Sveriges 100 mest populära podcasts

MetalGeezer?s Podcast

MetalGeezer?s Podcast

Mitt namn är Thomas Ragnarsson. Musikfanatiker från Norrköping som stavar med det hårda alfabetet. Notorisk skivsamlare och konsertbesökare som lagt ohälsosamt mycket pengar på metal. Har ett halvt mediokert förflutet som trummis i olika metalband. Låter numera kompetent folk framföra musiken. Min tanke med Metalgeezer är att den ska vara den ultimata podden för alla som gillar de tyngre riffen. Följ med på en resa i hårdrockens tecken. Jag finns även på Facebook under samma namn. Där kan ni interagera, berömma, kritisera, komma med åsikter, tankar, förslag och funderingar. Kul att ni hittat hit, välkomna!

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

metalgeezer.podbean.com

Avsnitt

Digitalt blandband - tjugo 80-talsklassiker

Vi botaniserar vidare i passerade årtionden och hamnar denna gång i åttiotalet. Ett decennium fyllt av olika trender och stilar även inom hårda rocken. Det var då det stora genomslaget för den moderna varianten av hårdrock fullbordades. Ett digitalt blandband från detta årtionde är förstås närmast omöjligt att göra utan att vissa epos får stå åt sidan. Icke desto mindre är detta ett tvärsnitt av klassiska stycken från ett oförglömligt årtionde. Välkomna till ännu ett digitalt blandband.

2022-11-20
Länk till avsnitt

Historiska händelser - Deep Purples återförening 1984

1984 inträffade det som många hoppats men inte vågat tro på. Ett av världens största hårdrocksband återförenades. Deep Purple Mk II var tillbaka, och det med besked. En riktigt bra platta och en vital återföreningsturné gladde alla fans och lovade en ljus framtid. Gamla oförrätter kom dock snabbt i dagen och turbulensen ökade. Hör mer om hur ett av hårdrockens riktigt stora giganter kom tillbaka och vad som sedan hände. 

2022-11-06
Länk till avsnitt

Digitalt blandband - tjugo 70-talsklassiker

Kommer ni ihåg kassettbandet? När man satt framför musikprogrammen i radion eller hemma hos någon polare och skapade blandband. Den tiden är förstås förbi. Nu i streamingens tidevarv känns det som en evighet sedan man satt och klippte och arrangerade ihop sina favoritlåtar på en magnetremsa i ett plastfodral. Idén kan dock återanvändas, vilket vi gör här i flera avsnitt varav det första tar avstamp i sjuttiotalet. Tjugo omistliga låtar att lägga in i sin digitala lista. 

2022-10-23
Länk till avsnitt

Kommersialisering och konstnärlig integritet

Ett bands utveckling är inte helt okontroversiell. Inte minst är artisternas fanbase ofta känslig för alltför stora förändringar. Samtidigt är det ofta oundvikligt att de musikaliska konstnärerna väljer andra vägar att beträda. Detta kan ibland skapa konflikter, eller ibland även förståelse och uppskattning. Inte minst gäller det fenomenet att sälja sig till marknaden som det innebär att få en radiohit. Vi dissekerar ämnet i detta avsnitt.

2022-10-09
Länk till avsnitt

Hårdrock över flera generationer

Hårdrocken har sin grund i sent sextiotal, tidigt sjuttiotal som bekant. Detta innebär förstås nu när vi skriver 2022 att flera generationer växt upp med och lever med den hårda rocken. Hur har det påverkat lyssnandet mellan generationer? Är det uppdelat på gammal och ny metal? Kan man lära gamla hundar sitta, respektive introducera fjuniga ynglingar till de tidiga gudfäderna? Dessa frågor tar vi ett grepp kring i detta avsnitt.

