Sveriges 100 mest populära podcasts

Hjärta och hjärna

Hjärta och hjärna

Jenny Jägerfeld och Jonatan Unge synar olika påståenden.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

ur.se/id/220558

Avsnitt

Orgasmen

Lilla döden, klimax, utlösning, att komma - kärt barn har många namn. Jenny Jägerfeldt och Jonatan Unge djupdyker i temat den mytiska orgasmen. Måste riktigt bra sex sluta i en orgasm? Har kvinnor svårare att komma än män? Och hur bra är egentligen orgasmen för vår hälsa? Detta och mycket mer diskuterar programledarna tillsammans med Malena Ivarsson, klinisk sexolog, författare och poddare.
2023-11-24
Länk till avsnitt

Svenska språket

Att svenska språket är hotat av lånord, engelskan eller emojis är en rädsla som titt som tätt verkar blossa upp för att sen falna. Jenny och Jonatan reder tillsammans med lingvistikforskaren Mikael Parkvall ut hur det egentligen ligger till med svenska språket. Är svenskan verkligen ett ordfattigt språk? Och hur ligger det till med ordet lagom, är vi ensamma i världen med det begreppet?
2023-11-17
Länk till avsnitt

Lögner

Redan som barn får vi lära oss att det är fult att ljuga. Samtidigt vet vi också att en lögn om någons nya jacka, frisyr eller partner ibland är nödvändig och kanske till och med förväntad. Så vad är egentligen sant eller falskt när det kommer till lögner? Kan man se om någon ljuger, börjar vi tro på en lögn om den upprepas tillräckligt många gånger och hur ful är egentligen lögnen? Jenny Jägerfeld och Jonatan Unge tar reda på det tillsammans med psykologen Björn Hedensjö.
2023-11-10
Länk till avsnitt

Pausen

De senaste åren och man pratar mer och mer om pausens vikt för återhämtning. Men vad är egentligen sant och falskt när det kommer till pauser? Är det verkligen när vi pausar som de bästa idéerna kommer? Måste en powernap vara 20 min för att fungera och blir all inlärning bättre med en paus? Allt detta djupdyker Jenny Jägerfeld och Jonatan Unge i tillsammans med författaren, förlagschefen och journalisten Patrik Hadenius.
2023-11-03
Länk till avsnitt

Syskon

Vilken plats vi har i syskonskaran lyfts ofta fram som en viktig faktor i hur vi är och vilka vi blir i livet. Allt ifrån de bortskämda småsyskonen, de medlande mellanbarnen och den ordentliga äldsta. Men vad är egentligen sant och falskt när det kommer till betydelsen av syskonordningen? Det tar Jenny Jägerfeld och Jonatan Unge reda på tillsammans med Björn Öckert, adjungerad professor vid Uppsala universitet som forskat i syskonordning.
2023-10-27
Länk till avsnitt

Adhd

Diagnosen adhd har diskuterats flitigt de senaste åren. Det finns de som hävdar att adhd ger dem oväntade förmågor och de som menar att det är vårt skolsystem som ligger bakom de ökande diagnoserna. Men vad är egentligen sant eller falskt när det kommer till adhd? Jenny Jägerfeld och Jonatan Unge går till botten med myterna runt sin gemensamma diagnos tillsammans med överläkaren Lotta Borg Skoglund. De kollar närmare på påståenden som "Adhd är en superkraft" och "Det råder inflation bland diagnoser".
2023-10-20
Länk till avsnitt

Ekonomiska kriser

Att ekonomiska kriser är förödande, farliga eller ett hot mot vår existens och vår vardag är något som det rapporteras om ständigt. Men vad definierar egentligen en ekonomisk kris, och är det bara dåligt med lågkonjunkturer? Det diskuterar Jenny Jägerfeld och Jonatan Unge tillsammans med ekonomiprofessor Micael Dahlen. De tar också reda på om våra kjolar blir kortare i dåliga tider samt ifall färgen på våra läppar eller våra kalsonger förändras när ekonomin svänger.
2023-10-13
Länk till avsnitt

