Sveriges 100 mest populära podcasts

Sparmakarpodden

Sparmakarpodden

En podcast som inspirerar till ekonomisk frihet genom ett långsiktigt sparande. Bortom all expertis tar @sparmakarna med dig in i deras vardagsekonomi där du inte bara får följa deras resa, utan också ta del av konkreta tips och råd taget ur det verkliga livet.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

instagram.com/sparmakarna/

Avsnitt

48. Vi avslöjar hur vi håller vår matbudget

Ett efterfrågat avsnitt! Vi får dagligen frågor kring vår matbudget. Hur vi handlar, vad vi handlar, hur vi planerar maten för en månad osv. Allt detta plockar vi upp i dagens avsnitt och djupdyker ner i hela vår matbudgetprocess.

2021-10-18
Länk till avsnitt

47. Så får du pengarna att räcka längre (intervju med Mathilda Wernersson från @overtillannat)

I veckans avsnitt gästas vi av, och lär känna, den fenomenala Mathilda Wernersson, som driver @overtillannat. Här pratar vi bland annat om hur en budget bör se ut, vad nyckeln är till ett långsiktigt sparande och hur man får sin partner intresserad av ekonomi och sparande.

2021-10-11
Länk till avsnitt

46. Så resonerar vi när börsen svajar

Börsen och våra känslor går ofta hand i hand. När börsen går upp, går känslorna upp och vice versa ? och det är enkelt att agera i ren affekt. Att se ens pengar minska i värde gör att något händer inom oss och vi instinkt är att fly. Hur gör man då för att ta rätt beslut? Det är givetvis otroligt svårt att svara på, men i detta avsnitt pratar vi om hur vi går tillväga för att sitta ner i den berömda båten, när vågorna gungar och vi är nära på att ramla av.

2021-10-04
Länk till avsnitt

45. Lyssnarfrågor del 2

Efter att vi släppte avsnitt 39 (Lyssnarfrågor del 1), så fick vi mycket bra respons av er lyssnare. Därför är vår plan att framöver släppa sådana avsnitt lite då och då, där vi egentligen sitter och svarar på era helt fenomenala frågor. I detta avsnittet diskuterar vi bl.a. varför vi vill bli ekonomiskt fria, klimatet på FinansInstagram och om vi brukar bråka eller inte. Många intressanta frågor ? all cred till er.

2021-09-27
Länk till avsnitt

44. Kan man köpa lycka för pengar?

Många säger att lycka inte går att köpas för pengar. Stämmer det? Är man lyckligare med mycket pengar och stora förmögenheter? Är det den förutsättningarna till ren lycka som går att köpa eller faktiskt till och med själva känslan i sig? Och vid vilken mängd pengar är man som lyckligast? Dessa är några frågor vi diskuterar i veckans avsnitt. Enligt oss, ett av våra hittills bättre avsnitt.

2021-09-20
Länk till avsnitt

43. Så gör du för att bo gratis (intervju med Jakob och Isabelle Saternus från Main Home)

För många förblir tanken av att 'bo gratis' endast just en tanke. Kanske har man en idé på hur man skulle kunna göra det till verklighet, men vet inte riktigt hur man kommer igång. I detta avsnittet pratar vi med Jakob och Isabelle, som driver Main Home, om hur de gjorde för att lägga sina 'vanliga' arbeten åt sidan för att kunna fokusera på det som de brinner för. Vi pratar också hur man enklast kommer igång med att köpa sina första fastighet och vad man ska tänka på, så att man inte går i fällor som annars ligger framför fötterna.

2021-09-13
Länk till avsnitt

42. The Power of Broke (intervju med Christian Wederbrand från HackaDittLiv)

Vårt mål är ekonomisk frihet. Därför är det så otroligt intressant att få prata med människor som gjort den resa som vi själva är mitte uppe i. För Christian Wederbrand gick det snabbt. I detta avsnittet pratar vi om hans resa - hur han 2014 förändrade sitt liv genom att få koll på sina utgifter och satte pengarna i arbete. Det blev ett riktigt intressant samtal om allt från att hitta sitt 'varför', till sitt kall inom fastigheter, till varför kreditkort har varit en stor nyckel i hans liv.

