Sveriges 100 mest populära podcasts

Frikyrkopodden ? historien bakom rubrikerna

Frikyrkopodden ? historien bakom rubrikerna

Frikyrkopodden blickar tillbaka på händelser i svensk, nutida frikyrkohistoria och talar med de som var med eller andra väl insatta personer. Podden leds av Albin Larsson och produceras av tidningen Dagen.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

frikyrkopodden.libsyn.com/website

Avsnitt

Avsnitt 33: Evangelisationskampanjen "Från minus till plus" som engagerade över 1 500 församlingar

I början av 1997 skickas en broschyr ut till alla 4,3 miljoner svenska hushåll som berättar om synden, korset och vägen till frälsning. Nästan 1 500 församlingar står bakom kampanjen, som är ett initiativ från världsevangelisten Reinhard Bonnke. Många är positiva till satsningen, men det finns även kritiska röster. Dessutom skapar Livets ord-pastorn Ulf Ekmans plats i kampanjstyrelsen diskussioner.

2024-02-28
Länk till avsnitt

Avsnitt 32: Succén Forserumsfestivalen som blev Gullbrannafestivalen

1994 samlas närmare 6 000 personer i det småländska samhället Forserum för att lyssna på ett av världens största kristna rockband, Petra. Bakom satsningen står några företagare och den lokala församlingen. Det här är början på det som senare ska bli Gullbrannafestivalen, i dag den största kristna musikfestivalen i Sverige.

2024-01-23
Länk till avsnitt

Avsnitt 31: Frikyrkans grundare F.O Nilsson - motståndet, landsförvisningen och otroheten

F.O Nilsson är med och grundar Sveriges första baptistförsamling. En församling som inte bara lägger grunden för folkrörelse-Sverige utan också för den svenska demokratin genom att tillämpa lika rösträtt drygt 70 år innan kvinnor får rösträtt i Sverige. F.O Nilsson kommer att hyllas som en hjälte för sitt mod att stå upp för sin tro, men ska senare i livet falla och ta en teologisk riktning som ifrågasätts av många.

Länkar till avsnittets källor:

https://equmeniakyrkan.se/kyrkan/equmeniakyrkans-historia/svenska-baptistsamfundet/ https://www.vi.se/artikel/demokratins-pionjarer-den-fromme-rebellen-fran-vendelso https://sverigesradio.se/avsnitt/496721 https://elimskene.se/2022/lastips-landsforvisade/ https://sv.wikipedia.org/wiki/Fredrik_Olaus_Nilsson
2023-12-21
Länk till avsnitt

Avsnitt 30: 2000-talets kommunitetsrörelse - drömmarna och den utmanande verkligheten

I början av 2000-talet växer kristna kollektiv och kommuniteter fram på plats efter plats. Det nära vardagslivet ger nya möjligheter till bön, gemenskap och engagemang. Samtidigt sätts relationerna på prov när stora visioner och drömmar ska förverkligas.

Medverkar gör Viktor Paulsson, Ida Eriksson, Tobias Hadin och Emmanuel Ingelsten.

2023-11-20
Länk till avsnitt

Avsnitt 29: Vad gjorde Johnny Cash i Filadelfiakyrkan i Stockholm?

I slutet av 1960-talet är Johnny Cash en av världens bäst säljande artister. Bara några år senare dyker han upp i Filadelfiakyrkan i Stockholm. Följ med när Dagen försöker ta reda på detaljerna om måndagskvällen då Johnny Cash besökte Sveriges största frikyrka.

2023-10-18
Länk till avsnitt

Avsnitt 28: Kidnappningen av paret Brolin

I 165 dagar hölls de fångna i en liten håla i Tjetjenien. Bönen, lovsången och samtalen gav dem kraft att härda ut dödshoten och misshandeln.

I avsnittet berättar Daniel och Paulina om dagarna i fångenskap och hur de till slut blev fria. Du hör också vännen och pastorn Niclas Collén, Daniels föräldrar och Dagenjournalisten Urban Thoms berätta om den dramatiska händelsen.

