Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Peter LePod

Peter LePod

En podcast om Peter LeMarc. Ja, det är sant.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

peterlepod.podbean.com

Avsnitt

15. Buona Sera! Peter LeMarc livslevande

Peter LePod livslevande! 1993 förevigade Peter LeMarc sin framgångsrika turné med livealbumet Buona Sera! Ett sjuhelvetes album... I ett mastigt avsnitt gräver vi ned oss i skivan låtval, mellansnack och show. Vi nördar loss på låtlistor och liveskivan som koncept. Emil ringer ett oväntat telefonsamtal och Toni framför en slapp imitation av Peter. Välkommen hem till den enda podden i Sverige som drömmer om busskursgigg från 90-talet i Finspång. Intro- och outromusik av Kristoffer Hedberg från Easy October, ett fint band att se live i sin egen rätt. Följ på oss på instagram, facebook och twitter. Maila oss på [email protected]

 

Hey, sötnos, skruva upp din poddspelare!

2021-02-19
Länk till avsnitt

14. Tomas Andersson Wij - Från fan till kollega

Tomas Andersson Wij är en av Sveriges mest uppskattade låtskrivare och artister. I det här samtalet pratar vi med Tomas om hans väg från tonårigt fan av Peter LeMarc, till att bli kollega och vän med densamma. Tomas tar oss med bakom kulisserna från kvällen Peter gjorde skandal i frikyrkan Ebeneser, genom otaliga samarbeten och intervjuer, fram till Peters sista spelning inför betalande publik. Vi får också höra om hur Tomas Andersson Wij själv lyckades ta steget från musikjournalist till skivkontrakt, och var han befinner sig som artist nu över tjugo år in i sin karriär. Anekdotspäckat avsnitt! Vi på Peter LePod är väldigt glada över att få bjuda på detta härliga samtal.

Det här avsnittet avnjutes med fördel i kombination med Tomas andra intervju med Peter i motgångspodd Hundåren. Finns där poddar finns! Intro- och outromusik av Easy Octobers Kristoffer Hedberg.

Följ oss på instagram, facebook och twitter. Maila oss på [email protected]

2021-02-12
Länk till avsnitt

13. David Urwitz - Från fan till kollega

Trollhättesonen David Urwitz släppte 2013 albumet "En gång i världen" som Peter LeMarc producerade. Under två avsnitt pratar vi med artister som gått från att vara fans av LeMarc till att bli kollegor. Här berättar singer-songwritern David för oss om deras samarbete och vänskap, och om de beslut som låg bakom albumet de skapade tillsammans.  Vi får reda på Peters lunchrutiner i studion, och diskuterar vilka låtcitat man tar med sig i vardagen. Ett avsnitt som får Emil att fälla tårar. Vi tror att poddens lyssnare kommer älska detta samtal. Säg det! Lyssna på "En gång i världen" på spotify Intro- och outromusik av Easy Octobers kung vankelmod Kristoffer Hedberg. Följ oss på instagram, facebook och twitter. Maila oss på [email protected].

2021-02-05
Länk till avsnitt

12. Det finns inget bättre - Sida B

På andra sidan vinylen hittar vi exempelvis Ända till september, Lycklig idiot och Vrå av världen. Vi avslutar diskussionen om Peter LeMarcs magnum opus från 1992 med ett högintensivt samtal. Vi kastar oss mellan att djupanalysera LeMarcs låtar till att berätta personliga hågkomster om hembränd sprit och uppväxten i svenska småstäder. Vi går till botten med falafelns historia i Sverige, och ifrågasätter dagspressens besatthet av tunnhårighet på det tidiga nittiotalet. Det och mycket annat bjuder vi på i dagens avsnitt. Gode gud låt oss förbli lyckliga idioter.

 

Intro- och outromusik av americanakungen Kristoffer Hedberg från Easy October. Föjs oss på instagram, facebook och twitter. Maila oss på [email protected]. Tipsa alla era vänner om Sveriges hippaste podcast.

2021-01-29
Länk till avsnitt

11. Det finns inget bättre - Sida A

Stämmer Peter LeMarcs påstående 'Det finns inget bättre'? I detta avsnitt får ni svaret. Vi gräver ned oss i sångerna på skivans första hälft: t ex Tootolah, Senast jag såg änglarna, Ge henne tid och titelspåret. Det blir samtal om country, oralsex, drömtydning, kräftskivor, mystiska katter och tågluffsminnen. Med stor glädje tar vi oss an projektet att under två avsnitt diskutera fanfavoriten och succéalbumet från 1992.

