Sveriges 100 mest populära podcasts

Fatta familjen

Fatta familjen

Föräldrarådgivning när det fungerar som sämst med dem du älskar mest. Ett ring-in-program som hjälper dig att hantera föräldraskapets allra svåraste utmaningar.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

ur.se/id/214031

Avsnitt

Att bygga tillitsfulla relationer med barn

Känslan av tillit och förtroende är en grundbult i relationen mellan barn och vuxna. Men hur bygger man en tillitsfull relation och vad händer om tilliten sätts i gungning? Psykolog Malin Bergström ger råd till olika närstående vuxna runt barn som funderar på frågor kring tillit. Tillitsfulla relationer är inte är något som skapas i stunden, utan bygger på att en relation utvecklas på ett tryggt och förutsägbart sätt, menar Malin.
2023-06-02
Länk till avsnitt

Hur får jag varannan vecka-livet att funka?

Psykolog Malin Bergström pratar om hur man kan få bättre flyt i varannan vecka-livet. En mamma undrar hur hon kan göra bytesdagarna smidigare för barnen och funderar på hur barnen egentligen mår efter separationen. Malin ger tips på hur hon kan prata med barnen om skilsmässan. En pappa som har barn med olika mammor får råd om hur han kan få till en bättre teamkänsla mellan syskonen. Vi diskuterar också varför det är så vanligt med växelvis boende i Sverige och vilka för- och nackdelar det finns med det.
2023-05-26
Länk till avsnitt

Anhörig till någon med NPF-diagnos

Att hantera omgivningens förväntningar och krav är en stor stressfaktor för många föräldrar till barn med olika former av NPF, neuropsykiatriska funktionsvariationer. Psykoterapeut Malin Lindholm och psykolog Bo Hejlskov Elvén ger råd till föräldrar som kämpar för att få omgivningens förståelse. Men också tips till anhöriga hur de kan underlätta och stötta.
2023-05-19
Länk till avsnitt

Tonårstjejer

Mens, hormoner, bröst - det är mycket en tjejkropp ska gå igenom under puberteten. Och som tonårsförälder kan det vara svårt att hänga med. Men hur vet man egentligen vad som är normalt tonårsbeteende och när behöver man söka hjälp? Pyskoterapeut Malin Lindholm och pyskolog Bo Hejlskov Elvén pratar om hur hormoner påverkar psyket, men också hur kulturella normer i samhället styr vår syn på vad en tonårstjej är.
2023-05-12
Länk till avsnitt

Barn med knepiga beteenden

Psykolog Stina Hindström pratar med föräldrar som tycker att deras barn har ett knepigt beteende som de inte vet hur de ska hantera. Hur kan de hjälpa barnet att anpassa sig till sociala situationer utan att kränka deras personlighet? En mamma får till exempel råd om hur hon kan få sin dotter att förstå att hon inte behöver prata jämt. Hur kan hon säga till henne att vara tyst utan att få dottern att känna skuld?
2023-05-05
Länk till avsnitt

Så hanterar du dåligt samvete som förälder

Hur kan man hantera känslan av otillräcklighet på ett konstruktivt sätt? Psykolog Stina Hindström och programledaren Patti Hansén diskuterar. Dessutom kommer du att få insikt i vad det dåliga samvetet egentligen vill säga oss och vad syftet med det kan vara.
2023-04-28
Länk till avsnitt

Dödsångest

Vad gör man när rädslan för att dö hindrar en ifrån att leva det liv man vill? Att vara rädd för att dö är helt normalt, men för vissa tar rädslan för mycket plats. Psykolog Malin Bergström pratar med föräldrar om dödsångest och överdriven rädsla för att drabbas av sjukdom.
2023-04-21
Länk till avsnitt

Barn och rasism

När ska man börja prata med sitt barn om rasism? Och hur hanterar man som föräldrar sin egen oro för att ens barn ska utsättas för olika former av diskriminering? Psykologerna Hanna Wallensteen och Stina Hindström ger råd till föräldrar som själva bär på olika erfarenheter av rasism och funderar på hur de ska rusta sina barn att stå upp för sig själva.
2023-04-14
Länk till avsnitt

Hur lär jag mitt barn att gå på toaletten?

