Sveriges 100 mest populära podcasts

Borta för alltid

Borta för alltid

Berättelser om utdöda djur Ansvarig utgivare: Nina Glans

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/default.aspx?programid=5336

Avsnitt

Ullhåriga mammuten ? tillbaka från de döda

Den har varit borta från jordens yta i 4000 år. Nu är man på väg att få ullhårig mammut att återuppstå. Men vad är poängen? Och är det verkligen samma mammut eller ett Frankensteins monster?

I det tionde och sista avsnittet undersöker vi idén om att göra om och göra rätt att väcka liv i de utdöda djuren igen. Torill Kornfeldt, författare till boken Mammutens återkomst, berättar om projektet som i högsta grad är en realitet. Hon har också besökt den isolerade Pleistocene Park, där man berett plats för mammuten och i väntan på den kör runt med gamla sovjetiska pansarbandvagnar. Men projektet är kontroversiellt. Hur etiskt är det mot de elefanthonor som tvingas föda en helt annan art? Och är det verkligen en mammut som återföds? Torbjörn Ebenhard på Centrum för Biologisk Mångfald ser risken med att de djuren blir som en slags statister och menar att vi istället borde lägga resurser på bevarande.
2020-05-02
Länk till avsnitt

Sumatranoshörningen ? näst på tur att utrotas

I Sumatras bergsskogar går en noshörning omkring och sjunger. Men inte så länge till. För när skogarna avverkas spricker noshörningens skinn i solen så den dör.

I nionde avsnittet av Borta för alltid hör du historien om den karismatiska sumatranoshörningen som många tror står näst på tur att utrotas. Torbjörn Ebenhard, forskningsledare på Centrum för Biologisk Mångfald, berättar om drivkrafterna bakom. En av dem kokar ner till vilket beslut du fattar i mataffären.
2020-04-25
Länk till avsnitt

Smalnäbbade spoven ? ögonvittne till utrotning

Den var en helig graal för fågelskådare i Europa. Efter år av letande lyckas ett svenskt team äntligen hitta den smalnäbbade spoven. Men glädjen över upptäckten ska snart bytas ut mot en annan känsla.

I åttonde avsnittet av Borta för alltid berättar fågelskådaren Björn Andersson om itt möte med en fågelart som nu troligen är borta för alltid och smolket i bägaren som det lämnade efter sig. Jag såg den sista fågeln, säger Björn.
2020-04-18
Länk till avsnitt

Lyallklippsmygen ? uppäten av fyrvaktarens katt

1894 byggs en fyr på ön Stephens Island i Nya Zeeland. Fyrvaktaren som flyttar in tar med sig sin katt, Tibbles. Det ska få ödesdigra konsekvenser för en hel fågelart.

Hör berättelsen om den märkliga muslika fågeln lyallklippsmygen som är borta för alltid. Men också om förövaren som bidragit till utrotning av ett antal fågelarter  katten.
2020-04-11
Länk till avsnitt

Stellers sjöko ? var för omtänksam, blev utrotad

Den var Stora Vänliga Jätten i verkliga livet: nio meter lång och kunde känna empati. Men bara 27 år efter upptäckten är Stellers sjöko borta för alltid. Det började med ett skeppsbrott.

I femte avsnittet i serien Borta för alltid medverkar Patrik Svensson, författaren till Augustpriset-belönade Ålevangeliet, där han tar upp Stellers sjöko som skräckexempel på hur det kan gå när ett så anmärkningsvärt djur försvinner. Tom Arnbom, naturvårdsexpert på Världsnaturfonden, berättar också om vilket stort djur i havet som står näst på tur i denna obehagliga tävling som stavas utrotning en liten val vars historia har kopplingar till mexikanska maffian.
2020-04-04
Länk till avsnitt

Wakerallen ? världskrigets okända offer

7 december 1941 attackerar japanerna Pearl Harbour. Nästa dag ger sig USA in i andra världskriget. Det ska få avgörande konsekvenser för mänskligheten men också för en liten fågel: wakerallen.

I över hundratusen år har den lilla wakerallen kilat runt på stillahavsön Wake Island. Men i samband med Pearl Harbor attackerar japanska flottan även Wake, där en amerikansk militärbas är under uppbyggnad. När amerikanerna landstiger igen efter krigsslutet så är fågeln försvunnen. Vad är det som har hänt? I avsnittet medverkar Thomas Roth, förste intendent på Armémusem. Torbjörn Ebenhard på Centrum för Biologisk Mångfald svarar även på frågan vad det spelar för roll att en fågel som wakerallen är borta för alltid.
2020-03-28
Länk till avsnitt

Magruvargrodan ? födde barn genom munnen

Den födde sina ungar genom att kräkas upp dem. Nu är magruvargrodan borta för alltid. Frågan är: vem bryr sig? Det är de fula djurens förbannelse.

Magruvargrodor kallas två australiska grodarter som har det helt unika och möjligen lite äckliga sättet att fortplanta sig. Eller hade. De beskrevs som nya för vetenskapen 1972 respektive 1984, men försvann plötsligt. Deras utdöende har skett i skymundan som att ingen kom på deras begravning. Studier visar nämligen att vi är mer benägna att både forska på, uppmärksamma och donera pengar till djur som är stora och gulliga, och som vi redan vet något om. Samtidigt står en lång rad inte så tjusiga djur, bland annat groddjur, på utrotningens brant och flera har dött ut, utan att det väckt särskilt mycket reaktioner. Men nu har en rebellrörelse startats som vill ge de fula djuren en revansch. I avsnittet medverkar Johan Nylander, bioinformatiker på Naturhistoriska riksmuséet, biologen och ståuppkomikern Simon Watt bakom Ugly Animals Preservation Society samt Torbjörn Ebenhard, forskningsledare på Centrum för Biologisk Mångfald.
2020-03-21
Länk till avsnitt

Garfågeln ? kokad levande i upplysningens namn

Den var som vår egna pingvin som till och med fanns i Bohuslän. I tiotusentals år var garfågeln en del av vår kultur. Men snart ska den utsättas för en av historiens värsta massutrotningar.

I avsnittet medverkar Tom Arnbom, docent i ekologi och naturvårdsexpert på Världsnaturfonden WWF. Dessutom hörs Torbjörn Ebenhard vid SLU Centrum för Biologisk Mångfald.
2020-03-14
Länk till avsnitt

Vandringsduvan ? världens vanligaste fågel som utrotades

Vandringsduvan förmörkade himlen i USA med flockar som sträckte sig till horisonten. Plötsligt den borta för alltid. Hur kunde en fågel som fanns i miljarder utrotas på bara några decennier?

I avsnittet medverkar Torill Kornfeldt, vetenskapsjournalist och författare till boken Mammutens återkomst. Dessutom hörs Torbjörn Ebenhard vid SLU Centrum för Biologisk Mångfald.
2020-03-07
Länk till avsnitt

Pungvargen ? hatad till döds

Den var så illa omtyckt att till och med staten erbjöd skottpengar. Inte ens två månader efter att den blev fridlyst dog den allra sista pungvargen på ett zoo. Allt byggde på ett missförstånd.

I avsnittet medverkar manusförfattaren och författaren Ida Kjellin, Torbjörn Ebenhard, forskningsledare på SLU:s Centrum för Biologisk Mångfald och Lars Werdelin, rovdjursexpert och professor på Naturhistoriska Riksmuséet.
2020-02-28
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.