Förskollärare diskuterar förskolans uppdrag, arbetsmiljön, resursbrister, jobbiga föräldrar, dåliga lämningar, pedagogik och storlek på barngrupperna. Mycket skratt, stor igenkänning och allvar i podden om världens bästa jobb!
Just nu med förskollärarna Ellinor Lange och Eva Lindström med gäst. Tidigare har förskollärarna Fredrik Kahn, Elin Björkén, Linda Johansson, Dan Björne och Siri Nestius medverkat.
Podden görs av redaktionen på tidningen Förskolan, en del av Vi Lärare, i samarbete med Sveriges Lärare.
https://www.vilarare.se/forskolan/
Har du en fråga eller tankar om podden, mejla oss på: [email protected]
Barns vistelsetid på förskolan har debatterats flitigt under de senaste månaderna. Missar barn viktig undervisning om de är hemma mycket eller bör vårdnadshavare skynda sig att hämta för att avlasta utarbetad förskolepersonal?
Den välbekanta poddtrion Fredrik Kahn, Eva Lindström och Ellinor Lange känner igen debatten mer än väl från sina år som förskollärare. Eva har tyckt både det ena och det andra om vistelsetider genom åren och i avsnittet vänder hon sig mot att en del som arbetar i förskolans värld verkar önska att barnen inte ska vara där.
Fredrik menar att man måste kunna hålla flera bollar i luften samtidigt – problematiken med sliten personal kanske inte beror på sena hämtningar utan snarare taskig arbetsmiljö som kräver andra och nya lösningar.
I avsnittet pratar trion även om barns vistelsetid när vårdnadshavaren är föräldraledig, om förskolans tider behöver uppdateras i takt med att arbetstiderna i samhället förändras och om det är ok att föräldrar lägger sig på stranden efter att de lämnat sina barn.
Ljudklippen i avsnittet kommer från Sveriges Radio och Tv4's Efter fem.
Har du frågor, tankar eller förslag på vad vi ska ta upp i podden, maila: [email protected]
Den senaste tiden har nyheterna om barntapp på många av landets förskolor avlöst varandra. Farah Waly från Sveriges Lärare gästar podden för att gå till botten med vad som gäller när personal blir övertalig.
Farah kommer med flera bra tips i avsnittet. Hon slår bland annat fast att man inte ska acceptera någon lönesänkning och att omplacering är en rättighet för den som är övertalig.
Eva Lindström vittnar om hur hon på nära håll sett hur förutsättningarna för förskollärare har förändrats, och på många håll försämrats, under de senaste åren i takt med att barnen blivit färre.
I avsnittet pratar duon om när arbetsgivare har rätt att frångå turordningsreglerna, hur framtidsutsikterna ser ut och att rådande situation faktiskt är en gyllene möjlighet till att göra förskolan bättre för både förskollärare och barn.
Ljudklippen i avsnittet kommer från Sveriges Radio.
Har du frågor, tankar eller förslag på vad vi ska ta upp i podden, maila: [email protected]
På många förskolor är den skriftliga kommunikationen det främsta verktyget för att nå ut till alla vårdnadshavare. Men att beskriva vad vi gör på ett bra och tydligt sätt är en utmaning för många förskollärare, något poddens deltagare Eva Lindström och Alexandra Ishak kan skriva under på.
I avsnittet diskuterar duon hur mycket tid skrivandet får ta från annat arbete, vikten av att ta hjälp och hur ett nyhetsbrev kan integreras i den övriga verksamheten på förskolan. Eva och Alexandra pratar även om den svåra språkliga balansgången när vi strävar efter att nå alla vårdnadshavare, hur man kan tänka kring rubriker och om nyhetsbrev fyllda med läroplanscitat är en bra idé.
Har du frågor, tankar eller förslag på vad vi ska ta upp i podden, maila: [email protected]
Flera undersökningar från Sveriges Lärare visar att många förskollärare tycker att arbetsbelastningen är för hög och att förutsättningarna är orimliga.
Eva Lindström och Fredrik Kahn har båda erfarenheter av att kämpa med det egna välmående som en konsekvens av underbemanning och stora barngrupper. Stressen och de tuffa arbetsförutsättningarna ledde till att Eva i yngre ålder blev sjukskriven en längre period.
Fredrik har efter många års arbetande i förskolan lärt sig att lyssna på sina egna signaler när det börjar gå överstyr och han poängterar vikten av att våga flagga för sina kollegor när arbetsbelastningen är för hög.
I avsnittet pratar Eva och Fredrik om vikten av att lära sig prioritera när arbetsuppgifterna är för många, rektorns ansvar när personal mår dåligt och att dra i handbromsen innan det är för sent.
Har du frågor, tankar eller förslag på vad vi ska ta upp i podden, maila: [email protected]
Finns det någon viktigare fråga än att arbeta för en hållbar framtid?
Förskolläraren och äventyrspedagogen Martin Järnström gästar Eva Lindström i podden när temat är hållbar utveckling. Martin har nyligen utbildad sig i ämnet och berättar om dess tre dimensioner: social hållbarhet, ekologisk hållbarhet och ekonomisk hållbarhet.
I avsnittet diskuterar Martin och Eva hur vi lär och pratar med barnen om hållbar utveckling, att förankra undervisningen i läroplanen, vikten av återbruk och att den kompetensutveckling som behövs i ämnet är en rektorsfråga.
Har du frågor, tankar eller förslag på vad vi ska ta upp i podden, maila: [email protected]
Förskolläraren Alexandra Ishak hälsar på Eva Lindström i poddstudion. Alexandra har debatterat samhällets syn på förskolan och förskollärare i Aftonbladet – och i podden fördjupas diskussionen.
