Sveriges 100 mest populära podcasts

Penserpodden

Penserpodden

Välkommen till Penserpodden, en podd om aktier, börs och marknad där några av våra mest framstående förvaltare och analytiker går igenom allt från både stora och små bolag till att diskutera aktuella case samt ger personliga åsikter inom sina expertisområden.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

soundcloud.com/user-326114081

Avsnitt

Avsnitt 141: EVO, Tourn, Immunovia och ett case

I detta avsnitt har vi för första gången på länge en gäst i studion. Det är Tourn Internationals grundare och VD, Robin Stenman. Det blir ett samtal om hur företaget arbetar med sociala medier och influencers. Vi pratar också om influencers allt större betydelse i marknadsföringssammanhang. Därefter har vi en längre genomgång av Immunovia, för vilket vi nyligen släppt en initieringsanalys. Inte nog med det. Vi uppdaterar också vår syn på Evolution samt bjuder på ett case. Podden leds av Daniel Ljungström.
2021-10-14
Länk till avsnitt

Avsnitt 140: Småbolagsfest

I detta avsnitt av Penserpodden botaniserar vi bland en mängd olika bolag. Bland annat har vi initieringsanalyser av LeoVegas Group och Tempest Security. Därefter har vi fokus på särläkemedel och får möjlighet att höra Ludvig Svensson gå igenom sina noteringar från bankens särläkemedelsdag där bland annat Corline och Hansa Biomedical deltog. Utöver det får vi uppdateringar av en rad bolag. Bland de bolag vi diskuterar kan Elanders, Eolus Vind, Quickbit, MAG Interactive och Checkin nämnas. Många mindre bolag har haft negativ kursutveckling under kvartalet och vi diskuterar hot och möjligheter med anledning av det. Avslutningsvis får vi ett case i Upsales. Podden leds av Daniel Ljungström.
2021-10-07
Länk till avsnitt

Avsnitt 139: Makro med Jonas

Under september har det blåst kalla vindar på aktiemarknaderna. Börsen har fallit från sina högsta nivåer och i media har vi kunnat läsa dystrare artiklar än vad vi varit vana vid under senare tid. Vi har nu bjudit in Erik Penser Banks chef för Kapitalförvaltningen, Jonas Thulin, för att reda ut begreppen. Jonas har en positiv syn på den kommande börsutvecklingen och vi vill naturligtvis gräva i vad han baserar den på. Det blir en timmes snack om bland annat den amerikanska centralbanken, inflation, råvaror, börsen framåt och portföljstrategi. Podden leds av Daniel Ljungström.
2021-09-30
Länk till avsnitt

Avsnitt 138: Aktier och krediter med David och Erika

I detta avsnitt möter vi Erik Penser Banks egna förvaltare David Cederberg och Erika Madebrink. De gästar podden för ett samtal om hur de arbetar med sina portföljer. David förvaltar sedan cirka 1,5 år tillbaka fonden Penser Yield som investerar i främst företagsobligationer. Erika förvaltar bankens diskretionära svenska aktieportföljer. Samtalet handlar om hur de anpassat sina portföljer under året, vilka risker och möjligheter de ser just nu och mycket annat. Naturligtvis får de berätta om var de hittar lite extra avkastning också. Podden leds av Daniel Ljungström.
2021-09-23
Länk till avsnitt

Avsnitt 137: Blandband med flera

I ett fullmatat avsnitt går vi igenom analytikernas toppval, de bolag vi vill rikta strålkastaren på extra mycket, samlade i Penser Access Momentum, en topplista med våra analytikers bästa aktieidéer bland de bolag vi följer under Penser Access. Bland bolagen vi pratar om i podden ingår SBB, Spectrum One, Refresh, Corline, Calliditas samt från den digitala underhållningsdagen kommenterar vi Fragbite, Mag Interactive, MTG, Every Sport Media Group, Tourn och Zordix. Utöver det har vi lite allmänna diskussioner. Podden leds av Daniel Ljungström.
2021-09-16
Länk till avsnitt

Avsnitt 136: Irisity, Maha Energy och Money Honey

I detta avsnitt av Penserpodden träffar vi Marcus Bäcklund, VD för Irisity, för att tala om Irisitys utveckling i allmänhet och den stora affären i synnerhet. Marcus gästade podden senast våren 2020, så det finns en del att prata om. Vi har också en special om oljebolaget Maha Energy där våra analytiker inte tycker att värdeutvecklingen riktigt hängt med utvecklingen för bolaget. Sist men inte minst träffar vi Emine Lundkvist för att tala om boken "Money Honey", som hon författat tillsammans med Eva Lunderquist och Leni Ekendahl. Boken är en handbok för vad kvinnor ska tänka på rörande deras ekonomi, både när det kommer till det juridiska och finansiella. Ett viktigt budskap är att kvinnor måste börja investera i stället för att spara.
2021-09-09
Länk till avsnitt

