Sveriges 100 mest populära podcasts

Hjärta och hjärna

Hjärta och hjärna

Jenny Jägerfeld och Hanna Hellquist synar olika påståenden.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

ur.se/id/220558

Avsnitt

Finns det något som hjälper mot PMS?

Hanna Hellquist och Jenny Jägerfeld djupdyker i ämnet PMS. Blir PMS värre eller lindrigare med åldern? Finns det något som hjälper mot den? För en del är den som en djup mörk tunnel, för andra gör den bara att chokladsuget ökar. Och vissa märker inte av den alls. Programledarna går till botten i ämnet med hjälp av Inger Sundström Poromaa, överläkare i gynekologi och professor i obstetrik och gynekologi vid Uppsala universitet.
2024-05-10
Länk till avsnitt

Finns det kulturer där man inte kysser varandra?

Hanna Hellquist och Jenny Jägerfeld dissekerar kyssen. I hur stor utsträckning avgör kyssen vårt partnerval? Är kyssen verkligen ett universellt språk? Och måste vi kyssa många grodor för att få vår prins? Du glömmer aldrig din första kyss brukar folk säga. Men hur viktig är egentligen kyssen för oss? Och vad skiljer en riktigt bra kyss från en riktigt dålig? Allt det här och mycket mer tar programledarduon reda på tillsammans med Kalle Norwald, terapeut, sexolog och författare.
2024-05-03
Länk till avsnitt

Har alla människor en bok inom sig, som det sägs?

Hanna Hellquist och Jenny Jägerfeld borrar sig ner i skrivandet. Har alla en bok inom sig? Måste man ha inspiration för att kunna skriva? Och går det verkligen att skriva sig själv hel? Det sägs att var tredje svensk vill skriva sin egen bok och att skrivandet kan läka våra trauman. Men vad krävs det egentligen för att kunna just skriva och vem kan eller ska kallas sig författare? Allt det här tar den väldigt skrivande programledarduon reda på tillsammans med Patrik Hadenius, före detta förlagschef, författare och språkvetare.
2024-04-26
Länk till avsnitt

Stämmer det att enbart sjömän och tjuvar var tatuerade förr?

Hanna Hellquist och Jenny Jägerfeld synar tatueringen. Blir tatueringar vanligare och vanligare? Och är det sant att det förr i tiden bara var sjömän och kriminella som tatuerade sig? Nu för tiden verkar tatueringar finnas på var och varannan. Men hur länge har det varit så? Kan en tatuering vara farlig för hälsan och hur länge har människan tatuerat sig? Det tar programledarna reda på tillsammans med Helena Meyer, journalist, författare och tatueringshistoriker.
2024-04-19
Länk till avsnitt

Är vi bara otrogna när det finns problem i relationen?

Hanna Hellquist och Jenny Jägerfeld djupdyker i otroheten. Ska man någonsin förlåta en otrogen partner? Otrohet är ett lika förbjudet som mytomspunnet fenomen. Redan i de tio budorden står det att vi inte ska ha lust för den andres partner. Och även ifall de flesta av oss tycker att otrohet är fel så fortsätter vi att vara otrogna. Varför är det så? Och har synen på otrohet förändrats? Vi går till botten med det här med hjälp av Kalle Norwald, sexolog, terapeut och författare.
2024-04-12
Länk till avsnitt

Är bröd verkligen så onyttigt som vi tror?

Hanna Hellquist och Jenny Jägerfeld gräver ner sig i brödet. Är bröd onyttigt, blir man svullen i magen av bröd och är brödbrytning verkligen en fredshandling? Bröd är kanske ett av våra vanligaste födoämnen, men samtidigt har det under de senaste åren nästan blivit något syndigt att smälla i sig en svällande ljus limpa eller baguette. Våra programledare går till botten med myter kring brödet. Till sin hjälp har de Rikard Landberg som är professor i livsmedelsvetenskap vid Chalmers.
2024-04-05
Länk till avsnitt

Är det sant att människan är det enda djur som kan skratta?

