Sveriges 100 mest populära podcasts

Energistrategipodden

Energistrategipodden

Strategierna inom energibranschen påverkar oss alla. Du lyssnar till Energistrategipodden. En podd är där vi försöker förstå de utmaningar energibolags-ledarna står inför och hur de hanterar dem.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

soundcloud.com/energistrategipodden

Avsnitt

Tack för den här säsongen. Vi hörs i höst igen!

Tack för den här säsongen. Vi hörs i höst igen! by Sigholm Tech
2024-07-04
Länk till avsnitt

#263 - Sigholm fokuserar på Almedalen 2024 (Kväll #3)

Andra dagen på Almedalsveckan är avklarad och vi ger er en analys av dagens energiseminarium i vår podcast Energistrategipodden. Vid mikrofonerna idag; Emelie Strandgren, managementkonsult och vd Sigholm Tech, Lukas Wärend Ewerlöf, energistrateg, Katja Lindblom, affärsutvecklare inom energiteknik och Niclas Sigholm, strategikonsult.
2024-06-27
Länk till avsnitt

#262 - Anders Olsson, Telia & Energistrategipodden fokuserar på Almedalen 2024

Även i år finns vi på plats under Almedalsveckan. Vi träffar både politiker och beslutsfattare kopplat till energibranschen för att få deras perspektiv. I det här avsnittet pratar vi med Anders Olsson, Telia.
2024-06-27
Länk till avsnitt

#261 - Anna Borg, Vattenfall & Energistrategipodden fokuserar på Almedalen 2024

Även i år finns vi på plats under Almedalsveckan. Vi träffar både politiker och beslutsfattare kopplat till energibranschen för att få deras perspektiv. I det här avsnittet pratar vi med Anna Borg, Vattenfall.
2024-06-27
Länk till avsnitt

#260 - Sigholm fokuserar på Almedalen 2024 (Kväll #2)

Andra dagen på Almedalsveckan är avklarad och vi ger er en analys av dagens energiseminarium i vår podcast Energistrategipodden. Vid mikrofonerna idag; Emelie Strandgren, managementkonsult och vd Sigholm Tech, Lukas Wärend Ewerlöf, energistrateg, Katja Lindblom, affärsutvecklare inom energiteknik och Arne Bergvik, energistrateg.
2024-06-27
Länk till avsnitt

#259 - Mattias Schain, havsbaserad vindkraft & Energistrategipodden fokuserar på Almedalen 2024

Även i år finns vi på plats under Almedalsveckan. Vi träffar både politiker och beslutsfattare kopplat till energibranschen för att få deras perspektiv. I det här avsnittet pratar vi med Mattias Schain, huvudsekreterare i Utredningen om havsbaserad vindkraft.
2024-06-27
Länk till avsnitt

#258 - Marika Palmér Rivera, LO & Energistrategipodden fokuserar på Almedalen 2024

Även i år finns vi på plats under Almedalsveckan. Vi träffar både politiker och beslutsfattare kopplat till energibranschen för att få deras perspektiv. I det här avsnittet pratar vi med Marika Palmér Rivera, LO.
2024-06-26
Länk till avsnitt

#257 - Mattias Bäckström Johansson (SD) & Energistrategipodden fokuserar på Almedalen 2024

Även i år finns vi på plats under Almedalsveckan. Vi träffar både politiker och beslutsfattare kopplat till energibranschen för att få deras perspektiv. I det här avsnittet pratar vi med Mattias Bäckström Johansson, Sverigedemokraterna.
2024-06-26
Länk till avsnitt

#256 - Sigholm fokuserar på Almedalen 2024 (Kväll #1)

Första dagen på Almedalsveckan är avklarad och vi ger er en analys av dagens energiseminarium i vår podcast Energistrategipodden. Vid mikrofonerna idag; Emelie Strandgren, managementkonsult och vd Sigholm Tech, Lukas Wärend Ewerlöf, energistrateg, Niclas Sigholm, strategikonsult och Katja Lindblom, affärsutvecklare inom energiteknik.
2024-06-25
Länk till avsnitt

#255 - Ylva Wessén, Folksam & Energistrategipodden fokuserarpå Almedalen 2024

Även i år finns vi på plats under Almedalsveckan. Vi träffar både politiker och beslutsfattare kopplat till energibranschen för att få deras perspektiv. I det här avsnittet pratar vi med Ylva Wessén, vd på Folksam.
2024-06-25
Länk till avsnitt

#254 - ESP fokuserar på Almedalen 2024 - förväntningar på årets Almedalsvecka

Vi dyker ner i förväntningarna inför Almedalen 2024 och diskuterar vad vi ser fram emot i årets energidebatt. Vi pratar om vilka ämnen inom energi och klimat som vi tror kommer att prägla diskussionerna och våra förväntningar på nya initiativ och lösningar för en hållbar energiframtid. Detta är det första analysavsnittet av totalt fyra stycken som vi kommer sända varje kväll under Almedalsveckan för att sammanfatta dagen.
2024-06-24
Länk till avsnitt

#253 - Mia Iwarsson Wide & Pål Börjesson om bioenergi

Mia Iwarsson Wide är programchef för värdekedjor på Skogforsk och Pål Börjesson är professor i miljö- och energisystem på Lunds universitet. Med dessa två djupt insatta personer talar vi idag om skogsresursen i Sverige och hur den utvecklas framöver. Priserna är höga liksom efterfrågan. Varför är det så och hur kommer det förändra vad vi använder skogen till? Samtidigt är kraven från EU och LULUCF (Markanvändningssektorn) höga och målen om inbindning av koldioxid kanske svåra att nå utan att minska avverkningen? Vilka är nyckelfrågorna för att förstå och lösa ut de målkonflikter som just nu befinner sig runt skogsråvaran. Svåra begrepp: LULUCF: Anger ett golv för nettoinlagringen av koldioxid i skog och mark samt träprodukter, som medlemsstaterna måste uppnå 2021-2025 respektive 2026-2030. År 2021-2025 måste nettoinlagringen i snitt ligga på samma nivåer som 2000-2009. Till 2030 måste nettoinlagringen stiga till minst 4 miljoner ton CO2 över snittet 2016-2018, preliminärt ca 49 miljoner ton. Tipsa om personer du vill att vi ska intervjua i podden: https://www.sigholm.se/energistrategipodden Podcasten är producerad av Sigholm - din samarbetspartner med energi i fokus: https://www.sigholm.se/
2024-06-06
Länk till avsnitt

