Sveriges 100 mest populära podcasts

Sparmakarpodden

Sparmakarpodden

En podcast som inspirerar till ekonomisk frihet genom ett långsiktigt sparande. Bortom all expertis tar @sparmakarna med dig in i deras vardagsekonomi där du inte bara får följa deras resa, utan också ta del av konkreta tips och råd taget ur det verkliga livet.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

podcasters.spotify.com/pod/show/sparmakarpodden

Avsnitt

159. En familjefars ekonomiska resa

Karin drog på sig en förkylning och tappade rösten, vilket gjorde att Johan tog in sin gamla vän och kollega, Mathias. En vanlig snubbe, med en vanlig lön, en vanlig sambo, en vanlig dotter osv osv osv. Vi dyker ner lite i hans livssituation med allt kring husköp, långsiktigt sparande, barnsparande och investeringar. Det blev ett lite annorlunda och spontant avsnitt, men otroligt fint snack! Hoppas ni uppskattar det.

2023-12-04
Länk till avsnitt

158. Amortera eller investera?

En fråga extremt många ställer sig, inklusive vi själva. Svaret är inte helt självklart då det beror på ett gäng olika faktorer. Detta pratar vi om i veckans avsnitt. Haka på!

2023-11-27
Länk till avsnitt

157. Så bygger du upp ett sparkapital från noll

I veckans avsnitt pratar vi om hur vi hade gjort för att bygga upp ett gediget sparande, om vi hade behövt starta från noll. Hoppas det kan ge er något! Häng på.

2023-11-20
Länk till avsnitt

156. Att handla second hand till de små (intervju med Josefin Runquist och Maja Vallinder från IniMini)

Denna vecka fick vi äran att prata med Josefin och Maja som tillsammans driver IniMini.se ? stället där du kan handla begagnade barnkläder. Det blev ett otroligt fint snack om allt från att bygga bolag till second hand-handelns påverkan på miljön.

2023-11-13
Länk till avsnitt

155. Lyssnarfrågor del 15

Sprillans nytt avsnitt där vi svarar på era fantastiska frågor! Det blev snack om kontostruktur, fördelning kring hushållskostnader, belåningsgrad och mycket mer.

2023-11-06
Länk till avsnitt

154. Bör vi flytta till ett billigare boende?

Varför går gränsen för hur mycket saker och ting får kosta, innan vi behöver göra något åt saken? Vi, och många andra, köpte/byggde hus när räntorna var riktigt låga. Nu när det ser annorlunda ut, hur vet vi när det är dags att agera och vilka alternativ finns det? Allt detta snackar vi om i veckans avsnitt.

2023-10-30
Länk till avsnitt

153. Balansen mellan ett socialt liv och att spara pengar

Mycket i livet handlar om balans, framförallt när det kommer till privatekonomi. Vi vill inte vara snåla, men samtidigt spara pengar. Hur gör man det? I veckans avsnitt diskuterar vi detta och tar även upp några av era frågor gällande ämnet.

Vi ber om ursäkt för en förkyld bebis i bakgrunden emellanåt.

Instagram: @sparmakarna

2023-10-23
Länk till avsnitt

152. Så fungerar den digitala banken (intervju med Mats Persson Bergius från Lunar Bank)

I veckans avsnitt har vi den underbara Mats Persson Bergius som gäst. Det blev ett otroligt fint snack där vi bland annat fick reda på hur man blir Sverigechef för en bank som 40-åring, säkerheten kring digitala banker och skillnaderna mellan dem och de traditionella bankerna. Hoppas ni uppskattar det!

2023-10-16
Länk till avsnitt

151. Så pratar du ekonomi med din partner

Vi har märkt att den ena partnern i ett förhållande är mer intresserad av privatekonomi. Så, hur får man då den andra att hoppa på tåget? Detta pratar vi om i veckans avsnitt och vi går även igenom hur vi själva gjort.