Avsnitt 135: Fredagspodden

I måstepodden Penserpodden dyker vi idag ner i en rad bolag från olika sektorer. Vi inleder med en fördjupning kring Calliditas Therapeutics för att därefter avhandla Karolinska Development och Immunovia. När vi ändå har Peter och Klas i studion passar vi på att diskutera budet på SOBI. Sedan gör vi ett lappkast och vandrar vidare och lyssnar på uppdateringar kring Beijer Electronics, Instalco och Bergman & Beving. Mentice, Angler Gaming, Everysport Media Group (ESMG) går vi också igenom. Vi avrundar med Opticept och Beijer Alma. Podden leds av Daniel Ljungström.
2021-09-03
Länk till avsnitt

Avsnitt 134: Strategisk allokering och annat med Bullseye

I dagens avsnitt av Penserpodden träffar vi twitterprofilen Bullseye för att diskutera portföljstrategi. Bullseye har en väldokumenterad process för sitt sparande och sina investeringar. Han kombinerar enskilda aktier, passiva fonder, aktiva fonder och en hel del annat i sin portfölj. Han har vidare en rad regler i förvaltningen för att minska risken för oväntade värdefall. Hur man sparar och investerar bäst är högst individuellt både vad gäller stil och risk. Vad som är bra för Bullseye behöver inte vara bra för dig, men det kan vara inspiration att ta med sig när man letar sin egen stil och profil.
2021-09-02
Länk till avsnitt

Avsnitt 133: Svenska aktier med världens bästa Oscar Karlsson

Oscar, tidigare analytiker på Erik Penser Bank, numera förvaltare av den svenska aktiefonden Handelsbanken Sverige Tema, gästar podden. Oscars fond valdes av Privata Affärer till Årets Sverigefond 2020. I motiveringen stod det bland annat "en vinnande blandning mellan klassiska bolag och fräscha nykomlingar". En del av de fräscha nykomlingarna har haft det lite tufft under sommaren, vilket vi pratar med Oscar om. Vi talar också om vilka teman han fokuserar på nu och vad han tror om börsen framöver. I podden svarar vi också på en lyssnarfråga: Hur får man ett nätverk i finansbranschen? Svaret på frågan kommer redan i ingressen.
2021-08-31
Länk till avsnitt

Avsnitt 132: Måstepodden snackar makro med Jonas Thulin

Jonas har stuckit ut hakan en hel del och sagt att han är positiv till börsen och att han har maxrisk på i förvaltningen. Samtidigt kan vi i nyheterna nu läsa om att allt fler blir alltmer oroade över börsutvecklingen. Vi diskuterar därför ingående med Jonas om hur han kommer fram till sin slutsats. Vi diskuterar även inflation, vinsttillväxt, riskerna för ekonomin mot bakgrund av Coronavirusets utveckling och en massa annat intressant. Podden leds av Daniel Ljungström.
2021-08-26
Länk till avsnitt

Avsnitt 131: Sommarboonanza

Nu är analytikerna tillbaka och vi summerar vad som hänt i våra bolag under sommaren i en klassisk boonanza. Vi pratar SBB, Irisity, Checkin, Mentice, BTS, Angler Gaming, Evolution, Kindered Group, Eastnine, CAG, Excitec, Bergs Timber, BE Group, Rottneros, XMReality, Sensys Gatso, Sivers Semiconductors, ITAB, Arise, Beijer Electronics, Medicover, Bio-Works, Björn Borg, OptiCept och Millicom. Vi avslöjar inte turordningen utan här blir det till att lyssna. Podden leds av Daniel Ljungström.
2021-08-24
Länk till avsnitt

Avsnitt 130: Att vara i en trade med Pär Sandå och David

Under sommaren har det varit lite ?hela havet stormar? i vissa sektorer. En och annan aktie har sett tvära nedgångar. Det har varit jobbigt för investerare som trots stora analysinsatser sett sitt kapital minska. Med anledning av det skriver David Johansson en tweet med hänvisning till Penserpodden avsnitt 14 där Pan Capital-grundaren Pär Sandå beskrev hur han ser på förluster och att leva med affärer. Tweeten fick uppskattning och blev upptäckten till dagens podd, som handlar om att leva med risk och affärer i med- och motgång.
2021-08-19
Länk till avsnitt

