Sveriges 100 mest populära podcasts

Juniornyheterna

Juniornyheterna

Nyheter för barn och unga sex dagar i veckan. Ansvarig utgivare: Sabina Schatzl

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/juniornyheterna

Avsnitt

Finland sura på Sveriges Eurovision-vinst

Det har snackas mycket om "snippadomen", som nu ska till högsta domstolen. Ingen vann när Turkiet hade val. Samuel och Simon Parazs tyckte inte att det var läskigt att kolla på krematoriet i Borås, där döda bränns innan de begravs. I Finland är det sura miner efter att Sverige vann Eurovision, och blev historiska!

2023-05-15
Länk till avsnitt

SPECIAL Därför får pollen din näsa att rinna

Många pratar om pollen nu och mår dåligt av det. En som påverkas mycket är August, 11 år från Västerås. Han har till och med behövt stanna hemma från skolan. Men varför är vissa så känsliga för det? Och vad är det som händer i kroppen egentligen?

Programledare: Johanna Heed och Olivia Axelson

Producent: Olivia Axelson

Medverkande: August Thulin och Magnus Wickman.

Juniornyheternas specialpodd gör varje vecka en djupdykning i veckans viktigaste nyhet eller ett ämne som är extra intressant och spännande.

2023-05-12
Länk till avsnitt

Rekordmånga försöker ta sig till USA från Mexiko

Det kan bli oroligt när rekordmånga försöker ta sig över gränsen från Mexiko till USA. I veckans Juniornyheterna Special berättar 11-åriga August Thulin om hur det kan kännas att ha pollenallergi. Nya Zelda tokhyllas. Och experterna Alvin och Adrian har koll på läget inför helgens Eurovision-final.

2023-05-12
Länk till avsnitt

Bianca ska bli mer ärlig än någonsin

Flera skolelever har skadats i Finland när en bro rasade. I en skejtpark i Ukraina hänger barnen, trots att flyglarmen låter. Gammal svett löste mysterium med ett halsband. Bianca Ingrosso släpper dokumentärserie om sig själv, och kommer visa upp både det bar och det dåliga i hennes liv.

2023-05-11
Länk till avsnitt

Stort fusk på fin skola

Donald Trump döms i en domstol, ska betala dyra böter. På den fina skolan Campus Manilla i Stockholm, kan elever stängas av efter att ett stort fusk avslöjats. 11åriga Albin Wallner i Brastad råkade begrava någon annans katt. Fans köar som galningar när Beyoncé startar sin världsturné i Stockholm.

2023-05-10
Länk till avsnitt

Snapchats AI-robot gör folk rädda

Rysslands president Vladimir Putin har hållit tal under ett av landets viktiga högtider. Snapchats egna AI-robot gör folk rädda. Vår kung Carl XVI Gustav är på turné vilket gör 10-åringarna Linnéa och Signe i Härnösand glada. Och så är det dags för Loreen att inta Eurovision-scenen!

2023-05-09
Länk till avsnitt

Så gick kröningen av kung Charles III till

Nu är Charles kung på riktigt i Storbritannien, Eurovisionveckan har inletts, 10åriga Gustav ska starta gruvpodd och Miley Cyrus har slagit rekord.

2023-05-08
Länk till avsnitt

SPECIAL Späckhuggaren Lolita släpps fri

I över 50 år har späckhuggaren Lolita bott i en bassäng på en djurpark, blivit känd för sina shower och trix. Men nu ska hon släppas ut i havet. Där har hon inte varit sedan hon var fyra år och tillfångatogs. För att klara av att leva i det vilda, måste hon tränas. Lära sig jaga fisk. Men frågan är, kommer hennes flock och mamma att känna igen henne?

Programledare: Olivia Axelsson

Producent: Johanna Heed

Juniornyheternas specialpodd gör varje vecka en djupdykning i veckans viktigaste nyhet eller ett ämne som är extra intressant och spännande.

Medverkande: Tom Arnbom/ Expert Arktis, hav & arter på Världsnaturfonden WWF.