2021-09-06
Länk till avsnitt

41. Det är värt att låna pengar för att investera, eller?

Vi är kluvna. Det är inte helt lätt. Lån är oftast, med all rätt, förknippat med något dåligt. Man bör helt enkelt inte köpa någonting man inte har råd med. Så enkelt är det. Men om man kan tjäna mer pengar på att man lånar? Att det smakar mer än det kostar? Ja, i detta avsnitt försöker vi reda ut denna soppa och ger vår egen syn på det hela.

2021-08-30
Länk till avsnitt

40. Sparsam, slösaktig eller snål?

Vad innebär det egentligen att vara sparsam, slösaktig och snål? I detta avsnitt ger vi er vår syn på de olika benämningarna. Vi tar även upp ett par olika situationer där vi diskuterar om vilken benämning som passar bäst in på just den situationen.

2021-08-23
Länk till avsnitt

39. Lyssnarfrågor del 1

Vi får in väldigt mycket frågor, både via podden och Instagram. Därför testar vi att göra ett sådant här avsnitt för att se om det flyger. Vi svarar helt enkelt på era frågor om allt som rör ekonomi, sparande, investeringar och oss själva.

2021-08-16
Länk till avsnitt

38. Att investera allt på en gång är bättre än lite i taget

I veckans avsnitt snackar vi om våra tre grundpelare i vår investering- och sparstrategi; varför tiden är investerarens bästa vän, varför vi alltid är fullinvesterade samt att vi aldrig försöker tajma marknaden.

2021-08-09
Länk till avsnitt

37. Misstagen vi alla borde undvika

Klyschan lyder; lär dig av dina misstag. Den stora frågan är bara 'hur' man egentligen gör för att lära sig av dem. I det här avsnittet snackar vi om de misstag vi själva begått och hur vi väljer att lära av dem ? och även hur vi gör för att undvika dem.

2021-08-02
Länk till avsnitt

36. Hur blir vi egentligen miljonärer?

För många ses det som en omöjlighet att bli miljonär. Men vad krävs egentligen för att ta sig dit? Enligt oss ? ett gediget och disciplinerat sparande. I detta avsnittet pratar vi om hur vi ser vår väg mot den första miljonen och vad vi anser är de viktigaste delarna i en sådan resa.

2021-07-26
Länk till avsnitt

35. Så kan du fördela 100 000 kr på börsen

Vi får extremt mycket frågor, både via mejl och Instagram, hur man ska placera och fördela en viss summa pengar på börsen. Det är givetvis otroligt svårt att svara på, och det vore fel av oss att säga hur man bör göra. Däremot, som i detta avsnittet, så pratar vi om hur vi tänker kring våra placeringar. Vad vi värderar i ett sådant innehav för att få så bra riskspridning och utveckling det bara går ? över en längre tid.

2021-07-19
Länk till avsnitt

34. Den här summan borde du kunna spara av din inkomst varje månad

Vad är egentligen ett rimligt sparande? Det beror givetvis på en rad olika faktorer såsom boendesituation, familjesituation och var i Sverige du befinner dig. I detta avsnitt pratar vi om rapporten som Swedbank nyligen släppte ? Kvar till sparande ? där de går igenom olika förhållanden och visar på hur mycket du borde ha över varje månad till sparande och övrig konsumtion.

2021-07-12
Länk till avsnitt

33. Vilken sparstrategi väljer du?

Det finns en rad olika spar- och investeringsstrategier som är bra på olika sätt ? beroende på våra intressen. Alla strategier passar inte alla människor utan det handlar om att hitta en som passar oss just dig. I detta avsnittet pratar vi om tre olika kända sparstrategier och går igenom hur, och för vem, dessa är användbara.

2021-07-05
Länk till avsnitt

32. Så resonerar vi kring innehavet i våra portföljer

I veckans avsnitt går vi igenom våra portföljer ? uppifrån och ner. Vi pratar om strukturen på våra portföljer, om vilka ändringar vi gjort det senaste, hur det gått hittills i år och hur vi ser framåt.

2021-06-28
Länk till avsnitt

31. Hushåll med semesterpengarna

Sommaren är här och pengar kommer att spenderas på en och annan Ananas Split och handskalade räkor i hamnen. Men, hur många har egentligen förberett en sommarbudget? Ingen är supersugen på en ekonomisk baksmälla framåt hösten, så därför pratar vi detta avsnittet om hur man kan gå tillväga för att vara så förberedd som möjligt.

