Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Relationsverket

Relationsverket

Jag har aldrig känt mig så älskad. Jag skäms över dig. Jag flyger med dig. Jag är allergisk mot dig.

Parrelationer. Underbart och läskigt. Enkelt och skitsvårt. Hör paret Jessica och Carl Mikael prata ofiltrerat om allt; det djupa, det jobbiga, det härliga och det sårbara. Genom podden vill paret skapa igenkänning, inspirera och ge praktiska verktyg till hur du kan stärka din relation.

Kanske den ärligaste podden du hört!

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

play.acast.com/s/relationsverket

Avsnitt

29. Wheel of consent

Wheel of consent, eller samtyckeshjulet som det kallas på svenska, är ett kommunikationsverktyg som kan förbättra relationer, inte bara till en partner utan till alla människor du har omkring dig. Verktyget, som är skapat av coachen och sexologen Betty Martin, handlar om att bli medveten om och uttrycka behov och gränser, och om att förtydliga vem som får och vem som ger i specifika kontexter. Jessica och CM gick en kurs i Wheel of consent för ett år sedan och använder sedan dess verktyget som sin bästa vän i relationen. Den har hjälpt de enormt och nu vill de dela med sig av på vilket sätt det hjälpt dem. Vill du läsa mer så finns info på www.bettymartin.org.

Ps: Ha gärna en bild på samtyckeshjulet nära till hands medan du lyssnar så blir det lättare att hänga med!

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2020-02-16
Länk till avsnitt

28. Vart är vi på väg?

1,5 år har gått sedan Jessica och Carl-Mikael blev tillsammans och det har sannerligen varit en berg- och dalbana där uppgivenhet blandats med sprudlande kärlek som nästa dag bytts ut mot tårar och bubblande triggers. Nu är det dags för utvecklingssamtal. Avsnittet inleds med att sätta intentionen för själva samtalet. De delar varför det här med tydliga avsikter är viktigt och varför de ens vill ha det här samtalet. För det är inte helt enkelt eller självklart att blotta sig och höra hur den andra ser på relationen just nu och vad den behöver framöver. Men som numera är rutin i podden vågar de hoppa och ge sig ut på djupt vatten där garantierna är få och utgången oklar. Det här är avsnittet om vart Jessica och Carl-Mikael är känslomässigt just nu! Det bjuds på tårar, framtidsrädsla och fina speglingar.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2020-02-09
Länk till avsnitt

27. Jag har också behov

Efter bråket (Du triggar mig, del 1) och de efterföljande listorna (del 2 och 3) som Jessica och Carl-Mikael gjorde dök det upp känslor och tankar i Jessica. ?Men vad hände med mina behov??. Jessica har en bakgrund av att i relationer ha en tendens att glömma bort sina egna behov och snarare göra allt för att pleasa andra. I relation med Carl-Mikael har hon blivit bättre på att både känna in och uttrycka sina egna behov vilket gjort att hon numera mycket tidigare blir uppmärksam på om hon glömmer bort sig själv. Därför tog det bara några få dagar innan hon efter bråket fick tag på några av de behoven. Det här samtalet handlar därför om vad Jessica hade behövt när de bråkade och om varför hon har svårt att i stundens hetta stå upp för sig själv.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2020-02-02
Länk till avsnitt

26. Du triggar mig (del 3)

Nu är det dags för Carl-Mikaels lista. Vad behöver han för att känna sig mött när det är tufft? I del 2 tog de upp tio saker Jessica gör för att försöka möta honom. Nu är det Carl-Mikaels tur att dela vad han mest av allt behöver i konflikter. Hans lista innefattar inte bara saker Jessica kan göra för honom, utan även saker CM vill att hon gör för sig själv för att inkludera sig själv mer i samtalet. De pratar även om vad som gick fel i del 1 och hur bråket hade kunnat förebyggas. Del 2 och 3 kan därför tillsammans ses som en verktygslåda och hjälpa en relation sätta fingret på outtalade behov. Du kanske vill göra en liknande lista med din partner?

