Sveriges 100 mest populära podcasts

Den flygande jukeboxen

Den flygande jukeboxen

Podden av, med och för musikälskare, där låtvalen styr samtalet. Programledare: Patrick Stanelius Spellista med låtarna från podden: https://open.spotify.com/playlist/4y0ecgu1pCMIbog6MRizjz?si=Mx82MNy1Rb26hGcMH20OOg

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

podcasters.spotify.com/pod/show/dfjpod

Avsnitt

Kasia Syty tänker på "Höstsonaten" nästan varje dag

Det har blivit dags för FILMMUSIKSPECIAL i Den flygande jukeboxen!

Med hjälp av Filmpennanbelönade kritikern Kasia Syty, som också varit konstnärlig ledare för Bergmanveckan på Fårö i många år, snitslas en bana genom magin som uppstår när De Rätta Tonerna synkas med rörlig bild.

Diegetisk musik, disco, Mozart, låtar som är bättre än filmerna de är med i, PARIS, TEXAS, tango apasionado, med mera.

Programledare: Patrick Stanelius

2024-05-17
Länk till avsnitt

Mattias Alkberg får återfall (i Judas Priest)

Autotunerap, Miley Cyrus, U2, råpunk, misärporr, Casiosoundet, musikkritik, Luleå, Stockholm, Chicago, konflikthantering, deep soul ? när Mattias Alkberg gästar podden för att prata om sitt senaste album "Drake" är inget ämne (av de som är listade ovan, plus några till) tabu.

Det här är avsnittet alla Alkbergfans väntat på, och även avsnittet alla Alkberg-obekantingar inte vetat att de väntat på.

Programledare: Patrick Stanelius

2024-05-03
Länk till avsnitt

Sibille Attar är nere i grottan

I det här avsnittet blir det ett kärt återseende med Sibille Attar!

Sibille var med för tre år sedan, när hon släppte albumet ?A history of silence?. Nu är hon albumaktuell igen, med skivan "Brutal", och den här gången är det på svenska och en helt otrolig samling låtar.

Allt ni någonsin velat veta om Sibille Attars nya album "Brutal", med andra ord!

Programledare: Patrick Stanelius

2024-04-19
Länk till avsnitt

Carl Johan Vit Päls Lundgren får oväntad låtskrivarhjälp av Paul Simon

Kommer ni ihåg var ni befann er när ni för första gången hörde talas om Vit Päls? För egen del var det på en förfest i slutet av 00-talet. En vän satte på låten ?Wu-Tang Clan? och sa ?det här är Vit Päls?, och så var det med det? Vit Päls tog farväl av sin publik med en spelning på Popaganda 2014, men i fjol släpptes glädjande nog det nya albumet "Back in päls". Därför gästas podden nu av Carl Johan Lundgren ? Vit Päls ? som får lägga ut texten om dåtid, nutid, framtid, grekisk mytologi, och Wu-Tang. Programledare: Patrick Stanelius
2024-04-05
Länk till avsnitt

Les Big Byrd gör en smacker

Den här veckan får Den flygande jukeboxen sällskap av en, två, tre, FYRA (!) gäster ? nytt rekord ? men så är det också så att om du vill ha med hela Les Big Byrd i ett avsnitt så är det precis så många stolar som krävs.

Deras nya album "Diamonds, rhinestones & hard rain" är ett steg i en ny riktning för bandet. Musiken hamnar ofta i vad någon P2-redaktör kanske skulle kalla ?kollaborativ långformsimprovisation?, och rör sig, med vissa undantag, bort från popfundamentet som alltid har funnits hos Les Big Byrd.

Hör Joakim Åhlund, Nino Keller, Frans Johansson, och Christian Olsson utsättas för cellodrones, sydstatsboogie, och dansk väntrumsjazz, och hör dem framför allt försöka enas kring hur "Diamonds, rhinestones & hard rain" blev till.

Programledare: Patrick Stanelius

2024-03-15
Länk till avsnitt

Maria Arnqvist bor gratis på Kuba

I det här avsnittet av Den flygande jukeboxen blir det ett kärt återseende med Maria Arnqvist. 

Sist Maria var med var det tillsammans med Cecilia Österholm, som hon gör psykedelisk folkravemusik med under namnet Siri Karlsson. Det var för några år sedan.

Nu är Maria aktuell med soloalbumet "Mary Rose and the Purple Quintet", som är nånting helt annat och helt eget, och en skiva med mycket av instrumentet som var det första Maria lärde sig: Piano.

Därför snurras det såklart ghanansk autotunegospel, cowboyscat, abstrakt saxofonica med mera.