#252 - Johan Mörnstam, Eon

Eon är ständigt en del av den svenska debatten som ett av de stora energibolagen inte bara i Sverige utan i hela Europa. Johan Mörnstam, vd på Eon Sverige, har dessutom tidigare varit ansvarig för stora delar av elnätsverksamheten. Nätens behov och roll i energisystemet förändras lika snabbt som sin omgivning vilket skapar tydligt förändringstryck. Det skapar också möjligheter att röra sig in i nya domäner vilket man också gör. Flexibilitetstjänster är en nyckel till framtiden vilket skapar nya relationer till kunderna. Därutöver har man också betydande kraft- och fjärrvärmeverksamhet i portföljen. Johan sammanfattar de stora förändringarna, varför de sker och hur han ser på vägen framåt. Tipsa om personer du vill att vi ska intervjua i podden: https://www.sigholm.se/energistrategipodden Podcasten är producerad av Sigholm - din samarbetspartner med energi i fokus: https://www.sigholm.se/
2024-05-30
Länk till avsnitt

#251 - ESP fokuserar på utvecklingstakten med Tobias Hansson, Hitachi Energy

Industrins företrädare ökar tonläget i behovet av omställning. Utbyggnaden av ny produktion går helt enkelt för långsamt och riskerna ökar för att industrijobb försvinner. Tobias Hansson, vd på Hitatchi Energy, beskriver hur elektrifieringen påverkar jobb i Sverige och vilka missförstånd som behöver rätas ut i diskussionen. Kanske måste tonläget höjas för att fler beslut ska komma? Tipsa om personer du vill att vi ska intervjua i podden: https://www.sigholm.se/energistrategipodden Podcasten är producerad av Sigholm - din samarbetspartner med energi i fokus: https://www.sigholm.se/
2024-05-24
Länk till avsnitt

#250 - Daniel Badman, Svensk Vindenergi

Under första kvartalet beställdes hela 222 MW nya turbiner, och fram till 2023 har det driftsatts totalt 16 251 MW vindkraft i Sverige. En kall vinterdag konsumeras cirka 24 000 MW, vilket innebär att vindkraft redan har stor påverkan på vårt energisystem. Men med målet att dubblera elproduktionen till 2045 behövs ännu mer. I veckans avsnitt av Energistrategipodden pratar vi med Daniel Badman, vd på Svensk Vindenergi, ger oss en inblick i hur det går för branschen och de mest aktuella frågorna just nu. Hur går det med tillståndsfrågorna? Vad händer med ersättningarna till kommuner och målkonflikterna kring havsbaserad vind? Går det tillräckligt snabbt? Vilka hinder måste överkommas och är kritiken mot branschen befogad? Få svar på dessa frågor och mycket mer i dagens avsnitt.
2024-05-23
Länk till avsnitt

#249 - Anna Jäderström, Svenska kraftnät

Enligt ellagen ska Svenska Kraftnät (SvK) tillhandahålla stödtjänster för balansering vilket innebär att de ska tillhandahålla marknaden med alla de verktyg som behövs för att kunna upprätthålla balans i näten med avseende på frekvens och spänning. Eftersom el behöver produceras samtidigt som den konsumeras har SvK utvecklat marknader på flera tidshorisonter för att hantera alla upptänkliga fall som kan ske på grund av variationen i produktion/konsumtion, eller störning av olika slag. Dessa marknader har växt i omfattning och kommit att bli en marknad som drar till sig fler och fler aktörer. Från att vattenkraften varit den som stått för balanseringen är nu både solpaneler, vindkraft, kraftvärme, industri och batterier med och budar med sin förmåga på de olika marknaderna. Samtidigt har dessa marknader blivit en större del av den allmänna diskussionen kring elnätet och dess mående. När vissa menar att systemet kommer kunna hantera med variabel produktion med alltmer styrbar efterfrågan så menar andra att baslast-produktion som producerar enligt planer är vad systemet behöver. Vad är det som gäller och kommer dessa marknader att behöva bli fler framöver? Hur ser utvecklingen ut i resten av Europa och hur sker gemensam utveckling? Anna Jäderström, avdelningschef på elmarknad hos SvK, är ständigt i ropet och kan med sin djupa förståelse av energisystemet räta ut många frågor och ibland missuppfattningar som råder kring elsystemet. Det här avsnittet är för dig som vill veta mer om vad som egentligen gäller när det det kommer till förutsättningarna för Sveriges elektrifiering. För mer info, besök: Stödtjänster och avhjälpande åtgärder | Svenska kraftnät (svk.se)
2024-05-16
Länk till avsnitt

#248 - Johan Svenningsson, Uniper

Johan Svenningsson (vd för Uniper Sverige) har en intressant historia som spänner från trainee på ABB, tillverkning, RISE och Eon innan det blev Uniper. Han har alltså en lång erfarenhet från energibranschen och har sett de ur flera perspektiv. Uniper, som är delägare vid alla tre siter för kärnkraft i Sverige och med 74 vattenkraftstationer är en stor producent av planerbar kraft. Man äger också mycket reservkraft i Sverige, inte minst genom anläggningen i Karlshamn. Men, man är inställda på att ställa om sin verksamhet för ett helt fossilfritt system. En av de strategiska valen handlar om vätgas och dess roll inom transport och industri. Varför väljer Uniper den vägen och hur navigerar Johan den stormiga tid som sektorn, men även teknikerna i den går igenom. Vad är det för position de siktar på att ta på marknaden och vad behövs av politiken för att aktörer som Uniper ska kunna vara långsiktiga. Detta och mycket mer i dagens avsnitt med Johan. Mycket nöje!
2024-05-02
Länk till avsnitt