Jenny Jägerfeld och Hanna Hellquist tar sig an skrattet. Förlänger ett gott skratt livet, smittar ett leende och är det verkligen bara människan som kan skratta? Allt det här tar programledarna reda på tillsammans med Henrik Widegren, öron näsa hals läkare samt revyartist. Hanna driver också frågan om vad ett skratt faktiskt är, samt varför vi ibland skrattar när vi verkligen inte borde.
2024-03-29
Länk till avsnitt

Giftermål

I sociala medier ser vi perfekt kurerade dagar med vita klänningar, ljuva buketter och väldukade bord. I populärkulturen dyker de upp hela tiden - löften, brudtärnor, tårfyllda tal. Men hur är det egentligen? Blir vi lyckligare av att gifta oss och varför slutar hälften av alla äktenskap i skilsmässa? Det här tar våra programledare Hanna Hellquist och Jenny Jägerfeld reda på. Till sin hjälp har de Karin Jarnkvist, universitetslektor, fil. dr i religionsvetenskap samt docent i sociologi.
2024-03-22
Länk till avsnitt

Näsan

Hanna Hellquist och Jenny Jägerfeld bokstavligen djupdyker in i näsan. Kan man bli beroende av nässprej, är det farligt att peta i näsan och hur dåligt är det egentligen att bara andas med munnen? Mitt i ansiktet har vi näsan, en kroppsdel som gör att vi kan lukta på vår mat, partner eller försommarblommor. Den kan också rinna konstant när vi är förkylda och producerar snorkråkor.
2024-03-01
Länk till avsnitt

Narcissister

Det sägs ibland att vi lever i en narcissistisk tid med selfies, konstant delande av åsikter, känslor och upplevelser, och stort fokus på oss själva. Men är det sant och vad är en narcissist? Är det en person som saknar empati, som aldrig kan be om ursäkt eller som bara kan se sig själv? Och kan en narcissist i så fall förändras? Jenny Jägerfeld och Hanna Hellquist tar reda på det tillsammans med överläkaren och psykiatrikern Peder Björling.
2024-02-23
Länk till avsnitt

Makt

Makt är en hörnsten i våra liv. Både makten över oss själva och den makt som andra utövar. Men vad är det som gör att vi får makt och varför är vi så rädda för att förlora den? Det och mycket mer tar Jenny Jägerfeld och Hanna Hellquist reda på tillsammans med psykologen, författaren och poddaren Björn Hedensjö. Vi får också veta om det är sant eller falskt att pennan är mäktigare än svärdet och på vilket sätt makt handlar om pengar, kunskap, sex eller skog.
2024-02-16
Länk till avsnitt

Oskulden

Var, med vem, när och hur är frågor vi ständigt återkommer till. Oskulden är som en lumparhistoria vi inte blir av med oavsett om vi vill eller inte. Men vad är egentligen sant och falskt? Vad definierar att "bli av" med den? Finns det verkligen en mödomshinna? Är det dåligt att ha sex för tidigt? Och ska vi ens kalla det för oskuld? Detta djupdyker psykologen Jenny Jägerfeld i tillsammans med sin nya programledarkollega Hanna Hellquist. Till sin hjälp har de sexologen, terapeuten och författaren Kalle Norwald.
2024-02-09
Länk till avsnitt

Orgasmen

Lilla döden, klimax, utlösning, att komma - kärt barn har många namn. Jenny Jägerfeldt och Jonatan Unge djupdyker i temat den mytiska orgasmen. Måste riktigt bra sex sluta i en orgasm? Har kvinnor svårare att komma än män? Och hur bra är egentligen orgasmen för vår hälsa? Detta och mycket mer diskuterar programledarna tillsammans med Malena Ivarsson, klinisk sexolog, författare och poddare.
2023-11-24
Länk till avsnitt

Svenska språket

Att svenska språket är hotat av lånord, engelskan eller emojis är en rädsla som titt som tätt verkar blossa upp för att sen falna. Jenny och Jonatan reder tillsammans med lingvistikforskaren Mikael Parkvall ut hur det egentligen ligger till med svenska språket. Är svenskan verkligen ett ordfattigt språk? Och hur ligger det till med ordet lagom, är vi ensamma i världen med det begreppet?
2023-11-17
Länk till avsnitt

