Sveriges 100 mest populära podcasts

Fatta familjen

Fatta familjen

Föräldrarådgivning när det fungerar som sämst med dem du älskar mest. Ett ring-in-program som hjälper dig att hantera föräldraskapets allra svåraste utmaningar.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

ur.se/id/214031

Avsnitt

Kompiskonflikter

Bästisar ena dagen och ärkefiender den andra - ibland är det svårt att som förälder hänga med i svängarna kring barnens kompisrelationer. Och hur mycket ska vuxenvärlden egentligen blanda sig i? Psykologerna Bo Hejlskov Elvén och Stina Hindström hjälper föräldrar att navigera i besvärliga kompiskonflikter.
2022-09-30
Länk till avsnitt

Barn som sticker ut från mängden

Hur stöttar man som förälder ett barn som känner sig annorlunda och sticker ut ifrån mängden? Psykolog Stina Hindström och beteendevetare Petra Krantz Lindgren pratar med föräldrar om hur man lär barn att det är okej att vara annorlunda och att man duger som man är.
2022-09-23
Länk till avsnitt

Prestationssångest

Hur möter man ett barn som ställer höga krav på sig själv och låser sig när något ska presteras? Psykolog Stina Hindström och beteendevetare Petra Krantz Lindgren ger råd till föräldrar som har barn med prestationsångest.
2022-09-16
Länk till avsnitt

Konflikträdsla

Kan man träna bort sin konflikträdsla? Och hur undviker man som förälder att föra vidare den till sina barn? Psykologerna Malin Bergström och Stina Hindström stöttar föräldrar som har svårt att stå upp för sig själva när det blossar upp en konflikt.
2022-09-09
Länk till avsnitt

När en familjemedlem blir svårt sjuk

Hur påverkas barn när någon i familjen blir svårt sjuk? Psykologerna Malin Bergström och Reyhaneh Ahangaran samtalar med föräldrar om hur de kan agera för att göra tillvaron mer hanterbar trots att framtiden känns skrämmande och oviss.
2022-09-02
Länk till avsnitt

Utåtagerande barn

Hur ska vi bemöta våra barn när de blir arga och explosiva? Och hur hanterar man som förälder egna känslor av misslyckande och skam när konflikterna blir många och svåra? I det här avsnittet stöttar psykolog Stina Hindström och psykoterapeut Malin Lindholm föräldrar till barn som är utagerande på olika sätt.
2022-08-26
Länk till avsnitt

Skärmkonflikter

Hur mycket skärmtid är egentligen lagom? Och vad gör man om ens barn fastnat framför skärmen? Psykolog Stina Hindström och psykoterapeut Malin Lindholm stöttar föräldrar som oroar sig över sina barns skärmvanor och som tröttnat på eviga skärmkonflikter.
2022-08-19
Länk till avsnitt

Vad är normalt för en 18-åring?

Hur är man förälder till en ung vuxen? Hur mycket ska man lägga sig i och hur mycket ska man släppa? Hur bygger vi en mer jämställd relation och vem är jag när mitt barn inte längre är ett barn? Psykologerna Stina Hindström och Bo Hejlskov Elvén svarar på frågor om utvecklingssprånget runt 18 år.
2022-05-27
Länk till avsnitt

Treåringen

Stora känslor, upproriskhet och envishet! Det händer mycket i en 3-årings liv. Kan man överhuvudtaget resonera med en 3-åring och hur bemöter man de stora känsloutbrotten? Psykologerna Bo Hejlskov Elvén och Stina Hindström ger tips och råd till föräldrar om det många gånger utmanande utvecklingssprång som sker runt 3-årsåldern.
2022-05-20
Länk till avsnitt

Hur ska jag uppfostra?