Katter

Katten är kanske ett av våra mest mytomspunna djur. Allt ifrån deras nio liv, deras fallenhet att alltid gå sin egen väg och såklart den svarta kattens förmåga att bringa olycka. Men vad är egentligen sant och falskt när det kommer till just katter? Landar de alltid på fötterna, är de verkligen antisociala och finns det några skillnader mellan så kallade katt och hundmänniskor? Det och mycket mer tar våra programledare Jonatan Unge och Jenny Jägerfeld reda på, tillsammans med antrozoologen Therese Lilliesköld.
2023-10-06
Länk till avsnitt

Psykopater

Många slänger sig med termen psykopat, både i kvällspress, populärpsykologi och runt middagsbordet. Det tillskrivs alltifrån mördare, ex och chefer. Men är det verkligen sant att psykopater är överrepresenterade bland chefer? Är alla psykopater kriminella? Och går det egentligen att bota en psykopat? Tillsammans med forskaren i klinisk neurovetenskap Karolina Sörman tar sig Jenny Jägerfeld och Jonatan Unge an myterna om den mytomspunna psykopaten.
2023-09-29
Länk till avsnitt

Kaos

Att vårt liv, vår omvärld eller vår garderob är ett enda kaos tolkas av många som ett tecken på att allt inte står rätt till. Är kaos alltid något dåligt som vi måste ordna upp? Tillsammans med Julia Ravanis, idéhistoriker och civilingenjör i teknisk fysik, försöker Jenny Jägerfeld och Jonatan Unge ta reda på hur det egentligen står till med påståenden som ?Ur kaos föds kreativitet? och ?Kaos är granne med Gud?. De tittar också närmare på kvantfysikens relation till universums kaos.
2023-09-22
Länk till avsnitt

Lycka

Vad är egentligen lycka? Programledarduon Jenny Jägerfeld och Jonatan Unge ger sig in i den för vår samtid så viktiga och omdiskuterade frågan om lycka. Tillsammans med professor Micael Dahlén tar de sig an frågor som: Bor lyckan i de små tingen? Kan man köpa lycka för pengar? Och hur ligger det egentligen till med det olyckliga geniet - skapas all stor konst ur olycka?
2023-09-15
Länk till avsnitt

Att göra slut

Det finns nog få fenomen som det skrivits så många låtar om som att göra slut. Och de flesta av oss har nog vår egen version av att sitta hemma och sörja en sprucken relation. Få saker har också så många myter kring sig. Tar det till exempel hälften av tiden relationen varade för att komma över någon? Stämmer det att det inte finns någon rätt tidpunkt att göra slut? Psykologen Jenny Jägerfeld och komikern Jonatan Unge reder ut begreppen med psykologen, journalisten och poddaren Björn Hedensjö.
2023-09-08
Länk till avsnitt

Solning

Att människor, djur och växter behöver solljus för att leva har blivit en etablerad kunskap. Samtidigt så varnas vi för solljusets skadliga påverkan på oss. Så vad är sant, falskt och mittemellan när det kommer till farorna med solen? Forskaren i klinisk epidemiologi Pelle Lindquist vrider och vänder på myterna om solning tillsammans med programledarna författaren och psykologen Jenny Jägerfeld och komikern Jonatan Unge.
2023-09-01
Länk till avsnitt

Hämnd

Få saker kittlar så mycket som hämnd. Men i verkligheten är hämnden som fenomen tvetydig, och ofta framställs den som faktiskt väljer att hämnas som en rätt dålig person. Jenny Jägerfeld och Jonatan Unge tar tempen på hämnd. Är hämnden verkligen ljuv och ska hämnden helst serveras kall? Är män mer benägna att hämnas än kvinnor? Med i studion för att reda ut hämndens olika sidor är psykologen Björn Hedensjö.
2023-08-25
Länk till avsnitt

