Sveriges 100 mest populära podcasts

vardagsprepping

vardagsprepping

En podcast om prepping, eller rätt och slätt hemberedskap. Här pratar jag själv, eller intervjuar jag individer som inte alls är förberedda och blandar det med personer som har kommit väldigt långt i sin prepping.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

vardagsprepping.libsyn.com/website

Avsnitt

64. Börja Preppa del 4

Börja preppa-serien är äntligen tillbaka!

I detta avsnitt pratar vi om vatten - en av de viktigaste grundstenarna i överlevnad. Vi går igenom teori gällande vatten, bakterier, vad som händer när vi inte får i oss vatten. Dessutom pratar vi en del om hur det går att lagra och rena vatten.

2021-10-14
Länk till avsnitt

63. Den med Prepping 2.0

I veckans avsnitt har vi äran att välkomna Glen Tate och Shelby Gallagher från den amerikanska podcasten Prepping 2.0

Häng med oss och lyssna på deras tankar kring prepping, politik, hur deras böcker blev till och såklart hur de uppfattar sig själva som preppers.

2021-10-07
Länk till avsnitt

62. Martin och Patrik svarar på panelfrågorna

I det förra avsnittet fick nu lyssna till en del kända röster inom prepping när vi grillade dem i vår paneldiskussion.

Efter att vi var klara, insåg dock jag och Patrik att vi inte hade deltagit alls i diskussionen. Därför åtgärdar vi detta med ett avsnitt till som självklart bli lite kortare :)

2021-09-30
Länk till avsnitt

61. Paneldiskussion, krisberedskapsveckan

Det är sista veckan i september år 2021 och det innebär att krisberedskapsveckan har börjat!
Vi slår på stort redan under första dagen och presenterar vår paneldiskussion där du får lyssna på följande personer som delger sina tankar om prepping eller beredskap:

Anders "En svensk prepper" Andreas "Urvaken" Herman (podden Beredsam) Klas (YouTube-kanalen Var Redo) Patrick (podden I väntan på katastrofen)
2021-09-27
Länk till avsnitt

Vardagsprepping #60

I veckans avsnitt har jag den stora äran att få intervjua Anders Königsson från Trygghetspodden!

Vi pratar om vad trygghet är, hur man kan koppla ihop trygghet, prepping och hopp samt får en liten inblick i lite nya projekt som Anders har på tapeten.

Trygghetspodden finns att lyssna på i princip överallt, och du hittar den även här:
https://trygghetspodden.se/

2021-09-23
Länk till avsnitt

Vardagsprepping #59

I veckans avsnitt får ni träffa Elias som är Etnolog vid Göteborgs Universitet. Han håller på att genomföra en studie kallad "För alla eventualiteter", där han har intervjuat flertalet preppers i Sverige.

Vi har en dialog om forskningsprojektet och pratar både om hans upplevelse av oss svenska preppers, men också kring hur läget är i världen samt vad etnologi och konsumtion har med prepping att göra.

Referenser (YouTube-kanaler som tas upp i början):
https://www.youtube.com/c/AlaskaGranny
https://www.youtube.com/c/KyleneAnne

2021-09-16
Länk till avsnitt

Vardagsprepping #58

I detta avsnitt går vi igenom 3 minuter utan syre och 3 timmar utan skydd. När det gäller syre, pratar vi om hur det går att skydda sina lungor från skadliga partiklar och lite annat.

Majoriteten av avsnittet handlar om skydd; både inomhus och utomhus. Hur kan vi skydda oss mot kyla eller värme, vad händer när vi blir nedkylda eller alldeles för varma?

Referenser:

Skydda mot kyla
https://www.survivopedia.com/hypothermia-how-to-stay-warm-when-losing-body-heat/  

Skydda mot värme
https://www.survivopedia.com/how-to-keep-cool-during-a-heatwave/  

Information om värmeslag:
https://www.1177.se/Stockholm/olyckor--skador/akuta-rad---forsta-hjalpen/varmeslag/ 

Information om köldskador
https://www.1177.se/Stockholm/olyckor--skador/brannskador-och-koldskador/koldskador/ 

2021-09-09
Länk till avsnitt

Vardagsprepping #57

I veckans avsnitt blir det en liten introduktion till vad vardagsprepping är och hur allt funkar bakom kulisserna.