2022-09-25
Länk till avsnitt

Parallella karriärer

Musikaliska legosoldater har vi avhandlat. I samma avsnitt gick vi igenom lojala lagspelare. Nu tar vi ett nytt grepp inom samma konceptsfär. Det finns ett antal musikaliska genier som spelar parallellt i flera band. Man kan tycka att ett band kan räcka, men förvånansvärt många skapar musikaliska karriärer i flera konstellationer samtidigt. Vi går här igenom några exempel på dessa mångsysslare.

2022-09-10
Länk till avsnitt

Historiska händelser - Freddie Mercurys tragiska död

Rockvärldens bästa röst, en fenomenal låtskrivare, en fantastisk scenpersonlighet, en legend i den rätta bemärkelsen. Freddie Mercury lämnade ingen oberörd. Med sin obestridliga talang kombinerat med en total karisma på scenen var han på många sätt ett unikum. Tillsammans med de övriga i Queen skrev han rockhistoria. Hans alltför tidiga död lämnade ingen med en relation till bandet oberörd. Vi berättar här historien om Freddie Mercurys sista år och vad som skedde efter hans tragiska bortgång.

2022-08-28
Länk till avsnitt

Genomgång avskedsturnéer

Avskedsturnéer är något som blivit mer frekvent i takt med att flera artister varit med i många år. Men hur man lägger upp sitt sista farväl till publiken kan vara väldigt olika. Allt ifrån ett faktiskt avslut till en parentes innan karriären oförtrutet går vidare. Ibland hinner man inte ens med en sista turné innan allt är över. Vi går igenom olika exempel på allt detta i detta avsnitt. Och lägger dessutom till några exempel på artister som nog borde ha gjort sin sista turné.

2022-08-14
Länk till avsnitt

MetalGeezers bandspecial - Accept

Tyska Accept är nog det närmaste man kan komma New Wave Of British Heavy Metal utan att vara brittiska. De har varit sin formula trogna under alla år. Precis som många andra långlivade akter har man haft sina dalar och toppar. Dessutom har ett stort antal medlemsbyten skett genom åren. Wolf Hoffman är konstanten som hela tiden drivit bandet. På senare år har man dessutom gått en andra vår till mötes och är mer relevanta än på länge.

2022-07-31
Länk till avsnitt

Fem åttiotalsalbum att äga

Visst finns det album som sticker ut över det vanliga. Plattor som med tiden blivit klassiker. Skivor som man alltid kan återkomma till och njuta av, oavsett vad. Vi listar fem sådana milstolpar i dagens avsnitt. Det lär bli fler avsnitt i detta ämne med olika inriktning, fokus denna gång ligger på åttiotalet.

2022-07-17
Länk till avsnitt

MetalGeezers bandspecial - OzzyOsbourne

I serien om rockartisters historia har vi nu kommit fram till en riktig legend. Både som sångare i Black Sabbath och som soloartist har Ozzy Osbourne betytt oerhört mycket för hårdrocken genom åren. Att han dessutom är en färgstark figur privat gör honom än mer intressant. Vi fokuserar i detta avsnitt primärt, men inte enbart, på hans solokarriär. Följ med på berättelsen om en av heavy metals titaner. En sann legend och stilbildare värd all respekt.

2022-07-02
Länk till avsnitt

Festivaler och dess framtid

Nyss hemkommen från Download Festival i England och på väg till Tons Of Rock i Norge börjar tankarna på festivalers framtid åter göra sig påminda. Hur ser det ut om fem-tio år? Kommer samma band att fortsätta vara dragplåster eller kommer det några nya? Det är en stor utmaning för de olika festivalerna att förnya sig och ändå bibehålla intresset. Inte för att det är något fel på de band som är huvudakter idag, utan snarare för att tiden har sin gång. En tanke som väckts tidigare, och som är ständigt aktuell.