Instagram: @sparmakarna

2023-10-09
Länk till avsnitt

150. Ekorrhjulet & semesterbudget

I veckans avsnitt pratar vi om vad det innebär att befinna sig i ett ekorrhjul och varför det har en negativ klang. Vi tar också tillfället i akt att prata om hur vi planerat ekonomin inför vår semesterresa till Spanien som sker nu i oktober.

Instagram: @sparmakarna

2023-10-02
Länk till avsnitt

149. Såhär sparade vi ihop till en miljoner kronor på fem år

I veckans avsnitt går vi igenom hur vi gjorde för att spara ihop till en miljon kronor på fem år, utan att dra ner på vår levnadsstandard. Häng med!

2023-09-25
Länk till avsnitt

148. Så börjar du investera på börsen

I veckans avsnitt går vi grundligt igenom vad vi tycker att man bör tänka på innan man ger sig in på börsen och även praktiska tips på hur man faktiskt kan gå tillväga. Ett avsnitt många av er efterfrågat. Häng med!

2023-09-18
Länk till avsnitt

147. Så får du sparandet att hålla över tid

Vi brukar dra liknelser mellan sparande och träning; att det handlar om ett beteende vi behöver jobba på varje dag för att det ska upprätthållas. I veckas avsnitt pratar vi om några viktiga saker vi tycker är superviktiga för att sparandet ska hålla i längden. Hoppas ni uppskattar det.

2023-09-11
Länk till avsnitt

146. Lyssnarfrågor del 14

Ytterligare ett avsnitt där vi besvarar era fantastiska frågor. Det blev snack om bl.a. appen vi ska lansera, matbudget och hur vi tänker kring att plocka ut pengar från börsen.

2023-09-04
Länk till avsnitt

145. Samboavtal, testamente och allt däremellan (intervju med Christoffer Linnér från Jurio)

I veckans avsnitt gästas vi av Christoffer Linnér som är jurist på Jurio. Här får vi följa ett fiktivt par, Ellen och Kasper, genom deras liv och vad de bör tänka på rent juridiskt när de går igenom livets olika utmaningar. Det blev ett grymt informativt och pedagogiskt avsnitt där Christoffer är oerhört tydlig med vad man bör tänka på.

2023-08-28
Länk till avsnitt

144. Skilsmässor & kontostruktur

Vi har kommit in i en fas i livet där relationen sätts på prov, i och med småbarn och allt därtill. Det har börjat knorras i vänskapskretsen och vi märker hur skört det faktiskt är. Detta är något vi pratar lite djupare om i veckans avsnitt plus att vi går igenom vår struktur av bankkonton. En fin mix!

2023-08-21
Länk till avsnitt

143. Så håller vi matbudgeten under 4 000 kr/mån

I veckans avsnitt svarar vi på era frågor om vår matbudget och hur vi gör för att laga billig, god och bra mat! Häng på.

2023-08-14
Länk till avsnitt

142. Halvårsavstämning & dagens ränteläge

I början av varje år så sätter vi upp mål. I veckans avsnitt följer vi upp dessa och ser hur vi ligger till. Vi snackar också om dagens ränteläge. Både generellt och hur det påverkar oss just nu. Häng med!

2023-08-07
Länk till avsnitt

141. Vardagstjafs & fonder

Det är mitt i semestern och Johan har varit på golfhelg med sitt grabbgäng, som nu för tiden endast består av småbarnsfarsor. Det snackades en hel del relationer, vardagsproblem och fonder ? vilket vi får höra om i veckans avsnitt.

2023-07-31
Länk till avsnitt

140. Kreditkort & balans mellan arbete och familj

I veckans avsnitt blir det ett blandat snack. Vi diskuterar kreditkortets för- och nackdelar samt vilka kort väljer att använda. Vi låter också oss själva dyker ner på djupet kring att hitta balansen mellan arbete och familj. Hoppas ni uppskattar det!