Hur gör man för att få barnen att klara av toalettbesöken och vad gör man när det inte funkar? Psykolog Malin Bergström ger råd till föräldrar kring barn som kissar på sig, vägrar bajsa på toaletten, inte torkar sig ordentligt eller inte vill använda skoltoan.
2023-04-06
Länk till avsnitt

Hur pratar jag med min tonåring

Hur man kan skapa en närmare relation med sin tonåring? Att ta steget in i tonåren kan innebära en stor förändring för både barn och föräldrar. Något av det viktigaste vi kan göra är att lyssna aktivt, inte döma och vara närvarande, säger psykolog Stina Hindström.
2023-03-24
Länk till avsnitt

Hur kan vi stötta barn med hög begåvning och NPF?

Specialpedagog Pia Rehn och psykolog Bo Hejlskov Elvén pratar om hur man kan stötta barn som har en hög begåvning i kombination med en NPF-diagnos. Det är en ovanlig och komplex grupp som ibland kallas 2E - twice exceptional. 2E-elever kan behöva anpassningar och stöd för att få hjälp med sina svårigheter samtidigt som de behöver intellektuell stimulans och fördjupning för att skolan ska kännas meningsfull.
2023-03-17
Länk till avsnitt

Hur ska jag räcka till för mina barn

Att ha dåligt samvete och känna sig otillräcklig som förälder är vanligt, särskilt om syskonen har väldigt olika behov. Psykolog Bo Hejlskov Elvén och psykoterapeut Malin Lindholm ger råd kring barn som känner sig orättvist behandlade för att deras syskon kräver mycket av föräldrarnas uppmärksamhet.
2023-03-10
Länk till avsnitt

Hur motiverar jag mitt barn?

Hur kan du som förälder hjälpa ditt barn att hitta sin inre drivkraft och inte ge upp så lätt vid motgångar Beteendevetare Petra Krantz Lindgren och psykolog Stina Hindström pratar om olika slags motivation och hur beröm kan påverka drivkraften. Ofta när vi vuxna tänker att barn saknar motivation missar vi att barnet valt att lägga sin motivation på något annat, säger Petra Krantz Lindgren.
2023-02-24
Länk till avsnitt

Konflikthantering med barn

Vad är egentligen viktigt att tänka på vid konflikthantering med barn? I det här avsnittet tipsar beteendevetare Petra Krantz Lindgren och psykolog Stina Hindström föräldrar om olika strategier som kan vara hjälpsamma för både barn och vuxna i olika vardagskonflikter. Ett av samtalen handlar om hur det påverkar barnen när föräldrarna har olika sätt att lösa konflikter. Ett annat om vad man gör med två syskon som bråkar om allt.
2023-02-17
Länk till avsnitt

Växa upp med en frånvarande förälder

Vad innebär det för ett barn att växa upp med en förälder som inte kan eller vill vara delaktig i barnets liv och hur stöttar vi dom i den situationen? Psykolog Malin Bergström pratar bland annat med en mamma om hur hon kan hjälpa barnen att ha kontakt med sin pappa som sitter i fängelse.
2023-02-10
Länk till avsnitt

Fyraåringens känslostormar

Fyraåringen befinner sig i en explosiv utvecklingsperiod som ofta innebär ett stormigt känsloliv och som inte sällan ageras ut tillsammans med dem som står dem närmast. Psykolog Malin Bergström ger råd till föräldrar om hur de kan bemöta fyraåringens känsloutbrott.
2023-02-03
Länk till avsnitt

Barn som säger att de inte vill leva

Hur bemöter man ett barn som säger att det inte vill leva? Och hur förklarar man något så svårt som att en nära anhörig tagit sitt liv för en 5-åring? I det här avsnittet svarar psykolog Stina Hindström och psykoterapeut Malin Lindholm på föräldrars frågor om barns självmordstankar och andra funderingar kring ämnet suicid.
2023-01-27
Länk till avsnitt

Tydliga gränser eller fria tyglar?

