Sveriges 100 mest populära podcasts

Juniornyheterna

Juniornyheterna

Nyheter för barn och unga sex dagar i veckan. Ansvarig utgivare: Sabina Schatzl

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/juniornyheterna

Avsnitt

Världens snyggaste kamel?

Loreen, Theoz, och Marcus & Martinus är några av artisterna som ska tävla i melodifestivalen. Politikerna ska hjälpa till med pengar till den dyra elen. I Qatar är det två VM, i fotboll och i att utse snyggaste kamelen. I USA har några fiskare råkat illa ut på ett isflak.

2022-11-30
Länk till avsnitt

Världens största vulkan läcker lava

Världens största aktiva vulkan, Mauna Loa på Hawaii, har fått ett utbrott. Det snackas om VM-matchen mellan USA och Iran. I Ukrainas huvudstad förbereds det för jul, trots kriget. Och så är Yasin och Jireel arga på musiktävling.

2022-11-29
Länk till avsnitt

Många skjutningar vid skolor

Många skjutningar händer nära skolor, senaste tre åren har det hänt 700 gånger, berättar SVT. I Kina är många arga och protesterar mot corona-regler. Ugglan Percy som rymde från Skansen är tillbaka!

2022-11-28
Länk till avsnitt

SPECIAL Sant och falskt om mens

Tjejer får mens allt tidigare. Därför är det extra viktigt att snacka om mens och reda ut frågor, tycker 9-åriga Wilma och Estelle från Uddevalla. På deras friidrottsklubb finns det gratis mensskydd, något som blir vanligare på fler ställen runt om i landet. Dessutom finns det massa myter, rykten, om mens. Men vad är sant och falskt egentligen? Hjälper till exempel choklad?

Programledare: Johanna Heed Producent: Olivia Axelson Med ljud från: Sveriges Radio. Juniornyheternas specialpodd gör varje vecka en djupdykning på sex minuter i veckans viktigaste nyhet eller ett ämne som är extra intressant och spännande.
2022-11-25
Länk till avsnitt

Barn vill möta politiker i domstol om klimatet

Sverige måste bli bättre på att få ner utsläppen, tycker klimataktivister och stämmer staten. Ishallar håller en tyst minut efter att hockey-stjärnan Börje Salming dött. Juniornyheterna special släpps idag och reder ut sant och falskt om mens. Och många är besvikna på nya Pokémon-spelet.

2022-11-25
Länk till avsnitt

Protester i Iphone-staden

I Ukraina har många varit utan el och vatten efter stora attacker. I Iphone-staden i Kina är det stora protester. Sjulnässkolans 5b är bäst i Norrbotten på att bygga ett hållbart drömsamhälle med hjälp av dataspelet Minecraft. Och så om en katt som ville ut och flyga.

2022-11-24
Länk till avsnitt

Cristiano Ronaldo lämnar Manchester United efter bråk

Det kan ha varit spioner i Sverige, det tror polisen som gripit två misstänkta. Ugglan Barr är tillbaka på Skansen, men hans pappa Percy är fortfarande på flykt. Cristiano Ronaldo slutar i sitt lag efter bråk med tränaren. Och en gigantisk guldfisk fiskades upp.

2022-11-23
Länk till avsnitt

Har någon sett Skansens ugglor??

På ön Java i Indonesien har det varit jordbävning. Snökaoset fortsätter, och i Stockholm är folk gnälliga. En meteorit som landade i Sverige för två år sen har lett till bråk. Och så har fler djur rymt från Skansen.

2022-11-22
Länk till avsnitt

Galet mycket snö skapar kaos i landet

Massa snö gör att folk till och med åker skidor till jobbet. Fotbolls-VM i Qatar är igång med blandade känslor. Hédi Fried, en viktig röst som överlevde andra världskriget, hyllas efter sin död. Och pris-regn över Taylor Swift.

2022-11-21
Länk till avsnitt

SPECIAL Fotbolls-VM i Qatar och varför många protesterar mot det

Det är dags för avspark i världens största sportevenemang - Fotbolls-VM i landet Qatar! Men alla tycker inte att Qatar borde fått ha mästerskapet. Det snackas om mutor, farliga byggen och brist på mänskliga rättigheter. Samtidigt är det en fotbollsfest hela världen väntat på, inte minst Filip, Leo och Noel som spelar i laget Bjärke P12.

