Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Historia som bäst

Historia som bäst

Välkommen till podcasten historia som bäst! En podcast som sammanför historiens avgörande slag och betydelsefulla personer i en berättelse. Här lärs inte historia ut med utgången att vara så petig och pedagogisk som möjligt. Det som skiljer Historia som bäst från andra podcasts inom ämnet historia, är att avsnitten läggs upp med målet att försöka göra historiska slag och nyckelpersoner så intresseväckande som det går. Det som är tanken med podcasten är att lyssnaren ska kunna känna som att den verkligen befinner sig i tidsperioden som händelserna eller personerna infinner sig i. All feedback och konstruktiv kritik uppskattas mycket!

Denna podcast är skapad och producerad av mig Emil.Vem är jag? - En ung man som alltid haft ett bakomliggande intresse för historia och fick därför upp tanken om att starta en egen podcast. Jag är varken historieprofessor eller väldigt kunnig inom historia, men jag tycker det är väldigt intressant och därför försöker jag förmedla vidare det på bästa möjliga sätt. Genom alla avsnitt lär jag mig mycket, vilket förhoppningsvis du också gör!

Kontakt: [email protected]

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

shows.acast.com/historiasombast

Avsnitt

Befrielsekriget och Gustav Vasa

Befrielsekriget står inför Sveriges dörrar och det krävs en ledare villig att offra sitt liv för att få Sverige självständigt. Här får du följa Gustav Vasas resa från ung man till kung, från fångenskapen i Danmark till resan genom Dalarna och alla slag på vägen. Dessutom hur Danmarks kung Kristian II förvandlas från god till ond genom bland annat Stockholms blodbad. Bortsett från det ges en inblick i hur livet under 1500-talet ser ut i Sverige.


Gustav Vasas valspråk:

" All makt är av gud"


Regenttid:

1523-1560


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-09-30
Länk till avsnitt

Lilla nordiska kriget och Karl X Gustav

Här får du följa Karl X Gustavs historia och vad som sker i Sverige under 1650-talet. Karl X Gustav är känd som en våghalsig, skicklig och tursam kung som använde omgivningen till sin fördel. Sverige går i krig mot en rad olika nationer som till och med ingår allianser emot Sverige. Många slag sker bland annat tredagarslaget vid Warzawa, nedbränningen av klostret Jasna Góra och tåget över lilla och stora bält. Dessutom vad Karl X Gustav egentligen bidragit med till samhället och vad som sker i Sverige under 1650-talet.


Karl X Gustavs valspråk:

" I gud mitt öde, han skall göra det".


Regenttid:

1654-1660


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-09-23
Länk till avsnitt

Skånska kriget och Karl XI

I detta avsnitt har Sverige många bekymmer. Karl XI även känd som gråkappan och statsmannen Johan Gyllenstierna står emot Danmark-Norge, Brandenburg-Preussen, tyskromerska riket och Holland. Sverige tvingas slåss för Frankrike i Brandenburg efter att ha ingått en allians. Danmark inleder ett anfall mot Skåne för att ta tillbaks gamla landområden. Norge ger sig även in och försöker ta Jämtland och Bohuslän. Här dyks det in i slagen vid Lund, Landskrona, Malmö, Ölands södra udde och Köge bukt. Dessutom undersöks det hur Sverige ser ut i slutet av 1600-talet.


Karl XI:s valspråk:

"Herren är vorden min beskyddare"


Regenttid:

1660-1697


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-09-14
Länk till avsnitt

Stora nordiska kriget och Karl XII

Detta avsnitt kretsar kring det stora nordiska kriget och Karl XlI:s dåraktiga men lyckade strategiska planer. Sverige står ensam mot tre mäktiga nationer och måste göra det nästintill omöjliga för att försvara sina gränser. Avsnittet dyker också in i de ikoniska slagen vid landstigningen vid Humlebaek, slaget vid Narva, Poltava. Förutom det ges en överblick i hur samhället ser ut på 1700-talet och hur Sverige förlorar sin stormakts stämpel.


Karl XII:s valspråk:

"Med guds hjälp"


Regenttid:

1697-1718


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-08-30
Länk till avsnitt

Trettioåriga kriget och Gustav II Adolf

Pilotavsnitt för Historia som bäst! I detta avsnitt står Sverige inför en tuff utmaning, att försvara protestantismen och nationen Sverige. Gustav II Adolf (lejonet från norden) rider med en stor armé till Tyskland för att bekämpa den kejserliga armén. I detta avsnitt får ni följa Gustavus Adolphus och Axel Oxenstierna utveckla Sverige till en militärstormakt! Inte nog med det dyks det in i slagfälten vid Breitenfeld och Lützen.


Gustav II Adolfs valspråk:

"Med gud och segrande vapen"


Regenttid:

1611-1632


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-08-05
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.