Avsnitt 129: Martin, berätta om förvaltning med AI

Martin Källström, Managing Director på den modellbaserade förvaltningsfirman Lynx, gästar podden för att prata om alternativa investeringar i allmänhet och kvantitativ förvaltning i synnerhet. Martin förklarar hur Lynx arbetar med både traditionell kvantitativ förvaltning och förvaltning med hjälp av artificiell intelligens. Lynx förvaltning är helt automatiserad och baserad på de modeller som utvecklas. Lynx gör otroligt många affärer. Vi frågar om hur många som blir rätt och hur man gör med de som blir fel. Martin menar att avkastningen byggs upp över tid genom att både göra affärer som går rätt men, även genom att hantera de som inte gör det på ett bra sätt. Podden leds av Daniel Ljungström.
2021-08-12
Länk till avsnitt

Avsnitt 128: Gustaf Hagman, Leovegas, blickar ut

Leovegas är ett svenskt mobilspelbolag och leverantör av tjänster inom online casino och sportbetting såsom bordsspel, videoslots, progressiva jackpottar, videopoker och livebetting till ett antal internationella marknader. Leovegas Gaming Ltd är ett dotterbolag till Leovegas AB, vars aktie är noterad på Stockholmsbörsen. I Podden berättar Gustaf Hagman, VD och grundare, om ursprunget till bolaget, vilka utmaningar de möter och hur de ser på framtiden. Podden leds av Daniel Ljungström.
2021-08-05
Länk till avsnitt

Avsnitt 127: Entreprenör i hjärtat, Henrik Ekelund, BTS Group

I avsnitt 127 träffar vi Henrik Ekelund. Henrik grundade konsult- och utbildningsföretaget BTS Group 1986 och har varit företagets VD sedan dess. Han är också störste ägare i bolaget. I podden får vi möjlighet att prata med Henrik om vad som fick honom att starta BTS, vilka utmaningar han mött, hur han hanterat dem. Vi får också möjlighet att prata med Henrik om hur man genomför en strategiförändring i ett bolag. Få har varit med om så många förändringar som Henrik. Vi pratar också med Henrik om hur han gör när han investerar, vilka tips han har till yngre lyssnare som drömmer om att bli entreprenörer. Då Henrik också har ett brinnande intresse för resor frågar vi också naturligtvis om hans favoritresmål.
2021-07-29
Länk till avsnitt

Avsnitt 126: Per Sjöstrand VD och medgrundare av Instalco berättar hur man gör

Per Sjöstrand VD och medgrundare av Instalco berättar hur man gör Per Sjöstrand gästar podden och berättar hur de på cirka 7 år byggt upp ett av börsens älsklingsbolag, Instalco. Instalco är en serieförvärvare som grundades 2014. Strategin bygger på att förvärva små och lönsamma installationsbolag inom värme, el, ventilation och kyla, exempelvis. Idén är att efter förvärven låta bolagen leva vidare med egna varumärken men för att förbättra förutsättningarna hjälper Instalco till med inköp, samordning och exempelvis merförsäljning. Totalt består företagsgruppen av närmare 100 bolag i Norden och omsätter cirka 7 mdr. Omsättningen har växt med ca 30 procent årligen genom med stark marginal. Per berättar i podden om hur de gjort och sina erfarenheter kring förvärv och en massa annat relevant.
2021-07-22
Länk till avsnitt

Avsnitt 125: FIRE Med Pengabingen

Nästan alla kan bli rika. Dagens gäst Pengabingen är ett exempel på det. Genom att spara en hög andel av sin inkomst och investera på börsen har han nått sitt mål om ?ekonomisk frihet?, dvs han kan leva på 4% av sitt kapital om året och behöver inte jobba. Pengabingen har också en investeringsstil som påminner om vad många av våra tidigare professionella gäster beskrivit. Han berättar mer om den i podden. Vill du också nå ekonomisk frihet ska du lyssna på dagens podd. FIRE är en förkortning för Financial Independence Retirement Early och en skola för hur man kan nå ekonomisk frihet.
2021-07-15
Länk till avsnitt

Avsnitt 124: Småsnack med Ilija Batljan och Sven-Olof Johansson

I dagens podd träffar vi fastighetsgiganterna Ilija Batljan och Sven-Olof Johansson som grundat SBB respektive Fastpartner för en diskussion om entreprenörskap, förtroende, motgångar, kreditmarknaden och börsen. Vi får också veta varför Sven-Olof föreslog för Ilija att SBB skulle bli storägare i JM, en affär värd 4,5 mdr. Podden leds av Daniel Ljungström.
2021-07-08
Länk till avsnitt