Boken om parterapiformen Imago som paret nämner i avsnittet heter "Getting the love you want" skriven av Harville Hendrix.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2020-01-26
Länk till avsnitt

25. Du triggar mig (del 2)

Hur gick det sen? Del 1 slutade med en Jessica som sa stopp, en arg Carl Mikael och en i allra högsta grad olöst konflikt. När paret nu trycker på rec igen är det för att berätta hur de löste bråket. Carl Mikael föreslog en grej paret inte testat tidigare, så i det här avsnittet berättar de om listan de gjort och går igenom den punkt för punkt. I det här avsnittet fokuserar de på Jessicas lista, i del 3 får du höra om Carl Mikaels lista. De berättar även om hur det var att lyssna på podden i efterhand och höra sig själv. De fick båda viktiga insikter och lärdomar.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2020-01-19
Länk till avsnitt

24. Du triggar mig (del 1)

Detta är nog det mest sårbara och tuffaste avsnittet paret släppt hittills. Det började med en tanke om att prata allmänt om triggers men inleds istället med en ledsen Jessica som är triggad av Carl Mikaels ilska. Efter att ha satt ord på känslorna, lyssnat på varandra och pratat allmänt om vad triggers innebär och hur de tar sig uttryck övergår samtalet i ett tufft, konfliktartat och väldigt jobbigt snack där Carl Mikael kommer i kontakt med en stark ilska. Han känner sig inte förstådd och tappar kontakten vilket förvärrar känslan. Jessica vet inte hur hon ska möta honom och blir till slut frustrerad och säger stopp. Det är inte alltid det finns en direkt lösning på konflikter och detta är ett exempel. Så mycket ärligare än så här blir det inte!

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2020-01-12
Länk till avsnitt

23. Dåtid, nutid, vitid

Vi har lämnat 2019 och gått in i 2020. Med fem frågor som grund är det här avsnittet en summering av året som gått och en check up kring hur relationen varit, är och vart de är på väg. Jessica berättar bland annat om vad hon brottats mest med under hösten, om varför hon ser ett värde i att må dåligt och om lärdomen hon fått som förändrat hennes liv. Carl Mikael berättar om den tuffa sommaren när han var nära att ge upp på relationen, om vikten av att välja sig själv framför vi:et ibland och om tankarna kring barn. Det här avsnittet innehåller allt; högt och lågt, med- och motgång, tillbakablickar och framåtblickar, sorg och glädje. Som vanligt väldigt ärligt och öppet.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2020-01-05
Länk till avsnitt

22. INTERVJU: Matchmaking med Mikaela Berg

Matchmakern Mikaela Berg jobbar på en av Sveriges få professional matchmakingbyråer. Hon träffar dagligen personer som längtar efter att hitta kärleken. Hon är också nära vän med Jessica och har följt podden sedan start. Hör Mikaela berätta om vad hon lärt sig om relationer genom sitt jobb och livet, om hennes syn på dejting och om vikten av att inte sträva efter att ?bli klar med sig själv? innan man går in i en relation. Ett öppet och fint samtal mellan sex öron som både kan ge lite nya tankeställare och insikter. Mikaela hittar du på www.lemarcthomas.com.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2019-12-22
Länk till avsnitt

21. Att prata känslor

Medan podden förhoppningsvis hjälper er lyssnare i era relationer har den samtidigt skapat massa konflikter mellan Jessica och Carl Mikael. Det är dessa konflikter som är anledningen till att podden haft uppehåll i två veckor. De insåg till slut att de inte kan lösa problemet själva så de ringde därför en gemensam vän som under ett tre timmar långt samtal medlade och hjälpte paret lyssna på och förstå varann på ett annat sätt och gav verktyg som hjälpte de framåt. Utifrån det samtalet berättar de nu om vad huvudproblemen varit och hur de handskas med det. De pratar också om hur svårt det kan vara att möta sin partner när han/hon är i affekt och hur viktigt det är att skilja på förnuft och känsla. Ansvar, kontroll och försvar är också teman som tas upp och det bjuds på en hel del tips kring hur du kan bemöta din partner i konflikter!