Jag går igenom mängder av mail och kommentarer samt avslutar med en uppmaning om att börja preppa, eller utöka din prepp om du redan är beredd. Det känns som att det är tuffare tider på intågande...

2021-09-02
Länk till avsnitt

Vardagsprepping #56

I detta avsnitt av serien, tar vi upp den första av "treorna" i våra behov för överlevnad- hopp.

Vad är hopp och vad har det med kunskap att göra. Hur kan vi öka på vårt hopp och stärka det inför eventuella kommande kriser?

Vi har även fått två kommentarer som vi läser upp. Den ena handlar om mediciner, hur mycket man får ta ut och hur reglerna för högkostnadsskyddet ser ut. Länk för referens nedan:
https://www.tlv.se/lakemedel/hogkostnadsskyddet/sa-fungerar-hogkostnadsskyddet/

2021-08-26
Länk till avsnitt

Vardagsprepping #55

I det allra första avsnittet av podden fick ni stifta bekantskap med Gunnar som då var lite villrådig när det kom till beredskap. Nu är han äntligen tillbaka och den här gången har han gått lite vilse i skogen.

Jag är ju ingen överlevnadsexpert när det kommer till att klara sig utan verktyg och prylar i skogen, men vi har ändå ett sunt samtal om vad han hade kunnat göra för att enkelt slippa panikkänslan då mörkret började falla och han inte visste om han skulle hitta hem!

2021-08-19
Länk till avsnitt

Vardagsprepping #54

Välkommen till ett helt nytt inslag i vardagsprepping-podden.

I den här serien kommer vi att gå igenom grunderna i sund prepping. Det kommer att bli en resa genom teoretiska begrepp, handlingskraftiga planer och tips på allt från vilken mat du ska hemma och hur du förvarar vatten på bästa sätt.

I detta avsnitt pratar vi om vad prepping är, varför du ska vara beredd, människans fysiska behov och vad en kris kan vara.

2021-08-12
Länk till avsnitt

Vardagsprepping #53

Precis innan publicering, insåg jag att jag redan har spelat in ett avsnitt om spel med prepper-inslag. Men det avsnittet innehöll tack och lov bara mina tankar kring tre titlar.

I detta avsnitt avhandlar jag inte mindre än 10 favoriter som jag har av konsol- eller datorspel med överlevnads/prepper-tema.

2021-08-05
Länk till avsnitt

Vardagsprepping #52

I detta avsnitt går vi igenom de vanligaste förkortningarna som du möts av i prepper-världen. Vi diskuterar också kring varje pryl och företeelse såsom EDC, BOB, BOL, STOP, Bug In, Bug Out och många flera.

Känner du till flera, viktiga akronymer eller ord som används bland preppers? Hör gärna av dig via e-mail eller på sociala medier!

2021-07-29
Länk till avsnitt

Vardagsprepping #51

I veckans avsnitt avhandlar vi boktips av det skönlitterära slaget. Det finns ju en hel del romaner och noveller som följer prepper-temat och vi har plöjt igenom en del av dem.

Om du vill köpa The Valley eller The Farm på Kindle Store, finns de här:

https://www.amazon.com/dp/B07MY95YV8/ref=cm_sw_em_r_mt_dp_BG05Y74KYT8BN1R55W8K

https://www.amazon.com/dp/B07TYZMP9K/ref=cm_sw_em_r_mt_dp_QH394E70KVT1VH3KE9E8 

Tipsa gärna om andra böcker som du tycker är bra :)

2021-07-22
Länk till avsnitt

Vardagsprepping #50

Efter förra veckans avsnitt, kändes det inte annat än rätt att prata lite om hoten på internet och hur vi i våra hushåll kan stärka försvaret för att slippa bli utsatta lika enkelt.

Jag pratar om hur lägesbilden är just nu, försöker förklara några av hoten samt visar hur du säkrar upp din wifi-router, skapar starka(re) lösenord och lite annat!