Programledare: Olivia Axelson Producent: Johanna HeedMed ljud från: Sveriges Radio, BBCJuniornyheternas specialpodd gör varje vecka en djupdykning på sex minuter i veckans viktigaste nyhet eller ett ämne som är extra intressant och spännande.
2022-11-18
Länk till avsnitt

Influencers vill stoppa hets om hur man ser ut

Ett gäng influencers slutar med saker som filter, för att stoppa kroppshets. Ilona, 10 år, flydde från Ukraina och försöker ha kontakt med sin pappa och lillasyster som är kvar. I helgen startar fotbolls-VM i Qatar. Och massor av snö.

2022-11-18
Länk till avsnitt

Årets julklapp = något du stickat

Över två månader har gått sedan protesterna i Iran startade. Hög musik gör att många unga riskerar hörselskador. Roblox är inte bara till för att spela, utan också för att chatta. Och så är det dags att börja sticka, i alla fall om man vill ge någon "årets julklapp".

2022-11-17
Länk till avsnitt

Avslöjandet: de blir inlåsta Musikhjälpen-buren

Nu är det avslöjat! De som stängs in i musikhjälpen-buren är programledaren Tina Mehrafzoon, artisten Oscar Zia och Klas Eriksson, från serien "Leif o Billy". En robot har slagit ner och exploderat i Polen. Trump vill bli president igen. Och så om en supersmart 11-åring.

2022-11-16
Länk till avsnitt

Fler människor än någonsin på jorden

Årets julvärd blev Babben Larsson. Nu är det 8 miljarder människor på jorden, rekordmånga! Viktor Pilblad, 10 år, har gett ut sin första barnbok. Och efter flera misslyckade försök ska nu Nasa skjuta upp en raket mot månen.

2022-11-15
Länk till avsnitt

Många byggarbetare döda när fotbolls-VM byggs i Qatar

På en shoppinggata i Istanbul, Turkiet har det varit en stor en explosion. I Qatar har många byggarbetare dött inför fotbolls-VM. I Juniorsporten senaste avsnitt snackas det om kritiken som mästerskapet fått. Borås vill byta namn efter allt hån på sociala medier.

2022-11-14
Länk till avsnitt

SPECIAL Varför är elen så himla dyr?

Det snackas om höga elpriser. Att det inte finns tillräckligt med ström!? Men varför är det egentligen så? Och vad har dyra elräkningar med kriget i Ukraina att göra? El-expert Markus Wråke reder ut, och 12-åringarna Erik Bergman och Freja Liljenberg tipsar om hur man blir el-smart.

Programledare: Klara Askerup Producent: Johanna HeedMed ljud från: Sveriges Radio Juniornyheternas specialpodd gör varje vecka en djupdykning på sex minuter i veckans viktigaste nyhet eller ett ämne som är extra intressant och spännande.
2022-11-11
Länk till avsnitt

Två bröder misstänks ha spionerat åt Ryssland

Två svenska bröder misstänks för brottet spioneri. Skolor i Karlskrona sänker nu värmen. Vi reder ut el-läget i veckans Juniornyheterna Special. Och så är det dags för jul...låtar!

2022-11-11
Länk till avsnitt

Kvinnor i Afghanistan förbjuds att gå på nöjespark

Ryska soldater verkar lämna viktiga staden Cherson i Ukraina. I Afghanistan har det kommit nya hårda regler mot kvinnor. 14-åriga Jesper vill att fler ska donera stamceller då det räddade hans liv. Svenska MATS har tagit en bild i rymden.

2022-11-10
Länk till avsnitt

Djurpark avlivar sina vargar

Vargarna på Borås djurpark bråkade så mycket, att de inte fick leva kvar. I Uganda ska skolorna stänga när sjukdomen ebola börjat spridas. Rollspel är poppis och Zlatan röstskådespelare till en animerad karaktär av honom själv.