2022-06-19
Länk till avsnitt

Historiska händelser - Dödskraschen i småländska Dörarp

Vi startar upp en ny serie här på MetalGeezer. Fokus ligger på händelser som på något sätt har haft en inverkan på hårdrocken, dess utövare och fans. I första avsnittet tar vi upp den tragiska dödsolyckan i småländska Dörarp 27/9 1986. Cliff Burton, basist i det mot stjärnorna stigande Metallica, omkom i en busskrasch under en resa från Stockholm mot Köpenhamn på bandets Europaturné. Platsen är numera en historisk vallfärdsplats för fans från hela världen. Det är en både mäktig och gripande upplevelse att bevista den -  det kan jag personligen intyga.

2022-06-05
Länk till avsnitt

MetalGeezers bandspecial - Whitesnake

När Deep Purple splittrades 1976 hade bandet sedan tidigare gett upphov till ett par högklassiga akter i form av Ian Gillan Band - senare Gillan - och Ritchie Blackmore's Rainbow. Nu tillkom även en ny konstellation skapad av sångaren David Coverdale. Efter ett par soloverk bildade han Whitesnake  Man har genomgått många medlemsbyten och musikaliska skepnader genom åren, vilket avhandlas i detta avsnitt. Följ med i historien om Whitesnake. Ett band som såväl hyllat sitt brittiska bluesarv som flirtat med amerikanska hitlistorna.

2022-05-15
Länk till avsnitt

Neoklassisk metal

I serien om olika genrer inom metal har turen nu kommit till den neoklassiska hårdrocken. Att förtjänstfullt blanda klassiska tongångar med de hårda riffen är en konst i sig. Många är kallade, få är utvalda att verkligen lyckas. Men när det blir bra är det i sanning en konstform att beundrar och njuta av. Vi tar avstamp i de tidiga hjältarna, och jobbar oss framåt. Och ja, en viss super-shredder från Upplands Väsby är förstås med i detta avsnitt.

2022-05-01
Länk till avsnitt

MetalGeezers bandspecial - Van Halen

Min serie om band och artisters historia fortsätter. Denna gång tar jag mig an ett kaliforniskt gäng som rent musikaliskt betytt mycket för hårdrockens utveckling, men som drabbats av interna slitningar. Eddie Van Halens gitarrspel var både innovativt och banbrytande, och bandets musik kombinerat med deras image gjorde dem till världsartister. Medlemmarna drog dock inte alltid jämnt. Tillsammans med andra problem påverkade det gradvis  deras karriär. Inte desto mindre är Van Halen ett av de största namnen inom hårdrocken, och ett givet inslag i denna serie om artisters historia.

2022-04-24
Länk till avsnitt

MetalGeezers nyhetsflöde volym 1

Vi startar en ny trend här i podden. Med hyfsat jämna mellanrum kommer det ett litet nyhetsflöde med aktuella händelser inom vårt favoritområde. Det händer mycket inom den hårda rockens sfär. Inte minst nu när vi efter två år av uppskjutna evenemang och skivsläpp förhoppningsvis kan börja återgå till något som liknar ett normalläge. Vi tar avstamp i den gångna senhösten och fram till nu, våren 2022. Välkomna till det första avsnittet i denna serie.

2022-04-17
Länk till avsnitt

MetalGeezers bandspecial - Alice Cooper

Skräckrock är en genre inom hårdrocken med många utövare. Fenomenet att kombinera skräck med hårda riff är inget som på något vis är ovanligt. Ingen är dock mer förknippad med detta än Alice Cooper. Epitetet som skräckrockens fader är sedan länge etablerat hos denna konstnär från Detroit. Kombinationen av teaterföreställning och rockkonsert är något han förfinat och utvecklat genom åren. Följ med i historien om en av de mer inflytelserika och tongivande artisterna inom den hårda rocken.

2022-04-10
Länk till avsnitt

Låtar med en historia

Det finns olika infallsvinklar när man lyssnar på sina favoritartister. För egen del är jag oftast mest intresserad av musiken. Texterna är sekundära, även om snygga titlar och eleganta textrader förstås alltid uppskattas. Men det finns förstås intressanta berättelser att ta del av. Hårdrocken är inget undantag. I detta avsnitt går vi igenom ett axplock av de låtar som berättar en historia. 

