Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Konstnären podcast

Konstnären podcast

KONSTNÄREN podcast är en serie kortdokumentärer i poddformat. I varje avsnitt följer vi en konstnär i ett specifikt projekt.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

konstnarenpodcast.libsyn.com/website

Avsnitt

5. Aida Chehrehgosha. Det här är dagen vi skiljer oss

Under två års tid har Aida Chehrehgosha och hennes kamera sakta närmat sig platsen som hon identifierat som kärnan i hennes inre liv: en balkong på fjärde våningen i ett hyreshus i lilla bruksorten Hallstahammar. Konstnären podcast följer henne dagen då hon återbesöker sitt livs svåraste minne.

Aida Chehrehgosha har gjort en karriär på mörker. Hon har blivit uppmärksammad för sina stora iscensatta fotografier med motiv som kretsar kring självupplevda barndomstrauman och våldsamma tvångstankar. Men efter 20 års grävande i sitt inre har hon fått nog och vill göra slut med kameran.

2020-04-16
Länk till avsnitt

4. Knutte Wester. Det (omöjliga) uppdraget att skapa ett romskt minnesmärke

För tre år sedan fick Knutte Wester i uppdrag att skapa ett minnesmärke över romernas historia i Göteborg ? en grupp, en historia och en stad som han saknar förankring i. Han tackade efter mycket tvekan ja och påbörjade den svåraste resa som hans konst någonsin tagit med honom på. För KONSTNÄREN:s chefredaktör Sofia Curman berättar han om att lyssna som konstnärlig metod, att lyssna för mycket, att bränna ut sig, att säga upp sig och att till slut hitta en lösning i det mest oväntade. I maj 2020 invigs verket Romanoparken, sång om en plats.
Knutte Wester har blivit en av våra mest älskade skulptörer. Han skapar ofta tillsammans med människor i mycket utsatta situationer ? som barn på barnhem i Riga eller nyanlända på flyktingförläggningar i norra Sverige. Deras berättelser ger han form, ofta i barngestalter gjutna i brons.

2020-03-09
Länk till avsnitt

3. Fredrik Paulsen. Två palmer till Ibizabaren

Formgivaren Fredrik Paulsen är som en blandning mellan konceptdesigner, finsnickare och skrotnisse. Han har på kort tid gått från att sälja stolar han byggt av överblivna mdf-skivor till kompisar, till att ha så många prestigefyllda utställnings- och inredningsuppdrag att han knappt hänger med själv. Hans färgstarka och lite kantiga möbler, tillverkade i billiga material, präglas av en sorts anti-design där begrepp som inkludera, tillgängliggöra och återanvända är nyckelord. KONSTNÄREN Podcast följer honom i den sista planeringen inför hans mest omfattande uppdrag hittills ? att formge designbaren på Stockholm Furniture and Light Fair. Det kommer att bli en sprakande färgfest och nu återstår bara en sak att klura ut ? hur han ska göra palmerna som ska flankera den rosa Ibizabaren.

2020-01-30
Länk till avsnitt

2. Niki Lindroth von Bahr. Utarbetad mördarsnigel på läkarbesök

Niki Lindroth von Bahr har blivit känd i både konst- och filmsammanhang för sina egensinniga, animerade kortfilmer med djurdockor i huvudrollerna. Hon kallar filmerna för moderna fabler och de innehåller lika mycket mörker som humor. Under hösten visades filmerna och deras extremt detaljerade scenografier i Nikis första stora separatutställning på Färgfabriken i Stockholm. Utställningen blev en otippat stor publiksuccé och kulmen på några slitsamma men framgångsrika år. De senaste filmerna Min börda och Något att minnas har nämligen öppnat dörrar till projekt av en helt annan storlek och Niki är väldigt nära att få skapa det som är många animatörers dröm ? en riktig tv-serie, med en rejäl budget ? i Hollywood. KONSTNÄREN Podcast följer henne under de sista utställningsveckorna när det börjar bli dags att fatta de stora besluten.

2020-01-02
Länk till avsnitt

1. Éva Mag. Tio dansare, tio kroppar av lera

I första avsnittet av KONSTNÄREN podcast följer Sofia Curman skulptören Éva Mag på hennes resa mot performancebiennalen Performa i New York. Éva Mag har uppmärksammats stort för sina kroppar skapade av textil och lera. Hon syr fodral, eller hudar, av tyg och stoppar dem med blöt lera. Hon kallar det ?att göra kropp?. I november i år visades hennes hittills mest omfattande verk, Dead Matter Moves, på Performa i New York. Tio dansare som tillsammans med henne i en undersökande och improviserad koreografi skapade tio lerkroppar under sex dagar. Hela processen skedde inför publik i The Gym i Judson Memorial Church vid Washington Square Park, en klassisk plats för progressiv dans. I KONSTNÄREN podcast talar Éva Mag bland annat om självtvivel, kroppsbetraktelser och om varför textil alltid kommer före den förföriska leran.

2019-12-12
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.