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2019-12-15
Länk till avsnitt

20. Intimitet

Jessica och Carl Mikael inleder med att spela ett spel. Ett spel som syftar till att fördjupa relationer mellan människor. Frågorna som dras här handlar bland annat om tillit, konflikter, flow och lögner. Spelet, Come Closer, är ett intro till temat intimitet eftersom spelet enligt Jessica och Carl Mikael kan höja graden av intimitet mellan två personer.

Så. Intimitet handlar om connection och nära samhörighet. Det finns olika typer av intimitet; fysisk, emotionell, kognitiv och upplevelseintimitet. Jessica och Carl Mikael pratar om hur de ser på intimitet och diskuterar hur man kan se ?intimacy? som ?in-to-me-see?. De pratar även om hur sårbart och blottande intimitet kan upplevas och om hur Carl Mikael länge såg sex och intimitet som synonymer.

Är du nyfiken på spelet Come Closer? Kolla in www.comecloser.nu/cards.html

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2019-11-24
Länk till avsnitt

19. INTERVJU: BDSM och sexualitet med Andy Buru

BDSM och sexualitet

Andy Buru (Andreas Burmester) är workshopledare och jobbar inom fälten BDSM och tantra. I det här samtalet pratas det öppet och ärligt och sexualitet, polariteter, kärlek och lust. Andy berättar varför han anser att sex är viktigt i en relation och hur man genom lek och utforskande både kan lära sig mycket om sig själv men även utveckla sin relation till sin partner. De pratar om fördomar kring BDSM, om jämställdhet, om hur man kan checka hur trygg man är med sin partner och om vikten av samtycke. Jessica och Carl Mikael delar ärligt hur de utforskat tantra och BDSM och hur deras sex påverkar deras relation. Det här samtalet hoppas vi kan utmana många fördomar, öka kunskapen och inspirera till nya tankar och skapa motivation att utforska sin sexualitet!

Är du mer nyfiken på Andy? Kolla in hans hemsida: www.andyburu.se.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2019-11-17
Länk till avsnitt

18. Anknytningsteorin

När vi föds är vi beroende av andra människor för att överleva. Därför är barnet genetiskt programmerat att knyta an till ett fåtal nära vuxna (i de flesta fall föräldrarna). Den anknytning som barnet skapar till sina föräldrar de första 12-18 månaderna kommer sedan påverka hur personen senare i livet knyter an till andra människor, framför allt till sin partner. Det finns fyra olika typer av anknytningsmönster och det kan vara bra att ha koll på vilken typ man själv har i syfte att förstå sig själv bättre (och sin partner för den delen). I det här avsnittet förklarar Jessica vad anknytningsteorin handlar om och hjälper dig som lyssnar få ett hum om vilken typ du är. Jessica och Carl Mikael delar också vilka anknytningsmönster de själva har och hur det påverkat deras tidigare relationer. De diskuterar även varför det är så viktigt att ha koll på vad man har för anknytningsform.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2019-11-10
Länk till avsnitt

17. Konflikthantering

Minuten efter att förra veckans poddavsnitt var inspelat kände Carl Mikael en frustration över att Jessica hade tagit så mycket plats och snackat så mycket i början av avsnittet. När han försökte uttrycka det reagerade Jessica inte så som han hade önskat och pang så var konflikten ett faktum. Hör och häpna: i det här avsnittet pratar Carl Mikael mer än han nånsin gjort i podden och Jessica mindre än nånsin. Han uttrycker bland annat hur han vill bli bemött när han uttrycker kritik och om varför han reagerar så starkt när han inte känner sig förstådd. De diskuterar också vilka strategier man kan ta till när en konflikt eskalerar och hur man kan jobba förebyggande för att förhindra att samma situationer uppstår gång på gång.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2019-11-03
Länk till avsnitt

