Sveriges 100 mest populära podcasts

Fatta familjen

Fatta familjen

Föräldrarådgivning när det fungerar som sämst med dem du älskar mest. Ett ring-in-program som hjälper dig att hantera föräldraskapets allra svåraste utmaningar.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

ur.se/id/214031

Avsnitt

Hur får jag mitt oroliga barn att sova?

Evighetslånga nattningar, mardrömmar och svårt att sova borta. Psykolog Malin Bergström svarar på föräldrars frågor kring oroskänslor som kan komma i samband med att deras barn ska sova.
2024-02-23
Länk till avsnitt

Att ge sitt barn tröst

Hur ger jag mitt barn tröst på ett bra sätt? Psykolog Malin Bergström ger råd till föräldrar som undrar hur de ska nå fram till sina barn när de behöver bli tröstade i olika situationer.
2024-02-16
Länk till avsnitt

Hur får jag en bättre relation med mitt barn?

Vad gör man när det känns som att man inte når fram till sitt barn och relationen mest handlar om konflikter och bråk? Psykolog Stina Hindström och psykoterapeut Kalle Norwald ger råd till föräldrar som längtar efter att få en bättre relation med sitt barn.
2024-02-09
Länk till avsnitt

Strul kring lek och kompisar

Hur mycket kan jag, som förälder, påverka vilka kompisar mitt barn väljer att leka med? Psykolog Stina Hindström svarar på föräldrars frågor kring kompisrelationer och hur man kan hjälpa barn med det sociala samspelet.
2024-02-02
Länk till avsnitt

Hur hjälper jag mitt barn tillbaka till skolan?

Hur får man ett barn med hög skolfrånvaro att känna motivation att börja skolan igen? Och vad gör man om ens barn avskyr skolans särskilda anpassningar? Specialpedagog Pia Rehn och psykolog Bo Hejlskov Elvén ger råd till föräldrar vars barn kämpar med problematisk skolfrånvaro eller inte trivs i skolan.
2024-01-26
Länk till avsnitt

Vad gör jag när mitt barn låser sig?

En del låser sig när de ska testa något nytt. Andra vid tanken av att inte kunna sova. Ibland är det som att barns hjärnor går i baklås, och hur vi föräldrar än lirkar kommer vi ingenstans. Psykolog Bo Hejlskov Elvén och psykoterapeut Malin Lindholm ger råd till föräldrar som undrar hur de kan stötta sina barn i olika låsta situationer.
2024-01-19
Länk till avsnitt

Utmanande 4-åringar

Att vara förälder till en 4-åring kan vara utmanande. Barnet förstår mer och klarar många saker själv, men behöver fortfarande mycket hjälp och vägledning. Psykologerna Malin Bergström och Stina Hindström pratar om barnets utveckling i 4-årsåldern och ger tips och råd hur föräldrar kan bemöta sitt barn.
2024-01-12
Länk till avsnitt

Hur läker jag såren från barndomen?

Hur kommer jag över en dålig uppväxt och bryter gamla mönster? Psykologerna Stina Hindström och Malin Bergström ger råd till lyssnare som vill bearbeta sår från barndomen och läka sitt inre barn.
2024-01-05
Länk till avsnitt

Beröm och uppmuntran

Finns det bättre och sämre sätt att berömma våra barn när vi tycker att de gör något bra, eller har ritat världens finaste teckning? Beteendevetare Petra Krantz Lindgren och psykoterapeut Malin Lindholm råd till föräldrar som funderar på hur de kan stärka sina barns självkänsla genom olika former av beröm och uppmuntran.
2023-12-29
Länk till avsnitt

Hur får jag till julfirandet?