I avsnittet diskuterar Eva och Alexandra hur synen på förskolan påverkar vår relation till barn och vårdnadshavare, om vikten att få tid att planera och utvecklas i sitt arbete och att vi alltid måste stå upp för barnen när samhällets syn på förskolan är skev.
Dessutom hör vi röster från stan som ger en minst sagt intressant bild av hur förskolan tolkas utifrån.
Har du frågor, tankar eller förslag på vad vi ska ta upp i podden, maila [email protected]
Det handlar om förskolans läroplan och hur vi undervisar med den som stöd när Fredrik Khan gör efterlängtad comeback i podden. Samtalet baseras på två lyssnarmejl. Det ena kretsar kring läroplanen och hur den används – och inte används på landets förskolor.
– Det här är någonting som vi egentligen borde pratat om i första avsnittet av podden, slår Eva Lindström fast.
Det andra mejlet handlar om hur vi undervisar och förhåller oss till undervisningsbegreppet. Ett begrepp som i förskolans kontext inte är helt okontroversiellt.
I avsnittet diskuterar Eva och Fredrik vikten av att tolka läroplanen utifrån sina egna förutsättningar, att använda läroplanen som argumentation när man är oense och att trygghet är en förutsättning för all undervisning.
Har du frågor, tankar eller förslag på vad vi ska ta upp i podden, maila: [email protected]
Att barnen tar inspiration från populärkulturella fenomen som Frost, Babblarna och Mello är snarare regel än undantag på många förskolor. Men hur ska vi göra när innehållet inte går i linje med förskolans läroplan, när det är ensidigt eller direkt våldsamt – som i den omdebatterade serien Squid Game?
Förskollärarna Ellinor Lange och Eva Lindström diskuterar huruvida förskolan ska anamma populärkultur eller visa på alternativ och vad som händer när man tar på sig de normkritiska glasögonen.
Dessutom kommer Eva ut som anti-babblare och Elliy erkänner att hon aldrig har kollat på Paw Patrol.
Klippen i avsnittet kommer från Netflixserien Squid Game, SVT's Melodifestivalen och spelen Rainbow Friends och Among us.
Har du frågor, tankar eller förslag på vad vi ska ta upp i podden, maila: [email protected]
Säsongens första avsnitt utgår från ett lyssnarmail från en förskollärare som tvivlar på sig själv. Efter tuffa erfarenheter från en dysfunktionell arbetsplats beskriver lyssnaren sitt självförtroende som “världens sämsta” trots att hon nu arbetar på en välfungerande förskola med stöttande kollegor.
Med hög igenkänningsfaktor diskuterar Eva Lindström och Ellinor Lange vikten av att fokusera på det lilla och det där man verkligen är bra på. Att snälltolka är ett uttryck som Eva har fastnat för medan Elliy betonar att låta tiden ha sin gång, för med tid kommer nyttig erfarenhet.
Har du också frågor, tankar eller förslag på vad vi ska ta upp i podden, maila: [email protected]
Hur kommer det sig att vuxenklungor bildas när vi är på gården, behöver vi vara lika engagerade med barnen ute som inne och varför är det viktigt att bygga upp starka relationer till barnen?
Författaren, föreläsaren och förskolläraren Lina Karlström hälsar på Eva Lindström och Ellinor Lange i poddstudion. Linas inlägg på bloggen Tankar om Förskola om hur personal ofta grupperar sig på gården har diskuterats flitigt under hösten i förskolevärlden.
I avsnittet pratar trion om hur vi blir tillgängliga för barnen när vi lämnar vuxenklungorna, vikten av att ha ett relationellt perspektiv i vår verksamhet och hur vi kan göra för att se alla barn när tiden är knapp och resurserna begränsade.
Har du frågor, tankar eller förslag på vad vi ska ta upp i podden, maila: [email protected]
Vi pratar pedagogisk dokumentation: vad gör dokumentationen pedagogisk, på vilket sett kan den göra vårt arbete enklare och hur ska vi egentligen gå tillväga när vi dokumenterar?
Eva Lindström får besök i poddstudion av ateljeristan Joakim Pettersson. För båda är den pedagogiska dokumentationen en förutsättning för att få mening och styrsel i arbetet på förskolan. Men att dokumentera är utmanande och kräver att vi lär oss tolka det insamlade materialet.
I avsnittet förklarar Joakim och Eva ingående hur de dokumenterar. De diskuterar hur mycket plats den pedagogiska dokumentationen ska ta och ger exempel på när den gett tydliga resultat.
I avsnittet ges tips på följande litteratur och musik:
Lenz Taguchi, H. (2012) Pedagogisk dokumentation som aktiv agent: introduktion till intra-aktiv pedagogik Gleerups.
Magnusson, L O. (2017) Treåringar, kameror och förskola: en serie diffraktiva rörelser Doktorsavhandling, Göteborgs Universitet.
Låten Julklappar av Angereds Kulturskola
Joakims dokumentationsmall
Har du frågor, tankar eller förslag på vad vi ska ta upp i podden, maila: [email protected]
Hur gör vi barnen redo för tiden efter förskolan, vad är relevant kunskap att ha med sig till skolstarten och är regeringens förslag att göra grundskolan tioårig en bra idé?
Eva Lindström och Ellinor Lange pratar om förskolans skolförberedande arbete med Emin Johansson. Trion tycker att just det skolförberedande uppdraget på många sätt är otydligt och att försöka ta hjälp av läroplanen resulterar snarare i fler frågor än svar.
I avsnittet diskuterar Eva, Emin och Elliy hur de arbetar med det skolförberedande på sina respektive förskolor, vikten av att ge barnen en lustfylld relation till lärande och om det överhuvudtaget är möjligt att förbereda barn från en mindre förskola att börja i en stor grundskola med hundratals elever.