Programledare: Patrick Stanelius

2024-03-01
Länk till avsnitt

Konie upptäcker musiken på nytt

I det sista Den flygande jukeboxen-avsnittet anno 2023 hörs en person som liksom Napoleon och Slash oftast lystrar till bara ett namn, och det är ingen mindre än Konie.

I hans pass står det Martin Ehrencrona, och i cv:t står band som Les Big Byrd och Viagra Boys, Obliteration, Pig Eyes, Dundertåget och Nifelheim ? som Konie antingen spelat i eller producerat skivor åt.

Tidigare i år släppte han egna skivan "Ny medicin" under namnet Aphid, och det är en skiva ingen bör missa. Om den, och ett av tidernas bästa svenska soundtracks, samt mycket annat, talas det i ett avsnitt sprängfyllt med weirdos och klarinetter.

Programledare: Patrick Stanelius

2023-12-29
Länk till avsnitt

Karl-Jonas Winqvist konfronterar sitt förflutna

Den flygande jukeboxens 50:e avsnitt (!) riktar scenljuset mot Karl-Jonas Winqvist, vars skivbolag Sing a Song Fighter är en ständig källa till glädje för musikälskare. Karl-Jonas har även ett förflutet i bandet First Floor Power, som låg på det legendariska bolaget Silence. Om det, och mycket mer, pratas det såklart, till tonerna av bland annat italiensk Vietnamkrigsprotestmusik, ödesmättade tramporglar och spanska barfotahippies. Programledare: Patrick Stanelius
2023-12-15
Länk till avsnitt

Julia Logan showar på Solsidan

Julia Logan och producenten Daniel Bengtson har gjort den fantastiska skivan "Everly foreverly" tillsammans, ett album som DIREKT får tankarna att färdas till soldränkta verandor i Laurel Canyon för längesedan.  Det är snyggt och hookigt, och Julia har också en helt säregen röst som dröjer kvar långt efter att låtarna klingat ut. Därför är det bara rimligt att hon får berätta allt om skivan, och mycket annat, till tonerna av Västpapuansk disco och ny och gammal americana. Programledare: Patrick Stanelius
2023-12-01
Länk till avsnitt

Stilla Havet tackar nej till era jämförelser

August Borg och Elias Eriksson är Stilla Havet. De har gjort ett av årets allra bästa album, "Natten", och är med i Den flygande jukeboxen för att prata om allt kring det.

MEN OCKSÅ om livet i Nordkorea, radioaktiva middagar på barrikaderna i Östeuropa, stulna psalmböcker, rock, roll, band som är bäst, och allting däremellan.

Programledare: Patrick Stanelius

2023-11-17
Länk till avsnitt

Henrik Appel blir förbannad på Jonathan Richman

När bandet Lion's Den gick hem med priset för Årets rock på Manifestgalan 2017 visste bandmedlemmen Henrik Appel inte om det då, men bara några år senare skulle hans solodebut "Burning bodies" hitta fram till undertecknad och därefter bli ett stadigt återkommande inslag på skivtallriken. Den skivan avhandlas naturligtvis i detalj, men först snurras det bland annat smörstekt easy listening med saxofonsprits, sydstatspostpunk, och ännu en finsk cover... Programledare: Patrick Stanelius
2023-11-03
Länk till avsnitt

Simon Gärdenfors älskar 2 Live Crew

Den flygande jukeboxen landar hos komikern, artisten, serietecknaren och numera även filmskaparen Simon Gärdenfors för att stjäla några timmar innan det är dags att ställa sig på Big Bens scen igen för att testa nytt material.

I över två decenniers tid har Simon förfört, förfasat och förfriskat i grupper som Las Palmas och Far & Son, och har även fått Sveriges Twitterati efter sig under det (mer eller mindre? Det avhandlas!) ökända "Mr Cool-drevet".

På menyn: Hiphop, humor, Japan, reggae, vårrullar, varulvar, snusk och synd. Men gränsen går vid distade gitarrer!

Programledare: Patrick Stanelius

2023-10-20
Länk till avsnitt

DEEP JUKE SPECIAL: Britta Persson

Britta is back! Persson alltså. Hennes grymma nya album "Alla är barn" har knappt lämnat vinylpressen när det åker upp på tallriken och skärskådas i sann Den flygande jukeboxen-anda.

Avståndet mellan barnvänlig mjukprogg anno 2023 och brittisk folkmysticism från 60-talet har aldrig känts kortare, vilket är ett av flera påståenden som avhandlas i detta specialavsnitt!

Programledare: Patrick Stanelius

2023-10-06
Länk till avsnitt

Patrik Arve är LIVE på Eden

Den flygande jukeboxen firar 44 avsnitt med att debutera som livepodd!