För många barn blir julfirandet något stressigt och jobbigt. Vardagsrutinerna sätts ur spel och förväntningarna så höga att dom är omöjliga att leva upp till. Psykologerna Bo Hejlskov Elvén och Stina Hindström delar med sig av sina bästa tips på hur du överlever julhelgen och kanske till och med kan börjar njuta av den!
2023-12-22
Länk till avsnitt

Adopterad och förälder

Hur pratar jag med mina barn om att jag inte vet något om min barndom? Och är det vanligt att känna separationsångest som adopterad? Psykologerna Hanna Wallensteen och Malin Bergström ger råd till föräldrar som är adopterade och funderar på hur det på olika sätt påverkar deras föräldraroll. Programledare: Patti Hansén.
2023-12-22
Länk till avsnitt

Barn och gränssättning

Hur mycket regler är rimligt och hur sträng kan jag vara utan att relationen med barnet tar skada? Beteendevetare Petra Krantz Lindgren och psykoteraput Malin Lindholm hjälper föräldrar som tycker att det är svårt att sätta gränser på ett bra sätt. Programledare Patti Hansén.
2023-12-15
Länk till avsnitt

När topplocket går

Sömnbrist, stress och syskonbråk kan till sist göra att föräldrars bägare rinner över. Men hur ska man hantera sin ilska och förhindra stora aggressionsutbrott på barnen? Programledaren Patti Hansén gästas av psykologerna Stina Hindström och Bo Hejlskov Elvén som svarar på frågor.
2023-12-08
Länk till avsnitt

Syskonsvartsjuka

Hur ska man tänka när barnen slåss om föräldrarnas uppmärksamhet? Och vad gör man med sin egen ilska när storasyster använder lillebror som slagpåse när svartsjukan slår till? Psykologen Malin Bergström ger råd till föräldrar med svartsjuka barn.
2023-12-01
Länk till avsnitt

Hur stärker jag min självkänsla?

Hur kan man bemöta och förhålla sig till sin inre självkritiska röst? Och vad är egentligen skillnaden på självförtroende och självkänsla? Beteendevetare Petra Krantz Lindgren och psykolog Stina Hindström ger råd till föräldrar som kämpar med låg självkänsla.
2023-11-24
Länk till avsnitt

Hur får jag mitt barn att prata om jobbiga känslor?

Vad kan man göra för att få barn att öppna upp sig och våga prata om sådant som känns jobbigt och svårt? Beteendevetare Petra Krantz Lindgren och psykolog Stina Hindström tipsar oroliga föräldrar om olika kommunikationsvägar när orden inte räcker till.
2023-11-17
Länk till avsnitt

Hur hjälper jag mitt barn med språkstörning bäst?

Barn med språkstörning har ofta en försenad språkutveckling och kan ha och svårt att uttrycka sig eller förstå vad andra säger. Psykolog Bo Hejlskov Elvén, logoped Ebba Almsenius och psykoterapeut Malin Lindholm berättar hur du kan stötta ett barn med språkstörning hemma och i skolan.
2023-11-10
Länk till avsnitt

Hur ska vi hjälpa barn med OCD?

Hur kan vi hjälpa barn som lider av tvångstankar och tvångshandlingar? Psykolog Bo Hejlskov Elvén och psykoterapeut Malin Lindholm ger råd till föräldrar kring OCD och hur det kan behandlas. De berättar bland annat vad du som närstående kan göra för att tvånget och ångesten ska minska hos barnet.
2023-11-03
Länk till avsnitt

Hur hjälper jag mitt rastlösa barn?

Hur hjälper man barn att hitta lugnet och tycka att det är okej att ha tråkigt ibland? Psykolog Stina Hindström och beteendevetare Petra Krantz Lindgren delar med sig av sina bästa tips till föräldrar som längtar efter att barnen ska sluta tjata om att de inte har något att göra.
2023-10-27
Länk till avsnitt

Utmaningar när vi träffar släkten

Vad gör man när ens 3-åring favoriserar mormor framför farmor? Och hur ska man agera när svärsonen skäller alldeles för mycket på barnen? Beteendevetare Petra Krantz Lindgren och psykolog Stina Hindström ger råd i utmanade situationer som kan uppstå när vi ska umgås med släkt och familj.
2023-10-20
Länk till avsnitt

Barn som är rädda för att misslyckas

Hur stöttar man bäst ett barn som ofta oroar sig för att misslyckas eller göra fel? Barnpsykolog Malin Bergström berättar om vilka fallgropar det är lätt att hamna i när man som förälder vill hjälpa sitt barn att våga saker de tycker är svåra och läskiga.
2023-10-13
Länk till avsnitt

Hur ska vi hålla kärlekslivet levande som föräldrar?