Lögner

Redan som barn får vi lära oss att det är fult att ljuga. Samtidigt vet vi också att en lögn om någons nya jacka, frisyr eller partner ibland är nödvändig och kanske till och med förväntad. Så vad är egentligen sant eller falskt när det kommer till lögner? Kan man se om någon ljuger, börjar vi tro på en lögn om den upprepas tillräckligt många gånger och hur ful är egentligen lögnen? Jenny Jägerfeld och Jonatan Unge tar reda på det tillsammans med psykologen Björn Hedensjö.
2023-11-10
Länk till avsnitt

Pausen

De senaste åren och man pratar mer och mer om pausens vikt för återhämtning. Men vad är egentligen sant och falskt när det kommer till pauser? Är det verkligen när vi pausar som de bästa idéerna kommer? Måste en powernap vara 20 min för att fungera och blir all inlärning bättre med en paus? Allt detta djupdyker Jenny Jägerfeld och Jonatan Unge i tillsammans med författaren, förlagschefen och journalisten Patrik Hadenius.
2023-11-03
Länk till avsnitt

Syskon

Vilken plats vi har i syskonskaran lyfts ofta fram som en viktig faktor i hur vi är och vilka vi blir i livet. Allt ifrån de bortskämda småsyskonen, de medlande mellanbarnen och den ordentliga äldsta. Men vad är egentligen sant och falskt när det kommer till betydelsen av syskonordningen? Det tar Jenny Jägerfeld och Jonatan Unge reda på tillsammans med Björn Öckert, adjungerad professor vid Uppsala universitet som forskat i syskonordning.
2023-10-27
Länk till avsnitt

Adhd

Diagnosen adhd har diskuterats flitigt de senaste åren. Det finns de som hävdar att adhd ger dem oväntade förmågor och de som menar att det är vårt skolsystem som ligger bakom de ökande diagnoserna. Men vad är egentligen sant eller falskt när det kommer till adhd? Jenny Jägerfeld och Jonatan Unge går till botten med myterna runt sin gemensamma diagnos tillsammans med överläkaren Lotta Borg Skoglund. De kollar närmare på påståenden som "Adhd är en superkraft" och "Det råder inflation bland diagnoser".
2023-10-20
Länk till avsnitt

Ekonomiska kriser

Att ekonomiska kriser är förödande, farliga eller ett hot mot vår existens och vår vardag är något som det rapporteras om ständigt. Men vad definierar egentligen en ekonomisk kris, och är det bara dåligt med lågkonjunkturer? Det diskuterar Jenny Jägerfeld och Jonatan Unge tillsammans med ekonomiprofessor Micael Dahlen. De tar också reda på om våra kjolar blir kortare i dåliga tider samt ifall färgen på våra läppar eller våra kalsonger förändras när ekonomin svänger.
2023-10-13
Länk till avsnitt

Katter

Katten är kanske ett av våra mest mytomspunna djur. Allt ifrån deras nio liv, deras fallenhet att alltid gå sin egen väg och såklart den svarta kattens förmåga att bringa olycka. Men vad är egentligen sant och falskt när det kommer till just katter? Landar de alltid på fötterna, är de verkligen antisociala och finns det några skillnader mellan så kallade katt och hundmänniskor? Det och mycket mer tar våra programledare Jonatan Unge och Jenny Jägerfeld reda på, tillsammans med antrozoologen Therese Lilliesköld.
2023-10-06
Länk till avsnitt

Psykopater

Många slänger sig med termen psykopat, både i kvällspress, populärpsykologi och runt middagsbordet. Det tillskrivs alltifrån mördare, ex och chefer. Men är det verkligen sant att psykopater är överrepresenterade bland chefer? Är alla psykopater kriminella? Och går det egentligen att bota en psykopat? Tillsammans med forskaren i klinisk neurovetenskap Karolina Sörman tar sig Jenny Jägerfeld och Jonatan Unge an myterna om den mytomspunna psykopaten.
2023-09-29
Länk till avsnitt