2022-04-03
Länk till avsnitt

MetalGeezers bandspecial - Helloween

I serien om artisters historia tar vi oss denna gång an power metals gudfäder. Något annat kan man inte kalla de tyska titanerna Helloween. Genom sina banbrytande tvillingplattor om de sju nycklarnas väktare lade de på åttiotalet grunden för den genre som snabbt fylldes av otaliga band och artister och blev en maktfaktor under många år framåt. Helloween har blandat och gett genom åren, men ständigt studsat tillbaka. Nu, återförenade med Kai Hansen och Michael Kiske, går man en ny vår till mötes. Följ med i historien om ett av hårdrockens stora namn.

2022-03-27
Länk till avsnitt

Melodiöst mangel

Vi har ju i olika avsnitt belyst diverse genrer och musikaliska inriktningar inom hårdrocken. Denna gång tar vi oss an de lite tyngre kapitlen. Här stavar vi med de hårda vokalerna, även om vi måhända utelämnar de mest extrema varianterna. Melodiös metalcore och aggressivare tongångar står på menyn i detta avsnitt. Vi avhandlar några av de stora namnen och beskriver lite hur denna genre en gång uppstod. Följ med på en resa långt bortom pudelfrillor och spandex, till ett landskap där mörka skuggor och ilskna riff samsas med förföriska melodier och minnesvärda arrangemang.

2022-03-20
Länk till avsnitt

MetalGeezers bandspecial - Deep Purple

I vår serie om bands historia ger vi oss idag i kast med ett av de största namnen. Tillsammans med Black Sabbath och Led Zeppelin grundade Deep Purple hårdrocken som vi idag känner den. Där Black Sabbath stod för tyngden och Led Zeppelin för mångfacetteringen kombinerade Deep Purple sin tunga rock med klassiska influenser. De olika sättningarna av bandet skapade storverk och ikonisk musik. Ur bandet bildades sedan flera stora hårdrocks-akter. Följ med på historien om ett av de största namnen inom den hårda rocken.

2022-03-06
Länk till avsnitt

Goth Metal

Goth Metal. En genre som oftast kännetecknas av pampiga arrangemang och smäktande kvinnlig sång. Många band har liknande struktur och sound. Men det finns fler bottnar än så inom denna speciella gren inom hårdrocken. Vi går igenom genren och dess olika riktningar. Dessutom går vi lite mer på djupet med några utvalda akter.

2022-02-27
Länk till avsnitt

MetalGeezers bandspecial - Rainbow

När Ritchie Blackmore lämnade Deep Purple första gången 1973 hade han redan bildat bandet Ritchie Blackmores Rainbow. Stommen taget från bandet ELF innehöll bland annat Ronnie James Dio och soundet var tungt och majestätiskt. Redan på andra plattan hade man kortat ner namnet till Rainbow. Med åren, i takt med medlemsbyten och Ritchies ambition att slå i USA, blev man mer kommersiella och inriktade på hitlistorna. Först med Graham Bonnet och sedan Joe Lynn Turner och Doogie White på sång. Alla versioner av bandet har sina förtjänster, och vi går i detta avsnitt igenom hela historien. 

2022-02-20
Länk till avsnitt

Syskonkärlek i ett band

När man börjar titta på hur olika bands konstellationer ser ut kan man ibland skönja vissa mönster. Oftast är det ett kompisgäng som startar upp projekt. Ibland kan det vara duktiga musiker som vill skapa något tillsammans. I vissa fall är det även syskon som kamperar ihop inom ett bands ramar. Vid en närmare undersökning finner man att det inte alls är något ovanligt. Vi går igenom ett antal exempel på syskonkärlek - och i något fall även infekterad sådan.

