Sveriges 100 mest populära podcasts

Utan dig - Äg din sorg!

Utan dig - Äg din sorg!

Utan dig är en podcast där vi pratar om sorg och förluster. Vi är två änglamammor som delar med oss av våra egna erfarenheter av att förlora ett barn. I podcasten gästas vi också av personer som berättar om deras upplevelser av att förlora en älskad. Det är viktigt för oss att sprida kunskap och förståelse, och vi vill göra sorg och död mindre tabubelagt - och glöm inte! Du äger din sorg!

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

anchor.fm/utan-dig-podcast

Avsnitt

66. Mathias - Suicid

En helt vanlig dag, bortsett från att mamma Ulrica var hemma från jobbet pga huvudvärk, slutade i att vara allt annat än normal. När sonen Mathias fortfarande inte hade stigit upp för dagen och det hade blivit eftermiddagen blev Ulrica irriterad. Hon gick in på hans rum för att väcka honom och möttes av att någon läskig blå figur hängde i taket. När Ulrica förstod att det var Mathias som hängde i taket fick hon panik. Hon förstod direkt att det inte fanns något liv kvar, och senare samma dag dödförklarades hennes älskade son. Därefter börjar Ulricas resa med att överleva utan sin son i avsnittet berättar hon om vad som varit bäst stöd för henne och hur hennes driv att hjälpa andra snabbt växte fram. Ulrica har bland annat startat en Föreningen änglaföräldrar i Kungsbacka och en stödgruppen Änglaföräldrar i Kungsbacka.

2022-10-27
Länk till avsnitt

65. Alexandra och Emelie pratar om minnesplatser

Hur kan man ens välja mellan jordfästning, när ens barn kommer förmultna och ätas upp av larver, eller kremering, när ens barn kommer brinna upp. Det och det dåliga samvetet över att inte ha möjlighet eller lust att åka till sitt barns grav, är två utav våra diskussioner i detta avsnitt.

Det är mycket beslut, tankar och känslor som man behöver ta sig igenom när man ska planera ett sista farväl av sitt barn. Därför har vi gjort en folder med tips och råd som heter "Ett sista farväl" och finns på våran hemsida utandig.se

2022-10-20
Länk till avsnitt

64. Erica - Hjärtmuskelinflammation och ett syskons perspektiv

Att se sin syster dö och samtidigt se sin mamma förkrossad är något som Robin var med om när hon precis skulle fylla 5 år. Nu har hon levt med traumat, sorgen och saknaden efter sin lillasyster i 32 år. I det här avsnittet delar hon med sig av sina tanke, upplevelser och erfarenheter ur ett syskonperspektiv.
2022-10-13
Länk till avsnitt

63. Alexandra och Emelie pratar om Sorgens bieffekter

Ökad oro och rädsla, sämre minne och mycket ensamhet. Efter att ha upplevt sorg har vi märkt att den lämnar efter sig bieffekter. I det här avsnittet pratar vi om just det. Både vad vi själva upplevt och vad våra följare och lyssnare delat med sig av till oss. Vi pratar bland annat om hur sorgen förändrat oss som personer, både positivt och negativt. Under samtalets gång märker vi hur mycket bieffekter sorgen har gett oss.

2022-10-06
Länk till avsnitt

62. Carl - mördad av knivhugg i hjärtat

Carl hade inga planer den där kvällen i januari 2020. Han skulle sitta hemma och spela datorspel. Blott en timme efter att han pratat med sin mamma, dör Carl av ett knivhugg i hjärtat. Carl blev 16 år gammal. Hör hans mamma Sussi berätta.

2022-09-29
Länk till avsnitt

61. Vi är tillbaka - säsong 4!

Vi är äntligen tillbaka efter vårt uppehåll i sommar. Vi är laddade inför våran fjärde (!) poddsäsong och det känns både fint och viktigt att vi får möjligheten att fortsätta hjälpa till att dela fler historier och sprida kunskap och förståelse. I detta avsnitt berättar vi kort om hur vi Ägt vår sorg senaste tiden, och om hur vår sommar sett ut. Vi pratar också om vad som händer framåt i höst.
2022-09-25
Länk till avsnitt

60. Era berättelser

I detta avsnitt har vi fått äran att dela flera av era berättelser. 