2023-08-21
Länk till avsnitt

Avsnitt 27: Kvinnligt ledarskap inom pingströrelsen - så ser det ut i dag - del 2

Det här är det andra avsnittet om kvinnligt ledarskap i pingströrelsen där vi får höra pingstpastorerna Anethe Carlsson, Linnea Sennehed och Marcus Ardenfors ge sin syn på jämställdheten i rörelsen.

2023-06-12
Länk till avsnitt

Avsnitt 26: Kvinnligt ledarskap inom pingströrelsen - motståndet, banbrytarna och utmaningarna i dag - del 1

Under 1980-talet debatteras det inom pingströrelsen om kvinnor kan vara föreståndare och äldste i församlingarna. I början av 1990-talet landar rörelsen i ett ja. Men när Pingst Ung 2013 undersöker hur det står till med jämställdheten i rörelsen, visar resultatet att det fortfarande finns mycket att göra. Det finns en norm i Pingst som säger att män är ledare, men inte kvinnor, konstaterar en av rapportförfattarna. Nu har det gått ytterligare tio år och frågan är hur det ser ut idag?

2023-05-22
Länk till avsnitt

Avsnitt 25: Svenska Folkbibeln och missnöjet över Bibel 2000

1981 kommer en ny översättning av Nya testamentet ut. Den är framtagen av den statligt tillsatta Bibelkommissionen. Men ganska så snart börjar ett missnöje växa bland en del kristna. Översättningen anses inte vara i linje med den kristna traditionen. Så en kväll i november 1983 samlas en grupp människor på Esso motorhotell norr om Stockholm och fattar ett beslut. En ny, kristen översättning ska tas fram.

Det här är berättelsen om statliga Bibel 2000 och gräsrotsprojektet Svenska Folkbibeln.

2023-03-13
Länk till avsnitt

Avsnitt 24: Magnus Tunehag och Torontovälsignelsen - upplevelserna och frågetecknen

Magnus Tunehag är 1994 en av ledarna på Team med uppdrag och i början av året händer något oväntat under en lektion. Magnus beskriver hur elever faller omkull och börjar skratta. Allt det här sker tio dagar före den så kallade Torontovälsignelsen tar sin börjar, berättar Magnus. Efter det följer några händelserika år där Magnus får vara med om många saker.

I dag är han EFS-präst och i det här avsnittet hör du honom berätta om predikan han knappt kunde hålla, om tiden i rampljuset och om varför han lämnat frikyrkan.

2023-01-20
Länk till avsnitt

Avsnitt 23: Kyrkofädernas intåg i frikyrkan - del 2

Många frikyrkor har de senaste årtiondena tagit ett allt större intryck av kyrkohistorien och uttrycken i de historiska kyrkorna. I det här avsnittet får ni höra pingstpastorerna Peter Halldorf och Dan Salomonsson, teologen Magnus Malm och den tidigare bibelläraren vid teologiska högskolan i Stockholm, Runar Eldebo, prata om hur de ser på kyrkohistoriens betydelse för frikyrkan.  

2022-12-12
Länk till avsnitt

Avsnitt 22: Kyrkofädernas intåg i frikyrkan - del 1

I frikyrkan har det historiskt funnits en skepsis till kyrkohistorien och det som har med de historiska kyrkorna att göra. Men under de senaste 30 åren har något hänt, åtminstone i delar av frikyrkligheten. I dag finns det frikyrkoförsamlingar som samlas till tidebön, har gjort nattvarden mer central och låtit ikoner få plats i kyrkorummet. Dessutom är andlig vägledning, retreater och böcker av katolska författare som Wilfrid Stinissen och Henri Nouwen naturliga fördjupningskällor för många inom frikyrkan.

I den här tvådelade poddserien kommer vi titta närmare på den här utvecklingen och börjar med två av de personer som varit med och banat väg för kyrkofädernas intåg i frikyrkan, pingstpastorn Peter Halldorf och teologen Magnus Malm.