2022-02-13
Länk till avsnitt

MetalGeezers bandspecial - Judas Priest

Det finns artister som är typiska för det land de kommer ifrån. I Storbritannien finns det framför allt tre hårdrocksakter som extra stolt bär sitt hemlands fana. Iron Maiden och Saxon är de två första, och Judas Priest det tredje exemplet. Alla tre banden har också betytt mycket för hårdrocken som vi känner den idag. Birminghams stora söner må vara Black Sabbath, men Judas Priest är också ett av stadens allra största namn. Vi berättar historien om det band som, förutom odödlig musik, också var de som grundade hårdrockens image med läder och nitar.

2022-02-06
Länk till avsnitt

Konceptalbum - en gedigen genomgång

Många album som släpps fokuserar främst på musiken. Andra artister lägger mer krut på lyriken utan att minska fokus på det musikaliska. Ytterligare andra vill förmedla ett budskap och fäster mer vikt vid text än musik. Sedan har vi de som skapar rena konceptalbum, något som framförallt är vanligt hos progressiva akter. Icke desto mindre finns detta fenomen även inom hårdrockens olika genrer, något vi också berör här. Följ med på en resa in i komplexa världar och intrikata berättelser.

2022-01-29
Länk till avsnitt

MetalGeezers bandspecial - KISS

Vi botaniserar vidare i vår serie där vi fördjupar oss i bands historia. Denna gång tar vi oss an en kvartett från New York som väckt många känslor genom åren. Ett band som blandat och gett, presterat höjder liksom dalar. Genom en väl uträknad strategi och ett unikt driv nådde man under en period till slut den högsta nivån på näringskedjan. Onekligen en av hårdrocksvärldens mest framträdande och kända akter. Välkomna till historien om KISS.

2022-01-23
Länk till avsnitt

Lojala lagspelare - pålitliga legosoldater

De flesta band har karismatiska frontfigurer. Stjärnor som stjäl rampljuset. Men de skulle ofta inte kunna nå sina framgångar utan de lojala lagspelarna som låter stjärnorna ta syret i rummet. I dagens avsnitt hyllar vi dessa antihjältar, liksom vi lyfter fram de skickliga musiker som ofta används i olika sammanhang. Likt legosoldater i kulturen och musikens tjänst utför de de sitt uppdrag på olika fronter, och skapar sig ett rykte. Beundransvärda musiker som också förtjänar sin plats i rampljuset.

2022-01-16
Länk till avsnitt

MetalGeezers bandspecial - Arch Enemy

I vår serie om band och artisters historia har vi nu kommit fram till svenska Arch Enemy. Ett band som genom åren gått från klarhet till klarhet. Med sin blandning av aggressivitet och melodier har man skapat ett unikt sound.  Sedan starten på sena nittiotalet har man hela tiden förfinat sitt hantverk, Frontade av en karismatisk frontkvinna - först Angela Gossow, nu Alissa White-Gluz - har Arch Enemy ett på många vis unikt vapen. Följ med i berättelsen om ett av de mest intressanta banden för närvarande, dessutom synnerligen aktivt med alldeles färska låtar släppta nyligen.

2022-01-09
Länk till avsnitt

2021 - det uppskjutna året

Om 2020 var det inställda året måste nog 2021 summeras som det uppskjutna året. Biljetter till konserter som flyttades från 2020 till 2021 fick än en gång arkiveras i väntan på framtida datum. Vi som fans fick tröstlöst vänta medan artister frustrerat blev kvar på hemmaplan. Men visst innehöll året också ljuspunkter, och självfallet ska även dessa uppmärksammas. Vi summerar året som gått, och ser fram emot det nya som väntar. Följ med på Metalgeezers årskrönika. 

2022-01-02
Länk till avsnitt

MetalGeezers bandspecial - AC/DC

I vår serie om band och deras historia beger vi oss nu till andra sidan jorden. AC/DC är tvivelsutan Australiens mest kända och största rockexport. Icke desto mindre föddes bröderna Young i Skottland, något som måhända är mindre känt. Detta och en hel del andra mer eller mindre kända fakta avhandlas i den här episoden. Ett av hårdrockens stora namn ska förstås ha ett eget avsnitt i denna serie, även om de själva inte anser sig vara ett hårdrocksband. Oavsett vilket så är AC/DC ett av den hårda rockens absoluta giganter och deras inflytande på och arv till genren är odiskutabelt.