Avsnitt 123: Svante Bergström berättar om Lynx Hedge

I dagens podd träffar vi Svante Bergström, en av tre grundare till den trendföljande hedgefonden Lynx. Lynx är idag Sveriges både största och äldsta hedgefond. Fonden har cirka 80 anställda inom finans, fysik, matematik, statistik och systemutveckling. Fonden är helt automatisk vilket innebär att människor utvecklar olika modeller och modellerna sköter därefter hela förvaltningen där målet är att hitta olika felprissättningar. Fonden tillhör en grupp hedgefonden som kallas CTA. Gruppen CTA har lyckats skapa positiv avkastning vid större kriser, vilket få andra fondkategorier lyckats med. Exempelvis steg Lynx med 44 procent 2008 samtidigt som stockholmsbörsen föll med närmare 40 procent. Under senare år har avkastningen varit mer modest. Vi pratar med Svante om fondens historiska utveckling, hur förvaltningen utvecklats och varför de senaste årens avkastning varit mer blygsam relativt historiken. Svaret är intressant!
2021-07-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 122: En säker midsommar

I dagens podd går vi igenom våra olika säkerhetsbolag; Irisity, Rolling Optics, Clavister, Micro Systemation med flera. Utöver detta diskuterar vi den sidledesrörelse som präglat börsen under senare tid och vad det kan betyda framåt. Därefter gör vi en riktig djupdykning i och kring Beijer Group. Podden leds av Daniel Ljungström.
2021-06-24
Länk till avsnitt

Avsnitt 121: Fokus på nya möjligheter

Vi fortsätter att hänga oss fast vid de digitala möjligheter som växer i spåren av bland annat coronapandemin. Vi går igenom vår analytiker Magnus Skogs anteckningar från vår digitala influencerdag där exempelvis Nelly.com, Björn Borg, Tourn och Lyko gästade oss. I dagens podd intervjuar vi också Hubsos VD Josefine Abrahamsson. Utöver det gör vi en avstickare för att prata med Jörgen Remmelg, VD XMReality, om hur hans första år som VD på bolaget varit och vad nästa steg är i XMRealitys utveckling är. Podden leds av Daniel Ljungström.
2021-06-17
Länk till avsnitt

Avsnitt 120: Från kändisfest till poddfest med Felicia

I dagens podd följer vi upp förra veckans temadag kring influencer marketing med att träffa Make Sense Medias VD Felicia Lagerwall för att prata om influencers och affärerna runt dem. Felicia har tidigare varit VD för Perfect Day Media. Felicia arbetar numera med till exempel Filip och Fredriks podd, systrarna Parneviks podd Pillowtalk med Peg & Penny samt med influencers av olika slag. Vi frågar hur marknaden är uppbyggd för poddar, Youtube, Instagram och influencers, vilka intäkter en influencer har, vilka de större trenderna är, varför poddar i Sverige kanske inte låter helt som poddar i till exempel USA och vad en bra influencer är och representerar. Podden leds av Daniel Ljungström.
2021-06-15
Länk till avsnitt

Avsnitt 119: Sommarbooonanza!

I dagens avsnitt bjuder vi på en Sommarbooonanza! Vi har analytikernas kommentarer gällande Seafire, Premium Snacks, Clas Ohlson, Exsitec, Vicore Pharma, Initiator Pharma, Nanologica, AstraZeneca, Guard Therapeutics, BTS Group, UpSales Technology, Elanders och BE Group. Avslutningsvis går vi igenom vår Momemtumlista, de bolag vi vill sätta lite extra fokus på. Podden leds av Daniel Ljungström.
2021-06-10
Länk till avsnitt

Avsnitt 118: Patrik, berätta om frisparken, igen!

I dagens avsnitt av Penserpodden träffar vi tidigare VM-bronsvinnaren och Barcelonaspelaren Patrik Andersson för ett samtal om karriär, kapitalförvaltning och tiden efter den aktiva fotbollskarriären. Patrik är en av de mest framgångsrika fotbollsspelarna genom tiderna. Han avslutade sin aktiva fotbollskarriär endast 33 år gammal och stod då inför nya vägval i livet och frågan om vad han skulle göra härnäst. Kapitalet fanns där från karriären men kanske inte de nya målen. Detta är en vanlig situation, att inte veta vilket nästa berg att bestiga är, för framgångsrika idrottspersoner när de avslutar sina aktiva karriärer. Vissa når nya framgångar i det civila livet medan andra får det tuffare. Behovet av den närmsta kretsen av familj och rådgivare är då stort. Vi pratar med Patrik om hur han gjorde övergången och hur tankarna gick före och efter. Naturligtvis får Patrik också tippa vem som vinner EM 2021.
2021-06-09
Länk till avsnitt

Avsnitt 117: Emine, vad tror du om ändrade skatter på våra investeringar?