2022-11-21
Länk till avsnitt

Avsnitt 21: Anebyaktionen ? tv-protesten som spred sig över landet

Under ett församlingsmöte beslutar Aneby baptistförsamling att medlemmarna ska uppmuntras att säga upp sin tv-licens i protest mot det dåliga innehållet. De kan då inte ana att landets stora tidningar snart kommer att höra av sig och att de kommer att bli navet i en landsomfattande kampanj. 

Lars-Uno Wessman var en av de ledande personerna i kampanjen. Du hör honom berätta om den stora responsen, den direktsända tv-debatten och hur han i dag ser på det som hände. I avsnittet medverkar också Björn Cedersjö som skrivit doktorsavhandling om svensk, frikyrklig etik under 1900-talet.

2022-10-19
Länk till avsnitt

Avsnitt 20: De frikyrkliga vapenvägrarna

I Sverige har det under större delen av 1900-talet varit allmän värnplikt. Men för vissa unga har det inte varit ett alternativ att bära vapen. En stor del av dessa vapenvägrare har varit frikyrkliga och allra flest har tillhört pingströrelsen.

2022-09-20
Länk till avsnitt

Avsnitt 19: Lidmanstriden - konflikten mellan Lewi Pethrus och Sven Lidman

1948 skakas pingströrelsen av en konflikt i det absoluta toppskiktet. Pastorn i Filadelfiaförsamlingen i Stockholm, Lewi Pethrus, och redaktören för Evangeli Härold, Sven Lidman, hamnar på kollisionskurs med varandra.

Konflikten pågår sedan under många år, där Lidman bland annat publicerar en bok med sina anklagelser mot Pethrus. När stridsyxan till slut grävs ner är vägen tillbaka in i rörelsen stängd för Lidman, men inte på grund av konflikten, utan på grund av en annan bokpublicering. 

2022-08-16
Länk till avsnitt

Avsnitt 18: Konvertitfallet Abbas och den oväntade vändningen

Den 8 december 2019 utvisas konvertiten Abbas till Afghanistan. Vad som händer sedan har varit okänt för de flesta som följt fallet på håll. Nu berättar två av de personer som står honom närmast om flykten 2015, de tuffa åren i Sverige, utvisningen ? och vägen tillbaka.

Medverkande i avsnittet är pastor Maria Linder och Abbas "mamma" Maria Lundgren. Även pastorn Jonas Eveborn är med på ett hörn.

2022-06-20
Länk till avsnitt

Avsnitt 17: Stanley Sjöberg och debatten med muslimerna som vände vinden

1991 kommer den muslimske apologeten Ahmed Deedat till Sverige för att möta pingstpastorn Stanley Sjöberg i en debatt. Det blir två kvällar fyllda med spänning där Stanley bland annat utmanas att dricka dödligt gift. Kvällarna blir oväntat nog också hans väg tillbaka in i pingströrelsen efter flera år ute i kylan.
2022-05-16
Länk till avsnitt

Avsnitt 16: Filippus Army - missionsarbetet som föll samman (del 2 av 2)

När det stora avslöjandet om ledaren blir känt, drar Henrik Steen ett djupt andetag av lättnad. Han har mått dåligt länge och nu förstår han varför.

Fredrik är chockad över avslöjandet. Han blir fruktansvärd arg och inser att han har varit utnyttjad. 

Psykoterapeuten Helén Västberg ser i berättelsen om Filippus Army typiska drag för en osund, andlig miljö och reflekterar kring vanliga mekanismer i sådana miljöer.

2022-04-20
Länk till avsnitt

Avsnitt 15: Filippus Army - missionsarbetet som föll samman (del 1 av 2)

I början av 1990-talet samlas några ungdomar i ett kapell i Småland för att be för muslimvärlden. Det är starten för det som senare ska bli missionsorganisationen Filippus Army. En organisation som präglas av radikalitet men också osunda maktrelationer. Pastorn Henrik Steen var en av de djupast engagerade i organisationen. Han berättar här sin berättelse. Likaså "Fredrik" som även han fanns med i organisationen under flera år. 