Med ljud från: Youtube, Rädda Willy

2023-05-05
Länk till avsnitt

Storbritannien får ny kung

I Serbien har två allvarliga skjutningar hänt på kort tid. Det snackas om, och varnas för, boffning. Späckhuggaren Lolita ska släppas ut i havet. Och Alva och Elsa, 12 och 10 år, är taggade för att se kung Charles krönas i London.

2023-05-05
Länk till avsnitt

Galet majblomme-rekord

Årets majblommeförsäljning slutade med galet rekord av 11-åriga Murhaf. Nyheter om kriget sprids till ryssar i dataspel. En fisk har skapats med en 3D-skrivare. Och så har en stjärna svalt en superstor planet...

2023-05-04
Länk till avsnitt

Allvarlig skolskjutning i Serbien

Polisen har tagit en 13-åring som misstänks för en skolskjutning i Serbien. Riksdagen har fått en politisk vilde. För första gången ska en svensk dramaserie visas på TikTok. Och så en oväntat dyr banan...

2023-05-03
Länk till avsnitt

Protester skapar kaos i Frankrike

Många har skadats efter protester i Frankrike under första maj. I Kenya ska två ledare för en sekt till domstol efter att många i sekten dött. Charlie, Önne och Filip i Uppsala samlar in pant efter valborgshelgen. Och så ska sommarlovsmorgon göras om!

2023-05-02
Länk till avsnitt

SPECIAL Fler och fler säger nej till Tiktok

Det finns misstankar om att Kina spionerar på Tiktok. Det har fått flera länder att säga nej till appen på viktiga arbetsplatser. I Sverige får inte längre militären ha det i sina mobiler. Vad det här egentligen handlar om reder Juniornyheterna ut, tillsammans med teknikreporter Sven Carlsson. Kompisarna Zahanel och Sibell diskuterar hur det skulle bli i en värld utan Tiktok.

Programledare: Johanna Heed och Belmin Nuhic

Producent: Johanna Heed

Medverkande: Sven Carlsson, ekot.

Juniornyheternas specialpodd gör varje vecka en djupdykning i veckans viktigaste nyhet eller ett ämne som är extra intressant och spännande.

2023-04-28
Länk till avsnitt

FN: Låt tjejer göra vad de vill i Afghanistan

Ryssland fortsätter att attackera Ukraina, som nu också planerar en offensiv. Över 90 länder i FN protesterar mot att kvinnor inte får göra vad de vill i Afghanistan. Tiktok, och om appen kan förbjudas, är vad veckans Juniornyheter Special handlar om. Och så är femteklassarna Edvin och Valter, från Antnäs utanför Luleå, taggade på valborgsfirande!

2023-04-28
Länk till avsnitt

Julkort hittar hem 25 år för sent

Sverige är klara med arbetet att få svenskar till säkerhet från Sudan, där det är strider mellan två militära grupper. På TikTok har det blivit trendigt att hänga ut andra, något som kan vara brottsligt. Elin Kolderup-Finstad, 12 år, från Mölnlycke, är nordens ynga dykare. Och så har ett julkort hittat hem, 25 år för sent!

2023-04-27
Länk till avsnitt

Tre män får livstids fängelse efter mordet på 12-åriga Adriana

Idag döms tre män till livstids fängelse efter mordet på 12-åriga Adriana i Botkyrka för två och ett halvt år sen. Murhaf Hamid, snart 12 år från Glimåkra, har slagit rekord i att sälja Majblommor, men har också fått hat på sociala medier. Forskare menar att pommes kan ge dig och ångest och depression. Och så anklagas Ed Sheeran för att ha snott en låt.

2023-04-26
Länk till avsnitt

Mobbade barns privata uppgifter har delats till TikTok

Organisationen Friends har delat kontaktuppgifter om mobbade barn till TikTok. Droger köps och säljs på Snapchat bland unga. Elon Musks raket, som exploderade förra veckan, lämnade stora skador. Och så är det är dags att säga hejdå till James Cordan talkshow med kända Carpool Karaoke!