2023-07-24
Länk till avsnitt

139. Våra inkomster och utgifter från juni

I veckans avsnitt snackar vi ned månadens ekonomi. Månadens inkomster präglades väldigt mycket av våra sidoinkomster, vilket vi stannar upp vid och pratar lite extra om.

2023-07-17
Länk till avsnitt

138. Förlossning & barnsparande

Han är här! Vår bebis Theo har anlänt. I veckans avsnitt snackar vi lite förlossningsupplevelse och passar även på att prata om sparande till barn. Vi ska nu börja spara till vår nya familjemedlem och går igenom hur vi tänker med sparformer, kontotyper och mycket annat.

2023-07-10
Länk till avsnitt

137. Lyssnarfrågor del 13

Ännu ett avsnitt där vi svarar på era frågor! Det blev snack om fördelar/nackdelar med bostads- och hyresrätt, föräldraledighet, hur man som nybörjare kommer igång och investerar och mycket, mycket mer.

2023-07-03
Länk till avsnitt

136. Spara tusenlappar med 5 enkla sparsätt

Vi ogillar kortsiktiga spartips. För oss handlar det om beteende. Därför kommer här 5 olika sätt att spara mer pengar! Hoppas ni uppskattar dem.

2023-06-26
Länk till avsnitt

135. Så sänker vi våra utgifter utan att tippa på vår livskvalitet

Upptäck smarta sätt att sänka dina utgifter och njuta av en balanserad budget, samtidigt som du behåller din livskvalitet. Vi delar användbara tips och tricks för att minska kostnader, från att trimma onödiga utgifter till att göra smarta val som ger dig mer för pengarna. Låt oss visa dig hur du kan nå ekonomisk stabilitet utan att kompromissa med det som gör dig lycklig!

2023-06-19
Länk till avsnitt

134. Så gör du för att lämna ekorrhjulet

Trött på att snurra runt i ekorrhjulet? I veckans avsnitt pratar vi om hemligheterna för att bryta loss och skapa ett liv fyllt av frihet. Vi delar konkreta tips, flummiga anekdoter och praktiska tips för att utforska alternativa vägar och ta kontroll över din privatekonomi. Låt äventyret börja!

2023-06-12
Länk till avsnitt

133. Våra inkomster och utgifter från maj månad

Maj är över och vi har klivit in i juni. Som vanligt bokför vi utfallet från föregående månad för att se att vi håller oss till vår tänkta budget. I veckans avsnitt pratar går vi igenom hur månaden gick.

2023-06-05
Länk till avsnitt

132. Tips för att lära barnen att hantera pengar

Vår dotter är 2,5 år gammal och redan nu har vi börjat prata med henne om hur pengar fungerar och att konsumtion inte är någon självklarhet. Detta är något vi kommer fortsätta med ända tills hon själv ska ta hand om sin egen ekonomi och vi har tankar och tips på hur vi ska göra detta. Häng med!

2023-05-29
Länk till avsnitt

131. Därför väljer vi att investera i fonder

Vi har under en längre tid nu haft en strategi på börsen som varit extremt bra. En strategi som presterat bättre än index och som givit oss en fin utveckling. Fram över kommer vi att ändra strategin något genom att investera mer pengar i fonder. Varför? Detta pratar vi om i veckans avsnitt och resonerar kring de olika alternativen.

2023-05-22
Länk till avsnitt

130. Maximera föräldraledigheten

Vi har klivit in i maj månad och det är ca tre veckor kvar till beräknad ankomst av vårt andra barn. Vad passar då inte bättre än att prata föräldraledighet?

2023-05-15
Länk till avsnitt

129. Lyssnarfrågor del 12

Dags för ännu ett avsnitt där vi svarar på era frågor. Denna veckan blev det snack om bland annat investeringar, att få sin partner på rätt bana rent ekonomiskt och även lite matbudget. Häng med!

2023-05-08
Länk till avsnitt

128. Våra inkomster och utgifter från april

April är över och vi går igenom varje krona som kommit in och rullat ut under månaden. Det blev ett riktigt bra snack där Johan bland annat får sig en läxa kring sin lekpeng och där vi pratar om varför vi överskred matbudgeten med över 1 000 kronor. Häng på!