Kaos

Att vårt liv, vår omvärld eller vår garderob är ett enda kaos tolkas av många som ett tecken på att allt inte står rätt till. Är kaos alltid något dåligt som vi måste ordna upp? Tillsammans med Julia Ravanis, idéhistoriker och civilingenjör i teknisk fysik, försöker Jenny Jägerfeld och Jonatan Unge ta reda på hur det egentligen står till med påståenden som ?Ur kaos föds kreativitet? och ?Kaos är granne med Gud?. De tittar också närmare på kvantfysikens relation till universums kaos.
2023-09-22
Länk till avsnitt

Lycka

Vad är egentligen lycka? Programledarduon Jenny Jägerfeld och Jonatan Unge ger sig in i den för vår samtid så viktiga och omdiskuterade frågan om lycka. Tillsammans med professor Micael Dahlén tar de sig an frågor som: Bor lyckan i de små tingen? Kan man köpa lycka för pengar? Och hur ligger det egentligen till med det olyckliga geniet - skapas all stor konst ur olycka?
2023-09-15
Länk till avsnitt

Att göra slut

Det finns nog få fenomen som det skrivits så många låtar om som att göra slut. Och de flesta av oss har nog vår egen version av att sitta hemma och sörja en sprucken relation. Få saker har också så många myter kring sig. Tar det till exempel hälften av tiden relationen varade för att komma över någon? Stämmer det att det inte finns någon rätt tidpunkt att göra slut? Psykologen Jenny Jägerfeld och komikern Jonatan Unge reder ut begreppen med psykologen, journalisten och poddaren Björn Hedensjö.
2023-09-08
Länk till avsnitt

Solning

Att människor, djur och växter behöver solljus för att leva har blivit en etablerad kunskap. Samtidigt så varnas vi för solljusets skadliga påverkan på oss. Så vad är sant, falskt och mittemellan när det kommer till farorna med solen? Forskaren i klinisk epidemiologi Pelle Lindquist vrider och vänder på myterna om solning tillsammans med programledarna författaren och psykologen Jenny Jägerfeld och komikern Jonatan Unge.
2023-09-01
Länk till avsnitt

Hämnd

Få saker kittlar så mycket som hämnd. Men i verkligheten är hämnden som fenomen tvetydig, och ofta framställs den som faktiskt väljer att hämnas som en rätt dålig person. Jenny Jägerfeld och Jonatan Unge tar tempen på hämnd. Är hämnden verkligen ljuv och ska hämnden helst serveras kall? Är män mer benägna att hämnas än kvinnor? Med i studion för att reda ut hämndens olika sidor är psykologen Björn Hedensjö.
2023-08-25
Länk till avsnitt

Rädsla

Pandemier, krig, klimatkriser och lågkonjunktur ? det finns många saker att vara rädd för just nu. Och är det inte verkliga hot som skrämmer så finns det alltid något annat att oroa sig för. Programledarduon Jenny Jägerfeld och Jonatan Unge ger sig in i rädslans värld. Är det sant att rädsla smittar? Och att den säljer? Och stämmer det att vi måste våga möta våra rädslor för att besegra dem? Till sin hjälp har de Erik Andersson, psykolog och forskare vid institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska Institutet.
2023-08-11
Länk till avsnitt

I tonåren

Det är mycket som påstås om dagens tonåringar. De mår allt sämre, behöver sova längre på morgonen och är dessutom genetiskt programmerade att inte höra mammas tjat. Men vad säger forskningen? Emma Frans och Karin Adelsköld tar vetenskapen till hjälp för att avgöra vad som är sant och falskt. Gästexperter: Sven Bremberg, docent i socialmedicin vid Karolinska institutet, och Isabella Gripe, utredare vid Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN).
2022-09-16
Länk till avsnitt