2021-12-26
Länk till avsnitt

Hårdrockare firar också jul

Nu är det snart jul igen, och det ska förstås uppmärksammas. I en liten julspecial går vi igenom den del av de hårdrockslåtar som går i denna högtids tecken. Det visar sig finna olika varianter av hur man skapar den ultimata jullåten. Allt från finstämda kompositioner till rena plojlåtar. Vi dömer ingen, vi iakttar och konstaterar. Sitt ner i rensläden och följ med på en resa till tomtens land. God Jul!

2021-12-19
Länk till avsnitt

Instrumental hårdrock

En av de viktigaste ingredienserna i hårdrocken är givetvis sången. En bra sångare är något som varje band söker, och en bra sångare är något som varje fans uppskattar. Icke desto mindre finns det en uppsjö av instrumentala hårdrockshymner. Skickliga musiker med stor känsla för melodier och arrangemang har genom åren skapat storverk. Det kan röra sig om tolkningar av klassiska stycken, och det kan handla om helt nyskrivet material. Oavsett vilket så finns det mycket att upptäcka inom den instrumentala genren av den hårda rocken, något vi går igenom här.

2021-12-12
Länk till avsnitt

MetalGeezers bandspecial Black Sabbath

Det finns legendarer, och så finns det legendarer. I vår serie där vi djupdyker i olika artisters historia har vi nu kommit fram till ett av de allra största namnen. Black Sabbath är ett av de de fundament på vilket hårdrocken vilar. Utan deras historiska avtryck och musikaliska arv skulle inte dagens hårda rock existera. Få band har varit så tongivande och avgörande i rockhistorien som kvartetten från Birmingham. Följ med i historien om det band vars riff är så tunga att plattorna inte går att lyfta från skivtallriken.

2021-11-28
Länk till avsnitt

Karriärer som utvecklats olika

När artister och band nått ett antal år in i sina karriärer brukar det oftast ske en förändring i soundet. Orsaken kan vara medlemsbyten som tillför nya idéer. Det kan vara så att man influeras av rådande trender. Man kanske inte kände att man var rätt från början, eller så vill man helt enkelt prova nya vägar för sin egen kreativa känslas skull. Ibland går man helt vilse, medan fingertoppskänslan andra gånger kan vara helt perfekt. Vi går igenom exempel på alla varianter, och uppmärksammar också vissa band som hela tiden varit sitt arv trogna.

2021-11-14
Länk till avsnitt

MetalGeezers bandspecial Aerosmith

Dags igen för en djupdykning i ett bands historia. Denna gång tar vi oss an ett av de största amerikanska banden, nämligen Aerosmith från Boston. Med en lång karriär fylld av framgångar, men också motgångar, är bandets historia högintressant. Efter att ha varit på topp under sjuttiotalet föll man offer för droger och interna slitningar. Under åttiotalet gjorde man en storstilad återkomst, och släppte under nästa decennium några av sina bästa album. Nu närmar man sig karriärens slut, och vi gör ett bokslut över ett av hårdrockens mest klassiska och inflytelserika band.

2021-11-07
Länk till avsnitt

Kanadensisk hårdrock

Efter att ha avverkat såväl svensk som brittisk och tysk hårdrock vänder vi nu blickarna mot det stora landet i väster. Nej, det är inte USA som åsyftas i detta fallet utan Kanada. Vi gör en geografisk odyssé i ett land som främst förknippas med ishockey och curling. Men här finns annat än sporter utförda på is. Lönnlöven har fått fram ett försvarligt antal musiker och band i det hårda segmentet som är värda ett avsnitt för sig. Allt ifrån tidiga hjältar från sjuttiotalet via diverse genrer fram till nutid. 