Vill du också dela med dig på detta vis?
Maila oss på [email protected]

2022-08-04
Länk till avsnitt

59. Barnspecialisten Johan Holmgren

Johan Holmgren som är barnspecialist har arbetat som barnsjuksköterska i många år. Han har arbetat på många olika sjukhus i landet och har mött många olika sjukdomar och olika livsöden i sitt yrkesverksamma liv. Nu är han även aktuell som Sommarsjuksköterskan på Nyhetsmorgon i TV4.  Ni fick ställa era frågor till honom tidigare och i detta avsnitt svarar han på dem, samtidigt som vi lyfter egna funderingar och frågor under samtalets gång.
2022-07-14
Länk till avsnitt

45. Signe - Lever med en hjärntumör

Signe är knappt 5 månader gammal och har bara veckor, kanske månader kvar att leva. I slutet på graviditeten fick Signes två mammor veta att deras lilla tjej hade en 8 cm stor, allvarlig och ovanlig hjärntumör. Sedan Signe föddes har hon kämpat som bara den, gått igenom 3 riskfyllda operationer, flertalet undersökningar och lurat döden 3 ggr.  Samtidigt som mamma Åsa ligger bredvid lilla Signe i sängen spelar vi in detta avsnitt och vi får höra Åsa sätta ord på sina känslor om hur det är att vara i den värsta situationen en förälder kan befinna sig i, att ha vetskapen om att ens barn snart skall dö.

2022-07-03
Länk till avsnitt

58. Tintin - Tvilling som föddes för tidigt

Tintin och hans tvillingbror föddes 16 veckor för tidigt pga spontan vattenavgång. Tintin föddes som en frisk, stark liten pojke på 717 gram och 31 cm, men hans kropp började snabbt att säga ifrån. Både han och hans tvillingror, Hamilton, svävade mellan liv och död. Tintin kämpade i 38 dagar, genomgick två akuta bukoperationer men hans kropp var inte redo. Läkarna beslutar att det inte finns mer att göra och Tintin får somna in i sin mammas och pappas famn. Det blir ett panikartat avslut när sjuksköterskan drar Tintins respiratortub för tidigt. Föräldrarna måste därefter stanna på sjukhuset i ytterligare 5 månader tillsammans med Hamilton som fortsätter att kämpa för sitt liv. 
2022-07-03
Länk till avsnitt

57. Christian - Moderkaksavlossning pga vårdmiss

Lillys man vaknar mitt i natten av ett konstigt ljud. Inne på toaletten hittar han sin höggravida fru på mage, helt blå. Ambulans tillkallas och de åker i ilfart till sjukhuset. Bebisen verkar må bra och Lilly skickas runt på sjukhuset för olika undersökningar. Något känns fel och när man nästa gång ska kolla bebisen i magen hittas inget hjärtljud. Ett kejsarsnitt utförs och lilla Christian kommer ut. Helt perfekt är han, men hans liv gick inte att rädda. Även Lilly är illa däran, och svävar mellan liv och död. Efter några dagar på IVA vaknar Lilly, och det är här kampen tillbaka till livet börjar - både fysiskt och psykiskt. 

2022-06-16
Länk till avsnitt

56. Elton - Herpesvirus, hjärnskada och bukspottskörtelinflammation efter Covidinfektion

Elton föddes några veckor för tidigt och strax efter förlossningen konstaterades det att Elton bar på ett herpesvirus som hade gett honom allvarliga hjärnskador. Han hade blivit smittad av mamma Malin, som inte visste att hon hade en herpesinfektion vid födelsetillfället.

Elton fick en tuff start i livet, där prognoserna inte såg bra ut. Men gång på gång fick han vårdpersonal att tappa hakan och familjen lärde sig att leva med begränsningar och anpassningar utifrån Eltons behov. I början av 2022 insjuknar Elton i en allvarlig bukspottskörtelinflamation, till följd av Coronaviruset som familjen tyvärr inte lyckades hålla sig ifrån.

I samband med det blir Elton inlagd på sjukhus men avvisas vård på Iva avdelningen. Personalen tar beslut om vårdbegränsningar utan att diskutera med föräldrarna eller med Eltons tidigare läkare. De resonerar att Eltons grund hjärnskada är så pass allvarlig att man inte vill riskera att han ska få mer begränsningar och de pratar om hans livskvalité. Samtidigt betonar dom att Elton är så pass stark att han kan klara av och friskna till ifrån sin bukspottskörtel inflammation , på egen hand. Man tycker alltså att han är så pass frisk att han kan överleva på egen hand, men för sjuk för att få hjälp av en iva avdelning.

Elton överlever inte inflammationen. Han dör i sjukhussängen sovandes på sin mamma och i tryggheten av att ha sin pappa bredvid. Föräldrarna ser och hör sin son ta sitt sista andetag utan att kunna hjälpa honom och nu får de leva resten av sina liv grubblandes över om iva vården hade kunnat ge dem fler dagar och fler minnen tillsammans med sin älskade Elton.

2022-06-02
Länk till avsnitt

55. Niclas - Förstorat hjärta, Hypertrofisk kardiomyopati, HCM

Idag, den 19 maj, för tre år sedan fick mamma Anna telefonsamtalet som är alla föräldrars mardröm. Hennes son Niclas hade hittats död hemma i sin lägenhet.