Det bjuds på en stjärnspäckad lineup: Teddybjörnen, den vandrande dancehallencyklopedin, mister Tiger Sound himself ? Patrik Arve ? gästar, och skivaktuelle Marcus Price (kolla in Beats på svenska!) står vid spakarna i Paul Shaffer/Kevin Eubanks-rollen.

Ett stökigt och svängigt avsnitt, inspelat inför publik på Eden den 16 augusti 2023.

Programledare: Patrick Stanelius

2023-09-22
Länk till avsnitt

Moussa Fadera vinner Kevin Bacon-leken

I säsongens sista avsnitt är det Moussa Fadera ? The King of Swing i egen hög person ? som lägger ut texten om bra trumspel.

Moussa har spelat jazz med i princip alla som spelar jazz i Sverige, och bottnar lika bra i proggigare och flummigare sammanhang som till exempel The Amazing, Life on Earth och Hashish.

Så det snurras en hel del jazz, och långa flummiga låtar.

Programledare: Patrick Stanelius

2023-06-30
Länk till avsnitt

Calle Olsson blir illa till mods av sitcomjazz

Den här veckan kröns Den flygande jukeboxen av en av de riktigt storas närvaro. Det handlar om en person med magisk känsla för melodi, och bara feeling överlag, en person som likt någon sorts musikalisk elementarpartikel funnits med i så väldigt mycket som har varit bra de senaste tre decennierna, och det är såklart Calle Olsson!

Eftersom Calle är en sådan gigant, som har varit med och gjort så mycket, så hanns faktiskt inte allt med under samtalet.

Men det som kan utlovas är några djupdykningar i Paddington DC, Bear Quartet och Paper ? och det är ju en helt urstark trio. Men Calles cv sträcker sig alltså längre än så, och en del 2 av något slag är därför fullt befogad inom en snar framtid!

Programledare: Patrick Stanelius

2023-06-16
Länk till avsnitt

Arkivspecial: Matt Berninger pratar om "Mistaken for strangers"

Det har blivit dags för ännu en godbit från arkivet.

När The National skulle spela på Way Out West 2014 erbjöds möjligheten att träffa bandets sångare Matt Berninger ? på ett villkor: Att samtalet skulle handla om filmen "Mistaken for strangers" som hans bror Tom Berninger hade gjort.

Inga problem, eftersom filmen dels är en av de bästa ?rockumentärerna? som gjorts, men också ett rörande porträtt av två bröder som är väldigt, väldigt olika ? och troligtvis den definitiva berättelsen om ett band.

Programledare: Patrick Stanelius

2023-06-09
Länk till avsnitt

Stephen's Shore gillar Stephen Shore

Det bjuds på jangle-bonanza i Den flygande jukeboxen när Viktor Sjödin och Mattias Bergqvist, 2/5 av bandet Stephen's Shore, gästar podden.

Stephen's Shore är synonymt med just drömmig janglepop, ökenvindar och soldränkta stränder i Kalifornien ? alltså bara bra saker!

Det pratas om rysningar av välbehag kopplat till tolvsträngsklanger, livet på en spansk etikett, holländsk psych, och stenhårda krav på skateboardkompetens.

Programledare: Patrick Stanelius

2023-06-02
Länk till avsnitt

Rebecka Rolfart försöker teleportera en snus medan hon lyssnar på japansk shoegaze

Mystiken tätnar när Rebecka Rolfart förärar Den flygande jukeboxen med sin närvaro! Äntligen!

Rebeckas band The hanged man är måstelyssning för alla som gillar ockult doom/stonerrock med avstickare till bedövande vackra Angelo Badalamenti- och Julee Cruise-iga destinationer. Och då skrapar vi bara på ytan på ett av Musiksveriges fetaste cv:n.

Rebecka bjuder på insikter om allt från filmmusik-komposition till Det Fina Med Gotland och konsten att sjunga med inbyggd distpedal, och det sker till tonerna av mexikanska rancheras, smittande disco, tårframkallande dragspel och sval r'n'b.

Programledare: Patrick Stanelius

2023-05-26
Länk till avsnitt

Emil Pettersson far varsamt över reglarna

I en tid där producenter har fått lika uppburen status som artister har det blivit dags att skina ett ljus på en superviktig del av musikmaskineriet: Ljudteknikern!

Inspelning, mix, mastering ? ljudteknikern är studiomagikern som verkställer artisterns och producentens vision.

Det artister som Veronica Maggio, Icona Pop, Miriam Bryant, Rhys, Viktor Leksell, Peter Jöback, Satan Takes a Holiday (och väldigt många andra) har gemensamt är att de alla har jobbat med det här avsnittets gäst: Emil Pettersson, superrutinerad schweizisk arméknivsmångsidig studioräv som utöver att ha känsliga fingertoppar vid mixerbordet också är studiobas på Soundtrade Studios i Solna.