2021-10-24
Länk till avsnitt

MetalGeezers bandspecial Queen

Vår skärskådningsodyssé av olika artister fortsätter. Denna vecka är det inte vilket band som helst, utan giganterna Queen som är under luppen. Ett unikt band med många musikaliska bottnar. Frontade av en av musikvärldens mest ikoniska sångare byggde Queen under många år upp en låtskatt och ett renommé som gör att de kvalar in bland de riktigt stora rockbanden. Övriga medlemmar - Brian May, Roger Taylor och John Deacon - var det fundament som kompletterade Freddie Mercury och skapade det unika som var Queen. Följ med i berättelsen om ett av de största och mest fascinerande band rockvärlden skådat.

2021-10-17
Länk till avsnitt

Annan musik än Metal

Hårdrock är ju den musik vi älskar, och den musik vi lyssnar på. Men ibland är det annan musik som kallar på uppmärksamheten, och det är det som är ämnet för detta avsnitt. Likaså tar vi upp de förebilder våra hjältar i sin tur har. Var hämtar artisterna sin inspiration och vilken musik lyssnar de på? Det blir en vandring i annan terräng än vad som är brukligt här i MetalGeezers Podcast, men ändå inte. Hårdrocken är mångfacetterad och har sina tentakler ute i många olika riktningar, vilket vi tar upp här.

2021-10-10
Länk till avsnitt

MetalGeezers bandspecial Ghost

Vi fortsätter vår serie med djupdykningar i olika artisters historia. Efter att ha avhandlat Europe tidigare håller vi oss kvar inom Sveriges gränser. Från att ha berättat historien om ett band som dominerade åttiotalet är dagens band tydligt trendskapande idag. Ghost har gått från klarhet till klarhet och ses idag som ett av de få band som kan axla manteln från de stora giganterna den dagen de avrundar sina karriärer. Deras image, tillsammans med den insmickrande melodiösa hårdrocken, är ett framgångsrecept. Svensk hårdrock i allmänhet står sig stark, och Ghost är det kanske i synnerhet tydligaste exemplet på det.

2021-10-03
Länk till avsnitt

Ståplats eller sittplats - det är frågan

Att gå på konsert med sitt favoritband eller artist är ett av de största nöjena i livet. Inte minst har det aktualiserats nu under pandemin då konserter närmast betraktats som en fjärran hägring i en ökenvandring. Nu när vi förhoppningsvis närmar oss ett läge liknande det innan världen lamslogs så börjar sagda hägring mer anta formen av en reell oas som finns inom räckhåll. Att gå på konsert är något som både artister och publik törstar efter, men vilket sätt är det bästa att uppleva livemusiken på? Ska man röja runt i en mosh-pit eller betrakta konserten från en tryggare läktarplats? Vi reder ut begreppen i dagens avsnitt.

2021-09-26
Länk till avsnitt

MetalGeezers bandspecial Europe

Svensk hårdrock har länge varit en stor exportvara. Sedan sjuttiotalet och framåt har svenska hårdrocksband skapat eko i världen, och gör så fortsatt även idag. Få band har dock varit så tongivande som Europe från Upplands Väsby. På åttiotalet skapade de historia och hysteri i stora delar av världen med sin refrängstarka hårda rock. Sedan återkomsten på tjugohundratalet har man till viss del bytt stil, men är fortsatt i allra högsta grad relevanta. Hör historien om ett av våra största namn inom svensk hårdrock, från starten fram till nutid.

2021-09-19
Länk till avsnitt

Osympatiska rockstjärnor

Avsnittet denna gång har en mindre smickrande titel, men låt er inte avskräckas. Tanken är bland annat att reda ut huruvida man kan uppskatta en artists musik även om denne på något vis uppvisat drag eller åsikter som man har svårt att acceptera. Vi går igenom några exempel på artister som på olika sätt varit kontroversiella eller betett sig på mer eller mindre otrevliga vis. Det kan handla om åsikter. Det kan vara handlingar som de gjort. Desto bättre är rockvärlden också full av sympatiska artister, och vi går igenom några av dessa sist i avsnittet. för att ändå sluta i positiv anda.