Redan dagen innan hade Anna känt på sig att någonting inte stod rätt till, helt utan förvarning kände hon sig deprimerad och tårarna rann på henne hela dagen, utan att hon kunde förstå varför.

På kvällen skickade hon sms till Niclas men fick inget svar. När hon inte heller fick kontakt med honom dagen därpå bestämde de att Niclas pappa skulle åka hem till Niclas och knacka på. Det var då han hittades livlös i sin säng.

Strax innan begravningen fick familjen dödsförklaringen. Niclas hade dött av förstorat hjärta, Hypertrofisk kardiomyopati, HCM. Ingen i familjen hade tidigare hört talas om hjärtfelet som han bar på, men nu föll bitarna på plats. Många symptom som han levde med större delen av sitt liv var alltså härnförliga till hans förstorade hjärta.

I avsnittet får vi höra Anna berätta om saknaden och kärleken till sin son.

2022-05-19
Länk till avsnitt

54. Collin - drunkningsolycka

Collins pappa vände ryggen i några sekunder, han skulle bara vika tvätten. Men helt plötsligt var Collin borta. På något sätt hade han lyckats ta sig ut, trots att alla dörrar var låsta. Tommy hittade sin son flytandes med ansiktet nedåt i familjens pool. Efter ungefär en veckas vård på sjukhus beslutades det att respiratorn som höll Collin vid liv skulle stängas av. Mamma Jennifer berättar för oss om hennes sorg och saknad och hon pratar också om hur det har varit att hantera olyckan som dessutom blev en riksnyhet. Mitt i den djupaste sorgen och chocken blev familjen tvingad att hantera personliga påhopp från utomstående. Detta är något vi också pratar om i avsnittet
2022-05-10
Länk till avsnitt

53. Upplevelser från andra sidan

Tror du på spöken, ett liv efter döden eller att tecken kan visa sig från andra sidan?

I det här avsnittet delar vi med oss av våra , och våra lyssnare och följares, tankar och upplevelser. Vi efterfrågade hur och om era saknade personer brukar ge er något slags tecken och vi sammanställde era svar i detta poddavsnitt. Många delar uppfattningen att fjärilar, fåglar och trollsländor visar sig på onaturliga sätt. Siffror och datum är också återkommande tecken för många.

Det var ett tag sedan vi spelade in avsnittet och om det finns intresse av att fler vill dela med sig av sina upplevelser och tankar så kan vi såklart spela in ytterligare ett liknande avsnitt.

2022-04-21
Länk till avsnitt

52. Ebba - Terrordådet på Drottninggatan

Terrorattentatet på Drottninggatan den 7 april 2017 drabbade många utav oss på ett eller annat sätt. Många har hört talas om Ebba och hennes tragiska livsöde i samband med att lastbilen kom körandes på gågatan och hon blev överkörd. I det här avsnittet får vi höra Ebbas mamma, Jeanette, berätta om dagen då Ebba dog , hur Ebba var som person och hur det är att leva med alla "tänk om" tankar.    Vi pratar också om hur det är att leva med känslor och tankar om att man inte har någon viktig uppgift i livet längre, och vad som skulle behöva förbättras i samhället för de som drabbas av sorg och förluster.
2022-04-07
Länk till avsnitt

51. Begravningsrådgivaren Karin

Vad bör man tänka på vid planering av en begravning? Hur kan man tänka gällande småbarns närvaro vid begravning? Hur är det att arbeta med att ta hand om döda människor ? Det och mycket mer pratar vi om i detta avsnitt då vi gästas av Karin som arbetar som begravningsrådgivare, och driver Begravningsbyrån Kerstin Engkvist.

Vi hoppas att avsnittet kan vara till stöd och ge tips och råd för de som tvingas planera en begravning för en älskad person.

2022-03-24
Länk till avsnitt

50. Meya & Wilya - genetisk sjukdom, autosomal resesiv polycystisk njursjukdom

Filippa är mamma till 7 barn, varav två av dem bor i himmelen. Meya och Wilya dog båda två år 2015, med nästan exakt 9 månaders mellanrum. Meya föddes i slutet på vecka 36. Det var en alldeles underbar förlossning fram tills dess att personalen springer iväg med den lilla bebisen till återupplivningsbordet. Ungefär 10 minuter efter sin födsel stannar Meyas hjärta och personalen jobbar i en timme med hennes kropp innan hon dödförklaras. Man misstänkte ett kronosomfel, som inte såg ut att vara genetiskt. Några månader senare när lillasyster låg i magen och via ett ultraljud i vecka 22, såg man att njurarna såg onaturliga ut till växten. Kontroller visade att föräldrarna trots allt bar på ett genfel och båda flickornas avvikelser, autosomal resesiv polycystisk njursjukdom, som konstaterades att inte vara förenligt med ett liv, berodde på detta. Föräldrarna fick då ansöka om att få godkänt att avbryta graviditeten och Filippa fick föda ut Wilya, en död liten miniatyrmänniska som var alldeles perfekt .
2022-03-10
Länk till avsnitt