I svampen

Det finns mycket som påstås om svamp ? men vad är sant och vad är falskt? Emma Frans och Karin Adelsköld tar hjälp av vetenskapen för att utreda myter och faktoider i svampskogen. Kan man smaka om svampen är giftig? Är det omöjligt att odla kantareller? Undviker småkryp att äta på giftiga svampar? Gästexperter är Mikael Krikorev, mykolog på Artdatabanken vid Sveriges Lantbruksuniversitet, samt Christina Wedén, forskare och lärare vid insitutionen för farmaceutisk biovetenskap, Uppsala universitet.
2022-09-09
Länk till avsnitt

På kontoret

Emma Frans och Karin Adelsköld tar sig an en packe vanliga påståenden om kontoret. Emma och Karin undersöker sanningshalten i påståenden som ?aktivitetsbaserade kontor gör oss stressade?, ?att sitta ner och jobba hela dagen är farligt? och ?mötena blir bara fler och fler?. I programmet hör vi Åsa Stöllman, psykolog och doktorand inom Arbets- och miljömedicin vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset samt Patrik Hall, professor i Statsvetenskap vid Malmö Universitet.
2022-09-02
Länk till avsnitt

I mobilen

Emma Frans och Karin Adelsköld granskar sanningshalten i ett antal vanligt förekommande påståenden om mobiltelefoni. Med vetenskapens hjälp kommer de fram till vad som är sant, falskt eller mittemellan. "Mobilstrålning är farligt för hälsan", "man ska tömma batteriet innan man laddar det", och "mobilen ger dig sämre minne". I programmet medverkar Maria Feychting, professor i epidemiologi vid Karolinska institutet samt Greger Ledung, sakkunnig batteriforskning vid Energimyndigheten.
2022-08-26
Länk till avsnitt

Hos hunden

Med hjälp av forskning och vetenskap granskar Emma Frans och Karin Adelsköld ett antal vanligt förekommande påståenden om hundar. Kanske har du hört saker som att kamphundars käkar låser sig när de biter, ?sådan herre, sådan hund? eller att det går sju hundår på ett människoår? Men vad är egentligen sant, falskt eller mittemellan? I programmet medverkar Per Jensen, professor i etologi vid Linköpings Universitet samt Irene Westerholm, etolog och hundinstruktör.
2022-08-19
Länk till avsnitt

I elbilen

Karin Adelsköld och Emma Frans besiktigar ett knippe vanliga påståenden om elbilar. Med hjälp av den senaste forskningen kommer de fram till vad som är sant, falskt eller mittemellan. Kan elnätet braka ihop om alla vill ladda sina elbilar samtidigt? Är räckviden alltid bättre på pappret än i verkligheten? Och är elektriska fordon laddade med fossilt framställd el värre miljöbovar än konventionella bilar? Peder Zandén Kjellén, forskare inom miljövetenskap Högskolan i Gävle, hjälper oss att reda ut.
2022-06-10
Länk till avsnitt

I löpspåret

Karin Adelsköld och Emma Frans ger sig ut i löpspåret för att granska en bunt vanliga påståenden om just löpning och träning. ?Intervallträning är bättre än långdistans?, ?konditionsträning är viktigare än styrketräning?, och ?människan är byggd för långdistanslöpning?. Karin och Emma är lite villrådiga och vänder sig därför till vetenskapen. Som sakkunnig expert hör vi fysioterapeuten och författaren Jacob Gudiol. Jacob har en Master i Sports Science och blev utnämnd till Årets Folkbildare 2021.
2022-06-03
Länk till avsnitt

I klimakteriet

Karin Adelsköld och Emma Frans granskar sanningshalten i en handfull påståenden om klimakteriet, tar hjälp av vetenskapen och kommer fram till vad som är sant, falskt eller mittemellan. Vad säger forskningen om påståenden som att ?klimakteriet börjar i 50-årsåldern?, ?östrogen kan ge bröstcancer?, och ?sexlusten minskar under klimakteriet?? Som gästexpert hör vi Angelica Lindén Hirschberg, professor i obstetrik och gynekologi och överläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset.
2022-05-27
Länk till avsnitt

