Sveriges 100 mest populära podcasts

Gravid - vecka för vecka

Gravid - vecka för vecka

Alma är 31 år och gravid för första gången. Första tanken i huvudet "Vad händer nu? Jag vet ju ingenting om det här med att vara gravid". Då kom idén - att starta en podd och ta hjälp av två barnmorskor. Det här är "Gravid - vecka för vecka", podden där du får följa Almas resa från första beskedet till förlossningen och tiden efter barnet kommit. Barnmorskorna Anna och Sofie reder ut begrepp, förklarar vad som händer i kroppen och svarar på alla Almas frågor. Är du själv gravid eller känner nån i din närhet som är det? Då är den här poddresan något för dig. I den här podden får du rätt information baserat på fakta och forskning så att du kan vara trygg i din graviditet.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

Array

Avsnitt

36. v.38 Covid -19 och graviditet samt förlossning

Att vara gravid i en pandemi är minst sagt speciellt, i detta avsnitt svarar Anna och Sofie på de vanligaste frågorna kring Corona och graviditet.
2021-04-05
Länk till avsnitt

35. v.37 Föda utan rädsla

Att få en positiv förlossning handlar till stor del om vilken sinnesstämning du som födande befinner dig i, för att hantera den rädsla och stress som du kan vara i kan man använda olika verktyg och metoder. Metoden föda utan Rädsla ger dig och din partner/stödperson verktyg för att vara trygga under en förlossning.
2021-03-29
Länk till avsnitt

Det blir inte alltid som man tänkt sig...

Nästa vecka är vi tillbaka med ett nytt avsnitt <3
2021-03-22
Länk till avsnitt

34. v.36 BB-väska och Förlossningsbrev

Det börjar närma sig förlossning, i detta avsnitt får ni höra vad Alma har i sin BB-väska. Hon läser även upp sitt förlossningsbrev för barnmorskorna Anna och Sofie.
2021-03-15
Länk till avsnitt

33. v.35 Induktion / Igångsättning

Ibland behöver man hjälp med att få igång förlossningen av olika anledningar. I detta avsnitt berättar barnmorskorna Anna och Sofie om olika induktionsmetoder och anledningar till när och varför de används.
2021-03-08
Länk till avsnitt

32. v.34 Riskförlossning

Ingen vill vara med om det, men ibland händer det. Barnmorskorna på förlossningen är förberedda och i detta avsnitt berättar barnmorskorna Anna och Sofie hur de jobbar vid olika riskförlossningar.
2021-03-01
Länk till avsnitt

31. v.33 Riskgraviditet

Det finns många faktorer som kan göra en graviditet till en riskgraviditet. I detta avsnitt går barnmorskorna Anna och Sofie igenom några av de vanligaste.
2021-02-22
Länk till avsnitt

30. v.32 Normal graviditet och Normal förlossning

Allas graviditeter ser såklart olika ut och ingen förlossning är den andra lik. Med detta sagt finns det ändå en "normal" graviditet, det vill säga en graviditet som inte inneburit risker eller extra vård. Barnmorskorna Anna och Sofie pratar i detta avsnitt om den normala graviditeten och förlossningen. Vad man kan vänta sig från en graviditet.
2021-02-15
Länk till avsnitt

29. v.31 Efter förlossningen

Tiden efter en förlossning beskrivs ofta som omtumlande, i detta avsnitt berättar barnmorskorna Anna och Sofie hur de arbetar när barnet är förlöst och vad man kan vänta sig de första timmarna och dygnen med sin nyfödda bebis.
2021-02-08
Länk till avsnitt

28. v.30 Smärtlindringsmetoder

När förlossningen börjar och är igång ska man välja smärtlindring. Det finns många alternativ, både medicinska och icke medicinska. I detta avsnitt berättar barnmorskorna Anna och Sofie om olika smärtlindringsmetoder som finns.
2021-02-01
Länk till avsnitt

27. v.29 Bristningar under förlossningen

Att "spricka" är normalt, och någonting alla gravida tänker mycket på inför sin förlossning. Barnmorskorna Anna och Sofie berättar i detta avsnitt vad man kan göra för att förebygga bristningar och hur vården arbetar aktivt för att minska dem.
2021-01-25
Länk till avsnitt

26. v.28 Utdrivningsfasen / Krystskedet

Den sista delen av förlossningen kallas utdrivningsfasen eller krystskedet, i detta avsnitt förklarar och berättar barnmorskorna Anna och Sofie vad som händer och hur de som barnmorskor arbetar i detta skede.
2021-01-18
Länk till avsnitt