Hur väcker man pirret och sexlusten till liv när vardagen som föräldrar mest påminner om ett logistikföretag? Sexolog Kalle Norwald och psykolog Malin Bergström ger råd till föräldrar som längtar efter ett bättre sexliv. Vad gör man när den ena vill ligga mer än den andra?
2023-10-06
Länk till avsnitt

Barn med separationsångest

Hur får jag mitt barn att övervinna sin separationsångest och tycka att det är okej att vara utan mamma eller pappa? Psykolog Malin Bergström och psykoterapeut Malin Lindholm ger råd till föräldrar som vill hjälpa sina barn att våga göra saker på egen hand och inte få panik när de går.
2023-09-29
Länk till avsnitt

Så överlever du småbarnsåren

Psykolog Malin Bergström och psykoterapeut Malin Lindholm delar med sig av sina bästa tips för att överleva småbarnsåren. Hur får man ett barn att sova hela natten? Vad gör man med ett barn som bits? Och hur hanterar man en 4-åring som vill göra om allt igen, igen och igen. Programledare: Patti Hansén.
2023-09-22
Länk till avsnitt

Barn och ilska

Vissa blir ledsna, andra knyter näven i fickan medan några börjar skrika och slåss. Vad fyller ilskan för funktion och hur kan du som förälder bli bättre på att bemöta ditt barn när det blir argt? Neuropsyokolog Bo Hejlskov Elvén och psykoterapeut Malin Lindholm svarar på lyssnarnas frågor om barns ilska.
2023-09-15
Länk till avsnitt

Barn som vill ha det på sitt sätt

Hur bemöter man ett barn som kompromisslöst vill ha det på sitt sätt? Och hur mycket ska ett barn egentligen få bestämma själv? Vi pratar med psykolog Bo Hejlskov Elvén och psykoterapeut Malin Lindholm om barns förmåga till flexibilitet och stöttar föräldrar till viljestarka barn som vet precis hur de vill ha det. Programledare: Patti Hansén.
2023-09-08
Länk till avsnitt

Teamwork i familjen

Hur får man barnen att vilja hjälpa till mer hemma? Och hur påverkar det samarbetet i familjen när vi föräldrar inte drar jämt? I det här avsnittet stöttar beteendevetare Petra Krantz Lindgren och pyskolog Stina Hindström föräldrar som vill få till ett bättre teamwork i familjen.
2023-09-01
Länk till avsnitt

Hur kan jag hjälpa mitt barn att få kompisar?

Psykolog Stina Hindström och beteendevetare Petra Krantz Lindgren pratar med föräldrar som vill hjälpa sina barn att få fler kompisar. Hur kan man som förälder stötta ett barn som känner sig ensam och utanför? Programledare: Patti Hansén.
2023-08-25
Länk till avsnitt

Att bygga tillitsfulla relationer med barn

Känslan av tillit och förtroende är en grundbult i relationen mellan barn och vuxna. Men hur bygger man en tillitsfull relation och vad händer om tilliten sätts i gungning? Psykolog Malin Bergström ger råd till olika närstående vuxna runt barn som funderar på frågor kring tillit. Tillitsfulla relationer är inte är något som skapas i stunden, utan bygger på att en relation utvecklas på ett tryggt och förutsägbart sätt, menar Malin.
2023-06-02
Länk till avsnitt

Hur får jag varannan vecka-livet att funka?

Psykolog Malin Bergström pratar om hur man kan få bättre flyt i varannan vecka-livet. En mamma undrar hur hon kan göra bytesdagarna smidigare för barnen och funderar på hur barnen egentligen mår efter separationen. Malin ger tips på hur hon kan prata med barnen om skilsmässan. En pappa som har barn med olika mammor får råd om hur han kan få till en bättre teamkänsla mellan syskonen. Vi diskuterar också varför det är så vanligt med växelvis boende i Sverige och vilka för- och nackdelar det finns med det.
2023-05-26
Länk till avsnitt