2023-04-25
Länk till avsnitt

Svenskar i Sudan får hjälp

Statsminister Ulf Kristersson berättade i en presskonferens att flera svenskar blivit förflyttade till säkerhet från Sudan. Ett historiskt meddelande hördes i radion under måndagen, en del av en övning som pågår i Sverige nu. Loke, 8 år, är blind och älskar att idrotta, och genom ny teknik får han det lättare. Och så ett världsrekord i att skaka hand!

2023-04-24
Länk till avsnitt

SPECIAL Därför snackas det om droger bland unga

Det snackas en hel del om droger bland unga det senaste. Att det är lätt å få tag på, att inställningen till det förändrats å blivit mer positiv. Men också att det kan bli väldigt farligt. En som vet det är 14-åriga Alina i Falun, hennes bästis dog efter att ha blandat alkohol och det starka läkemedlet tramadol. Hon berättar om kvällen när det som inte fick hända, hände.

Programledare: Johanna Heed

Producent: Belmin Nuhic

Medverkande: Alina Sotolongo Backén, Caroline Eriksson, kommunpolis i Torsby, Juan Figueroa, överläkare på Maria Ungdom.

Juniornyheternas specialpodd gör varje vecka en djupdykning i veckans viktigaste nyhet eller ett ämne som är extra intressant och spännande.

2023-04-21
Länk till avsnitt

Tjuv stal container fylld med guld

Det snackas mycket om droger bland unga nu. Stridigheterna i Sudan fortsätter, trots att många hoppades på paus. I Göteborg firar Mahsa och Enes,12 och 13 år, att ramadan är slut. Och om en guld-tjuv som polisen inte lyckats fånga...

2023-04-21
Länk till avsnitt

Sverige vill skicka astronaut till rymden

Många skadade och döda i Jemen. Fem år sedan världsartisten Avicii gick bort. Tioårige Sixten tog rekord i att sälja majblommor förra året, vill göra ännu bättre i år. Och så om att en svensk ska skickas till rymden!

2023-04-20
Länk till avsnitt

Misstänkta ryska spionfartyg i Sverige

Ryska fartyg har spionerat på Sverige. Två unga tjejer får livstidsfängelse för mordet på 21-åriga Tove i Vetlanda. Indien går om Kina och har nu flest människor i hela världen. Och så om att AI-låten av Drake och The Weekend tas bort!

2023-04-19
Länk till avsnitt

Video sprids på Putin i Ukraina

En video sprids om att president Vladimir Putin är i Ukraina, men är den på riktigt? Skolor borde planera mer för om det blir krig tycker Skolverket. Tre klasser har gått till final i Vi i femman. Och så om att framtidens Kiruna byggs i Minecraft!

2023-04-18
Länk till avsnitt

Människor tar skydd från farliga strider i Sudan

Det är oroligt i Sudan efter attacker i flera städer. En trettonåring från Danmark, som försvann i helgen, har hittats vid liv. Tolvåriga Malaika och Viktor har varit med i ett stort ljudexperiment på Ullevi i Göteborg. Och om att en man har anmälts för att ha plockat lösgodis med händerna!

2023-04-17
Länk till avsnitt

SPECIAL Så är det att vara särskilt begåvad

I Sverige finns det i genomsnitt minst en särskilt begåvad i varje klass. Tolvåriga Matei Dystland Ghica i Karlstad är en av de som fått byta skola flera gånger för att han inte fick tillräckligt med utmanande skoluppgifter. Caroline Sims, som forskar om särskilt begåvade, berättar om vad som kan hända om man inte får utmanade uppgifter. Och så pratar skolministern Lotta Edholm, från Liberalerna, om planerna för att hjälpa särskilt begåvade.

Programledare: Olivia Axelsson

Producent: Belmin Nuhic

Medverkande: Matei Dystland Ghica, Caroline Sims, doktorand, Lotta Edholm, skolminister.