För att kolla om något av dina mail-konton blivit hackat, kan du surfa till:

https://haveibeenpwned.com/

2021-07-15
Länk till avsnitt

Vardagsprepping #49

I slutet av förra veckan drabbades Coop av en cyberattack, vilket fick till följd att Taco-fredagen hotades i Sverige. Tack och lov fanns andra affärer som kunde tillhandahålla de livsnödvändiga ingredienserna men vad hade hänt om fler aktörer slagits ut? Vad hade hänt om Systembolaget också blev utsatt på samma gång?

Jag och Patrik diskuterar lite kring vad som hände och framför allt hur vi kan förbereda oss för kommande, liknande scenarier.

2021-07-08
Länk till avsnitt

Vardagsprepping #48

Jag fick äran att prata en stund med Olle, som arbetar med utbildning och stärkande av aktörer som har en bärande roll inom vårt lands infrastruktur.

Kan vi luta oss tillbaka och sluta preppa eller ska vi fortsätta att vara på vår vakt? Ni vet redan svaret :)

2021-07-02
Länk till avsnitt

Vardagsprepping #47

Nu är sommaren här och då kan det vara skönt att lyssna på fler poddar under tiden du hänger i hängmattan eller solar på stranden.

Jag och Patrik tipsar därför om våra favorit-poddar när det kommer till prepping.

Om ni vill läsa de artiklar om jag hänvisar till i lyssnar-mailet, finns de här och här.

2021-06-24
Länk till avsnitt

Vardagsprepping #46

Jag prata om att rotera vatten till midsommar och saker att tänka på om ni ska bege er ut på semesterresor.

Självklart drar jag in familjen i planerna också och pratar om hur det går att sätta mål för att lära sig något nytt eller finslipa befintliga kunskaper.

Har ni tips och idéer kring det jag pratar om? Hör gärna av er så kan vi dela med oss av planer och mål! :)

2021-06-17
Länk till avsnitt

Vardagsprepping #45

Jag och Patrik har läst igenom och diskuterar MSBs publikation "Om Betalsystemet kraschar". Vi går igenom upplägget för scenariot och berättar vad vi tycker och tänker.

Dokumentet kan du hämta här.

Spelet kan du testa själv i höst genom att surfa hit.

2021-06-10
Länk till avsnitt

Vardagsprepping #44

I detta avsnitt pratar jag om vikten att faktiskt vara utvilad, oavsett om man befinner sig i en krissituation eller inte.

Du får också några tips på konsol- eller datorspel som har ett uttalat apokalyptiskt tema och där en del tar sig an begreppet överlevnad på ett ganska realistiskt sätt.

Avslutningsvis läser jag också upp den text som du hitta på bloggen, och som handlar om hur du med enkla medel kan hålla dig lite mer "hemlig" ute på sociala medier.

2021-06-03
Länk till avsnitt

Vardagsprepping #43

I detta avsnitt diskuterar jag och Patrik kring skrivelsen "Typfall krisberedskap fo?r la?nsstyrelserna" som är framtagen av Totalförsvarets Forskningsinstitut på uppdrag av Länsstyrelserna.

Vi pratar lite om dokumentets upplägg, intressanta saker som vi har hittat i texten och berör även de tre scenarier som tagits upp som typexempel.

Vi är eniga att denna publikation är ett måste att läsa igenom som prepper.
Dokumentet kan du hämta här:
https://www.foi.se/rapportsammanfattning?reportNo=FOI-R--4799--SE

2021-05-27
Länk till avsnitt

Vardagsprepping #42

Tack vare ett lyssnartips, har jag nu kikat på de båda filmerna Zombieland och Zombieland: Double Tap och i dessa verk florerar en mängd olika regler för överlevnad.

Häftigt såklart. Jag har valt ut 10 av dessa regler och gjort om dem till prepper-relaterade regler.

Häng med på jakten efter visdom...och hjärnor!!!

2021-05-20
Länk till avsnitt

Vardagsprepping #41

Jag välkomnar Patrik tillbaks till min virtuella studio där vi fortsätter att prata lite om yrkesval för våra ungdomar. Vi fortsätter sedan att diskutera hur det är att preppa i villa och jämför med hur det är att preppa i lägenhet.

Utbildningen som Patrik nämner hålls av Västerbottens folkhögskola. Du kan läsa mer om den här.