Hårda regler eller ödmjukt inkännande? Peka med hela handen eller inkludera? Att föräldrar har olika syn på barnuppfostran är inte helt ovanligt. Men hur gör man då och hur påverkar det barnen? Psykolog Malin Bergström ger råd till föräldrar som funderar över olika uppfostringsstilar. Programledare Patti Hansén.
2022-05-13
Länk till avsnitt

Barns matvanor

Hur ger vi barnen hälsosamma matvanor? Varför älskar tonåringar socker? Och hur pratar man med barn om övervikt? Barndietist Sara Ask svarar på föräldrars frågor om kost och hälsa. Programledare är Patti Hansén.
2022-05-06
Länk till avsnitt

Ensamstående förälder

Psykolog Stina Hindström och beteendevetare Petra Krantz Lindgren samtalar med ensamstående föräldrar som upplever utmaningar i föräldraskapet, som saknar någon som kan avlasta och hjälpa till och som tampas med ensamhetskänslor.
2022-04-29
Länk till avsnitt

Att vara tonårsförälder

Oro, tjafs och bråk? Att vara tonårsförälder kan innebära många prövningar. Ena stunden klok som en vuxen. Andra stunden är konsekvenstänket som bortblåst. Hur hittar man balansen mellan tillit och kontroll och hur får man en bra relation med sin tonåring? Psykolog Stina Hindström och beteendevetare Petra Krantz Lindgren stöttar föräldrar till tonåringar.
2022-04-22
Länk till avsnitt

Barn som inte kan bo hemma

Hur påverkas föräldraskapet när barnet av olika skäl inte kan bo tillsammans med sina föräldrar? Hur kan familjerelationerna stärkas så det blir bra för barnet? Psykoterapeut Malin Lindholm och psykolog Bo Hejlskov Elvén ger råd och stöd till föräldrar vars barn inte kan bo hemma. Programledare Patti Hansén.
2022-04-15
Länk till avsnitt

Att vara förälder med psykisk ohälsa

Att orka vara förälder samtidigt som man själv mår dåligt är en utmaning. Hur påverkas barn av att ha en förälder som är deprimerad? Kan barnen må bra trots att en vuxen i familjen mår dåligt? Psykologerna Allan Linnér och Malin Bergström ger konkreta råd till föräldrar som mår psykiskt dåligt och pratar om hur små saker kan göra stor skillnad.
2022-04-08
Länk till avsnitt

Hur överlever du tvåbarnschocken?

Livet med flera barn kan vara krävande på många sätt. Hur påverkas familjen av att det kommer ett syskon? Vad gör man när småbarnslivet inte blev som man tänkt? Och hur ska man få plats med sina egna behov när barnen tar all tid och energi? Psykolog Malin Bergström ger tips och råd till tvåbarnsföräldrar om hur du överlever småbarnsåren.
2022-04-01
Länk till avsnitt

Hur är det att ha NPF som förälder?

Hur är det att vara förälder och själv ha en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning? Psykolog Stina Hindström och beteendevetare Petra Krantz Lindgren stöttar föräldrar som sliter med vardagsutmaningar när inte kraften och orken räcker till.
2022-03-25
Länk till avsnitt

Barns oro för krig

Hur ska vi prata med våra barn om krig, och hur kan vi föräldrar hantera vår egen oro kopplat till utvecklingen i Europa? Psykoterapeut Malin Lindholm och psykolog Bo Hejlskov Elvén svarar på lyssnarnas frågor. Programledare Patti Hansén.
2022-03-11
Länk till avsnitt

Varför vill mitt barn inte gå till skolan?

Hur mycket ska vi föräldrar pusha, motivera och tjata på ett barn som inte vill gå till skolan? Och när är det läge att backa och lyssna in vad som egentligen pågår? Psykologen Stina Hindström och beteendevetaren Petra Krantz Lindgren ger tips och råd till föräldrar vars barn av olika anledningar inte vill gå till skolan. Programledare är Patti Hansén.
2022-03-18
Länk till avsnitt

Hur blir man av med känslan av skam?

Skam är känslan som säger till dig att du borde skämmas, att du inte duger, att du är dålig och att du borde veta bättre. Hur kan man lära sig själv och sina barn att hantera skamkänslor på ett bra sätt, och vad gör man när det känns som att den tar över för mycket? Psykolog Stina Hindström och psykoterapeut Malin Lindholm ger föräldrar råd och stöd.
2022-02-25
Länk till avsnitt

Lögner och hemligheter

Hur bemöter man en tonåring som plötsligt börjar ljuga väldigt mycket? Och när är ett barn egentligen redo för att få ta del av en familjehemlighet? Psykolog Stina Hindström och psykoterapeut Malin Lindholm svarar på föräldrars frågor om när vuxna och barn på olika sätt undanhåller sanningen.
2022-02-25
Länk till avsnitt

Hur mycket ska ett barn röra sig?