Juniornyheternas specialpodd gör varje vecka en djupdykning i veckans viktigaste nyhet eller ett ämne som är extra intressant och spännande.

2023-04-14
Länk till avsnitt

SPECIAL Det här är Bianca Ingrosso

Tjejen det snackas om överallt. Med egen tv-show, sminkmärke och över en miljon följare på sociala medier, är hon kanske mer populär än någonsin. Kanske Sveriges största influencer? Det handlar såklart om Bianca Ingrosso!

Programledare: Johanna Heed

Producent: Olivia Axelsson

Juniornyheternas specialpodd gör varje vecka en djupdykning i veckans viktigaste nyhet eller ett ämne som är extra intressant och spännande.

Med ljud från: Dplay, youtube, Instagram,

2023-04-06
Länk till avsnitt

SPECIAL Fallet Tove i Vetlanda

En lördagsnatt i oktober 2022 försvinner en 21-årig tjej i Vetlanda. Hon heter Tove. När hon sen hittas död, är det två unga tjejer som misstänks ha mördat henne. Nu har det blivit dags för rättegång. I den här Juniornyheterna Special förklara journalisten Markus Engberg varför det här fallet fått så stor uppmärksamhet.

Programledare: Olivia Axelsson

Producent: Johanna Heed

Juniornyheternas specialpodd gör varje vecka en djupdykning i veckans viktigaste nyhet eller ett ämne som är extra intressant och spännande.

Medverkande: Markus Engberg, P4 Jönköping

Med ljud från: Sveriges radio, Aftonbladet

2023-03-31
Länk till avsnitt

SPECIAL Därför äter och dricker man inte på Ramadan

Nu är Ramadan igång, en viktig månad för muslimer i hela världen. Men vad är Ramadan för något och varför äter och dricker man inte då? Vi reder ut med Sarah Delshad, journalist och grundare av Muslimska feminister. 12-åringarna Mahsa och Mohamed i Göteborg berättar hur det är att fasta under månaden.

Programledare: Olivia Axelsson

Producent: Belmin Nuhic

Juniornyheternas specialpodd gör varje vecka en djupdykning i veckans viktigaste nyhet eller ett ämne som är extra intressant och spännande.

2023-03-24
Länk till avsnitt

SPECIAL Att bo varannan vecka

När föräldrar skiljer sig kan många känslor dyka upp och livet förändras mycket. En som bor varannan vecka hos mamma och pappa, är 12-åriga Lova Tunberg från Stockholm. Hon berättar att det finns både bra och dåliga saker med att ha det så. Och ger tips till den som tycker det är jobbigt med skilda föräldrar.

Programledare: Johanna Heed

Producent: Olivia Axelsson

Juniornyheternas specialpodd gör varje vecka en djupdykning i veckans viktigaste nyhet eller ett ämne som är extra intressant och spännande.

2023-03-17
Länk till avsnitt

SPECIAL Född i fel kropp

Hur är det att inte känna sig hemma i sin kropp? Inte känna sig som den kille eller tjej man föddes som? Det vet Charlie, 12 år. Så länge hon kan minnas har hon känt sig annorlunda, och för några år sedan blev det tydligt för henne hur hon vill leva sitt liv som tjej. Nu hoppas hon få stopphormoner. Och när det är tufft hjälper musiken.

Programledare: Olivia Axelsson

Producent: Johanna Heed

Juniornyheternas specialpodd gör varje vecka en djupdykning i veckans viktigaste nyhet eller ett ämne som är extra intressant och spännande.

Med ljud från: Youtube

2023-03-10
Länk till avsnitt

SPECIAL Detta är förtal på sociala medier

Senaste tiden har det snackats om förtalsbrott på sociala medier. Men vad betyder egentligen förtal och var går gränsen för det man får skriva och säga på sociala medier? Juristen Ängla Eklund reder ut. Och så berättar Arvid Lindskog, Albert Hanberger och Alma Helin, elever i sexan, bland annat om hur man ska tänka för att vara schysstare mot varandra på internet.