Rädsla

Pandemier, krig, klimatkriser och lågkonjunktur ? det finns många saker att vara rädd för just nu. Och är det inte verkliga hot som skrämmer så finns det alltid något annat att oroa sig för. Programledarduon Jenny Jägerfeld och Jonatan Unge ger sig in i rädslans värld. Är det sant att rädsla smittar? Och att den säljer? Och stämmer det att vi måste våga möta våra rädslor för att besegra dem? Till sin hjälp har de Erik Andersson, psykolog och forskare vid institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska Institutet.
2023-08-11
Länk till avsnitt

I tonåren

Det är mycket som påstås om dagens tonåringar. De mår allt sämre, behöver sova längre på morgonen och är dessutom genetiskt programmerade att inte höra mammas tjat. Men vad säger forskningen? Emma Frans och Karin Adelsköld tar vetenskapen till hjälp för att avgöra vad som är sant och falskt. Gästexperter: Sven Bremberg, docent i socialmedicin vid Karolinska institutet, och Isabella Gripe, utredare vid Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN).
2022-09-16
Länk till avsnitt

I svampen

Det finns mycket som påstås om svamp ? men vad är sant och vad är falskt? Emma Frans och Karin Adelsköld tar hjälp av vetenskapen för att utreda myter och faktoider i svampskogen. Kan man smaka om svampen är giftig? Är det omöjligt att odla kantareller? Undviker småkryp att äta på giftiga svampar? Gästexperter är Mikael Krikorev, mykolog på Artdatabanken vid Sveriges Lantbruksuniversitet, samt Christina Wedén, forskare och lärare vid insitutionen för farmaceutisk biovetenskap, Uppsala universitet.
2022-09-09
Länk till avsnitt

På kontoret

Emma Frans och Karin Adelsköld tar sig an en packe vanliga påståenden om kontoret. Emma och Karin undersöker sanningshalten i påståenden som ?aktivitetsbaserade kontor gör oss stressade?, ?att sitta ner och jobba hela dagen är farligt? och ?mötena blir bara fler och fler?. I programmet hör vi Åsa Stöllman, psykolog och doktorand inom Arbets- och miljömedicin vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset samt Patrik Hall, professor i Statsvetenskap vid Malmö Universitet.
2022-09-02
Länk till avsnitt

I mobilen

Emma Frans och Karin Adelsköld granskar sanningshalten i ett antal vanligt förekommande påståenden om mobiltelefoni. Med vetenskapens hjälp kommer de fram till vad som är sant, falskt eller mittemellan. "Mobilstrålning är farligt för hälsan", "man ska tömma batteriet innan man laddar det", och "mobilen ger dig sämre minne". I programmet medverkar Maria Feychting, professor i epidemiologi vid Karolinska institutet samt Greger Ledung, sakkunnig batteriforskning vid Energimyndigheten.
2022-08-26
Länk till avsnitt

Hos hunden

Med hjälp av forskning och vetenskap granskar Emma Frans och Karin Adelsköld ett antal vanligt förekommande påståenden om hundar. Kanske har du hört saker som att kamphundars käkar låser sig när de biter, ?sådan herre, sådan hund? eller att det går sju hundår på ett människoår? Men vad är egentligen sant, falskt eller mittemellan? I programmet medverkar Per Jensen, professor i etologi vid Linköpings Universitet samt Irene Westerholm, etolog och hundinstruktör.
2022-08-19
Länk till avsnitt

I elbilen

Karin Adelsköld och Emma Frans besiktigar ett knippe vanliga påståenden om elbilar. Med hjälp av den senaste forskningen kommer de fram till vad som är sant, falskt eller mittemellan. Kan elnätet braka ihop om alla vill ladda sina elbilar samtidigt? Är räckviden alltid bättre på pappret än i verkligheten? Och är elektriska fordon laddade med fossilt framställd el värre miljöbovar än konventionella bilar? Peder Zandén Kjellén, forskare inom miljövetenskap Högskolan i Gävle, hjälper oss att reda ut.
2022-06-10
Länk till avsnitt