Hur hittar man balansen mellan att sätta gränser och att ge barnet frihet? Psykolog Stina hindström och psykoterapeut Malin Lindholm pratar med en pappa som undrar hur långt barnet ska få gå ifrån hemmet. Tänk om sexåringen blir påkörd. En annan förälder har tröttnat på rollen som gränssättare i familjen, men vill samtidigt värna om viktiga principer. Programledare: Patti Hansén.
2023-01-20
Länk till avsnitt

Stora barn och sömn

Hur hjälper man ett barn som oroar sig för monster under sängen? Och finns det några bra knep för att få barnen att sova i sin egen säng? Bo Hejlskov Elvén och psykoterapeut Malin Lindholm stöttar föräldrar som kämpar med att få ordning på barnens sömn - och sin egen. Programledare: Patti Hansén.
2023-01-13
Länk till avsnitt

Barn och stress

Hur bemöter man ett barn som lätt går upp i stress? Och hur stöttar man en 15-åring som stressar över gymnasievalet? Psykolog Bo Hejlskov Elvén och psykoterapeut Malin Lindholm ger råd till föräldrar med stressade barn. Programledare: Patti Hansén.
2023-01-06
Länk till avsnitt

Barn med starka känslor

Varför verkar vissa barn känna mer än andra? Och hur kan du som förälder lära dem att reglera känslorna så de inte blir så överväldigande? Psykologerna Malin Bergström och Stina Hindström vägleder föräldrar som undrar hur de ska bemöta sina känslostarka barn.
2022-12-30
Länk till avsnitt

Små barn och sömn

Vilken är egentligen den bästa sovmetoden? Hur kan det komma sig att barn somnar olika fort med olika föräldrar? Och vad gör man om bebisen bara kan somna om med nappflaska? I det här avsnittet svarar psykologerna Malin Bergström och Stina Hindström på frågor om små barns sömn.
2022-12-23
Länk till avsnitt

Rädsla och oro

Vissa barn är mer ängsliga och oroliga än andra. Hur kan vi som föräldrar få barnen att övervinna sina rädslor och våga göra saker fast det är läskigt? Psykolog Stina Hindström och beteendevetare Petra Krantz Lindgren ger råd till föräldrar som är oroliga för sina oroliga barn.
2022-12-16
Länk till avsnitt

Syskonbråk

Vad gör man när storasyster är elak mot sin lillasyster och hur kommer det sig att barnen bråkar mer när båda föräldrarna är hemma samtidigt? Beteendevetare Petra Krantz Lindgren och psykologen Stina Hindström ger råd kring syskon som bråkar mycket.
2022-12-09
Länk till avsnitt

Komplicerade föräldrarelationer

Hur sätter man som vuxen gränser mot en förälder som vill lägga sig i allt? Och vad händer när ens åldrande förälder blir dement och vägrar ta emot hjälp? Psykologerna Malin Bergström och Allan Linnér stöttar vuxna barn som inte kommer överens med sina föräldrar.
2022-12-02
Länk till avsnitt

Bonusförälder

Vad kan man tänka på om man träffar en ny partner som har barn? Är det ok att känna att man inte orkar med sina bonusbarn? Och hur mycket får en bonusförälder egentligen vara med och bestämma? I det här avsnittet stöttar barnpsykolog Malin Bergström bonusföräldrar som grubblar över sin roll i den nya familjen.
2022-11-25
Länk till avsnitt

Intellektuell funktionsnedsättning

Vad innebär det att ha en intellektuell funktionsnedsättning? Hur går en utredning till och hur tillförlitligt är resultatet? I det här avsnittet svarar psykolog Bo Hejlskov Elvén på frågor om barn och ungdomar som har ett lägre IQ än genomsnittet.
2022-11-18
Länk till avsnitt

Depression

Oroar du dig som förälder för att ditt barn är eller håller på att bli deprimerad och inte riktigt vet hur du som förälder kan hjälpa? Psykologerna Bo Hejlskov Elvén och Patrik Lind ger råd kring barn och ungdomar som drabbats av nedstämdhet och depression.
2022-11-11
Länk till avsnitt

Ätstörningar

Vad är egentligen en ätstörning? Vilka är de tidiga varningssignalerna? Och hur ska man agera som förälder om man är orolig för sitt barn? Psykolog Stina Hindström och Åsa Kastbom, överläkare i psykiatri, svarar på föräldrars frågor och funderingar kring olika former av ätstörningar.
2022-11-04
Länk till avsnitt