Programledare: Johanna Heed

Producent: Belmin Nuhic

Juniornyheternas specialpodd gör varje vecka en djupdykning i veckans viktigaste nyhet eller ett ämne som är extra intressant och spännande.

2023-03-03
Länk till avsnitt

SPECIAL Ett år med kriget i Ukraina

Den 24 februari 2022 attackerade Ryssland Ukraina. När det händer är 13-åriga Bogdán från Oskarshamn i huvudstaden Kiev, och hälsar på släkt. Han minns tillbaka hur han och mamma fick fly från kriget, som nu pågått i ett helt år. Journalisten Johan Mathias Sommarström berättar om läget i Ukraina idag, och om vad man tror kommer att hända nu.

Programledare: Olivia Axelsson

Producent: Johanna Heed

Juniornyheternas specialpodd gör varje vecka en djupdykning i veckans viktigaste nyhet eller ett ämne som är extra intressant och spännande.

Med ljud från: Sveriges Radio, Aftonbladet, Expressen.

2023-02-24
Länk till avsnitt

Stor bussolycka i Dalarna

Mats Löfving, viktig polischef i Stockolm, har hittats död. Flera unga till sjukhus efter en stor bussolycka i Hedemora i dalarna. Alexandra, 14 år, tävlar i hästhoppning på Göteborg Horse Show. Och robotar har börjat skriva egna låtar?

2023-02-23
Länk till avsnitt

SPECIAL En värld full av AI

Framtiden är här! Ja för det snackas massor om AI nu, om all ny spännande teknik som kommer. Datorprogram som kan måla tavlor, skriva svåra texter och till och med kanske bota sjukdomar. Men hur funkar det egentligen, och kan AI bli för smart? Ta över världen? I det här avsnittet av Juniornyheterna special hör du allt om artificiell intelligens.

2023-02-17
Länk till avsnitt

SPECIAL Jordbävningarna i Turkiet och Syrien

Tidigt måndag morgon skakar städer nära gränsen mellan Turkiet och Syrien. Jordbävningar får hus att rasa. Många skadas, tusentals dör. Vi hör berättelser från dem som var där, och journalisten Johan Mathias Sommarströms rapporter om det tuffa räddningsarbetet. Jordbävningsexperten Björn Lund reder ut hur det här kunde hända.

Programledare: Olivia Axelsson

Producent: Johanna Heed

Juniornyheternas specialpodd gör varje vecka en djupdykning i veckans viktigaste nyhet eller ett ämne som är extra intressant och spännande.

Med ljud från: Sveriges Radio, SVT, The Guardian News, CBS News, The Sun

2023-02-10
Länk till avsnitt

Nytt Harry Potter-spel gör många arga

Sverige är det land där flest barn bor varannan vecka hos skilda föräldrar. I natt släpps nya Harry Potter-spelet "Hogwarts Legacy" och det har redan fått kritik. VM i Alpint i Frankrike är igång. Och så blir det en tredje film av Frost.

2023-02-10
Länk till avsnitt

SPECIAL Barn är med i skjutningar och sprängningar i Stockholm

På olika ställen, allra mest Stockholm, händer flera allvarliga sprängningar och skjutningar. Kallas för "våldsvåg". Där är till och barn med och gör brotten, ibland bara 12 år gamla. Vad handlar allt det här om, egentligen? Det reder vi ut ihop med krim-reporten Diamant Salihu och polisen Reine Berglund.

Programledare: Johanna Heed

Producent: Olivia Axelsson

Juniornyheternas specialpodd gör varje vecka en djupdykning i veckans viktigaste nyhet eller ett ämne som är extra intressant och spännande.

Med ljud från: Sveriges Radio

2023-02-03
Länk till avsnitt

SPECIAL Varför är Turkiet arga på Sverige?