Har du frågor, tankar eller förslag på vad vi ska ta upp i podden, maila: [email protected]
Hur får vi till en lugn miljö när det är dags att äta? Är bestämda platser bra, måste barnen smaka på allt och är det ok att doppa brödet i soppan?
Eva Lindström och Ellinor Lange är överens om att måltiderna på förskolan kan vara svåra, inte minst eftersom båda upplever att förskollärare inte utbildas i frågor som rör kost och matvanor.
I avsnittet diskuteras bland annat utmaningarna med att inte lägga in värderingar när vi uppmuntrar barnen att äta, vad som händer när barnen får sitta själva vid matbordet och om bestick är ett måste.
Podden har även träffat vårdnadshavare som i avsnittet delar med sig av sina tankar kring sina barns matvanor.
Klippet i avsnittet kommer från Sveriges Radio.
Har du frågor, tankar eller förslag på vad vi ska ta upp i podden, maila: [email protected]
Hur kan vi hjälpa barnen att tänka fritt och nytt, hur delaktiga ska vi vara och varför är arbetet med fantasiutveckling viktigt och ibland helt nödvändigt?
Ellinor Lange och Eva Lindström gästas av äventyrspedagogen Martin Järnström. Martin berättar om äventyrspedagogiken och de sagoäventyr som han utformar tillsammans med förskolekollegor och barn där fantasin och leken är central.
I avsnittet pratar Martin, Eva och Ellinor även om hur de arbetar med okodat material, hur fantasiutveckling bäddar för nya lekar och hur man kan öppna upp de mer avvaktande barnens fantasivärld
Har du frågor eller tankar om podden eller vad vi ska ta upp, maila: [email protected]
Hur inkluderar vi barnen när vi arbetar i långa projekt, hur bestämmer vi vad projekten ska handla om och hur får vi dem att haka i läroplanen?
Eva Lindström och Ellinor Lange får besök i poddstudion av ateljeristan Joakim Pettersson. Joakim är van att arbeta i långa projekt med estetisk inriktning och har vunnit pris för projekt han arbetat med inom förskolan.
Trion diskuterar de långa projektens många fördelar och utmaningar, vikten av dokumentation och knepen för att öppna upp projekten för inspel och tankar från barnen.
Klippet i avsnittet kommer från Sveriges Radio.
Har du frågor eller tankar om podden eller vad vi ska ta upp, maila: [email protected]
Vilka bråk ska vi lägga oss i och hur gör vi för att skapa en miljö utan konflikter – om det ens är eftersträvansvärt?
Eva Lindström och Ellinor Lange diskuterar vikten av att låta och lära barn lösa konflikter själva. Att barn måste få vara olika trots att det kan innebära utmaningar och bråk. Om faran att som vuxen ge sig in i konflikter utan att ha hela bilden framför sig och att även barnet som bråkar behöver tröst.
Har du frågor eller tankar, maila podden: [email protected]
Vi pratar om vår yrkestitel och vad titeln spelar för praktisk roll i det dagliga arbetet – om den nu gör det?
Den här gången utgår podden från ett lyssnarmejl signerat Emin Johansson. Emin reagerade när Eva kallade sig för “lärare” i ett tidigare avsnitt av podden. Vi bjöd in Emin för att diskutera om det är viktigt att värna vår yrkestitel i relation till barnskötare och andra inom förskolan.
I avsnittet berättar även Eva Lindström, Ellinor Lange och Emin om hur de blir bemötta utanför förskolemiljön när de avslöjar vad de jobbar med – är det dags att höja förskollärares status i samhället?
I avsnittet hörs också förskolläraren Petra Hultqvist som är förtroendevald i Sveriges Lärare när hon besvarar en fråga som handlar om huruvida det är rimligt att kalla alla på förskolan för pedagoger, oavsett utbildning.
Har du frågor eller tankar, maila podden: [email protected]
Hur kan förskolan komplettera hemmet, vilka förmågor saknar barn hemifrån – och är obligatorisk förskola en bra idé?
Att förskolan har ett kompensatoriskt uppdrag framgår tydligt i läroplanen. Förskollärarna Eva Lindström, Fredrik Kahn och Ellinor Lange diskuterar hur sådant uppdrag kan se ut när barns hemmiljöer och förutsättningar kan skilja sig åt enormt.
Ämnet i poddavsnittet är hämtat från ett lyssnarmail. Fortsätt gärna höra av er till podden: [email protected]
Podden inleder höstsäsongen med ett extra långt och matigt avsnitt riktat till både förskollärare och vårdnadshavare. Vi har nämligen varit ute och tagit tempen på föräldrar till barn som ska börja förskolan – och frågorna är många.
Förskollärarna Ellinor Lange, Eva Lindström och Fredrik Khan rätar ut frågetecken som rör lämningar under inskolningen, sov-, mat- och klädrutiner och hur man kan tänka kring flerspråkighet. Dessutom diskuteras huruvida korta dagar alltid är att föredra, hur man som förälder kan undersöka kvaliteten på en förskola och när det är dags att se sig efter en ny om det inte fungerar i början.
Har du frågor eller tankar, maila podden: [email protected]
Utflykter, bad och spännande äventyr – bland många barn som går på förskolan under sommaren finns höga förväntningar. Samtidigt ser personalstrukturen annorlunda ut. Vikarier kommer in och ibland slås förskolor ihop under ett par veckor.
I avsnittet diskuterar Ellinor Lange, Eva Lindström och Fredrik Kahn hur de gör för att verksamheten ska bli så bra som möjligt, utmaningarna när barngrupperna är stora under semestertider och att skapa trygghet för barnen trots att personal och ibland lokalerna inte är de ordinarie. Och så ställer sig trion frågan om förskolan under loven kan vara för kul?
