Sveriges 100 mest populära podcasts

Naturvetarpodden - gör dig lite klokare

Naturvetarpodden - gör dig lite klokare

Vi bjuder in aktuella gäster som delar med sig av sin spetskompetens inom det naturvetenskapliga området. Sarah Folcker och Palle Liljebäck håller i trådarna, inspirerar och bjuder på sig själva. På 20 minuter blir du lite klokare och lär dig något du inte visste innan. Önskar du att komma i kontakt med Naturvetarpodden? mejla [email protected]

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

naturvetarna.podbean.com

Avsnitt

#57 Tomas Palmqvist ? Håll dig borta från strålkällan

Tänk dig att en kärnkraftsolycka skulle hända i Sverige eller att kärnvapen skulle användas i vårt närområde. Då gäller det att veta hur man ska agera för att minska skadorna av den joniserande strålningen. Hur skadan ska behandlas beror på hur mycket av cellernas dna som har gått sönder.

Lyssna på myndigheterna och följ instruktionerna, är sjukhusfysikern Tomas Palmqvists råd. Man skyddar sig bäst genom att hålla distans från strålkällan och utsätta sig för så lite strålning som möjligt. Betonghus skyddar bättre än trähus och stäng alla ventiler om det värsta skulle hända.

2022-11-25
Länk till avsnitt

#56 Mai-Lis Hellénius ? Ät rätt och lev tio år längre

Nu finns det siffror på att en hälsosam kost gör att man lever längre. Och det är aldrig för sent. Ju tidigare man startar desto bättre. Men även 60-åringar kan räkna med att i genomsnitt leva åtta år längre med rätt mat, även om arv och fysisk aktivitet spelar in.

Men hur roligt blir det? Det ska vara gott att äta menar Mai-Lis Hellénius som värnar fikastunden, gärna med en kanelbulle till, men då bakad på solrosolja i stället för smör. Rött kött kan vi också äta, då människan är allätare, men i mindre mängder. Fisk har en given plats i hennes matpyramid.

Basen är färgglad: grönsaker, bönor, ärtor, nötter, frukt, och annat kan man närapå äta hur mycket som helst av.

2022-11-11
Länk till avsnitt

#55 Mikael Karlsson ? Det lönar sig att ställa om

Företagen har fattat att det är en lönsam affär att ställa om och bli hållbara. Nu är det upp till politikerna att svara upp till det med rätt styrmedel och stöd till dem som behöver. Om vi sitter med armarna i kors och inte gör någonting kan klimatförändringarna innebära att vi tappar så mycket som 20 procent av BNP, enligt Mikael Karlsson, docent i miljövetenskap vid Uppsala universitet. Hans recept är att spara energi och effektivisera.

Men ny energi måste också tillföras, där han menar att bioenergin är underskattad och innebär stor klimatnytta. Att fylla tanken med etanol fungerar bra i övergången till elfordon.

2022-10-28
Länk till avsnitt

#54 Mai-Lis Hellénius - Varje steg räknas

Att vi ska röra på oss är känt. Men det räcker inte att gymma några gånger i veckan och slappa i övrigt, enligt Mai-Lis Hellénius, livsstilsprofessor på Karolinska institutet. För att kropp och knopp ska må bra bör vi inte sitta still längre än halvtimme. Att ta trappan i stället för hissen och att bara resa sig ur stolen för att hämta fika gör nytta. Kroppens celler får jobba och börjar producera enzymer och proteiner, som ger en lyckokänsla. På köpet minskar risken för att drabbas av diabetes, cancer och hjärt-kärlsjukdomar. Och det blir lättare att hålla vikten.

2022-10-13
Länk till avsnitt

#53 Fredrik Löfgren ? När robotarna och AI gör jobbet

Robotar har funnits i industrin under lång tid, där muskelkraft byts ut mot automatiserade system. Nu har robotar klivit in i människans vardag och är på väg att ersätta hjärnan, enligt robotforskaren och entreprenören Fredrik Löfgren.

AI-algoritmer är överlägsna människan när det gäller att läsa in och analysera stora datamängder. Detsamma gäller att tolka bilder. Däremot kommer jobben inte att försvinna, men de kommer att förändras och bli roligare, och mer kreativa.

2022-09-30
Länk till avsnitt

#52 Léon Chafik ? Är golfströmmen på väg att kollapsa?