#247 - Miriam Münnich Vass, Teknikföretagen

Kopplingen mellan samhällets utveckling och elektrifieringen går genom våra svenska företag. Det är ett perspektiv som framhålls i alla energipolitiska debatter. Men vad tycker Teknikföretagen, som utgör den största delen av svenskt näringsliv, om politiken som förs och vilka krav som den framtida energimarknaden behöver möta? Miriam Münnich Vass är näringspolitisk expert inom klimat och energi på Teknikföretagen och har, i förhållande till politiken, flera intressanta perspektiv på förutsättningen för en bra energimarknad och vad industrin själva kan göra för att förenkla den. Nu när frågan om kostnader för klimatmålen diskuteras, ser Teknikföretagen något annat än att vi ska behålla målen? Här får vi Teknikföretagens syn på omställningen. Antwerpen-direktivet: "The Antwerp Declaration for a European Industrial Deal" är en överenskommelse mellan ledare från nästan 20 olika industriella sektorer i Europa, vilket framfördes till bland andra den belgiska premiärministern Alexander De Croo och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Denna deklaration är ett resultat av ett industriellt toppmöte i Antwerpen och syftar till att stärka Europas industriella konkurrenskraft, hållbarhet och motståndskraft mot ekonomiska utmaningar. Letta-rapporten: Enrico Letta har utarbetat en rapport om den europeiska inre marknadens framtid, vilken uppdragits av Europeiska rådet. Rapporten, som släpptes den 17 april 2024, är tänkt att ge en omfattande översikt av nuläget samt en vision för framtiden av EU:s inre marknad. Rapporten betonar vikten av att förnya inre marknaden i ljuset av dagens geopolitiska och ekonomiska utmaningar. Den framhäver även behovet av att förbättra samverkan mellan offentliga och privata sektorer samt att stärka Europas strategiska autonomi, särskilt inom områden som försvar, telekommunikation, energi och finans.
2024-04-25
Länk till avsnitt

#246 - Jonas Van Den Bogaard, Alliander - english intro

The need for development in power grids shares a fundamental theme universally: an increasingly strained situation for connections and significantly more flexibility required from customers. At the same time, societies face enormous investments in these networks, which will be challenging to accomplish in time if we are to meet our climate goals. Consequently, a great deal of innovation is now necessary to understand how power grids can benefit from improved management to not only increase production but also to correctly direct flexibility. How does one transition a power grid that has historically focused on maintenance and physical investments to one that embraces digitalization as a core competency? Jonas van den Bogaard, Digital Lead at Alliander, sees many changes ahead if the power grids are to meet this challenge. He has a clear vision of how we need to collaborate to develop the capabilities that future power grids will require to offer cost-effective and robust power systems.
2024-04-18
Länk till avsnitt

#246 - Jonas Van Den Bogaard, Alliander - svenskt intro

De som har de största problemen har också de största anledningarna att fixa dem. För ur ett tillgänglighetsperspektiv är vi väldigt bortskämda med vårt elnät i Sverige. Nästan alltid tillgängligt och gott om möjligheter att ansluta, i alla fall om man jämför med många länder i Europa. Hur gör då de länder som har mycket större problem än vi, men ändå med en lika pressande agenda att ställa om? Därför söker vi oss utanför Sverige för att hämta inspiration. Den här gången finner vi det hos Alliander, en stor DSO i Nederländerna som använder Open Source för att snabba på utvecklingstakten i digtialiseringen av elnätet. Jonas van den Bogaard är Digital Lead hos elnätsbolaget med 3 miljoner abonnenter. Han ser framför sig en snar framtid med tusentals flexibla resurser och en mycket snabbare digital styrning av nätet. Allt för att klara av omställningen utan att behöva göra för stora investeringar.
2024-04-18
Länk till avsnitt

#245 - Desirée Comstedt, Vattenfall

I det här avsnittet pratar vi med Desirée Comstedt, ansvarig för utvecklingen av ny kärnkraft på Vattenfall. Sveriges energisystem kommer i framtiden behöva stå på tre ben. Ett av dem är vind- och solkraft, det andra är den flexibla vattenkraften och det tredje är den planerbara kärnkraften. Vi får höra hur Vattenfall tänker kring detta.
2024-04-11
Länk till avsnitt

#244 - Nicklas Bäcker, Ingrid Capacity

Ingrid Capacity startades 2022 men har sedan dess både hörts och setts. Som en av de mest aktiva projektutvecklarna av storskaliga batterier i Sverige är de på väg att skaffa sig en stor marknadsandel. Och det stannar inte där utan projekt är också igång både i Ukraina och Östeuropa. Till 2030 ämnar de ha 8 GW under förvaltning vilket gör att de måste lyckas hitta mycket kapital, rätt platser, ha lokal förståelse för lagstiftning och kunna ge bra prognoser om vart marknaderna är på väg. Ingrid Capacity är ett bolag som både vill vara bäst på att utveckla, bygga och förvalta storskaliga flexibilitetsresurser. Varför tar man ett så brett grepp? Vad kommer skilja de som lyckas från de som går under? Och hur ska de klara vikande marknadspriser? Nicklas Bäcker, strategichef på Ingrid, ger sina svar på varför det måste ske och hur han tror man blir framgångsrik. OPEX - betyder operationella kostnader så som underhåll och förvaltning. CAPEX - betyder kapitalkostnader som uppstår vid byggnationen av anläggningarna. Podcasten är producerad av Sigholm - din samarbetspartner med energi i fokus: https://www.sigholm.se/
2024-04-04
Länk till avsnitt