2021-06-21
Länk till avsnitt

30. Vi delar med oss av hela vårt sparande

I veckans avsnitt av Sparmakarpodden pratar vi om hur vi lägger upp hela vårt sparande ? varje månad. Vi går igenom vilka konton vi har, syftet med dessa och hur prioriteringen ser ut mellan kontona. Vi hoppas det kan ge dig inspiration till att själv skapa ett gediget sparande!

2021-06-14
Länk till avsnitt

29. Så får du din partner intresserad av sparande

Alla har vi någon form av relation till pengar. Det spelar ingen roll hur mycket pengar vi har ? de kommer oftast ha en viktig roll. Lever man även tillsammans med någon, och har tänkt göra det under en längre tid, så kommer pengar också vara fundamentalt i relationen. Då blir det betydligt enklare om man har liknande syn på ekonomi, sparande och pengar generellt. I detta avsnittet pratar vi om just detta ? hur får vi vår ointresserade partner att tänka i dessa banor?

2021-06-07
Länk till avsnitt

28. Fem utmanande spartips

Vi försöker alltid hitta nya sätt att spara och tycker om att tänka kreativt! I detta avsnittet delar vi med oss av fem olika sätt att spara på och hoppas verkligen att du som lyssnare kan hitta något sätt som passar dig.

2021-05-31
Länk till avsnitt

27. Att tänka på när du går i tankar om att bygga hus

Innan vi påbörjade vårt husbygge var det många som ville tala om för oss hur svårt och krångligt det är. Och ja, det är många saker att hålla koll på men absolut ingen omöjlighet. I detta avsnittet delar vi med oss våra erfarenheter hittills där vi hoppas kunna hjälpa dig som själv går i tankar om att bygga ditt första hus.

2021-05-24
Länk till avsnitt

26. Så lagar du billig och bra mat (intervju med Hanna Olvenmark från Portionen Under Tian)

Vi fick äran att under en och en halv timma sitta ner tillsammans med Hanna Olvenmark, från Portionen Under Tian. Vi fick lära känna henne som person, prata om bakgrunden till Portionen Under Tian, hennes tre böcker, relationen till pengar och mycket annat. Mycket intressant och spännande möte!

2021-05-17
Länk till avsnitt

25. Så undviker du de vanligaste ekonomiska misstagen (tappohej)

Det finns många misstag att göra, rent ekonomiskt. Både på börsen och i det vardagliga livet. I detta avsnittet pratar vi om de vanligaste ekonomiska misstagen, hur du kan undvika dem och sjävklart våra egna snedsteg.

2021-05-10
Länk till avsnitt

24. Så blir du ekonomiskt fri genom att månadsspara

Enligt oss är det extremt svårt att tajma marknaden, och vi tror att de flesta människorna faktiskt får bäst avkastning genom att vara fullinvesterad och har ett stående sparande på börsen ? både i uppgång och nedgång. Så länge du har ett gediget sparande på börsen, så handlar din ekonomiska frihet om tid. På börsen är tid och avkastning din bästa vän.

2021-05-03
Länk till avsnitt

23. Detta är något vi måste lära oss i skolan

Vems ansvar är det egentligen till vår ekonomiska kunskap när vi blir vuxna? Är det ditt eget, dina föräldrars eller skolans? Detta är en ständig diskussion och det är tydligt att det finns olika läger. I detta avsnitt pratar vi om vad vi tog med oss från skolan, vad vi lärde oss från våra föräldrar och hur vi tagit vara på den kunskap vi fått från tidig ålder.

2021-04-26
Länk till avsnitt

22. Därför bör du investera i guld och silver (intervju med Stefan Abrahamsson från AuAg Fonder)

Vad tänker du på när du hör "guld och silver"? För oss var det förknippat med smycken och något värdefullt som går att gräva fram i diverse gruvor. Det är givetvis korrekt, men är också mycket mer än så. I detta avsnittet pratar vi med den otroligt kunnige och kompetenta Stefan Abrahamsson från AuAg Fonder. Vi talar om allt från guldet och silvrets bakgrund till hur man faktiskt går tillväga för att investera i dessa ädelmetaller.