16. Att känna sig needy

Hur beroende är du av att din partner stöttar dig när du mår dåligt? Blir du otrygg och osjälvständig om han/hon inte finns tillgänglig när du behöver stöd? Jessica berättar om hur hon senaste veckorna varit låg och nått ut till Carl Mikael för tröst men inte mötts på det sättet hon behövt. Samtalet handlar om att känna sig needy, om att vara osjälvständig och om vikten av sårbarhet och transparens. De pratar också om vad de behöver i krislägen och om varför det är så viktigt att visa sitt rätta jag tidigt i en relation. Carl Mikael delar en värdefull tanke som han fått med sig under sin terapeututbildning kring hur smärta, kris och nederlag kan användas på ett kreativt sätt. Samtalet avslutas med en diskussion om varför det är så viktigt med tillit i en relation i syfte att känna frihet.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2019-10-27
Länk till avsnitt

15. Att känna sig underlägsen sin partner

Carl Mikael tar upp en grej med Jessica som han tänkt på ett tag och som gör honom lite bekymrad. Han upplever att Jessica ofta höjer honom och samtidigt sänker sig själv genom att hon ofta är väldigt självkritisk och samtidigt helgonfierar Carl Mikael. Jessica kontrar med att säga att hon tycker att hon är bra på många sätt men när det kommer till relationer så är Carl Mikael lite vassare enligt henne. Så hur kan de komplettera varandra genom att bidra med sina styrkor och lära av varandra? Halvvägs in i samtalet börjar de prata om Jessicas tvivel och vad hon behöver i den här relationen, något som de diskuterat tidigare men här utifrån en annan vinkel.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2019-10-20
Länk till avsnitt

14. Jag accepterar dig som du är

Acceptans är enligt Jessica det svåraste men viktigaste tillståndet en människa kan vara i, i syfte att leva ett harmoniskt liv och kunna möta andra människor utan att försöka förändra dem. Hon tycker att Carl Mikael är väldigt bra på att acceptera sig själv och andra, men han menar att det inte alltid varit så. Han berättar om hur han i sin tidigare relation och under hans barns uppväxt hade svårt att acceptera tillvaron. Han försökte under många år förändra både sitt ex och sina barn. Sen gick han en kurs och då förändrades allt. De pratar även om hur man genom att jobba med sig själv samtidigt lär sig acceptera sin partner, om att tillåta det som är och om att skilja på mitt, ditt och vårt.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2019-10-13
Länk till avsnitt

13. Jag skäms för dig i sociala sammanhang

Det finns inga situationer som triggar både Jessica och Carl Mikael så mycket som sociala sammanhang. Jessica tycker att Carl Mikael tar för lite plats och Carl Mikael tycker att Jessica tar för mycket plats. De diskuterar vad de behöver för att kunna slappna av och känna trygghet istället för avstängdhet och skam. De pratar också om hur olika energier de har och vilken typ av samtal de uppskattar mest. De ger i slutet av avsnittet tips till varandra på vad de tycker den andra ska jobba med för att bli mer socialt kompetent.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2019-10-09
Länk till avsnitt

12. INTERVJU: Kommunikationsexperten Annika R Malmberg

Premiär för gäst i podden. Och inte vilken gäst som helst utan en väldigt erfaren och omtalad relationsexpert! Föreläsaren, författaren och superkommunikatören Annika R Malmberg har jobbat med kommunikation i över 20 år. Hon har skrivit fyra böcker, är en av Sveriges mest bokade föreläsare och har 23 oktober premiär för sin humorshow Relationsshowen. I hennes senaste bok Make it work ger hon tips på hur man kan stärka sin relation.