2022-11-09
Länk till avsnitt

Det här vill nya regeringen lägga pengar på

Skola och polisen borda få mer pengar, föreslår regeringen i den nya budgeten. Ulf Kristersson har snackat Nato med Turkiets president Erdoan. 11-årige Melker Dalung rädda livet på en flicka som höll på att drunkna. Och så har den kända Harry Potter-rösten dött.

2022-11-08
Länk till avsnitt

Många arga på Margaux Dietz efter vlogg

Världsdelarna har samlats för klimatmötet COP27, men alla tycker inte att det är bra att mötet hålls i Egypten. En vlogg från influencern Margaux Dietz har gjort många arga. Juryn till Barnradions bokpris ringer upp författaren till Älgkungen, som blev årets bok. I Indien dog en orm av ett människobett.

2022-11-07
Länk till avsnitt

SPECIAL Därför är folk galna i manga och anime

De japanska serierna, manga och anime, blir mer å mer poppis. Systrarna Yarden och Sinai Subray, 12 och 13 år, är helt fast. De har märkt att intresset växer, både bland kompisar och på sociala medier. Men vad är det egentligen som gör att typ alla älskar det?

Programledare: Klara Askerup Producent: Olivia AxelsonMed ljud från: Sveriges Radio och Netflix. Juniornyheternas specialpodd gör varje vecka en djupdykning på sex minuter i veckans viktigaste nyhet eller ett ämne som är extra intressant och spännande.
2022-11-04
Länk till avsnitt

Mörker i Ukraina efter att attacker slagit ut elen

Miljoner har ingen el eller vatten efter attacker i Ukraina. 13-åriga Asha dansar streetdance på festival i Malmö. Få koll på manga och anime i veckans Juniornyheterna special. Sverige skickar upp satelliten MATS i rymden och en bit från en kinesisk rymdraket kraschade ner på jorden.

2022-11-04
Länk till avsnitt

Känd tavla har hängt uppochner i 75 år

Fler speciallärare ska jobba på skolor så elever som behöver ska få hjälp. Många sörjer i Vetlanda efter att en 21-årig tjej hittats död. Kan en gratis tatuering få Olivia att börja jobba på hotell? Och på ett museum har man upptäckt att en känd tavla hängt uppochner hela tiden.

2022-11-03
Länk till avsnitt

Lejon på rymmen i djurpark - besökare gömde sig på toa

Nordkorea har test-skjutit många robotmissiler i havet utanför Sydkorea. På lovet håller många på med sina intressen, 13-åriga Elias spelar i symfoniorkester och 12-åriga Albin testar att sprängning och andra teknikgrejer. Fem lejon rymde på ett zoo i Australien.

2022-11-02
Länk till avsnitt

Nya hårdare regler för "epor"?

Rörigt i Brasilien efter valet med lastbilar som blockerar vägar. Förslag om nya regler, typ krav på bälte och vinterdäck, för A-traktorer. Idag är det premiär för säsong två av serien om förbjuden kärlek: Young Royals. Och råttor som trivs bäst i regnskog?

2022-11-01
Länk till avsnitt

SPECIAL Så blir du bäst på spökhistorier

VARNING: lyssna på egen risk! Spökhistorier är både läskiga och roliga. Men varför gillar vi att skrämma varandra? Har vi alltid gjort det? Svaren får du i veckan Juniornyheterna special. Dessutom ger 12-åriga Anges Johansson, som vunnit pris för sitt skrivande, tips på hur du får till den bästa historian. Viktigast: det måste vara riktigt, riktigt, riktigt läskigt!

Programledare: Johanna Heed, Klara Askerup och Olivia Axelson Producent: Olivia AxelsonMed ljud från: Sveriges Radio. Juniornyheternas specialpodd gör varje vecka en djupdykning på sex minuter i veckans viktigaste nyhet eller ett ämne som är extra intressant och spännande.
2022-10-28
Länk till avsnitt

SPECIAL Sveriges nya statsminister ? Ulf Kristersson

Ulf Kristersson har fått jobbet som Sveriges statsminister. Han är en tuff politiker som ofta skrattar i intervjuer. Och som ung, var han lite nördig. Zoe och Iris, i Luleå, har många tankar kring hur man är en bra statminister. Typ att det är bra att vara kul, men inte fööör kul.