I Turkiet har hundratals människor protesterat mot Sverige. Bänt svenska flaggan, är arga för att en man i Sverige fick tillstånd att elda upp koranen, en helig bok i deras religion Islam. Presidenten där säger att Sverige kanske inte får gå med i Nato nu. Och det börjar snackas om yttrandefrihet. I den här Juniornyheterna special förklarar journalisterna Johan Mathias Sommarström och Bo Torbjörn Ek vad det är som händer.

Programledare: Olivia Axelsson

Producent: Johanna Heed

Juniornyheternas specialpodd gör varje vecka en djupdykning i veckans viktigaste nyhet eller ett ämne som är extra intressant och spännande.

Med ljud från: Sveriges Radio, SVT

2023-01-27
Länk till avsnitt

SPECIAL Milton träffar sina handbolls-idoler

Vinst! Vinst! Vinst! Än så länge går bra för herrar i handbolls-VM. I år spelas mästerskapet delvis i Sverige och Milton Myrskär, 11 år, är på plats för att träffa sina idoler. Vi får följa med och höra honom ställa sina frågor. Typ hur landslaget laddar upp, hur guld-chanserna ser ut och hur hårt spelarna skjuter?

Programledare: Olivia Axelsson

Producent: Johanna Heed

Juniornyheternas specialpodd gör varje vecka en djupdykning i veckans viktigaste nyhet eller ett ämne som är extra intressant och spännande.

Med ljud från: Sveriges Radio, Youtube

2023-01-20
Länk till avsnitt

SPECIAL Därför snackar många om gangsterrap

I december, 2022, händer flera allvarliga brott i Stockholm. De verkar höra ihop med stora artister som gör en viss sorts rap gangsterrap. Folk börjar snacka om musiken och texterna, vissa tycker till och med att vi ska sluta lyssna på den. Några som har tankar om ämnet, och som brukar skriva egna raptexter, är Alvin, Hassan, Irfan och Justin från Halmstad.

Programledare: Johanna Heed

Producent: Olivia Axelsson

Juniornyheternas specialpodd gör varje vecka en djupdykning i veckans viktigaste nyhet eller ett ämne som är extra intressant och spännande.

Med ljud från: Sveriges Radio

2023-01-13
Länk till avsnitt

SPECIAL Så är livet helt utan hår ? med alopecia

Med sjukdomen alopecia är livet för det mesta som alla andras. Men inte alltid. I veckans Juniornyheterna special hör du Vilda Mellberg, 10 år från Älvängen, berätta hur det är att leva helt utan hår och varför det är viktigt att sprida kunskap om sjukdomen.

Programledare: Johanna Heed

Producent: Olivia Axelsson

Juniornyheternas specialpodd gör varje vecka en djupdykning i veckans viktigaste nyhet eller ett ämne som är extra intressant och spännande.

Med ljud från: Sveriges Radio

2023-01-05
Länk till avsnitt

Greta Thunberg hjälpte polisen

I Stockholm jobbar polisen på att ta fast personer som gjort flera explosioner. Inluencern Andrew Tate togs av polis med hjälp av Greta Thunberg. Politiker vill att lågstadiet ska ha längre skoldagar med mer matte och svenska. Och så kan Gävlebocken bocka av ett eldfritt år, nästan...

2023-01-02
Länk till avsnitt

SPECIAL Guldmedaljer, giftormar och krig- Så var året 2022

Massor medaljer och guld till Sverige. Krig i Ukraina, protester i Iran och många skjutningar i Sverige. Ni lyssnare har ställt frågor till partiledarna och rymningar från djurparker. I det här avsnittet går Juniornyheterna igenom vad som egentligen hände 2022.

Programledare: Olivia Axelsson, Klara Askerup och Johanna Heed

Producent: Johanna Heed

Juniornyheternas specialpodd gör varje vecka en djupdykning i veckans viktigaste nyhet eller ett ämne som är extra intressant och spännande.