Anhörig till någon med NPF-diagnos

Att hantera omgivningens förväntningar och krav är en stor stressfaktor för många föräldrar till barn med olika former av NPF, neuropsykiatriska funktionsvariationer. Psykoterapeut Malin Lindholm och psykolog Bo Hejlskov Elvén ger råd till föräldrar som kämpar för att få omgivningens förståelse. Men också tips till anhöriga hur de kan underlätta och stötta.
2023-05-19
Länk till avsnitt

Tonårstjejer

Mens, hormoner, bröst - det är mycket en tjejkropp ska gå igenom under puberteten. Och som tonårsförälder kan det vara svårt att hänga med. Men hur vet man egentligen vad som är normalt tonårsbeteende och när behöver man söka hjälp? Pyskoterapeut Malin Lindholm och pyskolog Bo Hejlskov Elvén pratar om hur hormoner påverkar psyket, men också hur kulturella normer i samhället styr vår syn på vad en tonårstjej är.
2023-05-12
Länk till avsnitt

Barn med knepiga beteenden

Psykolog Stina Hindström pratar med föräldrar som tycker att deras barn har ett knepigt beteende som de inte vet hur de ska hantera. Hur kan de hjälpa barnet att anpassa sig till sociala situationer utan att kränka deras personlighet? En mamma får till exempel råd om hur hon kan få sin dotter att förstå att hon inte behöver prata jämt. Hur kan hon säga till henne att vara tyst utan att få dottern att känna skuld?
2023-05-05
Länk till avsnitt

Så hanterar du dåligt samvete som förälder

Hur kan man hantera känslan av otillräcklighet på ett konstruktivt sätt? Psykolog Stina Hindström och programledaren Patti Hansén diskuterar. Dessutom kommer du att få insikt i vad det dåliga samvetet egentligen vill säga oss och vad syftet med det kan vara.
2023-04-28
Länk till avsnitt

Dödsångest

Vad gör man när rädslan för att dö hindrar en ifrån att leva det liv man vill? Att vara rädd för att dö är helt normalt, men för vissa tar rädslan för mycket plats. Psykolog Malin Bergström pratar med föräldrar om dödsångest och överdriven rädsla för att drabbas av sjukdom.
2023-04-21
Länk till avsnitt

Barn och rasism

När ska man börja prata med sitt barn om rasism? Och hur hanterar man som föräldrar sin egen oro för att ens barn ska utsättas för olika former av diskriminering? Psykologerna Hanna Wallensteen och Stina Hindström ger råd till föräldrar som själva bär på olika erfarenheter av rasism och funderar på hur de ska rusta sina barn att stå upp för sig själva.
2023-04-14
Länk till avsnitt

Hur lär jag mitt barn att gå på toaletten?

Hur gör man för att få barnen att klara av toalettbesöken och vad gör man när det inte funkar? Psykolog Malin Bergström ger råd till föräldrar kring barn som kissar på sig, vägrar bajsa på toaletten, inte torkar sig ordentligt eller inte vill använda skoltoan.
2023-04-06
Länk till avsnitt

Hur pratar jag med min tonåring

Hur man kan skapa en närmare relation med sin tonåring? Att ta steget in i tonåren kan innebära en stor förändring för både barn och föräldrar. Något av det viktigaste vi kan göra är att lyssna aktivt, inte döma och vara närvarande, säger psykolog Stina Hindström.
2023-03-24
Länk till avsnitt

Hur kan vi stötta barn med hög begåvning och NPF?

Specialpedagog Pia Rehn och psykolog Bo Hejlskov Elvén pratar om hur man kan stötta barn som har en hög begåvning i kombination med en NPF-diagnos. Det är en ovanlig och komplex grupp som ibland kallas 2E - twice exceptional. 2E-elever kan behöva anpassningar och stöd för att få hjälp med sina svårigheter samtidigt som de behöver intellektuell stimulans och fördjupning för att skolan ska kännas meningsfull.
2023-03-17
Länk till avsnitt

Hur ska jag räcka till för mina barn

Att ha dåligt samvete och känna sig otillräcklig som förälder är vanligt, särskilt om syskonen har väldigt olika behov. Psykolog Bo Hejlskov Elvén och psykoterapeut Malin Lindholm ger råd kring barn som känner sig orättvist behandlade för att deras syskon kräver mycket av föräldrarnas uppmärksamhet.
2023-03-10
Länk till avsnitt

Hur motiverar jag mitt barn?