2021-04-19
Länk till avsnitt

21. Hur ger man sitt barn rätt ekonomiska förutsättningar?

Vi är nyblivna föräldrar och är givetvis väldigt intresserade av att ge vårt barn de bästa ekonomiska förutsättningarna som möjligt ? men hur går vi tillväga? Vi tänker att det finns olika sätt. I detta avsnittet diskuterar vi vad vi tror är rätt väg att gå och hur folk i vår omgivning väljer att göra.

2021-04-12
Länk till avsnitt

20. Glöm inte att göra avdrag i deklarationen!

Deklaration ? det är inte ett begrepp som gör att det kittlar i magen. Däremot så finns det ofta sätt att spara pengar genom att göra vissa avdrag, beroende på vad man har haft för sig under året. I detta avsnittet pratar vi om hur vår deklaration såg ut, i och med vår lägenhetsförsäljning. Vi pratar också om några avdrag vi vet/tror att man kan göra. 

2021-04-05
Länk till avsnitt

19. Minimera dina utgifter & maximera dina inkomster

Det pratas allt för ofta om att höja sin lön, hitta sidoinkomster eller på något sätt öka sin inkomst ? för att få ett bättre sparande. Men enligt oss så det är det allra viktigaste att se över sina utgifter och försöka hålla dessa nere så gott det går. I denna veckas avsnitt pratar vi om hur vi kan minimera utgifter, så att när väl sidoinkomsterna ramlar in på kontot fördelas de direkt till vårt sparande.

2021-03-29
Länk till avsnitt

18. Så håller vi matbudgeten till 3000 kr/mån

En matbudget är enligt oss fundamentalt i en vardagsekonomi. Den varierar givetvis beroende på familjesituation, ekonomisk sits och matvanor. Men, en sak är säker; det finns alltid pengar att spara när det kommer till mat. Alla kan göra matlådor, alla kan leta rabatter och alla kan planera sina veckodagar. I detta avsnitt försöker vi berätta hur vi gör för att hålla vårt matkonto nere, samtidigt som vi vill äta god och hälsosam mat.

2021-03-22
Länk till avsnitt

17. Spara på börsen eller amortera?

Vi har under ett par år valt att amortera hårt, ca 8 %, men har nu övergått till att amortera minimum. Det finns för- och nackdelar med båda, men vi ska komma ihåg att det egentligen bara är två olika sätt att spara på. Vilket sätt genererar mest pengar i slutändan? 

2021-03-15
Länk till avsnitt

16. Bör vi använda kreditkort eller inte?

Kreditkort kan vara väldigt användbart i många situationer, så länge du inte lockas att köpa mer bara för att du har en hög kreditnivå. Det finns fina fördelar med dessa kort, såsom rabatter, bonusprogram, försäkringar etc. Men, det gäller att betala fakturorna i tid och inte lockas in i delbetalningarnas förhäxade värld.

2021-03-08
Länk till avsnitt

15. Har du råd att skilja dig? (fuck off-kapital)

Om du är i en relation just nu, och skulle behöva separera; skulle du klara dig rent ekonomiskt? I en relation kan ekonomi vara ett otroligt tråkigt och ångestframkallande ämne. Det kan orsaka stora bråk, gräl och ibland till och med separationer. Därför är det än mer viktigt att veta, när man väl står på egna ben, att pengarna kommer räcka till. Allt detta, och mycket mer, pratar vi om i detta avsnittet.

2021-03-01
Länk till avsnitt

14. Sätt snöbollen i rullning (ränta på ränta)

Det fina med ränta på ränta-effekten är att du får ränta på de pengar du genererat föregående år. Det betyder alltså att du inte bara får ränta på de pengar du sparat. I detta avsnittet pratar vi om vikten att sätta igång sitt sparande och hur viktig tiden är. Ju längre du sparar, desto större blir effekten av ränta på ränta ? vare sig du sparar i aktier, fonder eller ett räntekonto.

2021-02-22
Länk till avsnitt

13. Gå vinnande ur löneförhandlingen

Att löneförhandla är något många tycker är obehagligt och man känner sig extremt obekväm i en sådan situation. Att sitta face-to-face med sin chef och förklara varför man själv ska ha en högre lön, det är inte alltid lätt. I detta avsnittet pratar vi igenom våra 10 bästa tips om hur vi går tillväga vid lönesamtal för att få så hög lön som vi kan få.