I podden berättar Annika om modellen som hon lär ut och som hjälper människor förstå sig själva och andra bättre. Vi pratar om varför man ofta dras till sin motsats, om hur viktigt det är med acceptans och om hur självinsikt är a och o i en relation. Annika beskriver också varför hon upplever sin egen relation som sund och vilka ingredienser hon tycker behöver finnas i en välfungerande relation. Ett inspirerande och lärorikt avsnitt som alla, oavsett om man lever i en relation eller inte, kan lära sig massor av!

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2019-10-06
Länk till avsnitt

11. Du gör inte mig lycklig (del 2)

Efter Jessicas långa utläggning i förra avsnittet om varför hon tvivlar på relationen är det Carl Mikaels tur att dela hur han ser på relationen. Hans syn på relationen är på många sätt mer optimistisk och öppen. De drar liknelser till musiker där Jessica är trummisen som älskar rock och Carl Mikael är pianisten som diggar jazz och tillsammans ska de försöka spela i samma band och enas om en genre som båda gillar! Carl Mikael lyfter vikten av tydlig kommunikation och de båda diskuterar hur de kan gå vidare och hitta en väg framåt! De demonstrerar och ger också tips på en fin övning som man kan göra med sin partner för att fördjupa relationen!

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2019-10-01
Länk till avsnitt

10. Du gör inte mig lycklig (del 1)

Tårar, massa snor och uppgivenhet. Jessica bryter ihop i podden och är brutalt ärlig med hur hon känner för Carl Mikael och deras relation. Detta spelades in i juni mitt i deras djupaste kris. Hon delar, trots rädslan över hur Carl Mikael ska reagera, hur hon ser på relationen och varför magkänslan säger henne att de inte är rätt för varandra. Hon säger samtidigt att hon aldrig träffat någon som Carl Mikael och att hennes största rädsla är att det ska ta slut. Ett känslosamt och 100% ärligt samtal där alla känslor får plats.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2019-09-29
Länk till avsnitt

9. De fem kärleksspråken

Vad älskar du att din partner gör för dig? När han/hon kommer hem med blommor, skriver gulliga spontana sms eller har städat hemmet när du kommer hem? Ja, vi är olika när det kommer till vilken typ av uppskattning vi vill ha och många gånger ger vi till vår partner det vi själva helst vill ha. Men det är inte alla gånger partnern uppskattar blommor bara för att du gör det. Enligt Gary Chapman finns det fem primära uttryckssätt för kärlek, fem kärleksspråk, som visar på fem olika sätt att ta emot och ge kärlek på. Jessica och Carl Mikael förklarar de fem olika kärleksspråken och delar hur de jobbar med metoden för att försäkra att båda känner sig älskade och uppskattade av varandra.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2019-09-22
Länk till avsnitt

8. När din partner mår dåligt

Hur bemöter du din partner när han eller hon mår dåligt? Är du bra på att lyssna? Hur vet du att din partner verkligen förstår dig, eller att du förstår din partner? Utgångspunkten för det här avsnittet är en mindre konflikt som uppstod när paret skulle podda. I syfte att reda ut missförståndet kommer de in på hur de bemöter varandra när den ena mår dåligt. De pratar bland annat om vikten av att lyssna, tillåta sin partner att reagera och om att inte ta alla reaktioner personligt.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2019-09-15
Länk till avsnitt

7. Att ta ansvar för sin partner

Det här avsnittet spelades in den 1 maj efter ett Valborgsfirande som slutade i en rätt stor konflikt mellan Jessica och Carl Mikael. Nu diskuterar och grottar de ner sig i vad som egentligen hände, vad de hade behövt och hur de ska gå vidare. Grunden i det här grälet är att Jessica i sociala sammanhang ofta går in och tar ansvar för Carl Mikael när hon tycker att han uttrycker sig otydligt och osammanhängande. För Carl Mikael är det här ett jätteövertramp. Jessica förstår till viss del men har också en annan syn på saken

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2019-09-08
Länk till avsnitt

6. Sex!

Vad associerar du sex med? Tabu, härligt, svårt, intimt, tvång, prestation, roligt, onödigt?