I detta avsnitt av Penserpodden diskuterar vi skatt. Socialdemokraterna har kommit med några utspel rörande kapitalbeskattning som rört upp känslor bland sparare. Framförallt är det en höjd skatt på sparande i ISK som varit i fokus för debatten. Med anledning av det har vi bjudit in Emine Lundkvist, advokat med fokus på skatt sedan 30 år, för att diskutera trender inom framförallt kapitalbeskattning och utifrån det fundera kring hur skatterna i Sverige kan komma att utvecklas framåt. Vi diskuterar pension, fåmansregler (3:12), arvs- och gåvoskatt, förmögenhetsskatt, utlandsflytt och en del annat kring kapitalbeskattning. Podden leds av Daniel Ljungström.
2021-06-03
Länk till avsnitt

Avsnitt 116: Supercykel med Jonas Thulin

I dagens podd gör vi en djupdykning i den ekonomiska utvecklingen i världen. Jonas tycker att ekonomin är inne i en fas som är så pass stark att han kallar utvecklingstrenden för "supercykel". Vi diskuterar naturligtvis även vad riskerna är om supercykeln inte inträffar eller att den positiva trenden bryts. Ett hot är inflation. Vi diskuterar därför också den amerikanska arbetsmarknaden och exempelvis den sysselsättningsdata som kommer mot slutet av veckan. Jonas får också beskriva hur han sätter samman Pensers portföljer för att dra fördel av den utveckling han ser framför sig.
2021-06-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 115: Oupptäckta juveler och spelbolag

I dagens podd sätter vi strålkastarljuset på Maria Edsman, VD Bokusgruppen, samt Scandinavian ChemoTechs VD, Mohan Frick. Båda bolagen är aktuella men på lite olika sätt. Bokusgruppen är aktuell då investmentbolaget Volati särnoterar dem med första handelsdag den 4 juni. I podden sammanfattas även Erik Penser Banks spelbolagsdag, där Angler Gaming PLC, Aspire Global, Betsson Group, Catena Media, Kambi, LeoVegas Group, Raketech samt Scout Gaming Group gästade banken. Podden leds av Daniel Ljungström.
2021-05-27
Länk till avsnitt

Avsnitt 114: Världens bästa Peter Lagerlöf

I dagens podd träffar vi Carnegies tidigare analyschef och numera Lannebos förvaltare Peter Lagerlöf. Peter är en av Sveriges mest prisade analytiker i modern tid, utsedd till årets analytiker åtskilliga gånger. Hans specialitet är makro och strategi. Sedan 7 år förvaltar Peter, tillsammans med Lotta Faxén, Lannebos Mixfond samt Lannebos hållbarhetsfonder. Vi pratar med Peter om skillnaderna mellan att vara analytiker och förvaltare, hur han ser på värdering, makroflöden och den rekyl vi sett i hållbara aktier.
2021-05-26
Länk till avsnitt

Avsnitt 113: High five till DeFi?

I avsnitt 113 träffar vi Eric Wall, förvaltare på Arcane Assets och en av de ledande profilerna inom det europeiska krypto-communityt. Vi pratar om Erics bakgrund och hur han kom in på krypto, Bitcoin och Ethereums historia och utveckling, NFT:er, Tokens och möjligheter med decentralized finance, DeFi. Avsnitt 113 blir en fortsättning på avsnitt 85 där vi pratade med Anna Kinberg Batra om framtidens betallösningar och e-kronan. Andreas Lindström, mångårig medarbetare på Penser och Head of Corporate Access gör också premiär i podden. Podden leds som vanligt av Daniel Ljungström.
2021-05-25
Länk till avsnitt

Avsnitt 112: Intervjuer med BTS och ESMG, kommentar om Björn Borg, Instalco och Lagercrantz

I detta avsnitt gör vi längre intervjuer med BTS Groups karismatiska VD Henrik Ekelund samt Everysport Media Group, ESMG:s, tillika karismatiska VD Hannes Andersson. Vi får höra om två olika företagsresor och strategival, den ena lite mer försiktigt och det andra mer offensivt, men båda präglade av en stor portion entusiasm. Vi tycker det var väldigt trevligt att träffa Henrik och Hannes. Våra analytiker kommenterar därefter rapporterna från Instalco och Lagercrantz. Det gör att vi också får skäl att återkoppla till tisdagens podd där vi bl a diskuterar förvärvsprocesser, främst när noterade bolag köper privata företag. Avslutningsvis kommenterar vi också Björn Borgs rapport och diskuterar värderingarna av framförallt verkstadssektorn. Podden leds av Daniel Ljungström.
2021-05-20
Länk till avsnitt

Avsnitt 111: Günther Mårder - Den stora bolagsresan

I detta avsnitt träffar vi Günther Mårder. Günther har en bakgrund som VD för bl a Aktiespararna men även som Sparekonom på Nordnet. För närvarande är han VD för Företagarna. Vår diskussion handlar huvudsakligen om hur privata onoterade företagare tänker kring generationsskiften, eventuell börsnotering eller, för den delen, att låta sig förvärvas av noterade bolag eller riskkapitalbolag. Vi vill att lyssnarna ska få lite mer kunskap om hur värden uppstår i samband med övergången från att vara ett onoterat bolag till noterat. Vi pratar därefter om resan från att vara ett mindre noterat bolag och framåt. Vi får också höra hur Günther själv tänker både kring noterade- och onoterade investeringar. Podden leds av Daniel Ljungström.
2021-05-18
Länk till avsnitt