I avsnittet pratar vi om ett (underbart) tv-framträdande av Ge henne tid. Det hittar du här.

Intro och outromusik av Kristoffer Hedberg från Easy October. Gilla vår instagram @peterlepod och gilla vår facebooksida. Maila oss på [email protected]

2021-01-22
Länk till avsnitt

10. Peters baksidor 86-91

Tidvatten, Himlen så hög, Här kommer din älskling. Några låtar som blivit fanfavoriter trots att de hamnade på vinylsinglars b-sidor eller blev bonusspår på CD. I det här avsnittet samlar vi upp de låtar som Peter LeMarc spelade in 1986 ? 1991 men som inte fick plats på en LP. En nördig djupdykning i sånger som förtjänar sin tid i rampljuset. Vi reser i en spökamazon genom ett hjärteland på väg mot Jakobs kärr. På vägen pratar vi jazz, poesi, relationer, murder ballads och den perfekta picknickkorgen. Ännu ett rafflande avsnitt av din älsklingspodd.

 

På den här spotifylistan hittar ni de låtar vi pratar om i avsnittet.

 

Intro- och outromusik av Kristoffer Hedberg från Easy October. Följ oss på instagram på @peterlepod och gilla vår facebooksida. Maila oss på [email protected].

2021-01-15
Länk till avsnitt

9. Mannen i mitten och kritikerna

I säsongspremiären pratar vi med två journalister: Markus Larsson på Aftonbladet som skrivit hyllningstexter om Peter LeMarc, och frilansaren Tommy Jeppsson som skrev en sågning som inspirerade till sången Mannen i mitten. Med avstamp i just den låten gräver vi ned oss i LeMarcs relation till kritikerna, och får samtidigt insyn i hur yrket rockjournalist förändrats de senaste trettio åren. Vi jämför LeMarc-fans med bankrånare och spekulerar i vad året 2021 kan bjuda på. Välkommen tillbaka! Här kan du läsa Tommy Jeppssons recension av "Sången dom spelar...". Texterna av Markus Larsson kan du läsa här: Sonic, "Peter LeMarc är punk"), krönika från aftonbladet 2010, recension live från cirkus 2007, och recension live från skeppsholmen 2014. Intro och outromusik av Kristoffer Hedberg från Easy October. Följ oss på instagram och facebook för mer info och uppdateringar.

2021-01-08
Länk till avsnitt

8. Lasse Ermalm - Att formge LeMarcs omslag

Toni och Emil har intervjuat Lasse Ermalm, Sveriges kanske främsta formgivare av albumomslag. Bland de ca 2500 skivor han designat hittar vi Peter LeMarcs album och singlar från genombrottet fram till Little Willie John. Vi får inte bara höra sanningen bakom dessa skivomslag, utan även berättelser och tankar från en hel karriär. Artisterna på Lasses CV är många: Från John Holm till Monica Zetterlund, från Kenta till Eva Dahlgren och Tomas Ledin. Det här avsnittet bjuder på ett unikt perspektiv på svensk musik- och designhistoria, och ger oss fler pusselbitar till artisten Peter LeMarc. Ett härligt, djupodlande samtal som ni kommer att gilla.

 

Med detta avsnitt tar Peter LePod julledighet och är tillbaka 8 januari. Du kan läsa mer om Lasse Ermalm och se exempel på omslag han designat på ermalsmegenart.se. Intro- och outromusik av Kristoffer Hedberg från fenomenala Easy October. Följ oss på instagram och facebook för mer info och uppdateringar. God jul och gott nytt år!

2020-12-18
Länk till avsnitt

7. Sången dom spelar när filmen är slut - Sida B

Toni & Emil vänder på Sången dom spelar-LPn och hittar: Little Willie John! Drivved! Ett av dom sätt! Gråt! (!) Nonsomdu! Är det därför jag älskar dig så! Ni hör ju bara på titlarna vilket avsnitt det kommer bli. De pratar om det svåra med lyckliga känslor i musik. Emil levererar ett scoop om den besjungna mjölkbutiken.  Förstod den tjugoårige Lisa Nilsson vad hon sjöng om i sin duett? Vilken är Peter LeMarcs favoritfilm med James Bond? Toni och Emil är oense om sexmetaforer i en sång, och älvmetaforer i en annan. Det blir i vanlig ordning både skratt och allvar. Let them talk!