I löpspåret

Karin Adelsköld och Emma Frans ger sig ut i löpspåret för att granska en bunt vanliga påståenden om just löpning och träning. ?Intervallträning är bättre än långdistans?, ?konditionsträning är viktigare än styrketräning?, och ?människan är byggd för långdistanslöpning?. Karin och Emma är lite villrådiga och vänder sig därför till vetenskapen. Som sakkunnig expert hör vi fysioterapeuten och författaren Jacob Gudiol. Jacob har en Master i Sports Science och blev utnämnd till Årets Folkbildare 2021.
2022-06-03
Länk till avsnitt

I klimakteriet

Karin Adelsköld och Emma Frans granskar sanningshalten i en handfull påståenden om klimakteriet, tar hjälp av vetenskapen och kommer fram till vad som är sant, falskt eller mittemellan. Vad säger forskningen om påståenden som att ?klimakteriet börjar i 50-årsåldern?, ?östrogen kan ge bröstcancer?, och ?sexlusten minskar under klimakteriet?? Som gästexpert hör vi Angelica Lindén Hirschberg, professor i obstetrik och gynekologi och överläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset.
2022-05-27
Länk till avsnitt

I solen

Kan solljus avhjälpa depression? Kan solskyddskräm vara skadligt? Och ozonlagret - har det återhämtat sig? Med hjälp av vetenskap och forskning kommer Karin och Emma fram till vad som är sant, falskt eller mittemellan. Vetenskapen representeras denna gång av Elmira Tavoosi, toxikolog på läkemedelsverket och utredare kring solskyddsprodukter, samt Sandra Andersson, klimatolog på SMHI som arbetar med ozon- och uv-frågor.
2022-05-13
Länk till avsnitt

I foten

Får man kortare hälsena om man går i högklackat? Mår fötterna bättre av att springa barfota? Får plattfotade mer ont i ryggen? Programledarna Karin Adelsköld och Emma Frans synar ett knippe påståenden om fötter, tar spjärn mot forskningen och avgör vad som är sant, falskt eller mittemellan. Gästexpert är Kristian Xintaris, överläkare och specialist i ortopedi, samt Toni Arndt, professor i biomekanik vid Gymnastik- och idrottshögskolan.
2022-05-06
Länk till avsnitt

I leken

Emma Frans och hennes nya programledarkollega, vetenskapsjournalisten och komikern Karin Adelsköld, tar vetenskapen till hjälp för att syna påståenden om lek. Det sägs ibland att vuxna inte kan leka, att barn inte kan skilja på lek och verklighet samt att ungarna idag inte tillåts leka fritt på samma sätt som förr. Stämmer det? Gästexperter i programmet är Samuel West, psykolog och doktor i organisationspsykologi vid Lunds universitet, samt Margareta Öhman, barn- och familjepsykolog och författare.
2022-04-29
Länk till avsnitt

I den mänskliga utvecklingen

Maja Åström och Emma Frans synar påståenden om den mänskliga evolutionen. Kanske har du hört någon påstå att den moderna människan bär omkring på vissa överflödiga, biologiska rester från urtiden? Hur ligger det egentligen till med sanningen om blindtarmar, gåshud och manliga bröstvårtor? Och vad finns det för teorier kring det där förargliga insomningsrycket? Hjärta och hjärna tar hjälp av Lars Werdelin, professor i paleontologi och ansvarig för forskning inom området vertebratpaleontologi vid Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm.
2022-03-25
Länk till avsnitt

I brevlådan, del 2

Det känns ofta som om vårsolen ger en snabbare solbränna - men vad säger vetenskapen? Är det enbart virus som ligger bakom förkylningar, eller kan själva kylan spela roll? Kan man bli dömd för "tömfylla" om man kör häst och vagn berusad? Detta är några av frågorna som undersöks när Emma Frans och Maja Åström besvarar lyssnarbrev för andra veckan i rad.
2022-03-18
Länk till avsnitt