2023-05-01
Länk till avsnitt

127. Gemensam, delad eller separat ekonomi

Vad är definitionerna mellan dessa "modeller" och finns det någon som är "bäst"? I veckans avsnitt går vi igenom hur vi ser på dem och vad vi tycker man bör tänka på innan man bestämmer sig för hur man ska lägga upp en parekonomi. Hoppas det kan inspirera!

2023-04-24
Länk till avsnitt

126. Såhär gör vi för att ha stenkoll på vår ekonomi

Alla har sitt sätt för att ta hand om sin privatekonomi och det finns inga rätt och fel. I veckans avsnitt pratar vi om hur vi väljer att göra och det sätt som passar oss bäst. Det innefattar allt från kontostruktur att ha koll på vilka transaktioner som sker från våra konton. Hoppas det kan ge lite inspiration!

2023-04-17
Länk till avsnitt

125. Såhär förhindrar vi personliga ekonomiska kriser

När inflationen stiger, räntorna pumpas upp och vår ekonomi ställs på sin spets ? då behöver vi kunna vara följsamma. Det är lättare sagt än gjort, men i denna veckans avsnitt pratar vi om hur vi gör för att slippa ekonomiska kriser. Vi pratar b.la. om att skapa en realistisk livsstil, värdera utgifter och hur vi lägger upp vårt sparande. Häng med!

2023-04-10
Länk till avsnitt

124. Deklarationstider (intervju med Anna Karlsson från Axxima Ekonomi)

Det är deklarationstider och många har säkerligen redan skickat in sin deklaration. Vi tog oss ett snack med någon som kan allt om deklaration, Anna Karlsson som jobbar på Axxima Ekonomi. Det blev en härlig timma där vi bland annat pratar om vad en deklaration faktiskt är, hur man gör för att 0-deklarera och vilka avdrag vi inte får missa.

2023-04-03
Länk till avsnitt

123. Lyssnarfrågor del 11

Vi svarar återigen på era fantastiska frågor! Denna veckan försökte vi svara på lite fler frågor, med lite kortare svar. Det gick sådär. Häng med!

2023-03-27
Länk till avsnitt

122. Dessa förändringar gjorde vi för att kunna spara mer pengar

Vad krävs egentligen för att kunna spara mer pengar än tidigare? Vi tror att svaret på den frågan är "beteende". Det är enkelt att sluta spendera pengar under någon månad eller två, men vi behöver kunna göra det långsiktigt och hitta en livsstil vi trivs med. Detta är temat för veckans avsnitt, häng med!

2023-03-20
Länk till avsnitt

121. Dags att planera semesterbudgeten!

Kanske har ni fyllt i jobbets semesteransökan inför sommaren -23? Oavsett så är det dags att planera ekonomin för semesterns bravader. I veckans avsnitt går vi igenom vårt sätt att göra när vi planerar för att slippa att ha ont i magen när det ska dras pengar från kontot.

2023-03-13
Länk till avsnitt

120. Så börjar du spara på börsen (intervju med Markus Gedda och Tim Hansson från Unga aktiesparare)

Denna veckan gästas vi av våra vänner från Unga Aktiesparare ? Markus och Tim. Vi pratar om hur man kommer igång med sparande på börsen, investeringsstrategier, vanliga misstag, lösgodis och mycket mycket mer. Häng på!

2023-03-06
Länk till avsnitt

119. Kontostruktur & kreditkort

Vilka- och hur många konton ska man egentligen ha för att få så bra koll på sin ekonomi som möjligt? Ja, det tråkiga svaret är givetvis att det är individuellt. Men i detta avsnittet går vi igenom hur vi gör med vår ekonomi och tips på hur man kan tänka.