Emil gläntar på locket till den hemliga ljudburken och berättar hur såsen görs, hur det "fuskas" med livealbum, om grejen med popmixar ? och mycket annat!

Programledare: Patrick Stanelius

2023-05-19
Länk till avsnitt

DEEP JUKE SPECIAL: Lune

Det har blivit dags för ännu ett specialavsnitt, som bjuder på en nästintill forensisk granskning av Lunes nya album ?Truth & mystery?!

Linnéa Martinsson har gått djupt in i sig själv med utforskarmössan på, och har kommit tillbaka ut igen med en samling låtar som både är det mest personliga och det mest nakna, produktionsmässigt, som hon någonsin har delat med sig av.

Meditativ punk, imaginära havsbottnar, fysiskt kännbara övertonskollisioner, troll, bärs, hinkvis med änglalikt reverb ? det är en musikalisk cocktail som får det att surra av välbehag ända ut i fingertopparna! 

Programledare: Patrick Stanelius

2023-05-12
Länk till avsnitt

7ebra är uppe med fåglarna

Fenomenet syskonband är ju en grej inom musikvärlden, och syskonbandens rolls royce är tvillingbanden.

Alltså inte typ King Gizzard & The lizard wizard och Thee Oh Sees, utan band med tvillingar i.

Bee Gees, The Proclaimers, Tegan & Sara, sånt.

I somras dök en ny bekantskap upp på den radarn, och det är systrarna Inez och Ella Johansson i 7ebra.

De målar med få, men väldigt starka, färger ? musikaliskt doftar det 90-talsindie, med vackra harmonier, distinkta gitarr- och klaviaturljud, raka men också finurliga texter, och en härlig melankoli.

Och just det, det LÅTER superlyxigt också, och det är för att de lyckades imponera så mycket på den gamle superproducenten Tore Johansson (Cardigans mfl) att han erbjöd sig att avbryta pensionen för att jobba med systrarnas debutalbum.

Det, och mycket annat, diskuteras i veckans avsnitt av podden!

Programledare: Patrick Stanelius

2023-05-05
Länk till avsnitt

DEEP JUKE SPECIAL: LisaLove

Ibland slår musik ner som en blixt från klar himmel och zappar en så hårt att man hjular av glädje.

Precis så var det när Lisa Pyk Wirström, alias LisaLove, hörde av sig och berättade att hon har gjort ett album.

?Dreams come true?, som skivan heter, är skevflum deluxe med oemotståndliga melodier, lekfullhet, och djupsinne som inte låter som någonting annat där ute.

I veckans avsnitt lägger Lisa upp sin skiva på operationsbordet för en noggrann dissekering.

Programledare:  Patrick Stanelius

2023-04-28
Länk till avsnitt

Frans Johansson har motorcykel-aura

Råneåpågen Frans Johansson har en av Sveriges fetaste och mest igenkännbara bastoner, och ett av rock-Sveriges bästa cv:n: Fireside, Les Big Byrd, Södra Sverige, The Soundtrack of Our Lives med mera.

På 90-talet var han och de andra i Fireside en del av zeitgeisten, med uppvaktning av stjärnproducenten Rick Rubin och ett bisarrt äventyr på Lollapaloozaturnén 1996 som följd.

På senare tid varvar Frans heroiska insatser i Storfågeln med lika heroiska insatser för törstiga människor i Stockholms uteliv

Och nu talar han ut, om allt, i Den flygande jukeboxen.

Programledare: Patrick Stanelius

2023-04-21
Länk till avsnitt

Arkivspecial: Father John Misty pratar om "Leaving LA"

I ett dammigt hörn på en dammig hårddisk låg en dammig fil och skräpade, och det visade sig vara ett inspelat telefonsamtal från mars 2017 med ingen mindre än Josh Tillman, även känd som Father John Misty! Han skulle precis släppa albumet "Pure comedy", som bland annat innehåller det urfina 13-minuterseposet "Leaving LA", och om det var någonting han gärna pratade om så var det just det spåret. Den delen av samtalet låter, så här i efterhand, inte helt olikt hur det brukar låta i just den här podden. Kanske var det, omedvetet, på den där dagen för sex år sedan som fröet till Den flygande jukeboxen såddes? I vilket fall, här återges det partiet av vårt samtal i sin helhet. Programledare: Patrick Stanelius
2023-03-31
Länk till avsnitt