2021-05-13
Länk till avsnitt

Vardagsprepping #40

Äntligen är Lotta tillbaka i den virtuella studion!
I detta avsnitt målar jag upp en dystopisk framtid samtidigt som jag försöker fokusera diskussionen kring vad som är bra att lära sig om man söker till gymnasiet. Ur ett rent prepper-perspektiv. Vilka utbildningar är bra att gå om man vill ha ett yrke som är viktigt oavsett utvecklingen i samhället?

Självklart missade vi en del yrken som våra framtida preppers kan tänkas utbilda sig till, men jag ser det som att vi fortsätter dialogen i närtid.

2021-05-06
Länk till avsnitt

Vardagsprepping #39

I veckans avsnitt sitter jag själv och pratar om huruvida det är försent att preppa nu när allt kanske verkar vara lite skakigt runt om i världen. Svaret är såklart nej. Om det finns en "rätt tid" att börja preppa så är det banne mig nu. Precis just nu!

Jag försöker också inspirera till att våga ta upp dialogen med de som ni har nära men som kanske inte ens vet vad prepping är. Prova gärna och hör av er med kommentarer på hur ert försök emottages! :)

2021-04-29
Länk till avsnitt

Vardagsprepping #38

Jag och Patrik, som är en trogen följare till vardagsprepping, satte oss ned och pratade om prepping och barn. Varför är det så viktigt att barnen är med på "tåget" och varför det är viktigt att vara uppriktig i dialogen med dem.

Vi diskuterar även olika mindre kriser och jämför erfarenheter i skolans upplägg kring att öva inför kriser.

2021-04-22
Länk till avsnitt

Vardagsprepping #37

I det här avsnittet pratar jag om tanken vi har kring Youtube-serien Prepper Basics. Jag förklarar vilken målgruppen är och varför det är viktigt att barn påverkar sina föräldrar samt att föräldrarna ser till att påverka barnen. Prepper-dynamik på hög nivå med andra ord :)

Jag går också igenom innehållet i de två senaste försändelserna från beredskapsboxen samt berättar om min plan att ytterligare utöka mitt prepper-skafferi med mängder av mjöl!

Prepper Basics hittar du på vår Youtube-kanal.

2021-04-15
Länk till avsnitt

Vardagsprepping #36

I det här avsnittet pratar jag lite om att identifiera de kriser som jag anser är realistiska. Jag tar upp lite om psykiska kriser, ekonomiska kriser och kriser som uppkommer i samband med ohälsa.

Om du vill läsa blogginlägget som jag använder som grund, finner du det här:

https://vardagsprepping.se/vad-ar-en-kris-egentligen/

2021-04-08
Länk till avsnitt

Vardagsprepping #35

I det här avsnittet sitter jag själv och pratar lite om krispärmen (att inventera vardagen, alltså kartlägga familjens schema och komma överens om samlingsplatser) och att ta mig hem.

Jag går igenom hur jag har planerat och vilka hjälpmedel jag har använt för att hitta en bra "hemväg" om något stort skulle hända under tiden jag är på jobbet.

2021-04-01
Länk till avsnitt

Vardagsprepping #34

I detta avsnitt fick jag möjligheten att sitta ned och språka med Pierre på Mylar.se. Vi går igenom hur det egentligen funkar att packa matvaror i dessa skyddande påsar och varför man ska använda syreabsorbenter.

Som lyssnare, får du nu 20% rabatt på allt du handlar via e-handelssiten. Passa på att utnyttja detta generösa erbjudande för att snabbt och enkelt starta eller utöka din prepping!
Ange koden vardagsprepping i kassan när du checkar ut.
Erbjudandet gäller fram till 6 juni 2021.

Läs gärna om vår upplevelse av att packa på bloggen.

2021-03-25
Länk till avsnitt

Vardagsprepping #33

I detta avsnitt sitter jag själv och pratar lite om matvaror med lång hållbarhet. Kanske saker som du själv inte tänkt på att stoppa i förrådet? Det mesta kretsar kring torrvaror men det finns ett och annat tips om helt vanliga matvaror också.

