Sveriges 100 mest populära podcasts

Cyberförsvarspodden

Cyberförsvarspodden

Cyberförsvarspodden handlar om försvaret av Sverige mot utländska statsunderstödda cyberattacker. Den ges ut av FRA som är Sveriges signalunderrättelsetjänst och som dessutom har till uppgift att skydda viktiga samhällsfunktioner från avancerade angrepp med skadlig kod.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

cyberforsvarspodden.podbean.com

Avsnitt

Cyberförsvarspodden: Experternas bild av Ryssland

Enligt Säkerhetspolisen är det framför allt två stater som bedriver underrättelsearbete i Sverige: Kina och Ryssland.

Cyberförsvarspodden beskrev i förra avsnittet hur Kina agerar i det globala nätet. Nu är det dags att lyssna till tre experter på Ryssland.

Vi hör en senior analytiker inom kontraspionaget vid Säkerhetspolisen (Kennet Alexandersson) samt en forskare med stor kunskap om rysk politik (Carolina Vendil Pallin). Sist men inte minst hör vi Stig Fredrikson, en journalist och författare som under lång tid följt och rapporterat om Sovjetunionen och Ryssland.

Cyberförsvarspodden är en podd från FRA som produceras av Cecilia&John. 

2020-11-24
Länk till avsnitt

Cyberförsvarspodden - experternas bild av Kina

Enligt Säkerhetspolisens årsbok är det framför allt två stater som bedriver underrättelsearbete i Sverige, Kina och Ryssland. Cyberförsvarspodden har i det här avsnittet valt att titta närmare på hur Kina agerar inom det globala nätet:

Vi hör en senior analytiker inom kontraspionaget vid Säkerhetspolisen (Kennet Alexandersson) närmare beskriva hur de ser på saken. En professor med specialintresse för Kinas internetpolitik (Johan Lagerkvist) beskriver den kinesiska statens överväganden i ämnet. Och så hör vi en journalist och författare som under lång tid rapporterat om det kinesiska samhället på ort och ställe (Jojje Olsson).

Säkerhetspolisens årsbok som refereras är den senast publicerade, alltså avseende år 2019.

Cyberförsvarspodden produceras av FRA och leds av Cecilia&John.

2020-06-02
Länk till avsnitt

Folkrätten och cyber - vad händer just nu?

Stater använder det globala nätet för att uppnå varierande mål (lyssna exempelvis till avsnitt ett). Hur kommer folkrätten in? Cyberförsvarspodden har intervjuat Ola Engdahl på Utrikesdepartementet i ämnet. Det visar sig att det just nu händer mycket på området. Några stater vill se en utveckling av folkrätten, medan flertalet föredrar andra lösningar.

För en tid sedan gästade Cyberförsvarspodden en annan podcast, kallad Höjd Beredskap. Den produceras av Aftonbladet Ledare. Avsnittet kan ni lyssna till här

Cyberförsvarspodden är en podcast från FRA. Den drivs av Cecilia&John.

2020-04-06
Länk till avsnitt

Sommarlovön

Digitaliseringen går fort. Kompetensen inom IT-säkerhet hänger inte med. Alla samhällssektorer behöver kunskap om hur man bygger och underhåller säkra system, samt hur man upptäcker och hanterar incidenter. Klarar vi inte kompetensförsörjningen på området, riskerar vi mycket.

I våras bjöd FRA in en handfull gymnasieelever till vår anläggning på Lovön för att under en sommarlovsvecka ge dem en orientering i hur IT-attacker går till, och hur man skyddar sig mot dem. Vi kallar projektet för Sommarlovön. 

Eleverna kom från det kommunala gymnasiet Stockholm Science and Innovation School i Kista. 

2019-10-10
Länk till avsnitt

Den röda drottningen

I Cyberförsvarspoddens andra avsnitt berättas hur man kan förbättra sin Informationssäkerhet. Som privatperson och på sin arbetsplats, med exempel från Sveriges cyberförsvar.

Cecilia&John intervjuar sin kollega Vesa. Den röda drottningen är hans IT-säkerhetsguru.

Cyberförsvarspodden är en podd från FRA.

2019-06-19
Länk till avsnitt

Vad är ett cyberförsvar?

I detta premiäravsnitt av Cyberförsvarspodden reder vi ut de grundläggande begreppen och diskuterar hur hoten ser ut. Till vår hjälp har vi Daniel på FRA. 

Programledare: Cecilia och John

2019-04-15
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.