Mikael Yvesand viskar distade hemligheter i sin diktafon

Den flygande jukeboxen avslutar 2022 med en smäll när ord- och popsmeden mister Mikael Yvesand kommer på besök! Hans debutroman "Häng City" var en av årets Verkligt Stora Läsupplevelser, så det är extra kul att Mikael nu gläntar på locket till den hemliga burken som innehåller det magiska stoftet som han strösslade över boksidorna. Följ med bakom kulisserna i Luleås ockulta underjord och dess hemliga historik! Dessutom avhandlas Mikael Yvesands egna (för tillfället pausade) musikerkarriär, Berlin, mashups, The Magnetic Fields, sinnessjuk DIY-hop, musikläggningen på P4-kanalerna norr om Gävle, och mycket annat. Programledare: Patrick Stanelius
2022-12-30
Länk till avsnitt

DFJ presenterar: Blås! med Viktor Brobacke (pilot)

Mer blåsmusik åt folket! Det här är INTE ett avsnitt av Den flygande jukeboxen, utan ett pilotavsnitt av ett program som ingen bett om, och som ingen heller nappade på. 

Men skam den som ger sig! 

Eller snarare, skam den som spelar in en pilot och sedan låser in den och kastar bort nyckeln! Därför bjuder vi (Viktor Brobacke, Lina Langendorf, Patrick Stanelius) alla er där ute på 39 minuter ren och skär blåsbonanza.

Så här skrev vi i programförslaget: "Blås! med Viktor Brobacke är ett passionerat samtalsprogram där programledaren och trombonisten Viktor Brobacke utforskar blåsfaunan på sitt lyhört nyfikna och fantasifulla vis. En lekfull, pigg, och initierad podd där tonen raskt kan gå från att likna Kapten Zoom till att mer låta som Filosofiska (blås)rummet".

Håll till godo!

2022-12-28
Länk till avsnitt

Isak Hedtjärn ser ljuset i en beckmörk källare

Isak Hedtjärn: Vem? Musikern som kan plocka upp vad som helst som går att blåsa i, och få det att låta bra. Var? Överallt, nuförtiden, verkar det som. När? Hela tiden (se föregående fråga). Hur? Magi.

Svenska Folkjazzkvartetten, IH3/Grismask, Sol Tors Taverna, Fire Orchestra, Viagra Boys med mera med flera ? Isak Hedtjärn blåser liv (ursäkta) i alla sammanhang han är med i, och söker sig hela tiden längre och längre ut i musikens okända ytterkanter.

I ett jazzbetonat avsnitt får Isak visa prov på sina encyklopediska musikkunskaper, och berättar också om ögonblicket allt vände ? när han upptäckte frijazz.

För det ska visa sig att det är sant som det är sagt: Jazz ÄR farligt!

Programledare: Patrick Stanelius

2022-12-23
Länk till avsnitt

DEEP JUKE SPECIAL: Marcus Price

Det har blivit dags för ännu ett specialavsnitt, där vi zoomar in på vad återvändande Jukeboxvännen Marcus Price haft för sig på sistone!

Någon kanske minns att Marcus pratade om sina planer på att skaffa ett "riktigt" jobb sist han var med i podden, men 2022 blev i stället en musikalisk nytändning som bland annat har resulterat i albumet "Chillmoe's Hideout", och två bidrag till den tunga samlingsskivan "Dans på svenska".

Som ChillmoeD gör Marcus melodiska och tillbakalutade lofi-beats, perfekt lyssning för en dag i den mentala solstolen! Och på "Dans på svenska"-låtarna hör vi det mer klassiskt bastunga Marcus Price-soundet, med en folkmusikalisk twist.

Mackan pratar om hur han influerats av långa samplingar, fältinspelningar, leksaksinstrument, Sundbyberg, och kulning. Och det blir också en hel del Heta Tips.

Programledare: Patrick Stanelius

2022-12-16
Länk till avsnitt

Lune skriver en superlåt på tio minuter

Med fullmånen precis i backspegeln landar Den flygande jukeboxen passande nog hos Linnéa Martinsson, alias artisten och låtskrivaren Lune!

Hennes senaste ep ?Cats of Bakewell? rör sig i gränslandet mellan drömsk pop, drömpop, och 00-talets collegerock på halvfart, och tidigare i år släppte Linnéa också ep:n ?Luneworld?, med den fantastiska singeln ?Polska ingenstans? som frammanar bilder av bänga älvors dans i en frostgnistrande skog.

Det snurras bland annat genialisk svensk musik, uråldriga trummor, och ett par favoriter från 2011.