Avsnitt 110: Från globala storaffärer i onoterat till biotech

I dagens podd pratar vi med Dusan Stojanovic som driver det globala investeringsnätverket "True Global Ventures" som intervjuade i specialavsnitt 75. Vi fick då höra om Dusans drömaffär som nu blivit godkänd. Vi får också höra om investeringar i block chain-teknik och NFT ("Non fungible token") som Dusan tror är nästa stora område där han kan hitta avkastning. Utöver det går vi igenom temadagen "kommersialisering av läkemedel". Inte att förglömma, vi initierar också Lipidor och Scandinavian ChemoTech. Podden leds av Daniel Ljungström.
2021-05-13
Länk till avsnitt

Avsnitt 109: Checkin.com och en massa andra bolag

I avsnitt 109 träffar vi Kristoffer Cassel för en intervju om Checkin.com för att prata om den resa bolaget hittills gjort och som nu renderat att bolaget ska noteras. Vi pratar också om vad bolaget ska använda kapitalet de tar in i samband med noteringen till. Utöver det får vi lyssna till uppdaterat case i Smarteye, rapportkommentarer från våra analytiker gällande SBB, Eastnine, Mentice, Exsitec, Arise, Bergs Timber samt Redsense Medical. Vi hinner också med en kommentar kring den omvända vinstvarningen från BTS. Podden leds av Daniel Ljungström.
2021-05-06
Länk till avsnitt

Avsnitt 108: Vi tar pulsen på ITAB och Senzime

Vi träffar Senzimes VD, Pia Renaudin, och ITAB:s VD, Andréas Elgaard i varsin intervju. Senzime, med produkterna TetraGraph och TetraSens, kommer att vara med och driva omställningen i världens operationssalar och uppvakningsavdelningar genom att erbjuda möjligheten att extubera operationspatienter på ett säkrare sätt efter narkos. I intervjun får vi bl a reda på riskerna vid uppvaknandet från narkos idag. I ITAB:s fall får vi en fascinerande beskrivning av hur butikskoncept utvecklats samt påverkats av bl a Coronapandemin. ITAB:s roll i detta är verkligen intressant. Vem visste exempelvis att ITAB sköter CircleKs butikskoncept.
2021-04-29
Länk till avsnitt

Avsnitt 107: Fyrverkeri med EVO, KIND, ELAN, ZETA, BEIA och lite annat

I del 1 av dagens Penserpodd fokuserar vi på kvartalsrapporterna från Evolution, Kindred, Elanders, ZetaDisplay. Vi nämner också Signatur Fastigheters senaste förvärv samt kommenterar konjunkturbarometern och spekulerar kort i vad den kan innebära för exempelvis Bergs Timber. Medverkar i podden gör Alexander Vilval och Rikard Engberg. Podden leds av Daniel Ljungström.
2021-04-29
Länk till avsnitt

Avsnitt 106: Vad händer när musiken tystnar?

Vi upplever nu en av de viktigaste makroekonomiska veckorna på länge, enligt Jonas Thulin, Kapitalförvaltningschef på banken. Under en timme går vi igenom den globala ekonomin. Vi diskuterar konsekvenserna av att det saknas förtroende för den svenska penningpolitiken, varifrån det ska komma mer pengar till börserna samt vad som händer om, eller när, musiken tystnar. Podden leds av Daniel Ljungström.
2021-04-27
Länk till avsnitt

Avsnitt 105: SUS, KIND, BIOWKS och lite annat plockgodis

I dagens avsnitt diskuterar vi initieringsanalysen av Bio-Works Technologies. Vi kommenterar även Surgical Science, BE Group samt Kindred. Därtill pratar vi naturligtvis om den pågående rapportperioden. Magnus, som gästat Stockholms universitet, berättar lite om vilka frågor han fick i sin roll som analytiker. Sammantaget är dagens podd som en påse smågodis där det finns en bit för alla. Podden leds som vanligt av Daniel Ljungström.
2021-04-22
Länk till avsnitt