2022-03-17
Länk till avsnitt

Avsnitt 14: Scandinaviumgalorna som banade väg för frikyrkans popunder

Det är inte många som i början av 80-talet vågar tänka tanken att en av Sveriges största arenor skulle kunna fyllas med kristna musiker och en mestadels frikyrklig publik. Men det gör en ung kille från småländska Ljungby, Magnus Erikson.

På Scandinaviumgalorna gör bland annat Freda´ en av sina första stora spelningar och band som Jerusalem, Koninonia, Salt och Edin-Ådahl är dragplåster under de 14 år som galan genomförs från 1981 till 1994.

2022-02-20
Länk till avsnitt

Avsnitt 13: Estoniaöverlevaren och de svåra frågorna om Gud, lidande och död

Efter en framgångsrik möteshelg i Estland går bibelskoleklassen från pingstkyrkan i Jönköping ombord på Estonia. I katastrofen som följer dör 13 av eleverna och de två lärarna. Mats Hillerström är en av sex elever som överlever. Mitt i hans tacksamhet över att ha överlevt kommer också frågorna. Varför räddade Gud mig och inte dom andra? Var var Gud när Estonia gick till botten?

Teologen Kalle Carlstein ger några tankar om hur man som kristen kan förhålla sig till frågorna som inte bara de överlevande i bibelskoleklassen tvingades brottas med, utan som alla kristna ställs inför i livet.  

2021-12-23
Länk till avsnitt

Avsnitt 12: Punkt i Jönköping med humorn som testade gränserna

Ungdomseventet Punkt lockade i början av 2000-talet ungdomar från hela Frikyrkosverige till Pingstkyrkan i Jönköping. Upplägget för kvällen är enkelt. Först humor, sedan fika och sist gudstjänst. Humordelen är den stora snackisen, där gränserna testas för vad som är okej att skämta om i kyrkan.

Hör Kristian Renström, en av personerna bakom humorn, berätta om frikyrkokultur som skaver och varför deras sketcher var viktiga för många.

2021-11-25
Länk till avsnitt

Avsnitt 11: Jesusmanifestationen och den splittrande hbtq-frågan

2008 går den första Jesusmanifestationen av stapeln. Målet är att hela kristenheten ska kunna samlas kring det som förenar dem, tron på Jesus. Men det visar sig vara lättare sagt än gjort.
Snart hamnar inställningen i hbtq-frågan i fokus och under flera år skapar den diskussioner om vilka som får vara med eller inte.

Elisabeth Sandlund var chefredaktör för Dagen när Jesusmanifestationen drog igång och en av de pådrivande krafterna i uppstarten. Du hör henne berätta om hur allt började, om den splittrande hbtq-frågan och om varför hon tror att manifestationen las ner.

2021-10-21
Länk till avsnitt

Avsnitt 10: Torontovälsignelsen och Stockholm Vineyard

I mitten av 1990-talet vallfärdar kristna till en gammal bilhall i Sundbyberg, Stockholm, för att vara med på församlingen Vineyards förnyelsemöten. Många blir starkt berörda. Vissa skrattar och skakar i timmar. Samtidigt får ledningen kritik för att de anses manipulera besökarna och fokusera på yttre uttryck.
2021-09-23
Länk till avsnitt

Avsnitt 9: Kidnappningen av missionären Lena Thelander

1994 kidnappas den 28-åriga missionären Lena Thelander i Somalia. Under 17 dygn lever hon med rädsla för vad de drogpåverkade unga killarna ska göra med henne. Samtidigt försonas hon med tanken på att dö och skriver ett avskedsbrev till sin nyblivne fästman.