Programledare: Patrick Stanelius

2022-12-09
Länk till avsnitt

Jonas Teglund smygtittar på Heimat i turnébussen

Jonas Teglund är den rockande bokförläggaren, eller den bokförläggande rockern, som driver Teg Publishing tillsammans med sin bror Anders Teglund, och som ofta syns med gitarren runt halsen bredvid Hurula och Mattias Alkberg.

Tillsammans med Isak Sundström och ett gäng andra musiker i bandet Weils har Jonas gjort en av årets ABSOLUT bästa skivor ? "Fugue state" ? en förhäxande tripp helt och hållet i dur, en musikalisk skattkista som både är omedelbart belönande och som bjuder på nya små överraskningar vid varje genomlyssning.

Lyckligtvis lyfter Jonas mer än gärna på skynket och delar med sig av bakom kulisserna-godis från arbetet med skivan. Det blir även prat om en tysk mastodontproduktion, undervattensmusik, Norrland, Västerås främste trubadur, 90-talssyntar, och annat! 

Programledare: Patrick Stanelius

2022-12-02
Länk till avsnitt

DEEP JUKE SPECIAL: Jocke Åhlund

I Den flygande jukeboxens första specialavsnitt blir det ett kärt återseende med Jocke Åhlund, och en djupdykning i musiken han gjort och/eller varit delaktig i på sistone. 

Vi snackar om, och lyssnar på, Les Big Byrd, Joakim Åhlund & Jockum Nordström, Svenska Folkjazzkvartetten, och en hel del annat.

Programledare: Patrick Stanelius

2022-11-25
Länk till avsnitt

Grant är så indie

Den Flygande Jukeboxen är tillbaka med ett riktigt pangavsnitt med en riktig pangartist med en riktig pangröst, och det handlar såklart om Caroline "Grant" Cederlöf!

Förhoppningsvis har det inte undgått någon att Grant hunnit släppa två grymma album (och en ep) med allt från omruskande gospelpop till aerobicskompatibla syntdängor. Men Carolines cv sträcker sig mycket längre tillbaka i tiden än så, vilket diskuteras i detta avsnitt när en relik från förr grävs upp. 

Uttrycket "stämningen är på topp" brukar tyvärr missbrukas alltför ofta i sammanhang där det faktiskt inte är sant. Men Stämningen Är På Topp när vi snurrar norsk disco, coverbonanza, outlawcountry, panflöjtssolon med mera. The Flying Jukebox is BACK BABY!

Programledare: Patrick Stanelius

2022-11-18
Länk till avsnitt

SÄSONGSFINAL: Britta Persson har utlyst baktaktsförbud

Britta Persson blir serverad en dos japansk ska. Ni kan aldrig ana vad som händer sedan! Efter att ha släppt en rad grymma album i indiefåran under 00-talet sadlade Britta Persson om till att bli bona fide popmagiker på skivan "If I was a band my name would be Forevers" 2013 - och sedan tackade hon för sig. Eller? Vad hände egentligen de där åren fram till dundersuccén med det Grammisbelönade albumet "Folk - dikt och toner om personer"? 

Hör Britta Persson berätta om varför folk bjuder henne på öl så ofta på krogen, om sitt "Keyser Söze-ögonblick", om musiken hon tycker att alla bara måste få höra - och om mycket annat! 

Programledare: Patrick Stanelius

2022-02-25
Länk till avsnitt

Adam Olenius pajar porslin på NK

Adam Olenius och hans kollegor i bandet Shout Out Louds är några av Sveriges främsta indiepoparkitekter. Bandet har tuffat på i över 20 års tid och har ägnat sig åt nuförtiden arkaiska sysslor som till exempel att uppträda i amerikanska talkshower (BÅDE David Lettermans och Jay Lenos program).

Men Adam har också fler järn i elden, vilket han berättar om när han gästar podden. 

Dessutom dras det upp minnen från förr, som när Shout Out Louds hade ett litet förband som gick under namnet Vampire Weekend, och det talas kärleksfullt om ett gäng oduschade fuzzfolkpionjärer, spelas hits på svenska - och mycket mer - i årets sista avsnitt.

Programledare: Patrick Stanelius 

2021-12-23
Länk till avsnitt

Siri Karlsson omfamnar det kosmiska

Siri Karlsson är svaret, om frågan är "hur skulle det låta om högteknologiska utomjordingar kraschlandade i de svenska skogarna 10000 år för tidigt och insåg att det enda sättet att kommunicera med de primitiva varelserna där var med utflippade saxofon- och nyckelharpsseanser?"

Maria Arnqvist och Cecilia Österholm kastar regelboken och hittar ständigt nya uttryck och nya sätt att få lyssnarens blod att pumpa snabbare, och när de gästar Den flygande jukeboxen passar de på att prata om hur de påverkas av såväl det kosmiska som det ockulta.

