Sveriges 100 mest populära podcasts

Reko Hästliv - Podden för bättre relation med din häst

Reko Hästliv - Podden för bättre relation med din häst

För alla oss som strävar mot ett reko förhållningssätt till vår häst. Skaparna bakom Relationsbaserad hästträning pratar om allt gällande häst, ridning, godis och klickerträning.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

relationstraning.se/reko-hastliv-podden/

Avsnitt

Psykologen svarar på lyssnarnas frågor

Hur hanterar vi när andra tittar snett på oss? Vi ställer lyssnarnas frågor till psykologen och klickertränaren Maria Yttermyr. Vi pratar om allt ifrån hur vi själva hanterar övergången från traditionella metoder, till hur vi jobbar med våra negativa tankar eller rädslor. Slutligen berättar Maria om hur har bemött någon som ifrågasätter klickerträning tillsammans med lite pepp och vardagsträningstips! 

2021-07-16
Länk till avsnitt

Hästflytt & Långritt

I detta avsnitt berättar vi om Joannas flytt till ett nytt stall men också Annes långritt i Tiveden. Självklart bjuder vi även med dig som vill ha personlig hjälp av oss att anmäla dig till vägledningsterminen, som nu för tiden är 6 månader istället för 3. Så att ingen ska känna sig stressad över att livet ibland kommer emellan. Hoppas vi får lära känna dig och din häst i höst! ? Du hittar mer info på relationstraning.se

2021-05-28
Länk till avsnitt

Rörelseglädje & hållbarhet

Missade du föreläsningen vi höll som handlade om att förbättra hästens gångarter och rörelser? Här kommer en snabb sammanfattning och en inbjudan till nästa föreläsningstillfälle! Om du är sugen på att få tillgång till alla övningar och förståelsen bakom hur vi tränar för hållbarhet och rörelseglädje, hittar du eboken i just detta ämne på hemsidan.

2021-04-09
Länk till avsnitt

Hur vi använder tryck och eftergift

Vi berättar en del av vår story, hur Anne tränat sin "nya" häst Vatnar och förklarar till vilken utsträckning vi använder tryck och eftergift i Relationsbaserad Hästträning. Du kommer att få höra varför vi inte var nöjda med den NH och frihetsdressyr som vi själva undervisade i, hur vi kan träna en häst med en traditionell bakgrund och saker som är viktiga att komma ihåg när du tar över och flyttar en häst.  Inspelningen blev inte utmärkt då några bakgrundsljud råkade smyga sig in utan att det går att ta bort dom, men vi hoppas att du ska få en trevlig lyssning trots allt. 

2021-04-02
Länk till avsnitt

Hantera häst som bits

Detta är del 2 i hur vi ur ett reko och etiskt perspektiv hanterar en häst som bits. Hur vi hjälper en sur, arg eller frustrerad häst helt enkelt. Vi pratar allt ifrån hur vi kan göra det lättare vid borstning eller massage, men även hur vi låter bli att få en bitande häst i klickerträningen. Vi förklarar också varför din häst kanske inte bits när ni tränar med godis, men nafsar så fort du inte har godis. Skapar handmatning verkligen bitande hästar? Ett avsnitt även för dig som inte har en häst som bits, men som kanske kan se lite sur ut ibland. 

Mer info och undervisning från oss hittar du på relationstraning.se

2021-02-03
Länk till avsnitt

Häst som bits

Vi pratar om hur vi tacklar hästar som bits. I denna del djupdyker vi i varför hästar bits och vilka orsaker som kan ligga bakom bitandet. Vi går in på varför det uppstår mer under hösten och vintern tillsammans med vilka känslor och icke tillgodosedda behov som orsakar bitandet. Mer information och källhänvisning till forskningen hittar du på rekohastliv.se .