?Ryktet om min död är betydligt överdriven.? Det gäller även för golfströmmen som inte visar några tecken på att kollapsa eller tappa kraft. De förändringar som ändå forskarna kan se beror på naturliga variationer. Men oceanografen Léon Chafik menar att vi inte kan slappna av. Klimatmodeller visar att den globala uppvärmningen kan få golfströmmen att ändra beteende och även få havsnivån att stiga.  

2022-09-16
Länk till avsnitt

#51 Sara Ask ? Gärna glass men inte som belöning

Föräldrar, ni kan vara lugna. De flesta barn får i sig den näring de behöver. Det är ändå en bra idé att lära barnen äta grönsaker och få en passion för dem senare i livet. Ett större problem är övervikt och fetma bland barn, som kan vara en följd av att barnen får bestämma matsedeln. Sara Ask har de bästa tipsen för att få barn att äta hälsosamt. Att locka barnen med glass för att de ska äta upp är ingen bra idé, enligt dietisten.

2022-09-01
Länk till avsnitt

#50 Lena Skogholm ? Gör det du gillar och stärk hjärnan

När du gör saker som du mår bra av stärker det också din hjärna. Det behövs för att inte fastna i hotbilder och negativt tänkande, som vi sedan livet på savannen är programmerade att göra. Det var en bra överlevnadsstrategi då, men inte i dagens moderna samhälle.

Beteendevetaren Lena Skogholm visar hur vi kan göra för att hjälpa hjärnan på traven och ge den vad den behöver. Att odla sina relationer och hjälpa andra stärker hjärnan, liksom återhämtning. Missa inte att ta pauser i vardagen, på samma sätt som idrottare behöver vila musklerna måste hjärnan pausa under en arbetsdag utan störande mobilpling.

2022-06-17
Länk till avsnitt

#49 Katarina Blom - Låt behoven styra i det nya flexibla arbetslivet

Ingen klagade på dålig produktivitet under pandemin. Men relationerna gick det sämre med när vi slutade att mötas fysiskt. Nu finns chansen att testa och utvärdera hur det nya flexibla arbetslivet ska se ut med hänsyn till chefens och medarbetarnas olika behov, menar psykologen Katarina Blom. Hon ger också bästa tipsen för att uppnå lycka, som går att påverka, men som inte kan kontrolleras. Några nycklar är goda relationer, engagemang och att ha den kompetens som krävs för att göra ett bra jobb.

2022-06-03
Länk till avsnitt

#48 Magnus Ivarsson ? Svampar som äter olja och renar mark

"Det här är hållbarhet när den är som bäst, där vi använder oss av biologiska metoder för att rena mark" säger Magnus Ivarsson, forskare på Naturhistoriska Riksmuseet,

Vi går till botten med svampar som kan sanera förorenad mark utan att man behöver flytta stora jordmassor. Svamparna är drillade att äta olja och andra organiska föreningar, som omvandlas till ofarlig biomassa. Forskningen har lämnat labbet, och uppskalningen som nu sker i flera steg ser lovande ut. 

2022-05-20
Länk till avsnitt

#47 Siri Helle ? Sluta jaga snabba kickar

Investera i dina vänner och familj i stället för att jaga snabba kickar i sociala medier och i det verkliga livet. Att känna sig kompetent är också bra för självkänslan, enligt psykologen Siri Helle. Hennes tips för att må bra är inte att göra det du känner för, utan agera utifrån den känsla du vill uppnå. Det kan handla om att gå emot rädsla och utmana sig själv, som att tala inför publik som ger många kalla kårar. Men känslan efteråt är så mycket bättre.

2022-05-06
Länk till avsnitt

Trailer Naturvetarpodden

Vilka är rösterna som hörs i Naturvetarpodden? Vilket är temat och varför borde just du lyssna? Allt det får du svar på i vår trailer. Välkommen!

2022-04-28
Länk till avsnitt

#46 Johan Kuylenstierna ? Trenden är tydlig: vi rör oss mot förnybart

Hedersdoktorn vid Stockholms universitet har jobbat med klimatfrågan i trettio år och ser positiva tecken, men också utmaningar. Johan Kuylenstierna menar att det i dag finns en bottenplatta för att komma vidare, där politiken, samhället och näringslivet går i takt. Investeringarna flyttar från fossilt till förnybart som driver teknikutvecklingen på ett affärsmässigt sätt. Men innan det vänder på allvar kommer vi att få uppleva betydande klimatförändringar och högre temperaturer.