Har du frågor eller tankar, maila podden: [email protected]
Var går gränserna för den fysiska närvaron på förskolan? Är det till exempel ok att pussa och krama barnen – och hur avlägsnar vi barn som bråkar utan att göra fysiska övertramp?
I avsnittet diskuterar Eva Lindström, Fredrik Kahn och Ellinor Lange bland annat vikten av att hela tiden ha ett barnperspektiv, utmaningarna med att vara man i förskolan och att Stopp! Min Kropp! inte alltid är helt enkelt att förhålla sig till.
Har du frågor eller tankar, maila podden: [email protected]
Utflykt – visst är det härligt att lämna förskolegården med jämna mellanrum, inte minst när solen skiner och det går att lämna overaller och regnkläder hemma. Men utflykter kan också innebära en hel del utmaningar. En del barn kan vara rymningsbenägna och grupperna kan vara stora.
Ellinor Lange, Fredrik Khan och Eva Lindström är alla stora förespråkare av att frekvent lämna förskolegården, men de gör på olika sätt och med olika syften.
I avsnittet diskuterar trion även de inte helt oproblematiska västarna, om gå-snöre är att föredra och huruvida det är ok som förskollärare att inte vilja gå på utflykt.
Har du frågor eller tankar, maila podden: [email protected]
I de allra flesta förskolegrupper som Fredrik har arbetat med har det funnits barn som kräver anpassning. Ibland kan anpassningen vara i form av extra resurs till gruppen eller särskilt stöd till det enskilda barnet, ibland krävs omstrukturering på andra sätt.
Ellinor Lange, Fredrik Khan och Eva Lindström berättar om tecknen som tyder på att särskilt stöd kan behövas, om de ibland svåra samtalen med vårdnadshavare till barn som utmanar och hur de gör för att anpassa verksamheten efter alla barn.
Har du frågor eller tankar, maila podden: [email protected]
Det har kommit in många frågor till podden som rör utvecklingssamtal. Hur ofta ska man ha dem och vad är ett bra upplägg? Hur förbereder man både sig själv och vårdnadshavarna på bästa sätt - och vad är egentligen en bra inledning på ett utvecklingssamtal?
Fredrik Kahn, Ellinor Lange och Eva Lindström tog med sig sina samtalsmallar till poddstudion för att konkretisera hur de både planerar inför utvecklingssamtalen och sedan genomför dem på ett bra sätt.
Har du frågor eller tankar om podden, maila: [email protected]
Krig, klimatkris, skjutningar och en ekonomi i gungning. Den senaste tiden har nyheterna dominerats av svarta rubriker – och nyligen uttalade sig överbefälhavare Micael Bydén om att det finns en risk att det blir krig i Sverige.
De oroliga tiderna sipprar in på många förskolor och barn ställer frågor som är stora och komplexa. Fredrik Khan, Eva Lindström och Ellinor Lange berättar hur de bemöter dessa frågor och hur de skapar en trygg plats i en orolig tid. De diskuterar även huruvida det är det ok att svara att man inte vet.
Nyhetsklippen i avsnittet är hämtade från Sveriges Radio och SVT.
Har du frågor eller tankar om podden maila: [email protected]
Barnens födelsedagar - hur stor plats får de ta? Hur viktigt är det att förankra undervisning i ny forskning? Är fylla i-bilder ett bra verktyg eller ramar de snarare in barnens kreativitet och fantasi?
Ellinor Lange, Eva Lindström och Fredrik Kahn svarar på frågor från poddens lyssnare.
Har du frågor eller tankar - maila podden: [email protected]
Det finns många spännande sätt att arbeta med musik i förskolan. Den kan uppmuntra till dans och rörelse, skapa stämningar eller komponeras av barnen själva. Men musik kan också kännas kravfullt. För hur gör man som förskollärare om man inte kan sjunga? Måste man ha koll på en massa låtar och vad göra när barnen vill lyssna på låtar med kontroversiella texter?
Eva Lindström, Fredrik Khan och Ellinor Lange arbetar alla med musik på sina respektive förskolor, men med olika syften och på helt olika sätt vilket de berättar om i avsnittet. Bland annat får vi höra smakprov på hur det kan låta på Evas förskola.
Har du frågor eller tankar - maila podden: [email protected]
Hur kan vi effektivt hantera en kollega som konstant ser det negativa i allting, som anser att allt är meningslöst, tråkigt, omöjligt eller dumt?
Fredrik Kahn och Eva Lindström har båda erfarenhet av att jobba med personer vars negativa attityd starkt påverkat arbetsplatsen. I podden kommer duon med flera förslag på hur man kan bemöta kollegor som har en pessimistisk syn på sitt arbete.
Ämnet den här gången är hämtat från tidningen Förskolan dit en förskollärare nyligen hörde av sig för att få hjälp med en negativ kollega. I tidningen kom Christina Stielli till undsättning. Hon är författare och rådgivare inom psykosocial arbetsmiljö och Christina delar även i podden med sig av sina bästa råd för att hantera en medarbetares negativa inställning.
Har du frågor eller tankar, maila podden: [email protected]
Hur presenterar vi oss på en ny förskola? Vilka är våra vanligaste föräldrakonflikter? Hur organiserar vi lärmiljön på en åldersblandad avdelning?
Det kommer in många och bra frågor till podden. I det här avsnittet vänder och vrider Ellinor, Eva och Fredrik på några av dem.
Har du frågor eller tankar, maila podden: [email protected]
Fredrik Kahn, Ellinor Lange och Eva Lindström är tillbaka med ett matigt avsnitt om högläsning. Alla tre arbetar mycket med högläsning på sina respektive förskolor, men på olika sätt och med olika syften.