Hjälpa barn med psykiskt trauma

Hur kan man som förälder hjälpa barn som upplevt något väldigt skrämmande? Vad är ett trauma och hur kan det behandlas? Psykolog Stina Hindström och Åsa Kastbom, överläkare i psykiatri, delar med sig av sina bästa verktyg för att stötta barn som varit med om potentiellt traumatiserande händelser.
2022-10-28
Länk till avsnitt

Barn som inte vill ta emot hjälp

Hur bemöter man ett barn som inte vill ta emot hjälp? Och hur påverkar det oss föräldrar när barnet inte är mottagligt för vår omsorg? Beteendevetare Petra Krantz Lindgren och psykoterapeut Malin Lindholm vägleder föräldrar som på olika sätt kämpar för att få hjälpa sina barn.
2022-10-21
Länk till avsnitt

Vardagstjat

Har du borstat tänderna? Ta undan frukosten! Nu är speltiden slut! Som förälder är det lätt att fastna i vardagstjatet. Men hur kan man göra på andra sätt? Beteendevetare Petra Krantz Lindgren och psykoterapeut Malin Lindholm stöttar föräldrar som tycker att de har kört fast i den eviga tjatspiralen.
2022-10-14
Länk till avsnitt

Frågor och svar om autism

Vad är autism? Hur märks den? När ska man utreda sitt barn? Vi har samlat vanliga frågor om autism som många föräldrar ställer till oss i Fatta familjen. En liten grundkurs kan man säga. Psykologerna Bo Hejlskov Elvén och Stina Hindström bjuder på intressant kunskap som passar både nybörjare och de som redan vet en hel del om autism.
2022-10-07
Länk till avsnitt

Kompiskonflikter

Bästisar ena dagen och ärkefiender den andra - ibland är det svårt att som förälder hänga med i svängarna kring barnens kompisrelationer. Och hur mycket ska vuxenvärlden egentligen blanda sig i? Psykologerna Bo Hejlskov Elvén och Stina Hindström hjälper föräldrar att navigera i besvärliga kompiskonflikter.
2022-09-30
Länk till avsnitt

Barn som sticker ut från mängden

Hur stöttar man som förälder ett barn som känner sig annorlunda och sticker ut ifrån mängden? Psykolog Stina Hindström och beteendevetare Petra Krantz Lindgren pratar med föräldrar om hur man lär barn att det är okej att vara annorlunda och att man duger som man är.
2022-09-23
Länk till avsnitt

Prestationssångest

Hur möter man ett barn som ställer höga krav på sig själv och låser sig när något ska presteras? Psykolog Stina Hindström och beteendevetare Petra Krantz Lindgren ger råd till föräldrar som har barn med prestationsångest.
2022-09-16
Länk till avsnitt

Konflikträdsla

Kan man träna bort sin konflikträdsla? Och hur undviker man som förälder att föra vidare den till sina barn? Psykologerna Malin Bergström och Stina Hindström stöttar föräldrar som har svårt att stå upp för sig själva när det blossar upp en konflikt.
2022-09-09
Länk till avsnitt

När en familjemedlem blir svårt sjuk

Hur påverkas barn när någon i familjen blir svårt sjuk? Psykologerna Malin Bergström och Reyhaneh Ahangaran samtalar med föräldrar om hur de kan agera för att göra tillvaron mer hanterbar trots att framtiden känns skrämmande och oviss.
2022-09-02
Länk till avsnitt

Utåtagerande barn

Hur ska vi bemöta våra barn när de blir arga och explosiva? Och hur hanterar man som förälder egna känslor av misslyckande och skam när konflikterna blir många och svåra? I det här avsnittet stöttar psykolog Stina Hindström och psykoterapeut Malin Lindholm föräldrar till barn som är utagerande på olika sätt.
2022-08-26
Länk till avsnitt

Skärmkonflikter

Hur mycket skärmtid är egentligen lagom? Och vad gör man om ens barn fastnat framför skärmen? Psykolog Stina Hindström och psykoterapeut Malin Lindholm stöttar föräldrar som oroar sig över sina barns skärmvanor och som tröttnat på eviga skärmkonflikter.
2022-08-19
Länk till avsnitt

Vad är normalt för en 18-åring?