25. v.27 Aktivfas

Barnmorskorna Anna och Sofie berättar vad som sker med kroppen i den aktiva fasen i en förlossning, de berättar vad barnmorskans roll är och hur du kan ta dig igenom fasen med trygghet.
2021-01-11
Länk till avsnitt

24. v.26 Latensfasen

I detta avsnitt förklarar barnmorskorna Anna och Sofie vad som händer i den första fasen i en förlossning. Vad kroppen går igenom och hur du som gravid kvinna kan tänka och göra när olika saker sker.
2021-01-04
Länk till avsnitt

23. v.25 Klåda och kli på kroppen

Denna vecka har Alma varit hos barnmorskan som berättat att hon behöver ta en spruta eftersom hon och barnet har olika blodgrupp, hon har även fått höra barnets hjärtljud för första gången! Barnmorskorna Anna och Sofie förklarar även denna klåda och kli som Alma känner över hela kroppen och vad man kan göra för att lindra det.
2020-12-28
Länk till avsnitt

22. v.24 Gravidstyrka!

Författarna bakom boken Gravidstyrka, Courtney Landin och Karin Bülow Orrje, hälsar på podden och pratar om sin filosofi! Gravidstyrka handlar inte om en ytlig träning utan att träna kroppen på djupet inför en förlossning.
2020-12-21
Länk till avsnitt

21. v.23 Smärtor i magen

Det finns många saker som kan göra ont när man är gravid, i detta avsnitt berättar barnmorskorna Anna och Sofie om några av orsakerna till att det kan göra ont. Alma får svar på några specifika saker som gör ont på henne.
2020-12-14
Länk till avsnitt

20. v.22 Partnerns viktiga roll

Din partner eller stödperson är den som känner dig bäst och tillsammans med barnmorskorna blir ni ett team som kan stötta den som är gravid. Därför ägnar vi i detta avsnitt till att prata om deras viktiga roll i graviditeten.
2020-12-14
Länk till avsnitt

19. v.21 Illamående i sena graviditetsveckor

Alma har börjat må illa och spy igen, men hon har även hittat en lösning på hennes problem! Detta får barnmorskorna att komma in på hyperemesis och annan problematik när det handlar om illamående i din graviditet.
2020-12-07
Länk till avsnitt

18. v.20 Fosterrörelser

Nu rör sig den lilla på sig mycket, och det är bra att känna efter och ha koll på hur ens foster rör sig. I detta avsnitt pratar barnmorskorna om Mindfetalness och hur det kan hjälpa att knyta an till den som växer i magen.
2020-12-07
Länk till avsnitt

17. v.19 Rutinultraljud

Alma har nu varit på sitt rutinultraljud och berättar om sin erfarenhet där. Barnmorskorna Anna och Sofie förklarar vad som sker på detta ultraljud och vilken information som ultraljudsbarnmorskan tar fram.
2020-11-30
Länk till avsnitt

16. v.18 Myter

Denna veckans fokus är att bekräfta eller spräcka olika myter kring graviditet och förlossning. Kan man se på en mage vilket kön man bär, kan man sätta igång en förlossning genom att äta stark mat och bär verkligen förstföderskor alltid sitt barn en längre period? Det och mycket mer diskuterar Alma med barnmorskorna Anna och Sofie
2020-11-30
Länk till avsnitt

15. v.17 Kejsarsnitt

Med hjälp av en förlossningsläkaren Hugo går barnmorskorna Anna och Sofie igenom kejsarsnittet. Vilka kvinnor som genomgår ett planerat kejsarsnitt, vilka olika typer som finns och vad som händer under operationen.
2020-11-23
Länk till avsnitt

14. v.16 Vaginal Förlossning

I detta avsnitt går barnmorskorna Anna och Sofie igenom den vaginala förlossningen. Steg för steg berättar de vad som sker när kroppen sätter igång inför en förlossning. Allt ifrån vad du som gravid ska göra till det fysiologiska som händer med hormoner och annat.
2020-11-23
Länk till avsnitt

13. v.15 Förlossningsrädsla

Alma är nu gravid i vecka 15, och redan nu tänker hon mycket på dagen då barnet ska födas fram. Hon lider utav förlossningsrädsla vilket är något som ökar i Sverige. Barnmorskorna Anna och Sofie berättar vad rädsla är, vilka olika rädslor som finns och hur man ska gå till väga om man lider utav förlossningsrädsla.
2020-11-16
Länk till avsnitt