Böcker som rekommenderas i avsnittet:Mitt bottenliv – av en ensam axolotl – Linda Bondestam (Berghs förlag/Förlaget) Dom som bestämmer – Lisen Adbåge (Bonnier Carlsen) Alla tre-serien – Maria Nilsson Thore (Bonnier Carlsen) Sagorna om den underbara familjen kanin – Jonna Björnstjerna (Bonnier Carlsen)Rulla, rulla lilla nystan – Åsa Nordström, Jesus Verona (Bonnier Carlsen) Piraterna-serien – Sara Berg, Karin Frimodig, Maria Poll (Olika förlag)
Maila podden Förskolan: [email protected]
Snö, kyla, regn och slask kan vara härligt men också innebära en hel del utmaningar. För hur lägger vi upp dagarna när en del barn älskar snön medan andra bara fryser? Hur gör vi när föräldrar har starka åsikter om utevistelsen eller när barnen kommer till förskolan utan ordentliga kläder? Och varför kan det kännas som ett misslyckande om en hel dag spenderas inomhus, även när vädret är allt annat än tillåtande?
Ellinor Lange, Eva Lindström och Fredrik Khan diskuterar den del av förskolans verksamhet som bedrivs utomhus.
Maila podden Förskolan: [email protected]
På många förskolor innebär vinterhalvåret att den ordinarie personalstyrkan krymper i takt med att sjukorna blir fler. Ellinor Lange, Eva Lindström och Fredrik Khan diskuterar hur man bäst gör för att få det att fungera smidigt när extrapersonal kommer in – och vad man ska tänka på som vikarie.
Har du frågor eller tankar, maila podden: [email protected]
Hur gör vi när vårdnadshavare kommer med orimliga krav på förskolan och vad får sådana krav för konsekvenser?
Vårdnadshavare som vill styra över vilka barnen leker med, som inte vill att deras barn ska bli blöta och smutsiga eller som förväntar sig att personal ska jobba över när hämtningen blir senare än planerat. Fredrik, Ellinor och Eva har alla mött föräldrar som kommit med orimliga krav.
Varför är den riskfyllda leken viktig – och varför är den utmanande även för vuxna?
Ellinor Lange, Fredrik Kahn och Eva Lindström pratar om vad den riskfyllda leken har för betydelse för barns utveckling och vem det är som sätter gränser för leken på förskolan.
Hur gör vi för att få ihop en ny barngrupp?
Eva Lindström, Fredrik Kahn och nytillskottet Ellinor Lange diskuterar utmaningarna när allt börjar om. Det måste få ta tid menar Ellinor som arbetar på en förskola där allt är nytt; barngrupper, åldersindelning och arbetslag.
Vi har fått en lyssnarfråga från förskolläraren Sofie:
”Vi har under flera år diskuterat begrepp bedömning i förskolan. Vi har sällan varit överens om hur vi ska tänka där. För att utveckla vår verksamhet behöver vi titta på barnens lärande. Gör vi inte en bedömning då? Hur tänker ni? De hade varit så spännande att höra er diskutera begreppet”.
Vi försöker svara på Sofies frågor, diskuterar hur vi jobbar med bedömning och pratar om varför begreppet är så känsligt.
Hur borde en bra överlämning till skolan se ut? För många barn är det ett stort steg att lämna förskolan. Är glappet mellan förskola och förskoleklass för stort och vad förväntar sig skolan av oss egentligen? Hur borde skolan möta upp och hur förbereder vi barnen på bästa sätt? Var skaver det egentligen?
Vår före detta poddkollega Linda lämnade jobbet som förskollärare för att bli rektor. Nu gästar hon podden igen för att berätta om hur det är att plötsligt vara chef över sina gamla kollegor, om det roligaste och det allra tuffaste med nya jobbet, och vad vi som förskollärare kanske inte vet om hur det är att jobba som rektor.
Svenska barn använder blöjor allt högre upp i åldrarna. Idag är det vanligt med blöja bland fyraåringar, vilket är en högre ålder jämfört med för 20 år sedan. I det här avsnittet säger Eva: ”Låt potträning bli en del av förskolans uppdrag”.
Hon räknar upp flera fördelar med att göra barnen blöjfria tidigt och tycker att förskolan borde ta ett större ansvar. Men hur? Har vi, med våra stora barngrupper och stressiga jobb, ens den möjligheten? Är det praktiskt möjligt för oss att ta det ansvaret? Kommer inte det betyda att vi byter nerkissade underkläder hela dagarna?
Höga ljud, stora barngrupper, konflikter med kollegor, oerfarna vikarier, dåliga chefer, skrikande barn och jobbiga föräldrar. Vi pratar om arbetsmiljöproblem och vad som stressar oss allra mest.
Dagens avsnitt är baserat på ett mejl vi fått från vår lyssnare Linda. Hon skriver såhär:
”Värderar vi inte omsorgen trots att det är så centralt i vårt jobb? Är det inte ”fint” nog för vissa förskollärare?”
I avsnittet diskuterar vi omsorgsarbetet på förskolan med avstamp i Lindas fråga. Omsorgen är ju en självklarhet i förskolan men glömmer vi bort att prata om den? Är inte omsorgen en förutsättning för undervisningen? Och är barnskötarna bättre än förskollärare på omsorg?
Är okodat material bättre än kodat, och är det automatiskt kreativt och jämställt?
Hur ser våra pedagogiska lekmiljöer ut egentligen? Bör vi erbjuda bilar och dockor på våra förskolor? Och hur gör vi det bra för de barn som inte har lärt sig lekkoderna ännu?
Avsnittet är baserat på ett lyssnarmejl vi fått från förskollärarstudenten Oliver som undrar om för och nackdelar med kodat material.