I brevlådan, del 1

Emma Frans och Maja Åström tar vetenskapen till hjälp för att avgöra om sådant som påstås är sant, falskt eller mittemellan. Den här veckan svarar de på brev från lyssnarna och granskar frukostens viktighet, optiska effekter i mariekex och dofter som väcker minnen.
2022-03-11
Länk till avsnitt

I huskuren

"En bit vitlök i örat botar öroninflammation". "D-vitamin skyddar mot covid-19". "Ät ostron och höj sexlusten". Vi synar ett knippe påståenden om huskurer. Vad säger egentligen vetenskapen om dessa husliga kurer? Emma Frans och Maja Åström kallar in expertisen och kommer fram till vad som är sant, falskt eller mittemellan. I programmet hör vi Marina Tuutma, specialistläkare i allmänmedicin och Kalle Norwald, socionom och specialist i sexologisk rådgivning.
2022-03-04
Länk till avsnitt

I KBT:n

Kognitiv beteendeterapi, som förkortas KBT, omgärdas av en mängd uppfattningar och påståenden. Emma Frans och Maja Åström tar hjälp av vetenskapen och synar påståenden som "KBT kan bota fobi på bara några timmar", "KBT är mer effektivt än antidepressiva läkemedel", samt "KBT behandlar bara symptomen, men går inte på djupet". Experthjälp får vi av Alexander Rozental, psykolog och lektor vid institutionen för psykologi vid Uppsala universitet.
2022-02-25
Länk till avsnitt

På dejten

"Om du är intresserad av någon så är det bäst att spela svår", påstås det. Är det sant? Finns det några vetenskapliga belägg för det? Emma Frans och Maja Åström synar olika påståenden om dejting. De får experthjälp av Emma Engdahl, professor i sociologi vid Göteborgs universitet och författare till böckerna Konsten att vara sig själv samt Depressiv kärlek.
2022-01-28
Länk till avsnitt

På divanen

"Psykologer blir psykologer för att de själva har psykiska problem", påstås det ibland. Vissa menar att psykoanalys bara går ut på att man ligger på divanen och snackar skit om sina föräldrar. Andra säger att psykoterapi inte kan skada, eftersom det bara är samtal. Emma Frans och Maja Åström synar påståenden om psykologi, tar hjälp av vetenskapen och reder ut vad som är sant, falskt och mittemellan. Alexander Rozental, psykolog och lektor vid institutionen för psykologi vid Uppsala universitet, medverkar som expertgäst.
2022-01-21
Länk till avsnitt

I omställningen

Människan står inför sin kanske största utmaning någonsin, klimatförändringarna. Forskarvärlden står enig och majoriteten av oss vet hur illa det är ställt, ändå har vi svårt att ställa om. För att slippa förändra vår livsstil och minska koldioxidutsläppen, tar vi till olika argument. Maja och Emma tittar på några av de vanligaste skälen. Till sin hjälp har de Maria Wolrath-Söderberg, lektor i retorik vid Södertörns Högskola som forskat runt denna typ av argumentation.
2022-01-14
Länk till avsnitt

Hos djuren

Ägnar sig rovdjur åt lustmördande? Tappar ödlan sin svans - och växer det ut en ny efteråt? Maja Åström och Emma Frans synar olika påståenden, tar hjälp av vetenskapen och reder ut vad som är sant, falskt eller mittemellan. Den här gången handlar det om sådant vi säger om djur. Expertsvar får vi från gästexperten Ewa Wikberg, biolog med zoologisk inriktning och zoologisk chef på djurparken Nordens Ark.
2022-01-07
Länk till avsnitt

I ensamheten

Maja Åström och Emma Frans synar olika påståenden om ett ämne, tar hjälp av vetenskapen och reder ut vad som är sant, falskt eller mittemellan. Den här gången handlar det om ensamhet och påståenden som att "svenskarna är det ensammaste folket i världen", "skärmar gör dig asocial", "bebisar dör utan beröring" och "män är oftare barnlösa nuförtiden än förr". Svar får vi av gästexperterna Helena Wasling, författare och docent i fysiologi samt Elza Dunkers, författare och docent i pedagogiskt arbete.
2021-12-29
Länk till avsnitt