2021-06-23
Länk till avsnitt

Avsnitt 8: Tekla Knös - bandet som ville bränna kyrkan

En natt år 2000 sitter Mauritz Vetterud på sitt rum, frustrerad. Spelningen i kyrkan har gjort honom upprörd och nu plockar han fram penna och papper för att skriva ett manifest. Han börjar med rubriken: Bränn kyrkan.

Hör honom berätta om punkbandet Tekla Knös och det frikyrkokritiska manifestet som till och med fick Svenska Dagbladets ledarsida att reagera.

2021-05-27
Länk till avsnitt

Avsnitt 7: Crossnetflow ? den kristna ungdomsgården på nätet

Den 1 november 2003 släpps Crossnetflow och blir snabbt populärt. Snart skriver tusentals användare meddelanden till varandra och tar del av kristen undervisning, webbradio och annat innehåll.

Du hör en av initiativtagarna, Lars Elisasson, berätta om hur allt började, om drömmarna och utmaningarna och om slutet som kom snabbare än väntat.

2021-04-29
Länk till avsnitt

Avsnitt 6: Jesusfolket - en rörelse i tiden

I slutet på 1960-talet bryter en väckelse ut bland hippies i USA. Det blir början på Jesusfolket. Några år senare får den samfundsöverskridande rörelsen fäste i Sverige och det startas Jesushus, bönegrupper och konferenser.

Eva Cronsioe och Marie-Helene ?Majsan? Myrin berättar om sina upplevelser av rörelsen. Kyrkohistorikern Torbjörn Aronson ger de historiska ramarna.

2021-03-26
Länk till avsnitt

Avsnitt 5: Musikalen Lukas ? 80-talssuccén som mötte motstånd

Musikalen Lukas har premiär i Filadelfiakyrkan i Stockholm på luciadagen 1981. Sex år senare har musikalen satts upp i församlingar runt om i landet, setts av tusentals skolelever och visats på SVT. Men den har också mött motstånd, både från äggkastande elever och personer inom pingströrelsen som inte tycker att teater hör hemma i kyrkan.

2021-02-26
Länk till avsnitt

Avsnitt 4: Frizonfestivalen - hyllningarna och stormarna

Josefine Arenius berättar om festivalens början och avslut, om all kärlek den fått och det stormiga festivalåret 2007. Om festivalen som under sin 20-åriga historia inte bara satte ett stort avtryck i hennes eget liv utan i en hel generation unga kristna.

2021-02-05
Länk till avsnitt

Avsnitt 3: Den stora fyrke- och helvetesdebatten

Våren 2011 utspelar sig en intensiv debatt bland frikyrkobloggare. Ett inlägg om helvetet blir starten på en diskussion om vilka åsikter som ryms inom samfundet EFK och frikyrkan i stort. Begreppet fyrke, fyrkantsevangelikalism, lanseras och ger namn åt debatten.

2020-12-18
Länk till avsnitt

Avsnitt 2: Bibelsmugglarna som åkte fast - fallet Sareld/Engström

Den 5 juni 1977 grips pingstvännerna Nils-Erik Engström och Bengt Sareld på väg ut ur Sovjet. De anklagas för att föra ut antisovjetiskt material. De kommande fem månaderna kommer de att utsättas för dagliga förhör som bryter ner dem psykiskt. När de till slut släpps fria är det med blandade känslor. Lättnad över att äntligen få komma hem. Skuld över att ha namngett sovjetiska vänner.

Bengt Sareld berättar om fallet som blev en storpolitisk fråga som berörde de svensk-sovjetiska relationerna.

2020-11-26
Länk till avsnitt

Avsnitt 1: Rock the Globe - Jesusfesten som fyllde Globen med kristna ungdomar

År 2000 arrangerades Rock the Globe, då över 10 000 ungdomar samlades i Globen i Stockholm för att under 27 timmar gå på konserter, be, dansa och lyssna på predikningar. Initiativtagare var den 27-årige Magnus Persson, som i dag både ser dess betydelse och brister.

Magnus Persson berättar om hur allt började, hur han upplevde de 27 timmarna och varför Rock the globe var slutet på en era.

2020-10-26
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.