Med ljud från: Sveriges Radio och Moderaterna

2022-12-30
Länk till avsnitt

SPECIAL Taylor Swift - Så blev hon en superpopstjärna

Från en vanlig tjej med gitarr som började spela countrylåtar, till en superpopstjärna med miljontals fans. Här är historien om den hyllade och mystiska stjärnan som ibland också kallar sig Nils... Hör swiftien Ellis Ljungberg, 10 år, om varför hon älskar Taylors musik och musikjournalisten Linus Kuhlin om stjärnans väg till toppen.

Programledare: Johanna Heed
Producent: Olivia Axelson

Med ljud från: Sveriges Radio och Netflix.

Juniornyheternas specialpodd gör varje vecka en djupdykning i veckans viktigaste nyhet eller ett ämne som är extra intressant och spännande.

2022-12-23
Länk till avsnitt

SPECIAL Barn som gifts bort

I Sverige är det olagligt att barn gifter sig. Men ändå händer det. Ofta är det släktingar som tvingar barnen att gifta sig, ofta händer det när familjen är på semester utomlands.

Programledare: Olivia Axelson
Producent: Johanna Heed

Känner man sig orolig är det bra att prata med en vuxen man litar på. Man kan också prata med någon på skolan, socialtjänsten, eller polisen. Vill man inte berätta vem man är kan man ringa till Bris på deras telefonnummer 116 111.

Juniornyheternas specialpodd gör varje vecka en djupdykning på sex minuter i veckans viktigaste nyhet eller ett ämne som är extra intressant och spännande.

2022-12-16
Länk till avsnitt

SPECIAL Ilona och flykten från Ukraina

Varje år flyr miljontals barn från krig och olika typer av konflikter i världen. En av dem är 10-åriga Ilona, som flytt från Ukraina. I Juniornyheterna special berättar hon om flykten i den gröna lilla bilen, tillsammans med mamma, mormor och två katter. Och så om hur det är att flytta till ett helt nytt land.

Programledare: Klara Askerup
Producent: Johanna Heed

Med ljud från: CBS News Sunday Morning, Newshub, BBC, Sky News

Juniornyheternas specialpodd gör varje vecka en djupdykning på sex minuter i veckans viktigaste nyhet eller ett ämne som är extra intressant och spännande.

2022-12-09
Länk till avsnitt

Reglerna på Nobel: ingen mobil eller kisspaus

På Nobelmiddagen får man inte ha mobil eller gå på toa! I veckans special hör du Ilona, 10 år från Ukraina, om hur det var att fly från krig. Hunden Cáppis räddade 12-åriga Alves från en isvak. Och så har en tjej bett att få ha en enhörning som husdjur.

2022-12-09
Länk till avsnitt

De ber fans att låta BTS vara ifred

Den man som gjorde en attack i Almedalen på Gotland i somras, döms nu för mord och planer på terror. I Indonesien inför man hårda lagar som gör att bara gifta par får bo ihop. Stavhopparen Armand Duplantis har fått stort pris, igen. Fans kan skapa kaos när BTS-sångaren Jin gör militärtjänst.

2022-12-06
Länk till avsnitt

Vem vinner fotbolls-VM?

I Iran snackas det om deras moralpolis ska vara kvar eller inte. VM i fotboll har nått halvvägs, men hur går det egentligen och vem kommer att vinna? Hockeyspelaren Börje Salming blir is-staty. Och så om att räkna bilars registreringsskyltar.

2022-12-05
Länk till avsnitt

SPECIAL Gävlebocken som (typ) alltid brinner

År efter år pryds Gävles stad med en enorm julbock, Gävlebocken. Frågan är alltid: ska den ska stå kvar eller inte? Över hälften av gångerna har den nämligen brunnit ner på rätt konstiga sätt. Men varför? Eva och Truls, 9 år, bor i Gävle och har idéer om hur man kan skydda bocken och hoppas att den får vara ifred i år.

Programledare: Johanna Heed
Producent: Olivia Axelson

Med ljud från: Sveriges Radio.

Juniornyheternas specialpodd gör varje vecka en djupdykning på sex minuter i veckans viktigaste nyhet eller ett ämne som är extra intressant och spännande.

2022-12-02
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.