2023-02-27
Länk till avsnitt

118. Så förhandlar du upp din lön

Det vankas löneförhandling på diverse arbeten runtom i landet och i veckans avsnitt snackar vi om hur vi gjort för att höja våra löner så mycket som möjligt. Det blev ett fint surr och massa konkreta tips. Häng med!

2023-02-20
Länk till avsnitt

117. Detta är försäkringarna du behöver (intevju med Christian Larsson från FoF Family Office)

Bara ordet "försäkring" gör att man vill gå och lägga sig, men ändå vet man innerst inne att det är väldigt viktigt att vara rätt försäkrad om olyckan skulle vara framme. Men vilka är då de vanligaste försäkringarna som man de flesta faktiskt behöver? Jo, det är just detta vi försöker reda ut i veckans avsnitt där vi gästas av Christian Larsson från FoF Family Office.

2023-02-13
Länk till avsnitt

116. Karriär, privatekonomi och ekonomisk frihet (intervju med Kennet Andersson från FoF Soccer Management) - Del 2

Detta är del två av snacket med Kennet Andersson. I denna del pratar vi mer om vad Kennet sysslar med idag, hur han tagit med delar av sin karriär in i nuvarande roll samt hans syn på ekonomisk frihet. Häng på!

2023-02-06
Länk till avsnitt

115. Karriär, privatekonomi och ekonomisk frihet (intervju med Kennet Andersson från FoF Soccer Management) - Del 1

Vi fick äran att gästas av Kennet Andersson. Han är mest känd för sina fotbollsmeriter, men har det senaste även synts till i tv-rutan i program som Mästarnas Mästare, Över Atlanten och Superstars. Detta är första delen av två, där vi får höra Kennet berätta om sin karriär ur ett privatekonomiskt perspektiv. Vilken typ av uppväxt hade Kennet? Hur är det egentligen att göra karriär utan att ha en plan B? Hur är det att signa ett proffskontrakt i Italien och helt plötsligt ha massa pengar att röra sig med? Allt detta, och lite till, får ni höra i detta avsnitt.

2023-01-30
Länk till avsnitt

114. Spara tusenlappar genom att ta bort betydelselösa utgifter

Vi har själva tidigare varit där, att vi i slutet av månaden inte har några pengar kvar på kontot men att känslan fortfarande är att vi inte spenderat några. Många känner säkert igen sig i det. Det vi gjorde var att ta reda på vad varje krona går till och sedan värdera om den kostnaden givit oss något värde. I denna veckas avsnitt pratar vi om just det ? hur vi gör för att värdera utgifterna och på så sätt spara tusentals kronor varje månad. Haka på!

2023-01-23
Länk till avsnitt

113. Lyssnarfrågor del 10

Denna veckan svarar vi på era fantastiska frågor. Vi svarar bland annat på hur vi hade investerat ett större arv, hur vi planerar rent ekonomiskt för barn nummer två och hur vi tänker kring ekonomisk frihet.

2023-01-16
Länk till avsnitt

112. Så undviker vi ekonomisk stress

Vi tror att alla har någon form av ekonomisk stress. Har du svårt att få det att gå ihop varje månad så är det stressad över det. Har du hyfsat med pengar är stessad över grannens fina bil. Är du stenrik är du stressad över att få dem att växa, kanske. Allt är relativt. I veckans avsnitt pratar vi generellt om ekonomisk stress och hur vi gör för att hålla den nere.

2023-01-09
Länk till avsnitt

111. Våra mål för 2023

Vi kliver in i det nya året och nya mål ska sättas upp för att sedan följas upp. I veckans avsnitt delar vi med oss av dessa mål och pratar även om hur viktigt det faktiskt är för att ta sig framåt.

2023-01-02
Länk till avsnitt

110. Vi nådde inte ett enda mål för 2022, eller?

År 2022 är snart slut och det är hög tid att snacka igenom vad som hänt i världen och Sverige under året, hur vi presterat på börsen samt hur det gått för oss med de mål vi satte upp inför året. Häng med!

2022-12-26
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.