#243 - V2G med Therese Caesar, Göteborg Energi & Andreas Ropel & Erik Gallon, Volvo Cars

Redan nu finns flera V2G-modeller på marknaden och Volvo Cars kommer med sin första bil under året. Utvecklingen går snabbt för alla inser att batterierna i bilen kan göra mycket mer nytta än att bara transportera bilen. Elnäten är en sådan potentiell kund där bilarna kan vara till stor nytta för att möta olika typer av problem. Därför är det intressant att möta Therese Caesar, ansvarig för flexmarknadsutveckling på Göteborg Energi Elnät och diskutera deras pilotarbetet inom V2G med två väldigt insatta personer från Volvo Cars: Andreas Ropel (affärsutveckling och pilotansvarig) och Erik Gallon (produktchef för laddning och energifrågor). Hur kommer en V2G-affär att utvecklas och varför väljer man vissa tekniska lösningar. Om man inte vet hur affären kommer se ut, varken från elnätsbolaget eller bilbolaget, hur hanterar man tidspressen?
2024-03-28
Länk till avsnitt

#242 - ESP fokuserar på Hello Tomorrow med Anna Bergstrand, Vinnova

Hello tomorrow global summit är en årligen återkommande konferens som samlar forskare, entreprenörer och företagsledare inom techbranschen. Här diskuteras framtidens utmaningar, energiomställningen, hållbarhet och avancerad datavetenskap. Karolina Gahne, verksamhetsutvecklare på Stuns var där och vi passade då på att skicka med vår poddmick för att byta några ord med deltagare på plats. Häng med i fokusavsnitten av Energistrategipodden!
2024-03-27
Länk till avsnitt

#241 - ESP fokuserar på Hello Tomorrow med Per-Anders Widell, IEA

Hello tomorrow global summit är en årligen återkommande konferens som samlar forskare, entreprenörer och företagsledare inom techbranschen. Här diskuteras framtidens utmaningar, energiomställningen, hållbarhet och avancerad datavetenskap. Karolina Gahne, verksamhetsutvecklare på Stuns var där och vi passade då på att skicka med vår poddmick för att byta några ord med deltagare på plats. Häng med i fokusavsnitten av Energistrategipodden!
2024-03-27
Länk till avsnitt

#240 - ESP fokuserar på Hello Tomorrow med Arnaud de la Tour, CEO, Hello Tomorrow

Hello tomorrow global summit är en årligen återkommande konferens som samlar forskare, entreprenörer och företagsledare inom techbranschen. Här diskuteras framtidens utmaningar, energiomställningen, hållbarhet och avancerad datavetenskap. Karolina Gahne, verksamhetsutvecklare på Stuns var där och vi passade då på att skicka med vår poddmick för att byta några ord med deltagare på plats. Häng med i fokusavsnitten av Energistrategipodden!
2024-03-27
Länk till avsnitt

#239 - Per Witalisson, Eolus & Viktor Allgurén, Göteborgs Hamn

Vi blev nyfikna på det draget från Göteborgs Hamn att gå in som delägare i projekt Västvind, en havsbaserad vindkraftpark med en maxeffekt på 1000 MW. Eolus är huvudägare och ett företag som satsar på förnyelsebar produktion på flera ställen i Sverige och i andra länder. Frågan om Göteborgs springande effektbehov i och med industrins elektrifiering är lika välkänd som akut. Samtidigt har det varit mycket debatt bland närboende om projektet som delvis ligger inom kommunens rätt att åberopa veto kring. Hur tacklar Göteborg en sådan uppgift: ny produktion är alldeles avgörande för jobbet och ekonomin, men det ligger i en annans kommuns händer att säga ja eller nej. Viktor Allgurén, affärutvecklare på hamnen, förklarar symbolvärdet och tanken bakom investeringen i Västvind och Per Witalisson, vd på Eulos Vind ger sin bild av varför det skapar en win-win i projektet. Kan det här vara något att kopiera på andra ställen i landet där behoven är desamma? Podcasten är producerad av Sigholm - din samarbetspartner med energi i fokus: https://www.sigholm.se/
2024-03-21
Länk till avsnitt

#238 - Linda-Maria Wadman, Plexigrid

Om man ska tro effektkommissionen behöver vi investera 945 miljarder kronor i elnätet fram till 2045. Samtidigt är det många som höjer rösten kring hur möjligt det egentligen är givet bristen på komponenter, råvaror och kompetens. Hinner och kan vi verkligen bygga ut elnäten i den takt som behövs? Vad är alternativet? Några som har svar på det är Plexigrid som är ett svenskt-spanskt bolag inriktat på att leverera mjukvara för databeredning och beslutsfattande för elnäten. Genom att kunna höja nyttjandegraden i elnäten från 10 till 20% så tror man sig kunna bespara 30% av investeringsbehovet i elnätet. Bara genom att det används bättre och smartare. Dessutom kan man minska risken för avbrott och göra dem mer resilienta. I det här avsnittet problematiserar bolagets affärsutvecklingschef Linda-Maria Wadman förutsättningarna, behovet och vilka förändringar som behövs i styrning för att verkligen få fart på digitaliseringen av elnäten. Marknaden för digitala tjänster för elnäten växer mycket med många spelar från flera delar av värdekedjan som vill vara med. Olika länder i Europa har kommit längre än Sverige när det kommer till att skapa förutsättningar för sådana affärer. Det privata kapitalet har sett potentialen och investerar nu friskt i företag som kan lösa elnätens behov av mer komplexa avtal och hantering av näten. Den här europeiska trenden driver på för att elnäten ska ändra sin affärsmodell och ställer samtidigt krav på att myndigheterna ändrar förutsättningarna för den. Podcasten är producerad av Sigholm - din samarbetspartner med energi i fokus: https://www.sigholm.se/
2024-03-14
Länk till avsnitt