49. Forskare inom palliativ vård och kurator

49. Forskare inom palliativ vård och kurator  I det här avsnittet får vi höra Malin och Anna berätta om sina arbetslivserfarenheter.  Malin arbetar bland annat som forskare inom palliativ vård och Anna jobbar som kurator, och träffar främst familjer med svår sjukdom. Tillsammans jobbar Malin och Anna med ett stödprogram för barnfamiljer, när någon i familjen är i sjukdom.  Förutom att dela med sig av informationen kring stödprogrammet ger Malin och Anna oss olika slags tips och råd, och så svarar de på frågor som våra lyssnare har skickat in. 
2022-02-24
Länk till avsnitt

48. Annie - Cancer, Wilms tumör

När Annie var i tvåårsåldern började hon klaga över magvärk. Mamma Sara förknippade det med "vanlig" magvärk som kan vara typiskt för småbarn som inte vill äta. Senare insjuknar Annie och i samband med det hittar man en stor tumör i hennes mage. Livet får en snabb vändning och helt nya perspektiv. Hela familjen pusslar ihop vardagen tillsammans, en vardag som mestadels består av sjukhusvistelser med olika behandlingar och mediciner. Cancern sprider sig i Annies lilla kropp och två månader efter att föräldrarna får veta att Annies liv inte kommer kunna gå att rädda tar hon sitt sista andetag.

Vi får höra Saras tankar och känslor kring sorgen och saknaden. Hur sorgen kan vara någonting fint som man vill ha.

Sara berättar även om hur Annie var som person, hur det var att få uppfylla hennes stora önskan om ett kompiskalas och om syskonkärleken mellan storebror och lillasyster.

Musik i avsnittet:
Newkid - Du måste finnas
Ellie Goulding - How long will I love you

2022-02-10
Länk till avsnitt

47. Lussan - Gynekologisk cancer

Lillasyster Lussan, yngst i en systerskara av tre, var en trygg och självsäker tjej som levde livet. Ett liv som blev alldeles för kort. Efter en period med magvärk sökte Lussan vård och ganska snabbt kunde man konstatera cellförändringar. Förändringarna visade sig vara någon slags gynekologisk cancer. Man kunde aldrig helt fastställa var originaltumören kom ifrån, men mest troligt var det äggstockscancer.

Mellansystern Steffi berättar i avsnittet om hur det var när Lussan blev sjuk och dog. Vi får höra fina minnen och vi pratar också om myter om sorg och vad vi upplever som bra och mindre bra stöd kring sorg.

Avslutningsvis pratar vi om podden Vem vill prata med en sorgsen som Steffi och storasyster Mickan startade efter att Lussan dog .

Musik i avsnittet:
Nathalie Lidqvist - Hela tiden
Fun - We are young (feat. Janelle Monáe)

2022-01-27
Länk till avsnitt

46. Melvin - Drogmissbruk och syrebrist pga. kvävning

Melvin ville fortsätta leva, och var därför positivt inställd till att få hjälp med sitt drogmissbruk på ett behandlingshem.
Istället för att få den hjälpen han behövde hade man dålig uppsikt om honom och man lämnade honom ensam att sova ruset av sig. Ett dygn senare förstår man att allt inte står rätt till och Melvin körs i ilfart till sjukhuset. Där konstaterar man att Melvin fått syrebrist av sina egna spyor. Mamma Nina berättar om sorgen och sina fina minnen hon har tillsammans med sin son, som bara blev 19 år.

Rättelse: På ett ställe i avsnittet nämner Nina att Korpberget ligger i Sollefteå, men det ligger i Kramfors.

Musik i avsnittet:
Lil Peep - Sunlight on your skin
Carolina Wallin Perez - Utan dina andetag

2022-01-13
Länk till avsnitt

44. Felicia - COVID-19

Det hade gått några månader sedan storasyster Angelica träffade Felicia sist. En dag i februari ringde deras mamma och berättade att hon hittat Felicia livlös i sängen, och ambulans hade kommit. Det visade sig senare att Felicia blivit smittad av covid-19. Om det var dödsorsaken eller ej vet man inte. I detta avsnitt får vi höra storasyster Angelica berätta om Felicia och deras fina relation. 