Dessutom pratas det hjullåtar...

Programledare: Patrick Stanelius

2021-12-10
Länk till avsnitt

Eric Malmberg flirtar med elvatakt

Sagor & Swing, Gniws & Rogas, Dubbelorganisterna, Happy Hammond in Slumberland - och mycket, mycket mer. Listan på Eric Malmbergs olika musikaliska projekt är längre än hans orgelmanualer och fotbasar uppradade tillsammans. 

Hemma i sitt kök, med en liten fm-synt framför sig, berättar han bland annat om sina tyska favoriter, om hur han tar inspiration av Tintin, och om taktarter och ljudvågor. Det snurras hyperlångsam symfonisk musik, luftkonditioneringsambient och venezolansk månkraut. 

Programledare: Patrick Stanelius

2021-11-19
Länk till avsnitt

Sara Parkman recenserar sovrumspop

Från skogen till klubben till fäboden till scenen till rutan - och tillbaka igen. Sara Parkman har länge riktat strålkastaren mot likheterna mellan folkmusik och skogsrave, inte minst på senaste släppet "Vesper remixed" där dansmusikproducenter stöper om låtarna från hennes fantastiska album "Vesper".

Hör Sara expertkommentera ett av de remixade spåren, hör henne konfronteras med sitt förflutna, hör henne lyssna på brasiliansk body percussion - och mycket mer.

Programledare: Patrick Stanelius 

2021-11-12
Länk till avsnitt

Viktor Brobacke får upprättelse

Den flygande jukeboxen landar hos Viktor Brobacke - the hardest working man in blow (trombon) business, och det blir ett sprudlande samtal från första ögonblicket. Viktor, som i princip har spelat med allt och alla, bjuder frikostigt på visdomar och anekdoter från ett liv i underhållningens tjänst. Kwaito, björnballader, teatermusik och otippad dub snurras - och Viktor avslöjar vad en viss Midnattslöpare hade att säga om hans byxor. Plus, såklart, mycket annat! Programledare: Patrick Stanelius
2021-10-29
Länk till avsnitt

Lo Kristenson bär på en saxofonhemlighet

Insekter, andning, motstånd - i tonsättaren Lo Kristensons värld delar det skeva och det sköra rampljuset med det vackra.

Veckans avsnitt bjuder bland annat på en djupdykning i ett av hennes mest kända stycken, samt mongoliska vokalexerciser, egyptisk hiphop och skogsinspirerad ambient.

Dessutom hintar Lo om ett saxofonbaserat projekt som verkar mycket, mycket lovande!

Programledare: Patrick Stanelius

2021-10-22
Länk till avsnitt

SÄSONGSPREMIÄR: Christian Gabel vill köpa Duran Duran-brädspelet

Den flygande jukeboxen fyller 20 (avsnitt)! Det firas jubileumsaktigt nog med ett besök hos Christian Gabel i Studio Cobra.

Christian Gabel är naturligtvis densamme som i folkmun är känd som "1900-mannen", eller "Mister Music Box" (tillsammans med Calle Olsson) - och så spelar han trummor i Bob Hund.

Därför pratar han nästan uteslutande om sin kärlek till Duran Duran, jazzig hiphop och dub. 

Christian passar även på att lägga ut texten om vad som sedermera bör kallas Gabels Teknologiska Manifest, och dessutom berättar han om "the one that got away".

Ett späckat avsnitt med en fantastisk musikskapare utlovas!

Programledare: Patrick Stanelius

2021-10-15
Länk till avsnitt

SÄSONGSFINAL: Sibille Attar ockuperar en hiss på Dramaten

Popmagikern Sibille Attar är sist ut i vårens omgång av Den flygande jukeboxen!

Sibilles senaste album "A history of silence" släpptes i vintras och är redan en av årets bästa skivor. Det finns ingenting, eller ingen, som låter exakt som henne.

Därför är det så glädjande att Sibille berättar alla sina tankar om typsnitt och fransk kolonialism! Även fenomenet "coverlåtar" avhandlas, samt sunkiga personer som skriver fantastiska låtar.

Algerisk kassettfunk, svulstig västgötsk gospelschlager, bortglömda Velvet Underground-kopior - you name it, vi snurrar det!

Programledare: Patrick Stanelius

2021-05-07
Länk till avsnitt

PNKSLM-special

THIS EPISODE IS IN ENGLISH

Johan Alm och Luke Reilly på det grymma skivbolaget PNKSLM Recordings tar emot i sitt chillout-rum.

Det pratas bland annat om musiken som får dem att lyfta, en viss Skitunges sista hurrarop, och om vem som egentligen har företräde i britpopens fyrvägskorsning.