I soporna

Doktor Emma Frans och radiojournalisten Maja Åström synar ett knippe påståenden om sopor, lutar sig mot vetenskapen och kommer fram till vad som är sant, falskt eller mittemellan. Vår dynamiska duo skärskådar yttranden som "det är ingen idé att sopsortera - allt blandas till slut ändå", "dina sopor berättar vem du är" och "sophämtning räddar liv". Experthjälp får de av Anna Fråne, forskningsingenjör och projektledare på IVL - Svenska Miljöinstitutet samt av doktorn i kulturantropologi Katarina Graffman.
2021-12-22
Länk till avsnitt

I rymden

Vi dissekerar sådant som sägs om rymden: i rymden kan ingen höra dig skrika, du blir längre efter att ha tillbringat tid på en rymdstation, Mars knappa 40 minuter längre dygn kan förstöra alla planer på kolonisering. Emma Frans och Maja Åström tar hjälp av vetenskapen och kommer fram till vad som är sant, falskt eller mittemellan Gästexperter är Lars Mattsson, forskare och astrofysiker vid Nordita, Freddy Grip, museipedagog på Tekniska museet samt psykologen Björn Hedensjö.
2021-12-17
Länk till avsnitt

I intelligensen

Emma Frans och Maja Åström synar ett antal vanliga påståenden om intelligens, ställer dem mot vetenskapen och kommer fram till vad som är sant, falskt eller mittemellan. Vi hör också Maria Gunther, doktor i partikelfysik, författare och vetenskapsredaktör på Dagens Nyheter samt Torkel Klingberg, professor i kognitiv neurovetenskap vid Karolinska institutet.
2021-12-10
Länk till avsnitt

I tvättstugan

Med hjälp av vetenskapen synar Emma Frans och Maja Åström en samling vanliga påståenden om tvättstugor och kommer fram till vad som är sant, falskt eller mitt emellan. "Den gemensamma tvättstugan i lägenhetshus är en svensk uppfinning", "tvättmaskinen är en uppfinning från 1900-talet", "tänk på din grannes hjärta och ta bort luddet ur torktumlaren" och "i framtiden kommer vi tvätta kläderna utan vatten". Gästexperter är etnologen Kristina Lund samt psykologen Björn Hedensjö.
2021-11-19
Länk till avsnitt

Hos insekterna

Bränns humlor - eller sticks de med gadd? Är bålgetingar snälla? Gillar myggor att sticka vissa mer än andra? Är färre mosade insekter på bilens vindruta ett bevis på insektsdöden? Doktor Emma Frans och radiojournalisten Maja Åström tar hjälp av Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet, för att ta reda på om sådant som sägs om insekter är sant, falskt eller mittemellan.
2021-11-12
Länk till avsnitt

I trafiken

Maja Åström och Emma Frans synar en bunt vanliga påståenden om trafik och tar med hjälp av vetenskap och expertis reda på vad som är sant, falskt eller mittemellan. Du har kanske hört påståenden som att "du kan få fängelse om du cyklar alkoholpåverkad", "cykelhjälmstvång skulle få färre att cykla" eller "A-traktorer har ökat i antal det senaste året". För att reda ut sanningshalten begär Emma och Maja handräckning av Fredrik Bohlin, rådman vid Ystad tingsrätt, samt Janike Rudert, sektionschef på Transportstyrelsen.
2021-11-05
Länk till avsnitt

I snön

Maja Åström och Emma Frans tar en näve vanliga påståenden om snö, kollar det som sägs mot vetenskapen och kommer fram till om det sagda är falskt, sant eller mittemellan. Du känner säkert igen påståenden som att "förr var julen alltid vit", "ingen snöflinga är den andra lik" eller "äter du snö får du mask i magen". Vad säger då vetenskapen om allt detta? Experthjälp får vi av Moa Hallberg, meteorolog på SMHI, samt Mikael Parkvall, lektor i lingvistik vid Stockholms universitet.
2021-10-29
Länk till avsnitt

