på en cruising i ett vårligt Skåne. Dessutom nördar vi ner oss i BM:s klassiska dieselmotorer: 36:an, Victorn och Boxern med flera. 

2021-05-27
Länk till avsnitt

Fantastiska Fordar: den förädlade County och Ewings Ford-bluff

Traktorpodden hälsar på hos Arne Jonasson och tittar på hans härliga Fordbaserade Countytraktorer. Allt om County i historiken, och dessutom: bondfångaren WB Ewings namnbluff, den trehjuliga Forden från Minneapolis.

2021-04-15
Länk till avsnitt

Om en Hanomag och Claas tröskor ? och traktorer!

Vi kollar upp ett Hanomagprojekt i Hörby och djupdyker i det tyska företaget Claas historia. Hör om de första försöken innan Claas lyckades bli en etablerad traktortillverkare. Dessutom kulturtips ? traktorn i filmen och musiken.

2021-03-04
Länk till avsnitt

Komikern Thomas Peterssons traktorer

I detta avsnitt snackar vi drivmedel och traktorkultur men mest snackar komikern och traktormannen Thomas Petersson! Hör honom berätta om sina traktorer ? och om svårigheterna med traktorskämt. Dessutom: drivmedel för veteranen och traktorn i kulturen: i filmen, litteraturen och musiken.

2021-01-22
Länk till avsnitt

Farmall story och pepparkaksbak

Vi tittar på Johannes Petterssons fantastiska Farmall F-12 från 1935 och bakar en sådan pepparkakstraktor. Historik: allt om Farmall.

2020-11-20
Länk till avsnitt

Allt om Deutz och motorns historia samt traktorträff i Skåne

Förbränningsmotorn föddes i Deutz i Köln. Vi berättar historien och besöker Ingvar Johansson utanför Ljungby som kört och renoverat en klassisk Deutztraktor. Dessutom besöker vi sockengillet i Häglinge i norra Skåne som ordnar sin första traktorträff. 

2020-10-09
Länk till avsnitt

Nya generationen fyller 60 ? och växellådsextra!

John Deeres tog farväl av de tvåcylindriga traktorerna 1960 när 10-serien introducerades, ?the New Generation of Power?. Här får du höra allt om dem. Vi besöker också samlaren Carl-Eric Ringblom. Dessutom en historik över traktorväxellådor ?­ nördigare blir det inte!

2020-08-28
Länk till avsnitt

Unik tvilling-Allis på premiärtur och historien om landets första traktorkort

Vi far på traktorrally i Hammenhög och tittar på en tvilling-Allis-Chalmers. Du får också historien om detta klassiska märke. Dessutom: hör Marita Brække Laurén berätta om hur det gick till när hon fick landets första traktorkörkort 1953!

2020-07-17
Länk till avsnitt

Vi firar BM 650 och besöker Rubens Maskinhistoriska

BM-Volvo T 650 fyller 50 år i juni! Vi berättar allt om modellen och besöker en lantbrukare som kör en i Västergötland. Tore Blom på Rubens Maskinhistoriska berättar om hur den fantastiska samlingen som hans far Ruben startade.

2020-05-29
Länk till avsnitt

Bergaskolans John Deere och Lars Björks modeller

På Berga naturbruksgymnasium renoverar eleverna en av skolans brukstraktorer ? på sin fritid. Traktors modellskribent Lars Björk berättar hur han bygger sina fantastiska modeller i skala 1:32. Historiken handlar om de riktigt tidiga traktorerna.

2020-04-17
Länk till avsnitt

Vi kollar en transporttraktor och går på nostalgimuseum

Traktorpodden besöker bröderna Andersson och Susanne Jepson i Hörby och kollar deras senaste traktor. Vi får också en nostalgikick i Tomelilla. Dessutom: historik om Volvos T-traktorer.

2020-03-06
Länk till avsnitt

Möt 13-åriga traktorentusiasterna Farm Brothers. Boxermysteriet tätnar.

Traktorpodden hälsar på nästa generations traktorentusiaster, Isak och Fabian i Småland. Vi försöker reda ut hur många fyrhjulsdrivna Boxertraktorer som tillverkats och vi berättar om Volvo T 15 Krabat.

2020-01-24
Länk till avsnitt

Traktorpodden bakar pepparkaka-Fordson

I detta avsnitt berättar vi historien om traktorklassikern Fordson F ? och hur man bakar den! Hör också Olle Hemmingson berätta om sin fantastiska traktormusik.

2019-11-22
Länk till avsnitt

Traktorspaning i USA och en titt i John Deere Archives

Traktorpodden har varit på resa i Mellanvästern, traktorns vagga, och kollat in John Deeres baddräkt och mycket annat i John Deere Archives i East Moline.

2019-10-11
Länk till avsnitt

Traktorpodden snackar John Deere

I avsnitt 5 möter vi möter John Deere-kännarna Johannes Calamnius och Nils-Gunnar Fredriksson. De förklarar varför de älskar de tvåcylindriga traktorerna. Traktorpodden produceras av tidningen Traktor. Redaktörer är Helena Wennström och Lars Vernersson. Musik: Olle Hemmingson.

2019-08-30
Länk till avsnitt

Traktorpodden: Göran Boson och Harlösaparaden

I avsnitt 4: Samlaren Göran Boson berättar om sitt svåra beslut att sälja 55 av sina traktorer på auktion. Vi träffar också eldsjälen i Harlösa, Sven Malmborg, under den stora traktorparaden. Traktorpodden produceras av tidningen Traktor. Redaktörer är Helena Wennström och Lars Vernersson. Musik: Olle Hemmingson.

2019-07-18
Länk till avsnitt

Traktorpodden avslöjar: Boxer nr 1!

[]
2019-05-31
Länk till avsnitt

Traktorpodden hos Robban Andersson

I Traktorpodden pratar vi traktorer ? det kan bli hur nördigt som helst!

Här kommer andra avsnittet. Du får möta traktorprofilen Robban Andersson och höra hur det gick med den Hanomag som vi fick tips om i första avsnittet. 

Traktorpodden produceras av tidningen Traktor. Redaktörer är Helena Wennström och Lars Vernersson. 

2019-04-18
Länk till avsnitt

Traktorspaning i Skåne

I Traktorpodden pratar vi traktorer ? det kan bli hur nördigt som helst! I första avsnittet åker vi på traktorspaning mitt i Skåne och träffar ägare av veterantraktorer. Hör dem berätta om sina pärlor!

I Traktor nr 2/2019 kan du läsa reportaget om spaningen, tidningen finns i butiken den 12 mars.

Traktorpodden produceras av tidningen Traktor. Redaktörer är Helena Wennström och Lars Vernersson.

2019-02-25
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.