2022-04-22
Länk till avsnitt

#45 Carl Johan Sundberg ? Träningen som minskar risken för sjukdom

Man kommer långt med raska promenader på en halvtimme, helst varje dag. Mer behövs inte för att sänka blodtrycket och få en jämnare blodsockernivå. Bättre sömn och ökat välmående gör också att du orkar mer i vardagen. KI-professorn Carl Johan Sundberg visar i sin forskning om träning och hälsa att risken för vissa cancerformer minskar med upp till 20 % för den som tränar. För att inte tappa kraft med ökad ålder är tipset att belasta musklerna lite extra.

2022-04-08
Länk till avsnitt

#44 Emilia Arvidsson ? Väljer klimatglädje i livet

Gör det till en utmaning att laga god växtbaserad mat. Dela bil med grannarna och spar pengar. Det bästa avfallet är det som inte skapas, menar civilekonomen Emilia Arvidsson som pekar ut textilier och elektronik som de värsta klimatbovarna. Hon delar med sig av sina bäst tips om vad vi alla kan göra i vardagen, men också hur vi kan påverka politikerna i klimatomställningen.

2022-03-25
Länk till avsnitt

#43 Jens Mattsson - Vi ska vara vaksamma men inte rädda

Ryssland målar in sig i skammens hörna och befäster sin position som en skurkstat. För Jens Mattsson, generaldirektör för Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, kom inte invasionen av Ukraina som en överraskning. Hot, lögner, kraftig militär upprustning, cyberattacker och annat har under lång tid visat vart Putin är på väg. Jens tycker ändå inte att vi ska vara rädda här hemma, men vi ska vara vaksamma och hålla oss informerade. Det hjälper experterna på FOI till med. Sverige ligger till exempel i världstopp när det gäller att ha koll på utsläpp av radioaktiv strålning.

2022-03-11
Länk till avsnitt

#42 Mia Törnblom - Våga visa sårbarhet

Alla gör vi misstag i vardagen. Då är det lätt att klandra sig själv och känna sig värdelös. Men om misstagen hanteras rätt växer vi som människor. Det är en av författaren och ledarskapscoachen Mia Törnbloms budskap. I botten ligger självkänslan som hela tiden måste tränas. Att reflektera över det som är bra och att ha koll på sina egna behov är ett sätt att stärka självkänslan. Genom att visa sårbarhet blir du mer sann mot dig själv och kan lättare ta hjälp av andra.

2022-02-25
Länk till avsnitt

#41 Anders Eriksson - Med koll på asteroider

Den dagen en asteroid tar sikte på jorden kan hotet avvärjas genom att störa himlakroppens bana. Enligt rymdforskaren Anders Eriksson har vi bra koll på asteroiderna, som knappast kommer att krocka med jorden under vår livstid. Han utesluter inte att det finns liv på andra platser i vårt solsystem. Häng med på en hissnande resa i rymden, utan att bränna fotogen och bidra till klimatförändringar.

2022-02-11
Länk till avsnitt

#40 Matti Sällberg - Viruset muterar hela tiden

Coronaviruset fortsätter att överraska oss med nya varianter. Men de blir allt snällare och lär bli som en vanlig säsongsinfluensa i framtiden. För vaccinforskaren Matti Sällberg är det viktigt att berätta om forskningens betydelse för att besegra Covid-19. Utan vaccin hade läget varit betydligt värre med fler svårt sjuka och döda.

2022-01-28
Länk till avsnitt

#39 Ulf Ellervik - Allt går att förklara med kemi

Han har fått svenskarna att gilla kemi. Inte undra på det när han talar om den onda kemin med droger, gifter och bråd död. Så växlar han spår och kommer in på kärlekens och maratonlöpningens kemi, som har beröringspunkter. Allt handlar om vårt belöningssystem, där kemin spelar en huvudroll. Som en hängiven amatörkock avslöjar kemiprofessorn hur man räddar en sås som har skurit.

2021-12-22
Länk till avsnitt

#38 Angela Ahola ? Första intrycket är inte allt

Du har mindre än en sekund på dig att ge ett gott intryck. Men var lugn, det är möjligt att hämta in en dålig start vid till exempel en anställningsintervju eller första dagen på nya jobbet. Med koll på våra beteenden, som är grundlagda från livet på savannen, är det lättare att våga sticka ut och visa vem du är, enligt doktorn i psykologi, Angela Ahola.

2021-12-03
Länk till avsnitt

#37 Elizabeth Kuylenstierna - Konsten att leda sig själv

Att ge hundra procent i alla lägen är inte hållbart. Lär dig prioritera och välj tillfällen där du måste ge allt. Elizabeth Kuylenstierna har lärt sig att säga nej och delar med sig av sina bästa tips för att kunna leda sig själv. Med insikt om sig själv och hur man reagerar i olika situationer kan hela hela teamet växa. Självledarskap handlar om personlig utveckling.