Programledare: Johanna Heed Producent: Olivia AxelsonMed ljud från: Sveriges Radio och Sveriges television. Juniornyheternas specialpodd gör varje vecka en djupdykning på sex minuter i veckans viktigaste nyhet eller ett ämne som är extra intressant och spännande.
2022-10-21
Länk till avsnitt

SPECIAL Varför snackas det om fusk i schack?

Två schackproffs gör upp, världsettan Magnus Carlsen mot nykomlingen Hans Niemann. Men så plötsligt lämnar Magnus Carlsen matchen. Han menar att det fuskat, och hela schackvärlden skakas om. Vad stämmer egentligen? Kan man ens fuska på så här hög nivå?

Programledare: Olivia Axelson Producent: Johanna HeedMed ljud från: TV4, Rotten Tomatoes TV, The Saint Louis Chess ClubJuniornyheternas specialpodd gör varje vecka en djupdykning på sex minuter i veckans viktigaste nyhet eller ett ämne som är extra intressant och spännande.
2022-10-14
Länk till avsnitt

SPECIAL Så lever de ukrainska barnen med kriget

Mycket har hänt sen kriget i Ukraina startade den 24 februari. Över sju miljoner människor har tvingats fly, många av dem barn. En av dem är Suslova, 15 år, som nu bor i Warszawa i Polen och går i en skola för ukrainska barn. Andra, som bröderna Ivan och Sergej 12 och 13 år, har tagit sig till Sverige. De skriver dikter om kriget, då känns det lite bättre.

Programledare: Johanna HeedProducent: Olivia AxelssonAvsnittet översattes av Olga Granlöf.Juniornyheternas specialpodd gör varje vecka en djupdykning på sex minuter i veckans viktigaste nyhet eller ett ämne som är extra intressant och spännande.Med ljud från: Sveriges Radio och The Sun.
2022-10-07
Länk till avsnitt

Folk är arga på att Gina Tricot samarbetar med Bianca Ingrosso

Nobels fredspris går till personer som arbetar för demokrati i länder som Belarus och Ryssland. Två ryssar har flytt till USA i en liten båt - och hundratusentals fler flyr till andra länder. Därför är folk arga på att klädbutiken Gina Tricot använder Bianca Ingrosso som modell. Och på en bio i Växjö får besökare spypåsar.

2022-10-07
Länk till avsnitt

Jordskalv i Sverige - Vide och William vaknade av att det skakade

I Thailand har det varit en allvarlig skjutning. Många märkte ett jordskalv i Sverige i morse. En man har hittat massor med gömda pengar i sitt kök. 11-åriga Lova Åhlin i Stockholm samlar in pengar till Världens barn, genom att bygga ett fredsmärke i lego.

2022-10-06
Länk till avsnitt

Hur snabbt är duschrekordet?

Protesterna fortsätter i Iran, i andra länder och på sociala medier. Mindre julbelysning för att spara på el. Och så har det tagits rekord i snabb duschning.

2022-10-05
Länk till avsnitt

Jocke och Jonna är allra allra allra mäktigast på sociala medier

Människor i Japan tog skydd när Nordkorea testkörde missil-robot över landet. Ny undersökning avslöjar vilka konton som är mäktigast på sociala medier. I Härnösand samlar Simones och Leons klass in pengar till Världens Barn genom att springa. Och kanelbullens dag är extra dyr...

2022-10-04
Länk till avsnitt

Sorg i Indonesien efter fotbolls-kaos

Stor fotbolls-match i helgen i Indonesien blev stökig, många skadades och flera dog. Flera skjutningar i Södertälje, 14-åriga Sidra som bor där tycker det är läskigt. Melvin Kalosdian, 11 år, berättar hur man blir grym på gokart. Och ett gammalt finger i en grotta ledde till Nobelpris...

2022-10-03
Länk till avsnitt

SPECIAL Protesterna i Iran

Det blir stora protester i Iran när en 22-årig tjej, Mahsa Jina Amini, dör efter att ha gripits av vad som kallas moral-polis. Folk har fått nog av de stränga regler som finns för kvinnor i landet. Protesterna blir våldsamma och allvarliga. Samtidigt visar människor runt om i världen sitt stöd för kvinnorna i Iran.