Vad är egentligen lagom med rörelse för en 7-åring? Och hur motiverar man ett barn som inte vill röra sig alls? Psykolog Malin Bergström och Åsa Kastbom, överläkare i psykiatri, pratar med föräldrar som grubblar över frågor som handlar om barns fysiska aktivitet.
2022-02-05
Länk till avsnitt

Fobier och rädslor

När övergår en rädsla till fobi? Och hur kan man hjälpa barn som är överdrivet rädda? Psykolog Malin Bergström och överläkare i psykiatri Åsa Kastbom ger råd till föräldrar med barn som är rädda för baciller, mörker, flygfän och magsjuka.
2022-01-28
Länk till avsnitt

Hur lär jag mitt barn att förstå andras känslor?

Kan man lära sig empati eller är det medfött? Hur får jag mitt barn att förstå att jag blir ledsen när hen slår mig? Föds man till psykopat? Psykolog Stina Hindström pratar med föräldrar om hur man kan stärka barnets empatiska förmågor.
2022-01-21
Länk till avsnitt

Vad gör jag om mitt barn blir mobbat?

Retsamhet och mindre allvarligt bråk kan gå över till mobbning, men var går gränsen? Vad gör man med sin oro för att ens barn mobbas eller mobbar? Ska man lägga sig i när barnens kompisar blir utfrysta? Psykolog Stina Hindström och programledare Patti Hansén pratar med föräldrar som vill ha rådgivning.
2022-01-14
Länk till avsnitt

Myter om adhd

Diagnosen adhd är omgärdad av vanföreställningar, myter och fördomar. Vad vet forskarna idag? Och hur kan man som förälder bemöta andras föreställningar om diagnosen? Neuropsykologen Bo Hejlskov Elvén reder ut. Patti Hansén är programledare.
2022-01-07
Länk till avsnitt

Hur får jag mitt barn att sluta använda ett kränkande språk?

Barn som svär och använder kränkande ord kan vara både sårande och provocerande. Hur får man som förälder barnen att uttrycka sig utan att såra och kränka? Psykolog Bo Hejlskov Elvén ger tips och råd till föräldrar som har barn med NPF-diagnos. Programledare Patti Hansén.
2021-12-31
Länk till avsnitt

Hur får jag mitt barn att sluta vara mammig/pappig?

"Mammiga" och "pappiga" barn kan vara en utmaning både för den som är favoriten och för den som blir bortvald. Barnpsykologen Malin Bergström pratar med föräldrar om hur vi skapar en mer jämställd relation och hur man kan hjälpa stora och små barn som inte vill vara utan sin förälder. Programledare är Patti Hansén.
2021-12-24
Länk till avsnitt

Att förlora ett barn

Hur kan man som förälder ta sig igenom sorg om ens barn dör? Sörjer barn och vuxna på olika sätt? Hur kommer man vidare när man som förälder drabbats av det värsta som kan hända och hur hjälper man syskonen? Psykologerna Malin Bergström och Allan Linnér pratar med föräldrar som har förlorat barn. Programledare är Patti Hansén.
2021-12-17
Länk till avsnitt

Hur mycket måste en förälder leka?

Hur mycket måste man som förälder leka med sina barn? Finns det bra och dåliga lekar? Hur får jag barnet att leka mer självständigt? Psykolog Stina Hindström och beteendevetare Petra Krantz Lindgren pratar med föräldrar om lekens betydelse och uttryck. Programledare är Patti Hansén.
2021-12-10
Länk till avsnitt

Hur ska jag hantera min ilska?

Vad gör man som förälder när bägaren rinner över och måttet är rågat? Finns det bra och dålig ilska och vad händer om man aldrig visar vad man egentligen känner? Psykolog Stina Hindström och beteendevetare Petra Krantz Lindgren pratar med föräldrar om ilska. Programledare är Patti Hansén.
2021-12-03
Länk till avsnitt

Vad är normalt för en 14-åring?