2021-10-26
Länk till avsnitt

#36 Åsa Sandberg ? Minska matsvinnet för klimatet

Visste du att mer än en tredjedel av all mat som produceras slängs och att matsvinnet står för 10 procent av utsläppen av växthusgaser? Det vill Åsa Sandberg ändra på. Ett överflöd av billig mat och fyllda hyllor är en anledning till det stora matsvinnet. Hon ger bästa tipsen för hur det kan minska i hemmen, där den största förlusten sker. Men det behövs också politiska beslut för att minska matsvinnet.

2021-10-08
Länk till avsnitt

#35 Hedvig Söderlund- Den utbrända hjärnforskaren

Sämre minne, yrsel och kortare stubin var några tecken på utmattningssyndrom för professorn Hedvig Söderlund. När kraschen kom kände hon lättnad över att bli sjukskriven, men dåligt samvete gentemot studenterna. Här delar hon med sig av sina bästa tips för att komma tillbaka, men också för att undvika stressfällan. I dag skriver hon böcker och håller föredrag om sina erfarenheter.
2021-09-24
Länk till avsnitt

#34 Michael Tjernström - Öka tempot i den gröna omställningen

En global skatt på utsläpp av koldioxid är klimatforskaren Michael Tjernströms recept för att klara klimatet. Höjda bensinpriser i storstäderna behövs också för att minska bilkörningen. Han ser positiva tecken, men omställningen måste gå snabbare för att mildra effekterna av uppvärmningen, som är mest påtaglig vid polerna.
2021-09-10
Länk till avsnitt

#33 Anders Sahlman - Så får du din presentation att lyfta

Våga visa din egen personlighet på scen, träna och ta upp händerna ut byxfickorna, så är du snart hemma. Att pitcha en idé och nå fram med ett budskap hjälper Anders Sahlman andra med. Han coachar forskare som tävlar om att på fyra minuter förklara sin forskning. Den tidigare bioteknologen sadlade om och blev ståuppare, moderator och coach till juryn i Lets dance.
2021-08-27
Länk till avsnitt

#32 Anna Wikner - Med smak av den svenska naturen

Häng med in i bränneriet som kryddar sin gin med örter som växer runt knuten. I den tidigare jaguarverkstaden puttrar det i grytorna när ekologiskt vete förädlas till gin. Under pandemin föddes idén att göra handsprit av restprodukterna. Civilingenjören Anna Wikner får själv energi av att avnjuta en god dryck - i måttliga mängder - när hon lever sin dröm.   Nu tar Naturvetarpodden sommarlov och är tillbaka i slutet av augusti. Men i detta avsnitt kan ni höra vilka gäster vi har träffat under våren och vad som väntar i höst. Missa inte det!
2021-07-02
Länk till avsnitt

#31 Emma Frans - Folkbildare som står upp för fakta

Att genomskåda desinformation har ett pris. Emma Frans är inte ensam om att ha fått utstå hat och hot på nätet under pandemin. Att forskare slutar forska och att journalister tystas menar hon är ett hot mot demokratin. Med över hundra tusen följare på Twitter roar hon, inspirerar och klargör.
2021-06-18
Länk till avsnitt

#30 Eleonora Svanberg - Prisad matematiker bryter normer

Grundaren av Girls in STEM är en stolt och färgstark naturvetare som inspirerar tjejer och icke binära att plugga naturvetenskap och teknik. För sin förmåga att bryta normer och öka mångfalden har Eleonora Svanberg fått kompassrosen, ett stipendium som lyfter unga ledare och delas ut av kungen. Hon är 22 år och studerar matematik och fysik på Stockholms universitet.