Går det att snacka upp lönen? Vi pratar om lönekriterier, vad som ska premieras, hur man kan motivera för sin chef att man borde få högre lön. Vi avslöjar även vad vi själva har för lön just nu.
Den pedagogiska dokumentationen är viktig men hur gör vi, vad kan man strunta i och vad kan göras annorlunda? Hur fångar vi lärandet? Hur blir dokumentationen meningsfull och inte bara en börda?
Vi har fått ett meddelande från vår lyssnare Linda som vill att vi ska ta upp det här med inflytande. Så här skriver hon:
”Jag överhörde en konversation mellan två förskollärare som tycker att barn får bestämma för mycket idag och att barnen får för många val. Det är inte rimligt tyckte de. Vad är era tankar om detta?"
Vi vrider och vänder på Lindas fråga och pratar om barns inflytande och vad delaktighet egentligen innebär.
Får alla barn vara med och leka? Hur hjälper vi de ensamma barnen på förskolan? Kan man tvinga in ett barn i leken? Vi berättar hur vi jobbar med att skapa bra barngrupper och pratar också om att det kanske inte alltid är så bra att ha en bästis.
Hur ska en bra lämning vara? Hur mycket ska vi anpassa oss efter olika barns behov? Och är det bäst ute eller inne? Vi delar med oss av våra erfarenheter och diskuterar hur vi kan bli ännu bättre på att ta emot barnen på morgonen.
Vår verksamhet ska bygga på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet, så hur får vi bort allt detta eviga ”tyckande” i förskolan? Varför värderar vi inte vetenskapen högre?
Och vi som kanske inte ens har tid att sköta dokumentationen, när ska vi hinna förkovra oss i den senaste forskningen? Hur håller man sig uppdaterad som förskollärare?
Hur påverkas vi förskollärare av stora barngrupper och hur påverkar det barnen? Elin berättar om sin situation som ensam förskollärare med 26 barn och beskriver en uppgiven känsla av att inte räcka till.
Hur skapar vi rörelseglädje och möjlighet till fysisk aktivitet för alla barn på förskolan? Är Miniröris viktigare än att vara ute i skogen och klättra? Vi pratar om hur vi planerar in rörelse varje dag, hur vi vuxna bör vara med och styra, hur vi jobbar med dans och hur vi får med alla barn.
Vår lyssnare, förskolläraren Johanna, har skrivit ett mejl till oss: ”Hur tänker ni kring tvillingar i förskolan? Ska de gå på samma avdelning, på grund av trygghet, eller ska man sära på dem för att bygga upp en egen identitet? Vore intressant att höra era tankar kring detta!”
Vi varar på Johannas tvilling-fråga och pratar även om hur vi bör göra med andra syskon. I många fall kan det vara bra att sära på syskon, och vi förklarar varför.
Vi svarar på en lyssnarfråga! Förskolläraren Maja skriver:
”Jag lyssnade nyligen på avsnittet ”Vem bestämmer över vilan” och blev fundersam över vilan för de som inte sover. Det kom tankar om saker man inte ska göra, till exempel titta på film. Men det skulle vara fint att få ta del av tankar och idéer om vad vi ska göra med de barn som inte ska sova”.
Vi svarar på en lyssnarfråga! Nyexade Marie skriver: ”Jag älskar det jag gör och är så lycklig att få stanna på den här förskolan. Men jag har insett att barnen som blev mina första har satt enormt fina spår i mig, och nu går de vidare till skolan. Det gör så ont i mig att de försvinner samtidigt som jag är glad att de tar klivet in i skolans värld. Hur ska jag tänka? Blir det bättre med åren? Är det normalt att bli så här ledsen över att barnen man jobbat tillsammans med försvinner?”
Vi diskuterar digitala hjälpmedel. Varför ska vi jobba med iPads? Använder vi digitala verktyg på fel sätt? Eva tycker att förskolan bör vara en iPad-fri-zon och förklarar varför hon är en sådan motståndare till lärplattor i förskolan. Fredrik och Linda försöker nyansera debatten och ser flera konkreta fördelar med ipads och andra digitala verktyg.
Vi pratar om barnen som skiljer sig från normen och hur vi gör för att stötta dem. Hur skapar vi en förskola där alla barn får plats? Anpassar vi för mycket eller för lite?
Vuxna borde vara med och leka mer, säger Fredrik. Men när och hur ska vi vara med och styra? Dessutom: får alla barn alltid vara med och leka, eller är det okej om två bästisar säger att de vill leka själva? Dessutom: Eva förklarar varför hon ogillar uppstyrda regellekar och lekar som handlar om att åka ut.
Hur ska vi uppmärksamma högtider på förskolan? Vi upplever att vissa högtider tar upp för mycket tid och ibland stannar hela verksamheten av för att vi ska jul- och påskpyssla. Och hur hållbart är det, bidrar inte vårt pyssel till överkonsumtion?
Det som står om traditioner i läroplanen är att vi ska överföra ett kulturarv från en generation till nästa. Men måste vi ta in Gud i förskolan? Kan högtider vara ett bra tillfälle att prata om olikheter? Jobbar vi tillräckligt inkluderande? Och vill barnen inte hellre ha vinterdisco istället för luciatåg?
Vårt kanske viktigaste avsnitt någonsin! Enligt statistik är det ungefär 20% av alla barn som far illa eller blir utsatta för något under sin uppväxt. Så varför gör vi inte fler orosanmälningar? Vi pratar om barnen som vi missar, hur vi kan se små tecken på att något är fel, om gnagande oro, om gråzoner och om barnen som vi aldrig glömmer.