Avsnitt 104: Från dåtid till nutid och framåt

I denna Penserpodd intervjuar vår analytiker Alexander Vilval Bergs Timbers VD, Peter Nilsson. Bergs genomgår en transformation som vi tycker är spännande att följa. Därefter sammanfattar vi den digitala fastighetsdag vi höll i förra veckan. Sammanfattningen görs av vår analytiker Rikard Engberg och omfattar bl a bolag som SBB, DIÖS, Fastpartner och Kungsleden. Vi avslutar podden med en diskussion av det initieringsanalysaktuella bolaget Hubso Group, vilken nästan är ett kast in i framtiden. Robert Tovi guidar analytikerna och Daniel Ljungström leder i vanlig ordning podden.
2021-04-15
Länk till avsnitt

Avsnitt 103: Bank och finans - jag var lite av en outsider ? Caroline Farberger

I detta avsnitt av Penserpodden träffar vi Erik Penser Banks kommande styrelseledamot Caroline Farberger. Caroline föddes i Uddevalla. Efter dubbla examina från Handelshögskolan i Göteborg och Chalmers inleddes karriären på konsultfirman McKinsey & Company. På det följde en lång karriär inom försäkring. Farberger blev allmänt känd då hon som första högre näringslivschef genomförde en könskorrigering. Vi pratar med Caroline om hennes erfarenheter från näringslivet, både som kvinna och man.
2021-04-13
Länk till avsnitt

Avsnitt 102: Poddfest med Dan Olofsson - om att skapa värde och att ge tillbaka

I dagens Penserpodd möter vi superentreprenören och tusenkonstnären Dan Olofsson och får ta del av hans erfarenheter av livets olika faser. I varje framgångsrik entreprenörs resa hittar man nästan alltid ett ?moment of truth?. Vi tror att vi hittade Dans. Det medförde en resa som inte bara omfattar Sigma utan även exempelvis konsultmäklaren A Society, Poolia och Thanda Private Game Reserve i Sydafrika. Totalt sysselsätter familjen Olofssons familjeföretag, Danir AB, ca 8 000 anställda. Avslutningsvis bjuder Dan på underhållning.
2021-04-08
Länk till avsnitt

Avsnitt 101: Dogs of Tech, ett påskägg fyllt av gaming, SaaS och tech

Många lyssnare hade nog förväntat sig ett Kindred-ägg till påsk men istället har vi träffat GP Bullhounds förvaltare Johan Roslund. Johan diskuterar tillsammans med Erik Penser Banks analytiker ansvarig för techsektorn, Rikard Engberg, de senaste trenderna att investera i. Vi reder ut om det är mest lönsamt att gräva guld eller om man ska hålla sig till järnvägar, tar tempen på flera av SaaS-bolag som dykt upp på Stockholmsbörsen samt pratar lite om allas favoritämne, gaming. Podden leds, och ibland avbryts, av Daniel Ljungström.
2021-04-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 100 del 2: Jubileum med tech-oraklet Storm Duncan

Med anledning av att vi nått milstolpen 100 avsnitt, sänder vi i detta avsnitt del två av jubileumspodden. Vi träffar Storm Duncan, Global Head of Technology och M&A samt Global Head of Mobility Technology på Jefferies, den stora amerikanska investmentbanken. Det blir ett samtal om tech-sektorns utveckling och hur den nya tekniken påverkar oss både som privatpersoner och investerare. Storm, som bland annat var involverad när Youtube såldes till Google, ger sin syn på vad som kännetecknar en bra affär. Som ansvarig för den moderna noteringsformen ?SPAC? på Jeffries, får han även förklara vilka för- och nackdelar han ser med dessa.
2021-03-30
Länk till avsnitt

Avsnitt 100 del 1: Jubileumspodden - Sandå, Duncan, Clarre & Mörner

I detta avsnitt passar vi på Erik Penser Bank på att klappa oss själva på axeln. Vi har ändå nått milstolpen 100 avsnitt. Vi hör bankens ordförande Claes-Henrik Julander och VD Johan Mörner tala en del om den resa och utveckling banken gjort under de senaste 7 åren, som bl a resulterat i att banken började podda, vilket inte är en typisk produkt för banken. Per Sandå, som spelat stor roll för podden, delar med sig av sina erfarenheter från det senaste året, inte minst av fenomen som Game Stop och Amazonification. I avsnittet introduceras även Storm Duncan, globalt ansvarig för Tech, M&A och mobilitetsteknologi på Jefferies, den stora amerikanska investmentbanken. Storm kommer dock att vara gäst i nästa avsnitt, nr 101 del 2.
2021-03-27
Länk till avsnitt

Avsnitt 99: Den odefinierade podden

I detta avsnitt inleder Jonas Thulin med att prata om utvecklingen i den amerikanska penningpolitiken och vilken påverkan den har på aktiemarknaden. Vi pratar även life science i ett bredare perspektiv för att därefter snäva av utrymmet en aning och intervjua Spago Nanomedicals VD, Mats Hansen. Vi går därefter vidare och introducerar Tourn International. Vi sammanfattar också analytikernas noteringar från ett antal av de bolag som närvarade på vår digitala bolagsdag. Podden leds av Daniel Ljungström.
2021-03-18
Länk till avsnitt