2021-06-04
Länk till avsnitt

#29 Kay Pollak - Väljer glädje i livet

Utan att vara överdrivet positiv kan man hitta ljusglimtar i allt. Kay Pollak delar med sig av sina bästa verktyg för hur du kan välja glädje och växa genom möten. Många lever med känslan av att inte duga eller vara värda att bli älskade. Kay menar att vår viktigaste uppgift i livet är att vara lycklig. Tacksamhet och glädje är nyckeln till ett liv där du är den bästa upplagan av dig själv.
2021-05-21
Länk till avsnitt

#28 Ola Jennersten - Låt gräset växa och ängarna blomma

Det råder brist på mat och bostäder för humlor och bin i den svenska sommarhagen. Zooekologen Ola Jennersten på Världsnaturfonden WWF, tipsar om hur vi kan gynna pollinerarna för att säkra både den biologiska mångfalden och matproduktionen. Han ser en positiv trend med fler bihotell och blommande ängar. Men hugg inte ner sälgen, den är fylld med nektar vilket många inte vet.
2021-05-07
Länk till avsnitt

#27 Gia Destouni - Rent vatten kostar

Rent vatten är inget vi kan ta för givet. Mer torka och översvämningar hotar både vattenkvaliteten och mängden vatten både här hemma och globalt. Gia Destouni, professor i hydrologi och vattenresurser, menar att politikerna har ett ansvar för att trygga vattenförsörjningen som är ett av FN:s 17 hållbarhetsmål. Vatten har bland annat en avgörande roll för att säkra tillgången på livsmedel, som i sig är en storförbrukare av vatten.
2021-04-23
Länk till avsnitt

#26 Joanna Swica - Inspirerar andra att träna och må bra

Att sätta upp mål och ge det där lilla extra är en positiv effekt av fysisk träning. Det har hälsocoachen Joanna Swica nytta av i vardagen och i arbetslivet. För att uppnå hållbar hälsa är återhämtning en viktig pusselbit, liksom goda relationer och hälsosam mat. En digital detox med jämna mellanrum ger också andrum och perspektiv på livet.
2021-04-09
Länk till avsnitt

#25 Tom Britton ? Räknar på smittspridning

I tv-studion har vi sett matematikern Tom Britton rita kurvor över smittspridningen och hur många som kan komma att avlida i sviterna av covid-19. Men ibland har det blivit fel, vilket han har medgivit och blivit uppskattad för. Nu gläds han över det uppsving som matematiken har fått, vilket kan locka fler unga att studera matematik.
2021-03-26
Länk till avsnitt

#24 Yrsa Lindberg - Avslöjar greenwashing

För att hållbarhetsarbetet ska vara trovärdigt räcker det inte att byta ut plastpåsar mot papperspåsar. Hållbarhetsstrategen Yrsa Lindberg lär oss att skilja på dem som ägnar sig åt greenwashing och de som vill förändra på riktigt. Hon varnar för domedagsprofetior och vill ingjuta hopp för att få med sig fler än de redan frälsta på tåget.

2021-03-12
Länk till avsnitt

#23 Klas Hallberg - Sitt ner och håll käften!

Han är rankad som en av världens bästa talare och uppmanar oss att hångla mer. Det är en metafor för att leva innan vi dör. Att Klas Hallberg gärna sitter ner och håller käften är en omskrivning för att gå ner i varv och hitta sig själv.
2021-02-26
Länk till avsnitt

#22 Ali Mirazimi - Forskare och vår tids influencer

När media ringer är virusforskaren Ali Mirazimi på tårna. Med jobbet som hobby kan han jobba närapå dag och natt. Tack vare en kraftsamling kunde ett vaccin mot covid-19 tas fram i rekordfart. Nu varnar han för att mer aggressiva mutationer kan utvecklas om inte vaccinationerna sköts på rätt sätt.
2021-02-12
Länk till avsnitt

#21 - Betty Malmberg - Med makt att påverka

Hon halkade in i riksdagen på ett bananskal och blev kvar där. Forskning ligger agronomen varmt om hjärtat, liksom forskarnas villkor, som hon menar måste bli bättre för att attrahera talangerna. Life science, miljö och klimat brinner hon särskilt för. Skrattet ligger hela tiden nära och är något av ett livsmotto för henne.
2021-01-29
Länk till avsnitt

#20 Karoline Pettersson - Dietisten som älskar smågodis

Vilka fem livsmedel skulle du ta med till en öde ö? En kombo av nyttig och lustfylld mat packar dietisten och influencern Karoline Pettersson ner i sin kappsäck. Hon går också till botten med ätstörningar och ger goda råd om hur vi klarar en av vår tids samhällsproblem.
2021-01-15
Länk till avsnitt

#19 Nyårskarameller

Vad var det Johan Kuylenstierna hette? Och varför kan inte Nikita uttala Svante Axelssons titel? Hur är det egentligen med mikrofiber och kommer Palle äntligen börja dela med sig av sina bakverk?

Nikita och Palle ser tillbaka på året som varit, delar med sig av bloopers och presenterar ny musik.

