Sveriges 100 mest populära podcasts

Läkartidningens podcast

Läkartidningens podcast

Läkartidningens podd är en ny kanal för att berätta om olika frågor som är relevanta för läkare. Här kommer alltifrån nya medicinska upptäckter till läkarens arbetssituation i den kliniska vardagen att avhandlas.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

lakartidningen.podbean.com

Avsnitt

36. Therese Djärv

Ju färre hjärtstopp ett sjukhus har, desto större andel överlever. Därför är förebyggande av hjärtstopp så viktigt, säger Therese Djärv i Läkartidningens nya poddavsnitt om hjärt?lungräddning på sjukhus.

2023-11-02
Länk till avsnitt

35. Sascha Wagner

Sascha Wagner, överläkare på medicinkliniken vid Mora lasarett, har blivit uppmärksammad för att ha förbättrat sin arbetsplats. I ett nytt avsnitt av Läkartidningens podd berättar han hur det gick till.

2023-06-05
Länk till avsnitt

34. Annelie Liljegren

Södersjukhuset ska bli snabbare på det akuta omhändertagandet av patienter. Det berättar sjukhusets nya chefläkare, Annelie Liljegren.

2023-03-16
Länk till avsnitt

33. Martin Engström

Den svenska sjukvården befinner i en tuff situation. Men fler vårdplatser är inte vägen framåt. Det hävdar Martin Engström, läkare och hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Halland.

2022-11-22
Länk till avsnitt

32. Ola Bergstrand

På sikt ska Region Skåne nå det av Socialstyrelsen uppsatta målet om en allmänläkare per 1 100 invånare. Det hävdar Ola Bergstrand, specialist i allmänmedicin och hälso- och sjukvårdsstrateg inom regionen.

2022-06-02
Länk till avsnitt

31. Ann-Marie Wennberg Larkö

Sjukvården måste undvika den »överadministration« som i dag finns inom vården. Det menar Ann-Marie Wennberg Larkö, sjukhusdirektör för Sahlgrenska universitetssjukhuset, när hon intervjuas i ett nytt avsnitt av Läkartidningens podd.

2022-03-04
Länk till avsnitt

30. Magnus Gisslén

Covid-situationen i Sverige och Europa är nu dramatisk. Det menar infektionsläkare Magnus Gisslén när han intervjuas i Läkartidningens podd. I podden ger han också sin syn på om dagens restriktioner är verksamma eller ej och sina tankar om covid-19 ska fortsätta att vara klassad som en samhällsfarlig sjukdom.

2022-01-19
Länk till avsnitt

29. Anders Ahlsson

Region Stockholm har inte för avsikt att helt stoppa taxeläkarna. Det hävdar Anders Ahlsson, ny hälso- och sjukvårdsdirektör i regionen.

2021-12-17
Länk till avsnitt

28. Ulf Österstad

Vårdgivare som tror att de kan avvakta med sin digitala utveckling går mot en svår framtid. Det hävdar Ulf Österstad, specialist i allmänmedicin och verksamhetschef för Region Jönköpings digitala enhet Bra liv nära.

2021-09-24
Länk till avsnitt

27. Nina Cavalli-Björkman

Nina Cavalli-Björkman är både onkolog och en uppskattad krönikör i Läkartidningen. I en intervju i Läkartidningens podd berättar hon om sitt arbete som läkare - och varför hon började att skriva krönikor.

2021-09-10
Länk till avsnitt

26. Marie-Louise Hänel Sandström

Marie-Louise Hänel Sandström är en av tre läkare i riksdagen och därmed en av de 349 ledamöter som nu ska ta Sverige ur den politiska krisen. »Jag hoppas att det ska komma fram en lösning innan det blir extraval«, säger hon i ett nytt avsnitt av Läkartidningens podd, inspelat fredagen den 2 juli.

2021-07-06
Länk till avsnitt

25. Karin Buchanan

Allmänläkaren Karin Buchanan är ett exempel på att det går att trivas med sitt arbete även om det är fyllt av utmaningar. I ett nytt avsnitt av Läkartidningens podd berättar hon hur det är att arbeta i ett utsatt område som är hårt drabbat av pandemin.