Musik i avsnittet:
Ed Sheeran - Visiting hours
Måns Zelmerlöw - Stockholm i mitt hjärta

2021-12-02
Länk till avsnitt

42. Sorgbearbetning

Att inte ventilera sin sorg, och bearbeta den, kan leda till att man blir som en tryckkokare. Allt väller över och till slut smäller det.
Cilla är utbildad sorgbearbetare via sorg.se, och i detta avsnitt berättar hon om vad sorgbearbetning är, hur det kan hjälpa och vad som kan hända om man inte bearbetar sin sorg. Hon svarar även på frågor vi fått från våra lyssnare. 

Musik i avsnittet:
Release Me - Oh Laura
Cover me in sunshine - P!nk, Willow Sage Hart

2021-11-04
Länk till avsnitt

41. Linda - Cancer i magen

3 dagar efter sin 18-årsdag, i maj 2014, får Linda veta att hon har cancer, men inte vilken typ. Ett par månader senare får hon sin diagnos. Behandling sattes in direkt, men tumören minskade aldrig. Istället opererades den bort. Tidig sommar året efter, under studentveckan, kom tröttheten tillbaka. Men hon kämpade sig igenom studenten och balen. Måndagen efter studenten får familjen veta att cancern är tillbaka och finns nu i hela magen. Linda dog den 7 oktober 2015.

Mamma Christina delar med sig av tankar och känslor om hur det är att leva med sitt barn som precis klivit in i vuxenlivet, men som förtvinar i sin sjukdom istället för att få uppleva sina drömmar och mål i livet.

Musik i avsnittet:
Laleh - En stund på jorden
Cecilia Vennersten - Det vackraste

2021-10-21
Länk till avsnitt

40. Noel - Intellektuell och annan funktionsnedsättning

När Noel föddes märkte man att han hade olika avvikelser. Noel var i behov av regelbundna blodtransfusioner, och hade även andningsproblematik vilket förvärrades när han blev sjuk. Föräldrarna fick också veta att Noel hade en intellektuell funktionsnedsättning. Mamma Carolina berättar om Noel och hans färgglada personlighet. Noel blev 9 år. 

2021-10-07
Länk till avsnitt

39. Lisa - Överdos

När Lisa hamnade i "drogvärlden" förändrades hela familjens liv. Mamma Cilla berättar om hur det var att under flera år leva med oron över att inte veta var hennes dotter Lisa befann sig, och om hon ens levde. I september 2020 hittas Lisa medvetslös på en toalett i centrala Stockholm. Hon hade tagit en överdos och mamma Cilla kommer aldrig att få veta om det var med flit eller inte.

2021-09-23
Länk till avsnitt

38. Framtidsplanerna

Vi utvecklar Utan dig! I detta avsnitt pratar vi om våra framtidsplaner. Teamet har ökat med en till person, Isoldés mamma Helena. Vi vill öka medvetenheten kring sorg, vara en plattform där man hittar det man kan behöva när man möts av sorg. Lyssna för att höra mer. Och välkommen till en ny säsong. Nu kickar vi igång hösten!

2021-09-09
Länk till avsnitt

37. Frågestund

SOMMARAVSLUTNING
I detta avsnitt svarar vi på era frågor, berättar om oss själva och tankar kring podcasten.

Musik i avsnittet:
Tusse - Jag tror på sommaren
Bianca Ingrosso - Blomstertid

2021-07-08
Länk till avsnitt

36. Ellas hjältar

När Catja blev sjuk märkte hon att hennes dotter Ella tyckte det var svårt och läskigt att närma sig henne. Då bestämde sig Catja för att hon ville låta Ella träffa någon annan som var allvarligt sjuk, i förhoppning om att det skulle kännas mindre ensamt och läskigt för hennes dotter. Ella fick träffa cancersjuka Hampus, och på den vägen startade det som idag blivit en insamlingsstiftelse där Catja och Ella med ett stort team bakom sig hjälper familjer med allvarligt sjuka barn.

Musik i avsnittet:
Mariah Carey - Hero
Benjamin Ingrosso - Smile 

2021-06-24
Länk till avsnitt

35. Alexander - Dog i magen, trolig moderkaksavlossning

Trots att mamma Hanna bad flertalet gånger om att bli igångsatt, blev hon inte lyssnad på. Denna graviditet var hennes fjärde, och hon kände sin kropp väl och visste hur hennes förlossningsförlopp brukade te sig. Ändå blev hon hemskickad. Till slut fick hon tid för igångsättning, men när dagen kom var det redan försent. Deras lilla son Alexander hade dött i Hannas mage bara några timmar innan de kom in till sjukhuset.