Programledare: Klara AskerupProducent: Olivia Axelsson Juniornyheternas specialpodd gör varje vecka en djupdykning på sex minuter i veckans viktigaste nyhet eller ett ämne som är extra intressant och spännande.Med ljud från: Sveriges Radio, SVT och New York Times.
2022-09-30
Länk till avsnitt

SPECIAL Drottning Elizabeth

I Storbritannien är det sorg. Drottning Elizabeth II har dött, och dagarna innan hennes begravning fylls Londons gator av folk som vill ta farväl. I veckan Juniornyheterna special hör du tioåriga Lisa Adrian som var där. Men också om vem Drottning Elizabeth var.

Programledare: Olivia AxelsonProducent: Johanna HeedJuniornyheternas specialpodd gör varje vecka en djupdykning på sex minuter i veckans viktigaste nyhet eller ett ämne som är extra intressant och spännande.Med ljud från: Sveriges Radio, TV4, The Washington Post, Sky News, DW Documentary, BBC, The Royal Family, ABC News
2022-09-23
Länk till avsnitt

SPECIAL Riksdagsvalet - Vad händer?

Det har varit val i Sverige. Röster har räknats, många har varit spända. Hur ska det gå? Vem blir egentligen statsminister och när har vi en regering på plats? Två som följt allt är Maya Donaldson och Isabella Martinsson i Skurup.

Programledare: Olivia AxelsonProducent: Johanna HeedJuniornyheternas specialpodd gör varje vecka en djupdykning på sex minuter i veckans viktigaste nyhet eller ett ämne som är extra intressant och spännande.Med ljud från: Sveriges Radio
2022-09-16
Länk till avsnitt

220 elever fick stanna hemma för skolan stängde

12-åriga Sofia Erikssons skola i Kiruna har för få lärare och fick stängas idag. Senaste avsnittet av Juniornyheterna special handlar om hur det gick i riksdagsvalet, vem vann egentligen? Vi snackar med skådespelare i tv-serien Kenny Starfighter - Dr Deo slår tillbaka. Och så är folk arga över dyr korv.

2022-09-16
Länk till avsnitt

VALSPECIAL Stökigt och stressigt i skolan ? så ska politikerna göra den bättre

Det sista avsnittet av Juniornyheternas valspecial handlar om hur politikerna ska göra skolan bättre. Hör 12-åriga Lily-Grace, i Stockholm, som inte alltid haft det lätt i skolan och tycker att alla som behöver hjälp ska få det. Men också ett gäng elever i Kungsbacka som snackar betyg. Och på en skola i Flen testar man att ha fler lärare på lektionerna hur funkar det?

Programledare: Johanna HeedProducent: Johanna Heed och Olivia AxelssonMed ljud från: Sveriges RadioJuniornyheternas valspecialer släpps varje vecka fram till valet den 11 september. Där ställer vi barnens frågor till politikerna utifrån olika teman: klimatet, trygghet, ohälsa och skolan.Alla partiledarnas intervjuer hittar du i sin helhet på Juniornyheternas webb.
2022-09-10
Länk till avsnitt

VALEXTRA Så blir du bäst i debatten

Vi är inne på slutspurten. Snart är det val i Sverige, och politikerna gör upp i de sista debatterna. Men hur blir man egentligen bra på att argumentera, övertyga andra om att man har rätt? Det reder vi ut i den här valextran.

Med ljud från: Sveriges Radio, TV4
2022-09-09
Länk till avsnitt

VALEXTRA Det här tycker ni är en bra skola

Det snackas mycket om att politiker vill göra skolan bättre. Men vad tycker ni som faktiskt går i skolan? Ja, det här valextra-avsnittet reder vi ut vad som gör en skola riktigt bra.

2022-09-07
Länk till avsnitt

VALEXTRA Därför är valet hemligt

Niklas och Johanna förklarar varför det är hemligt vad alla röstar på när det är val i Sverige och varför en hemsida där det går att kolla upp vilket parti alla röstar på är en dålig idé.