 

Intro- och outromusik av Kristoffer Hedberg från kanonbandet Easy October. Följ oss på instagram på @peterlepod och gilla vår facebooksida.

2020-12-11
Länk till avsnitt

6.Sången dom spelar när filmen är slut - Sida A

Det ryms så mycket bra musik, så mycket tankar och så mycket känslor på ?Sången dom spelar när filmen är slut? att skivan fördelas på två avsnitt. I denna del pratar Toni och Emil om låtarna på LPns sida A. Peter LeMarc jämförs med Super Mario. Mysteriet med Evelina nagelfars, finns svaret i en film med Juliette Binoche? Emil knäcker månens betydelse i Peters texter. Toni skryter om alla böcker han läst. Är detta det nördigaste avsnittet hittills? Förhoppningsvis.

Intro- och outromusik av Kristoffer Hedberg från Easy october. Följ oss på instagram på @peterlepod och gilla vår facebooksida

2020-12-04
Länk till avsnitt

5. 10 skivor LeMarc aldrig har släppt

Istället för att prata om de album Peter LeMarc har släppt, så spekulerar vi denna vecka fritt kring vilka album som aldrig såg dagens ljus. Vi listar skivor vi hade velat höra, och album vi är glada publiken slapp. Vår fantasi sätter inga gränser när vi drömmer om oväntade samarbeten, givna tolkningar och katastrofala misstag.

 

Intro och outro av Kristoffer Hedberg från Easy October. Följ Peter LePod på @peterlepod på instagram, och gilla vår facebooksida.

2020-11-27
Länk till avsnitt

4. Välkommen hem!

1990 släpper Peter LeMarc ett album fyllt av dåtidens hippaste sound. 30 år senare diskuterar Toni & Emil om samma ljudbild åldrats bra eller dåligt. Svaret kommer att chocka dig! Albumets glädje smittar av sig i avsnittet, men visst finns det tid för hjärta och smärta. Veckans frågor: Hur älskar man en sargad själ? Ska vi skicka upp Peter i rymden? Är jämförelsen med Van Morrison tröttsam? Emil pratar igen om Neil Young, Toni tänker på Kjell Höglund. Annelie Rydé, Gladys Knight och Roffe Wikström får vara med på ett hörn.  Intro och outro av Kristoffer Hedberg från Easy October. Följ oss på instagram och facebook. Tipsa alla dina vänner.

2020-11-20
Länk till avsnitt

3. Närmare gränsen

1988 släppte Peter LeMarc uppföljaren till sin genombrottskiva. Toni & Emil finner ett mörkt album om berömmelsens baksida som får dem att tänka på både Eminem och Guns n Roses. Frågor ställs: Vem är jag? Vad händer egentligen på golvet i logen när showen är över? Är Tony Thorén skräckfilmsfantast? Kan du höra om en poet är spansk eller från Trollhättan? Vad innebär det egentligen att vara närmare gränsen? Viktigast av allt: Vad tycker du om Peter LeMarc? Även denna gång pratar vi lika mycket om kärlek och relationer, som om synthar och soul.

 

Intro och outro av Kristoffer Hedberg från Easy October. Följ oss på instagram och facebook!

2020-11-13
Länk till avsnitt

2. "Det vita albumet"

1987 fick Peter LeMarc sitt stora genombrott med den självbetitlade skivan, i folkmun kallad ?Det vita albumet?. 2020 diskuterar Toni och Emil låtarna på skivan. De dissekerar metaforer, pratar otrohetssoul, har delade åsikter om en musikvideo, väntar på regn och ifrågasätter varför Trollhättan inte rest en staty på Kanaltorget. Det är bara början på en lång historia.

Intro- och outromusik av Kristoffer Hedberg från Easy October. Följ podden på instagram, gilla oss på facebook, och tipsa era vänner.

2020-11-06
Länk till avsnitt

1. Prologen

Premiäravsnittet av Peter LePod - podden om Peter Lemarcs musik!  Toni & Emil presenterar sig själva och projektet att gå igenom Peter LeMarcs diskografi. Det ges en kort summering av Peters biografi innan genombrottet och  punkterna i poddens checklista för Peters musik gås genom.  

Intro- och outromusik av Kristoffer Hedberg.

2020-10-27
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.