I solen

Kan solljus avhjälpa depression? Kan solskyddskräm vara skadligt? Och ozonlagret - har det återhämtat sig? Med hjälp av vetenskap och forskning kommer Karin och Emma fram till vad som är sant, falskt eller mittemellan. Vetenskapen representeras denna gång av Elmira Tavoosi, toxikolog på läkemedelsverket och utredare kring solskyddsprodukter, samt Sandra Andersson, klimatolog på SMHI som arbetar med ozon- och uv-frågor.
2022-05-13
Länk till avsnitt

I foten

Får man kortare hälsena om man går i högklackat? Mår fötterna bättre av att springa barfota? Får plattfotade mer ont i ryggen? Programledarna Karin Adelsköld och Emma Frans synar ett knippe påståenden om fötter, tar spjärn mot forskningen och avgör vad som är sant, falskt eller mittemellan. Gästexpert är Kristian Xintaris, överläkare och specialist i ortopedi, samt Toni Arndt, professor i biomekanik vid Gymnastik- och idrottshögskolan.
2022-05-06
Länk till avsnitt

I leken

Emma Frans och hennes nya programledarkollega, vetenskapsjournalisten och komikern Karin Adelsköld, tar vetenskapen till hjälp för att syna påståenden om lek. Det sägs ibland att vuxna inte kan leka, att barn inte kan skilja på lek och verklighet samt att ungarna idag inte tillåts leka fritt på samma sätt som förr. Stämmer det? Gästexperter i programmet är Samuel West, psykolog och doktor i organisationspsykologi vid Lunds universitet, samt Margareta Öhman, barn- och familjepsykolog och författare.
2022-04-29
Länk till avsnitt

I den mänskliga utvecklingen

Maja Åström och Emma Frans synar påståenden om den mänskliga evolutionen. Kanske har du hört någon påstå att den moderna människan bär omkring på vissa överflödiga, biologiska rester från urtiden? Hur ligger det egentligen till med sanningen om blindtarmar, gåshud och manliga bröstvårtor? Och vad finns det för teorier kring det där förargliga insomningsrycket? Experthjälp får vi av Lars Werdelin, professor i paleontologi och ansvarig för forskning inom området vertebratpaleontologi vid Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm.
2022-03-25
Länk till avsnitt

I brevlådan, del 2

Det känns ofta som om vårsolen ger en snabbare solbränna - men vad säger vetenskapen? Är det enbart virus som ligger bakom förkylningar, eller kan själva kylan spela roll? Kan man bli dömd för "tömfylla" om man kör häst och vagn berusad? Detta är några av frågorna som undersöks när Emma Frans och Maja Åström besvarar lyssnarbrev för andra veckan i rad.
2022-03-18
Länk till avsnitt

I brevlådan, del 1

Emma Frans och Maja Åström tar vetenskapen till hjälp för att avgöra om sådant som påstås är sant, falskt eller mittemellan. Den här veckan svarar de på brev från lyssnarna och granskar frukostens viktighet, optiska effekter i mariekex och dofter som väcker minnen.
2022-03-11
Länk till avsnitt

I huskuren

"En bit vitlök i örat botar öroninflammation". "D-vitamin skyddar mot covid-19". "Ät ostron och höj sexlusten". Vi synar ett knippe påståenden om huskurer. Vad säger egentligen vetenskapen om dessa husliga kurer? Emma Frans och Maja Åström kallar in expertisen och kommer fram till vad som är sant, falskt eller mittemellan. I programmet hör vi Marina Tuutma, specialistläkare i allmänmedicin och Kalle Norwald, socionom och specialist i sexologisk rådgivning.
2022-03-04
Länk till avsnitt

I KBT:n

Kognitiv beteendeterapi, som förkortas KBT, omgärdas av en mängd uppfattningar och påståenden. Emma Frans och Maja Åström tar hjälp av vetenskapen och synar påståenden som "KBT kan bota fobi på bara några timmar", "KBT är mer effektivt än antidepressiva läkemedel", samt "KBT behandlar bara symptomen, men går inte på djupet". Experthjälp får vi av Alexander Rozental, psykolog och lektor vid institutionen för psykologi vid Uppsala universitet.
2022-02-25
Länk till avsnitt