2022-09-05
Länk till avsnitt

VALSPECIAL Unga som mår dåligt - det vill politikerna göra

Det tredje avsnittet av Juniornyheternas valspecial handlar om att fler unga mår dåligt psykiskt och vad politikerna ska göra för att ändra på det. Hör 11-åriga Luna om hur hon slutade gå till skolan och Amal ,12 år, som tycker det är viktigt att snacka om psykisk ohälsa. Artisten Peg Parnevik berättar även sina tips på vad man kan göra om man mår dåligt.

Programledare: Johanna HeedProducent: Johanna Heed och Olivia Axelsson Med ljud från: Sveriges RadioJuniornyheternas valspecialer släpps varje vecka fram till valet den 11 september. Där ställer vi barnens frågor till politikerna utifrån olika teman: klimatet, trygghet, ohälsa och skolan.Alla partiledarnas intervjuer hittar du i sin helhet på Juniornyheternas webb.
2022-09-03
Länk till avsnitt

VALEXTRA Därför är det dumt att snacka svårt

Den ena ordet krångligare än det andra. När politiker snackar är det inte alltid helt lätt att hänga med. I det här avsnittet av Juniornyheterna valextra tar vi reda på om det är så smart av politikerna att prata svårt.

2022-09-01
Länk till avsnitt

VALEXTRA Därför måste partierna samarbeta med varandra

I det här avsnittet av Juniornyheterna valextra reder Niklas och Klara ut varför samarbete inom politiken är så viktig och vad som egentligen krävs för att kunna bestämma.

2022-08-31
Länk till avsnitt

VALEXTRA Fem tips - så blir du statsminister

I det här avsnittet av Juniornyheterna valextra bjuder vi på en fem-stegsguide i hur du maxar chanserna att styra landet en dag. För vad har våra tidigare statsministrar gemensamt egentligen?

2022-08-30
Länk till avsnitt

VALSPECIAL Hårdare straff och stopp på knark ? så ska Sverige bli tryggare

I det andra avsnittet av Juniornyheternas valspecial snackar vi om trygghet. Här ställer vi barnens frågor till några av Sveriges politiker. Vi hör också 16-åriga Michelle som befann sig i ett köpcentrum där en skjutning skedde. Och i Borås påverkas 13-åriga Abdi och Sherold av alla negativa nyheter, säger att man "blir rädd för att gå på gatorna".

Programledare: Olivia AxelssonProducent: Olivia Axelsson och Johanna HeedMed ljud från: Sveriges RadioJuniornyheternas valspecialer släpps varje vecka fram till valet den 11 september. Där ställer vi barnens frågor till politikerna utifrån olika teman: klimatet, trygghet, ohälsa och skolan.Alla partiledarnas intervjuer hittar du i sin helhet på Juniornyheternas webb.
2022-08-27
Länk till avsnitt

VALEXTRA Ska barn få rösta?

I Sverige behöver man ha fyllt 18 år för att få rösta i riksdagsvalet. Men det här vill en del ändra på. Vad är egentligen en bra ålder? Vad tycker politikerna och ni lyssnare? Och gör man annorlunda i andra länder? Det reder vi ut i det här avsnittet av Juniornyheterna valextra.

2022-08-24
Länk till avsnitt

VALSPECIAL Politikerna svarar på era frågor ? så ska klimatförändringarna stoppas

I det första avsnittet av Juniornyheternas valspecial snackar vi om klimatet. Här ställer vi barnens frågor till några av Sveriges politiker. Vi hör också 11-åriga Edvin Kronberg i Runemo, som kämpar för att bäckarna ska överleva. Och i Gnesta har ett gäng 10-åringar startat Rädda Jorden Klubben. De tycker att "jorden fått mer än den tål", och att politikerna inte gör tillräckligt.

Programledare: Olivia AxelssonProducent: Olivia Axelsson och Johanna HeedMed ljud från: Sveriges RadioJuniornyheternas valspecialer släpps varje vecka fram till valet den 11 september. Där ställer vi barnens frågor till politikerna utifrån olika teman: klimatet, trygghet, ohälsa och skolan.Alla partiledarnas intervjuer hittar du i sin helhet på Juniornyheternas webb.
2022-08-20
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.