Vad är karaktäristiskt för 14-åringen? Hur lär jag tonåringen att ta ansvar, bli självständig och fatta kloka beslut? Psykologerna Stina Hindström och Bo Hejlskov Elvén ger sina bästa tips till tonårsföräldrar.
2021-11-26
Länk till avsnitt

Vad är normalt för en 10-åring?

Det händer mycket i en 10-årings liv. Ofta stora känslor och tankar i en liten kropp. Kompisar blir till exempel allt viktigare och man börjar kunna se sig själv utifrån. Vad är normalt för en 10-åring? Psykologerna Stina Hindström och Bo Hejlskov Elvén pratar och ger råd till föräldrar om utvecklingssprånget som sker runt 10-årsåldern.
2021-11-19
Länk till avsnitt

Har mitt barn blivit utsatt för sexuellt övergrepp?

Hur vet jag om mitt barn har blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp? Vem utnyttjar barn sexuellt? Vad kan jag göra för att förebygga att ett barn drabbas? Psykolog Stina Hindström och Åsa Kastbom, överläkare i psykiatri, svarar på föräldrars frågor om sexuella övergrepp. Programledare är Patti Hansén.
2021-11-12
Länk till avsnitt

Panikångest

Svårt att andas, tryck över bröstet och svettningar - en panikattack är rädsla eller ångest som kommer plötsligt och kan kännas tydligt i kroppen på många olika sätt. Psykolog Stina Hindström och Åsa Kastbom, överläkare i psykiatri, vägleder föräldrar som har barn med panikångest. Programledare är Patti Hansén.
2021-11-05
Länk till avsnitt

Svårt att bli lämnad

Hur ska man som förälder stötta ett barn som inte vill bli lämnad? Psykolog Stina Hindström och beteendevetare Petra Krantz Lindgren pratar om barn som inte vill att föräldrarna skall gå. Patti Hansén är programledare.
2021-10-29
Länk till avsnitt

Hur hjälper jag mitt tysta barn?

Hur hjälper man ett barn som talet låser sig för, som tycker det är jobbigt att prata i vissa situationer eller som bara pratar med närmaste familjen? Psykolog Stina Hindström och beteendevetare Petra Krantz Lindgren ger föräldrar råd och tips kring tysta barn. Programledare är Patti Hansén.
2021-10-22
Länk till avsnitt

Hur får jag ordning på matsituationerna?

Det smakar äckligt! Lillebror smaskar! Får jag äta framför TV:n? Måltiderna blir sällan de där mysiga stunderna av harmoni och samvaro som föräldrar drömmer om. Psykoterapeut Malin Lindholm och beteendevetare Petra Krantz Lindgren vägleder föräldrar genom svåra matsituationer. Programledare är Patti Hansén.
2021-10-15
Länk till avsnitt

Mina barn stressar mig

Vad gör man när man känner sig stressad av sina egna barn? Och hur jämkar man ihop sina egna behov med barnens? Psykoterapeut Malin Lindholm och beteendevetare Petra Krantz Lindgren samtalar med föräldrar som behöver hjälp att få pulsen att gå ner i pressade vardagssituationer. Programledare är Patti Hansén.
2021-10-08
Länk till avsnitt

Hur håller vi kärleken vid liv?

Att hålla kärleken vid liv under småbarnsåren är inte alltid så lätt. Vad gör man när kärleken håller på att tyna bort? Hur vet man om det är värt att fortsätta eller när är det dags att göra slut? Och hur får man sin partner sugen på sex igen? Psykologerna Allan Linnér och Malin Bergström ger konkreta råd och tips till föräldrar som tappat bort varandra i röran av sömnbrist, vabb och livspussel. Programledare: Patti Hansén.
2021-10-01
Länk till avsnitt

Hur får jag bättre kontakt med barnbarnen?