Hur är man förälder till en ung vuxen? Hur mycket ska man lägga sig i och hur mycket ska man släppa? Hur bygger vi en mer jämställd relation och vem är jag när mitt barn inte längre är ett barn? Psykologerna Stina Hindström och Bo Hejlskov Elvén svarar på frågor om utvecklingssprånget runt 18 år.
2022-05-27
Länk till avsnitt

Treåringen

Stora känslor, upproriskhet och envishet! Det händer mycket i en 3-årings liv. Kan man överhuvudtaget resonera med en 3-åring och hur bemöter man de stora känsloutbrotten? Psykologerna Bo Hejlskov Elvén och Stina Hindström ger tips och råd till föräldrar om det många gånger utmanande utvecklingssprång som sker runt 3-årsåldern.
2022-05-20
Länk till avsnitt

Hur ska jag uppfostra?

Hårda regler eller ödmjukt inkännande? Peka med hela handen eller inkludera? Att föräldrar har olika syn på barnuppfostran är inte helt ovanligt. Men hur gör man då och hur påverkar det barnen? Psykolog Malin Bergström ger råd till föräldrar som funderar över olika uppfostringsstilar. Programledare Patti Hansén.
2022-05-13
Länk till avsnitt

Barns matvanor

Hur ger vi barnen hälsosamma matvanor? Varför älskar tonåringar socker? Och hur pratar man med barn om övervikt? Barndietist Sara Ask svarar på föräldrars frågor om kost och hälsa. Programledare är Patti Hansén.
2022-05-06
Länk till avsnitt

Ensamstående förälder

Psykolog Stina Hindström och beteendevetare Petra Krantz Lindgren samtalar med ensamstående föräldrar som upplever utmaningar i föräldraskapet, som saknar någon som kan avlasta och hjälpa till och som tampas med ensamhetskänslor.
2022-04-29
Länk till avsnitt

Att vara tonårsförälder

Oro, tjafs och bråk? Att vara tonårsförälder kan innebära många prövningar. Ena stunden klok som en vuxen. Andra stunden är konsekvenstänket som bortblåst. Hur hittar man balansen mellan tillit och kontroll och hur får man en bra relation med sin tonåring? Psykolog Stina Hindström och beteendevetare Petra Krantz Lindgren stöttar föräldrar till tonåringar.
2022-04-22
Länk till avsnitt

Barn som inte kan bo hemma

Hur påverkas föräldraskapet när barnet av olika skäl inte kan bo tillsammans med sina föräldrar? Hur kan familjerelationerna stärkas så det blir bra för barnet? Psykoterapeut Malin Lindholm och psykolog Bo Hejlskov Elvén ger råd och stöd till föräldrar vars barn inte kan bo hemma. Programledare Patti Hansén.
2022-04-15
Länk till avsnitt

Att vara förälder med psykisk ohälsa

Att orka vara förälder samtidigt som man själv mår dåligt är en utmaning. Hur påverkas barn av att ha en förälder som är deprimerad? Kan barnen må bra trots att en vuxen i familjen mår dåligt? Psykologerna Allan Linnér och Malin Bergström ger konkreta råd till föräldrar som mår psykiskt dåligt och pratar om hur små saker kan göra stor skillnad.
2022-04-08
Länk till avsnitt

Hur överlever du tvåbarnschocken?

Livet med flera barn kan vara krävande på många sätt. Hur påverkas familjen av att det kommer ett syskon? Vad gör man när småbarnslivet inte blev som man tänkt? Och hur ska man få plats med sina egna behov när barnen tar all tid och energi? Psykolog Malin Bergström ger tips och råd till tvåbarnsföräldrar om hur du överlever småbarnsåren.
2022-04-01
Länk till avsnitt

Hur är det att ha NPF som förälder?

Hur är det att vara förälder och själv ha en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning? Psykolog Stina Hindström och beteendevetare Petra Krantz Lindgren stöttar föräldrar som sliter med vardagsutmaningar när inte kraften och orken räcker till.
2022-03-25
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.