2021-05-28
Länk till avsnitt

24. Åsa Derolf

Svenska läkare är generellt sett bra på att bedöma hur läkemedel ska användas. Det menar Åsa Derolf, nybliven ordförande i Region Stockholms läkemedelskommitté, och ny chef för läkemedelsenheten inom hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

2021-05-07
Länk till avsnitt

23. Kristin Wennmo Zuk

Det behövs en extern granskning av ekonomin för kvinnokliniken på Södersjukhuset i Stockholm. Det anser Kristin Wennmo Zuk, biträdande överläkare på kliniken, efter att det visat sig att 72 miljoner kronor fattas.

2021-03-24
Länk till avsnitt

22. Stephan Stenmark

Den brittiska varianten av sars-cov-2 har slagit hårt mot Region Västerbotten som nu är allvarligt drabbad av pandemin. »Vi har ett mycket högt antal nya fall varje vecka i Västerbotten«, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare i Region Västerbotten.

2021-03-02
Länk till avsnitt

21. Cecilia Magnusson

På söndag, den 31 januari, är det ett år sedan Sverige fick sitt första fall av covid-19 genom en kvinna i Jönköping. "Hon kontaktade ju vården själv och gjorde allt rätt", säger Cecilia Magnusson, överläkare vid infektionskliniken på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

2021-01-29
Länk till avsnitt

20. Mikael Köhler

När trycket från den nuvarande pandemin har lättat kan en ny utmaning uppstå för de anställda som arbetat med den. "Det kan gå så långt att man inte vill att det där ska sluta. Man är rädd för hur man ska kunna gå över i det normala livet", säger Mikael Köhler, läkare och hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Uppsala.

2021-01-19
Länk till avsnitt

19. Lars-Magnus Andersson

När antalet sjuka i covid-19 nu blir fler står vården inför en ökad arbetsbelastning. En fråga blir hur redo personalen är om trycket fortsätter att öka. Den frågan är svår, menar Lars-Magnus Andersson, läkare och verksamhetschef för infektion inom Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

2020-11-18
Länk till avsnitt

18. Ylva Sandström

Ersättningssystemet för primärvården i Region Stockholm måste snabbt förändras. Det hävdar Ylva Sandström, ordförande för Distriktsläkarföreningen i Stockholm, när hon intervjuas i ett nytt avsnitt av Läkartidningens podd.

2020-10-20
Länk till avsnitt

17. Björn Eriksson

Region Stockholm diskuterar nu att upphandla vård för att hantera den vårdskuld som uppstått genom coronapandemin. Det säger regionens hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson i ett nytt avsnitt av Läkartidningens podd.

2020-09-03
Länk till avsnitt

16. Sarah Galien

En stor utmaning med att jobba med covid-19 är kommunikationen med patienter och anhöriga. Det menar läkaren Sarah Galien när hon intervjuas i ett nytt avsnitt av Läkartidningens podd.

2020-06-10
Länk till avsnitt

15. Karan Golestani

Nu börjar man få en känsla för hur covid-19 ser ut och hur man ska behandla patienterna på bästa sätt. Det berättar infektionsläkaren Karan Golestani när han intervjuas i ett nytt avsnitt av Läkartidningens podd.

2020-06-05
Länk till avsnitt

14. Kajsa Björner

Gastroenterologen Kajsa Björner arbetar nu på covid-avdelning vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. I ett nytt avsnitt av Läkartidningens podd berättar hon varför hon på eget initiativ sökte sig till detta uppdrag.

2020-05-29
Länk till avsnitt

13. Per Cajander

Universitetssjukhuset Örebro använder konsekvent högflödessyrgas för sina covid-19-patienter och detta har gett ett gott resultat. Det konstaterar överläkare Per Cajander när han intervjuas i ett nytt avsnitt av Läkartidningens podd.