I barndomen

Med hjälp av vetenskapen tar Maja Åström och Emma Frans reda på om det som sägs om barndomen är sant, falskt eller mittemellan. "Barn som går i förskola får bättre immunförsvar", "hemmiljön är avgörande för hur vi blir" samt "det är bättre att bara prata ett språk med barnen". För att utreda sanningshalten i påståenden som dessa tar Emma och Maja experthjälp av David Pagmar, doktorand vid institutionen för lingvistik på Stockholms universitet.
2021-10-22
Länk till avsnitt

I preventivmedlet

Maja Åström och Emma Frans tar upp ett knippe vanliga påståenden om preventivmedel och risken/chansen att bli gravid, och kontrollerar dem mot vetenskapen. Är påståendena sanna, falska eller mittemellan? Det handlar bland annat om värmekänsliga testiklar, det ständigt fem år avlägsna genombrottet för manliga p-piller och att mental anspänning minskar chansen att bli gravid. Tre läkare och experter hjälper till att reda ut begreppen. Dessutom bjuder Maja på en spännande odyssé genom preventivmedlens historia.
2021-10-15
Länk till avsnitt

I musiken

Emma Frans och Maja Åström tar hjälp av vetenskapen och granskar sanningshalten i ett antal påståenden om musik. För att ta reda på vad som är sant, falskt eller mittemellan får Emma och Maja experthjälp av Mattias Lundberg, professor i musikhistoria vid Uppsala universitet. Tillsammans synar de påståenden som "musiken låter annorlunda idag för att man aldrig träffas och jammar", "spela Mozart för dina barn och de blir smarta" och att "Svensk musik inte svänger för att vi införde ett trumförbud från 1684".
2021-10-08
Länk till avsnitt

I renligheten

Är det bästa för håret att sluta att använda schampo? Stämmer det att man förr i tiden bara badade till jul? Är tvål dåligt för underlivet? Och hur är det nu - har vi alltid gått utan skor i hemmet? Med vetenskapens hjälp kollar Emma Frans och Maja Åström upp dessa frågor. Som vanligt kommer de fram till vad som är sant, falskt och mittemellan. Som experter om gårdagens renlighetsvanor hör du historikern Jenny Björkman samt Karolina Wiell, filosofie doktor i ekonomisk historia vid Mittuniversitetet.
2021-10-01
Länk till avsnitt

I doften

Maja Åström och Emma Frans synar ett knippe påståenden om dofter och luktsinnet. Ulf Ellervik, professor i kemi vid Lunds universitet, redogör för ett enkelt doftexperiment som testar påståendet "tänd en tändsticka på toaletten efter du bajsat och doften försvinner". Gästexpertis får vi också av professorn vid Linköpings universitet, Matthias Laska, som bland annat berättar om var forskningen står när det gäller påståendet att hundar kan känna lukten av mänsklig rädsla.
2021-09-24
Länk till avsnitt

I vattnet

Du har kanske hört påståenden som att vi dricker samma vatten som dinosaurierna gjorde och att Sverige aldrig kommer att få brist på dricksvatten? Hör Calle Hjerne, hydrogeolog på SGU (Sveriges Geologiska Undersökningar) hjälpa Maja och Emma att reda ut begreppen. Och så det gamla påbudet om att du bör dricka åtta glas vatten om dagen för att må bra - vad är egentligen sant, falskt eller mittemellan?
2021-09-17
Länk till avsnitt

I havet

Är det sant att man ska kissa på utslaget om du blir bränd av en manet? Finns det verkligen lika mycket skräp som tre gånger Frankrikes yta i oceanen? Och vad spelar det för roll om torsken dör ut? De besöker Kosterhavets nationalpark för att undersöka sanningshalten i ett antal påståenden om havet. Maja Åström och Emma Frans tar hjälp av marinbiologen Örjan Karlsson för att avgöra vad som är sant, falskt eller mittemellan.
2021-09-10
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.