Det sägs att barnbarnen är livets efterrätt, men att få barnbarn kan också innebära en del utmaningar. I det här avsnittet samtalar psykologerna Allan Linnér och Malin Bergström med far- och morföräldrar som längtar efter att få bättre kontakt med sina barnbarn. Vad gör man när det inte blev som man hade tänkt? Programledare är Patti Hansén.
2021-09-24
Länk till avsnitt

Vågar jag strunta i vad andra tycker?

Hur vågar jag gå min egen väg och strunta i vad andra tycker? Hur ska man förhålla sig till folk som har åsikter om vad man gör, hur man beter sig och hur man väljer att leva sitt liv? Hur vågar man stå upp för det man själv vill och strunta vad andra tycker? Psykolog Stina Hindström och beteendevetare Petra Krantz Lindgren peppar lyssnare att leva det liv de vill leva. Patti Hansén är programledare.
2021-09-17
Länk till avsnitt

Hur bemöter jag mitt känsliga barn?

Barn som tar in allt. Som ältar, grubblar, oroar sig och som verkar sakna rustning mot omvärlden. Hur bemöter man dem? Ska man som förälder bejaka deras sensitivitet eller inte? Psykolog Stina Hindström och beteendevetare Petra Krantz Lindgren svarar på föräldrarnas frågor. Programledare Patti Hansén.
2021-09-10
Länk till avsnitt

Varför vill mitt barn inte träffa sin pappa?

Vad gör man när ett barn inte längre vill ha kontakt med sin pappa? Eller när storasyster inte vill träffa sin lillasyster längre? Psykolog Malin Bergström ger råd kring barn som drar sig undan från familjen. Programledare är Patti Hansén.
2021-05-07
Länk till avsnitt

Hur reparerar jag en otrygg anknytning?

Kan man läka en otrygg uppväxt och kan vi föra över våra egna trauman på våra barn? Barnpsykolog Malin Bergström förklarar anknytningsteorin och samtalar med lyssnare om hur de kan skapa trygga relationer till sina barn. Programledare är Patti Hansén.
2021-04-30
Länk till avsnitt

Varför vill mitt barn skada sig själv?

Psykolog Stina Hindström och beteendevetare Petra Krantz Lindgren samtalar med föräldrar om barn som på olika sätt gör sig själva illa. Ett barn slår sig i huvudet av frustration när matteläxan inte går bra, ett annat hotar att sticka kniven i sin egen mage när besvikelsen blir för stor. Ett tredje går med svåra tankar om att vilja ta sitt liv. Hur kan du som förälder hjälpa och stötta? Programledare Patti Hansén.
2021-04-23
Länk till avsnitt

Ska jag lägga mig i barnets kompisrelationer?

Vad gör man när barnens kompisrelationer gnisslar? Vad klarar barnen av själva och när ska man kliva in som förälder? Psykolog Stina Hindström och beteendevetare Petra Krantz Lindgren handleder föräldrar kring frågor om bästisar, utanförskap och konflikter. Programledare är Patti Hansén.
2021-04-16
Länk till avsnitt

Hur snackar jag sex med min tonåring?

Hur får man ett avslappnat samtal med sin tonåring om sex, preventivmedel och porr? Vilken är genomsnittsåldern för sexdebuten? Och vad gör man när tonåringens sexliv hörs lite väl mycket genom väggarna? Psykolog Malin Bergström och överläkare Åsa Kastbom svarar på frågor om hur man som förälder förhåller sig till tonåringens sexliv. Programledare Bo Sjökvist.
2021-04-09
Länk till avsnitt

Hur pratar jag med mitt barn om sex?

Hur ger man sitt barn en sund inställning till kroppen och sin sexualitet? Vad är normalt? Och hur kan man prata om sex med sitt barn utan att det blir stelt och pinsamt? Psykolog Malin Bergström och överläkare Åsa Kastbom svarar på frågor om barns sexualitet. Programledare är Bo Sjökvist.
2021-04-02
Länk till avsnitt

Hur ska vi få samarbetet att fungera?

Hur gör man när barnet funkar bra hemma men skapar kaos på förskolan eller surar hos farmor och farfar? Psykologerna Bo Hejlskov Elvén och Stina Hindström ger föräldrar tips och råd när samarbetet mellan vuxna inte alltid fungerar. Programledare Patti Hansén.
2021-03-26
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.