#237 - ESP fokuserar på sol med Johan Lindahl

De europeiska solcellstillverkarna står för ungefär 2 GW produktion, i jämförelse med de runt 50 GW som installerades på kontinenten förra året. Samtidigt har dramatiska prisnedgångar skett på paneler från nästan 30 cent/W till runt 11, vilket är under vad de kan producera för. Johan Lindahl, generalsekreterare för European Solar Manufacturing Council beskriver hur han ser att Kina agerar för att skapa dominans på marknaden och varför just Europa blivit så drabbat av den prisdumpning som sker. Frågan om vilken egen produktion vi ska ha är mycket en säkerhets- och leveranstrygghetsfråga men kräver, enligt Johan, att vi i Europa också har ett regelverk som skyddar vår inhemska produktion. Det är ett antal skakiga år som väntar solcellsbranschen. Podcasten är producerad av Sigholm - din samarbetspartner med energi i fokus: https://www.sigholm.se/
2024-03-13
Länk till avsnitt

#236 - Thomas Stenhede, Liquid Wind

Projekten kring e-bränslen blir allt fler, och nya aktörer kliver fram för att fånga värdet av att kombinera en grön kolatom tillsammans med vätgas och på så vis tillhandahålla förnyelsebart sjöfartsbränsle. Snart har varenda stad med kraftvärmeverk och hamn ett eget e-bränsleprojekt. Vi stämmer av hur det går för branschen med Tomas Stenhede som är senior rådgivare på Liquid Wind. Vad betyder det att de sålt sitt första projekt till Örstedt, vad behövs för de 300 båtar som redan är beställda och vilka incitament behöver branschen? Allt detta i dagens podd.
2024-03-07
Länk till avsnitt

#235 - Björn Berg, Ngenic

Ngenic är en aggregator som sysslar med styrning av värme. Eftersom det i många fall berör värmepumpar är frågan såklart också kopplat till elmarknaden. Om 40% av vår energi används för uppvärmning av olika fastigheter, och de dessutom kan regleras ganska mycket utan att människorna i dem märker det - ja, då kan vi också få mycket mer styrbar effekt att använda när matchningen mellan produktion och konsumtion är svår att få ihop. I takt med med väderberoende elproduktion och varierande priser blir behovet av laststyrning större. Men, får de rätt betalt? Björn Berg, vd på Ngenic, är en av alla de aggregatorer som argumenterar för att så inte är fallet. Hur borde marknaden fungera för att incitamenten ska driva rätt funktioner på marknaden? Varför är det inte så idag? Dagens avsnitt handlar om aggregatorerna och marknadens funktion i en ny tid. Glöm det som varit förut. Podcasten är producerad av Sigholm - din samarbetspartner med energi i fokus: https://www.sigholm.se/
2024-02-29
Länk till avsnitt

#234 - Linus Lakso, Miljöpartiet

Det var två år sedan vi intervjuade miljöpartiets energipolitiska talesperson senast. Sedan dess har denne bytts ut och vi får chansen att höra Linus Lakso, och hur han beskriver partiets energi- och klimatpolitik. Miljöpartiet vill satsa 100 miljarder över 10 år på energi- och infrastruktur projekt och menar att staten bör ta lån för att snabba på utvecklingen av både infrastruktur- och energiomställning. Uppfattningen är att skillnaden mellan dagens regering och Miljöpartiet är avgrundsdjup. Det behövs inte kapacitetsmarknader utan incitament för att stimulera lokal produktion och energieffektivisering. Hur ska Miljöpartiet få med sig fler väljare på sin politik och hur ska de ta debatten om kraftpolitiken? Och så får vi med en bubblare om kraftvärmen och en del om skogens målkonflikter. Allt detta i dagens avsnitt. Podcasten är producerad av Sigholm - din samarbetspartner med energi i fokus: https://www.sigholm.se/
2024-02-22
Länk till avsnitt

#233 - ESP fokuserar på Elmia Solar & Filip Wiqvist, KP Energy

Grossisterna har växt upp till att, i alla fall omsättningsmässigt, vara den lokala svenska marknadens större aktörer. Jag träffar Filip Wiqvist som är vd för KP Energy för att höra hur marknadens utveckling påverkat dem och vilka förflyttningar som han tror de behöver göra för att ha rätt position på marknaden. Podcasten är producerad av Sigholm - din samarbetspartner med energi i fokus: https://www.sigholm.se/
2024-02-18
Länk till avsnitt

#232 - ESP fokuserar på Elmia Solar & Will Zeng, Growatt

Vet du inte vilka kinesiska Growatt är så gör du det snart. Deras produkter säljs både på elgiganten, cdon och flera andra ställen. Företaget är i inte mindre än 180 länder och erbjuder billaddare, batterier, växelriktare och styrning för det smarta hemmet. Genom att deras produktion och utveckling finns samlat menar de att de kan ta fram överlägsna produkter på pris och prestanda. Jag träffar Will eftersom marknaden för smarta fastigheter är global och vill veta hur deras planer ser ut för att ta marknadsandelar i Sverige och Norden. Podcasten är producerad av Sigholm - din samarbetspartner med energi i fokus: https://www.sigholm.se/
2024-02-18
Länk till avsnitt

#231 - ESP fokuserar på Elmia Solar och Anna Werner, Svensk Solenergi

Svensk solenerig är intresseorganisationen för flertalet aktörer runt solmarknaden. Vi träffar Anna Werner, vd, Svensk Solenergi på Elmia Solar för att ta tempen på hur det går för branschen. Podcasten är producerad av Sigholm - din samarbetspartner med energi i fokus: https://www.sigholm.se/
2024-02-18
Länk till avsnitt

#230 - Lowina Lundström, IET InnoEnergy

Lowina Lundström har som divisionschef på SvK varit en återkommande talare på energikonferenser och haft en central roll i utvecklingen av affärsverket de senaste åren. Från insidan har hon sett förändringen i efterfrågan och kraftslagen ställa nya och komplexa krav på verksamheten. Samtidigt går hon nu vidare till InnoEnergy som är inriktad på att tidigt stötta företag som driver innovation inom energisektorn. Jag tänkte att det blir spännande att höra hur erfarenheterna från SvK kan möta innovationsföretagen i branschen. Podcasten är producerad av Sigholm - din samarbetspartner med energi i fokus: https://www.sigholm.se/
2024-02-15
Länk till avsnitt