12. v.14 IVF utredning och behandling

Gravidresor kan se ut på många olika sätt, ett sätt är att genomgå IVF behandling, eller provrörsbefruktning som det även kallas. I detta avsnitt berättar barnmorskorna Anna och Sofie om hur det går till och vi får även höra en berättelse från en kvinna som berättar om sin resa mot en graviditet.
2020-11-16
Länk till avsnitt

11. Extraavsnitt: Missfall

Missfall drabbar ca 16% av alla kvinnor som blir gravida varje år. Det finns mycket information om olika typer av missfall samt orsaker till dem. I detta avsnittet av Gravid vecka för vecka med barnmorskorna Anna och Sofie får du veta vad som händer kroppen, varför det händer och vad du ska göra ifall det händer dig. Missa inte detta viktiga avsnitt.
2020-11-09
Länk till avsnitt

10. v.13 Berätta för nära och kära

Alla får olika reaktioner när de berättar att de är gravida, vissa reaktioner kan vara väntade och andra en besvikelse. I detta avsnittet pratar bland annat barnmorskorna Anna och Sofie även om varför man behöver springa på toaletter oftare som gravid samt vart nästäppan kommer ifrån.
2020-11-09
Länk till avsnitt

9. v.12 Fosterdiagnostik

Alma ska på sitt "KUB-test" och pratar med barnmorskorna Anna och Sofie om olika sorters fosterdiagnostik. Förutom KUB pratar de om NIPT, fostervattensprov och moderkaksprov.
2020-11-02
Länk till avsnitt

8. v.11 Värmevallningar och kåthet

Alma kan inte hålla sin temperatur, hon är varm och kall om vartannat, mest varm och varför detta händer förklarar barnmorskorna Anna och Sofie. De slår även hål på ännu en myt, denna gången handlar det om vad man kan göra för att motverka att få bristningar i huden.
2020-11-02
Länk till avsnitt

7. v.10 Cravings, förkortningar och uttryck

Många gravida får så kallade "cravings", vad detta kommer ifrån får du veta i detta avsnitt. Barnmorskorna förklarar även många av de förkortningar som används i en graviditet.
2020-10-26
Länk till avsnitt

6. v.9 Den oändliga tröttheten

Barnmorskorna Anna och Sofie berättar bland annat varför man blir trött, behöver kissa oftare och vad din blodgrupp spelar för roll i en graviditet!
2020-10-26
Länk till avsnitt

5. v.8 Frågor från partnern

Alma har fått några klassiska gravidsymptom som barnmorskorna Anna och Sofie reder ut, dessutom ringer de Almas man Petter som får ställa några frågor som han funderat över.
2020-10-19
Länk till avsnitt

4. v.7 Oro och inskrivning

Nu är det snart dags för Alma att skriva in sig på barnmorskemottagningen, därför går barnmorskorna Anna och Sofie igenom vad hon kommer att få göra på det första mötet. Alma berättar även om sin oro kring om hon ens är gravid och samtalet leds in på tidiga missfall som är vanligare än man kan tro.
2020-10-19
Länk till avsnitt

3. v.6 Första symptomen

Efter 6 veckor får Alma första "riktiga" symptomen. Hon mår illa och spyr vilket snabbt gör hennes graviditet mycket verkligare! Det är fortfarande mycket tankar och frågor som snurrar runt vilket barnmorskorna Anna och Sofie hjälper till att reda ut.
2020-10-12
Länk till avsnitt

2. v.5 Ett positivt gravtest

Känslorna är många och alla känner olika inför ett positivt graviditetstest beroende hur resan dit har sett ut. Barnmorskorna Anna och Sofie förklarar och berättar vad som händer i Almas kropp och svarar på alla de frågor som hon funderat på sedan hon fick nyheten att hon väntar barn.
2020-10-12
Länk till avsnitt

1. v.1-4 Att bli gravid

Låt oss börja från början. I detta första avsnittet får du veta vad det som händer de första veckorna innan man kanske vet om att man är gravid. Alma som är gravid för första gången pratar med barnmorskorna Anna och Sofie som berättar hur allt går till biologiskt men även hur det du äter påverkar embryot och vad du kan göra för att bli gravid.
2020-10-12
Länk till avsnitt

Trailer

Äntligen en podd med fakta som är lätt att hänga med i. Graviditet är en djungel men den 12e Oktober har podden Gravid - Vecka för vecka med barnmorskorna Anna och Sofie premiär. Du får följa Alma som är gravid för första gången redan från hennes första graviditets-vecka!
2020-10-08
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.