2021-02-15
Länk till avsnitt

12. Spara rätt till pensionen

I det här avsnittet pratar vi om något så "sexigt" som pensionssparande. Några av oss förstår i tidig ålder att det när något viktigt, medan många av oss struntar fullständigt i det, för det är något som kommer längre fram. Hur gör man då rätt? Det är inte speciellt svårt, bara man sätter sig in i det - en gång. För sen rullar det på automatiskt.

2021-02-08
Länk till avsnitt

11. Hyresrätt vs bostadsrätt

Att hyra eller äga sitt boende kan vara en av de svårare frågorna man behöver svara på. Rent ekonomiskt kan det vara svårt att räkna på; hur ska man egentligen välja att investera sina pengar? Detta är ett avsnitt där vi reder ut skillnaderna och pratar om hur vi själva resonerar.

2021-02-01
Länk till avsnitt

10. Fem tips för att öka ditt sparande

Av många olika anledningar finns det människor som inte får igång sitt sparande. Pengarna går till utgifter man egentligen inte har någon koll på, och den 25e varje månad så är förra månadens lön redan spenderad. I detta avsnittet pratar vi om enkla spartips som vi använder i vår vardag. Väldigt användbart för alla människor!

2021-01-25
Länk till avsnitt

9. Skapa din egen sidoinkomst

Det finns en rad olika anledningar till att ha en sidoinkomst. Du kanske vill maxa dina inkomster eller bara sätta guldkant på tillvaron. I det här avsnittet går vi igenom vad en sidoinkomst faktiskt är, varför du bör ha en sidoinkomst och vilka typ av sidoinkomster det finns.

2021-01-18
Länk till avsnitt

8. 18 år till ekonomisk frihet

Vad är definitionen av ekonomisk frihet och vad betyder begreppet egentligen för oss? I detta avsnitt pratar vi om just detta, som är vårt stora mål. Vi kikar på våra delmål och hur vi ska göra för att ta oss dit.

2021-01-11
Länk till avsnitt

7. Hur väljer man aktier och fonder?

För många kan börsen onekligen ses som en djungel. Så, hur väljer man egentligen bland alla aktier och fonder? I detta avsnitt pratar vi om hur vi går tillväga och vilka aktier och fonder vi valt till våra portföljer. Vi tar även upp några av lyssnarfrågorna som ramlat in.

2021-01-04
Länk till avsnitt

6. Kom igång med ditt sparande

I veckans avsnitt pratar vi om de viktigaste faktorerna när det kommer till att dra igång ett sparande. Vi pratar även om hur vi gick tillväga när vi en gång startade igång vår resa emot ekonomisk frihet.

2020-12-28
Länk till avsnitt

5. Vi ska bygga hus!

Husdrömmarna håller på att bli sanna. Vi har äntligen  hittat en tomt där vi ska bygga vårt drömhus! Detta är givetvis inte gratis, utan det gäller att vi har koll på varje krona. Så, i detta avsnitt pratar vi om den process vi går igenom och det vi hittills lärt oss.

2020-12-21
Länk till avsnitt

4. Gemensam eller delad ekonomi

Mina, dina eller våra pengar? Vad är egentligen den bästa lösningen för en familj? I detta avsnittet pratar vi hur människor i vår närhet har valt att göra, hur vi gör samt för- och nackdelar med de båda. 

2020-12-14
Länk till avsnitt

3. Mathandling på schemat

Hur sätter man upp en matbudget och faktiskt håller sig till den? Detta är en återkommande fråga vi får och som vi älskar att prata om. I detta avsnittet pratar vi bland annat om hur vi handlar mat, vilka råvaror vi väljer samt ger våra bästa tips till hållbar matbudget.

2020-12-07
Länk till avsnitt

2. Föräldraledighetens djungel

Vi ska snart bli föräldrar och vad passar då inte bättre än att prata om föräldraledighet och den ekonomiska situation vi kommer att hamna i? Vi går igenom olika begrepp i denna djungel som vi snappat upp och pratar även om vårt upplägg.

2020-11-30
Länk till avsnitt

1. Projekt Sparmakarna

Vilka är Sparmakarna och vad kommer denna podcast att innehålla? Bortom all expertis tar Sparmakarna med dig in i deras vardagsekonomi där du inte bara får följa deras resa, utan också ta del av konkreta tips och råd taget ur det verkliga livet.

2020-11-23
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.