#229 - Christofer Fjellner, Moderaterna

Christofer Fjellner är en svensk moderat politiker som har en ledande roll inom Moderaterna i Stockholm stad. Han är oppositionsborgarråd och har tidigare varit ledamot i EU-parlamentet mellan 2004 och 2019. Fjellner är aktiv inom flera politikområden, särskilt med fokus på miljö- och klimatpolitik. Han leder en arbetsgrupp som utmanar hur Sverige kan förena höga klimatambitioner med konkurrenskraft, med målet att Sverige ska fortsätta vara en världsledande förebild inom miljö- och klimatområdet. Idag får vi höra honom i Energistrategipodden. Podcasten är producerad av Sigholm - din samarbetspartner med energi i fokus: https://www.sigholm.se/
2024-02-08
Länk till avsnitt

#228 - Arne och Niclas, Sigholm

Vintern 2023/2024 har under stundom varit riktigt kall. Ändå har vi inte alls upplevt de höga priser som förra året bjöd på. Andra förändringar märks också genom att priserna förändras snabbare och snabbare. Både producenter och konsumenter flexar sina muskler vilket får påverkan för alla aktörer på elmarknaden. Intradagmarknaden blir en allt viktigare plats att vara på för den som vill tjäna pengar på marknaden. Det här avsnittet är ett samtal mellan mig, Niclas Sigholm och vår elmarknadsansvarige Arne Bergvik. Ett smakprov på de analyser av energisystemet som vi hela tiden gör. Mycket nöje.
2024-02-01
Länk till avsnitt

#227 - Energistrategipodden fokuserar på kösystemet med Daniel Gustafsson, SvK

Frågan om SvK:s kö har varit ständigt återkommande de senaste åren i debatten om hur omställningen ska gå till. Den har anklagats för att vara otydlig, icke-transparent och oförutsägbar. Man har också hävdat att det funnits incitament för aktörer att ansöka vid ofullständiga planer eller ta i med både hängsle och livrem för att på så sätt garantera sin egen tillgång och blockera andra aktörer så som konkurrenter att få igenom sina investeringsplaner. Regeringen gav därför SvK under förra året uppdraget att se över kösystemet för att se vilka förändringar som kan göras för att förbättra den. Man vill helt enkelt att riktiga investeringar inte ska fastna och flyttas utomlands, samtidigt som de som ligger före i kön dröjer med sina investeringar. SvK har nu kommit med sitt svar om hur ansökningsprocessen skärps och vilka krav som kommer att ställas. Daniel Gustafsson är chef för avdelningen nätplanering på SvK har förklarar vad som kommer hända nu och varför. * Förklaring av begreppet "Kapacitetskarta": en karta som visar effektläget i olika delar av landet och ger fingervisningar om var någonstans det är fullt och tar tid att få igenom nya effektansökningar och var någonstans effekt finns tillgänglig.
2024-01-19
Länk till avsnitt

#226 - Omid Ashrafi, Newsec Infra

Förändringarna på energimarknaden handlar såklart mycket om ny teknik och dess kostnadsutveckling. Det kan också handla om organisatorisk innovation som samtalet i senaste podden handlade om. Men innovation kan också vara ekonomisk eller avtalsmässig. De senaste tio åren har marknaden för hur man handlar på marknaderna och hur man sluter avtal utvecklats en hel del. För att förstå sin strategi och handlingsalternativ dyker vi idag in i affärsklimatet tillsammans med Omid Ashrafi som är vd på Newsec Infra. Han har snart 80 energiaffärer under bältet, vilket betyder att han och hans team hjälpt till att sälja eller köpa hela eller delar av energiprojekt i framförallt Norden. För att marknaden ska utvecklas krävs att "Kapitalet" så som fonder, banker och andra genom avtal kan hantera risk. Omid tar alltså rollen som "deal-maker" mellan de som kan utveckla projekt och de som vill äga dem. Sverige har varit ett attraktivt land för utländska investerare vilket drivit tillväxten av de förnyelsebara produktionsslagen. Omid hjälper oss att förstå hur synen på risk har utvecklats och vad som skapar fungerande marknader. Go mechant = låta elproduktionen handlas över börsen PPA = Power Purchase agreement Base Load Contract = avtal innebär att du godkänner att sälja en viss mängd energi per tidsenhet över en viss period till ett visst pris. "Hedge:a" = att säkra
2023-12-31
Länk till avsnitt

#225 - Fredrik Härén, Föreläsare inom innovation & global affärsutveckling

Kommer energi vara gratis i framtiden? Och om det är det, hur kommer affärsmodellen då se ut? Vad kommer erbjudas på marknaden? Den typen av förmåga att nyfiket testa idéer är en central del av ett energibolags möjlighet att ställa om, menar Fredrik Härén, som ägnat de senaste decennierna med att utforska innovation över världen. Det här avsnittet handlar om det går att göra branschen mer kreativ och hur det i så fall skulle gå till. Ofta återkommer frågorna om kompetensförsörjning och utvecklingsmöjligheter i poddavsnitten med energibranschens ledare. Men branschen är många gånger konservativ och nytänkare kan ses som konstiga eller till och med farliga. Fredrik har erfarenheter från flera branschers omställning och drar paralleller till hur omställningen lett till både vinnare och förlorare. Energibranschen rör sig nu mot okända territorier och då kommer personalens förmåga att tänka nytt bli en lika viktig del, såsom att hitta nya tekniska innovationer. En vinkel till på omställningen. Mycket nöje och god jul! Tipsa om personer du vill att vi ska intervjua i podden: https://www.sigholm.se/energistrategipodden Podcasten är producerad av Sigholm - din samarbetspartner med energi i fokus: https://www.sigholm.se/
2023-12-24
Länk till avsnitt