Hur kan du som förälder hjälpa ditt barn att hitta sin inre drivkraft och inte ge upp så lätt vid motgångar Beteendevetare Petra Krantz Lindgren och psykolog Stina Hindström pratar om olika slags motivation och hur beröm kan påverka drivkraften. Ofta när vi vuxna tänker att barn saknar motivation missar vi att barnet valt att lägga sin motivation på något annat, säger Petra Krantz Lindgren.
2023-02-24
Länk till avsnitt

Konflikthantering med barn

Vad är egentligen viktigt att tänka på vid konflikthantering med barn? I det här avsnittet tipsar beteendevetare Petra Krantz Lindgren och psykolog Stina Hindström föräldrar om olika strategier som kan vara hjälpsamma för både barn och vuxna i olika vardagskonflikter. Ett av samtalen handlar om hur det påverkar barnen när föräldrarna har olika sätt att lösa konflikter. Ett annat om vad man gör med två syskon som bråkar om allt.
2023-02-17
Länk till avsnitt

Växa upp med en frånvarande förälder

Vad innebär det för ett barn att växa upp med en förälder som inte kan eller vill vara delaktig i barnets liv och hur stöttar vi dom i den situationen? Psykolog Malin Bergström pratar bland annat med en mamma om hur hon kan hjälpa barnen att ha kontakt med sin pappa som sitter i fängelse.
2023-02-10
Länk till avsnitt

Fyraåringens känslostormar

Fyraåringen befinner sig i en explosiv utvecklingsperiod som ofta innebär ett stormigt känsloliv och som inte sällan ageras ut tillsammans med dem som står dem närmast. Psykolog Malin Bergström ger råd till föräldrar om hur de kan bemöta fyraåringens känsloutbrott.
2023-02-03
Länk till avsnitt

Barn som säger att de inte vill leva

Hur bemöter man ett barn som säger att det inte vill leva? Och hur förklarar man något så svårt som att en nära anhörig tagit sitt liv för en 5-åring? I det här avsnittet svarar psykolog Stina Hindström och psykoterapeut Malin Lindholm på föräldrars frågor om barns självmordstankar och andra funderingar kring ämnet suicid.
2023-01-27
Länk till avsnitt

Tydliga gränser eller fria tyglar?

Hur hittar man balansen mellan att sätta gränser och att ge barnet frihet? Psykolog Stina hindström och psykoterapeut Malin Lindholm pratar med en pappa som undrar hur långt barnet ska få gå ifrån hemmet. Tänk om sexåringen blir påkörd. En annan förälder har tröttnat på rollen som gränssättare i familjen, men vill samtidigt värna om viktiga principer. Programledare: Patti Hansén.
2023-01-20
Länk till avsnitt

Stora barn och sömn

Hur hjälper man ett barn som oroar sig för monster under sängen? Och finns det några bra knep för att få barnen att sova i sin egen säng? Bo Hejlskov Elvén och psykoterapeut Malin Lindholm stöttar föräldrar som kämpar med att få ordning på barnens sömn - och sin egen. Programledare: Patti Hansén.
2023-01-13
Länk till avsnitt

Barn och stress

Hur bemöter man ett barn som lätt går upp i stress? Och hur stöttar man en 15-åring som stressar över gymnasievalet? Psykolog Bo Hejlskov Elvén och psykoterapeut Malin Lindholm ger råd till föräldrar med stressade barn. Programledare: Patti Hansén.
2023-01-06
Länk till avsnitt

Barn med starka känslor

Varför verkar vissa barn känna mer än andra? Och hur kan du som förälder lära dem att reglera känslorna så de inte blir så överväldigande? Psykologerna Malin Bergström och Stina Hindström vägleder föräldrar som undrar hur de ska bemöta sina känslostarka barn.
2022-12-30
Länk till avsnitt

Små barn och sömn

Vilken är egentligen den bästa sovmetoden? Hur kan det komma sig att barn somnar olika fort med olika föräldrar? Och vad gör man om bebisen bara kan somna om med nappflaska? I det här avsnittet svarar psykologerna Malin Bergström och Stina Hindström på frågor om små barns sömn.
2022-12-23
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.