Musik i avsnittet:
Edvin Berg - I will be here
Jill Jonsson - Kärleken är

2021-06-10
Länk till avsnitt

34. Isoldé - Syrebrist och värmeslag hos barnvakten

Familjen var komplett. Lillebror skulle komma till världen och Helena och Eriks två flickor sover över hos mormor och morfar medan föräldrarna är på förlossningen och välkomnar sin son Francis. Helena är lycklig och i bebisbubblan när hon plötsligt får ett samtal. Erik ringer och berättar att det är allvarligt med deras yngsta dotter Isoldé. Helenas första fråga är om hon är död, men Erik kan inte svara på det, utan berättar att de är på väg med ambulans till sjukhuset. Väl där konstateras att Isoldé är död. Hon har dött av syrebrist och värmeslag efter att ha sovit ensam i en gäststuga hos sin mormor och morfar, med värmefläkt och elelement på hela natten. Isoldé blev 1 år och 7 månader.

Musik i avsnittet:
Blinka lilla stjärna
Lilla snigel

2021-05-27
Länk till avsnitt

33. Ida - Överdos av morfin

Pappa Leif och dottern Ida hade äntligen börjat arbeta tillsammans, på ett ställe där de hjälpte kvinnor som varit utsatta. Ida trivdes med sitt jobb, och fortsatte att arbeta trots svåra smärtor i ryggen. Pappa Leif var bortrest, och försökte få tag i Ida en kväll men utan resultat. Dagen efter började onda aningar sprida sig i kroppen, och Leif ringde polisen för att be dem åka hem och titta till Ida. Där hittades hon död i sin säng. Hon hade dött av en överdos av morfin.

Musik i avsnittet:

Ken Ring, Linnea Samia Khalil- Du och jag
Israel Kamakawiwo'ole - Somewhere over the rainbow

2021-05-13
Länk till avsnitt

32. Siri - Bilolycka pga onykterhet

Siri sitter i bilen med sin pappa och lillebror, på väg hem från sin farmor och farfar. Hon får välja vilken musik som spelas på radion och är glad och lycklig. Pappa, som kör bilen, uppmärksammar en mötande bil som kör på fel sida av vägen. Pappan gör allt i sin makt för att väja för bilen som kommer mot dem i hög hastighet. Men det går inte att väja, och bilen kör rakt in i dem. Mamma Felicia berättar att föraren i den andra bilen kört onykter och i alldeles för hög hastighet. Bilen kör rakt in i passagerarsidan och Siri dör omedelbart i olyckan. Siri blev 5 år.

Musik i avsnittet:
Darin- En säng av rosor
Jawsh 685, Jason Derulo- Savage Love

2021-04-29
Länk till avsnitt

31. Miriam - Allvarligt sjuk

Efter tre års väntan och längtan visade sig äntligen ett plus på graviditetsstickan. Äntligen skulle Camilla och Petter få bli föräldrar. Tankarna om att det var för bra för att vara sant gick inte att släppa och när det under rutinultraljudet visade sig att bebisen var väldigt liten, växte sig oron ytterligare. En vecka innan beräknad födsel föddes lilla Miriam med ett planerat kejsarsnitt och hon kommer ut mer sjuk än föräldrarna hade trott.

Musik i avsnittet:
Donna Taggart- jealous of the angels
Selah- I will carry you

2021-04-15
Länk till avsnitt

30. Felix - Bilolycka

På morsdag, den 31 maj 2020, ringer dörrklockan hemma hos mamma Jennie och hennes familj. Äldsta sonen Lukas som då var 18 år gammal, öppnar dörren och där står polisen.
Hela familjen förstår att det är något allvarligt och alldeles fruktansvärt som hänt, och polisen bekräftar att Jennies yngsta son Felix, 16 år gammal, har dött. Han var med i en bilolycka och var en av fyra pojkar som omkom direkt vid olycksplatsen. Jennie berättar om chocken, traumat och hennes sorgbearbetning.

Musik i avsnittet:
Thomas Stenström- ser du månen där du är ikväll?
Nolan Neal- Send me a butterfly

2021-04-01
Länk till avsnitt

29. Syskonstödjare Kerstin

När ett barn blir svårt sjukt eller dör, kan det vara så att barnets syskon känner sig lite bortglömda eller bortprioriterade. Det hamnar mycket fokus kring det barn som är sjukt eller dött, och det kanske inte finns så mycket rum för de andra barnen i familjen. Det är där Kerstin @syskonkerstin kliver in. Hjälper föräldrarna med att se de andra barnen. Kerstin jobbar som barnspecialistsjuksköterska på Lilla Erstagården, och även som syskonstödjare via Barncancerfonden. I detta avsnitt berättar Kerstin om sitt jobb. Hon svarar även på våra och våra lyssnares frågor.
Och glöm inte! Låt barnen vara deras egen person och inte ?det sjuka/döda barnets syskon?. Låt barnet ha huvudrollen i sitt eget liv ??

Fotnot. På ett ställe nämns det att det är ca 80 barn som dör i cancer varje år, det stämmer inte utan det är ca 50-60 barn i Sverige som dör i cancer varje år.