#224 - Robert Andrén, Energimyndigheten

När det har avsnittet spelades in hade Robert Andrén, GD för Energimyndigheten, precis kommit hem från COP28. Avsnittet börjar på den globala nivån till Europa och sedan till utmaningarna i Sverige. Mycket rör på sig och såhär innan jul kommer mängder av slutrapporter, överenskommelser och promemorior. Både fjärr- och kraftvärmestrategin eller regeringens planeringsmål kom ut några dagar efter intervjun, varför de inte berörs idag. Däremot de övergripande utmaningarna för energisystemet, hur vi ska hantera hastigheten, investeringarna, flexibilitet och mycket annat. Robert är den GD som på de energirelaterade myndigheterna suttit längst och kan mot den bakgrunden problematisera och spana brett kring energisystemet. Tipsa om personer du vill att vi ska intervjua i podden: https://www.sigholm.se/energistrategipodden Podcasten är producerad av Sigholm - din samarbetspartner med energi i fokus: https://www.sigholm.se/
2023-12-21
Länk till avsnitt

#223 - Energistrategipodden fokuserar på COP28 med Emma Wiesner, EU-parlamentariker (C)

Emma Wiesner är EU-parlamentariker från Centerpartiet och har tidigare varit med i podden på grund av sitt engagemang och närvaro i energifrågorna i Europa. Som förhandlare för den liberala gruppen i parlamentet har hon varit djupt involverad i hur resultatet för exempelvis utsläppsrättshandeln landade. Nu har hon varit på COP28 som del av en delegation från parlamentet satta att följa och bevaka förhandlingarna inom klimatarbetet. Hur går egentligen förhandlingarna till på ett sådant här möte och vad avgör om det blir framgångsrikt eller inte? I sista minuten lyckades man rädda mötet från att i många ögon bli ett stort bakslag - om inte frågan om utfasningen av fossila bränslen kunde nämnas i avtalet. Nu blev skrivelsen istället att mänskligheten ska "transitera bort från fossila bränslen": Hur det gick till, varför det blev så och vad det betyder för framtiden är dagens tema. En inblick i vad som händer på dessa stora och viktiga klimat-toppmöten. Tipsa om personer du vill att vi ska intervjua i podden: https://www.sigholm.se/energistrategipodden Podcasten är producerad av Sigholm - din samarbetspartner med energi i fokus: https://www.sigholm.se/
2023-12-19
Länk till avsnitt

#222 - Johan Löwemo, Senior Director Digitalization & Automation Ellevio

Ellevio är ett av Sveriges största regionnätsföretag med 8 000 mil ledning och en omsättning på cirka 7,5 miljarder. De har nu satt igång ett stort digitaliseringprojekt i sitt nät under ett strategiskt program "Vision2030" där Telia en central samarbetspartner. Projektet ska skapa en homogen digital plattform som på sikt ska göra det möjligt att förbättra prediktiv drift och underhåll men också automatisera styrningen av elnätet. Det här avsnittet handlar om anledningarna bakom: Alltså kundernas krav på att kunna både ansluta men också använda sin flexibilitet på ett så effektivt sätt som möjligt. Johan Löwemo är Senior Director med ansvar för digitalisering och smarta elnät på bolaget. Hans ambition är inget mindre än att bygga Europas smartase nät. Han förklarar han hur kundernas efterfrågan kommer ställa krav på nya förmågor framöver och hur det kommer påverka allt från hårdvara till hur man samarbetar i organisationen. Framtidens kontrollrum kommer behöva vara annorlunda, både till processer och innehåll för att klara av att styra en mycket mer komplex verklighet. Dagens avsnitt handlar om elnätens behov av digital transformation. Är vi rustade för det? Tipsa om personer du vill att vi ska intervjua i podden: https://www.sigholm.se/energistrategipodden Podcasten är producerad av Sigholm - din samarbetspartner med energi i fokus: https://www.sigholm.se/
2023-12-14
Länk till avsnitt

#221 - Mats Persson, Fortum

Fortum är en av de största elhandlarna i Norden med 2,4 miljoner kunder totalt. De har 45 TWh i produktion i portföljen vilket gör att de har flera verktyg i lådan för att skapa rätt avtal på marknaden för sina kunder. Fortums chef för portföljen, Mats Persson, har lång erfarenhet av Europas energimarknader och beskriver hur de nu är stadda i stor förändring i och med omställningen. Som alltid i Energistrategipodden går vi rakt på sak och problematiserar hur olika delar av marknaden påverkas av omvärlden. Det handlar om PPA-marknaden som är den bilaterala handeln med el, Terminsmarknaden (tidigare kallad Nasdaq) där man genom clearinghuset gör långsiktiga elhandelsavtal, Nordpool eller "dagen före"-marknaden och sedan intradag-marknad samt balansmarknad. Fortum driver nu på för tillväxt på en marknad där förmågan att hantera obalanser blir allt viktigare. Länkar till ämnen vi pratar om i podden: https://www.fortum.se/foretag/elavtal/teckna-elavtal-till-foretaget/avancerad-elhandel-forbrukning-over-30-000-mwh/ppa https://www.axpo.com/se/se/business/power/ppa.html Tipsa om personer du vill att vi ska intervjua i podden: https://www.sigholm.se/energistrategipodden Podcasten är producerad av Sigholm - din samarbetspartner med energi i fokus: https://www.sigholm.se/
2023-12-07
Länk till avsnitt