Avsnitt 98: Nytt och fräscht

I detta avsnitt av Penserpodden träffar vi både Eastnines VD Kestutis Sasnauskas och Mekonomens VD Pehr Oscarson. Utöver det tar vi upp två nya bolag som vi har initierat bevakning av. Det är Everysport Media Group samt Bergs Timber. Vi nöjer oss inte med det. Vi resonerar även kring sammansättningen av vår bevakningslista ?Momentum? där vi bl a har bolag som BTS, Irisity, Redsense Medical och numera Everysport Media Group. Podden leds av Daniel Ljungström.
2021-03-11
Länk till avsnitt

Avsnitt 97: Blandband I Rapporttider

Vi träffar Eulos Vinds VD Per Witalisson. Utöver det bjuder dagens avsnitt på uppdateringar kring Sensys Traffic, Loudspring, Midway, CAG och Nanologica. Vi sammanfattar förra veckans Investmentbolagsdag som hölls på vår Youtube kanal Penser play och som om inte det vore nog så gästar poddens yngsta gäströst någonsin Penserpodden. Podden leds av Daniel Ljungström.
2021-03-04
Länk till avsnitt

Avsnitt 96: ?Short - Term? Och ?Ten - Bagger? filosoferar

I dagens avsnitt av Penserpodden träffar vi Pensers egen twitterprofil Oskar ?short-term? Ekman och profilen David ?Ten-Bagger? Bagge för att diskutera. Vi pratar allmänt om hur deras intresse för marknaderna växt fram, hur deras syn på hur man investerar utvecklats och vart de får sin inspiration ifrån. Vi kommer också in på mer aktuella områden som vart Bagge tror att marknaderna är på väg och hur han ser på dessa. Hur han ser på särskilt intressanta sektorer samt annat smått och gott. Daniel Ljungström modererar diskussionen.
2021-03-02
Länk till avsnitt

Avsnitt 95: Makro och annat med Thulin

I detta avsnitt fokuserar vi på makro och marknaden, vad händer egentligen med räntorna och hur påverkar de börsen? Hur har vi på Erik Penser Banks kapitalförvaltning agerat nu när volatiliteten ökar och vad har Knut Wicksell och Washington Consensus med allt att göra? Vi talar också om kreditmarknaden och intressanta kreditobligationer samt vilka bolag på Stockholmsbörsen som vi investerat i och hur förvaltarna tänker kring dessa investeringar? Lyssna och få svaren! Medverkar i podden gör Jonas Thulin, Erika Madebrink, David Cederberg samt Daniel Ljungström.
2021-02-25
Länk till avsnitt

Avsnitt 94: En finansbransch i omvandling

I detta avsnitt av Penserpodden träffar vi Johan Mörner, som är VD på Erik Penser Bank, Krister Sundling, som är ordförande i fondplattformen SAVR samt Alf Peter Svensson som är advokat på DLA Piper. De har alla närmare 30 års erfarenhet av finansbranschen. Tillsammans med dem diskuterar vi hur branschen utvecklats under deras 30 år i branschen med särskilt fokus på teknisk- och regulatorisk utveckling. Vi tittar på vilka möjligheter det skapar för kunderna. Naturligtvis diskuterar vi också provisioner som för tillfället är ett hett område. Slutsatsen är dock att det kommer bara att bli bättre för kunderna.
2021-02-23
Länk till avsnitt

Avsnitt 93: Boonanza

Rapportsäsongen har precis nått sitt crescendo och Penserpodden följer upp detta med en rapportbonanza vars längd liknar en Wagneropera och likt ett klassiskt epos finns ett underliggande tema där bolagsvärdering kontra aktievärdering diskuteras. I första akten presenterar Alexander sina rapportslutsatser om Elanders, OssDsign och BE Group. Han gör även en djupdykning i verkstadssektorn och veckans fokus. I nästa akt presenterar Oscar på sjungande göteborgska rapportslutstatser om Midway, Exsitec, Mekonomen och Scandic. Dramat fortsätter med att Hjalmar beskriver varför Optifreeze snart kommer att blomma ut. Detta följs i rask takt upp med Magnus som avhandlar det nya Accessbolaget XM Reality och med vindens hastighet avhandlar Arise. I den sista akten gör Rikard entré och börjar med att berätta om varför Angler Gaming kan vara värld att fiska upp. Nästa steg blir att avhandla techfavoriterna Irisity och Upsales och som grand finale kommenterar simulatorbolagen Surgical Science och Mentice. Podden dirigeras som vanligt av den eminente Daniel Ljungström och är komponerad av Robert Tovi.
2021-02-18
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.