Musik i avsnittet:
Mattias Timander - Turist i sig själv (och Kiruna)
Mattias Timander - Sättning

2021-03-11
Länk till avsnitt

28. Olivia & Oliver - Plötslig spädbarnsdöd resp. avsaknad av skallben och storhjärna

Madelene är mamma till 8 barn och 2 av dem bor i himlen.
I avsnittet berättar hon om sin fjärde graviditet och hur det var när hennes lille bebis, Olivia, föddes 5 veckor för tidigt. Olivias förlossning var över på 4 minuter och blev dramatisk eftersom Olivia inte andades när hon kom ut. Madelene var livrädd att hennes nyfödde bebis skulle dö, men allt gick bra och läkarna förklarade att det inte fanns något att oroa sig över. Trots det kunde hon inte släppa den gnagande oron som hon hade och tyvärr visade det sig att oron stämde. Första natten hemma för Olivia , vaknar mamma och märker att hon inte andas och är väldigt slapp i kroppen.

Under graviditet nummer sex får Madelene veta att hon väntar en liten pojke, en liten Oliver. Men under rutinultraljudet får de besked att han saknar skallben och storhjärna. Läkarna berättar att Oliver har 0 % chans att överleva.

Musik i avsnittet:
Jon Henrik Fjällgren - Daniels jojk
Gerrit Hofsink - Still

2021-02-25
Länk till avsnitt

27. Mini & Otis - Plötslig spädbarnsdöd i magen

Pappa Jonas berättar om hur det är att vara fyrbarnspappa , men att endast ha två barn i livet. Lillasyster Mini dog i magen i vecka 19. Senare samma år blev mamma Ida gravid igen. Det visade sig vara enäggstvillingar och graviditeten var en berg och dalbanan av känslor fyllda med lycka och rädsla. Under en rutinkontroll i vecka 32 visade ultraljudet endast ett hjärtljud. Otis har dött i magen och några veckor senare föds tvillingarna, men bara en utav dem fick följa med hem.

Musik i avsnittet:
Sarah Dawn Finer- Kärleksvisan
Cornelis Vreeswijk- Sommarkort

2021-01-21
Länk till avsnitt

26. Konstiga och olämpliga kommentarer

"Tiden läker alla sår" , "Det finns en mening med allt" , "Tur att ni har era andra barn" - dessa och många andra konstiga och olämpliga  kommentarer våra vi och våra lyssnare fått, diskuterar vi i detta avsnitt.

Musik i avsnittet:
Newkid- Du måste finnas
Enya- We wish you a merry christmas

2020-12-17
Länk till avsnitt

25. Emma A - Hjärncancer

När Emma fyllde tre år fick hon tre saker, en ny cykel en ny säng och hjärncancer. I avsnittet berättar Pappa Micke om sin dotter som aldrig klagade trots allt hon fick genomlida. Man testade alla typer av behandlingar och familjen åkte även utomlands för att få hjälp. Men ingenting hjälpte och efter ungefär tre års kämpande orkade inte Emma mer.

Musik i avsnittet:
Super simple songs- Sweet dreams
Depeche Mode- Precious

2020-12-03
Länk till avsnitt

24. Lovisa - Gallgångscancer

När Lovisa gick i 8:an visade det sig att hon hade en kronisk inflammation i tarmen. Därefter började ett liv fyllt med sjukhusbesök parallellt med tuffa äventyr och resor.
Tarmsjukdomen ledde till kronisk leversjukdom och under kontrollerna av levern upptäcktes det att Lovisa hade gallgångscancer. Ingen operation hjälpte och Lovisa dog 35 år gammal.
Mamma Marianne berättar om sin glada dotter och delar även med sig av hur det är att arbeta inom SABH , hemsjukvård, och hur det är att arbeta med personer som är allvarligt sjuka.

Musik i avsnittet:
Håkan Hellström- Din tid kommer
Lars Winnerböcks låt Kom ihåg mig, framförd av Lovisas vän.

2020-11-19
Länk till avsnitt

23. Alice - Plötslig spädbarnsdöd i magen

En vecka innan beräknad födsel märker mamma Sofia att rörelserna i magen minskat. Hon får skjuts av en nära vän till sjukhuset för att kontrollera bebisen i magen och får då bekräftat att bebisen är död.
Den första tanken för Sofia var att inte genomgå en vaginal förlossning. Men efter övertygelse bestämmer hon sig för att försöka endå. Det blev en väldigt fin och betydelsefull förlossning av deras lilla dotter Alice.

Musik i avsnittet:
Sonja Aldén- Till en ängel

2020-11-07
Länk till avsnitt

22. Regnbågarna

Ett barn som föds efter att man har förlorat ett barn brukar kallas för regnbågsbarn. En symbolik av att någonting vackert kommer efter någonting fruktansvärt. Det kan också förknippas med att regnbågen sammanflätar himlen och jorden.