#220 - Kajsa Hedberg, C4 Energi

De kommunala "multi utility"-bolagen har många utmaningar inför kommande omställning. Det är inte ovanligt att ägarna vill att bolagen ska "leda omställningen" av sitt lokala samhälle vilket leder till frågor om var avgränsningar ska ske. Kajsa Hedberg är vd på Kristianstads energibolag C4 Energi där hon samlar kraftvärme, elnät, fiber, energitjänster och annat. Precis som många bolag går fjärrvärmen igenom turbulenta tider på bränslemarknaden och elnätet står inför både utbyggnads- och effektutmaningar. Kajsa har en spännande bakgrund där hon jobbat både med stora energibolag och mindre startups. Hur tänker ett kommunalt bolag när riskerna ökar och nya affärer behövs? Hur skapar man en framgångsrik dialog med ägarna för rätt framtidsblick? Tipsa om personer du vill att vi ska intervjua i podden: https://www.sigholm.se/energistrategipodden Podcasten är producerad av Sigholm - din samarbetspartner med energi i fokus: https://www.sigholm.se/
2023-11-30
Länk till avsnitt

#219 - Daniel Norstedt, Energimarknadsinspektionen

För att Sveriges strategi för omställningen mot ett elektrifierat och fossilfritt samhälle behövs mycket mer elnät dras. Elen ska inte bara dras från norr till söder, öster till väster utan också in till samhällen och industrier. På alla spänningsnivåer har behovet av nybyggnationer på grund av ökande behov exploderat. Men för att få tillstånd att bygga och förvalta elledningar behövs en nätkoncession från Energimarknadsinpektionen (Ei). Tillståndstiderna för att bygga nya ledningar är alltså en central fråga för Sveriges elektrifiering och något som ständigt återkommer som en av de mest prioriterade frågorna från industrin. Daniel Norstedt är ansvarig avdelningschef för frågorna på Ei och har de senast 5 åren sett antalet ärenden skjuta i höjden. Hur ser han till att processen blir effektiv? Vilka centrala frågor behöver förbättras för att vi ska kunna bygga ut? Vill du läsa på finns allt materialet från utredningarna på poddens hemsida. Där finner du också processen för tilltsåndsprocessen som den ser ut idag. https://ei.se/download/18.43e19b9d18779705cf7b0b2/1682595042339/Kortare-ledtider-f%C3%B6r-eln%C3%A4tsutbyggnad-Ei-R2023-09.pdf https://ei.se/download/18.40e6d5df184b9175cb1cf7/1669710275329/Konsultrapport-Ledtider-f%C3%B6r-eln%C3%A4tsutbyggnad-internationella-erfarenheter-Widegren-Energy-AB%20.pdf https://ei.se/download/18.43e19b9d18779705cf77e8e/1682342170520/Konsultrapport-Nationella-utredningar-som-ber%C3%B6r-n%C3%A4tutvecklingsprocessen-Bilaga-3-till-rapporten-EiR2023-09.pdf Tipsa om personer du vill att vi ska intervjua i podden: https://www.sigholm.se/energistrategipodden Podcasten är producerad av Sigholm - din samarbetspartner med energi i fokus: https://www.sigholm.se/
2023-11-23
Länk till avsnitt

#218 - Ulf Hellström, ABB Motion

Om det är sant, som Fossilfritt Sveriges utredning säger, att vi kan spara 14 TWh el fram till 2035 vore det en stor lättnad för ett allt mer stressat svenskt energisystem. Därför pratar vi idag om motorer som är den enskilt viktigaste komponenten och själv skulle kunna utgöra 5 TWh frigjord el. Vi pratar med Ulf Hellström, affärsområdeschef på ABB Motion. Tipsa om personer du vill att vi ska intervjua i podden: https://www.sigholm.se/energistrategipodden Podcasten är producerad av Sigholm - din samarbetspartner med energi i fokus: https://www.sigholm.se/
2023-11-16
Länk till avsnitt

#217 - Maria Malmkvist, Energigas Sverige

Avsnittet handlar om biogasen och hur viktig gasen är för omställningen, varför den är viktig, vad den används till, vad som krävs för att den ska växa och hur den ska hjälpa till i elektrifieringen. Den är central både för transportsektorn men används också som en viktig insatsvara för industrin. Vad mer är, vi kan producera den lokalt vilket gör att biogasen hamnar mitt i diskussionen om hur vi skapar försörjningstrygghet i osäkra tider. Samtidigt har marknaden drabbats av samma turbulens som präglar energimarknaden som helhet. Mycket mer produktion behövs samtidigt som olika former av skattestöd fortfarande är viktiga för att nå kostnadsparitet. Vad behövs för att vi ska kunna bygga en stor och kostnadseffektiv marknad för biogas i landet. Maria Malmkvist, vd på Energigas Sverige, ger sin syn på omständigheterna och behoven framåt. Tipsa om personer du vill att vi ska intervjua i podden: https://www.sigholm.se/energistrategipodden Podcasten är producerad av Sigholm - din samarbetspartner med energi i fokus: https://www.sigholm.se/
2023-11-09
Länk till avsnitt

#216 - Maria Sunér, Svemin

Gruvdrift går tillbaka över 1 000 år i Sverige och under en tid på 1600-talet stod Falu gruva för 2/3-delar av världens kopparproduktion. Sverige är fortfarande Europas ledande gruvnation och står för en betydande del av EU:s produktion av metaller och mineraler. För att klara målet om nettonollutsläpp globalt behövs sex gånger mer metaller och mineraler än idag. Samtidigt har Europa ett stort importberoende av mineraler som behövs för vindkraftverk, solpaneler och elbilar. Maria Sunér är vd på Svemin som är branschorganisationen för gruvor, mineral och metallproducenter i Sverige. Branschen är också den som är i störst behov av ny elektricitet för att kunna omvandla stålet till fossilfritt. Vilka förutsättningar behövs för att branschen ska kunna leverera mot kontinentens behov och vilka utmaningar medför det på lokala klimat- och mångfaldsfrågor? Tipsa om personer du vill att vi ska intervjua i podden: https://www.sigholm.se/energistrategipodden Podcasten är producerad av Sigholm - din samarbetspartner med energi i fokus: https://www.sigholm.se/
2023-11-02
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.