Sveriges 100 mest populära podcasts

Familjehemligheten

Familjehemligheten

Vad händer när familjehemligheten avslöjas? I programmet Familjehemligheten möter Gunilla Nordlund människor vars liv förändrats i grunden av en avslöjad hemlighet. Ansvarig utgivare: Karin Lindblom

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/familjehemligheten

Avsnitt

PODDTIPS: Min berättelse - om ögonblicken som förändrar livet

Gunilla Nordlund ger lyssningstips om programserien Min berättelse - om ögonblicken som förändrar livet.

Min berättelse bygger på de allra starkaste historierna bland bidragen till att bli Lyssnarnas Sommarvärd i Sommar i P1 dit varje år hundratals berättare söker sig med sina livshistorier. Här får du möta några av dem. Producent för serien är Ola Hemström.
2021-09-12
Länk till avsnitt

DNA-testet visade fel pappa ? i tio år levde Pia med en lögn

I tio år lever Pia i vissheten om vem hennes far är. Svaret på DNA-testet hos Rättsmedicinalverket var tydligt. Men ett nytt DNA-test avslöjar ett misstag. Det första testet har pekat ut fel fader.

Efter att i drygt tio år byggt upp en ny relation med en familj hon börjat betrakta som sin egen får Pia börja om igen. Nu börjar jakten på den verkliga pappan en omfattande DNA-spårning som leder till ett oväntat svar. Sen detta program publicerades första gången har Rättsmedicinalverket återkommit till oss med ett klargörande. Det finns inget historiskt bakomliggande släktskap som ligger bakom felet i detta fallet.  Felet ligger i deras egna beräkningar. Man säger så här: Vi har ställt upp beräkningen fel utifrån frågeställningen. Vi beklagar verkligen det inträffade. Vi har sedan länge en rutin för att tydliggöra frågeställningen för att undvika missförstånd. Vi har också gått igenom andra fall bakåt i tiden och inte hittat något ytterligare fall som har drabbats på sättet som i det aktuella fallet. Har du avslöjat en familjehemlighet som vänt upp och ner på bilden av dig själv? Hör gärna av dig med din berättelse till oss. Mejla till [email protected] Programmet är gjort av Gunilla Nordlund och Ola Hemström. Ljudbearbetning Björn Nitzler.
2021-05-17
Länk till avsnitt

Annikas mormor hölls hemlig: ?Glöm henne?

Glöm bort henne. Den uppmaningen får Annika när hon frågar om sin mormor Greta. Men när Annika senare får reda på att mormor suttit på mentalsjukhus kommer frågorna. Har hon ärvt mormors mentalsjukdom?

När Annika är nio år får hon av misstag reda på att hon har en biologisk mormor som hette Greta. Men ingen vill prata om henne. När Annika senare i livet tampas med djupa depressioner får hon frågan om det förekommit mentala sjukdomar i släkten. Nu börjar hon leta efter historien om sin biologiska mormor och sanningen förändrar allt. Har du avslöjat en familjehemlighet som vänt upp och ner på bilden av dig själv? Hör gärna av dig med din berättelse till oss. Mejla till [email protected] Programmet är gjort av Gunilla Nordlund och Ola Hemström. Ljudbearbetning Björn Nitzler.
2021-05-08
Länk till avsnitt

Lars hemliga bror avslöjades efter mammans död

Lars växer upp ensam med en mamma som ofta är tyst och sluten. Men när hon dör avslöjas hemligheten hon burit på. Lars har en bror.

Lars växer upp ensam med sin mamma. Hon sitter oftast i fönstret och tittar ut, avstängd och tyst. När mamman dör går Lars till Stadsarkivet för att titta på sin mors handlingar och kommer då på att han kan ta ut sin akt. Då kommer överraskningen. Lars har en äldre bror. Har du avslöjat en familjehemlighet som vänt upp och ner på bilden av dig själv? Hör gärna av dig med din berättelse till oss. Mejla till [email protected] Programmet är gjort av Gunilla Nordlund och Ola Hemström. Ljudbearbetning Björn Nitzler.
2021-05-01
Länk till avsnitt

DNA-testet avslöjade sanningen om Tittis pappa

Titti tror att hennes pappa är en italienare som hennes mamma mött på en resa. Men DNA-testet avslöjar en hemlighet. Hon har en annan pappa.

Via mammans kalendrar och kvarlämnade papper börjar nu jakten efter Tittis biologiska pappa. Vem var han mannen som mötte hennes nu döda mor den där sommaren 1964? Har du avslöjat en familjehemlighet som vänt upp och ner på bilden av dig själv? Hör gärna av dig med din berättelse till oss. Mejla till [email protected] Programmet är gjort av Gunilla Nordlund och Ola Hemström. Ljudbearbetning Björn Nitzler.
2021-04-24
Länk till avsnitt

Sanningen om Oves föräldrar låg gömd i en besticklåda

Ove hittar av en slump sitt hälsokort från BB längst bak i besticklådan när han ska tömma huset och flytta. Kortet avslöjar en hemlighet. Hans föräldrar är inte hans biologiska mamma och pappa.