2020-12-29
Länk till avsnitt

#18 Gunnar Wetterberg - Årsringar som berättar och förklarar

Han har vunnit På spåret och blivit känd som en folkbildare för hela svenska folket i Fråga Lund. Trots varningar om att mista förståndet gick han i mål med tegelstenen om Axel Oxenstierna. Boken om skogen kan ses som en flirt till medlemmar i Naturvetarna.
2020-12-11
Länk till avsnitt

#17 Christian Benedict - ?Sov på saken? har stöd i forskningen

Sömn är den bästa medicinen. Det kan sömnforskaren och docenten i neurovetenskap, Christian Benedict intyga. En god natt med både djup- och drömsömn förbättrar minnet och förebygger sjukdomar som diabetes och alzheimer.
2020-11-27
Länk till avsnitt

#16 Dilsa Demirbag-Sten - Vetenskapen behöver det etiska samtalet

Som grundare och generalsekreterare för Berättarministeriet ingick Dilsa Demirbag-Sten i juryn för Naturvetarnas idétävling Thinktank 2030. Hur nästa generation löser samhällets problem inspirerar henne. Hon sätter hoppet till naturvetare som behöver kavla upp skjortärmarna för att sprida naturvetenskapen utanför akademin och ta ansvar för folkbildningen.
2020-11-13
Länk till avsnitt

#15 Dan Larhammar - Se upp för den naturliga bluffen

Naturen har varit en rik källa för att hitta nya läkemedel. Men Dan Larhammar, professor i molekylär cellbiologi vid Uppsala universitet, höjer ett varningens finger för att använda till exempel rosenrot för att få bättre hälsa. Marknadsföringen av örtpreparat är ofta överdriven och baseras på dålig forskning. Naturprodukter är komplexa och dosering försvåras när de aktiva komponenterna är okända.
2020-10-30
Länk till avsnitt

#14 Micael Dahlen - Siffror som förklarar människan

60 procent av lyckan kan vi själva påverka. Resten sitter i generna. Men ta inte lyckan på för stort allvar, för då kan den försvinna. Ekonomiprofessorn på Handels har också räknat ut att man inte ska ge allt man har, utan bara 70 procent. Mer än det kräver så stora arbetsinsatser att man förlorar i andra grenar.
2020-10-16
Länk till avsnitt

#13 Lars Engstrand - Bakterier med superkrafter

Att tarmfloran påverkar vår hälsa känner de flesta till. Runt 1,5 kilo mikroorganismer bor i och på din kropp. De har kopplingar till allt från övervikt och välmående till för tidigt födda barn. Lars Engstrand, professor i smittskydd vid Karolinska institutet, och hans forskargrupp studerar mikrobernas superkrafter, som går att transplantera till andra människor och göra dem friska.

2020-10-02
Länk till avsnitt

#12 Erik Huss - Fikarasten öppnar dina sinnen

Var stolt över din expertkunskap, men lär dig att kommunicera den så att folk förstår. Var noga med fikarasten. Det är då sinnena öppnar sig och de bästa idéerna föds, menar en av de Nobelpristagare som glaciologen Erik Huss har jobbat med. Missa inte heller storyn om när han tack vare sin expertkunskap om laviner räddades från att begravas i snömassorna.
2020-09-18
Länk till avsnitt

#11 Lollo Aronsson - När livet bara gör ont

Alla drabbas vi ibland av prestationsångest och känsla av att inte räcka till. Samtidigt ser vi att allt fler unga mår dåligt. Men det finns hjälp att få. Tilia, en ideell organisation för ungas psykiska hälsa, ger verktygen som stärker din självkänsla. Lollo Aronson på Tilia går ett steg till och vill få in psykisk hälsa på skolschemat.
2020-09-04
Länk till avsnitt

#10 Johanna Lundin - En bit kvar till en jämställd arbetsmarknad

Även männen vinner på att könsnormer ifrågasätts och kan vara sig själva utan att behöva killgissa. Jämställda organisationer och företag som satsar på mångfald lyckas bättre än andra. Men det finns mycket kvar att göra på vägen till en arbetsmarknad där män och kvinnor värderas lika, enligt jämställdhetsexperten Johanna Lundin.

2020-07-24
Länk till avsnitt

# 9 Jessica Cederberg Wodmar - Så blir du hållbar i vardagen

Ska mjölkförpackningen sköljas innan den slängs och är sushi mer hållbart än svensk biff?  Det ger hållbarhetscoachen Jessica Cederberg Wodmar besked om. Hon är aktuell med boken ?50 myter om hållbarhet?.
2020-07-10
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.