För Jessica och Carl Mikael handlar sex främst om lek, intimitet och njutning. Det har däremot inte alltid varit så. De båda har tidigare av olika anledningar associerat sex med tabu, skam och prestation.

Carl Mikael har större delen av sitt liv känt mycket skam och skuld kring sex. Det var först för sju år sedan som han nådde sin sexuella frigörelse. För Jessica har sex handlat mycket om prestation och om att ge njutning innan hon kan ta emot. I avsnittet pratar de också om maskulinitet och femininitet, tantra, ge och ta och om ett verktyg, inte fysiskt;), som kan hjälpa par njuta mer i sängen!

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2019-09-04
Länk till avsnitt

5. Vad är viktigast i en relation?

Välfungerande relationer är en förutsättning för att vi ska må bra. Men det tycks inte finnas något universalrecept på HUR man bygger en stark relation. Jessica och Carl Mikael ägnar det här avsnittet åt att prata om vad de anser är de viktigaste byggstenarna för att bygga en stark relation. De delar även med sig av exempel från deras egen relation och hur de jobbar för att bli ännu starkare ihop. De snackar bland annat om ärlighet, projiceringar, acceptans, otrygghet, triggers och behov.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2019-08-28
Länk till avsnitt

4. Kritisera inte mig

Att bli kritiserad tycker många är jobbigt. Att dessutom bli kritiserad inför andra kan kännas väldigt skamfyllt och triggande. I det här avsnittet har Carl Mikael kritiserat Jessica inför andra vilket väckte massa skam, ilska och frustration i henne. Hör paret inleda med att prata om hur de hanterar skam och om varför Carl Mikael agerade som han gjorde. De fortsätter samtalet med att prata om transparens, om ordens makt och om att hantera sin partners jobbiga känslor. Medan Jessica är mer rädd för ord och jobbiga känslor välkomnar Carl Mikael både obekväma ord och känslor med nyfikenhet och lätthet. Ett avsnitt om lite allt möjligt.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2019-08-17
Länk till avsnitt

3. Så träffades vi

Tantrafestival. Kärlek vid första ögonkastet. Flytta ihop efter 10 dagar. Brutal transparens. Ovillkorlig kärlek. Tvivel och turbulens. Ja, det har varit händelserika och omtumlande månader sedan Jessica och Carl Mikael träffades på en festival i juli 2018. Hör om hur allt började, om den ständiga berg- och dalbanan och om ovissheten inför framtiden. 

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2019-08-15
Länk till avsnitt

2. Att tvivla på sin relation

Jessica har alltid haft en väldigt tydlig bild av vilken typ av kille och relation hon vill ha. När hon träffar Carl Mikael är han inte alls det hon hade tänkt sig. Ändå kan hon inte låta bli att bli förälskad och här står hon nu med tvivel och osäkerhet i kombination med väldigt mycket kärlek och trygghet. I det här avsnittet är Jessica helt ärlig med hur hennes dömande och negativa tankar går, och hur dessa tankar hindrar henne från att våga planera framtid. Carl Mikael lyssnar utan att döma och kommer med sin bild av hur han ser på relationen.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2019-08-13
Länk till avsnitt

1. Trailer - Det här är Relationsverket

Relationer. Hur f´n gör man? Hur får man det att funka? Finns det ett recept på en ?bra? relation? Följ med bakom kulisserna och hör när paret Jessica och Carl Mikael genom transparenta och ofiltrerade samtal jobbar med och utvecklar sin relation. Syftet är att skapa igenkänning och inspirera till ett annorlunda sätt att kommunicera och relatera på. I det här avsnittet ges en kort introduktion till vad podden handlar om, vilka som gör den och varför. Känslokänsliga lyssnare varnas. Här inkluderas allt; sorg, kärlek, ilska, hopplöshet och sårbarhet. Häng med! 

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2019-08-13
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.