Ove Sjöström är 54 år när han helt otippat hittar en ledtråd till vem han egentligen är. Längst bak i besticklådan hemma i föräldrahemmet ligger en liten lapp som visar sig vara hans hälsokort från BB. Men det är något som inte stämmer. I alla år har Ove trott att hans mamma och pappa som han vuxit upp med var hans biologiska föräldrar. Nu omkullkastas allt och jakten på de biologiska föräldrarna börjar.  Gunilla Nordlund har fått ta del av berättelsen om Oves sökande efter sanningen. Har du avslöjat en familjehemlighet som vänt upp och ner på bilden av dig själv? Hör gärna av dig med din berättelse till oss. Mejla till [email protected]
2020-10-30
Länk till avsnitt

Torleif hittade sin mormor på ett mentalsjukhus

På sin dödsbädd avslöjar Torleifs far en hemlighet. Torleif mormor har suttit inspärrad på ett mentalsjukhus större delen av sitt liv. Och hon lever fortfarande. Nu börjar sökandet efter en förklaring.

Torleif Ingelög växer upp i tron om att den han kallar mormor verkligen är det. Men allt omkullkastas när hans far på dödsbädden berättar att den riktiga mormodern i själva verket lever ensam och bortvald av hela släkten på ett mentalsjukhus i Stockholm. Vad var det som hände? Torleif Ingelög har skrivit boken "Hon kysste havet" som handlar om Greta Ahrbom och de människor som fanns i hennes omgivning. Har du avslöjat en familjehemlighet som vänt upp och ner på bilden av dig själv? Hör gärna av dig med din berättelse till oss. Mejla till [email protected]
2020-10-23
Länk till avsnitt

Kerstins DNA-upptäckt: Mamma blev bortbytt på BB

Kerstin gör ett DNA-test och får veta det ofattbara. Hennes mamma Viola blev som nyfödd förväxlad med en annan flicka på BB. Violas mor gick hem med fel barn och Viola fick en ny mamma. Hur kunde det hända?

Kerstin kände redan som barn att något inte stämde. Hon brukade ofta betrakta sin mamma och fundera över varför mamma inte såg ut som sina syskon. När Kerstin sen gör ett DNA-test visar det sig att hon har haft rätt i sin känsla. Kerstins mamma Viola blev förväxlad med en annan flicka, Alice, som föddes samma natt på Allmänna BB i Stockholm med bara några minuters mellanrum och vars mammor, Viktoria och Lovisa, låg i samma förlossningsrum. De två flickorna lever inte längre men Kerstin vill ge sin mamma upprättelse och väljer att berätta den osannolika berättelsen om vad som hände där i juli 1908 för Gunilla Nordlund. Har du avslöjat en familjehemlighet som vänt upp och ner på bilden av dig själv? Hör gärna av dig med din berättelse till oss. Mejla till [email protected]
2020-10-16
Länk till avsnitt

DNA-testet avslöjade: Gun har tre pappor

När Gun Ohlsson vill testa det nya med DNA får hon en överraskning. Den hon trodde var hennes biologiske pappa är det inte. Nu börjar jakten på en helt okänd man - hennes biologiske far.

Gun växter upp med en pappa medan en annan betalar underhåll för henne och säger sig vara hennes biologiske pappa. När Gun sen lite på skoj DNA-testar sig ställs livet på ända. Det blir början på en jakt efter sanningen och en osannolik historia som ändrar Guns liv för alltid. Gunilla Nordlund har fått ta del av hennes berättelse. Har du avslöjat en familjehemlighet som vänt upp och ner på bilden av dig själv? Hör gärna av dig med din berättelse till oss. Mejla till [email protected]
2020-10-09
Länk till avsnitt

Anders DNA-chock: Pappa var inte min pappa

DNA-testet tog han egentligen bara på skoj. Men beskedet avslöjar en hemlighet. Anders Strömboms pappa är inte hans biologiske pappa.

Beskedet ställer livet på ända och blir början på en jakt efter sanningen och en osannolik historia. Gunilla Nordlund har fått ta del av hans berättelse. Har du avslöjat en familjehemlighet som vänt upp och ner på bilden av dig själv? Hör gärna av dig med din berättelse till oss. Mejla till [email protected]
2020-07-18
Länk till avsnitt

Släkten dolde Sandras romska rötter

Ingen talar om mormors ursprung. Men när det avslöjas att släkten har romska rötter vänds Sandra Englunds liv upp och ner.

Både far- och morföräldrar har tigit. Inte ens hennes föräldrar visste något. Men för Sandra innebär beskedet om att hon var en del av resandefolket att hon får ompröva sin syn på vem hon är. Gunilla Nordlund har fått ta del av hennes berättelse. Har du avslöjat en familjehemlighet som vänt upp och ner på bilden av dig själv? Hör gärna av dig med din berättelse till oss. Mejla till: [email protected]
2020-07-18
Länk till avsnitt

DNA-testet avslöjade Patricias okända släkting

Patricia är adopterad från Indien men hittar inga spår efter sin biologiska mamma. Så visar ett DNA-test att hon har en släkting - i Norge! Kommer släktingen att kunna avslöja hemligheten om Patricias ursprung?

Gunilla Nordlund har följt Patricias resa och tar hjälp av släktforskaren och DNA-experten Peter Sjölund  för att hjälpa henne i jakten på svar. Har du avslöjat en familjehemlighet som vänt upp och ner på bilden av dig själv? Hör gärna av dig med din berättelse till oss. Mejla till [email protected]
2020-07-18
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.