2020-05-15
Länk till avsnitt

12. Gustaf Berg

Det är en utmaning att se patienter bli sämre och flyttas till intensivvård utan att man har så mycket att erbjuda dem. Det menar ST-läkaren Gustaf Berg, när han intervjuas i Läkartidningens podd om arbetet med covid-19-patienter.

2020-05-11
Länk till avsnitt

11. Maria Wolodarski

Om vi inte gör något för att minska effekterna av klimatförändringen kommer det att få stora följder för folkhälsan. Detta är ett av flera skäl till att läkare ska engagera sig för miljön. Det menar Maria Wolodarski, blivande ordförande i Läkare för miljön när hon intervjuas i ett nytt avsnitt av Läkartidningens podd.

2020-03-24
Länk till avsnitt

10. Barbro Westerholm

Fortbildningen av de äldre läkarna har försummats och det är en viktig sak som behöver åtgärdas. Det menar Barbro Westerholm, läkare och riksdagsledamot för Liberalerna, när hon intervjuas i ett nytt avsnitt av Läkartidningens podd. 

2020-02-28
Länk till avsnitt

9. Om cancerscreening

Hur långt bort är egentligen ett nationellt screeningprogram för prostatacancer respektive lungcancer? Lyssna på två experter: Ola Bratt, professor och överläkare i urologi på Sahlgrenska universitetssjukhuset och Signe Friesland, överläkare i onkologi vid Karolinska universitetssjukhuset.

2020-02-17
Länk till avsnitt

8. Jonas F ?Ludvigsson

En viktig uppgift för sjukvården är att förklara och att informera allmänheten om sjukdomar. Det menar barnläkaren Jonas F?Ludvigsson som nyligen givit ut en bok om barnmedicin riktad just mot allmänheten.

2020-02-06
Länk till avsnitt

7. Läkarna bakom Stockholms sjukvårdsupprop

Det händer att patienter avlider i onödan på grund av den pressade situationen inom sjukvården i Stockholm. Det menar ST-läkarna Laura Björnström och Akil Awad, som tagit initiativ till Stockholms sjukvårdsupprop.

2020-01-10
Länk till avsnitt

6. Om genital smärta

Gynekologerna Nina Bohm Starke och Lena Marions berättar om hur man som läkare ska fånga upp kvinnor med genital smärta och hur ett bra omhändertagande ser ut. Men också om varför många patienter med den här typen av besvär inte får det.

 

2019-11-28
Länk till avsnitt

5. Morten Saksø

Läkare är ett riskyrke för att drabbas av utmattningssyndrom. Det menar Morten Saksø, läkare som själv drabbats av utmattningssyndrom, när han intervjuas i det nya avsnittet av Läkartidningens podd.

2019-10-25
Länk till avsnitt

4. Camilla Starck

Det är väldigt viktigt att prata i enrum med patienten om man träffar en person som man tror är utsatt för hedersförtryck. Det framhåller överläkare Camilla Starck i ett nytt avsnitt av Läkartidningens podd.

2019-09-25
Länk till avsnitt

3. Anna Nergårdh

Det räcker inte med att förändra dagens primärvård utan hela sjukvårdssystemet måste reformeras. Det betonar den statliga utredaren Anna Nergårdh i det nya avsnittet av Läkartidningens podd.

2019-09-12
Länk till avsnitt

2. Madeleine Liljegren och Tora Borén från Sylf

Livet som yngre läkare står i centrum för det nya avsnittet av Läkartidningens podd. Här berättar ST-läkarna Madeleine Liljegren och Tora Borén bland annat om sin syn på att många unga läkare funderar på att helt lämna sjukvården.

2019-07-04
Länk till avsnitt

1. Anders W Jonsson

I det första avsnittet av Läkartidningens podcast träffar chefredaktör Pär Gunnarsson läkaren och riksdagsledamoten Anders W Jonsson (C). I avsnittet berättar han förutom om kömiljarden bland annat om varför han fortsätter att arbeta kliniskt, planerna för en primärvårdsreform, och hur problemet med att nya momsregler diskriminerar privata vårdgivare ska lösas.

2019-06-14
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.