Har du tips på bortglömda saker som är värda att investera i? Hör gärna av dig och berätta :)

2021-03-18
Länk till avsnitt

Vardagsprepping # 32

I detta korta avsnitt, tar jag upp varför jag och sonen alltid är i skogen när vi övar våra prepper-kunskaper. Vad är det med denna miljö som får oss att hela tiden söka oss dit?

Artikeln som detta avsnitt baserar sig på finner du här:
https://vardagsprepping.se/preppern-som-gick-till-skogs/

2021-03-11
Länk till avsnitt

Vardagsprepping #31

Jag och Henrik (@hemligprepper) upptäckte att vi hade en podcast som vi båda tycker om väldigt mycket; P3 Dystopia.

Därför satte vi oss ned och diskuterade lite kring tre av avsnitten som handlar om AI, totalitärt tänkande, vår integritet och en massa annat.

P3 Dystopia hittar du här:
https://sverigesradio.se/dystopia

Vi pratar även lite om propositionen som godkändes av Sveriges riksdag nu i år:
https://www.regeringen.se/rattsliga-dokument/proposition/2020/10/prop.-20202130/ 

Glöm inte bort att svänga förbi bloggen:
https://vardagsprepping.se

Och när du ändå är ute och surfar, se till att prenumerera på vardagspreppings Youtube-kanal här:
https://www.youtube.com/channel/UC3r1tyyNp2_6u5XY0C-D4Yw 

2021-03-04
Länk till avsnitt

Vardagsprepping #30

I veckans avsnitt har jag glädjen att åter få välkomna Klas från Youtube-kanalen Var Redo.
Vi får följa med på äventyr då han berättar om överlevnadskursen som han har genomlidit under fyra dagar och tre nätter i den jämtländska vintern.

Väldigt intressant avsnitt för dig som funderar på överlevnad i Sveriges kalla vinter!

2021-02-25
Länk till avsnitt

Vardagsprepping #29

I veckans avsnitt avhandlar jag inte mindre än tre saker: mitt misslyckande gällande EDC (EveryDay Carry), en lyssnarfråga gällande Beredskapsboxen samt ett intressant projekt där jag kyler ned lägenheten och sedan försöker värma upp den endast med hjälp av en Biltema gasolvärmare.

2021-02-18
Länk till avsnitt

Vardagsprepping #28

Jag välkomnar återigen Niklas, från podden Hemberedskap, till en pratstund. Den här gången diskuterar vi det där med pengar; hur kan man spara pengar, varför är det sunt att preppa pengar och hur kan vi använda aktiemarknaden för att "göra pengar av våra pengar"?

Om ni hör talas om begreppet BOE (Bug Out Economy), så vet ni att det var här ni hörde det först ;)

2021-02-11
Länk till avsnitt

Vardagsprepping #27

I det här avsnittet får ni ta del av mina tankar kring hur jag skulle bete mig om vi fick ett större elavbrott mitt under vintern. Det finns säkert många andra tips som går att förmedla men jag höll mig kring de tre olika delarna isolering (tätning), klädsel inomhus och gasdrivna värmeelement.

Har du tips på hur det går att värma sig inomhus i vinter? Maila gärna på [email protected]

2021-02-04
Länk till avsnitt

Vardagsprepping #26

Jag pratar i detta avsnitt om mina tankar kring lagring av våra minnen (foton, filmer och texter) i olika lösningar. Varför det är bra att använda molnlösningar men också vad faran är. Hur kan vi tänka kring säkerhetslösningar för våra filer? Hur ska våra barn kunna hitta de viktiga minnena bland de hundratusentals foton vi sparar undan?

Jag hänvisar till ett blogginlägg som jag skrev för snart två år sedan. Det kan du hitta här.

Om du vill följa oss på Youtube, hittar du kanalen här - glöm inte att prenumerera! :-)

 

2021-01-28
Länk till avsnitt

Vardagsprepping #25

Jag satte mig ned tillsammans med Mattias (madprepper.net och lilltorp.nu) och lät honom berätta om den resan som han och hans familj gjorde mitt under Corona-krisen - en resa mot frihet och ett arbetsamt men givande liv i självförsörjningens tecken. 