I avsnittet om regnbågarna berättar vi om vår första tid med våra små bebisar och våra känslor , tankar lyckan och oron.

Musik i avsnittet:
Jasmine Thompson- You are my sunshine
Spice girls- Mama

2020-10-22
Länk till avsnitt

21. Gravidavsnitt

Avsnittet vi drömt och pratat om är äntligen ute! Tänk att det vi hoppades på blev sant. Vi förlorade ett av våra barn nästan samtidigt och därefter blev vi även gravida nästan samtidigt. Vi har delat tankar, oro , förväntningar och många olika sorters rädslor med varandra.

Att vara gravid igen efter att man förlorat ett barn är något alldeles speciellt. Väldigt mycket olika sorters känslor och man tar ingenting för givet.
I avsnittet pratar vi mycket om allt detta, och svarar på frågor från våra lyssnare.

Musik i avsnittet:
Jamie Grace - If you only knew
Idas sommarvisa

2020-07-02
Länk till avsnitt

20. Lennox - För tidigt född

Lilla Lennox hade bråttom ut till världen och föddes med ett litet leende på läpparna så tidigt som i vecka 23 + 4. Hans födsel blev dramatisk och han hade navelsträngen runt halsen så länge att blodcirkulationen slutade att fungera. Senare samma dag konstaterade läkarna att det inte gick att rädda hans liv och de stängde av alla hjälpmedel som höll honom levande.
I avsnittet berättar mormor och moster hur det är att känna dubbel sorg. Vi pratar också om hur det är att vara anhörig till den som drabbas av att förlora ett barn och vad man kan ge för stöd.

Tyvärr är ljudkvalitén något sämre i detta avsnitt eftersom vi spelade in via länk.

Musik i avsnittet:
Shirley Clamp- Jag fick låna en ängel
Sarah Dawn Finer- Kärleksvisan

2020-06-18
Länk till avsnitt

19. Filip - Många medfödda avvikelser

Cattis var gravid med sitt tredje barn och graviditeten hade gått bra. Förlossningen var den smidigaste av hennes tre och familjen var lyckliga. Filip rosslade och var lite blåaktig, men det var inget som barnmorskan tyckte var avvikande. När efterkontrollen gjordes såg man att Filip saknade ett analhål. Läkare kallades in och man tar med sig Filip till ett akutrum. Fler läkare kommer, och senare får man veta att det är väldigt kritiskt. Det framkommer att Filip har flera avvikelser. Familjen flyttas till ett annat sjukhus där han vårdas fram till att han dör en vecka gammal.

Musik i avsnittet:
Carola - Jag säger godnatt
Sonja Aldén - Vila tryggt

2020-06-04
Länk till avsnitt

18. Frida - Hjärtfel, enkammarhjärta

Under rutinultraljudet fick föräldrarna veta att bebisen i magen hade ett hjärtfel. Allvarligheten gick inte att säga till en början, men senare fick man veta att hon hade ett enkammarhjärta. Föräldrarna åkte till Göteborg för att föda henne nära hjärtspecialisterna där. Moster Hanna och mormor Maria berättar om Fridas första tid i livet, sjukhustiden och senare när Frida dog 3,5 månad gammal.

Musik i avsnittet:
Sofie Ek - Bortom himlen
Aerosmith - I don?t want to miss a thing

2020-05-21
Länk till avsnitt

17. Kuratorn Suzanne

I nästan 10 år har Suzanne arbetat som kurator på barnhospicet Lilla Erstagården. Hur är det att jobba på ett hospice, hur orkar man möta allvarligt sjuka och döende barn varje dag? Hur fungerar sorg och hur ska man tänka när man möter personer i sorg?
Suzanne ger oss tips och råd, och svarar på frågor som vi och våra lyssnare har.

Musik i avsnittet:
Malin Hördegård - Innerlig vänskap
David Astrom - Winter waltz

2020-05-07
Länk till avsnitt

16. Angelina - Född i vecka 22

Efter 9 års kamp verkade det äntligen som att allt skulle gå vägen. Alexandra var äntligen gravid och veckorna gick.
I vecka 20 vågade hon började köpa bebiskläder och fantisera om att hon äntligen skulle få bli mamma. Två veckor senare började hon blöda. Vilket visade sig vara förlossningen som hade startat, alldeles för tidigt. Bebisen levde inne i magen men det gick inte att stoppa förlossningen och de blivande föräldrarna visste att så fort bebisen skulle komma ut skulle den lilla flickan också dö. Mamma Angelina berättar hur förnedrande och förminskande det kan kännas att ens egna lilla perfekta barn räknas som ett missfall.

Musik i avsnittet:
Olle Adolphson - Det gåtfulla folket
Alphaville - Forever Young

2020-04-23
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.