2021-09-13
Länk till avsnitt

MetalGeezers bandspecial Thin Lizzy

Vi fortsätter med den fördjupning kring specifika band och artister som vi inledde med ZZ Top för några veckor sedan. Denna gång går vi på djupet med den gröna smaragdön Irlands finaste ädelsten. Historien om Thin Lizzy är en efterfrågad sådan som nu berättas här på MetalGeezer. Trots frontmannen Phil Lynotts alltför korta leverne hann bandet - och Lynott själv - skapa odödlig musik. Ofta nyskapande och alltid med rötterna kvar på den gröna ön. Ett mångfacetterat och ständigt intressant band som för alltid skrivit in sig i historieböckerna. 

2021-09-06
Länk till avsnitt

Hårdrockens etik och moral

Musiken älskar vi, artisternas genialitet avundas vi. Men hur står det egentligen till med etiken, jämställdheten, jämlikheten och moralen i hårdrockens värld? Hårdrocken har ofta varit föremål för moralpanik, berättigat eller ej. Vi finkammar ämnet från olika vinklar och perspektiv. Det kan måhända tyckas som ett tungt ämne där det viftas med pekpinnar, men så behöver inte vara fallet. Lyssna på avsnittet och döm själva. 

2021-08-29
Länk till avsnitt

MetalGeezers bandspecial ZZ Top

Vi startar, på tips från er lyssnare, upp en ny serie här på MetalGeezer. Med jämna mellanrum ska vi skärskåda ett speciellt band eller artist. Först ut blir "That Little 'Ol Band From Texas". ZZ Top har spridit sitt evangelium av bluesbaserad sydstatsdoftande rock i decennier, och denna trio är en sann institution i rockvärlden. Basisten Dusty Hill lämnade oss nyligen, men bandets musik lever kvar. Vi gör en grundlig genomgång av bandets historia och musikaliska arv.

2021-08-22
Länk till avsnitt

Veckans tips Stygian Fair

I väntan på nästa ordinarie avsnitt, som kommer inom kort, så återupplivar vi Veckans Tips. Denna gång om bandet Stygian Fair från Umeå. Deras musik är en tilltalande mix av klassisk heavy metal, en smula doom och därtill kryddat med progressiva tongångar. Med tre självutgivna album ute nu har man hela tiden tagit steg i rätt riktning. Senaste given Equilibrium kom tidigare i år, och är i mitt tycke deras vassaste. Det här är ett band med stor potential, som säkert kommer att låta höra talas om sig i större sammanhang i framtiden. 

2021-08-19
Länk till avsnitt

Fem tyska titaners historia

De anglosaxiska länderna är ju genom historien tveklöst de stora leverantörerna av musik, och då inte minst hårdrock. Men självfallet görs det högoktanig metal även i andra länder. Detta avsnitt fokuserar på Tyskland, och då mer specifikt fem stora band från det stora landet i mitten av Europa. Vi går igenom varje band historia, och väljer ut en favoritplatta med varje akt. De härstammar från olika tidsepoker, och representerar olika genrer, men har som gemensam nämnare sin givna plats i hårdrockshistorien. Följ med på en musikalisk resa som startar 1965 och fortsätter än i denna dag.

2021-08-15
Länk till avsnitt

Var allt bättre förr

Varje generation har en tendens att hylla den musik man själv växte upp med. Givetvis grundar sig det i att man präglas av den musik som fanns under den period i livet då man formas som individ och nostalgins skimmer är alltid starkt. Ungdomens hjältar är alltid de man håller högst. Med det sagt finns det förstås inget incitament för att inte vara lyhörd för musik som utgetts både före och efter ens egna preferenser. Det är, som musikintresserad, givande att ta del av det arv och den historia som lett fram till dagens musik. Likaså är det berikande att vara lyhörd för de mer moderna varianterna av hårdrocken. 

2021-08-08
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.