På dejten

"Om du är intresserad av någon så är det bäst att spela svår", påstås det. Är det sant? Finns det några vetenskapliga belägg för det? Emma Frans och Maja Åström synar olika påståenden om dejting. De får experthjälp av Emma Engdahl, professor i sociologi vid Göteborgs universitet och författare till böckerna Konsten att vara sig själv samt Depressiv kärlek.
2022-01-28
Länk till avsnitt

På divanen

"Psykologer blir psykologer för att de själva har psykiska problem", påstås det ibland. Vissa menar att psykoanalys bara går ut på att man ligger på divanen och snackar skit om sina föräldrar. Andra säger att psykoterapi inte kan skada, eftersom det bara är samtal. Emma Frans och Maja Åström synar påståenden om psykologi, tar hjälp av vetenskapen och reder ut vad som är sant, falskt och mittemellan. Alexander Rozental, psykolog och lektor vid institutionen för psykologi vid Uppsala universitet, medverkar som expertgäst.
2022-01-21
Länk till avsnitt

I omställningen

Människan står inför sin kanske största utmaning någonsin, klimatförändringarna. Forskarvärlden står enig och majoriteten av oss vet hur illa det är ställt, ändå har vi svårt att ställa om. För att slippa förändra vår livsstil och minska koldioxidutsläppen, tar vi till olika argument. Maja och Emma tittar på några av de vanligaste skälen. Till sin hjälp har de Maria Wolrath-Söderberg, lektor i retorik vid Södertörns Högskola som forskat runt denna typ av argumentation.
2022-01-14
Länk till avsnitt

Hos djuren

Ägnar sig rovdjur åt lustmördande? Tappar ödlan sin svans - och växer det ut en ny efteråt? Maja Åström och Emma Frans synar olika påståenden, tar hjälp av vetenskapen och reder ut vad som är sant, falskt eller mittemellan. Den här gången handlar det om sådant vi säger om djur. Expertsvar får vi från gästexperten Ewa Wikberg, biolog med zoologisk inriktning och zoologisk chef på djurparken Nordens Ark.
2022-01-07
Länk till avsnitt

I ensamheten

Maja Åström och Emma Frans synar olika påståenden om ett ämne, tar hjälp av vetenskapen och reder ut vad som är sant, falskt eller mittemellan. Den här gången handlar det om ensamhet och påståenden som att "svenskarna är det ensammaste folket i världen", "skärmar gör dig asocial", "bebisar dör utan beröring" och "män är oftare barnlösa nuförtiden än förr". Svar får vi av gästexperterna Helena Wasling, författare och docent i fysiologi samt Elza Dunkers, författare och docent i pedagogiskt arbete.
2021-12-29
Länk till avsnitt

I soporna

Doktor Emma Frans och radiojournalisten Maja Åström synar ett knippe påståenden om sopor, lutar sig mot vetenskapen och kommer fram till vad som är sant, falskt eller mittemellan. Vår dynamiska duo skärskådar yttranden som "det är ingen idé att sopsortera - allt blandas till slut ändå", "dina sopor berättar vem du är" och "sophämtning räddar liv". Experthjälp får de av Anna Fråne, forskningsingenjör och projektledare på IVL - Svenska Miljöinstitutet samt av doktorn i kulturantropologi Katarina Graffman.
2021-12-22
Länk till avsnitt

I rymden

Vi dissekerar sådant som sägs om rymden: i rymden kan ingen höra dig skrika, du blir längre efter att ha tillbringat tid på en rymdstation, Mars knappa 40 minuter längre dygn kan förstöra alla planer på kolonisering. Emma Frans och Maja Åström tar hjälp av vetenskapen och kommer fram till vad som är sant, falskt eller mittemellan Gästexperter är Lars Mattsson, forskare och astrofysiker vid Nordita, Freddy Grip, museipedagog på Tekniska museet samt psykologen Björn Hedensjö.
2021-12-17
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.