Om du uppskattar podden, får du mer än gärna betygsätta den, lämna en recension och framför allt sprida den till dina när och kära!

2021-01-21
Länk till avsnitt

Vardagsprepping #24

I veckans avsnitt pratar jag lite om vad jag tycker om munskydd. Jag går igenom de olika skyddsklasserna på de masker som skyddar dig som individ men självklart även de som skyddar andra från att bli smittade av dig.

Självklart är detta på en vardagsprepping-nivå och innehåller inte rekommendationer baserade på studier eller forskning utan mer på en nivå av sunt förnuft.

2021-01-14
Länk till avsnitt

Vardagsprepping #23

Jag sitter ensam och för en monolog om krispärmen och varför det är så viktigt att dokumentera telefonnummer, försäkringar och annat i en pärm.

För att ta del av denna artikel på bloggen:
https://vardagsprepping.se/min-krisparm-del-4-dokumentation/

2021-01-07
Länk till avsnitt

Vardagsprepping #22

Ett kort avsnitt där jag önskar er ett gott slut och ett Gott Nytt År. Jag ger också lite tips på några nyårslöften av prepper-karaktär som ni kan avge!

Sköt om er! :)

2020-12-31
Länk till avsnitt

Vardagsprepping #21

En liten julhälsning till er lyssnare och många tack till er som har deltagit i podcasten som gäster, skickat in frågor eller recenserat verket i er podd-aggregator.

GOD JUL!
Preppa lugnt och glöm inte vattnet :-)

2020-12-24
Länk till avsnitt

Vardagsprepping #20

Ett nytt inslag till podden; prepper-prylar. 

Utrustning som prenumeration, är det något att ha? Jag pratar lite kring nackdelar och fördelar med konceptet som kommit till Sverige i form av Bereskapsboxen.

2020-12-17
Länk till avsnitt

Vardagsprepping #19

Jag fick möjlighet att sitta ned och prata om prepping tillsammans med Lotta Dalenius (@treamigos). Det blev ett väldigt intressant samtal där vi både pratade om prepping som ensamstående, prepping med barn, men även om naturens helande kraft och varför den hör ihop med barnens mentala hälsa.

2020-12-10
Länk till avsnitt

Vardagsprepping #18

Jag fick möjligheten att sitta ned virtuellt med En svensk prepper och prata om lite allt möjligt. Vi hann med att diskutera lite grann och Anders historia och hur det kom sig att han blev en prepper, varför det är bra att preppa för ett elavbrott och mycket annat.

2020-12-03
Länk till avsnitt

Vardagsprepping #17

I veckans avsnitt, fick jag den stora äran att samtala med Helena Söderblom som förutom att vara mamma, även är rådgivare inom krisberedskap och kriskommunikation. Som om inte detta vore nog, har hon även precis givit ut boken "När världen slocknar", vilken jag recenserade förra veckan.

Här samtalar vi självklart om hennes debut i böckernas värld, men även ganska mycket om barn och prepping.

2020-11-26
Länk till avsnitt

Vardagsprepping #16

Idag sitter jag själv och pratar om min rekommendation att vara kapabel att springa minst en mil. Jag har nämligen fått en fråga från Gunilla som undrar just hur sjutton hon (som aldrig någonsin sprungit) ska klara av detta sätt att preppa.

Som vanligt utgår jag från mina egna erfarenheter, vilket innebär att det säkert finns fler tips som jag har missat att ta upp. Men jag litar på att mer erfarna löpare hör av sig och delar med sig! :)

2020-11-19
Länk till avsnitt

Vardagsprepping #15

I detta avsnitt fick jag förmånen av att prata med Henrik, eller @hemligprepper som han heter på Twitter.

Vi diskuterade regeringens proposition till riksdagen om Totalförsvaret 2021-2025. Vad blir bättre? Vart går alla miljarder som investeras i vår säkerhet? Hur många dagar ska hushållen kunna klara sig på egen hand?

Frågorna är många men svaren finns där och det finns anledning till att se fram emot lagändringarna som träder i kraft den första februari nästa år!

Regeringens proposition finner du här:
https://www.regeringen.se/rattsliga-dokument/proposition/2020/10/prop.-20202130/

2020-11-12
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.