2021-01-28
Länk till avsnitt

Rang & relationer i hästflocken

Vi spräcker myten om att vi måste agera som ledarhästen och vara dominanta i träningen med etologen Paulina Lundberg. Vi förklarar hur hästarnas kommunikation sinsemellan fungerar och om vi ska jobba utifrån det i vår egna träning. Slutligen med tips på träning för bra relation med hästen alltså det Joanna & Anne utvecklat, Relationsbaserad hästträning. Du hittar forskningen på rekohastliv.se och mer information om Hästens känslor och signaler i e-boken på relationstraning.se.

2020-12-09
Länk till avsnitt

Rang och dominans i hästflocken

Måste hästar bråka när de släpps ihop? Hur fungerar en flock egentligen och vilken funktion fyller egentligen dominans? Joanna & Anne pratar med etologen Paulina Lundberg och ger tips på hur vi kan introducera nya hästar till flocken likväl som vi pratar om hur vi kan undvika att hästar bråkar.  Källor och info hittas på rekohastliv.se

2020-12-02
Länk till avsnitt

Ryttarträning

Hur ska vi hinna träna? Måste vi verkligen träna? Amanda från Rörelsesmart gästar och berättar bland annat om skillnaden mellan träning och rörelse. Anne & Joanna delar med sig av deras knep för att göra "träningen" lättare, snabbare och mindre tidskrävande.

2020-11-20
Länk till avsnitt

Reko Ridning

Vad tycker hästen om ridningen? Fysioterapeuten Amanda Björkäng från rörelsesmart.se gästar oss och förklarar hur hästen påverkas och några viktiga hållpunkter (biomekaniska krafter) som vi med vår sits måste förhålla sig till. Vill du lära dig mer? Du hittar mer info och källor till forskningen på rekohastliv.se.

2020-11-04
Länk till avsnitt

Dominans och ledarskap

Ofta sägs hästhantering handla om ledarskap, om att vi måste vara hästens ledare. Etologen Paulina Lundberg ger ett etologiskt perspektiv på relationen mellan häst och människa och berättar vad forskningen säger. Du hittar alla referenser på rekohastliv.se

2020-10-27
Länk till avsnitt

När hästen beter sig illa

Hur ska vi korrigera hästen som protesterar, bits eller sparkas? Vi pratar om hur vi skiljer på olika "felaktiga" / problembeteenden och även såklart hur vi får vår häst att sluta göra fel och börja göra rätt. ?  Eller helt enkelt hur en "dum" häst blir snäll ? Du kan lära dig mer på rekohastliv.se

 

 

2020-10-20
Länk till avsnitt

Relationsbaserad Hästträning utvecklas

Här pratar vi om några av de nya saker vi utforskat på sistone och hur de påverkat vår undervisning. Vi berättar även om den unika kurs vi precis hållit under helgen. Hoppas du har överseende med att ljudet råkade bli mindre bra än i tidigare avsnitt. ?  Du hittar också Vägledningsterminen på relationstraning.se 

 

2020-10-13
Länk till avsnitt

Vad är ett val för en häst?

Vad är ett val?  Låter vi vår häst göra vad den vill bara för att vi tränar med godis? Det är viktigt för oss att hästen är delaktig och kan visa vad den tycker men innebär det att vi alltid gör som den vill? Vi avslöjar också när vi faktiskt använder tryck och eftergift med våra egna hästar ?

2020-10-06
Länk till avsnitt

Låt hästen säga nej

Varför tillåter vi hästen att säga nej? Är inte det dumt? Vi berättar hur det kan bli säkert och att det är grunden i en ömsesidig förståelse och kommunikation med hästen.

2020-09-30
Länk till avsnitt

Klickerträning = Muta?

Varför är det fult att ge en häst en morot? Varför använder vi så mycket mat i vår träning?  Är det inte en muta? Forskningen vi nämner i podden hittar du på rekohastliv.se .

2020-09-24
Länk till avsnitt

Reko, vad är det?

I podden berättar vi vad Reko Hästliv är för oss, hur vi tränar vår häst och viktiga punkter att tänka på som faktiskt påverkar träningen. Forskningen vi nämner hittar du på rekohastliv.se

2020-09-23
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.