Vad är syftet med utvecklingssamtalet och vad ska vi förmedla egentligen? Vad har föräldrarna för förväntningar och frågor? Vi berättar om svåra samtal, och om riktigt lyckade samtal vi haft. Vad ska vi ta upp och vad ska vi absolut inte ta upp? Ska barnskötarna få hålla i dem? Och hur gör vi med föräldrar som inte ens vill komma?
Känner du ibland att du inte räcker till för barnen på förskolan? Då kanske du lider av etisk stress.
Samvetsstress, moralisk stress eller etisk stress är ord som allt oftare används för att beskriva upplevelsen av att i sin yrkesroll inte kunna handla på det sätt som man själv uppfattar som det moraliskt rätta. Ofta handlar det om känslan av att inte räcka till och att inte ha kontroll. I det här avsnittet beskriver Eva hur hon drabbats. Hur prioriterar man när ens bästa kollega blir sjuk? Hur gör man för att ”stänga av” och inte riskera att bli utbränd?
När använder ni lärarrösten även utanför jobbet? Vi berättar om de situationer då det märks tydligt att vi är förskollärare. Om förmågan att se konflikter bland barn innan bråket bryter ut och om att kunna kissa och äta väldigt snabbt.
Blir man en bättre förälder om man är förskollärare? Eller i alla fall annorlunda? Vi berättar om hur vårt yrkesval påverkat vårt föräldraskap.
Det borde hända mer på gården! Fredrik tycker att vi har för lite uppstyrda aktiviteter och planerad undervisning på förskolans gård. Så varför är den på många förskolor lite av en ”rastgård” där barnen får springa av sig och där vi vuxna står och snackar? Vi pratar om hur en bra gård borde vara och att utomhusvistelse kräver mycket mer av oss.
Hur leder man sitt arbetslag? Kan man vara en bra förskollärare om man inte kan leda sina kollegor? Vi pratar om strategier för att leda och berättar om våra erfarenheter av att skapa ett lyckat arbetslag.
Hur skapar vi en lustfylld matsituation och en bra pedagogisk måltid? Måste man smaka, sitta still och vad händer om man struntar i fasta platser? Vi upplever att det finns många märkliga idéer och regler i kring matsituationen som skulle må bra av att ifrågasättas.
Vilka lekar tillåter vi i förskolan? Hur styr vi barnen och när säger vi stopp? Vi pratar om brottning, Squid Game-lekar och hur miljön på förskolan kan påverka hur barnen leker. Och hur vänder man en negativ lek till något positivt?
Vi snackar om ledarskap. Hur är man en bra ledare och hur får man med sig barngruppen? Vi pratar om makt, dåliga regler och hur man skapar trygghet och tillit.
Förskolläraren Siri är ny i podden och berättar om sina erfarenheter av bra och dåligt ledarskap. Både hon och Eva säger att de hade rätt svårt med ledarrollen när de var nya som förskollärare och Eva berättar om förskolan där personalen hade gett upp, där barnen styrde och det kändes som Flugornas herre.
Eva Lindström sa upp sig i affekt efter ett lönesamtal för att en kollega fick mer. Ska det inte löna sig att vara en riktigt bra förskollärare och resultera i mer i plånboken? Vi snackar om myter och missförstånd kring lönen, om otydliga lönekriterier och huruvida man måste säga upp sig och byta kommun för att få upp sin lön?!
Det är vanligt att föräldrar vill begränsa sina barns sovtider på förskolan. Hur mycket ska vi anpassa oss efter deras önskemål? Vi upplever att barn idag sover kortare tid än förr, och dessutom slutar helt med vilan vid en yngre ålder jämfört med när vi började arbeta som förskollärare. Hur påverkar det oss och hur påverkar det barnen?
Och så diskuterar vi ”vaken-vilan” för de äldre barnen, varför har vi den, när ska vi ha den och hur gör vi den bäst?
Vi upplever att det är många konflikter mellan oss kollegor i förskolan. Varför bråkar vi så mycket? Är det mer bråk inom förskolan än på andra arbetsplatser? Vi berättar om konflikter vi själva har haft med kollegor genom åren och diskuterar vad tjafset oftast beror på. Ska vi inte vara professionella inom förskolan och kunna samarbeta med alla?
Vi ifrågasätter föräldramötet. Vad ska vi ha föräldramötet till egentligen? Vilken information vill föräldrarna ha? Många förskollärare känner sig obekväma med att hålla i mötet och det finns föräldrar som aldrig dyker upp. Borde vi kanske ta bort föräldramötet och ersätta det med något annat?
Det finns många fördomar om hur det är att jobba med de minsta barnen i förskolan. Vi pratar om att småbarnspedagogiken- och didaktiken måste uppvärderas och att det är både krävande men också alldeles magiskt att jobba med de yngsta barnen. Och så förklarar vi varför de allra bästa förskollärarna borde jobba med de yngsta.
Kommer ni ihåg när man fick lämna sjuka barn på förskolan? När det var helt normalt att lämna ett barn med rinnande snor och lite hosta?
Det finns givetvis mycket som är dåligt med corona men de nya riktlinjerna för barn med symptom vill vi behålla även efter pandemin. Eva säger att hon absolut inte vill gå tillbaka till en tid då vi tolererade halvsjuka barn på förskolan. Idag ringer vi hem barn jätteofta men det är inte alltid så lätt – ibland blir man utskälld av föräldrar som är trötta på att vabba. Hur hanterar vi det?
Vi provoceras av gnäll på sociala medier från förskollärare som inte tycker att 1-åringar ska börja i förskolan. Till dem vill vi säga: ”Sluta ge föräldrar skit för långa dagar och för inskolning av små barn!”
Vi tror ju på förskolan, vi tror att barn mår bra av att vara här och förklarar varför långa dagar kan vara jättebra.