Programledare: Patrick Stanelius

2021-04-30
Länk till avsnitt

Marcus Price åker limo med Gudfadern

Mister Marcus Price on the mic!

Mannen som en gång i tiden gick under namnet Mickslaktar-Mackan gästar Den flygande jukeboxen för att prata om hiphop, basmusik, cirkus - ja, allt som Marcus Price har snuddat vid under sin långa och mångsidiga musikaliska karriär.

Till tonerna av bland annat kenyansk grindcore, bahamansk gospel och en manglad trombon från Värmland hör vi berättelsen om hur han gick från att spotta ur sig flera ordböcker per låt till att groova på bara ett eller två ord.

Programledare: Patrick Stanelius

2021-04-23
Länk till avsnitt

Nino Keller blir lätt sentimental

Nino Keller var redan Rock'n'Royalty när han släppte soloalbumet "The hunt" för några år sedan.

Det är en skiva som visar nya sidor av honom som musiker, som är svår att sluta lyssna på, och som förhoppningsvis kommer att följas av mer av samma vara.

När Nino nu gästar podden får han bland annat chansen att uttrycka sin kärlek till ett par engelska trummisar som ligger honom varmt om hjärtat.

Trivselfaktorn är skyhög när det snurras turkisk fuzz-freakout, uruguayansk new age-folk, isländsk flöjt-twee... med MERA.

Programledare: Patrick Stanelius

2021-04-16
Länk till avsnitt

Kajsa Lindgren diggar ljudet av ishavsräkor

Ljudkonstnären och kompositören Kajsa Lindgrens makalösa album "Everyone is here" är en av de senaste årens riktigt stora lyssningsupplevelser. Därför är det fantastiskt kul att Kajsa gästar podden den här veckan! Hör henne berätta om konsten att micka upp träd, is, havsbottnar, magnetfält - ja allt som går att micka upp egentligen - och om hur hon skapar musik av resultaten. Utöver några trippiga ljudutflykter bjuds det även på en detaljerad genomgång av ett spår från "Everyone is here". Måstelyssning! Programledare: Patrick Stanelius
2021-04-09
Länk till avsnitt

Per Kristiansen har ett musproblem

Veckans gäst är en av Sveriges hårdast arbetande rockfotografer (han plåtar inte bara rock men jag gillar ordet). Per Kristiansen har nämligen hundratals skivomslag och artistporträtt på sitt cv.

Per är dessutom en av de största musiknördarna som varit med i podden hittills, och då är det ändå hård konkurrens!

Ämnen som avhandlas: Snygga skivomslag (bland annat det snyggaste Per har sett på länge), begreppet "lo-fi" i både musik och foto, Mattias Glavå, dansband, och Per berättar även om sin tid i Sovjetunionen... Med mera!

Programledare: Patrick Stanelius

2021-04-02
Länk till avsnitt

Moa Piraten trivs bäst uppe i masten

Ahoy! Det är ju ingen mindre än Moa Piraten som har gått ombord på Den flygande jukeboxen.

Hör henne berätta om när hon måste ha hockeyskydd på sig (det är inte när hon spelar hockey), om hur hon fixade gig hos Izzy Young, om varför publiken i Friedrichshain är sämre än den i Charlottenburg, om sin kärlek till rancheras - och mycket annat.

Vi lyssnar bland annat på kassettkomprimerad japansk americana, en audiofils våta dröm, och ett band med ett mycket, mycket olyckligt namn.

Programledare: Patrick Stanelius

2021-03-26
Länk till avsnitt

Jonatan Unge älskar verkligen Garmarna

Med ett öra för hits och en stor kärlek till musiken tar komikern, krönikören och podcastprofilen Jonatan Unge plats vid gästmikrofonen.

Jonatan, som är flitig musikskapare i genren jinglar och trudelutter, utsätts för allt från marockansk funk till musik för växter.

Annat som avhandlas: tonläget på P3, Absolute Music, världens sämst klädda folk, dagdrömmar om det fornnordiska, och musiken Jonatan ska dö till.

Programledare: Patrick Stanelius

2021-03-19
Länk till avsnitt

Frida Selander uppfinner ett nytt tidsbegrepp

Den flygande jukeboxen landar en stund hos Frida Selander, även känd som "Frida med rösten", även känd som "Frida the six string-samurai".

För lyssnarnas skull tar Frida en paus i låtskrivandet för att bland annat prata om människans kärlek (till Neil Young), att byta språk, Texas (platsen, inte jazzmusikern), uråldrigt japanskt bågskytte och ljudeffekter.

Programledare: Patrick Stanelius

2021-03-12
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.