Så får du en bra start som nyexaminerad på första jobbet. Vi berättar om våra erfarenheter av nyexade och om hur vi själva var när vi var nya. Som ny har du ju en färsk utbildning och kunskap om den senaste forskningen men du har kanske aldrig hållit i en samling eller hanterat föräldrar. Så gör du för att undvika nybörjarmissarna och för att inte bli utbränd direkt. I det här avsnittet delar vi med oss av våra bästa tips till nyexade och berättar även om våra erfarenheter av att byta arbetsplats och de problem som kan uppstå när man ska ta plats i ett helt nytt arbetslag.
Hur bra är vi egentligen på att förmedla information om det som händer på förskolan till föräldrarna? Veckobrev som knappt någon läser, känsliga samtal vid hämtningar, och utvecklingssamtal med språkförbistring. Hur gör vi för att lyckas bättre med vår kommunikation? Vi berättar om missar vi gjort och hur man i stället kan göra för att få kommunikationen med vårdnadshavarna att fungera riktigt bra.
En bra rektor är otroligt viktig men hur vill vi att en bra chef ska vara? Vi berättar om rektorer vi minns, både bra och dåliga. Fredrik pratar om två olika chefstyper som han har erfarenhet av: Den konflikträdda kompisen, och motsatsen: Den hårda hala ålen.
Hur gör man en riktigt bra introduktion? Vi pratar om föräldraaktiv inskolning, anknytning och föräldrar som gråter.
Introduktion av nya barn pågår numer hela tiden och inte bara vid terminsstart, hur påverkar det förskolan? Vad är bäst för oss och vad är bäst för barnen?
Dessutom introducerar vi förskolläraren Fredrik i det här avsnittet! Vår nya poddkollega!
Finns den fria leken i förskolan? Är styrd lek sämre för barnen och vad tycker vi egentligen om ”kodade leksaker” och färdiga lekmiljöer? Vad är egentligen bra lek i förskolan?
Sekretessen är självklar och ska skydda barnen men det finns tillfällen då vi tycker att det varit knepigt. Vi snackar om tveksamma fall och om solklara övertramp. Och hur gör man med all tung information som man får ta del av på jobbet, får man snacka av sig med kollegorna om allt?
Ibland tar vikarier mer energi än de faktiskt ger. De stjälper liksom mer än de hjälper. Så hur tar vi emot vikarier och introducerar dem på ett bra sätt? Vi pratar också om vikarier som vi minns – både sådana som briljerat och varit helt fantastiska men även dem vi skickat hem.
Är jag oproffsig om jag berättar privata saker inför barnen? Kan man bli kompis med sin chef på Facebook och vad gör man när man träffar fulla föräldrar på krogen?
Vi ifrågasätter samlingen. Vad är syftet med att ha samling varje dag på förskolan egentligen? Vad tycker barnen och vad tycker vi? Gör samlingen att vi inte hinner ha projekt och andra aktiviteter? Måste alla vara med och måste man sitta stilla på en prick?
Funkar samarbetet med barnskötarna perfekt eller är det något som skaver? Är rollerna tydliga nog? Vad är ett riktigt bra arbetslag? Eva berättar om sin erfarenhet av barnskötare som vill hålla i utvecklingssamtal och ha planeringstid, och säger: ”Stopp - gör inte mitt jobb, vi har olika roller, och som barnskötare får du får dessutom inte betalt för jobbet”.
Dan och Linda, som bägge har omskolat sig från barnskötare till förskollärare delar inte riktigt hennes bild.
Är det någon skillnad mellan hur det är att jobba kommunalt jämfört med att jobba på en privat förskola? Vi delar med oss av våra erfarenheter och fördomar. Vi redovisar även statistik som rör löneskillnader och skillnader som gäller antalet anställda med förskollärarexamen.
Har förskolan och skolan helt olika syn på lärande och vägen till kunskap? Dan upplever att förskolan står för något som han kallar för Varför-kunskap men där skolan istället står för Därför-kunskap. Är det två helt olika världar och synsätt som krockar? Hur kan vi bli bättre, och vad kan skolan lära av oss?
Vi snackar om problem och svårigheter vid hämtningar och lämningar, vad föräldrar absolut inte bör göra och om situationer då det blivit helt fel. Hur pratar vi med föräldrarna om det varit bråkigt under dagen?
Ungefär 3% av förskollärarna är män. Varför är det så få killar som vill jobba som förskollärare? Dan berättar om situationer på jobbet då han känner att han granskas hårdare än sina kvinnliga kollegor, tillfällen då han bemöts av fördomar och hur han känner sig tvungen att försvara sitt yrkesval. Hur ska vi göra för att locka fler män till förskolan då? Vi tror inte bara att det handlar om lön och status utan att vi även måste bli bättre på att beskriva förskolans uppdrag och de spännande utmaningar som finns här.
Är det bäst att arbeta i barngrupper med blandade åldrar eller i grupper där de är lika gamla? Dan berättar att han tidigare jobbat med de äldre barnen men att han idag arbetar med en ny åldersblandad grupp. Nu är det färre konflikter, säger han. Varför då? Vi pratar om risker och möjligheter med att arbeta med åldersblandade grupper och om det är möjligt att göra miljön tillgänglig så att den ska passa både en 1-åring och en 5-åring?
Så har corona förändrat jobbet som förskollärare. Hur är det är att inte få vara pedagog utan att tvingas vara snorpolis istället? Vi snackar om hur vårt arbete förändrats under coronapandemin. Om sjuka kollegor, friskare barn, oväntade problem och nya arbetsuppgifter som just nu hindrar oss att göra det som egentligen är vårt uppdrag.
The podcast Förskolan is created by Förskolan. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.